Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/ndanilo/webapps/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
Борба против криминала и корупције! - Хапшења?
forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Октобар 31, 2020, 06:37:19


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1] 2   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Борба против криминала и корупције! - Хапшења?  (Прочитано 43836 пута)
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12601Погледај профил
« послато: Август 10, 2012, 04:34:37 »

Ускоро масовна хапшења

И два министра предмет истраге?


Најмање два министра из владе Мирка Цветковића ускоро би могла да се нађу иза браве, сазнаје Телеграф. После хапшења осумњичених у афери "Агробанка", полиција и тужилаштво већ истражују нове случајеве корупције. На мети ће најпре бити они који су у протекле четири године стекли енормно богатство на сумњив начин. Испитиваће се порекло имовине и осталих, као и уносни послови у које су ушли за време министарског мандата.


Према сазнањима Телеграфа, скупе јахте, лимузине и сатови, хектари земље на најскупљим локацијима у Београду, али и по Србији, некретнине и рачуни у иностранству – све ће бити предмет опсежне истраге.

- Нова влада добила је зелено светло од ЕУ да очисти земљу од корупције и похапси оне који су се обогатили малверзацијама и привилегијама. Добијен је јасан сигнал из Брисела да они никога за кога се докаже да је крив неће узимати у заштиту, па чак и уколико се буде радило о доскорашњих највишим државним функционерима – каже извор Телеграфа из врха државе.

Подсећања ради, Александар Вучић је недавно најавио обрачун са корупцијом у државном врху.

- Поједини људи толико су узурпирали функције да то више нико не може да трпи. Поготово не грађани који тешко живе, покрадени су и желе да чују имена оних који су се на брзину обогатили и да им се објасни да ли је то било на њихов рачун – поручио је нови министар одбране, али и човек који ће имати приступа информацијама свих обавештајних служби.

Да би на тапету могао да се нађе и бивши премијер Мирко Цветковић, први је поменуо лидер црногорског Покрета за промене Небојша Медојевић, који тврди да је Цветковић актер велике афере везане за нелегалну приватизацију Телекома Црне Горе. Медојевић наводи да је једно оф шор предузеће преко којег су склопљени лажни уговори од 7,35 милиона евра повезано с консултантском фирмом "ЦЕС Мекон", која је у Цветковићевом власништву, пише Телеграф.

Поред министара који су се помињали у медијима протеклих месеци, ту је и директор КБЦ-а Србије Ђорђе Бајец, за кога су медији писали да је у време док је водио болницу "Драгиша Мишовић" платио предузећу "Трешња" скоро 20 милиона евра за радове који никада нису изведени.

Коначно, челник Директората за цивилно ваздухопловство Небојша Старчевић довођен је у везу са исплаћивањем 3.000 евра месечно пријатељици Александри Станисављевић на име консултантских услуга.

Ко год се од ових (или неких других људи) нађе на тапету полиције и тужилаштва, једно је извесно – очекује нас врућа политичка јесен коју ће неки сигурно, барем ако је судити по најавама челних људи нове власти, дочекати иза решетака, закључује Телеграф. (Вести, Телеграф)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12601Погледај профил
« Одговор #1 послато: Август 10, 2012, 04:51:45 »

Цитат
Нова влада добила је зелено светло од ЕУ да очисти земљу од корупције и похапси оне који су се обогатили малверзацијама и привилегијама.

Ако и за то морају да имају "зелено" светло од ЕУ, а не раде тако што сматрају да ТРЕБА тако да раде, онда је и од ове владе Бог дигао руке!!!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12601Погледај профил
« Одговор #2 послато: Август 13, 2012, 18:24:23 »

СТЕЖЕ СЕ ОБРУЧ ОКО БИВШЕГ ГУВЕРНЕРА НБС

И Шошкић под истрагом

Непознаница - Зашто је НБС игнорисала захтев криминалистичке полиције од пре годину дана да јој достави извештај о ванредној контроли пословања Агробанке мораће полицији да објасне ексгувернер Дејан Шошкић и вицегувернерка Мира Ерић Јовић

Доскорашњи гувернер НБС Дејан Шошкић и вицегувернерка задужена за контролу банака Мира Ерић Јовић мораће да објасне полицији зашто је централна банка пре годину дана одбила захтев криминалистичке полиције да им достави извештај о ванредној контроли пословања Агробанке, сазнаје Пресс.  (Ивана Жигић, Пресс)

Наиме, НБС је игнорисала две недеље захтев полиције да им достави спорни извештај, потврдио је за Пресс саговорник из МУП-а.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12601Погледај профил
« Одговор #3 послато: Август 15, 2012, 07:29:10 »

"Где су крупне рибе?"

Економиста Мирослав Прокопијевић каже да се у Србији борба против корупције води против ситних риба и да је зато из Агробанке могло да нестане 300 милиона евра.„То је разлог“, рекао је Прокопијевић агенцији Бета на питање како је могуће да усред борбе против корупције неко украде 300 милиона евра и додао да се борба не води против кључних играча, који су заштићени, без обзира на то да ли су бизнисмени или политичари. Упитан зашто је полиција ћутала о Агробанци све до промене власти, док су истовремено челници власти и министар унутрашњих послова Ивица Дачић непрекидно истицали борбу против корупције као приоритет, Прокопијевић је одговорио да је за сваку државу велика непријатност када нестане 300 милиона евра. „Неко мора бити одговоран јер мале рибе нису могле да добијају кредите од више десетина милиона евра, то су морали да буду кредити који имају политичко спонзорство“, рекао је Прокопијевић. Он је оценио да Дејан Шошкић, бивши гувернер Народне банке Србије, није кључна особа у афери „Агробанка“, али је додао да део одговорности сносе НБС и онај ко је био задужен за контролу рада комерцијалних банака./Ало)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #4 послато: Август 17, 2012, 04:01:21 »

  Бомбаст наслов.Кад би специјални суд нешто радио,прво би ухапсили Мирка Цветковића.
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12601Погледај профил
« Одговор #5 послато: Август 20, 2012, 03:00:33 »


Да ли је фонд за развој мала Агробанка?

Стамбени кредит, тврде многи Данасови саговорници, готово је незамисливо добити само на основу документације или неки други кредит на основу бизнис плана. Лична, политичка, родбинска, кумовска препорука је ту критеријум над критеријумима, а стечајни управници ће вам листом посведочити да су кредити без квалитетног обезбеђења малтене редовна појава.

Зашто грађани Србије плаћају овако високе камате, кад год их плаћају, могу да закључе пратећи и случај Агробанке, а у закључивању им може помоћи и извештај Државне ревизорске институције о пословању Фонда за развој Републике Србије.

Између ова два случаја одмах пада у очи једна парадоксална сличност: ревизорска кућа КПМГ уздржала се од давања ревизорског мишљења о пословању Агробанке за 2011. годину, а мада са изношењем изненађујућих података није штедео, државни ревизор се уздржао од давања мишљења о финансијским извештајима и пословању Фонда за развој за 2010. годину. Мада читаоцу изненађујућих чињеница у његовом готово 200 страна дугом извештају не недостаје, државни ревизор је закључио да није прибавио „довољно одговарајућих ревизијских доказа који обезбеђују основу за ревизорско мишљење“ па „сходно томе не изражавамо мишљење о финансијским извештајима Фонда за развој Србије за 2010. годину“, а „за остале активности, трансакције и информације, које су приказане у наведеним финансијским извештајима, нисмо прибавили довољно одговарајућих ревизијских доказа да изразимо мишљење да ли су у складу са прописима у Републици Србији, датим овлашћењима и планираном сврхом“.

Да Фонд не контролише наменску употребу средстава која додељује по разним основама, ревизор наводи неколико пута, а наводећи низ случајева упућује и на закључак да кредити које Фонд даје нису обезбеђени ни на одговарајући ни на начин за који сам Фонд тврди да су обезбеђени.

У свом извештају Државни ревизор, на пример, наводи да је Фонд објавио да су му потраживања која подлежу усаглашавању (неусаглашено 141,4 милијарде) највећим делом покривена гаранцијама на имовину или меницама са авалом банке, иако је само 18 ових потраживања обезбеђено наведеним инструментима.

„За пласмане по 414 партија инвестиционих кредита у износу од 5.334.502.000 динара по стању на дан 31. 12. 2010. године Фонд није имао важећу полису осигурања хипотековане непокретности и њену винкулацију на Фонд, нити је од корисника кредита захтевано извршење ове уговорне обавезе, под претњом раскида уговора о кредиту и наплате целокупног дуга са приспелим каматама као доспелим. Фонд не води ажурну евиденцију о примљеним полисама осигурања хипотекованих непокретности по партијама кредита чија исплата је обезбеђена овим инструментом“.

Државни ревизор наводи десетине примера за одобравање кредита клијентима којима позитивну бонитетску оцену није дала ни стручна служба самог Фонда, примере о ненаменском коришћењу кредита и њиховој неадекватној обезбеђености, али ми ћемо овде цитирати само неколико.

Фонд је, пише ревизор, априла 2010. године одобрио кредит за трајна обртна средства Галеб гроуп доо Шабац у износу од 280 милиона динара на рок од две године, са грејс периодом који траје до краја 2010., годишњом каматом од 3,5 одсто у складу са Програмом Владе за подстицање равномерног регионалног развоја, односно Програмом за улагање у радно интензивне гране прерађивачке индустрије у недовољно развијеним општинама. Галеб група је ова средства требало да употреби за производњу металних конструкција у привредном друштву „Заваривач“ Врање као носилац Конзорцијума правних и физичких лица који је купио 63 одсто акција те фирме, па је супотписник уговора о коришћењу кредита и „Заваривач“. Галеб група је већ при подношењу захтева за овај кредит, који мора да служи подстицању запошљавања, доставила и Програм из кога се јасно види да је намерна да у врањанској фирми отпусти 110 радника што је супротно самој намени кредита.

Иако је кредит обезбеђен са по 10 бланко сопствених меница по уговорима о јемству са зависним друштвима Галеб ФСУ и Галеб ГТЕ из Београда и хипотеком првог реда успостављеном на имовини „Заваривача“ из Врања Фонд их није активирао кад је током 2011. године корисник кредита запао у доцњу у укупном износу од 663.224 евра. Галеб гроуп је затражила да се ова обавеза репрограмира на шест месеци. Зашто? Три месеца од почетка коришћења кредита, Агенција за приватизацију је раскинула уговор са Конзорцијумом о куповини „Заваривача“, та је фирма прешла у власништво Агенције за приватизацију.

„У допису је наведено да Галеб гроуп неће враћати кредит него „Заваривач“ јер су средства утрошена на његову ревитализацију као и да је овог тренутка Заваривач у власништву Агенције за приватизацију и како не обавља своју делатност, нема могућност да враћа кредит“.

Ни мало мање интересантан је и пример кредитирања фирме W. Е. Г Тецхнологy доо из Београда. Та је фирма децембра 2007. добила кредит од 80 милиона динара у складу с програмом подстицања развоја најнеразвијенијих општина за изградњу фабрике за производњу ЛЦД и ТВ апарата у Ковину ради запошљавања 60 радника. Кредит је дат на рок од пет година уз камату од два одсто. Мада је био обавезан да то учини до септембра 2008. године, корисник није оправдао намену узетих средстава, него је маја 2011. године обавестио Фонд да је новац уместо у Ковин уложио у фабрику у Железнику (Београд) који никако не спада у неразвијену општину. Фонду ни то ни чињеница да корисник своје доспеле обавезе по кредиту није измиривао почевши од марта 2009. године није био довољан разлог да са њим раскине уговор и наплати гаранцију банке Интеза него је Управни одбор Фонда јуна 2010. године донео одлуку да истом кориснику одобри још један кредит од 280 милиона динара за модернизацију фабрике у Железнику.

„Приликом одобравања кредита оцена стања према показатељима за 2009. годину је била незадовољавајућа“, а инструмент обезбеђења овог кредита је јемство повезаних лица међу којима је ХУТП Балкан, који је такође корисник кредита код Фонда и своје обавезе измирује отежано и успорено, са доцњама“, наводи државни ревизор.

Фонд за развој Републике Србије прошлу је годину окончао са губитком од око 3,8 милијарди динара.Цитат
Државни ревизор: Против Фонда подигнута три оптужна предлога
Поводом свог Извештаја о пословању Фонда за развој, државни ревизор Радослав Сретеновић каже за Данас да је поднео три пријаве за привредни преступ и један захтев за покретање прекршајног поступка.

* Да ли се Фонд или било који други орган надређен Фонду изјашњавао о Вашем извештају?

У складу са Законом о Државној ревизорској институцији и Пословником Институције, благовремено смо доставили Народној скупштини Извештај о ревизији финансијских извештаја и правилности пословања Фонда за развој за 2010. годину. За сада не располажемо информацијом да се било који орган, надређен Фонду, изјашњавао о налазима у нашем извештају о ревизији Фонда.

* Значе ли Ваши закључци да поводом доста детаљних информација које у Извештају наводите да нисте предузели никакве мере и не сматрате да је то потребно?

У складу са надлежностима Државне ревизорске институције, након спроведених поступака, Институција је против субјекта ревизије - Фонда за развој и одговорних лица у субјекту ревизије, поднела три пријаве за привредни преступ и један захтев за покретање прекршајног поступка. У вези са пријавама за привредни преступ које су поднете Основном јавном тужилаштву у Нишу, подигнути су оптужни предлози против Фонда за развој и три одговорна лица. Даљи поступак је у току.

