Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/ndanilo/webapps/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
Гувернер НБС
forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Октобар 28, 2020, 01:03:02


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1] 2   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Гувернер НБС  (Прочитано 28362 пута)
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12598Погледај профил
« послато: Јул 16, 2012, 20:15:58 »

Клуб 'Привредник' критикује гувернера


Српски пословни клуб 'Привредник' замера гувернеру Дејану Шошкићу недовољно познавање и бављење механизмима и мерама које су могле обезбедити коришћење развојних шанси Србије у пољопривреди, енергетици и делимично у грађевинарству.

Овај пословни клуб који окупља водеће бизнисмене у земљи, апеловао је да нова Влада што пре почне са одређивањем развојних приоритета у привреди.

"Гувернерово залагање за оживљавање ''посрнулих гиганата из металског комплекса, текстилне индсутрије или електроиндустрије'', указује на недовољно познавање природе различитих делова привреде и укупних развојних потенцијала земље", упозорава се у саопштењу.

Додаје се и да се пословне процене те асоцијације, чији чланови делују у скоро свим сегментима реалног сектора у земљи, подударују са ставовима других привредника .

"Привредник је апеловао да нова Влада што пре почне са одредивањем развојних приоритета у привреди и стварањем услова за драстично убрзање процеса (ре)индустријализације земље, који подразумева свеукупно дефинасане мере и монетарне и фискалне политике", поручио је овај клуб.

Према оцени те привредне асоцијације, "највећи део одговорности за амбијент у коме је могуће користити потенцијале које земља, још увек, има јесте и у извршној и у монетарној власти".

Капитално интензивне области у којима Србија има развојни потенцијал не могу се развијати без постојања дугорочних извора финансирања, који су изостали из порфолија банака, пре свега, као резултат политике коју је водила НБС, сматра Клуб "Привредник".

Виђење текстилне и делова машинске индустрије као грана које могу бити индустријски замајац и или могу апсорбовати радно неупослене ресурсе за производњу за домаће тржисте, такође не подразумева располагање свим релевантним одредницама и специфичностима тих делатности.

Текстил као грана "лаке" индсутрије подразумева беспоштедну борбу за тржиште брендова које Србија нема, а за њихово креирање се захтева дуг инвестициони циклус и иницијално улагање, а све то у контексту светске доминације произвођача са Истока, подсећа се у саопштењу.

"Иста улагања се подразумевају и за истрошене капацитете металског комплекса у чијим ''посрнулим гигантима'' опрема није обнављана деценијама, па постоји огромно техолошко заостајање за савременим светом", сматра Клуб "Привредник".

"Привредник" је указао да би "ваљало видети и шта је НБС, у времену од почетка кризе до данас, урадила у својој сфери деловања за области које су неспорно развојно потенцијалне - извозно оријентисане гране и пољопривреду".

Први гласноговрници ове теме, не једном и не само у јавним наступима, били су и чланови Клуба "Приведник" (званично од копаоничког Бизнис форума 2010. преко отвореног писма од 9. јуна 2010. упућеног челницима државе, укључујуци и гувернера Шошкића и надаље, до данас), подсећа се у саопштењу.

Српски пословни клуб "Привредник" основан је у јануару 2002. године.

(А.М./Нови Магазин)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12598Погледај профил
« Одговор #1 послато: Јул 16, 2012, 21:18:31 »

Да би се боље схватила "порука" чланова Клуба "Привредник" , прво ћу да наведем имена само неких од њих:

 1. МИОДРАГ КОСТИЋ.............................MK GROUP
 2. МИРОСЛАВ МИШКОВИЋ.......................Delta holding
 3. АЛЕКСАНДАР ВЛАХОВИЋ.....................EKI Investment
 4. МИРОЉУБ АЛЕКСИЋ.........................."ALCO GROUP"
 5. МИОДРАГ БАБИЋ...............................Hemofarm Koncern
 6. МИЛИЈА БАБОВИЋ ............................FASHION CO d.o.o
 7. МИЛАН БЕКО....................................Laderna
 8. ЗОРАН ДРАКУЛИЋ.............................EAST POINT HOLDINGS
 9. ДРАГАН ЂУРИЋ.................................ZEKSTRA GRUPA ZEKSTRA
10. ДАНКО ЂУНИЋ.................................Serbian business club EI
11. ВЕСЕЛИН ЈЕВРОСИМОВИЋ..................ComTrade Group
12. ЖЕЉКО МИТРОВИЋ .........................PINK International
13. ГОРАН ПЕРЧЕВИЋ............................."INTERKOMERC" AD
14. др НЕНАД ПОПОВИЋ.........................ABS-HOLDINGS
15. МИРОСЛАВ ЖИВАНОВ........................Agroživ
16. ТОПЛИЦА СПАСОЈЕВИЋ.....................Holding kompanija ITM Group d.o.o
 
и остали (погледати ОВДЕ), плус "Придружени чланови" и чланови "По позиву"


Ови горе наведени кажу :

Цитат
Текстил као грана "лаке" индсутрије подразумева беспоштедну борбу за тржиште брендова које Србија нема

Цитат
"Гувернерово залагање за оживљавање ''посрнулих гиганата из металског комплекса, текстилне индсутрије или електроиндустрије'', указује на недовољно познавање природе различитих делова привреде и укупних развојних потенцијала земље"Значи ''посрнулих гиганати из металског комплекса, текстилне индсутрије или електроиндустрије'', нису ВРЕДНИ улагања?!
Да ли међу њима има лично одговорних за ове "посрнуле гиганте" и да ли су они и у коликој мери одржавали бившу власт у животу, чија је влада (можда заједно и са некима из овог Клуба "Привредник")уништила комплетну привреду Србије
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12598Погледај профил
« Одговор #2 послато: Јул 16, 2012, 21:26:15 »

Очигледно да је Гувернер НБС изиритирао поједине чланове Клуба "Привредник" помињући их недавној изјави:

Цитат
Корупција креира посебну врсту „рентијерских” привредника и монополизоване привреде која не ствара нове вредности, већ редистрибуира постојеће. „Преко ноћи” се стварају богатства и наглашавају социјалне неједнакости у друштву које нису последица способности, већ корупције. У поређењу са здравим предузетништвом које награђује марљивост, знање и иновативност и ствара конкурентну привреду, предузетништво у окружењу корупције је неконкурентно и условно профитабилно само уз корупцију. Излазак таквих предузетника и такве привреде на уређено међународно тржиште је немогућ. Они једино могу бити у оном иностранству које је слично, и такође навикнуто на високе нивое корупције. Предузетници стасали на корупцији обично јефтино купују предузећа, али их не користе за оно за шта су намењена, већ своје пословне амбиције завршавају растакањем имовине и отпуштањем радника. Такви „предузетници” нису у стању да купе посрнули гигант из металског комплекса, текстилне индустрије или електроиндустрије и удахну му нови живот кроз рационалније пословање, нове инвестиције, иновативност и наступ на светском тржишту. Они нису у стању самостално да произведу софистициран, нов, конкурентан производ и да га извозе на светско тржиште уз профит. Ни нов телевизор, ни трактор, ни машину за веш, ни фен за косу… ништа….! Често је њихов највећи привредни домет да у иностранству купе за један, а домаћем потрошачу продају за два или три. Неки од њих умеју да слажу циглу на циглу и зидају тамо где другима није могуће, и продају изнад цене која важи у много богатијим и уређенијим земљама без корупције. Такви „предузетници”, и кад би хтели, а многи од њих и неће, не би могли да поведу привреду пут опоравка, раста конкурентности и извоза. Корупција ствара монополе, јер се здравим предузетницима без корупције онемогућава пословање. То подиже цене, утиче на инфлацију у земљи и осуђује грађане и потрошаче да плаћају више, а добијају мање, а тај вишак иде, по по правилу, у џепове учесницима у корупцији.  


Цели текст "Економске последице корупције" се може видети ОВДЕ

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12598Погледај профил
« Одговор #3 послато: Јул 18, 2012, 08:55:57 »

Шошкић: Нисам ја крив за пад динара и раст инфлације


Гувернер Народне банке Србије (НБС) Дејан Шошкић изјавио је да не стоји ниједна критика на његов рачун да је он одговоран за пад девизног курса, раст инфлације и да није на време упозорио да ће јавни дуг прећи договорени ниво од 45 одсто бруто-домаћег производа (БДП).


Дејан Шошкић

Коментаришући критике мандатара за састав нове владе Ивице Дачића да је НБС одговорна за високе банкарске камате, Шошкић је синоћ рекао да се ради "о јачој политичкој реторици, али да те критике не стоје", јер је разлог за високе камате висока ризико премија Србије, а на то утиче и високи ниво корупције у земљи.


Учествујући у програму Радиотелевизије Србије, Шошкић је рекао да га до сада нису контактирали лидери странака који треба да формирају нову владу изузев што су упућивали критике преко медија, додајући да је "и то њихово легитимно право".

Шошкић је раније најавио да нема намеру да подноси оставку.


Шошкић је рекао да очекује од мандатара за састав нове владе Ивице Дачића позив на озбиљан разговор о будућој економској политици земље.

Шошкић се сагласио да су банкарске камате у Србији високе, наглашавајући да нису банке криве за то већ стање у привреди која све мање ради и слабије извози, висока ризико премија земље, због чега банке морају скупље да плаћају капитал у иностранству, а онда морају да га скупље наплаћују кроз веће камате на кредите у Србији.

 
"Нико није реаговао кад сам упозоравао на јавни дуг"

У одговору на критику лидера Уједињених региона Србије Млађана Динкића да није на време алармирао да је јавни дуг висок и да ће прећи зацртану границу од 45 одсто БДП-а, Шошкић је рекао да то једноставно није тачно и да је он на то више пута упозоравао и на конференцијама за новинаре и кроз ауторске текстове у штампи, али нико није реаговао.

Јавни дуг је 2008. године био око 29 одсто БДП-а, а данас је преко 50 одсто БДП-а, што речито говори да смо се пребрзо задужили, подсетио је гувернер НБС.
Одговарајајући на критике Српског пословног клуба "Привредник", Шошкић је оценио да се ради о неразумевању улоге НБС, јер Закон о НБС каже да је њен основни задатак очување ценовне стабилности.

Када је реч о Развојној банци и идеји да држава емитује милијарду евра у обвезницама које би НБС откупила из девизних резерви, Шошкић је рекао да је то "лаичко поимање ствари" и да би такав потез нанео штету Србији у међународним оквирима.

Такви потези су у потпуној супротности са мандатом НБС и нарушио би се углед Србије код међународних финансијских инсистуција, ММФ-а, а то би било у супротности са основном наменом девизних резерви - оне служе за очување стабиности курса и за измиривање обавеза државе према кредиторима, објаснио је Шошкић.

Коментаришући кретање курса динара који ће и сутра пасти преам евру, Шошкић је нагласио да без фискалне консолидације неће бити могуће стабилизовати курс.

 
Плате и пензије да прате привреду

У коментару на најаву да ће нова влада одустати од замрзавања плата и пензија, Шошкић је рекао да је то могуће, али је веома важно да зараде не расту брже од продуктивности у привреди, јер би се онда десио инфлаторни притисак на цене.
Такође, не може се трошити више уколико не зарадимо тај новац, јер би држава морала да се задужи, а онда би се погоршао платни биланс земље и буџетски едфицит, указао је Шошкић.

(Блиц)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12598Погледај профил
« Одговор #4 послато: Јул 18, 2012, 09:01:35 »

Напредњаци су одговорну функцију гувернера наменили Јоргованки Табаковић


Да ли ће доћи до смене гувернера, упркос спекулацијама и политичких припрема терена за то, ипак је још неизвесно. Ствар, како то фигуративно каже економиста проф. др Љубомир Маџар, још није завршена и не мора да значи да ће се тако одиграти.
 

- Сам Шошкић није направио ниједну крупнију па ни ситнију грешку, чини ми се, као гувернер. Он је један наших најобразованијих економиста у монетарној економији. Спада у најужи врх добрих монетарних економиста које Србија има. То, као и чињеница да не видим промашаја у његовом гувернерском послу, били би разлози да би било јако непотребно и непожељно, па и наопако да га смене и поставе партијској човека - истиче др Маџар.
 

Наш саговорник каже да би то био утолико чудније, јер су све партије које желе да формирају владу заговарале департизацију, и да је то пред изборе био масован чин заклињања.

- У случају смене гувернера, то би био јасан доказ да о департизацији нема говора.

(Блиц)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12598Погледај профил
« Одговор #5 послато: Јул 21, 2012, 19:36:46 »

Гувернер сада чешља банке


После захтева за смену челника НБС, гувернер је изложио свој план додатне, интензивније контроле у свим банкама код којих може бити проблема. Страх од нестабилности система


СМЕНА на челу Народне банке, како "Новости" сазнају, и даље није искључена. Позицију гувернера Дејану Шошкићу озбиљно су уздрмале, пре свега - "Агробанка", Развојна банка Војводине, као и Привредна банка Београд. Гувернеру се на терет ставља и то што, наводно, није довољно сарађивао са Владом, а што је, поприлично, утицало на повећање минуса у државној каси.

- Народна банка Србије која је супервизор у раду комерцијалних банака допустила је да "Агробанка" заврши у стечају. Развојна банка Војводине у "дубиози" је са више од 150 милиона евра, али је држава, ипак, докапитализовала са 50 милиона евра. Слично је и са Привредном банком Београд - тврди извор "Новости" из коалиције која планира формирање нове владе.

