Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/ndanilo/webapps/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
Републичка Скупштина ...
forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Октобар 28, 2020, 06:46:23


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Републичка Скупштина ...  (Прочитано 15725 пута)
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« послато: Јул 26, 2012, 17:06:59 »

Након конституисања Скупштине Србије, (31.мај 2012.године) и полагања заклетве посланика, избором  председника  Скупштине, Небојше Стефановића, отпочео је и званично рад новоизабраног српског Парламента:

***

**


*

Усвојени закони о министарствима и Влади

Посланици усвојили Закон о министарствима, измене Закона о влади и измене Закона о уређењу служби безбедности Србије.17.31 - Наставак рада Скупштине у 18.15.

17.28 - Усвојене у целини измене Закона о основама уређења служби безбедности са 138 посланика "за".

17.23 - У начелу усвојене измене Закона о основама уређења служби безбедности, са 137 гласова "за". У току одлучивање о амандманима.

17.22 - Усвојене измене Закона о влади у целини са 139 гласова "за".

17.17 - У начелу усвојене измене Закона о влади, 138 посланика гласало је "за". У току гласање о амандманима.

17.16 - Изгласан Закон о министарствима у целини, "за" је гласало 137 посланика, пртив је било 69 посланика.

16.29 - Усвојен у начелу Закон о министарствима, "за" је гласало 134 посланика. У току гласање о амандманима.

15.44 - Завршена расправа о свим тачкама дневног реда, гласање у 16.15.

15.08 - Завршена расправа у појединостима о изменама Закона о влади.

14.27 - Почела расправа о амандманима на измене Закона о влади.

14.23 - Завршена расправа о амандманима на закон о министарствима.

11.34 - Одбор за контролу служби безбедности одбио амандмане опозиције на измене Закона о основама уређења служби безбедности.

11.17 - ДС и ДСС траже да уместо Канцеларије остане Министарство за Косово и Метохију.

10.15 - Почела седница Скупштине Србије. На почетку седнице посланици користе право да постављају питања.Цитат
Потврђени мандати новим посланицима

Скупштина Србије потврдила је мандате новим посланицима СНС-а, ДСС-а, листе "За бољи живот" и СДА Санџака.

Они су пред осталим посланицима, како налаже Закон о Народној скупштини, положили заклетву.

Нови посланици СНС-а су: Милан Ковачевић, Александар Радојевић, Жељко Сушец и Миланка Јевтовић-Вукојчић, а посланик листе "Избор за бољи живот" Радослав Миловановић.

Нови посланици ДСС-а су Александар Пејчић, Горица Гајић, Дејан Михајлов, а СДА Енис Имамовић.

Они су у посланичким клупама заменили: Војислава Коштуницу, Александра Поповића, Томислава Николића, Милана Бачевића, Јану Љубичић и Александра Николића, као и Драгана Ђиласа, Драгана Јочића и Ифету Радојчић.

(РТС)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #1 послато: Јул 26, 2012, 17:15:03 »

Шта се све може урадити, брзо, ако постоји парламентарна већина. Усвојени су закони о министарствима и Влади, на реду је и конституисање владе Републике Србије и не сумњам да и она неће бити експресно  изабрана.

Од сада, нека нам је свима Бог у помоћи, јер колико видим, шта год науми "већина" у Парламенту, она ће од данас то моћи и да лако оствари. Неће имати оног натезања око тога, (као код претходне власти), да ли ће бити довољан број гласова за усвајање било чега.......
А, да ли је то добро или не, сазнаћемо вероватно врло брзо.


Једно је сигурно да се полако, али врло приметно у Парламенту поново групишу "демократе" на једну страну, а  сви остали, на другу ..
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #2 послато: Јул 27, 2012, 04:48:02 »


Седница народне Скупштине

04.39 - Закључена расправа о експозеу мандатара Ивице Дачића. Председник парламента заказао за 12 часова гласање о избору председника и чланова Владе Србије.

01.05 - Уколико расправа у парламенту потраје до раних јутарњих сати могуће је, како сазнаје РТС, да гласање буде заказано у подне после чега би чланови нове владе положили заклетву.

22.50 - Закон о министарствима ступио је вечерас на снагу објављивањем у "Службеном гласнику Србије", што је један од услова за избор нове владе.

20.55 - Скупштина Србије, после паузе, наставила рад.  У току је дискусија о експозеу мандатара.

20.00 - Речима "Живела Србија" мандатар Ивица Дачић завршио експозе. Председник Скупштине дао получасовну паузу.

19.00
- Мандатар Ивица Дачић почео излагање програма рада и састава будуће владе.

На почетку седнице републичког парламента, на којој би посланици требало да изаберу 12. по реду Владу Србије, мандатар Ивица Дачић посланицима је представио програм рада и састав будуће владе.

Дачић је рекао да ће основни циљ нове владе бити да ојача темељ Србије и да у остварењу тог циља окупи и обједини најумније људе.

"Не желим да се бавим поделама, нити расцепима у време комунизма, поделом на партизане и четнике, староседеоце и дошљаке, на поделе по верској и националној припадности", рекао је Дачић у експозеу пред посланицима Скуштине Србије.

"Желим да изградимо интегралну визију будућности Србије и владу окренуту будућности, а не прошлости", поручио је Дачић.

Према његовим речима, приоритет нове владе биће економски опоравак земље.

"Сви остали кључни циљеви ове Владе, као што су европска будућност Србије, решавање питања Косова, регионална сарадња, борба против криминала и корупције, школство, здравство и други, зависиће од тога да ли смо способни да обезбедимо економски опстанак наше земље", рекао је Дачић.

Он је рекао да се економска политика нове владе неће заснивати на позивима грађанима да "штеде и стежу каиш", као и да власт и "финансијски сектор морају да деле судбину свога народа".

Указујући на проблем буџетског дефицита Србије, Дачић је рекао је да ће Влада Србије наставити разговоре са Међународним монетарним фондом и додао да неће бити замрзавања плата ни пензија.

Дачић је рекао да се привреда Србије "урушава и пропада", да је огроман број грађана "запао" у сиромаштво и да стога финансијски сектор мора више да учествује у оживљавању привреде.

"Огромне социјалне разлике подривају стабилност државе и друштва, политичка власт мора бити инструмент у рукама народа за остваривање праведније расподеле друштвеног богатства", поручио је Дачић у обраћању посланицима.

Србија неће признати независност Косова

Дачић је поручио и да Србија неће признати независност Косова, али да је потребно спровести све што је договорено у дијалогу са Приштином.


"Влада Србије жели нормализацију живота свих грађана на територији Косова и Метохије. Потребно је спровести све оно што је договорено у техничком дијалогу са Приштином и наставити дијалог на политичком нивоу, уз учешће највиших државних функционера", рекао је Дачић.

Он је истакао да ће питање Косова и Метохије бити решавано мирним средствима, унапређењем дијалога, уз поштовање демократских решења.

Циљ нове владе је, према Дачићевим речима, убрзање европских интеграција уз максималне напоре за добијање датума за почетак преговора са ЕУ.

"Ова Влада ће спровести неопходне системске мере и испунити критеријуме које је успоставио Европски савет у Копенхагену и процес стабилизације и придруживања", поручио је Дачић и додао да испуњавање услова за пријем Србије у ЕУ треба сматрати делањем за општи цивилизацијски напредак наше земље.

Према његовим речима, главни елементи реформе су успостављање тржишне економије, постизање макроекономске стабилности, јачање владавине права и борба против корупције и организованог криминала.

Као један од великих проблема Србије, Дачић је навео пад наталитета и указао на то да је сваке године у Србији за око 40.000 већи број умрлих од рођених.

Новој влади треба дати шансу


У расправи о експозеу мандатара Ивице Дачића, председник Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак рекао да је стара истина да свако има право на шансу, али да су је многи у предложеној влади већ имали и по више пута.

Чанак је рекао да Дачић говори о пружању руке у региону, па га пита ко "ће у име Србије идуће године клекнути у Поточарима пред жртвама геноцида".


Он је рекао и да влада угрожава Војводину и да заправо на интернационализацију тог питања упућује одлука Уставног суда.

Лидер ЛСВ-а је рекао и да га коришћење речи препород подсећа на речи Адолфа Хитлера, који је једном приликом у Минхену рекао да ће донети препород Немачкој и да се зна како је то завршило.

На излагање Ненада Чанка мандатар Ивица Дачић је одговорио да су он и Чанак заједно у блоку антифашистичких снага у Србији и да такве критике треба да упути неком другом, и подсетио да је као министар тражио да се из зграде владе уклони слика Милана Недића кога је Хитлер довео на власт.

Шеф посланичког клуба Савеза војвођанских Мађара Балинт Пастор рекао је да та странка неће гласати за нову владу и биће конструктивна опозиција, али се не искључује могућност да ће у догледно време сарађивати са извршном влашћу, ако докаже да заслужује њену подршку.

Он је додао да је експозе увек списак лепих жеља и да нема ништа да каже против вечерашњег експозеа Дачића, али да треба сачекати и видети шта ће се реализовати, због чега треба дати шансу новој влади.

Почињући излагање цитатом песме Миљацка, Пастор је у скупштинској расправи о новој влади рекао да се у Србији дешавају понека чуда, али да она нису првенствено везана за политички живот, те да није превише изненађен што је Дачић мандатар и што је нестао мост између странака које су чиниле претходну владу.

Експозе "контрадикторна бајка"

Шеф посланичке групе Српски покрет обнове - Демохришћанска странка Србије Александар Југовић рекао је вечерас да експозе мандатара Ивице Дачића личи на "контрадикторну бајку" написану "с брда, с дола" која је у неким деловима и неписмена.

На излагање Југовића у Скупштини Србије, мандатар је упитао докле ће СПС за СПО бити боксерска врећа за обрачунавање и позвао Југовића да буде коректан и да води рачуна које изразе употребљава, додавши да треба да га буде срамота и да је претерао.

"Прешли сте црту, не видим да имате морално право да делите лекције о писмености или неписмености, нарочито моје", рекао је Дачић Југовићу и навео да је он СПО-у увек помагао око места у јавним предузећа и управним одборима када је Демократска странка правила проблем и био им "раме за плакање" у одлазећој влади.

Југовић је у скупштинској расправи рекао да је мандатар у експозеу на 22 странице навео да је Србија сиромашна, земља изневерених очекивања и пропуштених прилика, али нигде није поменуо узрок економског пропадања, који према СПО-у лежу у деведесетим годинама, када у у време Милошевићевог режима настали и тајкуни.

Шеф посланичке групе Јединствене Србије Драган Марковић изјавио је да ће та странка предложити да "жене које нигде не раде, а рађају" имају иста права као и запослене жене.

На седници Скупштине Србије на којој се бира нова влада, Марковић је рекао да ће се нова влада борити против беле куге и да то неће чинити само декларативно.

Марковић је рекао и да нова влада мандатара Ивице Дачића има подршку и кључних земаља у свету и указао да је велики број гостију из дипломатског кора који је са галерије пратио седницу парламента отишао, због начина на који се расправљају посланици.

Шеф Посланичке групе Социјалдемократске партије Србије Милорад Мијатовић оценио је да је експозе мандатара реалан, говори о тешкој ситуацији у којој се налази Србија, и зато би посланици, уместо што се свађају, требало да учине све што је у њиховој моћи да Србију учине бољом и успешнијом државом.

Желим да се окренем ономе што је рекао мандатар, а даће Бог да буде премијер, рекао је Мијатовић и истакао да СДПС и синдикати, са којима странка сарађује, брину о реалном животу обичног човека, "радника који нас не гледа вечерас, већ размишља како ће отићи на посао сутра, да ли ће зарадити плату и хоће ли је послодавац исплатити".

Мирослав Маркићевић из Нове Србије изнео је предог новој влади да се посебну пажњу посвети сиромашнима у Србији и рекао да се размере кризе која је захватила и нашу земљу можда не виде на први поглед, јер видимо људе који добро живе.

Он је рекао да има предлог, пошто је речено да неће више бити Министарства за Косово и Метохију, али да ће при сваком ресору бити одсек који ће се бавити тим питањем, да се такав одсек при сваком министарству направи и за социјалу, за сиромашне, да се не деси да неко умре јер нема пара за лекове.

Јовановић: Вучић хоће све службе

Шеф посланичке групе Либерално-демократске партије Србије Чедомир Јовановић назвао је лидера Српске напредне странке Александра Вучића "дилетантном" који жели да координира све службе безбедности, а "никада није ни ушао ни у једну од њих".


"Када шеф партије преузме контролу над службама безбедности, а при том нема никаквог искуства у тим пословима резултат ће бити као и деведесетих година", рекао је Јовановић на расправи о програму нове Владе Србије у Скупштини и навео да ће "Србија бити једина земља у Европи у којој ће шеф партије да координира службе безбедности".

Обраћајући се мандатару Ивици Дачићу, Јовановић је рекао да представници нове власти критикама гувернера Народне банке Дејан Шошкић директно утичу на стабилност финансијског система.

Србији је потребно поверење, а тога нема ни међу члановима будуће владајуће коалиције, оценио је Јовановић.

У серији реплика током расправе о експозеу мандатара Ивице Дачића, Александар Вучић, који је кандидат за првог потпредседника владе и министра одбране, одговорио је Јовановићу да је прочитао бар неку више књигу од њега и да би волео да види за коју је област Јовановић стручан и са којих позиција критикује било ког министра.

Након неколико реплика, Јовановић је рекао да ће изаћи из сале јер је расправа постала досадна, а на то му је Вучић поручио да га разуме што одлази јер иде на авион, назад на грчко острво Миконос и да би плаже и море требало да буду доступни и обичном народу, а не само Јовановићу.

"Немојте да вас подсећам шта сте радили 2000. па на овамо. Где ваша стопа прође изникне зебра. Нисмо се уплашили ни ваших кумова из Шилерове и никад немојте помислити да ћемо да вас се плашимо и да нећемо да вам одговарамо", рекао је Вучић Јовановићу.

"Када свако буде имао винарију у подруму своје куће као што ви имате, онда можете мени да замерите што одлазим на место где би многи грађани желели да иду", рекао је Јовановић Вучићу и запитао шта је спорно што је рекао да је Вучић "дилетант за посао који преузима".

"Дилетант је по Вујаклији човек који се са љубављу бави послом", рекао је лидер ЛДП-а.

Посланици Демократске странке Србије неће гласати за нову владу најавио је шеф посланичке групе те странке Слободан Самарџић, чији приоритети се, како каже, не виде из експозеа мандатара Ивице Дачића, и оценио да је лоше везати се за једну структуру, ЕУ, која је у кризи.

Он је рекао да је од мандатара очекивао да се усредсреди на најважнија питања, а он је у експозеу говорио о тридесетак тема, а да је сам програм пун противречности, непомирљивих ствари као што је "улазак у Европску унију и непризнавање независности Косова".

Такође је рекао да су немогући и добросуседски односи уз поштовање суверенитета и територијалног интегритета, јер је већи део земаља региона признао Косово.

Када је реч о Косову и Метохији, Самарџић је истакао да на основу експозеа не може да критикује владу, и да ће се видети наредних месеци и година како ће деловати по овом питању.


Шеф посланичког клуба ДС Драгољуб Мићуновић изјавио је да ће влада тек имати времена да сачини озбиљан програм и са пуно одговорности и искрености изађе пред скупштину са њим.

Ако хоћете да вас било ко цени, дајте да прво уредимо ову установу, поручио је Мићуновић у дебати о избору нове владе.

Он је рекао да се у односима са будућим председнику владе, са којим је, како је нагласио, добро сарађивао, ништа неће променити, али да ће се променити атмосфера која је сада "афмосфера бахатости и силе". То је задатак владе, додао је, да се та афмосфера промени.

Ако хоћете да створите слику демократског парламетна, ви сте за њега одговорни, а не опозиција, поручио је Мићуновић владајућој каолицији и додао да није добро да се после екпозеоа кандидати за министре јављају да реплицирају посланицима.

Како је навео, сасвим је уобичајено да опозиција критикује власт, али да агресивност влади према опозицији није у складу са постојећом европском праксом.

"Нећете ућуткати парламент", поручио је Мићуновић који је у свом излагању указао и на проблеме транзиције у Србији и нагло богаћење појединаца, а осиромашење великог броја грађана.

Он је навео и да је приметио да је мандатар религиозан и да ставља Богу у руке одлуку, али и да је "велики грех варати народна надања".

"Запамтите, не добијају се избори једном за свагда, узмите се упамет. Овде су помешани програми, носиоци програма и тек сада је тешко да се каже за шта је грађанин гласао а шта је остало у програму", рекао је Мићуновић.

Док је мандатар Ивица Дачић на кратко био ван сале, посланик ДС-а Балша Божовић и посланик СПО Мирко Чикириз затражили су претходно да се Дачић и кандидати за министре врате у скупштинску салу, јер не могу да им се лицнно обрате или да прекину заседање.

Мандатар нове владе Ивица Дачић позвао је током расправе посланике владајуће коалиције да одустану од дискусије и приведу расправу о влади крају, имајући у виду да је одавно прошла поноћ.

"Немам намеру да било кога малтретирам целу ноћ, нити је о главу да се влада изабере, али ако смо започели посао треба да га приведемо крају, поручио је мандатар реагујући на захтеве више посланика опозиције да се седница прекине због касних сати.

Он је посланике из ДС-а и ДСС-а подсетио да је у скупштинској сали провео сате и сате када је требало изгласати буџет и владу Војислава Коштунице којој је истицао мандат за формирање.

Дачић је рекао и да ће Србија имати најбоље односе са Црном Гором, зато што он немам никакво порекло из Црне Горе и замолио посланике да Црна Гора има своју државу, да црногорски народ има своју државу и да Србија има своју државу.

"Молим вас немојте више да нас замарате тим темама и да стварате сукобе између Србије и Црне Горе, који су, пре свега", како сматра Дачић, "због људи, и у једном и у другом руководству, помешаног порекла".

Заменик шефа посланичке групе СНС Јоргованка Табаковић изјавила је да је већина у парламенту спремна да се бави народом, да је то њен први задатак и поручила влади да мора да буде понос скупштинске већине.


Табаковић је у расправи после експозеа мандатара Ивице Дачића навела да их је окупио управо тежак и озбиљан задатак за који други нису били спремни да га преузму или су можда заборавили да разговарају са народом.

Она је навела да СНС не само да је била спремна да преузме одговорност већ и показала спремност за формирање владе баш у оваквом саставу.

Драгољуб Мићуновић је на почетку седнице, негодовао што посланици нису раније добили текст експозеа како би могли да га проуче. Шеф посланичке групе ЛДП Чедомир Јовановић тражио је да се због тога удвостручи време за расправу, што је одбијено.

Посланици СНС-а и СПС-а, пријављени за учешће у расправи о новој влади, саопштили су да неће говорити како би се убрзала седница.

Претходно су посланици опозиције из ДС-а и ЛДП-а затражили да се седница прекине и настави у петак у 10 сати, али тај предлог није прихваћен.

Председник парламента је у 4.39 часова закључио расправу и заказао гласање о избору председника и чланова владе за 12 часова. Након гласања, чланови владе пред посланицима полажу заклетву, чиме почиње да тече мандат нове владе.

Синоћ је у "Службеном гласнику Србије" објављен Закон о министарствима који је тиме ступио на снагу, што је један од формалних услова за избор нове Владе Србије.

Влада ће имати 17 ресора и 19 чланова, а чиниће је коалиције окупљене око Српске напредне странке (СНС), Социјалистичке партије Србије (СПС), Уједињених региона Србије (УРС), Социјалдемократска партија Србије (СДПС) и Странка демократске акције (СДА).

(РТС)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #3 послато: Јул 27, 2012, 05:11:24 »

Ово је била баш једна маратонска Седница. Почела сам да је гледам синоћ око 19 часова и ево малопре се завршила ( око пола 5). Дуго нисам пратила те седнице, па сам испратила ову, од почетка до краја, тек да видим да ли се нешто променило од начина рада на тим седницама. Ништа изгледа нисам препустила, начин на који се поједини посланици обраћају, пре свега једни другима је и сада исти, као што је био и раније. Пре свега, некултуран. Такву слику шаљу својим бирачима!

Наставак седнице је заказан за 12 часова, када ће да буде изабрана, изгласана влада, миснистри и премијер.

(Овде можете прочитати комплетан Експозе Ивице Дачића, 1.део)
 Спојлер:
Поштовани народни посланици, поштовани Председниче Народне скупштине, поштовани грађани Србије, претпостављам да сви очекују од мене као мандатара за састав нове Владе Републике Србије, да мој експозе буде широк и набијен општим местима. Време у којем живимо, намеће нам другачији приступ. Надам се да ћемо се сагласити у констатацији да Србија преживљава једно од најтежих раздобља у својој историји.

Нећу, верујем, преценити тежину и сложеност наших државних и националних проблема, ако ове последње деценије означимо историјском кризом српског народа. Од истинитог и критичког сагледавања наше политичке, економске и културне реалности, посебно незавидног спољно – политичког положаја Србије у савременом свету и нерешеног косовског проблема, зависи заснивање реалистичке и оствариве политике Владе Републике Србије коју данас представљам пред Народном скупштином Републике Србије и пред целом Србијом.
Промене друштвеног поретка нису дале очекиване резултате. Србија је и даље земља изневерених очекивања и пропуштених прилика. Учињене су крупне грешке, неке и криминалне природе у приватизацији друштвене својине, упропашћени су огромни привредни потенцијали земље. Ступили смо у свеопште сиромаштво и пад животног, економског, културног и цивилизацијског стандарда српског друштва.

Насупрот уобичајеној самозаљубљености политичких лидера у њихову историјску улогу, за судбину и будућност народа Србије суштинско је питање знамо ли ми куда идемо, каква Србија данас јесте и какву желимо и који је то српски сан који желимо да досањамо. И ко су нам савезници на том путу.

Сва ова питања се не тичу само политичке власти или опозиције у Србији, тичу се целог српског друштва. Уместо деоба, неслоге и сеоба, потребно нам је обједињавање свега најбољег што Србија има. Свака нова влада је говорила о стубовима своје нове политике, а сви заједно смо заборавили на темеље Србије. Зато ће основни циљ мене као премијера и Владе Републике Србије бити да ојачамо темељ Србије. Циљ ће бити окупљање и уједињавање најумнијих људи и идеја у интересу Србије.

Нашу веру у бољу и спокојнију сутрашњицу треба да заснивамо на реалној процени наших снага и уважавању објективних услова у којима треба да решавамо тешке националне и државне проблеме и градимо правну и социјалну државу. Имамо све разлоге да се одрекнемо демагошког оптимизма заснованог на политици – „немамо алтернативу“. У нашој друштвеној свести, треба савладати националну и социјалну апатију, треба повратити поверење народа у Србију, јаку и поштовану. Наш је живот врло тежак, наша заосталост је велика, али ми смо народ који има снагу за истински препород.

Политички актери у Србији се углавном баве прошлошћу уз нагласак на идеолошко вредновање одређених догађаја, процеса и личности, а главна последица тога јесу поделе. Са позиције Председника Владе Републике Србије, желим да радим на будућности наше земље и нашег народа. Не желим и нећу да се бавим поделама, било актуелним, било онима из деведесетих година, нити расцепима у периоду комунизма, ни поделом на партизане и четнике, не занимају ме династичке поделе, нити поделе на староседеоце и дошљаке, на грађанске или националне струје, нити поделе на основу националне припадности или верског опредељења. Желим да у току свог мандата заједно са грађанима и њиховим заједницама, организацијама и институцијама и стручном јавношћу изградимо интегралну визију будућности Србије, и да ка тој будућности снажно закорачимо напред. Ова Влада Републике Србије биће Влада за будућност, а не Влада окренута прошлости.

