Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/ndanilo/webapps/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
Јужни Ток, Турски Ток или НАТО - амерички Ток
forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Октобар 27, 2020, 16:57:30


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Јужни Ток, Турски Ток или НАТО - амерички Ток  (Прочитано 19410 пута)
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12598Погледај профил
« послато: Август 30, 2012, 01:34:48 »

Медведев "аминовао" гас за Србију


Русија и Србија ће закључити споразум о дугорочним испорукама руског природног гаса од 2012. до 2021. године, објављено је на сајту Владе Русије.Услов за испоруке да Србија до 2014. године плати стари дуг за гас од 30 милиона долара
 


Како се наводи на Сајту премијер Дмитриј Медведев је указом одобрио нацрт споразума којим ће се испоручивати по пет милијарди кубних метара годишње.

Цена по којој ће Србија куповати руски гас није наведена у тексту споразума, али је услов за испоруке да Србија до 2014. године плати стари дуг за гас од 30 милиона долара.

У споразуму је наведено да "српска страна гарантује да ће на време и у потпуности платити за испоруке руског гаса", а у случају да касни, "испоручилац може да једнострано обустави испоруке гаса".

"Природни гас који се испоручује Србији, у оквиру споразума, користиће потрошачи на тржишту Републике Србије", пише у документу.

У протоколу уз споразум наводи се да Србија гарантује да ће до краја 2014. године вратити дуг Србијагаса руском Гаспромекспорту, у износу од 30 милиона долара за гас који је испоручен од новембра 2000. до јануара 2001. године.
Дуг ће бити враћен тако што ће Србија сваке године исплаћивати по 10 милиона долара, при чему се први део дуга бити исплаћен до краја 2012. године, други део до краја 2013. године и трећи до краја 2014.

Дугорочни споразум о испоруци руског гаса Србији требало би да потпишу Министарство за енергетику Русије и Министарство за енергетику Србије, пише на сајту.

Током прошле године Гаспром је испоручио Србији 1,4 милијарди кубних метара природног гаса. (Вести)
« Последња измена: Август 31, 2012, 09:38:05 Гога » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #1 послато: Август 31, 2012, 04:29:13 »

  Дај боже да тај уговор заживи и опстане.Нажалост,ми смо јадна и бедна земља а политичари су нам велики лопови,незналице и глупаци.
  Надам се да нема штетних клаузула,али ко то зна,политичари за шачицу пара умеју да направе огромну штету.
Сачувана

Zeka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 711


Zeka


Погледај профил
« Одговор #2 послато: Септембар 30, 2012, 22:37:12 »

Русија неће дозволити черечење и нестанак Србије

ХОЋЕ ЛИ БУГАРСКА ПОМОЋИ САВРЕМЕНИМ ЗАПАДНИМ
„ВИТЕЗОВИМА ГРОБА ГОСПОДЊЕГ” ДА ЗАУСТАВЕ ЈУЖНИ ТОК?
Премијер Бугарске Бојко Борисов је захтев Русије за исплатом 1 милијарде еура на име компензације за одустајање од изградње АЕЦ, назвао „издајничким” и указао је на то да ће Русија имати проблема са наставком пројекта на гасоводу Јужни ток
Излазак Бугарске из пројекта обесмислио би га и сав гигантски припремни напор би се показао узалудним. Бугарска је његова кључна карика
Нема сумње да су економски узроци само „шминка” за закулисну политику у коју је ушла Софија
Ни у западним престоницама ни у Москви се не умањује значај Јужног тока као основног канала економској помоћи Србији. Гасовод би могао извући српску привреду у режим обнављања и развоја. А то ће ојачати међународне позиције Србије и њено неизбежно зближавање са Русијом
Напетост око пројекта је порасла и због тога што у руској политичкој елити не желе черечење и десуверенизацију Србије као језгра словенских народа на Балкану. Да такви планови постоје на Западу, данас нико више и не сумња
Гледајући из тог угла, Јужни ток не представља само економски или конјунктурно-политички пројекат. Изгледа да је први пут у послератној историји, Русија наишла на задатак цивилизацијских размера. Њој не може бити свеједно то, што ће са нестанком Србије нестати и утицајни део источноевропског православља
Данашња Србија у перцепцији Москве представља један од цивилизацијских стубова у предстојећем блиском судару, у коме ће прворазредни значај имати духовна супротстављеност
Из тога следи да и борба која се распламсала око Јужног тока није никаква шала
У блиској будућности ће постати јасно колико су озбиљне намере руководства Бугарске по питању саботирања пројекта Јужни ток
То руководство је познато по својој сервилности према Бриселу и Вашингтону и нема сумње да уноси иритирајуће моменте у процес усаглашавања по налогу својих западних ментора.