 - Иако је то надлежност вицегувернера Мире Ерић Јовић, јасно је да то не ослобађа одговорности ни Шошкића. И док су се банкари који су на челу осталих српских банака често жалили на изразито оштре контроле ревизора НБС, очигледно је да у случају ових трију банака тај принцип није важио.

У четвртак је, иначе, одржана седница Савета гувернера Народне банке Србије. Гувернер им је, како сазнајемо, изложио свој план додатне, интензивније контроле у свим банкама у којима је присутан висок ниво кредитних ризика и код којих је структура власништва таква да се могу очекивати проблеми у контроли рада управних и извршних одбора од стране власника.

- Савет сматра да и сви остали учесници у контроли и одржавању стабилности финансијског система, а нарочито ревизорске куће, морају одговорније обављати своје послове - коментаришу закључке са наведене седнице у НБС.

- Констатовано је да је банкарски сектор стабилан, мада ризици расту као последица погоршања стања у привреди и јавним финансијама Србије, као и проблема у банкарским системима у земљама у окружењу. Тенденција раста проблематичних кредита указује на то да је неопходно пажљиво пратити стање у банкарском сектору.

Цитат
РИЗИЧНИ ЗАЈМОВИ

САВЕТ је наложио руководству Народне банке Србије да припреми детаљну анализу ненаплативих и тешко наплативих кредита у банкарском сектору Србије. У исто време, из НБС ће према извршних и управним одборима бити упућено упозорење управним и извршним одборима банака на њихову одговорност при одобравању и наплати кредита.

(Е.Е.Р., вечерње НОВОСТИ)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #6 послато: Јул 21, 2012, 23:49:22 »

  Све те из клуба ''Привредник'' треба похапсити и конфисковати им имовину.Они су ти који заједно са банкама муљају са курсним разликама.Док год велике осцилације валута које немају везе са поремећајима на светским берзама буду постојале као случајна појава,то значи да у Србији не функционишу Народна Банка,судство и милиција.
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12598Погледај профил
« Одговор #7 послато: Јул 24, 2012, 22:21:53 »

Може ли Јоргованка Табаковић да замени Шошкића

Гувернера НБС Дејана Шошкића, по свему судећи, замениће потпредседница СНС-а Јоргованка Табаковић.Све чешће критике чланова будуће владе на рад гувернера НБС Дејана Шошкића јасан су сигнал да први човек ове установе неће још дуго остати на тој позицији. Тако је лидер УРС-а Млађан Динкић поручио актуелном гувернеру да треба да напусти НБС.

Да сам ја Дејан Шошкић, поднео бих оставку, категоричан је Динкић.

Гувернеру престаје функција у четири случаја: истеком мандата, ако сам поднесе оставку, уколико испуни услов за старосну пензију и разрешењем са функције.

Смену може предложити председник Србије, а Савет гувернера НБС испитује да ли постоји разлог за разрешење. Ако утврди да постоји, савет је дужан да о томе без одлагања писмено обавести председника Србије и Скупштину. Одлуку о разрешењу гувернера доноси Скупштина, а на основу образложеног објашњења савета.

Поједини економски стручњаци сматрају да би Јоргованка Табаковић, која незванично важи за главног кандидата на функцији гувернера, била добро решење. Сарадник Економског института Иван Николић истиче да први човек НБС мора имати подршку Владе.

Не треба имати илузије да је место гувернера потпуно независно у мери у којој одређује Закон о НБС и уопште да је монетарна политика апсолутно независна од Владе и економске политике коју води. Пожељно је и готово неизбежно да на челу НБС буде неко ко има подршку Владе и ко би на најбољи начин сарађивао са њом, каже Николић.

Он је истакао да не види никакву могућност да се настави међусобно вербално препуцавање између гувернера и Владе.

Потпуно је јасно да СНС, као стожер те владе, подржава промену гувернера. Не видим у томе ништа спорно јер је тако било и последњих десет година, а Јоргованка Табаковић би била сасвим добар кандидат за гувернера, закључио је Николић.

И Александар Стевановић, сарадник Центра за слободно тржиште, каже да не би имао ништа против да Табаковићеву види на месту гувернера.

Она не би била ништа гора од претходних гувернера. То важи под претпоставком да не одлучи да користи девизне резерве, али не верујем да би ишла у том правцу. Мало ме једино плаши њена склоност да показује велику дозу активизма у тој области, али не мислим да је особа која не би знала да води НБС, каже Стевановић.

Бивши потпредседник Владе Божидар Ђелић изненађен је решеношћу нове власти да смени гувернера Шошкића.

Током кампање дискутовао сам са Јоргованком Табаковић на неколико панела и тада је жустро бранила Шошкића. Зато сам сада изненађен, наводи Ђелић.

С друге стране, економиста Љубомир Маџар сматра да је Шошкић ипак стручнији од Табаковићеве.

Она је бистра и учена жена, али то не значи да је на истом нивоу као и садашњи гувернер, који је врхунски стручњак и високи експерт у монетарној и финансијској области. Таквих је мало, наводи Маџар.

(Пресс, Нови Магазин)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12598Погледај профил
« Одговор #8 послато: Јул 25, 2012, 22:30:24 »

Цитат
Јоргованка Табаковић нови гувернер НБС?

Нова Влада Србије ће, непосредно после избора, предложити измену Закона о Народној банци Србије, што ће послужити као правни основ да Дејана Шошкића на месту гувернера НБС замени потпредседница Српске напредне странке Јоргованка Табаковић, пише магазин НИН у новом броју.
(Бета, Вести)
Изгледа да ће и по неки "стручњак" да замени и по неког експерта Превртање очима

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12598Погледај профил
« Одговор #9 послато: Јул 26, 2012, 02:21:32 »

Динкић: Највећи пропусти Шошкића су "аљкавост у контроли банака и политичка послушност"


Лидер Уједињених региона Србије Млађан Динкић изјавио је данас да сматра да гувернер Народне банке Србије Дејан Шошкић није добро радио свој посао, али да се залаже за независност централне банке.


Динкић је новинарима у Скупштини Србије рекао да је највећи пропуст Шошкића "недопустива аљкавост у контоли банака и политичка послушност".

Гувернер НБС је, према речима Динкића, без обира на сазнања о дубиозама у Агробанци, Привредној банци Београд и Развојној банци Војводине "зажмурио да се током кампање не би замерио Демократској странци и Борису Тадићу".

Динкић је казао да неке информације говоре да су те банке дубиозе направиле тако што су "одобравале политичке кредите одређеним приватним тајкунским фирмама" које су, како је навео, биле пријатељи странке на власти и тако биле штићене.

- Да сам ја на његовом месту, ја бих сам дао оставку - рекао је Динкић који је кандидат за министра финансија и привреде у новој влади Србије.

Упитан да ли би функционерка Српске напредне странке Јоргованка Табаковић била добар гувернер, Динкић је рекао да је за ту функцију добар свако ко је способан да направи добар тим.

Он је оценио да су садашњем руководству НБС "најмање два нестручна
и неспособна вицегувернера", прецизирајући да не мисли да Диану Драгутиновић и Ану Глигоријевић.

Динкић је казао да сви који говоре о евентуалној политизацији процеса избора гувернара треба да се запитају зашто је бивши гувернер Радован Јелашић "својевремено од стране Бориса Тадића нетеран да оде из НБС, иако је био џентлмен и рекао да је добровољно дао оставку".

- Нека Шошкић буде макар проближно џентлмен, као што је био Јелашић - рекао је Динкић. (Блиц)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12598Погледај профил
« Одговор #10 послато: Јул 26, 2012, 02:27:15 »

Нашао се ко ће да држи "лекцију", Динкић  Превртање очима

Тешко Србији, Динкић ће да брине о њеним финансијама. 
Довољно је оно што је до сада показао,  више му место није у влади, па још попује о туђим "промашајима".
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12598Погледај профил
« Одговор #11 послато: Јул 31, 2012, 03:07:06 »

Променом закона до смене Шошкића

Према актуелним прописима процедура за разрешење гувернера Дејана Шошкића је компликована, 'заштићена' од политичких утицаја и у рукама петочланог Савета Централне банке зато се владајућа коалиција спрема на промену закона.

Како пишу Новости, припрема се текст измена Закона о НБС, како би се променио челни човек ове институције.

Према одредбама садашњег закона, гувернер је смењив само ако почини веома тешке "грехе". О нестручном и несавесном обављању функције, одлуку доноси Савет, потврђује је скупштински Одбор за финансије, па тек онда парламент већином разрешава гувернера и поставља новог.

Члан Савета Милојко Арсић каже да има најава да ће доћи до промене Закона о НБС, али да би смена гувернера била проблематична са становишта Устава, који гарантује независност ове институције:

"То је у супротности и са међународном праксом, јер је у већини земаља мандат гувернера одвојен од рока трајања владе. Уколико ова власт то ипак учини, показаће да је Централна банка само сервис власти. Савет се сваког квартала изјашњавао о раду НБС, и сви извештаји су позитивно оцењени. Не видимо ниједан разлог за одлазак Шошкића", каже он

Јуриј Бајец, саветник бившег премијера Мирка Цветковића, каже да би требало пронаћи ваљане аргументе да је Шошкић нарушио циљеве НБС.

"Власт се мења, али би државне институције требало да наставе да функционишу. Одбор за финансије је пре десетак дана добио извештај НБС, и колико сам видео, тамо је све у реду. Али, видећемо како ће све то бити политички оцењено", каже Момо Чолаковић (ПУПС), члан Одбора.

Јавност је лицитирала именом Јоргованке Табаковић, потпредседником СНС, као најозбиљнијим претендентом за најважнију финансисјку функцију у земљи. (Новости, Нови Магазин)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12598Погледај профил
« Одговор #12 послато: Јул 31, 2012, 03:10:48 »

Цитат
Како пишу Новости, припрема се текст измена Закона о НБС, како би се променио челни човек ове институције.


Поред свих оних многих штетних закона које су петооктобарци скоро свакодневно изгласавали у Парламенту, као да је овај најбитнији, па први теба од да се промени. Превртање очима
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #13 послато: Август 02, 2012, 02:20:06 »

Šoškić: Nisam hteo da dajem poklone

Beograd -- Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio je u intervjuu za novi broj magazina NIN da ne razmišlja o ostavci.
Na pitanje koliko su zahtevima za njegovu smenu doprineli tajkuni, jer je odbio da deo deviznih rezervi upotrebi za "podsticanje privrednog rasta“, Šoškić je istakao da je odbio da se državni novac nenamenski koristi i da se razmišlja o rešenjima koja su imala razorne posledice na privredni život i standard građana.

"Problem je što su neki domaći privrednici, pre svega iz sektora koji zavisi od uvoza i prodaje na domaćem tržištu, sa svojom nedovoljno konkurentnom poslovnom aktivnošću, prezaduženi i više niko neće da ih finansira. Njima treba neka vrsta državnog poklona da bi preživela. Taj poklon može imati formu subvencija iz budžeta, fiksiranja kursa, ili, kako neki neodgovorno predlažu, korišćenja deviznih rezervi za „privredni razvoj“, kaže Šoškić.

"U takvim „podsticajnim programima“ nažalost često se državnim novcem finansiraju ne oni koji će ukupnu privredu izvući iz problema, već oni koji su privredu upravo doveli u problem“, kategoričan je Šoškić.

Komentarišući strahovanja da bi promena na čelu NBS mogla da dovede i i do promene monetarne politike, on je istakao da većina građana dobro pamti posledice „namenskih kredita iz primarne emisije“ s početka 90-ih.

"Ako postoji opasnost da se naruši nezavisnost centralne banke i da se neodgovorna fiskalna politika finansira neodgovornom monetarnom politikom, to direktno utiče i na kurs“, upozorio je on.

On je demantovao optužbe da je kriv za slabljenje dinara i istakao da su ključni razlozi za to bili zamrzavanje aranžmana sa MMF-om i što je za šest meseci konsolidovani budžetski deficit bio 111 umesto planiranih 61 milijardu dinara.

"Daljoj nervozi na tržištu doprinele su i nejasne izjave i zabrinjavajuće poruke nekih političara oko opredeljenja buduće vlade po pitanju uređenja javnih finansija i odnosa prema finansijskim institucijama. Šteta od našeg neodgovornog ponašanja i izjava može se ukupno meriti u desetinama pa i stotinama miliona dolara ili evra“, upozorio je Šoškić.
Guverner je istakao i da će doživeti kao lični poraz ako niko od odgovornih za slučaj Agrobanke ne bude kažnjen za finansijske malverzacije i dugoročno narušavanje poverenja u finansijski sistem.

"To je banka koja je još 2002. mogla da bude zatvorena zajedno sa drugim starim bankama! Možda je dobro pitanje zašto je tada ostala u životu“, kaže Šoškić.

Šoškić tvrdi i da ga niko iz nove vlade nije zvanično obavestio da se spremaju izmene Zakona o NBS, iako je predsednik parlamenta najavio da će Skupština već u četvrtak, 2. avgusta, razmatrati nova rešenja, kojima će se ublažiti uslovi za smenu guvernera.