Даме и господо народни посланици, поштовани грађани Србије, програм сваке Владе у демократским друштвима следи из изборних програма оних политичких групација које су добиле поверење грађана на изборима.
Свесни тежине у којој се налази Република Србија у опредељењу за спровођење свеобухватних друштвених реформи које су предуслов даљег развоја и напретка наше отаџбине, као и потребе постизања широког политичког консензуса, након додељивања мандата за састав нове Владе Србије од стране председника Републике Томислава Николића, изборне листе Српске напредне странке, Социјалистичке партије Србије, Партије уједињених пензионера Србије и Јединствене Србије, као и изборна листа Уједињених региона Србије, постигле су споразум о заједничким политичким циљевима и формирању скупштинске већине, у коју су касније приступиле Социјалдемократска партија Србије Расима Љајића и Странка демократске акције Сулејмана Угљанина. У складу са парламентарном процедуром изложићу оквир за рад будуће Владе, што јесте и списак задатака, циљева и обавеза наше будуће Владе.

Наш највећи и најтежи проблем са којим се Србија суочава је демографско питање, заустављање биолошког пада и изумирање нације и стварање услова за пораст животне снаге народа. Обнављање становништва може бити резултат само координираних активности на стварању свих предуслова за подстицање повећања наталитета, од стимулисања рађања више деце у породицама, преко помоћи брачним паровима који имају потребе за вантелесном оплодњом, веће помоћи трудницама и породиљама, веће друштвене бриге о деци, укидања пореза и ограничавања трговачких маржи за опрему за бебе. Податак да се у Србији сваке године роди четрдесет хиљада беба мање него што је број умрлих, треба да буде последње упозорење за увођење ванредних мера у овој области. Ако се овакав тренд настави, за два до три века најдаље, Србија ће остати празна.

Од укупно 4706 насеља у Србији у 1140, односно у 24,2 одсто од укупног броја насеља у Србији у 2010. години, није рођено ниједно дете. Од 165 општина у Србији без Косова и Метохије, само у осам је забележен позитиван природни прираштај: у Гроцкој, Звездари, Новом Саду, Сјеници, Новом Пазару, Тутину, Бујановцу и Прешеву. Губили смо велики број становништва у ратовима, а сада сами неумољиво идемо ка самоуништењу. Последњи је час да се овај тренд заустави. Зато ће Влада Србије хитно изаћи, не са стратегијом, него са конкретним мерама за заустављање биолошког нестанка Србије.

Тешка економска и социјална ситуација, такође, један је од наших најтежих и највећих проблема. Економски опоравак и препород су национални приоритет времена у коме живимо. Сви остали кључни циљеви ове Владе, као што су европска будућност Србије, решавање питања Косова, регионална сарадња, борба против криминала и корупције, школство, здравство и други, зависиће од тога да ли смо способни да обезбедимо економски опстанак наше земље. Зато данас позивам на закључивање социјалног договора између Владе, запослених и послодаваца. Предмет економског консензуса треба да буде економска политика која ће бити развојна и која ће за крајњи циљ имати подизање животног стандарда осиромашених грађана Србије. Ми данас у Србији имамо два повезана проблема. Један у потпуном осиромашењу друштва и тешком стању у којем се налазе и привреда и грађани. Други велики проблем јесте огромно социјално раслојавање на највећи број сиромашних и један одсто привилегованих и богатих који се издвајају од остатка друштва, који се по својој ароганцији и похлепи могу означити као нова аристократија. Такво стање огромних социјалних разлика подрива стабилност и државе и друштва. Политичка власт не сме да служи као инструмент у рукама моћних и богатих, већ политичка власт у Србији, у овом случају говорим о Влади Републике Србије, мора бити инструмент у рукама народа за остваривање праведније расподеле друштвеног богатства. Овакво стање представља ударац и на уставни поредак Србије, јер је Србија по свом Уставу дефинисана као држава социјалне правде. Сваки народ има своју душу. Душа Србије је једнакост, а једнакост није егалитаризам, то није милосрђе, него солидарност.

Зато економска политика коју ћу као премијер заступати, неће позивати на штедњу и стезање каиша грађана, чији је животни стандард у претходном периоду доживео драстичан пад. Ова Влада, ова Скупштина и сви други делови државне власти укључујући и финансијски сектор, морају да деле судбину свога народа, пре свега у социјално – економском погледу. Не може се позивати на замрзавање или смањивање плата и пензија, притом себи повећавајући и онако превисоке плате и не смањујући никакве привилегије које имају као носиоци политичке или економске власти. Улога државе у овом периоду мора да буде како да најбезболније народ преживи економску кризу. Улогу државе схватам као потребу да се помогне и грађанима и привреди и свим другима којима је помоћ потребна. За све структуре друштва које ћу позивати на разговор и договор, имаћу само два питања. Прво, шта држава може да вам помогне. И друго, шта ви можете да учините за државу и народ. Србија је данас у веома тешкој економско – социјалној ситуацији. Просечна нето плата је пала на око 340 евра, у чему нас је претекла чак и Албанија. Стопа незапослености је већ далеко прешла 20 одсто. Данас је Србија можда једина земља у Европи у којој је отприлике исти број оних који примају пензије и оних који раде. Структура запослених је врло неповољна. Свега пола милиона људи учествује у стварању нове вредности, у реалној производњи, остатак је у гранама које се баве прерасподелом, као што су трговина и финансије, и надградњом, као што су државна управа, школство, итд. Као председник Владе, формираћу Национални савет за економски опоравак, који ће окупити најспособније, најстручније и најуспешније што Србија има у области привреде и финансија. Учинићемо све што можемо да зауставимо пад националне економије, да обезбедимо њен опоравак и јачање.

Највиша цена капитала, најнестабилнији курс, највиша стопа незапослености, најмања просечна плата, недовољни подстицаји извозницима, најмање субвенције у пољопривреди у региону, свакодневно умањују конкурентност наших предузећа и кредибилитет Србије. Зато ће ова Влада бити посвећена стварању пословног амбијента, који ће нашим предузећима обезбедити сличне, ако не и боље услове за рад у односу на земље из нашег окружења. Ту, пре свега, мислим на стабилну националну валуту, повољнију цену капитала, државне субвенције, ефикаснију административну процедуру, подстицај извозницима и субвенције пољопривреди, једном речју фер и партнерски однос према привреди, а полазећи од свести да су предузећа у Србији, без обзира да ли су њихови власници домаћи или страни, извор и за пуњење буџета, основ стабилности финансијског сектора у целини и носилац животног стандарда радника.
Од привредника тражим три ствари. Под један, да не отпуштају раднике и да им редовно исплаћују зараде. Под два, да плаћају порезе и да раде у оквиру закона. Под три, да инвестирају у Србију и не износе капитал напоље.

Србија треба да има јасну стратегију економског развоја, засновану на ономе што Србија има и што представља нашу компаративну предност. То су, пре свега, пољопривреда и прехрамбена индустрија, енергетика и инфраструктура. Ово су гране од којих треба да почне нови инвестициони циклус. Један од највећих економиста Џон Мајнард Кејнс, на почетку велике депресије рекао је да економска машина ради, али да имамо проблем са њеним паљењем. У временима кризе, држава и финансијски сектор имају одлучујућу улогу у покретању националне економске машине. Влада Србије ће настојати да покрене велике инвестиционе пројекте у пољопривреди, енергетици и инфраструктури. Пример овогодишње суше показује да пропуштена шанса у великим инвестиционим радовима у пољопривреди путем наводњавања, не само да у нормалним условима смањује потенцијале у пољопривредној производњи, већ проузрокује и директну штету од суше у само једној години која је по вредности већа од укупних инвестиција које смо пропустили у задњих неколико година. Овогодишња штета од суше се процењује у милијардама евра.

Ниво задужености у Србији у односу на укупан друштвени производ је много мањи него у другим европским земљама, али наш проблем није у степену задужености, већ у малом друштвеном производу који и даље пада. Једино повећањем друштвеног производа можемо смањити проценат задужености. Посебан проблем представља неповољна структура друштвеног производа у којој је висок проценат финансијских и других услуга, а релативно мали проценат учешћа реалног сектора, тако да се ми данас поново налазимо пред изазовима реиндустријализације која мора да обезбеди оптимално реструктуирање наше привреде. Поред државе у покретању новог инвестиционог развојног циклуса, одлучујућу улогу има финансијски сектор. Наша ситуација је слична анализи коју описује нобеловац Кругман: имамо велики број људи који не раде или недовољно раде, имамо капацитете који нису упослени, природне ресурсе који нису искоришћени и имамо уплашене инвеститоре и финансијски сектор који није довољно у функцији привредног развоја. Моја критика финансијског сектора која је узбуркала јавност управо је била порука да он мора бити више у функцији оживљавања привреде. То је и у интересу самог финансијског сектора. Стално слушамо тврдње како је наш финансијски сектор стабилан, а у међувремену нам се привреда урушава и пропада. Нема стабилног финансијског сектора ако је привреда у проблему, јер је он само огледало наше привреде. Доказ за то су и проблеми који се већ појављују код појединих банака, као и стопа од преко 25 посто ненаплативих кредита од привреде. Глобална економска криза је и настала када је финансијски сектор помислио да је сам себи сврха, а не сервис реалне економије.

Успешан рад банака и редовно пуњење буџета су изведени циљеви и могу се остварити само на бази успешне привреде и сузбијања сиве економије. Привлачење страних инвестиција је, такође, један од најважнијих приоритета Владе и начин за оживљавање наше привреде.
Дилема развој или штедња је лажно питање. Србији је потребно и једно и друго. Уосталом, то је тема и формула која се сада расправља и разрађује у Европској унији. Право решење је у смањивању нерационалне потрошње и повећавању инвестиционе потрошње, како би се подстакао раст и повећало запошљавање. Ми морамо да штедимо на бирократским и непотребним трошковима како би могли више да улажемо у развој. Покушај да се принцип штедње превали на широке слојеве осиромашеног становништва не само да је друштвено неправедно, већ је и економски неутемељено, јер директно утиче на пад куповне моћи и повратно утиче на платежно способну тражњу и самим тим немогућност продаје готових производа. Чак је и Хенри Форд, отац модерне индустрије, схватио да мора својим запосленима да исплати плату која ће им омогућити да купују његове аутомобиле, а да његови аутомобили морају да имају цену која ће одговарати платама његових радника. Када се наруши ова равнотежа и када људи остану без пристојних плата, онда свака производња губи перспективу.

У последње време дошло је до драстичног слабљења националне валуте. Национална валута је доживела у односу на септембар 2008. године пад вредности од 53 одсто. Плате и пензије су обезвређене, рате стамбених и других кредита грађана вишеструко су увећане, а и биланси многих предузећа трајно оштећени. Апсурдно је да је то период у коме су девизне резерве вишеструко увећане. Држава једноставно не може пред тим да затвори очи. Неуспех у одбрани националне валуте који је доживела Народна банка и Влада Србије као директну последицу имали су осиромашење грађана Србије и наше привреде. Србији је потребан план за стабилну националну валуту. Тај план мора бити резултат координисане и заједничке политике Владе, монетарних власти и привреде. Ефикасније коришћење инструмената монетарне политике, активније привлачење страних инвестиција, спречавање одлива девиза сивим каналима, рад са нашом дијаспором, дестимулисање непотребног увоза, подстицај предузећима која својим радом супституишу увоз и озбиљна извозна стратегија, само су најважнији елементи овог плана. Искуство неких развијених земаља говори нам да је данас, више него икада, потребно ревитализовати и оснажити партнерски однос између државе и банака. Свакој привреди су потребне добро капитализоване и ликвидне банке, које ће омогућити доток капитала у систем и покретање новог инвестиционог циклуса, а банкама је више него икада потребан стабилан и поуздан амбијент који мора да гарантује држава. Управо на тим премисама упућујем позив банкама да и у овим тешким моментима остану одговоран чинилац нашег привредног система и пруже адекватну подршку привреди и грађанима.

Неопходне су хитне мере за смањење буџетског дефицита. Овај програм мера биће донет до краја септембра, након сагледавања стварног стања у буџету, свеобухватне анализе и озбиљних консултација са привредницима, синдикатима и стручном јавношћу. С једне стране, мере морају бити радикалне у правцу смањивања бирократије и елиминисања трошкова државе, а са друге стране, социјално одговорне у погледу заштите најугроженијих слојева становништва. Влада Србије наставиће разговоре са Међународним монетарним фондом, Светском банком и другим међународним финансијским институцијама и организацијама, у циљу постизања макроекономске стабилности и одрживог привредног развоја.

И веома брзо биће донет нови Закон о јавним набавкама, који ће повећати транспарентност процеса, смањити корупцију и омогућити смањивање расхода државе.
Неће бити замрзавања пензија и плата. Њихов раст у првој години мора бити усклађен са реалним могућностима буџета, уз уважавање принципа да раст пензија треба да прати раст плата у јавном сектору. Свим пензионерима који имају мање 15.000,00 динара месечно биће исплаћена тринаеста пензија у четири једнаке рате. Створиће се услови за формирање развојне банке као подршка привреди и развојним националним пројектима.

Поштовани народни посланици, као стари европски народ у процесе уједињавања Европе и испуњавања услова за пријем у Европску унију, уложићемо своје највредније традиције – слободарство, демократски дух и поштовање европских вредности. Испуњавање услова за пријем Србије у Европску унију треба сматрати делањем за општи цивилизацијски напредак наше земље. Наш циљ је убрзање процеса европских интеграција, уз максималне напоре за добијање датума за отпочињање преговора са ЕУ. Ова Влада ће спровести неопходне системске мере и испунити критеријуме које је успоставио Европски савет у Копенхагену и процес стабилизације и придруживања. Главни елементи реформе јесу успостављање тржишне економије која функционише, постизање макроекономске стабилности, јачање владавине права, борба против корупције и организованог криминала. Државу је потребно уредити, а то се чини законима.

Србија неће признати независност Косова. Влада Србије жели нормализацију живота свих грађана на територији Косова и Метохије. Потребно је спровести све оно што је договорено у техничком дијалогу са Приштином и наставити дијалог на политичком нивоу, уз учешће највиших државних функционера. Питање Косова и Метохије решаваћемо мирним средствима, унапређењем дијалога, уз поштовање демократских решења. У том смислу прихватићемо резултате дијалога Београда и Приштине, који је постигла претходна Влада Србије у свим досадашњим разговорима. Желимо већу одговорност у дијалогу са Европском унијом и Приштином и подизање те одговорности на виши ниво. Ово ће захтевати интензивне разговоре током одређеног временског периода, али ми смо спремни да отпочнемо са овим разговорима одмах, без предуслова, уз поштовање Устава Републике Србије. Безбедност Срба на Косову и Метохији мора бити осигурана. Српска историјска и културна баштина, цркве и манастири морају бити посебно заштићени и обезбеђени. Влада Србије нарочито мора да ради на јачању привреде у српским срединама али и на повратку српских прогнаника на своја огњишта.
Србија мора да води своју спољну политику на реалистичким и прагматичним претпоставкама. Сарађиваћемо са свим земљама света у интересу Србије. И са свим европским државама, Америком, Русијом, Кином и свим другим факторима који обликују међународну политику, на бази очувања националног идентитета и достојанства. Спремни смо на сарадњу са сваком државом и нацијом у очувању мира, поспешивању прогреса, јачању демократије и поштовању општих људских вредности. Србија жели да буде фактор мира и стабилности у региону, подржавајући европску перспективу целог региона. Залажемо се за безбедност, стабилност и добре односе на Западном Балкану. Сви неспоразуми, сва отворена питања морају да буду разрешавана на миран начин и у духу сарадње. Ако кажу да реч Балкан значи крв и мед, доста је било крви, време је да осетимо и укус меда. Србија пружа руку помирења. Свима. Немојмо више да се бавимо прошлошћу, бавимо се будућношћу. Желимо добре односе, уз узајамно поштовање суверенитета и територијалног интегритета сваке државе.

Истовремено, Влада ће се у оквиру Споразума о специјалним односима залагати за потпуно поштовање Дејтонског мировног споразума и развијати најјаче политичке, економске и културне односе и сарадњу са Републиком Српском.
Даме и господо, пољопривреда може значајно да допринесе укупном економском расту у кратком року уколико се мерама аграрне политике дефинише одрживи и равномерни развој. Планирамо да значајно повећамо аграрни буџет и да у кратком року Законом о подстицајима утврдимо аграрну политику која ће бити предвидива на дуги рок како би пољопривредници могли дугорочно да планирају своју производњу. Мерама аграрне политике утицаћемо, пре свега, на повећање конкурентности наших произвођача и посебан пакет мера односиће се на подстицање инвестиција у овај сектор. Раздвојићемо економске од социјалних мера, а посебну пажњу посветићемо руралном развоју у синергији са локалном самоуправом и АП Војводином у циљу равномерног регионалног развоја. Покренућемо реформу Дирекције за робне резерве како би се развили нови инструменти за стабилизацију тржишта хране. Реформом саветодавне службе и подстицањем пољопривредних газдинстава да се удружују, изградњом система националних лабораторија и јачањем капацитета институција омогућиће се технолошки напредак и јачање конкурентности наших пољопривредника.

Намеравамо да брзо, на најбољи начин, искористимо енергију људи, сунца, воде и ветра за високу продукцију хране и енергије. Врло брзо биће припремљена стратегија развоја агроиндустрије, као трансфер којом ће се даље развијати пољопривреда и село. Применићемо најновија достигнућа науке, да укинемо смену родних и неродних година. Уложићемо више новца у системе за наводњавање, пољопривредници ће добити повољне зајмове, да ова суша буде последња а не пета у последњих десет година. Желимо да Србија буде велики извозник хране, да постане „Башта Европе“.

Процес прикључења Србије Европској Унији, а нарочито у претприступном периоду проузроковаће значајне проблеме овом сектору, али је чињеница да ће после тога сектор пољопривреде највише профитирати од уласка у Европску унију. Један од најзначајнијих проблема је и чињеница да у претприступном периоду Србија отвара своје границе за производе из ЕУ и мора да се прилагоди врло захтевним стандардима уколико жели да извози на тржиште ЕУ. Србија ће према садашњем споразуму процес либерализације са ЕУ завршити 2014. године, када ће просечна царина износити 2,49 одсто и бићемо једина земља која је у процесу прикључења ЕУ тако дуг период била изложена јакој конкуренцији без могућности да користи фондове за јачање конкурентности наше пољопривреде. Овакав споразум о либерализацији потписан је са пројекцијом да ће Србија релативно брзо постати члан ЕУ, оквирно 2015. године. Да би се избегле негативне последице по српски аграр мора се отворити нови дијалог са Европском комисијом и наћи решење за ове проблеме. Такође, учинићемо све да брзо добијемо националну акредитацију за коришћење ИПАРД фондова, који значајно могу да помогну у делу руралног развоја.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #4 послато: Јул 27, 2012, 05:14:36 »


(Овде можете прочитати комплетан Експозе Ивице Дачића, 2.део)

 Спојлер:
Приоритети енергетске политике Србије биће подизање енергетске безбедности Србије, подизањем енергетске ефикасности и инвестирањем кроз отварање нових рудних поља, изградњу хидро и термо капацитета, улагање у обновљиве изворе енергије и дефинисање јасне политике цена и ценовних паритета. Затим развој и подизање комуналне енергетике кроз производњу и топлотне и електричне енергије у топланама и постепену измену штетних енергената попут мазута и угља обновљивим изворима, пре свега биомасом, као и гасом. Циљ ће бити развијање Србије као транзитне руте и складишта за енергију и енергенте, инвестирање у смеру другог правца дотока гаса, улагање у електоенергетске конекције са суседима, завршетком и изградњом нових подземних складишта гаса. Четврти приоритет биће успостављање и развој тржишта енергије и енергената према стандардима Европске уније – електричне енергије, гаса, нафтних деривата и течног нафтног гаса. За време мандата ове Владе Републике Србије очекујемо завршетак гасовода Јужног тока кроз Србију у дужини од 411 километара чија је вредност 1,9 милијарди евра. Изградња јужног тока у Русији ће започети у децембру ове године.

Влада Србије неће приватизовати ЈП Електропривреду Србије, а задржаће већинско власништво и у другим стратешки важним јавним предузећима који имају монополску позицију на тржишту, као што су Железница, ПТТ, Аеродром, итд. Истовремено биће извршена реформа јавних предузећа у циљу ефикаснијег пословања и унапређења квалитета и конкурентности њихових услуга. Управљање јавним предузећима биће професионализовано, а Влада ће преузети контролну улогу.
Водићемо посебну бригу о природним ресурсима наше земље и обезбедићемо већа улагања у енергетски и рударски сектор, као и саобраћајну и телекомуникациону инфраструктуру.

Успостављање правне државе и владавине права, темељ је стварања правне сигурности појединца, а и читавог друштва, јер подстиче привредни раст, улагања и конкурентно пословање и један је од основних предуслова привредног, друштвеног и политичког развоја Србије. Морају бити отклоњене све негативне последице и стања у правосуђу и реформе правосуђа из претходних периода. За ефикасну, системску и бескомпромисну борбу против криминала и корупције, неопходна је сарадња свих државних органа који се баве спровођењем Закона. Влада Србије испитаће поступак спровођења свих приватизација за које постоји сумња да су спроведене на противправан начин, а о којима се говори и у извештајима Европске комисије. Влада Србије водиће оштру борбу против организованог криминала, а у сарадњи са демократским светом, бориће се и против свих облика тероризма. Влада Републике Србије ће наставити са реформом одбрамбеног и безбедносног сектора, са циљем да војска, полиција и службе безбедности буду главни ослонац заштите грађана и државе, уз истовремено јачање механизма цивилне контроле њиховог рада у циљу спречавања злоупотребе и прекорачења овлашћења. Подржавам захтеве за отварање досијеа тајних и полицијских служби, на начин који неће угрозити безбедносни систем земље. Залагаћемо се за јавност у раду, јасне и прегледне прописе са циљем смањења самовоље службеника и функционера, који су у позицији да одлучују о туђим правима и интересима, што је основни предуслов за искорењивање корупције. Применићемо све превентивне мере за спречавање сукоба интереса у свим областима. Наставићемо сарадњу са свим значајним међународним организацијама и агенцијама у борби против трговине дрогом, људима, кријумчарења оружја и других најтежих облика међународног криминала. Посебна пажња биће посвећена спровођењу свих неопходних антитерористичких мера у сарадњи са свим земљама региона.
Извршићемо максималну рационализацију државне управе. Елиминисаћемо непродуктивне расходе и укинути непотребне државне органе и агенције. На тај начин трошкови државе биће смањени, а ефикасност рада администрације повећана. Смањићемо бирократске процедуре и убрзати рад администрације. Основаћемо канцеларије за брзе одговоре на свим нивоима чиме ће грађани и привреда добијати ефикаснији државни сервис на једном месту. Увешћемо електронску управу на свим нивоима и укинути непотребну папирологију. То значи да грађани више неће морати да буду физички присутни и да иду од једног до другог органа управе, да губе време и новац прикупљајући потребна документа која се налазе у регистрима Републике Србије да би поднели неки захтев.
Да би Србија брже напредовала, потребно је да сви делови Србије добију једнаке шансе. Посебну пажњу посветићемо смањењу регионалних разлика у циљу равномернијег регионалног развоја. Формираћемо посебне тимове за економски развој најнеразвијенијих или стратешки најважнијих делова Републике Србије.