* Кад ДРИ планира да следећи пут контролише финансијске извештаје и пословање Фонда за развој и да ли ће их контролисати на бази истих претпоставки на бази којих их је контролисала и овог пута?

Институција обавља ревизију на основу годишњег Програма ревизије који усваја Савет ДРИ пре краја године за наредну календарску годину. Дакле, не можемо прецизирати када ће то бити.

(Р.Ћирковић, Данас)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #6 послато: Август 23, 2012, 02:58:41 »

   Мени је одавно мука од тих моронских хапшења.Нема ништа без суђења под надзором са стране,убрзавања судских процеса и дугачких робија и конфискација имовине за политичаре и остале лопове.
   Овим хапшењима се они спрдају с нама.
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12601Погледај профил
« Одговор #7 послато: Септембар 11, 2012, 16:01:03 »

"Неки министри ће завршити у затвору"


Тужилаштву за организовани криминал доставили смо информације у вези са учешћем бивших и садашњих министара у корупцији и криминалу. У питању су озбиљна кривична дела, због чега очекујем да ће Тужилаштво поднети кривичне пријаве и покренути поступак. Прикупљамо податке и доказе још за неке министре и директоре јавних предузећа - каже у разговору за "Вести" директор Међународног института за безбедност Орхан Драгаш.


Орхан Драгаш, директор Међунардоног института за безбедност


Да ли имате доказе?
- Специјалном тужилаштву за организовани криминал предали смо у петак 7. септембра сву документацију, и са специјалним тужиоцем имали усмене консултације. На основу онога што смо предочили сигурно ће против њих бити покренуте кривичне пријаве.


Шта је рекао тужилац?
- Сва наша сазнања указују на то да су у питању озбиљна кривична дела и против њих биће покренут истражни поступак.


Који су то министри?

- Оливер Дулић, Милутин Мркоњић, Душан Петровић и Томица Милосављевић.


О каквим злоупотребама је реч?
- Углавном се ради о злоупотребама у приватизацијама и на тендерима, као и о злоупотребама службеног положаја.

Да ли су остали министри бивше владе свој посао обављали у складу са законом?
- Видећемо. Већ две године читави наши тимови прате и истражују корупцију у јавном сектору. Грађани свакодневно долазе, зову и пријављују незаконите радње. Неке од тих пријава навеле су нас на озбиљне трагове који се, без обзира на то што су грађани изгубили поверење у државне институције, не смеју занемарити. Спроводимо озбиљну истрагу, читави тимови људи раде на томе.


Има ли још кандидата за тужиоца и суд?

- Пратимо и анализирамо рад још тројице министара бивше владе и шест директора јавних предузећа.


У Србији кривичне пријаве углавном заврше дугогодишњим процесима на суду...
- Намерно смо кривичне пријаве предали Тужилаштву, а не полицији јер се дешава да се случајеви заташкају. Пошто има министара из актуелне гарнитуре, бојали смо се да садашњи премијер не изврши утицај и неке ствари заташка. Не мора да значи да би се то догодило, али смо сигурни да је Тужилаштво права адреса.


Поднели сте пријаве против четворице министара, пратите још троје. Да ли то значи да је већина министара бивше владе чинила злоупотребе?
- Врло је могуће.


Мало је реално да ће иједан министар бити санкционисан, а камоли цела влада?
- Видећемо.

Цитат
Ни Хрвати нису веровали

Постоји ли у српској историји случај да је министар који је кршио закон отишао у затвор?
- Не, за сада. Али ни Хрвати нису веровали да ће Санадер завршити иза решетака. И њима је било незамисливо, па се догодило.
А ако се власт потруди да ствар гурне под тепих?
- Боље нека падне влада, него да се настави оваква пракса.

(Б.Рајић, Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12601Погледај профил
« Одговор #8 послато: Септембар 12, 2012, 03:52:05 »

Цитат
"Неки министри ће завршити у затвору"

Који су то министри?
- Оливер Дулић, Милутин Мркоњић, Душан Петровић и Томица Милосављевић.


Да видимо и то!!!
А шта се чека, да побегну  Превртање очимаСачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12601Погледај профил
« Одговор #9 послато: Септембар 12, 2012, 16:22:54 »

Оливер Дулић: Политички процес против мене

Бивши министар животне средине Оливер Дулић рекао је да је у истрази која испитује односе његовог бившег министарства и медијске куће Рингијер у полицији дао исказ као грађанин и оценио да је реч о политичком процесу против њега.Истрага испитује односе његовог бившег министарства и медијске куће Рингијер

Дулић је за Б92 рекао да је јуче полицији пренео своја сазнања у вези са информацијама тужилаштва да је кршен закон у пословном односу Фонда за заштиту животне средине и медијске куће Рингијер.

"Моја сазнања су да није постојало било какво кршење закона и да је медијска кућа Рингијер као све друге медијске куће које су конкурисале у Фонду за заштиту животне средине користила средства зарад промоције заштите животне средине и едукацију гађана и подизање свести о значају животне средине", рекао је Дулић. Према његовим речима, то је редован конкурс и сви медији који су аплицирали остварили су своје право.

Дулић је казао да је уверен да у самим поступцима и процедурама које је Фонд спроводио ниједног тренутка није било кршења закона нити је било који медији био привилегован, као и да то може и да се докаже. Он је, како је рекао, сигуран да ће након давања свих сазнања тужилаштву овај случај бити одбачен.

"Оно што је моје лично уверење јесте да се ради о политичком процесу", рекао је Дулић и додао да мисли да је "тренутно у питању - не покушај да се оспори рад Фонда за заштиту животне средине, већ покушај да се владајућа гарнитура обрачуна са непослушним медијима и да их застраши".

(Бета)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12601Погледај профил
« Одговор #10 послато: Септембар 12, 2012, 16:31:03 »

Још ће да испадне и да је у праву, да је у питању политички процес против њега, јер они за све што су радили, скоро да ИМАЈУ покриће, што у накарадним законима и прописима које су изгласавали, што у заштити коју имају од стране Запада и ЕУ.

Чини ми се да је ово "звецкање" лисицама (које полиција користи када хапси), само у сврси бацања прашине у очи народу. Док се ми бавимо овима, за које знамо да су ЛОПОВИ и ИЗДАЈНИЦИ јер су оробили Србију, а  народ српски ставили у дужничко ропство, ова власт ће наставити да испуњава "жеље" те исте ЕУ и НАТО-а. То већ ради јер је НАСТАВИЛА тамо где су  Дулићеви пријатељи по џепу, стали.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12601Погледај профил
« Одговор #11 послато: Септембар 13, 2012, 22:38:57 »

Ухапшени јер су оштетили државу и грађане за 50 милиона


Српска полиција ухапсила је пет особа осумњичених за корупцију и пореска кривична дела којима су грађане оштетили за више од 46 милиона динара и буџет Србије за девет милиона, а против њих седморо поднете су кривичне пријаве.

Како је саопштио МУП Србије, осумњичени су од јуна 2011. године до фебруара 2012. злоупотребом службеног положаја и симулирањем пословних односа са привредним друштвима "Wорлд прогрес" и "Мен Wорлд Прогрес", на основу фиктивних фактура за наводне презентације и семинаре, присвајали новац који су уплаћивали грађани, чланови "Гем цоллецтион клуба" из Београда.

Како је саопштено, ухапшени су власник агенција "Голден Лифе" и "БТ&Т" Денис Б. (34), власник агенције "Мистер леадер" Звонимир З. (31), власник агенција "Сидра" и "Екстра Сидра" Драгана С. (54), сви из Сомбора.

Ухапшена је и власница агенција "Фених АБ", "Ангел" и "Пеарл" Ангела Б. (44) из Сенте, као и власница агенција "Блацк Диамонд", "Блуе Диамонд", "Wхите Диамонд" и "Ред Диамонд" Корнела М. (30) такође из Сенте, додаје се у саопштењу.

Кривичне пријаве, како је наведено, поднете су против З.К. (28), Н.С, Р.К. (44), Д.С. (68), који су из Сомбора.

Пријаве су поднете и против Ж.Ш. (44) и И.М. (32) из Сенте, Ј.Б. (47) из Хоргоша. (Бета)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12601Погледај профил
« Одговор #12 послато: Септембар 13, 2012, 22:41:33 »

Докле ће да хапсе ову ситну боранију Превртање очима

Ваљда чекају да оне крупне рибе побегну.
Да ли се онај бивши министар Влаховић вратио из Америке? У медијима писало да је рекао да ће се вратити 12. септембра и да није побегао, али нешто немамо информацију да ли је дошао.

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12601Погледај профил
« Одговор #13 послато: Септембар 14, 2012, 18:43:56 »

Проверава се рад 100 дивљих факултета и школа


Полиција и просветни инспектори почињу да чешљају рад око 100 дивљих факултета и њихових истурених одељења, високих школа и академија у Србији које немају акредитацију, раде нелегално, а неке од њих баве се класичном трговином дипломама које на црном тржишту достижу цену од 3.000 до 6.000 евра.

Изостанак контроле надлежних у ранијем периоду довео је до тога да у свакој варошици у Србији постоји нека висока школа или факултет. Тако могућност да студирају у свом месту имају мештани Црне Траве, Сенте, Пећинаца, Прокупља, Димитровграда, Богатића, Медвеђе, Руме, Куле, Лознице, Димитровграда, Љубовије, Чачка, Краљева, Ужица, Ариља, Гуче... Јавна је тајна да већина тих установа нема ни елементарне услове за рад, да неке служе само за прање новца или се на њима образују они који нигде нису могли да стекну високо образовање, а дипломе су им потребне за рад и напредовање у фирми.

"Ови факултети, који се често називају академијама и високим струковним школама оснивају се за једнократну употребу. Често у својим називима имају моћне речи попут дипломатија, економија, банкарство, безбедност, или епитет европски, уз обавезну сарадњу са неком високом иностраном школом. Школарине су врло високе, управо да би оправдали те називе. Ниједна од тих институција не опстаје четири године колико би требало, већ постоје док не заврше неки посао. Најчешће је то куповина дипломе од стране студената који су заостали на државним испитима, а факултетска диплома им је неопходна за запослење", наводе извори Преса, и описују да је идеја приватног високог образовања доведена до апсурда.

"У једном конкретном случају, који проверавају полиција и просветна инспекција, забележено је пријављивање студената испред једног тржног центра у Београду уз обећање да ако се ту пријаве неће плаћати чланарину која на факултету кошта 5.000 динара, а на штанду поред је тестирана козметика и мерен ниво шећера у крви", додају саговорници Преса. (Пресс,Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12601Погледај профил
« Одговор #14 послато: Септембар 14, 2012, 18:48:10 »

Да ли ће се неко "дрзнути" па мало "прочепркати" о овом приватном факултету:


Цитат
"Мегатренд" није вратио кредит Фонду за развој


Дугује држави милион евра


Мада је премијер Србије Ивица Дачић изјавио да његова Социјалистичка партија Србије нема никакве везе за афером "Агробанка", то, чини се, није случај и са контроверзним пословањем Фонда за развој.


Од тог државног фонда је бољевачка фирма "Euroaqua", чији је оснивач Универзитет "Мегатренд" у власништву "убеђеног социјалисте" Миће Јовановића, 2008. године добила два кредита од укупно 180 милиона динара, који нису редовно отплаћивани. Тако је половином прошле године доспели а ненаплаћени дуг држави по оба зајма премашио 130 милиона динара, при чему Фонд није предузео мере за наплату дуга, стоји у извештају Државне ревизорске институције.
Наиме, контролом пословања Фонда у 2010. години, државни ревизори утврдили су да је 23. јануара 2008. године са фирмом "Euroaqua" склопљен уговор о кредиту од 80 милиона динара за "изградњу и опремање фабрике флаширане воде у Бољевцу". Занимљиво је да је као инструмент обезбеђења овог кредита, поред сопствене менице и јемства „Мегатренда“ , уговорена и хипотека на згради хотела у Врњачкој Бањи у власништву "Хабитфарма" из Ивањице. Власник те фирме је, подсетимо, Радослав Лале Секулић, који се доводи у везу са афером "Агробанка".
ДРИ је, међутим, открио да је на дан ревизије, обављене средином прошле године, доспела обавеза по овом кредиту износила 25,173 милиона динара, при чему Фонд није раскинуо уговор о кредиту нити је извршио утужење, "чиме је умањио могућност репласмана средстава". У извештају ревизора се додаје и да је Фонд повукао налоге за блокаду рачуна корисника кредита у 2009. и 2010. години, после чега корисник кредита није вршио плаћања пет и више месеци.

Ревизијом је утврђено и да је фирми "Euroaqua" 5. јуна 2008. године Фонд одобрио још један кредит, и то од 100 милиона динара за трајна обртна средства, али да су анексирањем уговора рокови за оплату доспелих рата одлагани, тако да је кредит неизмирен, а укупан дуг је на крају 2010. године износио 105,232 милиона динара. Фонд, према наводима ДРИ, није предузео мере за наплату дуга ни до ревизије обављене 30. јуна 2011, али је после тога, у септембру исте године, са Јовановићевом фирмом закључен уговор о измирењу доспелог дуга од 114,298 милиона динара, при чему је рок за то продужен за 15 месеци, почев од краја септембра 2011. године.
Власник бољевачке фабрике воде Мића Јовановић потврдио је  да је од Фонда добио кредите од 2,25 милиона евра, али тврди да их враћа са "минималним закашњењима", при чему је половину суме већ исплатио.
- Извештај ревизора јесте истинит, али је урађен по непотпуним подацима. Верујем да директорка Фонда Слађана Бацковић из политичких разлога намерно није ревизору доставила све податке у вези са кредитом „Euroaqua““, али о томе сада не желим да говорим - рекао је Јовановић. Он је демантовао податке ревизора да се у отплати кредита Фонду каснило по пет и више месеци.
- Ако их је и било, кашњења нису била дужа од месец дана, а Фонд нам је чак и у тим случајевима одмах блокирао рачун. Није ми јасно зашто нас прозивају за кашњења и за овако мали кредит. Ваљда да би прикрили оне тајкунске кредите од преко 100 милиона евра који се уопште и не враћају - сумња Јовановић, који објашњава да је фабрику у Бољевцу направио не да би се бавила тржишном продаје воде, већ да би служила за праксу студентима „Мегатренда“.