"Zakonima, kojima se uređuje rad nezavisnih institucija, a NBS je samo jedna od njih, država se legitimiše u procesu evropskih integracija. Taj proces delom zavisi i od toga koliko se poštuju nezavisna tela, na čiju sudbinu ne bi trebalo da utiču politički ciklusi. Zato su i neke odredbe sadašnjeg Zakona o NBS tako koncipirane“, rekao je guverner za NIN.


U Skupštinu je danas stigao Predlog izmena i dopuna Zakona o Narodnoj banci Srbije, kojima se menja procedura prestanka funkcije guvernera Dejana Šoškića. Novina u Zakonu, prema informacijama iz Vlade Srbije, biće da je Skupština jedina nadležna za rarešenje guvernera jer ga ona i bira, na predlog predsednika Srbije.

Izvor: NIN, B92
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2012&mm=08&dd=01&nav_id=631289

Немогуће да у Србији нема никога ко би могао њега да замени. По речима неких "екперата" испаде да бољег нема за овај посао. Да ли има или нема, далека му лепа кућа, њихова, жута.
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12598Погледај профил
« Одговор #14 послато: Август 02, 2012, 21:26:07 »

Шошкић поднео оставку


Гувернер Народне банке Србије (НБС) Дејан Шошкић поднео је неопозиву оставку на ту функцију, а као разлог навео је предложене измене и допуне Закона о НБС које по његовом мишљењу битно нарушавају независност централне банке.


Дејан Шошкић не жели да остане на функцији после усвајања измена и допуна Закона о НБС

Шошкић је о оставци обавестио председника Скупштине Србије Небојшу Стефановића, истичући да нове законске одредбе отварају могућност стручне деградације и доношења одлука унутар НБС којима би се могла подстаћи економска и финансијска нестабилност у земљи.

"Усвајање оваквих измена и допуна Закона о НБС могло би утицати на битно погоршање позиције наше земље на међународним финансијским тржиштима и успорити процес европских интеграција, што се већ сада може закључити из реакције међународних финансијских институција и осталих међународних чинилаца од којих зависи финансијска подршка нашој земљи у кризним условима", навео је Шошкић.

Он је у оставци навео да му је текст закона који се предлаже достављен тек у току јучерашњег поподнева, и са жаљењем констатовао да је изостала било каква јавна расправа о важном системском закону чије је усвајање предложено по хитном поступку.

Шошкић је рекао да оставком жели да спречи да политичко изнуђивање промене на врху независне институције попут НБС, буде једини разлог за усвајање лошег закона, с могућим озбиљним последицама на финансијску стабилност и кредибилитет државе.

"Надам се да ће моја оставка омогућити предлагачима закона да пажљивије сагледају и анализирају његове последице, те да га ускладе с принципима независности централних банака какви важе у земљама са уређеним финансијским системом", нагласио је Шошкић.

(Бета, Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12598Погледај профил
« Одговор #15 послато: Август 03, 2012, 04:06:33 »

Цитат
Одлука о новом гувернеру у понедељак
Скупштина Србије новог гувернера Народне банке Србије највероватније ће изабрати на седници у понедељак

Парламент претходно треба да усвоји предлог измена и допуна Закона о НБС.


Изгледа да је смена гувернера најважнији "пројекат" нове владе. Да видимо шта ће следеће да буде, такође хитно и битно.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12598Погледај профил
« Одговор #16 послато: Август 03, 2012, 04:19:00 »

Како је власт припремала смену

- Током преговора о формирању владајуће већине између СНС-а и СПС-а, половином јуна, услов напредњака био је да им припадне место гувернера, намењено Јоргованки Табаковић


- Одмах по коалиционом договору, почетком јула, почели су јавни напади на гувернера Шошкића

- УРС је оптужио Шошкића за велики минус који је откривен у пословању Агробанке

- Лидер социјалиста Ивица Дачић окривио НБС и Шошкића што банке у Србији пљачкају грађане

- СНС означио Шошкића као главног кривца за пад вредности динара у односу на евро

- СНС и УРС припремили измене и допуне Закона о НБС, којима се директно, у року од 90 дана, смењује комплетно руководство НБС

- Према новом закону, уводи се Управа за надзор финансијских институција, чији директор има иста овлашћења као гувернер

- По новом закону, гувернер може да буде страначка личност


(Пресс)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Zeka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 711


Zeka


Погледај профил
« Одговор #17 послато: Август 03, 2012, 10:14:12 »

Цитат
Гога...
Изгледа да је смена гувернера најважнији "пројекат" нове владе. Да видимо шта ће следеће да буде, такође хитно и битно.

Па , избор новог гувернера ......


Сачувана

Ал' тирјанству стати ногом за врат, 
довести га к познанију права, 
то је људска дужност најсветија!
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12598Погледај профил
« Одговор #18 послато: Август 03, 2012, 13:44:45 »

Цитат
Гога...
Изгледа да је смена гувернера најважнији "пројекат" нове владе. Да видимо шта ће следеће да буде, такође хитно и битно.

Па , избор новог гувернера ......
Јес` у праву си  ЗеленкоЕно и "експерт" министар Веља Илић рече да ће она бити ДОБАР гувернер

Цитат
"Има пуно искуства,зна који су проблеми,преузима једну велику одговорност и очекујем да ће то добро урадити", рекао је Илић новинариума...
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12598Погледај профил
« Одговор #19 послато: Август 03, 2012, 14:00:06 »

СНС: Шошкић дао оставку због пара


СНС сматра да је оставка гувернера НБС Дејана Шошкића поднета из личних разлога, а не, како је то гувернер образложио, ради заштите независности НБС. О личним разлозима за оставку, сматра СНС, сведочи и то што је Шошкић тим чином "сачувао" право на месечну накнаду од 6.000 евра у наредних шест месеци.


СНС наводи да НБС, док је на њеном челу био Шошкић, није остварила ниједан од постављених циљева : Гувернер у оставци, Дејан Шошкић


У саопштењу СНС-а се наводи да независност НБС, супротно тврдњама досадашњег гувернера, није угрожена предложеним изменама закона.

О личним разлозима за оставку, сматра СНС, сведочи и то што је Шошкић тим чином "сачувао" право на месечну накнаду од 6.000 евра у наредних шест месеци.

СНС наводи да НБС, док је на њеном челу био Шошкић, није остварила ниједан од постављених циљева, тако да је гувернер, према мишљењу те странке, требало да оставку поднесе знатно раније.

У саопштењу се подсећа да је стопа инфлације у претходној години износила седам одсто и била знатно изнад циљане, да је за само неколико месеци дошло је до депресијације курса од преко 12 одсто, а при том је потрошено 1,5 милијарди евра девизних резерви на неуспешну одбрану курса.

У периоду од годину дана, како наводи СНС, уништено је неколико великих банака: Агробанка са највећим учешћем државног капитала (где губитак износи 300 милиона евра), Привредна банка Београд, Развојна банка Војводине, Металс банка.

"Гувернер се брине да се изменама закона не наруши поверење инвеститора, а током његовог мандата дошло је до драстичног пада продаје државних дужничких папира, јер је од почетка године по том основу остварено само 76 милиона евра, што је седам пута мање у односу на претходну годину", наводи се у саопштењу напредњака.

Подсетимо, Дејан Шошкић дао је оставку на место гувернера Народне банке Србије у четвртак, образлажући је неслагањима са одредбама измењеног закона о НБС о коме је расправа у парламенту почела јуће. Иначе, између осталог, тим изменама олакшава се смена гувернера.

(Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12598Погледај профил
« Одговор #20 послато: Август 03, 2012, 14:05:16 »

6.000 евра месечно је неко у Србији примао плату, све ово време када на десетине хиљада радника остаје без посла и када се многе породице распадају због сиромаштва, људи у очају скачу са вишеспратница и мостова, ....


И још ће 6 месеци гувернер у оставци да прима по 6.000 евра ШокиранСлушала сам неки дан на једној радио станици коментаре о Шошкићу, сада већ бившем гувернеру. Један коментар је био овакав:
- Па, што Шошкић сада не иде на Биро рада где ће као и ја да прима месечно 8.000 динара или као она већина на бироу, да не прима ништа и нека тамо чека посао. Па, која је то дискриминација, по чему је он заслужнји Србин или радник  од мене, да за њега важи неки други закон о престанку радног односа,...
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Zeka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 711


Zeka


Погледај профил
« Одговор #21 послато: Август 03, 2012, 14:21:09 »

6.000 евра месечно је неко у Србији примао плату, све ово време када на десетине хиљада радника остаје без посла и када се многе породице распадају због сиромаштва, људи у очају скачу са вишеспратница и мостова, ....


И још ће 6 месеци гувернер у оставци да прима по 6.000 евра ШокиранСлушала сам неки дан на једној радио станици коментаре о Шошкићу, сада већ бившем гувернеру. Један коментар је био овакав:
- Па, што Шошкић сада не иде на Биро рада где ће као и ја да прима месечно 8.000 динара или као она већина на бироу, да не прима ништа и нека тамо чека посао. Па, која је то дискриминација, по чему је он заслужнји Србин или радник  од мене, да за њега важи неки други закон о престанку радног односа,...

Ово је толики безобразлук и још један доказ да су сви закони прављени за ову лоповску елиту.
Сада се види колико ти људи немају душе морала и да су обична багра којој је до Србије колико до лањског снега...само паре, положаји, привилегије, власт !
Сачувана

Ал' тирјанству стати ногом за врат, 
довести га к познанију права, 
то је људска дужност најсветија!
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12598Погледај профил
« Одговор #22 послато: Август 05, 2012, 22:02:49 »

6.000 евра месечно је неко у Србији примао плату, све ово време када на десетине хиљада радника остаје без посла и када се многе породице распадају због сиромаштва, људи у очају скачу са вишеспратница и мостова, ....


И још ће 6 месеци гувернер у оставци да прима по 6.000 евра ШокиранСлушала сам неки дан на једној радио станици коментаре о Шошкићу, сада већ бившем гувернеру. Један коментар је био овакав:
- Па, што Шошкић сада не иде на Биро рада где ће као и ја да прима месечно 8.000 динара или као она већина на бироу, да не прима ништа и нека тамо чека посао. Па, која је то дискриминација, по чему је он заслужнји Србин или радник  од мене, да за њега важи неки други закон о престанку радног односа,...

Ово је толики безобразлук и још један доказ да су сви закони прављени за ову лоповску елиту.
Сада се види колико ти људи немају душе морала и да су обична багра којој је до Србије колико до лањског снега...само паре, положаји, привилегије, власт !

Да видимо колико ће Јоргованкина плата да буде, ево предложена је за гувернера.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12598Погледај профил
« Одговор #23 послато: Август 05, 2012, 22:06:03 »

Јоргованка Табаковић кандидат за гувернера

Председник Србије Томислав Николић предложио Јоргованку Табаковић за новог гувернера НБС. Посланици сутра бирају гувернера. Јоргованка Табаковић прихватила кандидатуру.


Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић заказао је за сутра у 10 сати ванредну седницу, на којој ће бити биран гувернер Народне банке Србије, пошто је у парламент стигао предлог председника Србије Томислава Николића да на то место буде изабрана доктор Јоргованка Табаковић.

У образложењу предлога, председник Србије наводи да је после оставке Дејана Шошкића неопходно изабрати гувернера по хитном поступку како би се обезбедио несметан рад те институције. Јоргованка Табаковић је прихватила кандидатуру за гувернера.

Како је саопштено из Скупштине Србије, седница је заказана на захтев 128 посланика.

Стефановић је оценио је да чак ни представници опозиције не могу да оспоре стручност Табаковићеве, која ће, према његовом очекивању, на сутрашњој седници бити изабрана за новог гувернера НБС.

Председник парламента сматра да ће њеним избором бити очувана улога НБС, односно неће бити урожена њена самосталност и независност у вођењу монетарне политике. "Народна банка Србије ће добити могућност да покаже да ће успети да се избори за ниже цене у Србији и за ојачавање динара", рекао је Стефановић за Радио Београд.

Скупштина Србије усвојила је у суботу Закон о изменама и допунама закона о Народној банци Србије, за који је гласало 139 посланика, док је 39 било против.

Измене Закона о НБС, поред осталог, предвиђају да функционере централне банке, укључујући гувернера, бира и разрешава парламент, као и да ће гувернер, вицегувернери, директори нове Управе за надзор над финансијским институцијама и чланови Савета НБС бити изабрани у року од 90 дана од дана ступања на снагу закона.

Закон је разматран по хитном постпуку, за шта су као разлози наведени потреба да се пословање НБС у најкраћем року усклади са уставним одредбама, као и да се што пре обезбеди несметано функционисање органа централне банке.

Цитат
Биографија Јоргованке Табаковић

Председник Србије је уз кандудатуру проследио и биографију Јоргованке Табаковић.

Јоргованка Табаковић рођена је 21. марта 1960. у Вучитрну, гимназију је завршила 1977. године, а на Економском факултету у Приштини дипломирала је 1981. као студент генерације, користећи право скраћеног студирања због високог просека оцена.

Од 1981. до 1989. године Табаковићева је радила као професор економских предмета у Средњој економској школи у Приштини, а након тога две године као финансијски директор у трговинској кући "Грмија".

Почетком 1992. године прелази у Приштинску банку у систему Београдске банке, на место заменика директора. На пословима у банкарству остаје до 1999. године када почиње да ради у предузећу Телеком Србија, у којем је и сада у радном односу.