Влада Републике Србије ће поштовати достигнути степен аутономије Аутономне Покрајине Војводине, на начин који је дефинисан Уставом Републике Србије и Статутом Аутономне Покрајине Војводине. Влада Републике Србије нема разлога за другачију политику према Војводини, зато што је то аутономија у Србији, а не против Србије. У том смислу ће Влада Републике Србије сарађивати са покрајинским органима власти противећи се свим екстремним ставовима било да је реч о захтевима за укидање аутономије, било да је реч о претњама интернационализацијом питања Аутономије Војводине, јер она од стране ове Владе Србије неће бити угрожена.
Влада Републике Србије обезбедиће равномеран развој саобраћајне инфраструктуре. Поред завршетка главних саобраћајних коридора, градиће се и ауто-пут од Београда ка западној Србији – коридор 11, ауто – пут од Појата до Прељине – западно – моравски коридор, спајање Крагујевца са коридором 10. Изградиће се регионални ауто-пут који везује Зајечар и Бор са коридором 10 код Параћина и повезати Лозницу и Шабац са коридором 10 и даље преко Руме, тунелом кроз Фрушку Гору, до Новог Сада, итд.

Неопходно је изградити и модерну телекомуникациону оптичку инфраструктуру. Савремене електронске комуникације и широкопојасни приступ интернету треба омогућити равноправно грађанима и предузећима у свим крајевима у Србији.
Систем здравствене заштите који ћемо настојати да обезбедимо заснива се на начелима равноправног и општег приступа и доступности здравствених институција, лекара и лекова пацијентима. Право на здравље је основно људско право. Здравље је јавно, а не само приватно добро. За заштиту здравља грађана одговорна је држава. Сви грађани Србије требало би да буду обухваћени здравственим осигурањем на принципима солидарности, једнакости и универзалности. Дугорочно се залажемо за потпуно бесплатно здравље, а краткорочно за минимизирање партиципације, као и за проширење листе здравствених услуга и лекова који се могу издати на рецепт и платити на терет из средстава обавезног здравственог осигурања. Сматрамо, такође, да треба донети и Закон о заштити права пацијената, заснованог на европским стандардима.

Знање и образовање су један од најважнијих ослонаца променама које треба да спроведемо како бисмо што пре постали демократски развијено и економски стабилно друштво, спремно и способно за европске интеграције. Зато је потребно да обезбедимо стабилно функционисање образовног система како би образовање било покретачка снага промена. Основни циљеви развоја образовања су унапређење доступности, односно праведности и равноправности у образовању, повећање квалитета образовања и побољшање ефикасности образовног система. Посебно је важно да у образовању обезбедимо једнаке шансе за све, без обзира на социјални статус и порекло и да повећамо број образованих грађана. Држава мора да одржи и унапреди бесплатно основно и средње образовање, да обезбеђује бесплатне уџбенике, да подстиче школовање на вишем нивоу образовања и да улаже у развој образовне инфраструктуре. Циљ којим тежимо је да се издвајања за образовање повећавају сукцесивно из године у годину.

Наш је стратешки циљ да створимо друштво засновано на знању. У том циљу повећаћемо улагања у инфраструктурне пројекте у области науке и научно истраживање, уз учешће и индустрије и приватног сектора у финансирању науке, као партнерства између оних који стварају научне иновације и знање и оних који су директни корисници те науке и знања.
Влада Републике Србије гарантоваће и наставити да унапређује све прописе о људским и мањинским правима у складу са највишим међународно правним стандардима у Европи и развијеном свету. Одлучно смо опредељењи да спроводимо политички одговорну и правно гарантовану антидискриминациону политику и заштиту права и слобода припадника националних мањина, као и права и слободе других мањинских група. Државни органи и органи државне управе морају бити отворени за све грађане Србије, без обзира на националну, верску или било коју другу различитост. Јасно желим да кажем као будући премијер Републике Србије да ниједан грађанин Србије не сме да буде дискриминисан због тога што није Србин, али са друге стране ниједан Србин у Србији не сме бити дискриминисан због тога што јесте Србин који живи у срединама у којима већину чине припадници других националности.

Желео бих посебно да истакнем веома добру сарадњу коју сам као министар унутрашњих послова имао са припадницима мађарске националне мањине и Савеза војвођанских Мађара, која је умногоме допринела да је у последњим годинама број међунационалних инцидената био најмањи у односу на протеклих десет година.
Када је реч о југу Србије, ми желимо да Албанцима понудимо интеграцију у политички и социјални систем Србије, а да се против криминала, екстремизма и тероризма заједнички оштро боримо. Као и свака друга модерна и демократска држава, желимо договор о заједничком животу у интересу мира и безбедности и за Србе, и за Албанце који живе на југу Србије.

Сматрамо да је неопходна реформа регулативе која треба да допринесе стварању отвореног демократског друштва, обезбеђивањем услова за објективно слободно и квалитетно новинарство и остварењу уставног начела о праву грађана на истинито и потпуно информисање. Заједно са новинарским удружењима, предложићемо измену законске регулативе, а нарочито Закона о информисању, Закона о радиодифузији, као и Закона о телекомуникацијама. Њих треба прилагодити не само захтевима даље демократизације, већ и савременим технологијама. Борићемо се против цензуре и за ослобађање новинара од политичких притисака, али и притисака уредника, власника и других центара моћи. У овој области треба онемогућити сваки монопол и политичку контролу над медијима. У складу са захтевима домаћих, европских и светских новинарских асоцијација, треба обезбедити јавност и транспарентност власничке структуре у медијима, уз спречавање концентрације власништва које превазилази европске стандарде. Ни ја, ни Влада Србије, немамо, нити ћемо имати амбицију да радимо туђи посао. Дакле, ова Влада неће имати своје спин докторе који ће се бавити уређивањем медија. И где год то будемо могли, а да не угрозимо егзистенцију људи и опстанак тих медија, трудићемо се да изађемо из власничке структуре. Медијска сцена захтева обезбеђивање услова за нормалан рад, правила која ћемо усвојити заједно са представницима медија, и транспарентност рада Владе, на првом месту, и рада медија. Зато подржавамо иницијативу у доношењу закона о транспарентности власништа у медијима. Ја не кријем да сам премијер, и шта радим, и очекујем да се и они који о том мом раду, и раду ове Владе, буду писали, такође не крију. У том смислу ће се преиспитати и последња промена власништва у „Политици“. Такође, јавност мора да зна и колико је новца јавних предузећа потрошено на рекламне кампање у појединим медијима, и да ли је на такав начин новцем грађана и државе Србије стицана наклоност тих медија политичким структурама којима припадају директори тих јавних предузећа. Када је реч о медијима, слобода говора и право на истину биће основни постулат ове Владе. Зато не сме да буде тајни ни у истрагама које се воде о нерешеним убиствима новинара. Позивам новинарска удружења да стекну увид у чињенице из истрага и о поступцима који се воде.
Влада Србије ће наставити добру сарадњу са црквеним и верским заједницама које делују на територији Републике Србије у циљу поштовања и заштите слободе вероисповести. Сви темељни закони и подзаконска акта која регулишу однос државе и друштва са црквама и верским заједницама су донети. Сада је нужно, кроз једно ефикасно и потпуно оперативно тело, учинити све што је потребно да се донети прописи до краја спроведу. Министарство вера, као самосталан орган не постоји нигде, ни у једној савременој европској држави. Укључивање ресора вера у други ресор, довело би до потпуног обесмишљавања ове важне области. Будућа канцеларија Владе Србије за сарадњу са црквама и верским заједницама ће битно унапредити изградњу конструктивног односа државе са Српском православном црквом и осталим традиционалним црквама и верским заједницама.

Влада Србије ће наставити да одржава и јача везе са нашим сународницима у свету, као и специјалне везе са државама у региону у којима живи значајан број наших сународника. Подржаваћемо и обезбеђивати услове за све легитимне интересе и права припадника наше дијаспоре: од регулисања држављанства, допунске наставе у школама, учешћа у привредном развоју Србије, до учешћа на изборима за органе власти у Србији. То што нема министарства, не значи мању бригу, већ напротив, бригу која више не сме бити само декларативна.

Даме и господо, циљ ове Владе Србије јесте да у обављању државних послова не поставља питање чији је ко, већ само какав је ко. Спремни смо да радимо заједно у интересу Србије, нарочито у области преговора о приступању Европској унији и решавању државних и националних проблема, као што је Косово и Метохија. Такође, принцип активног партнерства са стручном јавношћу мора бити присутан у раду сваког министра и руководиоца државног органа. Захтеваћу од сваког да развије мапе кључних актера у својој области рада и да ме редовно обавештава о начину на који са њима одржава комуникацију. Посебно ћу инсистирати да ме сви министри редовно обавештавају о испуњавању препорука које добијају од независних тела, а нарочито од Заштитника грађана, других парламентарних повереника, Агенције за борбу против корупције, државног ревизора и других.

Влада Републике Србије је носилац извршне власти у Србији. Она утврђује и води политику. Влада је одговорна Народној скупштини за политику Републике Србије, за извршавање закона и других општих аката Народне скупштине и за рад органа државне управе. Министри су за свој рад и за стање у области из делокруга министарства одговорни Председнику Владе, Влади и Народној скупштини. Одговорни су народу Србије. Пред нама је нова четворогодишња утакмица са проблемима и борба за добробит свих грађана Србије. Народ је једини селектор, онај који одлучује да ли смо добри или не, да ли треба да учествујемо у тиму или не. Држава, ако желимо да буде јака, и истовремено праведна и солидарна, захтева читав низ нових правила, правила која ће бити донета у договору са читавим друштвом. Нова правила, не као израз воље владајуће елите, већ као резултат договора државе и привреде, синдиката, медија, удружења, финансијских институција. Ред и закон морају да буду исти за све, од политичара, преко крупних капиталиста, до обичних грађана. За ову Владу неће бити важно шта и како ће да каже, него шта и како ће да уради. Ми хоћемо да промовишемо резултат и други ПР нама није потребан. Ми нећемо причати о пожарима. Ми ћемо их гасити. И учинити све да до њих не долази.

Правда, једнакост, за све, поготово за оне који су у временима транзиције остали без посла и прихода за живот, биће приоритет ове Владе. Запослити и покренути Србију, отворити нова радна места, пронаћи начин да поново имамо своју производњу, својих радника, у својим фабрикама, тиме ћемо се свакако највише бавити. Морамо и да јавно кажемо где је све Србија заиста Србија, где владају српски закони, где то престаје, и да онда широким консензусом усвојимо политику за коју ће се ова Влада борити. Та питања су свакако најтежа, али баш зато на њих брзо морамо да одговоримо. Да кажемо шта хоћемо, а шта нећемо, и да стојимо иза тога. Како нам се никада не би десило да нам пребацују како нешто обећавамо, а онда то не урадимо. Или да нам се не догоди нешто још горе – да себи обећамо нешто што нећемо моћи да урадимо.

Равноправност, родна, радна, национална… биће стожери политике ове Владе. Жене ће, при том, бити свакако на првом месту. У Србији жене зарађују мање од мушкараца, на истом радном месту са истом школском спремом. То је највећа дискриминација која данас у Србији, али и у другим европским државама, постоји. То се мора променити.
Све оно што је у Србији запостављено, заборављено, злоупотребљено, одбачено, а вредно, мора да се врати на своје заслужено место. Неки читави делови Србије морају да оживе. Да добију инфраструктуру, привреду, радна места и да постану места у која ће се људи враћати. Не да тамо умру, него да би тамо живели.
И да поменем нешто што одавно један мандатар није споменуо у свом експозеу – патриотизам и родољубље, осећај припадности, љубави и поштовања према својој држави Србији. Без мржње према другима. Да нам је свима Србија на првом месту.
Поштовани народни посланици, поштовани Председниче Народне скупштине, поштовани грађани Србије, част ми је да предложим следеће кандидате за чланове Владе Републике Србије:

Председник Владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић
Први потпредседник Владе задужен за одбрану, безбедност и борбу против корупције и криминала и министар одбране Александар Вучић
Потпредседник Владе и министар рада, запошљавања и социјалне политике др Јован Кркобабић
Потпредседница Владе за европске интеграције Сузана Грубјешић
Потпредседник Владе и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација др Расим Љајић
Министар финансија и привреде мр Млађан Динкић
Министар спољних послова Иван Мркић
Министарка регионалног развоја и локалне самоуправе мр Верица Калановић
Министар саобраћаја Милутин Мркоњић
Министар грађевинарства и урбанизма мр Велимир Илић
Министар правде и државне управе Никола Селаковић
Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Горан Кнежевић
Министар просвете, науке и технолошког развоја проф др Жарко Обрадовић
Министарка здравља проф др Славица Ђукић –Дејановић
Министарка енергетике, развоја и заштите животне средине проф др Зорана Михајловић
Министар културе и информисања Братислав Петковић
Министар природних ресурса, рударства и просторног планирања проф др Милан Бачевић
Министарка омладине и спорта проф др Алиса Марић
Министар без портфеља др Сулејман Угљанин

Даме и господо, у времену у којем живимо нико није чаробњак да би могао да реши све проблеме са којима се Србија суочава. Али, грађани Србије очекују више правде, државу која им помаже и одлучну, одговорну и ефикасну Владу, која ће делити судбину читавог народа. И очекује политичаре којима може да верује. Зато вас позивам, даме и господо, народни посланици да подржите избор нове Владе Републике Србије.

На крају, дозволите ми да се захвалим досадашњој Влади Републике Србије и премијеру Мирку Цветковићу на сарадњи у обављању одговорних државних дужности. Опозицији желим да поручим да ми нисмо политички непријатељи и да, иако смо политички противници, очекујем да ћемо сарађивати када су у питању одлуке и закони који су од суштинског значаја за народ и државу.
Даме и господо народни посланици, поштовани Председниче Народне скупштине, поштовани грађани Србије, Влада која ће данас бити изабрана је најмања Влада у новијој историји вишепартијског система у Србији од 1990. године, напомињући да је једино Влада Војислава Коштунице од 2004. године имала исти број чланова. Ово ће бити најмања Влада од 1990. године, а даће Бог, биће и најбоља.
Као и увек, завршићу и ово своје политичко обраћање оним што сматрам најважнијим:

ЖИВЕЛА СРБИЈА!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #5 послато: Август 04, 2012, 05:56:32 »

На платном списку 150 нових и 87 бивших посланика Скупштине Србије

Одбор је одобрио захтеве посланика Наташе Мићић, Кенана Хајдаревића и Љубице Милошевић за исплату месечне накнаде од 35.000 динара за закуп стана у Београду


У новом скупштинском сазиву плату ће примати 150 посланика, а 87 бивших посланика добијаће у наредних шест месеци накнаду у висини досадашње месечне зараде (око 75.000 динара). Међутим, 12 бивших посланика, како је јуче одлучио Одбор за административно-буџетска питања, неће примати накнаду, јер су или испунили услове за стицање пензије, или су и пре добијања посланичког мандата примали пензије, или нису били на сталном раду у парламенту.

Закону о Народној скупштини каже: „Посланик који остварује плату у Народној скупштини има право на накнаду плате по престанку посланичке функције у висини плате коју је имао на дан престанка функције, а најдуже шест месеци. Ово право се може продужити до стицања права на пензију, али не дуже од шест месеци”. Одбор је имао у виду ову одредбу, када је одлучивао о захтевима.

Шесторо посланика, које је одбијено за накнаду због стицања услова за пензију на дан 31. маја, када им је престао мандат, су: Филип Стојановић, Весна Марић, Светлана Стојановић, Мирослав Мартић и Милена Милошевић. Божидар Делић (војни пензионер) и Никола Крпић (старосни пензионер) одбијени су зато што већ примају пензије, док ће се захтев Горданe Рајков размотрити, кад се провери да ли она има право на породичну пензију. Рајков је била једини посланик са инвалидитетом. Троје посланика је поднело захтев, али је одбијено, јер у парламенту нису били на сталном раду, већ су примали само разлику у плати, односно примали су 80 одсто посланичке плате: Бранимир Ђокић, Синиша Стаменковић и Јон Магда.

Од 87 посланика који ће примати накнаду, 13 њих ће то право користити два месеца, до повратка на рад код послодавца код кога им је мировао стаж. Јован Дамјановић је то право имао до 8. јула, када је стекао право на старосну пензију, а Александра Шаровић ће накнаду примати закључно са 28. априлом 2013. године, пошто је у току посланичког мандата родила бебу, па има право на зараду, као и свака друга породиља.

Одбор је одобрио захтеве посланика Наташе Мићић, Кенана Хајдаревића и Љубице Милошевић за исплату месечне накнаде од 35.000 динара за закуп стана у Београду. Радмили Геров и Емиру Елфићу одобрено је право на накнаду за закуп стана, као и за накнаду за издвојени живот од породице. Живојин Станковић и Миодраг Стојковић нису доставили комплетну документацију, па им одбор није одобрио, за сада, право на накнаду за закуп стана.

----------------------------------------------

Табаковић: Нелогично да председник има мању плату од секретара скупштине

Одбор је дао овлашћење његовом председнику да, као и увек до сада, може да доноси „неспорна решења о остваривању материјалних права посланика и функционера које именује и бира скупштина (у складу са законом). У склопу ове тачке разговарало се и о разликама у коефицијентима за одређивање плата између функционера и државних службеника и о томе како, у зависности где ко ради, неко за исти посао прима знатно већу плату. Председница одбора Јоргованка Табаковић казала је да се то мора законски уредити, истакавши да се „усклађивање плата и коефицијената није радило годинама.” Она је подсетила да се и раније залагала да питање коефицијената буде другачије регулисано. Табаковићева каже да „није логично да председник парламента има мању плату од секретара скупштине, или шефа свог кабинета, као и да је недопустиво да курир у Агенцији за контролу лета има вишеструко већу плату од некога ко тај посао, са истом школском спремом, обавља на неком другом месту”. Она каже да ће те нелогичности бити отклоњене законским решењима, а тај закон се може очекивати у другој половини идуће године. Иако посланицима плате нису мењане од фебруара 2005. године, они још не могу очекивати повишицу, „нема ни говора о томе, зар у овој ситуацији?”, казала је Табаковићева.

----------------------------------------------

Посланици треба да добијају дневнице

Табаковићева се осврнула и на, како је рекла, демагогију у прошлом сазиву, када су „накнаде за топли оброк, на који сви имају право, прекрштене у дневнице, па онда укинуте, треба разликовати то”. Табаковићева је казала: „Посланици кад изађу из куће у шест ујутро, а врате се у десет увече са службеног пута, треба да једу у току дана и имају дневнице. Али новинари пишу само о ресторану, само их то интересује, а у њему често нема где да се седне од гостију и новинара”. Да подсетимо, најжешћи борац против дневница био је Драган Марковић Палма, лидер ЈС-а, као и против, како је говорио, огромних плата посланика. Марковић је тврдио да посланици имају плате од 250.000 динара, мада он плату није примао у парламенту. Посланичка плата, заједно са паушалом износи око 105.000 динара.

(М. Чекеревац, Политика)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #6 послато: Август 04, 2012, 06:12:16 »

Цитат
Посланици кад изађу из куће у шест ујутро, а врате се у десет увече са службеног пута, треба да једу у току дана и имају дневнице. Али новинари пишу само о ресторану, само их то интересује, а у њему често нема где да се седне од гостију и новинара.

Ово каже Јоргованка Табаковић, будући гувернер НБС.
Јадни посланици, просто ми их је жао, да поред тако великих примања остану још и гладни. Већ одавно је ресторан у ком једу послници на "добром" гласу",


Цитат
Посланици једу и пију по багателним ценама

Скупштински ресторан ... ручак 315 дин. београдски ресторан ... ручак 1.190 дин.

Орада јефтинија него у продавници - Репортер Пресса утврдио да су парламентарци толико привилеговани да се хране и по четири пута нижим ценама него у угоститељским објектима у Београду

Посланици имају зараду од најмање три просечне плате у Србији, али у скупштинском ресторану једу и пију по четири пута нижим ценама него у београдским угоститељским објектима.

Економске цене у којима уживају парламентарци толико су повољне да би им позавидели готово сви запослени у Србији. Појединим посланицима ни те привилегије што се хране по ниским ценама изгледа нису довољне, јер им изгледа сметају гужве, пошто су јавно критиковали скупштинске извештаче који користе ресторан.

Репортер Пресса је обишао неколико ресторана од најјефтинијих до нешто ексклузивнијих у Београду и утврдио да су цене на менију скупштинског ресторана права багатела. Можда најбоље парламентарни раскош одсликава податак да је килограм припремљене рибе орада који се служи посланицима јефтинији за око 100 динара него свеже рибе у продавницама, а камоли по престоничким ресторанима. Пресс је направио три менија како би се упоредиле цене у скупштинском и ресторанима у Београду.
(Пресс)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #7 послато: Август 04, 2012, 08:14:05 »

Цитат
Посланици кад изађу из куће у шест ујутро, а врате се у десет увече са службеног пута, треба да једу у току дана и имају дневнице. Али новинари пишу само о ресторану, само их то интересује, а у њему често нема где да се седне од гостију и новинара, рекла је Јоргованка Табаковић..
Нешто много брижна ова Јоргованка Зеленко. Ко зна, можда ће бити овако пажљива и према нашој валути када заседне у гувернерску фотељу.
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #8 послато: Август 11, 2012, 07:26:22 »

Коначно да чујем да је неко од посланика, макар додирнуо питање Избора и изборног Закона. Ваљда ће на ред да дође и Закон о политичким странкама, који свакако треба да се мења, јер га је "скројила" ДС по својој мери.
***НОПО предлаже закон о избору посланика

Партија "Ниједан од понуђених одговора" спрема предлог закона о избору народних посланика, најавио посланик те странке Никола Тулумировић. Предлог предвиђа персонализовани изборни систем и померање тежишта са партије на посланика, рекао Тулумировић.Посланик странке "Ниједан од понуђених одговора" у Скупштини Србије Никола Тулимировић најавио је да ће идуће недеље предложити закон о избору народних посланика којим би се увео персонализовани изборни систем и тежиште би се са партије пренело на појединца -посланика.

Тулимировић је саопштио да предлог закона НОПО неће захтевати промену Устава Србије, нити ће отежати спровођење избора на Косову.

НОПО се, по речима Тулимировића, залаже да у посланичких клупама седе људи познати бирачима који би утицали на кандидовање и избор посланика.

Тај предлог је заснован на принципу отворених изборних листа, где сваки кандидат улази у поступак рангирања стицањем најмање 2.000 гласова, као појединац.

Такође, 1.000 бирача имало би право да кандидује независног кандидата за посланика чиме се, сматра НОПО, спајају већински изборни систем и отворене изборне листе.   (РТС)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #9 послато: Септембар 20, 2012, 06:29:29 »

СТЕФАНОВИЋ НАЈАВИО ДРЖАВНУ ПЛАТФОРМУ О КОСОВУ


БЕОГРАД – Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић најавио је да ће државна платформа о Косову бити представљена јавности у наредних неколико недеља, а чим буде спремна за скупштинску расправу, уврстиће је у дневни ред парламента.


- У наредних неколико недеља, државна платформа о Косову појавиће се у јавности, а када буде спремна за скупштинску расправу, биће ми велико задовољство да је уврстим у дневни ред – рекао је Стефановић и додао да очекује да ће платформа добити најширу подршку јавности и политичких актера.

Он је казао да би платформа за КиМ требало да предвиди "црвене линије" које Србија не може прећи и да, истовремено, да смернице преговарачима у предстојећем дијалогу са Приштином.

- Циљ је да се обезбеди најшира подршка јавности, а не само политичких актера. Очекујем да ће највећи број странака да се сложи са платформом. Не бих волео да то буде питање политикантства, јер је Косово изузетно важно национално питање – рекао је он.