 
Пола владе ради за "Мегатренд"?!

"Ало!" је недавно писао о томе да је Дачићев кабинет у тесној вези са универзитетом Миће Јовановића, где стално запослење као професор има мистар просвете Жарко Обрадовић, а министарка за енергетику Зорана Михајловић је проректор за науку. Министарка за спорт Алиса Марић такође је предавач на том приватном универзитету, на којем је председник парламента Небојша Стефановић магистрирао, а сада је на докторским студијама. Министар инфраструктуре Милутин Мркоњић први је председник Управног одбора „Мегатренда“ и почасни доктор тог универзитета.

http://forum.svisrbisveta.org/index.php?topic=1946.msg17592#msg17592


 Зеленко
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12601Погледај профил
« Одговор #15 послато: Септембар 15, 2012, 02:24:47 »

ОДАКЛЕ ПАРЕ: Дулић носи сатове од 100.000 евра!

Дулић поседује скупоцене часовнике, међу којима су и "таг хојер карера", "шопар миле миља", "ролекс" и сат с механизмом турбилион. Само те четири чуке коштају скоро 100.000 евра!БЕОГРАД - Колико је сати?!
Посланик Оливер Дулић, доскора први човек Министарства за заштиту животне средине, има колекцију скупоцених часовника чија минимална вредност дос­тиже скоро 100.000 евра, сазнаје Курир. Успели смо да пронађемо слике на којима министар носи пет различитих чука, иако Дулић за Курир тврди да има само три различита сата!

Према речима нашег саговорника познаваоца сатова, на зглобу бившег министра екологије налази се и сат који кошта најмање 55.000 евра!

- На фотографијама које сте ми показали постоји пет различитих сатова. Ипак, четири се најбоље виде, и то су "ролекс" од око 5.000 евра, "таг хојер карера", златни " шопар миле миља" с наруквицом од каучука и сат с механизмом турбилион. Уколико је реч о оригиналима, цена "таг хојера" износи око 12.000 евра, "шопара" око 20.000 евра, док само механизам турбилион кошта око 15.000 евра. Тај сат сигурно није испод 55.000 евра, а специфичан је по томе што показује месечеве мене - открива наш саговорник.Оливер Дулић за Курир каже да није тачно да има поменуте сатове. Признао је да поседује сат типа "карера". Интересантно, али управо марка "таг хојер" има модел који се зове "карера"!- То је чиста будалаштина. Могу на увид да дам сатове мајстору који је извршио процену вредности и да му их продам за ту своту. Имам три сата: "кареру", која је око 80 евра, један црни чија је вредност око 100 евра и још један браон. Немам станове, "поршее", фирме и рачуне. Оставите ме на миру или ћу вас тужити и то придодати тужбама за текстове којима сте ме већ стрпали у затвор. Ви сте лажљиве, прљаве новине које брукају поштене људе - рекао је Дулић.Брже су скинули ову слику него што су је окачили


Цитат
Склонио слику сата са сајта

Курир је још прошле године покушао да истражи које часовнике носи Дулић, тада министар екологије. Фотографију са скупоценим сатом на руци видели смо на порталу једне медијске куће, али након распитивања који часовник има на поменутој слици, министар нам је одговорио да је реч о обичном сату, а фотографија је убрзо уклоњена с портала. На сву срећу, Курир ју је сачувао!
  (Курир)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12601Погледај профил
« Одговор #16 послато: Септембар 15, 2012, 05:17:51 »

 
ЗОРАНА МИХАЈЛОВИЋ: Тражићу истрагу у "Србијагасу"


БЕОГРАД – Министарка енергетике, развоја и заштите животне средине Зорана Михајловић изјавила је да је затражила истрагу како је "Електропривреда Србије" увозила струју и обављала ремонте, као и пословање "Србијагаса".

- Тражили смо од полиције да испита како је „Електропривреда Србије“ увозила струју и обављала ремонте – каже Михајловићева

Код "Србијагаса", наставила је она, тражимо да се испита пословање са превеликим бројем добављача и посредничким фирмама. Морамо да знамо где је отишао новац.

У интервјуу насловљеном са "Тражићу истрагу у Србијагасу", Зорана Михајловић је рекла да је мислила да проблеми постоје само у енергетици, али су озбиљни и у заштити животне средине где се, како је рекла, мало урадило, а доста новца је потрошено.

Фонд за заштиту животне средине је годишње располагао са најмање 3,5 до 4,5 милијарди динара, подсетила је да постоји три године, да то није мали новац, али да она не види "отворене рециклажне центре или прераду отпада, који постоје у земљама поред нас".

- Поред тога, наставила је она, зашто је на пројекту "Очистимо Србију" ангажовано 20 људи који нису запослени у министарству, а имамо министарство које броји 200 људи и могло је да ради тај посао – каже Михајловићева.

Она је објаснила да је, у вези са пословањем Фонда за заштиту животне средине, позвала буџетску инспекцију да прегледа сву документацију и да који који су за то одговорни морају да одговарају.

На питање где очекује прве конкретне резултате рада министарства, Михајловићева каже да је "договор са немачким РWЕ о градњи ТЕНТ-А Б3 конкретан резултат".

- До краја године створићемо административне услове да за градњу мале електране буду потребне само три, четири дозволе уместо досадашњи 27. Инвеститор ће у министарству моћи да добије све дозволе – казала је министарка Зорана Михајловић. (Танјуг, Правда)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12601Погледај профил
« Одговор #17 послато: Септембар 15, 2012, 05:24:21 »

Цитат
Вучић: Доћи ће на ред Србијагас и ЕПС


Први потредседник владе и министар одбране Александар Вучић изјавио је данас да истрага о случају "Агробанка" није прекинута и да ће сигурно бити још одговорних за злоупотребе и најавио да ће и друга предузећа попут "Србијагаса", ЕПС-а и других доћи на ред.

(Танјуг, Блиц)

Да видимо како ће ово да се одвија, имајући у виду да је генерални директор компаније "Србијагас", Душан Бајатовић, кадар СПС. Да не буде само "тресла се гора, родио се миш" Зеленко
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Cuburac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1179Погледај профил
« Одговор #18 послато: Септембар 20, 2012, 04:27:04 »

Bas da vidimo da li ce ikoga da uhapse, a da nije neki bezvezni i nevazan igrac najnizeg ranga. Ako pocnu da hapse redom sve do samoga vrha, to bi imalo smisla, ali to se nece nikada desiti, barem ja imam takav osecaj.
Сачувана
Cuburac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1179Погледај профил
« Одговор #19 послато: Септембар 20, 2012, 22:29:48 »

Maske polako padaju. Bice ovde svasta do kraja, zivi bili pa videli.
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12601Погледај профил
« Одговор #20 послато: Септембар 21, 2012, 01:24:34 »

Полиција поново испитује пословање Ранка Дејановића у "Застава електро"
Славичин муж под истрагом!


Ранко Дејановић, супруг потпредседнице СПС-а и министарке здравља Славице Ђукић Дејановић, ускоро ће бити саслушан због његовог бившег предузећа "Застава електро".


Наиме, међу 24 приватизације за које је Брисел тражио од Србије да се преиспитају због корупције и незаконитости је и предузеће "Застава електро", које је Дејановић пре шест година купио са још двојицом ортака, а онда га после вишемесечних штрајкова неисплаћених радника продао корејској компанији "Јура".
- Случај овог предузећа већ је био предмет истраге и комплетна документација је достављена тужилаштву. Међутим, независно од те истраге, после захтева Брисела да им се достави извештај о приватизацији "Заставе електро", наши надлежни органи ће поново саслушати Дејановића, али и остале који су везани за куповину и продају ове фирме - каже извор "Ало!" близак истрази.

Подсетимо, "Заставу електро" 2006. године приватизовао је трочлани конзорцијум - Ранко Дејановић, иначе и оснивач подружнице ЈУЛ-а у Рачи, Драган Мостић, приватник из Шапца, и Небојша Банковић, бивши директор Електропривреде Београд. Врло брзо, према тврдњама радника, приватизација фирме се показала као "чист промашај".

Уместо обећаног покретања производње и опоравка фирме, нове газде су раднике, од којих је велика већина тамо радила преко 20 година, довеле на ивицу егзистенције. Плате им нису исплаћиване месецима, као ни здравствено и социјално осигурање.
Они су обавестили владу, Агенцију за приватизацију и инспекцију за привредни криминал о стању у компанији. Међу папирима које су им доставили био је и извештај ревизорске куће коју су запослени ангажовали, а у којем се, како су тврдили, "јасно види да је у фирми било прања новца и фалсификовања документације". Штрајкачки одбор фабрике такође је тврдио да су власници фирме Агенцији доставили лажни ревизорски извештај као доказ да су испунили уговорену обавезу инвестирања у износу од 26 милиона динара.
У априлу 2010. године, "Застава електро" је продата за приближно три милиона евра јужнокорејској фирми "Јура корпорејшн", пошто је држава раскинула уговором са конзорцијумом, а Дејановић је своје акције поклонио запосленима у "Застави електро".

 
Славица је само супруга

Славица Ђукић Дејановић је поводом стања у "Застави електро" за РТС својевремено изјавила како себе не сматра одговорном јер је она само супруга Ранка Дејановића и нема никакве везе са његовим пословима.
Њена изјава је дочекана на нож јер је она тада такође била и председница српског парламента, а тиме и представник воље грађана, па и тих унесрећених радника. Славица је често говорила и у медијима о привржености брачног пара Дејановић. Испричала је и да ју је Ранко запросио тако што је под прозор њеног директорског кабинета у Крагујевцу оставио нови црвени БМW умотан у целофан, испред којег је цветовима љубичица било исписано: "Славице, ја те волим".

 
Дејановић: Најбоља приватизација

Међутим, у изјави за "Ало!", Дејановић тврди да је то била "најбоља приватизација у Србији"!
- Знам да сам на том списку Брисела, али ја вам тврдим да ту нема ништа спорно! И раније сам био у полицији, ако ме и сада позову надлежни, ја ћу се одазвати. Али, кажем вам, "Застава електро" је најбоља приватизација у Србији - каже он.

(Светлана Војиновић, Ало)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12601Погледај профил
« Одговор #21 послато: Септембар 22, 2012, 07:31:39 »

Оливер Дулић: Политички процес против мене

Бивши министар животне средине Оливер Дулић рекао је да је у истрази која испитује односе његовог бившег министарства и медијске куће Рингијер у полицији дао исказ као грађанин и оценио да је реч о политичком процесу против њега.


(Бета)


 Изгледа да је овај бивши министра био врло галантан, када је био у питању новац из буџета:Цитат
Дулић увозио отпад!


Млађан Динкић, министар финансија, оптужио је бившег министра за заштиту животне средине Оливера Дулића да је више од 80 одсто средства из Фонда за заштиту животне средине потрошено у сврху предизборне кампање ДС-а.

Динкић је рекао и да су велика средства из тог фонда трошена на медијску кампању и за потребе одржавања аутомобила и клима-уређаја у Министарству животне средине и упитао бившег министра Дулића зашто је 1,1 милијарда динара из Фонда утрошена на увоз 140 тона половних акумулатора и 13 тона старих гума. Та средства, како је навео Динкић, дата су као субвенција онима који увезу ту врсту отпада како би га збринули на својим приватним плацевима, углавном у Војводини, пре свега у Суботици, где Дулић живи. (Ало)Све  лепше од лепшег  Шокиран Министар животне средине усмеравао новац тог  министарства за УВОЗ ОТПАДА!
Има ли у овој Србији судија, тужиоца који ће већ једном да почну да воде процесе против ових монструма. Никако другачије не могу да их назовем  него монструми. Такође и она бивша министарка пољопривреде је монструм пошто је одобрила увоз модификоване соје и тако починила злочин према нашем народу. Њу нико није ни по ком питању процесуирао. Ваљда се чека док прође време, па да због застарелости буде заштићена било какве оптужбе!!!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12601Погледај профил
« Одговор #22 послато: Септембар 25, 2012, 09:38:50 »

ЕКСКЛУЗИВНО: Пљачка Србије као државна тајна


Под ознаку тајности стављена приватизација Мобија 63, РТБ Бор, Новости, нишке дуванске индустрије, Ц маркета, "Књаза Милоша"...

Већ сама чињеница да се неки државни уговор означава тајним указује да представници свих власти од 2001. године желе нешто да сакрију, иако градјани имају право да знају како је продата друштвена имовина, вредна више од три милијарде евра.

(Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12601Погледај профил
« Одговор #23 послато: Септембар 26, 2012, 05:37:55 »

Полиција чешља Дулићеве сумњиве послове

Полиција проверава бившег министра животне средине због склапања сумњивих послова са словеначком фирмом „Нуба“. Министар полиције потврдио да је истрага у току


Полиција се детаљно бави радњама некадашњег министра


БЕОГРАД - Ускоро хапшење!
Премијер и министар полиције Ивица Дачић потврдио је за Курир да се води истрага против бившег министра просторног планирања Оливера Дулића због његове умешаности у сумњиво пословање фирме "Нуба инвест".
- Истрага је у току. Дулић је једна од тема којима се баве радне групе у оквиру тужилаштва и полиције. У овом тренутку не могу да кажем шта се конкретно истражује. У сваком случају, реч је о фирми која се налази на оним чувеним списковима. У овом тренутку траже се информације од тужилаштава других земаља, у овом конкретном случају Словеније - рекао је Дачић за Курир.


Послови с кабловима

Подсећамо, Курир је 19. септембра објавио текст "Дулић наместио милионе словеначком тајкуну", у којем смо навели да је СБПОК завршио истрагу против бившег министра животне средине јер је без икаквог тендера фирми "Нуба инвест" из Словеније омогућио милионски посао постављања оптичких каблова. Управо је "Нуба инвест" једна од 27 компанија за које је ЕУ тражила да се испита њихово пословање због сумњи у корупцију.

Курир 19. септембар први смо писали о Дулићевим сумњивим пословима са фирмом "Нуба"


Такође, Курир је добио потврду и од словеначког тужилаштва да води истрагу против власника "Нубе" Растка Томажича због незаконитог потписивања уговора у вези са постављањем оптичких каблова у Србији. Извор Курира из словеначког тужилаштва рекао је да се проверава да ли Дулић има удео у "Нуби".

Дулић је јуче за Б92 рекао да не зна о чему је реч и да не зна какве он везе има с "тамо неком Словенијом и тамо неким предузећем", као и да се неће позивати на посланички имунитет.

- Радујем се што су најзад државни органи преузели свој део посла кад је у питању једна синхронизована харанга која се против мене води већ неколико недеља и драго ми је што ће се најзад сви наводи који се тичу мога рада испитати тамо где треба - казао је Дулић и додао да ће са задовољством одговорити на свако питање државних органа.Дачић без доказа

- Позивам министра унутрашњих послова да исто тако брзо и ефикасно одреагује и када је у питању извештавање јавности о току те истраге и њеном завршетку, јер сам сигуран да ће завршетак бити на несрећу оних који претходну владу покушавају да стрпају у затвор, и да ће се најзад потврдити да смо ми радили честито, поштено и у складу са законом - додао је Дулић.

Бившем министру се није допало ни то што се премијер Дачић укључио у целу причу.

- Очигледно је да се и премијер укључио у нову врсту комуникације која постоји на српској политичкој сцени, а то је да се без иједног аргумента људи оптужују за нешто - рекао је он.

Дачић: Тражимо информације од полиције и тужилаштва Словеније

(Курир)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12601Погледај профил
« Одговор #24 послато: Септембар 27, 2012, 04:19:33 »

Колико ми се чини, Дулићу не гине робија. А шта је са осталим члановима ДС? Није ваљда да су сви невини, сем овог Дулића Превртање очима
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12601Погледај профил
« Одговор #25 послато: Септембар 29, 2012, 08:07:37 »

БРУКА: Марковић државним парама купио 2.616 својих књига


Предраг Марковић од свог предузећа "Стубови културе - Време књиге" купио штиво у вредности од око 1,2 милиона динара


Марковић: Одлуку нисам донео ја, већ комисија

БЕОГРАД - Ко није за себе...
Министарство културе, информисања и информационог друштва средином ове године купило је 2.616 књига, односно 24 наслова, у вредности од 1.171.903,12 динара, од издавачког предузећа „Стубови културе - Време књиге“, чији је власник био тадашњи министар Предраг Марковић! (Д.Тадић, Курир)
"Ниједна странка неће гурнути прст свом тајкуну у око"


Мој последњи текст је посвећен сада бившем министру културе Предрагу Марковићу, који је од своје издавачке куће Стубови културе - Време књиге купио државним парама књиге за 1,2 милиона динара. Писао сам и о "пословима" сада бивших министара Оливера Дулића, Божидара Ђелића, породице бившег државног секретара у Министарству правде Слободана Хомена, каже Иван Нинић, новинар антикорупцијског портала Пиштаљка.


Иван Нинић, новинар антикорупцијског портала Пиштаљка- Међутим, Агенција за борбу против корупције је реаговала кривичном пријавом само после мог текста о стану доскорашњег министра одбране Драгана Шутановца и то тек када му је престала функција.


Верујете ли да ће се крупне рибе наћи из решетака због малверзација?
- До сада се показало да је борба против корупције селективна и тешко је веровати да ће до тога доћи, пошто је то хоботница крупног капитала и водећих политичара у земљи. Српске странке финансирају тајкуни, па је тешко поверовати да било која власт може да гура прст у око тајкуну од којег је узимала новац.


Да ли ће портал Пиштаљка наставити да информише грађане о системској корупцији?
- Наравно, ми смо непоткупљиви ентузијасти и једини у Србији, па и региону који се на овакав начин бавимо тим државним проблемом.


Има ли притисака на вас и колеге које са вама раде?
- Нисам добијао директне претње, али јесам посредне сугестије упућиване преко пријатеља и познаника да престанем да се бавим овим истраживањима. Чак су два лица у цивилу са службеним легитимацијама долазила у моју зграду да се код комшија распитују о мени. Рекли су да превише тражим информације о неким високим функционерима, сада бивше власти. Због тога сам променио место становања. Поносан сам што сам написао више од 50 текстова о корупцији, а жалостан што ниједна тужба није уследила.


Сматрате ли да ће вашем порталу једнога дана стићи признање за рад?
- Наш рад је, за сада, наишао на разумевање Уједињених нација, а верујем да ће га препознати ЕУ и Европска комисија, баш као што је покојној председници Савета за борбу против корупције Владе Србије Верици Бараћ велико признање то што је на основу њеног списка од 24 приватизације Европска комисија затражила преиспитивање тих приватизација. (Д.Декић)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12601Погледај профил
« Одговор #26 послато: Октобар 02, 2012, 02:57:51 »

Марковић: Јахта је поклон мог таста својој кћери

Бивши министар државне управе и локалне самоуправе Милан Марковић негирао је данас да Агенција за борбу против корупције има разлога да против њега поднесе захтев за покретање прекршајног поступка, уз образложење да јахта коју није навео у имовинској карти и није његова, већ је то поклон који је његова супруга добила од свог оца


Агенција је саопштила да је Прекршајном суду у Београду поднела захтев за покретање прекршајног поступка, јер Марковић није у законом предвиђеном року, у Извештају о имовини и приходима, пријавио битне промене у имовини, односно да је његова супруга током 2011. године уговором о поклону добила јахту "Престиге 42". "Јахту је купио мој таст и поклонио је својој кћери, јединици. Ја ни по ком закону ове земље немам никаква права на ту имовину, то не спада чак ни у брачну тековину, а мој таст је имовину стекао много пре него што сам упознао и њега и моју садашњу супругу", рекао је Марковић Тањугу.
Бивши министар и функционер ДС додао је да ће се драге воље одазвати позиву Прекршајног суда и да је уверен неће бити кажњен због наводног кашњења у пријављивању имовине. Марковић је рекао и да је у складу са законом пријавио сву имовину коју поседују он и његова супруга, али да се то, на неки начин, пренебрегава у саопштењима Агенције.
 
Он је додао да му је помало чудно то што је из новина сазнао да је Агенција поднела пријаву и да би од њега сазнала податке, само да га је позвала на било какав разговор. "Након извршених провера као и увидом у списе предмета Лучке капетаније Београд, неспорно је утврђено да је супруга Милана Марковића постала власник јахте 'Престиге 42', дана 19.09.2011. године, као и да је њена вредност 254.250 евра", наводи се у саопштењу Агенције.
 
То, како се додаје, прелази износ годишње просечне зараде који су функционери дужни да пријаве као промену у ванредном Извештају о имовини. Функционер је био обавезан, закључује се у саопштењу, да ову промену пријави до 31. јануара 2012. године, а он је то учинио 2. јула 2012, по ступању на нову функцију.  (Танјуг, Пресс)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12601Погледај профил
« Одговор #27 послато: Октобар 02, 2012, 03:09:37 »

Цитат
.....уз образложење да јахта коју није навео у имовинској карти и није његова, већ је то поклон који је његова супруга добила од свог оца...

Ал` су ови жути изгубили компас. Ако је женино, као то није његово, ни нема никакве везе са њим, лепо. Ако је тако, онда на чистац, да се види ко је тај татица његове супруге који у овој ситуацији, својој ћери купује ни мање ни више јахту од 250.000 евра, када пола Србије муку мучи, да ли ће имати сутра  за хлеб.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12601Погледај профил
« Одговор #28 послато: Октобар 02, 2012, 05:17:54 »

Дулић: Тражићу међународну заштиту


Бивши министар Оливер Дулић изјавио је да ће затражити помоћ међународних организација задужених за заститу људских права, јер му је, како твди, угрожења безбедностБЕОГРАД - Бивши министар за заштиту животне средине Оливер Дулић изјавио је данас да ће затражити помоћ међународних организација задужених за заститу људских права и представништава страних земаља, јер му је, како твди, угрожења безбедност.

Дулић твди да му је угрожена бебедност због медијске кампање једног београдског листа против њега и његовој породици и најавио да ће затражити заштиту међународних организација.

"Подметања и фалсификати који се недељама уназад износе имају за циљ да ме криминализују и представе као пребогатог корумпираног политичара. Што је најгоре у тој кампањи није поштеђена ни моја породица, због чега нам је угрозена безбедност", навео је Дулић у писаној изјави.

Он је подстио да последњих 20 дана ниједан број једног дневног листа није изашао без његове слике на насловној страни, и напоменуо да аграесивна кампања не престаје, иако је против тог листа поднео низ тужби због изнетих неистина.

"Будући да током трајања овог процеса нисам добио адекватну заститу надлежних државних органа, принуђен сам да помоћ и заштиту затражим код међународних организација задужених за заститу људских права и представништава страних земаља у Београду", нагласио је Дулић.

Он је такође затражио да истражни органи провере сваку реченицу написану о њему и да о току и исходу истраге обавесте јавност, а понудио је да се упореди његова имовинска карта од дана када је преузео државну функцију до данас.

(Танјуг, вечерње НОВОСТИ)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12601Погледај профил
« Одговор #29 послато: Октобар 02, 2012, 05:19:27 »

Ко зна, можда се на овај начин и извуче, а да је крив, крив је, па то се види и без неког судског процеса. Једино он мисли да је невин. Него штета, што се неки из ДС крију иза њега, а требало би да се и о њима пише и да крене судски процес. Много се нешто отеже са овим.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
pidikanac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1584Погледај профил
« Одговор #30 послато: Октобар 02, 2012, 08:54:28 »

26.Септембар 2012

" Ивица Дачић званично изјављује: Бивши министар Оливер Дулић је под истрагом!"

Дулићу, где је нестало 375.000 Евра из акције Владе Србије, "Очистимо Србију"
На ова и друга питања по овој теми, Дулић је у телевизиском преносу одлучно одбио да каже, по чијем је налогу овај новац нестао!  Новца на рачунима више нема али се упорно скрива место на које је стигао.
На телевизи је Дулић био нервозан, знојио се и његова неспреност око одговора, сваком је јасно показала да му савест није чиста.

Господин Ивањи, функционер УРС ( Удружених региона Срније ) је јавно потсетио да је неправилснот у раду Дулићевог ресора упала у очи и комисији за европске интеграције која је поставила отворено питање о веома упутним инвестицијама за које се тражила истрага због очигледне сумње о злоупотреби и новца и функције министра Дулића.
Европска Комисија упућује на неправилности и корупцију на свим нивоима рада Дулићевог министарства.

Ивица Дачић потврђује покретање истраге и поводом склапања послова са словеначком фирмом "НУБА" где је Србија ушла у посао милионске вредности са познатим словеначким тајкуном, - без икаквог званичног тендера а ради се о власнику компаније која је због малверзација и корупције, на црној листи Европске Уније!
Постоји оправдана сумња да је Дулић у куповини оптичких каблова од ове фирме, добио дебео улог за посредништво и добијање послова без сагласности и без јавног тендера!

29.Септембар 2012

Поред монументалних грађевина у центру Суботице, које су у приватном власништву Дулића и његове контрадикторне породице, министар Дулић исплаћује свом оцу, Ивану Дулићу, власнику компаније "ДГ Компани" износ од 100.000 Евра за изградњу пливачког базена. Овај новац финансира директно Влада Србије са укупном свотом од 5 милиона Евра!

Министар Дулић је поносан власник колекције скупих сатова чија се вредност цени на своту која прелази 100.000 Евра.  Вредност власништва Дулићеве породице која покрива површину већу од 10.000 квадратних метара, у некретнинама, станбеним зградама и осталом познатом власништву, прелази своту од  скоро 13  милиона Евра.
У контактирању и разговорима са директним суседима, једна жена јавно и огорчено изјављује, - " ма није им никад доста, пола Суботице њима припада, и што се зна и што се незна!"

Истог дана, у "Куриру " се могла прочитати проверена вест, - министар Дулић је исплатио целих 47.000.000 динара свом оцу, да би овај очистио депонију одпада у граду Суботици!