       
          Дмитриј СЕДОВ

       ...ГАС из шкриљаца је омогућио да САД још 2009. године претекну Русију по обиму производње овог енергента, после почетка примене хидрауличког ломљења лежишта - технологије која користи притисак воде са хемикалијама и песком ради образовања пукотина у шкриљцима, из којих се ослобађа гас.

       Пад цена гаса који је уследио у САД, довео је до губитка интересовања компанија у САД за набавку течног гаса из налазишта у Штокману, која је још увек у фази пројектовања и одобравања.

       За нове технологије заинтересовали су се и Европљани који имају доста својих шкриљаца, како би макар и делимично заменили увоз енергената. Посебно ревносан интерес у овом послу је показала Пољска, која сматра да се налази под диктатом Гаспрома.

       Истина, сада на путу тих технологија стоје „зелени” који тврде да цепање шкриљаца наноси штету животној средини.

       Без обзира на то што гас из шкриљаца још „циркулише” пре свега у САД и Кини, он већ сада представља стратешки изазов за традиционалне испоручиоце природног гаса.

       По прорачунима стручњака Међународне Енергетске Агенције (МЕА), као резултат активног ширења нових технологија, улога руског и блискоисточног гаса у међународној трговини може да се смањи за 45% (2010. године) до 35% у 2035. години.

       Негативно искуство са потцењивањем нових тенденција у гасној привредној грани, нагони нас да озбиљније прионемо на добијање нафте из битуменског песка. Наизглед је та производња технолошки отежана. За растварање битумена у песку и изношење раствора на површину, потребна је велика количина свеже воде и природног гаса.

       Но, све то може бити релативно. Резерве нафте у битуминозном песку у налазиштима  Алберти (Канада) и у Ориноку (Венецуела) износе 1,7 за прво и 2,0 трилиона барела за друго налазиште, док су светске резерве обичне нафте почетком 2006. године процењиване на 1,1 трилиона барела.

       То указује да ће се светске резерве нафте у будућности налазити на Америчком континенту.

       Данас комплетна светска производња нафте износи 84 милиона барела дневно а из битуминозних песака добија се само 1 милион барела.

       Но, ако се има у виду да Америчке компаније поново улажу огромна новчана средства за истраживање у тој области, то треба и овде очекивати нова решења.

       Нове тенденције не могу да не утичу на понашање иностраних партнера руских испоручилаца. Они у своје калкулације уврштавају и перспективе сопственог наступа на светском тржишту енергената добијених уз помоћ нових технологија и њихов језик у дијалогу са руским компанијама постаје све оштрији.

       Тако је Бугарска, увређена због тражења компензације од стране Русије због раскида уговора о градњи атомске електро-централе (АЕЦ) у Белену, сугерисала на могуће проблеме око „Јужног тока”. Премијер Бугарске Бојко Борисов је захтев Русије за исплатом 1 милијарде еура на име компензације за одустајање од изградње АЕЦ, назвао „издајничким” и указао је на то да ће Русија имати проблема са наставком пројекта на гасоводу „Јужни ток”.

       Раније су Бугари одустали од градње АЕЦ због недостатка инвестиција, као и под притиском западних партнера забринутих због јачања енергетске зависности од Русије.

       У јулу 2011. године „Атомстрој-експорт” који је требало да гради АЕЦ предао је тужбу против Бугарске националне електроенергетске компаније Међународном арбитражном суду Међународне трговинске коморе у Паризу, у износу од 58 милиона еура, за извршене радове на изградњи АЕЦ „Белене”. Почетком септембра 2012. године „Атомстрој-експорт” је прерачунао своје претензије према Бугарској: потраживани износ се попео на 1 милијарду еура. И мада изгледа да „Јужни ток” нема никакве везе са градњом АЕЦ, бугарска влада је покушала да ту тему окрене у своју корист. Тим пре што су се од годинама вођених преговора и усаглашавања око тог пројекта промениле власти у земљи, које сада тим пројектом уоште нису одушевљене.