Што се тиче преговора с Приштином, Стефановић је рекао да за сада не зна какав ће бити модел, и додао да би парламент усвајањем платформе дао "кључне смернице нашем тиму у наставку дијалога, али то би била и својеврсна подршка преговарачима".(Танјуг, Правда)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #10 послато: Септембар 20, 2012, 07:15:33 »

О председнику Скпштине Србије, Небојши Стефановићу је недавно писао бивши, Главни и одговорни уредник Правде, Предраг Поповић. Текст може да се прочита, ОВДЕ

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Cuburac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1179Погледај профил
« Одговор #11 послато: Септембар 20, 2012, 10:00:06 »

Nadimak "Slina". Pa kakva nam je skupstina, takav joj je i predsednik.
Сачувана
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #12 послато: Септембар 20, 2012, 10:12:07 »

   Слажем се.Не зна се ко је од посланика јаднији,беднији,лошији по било којем критеријуму гледано.Никад нисмо имали подмуклије,безидејније и неписменије представнике народа.
  Очигледно је да су закони и критеријуми које су донели жути комуњарски лопови донели резултате какве су они желели.
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #13 послато: Октобар 18, 2012, 16:46:15 »

Невена Моделс стипендиста Соње Лихт

Бивша чланица групе Моделс и народни посланик у Скупштини Србије Невена Аџемовић постала је стипендиста Фонда за политичку изузетност и на тај начин, као члан Нове Србије, спојила је министра Велимира Илића са председницом тог фонда Соњом Лихт.Одскоро народни посланик НС-а Невена Аџемовић је у емисији "Ексклузив" открила чиме се бави као представница народа у Скупштини Србије и том приликом истакла да се прикључила Фонду за политичку изузетност, чији је председник Соња Лихт.


"Ја се борим за родну равноправност, за права жена, деце, као и права самохраних мајки. Одскора сам се прикључила фонду Соње Лихт у оквиру кога се боримо за демократију и за једнак третман жена у политици са мушкарцима. Циљ је оснаживање жена на високим политичким позицијама", изјавила је Невена Аџемовић.

Невена каже да се провокативних крпица није одрекла иако је народни посланик, а од пословне гардеробе себи даје одушка када увече изађе.

"Наравно да нисам бацила те ствари, једна ствар је како се облачим у парламенту, а друго је када изађем. Тада дозволим себи луксуз да се обучем како ја то желим", рекла је она.

Најатрактивнија народна посланица од када постоји Скупштина Србије најавила је да ће ускоро грађани моћи и да је чују у парламенту, а не само да је гледају.

(Вести)

***


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=51K5-kyM-yI" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=51K5-kyM-yI</a>
Цитат
...истакла да се прикључила Фонду за политичку изузетност, чији је председник Соња Лихт


Нарочито је "интересаннтно" ово,  где ће она да добија инструкције за свој рад у парламенту Шокиран  Соња Лихт, "осведочени борац" ПРОТИВ права Срба и српског народа!!!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #14 послато: Октобар 25, 2012, 15:33:21 »

До које мере је све обезвређено и за обичног човека потало неразумљиво, послужиће и ова информација.

Бивши министар пољопривреде, из редова ДС, Душан Петровић је сада на челу Одбора за пољопривреду Скупштине Србије!


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=HbfHtO81qc0" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=HbfHtO81qc0</a>

Ако нико из редова ове садашње власти НЕ ЗНА шта је он радио и како је радио и да ли је начинио штету српској пољопривреди, својим чињењем или нечињењем, онда смо ми сви скупа у једном великом проблему!!!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #15 послато: Децембар 14, 2012, 08:40:29 »

Грађани преко сајта постављају питања посланицима


Грађани од данас преко сајта www.otvoreniparlament.rs могу директно да постављају питања посланицима, која ће, као и одговори, бити јавно доступни свим посетиоцима сајта.
Како је речено на представљању извештаја "Како народни посланици комуницирају са грађанима", који је урађен у оквиру иницијативе Отворени парламент, Скупштина Србије добија значајан број писама, предлога и представки од градјана који дају предлоге и иницијативе за решавање проблема.

Од 2008. до 2012. године служба скупштинског Одбора за представке и предлоге примила је и обрадила 1.942 представке и предлога, на разговор су примљена 1.594 грађанина и обављено је више од 4.800 телефонских разговора.

Како је истакнуто на конференцији "Отвореног парламента", а саопштено из те организације, од 2008. до 2012. године скупшински одбори су организовали 10 округлих столова и 29 јавних слушања, а на тим скуповима је разматрано девет закона.
 
Више од половине округлих столова и јавних слушања односило се на питања из области социјалне политике, а ниједан од њих није били посвећени питањима пољопривреде, руралног развоја и запошљавања, речено је на конференцији.
 
На јавним слушањима и округлим столовима присуствовало су представници НВО, међународних организација и републичких, покрајинских и општинских власти.
 
Како се наводи у извештају, одзив грађана и посланика често није био на очекиваном нивоу јер се ти догађаји организују и заказују у кратком року, а они више служе да се представе законски предлози него да се добију идеје и предлози од грађана.


Аутор извештаја из SeConS Групе за развојну иницијативу Данило Вуковић навео је да скупштина улаже велике напоре да свој рад уцини јавним и да се у том погледу, посебно истиче интернет презентација, Информатор и други програми скупштинске Стручне службе.
 
Транскрипти са седница и текстови законских предлога сада су доступни јавности, навео је Вуковић, додајући да транскрипти седница одбора и текстови предложених амандмана нису доступни јавности и да јавна слушања и округли столови, али и директна комуникација посланика са градјанима показују бројне слабости.
 
У извештају се додаје и да до сада доступним подацима скупштина улаже велике напоре да свој рад учини јавним, а у том погледу, посебно се истиче интернет презентација, Информатор и други програми које води скупштинска Стручна служба.
 
У извешају је оцењено и да су информације о раду скупштинских одбора дате у сумарном облику, у виду кратких извештаја и да у том смислу не представљају извор детаљних података о раду тих тела, а на сајту није могуће пронаћи транскрипте заседања одбора и податке о гласању посланика.
 
Мало посланика је до скоро имало електронску пошту, што је у овом сазиву промењено, наводи се у извештају и додаје да од почетка децембра грађани могу да комуницирају са више од 200 посланика преко формулара на сајту скупштине.
 
У 2009. и 2010. години отворено је пет канцеларија за комуникацију посланика са грађанима - у Лесковцу, Новом Пазару, Београду, Ваљеву и Зрењанину.
 

За успостављање блиске и редовне комуникације грађана и посланика постоје најмање две препреке, закључује се у извештају.
 
Прва је што Србија има пропорционални изборни систем, па посланици не представљају изборне округе и успостављање механизама комуникације је тешко, а други што не постоје основне техничке претпоставке за успостављање редовне комуникације посланика са грађанима из њихове изборне јединице.

(Танјуг, Блиц)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #16 послато: Децембар 14, 2012, 08:42:38 »

Цитат
На јавним слушањима и округлим столовима присуствовало су представници НВО, међународних организација и републичких, покрајинских и општинских власти.

Да, најбитније је да су разне НВО имале увек информацију када су ти округли столови и та "јавна слушања" ( Превртање очима ружног ли назива "слушање")

Е, сада их теба затрпавати меиловима!!! Зеленко

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #17 послато: Децембар 16, 2012, 00:16:28 »

Посланицима се не свиђа што раде суботом


Почетак нове седнице Скупштине Србије на чијем су дневном реду измене Кривичног законика обележила је данас расправа посланика опозиције и власти о томе каква је чија политичка прошлост, због чега се о важним правосудним законима расправља суботом и рекламирањима повреда пословника.

Посланици су данас расправљали о правосудним законима

Посланик Демократске странке Драгољуб Мићуновић критиковао је на почетку седнице владајућу коалицију због тога што се важни правосудни закони разматрају суботом, чиме се, како је навео, ствара утисак да се нешто ванредно дешава.

На објашњење председника парламента Небојше Стефановића да је ради ефикасније борбе против криминала и корупције што пре потребно донети измене правосудних закона, Мићуновић је рекао да није спорна борба против криминала и корупције коју подржавају сви посланици, али да одговор Стефановића на његово питање не треба да створи утисак да опозиција опструира ту борбу.

"Потребно је систематско реформисање друштва у целини, право је оно што је кључно. Не може се на јуриш борити против корупције, немојте себи давати искључиве заслуге за борбу против корупције, немојмо од тога правити кампању...", рекао је Мићуновић реагујући на говор Стефановића.

Мићуновић је подсетио да парламент ради уторком, средом и четвртком и да је пословником предвиђено остављање времена за читање предлога закона и предлагање амандмана.

У расправу се затим укључио председник посланичке групе Либерално демократске партије Чедомир Јовановић који је оптужио Стефановића да је Мићуновићу дао "лажно обавештење" о томе зашто се о важним законима расправља суботом. На опаску да је дао "лажно образложење" председник парламента је изрекао Јовановићу опомену, а када је овај наставио то да тврди добио је још једну опомену.

Потом су се у расправу укључили и посланици ДС, Српске напредне странке и Лиге социјалдемократа Војводине.

После низа рекламирања пословника и расправе о томе каква је чија политичка прошлост посланици су усвојили дневни ред седнице. После паузе, рад је настављен а посланици су сели на нова места у сали, о чему је пре неколико дана одлучио Административни одбор.

По новом распосреду седења, две највеће политичке странке, владајућа СНС и опозициона ДС седе у десном, односно левом делу сале из угла председавајућег.

Између њих ће бити распоређене остале посланичке групе по снази у парламенту.

(Бета, Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #18 послато: Јануар 30, 2013, 01:44:37 »

Кодекс уводи ред у Скупштину


Народни посланици убудуће ће и те како морати да поведу рачуна како се понашају у Скупштини Србије.Убудуће ће се телефонирати испред сале | Фото: Душан Миленковић

Јуче је формирана радна група која ће дорадити кодекс понашања посланика, па ће фотографисање из сале или отварање пасијанса, те деколтирана одећа или отворена обућа отићи у прошлост.

- Није циљ кодекса стављање фластера на уста посланицима, већ да пропише одређена правила, од услова коришћења мобилних телефона током заседања парламента и облачења до начина обраћања у највишем законодавном телу. Тиме намеравамо да побољшамо и углед парламента - објаснио је Зоран Бабић, председник Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања Скупштине Србије.

(М.Д.Ало)


***


Време је да се тој бахатости стане на пут.


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #19 послато: Јун 21, 2013, 18:02:17 »

Усвојена декларацију о осуди злочина над Мађарима


Скупштина Србије усвојила је данас Декларацију о осуди аката против цивилног мађарског становништва у Војводини током 1944. и 1945, коју су поднели посланици Савеза војвођанских Мађара и Српске напредне странке. За предложену декларацију је гласало 128 посланика, против је било десет, а седам њих није гласало.


Остатак  текста може да се види ОВДЕ
***


Повремено погледам чиме се занимају посланици у републичкој Скупштини и често се онда питам ЧИЈИ су то посланици и ЧИЈА је ово Скупштина Превртање очима
Дакле, Србија само што није потонула, народ нестао,...а они се баве догађајима из "четрдесет и неке". Докле више то додворавање и за рад чега ?

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #20 послато: Јун 27, 2013, 19:53:26 »

О председнику Скпштине Србије, Небојши Стефановићу је недавно писао бивши, Главни и одговорни уредник Правде, Предраг Поповић. Текст може да се прочита, ОВДЕ

« Последња измена: Октобар 18, 2013, 16:08:06 Модератор » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #21 послато: Јул 02, 2013, 21:17:43 »

Срби, бирали смо посланике да нас заје*авају!


Потпуно је очито да нико од нас није упознат са ликовима и делима српских политичара у последњих 20 година (па и више, али да не идемо толико у историју), јер да јесмо - никада не бисмо бирали ове несрећнике што сада седе у скупштинским клупама и који расправљајући о једној од најбитнијих тема за спас ове јадне Србије - о ребалансу буџета, и то тако што говоре једни другима стихове рок група усред скупштинске расправе. Па они нас без блама заје*бавају док ми углавном немамо плате, а они кркају малтене за џабе у скупштинском ресторану и рецитују стихове.


Посланици у Скупштини Србије. Као раде


Наиме, у жустрој расправи у Скупштини Србије о предложеном ребалансу државног буџета опозициони посланици Либерално демократске партије (ЛДП) и Демократске странке (ДС), али и министар финансија и привреде Млађан Динкић, у уторак су аргументе тражили и у стиховима рок песама и називима бендова.


Најпре је посланик ЛДП Бојан Ђурић, који је оштро критиковао Владин предлог, рекао да не зна да ли да своје обраћање почне као Рамбо Амадеус са три минута ћутања, или стиховима Цанета из Партибрејкерса "Бити исти, бити посебан, бити само свој", које је Динкић раније помињао у Скупштини.


Динкић је казао да му је ипак најдражи песник Милан Младеновић који је био у групи Екатарина Велика и да су му омиљени стихови "Кад је готово, за мене знај тек тад је почело".Ђурић се сложио да је Милан Младеновић био добар песник, али је Динкићу поручио да не уведе земљу у ситуацију као из његове песме "Још само пар година за нас".


Богами, Млађа “завуче“ Борку...

После оштрих критика на предложени ребаланс овогодишњег буџета које је изнео шеф посланичке групе Демократске странке (ДС) Борислав Стефановић, и оцене да је Влада "штеточинска", Динкић му је поручио да као да је био видовит када је у младости своју рок групу назвао "Генерација без будућности".


"Као да сте знали како ће изгледати ваша странка", рекао је Динкић Стефановићу и додао да није важно да ли је ДС "генерација без будућности" него је важно да Србија има будућност.

 

... али ни Борко није остао мутав

У размени оптужби о томе ко је одговоран за тешку економску ситуацију, Стефановић је поручио да није у реду што је Динкић назив своје рок групе "Монетарни удар" применио на целу Србију.

Шеф посланичке групе ДС је рекао да је владајућа коалиција мимо конкурса запослила 10.000 "партијских војника", а у исто време 40.000 људи је изгубило посао у привреди.


"То је слика данашње Србије и слика политичког парастоса ове Владе", казао је Стефановић који је оценио да је предложени ребаланс "буџет за отпуштање".


Он је упитао да ли је Влада Србије формирала фонд за уштеде које је обећала од јавних набавки.

"Када се подвуче црта, целокупна привреда Србије се свела на 38.000 здравих предузећа које треба да носе цело друштво", казао је Стефановић и упозорио да предстоји пропаст привреде ако се несто хитно не предузме, а ребаланс доноси само козметичке промене.


"Сва опозиција критикује, али само ДС говори неистине"

Динкић је после излагања Стефановића оптужио ДС да је новој влади оставила проблеме и навео дуг путарима, пропале докапитализације, Агробанку, Развојну банку Војводине.


"Чуди ме да, као бивша реформска странка, не подржавате мере које подржавају стручњаци, синдикати, сви, да се стави тачка на реструктурирање неуспешних фирми. Знам да је вама лакше да то гурате под тепих. Како је могуће да опозиција из свих посланичких група критикује ребаланс аргументима, а само се ви служите неистинама", рекао Стефановић министру Динкићу.

У Скупштини и даље траје начелна расправа о ребалансу државног буџета која је почела јуче.

Цитат
Б
Божидаре, Божо, браво за диносаурусе!

Поводом критике ДС због малих издвајања за науку, Динкић је казао да се никада више није улагало у науку него у време када је он био министар финансија у влади Војислава Коштунице.

"Знам господине (Божидаре) Ђелићу да сте ви, као ваше највеће достигнуће у науци, промовисали Музеј диносауруса у Свилајнцу, а ако је то наука, онда не знам...", поручио је Динкић Ђелићу, који је бивши министар за науку.

(Бета, Вести)


***


Ово нису НАРОДНИ посланици, него ПАРТИЈСКИ. Свако од њих ради само за своју партију(странку) а народ ко шиша. На седнице Парламента долазе само да се мало забаве и за све то време добијају позамашне дневнице.

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #22 послато: Јул 20, 2013, 16:28:29 »

ЧАК 19 ПОСЛАНИКА ЗА ГОДИНУ ДАНА НИЈЕ ПРОГОВОРИЛО НИ РЕЧ ЗА ГОВОРНИЦОМ


За ћутање у скупштини узели 200.000 евра!

И ове године, парламент Србије је удомио масно плаћене ћутологе који су нас без иједне изговорене речи коштали најмање 22,8 милиона динара!


Узми лову, седи и ћути: Скупштина Србије | Фото: Бета

Прва годишња анализа активности посланика, коју је урадио „Отворени парламент“, открива да у протеклих 365 дана чак 19 посланика није ни пришло микрофону за говорницом, а међу њима има осморо из Српске напредне странке, четворица из Демократске странке, по један социјалиста, либерал, урсовац и ексдемократа, док су остали већ одавно бивши посланици.
Упркос упорном седењу у клупама или тоталном заобилажењу радног места, ови посланици су уредно подизали своје плате од 100.000 динара, што је два и по републичка просека, те су грађани из својих џепова за једногодишњи (не)рад 19 народних статиста дали 200.000 евра.

С друге стране, висок просек јављања, 64 по посланику, извадили су најпричљивији: Бојан Ђурић (ЛДП) са 273 обраћања, Верољуб Арсић (СНС) са 258 и Срђан Миковић (ДС) са 246 јављања.

Чак трећина посланика није ни покушала да амандмански поправи усвојене законе, а око њих се највише трудила Донка Бановић (ДСС), мада су јој прихваћена тек 27 од 172 колико је поднела.


( М.Д. - И.К. )***


Између осталог, зато нам је овако, како нам је.

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #23 послато: Октобар 30, 2013, 02:56:27 »

Нова посланица СПС Снежана Пауновић положила заклетвуУ скупштинским клупама замениће свог страначког колегу Неђу Јовановића, који је поднео оставку на то место због преласка на функцију државног секретара у Министарству правде и државне управе

Скупштина Србије потврдила је данас мандат новој посланици Социјалистичке партије Србије Снежани Пауновић која је потом, на почетку свог мандата, положила заклетву.

Пауновић ће у скупштинским клупама заменити свог страначког колегу Неђу Јовановића, који је поднео оставку на то место због преласка на функцију државног секретара у Министарству правде и државне управе.

Снежана Пауновић је економиста из Пећи, рођена је 1975. године. Она је на изборној листи СПС-ПУПС-ЈС на последњим парламентарнима изборима била на 57. месту.

Претходно је и Административни одбор Скупштине Србије потврдио мандат посланици СПС.


(Танјуг, Курир)
***

Коју ли ће "ролу" сада Снежа у парламенту да одигра, живо ме интересује. Несумњиво, једну у вези ШИПТАРСКИХ ИЗБОРА!!! Продала и Снежа "веру за вечеру". Некада се она борила за народ са Косова и Метохије, којем и сама припада, да не кажем ПРИПАДАЛА,...некада.

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #24 послато: Децембар 16, 2013, 22:56:35 »

Резолуција парламента: Идемо у ЕУ ради благостања и бољег живота

Посланици Скупштине Србије усвојили су данас Резолуције о улози парламента и начелима у преговорима о приступању Србије ЕУ, у којој се наводи да је циљ Србије стицање пуноправног чланства у ЕУ у најкраћем року.
За Резолуцију, која има преамбулу и 27 тачака, гласало је 158 посланика, док је девет посланика Д С С било против.

У преамбули, између осталог, стоји и да је уз очување територијалног интегритета и суверенитета циљ Србије поштовање традиције и заштите културе и језика као основе националног идентитета.

Скупштина позива владу, која је надлежна да води и координира преговоре о приступању ЕУ, да то чини одговорно и ефикасно, водећи рачуна о заштити националних интереса.

Парламент, како се додаје, активним деловањем настоји да допринесе успешном вођењу и што скоријем окончању преговора о приступању Србије ЕУ, уважавајући и унапређујући вредности и начела на којима ЕУ почива.

Парламент истиче обавезу испуњења неопходних критеријума за чланство у ЕУ, који је темељно дефинисао Европски савет у Копенхагену и Мадриду, а у складу са опредељењем Србије да доприноси изградњи функционалног, одрживог и ефикасног система ЕУ.

Скупштина Србије указује на важност да се преговори о приступању воде са циљем да се обезбеди брз и стабилан економски раст, водећи рачуна о заштити привредних грана које су од виталног интереса за Србију у условима тржишне економије.

Нарочиту пажњу, како се наводи, треба посветити успостављању одрживог развоја и повећању конкурентности привреде Србије кроз спровођење економских и друштвених реформи, завршетку процеса привредне транзиције, развијању економије засноване на знању и остваривању стабилног финансијског и макроекономског окружења.

Парламент у резолуцији указује да се преговори о приступању Србије ЕУ воде ради достизања благостања, пуне социјалне сигурности и бољег живота грађана Србије уз очување и унапређење постигнутог нивоа социјалних права и њихове заштите.

У акту се наводи и значај сталног дијалога и усклађеног деловања државних органа у процесу приступања Србије ЕУ, а влада се позива да настави да спроводи Национални програм за усвајање правних тековина ЕУ.

Резолуцијом се наглашава значај примене Споразума о стабилизацији и придруживању, као и да ће скупштина кроз активну сарадњу са Европским парламентом, националним парламентима држава чланица ЕУ и парламентима држава укључених у Процес стабилизације и придруживања доприносити представљању позиција и интереса Србије.

Као једна од тачака резолуције, наводи се важност ефикасне сарадње парламента, владе и председника Републике у току процеса преговора о приступању Србије ЕУ, како би у најкраћем року били испуњени сви потребни политички, економски, правни и институционални критеријуми за чланство у ЕУ.

(Танјуг, Пресс)***

Благо нама када имамо овако брижне посланике који се боре да што пре добијемо од ЕУ то, дуго очекивано, БЛАГОСТАЊЕ  Зеленко

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #25 послато: Март 18, 2014, 05:11:32 »

Након одржаних превремених парламентарних избора, 16.марта,2014.године у Скупштини ће у новом сазиву бити само четири коалиције:

Када буду званично од РИК-а потврђени резултати избора, онда ће се дефинитивно знати тачан број посланика који заступају поједине странке.

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #26 послато: Април 16, 2014, 23:03:10 »

Конститутивна седница Скупштине: Нови посланици сели у клупе, јела се торта, вукле уши!


Конститутивна седница Скупштине Србије почела је у здању на Тргу Николе Пашића, а непосредно након почетка дата је једночасовна пауза како би надлежна комисија утврдила сагласност између издатих уверења посланицима и решења која су издата о додели тих мандата. Седници присуствују нови и стари народни посланици, а атмосфера је свечана.Нови, али и стари политичари у посланичким клупама | Фото: Весна Лалић
 


Нове посланике, који ће у наредне четири године заступати интересе грађана у највишем законодавном телу и доносити законе, на улазу у зграду републичког парламента, дочекали су гардисти Војске Србије, а у Самој скупштини је хор Академско-кулутрно уметничког друштва "Лола" на почетку седнице извео и државну химну "Боже правде".


У парламент су стигли министари у техничкој влади - министарка здравља Славица Ђукић Дејановић, министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вилин, министар саобраћаја Александар Антић, некадашњи министар просвете Жарко Обрадовић, државни секретар у МУП-у Вања Вукић, лидер ДС Драган Ђилас, доскорашњи шеф посланика СНС Зоран Бабић...

Међу првима су у највише законодавно тело пристигли и најмлађи посланици, међу којима посланица ДС Јована Јовановић и представник СНС Александар Јовичић, а новинарске екипе већ бирају нову најлепшу посланицу.

Будући да се конституисање Скупштине поклопило са рођенданом досадашњег шефа посланика СНС Зорана Бабића, који у скупштинским кулоарима слови и за једног од могућих будућих председника парламента, он је скупштинске извештаче частио тортом и соковима.


У парламент је стигао и досадашњи премијер и лидер СПС Ивица Дачића, кога су медији већ видели као новог шефа дипломатије, а новинаре који су му одмах пришли, поздравио је са "Хај" (Хи).

За нове посланике, који до сада нису седели у скупштинским клупама, припремљено је упутство за коришћење система у великој сали и како да очитају картицу, пријаве се за дискусију или гласају.

(Танјуг, Блиц, Ало)


***

Баш њих брига, њима је весело почело од првог дана. Како је српском народу, то само он зна, а што би се "народни" посланици бавили са тим. Ко још пита за народ. Важно је да је посланицима почео први дан са слављем, торта, сокови и слично...

