forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Септембар 22, 2020, 15:40:08


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Интернет - Фејсбук револуција у бурету барута  (Прочитано 16754 пута)
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« послато: Април 13, 2011, 04:03:48 »

Фејсбук револуција у бурету барута

Да ли је у Србији могуће окупити 50.000 грађана позивом преко друштвене мреже као што се то радило у окружењу и на Блиском истоку
"Фејсбук протест" под називом "Четврти април, омладина узврћа ударац" одржан прошле недеље на Тргу Републике није окупио 3.000 младих колико их се огласило да ће доћи, већ десетак пута мање. Организатори протеста су остали анонимни, инсистирајући да немају везе ни са једном странком. Повод окупљања је дубока криза која је погодила младе и незапослене, оне који имају несигуран посао и којима је отета шанса за квалитетно образовање и бољу будућност, како су образложили.

Поруке за долазак на протесте нису помогле ни у Хрватској. Само 75 грађана и неколико случајних пролазника било је на перформансу "Оставка" одржаном у Загребу. Хрватски медији подсећају да је не тако давно било и 10.000 људи и закључују да жар јењава и да грађани не протестују јер сумњају у промене.

Према неким истраживањима у Србији има преко два милиона налога за друштвене мреже, а у тексту са портала Медијске документације Ебарт, каже се да је окупљање младежи у Београду деловало прилично декларативно: "То што су заставе и пароле обојили скуп анархосиндикалним порукама има мало везе са стварношћу. Грађани Србије су, изгледа, подједнако незадовољни активношћу и власти и опозиције да би изашли на улицу као у Египту ношени позивима преко Твитера или Фејсбука. Постојање снажне опозиције, зачудо, много више ограничава политички утицај друштвених мрежа од тајних служби. Јер, свака озбиљно организована опозиција рачуна да освоји власт на изборима а не на улици."

Далибор Петровић, социолог, каже да је Фејсбук средство, односно лакши начин организовања. "Он је специфичан јер се преко њега лакше може координисати, пошто су медији у неким земљама контролисани. Фејсбук нема уредништво и информација је доступна свима, али мора да се види и онда се умножава као грудва снега када пада низ брег." Петровић мисли да проблем није био то што неко треба да "потегне неки пут". "Имамо много различитих протеста и важно је коме се ова група обратила. Није била ефикасна као што је то било у Египту, Либану или Тунису. Из тих земаља су до нас дошле праве слике са протеста и обични људи су били извештачи захваљујући Фејсбуку."

Стручњак за социологију комуникације каже да Фејсбук не може да иницира промене у друштву јер је то алат а не кључ. "Фејсбук је средство за организовање и ако проблем није горући тешко ће помоћи. Али, ако је проблем горући може бити окидач уз још неку акцију. Преко њега се могу пласирати информације нарочито у друштвима где је то немогуће преко медија. То је процес који се неће зауставити."

Милан Николић, социолог, каже да се "Фејсбуку као новом начину комуникације даје превише значаја. Важнија је социјална енергија и потенцијал. У неким арапским земљама, Хрватској и Црној Гори протести су организовани преко Фејсбука. Ако је група озбиљна и смс-ом поруке могу да се шаљу на више адреса."

Николић објашњава да су важни елементи каква социјална енергија стоји иза тога, који је социјални профил групе, какве идеје пласирају и колика је дисциплина. "Преношење информација није најважније. Томе се посвећује велика пажња. У земљи јесте велико социјално незадовољство, а ово је уски слој младих људи који иде на друштвене мреже. Њихов социјални набој је мали. Истина је да је много незапослених, питање је колико радно способних има посао, перспектива је таква да се не види светло на крају тунела, а ЕУ је на дугом штапу. Млади нису за изборе иако не мисле да је власт добра, али мисле да ће доћи још гори. Влада незадовољство и конфузија. Буре барута постоји, али не знамо одакле ће да стигне искра."

Срђа Поповић, предавач на ФПН- у и директор Центра за примењену ненасилну акцију, сматра да Фејсбук има своје предности и мане. Као учесник „Отпора” он подсећа како су 24. септембра 2000. године слали поруке преко мобилних телефона. "Има три разлога због којих су нови медији интересантни. Први је што ствари чине бржим и јевтинијим. Раније се позивало фиксним телефонима и лепили су се плакати. Други разлог је што умањује утицај државних медија, што је важно, јер су у неким земљама медији контролисани. Нама је требало седам година да се ослободи Студио Б. И трећи разлог је што се брже учи. Сада је приручник за демонстрације на интернету."

Поповић каже да људи који ове протесте називају Фејсбук протестима греше. "И ’Отпор‘ је био без видљивог вође, али ако немаш вођу морају постојати елементи групног идентитета, као што је то имао хипи покрет или покрет за слободну љубав. Еколози се сада препознају по колима која возе и по томе што неће да узму кесе по самопослугама. Лидери су извикани у Србији и зато се прави групни индентитет. Тако је Мубараку узета држава."

Поповић подсећа да је акција око платана на Булевару краља Александра почела на Фејсбуку и да су брзо следили перформанси, састанци, акције. Да није тако било, да је цела прича остала само на Фејсбуку прича о платанима би била игнорисана. Поповићев закључак гласи: "Фејсбук је врло удобан за показивање политичког става. Он јесте јако користан у затвореним друштвима. Али, код нас не може да се направи Фејсбук група и да 50.000 људи изађе на улицу".

---------------------------------------------------Фејсбук протести могу бити успешни ако имају потпуно јасан програм и штаб који ће усмеравати протесте ( Ивана Анојчић, објављено: 11.04.2011.)
« Последња измена: Август 27, 2012, 10:57:36 Гога » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
pristinka
Нови члан
*
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 14


Погледај профил
« Одговор #1 послато: Мај 09, 2011, 10:04:33 »

Pa eto, uvek se dodje na isto. Ne moze se bez mreze ljudi, i ne moze sam. Ovo sto Arapi rade, je organizovano. Na stotine aktivista radi na sirenju vesti, poruka, snimaju video materijal, audio materijal i sl. Da ne pricam da je ovo kod njih, ono sto je kod nas bio 5 Oktobar, kada su ljudi "mislili' da ce im biti bolje. Arapi ce za 10 godina da se ponasaju istio kao i mi, kada budu uvideli, sta demokratija znaci za njih same.

Сачувана
Ekana
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 635


Погледај профил
« Одговор #2 послато: Јун 12, 2011, 05:31:44 »

Е, Срби, Срби, све нас је мање и све смо разједињенији...Изгледа да су она наша оцила, гледано из данашњег угла, окренута на погрешну страну - леђима, једни спрам других, не зато да бисмо се одбранили и сачували од непријатеља (што је и основа њихова), већ да бисмо (очигледно) показали и доказали да нисмо исти! Говоримо истим језиком, а не разумемо се!

Чак и онда када ударају посмртни бубњеви овој напаћеној земљи, чија издајничка власт гости наше убице ових дана, не напуштамо своје бусије, и свако из свог рова "брани" свој положај...