       После промене власти, Бугарска је увела мораторијум на све крупне енергетске уговоре које је донело претходно руководство. Управо је Бојко Борисов, садашњи бугарски премијер, у лето 2009. године изјавио да се суспендују пројекти са Русијом, међу њима и „Јужни ток”. Годину дана су бугарске власти давале противуречне изјаве о заједничким енергетским пројектима са Русијом и тек је у јулу 2010. године постало јасно - Бугарска ипак улази у пројекат гасовода.

       Тада су Русија и Бугарска потписале „путну карту” по питању разраде бугарског дела „Јужног тока”. Тај документ представља својеврстан план приоритетних догађаја неопходних да би се пројекат реализовао на територији Бугарске.

       Затим су Гаспром и бугарски енергетски холдинг ЕАД потписали протокол по питањима реализације пројекта „Јужни ток” на територији Бугарске. Документ је између осталог одредио и тачку уласка будућег гасовода у гасни транспортни систем Бугарске а такође је и прецизирао његове параметре и одредио даље кораке у реализацији пројекта.

       Осим тога, у складу са потписаним протоколом између Бугарске и РФ, завршна инвестициона одлука ЕАД по пројекту мора бити донесена до 15. новембра текуће године.

       У новембру текуће године планирана је и посета Владимира Путина Бугарској, за када је, по свему судећи, било планирано потписивање овог документа. То би омогућило стварање транспортног чвора на територији Бугарске, из кога би се истовремено остваривале испоруке у два смера - на југо-запад и северо-запад.

       Изгледа међутим да су изненадне околности већ започети пројекат поново довеле до крајње непожељних тешкоћа. Излазак Бугарске из пројекта би га обесмислио и сав гигантски припремни напор би се показао узалудним. Бугарска је његова кључна карика.

       Нема сумње да су економски узроци само „шминка” за закулисну политику у коју је ушла Софија. Ни у западним престоницама ни у Москви се не умањује значај „Јужног тока” као основног канала економској помоћи Србији. Гасовод би могао извући српску привреду у режим обнављања и развоја. А то ће ојачати међународне позиције Србије и њено неизбежно зближавање са Русијом.

       Напетост око пројекта је порасла и због тога што у руској политичкој елити не желе черечење и десуверенизацију Србије као језгра словенских народа на Балкану. Да такви планови постоје на Западу, данас нико више и не сумња. То је постало очевидно још, рецимо приликом бомбардовања СР Југославије 1999. године, као и приликом вештачког зачетка „независног” Косова, који активно шири свој утицај на суседне српске области и Македонију.

       Гледајући из тог угла, „Јужни ток” не представља само економски или коњуктурно-политички пројекат. Изгледа да је први пут у послератној историји, Русија наишла на задатак цивилизацијских размера. Њој не може бити свеједно то, што ће са нестанком Србије нестати и утицајни део источно-европског православља. Данашња Србија у перцепцији Москве представља један од цивилизацијских стубова у предстојећем блиском судару, у коме ће прворазредни значај имати духовна супротстављеност.

       Због тога се Србија и око ње окупљени православни народи на Балкану перманентно сматрају савезницима Русије.

       Из тога следи да и борба која се распламсала око „Јужног тока” није никаква шала.

       У блиској будућности ће постати јасно колико су озбиљне намере руководства Бугарске по питању саботирања пројекта „Јужни ток”. То руководство је познато по својој сервилности према Бриселу и Вашингтону и нема сумње да уноси иритирајуће моменте у процес усаглашавања по налогу својих западних ментора. То што ради влада Бугарске, на језику политичара назива се уцена.

       Највероватније да аутори „Набука” маштају о томе да Бугари „сасеку” изградњу „Јужног тока”. Са тачке гледишта здравог разума то раније није имало смисла, јер „Набуко” никако није могао решити проблем попуњености цевовода и јужна маршрута је за њих потпуно немогућа за реализацију. Сада изгледа да се потајно надају у гас из гасних шкриљаца чије су резерве у Европи такође велике, а у тренутку ступања „Јужног тока” у погон, прве испоруке таквог гаса могу стићи на тржиште.

       Иако је такву логику тешко оправдати здравим смислом, јер се овде очигледно намеће руска пословица о врапцу у руци и голубу на грани.

       Али се често у историји здрава логика стављала на последње место. Зар се могу у религиозним ратовима или „крсташким походима” препознати „ослободиоци Гроба Господњег”.