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #27 послато: Април 24, 2014, 23:00:24 »

Маја Гојковић председница Скупштине

Посланици Скупштине Србије изабрали су Мају Гојковић за председницу парламента. "Наставићу да развијам демократију и толеранцију, a одговорност желим да поделим са свим представницима народа", рекла је Гојковићева. Изабрано шест потпредседника парламента као и секретар.
Председница Скупштине Србије је Маја Гојковић из Српске напредне странке, за коју су на скупштинској седници гласала прозивком 194 посланика.


У првом обраћању посланицима, Маја Гојковић је изјавила да ће наставити да ради на развоју демократије у парламенту, неговању духа толеранције и обећала да ће сви посланици бити једнаки у својим правима, али и обавезама.

Гојковићева је истакла да одговорност жели да подели са свим представницима народа и да слику о парламенту не може да ствара један човек.

Она се захвалила посланицима на ономе што су током дебате рекли о њој и додала да обећава, иако је то, како је оценила, остало неизречено, да ће сви посланици бити једнаки у својим правима и обавезама, без обзира на то да ли су у опозицији или припадају владајућој већини.

"Највише пажње сам обратила на оно шта су посланици рекли за мој избор. Можда је било чудно и ћутање неких посланика, а после дугогодишње праксе посланика, то ћутање се може тумачити као значајно", оценила је Гојковићева.

Према њеним речима, и њени циљеви ће бити као и циљеви њених претходника, издвојивши том приликом Славицу Ђукић Дејановић и Небојшу Стефановића.

"Маја Гојковић има богато парламентарно искуство. Оно што је најважније била је и народни посланик опозиционих странака. Била је у ситуацији да осети на својој кожи шта то значи бити председник који није добар", каже посланик напредњака Верољуб Арсић.

"До сада нико није био изабран са већином од можда и више од 200 посланика. То је велика одговорност и обавеза за вас, а са друге стране сада би требало показати да Скупштина врши своје надлежности", наводи посланик СВМ-а Балинт Пастор.

Посланици НДС-а одлучили су да се уздрже од гласања, док не виде како ће се понашати нова председница Скупштине.

"Опозиција ће бити малобројна и самим тим улога оних који буду водили ову скупштину је значајнија, да нама из опозиције омогуће да радимо, да се обраћамо грађанима, да презентујемо идеје", каже Марко Ђуришић из НДС-а.

Скупштина Србије је јавном прозивком посланика изабрала и шест потпредседника.

Без расправе за потпредседнике су изабрани Верољуб Арсић и Игор Бечић из СНС-a, из редова демократа Гордана Чомић, која је ту функцију обављала и у претходном сазиву, из НДС-a Нинослав Стојадиновић, из СДПС-a Владимир Маринковић, а из ПУПС-a Константин Арсеновић, који је такође био потпредседник у прошлом сазиву.

Посланици су јавно, прозивком, гласали за све потпредседнике одједном, пошто је претходно постигнут договор о кандидатима за те функције. За избор је гласало 213 посланика, против је био један, док су два посланика била уздржана. Потпредседници су затим заузели место за столом председавајућег.

За секретара парламента, са 199 гласова "за", изабрана је Јана Љубичић, која је и у прошлом сазиву обављала ту функцију.

Скупштина Србије формирала је четири одбора - за уставна питања и законодавство, за спољне послове, за правосуђе и Административни одбор, чиме је за данас завршен рад парламента.

Конституисање тих одбора неопходно је због усвајања Закона о влади и о минситарствима, чије је усвајање у пленуму услов за формирање владе.

Да би скупштина била конституисана, потребно је да се изаберу и радна тела.


Цитат

Биографија Маје Гојковић

Маја Гојковић рођена је 1963. године у Новом Саду, у којем је завршила Правни факултет.

Гојковић је била једина жена до сада на челној функцији града Новог Сада и то у периоду од 2004. до 2008. године, а у досадашњој политичкој каријери била је дуго година посланик, али и министар без портфеља.

У политику је ушла као члан Народне радикалне странке, која се укључила у Српску радикалну странку, у којој је била секретар и касније потпредседник, а од 2009. године до краја 2012. године била је председница Народне партије.

Била је посланик Скупштине СРЈ и Скупштине Србије и Црне Горе и посланик Скупштине АП Војводине, док је министар без портфеља била у влади Мирка Марјановића изабраној 1998. године.

Њено одвајање од врха СРС-а почело је 2004. године када је као кандидаткиња радикала, изабрана за градоначелницу, да би у марту 2008. године новосадски Одбор СРС-а саопштио да она више није чланица те странке.

Потом је предводила "Групу грађана - Маја Гојковић", која је освојила осам одборничких места у Скупштини града Новог Сада.

У јесен 2008. године основала је нову странку Народну партију. Та партија је 2010. године прешла у унију Уједињени региони Србије и на тој листи је у мају 2012. године изабрана за једног од два посланика НП. Крајем 2012. године НП се припојила СНС-у, а потом је Гојковићева постала и чланица Председништва те странке.

Маја Гојковић је адвокат од 24. године, правосудни испит положила је 1989. године, а кћерка је познатог новосадског адвоката Мите Гојковића.

Од увођења вишестраначја у Србији Маја Гојковић, трећа је жена на функцији председнице парламента. Пре ње, ту дужност обављале су Наташа Мићић, тада у Грађанском савезу Србије и Славица Ђукић Дејановић из СПС-а.  
(РТС)***


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=gZ2H4V6FqX8" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=gZ2H4V6FqX8</a>
« Последња измена: Април 25, 2014, 03:15:07 Гога » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Zeka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 711


Zeka


Погледај профил
« Одговор #28 послато: Април 26, 2014, 11:13:37 »

На овом линку:

http://predragpopovic.wordpress.com/2014/04/23/ko-je-maja-gojkovic-zvana-zecica/

има све о МГ.
Нека нам је Бог у помоћи.
Сачувана

Ал' тирјанству стати ногом за врат, 
довести га к познанију права, 
то је људска дужност најсветија!
pidikanac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1584Погледај профил
« Одговор #29 послато: Април 26, 2014, 14:08:46 »

Зеко, искрено моје хвала за овај линк и текст Поповића о новој Председници Српске Народне Скупштине.
Маја или, - доста нам је те Маје, - овде је представљена у уникату каква је и сама а текст одише логичном истином па је утолико вреднији. Искрена честитка за избор....
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #30 послато: Јун 04, 2016, 02:54:55 »

Републичка Скупштина након избора 2016.Полагањем заклетве посланика, конституисан 11. сазив скупштине, а током расправе о председнику парламента отворене "шарене" теме. Мићуновић на своју руку одложио избор председника за понедељак


КОНСТИТУИСАЊЕ новог, 11. сазива Народне скупштине, верификација мандата посланика и бурна десеточасовна дебата власти и опозиције, пали су у петак увече у сенку након одлуке председавајућег Драгољуба Мићуновића да расправу прекине и наставак најави за понедељак, 6. јун.

На овај потез, који су напредњаци назвали скандалозним и незапамћеним у скупштинској пракси, Мићуновић се одлучио без консултација међу парламентарним странкама, али и у самом ДС. Оправдао га је тиме што власт, пријавом огромног броја говорника, намерно опструише седницу и време предвиђено за дебату о кандидату председника Скупштине Маји Гојковић користи за дискредитацију политичких противника.

Како сазнајемо, социјалисти су у једном тренутку у "преговарачку мисију" са Мићуновићем послали Славицу Ђукић Дејановић, али је он остао неумољив. Нису помогла ни убеђивања дела страначких колега из ДС.

Мићуновићев потез, његова колегиница и кандидат ДС за потпредседника Скупштине Гордана Чомић, чак је назвала - "срамотним". Из табора СНС стигле су дискретне поруке да је могуће да ће "пасти" раније постигнут договор да се повећа број потпредседничких места са шест на седам, како би и ДС и "Доста је било" имали свог представника, али и да демократе неће добити шефовска места неколико важних одбора.


Гојковићева је за `Новости` поручила да је Мићуновић скандалозно водио читаву седницу, да је прекршио Устав и законе и показао како ДС замишља демократију.

За председничким столом покушала сам да му објасним да он само технички води седницу, али је одговорио: "Данас сам ја председник!" Прекинуо је седницу зато што је био уморан и шокирао чак и опозиционе посланике. Спремни смо у понедељак да наставимо нормалан рад, а видећемо како ће се ДС понашати.

Потез Мићуновића осудио је и Ивица Дачић. Он је рекао да ће је подржати, као и остале кадровске одлуке, за разлику од странака опозиције, које су се махом изјасниле против њеног избора.Напредњаци полажу заклетву


С друге стране, Мићуновићев потез подржали су лидери ДСС и Двери. Санда Рашковић Ивић рекла је да је власт целог дана у законодавном дому покушавала да створи привид "државног удара". Бошко Обрадовић поручио је да се "нервоза увукла" у владајућу већину, која је целог дана опструисала избор сопственог кандидата.

Прекиду је претходила вишечасовна расправа у којој се понајмање причало о избору председника Скупштине. Посланици су за говорницом причали о Титу, расипању новца из буџета, старим изјавама, афери Бодрум, корупцији у Војводини, бундама, претили тужбама за клевету... Колорит су употпунили и поједини посланици Двери који су ушли у парламент у народним ношњама.

Вођа напредњака у Скупштини Александар Мартиновић размењивао је оптужбе са Бојаном Пајтићем, лидерима ДСС, Двери, али и некадашњим партијским саборцем Војиславом Шешељем. Мартиновић је подсетио лидера радикала да је глоговим коцем истеривао Тита из Куће цвећа, а да сада подржава његовог унука Јошку Броза. Шешељ је узвратио да је због Тита ишао и у затвор.

Предлажући Гојковићеву за нови мандат у парламенту, Мартиновић је рекао да ће она имати три задатка - усвајање реформских закона, јачање владавине права и политички стабилна држава, како би се политичке размирице решавале у парламенту, а не на улици.Представници "Доста је било" стижу на седницуТоком седнице, Пајтић је рекао да је избор Гојковићеве "најмање лоше решење" из редова СНС, али да је неће подржати јер не показује потребу за било какав дијалог са опозицијом и да су, док је она водила парламент, усвојени многобројни лоши закони. Лидер ДЈБ Саша Радуловић упозоравао је током седнице да се не поштује дневни ред и да се не говори о теми.


Бојан Пајтић (ДС) предводиће демократе у законодавном домуЋЕВАПИ И БЕСМИСЛЕНА ПОЛИТИКА

НА дешавања у парламенту у петак се осврнуо и мандатар Александар Вучић, који је рекао да је највећа грађанска храброст подржавати исправну политику која Србију доводи до највећег раста, а не "политику глупирања и лупетања, попут Радуловићеве":

- Од силних закона које су спремили, прво су решили да се обрачунају са кафе-куварицама и ћевапима у скупштинским ресторанима.

Оваква Вучића реакција уследила је на прву парламентарну акцију Покрета "Доста је било" - да се повећају цене у скупштинском ресторану, где домаћа кафа, на пример, кошта седам динара, јер посланике, по Радуловићу, не треба да субвенционише држава. Он је одбио да даје изјаве за ТВ Пинк и Студио Б, уз опаску да су "део Вучићевог пропагандног тима".
ШЕШЕЉ: ПОМОЗ' БОГ, БРАЋО ЧЕТНИЦИ!


ЛИДЕР радикала Војислав Шешељ приликом уласка у Скупштину поздравио је постројене гардисте речима "Помоз` Бог, браћо четници". Он се у петак, после 13 година, у парламенту срео са старим политичким противницима, а са Драгољубом Мићуновићем је и поразговарао. На опаску да је спреман за нове победе, Мићуновић је одговорио да се он спрема да се повуче. Касније је, међутим рекао да се само шалио. Шешељ је имао вербални окршај и са лидером ЛСВ Ненадом Чанком. На питање да ли је још жив, Чанак је упитао Шешеља откуд он на слободи и да ли су га избацили из затвора.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=6UGxEsdb4RA" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=6UGxEsdb4RA</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=dcw6-CbSr2w" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=dcw6-CbSr2w</a>

(В.Мијатовић, Д. Милинковић, вечерње НОВОСТИ)


***

Највећи ЦИРКУС, који никада није виђен на овим просторима, је стигао у Београд. Представа само што није почела. Народе, спреми кокице, правац у фотељу испред телевизора и ето забаве. Хлеба не мора ни да буде.

НЕВЕРОВАТНО: сви су ту. Погледајмо само за кога је народ НАВОДНО гласао!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
nina
Пуноправни члан
***
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 165Погледај профил
« Одговор #31 послато: Септембар 22, 2017, 18:57:50 »

ВЕЛИКИ СКАНДАЛ У СКУПШТИНИ: Изнети досијеи запослених, а човек који је то открио...То је откривено 6. септембра, а само дан касније, човеку који је о свему обавестио генералну секретарку Светиславу Булајић, и тражио од ње да реагује, прети отказ пошто је секретарка покренула процедуру за његову смену.

Вељко Ракић, начелник Одељења за послове посланичких група, послао је писмо Булајићевој у коме је навео да је, према његовим сазнањима, неовлашћена особа током августа ушла у канцеларију Одељења за људске ресурсе и узела фотокопије досијеа већине запослених. Он није именовао ко је то урадио, али како незванично сазнајемо у Скупштини, управо је секретарка Булајић ангажовала једну госпођу која је у пензији и која је, позивајући се на њен ауторитет, тражила и добила фоткопије.

Ракић, који је бивши тужилац, упозорио је секретарку да је незаконито да неовлашћена особа узима и износи фотокопије досијеа и затражио да реагује и предузме мере да би случај био расветљен. Уместо одговора, већ сутрадан, 7. септембра, Булајић је покренула процедуру за смену Ракића.

Ракић је у писму упозорио секретарку да фотокопирање личних кадровских докуманата и њихово изношење представља кршење Закона о заштити података о личности, као и Кривичног закона Србије. Напоменуо је да запослени нису чак ни усмено питани за дозволу да се њихови досијеи изнесу.

Ракић је у писму навео и да посебну зебњу буди то што тако незаконито узети лични подаци могу постати предмет озбиљних злоупотреба. Он је секретарку Булајић обавестио да је и његов досије фотокопиран и изнет и да ће учинити све у складу са законом да заштити свој професионални и лични интегритет и достојанство.

Такође је затражио да га Булајић писаним путем извести шта је предузела. Међутим, она је сутрадан покренула поступак за смену Ракића, а до данас ништа није предузела да провери наводе из писма.
Запослени траже заштиту од Шабића

Запослени у Скупштини, како сазнајемо, обратиће се свим институцијама због фотокопирања и изношења њихових досијеа, а покренуће поступак и код канцеларији повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуба Шабића.
Заменике избацивала из канцеларије

Занимљиво је да је начелник је исто писмо које је послао секретарки Булајић о копирању и изношењу досијеа истовремено 6. септембра послао и њеним заменицима Срђану Смиљковићу и Бранку Маринковићу са којима је она дошла у сукоб.

Светислава Булајић је пре два дана покушала да избаци двојицу својих заменика Смиљанића и Маринковића из њихових канцеларија, што је такође јединствен случај у скупштинској историји.

Они су одбили да изађу па је она звала обезбеђење, које није хтело да поступи по њеним налозима. Затим је издала налог да њеним заменицима буде забрањен улазак у Скупштинску салу.

Извор: Правда

http://www.pravda.rs/2017/09/22/veliki-skandal-u-skupstini-izneti-dosijei-zaposlenih-a-covek-koji-je-to-otkrio/

Банана држава. Нигде реда ни поштовања закона.
Сачувана
Саша
Пуноправни члан
***
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 100Погледај профил
« Одговор #32 послато: Мај 28, 2019, 21:45:28 »

Скупштина усвојила извештај о Косову и Метохији;
Вучић: Нисам говорио о војној интервенцији


Фото ТанјугЦитат
Скупштина Србије наставља данас седницу посвећену извештају Косова и Метохије.

Председник Србије Александар Вучић обратио се јавности о тренутној ситуацији на Косову и Метохији после упада јединица РОСУ у четири српске општине на северу српске покрајине.

Он је истакао да ће Војска Србије заштити народ на Космету уколико буде нападнут.

Са председником су у парламент дошли и министар полиције Небојша Стефановић и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Председник је у понедељак на седници скупштине рекао да је "време је да бирамо између слатких лажи и горке истине".

Он је тада на седници Скупштине Србије о КиМ рекао да би расправу о КиМ требало почети одговором на важно питање: "у шта верујемо, у лажи или у истину - јер, без тога, нећемо знати за шта смо способни и колико можемо, где су границе наше земље и наших снова, баш као и наше стварности".
10:49 - УХАПШЕНЕ 23 ОСОБЕ ТОКОМ АКЦИЈЕ РОСУ
Председник Србије Александар Вучић рекао је током излагања у Скупштини да је током акције тзв. косовских снага ухапшено 23 особа.

"ФИТ и ЊСО (некадашња РОСУ) упали на територију севера КиМ са 73 возила и још 50 чека у Косовској Митровици. До сада је ухапшено 23 особе српске и бошњачке националности. Реч је о припадницима КПС". казао је председник.

"И даље је тешко стање у Зубином Потоку, где се ненаоружани грађани супротставаљају. Срби нису располагали наоружањем, Албанци су им пуцали изнад глава бојевом муницијом", рекао је Вучић.

"Имамо доказе да су упадали у куће и разбијали све", додао је он. 10:56 - ВУЧИЋ: НАТО СЕ НЕ МЕША У ТО
Вучић је истакао да је НАТО рекао нашим властима да се не меша у то.

"Мађарски припадници КФОРА покушали су да интервенишу, али их је командант вратио. Позвали су нас да се умиримо и да разумемо да је само борба против корпуције", рекао је председник Србије.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=qLgOPIUZjeo" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=qLgOPIUZjeo</a>10:59 - ВУЧИЋ: ВОЈСКА ЋЕ ЗАШТИТИ НАРОД АКО ГА НАПАДНУ
Председник је истакао да је понашање НАТО-а лицемерно.

Уколико дође до нарушавања уставног поретка и напада на Србе на северу Косова и Метохије заштитићемо наш народ, поручио је данас у Скупштини Србије председник Србије Александар Вучић.

Он је рекао да је јутрос у 6.29 минута као врховни командант наредио пуну борбену и бојеву готовост српских армијских јединица.

"Уколико дође до било каквог угрожавања поретка и живота људи на северу КиМ наша војска ће заштити наш народ", рекао је Вучић.

Он је рекао и да су све полицијске јединице посебне и специјалне намене у приправности и истакао да Србија ништа ни од кога неће да крије.

Свесни смо, истакао је, тешких и ужасних последица и Београд ће наставити да ради на очувању мира и стабилности.

"Ми да дозволимо нову Олују у било ком делу где живе наш народ - нећемо", рекао је Вучић. 11:07 - ВУЧИЋ: АЛБАНЦИ ПУЦАЛИ НА ЉУДЕ ЈЕР СУ ИХ СРБИ ГАЂАЛИ КАМЕНИЦАМА
Председник Србије осврнуо се на бахатост Приштине.

"На најбахатији начин показују колико су велики и снажни и моћни. До сада нема погинулих, Албанци ће за повређене од каменица рећи да су рањени, У Косовској Митровици су пуцали на људе у једној од споредних улица јер су их Срби гађали каменицама", додао је Вучић.

"Желим да вас упознам о ономе што смо предузели и намеравано да предузмемо после јутрошње седнице Савета безбедности", рекао је Вучић.

"Упознали смо све којима смо причали да ћемо толерисати све осим упада на север КиМ са ситуацијом, а они су рекли да је то само полицијска акција против кримминала и корупције? Замислите такву акцију коју води Харадинај?", рекао је председник и наставио:

"Већ годину и по дана, најжешћим интензитетом напада се народ на КиМ и покушава се њихова криминализација. Оптужују нас и за убиство Оливера Ивановића. Чак и мене лично", додао је он.


 11:13 - ВУЧИЋ: НА КиМ ПРИВЕДЕН И ЈЕДАН РУСКИ ДРЖАВЉАНИН
Председник Александар Вучић пренео је данас у Скупштини Србије да постоје информације, које су још непотврђене, да је претучен и приведен и један руски држављанин на КиМ, Михаил Красношченко, радник УНМИК администрације.

Српске власти су о томе упознале надлежне органе руских државних власти, додао је председник.

"Претукли су га и привели да би се, ако је информација поуздана, највероватније да би се додворили онима који су целу акцију одобрили", рекао је Вучић.

 11:19 - НЕЋЕ БИТИ ГРАНИЦЕ НА КОПАОНИКУ, ЗАШТИТИЋЕМО НАРОД
Председник Србије Александар Вучић указао је данас и на могућност да Приштина покуша да успостави албанску границу на Копаонику, али да ће Србија то онемогућити, да ће у случају ескалације заштити свој народ и - победити.

Вучић је указао да је председник привремених институција у Приштини Хашим Тачи у понедељак позвао Албанију на уједињење, а то значи, истиче, да они желе да упоставе албанску границу према Србији на Копаонику.

"Дакле, граница велике Албаније може и у наредних неколико дана да нам се појави на Копаонику, захваљујући и Србима, који су им помагали у томе, а мој одговор њима је - неће бити такве велике границе на Копаонику".

Вучић каже да о томе није говорио јуче у скупштини, да му злонамерни не би пребацили да тиме скупља политичке поене.

"Знам да ће сви ови јунаци који су ме оптуживали за идају и који су на фашистички начин покушавали да спрече посланике да раде свој посао овде. знам да ће ођедном да постану главни миротворци и говорити како би требало да заштитимо наш народ".Вучић је нагласио да ћемо ми да се боримо да сачувамо мир и стаибнлост, као и да ћемо бити у потуности спремни да у најкраћем могућем року заштитимо свој народ.

"Разумем потпуно тежину ситауције. Желим да имате поверења у мене као председника Србије да ћемо сваку врсту наређења коју будем издао много пута промистити, али оно што вам гарантујем то је да, ако дође до екслације сукоба и ако дође до даљих напада на спски народ и српски живаљ... све што могу да вам кажем - Србија ће победити", поручио је Вучић.11:25 - ВУЧИЋ: ПОКУШАЈИ КРИМИНАЛИЗАЦИЈА СРБА
Председник Александар Вучић указао је данас да је на Косову и Метохији трају покушаји криминализације Срба, а све се чини да би се српском народу утерао страх у кости и да би се онемогућила одбрана севера Космета.

Председник је навео да већ годину и по дана највишим могућим интензитетом трају најжешћи напади на српски народ, нарочито на северу и да је у току покушај пуне криминализације српског народа.

Вучић је додао и да је годину и по дана од оптужби да држава, или он лично, или неко од српских лидера, стоји иза убиства Оливера Ивановића, јер је било страховито важно да се крене против Срба на северу.

"Једини докази биле су изјаве српских политичара који виде КиМ на разгледници једном у три године, а лажно се представљају да су са КиМ", рекао је Вучић.

Са друге стране су покушаји криминализације Срба, јер је, како је појаснио, најмања стопа криминала управо на северу Космета."То звучи чудно, јер сте читали по многим западним медијима или од многих српских политичара који служе онима који Србрију желе да растуре - да се Срби плаше Срба. Не, Срби се плаше Албанаца. Само се нечасни Срби плаше свог народа", подвукао је Вучић.11:33 - КРИМИНАЛИЗАЦИЈА СРБА ДА БИ СЕ ОНЕМОГУЋИЛА ОДБРАНА СЕВЕРА КиМ
Вучић је истакао да је криминализација Срба ишла дотле да је морало да се покаже и у броју ухапшених држављана наше земље, да могу да кажу да је то борба против криминала и корупције и да зато хапсе Србе у све четири општине на северу.