Па зар ни планетарна срамота, долазак НАТО убица у Београд, не може коначно да нас уједини у борби за опстанак Србије, вредне поштовања? По свему судећи - и последњи адут смо сами себи одузели, уверивши и себе и ине да нам ништа није свето!

Кости наших предака неће нам то никада опростити, а будућим генерацијама оставићемо у аманет вечну љагу и срамоту!

Еј, Срби, Срби...
Сачувана
Cuburac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1179Погледај профил
« Одговор #3 послато: Јун 14, 2011, 04:08:44 »

Problem medju Srbima je da nikako ne mogu izmedju sebe da se sloze. Opozicija je u rasulu i apsolutno nekoordinirana, ne funkcionise komunikacija medju organizacijama koje su protivne ovakvom danasnjem rezimu.

Poenta ovoga sajta i pokreta je upravo pokusaj da se pruzi takva platforma za koordinaciju i ako dragi Bog da vremenom da se ujedini glas protiv daljeg rasturanja zemlje i unistenja narodnog bica. Nece nam biti zao ako na kraju ne uspemo, ali bi nam za ostatak zivota bilo zao da ne pokusamo.

Rec po rec prosirice se ideja, osoba po osoba prosirice se pokret i na kraju jedna velika lavina koju niko nece moci da zaustavi.

Idemo dalje,

Moje pleme, moja krv.
« Последња измена: Август 27, 2012, 09:49:11 Модератор » Сачувана
Никита Чебурашка
Напредни члан
**
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 59


My work is a game, a very serious game.M.C.Escher


Погледај профил
« Одговор #4 послато: Јун 30, 2011, 15:08:27 »

Proteste širokih razmera je nemoguće organizovati trenutno jer je ceo narodni korpus pocepkan po raznim vrstama i nijedna vrsta nece podržati neku drugu usled prejake propagande koja radi upravo na tom atomizovanju mase naroda.
Sve organizacije koje bi se eventualno mogle udružiti zarad nekog sveotpšteg projekta protiv trenutnog stanja u Srbiji, unutar sebe imaju ljude koji su rušioci svakog konstruktivnog dogovora, a ako postoje organizacije bez takvih elemenata, one su premale ili finansijski preslabe da bi im ostali verovali na priču o tome da su sposobni izneti promene.

Posle mnogo godina pokušavanja da shvatim angažman mnogih rodoljubivih udruženja i organizacija i da podstaknem neke od njih na konkretne propagandne projekte koji bi imali odjeka, shvatila sam da je toliko neinventivnosti i bandoglavosti unutar njih da sam trenutno na korak od lične političke apatije. Тужан

Izvinjavam se što zvučim toliko pesimistički, ali godine i godine napora da se nešto pokrene u korist srpske nacije i zemlje, jednostavno sam bacila udarajuci o tupe poglede preambicioznih i sujetnih vođa raznih oblika organizovanja ili u tupe poglede slepih članova istih grupa.
Сачувана
Ekana
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 635


Погледај профил
« Одговор #5 послато: Јун 30, 2011, 16:38:10 »

Потпуно си у праву када говориш о расцепканости унутар целог народног корпуса, српског пре свега (јер је већински), па је сходно томе тешко и помислити на неке масовне ПРОТЕСТЕ.

Нама се управо због тога неће никада десити да, као нпр. данас у Великој Британији, на стотине хиљаде радника протествују против најављене измене пензијског закона, што такође виђамо и на улицама Италије, Грчке или Шпаније...

Можда је разлог баш у том српском бићу - бити прва виолина у свом дворишту, па макар и не било оркестра  Смешко...а они чији је то задатак (ипак психолошки рат доноси највише профита) да нам узму меру, добро су обавили тај посао, на жалост...
Зато имамо милион синдиката у свакој области живота и рада, које "раднички заштитници" и не желе да обједине у заједничкој борби против неправди - слађа им је фотеља од улице...Зато изостаје оно о чему говорих у претходном пасусу, о СОЛИДАРНОСТИ!!!

Међутим, не мислим да треба клонути пред свим тим тупим погледима, и трпило има свог краја!

Можда и не треба у првом плану да буду протести, јер се види да нам то не иде од руке, већ треба на прави начин каналисати то незадовољство свакодневним збивањима и тешким животом, и усмеравати га ка изборима. Наравно, корак по корак, са чврстим програмом и начинима реализације...НИШТА не може преко ноћи...

Него, остави по страни свој песимизам и апатију, и дај до знања какви су то пропагандни пројекти преко којих су олако прешли ти надобудни челници појединих удружења и организација, јер је очигледно да превише пате од самољубља (најтужнији облик љубави) Cheesy
Никад не стављај тачку, него настави да корачаш... има их још који иду у истом смеру....
« Последња измена: Август 27, 2012, 10:30:21 Модератор » Сачувана
pidikanac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1584Погледај профил
« Одговор #6 послато: Јун 30, 2011, 20:18:36 »

Много је истине у редовима наше нове чланице, Јелене.  Схватам сву њену фрустрацију, тако нам је свима који смо у неким својим замислима, надама и веровању, доживели своја разочарења. Идеали са којима смо испуњавали наше наде и посртали на том путу исчекивања, један за другим. Свакидашња нова сазнања испуњена таквим осећајима су многе од нас једноставно, уморила, ставила нас на листе чекања, спремно смо купили возне карте верујући да је снага и воља за променама, свима од исте важности, све док уствари нисмо схватили да стојимо у погрешним чекаоницама, да и немамо некакав возни ред у којег би се ипак, бар делимично, смели поуздати!

Оном ко је активно радио са свим тим надама и исчекивањима, далеко је теже него мени, или мени сличнима, који смо на сунчаним странама, само паролама хранили своје жеље и наде! Због тога разумем речи Јелене!

Онај део у одговору Екане, показује ми да ипак није све изгубљено. Можемо се ми борити против свега негативног, ако се изборимо за прави начин нашег утицаја, на оно што смета нашем народу.  Ако каналишемо уз план и промишљеност наше акције.  Ако успемо да приђемо људима који су сити лидерства и борби за " прву лигу". Ако у мору мрмљања, гунђања и јасно израженог незадовољства, правим речима покажемо шта нам је замисао. Каква нас сила гони да не станемо. Да не прихватимо поразе и да из болних и сазнања и искустава, изнесемо у јавност и на видело, наше честите и поштене намере.

Немој те ми се смејати, нисам сањар, нисам залуђени идеалиста на чијим уснама горе пароле, позиви, митингашење. Србија је данас уснула лепотица, успавана седативима несигурности, сумњи, и слутњи! Србија је тек у овим задњим месецима схватила да је преварена. Двоструко изневерена.  И од туђих, којима и нисмо смели веровати, и од својих, који су нашу веру, погазили и газе је и дање у својој политичкој каљузи у којој се уништавају наши српски идеали.