Бивши министар Тадићеве владе и њен прави " махер" у манипулацији са новцем и корупцијама, данас се осећа нападнутим, прети жалбама код међународних инстанци, зноји се у страху и под притиском многобројних захтева за одлучну истрагу током његове владавине. Тадићева Странка упорно ћути, нико се не јавља за реч и страх се шири код многих, који су у времену Тадића, збирали скоруп и државног буџета, богатили се и поткрадали народ Србије.
Привредном криминалу нису остали многи имуни! Иза завезе непознавања чињеница али уз озбиљне сумње јавности, скривају се још многа утицајна лица из Демократске Странке. На ред долазе и крупнија имена. Точак правде је почео да се окреће, ћути и Шутановац, оправдава Марковић скупу јахту на дунаву чија вредност прелази 250.000 евра. Бледа правдања и објашњавања о поклону оца, неможе ублажити његова слика на палуби јахте, пред очима многих београђана на чијим столовима нема ни довољно хлеба. Раскалашност у брзо стеченом богатству, открива тамне путеве превара и најнижих људских побуда које су налегле изнад Србије и народа који се бори да преживи.
И сам Александар Вучић, који упорно ради са својим комисијама у истраживању путева пљачке и корупције, јавно каже: Та страна у сенци је јака. Моћна је и влада новцем, налазимо се пред озбињним претњама, наша истраживања постају опасна. Незнам како ће се све ово завршити али знам једно, - ја немогу стати. Правда мора бити задовољена"
Сваки даљи коментар је излишан...
Сачувана
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #31 послато: Октобар 05, 2012, 07:35:54 »

Ко зна, можда се на овај начин и извуче, а да је крив, крив је, па то се види и без неког судског процеса. Једино он мисли да је невин. Него штета, што се неки из ДС крију иза њега, а требало би да се и о њима пише и да крене судски процес. Много се нешто отеже са овим.Šta može gola i hladna istina u sudaru sa blistavom lepotom laži?
| Oliver Dulić

Onoga dana kada sam iz lekarske ordinacije prešao na mesto predsednika Narodne skupštine i kasnije ministra u Vladi znao sam da je sa mirnim životom gotovo i da su šanse da ću iz Nemanjine 11 izaći neukaljan ravne nuli. Nisam međutim mogao ni da pretpostavim da će me zadesiti ovo što zajedno sa svojom porodicom poslednjih mesec dana preživljavam.Danas kada mi svako jutro počinje odlaskom na sajt Kurira da pročitam najnovije laži o sebi, kada ni moji roditelji nisu ostavljeni na miru, ako me pitate da li bih neke stvari uradio drugačije moj odgovor je ne. I dalje smatram da su velika ulaganja u zaštitu životne sredine jedini način da postanemo civilizovano i zdravo društvo, i dalje mislim da subvencionisanje reciklažne industrije donosi na hiljade novih radnih mesta, da je edukacija gradjana ključna za čistiju i lepšu Srbiju, da je izgradnja naselja Stepa Stepanović bila spas za domaće gradjevince, da je konverzija zemljišta jedini fer način da se isprave nepravde iz prošlosti… Koliko sam u svojim nastojanjima bio uspešan vreme će pokazati, ali garantujem da zle namere nije bilo.

Svedoci smo da se moje ime poslednjih mesec dana pojavljuje u najnegativnijem mogućem kontekstu u jednom tabloidu (radi se o Kuriru naravno), koji, i laiku nakon jednog čitanja postaje jasno, predstavlja udarnu pesnicu nove vlasti. U tom tabloidu sam ja predstavljen kao bahati, prebogati političar koji se razbacuje državnim parama trudeći se da usput zbrine i članove svoje porodice. Svakodnevno se najavljuje moje hapšenje. Čak su mi i kaznu odredili. Činjenica da poslednje tri nedelje nije postojao broj Kurira bez moje fotografije na naslovnoj strani najbolje govori o kakvoj se agresivnoj kampanji radi.

Na početku sam odlučio da sve to demantujem. To sam i radio dok se nisam uverio u istinitost tvrdnje Duška Radovića da je demanti kao kad sa vrha Beogradjanke prospete jastuk pun perja pa onda skupljate perce po perce. Onda sam odlučio da ih tužim. Tužio sam Kurir iako sam znao da će u najboljem slučaju parnice biti gotove za dve godine kada se ni sami autori tekstova neće sećati o čemu su pisali.

Sada tražim samo jedno – da se sve ispita. Hoću da neko od nadležnih lepo uzme poslednjih 30 brojeva Kurira i istraži svaku rečenicu napisanu o meni. Da lepo vidimo da li je Dulić državnim parama hranio lavove u zoološkom vrtu, da li Dulić ima kolekciju satova od sto hiljada eura, da li je plaćao uvoz starih akumulatora, da li ima svoju firmu u Sloveniji, da li je i koliko zadužio zemlju, da li je budžetski novac davao medijima da pišu lepo o njemu, da li se bahatio po Sen Tropeu… Na kraju tražim da se uporedi moja imovina od dana kada sam preuzeo državnu funkciju sa onom danas. Spreman sam da saradjujem u ovakvoj istrazi i neće mi biti teško da svaki dan idem u policiju i dajem izjave. Jedino što molim je da javnost redovno bude informisana o toku i ishodu procesa.

Odgovor zašto sve to do sada nije uradjeno nemam, ali ga naslućujem. Istraga o navedenim stvarima trajala bi nepun dan, nakon čega bi obesmislila sve bombastične naslove i nesrećno sklepane tekstove . Složićete se da to nije u interesu ni autorima tekstova, a još manje njihovim naručiocima. Istine radi, od početka ove kampanje samo jednom sam bio u policiji i to da bih kao gradjanin dao izjavu u predistražnom postupku o ugovoru izmedju Fonda za zaštitu životne sredine i jedne medijske kuće. Nakon toga me niko ni za šta nije zvao. Ako verujete Kuriru već je trebalo da budem u zatvoru i odradjujem kaznu izmedju osam i dvanaest godina. (Usput, oni su takodje,po istom ugovoru, koristili sredstva Fonda i, potpuno fer, uradili projekat korektno kao i svi drugi mediji)

Da ne bude zabune, ništa ne zameram novinarima Kurira. Iako učestvuju u ispisivanju istorije novinarskog beščašća ubedjen sam da to rade nevoljno, čuvajući svoja radna mesta. Ne zameram ništa ni vlasnicima tog lista. Danas sam im ja na tapetu, sutra će biti neko drugi, prekosutra treći. Važno je samo da se dobro plaća jer oni od toga žive. Više od svega razočaran sam svojim kolegama iz drugih stranaka, koji svesno plasirane laži o meni i mojoj porodici koriste kao oružje političke borbe. E to je nešto što od mene nikada nisu doživeli, a obećavam i da neće. Na primer, nemoguće je da koleginica Verica Kalanović sa kojom sam četiri godine bar dva puta nedeljno sedeo za istim stolom i negovao divno prijateljstvo, ne zna da li na ruci imam sat od 50 hiljada eura ili deset hiljada dinara. Ako stvarno misli da imam sat vrednosti stana u Beogradu, zašto je čekala četiri godine da me pita „odakle ti pare“ i „da li si normalan“, kao što je iščudjavajući se nedavno izjavila u jednom intervjuu.

Ostaje ključno pitanje: ko je ustvari stajao iza ovog feljtona laži i besčašća? Za odgovor je uvek važno pogledati ko bi imao interes od moje diskreditacije. Meni se odgovor nametnuo sam. Ovo je bila politička odmazda zarad finansijskog interesa jako moćnih i opasnih ljudi. U svome mandatu sam se zakonima i odlukama uplitao u ogromne interese štiteći javni interes. Kolika je šteta naneta nekima koji su zbog Zakona o planiranju i izgradnji ostali bez planiranih prihoda vrednih stotine miliona evra za gradjevinsko zemljište koje su hteli da uzmu u vlasništvo bez dinara nadoknade državi. Ili gubitka stotina miliona evra koji su pretrpeli mnogi koji su zbog stotina hiljada kvadrata državne stanogradnje ispod tržišne cene ostali bez planiranih enormnih profita. Ili oni kojima smo zabranili nelegalnu gradnju, uredili urbanističkim i prostornim planovima pravila igre... Danas kada iz Vlade dolaze najave da se obustavljaju projekti državne stanogradnje ili ukida konverzija uz nakanadu, jasno je da je više nego korisna lična diskreditacija autora prethodnog zakona i njegova politička imobilizacija za bilo kakvu raspravu. Moja stranka će se tome suprostaviti. Nadam se da će slično uraditi i mnoge vladajuće stranke. Jesam da se uspostavi funkcionalniji model konverzije, ali ću uvek biti protiv toga da se zemljište da u vlasništvo bez naknade.

Na kraju, cela ova hajka na mene, iako bolna, izrodila je i par dobrih stvari. Shvatio sam ko su mi prijatelji na koje mogu uvek da računam, a ko su oni što su to bili samo dok sam mogao da ih primam u velikom kabinetu zgrade Vlade. Hvala mojoj porodici što ni kriva ni dužna sve ovo ćutke trpi, a posebno roditeljima jer su u poznim godinama, nakon divnih i čestitih karijera, doživeli da budu razvlačeni po žutoj štampi. Veliku zahvalnost dugujem i medijima (na sreću radi se o velikoj većini) koji su odbijanjem da učestvuju u hajci na mene jasno poslali poruku o čemu se zapravo radi. Hvala vam, takve stvari se ne zaboravljaju.
http://www.b92.net/info/misljenja/index.php?nav_id=648753

Њега демантују највише његови суграђани.Колико пратим овај случај,у многим медијима се управо оглашавају његове најближе комшије које више не могу да ћуте.Износе чињенице на видело,кога је све из фамилије упослио и шта је радио.Могуће је и то да је пуштен низ воду од својих партијских другова јер су и они у сличном,а можда још и у горем проблему.Њихови апетити су били још већи од Дулићевих.Па,Дулићу,уместо што демантујеш медије,спреми тренерке,требаће ти,за робију!
Сачувана

moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #32 послато: Октобар 06, 2012, 13:49:22 »

Dulić se odriče imuniteta
Beograd -- Policija pokušala da uhapsi bivšeg ministra Olivera Dulića zbog sumnje za zloupotrebu službenog položaja. On se prvo pozvao na imunitet, a zatim ga se odrekao.

Povod za Dulićevo privođenje je kako saznajemo, poslovanje firme "Nuba" i postavljanje optičkih kablova u Srbiji.

Dulić, čije je privođenje pokušano u njegovoj kući u Subotici, jutros se pozvao na imunitet kako bi se obratio javnosti u Skupštini. On je izjavio da je nevin i tvrdi da će se javiti policiji. Tužilac je već uputio zahtev za ukidanje imuniteta.

Privedeni su i Nebojša Janjić, bivši pomoćnik ministra za prostorno planiranje, i Zoran Drobnjak, generalni direktor JP "Putevi Srbije" u vreme Dulićevog mandata, koji potpisao saglasnost "Nubi" da postavlja kablove. Drobnjak je dao policiju izjavu, nakon čega je pušten, a u toku je saslušanje Janjića.

Dulić je novinarima u republičkom parlamentu rekao da se jutros pozvao na imunitet kako bi mogao da sazove konferenciju za novinare i javnosti ukaže da "nije reč o borbi protiv korupcije već da je reč o političkoj hajki protiv nevinog čoveka".

"Došao sam ovde kako bih oborio ono o čemu se priča samo zarad prikazivanja jedne glave i puštanja krvi. Nikada nisam prekršio zakon i to ću i dokazati. Ovo što se danas dešava je kraj procesa koji je počeo pre mesec dana da bi se ja valjao po blatu, a vlast na jednom od bivših ministara Demokratske stranke pokazala da je spremna da iskoreni korupciju", rekao Dulić.

Dulić se na konferenciji za novinare pojavio u društvu funkcionera Demokratske stranke Mirka Cvetkovića, Dragoljuba Mićunovića, Dragana Šutanovca, Dušana Petrovića, Borka Stefanovića, Slobodana Homena i drugih koji su mu pružili podršku i ukazali na to da je u pitanju "politički proces".

Pre konferencije za novinare podeljeno je nekoliko dokumenata u kojima se opisuje komunikacija Saveta za borbu protiv koruocije, Republičkog javnog tužilastva, Ministarstva na čijem je čelu bio Dulić i Vlade Srbije iz decembra 2010. godine.

U zaključku Vlade Srbije koje je potpisao tadašnji zamenik predsednika Ivica Dačić stoji da prilikom izdavanja dozvola preduzeću "Nuba invest" nije prekršen Zakon o planiranju i igradnji.

On je istakao da nema potrebe za sastajanjem Administrativnog odbora ili Skupštine, kako bi mu bio ukinut imunitet, jer se na njega više neće pozivati.

Dulić je ocenio da je posao postavljanja optičkih kablova bio veoma koristan jer je omogućio da internet dodje do svih koji su zainteresovani za njega, a da država prihoduje milione za budžet.

"U normalnim zemljama ministar koji bi našao način da se skrati procedura dobio bi nagradu, a ovde će takav ministar da dobije zatvor. To pokazuje u kakvom se stanju Srbija nalazi", kazao je Dulić.

Dulić je ranije najavio da će se danas javiti policiji u Beogradu, rekavši da "nema šta da krije i da jedva čeka razgovor sa nadležnim organima".

"Očigledno se radi o političkom progonu, jer sam već mesec dana satanizovan kroz dva tabloidna medija pod kontrolom vlasti sa ciljem da se pripremi teren za moje privodjenje", naveo je Dulić.Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je za B92 da je bivši ministar Oliver Dulić osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja u vezi sa izdavanjem dozvola za postavljanje optičkih kablova na trasama državnih puteva.