       Не намеће се случајно ово подсећање на та мрачна времена. Јер ако упоредите недавни војни обрачун са Србијом, са понашањем „крсташа”, можете увидети мноштво сличности. Читава та фанатична немилосрдност према туђој вери и култури, неизбежно се претвара у пљачкашку фарсу, исто као и пре 800 година.

       Данашњи поход против Срба још увек тече пуном паром. Народ је још увек у стању грча, поцепан противуречностима унутрашње политике владајућих елита и диктатом поробљивача.

       Због тога данас помоћ Бугарске савременим западним „витезовима Гроба Господњег” може бити веома корисна. Без руског гасовода привредни организам Србије ће наставити да се гуши и да прелази на „вештачко дисање” Запада. Тада је довољно само одложити следећу прву помоћ и народ ће се наћи на коленима.

       Ето каква је диспозиција настала. Јачајући сопствену енергетску безбедност САД могу подстаћи своје савезнике на све опасније политичке игре.

       А и зашто не би подстицали? Они неће због тога имати последица.

       А што се тиче владе Бугарске, највероватније је таква њихова судбина. Сваки владар сам бира своје место у историји. А онда мора због њега и да се плаћа.


Fakti
Сачувана

Ал' тирјанству стати ногом за врат, 
довести га к познанију права, 
то је људска дужност најсветија!
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12598Погледај профил
« Одговор #3 послато: Октобар 13, 2012, 17:17:06 »

Руски гас за енергетску стабилностСрпски и руски министри енергетике потписали споразум о испорукама природног гаса из Русије, који ће допринети енергетској стабилности Србије. Споразум је знак да ће Србија бити енергетски безбедна у гасној привреди, каже министарка Зорана Михајловић. Постоје перспективе за повећање робне размене две земље, рекао руски министар Александар Новак.


Представници влада Русије и Србије потписали су у Београду споразум о испорукама природног гаса Србији, који ће допринети енергетској стабилности Србије и омогућити сигурност испоруке тог енергента у наредној деценији.

Споразум су у Влади Србије, у присуству премијера Ивице Дачића, потписали министарка енергетике, развоја и заштите животне средине у Влади Србије Зорана Михајловић и министар енергетике у Влади Руске Федерације Александар Новак.

Споразум предвиђа годишњу испоруку од пет милијарди кубика гаса Србији до 2021. године, а могао би, како се процењује, да допринесе да се с почетка наредне године цена гаса са 470 долара за 1.000 метара кубних спусти на 420 долара.

Министарка Михајловић је рекла да је данашњи споразум знак да ће Србија бити енергетски безбедна у гасној привреди и да ће имати довољно гаса у будућности. Михајловићева је додала да је споразум кровни на 10 година, а да следе годишњи споразуми о количинама и ценама између "Србијагаса" и "Гаспрома".

Она је, такође истакла да ће пројекат Јужни ток добити статус националног пројекта и да очекује да ускоро буду решена процедурална питања.

Министарка је указала на велики значај инвестиција у српску енергетику, не само за тај сектор, већ и за цео приевредни развој земље.

Руски министар Новак је рекао да споразум предвиђа испоруку пет милијарди кубика гаса годишње. "Пред нама је задатак унапређења сарадње у области нафте, гаса, електричне енергије, аграра, културе и других области, рекао је Новак и нагласио да постоје перспективе за повећање робне размене две земље.

"Обим руских инвестиција у економију и привреду Србије биће милијарду долара", додао је Новак.


Ускоро стратешки споразум Србије и Русије

Премијер Дачић је рекао да ће споразум обезбедити дугорочну испоруку гаса Србији и тиме у наредној деценији обезбедити стабилност у испоруци тог енергента.

Дачић је нагласио да очекује ускоро и потписивање стратешког споразума Србије и Русије, чији ће део бити данас потписани споразум о гасу.

"Наш циљ је да то стратешко партенерство буде операционализовано активностима Владе Србије, јер је неопходно да иначе неспорно историјско пријатељство и блискост две земље и народа буду преточени у сарадњу у свим сегментима друштва", рекао је Дачић.

Премијер је закључио да ће споразум о испоруци руског гаса бити још један корак у учвршћивању односа Србије и Русије.....(РТС)
***

Коначно нешто конкретно!!!

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=pxFrsKqI9oQ" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=pxFrsKqI9oQ</a>
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12598Погледај профил
« Одговор #4 послато: Октобар 15, 2012, 15:57:05 »

Цитат
Николић љут на министарку енергетике


Више од месец дана трајало је натезање око гасног споразума јер је министарка енергетике Зорана Михајловић једнострано мењала документ у жељи да из њега истисне "Југоросгас", сазнаје "Блиц" из извора блиских Влади Србије и кабинету председника државе.