Верујем да је упоран и истрајан рад у правом прилазу проблемима који нас гуше и даве, једини начин да се без радикалних мера, рушењем и крвљу, ипак може доћи до победе.
На једној страни имамо збуњен и несигуран народ који је изгубио свако поверење, на другој олигархију политиканства, без морала и основних принципа  честитости, искреног родољубља и поштења.

Ја гласам за Све Србе Света! Гласам за вас и за нас. Нека се умножи наше семе, нека ниче свакодневно нова трава. Нико нам то неможе одузети, на нама је да радом, и себи докажемо, да имамо куражи и снаге.
Био сам дуг а није ми била намера. Само наставите, хвала...
Сачувана
lorka
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1283


Коњи изумиру! Спасимо коње да спасемо људе!


Погледај профил
« Одговор #7 послато: Јун 30, 2011, 21:25:47 »

Drago mi je sto je ovakva tema zapoceta.
Istina je da je cio narod zahvacen apatijom, a mislim da je to upravo ono sto odgovara novopecenoj zutoj eliti (izrasloj iz staropecene crvene).
Mislim da izlaz postoji, i mi u Organizaciji "Svi Srbi Sveta" tragamo za takvim izlazom.
Naravno, potreban je jedan studiozan i dugotrajan rad.
Ako se tema nastavi, ukljucicu se u diskusiju za koji dan.
Сачувана
Cuburac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1179Погледај профил
« Одговор #8 послато: Јун 30, 2011, 22:21:24 »

Tacno je sve sto je Jelena napisala, ali je isto tako tacno i sta je Ekana napisala i moze se izaci iz lavirinta srpske politicke utpoje. Da vidimo prvo sta imamo, kao sto je receno imamo mnogo malih i rascepkanih organizacija i partijica. Niko nikome ne veruje, svako hoce da bude mali princ u svom selu. U redu, to je realnost i da bi se nesto stvarno desilo realna situacija na terenu se uvek mora uzeti u obzir. Politika i diplomatija su umetnost kompromisa sa teznjom da se izvuce najbolje resenje i zacrtani cilj.

U Srbiji je bukvalno monopol jedne politicke klike trenutno na vlasti. Ekonomija je unistena, kupovna moc stanovnistva da gotovo i ne postoji, jedini bezuslovni priliv deviznih sredstava su doznake koje nasa dijaspora salje iz inostranstva, ali problem sa tim sredstvima je sto ide direktno u licnu potrosnju koja je vezana za proizvode koji su mahom iz uvoza tako da se zacarani krug gubitka ekonomskog oslonca jos vise prosiruje.

Mediji su pod kontrolom. Politicka mantra je ulazak u EU "koji nema alternativu". To propagira i pozicija i vodeca opozicija. Cemu su oni onda opozicija. Jer ako unapred kazes da nesto sto ne zavisi od tebe samoga nema alternativu na amaterski nacin si se vec unapred predao.

Sadasnji razvoj dogadjaja u Svetu ustvari moze da nam ide na ruku vise nego ikada. Evo sta se znacajno desilo danas. Naime usvojen je budzet EU za period 2014 - 2020. po prvi put od nastanka unije u budzetu nema ni jedne jedine stavke koja se odnosi na bilo kakvo prosirenje, nema cak ni predpristupnih fondova. Za nas je ovo znacajno jer glupost da ulazak u EU nema alternativu je pobijen ovime od same EU. Kako ce sada da lazu da nas cekaju ekspresno blagostanje, med i mleko? To me bas zivo interesuje da vidim.

Sa druge strane mi smo drzava i narod koji nemaju prvo i osnovno jasno zacrtane nacionalne interese i po njima napravljenu nacionalnu politiku. Ta dva elementa je sada mnogo lakse napraviti sa jakim argumentima jer nam je upravo EU sa ovim danasnjim potezom veoma pomogla. Jasna nacionalna politika i interesi su vazni i jedini faktor koji odlucuju kako se drzava vodi. To su stalni faktori. Promena stranaka na vlasti tu treba da bude samo razliciti pristup kako se nacionalna politika zbog nacionalnih interesa sprovodi, to je varijabila.

U tom kontekstu potrebna je platforma, to je ono sto Svi Srbi Sveta mogu da daju kao organizacija. Mi znamo kako da napravimo razvojni plan i program. Oko takvoga programa sa jasno definisanim ekonomskim aspektima i aspektima politicke doktrine moze da se stvori jedna neobavezna platformna koalicija svih malih i nezadovoljnih. Neka mali princ za sada ostane mali princ u svome selu ili gradu, to je vec jedan gradski odbor, na taj nacin se u samome pocetku izbagava potreba za milionskim ulaganjima da svaka organizacija ponaosob mora da ima gradski odbor svugde. Na to zuta klika na vlasti i racuna, medjutim u stvarnosti je potreban samo konsenzus svih nezadovoljnih sta bi trebalo da se uradi i u kom pravcu da se ide. Onda sa te platforme dve ili tri jace organizacije mogu mnogo lakse preuzeti vodecu ulogu na najvisem nivou. Takva taktika moze da radi, jer ce mali politicari biti to sto jesu i danas, ali moze se zatalasati i pokrenuti jedan veci pokret. Kada narod bude video da postoji organizacija sa jasnim ciljem i planom sta i kako da se uradi, barem ce se pokrenuti da glasa. Tu je sansa. U takvom okruzenju i svi ti mali politicari ce biti primorani da se priklone jedinsvu pokreta inace ce postati apsolutno irelavantni i u svojim malim sredinama. Kohezija ce se stvoriti vremenom.

Сачувана
Никита Чебурашка
Напредни члан
**
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 59


My work is a game, a very serious game.M.C.Escher


Погледај профил
« Одговор #9 послато: Јул 02, 2011, 01:53:21 »

Primetila sam dve tendencije kod ''rodoljubivih'' organizacija koje deluju u Srbiji i jos uvek nisam sigurna da li oni sami odlucuju da odlaze u te krajnosti ili ih neko naivne instruira kako bi privukli sasvim razlicite ljude i tako napravili crno belu podelu medju patriotama. Najbolji pokazatelji te dve vrste su Dveri i Pokret Nasi.

Ovi prvi pucaju na nekakvu intelektualnost koja smara i nas koji smo zainteresovani za desavanja u zemlji a kamoli ljude koji su se u krizi sveli na svoje licne egzistencijalne prioritete. Kad pogledate njihov sajt, spot iloi samo kad porazgovarate sa njihovim predstavnicima, umrecete od dosade. Ja stvarno ne znam ko te ljude moze slusati ili citati duze od minuta. I kao takvi, jednostavno ne uspevaju da privuku paznju shire javnosti jer nemaju sluha za ''narodne ushi i ochi''.