Од марта 2005. до децембра 2008. обављала је функцију директора сектора за логистику, а тренутно ради као стручњак за економске послове.

Магистрирала је 1999. са темом "Реформа банкарског система Југославије" на Економском факултету у Приштини, а 2008. године поднела је пријаву докторске дисертације под насловом "Инструменти централне банке - домети и ограничења на примеру Републике Србије". Докторску дисертацију одбранила је маја 2011.

Јоргованка Табаковић је функционер Српске напредне странке и шеф посланичке групе те странке у парламенту.

Од 1993. до 2000. године бирана је за посланицу у три сазива Скупштине Србије, као и од 2007. до данас. У два мандата је била председница Одбора Скупштине Србије за финансије. Од марта 1998. до октобра 2000. обављала је функцију министарке за економску и власничку трансформацију у Влади Србије.

Ауторка је више радова на тему приватизације и финансијског тржишта. Током 2006. и 2007. била је ангажована као предавач на Факултету за менаџмент у Новом Саду. Удовица је и мајка троје деце: Иване, Милене и Николе.

(РТС)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12598Погледај профил
« Одговор #24 послато: Август 06, 2012, 17:44:16 »

Јоргованка изабрана за гувернера НБС


Потпредседница Српске напредне странке Јоргованка Табаковић изабрана је данас за гувернера Народне банке Србије. За њен избор на место гувернера НБС гласао је 131 посланик, а против 34.Табаковић је најавила да ће смањити своју плату и "замрзнути" своју функцију у странци, имајући у виду да је законом забрањено да функцију гувернера обавља страначка личност.

Она је рекла да јој је част што ју је за гувернера предложио председник Србије Томислав Николић, кога су изабрали сви грађани. Табаковићева је истакла да је циљ измена Закона о Народној банци, донетих у суботу, да се ојача независност НБС и да се ојача веза централне банке и парламента.

"До сада није било начина да се испита да ли се циљеви НБС спроводе. Овим предлогом закона учинили смо контролу НБС ефикаснијом", казала је Табаковићева.

"Ако радите у интересу свих, показеће се да је НБС независна од било које политичке партије или од било ког интереса, појединачног или групног".


Табаковићева је рекла да ће бити поносна ако је Скупштина изабере за гувернера што је протумачила рекавши да ће у року од неколико дана бити изабрана "два заштитиника грађана" - омбудсман и гувернер.
"Себе ћу сматрати заштитником грађана јер ћу штитити интересе грађана кроз одржавање монетарне стабилности", рекла је Табаковић и додала да никоме ништа не дугује, осим грађанима.

(Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12598Погледај профил
« Одговор #25 послато: Август 06, 2012, 17:54:22 »

Вицегувернер поднео неопозиву оставку


Вицегувернер Народне банке Србије Бојан Марковић обавестио је председника Скупштине Србије Небојшу Стефановића да подноси неопозиву оставку на ту функцију, објављено је данас на сајту централне банке."Чврсто верујем да је у друштву у којем је корупција висока много битније задржати висок ниво стручности, професионализма и транспарентности него бити флексибилан у смислу прихватања појединих на око добронамерних захтева из формалних и неформалних утицајних извора", навео је Марковић.

Он је казао да "компромиси, у смислу чињења неким привредним или државним субјектима онога што не би учинили свима, потпуно би обесмислили ефикасност монетарне политике и довели до конкретних дугорочних трошкова за српску државу и народ".

"Надам се да ови принципи неће престати да важе у Народној банци Србије", додао је Марковић. Он је казао да подноси оставку на основу одредаба Закона о изменама и допунама Закона о Народној банци Србије, а у вези са чланом 27. Закона о Народној банци Србије.  (Студио Б)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #26 послато: Август 10, 2012, 05:50:51 »

Dušan Petrović odgovara Vučiću
Izvor: B92Beograd -- Potpredsednik Demokratske stranke Dušan Petrović odgovara Aleksandru Vučiću da nije zaposlio ni jednu osobu u Narodnu banku Srbije pa ni Dejana Šoškića.
U intervjuu za NIN Aleksandar Vučić je, odgovarajući na primedbe da je sada prvi put za guvernera izabran visoki fukcioner stranke, između ostalog rekao da je Šoškić postavljen na čelo NBS kao "partijski čovek" DS-a, te da je u NBS po nalogu Srđana Šapera i Dušana Petrovića zaposlio oko stotinu ljudi iz DS-a.

Vučić je naveo i da je za opremanje svog kabineta Šoškić potrošio 120.000 evra.

Potpredsednik DS-a izjavio je da su optužbe koje je vicepremijer i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izneo na njegov račun neistinite.

“Neistinite su tvrdnje potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića da sam na bilo koji način uticao na samostalnu poziciju koju guverner Narodne banke ima po Ustavu i zakonu za vreme dok je funkciju guvernera obavljao Dejan Šoškić. Sa njim sam isključivo službeno sarađivao, bavili smo se pronalaženjem načina za održavanjem stabilnosti cena i kako da seljacima bude olakšano da uzimaju kredite. Nemam nikakve veze sa zapošljavanjem ni jedne jedine osobe u Narodnoj banci Srbije", rekao je Petrović za Radio B92.

On je dodao da što se tiče reforme pravosuđa, nju su sprovodila lica koja su za to bila ovlašćena i da su sve dugo prazne priče.

"Očigledno se radi o potpunoj nekredibilnosti izvora kojima Vučić raspolaže i imajući u vidu odgovoran posao kojim se on sada bavi, mora da uloži vrlo značajan trud da bi informacije na osnovu kojih daje izjave bile na višem nivou da ga ne bi više dovodile u ovakve situacije da iznosi potpune neistine u svojim tvrdnjama", kazao je Petrović.
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=08&dd=10&nav_category=11&nav_id=633683

Сада ће Вучко и њега да хапси.И треба.Баш се био осилио,нико му ништа није могао.Тадићев човек 100%.
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12598Погледај профил
« Одговор #27 послато: Август 20, 2012, 02:33:03 »

Закон о НБС пада на Уставном суду?


Београд - Нови закон о Народној банци Србије изазвао је бројне критике стручне јавности, а ускоро ће добити епилог и на Уставном суду. Због тога што је изменама закона "угрожена самосталност и независност НБС " Српска радикална странка поднела је иницијативу за оцену његове уставности, будући да је статус централне банке као самосталне институције гарантован највишим правним актом Србије.

Иако успех иницијативе није гарантован, експерти за уставно право сматрају да постоје реалне шансе да Уставни суд обори измене закона, којима је НБС стављена под знатно већу контролу Народне скупштине него што је до сада био случај.

- Видећемо. Има шансе. Тим потезом Скупштине заиста је угрожена независност Народне банке, а Устав говори о НБС као о независној институцији, исто као што говори и о судовима. То значи да НБС не може да буде ни под чијим утицајем и све чиме се утиче на избор гувернера, политику и организацију Народне банке је неуставно - каже за Данас Момчило Грубач, професор правног факултета Унион и бивши председник Савезног уставног суда.

Стручњак за уставно право Богољуб Милосављевић каже да би за "пристојан коментар" требало да десетак дана детаљно проучава измене закона и Устав у којем "постоји само једна одредба о НБС у којој се каже да та институција ужива самосталност".

- Питање је како то тумачити. Постоји једно тумачење према којем измене закона о Народној банци гуше њену самосталност, али на Уставном суду је да каже да ли је то тако - истиче Милосављевић. Према његовим речима, у самом суду не постоји хитан поступак за одлучивање о уставности закона који је већ потписао Председник Србије, као што је овде случај, већ суд одлучује о приоритетним предметима на основу разних критеријума. Некад, каже, због сложености случаја, решавање чак и приоритетних предмета уме да потраје.

У самом Уставном суду јуче нису могли да кажу када ће се разматрати измене закона о НБС. Одлуку о томе суд ће, како кажу, донети у септембру, када се усваја тромесечни план рада, односно када се одређују приоритетни предмети о којима ће се у том периоду одлучивати. Дакле, ако суд буде сматрао да питање угрожавања независности централне банке представља приоритет, могуће је да ће одлуку о томе донети и пре истека ове године.

У иницијативи СРС-а наводи се да је независност НБС угрожена тиме што је изменама закона успостављена Управа за надзор у оквиру Банке, што је учињено "на начин на који Народна скупштина није имала овлашћења, јер Устав Србије познаје само два органа - гувернера и Савет гувернера НБС". Радикали сматрају и да је противуставно то што од сада вицегувернере бира Народна скупштина, пошто је Уставом прописано да "Скупштина бира и разрешава само гувернера и чланове Савета". (А.Милошевић,  Данас)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12598Погледај профил
« Одговор #28 послато: Август 20, 2012, 02:33:39 »

О, радикали се изгледа пробудили Зеленко
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12598Погледај профил
« Одговор #29 послато: Септембар 05, 2012, 00:22:30 »

Неспоразум СНС и СПС око вицегувернера


Седница о избору вицегувернера Народне банке Србије напрасно одложена, јер је избило неслагање СНС и СПС око неких кадровских решења. Табаковићка тражи и Драгутиновићку


НАРОДНА скупштина у среду неће расправљати о избору вицегувернера, иако је било најављено. Како незванично сазнајемо, главни разлог за одлагање седнице је неспоразум између напредњака и социјалиста око кадровских решења.

Наши извори преносе да је узрок експресне промене "реда вожње" у парламенту тај што се са СПС, наводно, нико није консултовао приликом изношења предлога за вицегувернере. Прва дама НБС Јоргованка Табаковић је за те функције предложила Ану Гавриловић, Веселина Пјешчића и бившу министарку финансија Диану Драгутиновић.

- Нас нико није питао када су ти људи предложени. То не значи да имамо нешто против њих, али требало би да се обаве додатне консултације на нивоу коалиције, без обзира на то што можда наши партнери нису имали злу намеру - речено нам је у СПС.

У напредњачком табору тврде да је седница померена због уштеде.

- Очекујемо убрзо нове законске предлоге и ратификацију неких међународних уговора. Због економичности смо одлучили да све то спојимо са избором вицегувернера како бисмо уштедели на путним трошковима. Нема речи ни о кршењу пословника ни о неким другим разлозима - каже нам Зоран Бабић (СНС) који је и председник Административног одбора.

У кабинету председника парламента речено нам је да су посланици СНС, СПС, УРС, НС, ПУПС и ЈС повукли свој захтев за одржавање седнице и да је све урађено по Пословнику.

Процедурална игранка започела је у уторак ујутру када је саопштено да ће се ванредна сесија о избору челних људи НБС одржати у среду у 11 часова. Недуго затим стигла је информација да се све отказује. (М.Б., Новости)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #30 послато: Септембар 07, 2012, 01:19:44 »

   Нажалост,економисти и правници који се налазе по разним функцијама у Србији немају везе са својим послом а да не говорим о томе да оно што раде не раде у интересу државе.
   Државу са таквим ''кадровима'' би требало реформисати а пре тога направити план о отпуштању тих неспособњаковића и лопова и замени младим људима који нису до сад били у контакту са туђим новцем.
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12598Погледај профил
« Одговор #31 послато: Септембар 12, 2012, 01:55:59 »

Погодите колика је плата Јоргованке Табаковић


Гувернерка Народне банке Србије (НБС) Јоргованка Табаковић пријавила је Агенцији за борбу против корупције да је њена нова плата 551.047 динара, што је готово 100.000 динара мање од последње плате бившег гувернера Дејана Шошкића, објавио је Блиц на свом сајту. Како тамо пише, Шошкић је пријавио да је његова последња гувернерска плата износила 658.167 динара.


У регистру Агенције наводи се да Јоргованка Табаковић има аутомобил "опел астра", из 2006. године, као и да нема штедњу у домаћим и страним банкама.

Блиц пише да је као посланица Скупштине Србије Јоргованка Табаковић претходно навела да поседује две трећине четворособног стана од 145 квадратних метара, док се у имовинској карти на позицији гувернерке та непокретност не наводи.

Јоргованка Табаковић је у законском року од месец дана по ступању на дужност Агенцију обавестила о променама у својој имовинској карти.

Блиц наводи да плата од 551.000 динара није коначна плата коју ће гувернерка као челница НБС примати убудуће и подсећа на њену изјаву да ће своју плату смањити за 25 одсто, јер сматра да има већу плату о вицегувернера који раде колико и она.

У намери да првог месеца на новој функцији себи смањи зараду пречили су је процедурални разлози, јер је НБС морала да усклади своја унутрашња акта са новим Законом о НБС који је изгласан почетком августа.

"НБС припрема измене Статута, којима ће, између осталог, бити регулисане и плате гувернера и вицегувернера. Овим актом, чврст је став гувернера Јоргованке Табаковић, биће измењен механизам за утврђивање нивоа плата функционера НБС, тако да ће плате гувернера и вицегувернера бити значајно смањене и убудуће ће зависити од резултата и остварења циљева које има НБС. По усвајању Статута, који треба да потврди парламент, јавност ће бити обавештена о висини плата гувернера и осталих функционера НБС", наводи се у одговору НБС упућеном Блицу. (Бета, Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #32 послато: Септембар 23, 2012, 01:35:16 »


Ko trguje dojavama o kretanju kursa
Beograd -- "Svi menjači imaju svoje izvore. Neki od nas ovu uslugu plaćaju legalno preko računa", tvrde za Novosti neki od vlasnika menjačnica.Oni za četiri informacije dnevno, uz projekciju za naredne dane, daju 50 evra mesečno.