(Тамара Спаић, Блиц)

Као Тома не зна, ко је дотична дама, а која је министар у његовој влади и још плус кадар СНС.

Ако се вратимо мало у прошлост и погледамо на којим је она била позицијама, биће нам јасно зашто је ово радила. Уопште, биће јасније зашто је "једнострано" мењала документ у жељи да истисне "Југоросгас".

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Zeka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 711


Zeka


Погледај профил
« Одговор #5 послато: Март 30, 2013, 11:59:59 »

Паника у Вашингтону: Јужни ток истискује САД са Балкана!


Иако већ 13 година Сједињене државе имају највећи утицај на власт у Београду, што се најбоље види по спремности републичке владе и председника државе да предају јужну српску покрајину, њихова политика контроле Балкана полако али сигурно, губи битку са стратешким и дугорочним, мегапројектима Руске Федерације. Амерички примат и у овом делу света заснива се на ширењу подела, и специфично на разградњи српске нације и државе, како би њихови сателити и НАТО базе имали што шири безбедносни појас. За вашингтонске стратеге, што су Србија и Срби слабији, то је њихова позиција јача. Супротно тој политици Русија улаже новац у стратешке пројекте који имају потпуно другачији ефекат, а међу њима се посебно истиче Јужни ток.

Почетком децембра 2012. године, на сто метара од Црног мора у граду Анапа, на компресорској станици „Рускаја“, уз присуство председника Русије Владимира Путина, почела је изградња једног од најскупљих пројеката у Европи, пројектованог на најмање 50 година. У Јужни ток ће се слити 16 милијарди евра, а захваљујући овом гасоводу 30 милиона домаћинстава у Европи биће снабдевено гасом и струјом. Поређења ради, по броју породица у нашој земљи, Јужни ток ће загревати 12 Србија! Значај овог пројекта за Србију је огроман. Процењено је да ће изградња дела Јужног тока који пролази кроз Србију коштати око 1,7 милијарди евра, док ће поред тога наша земља моћи да привуче још око 1,5 милијарди евра директних инвестиција. При том, изградња гасних електрана у Београду, Новом Саду, Панчеву и Нишу, као део пројекта Јужни ток, подиже вредност укупних инвестиција Гасовода у Србији на вртоглавих 5 милијарди евра, и повећава степен искоришћености електричне енергије са 25 на 80 одсто! На овај начин, енергетска ефикасност ће се повећати за више од три пута, што представља огромну уштеду за Србију! За 25 година експлоатације, гасовод би Србији могао да донесе 4 милијарди евра прихода од такси за транспорт гаса, које наша земља годинама плаћа другим државама. Изградња ће отворити између 2.500 и 5.000 нових радних места и упослити посусталу грађевинску оперативу дајући замајац целој привреди. Поред тога, Гаспром је у модернизацију и друге потребе НИС-а већ уложио 1,5 милијарди евра, по чему је рекордер у Србији! Такође, Алексеј Милер председник Управног одбора Гаспрома, недавно је најавио средњерочна улагања НИС-а у висини од 3 милијарде евра! Ни овде није крај, јер Јужни тог својим стратешким простирањем, чува територијални интегритет Србије и на терен уводи снажан савезнички фактор за нашу земљу – Русију. Овај гасовод ће се гранати према Републици Српској,  јачајући ову српску државу, али и према српском КиМ и Македонији, које НАТО третира као своје двориште. Русија ће штитити Јужни ток на начин на који и САД штите своје гасоводе, па и оружаном силом уколико затреба. Безбедносна зона око Јужног тока ће се простирати у ширини од 5 километара са сваке стране гасовода, а професионални и елитни српски и руски кадар учествоваће у његовом обезбеђивању.

Није ни чудо што се овим поводом „дигла коса на глави“ политичкој елити у Вашингтону, као и НАТО генералима. Јужни ток повезује српски етнички простор и српске државе на чијем разбијању они раде већ више од две деценије.Из тих разлога, наређење за напад на Јужни ток добио је амерички медијски бомбардер Б92, чији је сувласник Џорџ Сорош потписник петиције за бомбардовање Србије. Екипа емисије „Инсајдер“ је након медијског напада на преживеле Србе са КиМ, најавила нови серијал под насловом „Строго поверљиво – пословање Србијагаса“. За ове новинаре, Јужни ток је „такозвани пројекат века“, који ће Србију коштати 830 милиона евра, док је Душан Бајатовић директор Србијагаса кривац за много тога.