Ovi drugi su ona druga krajnost. Jedino sto umeju je da urlichu patriotske parole (one najofucanije) i da tu i tamo izadju na neki protest koji je samo njima zanimljiv te se posle skoro bukvalno hvalishu slikama na kojima ih prebija policija, ''junaci''.  Превртање очима

I jedni i drugi isturaju u prvi medijski plan samo svoje nerechite vodje i jos mozda dva tri njihova prilepka koji su ''kompetentni za sve''. Kada sam ovima iz Dveri predlozila da specijalizuju krugove za tribine i da svaka tribina bude usko tematska sa pazljivo formulisanim naslovom i sadrzajem koji nece bosti oci javnosti i da tribine ne treba da budu mesto za prosipanje jalovog rodoljublja, nego skoro bukvalno radna tela na radnim projektima koji obradjuju neke drustvene oblasti i iznalaze resenja koja iznose u javnost, oni su na to odgovorila nesto kao: ''aha, pa da, normalno, razmotricemo'' i nisu makli dalje od toga. Jos uvek lutaju po medijskom mraku ko guske u magli i skupljaju volontere koji ce im lepiti plakate, tj. ono sto se u politickim strankama naziva ''partijski šljaker'' i na sta iko normalan ko ima iole iskustva u stranackom radu nece bacati svoje slobodno vreme da bi se neki tamo mutavci u vrhu samodokazivali svojom izandjalom zvakom na govornici bilo koje vrste.

Ovima drugima, Pokretu Nasi, kad se predlozi da malo utule svoje bandoglave istupe u javnosti (mislim da one jurnjave i dranja po mitinzima kojima navuku ubacene razbijace mitinga na svoju grupu pa se na kraju pokoškaju sve dok ih ne privede policija) ... e kad se njima to predlozi, da vrse malo diskretniju i lukaviju propagandu, odgovori su sledeceg tipa: ''ma kosovo je srbija, BRE'', ''nek se nose u tri...'', ''more, mrš, mmcu ti izdajnicku'' i sl.

Znaci, te organizacije, ko i mnoge slicne im, ko da nisu grupe ljudi, nego redovi zidova. O tome vam pricam. Sa njima nema konstruktivnosti uopste, zatvoreni su za sve.

Aj da ne smorim, u sledecem postu cu napisati sta sam im konkretno predlagala...
Сачувана
Никита Чебурашка
Напредни члан
**
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 59


My work is a game, a very serious game.M.C.Escher


Погледај профил
« Одговор #10 послато: Јул 02, 2011, 02:01:18 »

Prvi predlog je bio da se napravi specijalna spin grupa za svaki vid medija. Npr. jedna grupa za fb, druga grupa za neki od najvecih foruma u zemlji, treca grupa za strane forume na kojima se vrsi antisrpska propaganda, cetvrta grupa za televiziju i novine (ova treba da bude sastavljena od ljudi koji imaju novinarskih afiniteta), peta grupa za angazman na ulici (to su one postavke tipe skupljanja peticije, kontaktiranje sa ljudima putem letaka na svakom pojedinacnom propagandnom projektu), sesta grupa za usmeravanje aktivnosti ovih grupa davanjem sadrzaja na sajtu organizacije, sedma grupa za pravljenje promotivnih video snimaka i ostalog materijala i jedna grupa za organizovanje tribina/projekata na konkretne teme (za svaku oblast treba da budu ljudi koji se u tu oblast razumeju i nikako drugacije) i posebna grupa za iznosenje svega na jutjub... i tako dalje. To se njima ucinilo superiska, ali na tome treba raditi i sve to organizovati, al sto bi se oni time mucili kad je najlakse da se okupi njih desetak i da trtlja nesto pred nekih drugih tridesetak koji se uglavnom sa njima slazu i da to nazovu tribinom. Jos ako se tribina otkaze, e onda su jadni zrtve nemilog rezima pa kukaju po svojim privatnim fb profilima sto im lajkuje par komsija i najbliza rodbina.
Сачувана
Никита Чебурашка
Напредни члан
**
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 59


My work is a game, a very serious game.M.C.Escher


Погледај профил
« Одговор #11 послато: Јул 02, 2011, 02:09:43 »

Drugi predlog je bio da se napravi bilo kakva ''šok terapija'' za glasace u izbornoj trci. Mozda ce to svima zvucati ludo, al ubedjena sam da bez šok terapije, ovaj narod vise ne reaguje NI NA STA. Predlozila sam im da celu sumu novca koji dobiju za kampanju niposto ne utrose na debilne upaljace koji ce se ljudima vuci po stolovima bez poente, ni na kakve plakate koje ce sasvim sigurno sa prvim mrakom prelepiti neka druga organizacija i ni na kakve stranaske majice zastave i sl. kojima se ''kupuje'' vec pridobijeno stranacko glasacko telo, nego da po gradovima, za sav taj novac, naprave deljenje bilo cega, ali bilo cega sto je nekom potrebno, vocki, povrcki, hleba, svezaka za roditelje djaka, keksa ma bilo cega sto ljudima treba i da jedina poruka bude naziv organizacije koji je pracen otprilike nekakvim sloganom: ''Mi ne uzimamo, nego vracamo''. Oni su se na to samo nasmejali i odgovorili: ''pa dobro, mozemo i tako nesto da uradimo, al ipak ce veci deo ici na klasicnu medijsku kampanju'' ni ne shvatajuci da svaki dinar koji bace na bilo kakvu klasiku, bice uzalud utrosen jer su ljudi, glasacko telo, siti toga do mucnine.
Сачувана
Никита Чебурашка
Напредни члан
**
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 59


My work is a game, a very serious game.M.C.Escher


Погледај профил
« Одговор #12 послато: Јул 02, 2011, 02:17:50 »

Treci predlog je bio da se kadriraju ljudi unutar organizacije za svaki pojedinacan projekat da bi se angazovani deo clanstva shirio jer aktivno clanstvo ne treba da bude skup mutavaca koji se ne vidi, nego upravo skup koji pokazuje brojcanost, a samim nepristrasnim kadriranjem, morace pokazati i strucnost.

E taj predlog je odmah onako nadmeno odbacen jer niposto niko osim njih nekolicine ne sme da se istakne. Oni nisu svesni koliko nas postoji koji bismo doprineli bilo kojoj patriotskoj organizaciji ni za sta pa ni za licnu promociju i uvek su u strahu od te raspodele aktivnosti medju clanstvom drzeci clanstvo sto dalje od svega sto promovise organizaciju.

Da li mozete da zamislite kakav bi efekat bio kada bi u npr. godinu dana, na televiziji ili bilo gde javno, istupilo pedesetoro ili vise ljudi umesto tri coveka i da svih pedesetoro pri predstavljanju kaze ime organizacije kojoj pripada. Pa stekao bi se utisak da je ta organizacija neka stvarno mocna druzina i jos ako ti ljudi zaista razumeju ono o cemu pricaju ili sta rade u javnosti, pa to bi bio medijski bum. Ali, ta brojka je za rukovodece solo igrace bauk i oni jednostavno vole stanje ovakvo kakvo jeste.