"Да се народу утерао страх у кости и да би се онемогућила одбрана севера Косова. Да се у будућности навикнемо, да то постане уобичајено и да мог да спроводу слично ономе из 2004. године завршавајући причу о независности Косова", закључио је Вучић.
11:43 - ШЕШЕЉ О ИЗЈАВИМА УГЉАНИНА
Посланик Српске радикалне странке (СРС) Александар Шешељ рекао је да је Сулејман Угљанин, политичар из Новог Пазара који је, каже, познат по антисрпским изјавама казао како је Стефан Немања ратни злочинац.

Шешељ је упитао да ли је могуће да такве изјаве пролазе без реакција надлежних органа, као и због чега СНС и коалициони партнери подржавају Угљанина у Босанском националном већу (БНВ).

Он је позвао државне органе да се јасно ограде од Угљанинових изјава и да предузму све мере против деловања Угљанина и његове странке.

Шешељ је питао Министарство спољних послова каква је реакција Србије на то што је један број Срба осуђен у Црној Гори “за измишљено дело покушај државног удара”

Посланик Странке модерне Србије (СМС) Немања Радојевић питао је министра за заштиту животне средине Горана Тривана да ли је тачно да ће се у Пожаревцу градити спалионица за медицински отпад и да ли ће се то чинити у другим градовима Србије.

Интересовало га је и када ће у скупштину доћи измене и допуне Закона о финансијској подршци породицама са децом.11:53 - АТЛАГИЋ О МЕДИЈСКИМ НАПАДИМА
Посланик Српске напредне странке (СНС) Марко Атлагић питао је тужилаштво има ли елемената кривичног дела у медијским нападима на председника Александра Вучића, наводећи да никад у новијој историји ниједан председник није био тако брутално нападан, као што није имао ни толику подршку народа.

Како је рекао, брутални напади на Вучића и његову породицу дела су разних политиканских група и појединаца било иностраних, било домаћих са циљем да се ослаби улога и значај председника. Ових дана су, каже, ти напади интензивирани како би се ослабила преговарачка позиција председника у решавању питања Косова и Метохије.

Атлагић је питао тужиластсво и да ли ће да испита финансијске транскације Драгана Ђиласа.

Он је питао да ли је тачно да је "Ђилас опљачкао Телеком 2011. године тако што је извршио притисак да то јавно предузеће купи четири кабловска канала за 7,7 милиона евра"

12:22 - ВУКАДИНОВИЋ: ШТА ЈЕ КОМПРОМИС, ШТА "ЦРВЕНА ЛИНИЈА"?
Посланик Нове Србије - Покрета за спас Србије Ђорђе Вукадиновић питао је председника Србије Александра Вучића шта подразумева компромис за који је Србија спремна, не у смислу детаља плана, већ шта је “црвена линија”.

Вукадиновић је подсетио да је у скупштини 2013. године усвојена Резолуција у којој пише да свако решење питања о привременом или коначном статус КиМ мора да буде у складу са уставом И резолуцијом 1244.

Навео је да су му неки пријатељи рекли да у парламент донесе Устав и Мирослављево јеванђеље, али да то, како каже, није његов стил, али да јесте “лајт мотив” његовог излагања.

Вукадиновић је критиковао Бриселски споразум називајући га “неуставним актом”, те рекао да за време Милошевића, Тадића, Коштунице, РОСУ нису могле преко Ибра.

"Ми смо као држава немоћни, а нисмо били тако немоћни", рекао је Вукадиновић.

Он је такође критиковао атмосферу у скупштини рекавши да она није добра и да "то можда одбија неке људе да присуствују седници".12:28 - ПУПС ПОДРЖАВА ВУЧИЋА ОКО КиМ, "ЦРВЕНА ЛИНИЈА" - ИМОВИНА
Народни посланик ПУПС-а Хаџи Милорад Стошић поручио је данас да та партија даје пуну подршку председнику Србије Александру Вучићу у решавању питања Косова и Метохије и истакао да је за ПУПС "тема свих тема" око КиМ очување имовине грађана Србије, државе и Српске православне цркве.

За ту партију, истакао је Стошић, црвена линија у решавању тог комплексног питања је имовина грађана, државе Србије и СПЦ која, како је навео, вреди стотине милијарде евра.

"Ако се у Србији постигне сагласност да је то питање почетак свих даљих преговора око будућнисти КиМ и да је то црвена линија преко које ниједан политички субјект, било да је власт или опозиција, неће прећи, онда ће и будући статус КиМ бити известан", уверен је Стошић.

Он је навео да је око 60 одсто земљишта на КиМ у српској својини и да су Албанци узурпирали око милион парцела обрадивог земљишта у јужној покрајини у којој се, како каже, налази 14, 7 милијарди тона резерви руда и минерала.

"То је довољно за експлоатацију у наредна два века и разлог више да се боримо за очување имовине на КиМ", рекао је Стошић и указао да Србија враћа око милијарду евра дугова КиМ и да ће их враћати до 2041.године.
Стошић је приметио и да кроз басен Трепча "шпартају" разни инострани истраживачи, али да заобилазе Владу Србију која, оценио је, треба да буде једина адреса за потенцијалне инвеститоре.
12:32 - ВУЧИЋ: ЗАПАДНЕ СИЛЕ РЕКЛЕ ДА АКЦИЈА РОСУ НЕМА ВЕЗЕ СА БОРБОМ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ
Председник Србије Алексансдар Вучић рекао је да се припадиници ЊСО (бивши РОСУ) повлаче са Севера Косова након упозорења западних сила да су у Зубином Потоку прекорачили дозвољену употребу силе.

"Према информацијама које имамо, само још четири возила ЊСО налазе се на Северу Косова и они се повлаче. То је добра вест за очување мира и стабилности и за наше грађане КиМ", рекао је председник у Скупштини Србије.

"Што се тиче западних сила, оне нису јавно изашле са ставом, али су њима рекли да је оно што је било у Зубином Потоку било прекорачење дозвољене употребе силе и да је важно да се брзо повуку. Претпостављам да је то кључна ствар због које су се тако брзо повукли", пренео је Вучић.

Он је напоменуо да је план косовских снага био хапшење 26 лица, а да је њих 19 са севера Косова је приведено у јужни део Косовске Митровице....наставиће се...
Сачувана
Саша
Пуноправни члан
***
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 100Погледај профил
« Одговор #33 послато: Мај 28, 2019, 22:50:51 »

...наставак...


 12:35 - ВУЧИЋ: БРИСЕЛСКИ СПОРАЗУМ ЗАШТИТИО СРПСКИ НАРОД НА КиМ
Бриселским споразумом смо спасили оно што се могло спасити и заштитили смо српски народ на КиМ, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић одговоарајући у парламенту на критике бриселског споразума од стране посланика Нова Србија - Покрет за спас Србије Ђорђа Вукадиновића.

Вучић је оптужио Вукадиновића да износи неистине са политичком намером која није наивна и да се управо због таквих ствари и погоршавао положај Срба на КиМ.

"Суштина бриселског споразума је да смо ми спасавали шта се може спасити и спасили српски народ, а да ништа суштински нисмо изгубили. Већ да имамо полицију на северу која треба да зашитити Србе, састављену од Срба, коју раније нисмо имали. Тачно је да та полиција ради у оквиру косовског тзв. легалног система, али раније нисмо имали никакаву полицију тада већ су Росу и остали могли да вршљају како хоће", казао је Вучић.

Нагласио је да је то сушитнска разлика, пошто се садашња власт по питању КиМ изборила да будемо поштовани од међународне заједнице.

"Да сачувамо углед Србије, да не могу да нас окриве за било шта, а да суштински не изгубимо ништа и да не будемо немоћни онако како смо били апсоллутно немоћни у ваше време и у време власти коју сте подржавали", рекао је председник Вукадиновићу.

жио Вукадиновића да износи неистине у парламенту са политичком намером која није наивна и да се управо због тих ствари и погоршавао положај Срба на КиМ.

Нагласио је да је потпуно нетачно да је бриселски споразум издаја и да до њега није било упада Росу на северу КиМ и изнео податак да је јединица Росу управо упала на север 26. јула 2011. године, за време претходне власти.

"Специјалне јединце РОСУ упадају на север Косова са 19 моторних возила са намером да остваре пуну контролу на Јарињу и Брњаку и тада је погинуо један припадник те јединице у селу Зупче код Зубиног Потока", навео је Вучић.

Објаснио је да је актулна власт на основу бриселског спозума добила правни основ да Росу и друге наоружане јединице не могу да иду на север и да сада имамо правни основ на основу којег можемо да тражимо њихово уклањање.12:49 - ВУЧИЋ: УСТАВ ВАМ САДА СЛУЖИ ДА ГА МЕНИ ПОКАЗУЈЕТЕ 11 ГОДИНА ПОШТО СУ АЛБАНЦИ СВОЈ ПОСАО ЗАВРШИЛИ
Вучић је прочитао документ из 2011. године који је Србија потписала управо после поменутог упада РОСУ, у којем се у тачки 2 каже да су се странке договориле за почетак рада заједничког управљања прелазима Јариње, Брњак, Кончуљ, Мутиводе и Мучибаба.

"Изјавили сте нешто што ме је заболело, као и сваког Србина на КиМ, да смо данас много немоћнији него пре 2012. године. Па јесу ли 2004. године на Косову спалили 29 храмова, ломили крстове на црквама, убијали на десетине људи и прогонили на хиљаде њих?", запитао је Вучић Вукадиновића.

Додао је Вучић да "моћна држава" реаговала тако што је запаљена џамија у Београду и да су представници власти тада заборавили Србе на КиМ.

Када је реч о поштовању Устава из 2006. године, Вучић је подсетио држава није реаговала када је Косово прогласило независност 2008. године и да су се тадашњи носиоци власти сада сетили тог устава.

"Устав вам сада служи да га мени показујете 11 година пошто су они (Албанци) свој посао завршили", додао је Вучић.


2:55 - ВУЧИЋ: КО СТЕ ВИ ДА ЧУПАТЕ ЗНАКОВЕ У ОВОЈ ЗЕМЉИ?
На примедбе о томе како у парламенту није добра атмосфера и да нема толеранције, Вучић је казао да је Вукадиновић могао да каже све што је хтео, као и да никада у српској историји није био случај да су опозициони посланици спречавали друге посланике да уђу у парламент, иако је било кроз историју случајева и да се посланици посвађају и побију.

"Да ли је та толеранција да окружите Председништво и кажете да не дате мени као председнику да изађе из зграде. Ко сте ви да чупате знакове у овој земљи, да разарате имовину ове земље, ко вам је дао то право?", запитао је Вучић.13:11 - ВУЧИЋ: ХВАЛА СРПСКОМ НАРОДУ НА ХРАБРОСТИ
Вучић сматра да ће провокације бити настављене.

"Хашим Тачи је рекао да зна да не сме на Косово јер га ту чека НАТО и ја то знам, и знам колико је тешка ситуација за нас. И веома сам срећан кад је Тачи миран и сигуран да све добро зна и да све добро раузме", рекао је Вучић у Скупштини Србије.

Он је поручио да ће Србија гледати да сачува мир, изразивши захваланост српском народу за "храброст и јунаштво и што су још једнапут успели да сачувају српска огњишта и показали како голоруки умеју да чувају своје куће и породице".

Вучић је подсетио да Србија није реаговала на учешће представника косовских трупа на вежби у Хрватској.

"Не зато што нисмо могли, то је страшна провокација, то се не ради. Намерно сам желео да прећутимо да бисмо показали да не морамо да реагујемо у сваком тренутку. А они који су то урадили - урадили су то само да би видели нашу исхитрену реакцију и ама баш ништа више", сматра председник.

Он је поручио да ће Србија да радио свој посао у складу са међународним јавним правом увек.

"Даћемо све од себе да обезбедимо економски и социјални напредак Србије", закључио је.


 13:22 - ВУЧИЋ: СРБЕ СУ ВЕЗИВАЛИ КАО ЗВЕРИ
Председник Александар Вучић поручио је да је циљ данашњих хапшења Срба на северу КиМ да им се утера страх у кости, јер је једини циљ Приштине да заузме север, а да ће реакција Београда бити планирана, озбиљна и нимало немоћна.

Како је рекао, приликом хапшења, Србе и Бошњаке су „везивали као звери", док су Албанци, који су ухапшени, добили позив да се јаве у станицу.

„То је слика и прилика оних који су нам се постављали и као посредници у разговорима. Никакву одговорност не осећам зато што ЕУ није желела да спроведе у дело оно за шта је била гарант", рекао је Вучић у Скупштини Србије.

"Да ви знате како су 'глуви телефони' када нешто треба да се учини за Србе. Када ми задржимо на граници неког од српских 'слугу' на 15 минута, па 50 њих зове истог секунда. Ево, одмах да их обавестим, пошто многи од њих, бирократа разних, неће имати прилику да ме чују телефоном - мењам телефон и биће искључен за њих у сваком од сличних случајева", рекао је Вучић.
 13:27 - ВУЧИЋ: УПОЗОРИО САМ НА ХАПШЕЊЕ
Председни Вучић подсетио је да је на хапшење већ упозорио, јер је имао обавештајне информације и изашао јавно са њима у покушају да заштити људе и позвао представнике ЕУ и међународне заједнице да реагују, да се то не деси.

„Намерно нису то урадили, намерно су чекали, јер ми овде говоримо о компромису и о миру, не би ли покушали да изазову нашу исхитрену и нервозну реакцију. А, наша реакција ће бити планирана, озбиљна и одговорна и нимало немоћна“, истакао је председник.

Налазимо се, каже, у веома тешкој позицији, са мало наше кривице данас, али са делом наше кривице у прошлости, али и то да данас има много више кривице оних који су мислили да бацањем Србије на колена могу да испуне своје геополитичке интересе и мисле да су у томе потпуно успели.
13:33 - ВУЧИЋ: ЉУДИ СУ УХАПШЕНИ ДА БИ ИМ СЕ УТЕРАО СТРАХ У КОСТИ
Поручио је да је 25 људи ухапшено не због криминала и корупције, већ да би се утерао страх у кости, јер је једини циљ и жеља Приштине да заузме север Косова.

Председник се захвалио српском народу, пре свега у Зубином Потоку, који се, каже, голорук супротставио до зуба наоружаним специјалцима.

Додао је да ће се о томе говорити у Србији и да то неће остати незбележено.

"И не морају да брину, јер као што сам већ и рекао, чуваћемо мир и стабилност, а буду ли нас приморали да заштитимо Србе - све што имам да кажем за разлику од претходних деценија, Србија ће победити", закључио је Вучић.


13:39 - ВУЧИЋ: ПОКУШАЋЕ РУСА ДА ПРЕДСТАВЕ КАО ШВЕРЦЕРА
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у парламенту да ће Приштина вероватно покушати да представи ухапшеног руског административца Унмика као шверцера који је уплетен у криминал.

"За руског држављанина званично је реаговао амбасадор Русије Чепурин. Вероватно ће у Приштини рећи да је и тај Рус неки шверцер који је учествовао у крималним радњама, па ће то сад на неком новом Штрахе снимку да нам покажу", казао је Вучић у парламенту.

Вучић је претходно рекао да је Хашим Тачи потврдио да су ухапсили рушког држављанина, као и да на КиМ Албанци хоће да буду "хероји Америке и покажу да могу да раде шта хоће и како хоће".

Према још непотврђеним информацијама, претучен је и приведен један руски држављанин на КиМ, Михаил Красношченко, радник УНМИК администрације.


13:41 - ЧАНАК: ЗАШТО СЕ НЕ ИДЕ НА ПРОМЕНУ УСТАВА?
Лидер Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) Ненад Чанак упитао је председника Александра Вучића зашто се не иде на промену Устава, како би се тај документ усагласио са фактичким стањем на КиМ.

Он је нагласио да би, по слову актуелног Устава, требало ангажовати све полицијске и војне снаге, отићи у Приштину ухапшити Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја и угушити побуну на делу територије Србије.

"Да ли то може да се уради? Наравно не. Ако не може да се уради, онда се мора усагласити Устав са фактичким стањем", рекао је Чанак.

Додаје да постоји озбиљан неспоразум око преговора који су у ћорсокаку већ дуже, јер се увек креће од исте платформе која је, по његовом мишљењу, националистичка и централистичка.

Каже да је погрешно инсистирати на томе да постоји неспоразум између Албанаца и Срба, те да треба разграничити да ли је у питању конфликт Албанаца и Срба или актуелне приштинске администрације са делом становништва српског порекла које живи тамо.

По њему је потпуно погрешна поставка покушај решавања косовског питања, јер се помиње да је на Јарињу и Брњаку стављена граница изумеђу Срба и Срба, те да не треба да чуди ако у Албанији помену да на свим својим границама имају Албанце са једне и друге стране.

"Долазимо у позицију да се правда великоалбански пројекат који добија на популарности. Хоћу да скренем пажњу да се губе потенцијални савезници, савезници добре воље", каже он.13:45 - ЧАНАК О ЋОРСОКАКУ У ПРЕГОВОРИМА
За ћорсокак у преговорима, Чанак каже да треба погледати судбину Велике Британије после избора за Европски парламент у коме је Британија, упркос Брегзиту, учествовала и где се види да се отвара низ нових проблема које је ЕУ затворила.

"То су проблеми Шкотске и Ирске. Останком у ЕУ ти проблеми би били релаксиранији, ако не би били потпуно уклоњени. Деветнаестовековни концепт поимања нације везане за територију у овом случају искључиво је штеточински, зато што нас доводи у позицију да повезивањем нације и територије губимо из вида да интегративни процес какве нуди ЕУ су суштинско решење за то. И зато што више ЕУ, то мање тензија", закључио је он.

 13:51 - ВУЧИЋ: И ДАЉЕ СМО НА ПУТУ КА ЕУ, У ПРКОС ЛИЦЕМЕРЈУ...
И даље се залажем за европски пут Србије, упркос лицемерју које показују по питању Косова и Метохије, рекао је данас председник Србије Александар Вучић.

Он је оценио је да ће ово што се данас догодило упадом специјалних полицијских снага Приштине имати много теже последице.

Вучић је, одговарајући на питања посланика Ненада Чанка, истакао да ова акција неће бити "било па прошло".

"Сада се једна велика сила, Русија, укључила у то и то због свог грађанина, али и свих других ствари. Многе ће се тиме опције отварати, и не мали део ствари променити, које могу бити добре за нас, али и могу да отворе бројне опасности по нас", објаснио је он.

Вучић је истакао да се залагао и да се даље залаже даље за европски пут Србије, упркос лицемерију, сличном оном његових политичких противника који данас не знају да објасне шта се све дешава на Косову, а тврде да је он "наместио" упад специјалаца.

"Бићемо на европском путу, али не значи да нећу имати довољно храбрости да им говорим о лицемерју, све што раде на КиМ, и како се односе према нама када испунимо све услове. Ми данас када би ушли у ЕУ не бисмо били најсиромашнија земља. Једна земља је добила 40 милијарди евра помоћи, а и дан дана има мање плате и пензије него код нас. Не морам да кажем колико би само део такве помоћи допринео развоју код нас", објаснио је Вучић.

13:55 - ВУЧИЋ: ЕУ НАМЕРНО НАС НАМЕРНО ДРЖИ У ПОГЛАВЉУ 35
Вучић је рекао да је Србија испунила све економске услове, а ЕУ не отвара намерно остала поглавља у жељи да нас држи у поглављу 35.

Поновио је да није спорно да је наш стратешки пут чланство у ЕУ, али и додао да се нашим грађанима не дозволи да виде шта се догађа око нас.

"Док добијамо снимак док пуцају изнад глава нашим људима, они се не јављају на телефон, јер је њима то нормална ствар. Знам да су неки западни представници инсистирали да се прекине акција, али неће нико то јавно да каже, већ ће рећи 'подржавамо легалну и легитимну акцију полиције'. То је нешто што вас доводи у ситуацију када говорите о заштити нашег народа... Имамо ли још нешто на столу, а да се не понашамо једнако неодговорно као власти од 2000-2012? Шта да урадите - да пустите да нестане народ? Да ли мислите да тако нешто може да траје, да иду из акције у акцију. То неће моћи", подвукао је Вучић.

Указао је да Приштина није разумела ни границе трпљења нашег народа, ни трпељивости и стрпљења српске државе.14:01 - ВУЧИЋ: НЕМА РАЗЛИКЕ ИЗМЕЂУ СРБИНА У СРБИЈИ ИЛИ БИЛО ГДЕ
Председник ВУчић се и на појам који је посланик Ненад Чанак користио "људи српског порекла" на КиМ током седнице о јужној покрајини, рекавши да се ти људи зову Срби.

"Нема разлике између Србина који живи у Војводини, у централној Србији или било где. Ми смо својевремено у странци имали расправу око босанских Срба. Они који су из БиХ, РС, било којег дела они су Срби. Нису они ничији Срби, па ни босански. Како Томиславу Жигманову да кажем да је српски Хрват", објаснио је он.

Даље је негирао да је централиста, рекавши да је само по питању финансија више централиста него други, јер је из искуства видео колико смо проблема имали због неодговорности општина и других локалних самоправа.

"У свим другим областима не видим проблем децентралзације", казао је он. Што се Воводине тиче рекао је да је веома срећан што је после деценија пропадања и стагнације било много добрих ствари.

Подсетио је да је само он отворио 20 нових фабрика и великих погона, и да је верује да ће даље фабрике које треба да се отворе бити нови сигнал за убрзан развој Војводине.

Уверен је да грађани виде бољитак и да зна да нису још сасвим задовољни.

 14:05 - ВУЧИЋ: ПОТВРЂЕНО ХАПШЕЊЕ 19 ОСОБА
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да има информацију да је за сада потврђено хапшење 19 Срба, Бошњака и једног Албанца у данашњој акцији специјалних јединица косовске полиције на северу КиМ и додао да су сви ухапшени сада у Јужној Митровици.

"Тренутно се 19 Срба и Бошњака и један Албанац са севера налалазе у Јужној Митровици. То је наша информација. Видећемо, пошто смо имали прву дојаву за више лица", рекао је Вучић.

Додао је да је било претреса кућа и станова више лица.

"За сада имамо потврду за 19, што не значи да је то коначан број. Замислите, са целог југа, колико смо добили информацију, добило је позив - папирче да се јаве. А, српских полицајаца је укупно 6,8 или 6,9 одсто. И, сад видите, исти је број Срба и Албанаца - 13 према један, 'тако то иде у демократији', јер су Срби 13 пута већи криминалци него Албанци", рекао је Вучић.

Каже да је видео да је Фатмир Љимај рекао да је то страшан удар криминалу на северу КиМ.

Вучић је запитао како реаговати када неко као што је Љимај каже да је нешто страшан ударац криминалу и додао да је Љимај за ЕУ, нажалост, легитиман представник.


 14:10 - ВУЧИЋ: РАМБУЈЕ 2 БИ НАС ДОВЕО У НЕМОГУЋУ СИТУАЦИЈУ
Председник Александар Вучић рекао је данас да је скептичан према идеји организовања "Рамбујеа 2" или неке велике мировне конференције на којој би се решавало косовско питање, јер би такав скуп Србију довео у немогућу позицију.

"Плашим се да би нам на том скупу иза затворених врата било понуђено веома мало и недовољно, као и да нећемо моћи ни на који начин да кажемо да не испуњава најниже захтеве српске стране", рекао је Вучић у Скупштини Србије.

Он је додао да говори из искуства разговора са представницима ЕУ и других западних земаља.

Вучић је рекао да би такав скуп окупио више различитих западних сила те истакао да њих, сем независности Косова, највише интересује како да се осигура интегритет БиХ, те да им је зато важно да се, али и на који начин, заврши ситуација око КиМ.