Menjači dodaju da postoji i drugi sistem obaveštavanja o kretanjima kursa dinara. Ne znaju od koga informacije idu, ali na njihove mobilne telefone stižu poruke o kretanju valuta.

"Prijavu za ovaj servis plaćaš, a zatim i svaku poruku koja ti o kretanjima valute stiže. Znamo samo da su jako pouzdani. Inače, servis je takav da se poruka odmah po čitanju briše. Ne može da se sačuva", kaže, za Novosti, jedan od menjača koji ne želi da kaže koliko ga ova usluga košta.

Jedna od firmi koja se bavi ovom vrstom "konsultantskih" usluga registrovana je u Novom Sadu. Za naknadu od 50 evra mesečno, menjači pet puta dnevno, putem SMS poruke, dobijaju podatke o sutrašnjem kursu dinara u odnosu na evro.

Novosti su u petak od ove firme tražile odgovore na pitanje na osnovu čega klijentima nude projekciju sutrašnjeg kursa. Odgovore putem mejla, na kome su insistirali, do zatvaranja broja, nisu dobili.

Činjenica da neko trguje dojavama o kretanjima na međubankarskom deviznom tržištu, može i te kako da ošteti državu, odnosno devizne rezerve NBS. Samo od početka godine centralna banka je potrošila 1,3 milijarde evra na itnervencije. Stoga ne čudi što se guverner Jorgovanka Tabaković zalaže da se preispita ko je imao korist od prodaje evra iz rezervi.

"Nadam se da će u uređenoj državi gde svako radi svoj posao, tragom vaše informacije, nadležni organi uraditi svoj deo posla. Mene, kao guvernera, zanima ko su kreatori operacija na vrhu. Moja je obaveza da se bavim uzrocima. Veliki iznosi se ne kupuju u menjačnicima, ali je svako mesto moguće zloupotrebe važno svima nama", kaže guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2012&mm=09&dd=22&nav_id=645167

  Ако ово није криминал онда је питање шта јесте?
« Последња измена: Септембар 23, 2012, 04:44:09 moka » Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12598Погледај профил
« Одговор #33 послато: Септембар 26, 2012, 01:28:46 »

Изабрани вицегувернери НБС


Скупштина Србије изабрала је Ану Гавриловић, Диану Драгутиновић и Веселина Пјешчића за вицегувернере Народне банке Србије (НБС).


Они су изабрани на предлог гувернера НБС Јоргованке Табковић.

За избор вицегувернера гласало је 134 посланика владајуће већине, три су била против, а 36 посланика није гласало.

Ана Гавриловић је на на тој функцији од 2004. године, а Диана Драгутиновић, бивша министарка финансија, изабрана је 2011. године за вицегувернера НБС за област финансијске стабилности и унапређења финансијског система. Веселин Пјешчић до сада је био саветник гувернера.

Вицегувернери су избарани по измењеном Закону о НБС који предвиђа њихов избор у парламену. Раније је вицегувернере бирао сам гуверенер.

Гуверенер НБС Јоргованка Табаковић раније је најавила да ће се директор Управе за надзор над финансијским институцијама бирати касније после избора новог Савета гувернера НБС, односно када ти нови органи буду усвојили измене Статута НБС који ће у парламенту бити потврђен и изгласан.

(Бета)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12598Погледај профил
« Одговор #34 послато: Септембар 26, 2012, 01:32:53 »

Цитат
Скупштина Србије изабрала је Ану Гавриловић, Диану Драгутиновић и Веселина Пјешчића за вицегувернере Народне банке Србије

Они су изабрани на предлог гувернера НБС Јоргованке Табковић.


Они који су гласали за СНС је разочарала  Јоргванке Табаковић, а нарочито са овим предлозима, јер се зна да је Диана Драгутиновић раније била министар финансија.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12598Погледај профил
« Одговор #35 послато: Октобар 01, 2012, 06:38:38 »

"Обећавам, нећемо штампати новац"

Даћу обећање које ћу сигурно испунити - неће бити штампања новца. Топчидер ће радити пуним капацитетом, штампајући за друге државе лична документа, картице, пасоше
, па и новац и, наравно, доносећи земљи толико неопходан девизни прилив, каже гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић .Ево како би гувернерка НБС објаснили феномен - раст незапослених, инфлације, броја предузећа и грађана која касне са отплатом кредита, а банке бележе профит:

- Кратковидошћу банака које мисле да могу да послују и тргују само са државом и које не виде да и њихов дугорочни опстанак зависи од развоја реалног сектора, запослености и кредитне способности грађана. Није наравно спорно што банке имају профит, али је ваљда заједнички циљ да и други имају профит јер је то једино дугорочно одрживо стање, објашњава Табаковић за Блиц.

 Одмах се намеће питање, како онда НБС може да помогне банкама да се врате традиционалном послу давања кредита за отварање радних места и производњу...

- Тако што неће стварати атрактивна алтернативна решења за стварање профита од којих користи немају ни грађани, ни реални сектор, ни републички буџет. Ако банке могу неопорезовано да тргују са државом и улажу у њене хартије од вредности као у сигурнији пласман, зашто би се опредељивале за кредитирање привреде и уз то излагале ризику наменске контроле својих пласмана. При томе желим да нагласим да није посао НБС да води селективну политику улагања, нити да одлучује у које гране, делатности или извозне секторе треба стратешки улагати. Наш посао је да створимо једнаке услове свима да повећају кредитну активност у корист привреде и грађана.

На питање ко злоупотребљава финансијски систем и доступност информацијама како би вишак новца усмерио у државне хартије од вредности или у купопродају девиза и тако солидно зарадио, Табаковић је рекла да њу интересује превентивно деловање НБС да такве ствари не могу да се догађају.

- С једне стране, то је прецизно дозирање ликвидности, а с друге онемогућавање форсирања било које банке, права конкуренција и једнаки услови за приступ тржишту и нашим изворима. Анализа која је у току послужиће да одлуке о интервенцијама на девизном тржишту доносимо без могућност трошења девизних резерви у шпекулативне сврхе, додала је.

А сви се питамо ко су онда финансијски шпекуланти у Србији

- То није питање за гувернера. Можда је питање за оне који су ван регулативе и контроле НБС оставили само инвестиционе фондове.

Цитат
Инфлација и даље приоритет

НБС инфлацију неће држати под контролом. На питање да ли се боји да ће тако инфлација измаћи контроли, гувернерка је рекла да НБС не одустаје од постизања стабилности цена као свог главног задатка.

- НБС не може држати под контролом временске неприлике које гурају навише цене хране, нити светске цене сирове нафте, као ни раст регулисаних цена, али ће зато монетарна политика спречавати да се ефекти тога прелију на све
(Блиц, Вести)***

Видећемо да ли ће и ово њено  обећање да буде као оно око смањења њене плате. Када није била гувернер, упирала је прстом на абнормално велику плату гувернера, а сада када је она гувернер, тек под притиском јавности је смањила плату, али не тако драстично, како је говорила да ће да уради, ако постане гувернер.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Zeka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 711


Zeka


Погледај профил
« Одговор #36 послато: Октобар 11, 2012, 08:56:29 »

Руска рубља у банкама и мењачницама Србије


НБС УВАЖИЛА ВИСОКО УЧЕШЋЕ РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ
У УКУПНОЈ СПОЉНОТРГОВИНСКОЈ РАЗМЕНИ СРБИЈЕ
       РУСКА рубља ће се наћи на листи девиза и ефективног страног новца којима банке у Србији могу да тргују, као и на листи ефективног страног новца које овлашћени мењачи могу да купују и продају.

       Ово је омогућено усвајањем Oдлуке о врстама девиза и ефективног страног новца који се купују и продају на девизном тржишту на данашњој седници Извршног одбора Народне банке Србије.

       Укључивање руске рубље на листу валута којима се тргује на девизном тржишту Републике Србије омогућиће обављање финансијских трансакција у овој валути, чиме ће се олакшати и додатно унапредити сарадња двеjу земаља у реалном и финансијском сектору.

       На тај начин је уважена чињеница постојања високог учешћа Руске Федерације у укупној спољнотрговинској размени Србије, посебних односа о бесцаринској трговини између двеју земаља, као и значајних инвестиција великих руских компанија у Србији.

       Одлука ће ступити на снагу осмог дана од дана њеног објављивања у „Службеном гласнику РС“.

Факти
Сачувана

Ал' тирјанству стати ногом за врат, 
довести га к познанију права, 
то је људска дужност најсветија!
Zeka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 711


Zeka


Погледај профил
« Одговор #37 послато: Октобар 26, 2012, 07:29:33 »

Рубља у Србији: Закивак и ослонац на валутној поледициРуска рубља 22. октобра је уведена на листу валута које се купују и продају на девизном тржишту.

„Усвајањем Одлуке о врстама девиза и ефективног страног новца које се купују и продају на девизном тржишту на данашњој седници Извршног одбора Народне банке Србије, руска рубља ће се наћи на листи девиза и ефективног страног новца којима банке могу да тргују, као и на листи ефективног страног новца које овлашћени мењачи могу да купују и продају.”

Ако изузмемо симболички и психолошки ефекат овог преокрета, мора се нагласити да би он могао имати, пре свега, стварну важност за судбину Републике Србије.

И штуро саопштење Кабинета то наговештава: „Укључивање руске рубље на листу валута којима се тргује на девизном тржишту Србије омогућиће обављање финансијских трансакција у овој валути, чиме ће се олакшати и додатно унапредити сарадња двеју земаља у реалном и финансијском сектору. На тај начин је напокон уважена чињеница постојања високог учешћа Руске Федерације у укупној спољнотрговинској размени Србије, посебних односа о бесцаринској трговини између двеју земаља, као и значајних инвестиција великих руских компанија у Србији.”

Српски економиста мора бити обрадован овом вешћу, јер делује да присуствујемо крупном и немерљиво важном догађају. Кроз ово су сада почеле да добијају и јасан оквир најаве доскорашњег амбасадора Русије у Београду, г. Конузина, када је наговестио да ће руске банке у Србији проширивати сферу своје делатности.

Рубља за почетнике

Да би се докучио део значаја поменуте Одлуке НБС умесно је подсетити и грађане Србије са којом валутом ће имати посла.

Рубља је национална валута Руске Федерације, а раније и Руског царства и Совјетског Савеза. Дели се на 100 копејки. Рубље издаје Банка Русије, а међународни код валуте је РУБ (раније РУР). Папирне новчанице се издају у апоенима од 5; 10; 50; 100; 500; 1000 и 5000 рубаља а ковани новац у апоенима од 1; 5; 10 и 50 копејки као и 1; 2 и 5 рубаља.

По свему судећи, древна реч рубља значи закивак. Рубља као реч за новчану јединицу потиче од глагола „рубити” тј. сећи. У 13. веку у Новгороду реч рубаљ означава један од делова напола исечене гривне (комад сребра од 200 грама). Рубља се од 1897. вредносно везује за злато.

У СССР-у валута је такође била везана за злато, али је промена рубље у злато била немогућа (сасвим оправдано, ако се сетимо и колико је својевремено Србија по истом основу била опљачкана, остајући последња у свету на бранику одбране златног стандарда националне валуте). Руска рубља је девалвирана 1998. и од тада је релативно стабилна.

Рубља је постала конвертибилна валута 2007. године, након што је тадашњи и садашњи председник Владимир Путин омогућио руским грађанима и компанијама да легално купују и продају рубље за друге светске валуте. У том периоду су се појавиле и прве хартије од вредности које су руска држава, а затим и банке и друге финансијске институције, емитовале у рубљама.

Присуство руске рубље у Србији додатно ће унапредити сарадњу Русије и Србије, јер финансијска тржишта по дефиницији олакшавају повезивање привредних субјеката који располажу вишковима финансијских средстава и субјеката којима недостају финансијска средства. Она повезују две значајне макроекономске категорије – штедњу и инвестиције.

Финансијска тржишта имају велики значај за несметано одвијање и развој производње – онога што Србији недостаје – јер повећавају покретљивост финансијских средстава. Последично, долази до повећања друштвеног производа и остваривања акумулације.

Девизно тржиште као један од пет делова финансијског тржишта (подељено према типу финансијске активе), на специфичан начин прожима и новчано и тржиште капитала, због чега се оно и третира као саставни део и једног и другог.

И баш ту лежи стручна поента, коју већина медија није схватила из вести о доласку рубље код Србаља.

Срби и рубља

Ако се само за тренутак присетимо огромне неликвидности у Србији; десетина хиљада блокираних и паралисаних фирми, услед досада нерешиво високог унутрашњег дуга; стотина хиљада људи који иду на посао а немају никаква примања; западних банака које српском муком и новцем потпомажу своје посрнуле централе – онда ће нам бити јасан значај прилива свежег страног новца.

И то оног иза чије вредности и стабилности не стоје неки скривени светски владари из сенке и шпекуланти, већ стоји конкретан руски народ, привреда, наука и импресивни природни ресурси.