Oni niposto ne zele da se shiri aktivno clanstvo, nego iskljucivo mutava masa jer tako obezbedjuju svoj polozaj unutar grupe.
Сачувана
Бобан
Пуноправни члан
***
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 236


Погледај профил
« Одговор #13 послато: Јул 02, 2011, 02:58:52 »

Мудро збориш.

Слажем се у потпуности, само је данас мало оних који могу да послушају ове предлоге, и да се њима руководе.
Битније им је да своје рођаке и комшије ограде око себе, и да стекну и приграбе што више. А то што газе народ и сопствену земљу, нема везе.
Без имало срама и образа, краду, узимају, сакупљају... Раде све и свашта само да остану на својим позицијама.
Нико да учини ништа паметно, добро и корисно за овај народ, и земљу у којој живе...
Толико тога имамо на сваком кораку, још кад би се мало организовали да све то сакупимо у једну целину, и промени Србију на боље.
Једна величанствена земља, где ће живот на њој бити рај за све. Где свако може да постигне онолико колико жели, и да свако добије по заслузи.
Да се зна ко пије, а ко плаћа. Ко тресе шљиву, а ко дочекује у потоку!
Стручне, паметне, мудре, интелигенте, разборите, патриотске, културне и одважне људе имамо... МИ ОВДЕ ИМАМО СВЕ!

Браћо и сестре, ајде да урадимо нешто заиста вредно пажње, ајде да уложимо сав труд, напор, знање... Ајде да покренемо овај напаћени, сиромашни и безпомоћни народ...
Да сви буду срећни и задовољни, да живе правим животом!
Позадрав! Живи били!
« Последња измена: Август 27, 2012, 10:23:25 Модератор » Сачувана
НДанило
Администратор
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1001Погледај профил
« Одговор #14 послато: Јул 02, 2011, 03:30:44 »

Срце ми је пуно кад читам овака овака размишљања вас из Отаџбине.
Дужност нас хиљадама км удањених је да помогнемо да их конкретизујете
и коначно преузмете судбину у своје руке.
Добро нам дошли и поздрављам вас све троје!
Сачувана
Никита Чебурашка
Напредни члан
**
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 59


My work is a game, a very serious game.M.C.Escher


Погледај профил
« Одговор #15 послато: Јул 02, 2011, 04:09:23 »

Inace, na isti fazon su se svi pojedinacni protesti utulili. Imam jedan tekst koji sam postovala na fb pa cu ga prekopirati i ovde. U njemu su date onako nasumicno pobrojane grupacije koje su stavljene zu opoziciju vesto i na brzaka (u rasponu od samo par godina).
Сачувана
Никита Чебурашка
Напредни члан
**
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 59


My work is a game, a very serious game.M.C.Escher


Погледај профил
« Одговор #16 послато: Јул 02, 2011, 04:14:27 »

Kopipejst:


Nego, kako ste toliko slepi da ne primecujete da rezim vestacki usmerava revolt sa jedne grupe gradjana na drugu kako bi izbegao da taj revolt bude usmeren upravo na njega?

Medijskim manipulacijama su napravljene sledece suprotstavljene strane:

budzetlije vs. zaposleni kod privatnika

zaposleni vs. nezaposleni

profesori vs. roditelji (iako postoje oni koji spadaju u obe grupe)

radnici vs. sindikati

sindikati vs. politicka opozicija

mladi vs. stari (rezimske stranke su organizovale i pobunu djaka protiv rada subotom iako je rezim upravo pustio buvu o takvoj vrsti nadoknade)

sindikati jedne struke vs. sindikati druge struke

apaticni gradjani vs. drustveno angazovani gradjani

siromasni vs. manje siromasni

patriote jedne vrste vs. patriote druge vrste

normalni vs. pederi

Ako rezim u tome uspe, onda to nije njegov uspeh, nego neuspeh naroda da iskaze revolt. Onda vise nemate prava da kukate ni na sta, a stalno kukate.
Сачувана
Никита Чебурашка
Напредни члан
**
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 59


My work is a game, a very serious game.M.C.Escher


Погледај профил
« Одговор #17 послато: Јул 02, 2011, 04:15:54 »

Nakon ovog teksta je jednom prolikom nastala i naopaka opozicija:

''zli'' seljaci koji prave blokade v.s. posten radni narod koji treba da koristi puteve  Превртање очима
Сачувана
Ekana
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 635


Погледај профил
« Одговор #18 послато: Јул 02, 2011, 04:27:45 »

Знам само да је највећи проблем везан за медије, јер је општепозната чињеница да је информација данас најскупља роба, и да у суштини НИКАД и НИГДЕ нису постојали ОБЈЕКТИВНИ МЕДИЈИ...
А без медија, у овако уназађеној Србији, тешко да можеш да одрадиш пропаганду на начин који си споменула...

Ово рекох, не да бих увредила житеље Србије, већ из разлога што се ипак већи део становника, и то оних средње и старије генерације, информише преко медија. Млађи су окренути новој технологији комуницирања, преко "паметних" мобилних и Интернета...

Иначе, добра су ти запажања о расцепканости, то је то...."лепо" смишљена латинска изрека - ЗАВАДИ ПА ВЛАДАЈ!!!

Сачувана
Никита Чебурашка
Напредни члан
**
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 59


My work is a game, a very serious game.M.C.Escher


Погледај профил
« Одговор #19 послато: Јул 02, 2011, 04:32:14 »

Ma nije samo stvar u tome zavadi pa vladaj, nego se sada vise ide na ismevanje i omalovazavanje oponenta kroz medije. A i to su sadasnje rezimlije shvatile na osnovu uputstva (ima ga na netu, al me sada mrzi da trazim) koje su dobile spolja jos u doba borbe protiv Milosevica. Ipak, uspesno primenjuju taj ismevacki princip tako da je npr. samo osecanje rodoljublja vec postalo predmet sprdnje, nazalost, a bilo kakav drustveni aktivizam protiv rezimske zvake sve vise se javno posmatra kao chudastvo pomesano sa manijom.
Сачувана
Ekana
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 635


Погледај профил
« Одговор #20 послато: Јул 02, 2011, 04:34:39 »

А поред медија, није запад ТЕК ТАКО, без разлога измислио ПР (односе са јавношћу)...одатле спинери који смишљају и усмеравају ток збивања!!!

Из ПР "кухиње" Рудер Фина (УСА) кренуле су и Маркале, и Васе Мискина у Сарајеву, па потом Рачак и још иииха, да би све било зачињено геноцидом у Сребреници...

Гебелси нашег времена!!!Сачувана
Ekana
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 635


Погледај профил
« Одговор #21 послато: Јул 02, 2011, 04:47:51 »

Лобисти, ПР стручњаци и медији су главни "грађевински" радници на уништавању народа, њиховог идентитета и земаља уопште...а једино оруђе су мобилни и компјутери...

Одвојили су младе од стварности, подметнули им разне друштвене групе, Фејсбук предњачи...и усмерили их да живе виртуелним животима...

Иако нисам укључена ниуједну групу, обилазим поједине, читам коментаре и, Боже мили, колико је ту испразности...туга да те ухвати...