Radisavljević je u izjavi rekao da policija i tužilaštvo na tom slučaju rade od marta ove godine i da, povodom krivične prijave Saveta za borbu protiv korupcije, vode predistražni postupak u vezi dozvola za postavljenje optičkih kablova na državnim putevima prvog i drugog reda, od Beograda prema granici sa Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom i Makedonijom.

"Iz dokaza i podataka koje je policija do sada prikupila proizilazi da je prilikom izdavanja osam dozvola od Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja investitoru Nuba invest iz Beograda došlo do kršenja Zakona o planiranju i izgradnji i da postoje osnovi sumnje da su tri lica izvršila zloupotrebu službenog položaja", rekao je on.

Slovenačka kompanija "Nuba savetovanje i investiranje", osnivač i vlasnik "Nuba invest doo", oglasila se saopštenjem u kom demantuje da je bilo nepravilnosti u vezi sa poslovanjem u Srbiji.
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=10&dd=06&nav_category=16&nav_id=649142

Вучић је изјавио да је борба против корупције тек почела.Него на овој конференцији за штампу,нешто не видех Тадића да је био уз Дулића.Мислим да је дошло време да господа из ДС почну из свог џепа да плаћају,као и сви остали,те конференције за штампу које се одржавају на наком другом месту, а не у Скупштини,за њих џабака.
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12601Погледај профил
« Одговор #33 послато: Октобар 08, 2012, 23:05:37 »

Тужилаштво ће позвати Дулића на саслушање


Након одлуке Скупштине Србије о укидању имунитета посланику Оливеру Дулићу, осумњиченом за злоупотребу службеног положаја, Тужилаштво за организовани криминал позваће осумњиченог ради саслушања, наводи се у данашњем саопштењу Тужилаштва.


"Кривичну пријаву против њега (Дулића) поднела је Управа криминалистичке полиције због постојања основа сумње да је извршио кривично дело злоупотреба службеног положаја", наводи се у саопштењу.

Скупштина Србије данас је укинула имунитет Дулићу, посланику Демократске странке и министру у бившој Влади Србије.

Дулић у суботу није ухапшен јер се позвао на посланички имунитет, а касније је саопштио да је то право искористио само како би се обратио јавности и утврдио да је реч о политичком прогону.

Тужилаштво за организовани криминал сумњичи Дулића за злоупотребу службеног положаја у вези са издавањем дозвола за постављање оптичких каблова на трасама државних путева фирми "Нуба инвест". Дулић је негирао све оптужбе.  (Бета, Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12601Погледај профил
« Одговор #34 послато: Октобар 08, 2012, 23:11:16 »

Дуго је трајало то медијско препуцавање, те умешан је у малверзације,  те није. Он наравно све негира и каже да је све радио по закону. Ваљда и јесте, Зеленко чини ми се да су жути и малверзације озаконили ...и да за сваку крађу имају покриће.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12601Погледај профил
« Одговор #35 послато: Октобар 09, 2012, 10:56:32 »

Биће интересантно, КО је дотични,


Цитат
Вучић хапси још једног министра?


Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић изјавио за Блиц да против једног члана актуелне владе жели да поведе истрагу, пишу београдски медији.

Он је рекао да због тога тражи подршку председника Србије Томислава Николића и премијера Ивице Дачића.

Управо због тога он се јавности обратио отвореним писмом у ком тражи подршку за даљу борбу против корупције.

Како пише Блиц, због ове борбе већ је било сукоба између СПС-а и СНС-а, јер су међу осумњиченима до сада углавном били људи блиски Дачићевим социјалистима. Чак је, пише Блиц, и председник Србије морао да мири лидера СПС са Вучићем.

Премијер Ивица Дачић, коментаришући Вучићево писмо, за Блиц је рекао да на теми корупције у Влади није било никаквих размимоилажења.

"Борба против криминала и корупције и њихово смањење је циљ који је овал влада најавила и заједно смо у тој борби од њеног формирања. Као премијер, очекујем подршку и рад свих министара и не само на том циљу, као што ће сви министри који раде на начелим акоје смо утврдили имати моју подршку. Биро за борбу против криминала и корупције ради у пуном саставу и веома ефикасно. Комуникација међу члановима владеw је квалитетна и мимо редовних заседања која више нису телефонска," рекао је Дачић.

А када је у питању актуелна истрага против бившег министра Оливера Дулића у предмету "Нуба Инвест", Пресс пише да је Зоран Дробњак, директор ЈП "Путеви Србије", повезао у исказу пред специјалним тужиоцем министра за саобраћај Милутина Мркоњића са спорним издавањем дозвола за постављање оптичких каблова на релацији Батровци-Београд словеначкој компанији "Нуба инвест".

Извор Пресса тврди да је Дробњак изјавио да је он био принуђен да потпише друго решење о давању сагласности словеначкој фирми. Дробњак је, како тврди извор овог листа, у истрази рекао да су га два министра уверавала да се не ради о магистралној инфраструктури, већ да се дозвола тражи само за одређену релацију изградње на потезу од Батроваца до Београда и да за то није потрено спровести ни тендер ни сложенији поступак.

Путна инфраструктура и "Путеви Србије" били су у директној надлежности министарства које је Мркоњић водио, а како пише Пресс, Зоран Дробњак је на ту функцију постављен као његов кадар.

А да је Дробњак кадар СПС-а, Данасу је потврдио Бранко Ружић, председник Извршног одбора и шеф посланичке групе СПС у Скупштини Србије:

"Ради се о човеку који је своје техничко и стручно знање уложио и уткао у реализацију стратешких инфраструктурних пројеката у држави Србији. То га је и квалификовало да као нестраначка личност буде предложен од стране СПС за тако одговорну функцију. Више је урадио за интерес грађанки и грађана Србије него многи који сеире и покушавају да га криминализују“, изјавио је Данасу Бранко Ружић.

Ружић прецизира да је "Дробњак дао изјаву (истражним органима) у вези с околностима издавања сагласности од стране Путева Србије, али не у својству оптуженог“.

Према његовим речима, СПС се као део актуелне владе "врло принципијелно залаже за борбу против корупције, што је и доказао“. "Закон мора бити исти за све и процеси се не могу водити у медијима“, закључио је Бранко Ружић.
Брже то мало Вучићу, без неких силних увода и прича, плашим се да неки, поготово оне крупније зверке, не дигну сидро.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12601Погледај профил
« Одговор #36 послато: Октобар 09, 2012, 15:18:42 »

Афера "кабл", сејшелска оптика

Према полицијским подацима, у које је РТС имао увид, 5,6 милона евра компамније "Нуба инвест" завршило на рачунима офшор-компанија на Кипру и Сејшелима уместо у посао постављања оптичких каблова.

Кривичну пријаву против Оливера Дулића поднела је Управа криминалистичке полиције, због сумње да је, док је био министар, злоупотребио службени положај дајући посао постављања оптичких каблова словеначкој фирми "Нуба инвест".

Трасе које је радила "Нуба инвест"

Наиме, према полицијским подацима, од једне банке у Словенији, компанија "Нуба инвест" добила је 20 милиона евра инвестиционог кредита који је, путем позајмица, пребациван из једне у другу фирму у систему да би, на крају, уместо у постављање оптичких каблова, 5,6 милиона евра завршило на рачунима две офшор-компаније на Кипру и Сејшелима.

Подаци полиције указују на то да су дозволе надлежног министарства биле гаранција за добијање кредита. На основу документације у коју смо имали увид, саслушани Дробњак и Јањић потврдили су у исказима да су налоге за давање дозвола добијали од надлежног министра, о чему постоји и писани документ.

Оно што је најспорније у овом случају, кажу у изворима блиским истрази, јесте чињеница да је посао вредан милионе евра добила фирма са једним запосленим и почетним капиталом од 3 хиљаде евра. Годину дана касније, уговори са две фирме из Америке и Словеније доносе им годишњи приход од два милиона евра.

(РТС)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Cuburac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1179Погледај профил
« Одговор #37 послато: Октобар 11, 2012, 06:13:23 »

To sto je to bila mlada firma sa par zaposlenih i 3 hiljade Eura investicija, to nema nikakve veze. Poenta je da li je ta Nuba Invest bila jeftinije od ostalih ponudjaca i da li su uradili posao po ugovoru na vreme. Tu prestaje sva senzacionalisticka politika i politikanstvo. Da li je dil sa njima bio profitabilan po drzavu ili nije? Kraj price. Ako je drzava Srbija dobila kablove po povoljnijoj ceni, ako su radovi izvedeni na vreme i ako je krajnji rezultat povoljan i po ugovoru, gde je onda tu prevara? Dulic jeste lopina svetskog nivoa, ali u ovome slucaju tuzilastvo mora da bude mnogo vise fokusirano i mora da dokaze stetu. Ako stete nema, on je slobodan covek. Jedna je stvar obracunavati se sa politickim neistomisljenicima, ali je sasvim druga stvar u to uplitati svaki moguci dil koji je predhodna vlada napravila. Milioni na Sejselima, pa sta onda? To je Slovenacka firma, oni mogu da salju njihove pare gde god hoce. Tu i jeste caka kako se posao radi, ali osnovno pitanje je da li je drzava Srbija ostecena njihovim prisustvom i poslovima koje su dobili u Srbiji. Ja im licno ne bih dao posao iz principa, pa iako su najjeftiniji, ali prethodna vlast nije tako razmisljala. Bilo kako bilo, sve sto sam uspeo da ukapiram iz stampe je da su bili povlasceni i da su nas zestoko ostetili. To da su bili povlasceni, to je ocigledno i to stoji, ali gde je bilo kakav dokaz da su nas ostetili? Gde su uporedne ponude nasih firmi? Jos jednom, Dulic je kriminalac i treba da odgovara za mnoga mahnita nedela, ali to treba i dokazati. Sve sto smo do sada culi od Vucica je obican senzacionalizam bez nekih tvrdih dokaza. Da li korupcija u Srbiji postoji? Normalno da postoji i jeste veliki problem, ali da bi se problem resio ucesnike treba uhvatiti na delu ili trebaju veoma cvrsti dokazi. Sve ovo do sada je samo jedna velika: "Rekla, kazala". Moraju da se spreme mnogo bolje od ovoga sta sada rade da bi stvarno imalo efekta.
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12601Погледај профил
« Одговор #38 послато: Октобар 11, 2012, 15:52:24 »

Случај "кабл", токови новца

Четвртина новца добијеног од инвестиционог кредита, уместо за постављање оптичких каблова, завршила на рачунима повезаних предузећа која су у власништву или под контролом двојице власника словеначког холдинга "Нуба", показују документи до којих је РТС дошао.

Према документима до којих је РТС дошао, може да се види на који је начин четвртина новца добијеног од инвестиционог кредита, уместо за постављање оптичких каблова, завршила на рачунима повезаних предузећа која су у власништву или под контролом двојице власника словеначког "Нуба холдинга"

Спорних 5,6 милиона евра из "Нуба инвеста", по основу 39 фактура, пребачено је на рачун ћерке фирме за консалтинг и маркетинг услуге ("Tomcetes DOO").

Одатле су милиони евра, кроз позајмице и уговоре, завршили на рачунима фирми под контролом Раста Томажича и Патрика Цеглера, власника словеначког холднга "Нуба".

Aдвокатској канцеларији Кармена Добника из Љубљане позајмљено је 260 хиљада евра, а оснивачу "Нубе" 400 хиљада евра.

Једном повезаном правном лицу позајмљено је пола милиона евра, другом нешто више од те суме, а трећем чак милион и по евра.

Ниједна позајмица није враћена. Занимљиво је да су и сами власници позајмљивали новац од својих фирми: један 32 хиљаде евра, а други 15 хиљада.

Како оперативни подаци показују, сав новац завршио је на девизним рачунима офшор-компанија на Кипру и Сејшелима.

Поред истраге у афери оптички каблови, радна група полиције истражује и спорне приватизације. Како кажу, резултати следе ускоро.

Снимак може да се погледа ОВДЕ
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Cuburac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1179Погледај профил
« Одговор #39 послато: Октобар 11, 2012, 17:56:10 »

Ma razumem ja to, ali sta sa tim. To su uradili vlasnici Nuba Investa, to nije uradio Dulic. To sto su oni uradili uopste nije neuobicajeno za privatne firme na Zapadu. Osnovno pitanje je, da li je Nuba dala dobru i konkurentnu ponudu u odnosu na druge ponudjace i da li je ispunila uslove ugovora, to jest da li je obavila radove u kvalitetu i roku koji je ugovoren. Ako je ispunila, gde je tu bilo kakvo krivicno delo bilo koga. Cak i ako nije, to je prekrsaj po ugovoru.

Sada da li je Dulic dobio lovu od tog ugovora, jeste 100%, ali to treba dokazati. Ovako kako su poceli sa ovom istragom, to im i nije bas neki nacin da se obracunaju sa korupcijom.
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12601Погледај профил
« Одговор #40 послато: Октобар 11, 2012, 19:31:50 »

О Дулићу сам ја раније дала коментар,


Цитат
Још ће да испадне и да је у праву, да је у питању политички процес против њега, јер они за све што су радили, скоро да ИМАЈУ покриће, што у накарадним законима и прописима које су изгласавали, што у заштити коју имају од стране Запада и ЕУ.