Закатанчени привредни гиганти Србије, њена срозана индустријска производња, недостатак модерног наоружања, енергетска и свака друга зависност, неподношљиво висока незапосленост, али и потенцијали који се могу активирати доласком нешпекулативног, дугорочно доступног и ценовно повољног капитала – све нам то указује да схватимо значај, слободни смо рећи, овог преломног догађаја, штуро саопштеног на сајту НБС.

У ситацији још увек присутне неизвесности на европском тржишту у погледу кретања и опстанка евра, прилив руске рубље, која може понети терет резервне светске валуте, више је него пожељан.

Да приче о озбиљној угрожености еврозоне нису без основа, говори и податак ММФ да је од децембра 2009. за спасавање земаља на рубу еврозоне – Грчке, Ирске, Португалије и Шпаније – потрошено 1.100 милијарди евра, али без видљивог резултата.

Постоји још једна прикривена и подмукла валутна опасност, која вреба све државе света, па и Србију. Њу је појаснио и Виктор Кузњецов у чланку „Припремање САД за глобалну конфискацију ‘брзих пара’ и национална безбедност Русије“ (Фонд стратешке културе, 12. октобар 2011).

Ради се о томе да је пореско законодавство САД својим изменама 2009. јако проширило тумачење и процене ко је порески обвезник САД.

„Тако сада, уколико било која компанија или физичко лице обрачуне врши у САД доларима или у њеним обрачунима учествује бар само један порески обвезник САД (US Person) ту компанију или физичко лице суд може да призна за пореског обвезника САД. И мораће да плаћа порезе по износима и унутрашњим прописима те земље“ упозорио је Кузњецов.

Стање ствари између Москве и Београда

Погледајмо и суве бројке, да бисмо схватили где смо у билатералним односима.

Према подацима Привредне коморе Србије с почетка ове године, српски извоз у Русију је порастао за 57% у 2011. и достигао 754,2 милиона долара у 11 месеци.

Робна размена Србије и Руске Федерације износила је нешто преко 3 милијарде долара, што је за 25% више него у првих 11 месеци 2010. године. Увоз из Русије је повећан за око 17% и имао је номиналну вредност од 2,25 милијарди долара.

Русија је Србији и шести највећи извозни партнер, са 6,9% учешћа у укупном извозу Србије, а њен први увозни партнер са уделом од 12,6%. Покривеност увоза извозом је 33%. Енергија у облику сирове нафте и природног гаса чини 80% увоза Србије из Русије.

Овако дугорочно неодрживи диспаритети могу се превазићи једино уз значајно ангажовање саме Русије.

Зато Одлуку НБС о увођењу руске рубље на девизно тржиште Србије посматрамо као први и неопходан корак да Србија дозволи да јој се помогне.

Након Путиновог рециклирања Западних „пројеката“, наведени подаци о односима Русије и Србије могли би остати у економској историји запамћени и као невероватно скромни, у светлу неупоредиво веће сарадње коју слутимо у будућности између Москве и Београда.


Часлав КУЗМАНОВИЋ
Сачувана

Ал' тирјанству стати ногом за врат, 
довести га к познанију права, 
то је људска дужност најсветија!
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #38 послато: Мај 06, 2013, 02:10:07 »

Банке сада знају да пратимо да ли има договорених, заједничких притисака на курс, да ли је било "пумпања" тражње и промета


Инфлација је под контролом и до сада предузете мере Народне банке и владе дају резултате. У последњих пет месеци просечна месечна стопа инфлације износила је свега 0,1 одсто. При томе, потпуни ефекти владиног програма фискалне консолидације тек се очекују у наредном периоду, што ће такође позитивно утицати на смањење инфлаторних притисака. Уз очекиване позитивне ефекте нове пољопривредне сезоне то ће омогућити да се инфлација врати у циљани оквир, према најновијим сагледавањима, и пре краја ове године – каже у интервјуу за наш лист Јоргованка Табаковић, гувернер Народне банке Србије одговарајући на питање да ли је реално да буде постигнут годишњи инфлациони циљ од четири плус, минус 1,5 одсто.

Да ли ћете сматрати својим неуспехом уколико инфлација буде већа? Јер, НБС је у последњој деценији више омашивала него погађала раст цена на мало.

Наравно да бих то у непромењеним околностима сматрала неуспехом. Треба, ипак, уважити могућност да инфлација одступи од наших пројекција и навише, али и наниже, да се рецимо на крају 2013. нађе и испод циља. Знате, увек постоје и ризици на које не можемо да утичемо, попут кретања на светским финансијским тржиштима, кретања цена нафте или основних пољопривредних производа.

Према подацима из првог тромесечја извесно је да буџетски дефицит расте и да ће бити већи од планираног. Да ли буџетски дефицит може да угрози циљану инфлацију?

Није спорно да свако повећање буџетског дефицита утиче и на повећање инфлаторних притисака и да је, гледано из угла монетарне политике и одржавања ценовне стабилности, пожељно да дефицит буде што нижи. Међутим, наша оцена је да би то повећање морало да буде знатно да би угрозило очекивања у погледу кретања инфлације која сам већ изнела, а немам разлога да сумњам да ће влада истрајати на мерама фискалне консолидације.

Прошле године су, између осталог, и избори допринели већој инфлацији. Да ли се то може догодити и ове године уколико буде ванредних парламентарних избора?

Без обзира на то што не желим да лицитирам у погледу евентуалних ванредних избора, морам да кажем да сам у потпуности сигурна да би, уколико би се то догодило, овогодишњи избори имали мањи утицај од прошлогодишњих на економска кретања у земљи. Разлог је једноставан. Сада је много извеснији економски програм владе за разлику од прошле године када су постојале бројне недоумице пре свега у погледу фискалне консолидације, па се трошило и потрошило као да не постоји сутра.

Како сарађујете са економским делом владе?

Веома сам задовољна постојећом сарадњом, у првом реду са Министарством финансија, што је важно имајући у виду неопходност да фискална и монетарна политика делују усклађено. Неометани проток информација и њихова редовна размена омогућавају и Народној банци да у једној предвидивој ситуацији правовремено доноси добро одмерене мере.

Када ће НБС почети да „попушта” стеге монетарне политике и смањује референтну каматну стопу?

Са смањивањем инфлаторних притисака, које очекујемо у наредном периоду, може се очекивати и постепено смањивање референтне каматне стопе. Још конкретније, са релаксацијом монетарне политике започећемо када наше анализе покажу да је она усклађена са враћањем инфлације у границе дозвољеног одступања од циља. Али, да би се то догодило, да будем потпуно одређена, потребно је да свако, не само ради, него и уради свој део посла, како НБС, тако и влада на плану фискалне консолидације.

Побрали сте симпатије због стабилности курса. С обзиром на то да је код Ваших претходника био нестабилан како Вам је то пошло за руком?

Део заслуге свакако припада НБС због мера које смо предузели, али и позитивнијим платно билансним кретањима, као и осталим носиоцима економске политике. Само да подсетим, Народна банка је у више наврата повећавала степен рестриктивности монетарне политике и променила је смер главних операција, повлачећи тако вишак ликвидности из банкарског сектора који би могао да врши притисак на курс динара. Али НБС је истовремено увела и знатно активнији приступ у контроли рада девизног тржишта и анализи понашања банака и њихових клијената кроз обавезу додатног извештавања. Банке сада знају да, не само да имамо јасан преглед свих новчаних токова, него и да смо у стању да пратимо и утврдимо да ли је било евентуалних договорених, заједничких притисака на курс, да ли је било „пумпања“ тражње и промета и слично. И наравно да имамо могућности да утичемо на такве „активности”, које са једне стране узрокују колебљивост курса, а са друге условљавају обим интервенција НБС. Очигледно уродило је плодом, постигли смо стабилност на девизном тржишту, а НБС осам месеци није интервенисала продајом девиза на девизном тржишту.

Познато је да Вам је један од првих потеза као гувернера био да „пропитате” банке ко је после избора Томислава Николића за председника Србије трговао девизама па је курс подивљао? До каквих сазнања сте дошли?

До сазнања на основу којих смо и унапредили контролне процедуре и превентивне активности о којима сам управо говорила, а чији се ефекти виде у стабилности девизног тржишта и курса.

Две државне банке отишле су у историју. Осим Комерцијалне, све су у минусу. Шта планирате с њима и докле ће порески обвезници да плаћају лош рад њихових управа? Не осећате ли се и Ви одговорном за то њихово „гордо посртање”? И кончано докле да зидају губитке?

Што се „гордог посртања” тиче, мислим да је то најпре питање за акционаре. Да подсетим, било да је реч о банци у приватној или државној својини, одговорност за управљање лежи пре свега на акционарима. То је њихова обавеза и право. Дужност Народне банке је да доследно и без дискриминације спроводи контролне активности, без обзира на власништво или персонални састав органа управљања. Не само да смо спровели такве контроле, већ смо их посебно интензивирали у банкама са одређеним нивоом ризика, а као резултат уследило је одузимање дозвола за рад Новој Агробанци и РБВ. Истовремено идентификоване су области повећаног ризика у пословању одређених банака, што је такође предмет појачаног надзора НБС. На основу тога мислим да постоји простор за разговор о побољшању корпоративног управљања, уз разрађивање планова активности на консолидацији државних банака, кроз приватизацију, спајање или неки други модел. Али и за унапређење наших процедура које ће омогућити правовремено идентификовање ризика.

Подаци показују да су још две банке поткапитализоване. Да ли то показује да још има кандидата за гашење банака, јер би могли да угрозе стабилност финансијског система?

Народна банка до сада није идентификовала слабости код системски значајних банака које би са собом носиле велики ризик угрожавања финансијске стабилности и потреса у банкарском сектору.

Да ли ћете дати дозволу за рад некој новој банци?

За сада још нема званично поднетих захтева за отварање нових банака, мада су у току разговори о правном оквиру са, на пример, арапским инвеститорима заинтересованим за банкарску гринфилд инвестицију у Србији. Сваки такав захтев НБС ће, наравно, пажљиво размотрити и омогућити да на српско банкарско тржиште уђу инвеститори са добром пословном репутацијом и адекватном финансијском снагом.

Динаризација је започета, али већи резултати нису постигнути. По учешћу домаће валуте у систему на дну смо лествице југоисточних земаља. Да ли НБС може на том плану још нешто да уради?

Сви знамо да је то дугорочан процес. Могла бих да говорим о позитивним помацима, на пример, да се повећава учешће динарских кредита, да су емитоване динарске државне хартије на дужи рок, да имамо прве дугорочне динарске банкарске обвезнице и слично. Али, ако са друге стране видимо да грађани свега око два одсто своје штедње држе у динарима, онда је јасно шта Народна банка може и мора да уради. Враћамо се на почетак нашег разговора, она мора да смањи инфлацију и, још важније, да обезбеди да Србија буде земља са стабилно ниском инфлацијом у наредним годинама. Баш зато, изузетно је важно да не будемо пасивни посматрачи и евидентичари већ реални, али и креативни регулатор и творац монетарне политике.

-------------------------------------------------------

Швајцарац

Већ четврти месец не излазите с решењем проблема за задужене у швајцарцима иако сте то најавили. Да ли то значи да олакшања њиховог терета заправо и не може да буде јер они нису жртве никакве преваре. Да ли сте желећи да им помогнете насели на манипулације заинтересованих за решење?

НБС, наравно, није одустала од намере да помогне у решавању проблема за задужене у швајцарском франку. Напротив, након сагледавања свих релевантних чињеница и додатних анализа још смо чвршћи у ставу да проблем у отплатама тих кредита објективно постоји, због додатног јачања швајцарског франка у односу на евро од преко 35 одсто у последњих пет година. То значи да су корисници кредита у швајцарским францима, поред редовног валутног ризика на који су неспорно сами пристали, били изложени и ванредним околностима, изазваним енормним јачањем ове валуте због светске економске кризе и кризе еврозоне. При томе, веома је важно, и то посебно истичем, да су банке, за разлику од већине грађана корисника кредита, имале механизам за заштиту од валутног ризика. Међутим, банке нису имуне од проблема и потенцијалних трошкова по основу преношења валутног ризика на кредитни, или једноставније речено због пораста ненаплативих потраживања. Имајући у виду, између осталог, вишеструко веће учешће ненаплативих кредита у швајцарским францима него у еврима у односу на укупне пласмане, НБС је, као институција задужена за финансијску стабилност, одлучила да се активно ангажује на решавању проблема везаних за кредите у швајцарцима. Међутим, решење проблема није једноставно, посебно ако се има у виду чврсто опредељење да приликом решавања не долази у обзир додатно оптерећење буџета. Пошто сви разматрани модели подразумевају и одређене трошкове, потребно је и одговарајуће време да банке прихвате да је и у њиховом интересу да добровољно преузму део трошкова по основу курсних разлика, јер су на другој страни потенцијално далеко већи трошкови по основу пораста ненаплаћених потраживања.

http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Oborili-smo-inflaciju.sr.html

  Све је рекла,ништа рекла није.Важно је да она има својих 5000 евра платице-низашта.Ако остане на фунцији цео мандат,то је 300 000 евра,само од плате.А где су остале ''услуге'' које чини банкама и тајкунима а ми их не видимо и не знамо за њих и ''приходи'' од места на којем се налази и информација које прва добија?
  А будале које су узимале кредите нека не очекују помоћ...
Сачувана

moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #39 послато: Септембар 23, 2014, 16:16:59 »

Beograd -- Guverner NBS Jorgovanka Tabaković uputila je otvoreno pismo premijeru u kojem objašnjava zašto je inflacija ove godine bila niža od zacrtanog cilja (4+-1,5%).