Грех на моју душу, али већина, њих по мени, још није зрела ни да изађе у вечерњу шетњу,акамоли да буде НОСИЛАЦ ПРОМЕНА!
Сачувана
Cuburac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1179Погледај профил
« Одговор #22 послато: Август 03, 2011, 09:06:48 »

Kad Hadzica uhapsise, niko se vise nije ni uzbudjivao da bilo sta pokusa. Zuti su uspeli da zatupe narod tako da izostanak bilo kakve reakcije na sadasnja desavanja na Kosovu i ne iznenadjuju uopste. "Pleme moje snom mrtvijem spava".
Сачувана
pidikanac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1584Погледај профил
« Одговор #23 послато: Септембар 17, 2011, 14:40:28 »

Далеко си наша драга Србијо, далек си мој српски народе. А ми, деца Твоја, расути по свету. У далеком Монтреалу, Ванкуверу, у Лос Анђелесу. По Белгији, Намачкој и ко зна где нас нема! А дошли би ти сви. Веруј нам на реч јер и наше срце крвари над јадом нашег народа! Можда ће време а и људи, ипак једног дана доказати да смо срцем и душом, били уз наш народ.
Нека и драги Бог буде уз њега, ако већ није издајничка српска власт која је своју душу, продала онима који нас мрзе.
Сачувана
Никита Чебурашка
Напредни члан
**
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 59


My work is a game, a very serious game.M.C.Escher


Погледај профил
« Одговор #24 послато: Октобар 08, 2011, 01:57:07 »

jednostavno fali organizovani revolt vodjen tako da se ne napravi darmar i nemiri na ulicama, fali logisticka podrska pro-srpskoj propagandi u sred srbije. srbi su iscepkani po socijalnim grupacijama taman koliko po raznoraznim slicnim grupama po virtuelnim drustvenim mrezama. potrebna je jedna jasna platforma sa realno postavljenim srpskim interesima koja bi sve grupacije obuhvatila u jedinstven korpus.

koliko sam primetila u raznoraznim napucanim programima raznoraznih udruzenja i stranaka, niko nije napravio opstu platformu koja bi bila kompromis kakvom bi se sve grupacije priklonile.
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #25 послато: Септембар 01, 2012, 06:26:58 »

У прилогу ове теме и један позив:


***


Протестом против НАТО убица одајмо почаст српским ваздухопловцима


Најоштрије осуђујемо одлуку Министарства одбране да не ускрати гостопримство НАТО авионима и пилотима на аеромитингу „Батајница 2012″ који се одржава 2. септембра поводом сто година српског ратног ваздухопловства. И поред захтева новом министру Александру Вучићу да повуче позив за учешће на аеромитингу који је НАТО убицама упутио бивши министар Шутановац – то се није догодило.

Позивамо грађане да у што већем броју дођу на аеромитинг „Батајница 2012″ и на миран и достојанствен начин искажу незадовољство учешћем НАТО убица на овом великом јубилеју за српску војску. Покажимо злочинцима да нису добродошли у Србији, не дозвилимо да се осећају пријатно у Батајници – граду у коме су 1999. године убијали српску децу и на ареодрому који су тада сравнили са земљом.

Подсећамо да су током НАТО агресије 1999. године убијени српски пилоти потпуковник Живота Ђурић (оборен од 25. марта 1999. године изнад Косова и Метохије), мајор Зоран Радосављевић (оборен 26. марта изнад Лознице), пуковник Миленко Павловић (оборен 4. маја изнад Ваљева) и генерал мајор Љубиша Величковић (погинуо приликом бомбардовања ракетне станице у Панчеву 1. јуна 1999. године).  Осим пилота гинули су и повређивани и други припадници српског војног ваздухопловства. Недопустиво је да небом изнад Батајнице лете авиони и пилоти и  који су 17. априла 1999. године убили двогодишњу девојчицу Милицу Ракић која је постала симбол страдања српског народа током злочиначке агресије 1999. године.

Позивамо грађане Србије да се супротставе овом понижењу. Потрудимо се да се злочинци и њихови пријатељи не осећају пријатно у Батајници, али и потрудимо се да наш протест буде достојанствен како не би покварили прославу српског ратног ваздухоплоства. Пркосом НАТО убицама на самом аеромитингу на најбољи начин ћемо одати почаст нашим храбрим ваздухопловцима који већ сто година чувају небо Србије.

Аеромитинг се одржава на војном аеродрому Батајница у недељеу 2. септебра од 10 до 17 сати.
("Српски националисти")
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #26 послато: Август 05, 2013, 23:34:05 »

Српски хакери оборили 200 хрватских сајтова због "Олује"


Група хакера из Србије - Тесла тим, оборила је 200 хрватских сајтова, реагујући на изјаве политичара у којима се изостављају српске жртве.


Реакција на изјаве политичара у којима се изостављају српске жртве


Тесла тим наводи да им није циљ ширење националне мржње, нити етичке нетрпељивости било које врсте. Напад на сајтове је њихов одговор на изјаве хрватских политичара, који игноришу српске жртве и 200.000 избеглих из Крајине.


Цитат
Тесла тим је иначе, настао 2010. године, а њихове акције су углавном биле усмерене према хрватским и албанским сајтовима. Међутим, они наводе да њихови напади никада нису били националистички предодређени, већ да им је циљ подсетник стратишта српског народа.

 

Ове године су током лета хаковали 70 албанских сајтова и поставили поруку "Косово је Србија", што се претворило у "сајбер рат" Србије и Албаније, током чега су оборили шест албанских државних сајтова.

(Вести, Пресс)***


Макар и овако да неко реагује, када су затајили и власт и већи део народа по свим питањима.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #27 послато: Август 13, 2013, 21:41:32 »

Срби хаковали 200 црногорских сајтова због Косова и Његоша


Група српских хакера, који се представљају као Тесла Тим (Тесла Теам), оборила је у уторак 200 црногорских сајтова и оставили поруку "Ово вам се десило због Његоша и Косова", заједно са фотографијом Косова са српском заставом.


Група Тесла тим истиче да напад није националистички, да подржавају независност Црне Горе, коју сматрају државом честитог и јуначког народа. Како су даље навели, ова акција је усмерена према црногорској јавности која има жељу да "закопа" своје порекло и сакрије властиту историју.

 

"Недавни покушаји креирања властитог квази језика и цркве су изазвали огорчење у нама. Зар један народ који се може похвалити мојковачком битком себе успева да деградира и за своју заставу ставили бивши војни барјак и да призна једну квази државу која се утемељила на крви и патњи једног народа. Народе Црне Горе - част и поштење сте изгубили. У шта се сада кунете?", навели су из Тесла тима поводом обарања црногорских сајтова.

 

Иначе, иста група хакера је недавно, на годишњицу Олује, оборила 200 хрватских сајтова, када су оставили поруку "Олуја - злочин који траје".