"Зато неће да дају готово ништа, а размишљају о томе шта Србија може да 'прогута'. Од немачке канцеларке Ангеле Меркел сам у Давосу, пред 20 људи, када сам молио, добио одговор да разуме шта говорим, али да не може да прихвати оно што тражим, јер нема шта као алтернативу да понуди. То су речи најмоћније жене у Европи", пренео је он.


14:17 - ВУЧИЋ: ПРЕГОВОРИ СУ У ЋОРСОКАКУ
Председник Србије нагласио је да су преговори са Албанцима у ћорсокаку, јер приштинска администрација ниједног секунда није желела ниједан компромис.

Додаје да је Приштини једини циљ да се призна Косово на целој тероторији и да нису спремни на суштински компромис.


14:20 - МИЛОШЕВИЋ ИМАО НАЈБОЉУ ПОЗИЦИЈУ, ДОС ЈОШ МОГАО ДА СЕ "ИГРА"
Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у парламенту да неће одустати од борбе за КиМ, али да људи морају да схвате да немамо превелику моћ у сопственим рукама и да су нам позиције различите у односу на претходне периоде.

"Милошевић је имао најбољу позицију, ДОС нешто лошију, али је још могао да се 'игра', а ми смо данас у ужасно тешкој позицији, а при томе нисам дефетиста, већ сам само опрезан", рекао је Вучић, приметивши да је то много бољи приступ у политици него онај по систему "лако ћемо" јер је неодговаран.

Ипак, каже он, борићемо се снажно, свом енергијом, са много ентузијазма, иако имамо много мање простора.

Упоредио је то са борбом у рингу са противником који је три ранга изнад нас, а нама још везана рука.

"Ми то констатујемо али неће да одустанемо од борбе, па чак и од победе", рекао је Вучић.
 14:22 - ВУЧИЋ: ОПЕТ ЋЕ СЕ ПОНОВИТИ ДРАМА
Председник је подсетио на писмо убијеног премијера Зорана Ђинђића Савету безбедности у којем, између осталог, каже да је Србија спремна да врати одређени број својих полицајаца и војника на КиМ, али и на тадашње саопштење ДС С да тај позив премијера предствља двоструки промашај - прво јер је упућен ненадлежном лицу, а затим јер предстваља трик за прикупљање полтичких поена.

"Од тада је прошло 16 година, а ми смо доживели погром, за 50 одсто је мање Срба на КиМ, 2008. је проглашена независност, 2009. изместили смо то питање у ЕУ, 2010. смо имали пресуду МСП, 2011. поставили границу на Јарињу и Брњаку. И при свему томе очекујете од мене да 16 година касније, у троструко лошијим условима, да реагујем онако како ваша партија није ни пре 16 година. И ја вам кажем: не брините, реаговаћемо снажно", рекао је Вучић одговарајући посланику Милану Лапчевићу, раније члану ДСС.

Додао је и да то што је данас завршена драма на КиМ није крај, имаћемо 7 "добрих дана" и опет ће се поновити.

"Али, наша реакција не сме да буде иста, позивање да нас саслушају, помогну и да нам не туку народ. Наша реакција ће бити одговорна, увек ћемо се трудити да чувамо мир, али и да сачувамо одређене резерве у сопстевном понашању и у сопственој реакцији и различите врсте изненађења за оне који мисле да могу да малтретирају српски народ", каже он.

"Ако то није довољно, ако то није фер, онда ја не знам шта је фер".
14:23 - АЛБАНЦИ НЕ ЖЕЛЕ ПУНУ АУТОНОМИЈУ
Вучић је у Скупштини Србије рекао да Албанци на Косову не желе пуну аутономију иако су је нудили и Коштуница, и Тадић, Милошевић.

"Они то нису хтели ни 90-их година, а камоли данас кад их цео цивилизован и модеран свет, како они сматрају, признаје. Немојте да обмањујемо свој народ да је могуће да неко од њих то да прихвати. Они су, по њима, стекли независност, а ми см ти који их ометамо у спровођењу ефеката пуне независности. И зато се боре против нас", додао је Вучић.

У нашим рукама није превелика моћ, али оним што јесте управљамо боље него пре, каже он.

"Само нећи да лажемо народ да говоримо да је у нашим рукама превелика моћ", рекао је Вучић ддодајући да само говори каква је реална ситуација.

"Ако мислите да се Србија развија, хоћете ли да одустанемо од немачких, италијанских фабрика? Ја то не могу као председник јер ћете сутра да питате колике су нам плате. Морамо да гурамо земљу да иде брже од осталих а да политички опстајемо", казао је он.


14:25 - ВУЧИЋ: СТАВИТЕ СЕ У МОЈУ ПОЗИЦИЈУ
Вучић је од посланика затражио да се понекад поставе у његову позицију.

"Па ћете видети да бисте се много пута чесхе сложили са мном него што сте то данас учинили", каже он.

Када је говорио катастрофи за српски народ, објаснио је данас, мислио је у дугорочном смислу.

"Нисам говорио о дану Д, да ће све да пропадне у једном преподневу, већ да суштински губимо шансе за економски напредак и мислим да ту нисам ништа погрешио", рекао је он.

Додао је и да је на формирање косовске војске такође веома оштро реаговао, да је звао и генералног секретара НАТО, кој је то осудио, али да то није вредело.

"Рекли смо да Албанци крше и свој сопствени устав али то никога није интересовало јер су земље Квинте без изузетка то подржале, а онда то подражавју и друге западне земље. А на који други начин смо то могли да спречимо, шта да направимо", упитао је Вучић. 14:50 - ЛАПЧЕВИЋ: НАЈВАЖНИЈЕ КАРТЕ ЈОШ У РУКАМА СРБИЈЕ
Без пристанка Србије Косово никада не може бити међународно призната држава у пуном смислу, рекао је данас Милан Лапчевић из посланичке групе Двери - ДСС на седници посвећеној Косову и Метохији.

“Без обзира на нашу тешку ситуацију мислим да су још увек најважније карте у рукама Србије и да још увек много тога, ако не и све, зависи од нас”, рекао је Лапчевић.

Он сматра да је Србија требало јаче да реагује на формирање војске Косова, наводећи да је та тема била у другом плану у односу на увођење такси.Лапчевић је истакао да је КиМ важно питање које не би требало да се користи за међустраначко обрачунавање.

"То је важна тема и максимално треба да се уздржавамо било којих тешких речи, оптужби, прозивки и да је користимо за међустраначко обрацунавање”, навео је он.14:56 - ВУЧИЋ: НЕМА АЛТЕРНАТИВЕ ПРЕГОВОРИМА
Боље је 1.000 дана преговарати, него један дан ратовати, изјавио је у парламенту председник Србије Александар Вучић у одговор на питања посланика који је смисао преговора, те запитао да ли уопште имамо алтернативу преговорима.

"Моје питање је - шта је алтернатива, ако немамо преговоре, шта радимо онда? Па је'' л мислите да је неко желео да се повуче", поручио је Вучић.

Како је рекао, са било ким да се ратује, ствари морају да се заврше преговорима и разговорима. Председник је нагласио да је преговарање суштина посла представника државе, а све како не би дошло до сукоба.

"Многи који су се заклињали у то да је Косово срце Србије допринели су томе да Косово у добром свом делу и де факто не буде под контролом Србије", навео је Вучић.14:58 - ВУЧИЋ: МОЛИМ ВАС ЗА МАЛО ВИШЕ РЕЛАНОСТИ
Председник Србије апеловао је на обичне људе да разумеју, пошто смо у изборној години, да је политика вештина могућег, а не немогућег и поновио да неће обећавати грађанима ствари које су немогуће.

"Пребацује нам се да желимо да предамо Косово. Па, то се десило за време њихове власти, 2008. године и када смо поражени 1999. од велике НАТО силе. Зар мислите да може после тога да се не плати цена, а евидентно је било да смо изгубили у том сукобу? Како мислите да је могуће да све остане исто и да се ништа није променило?", запитао је Вучић.


Подсећа да је он први увео обележавање годишњице НАТО агресије и називање тога агресијом уместо НАТО бомбардовањем и НАТО кампањом.

"Молим вас за мало више реланости. Неће престати ни на Србију нити на Републику Српску. Избор је само да ли да се боримо или да одустанемо од свега", рекао је Вучић на шта му је лидер радикала Војислав Шешељ добацио да треба да изаберемо одустајање од ЕУ.


14:59 - ВУЧИЋ: ЗА СРБИЈУ ВАЖАН ЕВРОПСКИ ПУТ
Председник Александар Вучић је запитао, ако причамо без емоција, да ли стварно неко мисли да је одустајање Србије од ЕУ могуће и да ли неко мисли да би имали као земља 3,5 милијарди евра страних инвестиција годишње да нисмо на европском путу.

Додао је да му нису увек пријатни разговори са представницима ЕУ због њиховог лицемерја по питању КиМ, али да је за Србију важан европски пут ако хоћемо да имамо јачу економију.

Казао је да два велика њихова инвеститора 2017. нису намерно хтела учествују у куповини наших обавезница и да смо једва избегли кризу, само захваљујући стабилности српских финансија.

Председник је истакао да морамо да будемо рационални и да грађани треба да разумеју да Србија иде по танкој жици и да је то можда једини начин да опстане као земља.


15:15 - ОБРАДОВИЋ И АЛЕКСИЋ АКЦИЈУ "ПРИПИСУЈУ" ДОГОВОРУ БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ
Мирослав Алексић, члан Народне странке Вука Јеремића, и председник Двери Бошко Обрадовић изашли су данас са тврдњом да је акција хапшења на северу КиМ резултат договора Београда и Приштине.

"Режија", 'директан договор Вучића и Тачија', тврди Обрадовић, који је новинарима у холу Народне скупштине, пошто бојкотује заседање, рекао да је договор "измакао контроли", јер се народ у општини Зубин Поток супротставио јединицама РОСУ.Обрадовић је навео и да све више чланова владајуће коалиције, попут министара Александра Антића, Расима Љајића и Александра Вулина, говори о разграничењу као једином решењу за КиМ што њему говори да је "све договорено".


И приликом ранијих инцидената на северу КиМ, попут хапшења Марка Ђурића, неке партије у Београду су тврдиле да је и то резултат договора Београда и Приштине.

Председник Србије Александар Вучић је данас у Скупштини, на информације о Обрадовићевом и Јеремићевом ставу, рекао да је то израз лицемерја његових политичких противника, који данас не знају да објасне шта се све дешава на Косову, а тврде да је он "наместио" упад специјалаца.

Изразио је неразумевање за такве тврдње политичких противника.

"Нисам у стању да разумем да неко нормалан тако нешто и помисли", закључио је Вучић.15:21 - ВУЧИЋ: ВЛАСТ ЈЕ ИЗАБРАНА ВОЉОМ НАРОДА
Ова власт је изабрана вољом народа, а не било каквих западних сила и да је другачије, уверен сам да се нико од ових људи не би налазио на овом месту, а ја сигурно не бих, поручио је данас председник Александар Вучић.

Он је тако одговорио посланику СРС Милораду Мирчићу који је током расправе у парламенту рекао да влада мора бити спремна за велике изазове и још веће потресе и да се зато мора извршити припрема која подразумева и реконстуркцију владе.

Мирчић је рекао Вучићу и да он живи у заблуди и мисли да ће министарка Зорана Михајловић увек бити уз њега, наводећи да радикали о томе говоре, као и да она није једина.


Такође, Мирчић је навео и да ЕУ увек нађе погодне да зарад личне власти ураде шта треба, и да је сада дошао ред на гарнитуру која треба да промени Устав, који је препрека за све сто је замислила ЕУ.

Вучић је истакао да, иако не може да говори све што зна и никад није злоупотребљавао информације које има од безбедносних служби, има сазнања о утицају различитих фактора на нашој политичкој сцени и на политичкој сцени региона.

"И у складу са тим трудио сам се, и као председник странке, а не само као председник Републике, да предлажем људе који имају интегритет и ауторитет, који неће зависити од воље било које амбасаде. То се односи на Зорану Михајловић, као и на све друге", рекао је Вучић.
15:31 - ВУЧИЋ: РАДИТЕ САМО ЗА ЈЕДНУ ЗЕМЉУ
Председник Србије поручио је да људи за које би се показало да су у агентурном односу са било којом другом земљом, не само са САД, већ и са Русијом, Немачком, Француском, Великом Британијом... више никада не би имали његову подршку.

"И то гарантујем. Не можете да радите за две земље, него за једну. Можете да волите земаља колико хоћете, али да радите можете само за једну", подвукао је Вучић током говора у Скупштини Србије.

Он је рекао да има поверења у Зорану Михајловић, а они у које нема, видеће се после следећих избора.

На питање лидера радикала Војислава Шешеља када ће избори, Вучић је одговорио да су избори ускоро и да смо свакако одавно ушли у изборну годину.

"Ако Ана (Брнабић, премијерка) предложи реконструкцију, имаће моју подршку. Ово је било само моје размишљање", додао је Вучић.15:33 - ВУЧИЋ: НИСАМ ДЕФЕТИСТА
Упитао је и посланик СРС Милорад Мирчић каква је брана и препрека био Устав 2008. године за све што се догодило.

"Никаква", констатовао је Вучић и додао да нам је остало да се заносимо и уживамо, што се правимо да не знамо шта се десило на КиМ и кажемо да је потпуно исто као пре 11 или 19 година, иако је много теже и лошије за нас.

"Нисам дефетиста, нити тражим изговоре због којих ће неко да призна КиМ или ће неко нешто да им да, већ говорим зато што не може Устав, већ много већа снага Србије, јединство и боља економија да буду разлог нашег напретка и веће шансе да сачувамо оно што се сачувати може на КиМ", рекао је Вучић.


Подвукао је да Србија има добре, искрене и пријатељске односе са Русијом и Белорусијом, да ће наставити да гради и учвршћује односе са тим земљама, али се налази на путу ЕУ.

"То говорим на сваком месту, то је политика од које не желим да одустанем. Ако би се догодило да од те политике морамо да одустаемо, било би време да истог секунда идемо на изборе и понудимо владу и власт неким другим људима са другом политиком", рекао је Вучић.15:35 - НА УСТАВ МЕ ПОЗИВАЈУ ОНИ КОЈИ ГА НИСУ ПРИМЕНИЛИ 2008.
Данас ме сви позивате на Устав, чак и они који је требало да га спроведу, 2008. године, када је Косово прогласило независност, рекао је данас у Скупштини председник Александар Вучић и такође навео да са собом има фасциклу са чланцима из приштинских медија, у којима га нападају, како би их показао свима који верују у теорије завере.

"Једина особа коју нападају у свим приштинским медијима сам ја. Нико други. А зашто им сметам ја кад сам се са њима договорио. Је л' може неко то да објасни? Изгледа да не може", рекао је Вучић.

Он је, реагујући на дискусију Вјерице Радете из СРС констатовао да ће бити много теже да се разговара са Србијом од данас него што је то било до данас.

"Нисам био дефетиста и нећу да будем. Борићу се за нашу земљу. Немојте да живите у теоријама завере како се неко договорио са неким, па само чека дан када ће то неком да обелодани. Нема ништа од тога", рекао је Вучић.

Он је у парламент донео фасциклу у којој су, каже, чланци из приштинских медија да их покаже онима који верују у теорије завере.15:39 - ВУЧИЋ: ЈЕДИНИ САМ КОЈИ НИЈЕ ИСПОРУЧИО НИЈЕДНОГ СРБИНА ХАГУ
Посланик СРС Вјерица Радета рекла је председнику Александру Вучићу да треба да учини све да сачува мир, али и целовиту Србију, онако како је Уставом дефинисано.

"Ви сте јуче завршили обраћање Пекићевом реченицом, да треба љубити земљу деце своје, а не дедова. Није вам добро поређење. Не могу деца имати земљу ако је не наследе од дедова. Ја ћу завршити са Његошем - свак је рођен да по једном умрије, част и брука живе довијека", рекла је Радета.

Вучић јој је рекао да у последње време слуша само две ствари, да треба да заврши са Косовом и да скине муку са леђа и да је крив ако то не учини, док други говоре, мада не директно, да ће издати КиМ и да ће се тако уписати у историју најгорих.

"Данас ме сви позивате на Устав, чак и они који је требало 2008. године да га спроведу када је Косово прогласило независност", рекао је Вучић.Осврнуо се на догађаје испред скупштине у уторак, када је Бошко Обрадовић покушао да га спречи да уђе, рекавши да је много књига о фашизму и нацизму прочитао, а да још није пронашао сличне случајеве.

“Све сам то трпео ових седам година. Нисам отишао на одмор дуже од четири дана, борио сам се да извучем земљу из тешког стања. Сваки дан се борим за Србију и данас сам једини који није испоручио ниједног Србина Хагу, па ни тебе Вјерице, ни Јојића, ни Шешеља”, рекао је Вучић Радети.

Напоменуо је да то свакако није урадио због њих, већ због Србије.


......наставиће се.......
Сачувана
Саша
Пуноправни члан
***
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 100Погледај профил
« Одговор #34 послато: Мај 28, 2019, 23:15:40 »

......наставак........


15:45 - ВУЧИЋ: НА СЕВЕРУ КиМ УХАПШЕНО 28 ЛИЦА, ОД ТОГА 19 ПОЛИЦАЈАЦА
У данашњој акцији на северу Косова и Метохије ЊСО (бивша РОСУ) је ухапсила 28 лица, од тога 19 полицајаца и девет грађана, каже председник Србије Александар Вучић.

Он је у скупштинској расправи рекао да је од тих 19 полицајаца 11 Срба, седам Албанаца и један Бошњак.

Од тога, наводи, 12 је са севера, седам са југа, а свих девет грађана су Срби из Зубиног Потока, обични грађани који су им се супротставили код места Вараге."Нека ми кажу само ови из међународне заједнице како је то два или три месеца паланирана акција против криминала и корупције. Шта сад можете да им кажете? Осмехнете се и кажете 'да, да, у праву сте' и 'честитам вам на владавини права за коју се залажете' пошто ће да дође неки стручњак да ме пита 'председниче, зашто сте на граници задржали некога 17 минута', а за ово ће да нам кажу да је изванредна акција у борби за правну државу и владавину права", рекао је Вучић.

То је, додао је, ситуација са којом морамо да се суочимо и морамо да се боримо за најбоље инетересе нашег народа.

"Зато ћемо да се боримо и од тога нећемо да одустајемо никада", каже Вучић.15:54 - ВУЧИЋ: ДИЈАЛОГ СМАЊИО ЕТНИЧКИ МОТИВИСАНО НАСИЉЕ НА КиМ
Дијалог Београда и Приштине донео је мир и стабилност и већу безбедност за наш народ и грађане, рекао је данас у парламенту председник Србије Александар Вучић и то поткрепио подацима о смањењу етнички мотивисаног насиља на КиМ од 2014. године.

У скупштинској расправи, Вучић је рекао да је од 1999. године до данас на КиМ било 9.000 етнички мотивисаних напада, а у периоду од 2014. до данас несто мање од 500 напада.

"Хоћу да вам покажем да ти резултати нису тако мали како изгледају и када погледате пропорцију, видећете да је ово вишеструко мање него што је било у претходном периоду када су говорили да је све много боље него што је данас", рекао је Вучић.

Навео је да је дијалог донео мир и стабилност и, иако недовољна права за Србе, нешто већу безбедност за наш народ и за наше грађане.

"То је ствар због које сам задовољан", рекао је председник Србије.15:56 - ДРЕЦУН: СРПСКИ НАРОД МОРА ДА РЕДЕФИНИШЕ НАЦИОНАЛНУ СТРАТЕГИЈУ
Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је данас да српски народ мора да редефинише националну стратегију и да одлучи да ли ће је заснивати на линији Београд-Пришитна или Београд-Бањалука.

"На почетку 21. века морамо редефинисати националну стратегију и рећи да ли ћемо је заснивати на линији Београд-Приштина и том нерешеном конфликту, или ћемо форсирати линију Београд-Бањалука. Отворено морамо размишљати о томе и изнети ставове како би сви знали шта од нас да очекују", рекао је Дрецун на седници парламента посвећеној КиМ, а на којој, као и јуче, говори председник Србије Александар Вучић.

Дрецун је на седници на којој се говорило и о упаду РОСУ на север КиМ представио и "лични оквир за решавање косовског проблема" који, како је рекао, подразумева "полицентрично решење" и искључује могућност признавања независности Косова.

"Мој оквир потврђује да су преговори једини начин за постизање решења које не може бити засновано на новој реалности коју Приштина покушава да уведе, од формирања војске до увођења такси", рекао је Дрецун.

Дрецун је додао да његов предлог подразумева и спречавање уједињења Косова и Албаније, али и отварање пута ка ЕУ интеграцијама.
15:58 - СРБИЈА ПОКАЗАЛА АЛБАНЦИМА УВЕРЉИВУ ПОРУКУ
Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун оценио је да је Србија показала снажну и уверљиву поруку Албанцима и целокупној међународној заједници да жели да реши косовски проблем на миран начин, да жели наставак дијалога и историјско помирење, док из Приштине стиже одговор да неће решење, помирење, наставак разговора и да желе да заврше ужасно етничко чишћење.

Од косовског питања зависи пут којм ће цела Србија и српски народ ићи у 21. веку, казао је он и додао да у решавању косовског проблема велику улогу има међународни чинилац и да је зато важно да се размотри што се дешава у свету како бисмо знали како најбоље да заштитимо интересе.

Према његовим речима, то није рађено до сада и зато је крајње време да се то учини јер после овога неће бити могуће исправљати грешке.

Такође, додао је да би у супротном могли да почнемо да реагујемо срцем, а то нам, како је оценио, неће заштити интересе.

Председник Одбора оценио је да треба да се зна да Русија и Кина, које ће нам помагати да се спречи улазак Косова у УН, не могу и да реше то питање.

"Налазимо се на простору где је доминатни утицај евроатлантских савезника, чији је капацитет да урушавају интересе Србије и српског народа огроман и толико снажан да не смемо дозволити да нам се понови 1999", рекао је он.16:04 - ДРЕЦУН: ПОМОЋ ПРИЈАТЕЉСКИХ ЗЕМАЉА ЈЕ ОГРАНИЧЕНА
Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун истакао је да је помоћ пријатељских земаља ограничена и да зато односе треба усмерити на САД, НАТО, ЕУ, Немачку.

То су земље преко којих можемо створити маневарски простор да умањимо постојећу штету и спречимо настајање велике Албаније, рекао је он и додао да управо за остварење тог циља Албанцима треба оправдање у једној непромилшљеној реакцији Србије.


Дрецун је додао да ће се решење, какво год било, одразити и на положај Републике Српске. 16:34 - ЕУ НЕЋЕ ПРОПАСТИ, АЛИ ЋЕ ОДЛУЧИВАЊЕ ПО СРБИЈУ БИТИ ОТЕЖАНО

Председик Србије Александар Вучић оценио је да није било великих изненађења на изборима за Европски парламент и да ЕУ после последњих избора неће пропасти, али да ће доношење одлука у Бриселу бити отежано и све компликованије, посебно за одлуке које се односе на Србију и Балкан.

Вучић је то рекао у Народној скупштини на седници посвећеној КиМ, одговарајући на питање посланика СРС Александра Шешеља о томе да ли би Србија требало да преиспита свој европски пут после избора за ЕП.

Вучић је рекао и да прихвата Шешељеву констатацију да је можда "преспавао" пад Берлинског зида, али је нагласио да Србија неће преспавати актуелан тренутак и да се на време окренула Кини са којом, каже, имамо најближе односе, што нам неретко замерају у Бриселу и другим центрима моћима.

Вучић је подвукао и да се са њим не разговара језиком уцена.

"Када су ме уцењивали или Шешељ у Хаг или санкције, ја сам знао шта ће бити мој одговор без обзира на то да ли сте ми политички противник или не", рекао је Вучић.