 

Ona je premijera Aleksandra Vučića pismom obavestila "da su očekivanja NBS da će do kraja godine vratiti u ciljane okvire".

Guvernerka objašnjava da je inflacija ove godine bila niža od očekivane zbog neočekivano niske cene hrane, očekivanog poskupljenja električne energije do kojeg nije došlo i stabilnih kretanja na deviznom tržištu.

Međugodišnja inflacija je u avgustu je iznosila 1,5 odsto, a ispod granice očekivanog cilja kretala se od marta do avgusta 2014, navedeno je u pismu.

Prosečna međugodišnja inflacija je, kako piše, od marta do avgusta je iznosila 1,9 odsto, a hrana je u tom periodu pojeftinila za 0,9 odsto.

"Dobra poljoprivredna godina 2013. i 2014. doprinela je da svetske i domaće cene primarnih poljoprivrednih proizvoda budu niže nego što se očekivalo, pa je njihov dezinflatorni uticaj bio jači nego u ranijim projekcijama", jedno je od objašnjenja.

NBS je, kako je navedeno, očekivala poskupljenje struje u trećem tromesečju ove godine, ali to se nije dogodilo, što je takođe uticalo na kretanje inflacije ispod ciljane granice.

"Tim povodom obraćali smo se i Vladi Srbije, sa predlogom da se korekcija cene električne energije svake godine obavlja po unapred definisanom kriterijumu i u istom mesecu, radi stabilizacije međugodišnje inflacije", nadeveno je u pismu Tabakovićeve premijeru Vučiću.

Izvršni odbor NBS je preduzeo sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi se inflacija u srednjem roku vratila u okvire dozvoljenog cilja, navedeno je. Smanjenje restriktivnosti monetarne politike, započeto u maju 2013. nastavljeno je i 2014.

Referentna kamatna stopa je od maja 2013. do juna 2014. snižena sa 11,75 na 8,5 odsto dok se izvršna stopa na jednonedeljne repo operacije NBS kreće na oko 6,5 odsto.

"Imajući u vidu da je dezinflatorni uticaj nekih faktora privremen, pre svega niska cena hrane, kao i da postoji snažan uticaj geopolitičkih tenzija na premiju rizika i devizni kurs , NBS mora biti oprezna u vođenju monetarne politike u nastojanju da inflaciju trajno stabilizuje na niskom nivou uz održavanje finansijske stabilnosti", objašnjava guvernerka.

IO NBS, kako piše, očekuje da će se inflacija vratiti u ciljane okvire do kraja 2014. i da će se kretati u tim okvirima u 2015. godine.

"Tome će doprineti izostanak dezinflatornih pritisaka po osnovu cene hrane, očekivana korekcija cena električne energije i rast cena uvoznih proizvoda", navedeno je u pismu.

Tabaković je navela da se obraća premijeru u skladu sa sporazumom o targetiranju inflacije koji je NBS zaključila sa Vladom Srbije, a vlada usvojila 19. decembra 2008. godine.

Pismo je adresirano na Vučića, ali se, kako piše, ujedno obraća i potpredsedniku vlade i ministru trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimu Ljajiću, zatim ministru finansija Dušanu Vujoviću i ministarki poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežani Bogosavljević Bošković.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2014&mm=09&dd=23&nav_id=903083
 
  Било би смешно кад би ови назовиполитичари имали смисао за хумор.
Сачувана

moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #40 послато: Септембар 27, 2014, 05:09:56 »

Гувернерка нападнута јер је трагала за кипарским парама


Gordana Bulatović | 26. 09. 2014.

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković na tragu je novca koji je devedesetih odnet na Kipar, saznaje “Blic”.


Upravo na ovoj činjenici je, kako nam je juče potvrđeno iz više dobro obaveštenih izvora, zasnovana istraga mogućeg motiva i potraga za muškarcem koji je 18. septembra ove godine upao u sobu hotela “Maestral” u Miločeru, a u kojoj se u tom momentu nalazila guverner NBS.
Guverner NBS pokrenula je nedavno postupak koji bi trebalo da omogući da se u dogledno vreme konačno otkrije gde su završile pare koje je tokom devedesetih, u vreme sankcija i zabrane prometa, tadašnji režim slao na Kipar. O ovoj akciji znao je donedavno vrlo uzak krug ljudi zaposlenih u NBS.
 

Prema zakonu, Centralna banka nije ni dužna da o ovakvim aktivnostima obaveštava druge državne organe. U Vladi su o potrazi za “kiparskim parama” saznali tek nedavno, kada je NBS i od nadležnih u Nemanjinoj zatražila deo informacija.
 

- Kipar je jednostavno došao na red. Prošle godine je Tabakovićeva u svojstvu guvernera pokrenula formalni postupak pred sudom u Parizu koji je u maju ove godine rezultirao presudom o odmrzavanju sredstava koje je centralna banka SFRJ stavila da račune banke Kredi agrikol. Reč je o 24,44 miliona evra, blokiranih od 1996. godine.

Na kamerama mutan snimak
Crnogorska policija okarakterisala je incident kao pokušaj krađe.
- Došle su čak dve ekipe policije, najpre iz Budve, a posle njih i iz Podgorice. Prema tvrdnjama obezbeđenja hotela, soba u kojoj je bila guvernerka pokrivena je velikim brojem kamera. Uprkos tome, crnogorska policija je saopštila da je snimak mutan.

 

Iznos se deli u skladu sa sporazumom o sukcesiji. Ono što je i ranije bilo jasno, sada se potvrdilo. Novac koji je tokom sankcija slat na Kipar, ostajao je i u tamošnjim bankama, ali je i odlazio u banke Evrope i SAD. - Na Kipar su često nošene pare. O delu tih iznošenja postoje papiri. U Nikoziji i Larnaki otvarane su ofšor firme kao privatna preduzeća, ne bi li se sakrilo da je poreklo novca iz Srbije. Moguće je da je kroz neke račune tih kompanija prošlo i više milijardi dolara - objašnjava dobro obavešten izvor “Blica”.
 

I u Vladi su iznenađeni činjenicom da se ponovo pokreće pitanje “kiparskih para”.
 

- Važno je uhvatiti provalnika da bi se saznalo šta je tražio u sobi guvernera NBS, da li je želeo da joj i fizički naudi ili da je samo upozori da dobro razmisli čime se bavi, -kaže izvor “Blica”.
 

U NBS su za “Blic” potvrdili da guverner Jorgovanka Tabaković nema obezbeđenje. Ona je za „Nedeljnik“ rekla da je čudno i zabrinjavajuće to što joj se dogodilo, kao i to što je informacija o tome objavljena sedam dana posle događaja 18. septembra. Na pitanje da li možda sumnja na atentat, Tabakovićeva je rekla: “Možda su hteli da egzekucija liči na prirodnu smrt. Infarktom od stresa ili zamenjenim lekovima. Ne znam. Možda”.

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/497846/Guvernerka-napadnuta-jer-je-tragala-za-kiparskim-parama

Ови из СНС сви имају параноју да неко хоће да их убије.
Сачувана

moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #41 послато: Октобар 27, 2014, 00:11:44 »

GUBITAŠ NBS u minusu 44,3 milijarde

Narodna banka Srbije (NBS), posle više godina pozitivnog poslovanja, završila je prošlu godinu s minusom od čak 44,3 milijardi dinara, pokazao je bilans uspeha centralne banke za 2013. godinu.Najveći gubitak je napravljen po osnovu kursnih razlika - 25,7 milijardi dinara, neto gubitak od kamata je 3,8 milijardi, a istovremeno se na plate zaposlenih u NBS
prošle godine potrošilo 4,8 milijardi dinara.
 
Zbog tako loše poslovne godine centralna banka, koju od avgusta 2012. vodi Jorgovanka Tabaković, ove godine nije mogla da uplati u budžet Srbije nikakav prihod.
 
Budžetom za ovu godinu bilo je predviđeno da NBS uplati tri milijarde dinara iz svoje dobiti, na osnovu toga što je 2012. centralna banka zabeležila profit od čak 58,4 milijarde dinara.
 
Iz NBS tvrde da su do tako loših poslovnih rezultata dovele objektivne okolnosti.
 
 - Za razliku od prošle godine, kad je NBS uplatila u budžet 2,97 milijardi dinara od dobiti ostvarene u 2012, ove godine, i pored racionalizacije pratećih troškova, po finansijskom rezultatu za 2013. nije bilo viškova koji bi bili uplaćeni u budžet -  objasnili su iz NBS.
 
Kako je istaknuto, ostvarivanje osnovnih funkcija centralne banke zahtevalo je "veće troškove po osnovu povlačenja znatnih viškova dinarske likvidnosti, a finansijski su se nepovoljno odrazili i niski prinosi na sigurna ulaganja na
međunarodnom finansijskom tržištu.
 
NBS: Minus posledica kursnih razlika
 
Finansijski rezultat koji je Narodna banka Srbije zabeležila u 2013. godini posledica je kursnih i cenovnih razlika, što je uglavnom i za sada obračunski, to je rezultat odnosa evro-dolar, pada prinosa na sigurne hartije od vrednosti na svetskom tržištu i pada cene zlata, saopštila je NBS.
 
U saopštenju se navodi da bi trebalo imati u vidu da ovi gubici nisu efektivno realizovani, i da je, recimo, zlato količinski ostalo u NBS, a njegova cena se menja.
 
NBS, takođe, podseća da je posmatrano od 2006. godine, NBS i 2006. i 2007. imala gubitak.
 
Ističe se da NBS ima zakonsku obavezu da obezbeđuje monetarnu i finansijsku stabilnost u zemlji, što je, po oceni same banke u 2013. godini uspešno i ostvareno, ali je cena postizanja tih rezultata bila veća, navodi se u saopštenju.
 
Finansijski rezultat, dodaje NBS, ni na koji način ne predstavlja opterećenje za poreske obveznike u Srbiji.
 
Objašnjavajući gubitak, NBS navodi da je prvi put bila u obavezi da uplati porez na dobit pravnih lica (za nedobitne organizacije) i da je monetarna politika u prošloj godini pokrivala nedostajuće mere fiskalne konsolidacije.
 
NBS je uverena da dosadašnji rezultati opravdavaju troškove jer su učinili nepotrebnim izdatke koje bi imali privreda, stanovništvo i država da oni nisu ostvareni.

http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/505729/GUBITAS-NBS-u-minusu-443-milijarde

  Кад би у Србији функционисало судство и полиција,Јоргованка би била ухапшена и било би јој суђено и пресуђено за овакав криминал.

« Последња измена: Октобар 27, 2014, 03:27:26 moka » Сачувана

Cuburac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1179Погледај профил
« Одговор #42 послато: Октобар 31, 2014, 21:12:08 »

Ma nije problem u tome sto je NBS imala gubitak u godisnjem poslovanju. Mnoge centralne banke mnogo vise razvijenijih zemalja nego sto je Srbija posluju sa gubitkom. U Srbiji je problem u tome sto je trziste novca i samim tim protoka kapitala prepusteno strancima, tako da je NBS samo jedna marioneta u mnogo vecoj masineriji koja polako ali sigurno melje Srbiju do dna.
Сачувана
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #43 послато: Јануар 28, 2015, 20:04:55 »

''Свима нам је проблем тежак живот''

Beograd -- Guvernerka Narodne banke Srbije kazala je da u problemima nisu samo dužnici u švajcarskim francima, već i oni koji su izgubili posao.


"Svima nam je problem težak život u nepredvidivim okolnostima, na koje ne možemo da utičemo, a moramo da ih rešavamo", kazala je Tabakovićeva na pitanje da li građanima koji su zaduženi u evrima može da se desi da zapadnu u sličan problem koji imaju oni zaduženi švajcarskim francima.

Nemaju problem samo korisnici kredita u francima nego i oni koji su izgubili posao, te mi nemamo ni investicija niti proizvodne kapacitete, dodala je Tabaković primetivši da će "sve biti rešeno kad bude bilo više posla".

Ona je podsetila da će NBS izneti preporuke za rešenje problema kredita u francima nakon sastanka s predstavnicima bankarskog sektora koji je planiran za ponedeljak.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2015&mm=01&dd=28&nav_id=951930

   Ова изјава је једна брука од комбинованог лицемерја и глупости.Било би лепо да нам образложи како то она тешко живи са платом од 5 000 евра?И то само под условом да немамо у виду како нас вероватно сваки дан пљачка са информацијама које свакодневно има на врху монетарне пирамиде.
Сачувана

moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #44 послато: Јануар 31, 2015, 07:55:30 »

Država „gori“, a guvernerka se rasipa

JORGOVANKA TABANOVIĆ: Guvernerka NBS kupuje 50 odmarača za stopala!

Sve četiri uvis: Čelnica NBS oglasila nabavku za 50 kancelarijskih podmetača za noge „koji smanjuju umor zaposlenih“. Tabakovićka pravda kupovinu podmetača time da su neophodni za bezbedan rad zaposlenih


BEOGRAD - Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković rešila je da časti svoje zaposlene sa 50 „odmarača“ za stopala, i to usred krize, kada svi moraju da štede, otkriva Kurir!