(Вести)


***


БРАВО!!! Надам се је ово тек почетак.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #28 послато: Март 27, 2014, 03:10:55 »

ХИТ НА ФЕЈСБУКУ: Траже од Путина да Србију припоји Русији!На мапи се види Србија, заједно са Републиком Српском и Црном Гором и предлаже се прикључење Руској Федерацији
Србa и Руса 300 милиона!
Група на Фејсбуку "ФБ Референдум - Путине, прикључи и Србију" за само неколико дана скупила је више од 6.000 чланова! После прикључења Крима Руској Федерацији, оснивачи групе позивају на референдум на којем би Србија била прикључена Русији, по кримском сценарију.

На мапи се види Србија, заједно са Републиком Српском и Црном Гором. Већина чланова одобрава прикључење Русији, што је потврђено коментарима. У опису групе наводи се да је потребно милион људи, што би "показало вољу да и Србија постане део савеза са Русијом.

- Србија има толико пријатеља у Русији, а један од њих је и вицепремијер Русије, који је Србин (по пореклу)! Зашто то пријатељство пренебрегавамо? Хоћемо референдум по овом питању - пише један од чланова групе!

Цитат
Решење за Србију - Евроазијски савез! Савез земаља које се развијају и које се залажу за вредности нормалног и здравог човека! Зашто ми нико до сада од политичара није објаснио због чега Србија не иде у том правцу?


Дана 18. марта 2014. у Руском дому у Београду одржана је конференција под називом „Србија у Евроазији“ која је уједно била и оснивачка скупштина Евроазијског Комуникационог Центра Србије (ЕКЦС)


(Руски дом у Београду)


(Курир)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #29 послато: Април 10, 2014, 17:49:49 »

На клик од сукоба са законом


Због објава на интернету пре два дана приведени су Радомир Почуча и Иван Ивановић. Треба ли да се брину и они који на интернету отворено подржавају, лајкују и шерују садржаје због којих је неко позван на кривичну одговорност?

Два човека су у притвору због списка "србомрзаца" и позива на насиље. Међутим, било је многих који су на интернету подржали садржаје због којих су приведени портпарол посебних јединица полиције Радомир Почуча и припадник организације "Наши" Иван Ивановић.

"Уколико сте то лајковали, изразили сте своје мишљење, дакле, говорили сте. Тај говор подједнако подлеже ограничењима као и сваки други који није у скаду с Кривичним закоником", каже Владимир Водинелић са Правног факултета Универзитета Унион.

Међутим, није ни свако шеровање и лајковање кривично дело, иако је у вези с њим. Правници истичу да би у обзир требало узети шири контекст и истражити однос који је неко имао према одеђеном садржају.

"Ако је неко шеровао тај статус и рекао 'Ово је неприхватљиво', онда контекст у којем је то шеровао указује да он то осуђује, а не да подржава", рекао је Ђорђе Кривокапић са Факултета организационих наука.

Ако је подршка недвосмислена, ни правници немају дилему. Одговорност се не смањује ни ако се број учесника у делу повећава. Уколико је изражени став против правног поретка, број људи који га подржава не игра никакву улогу. Одговорни су.

"Знате да када је реч о насиљу на фудбалским утакмицама, где редовно учествује велики број лица, реч је само о томе да ли можете све привести правди. Међутим, то је техничко питање, али правно уопште није", каже Владимир Водинелић.

Могућа кривична пријава због подршке говору мржње није настала са вирутелним светом. Да је позив на насиље одштампан на плакату, одговорност би једнако сносили и они који га деле. Тако је и са петицијама. Ако је њена сврха спорна, одговорни су и иницијатори и потписници. Али ако судско кажњавање великог броја људи није реално, могућа је макар друштвена осуда.

"То значи да јавност и појединци могу прикупити податке и направити листу свих који су лајковали и шеровали Почучин статус, па онда то претворити у апликацију која би могла да покаже ко су ваши пријатељи на Фејсбуку или Твитеру који су лајковали или шеровали тај статус", објашњава Кривокапић.

Слободу говора у Србији гарантују и Устав и Европска конвенција о људским правима. Али, као било где другде у свету тако и овде, слобода говора није неограничена. Лајкујте одговорно или будите спремни да и сами одговарате.

(РТС)***

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #30 послато: Јул 16, 2017, 09:56:50 »


Тим научника из Србије открива ТАЈНЕ ФЕЈСБУКА,
 и ево шта су ДО САДА САЗНАЛИДа ли сте господари својих личних налога на друштвеним мрежама? Које опасности вас заиста вребају, а које неочекиване могућности имате?

О овим и разним другим темама о нашем виртуелном животу кроз призму науке говоре др Јан Красни, лектор Филилошког факултета у Београду, др Марија Митровић Данкулов са Института за физику у Београду и Иван Речевић, консултант за ИТ предузетништво.

Јан Красни члан је малог тима из Новог Сада и Београда, окупљеног око пројекта `Share Lab`, који је анализом података успео да открије неке од тајни највеће друштвене мреже на свету и изавао пажњу чак и светских медија, међу којима је био и `BBC`.

- Наше истраживање покушавало је да одговори на питање шта се налази иза Фејсбука. Сви видимо стандардизовану почетну страницу, слике које су на неки начин везане за нас, али не знамо како то ради, шта се иза тога збива, да ли постоји неки мали машиниста који сортира све то што мисли да нас занима или је можда нешто друго у питању - сликовито је сажео Красни истраживање свог тима.

Питање које највише занима просечног корисника Фејсбука јесте да ли је то опасна играчка или се од ње могу извући и неке користи.


- Различити алгоритми увтрђују наше кретање, дневне рутине, које апарате користимо, шта купујемо, шта нам се (не)допада, какво нам је политичко опредељење... на основу тога закључују и ком друштвеном сталежу припадамо и шта од нас може да се очекује и на основу тога праве се профили или, полицијским речником речено, досијеи, можда и најбољи досијеи које можемо да замислимо за две милијарде људи (колико се процењује да Фејсбук тренутно има корисника). То је она етички проблематична страна Фејсбука: што сувише добро зна одговор на све ствари које се нас тичу а да ми тога нисмо сасвим свесни, јер он о томе не посредује превише са својим корисницима - истиче др Красни.

Он сматра да треба да будемо свесни шта све остављамо, чему смо изложени и у складу с тим да поступамо, "јер не можемо ни да претпоставимо шта се све крије иза тога".

Иван Речевићверује да се Фејсбуку, ипак, може ограничити приступ вашим подацима, ако се мало више потрудите.

- По питању личних информација битно је да знате шта ћете и са ким делити. Имате више опција да ограничите информације о себи и оне нису сакривене, али до њих треба дођи па онда и разумети шта све значе. Када приступате вожњи колима, знате да користите волан, да идете лево, десно, напред, назад и све је то супер, али да бисте се заиста упозали са тим шта кола могу да ураде морате да прочитате упутство. Фејсбук вам даје много могућности, упознајте се са њима, да бисте ограничили информације о себи до неког нивоа - поручује Речевић.