Међутим, стручњаци истичу да је само руска страна већ обезебедила три пута више новца за експропријацију земљишта (75 милиона евра) за српску трасу Јужног тока, за коју је иначе потребно издвојити 24 милиона евра. Поред тога одавно је познато да ће финансирање дела гасовода преко Србије бити пројектно, а партнери („Гаспром“ и „Србијагас“) преко заједничког предузећа 30 одсто радова финансираће сопственим средствима, а 70 одсто кроз зајам банака. Уколико српске и руске банке буду учествовале у финансирању овог пројекта, највећи део тог новца ће се вратити Србији и Русији. Ипак, уместо те стратегије власт у Београду нуди Немцима и чак САД, да учествују у градњи гасовода и остваре значајне приходе, уместо да ангажује српске и руске фирме и банке! Поред свега, укупне могуће инвестиције од 5 милијарди евра за део Јужног тока у Србији, дају шансу грађанима да се извуку из дужничког ропства и учине будућност своје деце извеснијом. У сваком случају, трошкови изградње Јужног тока за Србију се мере у милионима, док се профит рачуна у милијардама евра.

Јужни ток и Србијагас нису само на мети Б92– до недавно, тајног медијског сарадника приватне обавештајне компаније из САД – Стратфор, која је сарађивала са највећим америчким безбедносним службама. Медији и политичари блиски Александру Вучићу су још раније започели са медијским нападима на Србијагас, фокусирајући се на по њима најслабију карику Душана Бајатовића, који је и члан Управног одбора Југоросгаса. Нападе је претрпео и председник Републике Српске као казну за његову подршку Јужном току, а у медијима је помињана и смена Милана Бачевића који је изјавио да реализацију Јужног тока успорава неко други у власти, а не његово министарство. Бајатовића је прво напао „Информер“, наводећи да је под истрагом због корупције и криминала. Ово гласило у народу популарно зову „службени гласник“, због његове блискости с Вучићем. Након тога, министарка енергетике, која је Вучићев кадар, Зорана Михајловић изјављује да је Србијагас под истрагом. У свом маниру, председник СНС и координатор служби безбедности, као и по питању КиМ, у први план гура друге, да обаве прљав посао. Међутим, јасно је да ови напади имају везе са Јужним током и да поједини политичари у Београду, штите интересе САД на Балкану не водећи рачуна о свом народу.

Јасно је и да Јужни ток јача Србију и Републику Српску, због чега је он национални пројекат од прворазредног заначаја. Његова реализација зато, не сме да се доводи у питање.ФондСТ

Сачувана

Ал' тирјанству стати ногом за врат, 
довести га к познанију права, 
то је људска дужност најсветија!
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #6 послато: Мај 23, 2013, 04:00:15 »

Insajder: Srpski deo Južnog toka preko offshora

Izgradnju Južnog toka kroz Srbiju, koja treba da počne krajem ove godine, predstavnici poslednje tri vlade Srbije najavljuju kao posao veka, jer će Srbija godišnje zarađivati čak 200 do 500 miliona evra od tranzitnih taksi. Međutim, prema istraživanju Insajdera postoji mogućnost da novac od taksi najpre ode u Švajcarsku, jer je zajedničko srpsko-rusko preduzeće koje treba da gradi gasovod u Srbiji, registrovano u offshore zoni u švajcarskom gradu Cug. To znači da Vlada Srbije neće imati direktnu kontrolu nad profitom tog preduzeća.Southstream Serbia AG osnovano u Švajcarskoj zajedničko je preduzeće ruskog Gasproma koji ima 51 odsto i srpskog Srbijagasa koji ima 49 odsto. To preduzeće je zaduženo za ceo projekat izgradnje Južnog toka kroz Srbiju ali bi na računu tog preduzeća mogla da završi i dobit od budućih taksi.

Osnovano je kao klasična offshore firma, nema čak ni svoj poslovni prostor već je praktično samo jedno poštansko sanduče.