I dok kategorički odbija da se NBS umeša i pomogne građanima koji su se zadužili u francima, zbog čega su im krediti, usled divljanja ove valute, skočili preko noći, Tabakovićka raspisuje konkurs za nabavku odmarača za stopala!

Specijalni standardi

Čelnica NBS je, kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji obelodanjenoj na internet stranici Narodne banke, ovog meseca odlučila da kupi kancelarijske podloge za noge koje, kako je navedeno, moraju biti po „ergonomskim standardima, da smanjuju opterećenje mišića i umor zaposlenih“.


- Konstrukcija podloge izrađena je od visokokvalitetnih materijala (metala, metalnih legura i/ili čvrste plastike). Podloga za noge mora imati odgovarajući mehanizam za podešavanje visine i ugla, sa mogućnošću blokade u željenom položaju (minimum tri položaja regulacije visine i ugla) - piše u konkursnoj dokumentaciji.

Ne zna se još koliko je Tabakovićka spremna da iskešira za ovu relaksaciju zaposlenih jer nisu pristigle ponude sa cenama. Najjeftinija podloga za noge je oko dve, a one kvalitetnije, kakve i traže u NBS, koštaju i do 12.000 dinara.

Guvernerka, možda i najplaćenija žena u državnoj upravi, sa mesečnom platom od 551.047 dinara, kaže za Kurir da je to urađeno zbog zakona. Na pitanje da li je sada, usred krize, kada su građanima smanjene penzije i plate, vreme da se kupuju podmetači za noge, ona će:


Zakonska obaveza

- To je zakonska obaveza iz Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu (?!) Pravilnikom o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad pri korišćenju opreme za rad sa ekranom, donetim na osnovu Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, propisana je obaveza poslodavca da zaposlenom obezbedi rad na radnom mestu na kojem su sprovedene mere za bezbedan i zdrav rad.

Ipak, kako će se Jorgovanki zaposleni povrediti na radu ili razboleti ako nemaju podmetače za stopala, ostaje nejasno jer posao, valjda, ne obavljaju nogama. Sa druge strane, ovo je svetli primer kako šef, pored svega ostalog, brine i o proširenim venama zaposlenih.

Eto ti sad
FALE JOJ I LAMPE
Osim podloga za noge, u NBS žele da nabave i lampe. Tako su raspisali konkurs za kupovinu deset podnih dekorativnih i isto toliko stonih lampi.Činjenice

SVI JORGOVANKINI TENDERI

- hale za košarku, odbojku, tenis i kuglanje
- ginekologa koji će pregledati zaposlene u NBS

http://www.kurir.rs/vesti/drustvo/jorgovanka-tabanovic-guvernerka-nbs-kupuje-50-odmaraca-za-stopala-clanak-1670459

Бахато.Брига је,може јој се.
Сачувана

moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #45 послато: Јул 19, 2015, 01:18:16 »

SAZNAJEMO Jorgovanka odobrila hitnu pomoć za loše banke

Narodna banka Srbije donela je odluku koja omogućava odobravanje hitne finansijske pomoći bankama u Srbiji, saznaje „Blic“.


Samo 14 dana nakon što je ministar finansija Dušan Vujović najavio da Vlada ima tajni plan za spas od grčke krize, guvernerka Jorgovanka Tabaković potpisala je odluku koja služi isključivo za pomoć posrnulim bankama.

Kako saznaje „Blic“, ova odluka, koja je doneta 9. jula, u vreme kada na bankomatima u Grčkoj nije bilo novca, koristiće bankama u Srbiji kojima je hitno potrebno obezbediti likvidnost. Nelikvidnost je, inače, jedan od osnovnih rizika banke koji može dovesti do njenog gašenja.

Bankama u krizi NBS će moći da odobri kredit u evrima uz kamatu od oko pet odsto ili u dinarima uz kamatu od 11 procenata godišnje. Kredit je kratkoročan i banka će morati da ga vrati u roku od godinu dana.

U NBS ne spore da su doneli odluku koja služi isključivo za hitno obezbeđenje likvidnosti. Tvrde, međutim, da ovaj propis nema veze s grčkom krizom, a da motiv za njegovo donošenje nisu ni nenaplativi krediti u bankama. Dodaju i da odluku ne treba dovoditi „u bilo kakvu vezu s podrškom nekoj banci“.

- Nova odluka je prvenstveno usklađivanje sa zakonom, ali i unapređenje regulative za stabilnost domaćeg finansijskog sistema. Sve to radimo u skladu s najboljom međunarodnom praksom, ali i u konsultacijama sa MMF-om. U odnosu na staru odluku, ova odluka sadrži fleksibilnija i efikasnija rešenja za obezbeđivanje likvidnosti banci kojoj je finansijska podrška hitno i privremeno potrebna - kažu u NBS za „Blic“.
 
Dodaju i da ovakvu praksu ima većina centralnih banaka u svetu, a da je cilj očuvanje stabilnosti finansijskog sistema.
Bivši guverner Dejan Šoškić kaže za „Blic“ da je centralna banka i ranije imala mogućnost za odobravanje kredita za likvidnost. Međutim, na pitanje o izmenama stare odluke nije želeo da govori detaljnije jer do juče nije bio upoznat sa odlukom. Ekonomista Mahmut Bušatlija smatra da NBS treba da ima mere pomoći u slučaju ozbiljnih problema u bankama.

- Nova odluka možda je samo nezgrapan potez u nezgodno vreme - rekao je Bušatlija.

Šta kad banka propadne?
U slučaju gašenja banke, država garantuje štednju do 50.000 evra. Klijenti propale banke prelaze u drugu banku, kao i njihove ugovorene obaveze po kreditima, minusu na tekućem računu, čekovima... Ako je iznos štednje veći od 50.000 evra, razlika se nadoknađuje iz stečajne mase banke.

http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/576239/SAZNAJEMO-Jorgovanka-odobrila-hitnu-pomoc-za-lose-banke

  Ова сподоба са купљеним дипломама је изузетно способна кад треба да обезбеди коферчиће за партијске колеге:
  -направиш у Србији лажне филијале страних банака,
  -користиш паре грађана да банка направи резерве,
  -дајеш кредите за 8-10 пута већи износ пара него што банка има ефективу,
  -кад остане без пара,допингујеш је парама пореских обвезника,
  -све ''живе'' паре покраду функционери владајућих партија и њихови криминални ортаци из бивших власти,
  -ликвидираш покрадену банку и прича је завршена...
  Онда оснују нову банку и опет креће у круг пљачка глупих грађана.
Сачувана

Cuburac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1179Погледај профил
« Одговор #46 послато: Јул 19, 2015, 21:09:00 »

Nije ovo nikakav neuobicajeni potez za Centralnu Banku neke zemlje. Samo je momenat malo trapavo izabran. Sta jos moze da se desi je da nasi imaju mnogo vise obveznica Grcke Nacionalne Banke nego sto priznaju na zvanicnim izvestajima. To moze da bude veliki problem za nas ako je to istina, medjutim izgleda da su Grci (mislim Grcka vlada) seli na rudu Naemcima, sto bi rekao nas narod, tako da ni to nece biti problem na duze staze. Nemci i dalje vladaju Evropom hteli mi to ili ne.
Сачувана
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #47 послато: Јул 21, 2015, 06:00:37 »

   Ја ово што раде разни функционери ове пропале странке видим само у контексту личних интереса а много мање као државни посао,имајући у виду њихове квалификације и општу писменост коју су показали до сада.
   До сад су пропале 4 филијале ''страних'' банака у Србији од којих је последња имала 300 милиона евра директне штете по буџет државе.Судски процеси трају или се одлажу,ниједна пресуда за оне који су давали кредите са лажним гаранцијама није донета а кад год неко пита шта се ту дешава,надлежне судије и разни сумњиви ликови из Министарства правде се ваде на принцип тајности судског поступка и неповредивости суда који је надлежан.
  Углавном,резултати разних влада у банкарском сектору,од 2000. до данас су благо речено сумњиви и нико ко се бавио банкарством од разних функционера странака није кажњен за криминал а против најпознатијих штеточина није ни покренут судски поступак.
  Очигледни примери недодирљивости штеточина су Динкић,који је унаказио Србију и Ћелић,који је показао невероватну ароганцију и бахатост и од клошара са улице без пара постао богати бизнисмен.
  А сад је ту и ова госпођа са сумњивим титулама и још сумњивијим знањем о економији.
Сачувана

moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #48 послато: Август 08, 2015, 02:57:13 »

Табаковић: Не дам ником да ми љуља чамац

За три године инфлација сведена са 12,2 на око два процента, а динар је од 7. августа 2012. до данас изгубио 1,6 одсто вредности у односу на евро, каже за „Политику” гувернер Народне банке Србије– Затекла сам инфлацију од 12,2 одсто. Данас је испод два процента. Тачније, 1,9 одсто. За неке је ниска, јер указује на слабу тражњу, али по мом мишљењу она указује на другу битну ствар –стабилност, предвидивост. Да сви који раде, послују, планирају знају с чим могу да рачунају на годину-две, па и дуже. У томе се огледа кредибилитет монетарне политике. Суштина је у поверењу према потезима и намерима централне банке, рекла нам је гувернер НБС Јоргованка Табаковић, која је тачно пре три године закорачила у централну банку. Питали смо је – да ли је време за подвлачење црте и свођење првих биланса?

Јесте, каже. Не да би се хвалила или кудила као гувернер, већ да се напросто види шта је НБС као институција урадила од онога што јој је у опису посла, а то је, пре свега, вођење рачуна о стабилности цена и здрављу националне валуте.

– Трудили смо се да по сваку цену избегнемо ефекат такозване тестера инфлације – да једне године имамо два-три, а већ следеће 10 или 12 процената. Ми смо успели да инфлацију сведемо на доњу границу циљане стопе и тиме доказујемо да она није божја казна или усуд, већ економска категорија с којом се ваља изборити – каже Табаковићева.

http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Tabakovic-Ne-dam-nikom-da-mi-ljulja-camac.sr.html

   Банке оргијају и раде шта хоће по Србији,цене осцилују из дана у дан по 50% а НБС се прави блесава,такву појаву правдају ''слободним тржиштем''.Евро је пао у односу на долар око 30%,а она прича којекакве будалаштине.
   Жали боже лопова на државним функцијама. Превртање очима
Сачувана

moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #49 послато: Децембар 23, 2015, 12:02:15 »

Табаковић: Нисам неосетљива, али не могу да гурам руку у туђ џеп

Гувернер НБС Јоргованка Табаковић изјавила је данас, говорећи о задуженима у швајцарским францима, да није неосетљива на људску бол, али и указала да јој то не даје за право да уђе у постулате тржишне привреде


Гувернер НБС Јоргованка Табаковић изјавила је данас, говорећи о задуженима у швајцарским францима, да није неосетљива на људску бол, али и указала да јој то не даје за право да уђе у постулате тржишне привреде, да доноси неуставне одлуке и завуче руку у нечији џеп.
Табаковић је, гостујући у Око магазину на РТС, рекла да банке могу да примене најмање неки од четири модела које им је НБС препоручила, али да могу да ураде, ако желе и више.

"Банке прихватају те препоруке и позивају грађане да се одлуче за неки од модела. Рокови још трају, и тамо се решавају проблеми", рекла је она.

Према њеним речима, до сада се око 3.200 људи одлучило за неки од модела, а 305 је одбило да примени неки од њих.

Табаковић је оценила да је то вероватно зато што није превише урађено на промоцији модела, и што се у јавности превише простора давало онима који то нису желели.

Она је подсетила да су обавезујуће одлуке донете 24. фебруара, као и да су 18 од 30 банака у Србији које су имале кредите у швајцарцима, вратиле грађанима 43 милиона евра.

"Али грађанима то очигледно није довољно. Ипак, ми не можемо да улазимо у уговорни однос банака и клијената за тих 21.000 партија", рекла је она.

На коментар да је неким људима то цео живот, она одговара да то зна, јер свакодневно добија мејлове такве садржине.

"Нисам неосетљива на људску бол, али ми то не даје за право да уђем у постулате тржишне привреде, да донесем неуставну одлуку и да завучем руку у нечији дзеп", рекла је она.

Табаковић је истакла да индексирани кредити у еврима имају удео у укупним кредитима од 44,1 одсто, док кредити у францима учествују са 13,3 одсто.

"Да ли се пандорина кутија отвара тако што се свима генерално тражи решење, а не за социјално угрожене", рекла је она.

Табаковић је рекла да, кад је постала гувернер, њен први посао је био да се бави францима.

"То тад нико није тражио, него сам схватила да је то велики проблем. Када је био новоуведени производ, нико није испитивао колики је то ризик, валутни и каматни. Била је пракса да банке уведу производ и само обавесте НБС о томе. Променили смо ту праксу", поручила је она и рекла да НБС неће никада више дозволити да се деси такав проблем.

http://www.novosti.rs/вести/насловна/економија.397.html:582677-Tabakovic-Nisam-neosetljiva-ali-ne-mogu-da-guram-ruku-u-tudj-dzep

  Беда једна корумпирана.Све државе око нас су заштитиле грађане који имају кредите у швајцарцима,само ови бедници у Србији пљачкају грађане и узимају опран кеш од банака.
Сачувана

Странице: [1] 2   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!