 16:36 - ПРЕДСЕДНИК ЈЕДИНИ СРБИН КОЈИ ЈЕ ПОСЛЕ 105 ГОДИНА ДОБИО ОРДЕН НЕВСКОГ
Говорећи о односу Србије према Русији, Вучић је подсетио да је он једини Србин који је после 105 година добио орден Александра Невског.

"Није ми Путин лично уручио орден зато што не разумем и не волим Русе, ја само увек, чак и испред много драге Русије, увек стављам Србију, руководим се интересима Србије и грађана и то је оно због чега сам изабран и што је моја обавеза", нагласио је Вучић.

Истакао је да смо први приметили да свет више није униполаран, већ мултиполаран и да га он дели на четири велике силе: САД, Кину, ЕУ и Русију.

Вучић сматра да треба да користимо пријатељства са свим тим земљама и да их молимо за подршку Србији, као и да нови однос снага на глобалној светској сцени неће много утицати на позицију Србије када је реч о питању КиМ .


16:42 - ВУЧИЋ: ПРОБАЈТЕ ДА БУДЕТЕ ФЕР, НЕ ОПТУЖУЈТЕ МЕ..
Председник Србије Александар Вучић каже да је данас више пута чуо како је дошао у парламент са неким документом о признању Косова, поручујући да, нити је дошао са таквим документом, нити му је то идеја, те позвао посланике да буду фер и да му не пребацују нешто што није рационално.

На добацивање посланика да постоји страх од евентуалног таквог исхода, односно признања, Вучић је приметио да смо опет дошли у фазу ирационалног.

"Тај страх не треба да постоји, али нас то неће спасити и неће нам дати више од Косова и Метохије него што имамо данас", рекао је Вучић и додао да је добро рекао један владика на синоду СПЦ - да шта год да он, Вучић, уради, да ће да се каје и да ће свима бити крив.

На коментаре посланика СРС Немање Шаровића да има велику подршку народа и да не треба да буде опијен тиме, Вучић је одговорио да није опијен ни подршком, ни аплаузима, већ да се понашао одговорно и озбиљно и да резултати то показују.

"Где год да кренете, видећете фабрике које смо отворили. Тиме се поносим као и фискалном коснолидацијом, домаћинским односом и пословањем .Желим да учиним што више великих ствари и жури ми се. Хоћу да спринтом трчим колико дуго могу, а не да килавим", рекао је Вучић. 16:50 - МЕНЕ ОПТУЖУЈУ ДА САМ ИЗДАЈНИК, А ЈЕРЕМИЋ СЕ ПРЕДСТАВЉА КАО ВЕЛИКИ РОДОЉУБ

Председник Србије је приметио да њега, који се бори са својим народом за КиМ, оптужују да је издајник, док се један од лидера СЗС-а Вук Јеремић, који седи у кафани у Њујорку, представља као велики родољуб.

"По којој сам то логици издајник, шта сам то урадио, шта сам потписао? кад будем имао било шта, доћи ћу у народну скупштину и харбро ћу вам предложити. Немам никакав план, немамо ни разговоре, боримо се за опстанак и живот нашег народа.

"Кажу 'ниси ти Вучићу ништа потписао, али постоји страх у народу да хоћеш'. Шта да кажем на то? Најбољи је онај што је у Њујорку или онај што је сваки трећи дан у Лондону. Сваки дан ме оптужују да ћу признати независно Косово, а кад им кажем да нећу, кажу да што то кажем нећу значи да ус твари хоћу. А да сам рекао хоћу, рекли би ето признао је да хоће", рекао је председник Србије.

Вучић је казао да део опозиције који га напада добро зна да се он бори за Србију и упитао је да ли је њихов однос увек фер, да ли их је нечим увредио и шта могу да замере по питању економске снаге земље.

"Наравно да није све иделано, неће никад бити, али у ком смо периоду ми били задовољни? Имамо проблем КиМ. Јесам ја за то крив, јесам ли ја донео или на било који начин створио тај проблем?", питао је Вучић

Како је рекао, нема никакав скривени план за КиМ и бориће се за компромис и за живот људи, јер мисли да је боље да чувамо животе људи и будућност Србије , а то, како је подвукао, значи да ће се борити и за животе наших грађана на КиМ.

"Молим вас да пробате да будете некада фер, немојте да ми захваљујете, критикујте све, али базирајте то на чињеницама, а не на томе да постоји страх у народу или да је баба Ванга рекла да ће то да се деси", поручио је Вучић опозицији.

Додао је и да стално слуша како је на доведен јер је обећао да ће потписати признање независности Косова и подсетио да је прошло седам година откако је на власти, а да се то за шта га оптужују није десило.
17:17 - УСВОЈЕН ИЗВЕШТАЈ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

Скупштина Србије усвојила је са 145 гласова за извештај о Косову и Метохији, који је посланицима представио председник Србије Александар Вучић.

Против је било четворо посланика, уздржаних није било, а 13 посланика није гласало.

Извештај о КиМ је био једина тачка дневног реда седнице парламента.
17:27 - ВУЧИЋ: ПАРТИЈУ ИГРАМО ЦРНИМ ФИГУРАМА, УЗ ДАМУ И ТОПА МАЊЕ
Председник Србије Александар Вучић је рекао у парламенту, на питање посланикаа СРС Дубравка Бојића зашто стално играмо црним фигурама "шаховску партију" за КиМ, да смо на то приморани и да ту партију играмо са дамом и топом мање.


Бојић је у свом обраћању рекао:

"Господине председниче, знам да сте добар шахиста, послужићу се шаховском терминологијом да вам поставим једно питање. Зашто ми увек играмо црним фигурама, зашто ми не предузимамо одређене иницијативе? Конкретно, рекли сте да ћете тек после сусрета са Макроном изаћи са јасним планом контрамера Приштини на уведене таксе које су више од шест месеци на снази?".

Вучић му је на то одговорио да су нас натерали да да играмо црним фигурама, али и да "дамо даму".

"Приморани на то да стално играмо црним фигурама и не само то, пошто видим да познајете шах, већ су нас натерали да дамо и даму, али нам пешака не мрдају напред, него само са топом на Х линији, држе једног напред и то је то. Играмо црним фигурама и имамо даму и топ мање. И не можете другачије", објаснио је он.

Ако мислите да ми можемо да играмо белим фигурама и после Куманосвког споразума и после 2004. и 2008. године и у оваквој констелацији снага у свету, то није реално и није могуће, нагласио је Вучић.
17:47 - ВУЧИЋ: ПОСЛЕ ОВОГ НАПАДА НА СЕВЕР СТВАРИ ВИШЕ НЕЋЕ БИТИ ИСТЕ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да после акције специјалне косовске полиције на северу КиМ ствари више неће бити исте и да ће Србија имати другачији однос према албанским преговарачима и свима који су се данас "правили блесави".


Вучић је у обраћању новинарима, по завршетку седнице парламента о КиМ, рекао да сутра сигурно нећемо рећи за то што се догодило - "пуј пике не важи".

"Биће другачији однос према албанским преговарачима и онима који су се данас правили блесави и говорили да је у питању борба против корупције или се у првом тренутку нису ни јављали. Јавили су се тек када су схватили да смо врло озбиљни у намери да сачувамо свој народ", рекао је Вучић.

Каже да је у парламенту представљен озбиљан и исцрпан извештај о КиМ који је одоговорно сачињен.

"Још један тежак дан је за нама који говори о намерама албанских властодржаца и оних који их подржавају. То што су причали да је у питану борба против корупције је смешно. Број ухапшених Срба говори довољно, ваљда испада да су Срби генетски 14 пута већи криминалци од Албанаца. То баш и нема неког смисла, а о ономе шта су оставили у Зубитном Потоку не треба посебно говорити".

Додао је да ситуација није ни мало лака, али да ћемо нашом одлучношћу и вером у себе и озбиљношћу целе државе и храброшћу нашег народа на КиМ још више марљивије радити за безбедност Срба на КиМ.

"Да будемо спосбни да грантујемо сигурност и безбедност нашем народу на КиМ", нагласио је прерседник.

Додао је да је задовољан током расправе пошто је чуо раличите врсте примедби за које је знао да немају реланог основа.

"Добро је да је целокупна јавност могла да се увери у то."

Вучић је најавио да ће се Срби на КиМ сутра у подне мирно окупити у Косовској Митровици и поручио да ће Србја увек бити уз њих.17:54 - ВУЧИЋ: НЕДОЛАЗАК ДЕЛА ОПОЗИЦИЈЕ ГОВОРИ ВИШЕ О ЊИМА
То што део опозиције није дошао на седницу Скупштине Србије о Косову и Метохији више говори о њима, а мој посао је да будем у парламенту, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић и навео да је захвалан већини посланика који су били на седници.


Упитан да прокоментарише то што на скупштинској седници није било дела опозиције, Вучић је новинарима после гласања о извештају о КиМ у парламенту, рекао:

"Он су имали телевизоре у својим собама као бископе, па да науче нешто и о КиМ. Неки од њих су гледали, неки су на далеким путовањима, уживају у светским метрополама, лепо им је."Како је истакао, његов посао је да буде у парламенту.

"Срећан сам што нисам изашао из сале ниједног секунда, што сам успео да саслушам све посланике, да одговорим и покажем поштовање према свакоме", рекао је Вучић.

Тако председник, каже он, треба да се понаша, говори и иступа.

"А што се њих тиче, то што нису били, већина посланика је била. Захвалан сам тим посланицима, они који нису били много више су говорили о себи него о мени, о нама или о било коме другом, а понајмање о Србији", каже Вучић.

Како је рекао, народ ће то свакако умети да оцени на најбољи начин јер је, додаје, народ увек најбољи судија. 18:49 - ВУЧИЋ: НИСАМ ГОВОРИО О ВОЈНОЈ ИНТЕРВЕНЦИЈИ
Ни у једном тренутку нисам рекао да ће Србија "војно интервенисати" ако дође до озбиљних сукоба на северу Косова, већ да ће заштитити српски народ, рекао је председник Србије Александар Вучић.


На питање новинара после седнице парламента о КиМ о томе да је он рекао ће војска интервенисати, Вучић је исправио новинара и истакао да никада није употребио речи војна интервенција и да је пажљиво користио термине.

"Нисам рекао да ће Србија војно да интервенише, рекао сам да је Србија спремна да заштити свој народ, немојте да додајте речи које нисам изговорио. Нећемо да ратујемо, чувамо мир готово по сваку цену, а то готово по сваку цену је - ако неко мисли да може да изврши погром над нашим народом. Никакве интервенције нисам помињао, ви сте их помињали", одговорио је Вучић.

Упитан да ли је упознат да по Кумановском споразуму свака интервенција на територији КиМ значи аутоматски рат са НАТО и да ли је Србија спремна да се упушта у тако нешто ако на северу Косова дође до озбиљнијих сукоба, а Вучић је упитао да ли га сада оптужују да је и "ратохушкач".
"Данима сте ме оптуживали за издају и да не помажем Србима, а малопре су неки, који су протежирани код вас, држали конференцију и рекли да сам издајник и да Руси треба да дођу на Косово, а не само ми. Сада ме оптужујете да ратујем. Јуче сам био издајник, а сада би да ратујем, хајде договорите се шта сам од тога", рекао је Вучић.

Председник је истакао да он није неодговаран човек који би Србију довео у тешку ситуацију, нити, каже, неозбиљан да би српски народ на КиМ довео у безизлазну ситуацију у којој би "ставили завежљаје на раме и потрпани на тракторе дошли у централну Србију".

"Између тога да сам издајник и ратохушкач, што користе сваког дана, лажно и усмерно против мене, ја бирам средину. Један озбиљан и одговоран човек који ће да штити свој народ увек када је потребно, онако како може у складу са међународним правом и законима. Истовремено, да се не бусам у јуначка прса и да не глумим већег хероја него што јесам, као што то раде они који се у вас заклињу", закључио је Вучић.


Новости


КРАЈ данашње Седнице Скупштине Србије!

...........................................................Е, овако се "кува жаба".Обучен је Вучић да је дообро скува.


Сачувана
Саша
Пуноправни члан
***
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 100Погледај профил
« Одговор #35 послато: Август 03, 2020, 13:50:52 »

Избори, који су се ове године одржали су имали след врло необичних околности. С обзиром да је у свету увелико кренула прича у вези вируса, који је касније назван Ковид 19, Вучић је "скоро преко ноћи" са својом странком организовао прикупљање потписа за кандидате, да би одмах након тога прогласио ванредно стање, тако да многи,а који нису припадали СНС, а који су такође пријавили кандидатуру за изборе су имали проблеме у вези прикупљања потписа. Када је укинуто ванредно стање и проглашена "победа" над вирусом, на брзину су одржани избори, и још брже прогашена "победа" СНС. Иако није изашло ни 50% грађана на изборе, иако су неки бојкотовали кандидовање за изборе, иако су избори заиста одржани под врло чудним околностима, иако је било много приговора на релевантност одржавања истих и неправилности на самим биралиштима, ...након свега дошао је и дан (ЈЕР ПО ЗАКОНУ сутра истиче ЗАКОНСКИ рок до када се мора конституисати Парламент) да посланици (њих 250) положе заклетву и да се конституише парламент.

Испред Скупштине су се окупили грађани (они НАЈХРАБРИЈИ, имајући у виду да још увек вирус узима свој данак, имајући у виду високу спољашњу температуру, а нарочито имајући у виду да се полиција врло агресивно понашала према народу који данима протестује испред Скупштине) и на овај дан су желели да покажу Вучићу и његовој странци и минорним "трабантима"- странкама, које су учествовале на овим изборима, да су ово фалсификовани и избори и посланици. Самим тим и конституисана, на брзину Скупштина није легална, по мишљењу окупљених.  Како је то изгледало, како су дочекивани и испраћани из Скупштине "будући" посланици најбоље се може видети на следећим сликама и видеу.

 Спојлер:Фотографије преузете из "вечерње НОВОСТИ"УПАМТИТЕ ИХ
"Посланици" који су дали заклетву Вучићу –
 пародија и вечна брука!

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=js-cNjy0nGA" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=js-cNjy0nGA</a>

Док је полиција хапсила политичке противнике и поједине окупљене грађане, а комунална милиција многима наплаћивала казне због наводног "блокирања саобраћаја", Вучићеви "народни посланици" су се уписали у историју српске политике као срамота, која ће се препричавати кроз генерације.

Пародија демократије, цинизам Вучићеве диктатуре је конституисањем посланика изабраних на нелегитимним изборима достигла врхунац.

Седница скупштине завршена је након што су посланици положили заклетву. Интересантно је да није изабран председник Скупштине.

Комисија РИК потврдила је мандате свих 250 народних посланика, упркос бројним приговорима ДЈБ на изборни процес.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=at4qxMOoUOY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=at4qxMOoUOY</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=fHG5EL4uXbc" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=fHG5EL4uXbc</a>


Како је за `Србин инфо` потврдио Дамњан Кнежевић, лидер Народних патрола, полиција је ухапсила Срђана Нога! Ово представља невероватан прогон политичких противника од стране режима Александра Вучића и то на дан када се конституише једнопартијска Скупштина! Пародија Вучићеве „демократије“ у пуном сјају.

Испред Скупштине ухапшен је и демонстрант који је код себе имао кутију јаја! Тренутно (око 10 часова) је окупљено више од хиљаду грађана.

Мућак за мућак – рекао је монах Антоније и јајима гађао кад год се неко појави на вратима Вучићеве лажне Скупштине. У томе су му се придружили и други грађани.

Саша Радуловић, лидер ДЈБ који је и организатор окупљања испред скупштине, пожалио се на твитеру на поступање полиције према њему и његовим присталицама. У међувремену, окупљени узвкују “лопови, издаја”. “бруко Србије”.

Србин.инфоТЕРОР СЕ НАСТАВЉА
 Ухапшен и Дамњан Кнежевић док је седео у кафићу!

Лудилу режима, по свему судећи, нема краја, па је тако полиција око 13 часова ухапсила и иницијатора Народних патрола Дамњана Кнежевића док је седео у кафићу!

Нејасно је и због чега је Кнежевић уопште ухапшен с обзиром на то је данас мирно протестовао испред Скупштине.

Србин.инфо

Сачувана
Саша
Пуноправни члан
***
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 100Погледај профил
« Одговор #36 послато: Август 03, 2020, 19:41:30 »

Избори, који су се ове године одржали су имали след врло необичних околности. С обзиром да је у свету увелико кренула прича у вези вируса, који је касније назван Ковид 19, Вучић је "скоро преко ноћи" са својом странком организовао прикупљање потписа за кандидате, да би одмах након тога прогласио ванредно стање, тако да многи,а који нису припадали СНС, а који су такође пријавили кандидатуру за изборе су имали проблеме у вези прикупљања потписа. Када је укинуто ванредно стање и проглашена "победа" над вирусом, на брзину су одржани избори, и још брже прогашена "победа" СНС. Иако није изашло ни 50% грађана на изборе, иако су неки бојкотовали кандидовање за изборе, иако су избори заиста одржани под врло чудним околностима, иако је било много приговора на релевантност одржавања истих и неправилности на самим биралиштима, ...након свега дошао је и дан (ЈЕР ПО ЗАКОНУ сутра истиче ЗАКОНСКИ рок до када се мора конституисати Парламент) да посланици (њих 250) положе заклетву и да се конституише парламент.

Испред Скупштине су се окупили грађани (они НАЈХРАБРИЈИ, имајући у виду да још увек вирус узима свој данак, имајући у виду високу спољашњу температуру, а нарочито имајући у виду да се полиција врло агресивно понашала према народу који данима протестује испред Скупштине) и на овај дан су желели да покажу Вучићу и његовој странци и минорним "трабантима"- странкама, које су учествовале на овим изборима, да су ово фалсификовани и избори и посланици. Самим тим и конституисана, на брзину Скупштина није легална, по мишљењу окупљених.  Како је то изгледало, како су дочекивани и испраћани из Скупштине "будући" посланици најбоље се може видети на следећим сликама и видеу.

 Спојлер:Фотографије преузете из "вечерње НОВОСТИ"УПАМТИТЕ ИХ
"Посланици" који су дали заклетву Вучићу –
 пародија и вечна брука!

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=js-cNjy0nGA" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=js-cNjy0nGA</a>

Док је полиција хапсила политичке противнике и поједине окупљене грађане, а комунална милиција многима наплаћивала казне због наводног "блокирања саобраћаја", Вучићеви "народни посланици" су се уписали у историју српске политике као срамота, која ће се препричавати кроз генерације.

Пародија демократије, цинизам Вучићеве диктатуре је конституисањем посланика изабраних на нелегитимним изборима достигла врхунац.

Седница скупштине завршена је након што су посланици положили заклетву. Интересантно је да није изабран председник Скупштине.

Комисија РИК потврдила је мандате свих 250 народних посланика, упркос бројним приговорима ДЈБ на изборни процес.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=at4qxMOoUOY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=at4qxMOoUOY</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=fHG5EL4uXbc" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=fHG5EL4uXbc</a>


Како је за `Србин инфо` потврдио Дамњан Кнежевић, лидер Народних патрола, полиција је ухапсила Срђана Нога! Ово представља невероватан прогон политичких противника од стране режима Александра Вучића и то на дан када се конституише једнопартијска Скупштина! Пародија Вучићеве „демократије“ у пуном сјају.

Испред Скупштине ухапшен је и демонстрант који је код себе имао кутију јаја! Тренутно (око 10 часова) је окупљено више од хиљаду грађана.

Мућак за мућак – рекао је монах Антоније и јајима гађао кад год се неко појави на вратима Вучићеве лажне Скупштине. У томе су му се придружили и други грађани.

Саша Радуловић, лидер ДЈБ који је и организатор окупљања испред скупштине, пожалио се на твитеру на поступање полиције према њему и његовим присталицама. У међувремену, окупљени узвкују “лопови, издаја”. “бруко Србије”.

Србин.инфоТЕРОР СЕ НАСТАВЉА
 Ухапшен и Дамњан Кнежевић док је седео у кафићу!

Лудилу режима, по свему судећи, нема краја, па је тако полиција око 13 часова ухапсила и иницијатора Народних патрола Дамњана Кнежевића док је седео у кафићу!

Нејасно је и због чега је Кнежевић уопште ухапшен с обзиром на то је данас мирно протестовао испред Скупштине.

Србин.инфо
ПОГЛЕДАТИ, како је Вучићева полиција малтретирала народ који је хтео да дође испред Скупштине. На све могуће начине су то покушавали, али ипак је некима успело да стигну до циља- до Скупштине.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=IMzh2ipIuEU" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=IMzh2ipIuEU</a>

Сачувана
Саша
Пуноправни члан
***
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 100Погледај профил
« Одговор #37 послато: Октобар 26, 2020, 01:26:26 »

Ивица Дачић, председник Скупштине
Народни посланици су изабрали Ивицу Дачића за новог председника Скупштине Србије. Од 226 посланика који су гласали, за избор Дачића гласало је 225, док је један посланик био против. Нови председник Скупштине је поручио да само уједињена Србија може да одговори изазовима.

Посланици су изабрали и шест потпредседника парламента, Вељко Одаловић је изабран за генералног секретара Скупштине. Формирани су скупштински одбори.

За избор Дачића гласали су посланици Српске напредне странке, Социјалистичке партије Србије, Јединствене Србије, СПАС-а, Странке правде и помирења, Савеза војвођанских Мађара.

Против се изјаснио самостални посланик Владан Глишић, док посланици листе "Уједињена долина – СДА", који су раније данас најавили да неће подржати лидера социјалиста, нису присуствовали гласању.

Избор председника парламента је обављен јавним гласањем, односно појединачном прозивком посланика.


Дачић је у првом обраћању поручио да је за њега избор за председника парламента част. Подсетио је да је у Скупштину Србије први пут ушао 1992. године и да се сада вратио кући.

Захвалио је свима који су подржали његов избор на високу дужност, као и председнику Србије и СНС-а Александру Вучићу зато што га је предложио да буде председник парламента.

Оценио је да само уједињена Србија може да одговори изазовима.

Наводећи да је био председник Владе Србије, заменик председника владе, министар унутрашњих послова, министар спољних послова, Дачић је приметио да је функција председника скупштине највећа коју је до сада обављао.

Ивица Дачић, који је и председник Социјалистичке партије Србије, обављао је до данас функције потпредседника Владе и министра спољних послова.

Раније данас, са мандаром Аном Брнабић обавио је примопредају дужности, које ће она обављати до избора новог шефа дипломатије.

Изабрани и потпредседници парламента


Скупштина Србије изабрала је и шест потпредседника већином гласова народних посланика.

За потпредседнике су изабрани посланици Владимир Орлић са листе "Александар Вучић - За нашу децу", Стефан Кркобабић са листе "Александар Вучић - За нашу децу", Марија Јевђић са листе "Социјалистчка партија Србије - Јединствена Србија".

Новоизабрани потпредседници Скупштине су и Радован Тврдишић са листе "Александар Шапић - Победа за Србију", Елвира Ковач са листе Савеза војвођанских Мађара и Муамер Зукорлић са листе "Академик Муамер Зукорлић - Само право - Странка правде и помирења - Демократска партија Македонаца".


На предлог новог председника парламента Ивице Дачића посланици су о избору потпредседника гласали јавном прозивком.


Вељко Одаловић генерални секретар Скупштине

Народна скупштина изабрала је Вељка Одаловића са листе "Социјалистичка партија – Јединствена Србија" за генералног секретара, а у наставку седнице формирани су и скупштински одбори.

Одаловић је изабран већином гласова посланика на предлог председника Скупштине Ивице Дачића.

Дачић није образлагао свој предлог јер је, како је рекао, Одаловић већ био на тој функцији.

На данашњој седници формирани су и скупштински одбори, након чега је завршена конститутивна седница новог парламента.


(РТС)

Сачувана
Странице: [1]   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!