Preduzeće u offshor zoni formirano je za vreme vlade Mirka Cvetkovića ali je i aktuelna vlada, odobravala Srbijagasu ulaganja u novoosnovanu firmu u Švajcarskoj. Ministarka energetike Zorana Mihajilović priznaje u intervjuu za Insajder da Vlada neće moći u potpunosti da kontroliše firmu registrovanu van teritorije Srbije.

Zorana Mihajilović, ministarka energetike: Ono što baš ne mogu da razumem zašto je u Švajcarskoj formirano to preduzeće, zašto baš u jednom gradu u kojem su sve tako neobična preduzeća formirana. Kad imate mnogo tih preduzeća ćerki kompanija onda one uglavnom služe za, tako je praksa pokazala, ne mora da znači da će to da bude ovde, ali onda one uglavnom služe za ispumpavanje novca.Srbija je jedna od pet zemalja na trasi gasovoda Južni tok kojim će se ruski gas transportovati od Rusije ispod Crnog mora, preko Bugarske, Srbije, Mađarske i Slovenije do Italije. Kroz Srbiju će se graditi gasovod dugačak oko 400 kilometara. Prema istraživanju Insajdera, Srbija je međutim jedina od svih zemalja na trasi Južnog toka koja je pristala da se preduzeće koje će graditi deonicu kroz Srbiju registruje u drugoj državi. Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, potpisnik je, odlukom Vlade Srbije svih dokumenata kojim je glavno preduzeće za Južni tok kroz Srbiju osnovano u offshore zoni u Švajcarskoj. Bajatović je ujedno i član Upravnog odbora te firme.

Dušan Bajatović, direktor Srbijagasa: Dakle, ako nas vi pitate aaa o tome da je sedište, o tome da je sedište firme South Stream u Cugu u Švajcarskoj

Insajder: Tako je

Bajatović: Dakle to je tačno, ugovor je takav da može i tako nešto da se desi ali može da se desi samo uz saglasnost osnivača

Insajder: A gde to piše?

Bajatović: U ugovoru

Insajder: Kojem?

Bajatović: U tom koji vi spominjete ... Izvolite

Insajder: Hoćete da kažete da neće dobit od Južnog toka odlaziti u offshore zonu

Bajatović: Ne

Insajder: Ne? A šta nama garantuje to, koji dokument?

Bajatović: Pa znate šta, ja stvarno ne mogu da ispunjavam muzičke želje redakcije Insajder

Insajder: Pa nisu ovo muzičke želje, ovo su pitanja u interesu javnosti

Bajatović: Pa jesu, znači nemojte da kvarimo, nemojte da kvarimo, piše u ugovoru znači na kraju krajeva, ugovor ima dve strane, nije to potpisao Bajatović, nego je ugovor odobrila Vlada Republike Srbije, potpisani su u Švajcarskoj. Znači to što postoji mogućnost za nešto ne znači da će se to nešto desiti

Firma iz Švajcarske je, prema istraživanju Insajdera, u novembru 2011. registrovala ćerku firmu “South stream” doo u Novom Sadu. U osnivačkom aktu novosadske firme navodi se da između ostalog svoju celokupnu dobit može “slobodno i bez odlaganja transferisati u inostranstvo”. Time se praktično otvara prostor da se i deo dobiti naše države od Južnog toka, umesto da ostane u Srbiji, izvlači u Švajcarsku.<a href="http://www.youtube.com/watch?v=Ol_IQAxsnAk" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=Ol_IQAxsnAk</a>

http://www.b92.net/insajder/aktuelno-vesti.php?yyyy=2013&mm=05&dd=22&nav_id=716004

Још није ни почела изградња дела Јужног тока кроз Србију,а мешетари и политички лешинари увелико спремили терен за черупање плена.
Сачувана

pidikanac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1584Погледај профил
« Одговор #7 послато: Новембар 12, 2013, 17:16:20 »

Попут ненадане муње, блеснула је вест о почетку радова за изградњу „Јужног тока“!

Нико се томе није надао. И након повратка из Москве и поред неких изјава србског Председника Томе, да између односа Србије и Русије, постоје озбиљни пропусти, који су на страни Србије,  прича о Јужном току је била постављене ад-акта.

Ако уз то додамо, да су неке снаге из владајуће гарнитуре, путем „микрофона“ у особи Министарке Михајловић, озбиљним нападима на Србија Гас, ( уствари, дирекатн напад преко Бајатовића, на сам Газпром ) , испуњавала странице дневне штампе, онда је вест о почетку радова и те како узбуркала србску јавност.