Чини ми се да је ово "звецкање" лисицама (које полиција користи када хапси), само у сврси бацања прашине у очи народу. Док се ми бавимо овима, за које знамо да су ЛОПОВИ и ИЗДАЈНИЦИ јер су оробили Србију, а  народ српски ставили у дужничко ропство, ова власт ће наставити да испуњава "жеље" те исте ЕУ и НАТО-а. То већ ради јер је НАСТАВИЛА тамо где су  Дулићеви пријатељи по џепу, стали.

http://forum.svisrbisveta.org/index.php?topic=2106.msg18005#msg18005
   

Мене баш интересује да видим ДОКЛЕ ће и Вучић и остали из ове власти да иду. Превише је и приче и млаћења празне сламе, а мало конретног рада. Још ништа нисам видела опипњиво, не само  по питању Дулића, него уопште.
Све иде по оној народној "ТРЕСЛА се гора, родио се МИШ!"
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12601Погледај профил
« Одговор #41 послато: Октобар 11, 2012, 20:52:56 »

Случај "кабл", од Кипра до Крунске

Токови новца који је словеначка фирма "Нуба инвест" добила на основу дозвола бившег министра Оливера Дулића сежу до Кипра, Сејшела и Холандије. "Нуба" преко кипарске фирме финансирала и ДС.

Бивши министар сумњичи се да је 2009. године, мимо утврђене процедуре, ставио у повлашћен положај словеначку фирму "Нуба инвест", којој је издао дозволе за постављање оптичких каблова у земљи.

Према документима у које РТС има увид, поред 5,6 милиона евра од иневстиционог кредита који су из београдског "Нуба инвеста" завршили на рачунима фирми под контролом оснивача словеначког "Нуба холдинга", откривени су и нови токови новца према Кипру, Сејшелима и Холандији.

Истрага је показала да су двојица Словенаца влсници љубљанске "Нубе" такође и власници три предузећа у иностранству: "Fast energy limited", са седиштем на Сејшелима, "Glasstad Hengelo", са седиштем у Холандији и кипарског предузећа "Eymard limited".

Према подацима који се виде из документације, на рачун кипарске фирме, "Нуба инвест" из Београда је, у три наврата, уплатио укупно 237 хиљада евра на име консалтинг услуга.

Према изворима блиским истрази и тај износ добијен је из кредита за изградњу оптичке мреже у Србији.

Нови подаци из истраге указују на то да је управо кипарско предузеће стопостотни оснивач и власник фирме "Интелком" која је финансирала кампању демократа.

"Мислим да није нека тајна, можете да пронађете чак и на АПР-у уплате једној политичкој странци тако да није то никакав потпуно нови документ или што би морали неки истражни органи да проналазе", рекао је први потпредседник Владе Србије и шеф Бироа за кординацију службама безбедности Александар Вучић.

На званичном сајту Демократске странке пише да је "Интелком" - 10. маја ове године - донирао 5 милиона динара за кампању. Осим истих власника, "Интелком" и "Нуба инвест" регистровани су на истој адреси.Донација фирме Intelcon d.o.o. на сајту ДСПретрага АПР-а показује да је кипарска фирма Eymard Limited власник београдске фирме Intelcon DOOСловеначки извор о власницима кипарске компанијеУговор о трансферу новца између Нуба инвеста и кипарске фирме Eymard


Припремила: Марија Ненић, снимак ОВДЕ
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12601Погледај профил
« Одговор #42 послато: Октобар 15, 2012, 00:21:55 »

Тужилаштво: Оливеру Дулићу одузети пасоши

Тужилаштво за организовани криминал одузело је дипломатски и цивилни пасош бившем министру животне средине и просторног планирања Оливеру Дулићу и проследило их Вишем суду у Београду, речено је вечерас Тањугу у Тушилаштву.
Како су медији раније пренели, Дулић би требало да, као члан парламентарне делегације, наредне седмице путује у Канаду, о чему одлуку сада треба да донесе Виши суд у Београду.

Тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић изјавио је раније Тањугу да је тужилаштво у петак предало оптужни предлог Вишем суду у Београду против Дулића због злоупотребе службеног положаја.

Радисављевић је рекао да су оптужним предлогом обухваћени и његов бивши помоћник Небојша Јањић и директор "Путева Србије" Зоран Дробњак.

Они се терете за најблажи облик кривичног дела злоупотребе службеног положаја, за који је запрећена казна од шест месеци до пет година затвора.

(Танјуг, Пресс)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12601Погледај профил
« Одговор #43 послато: Октобар 16, 2012, 04:38:48 »

Полиција хапси Небојшу Човића?!Бивши вицепремијер могао би ускоро да се нађе иза решетака због проневере око 459 милиона, намењених градњи станова на КиМ


Човић ће морати да одговори где је завршио новац за станове на Косову

БЕОГРАД - Мутне радње.
Небојша Човић, бивши потпредседник Владе и шеф Координационог тела за КиМ, наћи ће се ускоро иза решетака, потврђено је Куриру из  државног врха.

Према речима нашег саговорника, Човић је још пре годину дана био обухваћен истрагом о проневери  459 милиона динара државног новца у вези са градњом станова за Србе у Косовској Митровици, а сада га је Бојан Радовановић, директор ФК Нови Пазар и власник фирме „Мастерс“, која је требало да гради поменуте станове, наводно директно довео у везу с ненаменским трошењем пара. (Екипа Курира)***

Има он још "грехова", сем ових станова.
Ако је ово дошло  време да се "скине паучина" са свих оних кривичних пријава, које је неко намерно гурао све дубље и дубље у фиоке, поздрављам то. Него, да ли странци имају нешто са овим "упирањем" прста у лопове, дојучерашње "важне факторе" српске власти, питање је сад  Зеленко.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12601Погледај профил
« Одговор #44 послато: Октобар 16, 2012, 14:55:17 »

Човић: Можда ме хапсе у среду?!


Имају две варијанте. Једна је говорила да ће хапшење бити јуче ујутру, а друга да ће то бити можда у среду. Мене нико није звао - рекао је Небојша ЧовићБЕОГРАД - Тачно је да су неки кругови у полицији планирали да направе спектакл слично оном што се догодило несрећном Драгану Џајићу. Имају две варијанте. Једна је говорила да ће хапшење бити јуче ујутру, а друга да ће то бити можда у среду. Мене нико није звао - рекао је Небојша Човић, бивши потпредседник Владе и шеф Координационог тела за КиМ.

На питање да ли га је неко звао или он има своја сазнања о хапшењу, Човић је одговорио:

"Мене нико није звао, али и ја сам се некада бавио тим послом. Када сте угрожени, а ја сам био директно угрожен и можда сам још, онда је јако важно да анализирате ситуацију. Иза тога стоје кругови који су евидентно и доказано крали новац на Косову и Метохији. Ја сам из Координационог центра за КиМ отишао 1. септембра 2005. Већ почетком другог квартала 2004. тадашњи врх је лично од мене добио информације шта се радило и ко је радио одређене ствари на простору КиМ. Нажалост, ништа није предузето. Ја сам отишао и са функције и из политике - рекао је Човић у јутарњем програму ТВ Пинк.

Према његовим речима,  "спиновање" је почело на јесен 2011. године када је, како је рекао,  један утицајни Слободан из једног утицајног министарства почео да врши притисак на медије да се покрене цела прича око Човића, Косова, малверзација. Човић није желео да разоткрије о ком Слободану је реч, наводећи да за сада говорити само имена, "с обзиром на то да верује да ће бити и даље приче око тога".

"Након тога сазнајемо да је кабинет Бориса Тадића правио листу људи који су требали да буду ухапшени, да ли пре или после избора, није ми познато. Ја тачно не знам да ли сам се налазио на тој листи. Након тога се проналазе разноразни заштићени сведоци, који су тако заштићени да могу из затвора да вам шаљу претећа писма, мејлове, да могу да се са некима договарају да ће њих прећутати јер ће им ти дати 110.000 евра или ће их пустити у неке своје куће. Онда бивају пуштени из затвора, а при том су и задужили многе и службено и приватно", рекао је Човић.

Наиме, Човић је, према сазнању Курира, још пре годину дана био обухваћен истрагом о проневери 459 милиона динара државног новца у вези са градњом станова за Србе у Косовској Митровици, а сада га је Бојан Радовановић, директор ФК Нови Пазар и власник фирме „Мастерс", која је требало да гради станове на Косову, наводно директно довео у везу с ненаменским трошењем пара. (Курир)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12601Погледај профил
« Одговор #45 послато: Новембар 01, 2012, 18:50:37 »

Ухапшени Јањушевић и Миљковић

Директор предузећа "Карго логистички центар бродоградилиште Београд" Павле Миљковић и специјални саветник у том предузећу Зоран Јањушевић ухапшени због сумње да су злоупотребили службени положај. Предузећу направљена штета од 800.000 евра.


Припадници полиције ухапсили су јутрос Павла Миљковића (50), директора предузећа "Карго логистички центар бродоградилиште Београд" и Зорана Јањушевића (49), специјалног саветника у том предузећу, због сумње да су починили кривично дело злоупотребе службеног положаја, изјавио је премијер Ивица Дачић.

Дачић, који је и министар унутрашњих послова, рекао је Танјугу да су акцију хапшења извели припадници МУП-а Србије и Полицијске управе Београда, у сарадњи са Вишим јавним тужилаштвом у Београду.

Миљковић се сумњичи да је од 1. јануара 2006. до 1. јануара 2010. године, уз подстрекивање Јањушевића, давао налоге финансијској служби да одобрава плаћања на терет тог предузећа за радове који су извршени на кући у Толстојевој улици 7, чији је Јањушевић власник.

Тиме је поменутом предузећу направљена штета од 800.000 евра.

Зоран Јањушевић је 2002. године био стечајни управник у Бродградилишту "Београд", а својевремено је био и саветник премијера Зорана Ђинђића.

Виши суд у Београду је, због недостатка доказа, у децембру 2010. године обуставио истрагу против Јањушевића, осумњиченог да је злоупотребио службени положај у вези с приватизацијом фабрике цемента "Нови Поповац" код Параћина.

Зоран Јањушевић

Истрага је била покренута и против Немање Колесара, Дарка Крижана и Мирољуба Јаковљевића.


Колесар, бивши шеф кабинета премијера Ђинђића, у време расписивања тендера за продају цементаре био је председник Управног одбора, а Крижан директор. Јаковљевић је био директор фирме "МЦС груп" који је, према наводима пријаве, посредовао у договорима у вези са приватизацијом цементаре.

(РТС)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12601Погледај профил
« Одговор #46 послато: Новембар 08, 2012, 00:44:21 »

Ухапшен Јовица Стефановић Нини

Криминалистичка полиција привела је бившег генералног директора "Југоремедије" Јовицу Стефановића Нинија, бившег директора за организациона, економска и правна питања те фабрике Златка Марковића и директорку предузећа "Нини ДОО" Олгу Антић, речено је Тањугу у МУП-у.


 Они се сумњиче да су злоупотребом службеног положаја на штету "Југоремедије" Стефановићу прибавили корист од око 7,5 милиона евра.

Стефановић, који је власник предузећа "Јака 80" из Македоније, је преко фирме МД "Нини" из Ниша 2002. године на јавној аукцији од Агенције за приватизацију купио 42 одсто акција зрењанинске фабрике из државног портфеља, преноси РТС.

Осумњичени су у периоду од марта 2006. године до фебруара 2007. године увећавали фактуре за набавку сировина за производњу лекова АД "Југоремедије" од АД "Јака 80" из Радовиша које је ту исту сировину пореклом из Индије набавило по 70 пута нижој цени од продајне.

"На основу овако увећаних фактура осумњичени су прибавили имовинску корист предузећу АД 'Јака 80' из Радовиша чији је власник Јовица С. у укупном износу од 396.414.220,40 динара, а на штету АД 'Југоремедија' Зрењанин", наводи се у саопштењу МУП-а.

Такође је, напомиње се, на исти начин предузеће МД "Нини" набављало сировину од инодобављача из Индије, Немачке и Италије по 50 пута нижој цени од продајне предузећу АД "Југоремедија".

"На основу овако увећаних фактура прибављена је имовинска корист МД 'Нини' чији је такође власник Јовица С. у износу од 176.815.273,78 динара, а на штету АД 'Југоремедија' Зрењанин", додаје се.

На овај начин, закључује се у саопштењу, увећевањем фактура прибављена је укупна корист предузећима МД "Нини" и АД "Јака 80" која су у власништву Јовице С. у укупном износу од око 7.500.000 евра, а на штету АД "Југоремедија" Зрењанин.

Стефановић је познат и из афере о приватизацији "Срболека" 2005. године, а због сумње да је оштетио ту фармацеутску компанију за више од пет милиона евра ухапшен је 2010. године, али убрзо пуштен.

Надлежна тужилаштва испитивала су у августу ове године 18 од 24 приватизације које су спроведене у Србији а које су резолуцијом Европског парламента означене као спорне. Међу спорним приватизацијама тада се нашла и фабрика за производњу лекова "Југоремедија".
Подсећамо да су у августу лишене слободе четири особе из Југоремедије због постојања основа сумње да су починили кривично дело злоупотреба службеног положаја и оштетитили зрењанинско предузеће за око 600.000 евра.
 
У тадашњој акцији припадника МУП-а, Управе криминалистичке полиције и Полицијске управе Зрењанин ухапђени су вршилац дужности генералног директора "Југоремедије" А.Д. из Зрењанина Здравко Д., вршилац дужности директора у „Луксол фармације" Д.О.О и „Пенфарм" Д.О.О Милан З., судски вештак Стеван Г. и финансијски директор, "Југоремедије" Анкица М.