Не смемо занемарити чињеницу, упозорава Речевић, да су све компаније, попут Гугла и Фејсбука, из САД и да раде по законима те земље који су прилично либерални по питању информација о корисницима њихових услуга и имају лагодан приступ тим информацијама. 
Добре и лоше стране

Др Марија Митровић Данкулов, истраживач који се бави питањима друштвеног понашања и социјаних односа на друштвеним мрежама из угла физике, навела је један позитиван пример коришћења података.

- Кад год позовете некога преко мобилног или пошаљете СМС остављате свом провајдеру податке о томе где сте, како и кога зовете. Компанија "Оранж", мобилни провајдер у Француској са великим бројем подружница у Африци, хтела је 2014. да искористи те податке и на неки начин помогне владама: да им научници пруже неке додатне информације о стањима у тим земљама за решавање горућих проблема, конкретно, за ширење еболе. Испоставило се да су коришћењем мобилних података врло лепо могли да се предвиде неки универзални подаци мобилности у Обали Слоноваче и да се израчуна вероватноћа да ли ће се болест ширити у зависности од тога где се појави.

У време велике епидемије свињског грипа моје колеге из Америке су успеле, комбинујући различите податке, да предвиде да ли ће доћи до пандемије ии не. Њихови подаци су показивали да неће, али новинаре то није интересовало - истакла је др Митровић Данкулов.

Често се питамо ко су власници података на Фејсбуку које остављамо, корисници налога или сам Фејсбук?

- То вам је као када удахнемо ваздух, па издахнемо: део нас је, кроз тај издахнути ваздух, отишао у етар. Можемо да кажемо да смо ми власници јер смо направили те податке, али направили смо их користећи другу платфрому, а Фејбсук је онда покупио те податке и одлучио нешто извуче из њих. У томе има и доброг и лошег. Добро је кад научници могу да предвиде да ли ће бити епидемије или не а лоше је када ми не знамо да се ти наши подаци у толикој мери користе - објаснио је Јан Красни.

Није могуће искључити се

И др Красни научник се налази у дилеми када треба да дефинише свој однос према друштвеним мрежама.

- Када ме неко пита шта сада да ради, ја му кажем, "Можда би било најбоље да избациш рачунар из стана, разбијеш мобилни телефон и избришеш све податке". Ово је тренутак у којем ми признајемо своју немоћ и кажемо: "Не, није могуће искључити се". То је инфраструктура коју не можемо игнорисати јер је превише велика. Али, истовремено, то је систем тоталне контроле где се не обраћа пажња на сваког појединца. Међутим, сваки појединац може у једном тренутку да почне да одступа од тих главних закономерности.У тренутку када почнете да се крећете ка погрешној страни, од 2013. они могу да вас прате и пронађу - напомиње Красни и потом додаје:

- Не покушавам да кажем да је Фејсбук исто што је и Орвелова дистопија или Хакслијева антиутопија, али може да постане. Шта радити? Треба да будемо свесни тога. Да ли је решење да ставимо селотејп преко камере на мобилном и на рачунару? Да, то је можда добар корак, али не знам колико ће то спречити Фејсбук и остале мреже да скупљају друге податке

Неко је рекао да постоји поуздан систем: неутрално или минимално коришћење које не упада у очи. Да ли се тиме решавамо погодности? Не нужно, ако смо свесни да остављамо податке и донекле изменимо свој став према томе. Рецимо, да ли нам је непријатно да нас виде голе? Већина ће рећи да јесте. Али, ако се сваки дан човек прошета го улицом, онда ће му то постати нормално. Ако постане нудиста, постаће му сасвим нормално. Коришћењем Фејсбука омогућавамо да све оно наше што смо икада поставили буде негде забележено - то значи да нас виде голе. Да ли нам то смета? И у којој мери? Оног тренутка када кажемо себи да се не стидимо свих тих података, значи да смо се помирили на ту врсту разголићености.

Али, да ли треба то да дозволимо и шта добијамо заузврат? Да ли нам је комуникација са другим људима, та функција споменара или лексикона толико битна или није? То је нешто што свако за себе мора да открије - закључује Красни.Негативне емоције одржавају групу

Често се могу чути коментари да Фејсбук наводи људе на понашање слично воајеризму или егзибиционизму. Питали смо Марију Митровић Данкулов шта та масовност и психологија стада, тако уочљива на друштвеним мрежама, говори о нама као људским бићима?

- Фејсбук нам, у суштини, само олакшава нешто што је у људској природи. Социјална мрежа је проткана у свим порама нашег друштва. Начин на који смо се развијали као друштво је управо узрок томе: социјална мрежа и наша потреба за социјалним контактима. Наравно, они прикупљају податке о нама и постоје извесни етички проблеми у вези са тим али то је симбиоза. Морамо само да будемо свесни колико тога и шта остављамо али и да без тога не можемо. Не мислим само на Фејсбук већ на све што доноси информационо-комуникациона технологија. То је толико глобално проткано у нашој динамици да ја не видим могућност да се тога одрекнемо.Да ли је Фејсбук изазвао у нама оне најниже, најпримитивније црте карактера?

- То постоји одувек. Људи су увек волели да гледају преко туђег плота, Фејсбук то само олакшава. Имамо потребу да видимо шта други људи раде, да доносимо закључке на основу њиховог понашања, да утичемо на друге, то је наша срж као социјалних бића.


Да ли нам тиме што сликамо шта смо јели, где смо били, што се правимо важни, да ли нам то пружа неку илзуију другог живота да је на Фејсбуку све дивно и бајно, чиме бежимо из оног правог, не тако гламурозног живота?

- Фејсбук је омогућио одређеној групи људи која има потребу за тим да лакше дође до својих обожавалаца и пратилаца. Имате Јутјуб где људи заиста снимају видео-материјале о свему. Они имају потребу да на тај начин комуницирају са другом страном, да дођу до публике. Постоје и људи којима Фејсбук служи само за одржавање социјалних контаката и не деле толико информација о себи. Друштвене мреже само омогућавају да се лакше испољи неки део наше личности. Појачавају наш карактер.

Баш читам књигу која прича о томе да писање на зиду није новост, постоји преко 2000 година, само су средства другачија. Та идеја објављивања информација свету око себе није новост. Ја не доживљавам Фејсбук као хегемона и није он једини негативац на свету. Све зависи од ваше перспективе.

Ваш докторат посвећен је колективним емоцијама у онлајн системама. Да ли сте наишли на неки изненађујући податак приликом истраживања?

- Анализирајући да ли су одређени коментар или порука позитивни, негативни или неутрални, дошли смо до закључка да на њуз сајтовима - где људи, за разлику од Фејсбука, често користе надимке, слике љубимаца и слично - негативне емоције имају изузетно велики значај, односно оне су те које држе заједницу на окупу. Да нема негативних емоција, заједница би се брзо распала, што нисмо очекивали.

(Миона Ковачевић, Блиц)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Странице: [1]   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!