Цитат
Вучић:  Биће већих случајева од Југоремедије
 
Потпредседник Владе Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће у наредних недељу дана бити још већих предмета него што је Југоремедија, јер се наставља рад и по другим корупционашким предметима а не само када је у питању та компанија.
Подсетивши да је Југоремедија једна од 24 спорне приватизације Вучић је новинарима у парламенту рекао да се држава понаша одговорно и да сваког дана ради тежак посао када је у питању борба против корупције.
Он је додао да су због тога изложени суду јавности а да су људи који се непосредно баве тиме изложени разним другим притисцима и опасностима.
"Држава ради свој посао. У овој земљи ће се поштовати закон без обзира ко је на власти", поручцио је Вучић.
 

(Пресс)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12601Погледај профил
« Одговор #47 послато: Новембар 14, 2012, 20:52:50 »

Кривичне пријаве против функционера


Државна ревизорска институција поднела је данас кривичне пријаве против 16 људи, међу којима је и бивши министар животне средине и просторног планирања Оливер Дулић због ненаменског трошења државног новца за 2010. годину.


Дулић се терети да је као бивши председник Управног одбора Фонда за заштиту животне средине поступак доделе бесповратних средстава није спровео у складу са важећим правилником тог фонда, па је доделио новац првој петорици подносилаца захтева на конкурсу.

Кривичне пријаве су поднете и против чланова Фонда за заштиту животне средине Немање Комазеца, Верице Новески, Горана Тривана и
Шимона Ђарматија,
као и директорка Фонда Жељке Јуракић и одговорног лица у Сектору за планирање Драгана Васиљевића.

ДРИ је због ненаменског трошења средстава из буџета Београда за 2010. поднела кривичне пријаве против секретара Секретаријата за саобраћај Драгољуба Ђаконовића, директора Дирекције за јавни превоз Снежане Перовић и директора Дирекције за путеве Иване Вулетић.

Кривичне пријаве Првом основном јавном тужилаштву у Београду поднете и против секретара Секретаријата за комуналне и стамбене послове Предрага Петровића, секретара Секретаријата за спорт и
омладину Аце Ковачевића и секретара Секретаријата за социјалну заштиту Владана Ђукића.

ДРИ је поднела кривичне пријаве и против директорка Агенције за јавне набавке Бранислава Јанковића, директора Агенције за инвестиције и становање Марка Благојевића и директора Националне службе за запошљавање Дејана Јовановића.


ДРИ је надлежним прекршајним судовима поднела захтеве за покретање прекршајних поступака против 22 особе из Београда, Ужица, Ниша Чачка, Новог Сада, Костолца, Јагодине и Краљева због непоштовања појединих одредби Закона о буџетском систему и Закона о јавним набавкама у 2011. години.

Захтеви за покретање прекршајних потупака поднети су против бившег министра вера и дијаспоре Срђана Срећковића, секретара у Министарству правде Маје Матије Ристић и Иване Марковић, као и помоћника министра прадве Јагоде Јеличић.

Прекршајна пријава је поднета и против генералног директора ЈКП "Београдски водовод и канализација" Цвије Бабића и његовог помоћника Драгослава Булатовића.

ДРИ је захтев за покретање прекршајног поступка поднела и против бившег генералног директора ГСП "Београд" Милете Радојевића и директора београдског јавног предузећа "Градско стамбено" Слободана Миљковића.

(Бета, Вести)***


Ваљда и ове кривичне пријаве неће завршити на дну неких фиока.

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12601Погледај профил
« Одговор #48 послато: Новембар 24, 2012, 08:50:48 »

У току привођење Саше Драгина,Звонимира Никезића и још шест особа особа

Радна група Управе криминалистичке полиције приводи бившег министра пољопривреде Сашу Драгина, власника консултантске куће "Цес Мекон" Звонимира Никезића и још шест особа, сазнаје РТС.

Како РТС сазнаје, Радна група Управе криминалистичке полиције приводи бившег министра пољопривреде Сашу Драгина, власника консултантске куће "Цес Мекон" Звонимира Никезића и још шест особа особа због сумње да су злоупотребом службеног положаја, незаконитом продајом регресираног минералног ђубрива, оштетили буџет Србије за више од 4,5 милиона евра.

Приводе се бивши председник Управног одбора ХИП "Азотаре Панчево" Радосав Вујачић, бивши заменик директора "Азотаре" Михајло Грујић, бивши директор ПКБ-а Милан Вељовић, бивши директор пољопривредног добра "Алекса Шантић" код Сомбора Арсеније Катанић, бивши директор крушевачког Института за крмно биље Драги Лазаревић и бивша директорка фирме "Инвеј" Верица Спасић.

Акција Радне групе је у току.

Саша Драгин је од 2004. до 2007. године обављао је послове заменика секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство АП Војводине, да би у мају 2007. године постао министар заштите животне средине у Влади Републике Србије. Од јула 2008. до марта 2011. године био је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Звонимир Никезић, јавности познат као власник консултантске куће "Цес Мекон", у управном одбору "Агробанке" био је представник државног удела. Никезићев "Цес Мекон" радио је и на бројним приватизацијама фирми као што су "Књаз Милош", "Фриком", "Млекара Шабац", "Трајал", "Београд филм", "Семе", "Ветеринарски завод Земун", које је Савет за борбу против корупције оценио као сумњиве. Дугогодишњи је сарадник бившег премијера Мирка Цветковића.

(РТС)


***Ово ми се допада! Саша Драгин, бивши министар пољопривреде. Чуће се шта је он све урадио за Србију и "пољопривреду"!!!

Члан Главног одбора ДС

Цитат

Рођен је 1972. у Сомбору. Основну школу завршио је у Новом Саду, а средњу пољопривредну, смер ветерина, у Футогу. Дипломирао је, магистрирао и докторирао на Пољопривредном факултету у Новом Саду из области молекуларне генетике домаћих животиња.

Усавршавао се у Словачкој. Од 2001. године ради као асистент на предмету “Физиологија домаћих животиња” и сарадник је на предмету Физиологија – ветеринарски смер.

У периоду 2004.-2007. године обављао је послове заменика секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство АП Војводине, да би у мају 2007. године постао министар заштите животне средине у Влади Републике Србије. Од јула 2008. до марта 2011. године био је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Остаће упамћен као министар који је предлагао да Србија извози морску рибу, министар за чијег је мандата неколико месеци влада несташица млека, али и као један од министара који је директно прозивао монополисте у пољопривреди.

Био је пионирски, јуниорски и сениорски првак СФРЈ у скијању на води, а освајао је медаље и на балканским и медитеранским првенствима. У једној дисциплини је поставио и државни рекорд.

Да се не бави послом којим се бави, каже да би био кувар. “Да нисам ово што сам, био бих сигурно кувар, мада можда још није касно…” ( Пресс, 1.11.2010. године ).

Говори енглески, а служи се немачким и словачким језиком. Ожењен је, има ћерку.


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #49 послато: Новембар 25, 2012, 03:12:54 »

Nastavlja se saslušanje Dragina
Izvor: B92, Beta, Tanjug

Beograd -- Saslušanje bivšeg ministra Saše Dragina, vlasnika Ces Mekona Zvonimira Nikezića i još sedam osumnjičenih za malverzacije pri prodaji đubriva nastavlja se danas.

Saslušanje je počelo u subotu u 14 časova i prekinuto je oko 22 sata zbog velikog broja osumnjičenih koji redom iznose svoju odbranu. Nastavak sledi danas, potvrđeno za B92 u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Dragina, Nikezića i još sedam osoba u subotu ujutro je privela Radna grupa Uprave kriminalističke policije.

Policija je svima odredila zadržavanje do 48 sati u kom roku će svi biti saslušani zbog sumnje da su izvršili krivična dela zloupotrebe službenog položaja, davanje i primanje mita, naglasio je tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Policija i dalje traga za još dve osobe - vlasnikom i direktorom preduzeća "Mlinostep" iz Novog Sada Ljubomirom Kuljićem (58) i direktorkom preduzeća AD "Sunce" Eminom Čobanski (54) iz Vrbasa.

Svi uhapšeni dovode se u vezu sa nelegalnom trgovinom jeftinijeg, odnosno subvencionisanog đubriva, koje je proizvedeno u HIP Azotari Pančevo.

Shodno tome, oni se krivičnom prijavom terete da su učinili niz nepravilnosti u vezi sa prometom regresiranog mineralnog đubriva u toku 2009. i 2010. godine koje je po Uredbama Vlade Srbije bilo namenjeno poljoprivrednim gazdinstvima, zadrugama i preduzećima koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom, a u kojima država ima svoj kapital.

"To đubrivo su osumnjičeni prodavali licima koja na njega nisu imala pravo i omogućili su da četiri privatna privredna društva dobiju vestačko đubrivo po povlasćenim cenama i na taj način pribave imovinsku korist u iznosu od 470 miliona dinara, ili oko pet miliona evra u to vreme, a da za taj iznos istovremeno oštete budžet Republike Srbije", ukazao je tužilac za organizovani kriminal.

On je precizirao da je u ovom slučaju je Azotara Pančevo pribavila imovinsku korist u iznosu od 470 miliona dinara, jer je iskoristila pravo i iz budžeta Reopublike Srbije povukla iznos koji je bio namenjen za regresiranje proizvodnje mineralnog đubriva.

Radisavljević je rekao da su u tužilaštvo na saslušanje, osim Dragina i Nikezića (65), privedeni i bivši predsednik Upravnog odbora HIP Azotare Pančevo Radoslav Vujačić (60), bivši zamenik direktora Azotare Mihajlo Grujić (45), bivši direktor PKB-a Milan Veljović (45), bivši direktor poljoprivrednog dobra "Aleksa Šantić" kod Sombora Arsenije Katanić (48), bivši direktor kruševačkog Instituta za krmno bilje Dragi Lazarević (50), bivša direktorka firme "Invej" Verica Spasić (61) i vlasnik preduzeća "Terabo" Borislav Stojković (55).

Za dve osobe, koje se sumnjiče za učešće u krivičnom delu, se još uvek traga.

Nakon saslušanja tužilaštvo će odlučiti o pokretanju istrage, a sudija za prethodni postupak odlučiće o zahtevu tužilaštva da se osumnjičenima odredi pritvor.
Kako je budžet oštećen za pet miliona evra?

Budžet Srbije je tokom 2009. i 2010. godine oštećen za oko pet miliona evra. Sve je počelo kada je Vlada Srbije, u kojoj je Saša Dragin bio ministar poljoprivrede, donela uredbu prema kojoj zemljoradničkim zadrugama, poljoprivrednim gazdinstvima i privrednim društvima registrovanim za poljoprivrednu proizvodnju koja su delom u vlasništvu države omogući da se snabdeju veštačkim đubrivom po nižoj, subvenicionisanoj ceni.

Ubrzo potom HIP Azotara Pančevo, čiji je stručni konsultant bio Nikezić, inače bliski saradnik tadašnjeg premijera Mirka Cvetkovića, stavlja u promet 70.000 tona đubriva.

To đubrivo se zatim usmerava ka PKB-u, Institutu za krmno bilje i poljoprivrednom dobru "Aleksa Šantić", što bi bila zakonita distribucija. Međutim, navedene tri firme, prema saznanjima iz istrage Tužilaštva za organizovani kriminal, koriste se samo da se jeftinije đubrivo, umesto ka zakonitim korisnicima, preusmeri ka privatnim firmama "Sunce", "Invej", koje su u vlasništvu Predraga Rankovića Peconija , zatim "Terabo", "Mlinostep". Ove firme po važećoj uredbi nisu imale pravo na državne subvencije odnosno na jeftinije đubrivo.

Prema saznanjima Tužilaštva, 40.000 tona đubriva iz Azotare Pančevo preusmereno je na privatne kompanije preko Instituta za krmno bilje, a 30.000 tona preko PKB-a i poljoprivrednog dobra "Aleksa Šantić". To poljoprivredno dobro je, prema saznanjima Tužilaštva, koristi beneficije da prebija nagomilane dugove, preusmeravajući jeftinije đubrivo ka privatnim kompanijama.

Prodajom jeftinijeg đubriva privatnim kompanijama državni budžet oštećen je za oko pet miliona evra ili preciznije 437 miliona dinara.

Podsetimo, Saša Dragin je od 2004. do 2007. godine obavljao poslove zamenika sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine, da bi u maju 2007. godine postao ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije. Od jula 2008. do marta 2011. godine bio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Zvonimir Nikezić, javnosti je poznat kao vlasnik konsultantske kuće "Ces Mekon", a u upravnom odboru Agrobanke bio je predstavnik državnog udela. Početkom septembra saslušan je kao svedok u istrazi povodom Agrobanke.

Nikezićev "Ces Mekon" radio je i na brojnim privatizacijama firmi kao što su "Knjaz Miloš", "Frikom", "Mlekara Šabac", "Trajal", "Beograd film", "Seme", "Veterinarski zavod Zemun", koje je Savet za borbu protiv korupcije ocenio kao sumnjive.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=11&dd=25&nav_category=16&nav_id=662926


Чини ми се како се приближава 10.децембар (датум који је назначен за примену споразума о интегрисаном управљању границом на КиМ) да ће све више и више да буде оваквих хапшења.Народу треба замазати очи,а да ли ће неко од ових заглавити затвор,питање је.Нешто сам скептик у вези ових хапшења.Све је некако хаотично.
Сачувана

Странице: [1] 2   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!