И не само њу. Онима који будно прате све што се догађа у вези ове теме, познат је став УСА, у првом реду, а такође и неких чланица Европске заједнице.
Американцима не иде на руку овај план и њихова замисао водила је у другом правцу.
Трансферзала из исламских земаља Азербејџана, Нагорни Карабаха, делом из Казахстана и све преко Турске, скратила би крила Русији у пласману драгоценог гаса и у верзији америчких инвестиција и плана Набуко, примат Русије би био озбиљно угрожен.

На сву срећу, Русија је упорно радила на реализацији плана Јужног тока и само је још Србија, остала неодређена у својим политичким одлукама.

Не треба крити да су интереси две стране имали сличне поделе које нас свуда прате и наша су ружна слика.  Србија има  у сенци две опције и она тиха и скривена, која је усмерена према Европи и НАТО-у, учинила је многе неприлике у односима Србије и Русије.
Добијам утисак да је Путин коначно јасно поставио питање и да је Томи преостало само да у својој кући, ствари доведе на чистац.

Ненадана изјава за почетак радова је велики плус за наше односе са Русијом, снабдевање гасом биће Србији осигурано као и знатна финансиска добит која из тог пројекта,  Србији предстоји.

Интересантан кратак коментар познате руске историчарке, Јелене Гускове, која отворено стоји у свим питањима на страни Србије и отворено брани наше националне интересе,  открива део тајне која се скривала у србским главама, поводом Јужног тока.

Цитат сам преузео из НСПМ, са ударног места дневних вести:

-   „ Руска историчарка Јелена Гускова изјавила је да су, након потписивања уговора о „Јужном току“ између Србије и Русије, у америчкој амбасади рекли да је ту битку добила Русија, али су и обећали да тај гасовод неће бити изграђен. „То је политичка борба. Видећемо, чини ми се да ће ту Русија победити“, рекла је Гускова. „

Сваки коментар је овде сувишан јер се слика стања јасно открива и тајна, ко је стајао тако упорно задржавајући одлуке србске Владе, овде коначно постаје  и јавна тајна.
Тома је овом одлуком нанео западу сасвим добар ударац  и не треба сумњати да ће Србија у наредном периоду, са те стране добити пар шамара.

На овој страни, где је овај велики и значајан пројекат, Србија је себе поставила у угодну и сигурну позицију из које само може коначно убележити исправне политичке кораке.

Не треба сумњати да ће заговорници америчке опције и те како настојати да овај пројекат на сваком кораку бојкотују. Можда је управо то и једини начин да се жито очисти од кукоља и да се многе ствари код нас, поставе на право место.
Американцима сад преостаје да у транзитним државама, Маџарској, Аустрији и поготово Немачкој, изврше одговарајући притисак ,но не треба сумњати да се Немачка, као најјача страна опције, ипак налази у отвореној зависности од испорука гаса из Русије и да неможе себи дозволити луксуз да своје односе са Москвом, уведе у немирне воде.

Јужни ток ће Русију поштедети будућих сукоба интереса са Украјином, која је уз коришћење повлашћених цена и сигурне испорукке, седењем на столици Европе и НАТО-а ,озбиљно ометала руске испоруке.
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12598Погледај профил
« Одговор #8 послато: Новембар 24, 2013, 18:03:55 »

Министарка на руском отворила градњу Јужног тока

Влада Србије, Србијагас и Гаспром потписали су данас у Београду три уговора који омогућавају финансирање и изградњу деонице гасовода Јужни ток у Србији

Још само да свечано падну и прве варнице


Председник Србије Томислав Николић оценио је да почетак изградње гасовода Јужни ток осим енергетске сигурности и запошљавања људи, омогућава Србији да пошаље јасну поруку да је земља у коју вреди инвестирати и да има раднике који могу да изнесу капиталне пројекте.

На свечаности поводом почетка изградње деонице гасовода за руски гас "Јужни ток" кроз Србију, Николић је рекао да ће из Србије бити директно ангажовано око 2.500 радника, а индиректно око 100.000, а да ће захваљујући Јужном току дугорочно бити решено снабдевање гасом за око 35 милиона домаћинстава широм Европе.
 
Министарка енергетике Зорана Михајловић рекла је да је Јужни ток "крвоток" који обезбеђује живот и рад индустрије и омогућава отварање нових радних места.

На свечаности поводом почетка изградње деонице Јужног тока кроз Србију Михајловићева је оценила да ће све државе које се налазе на траси тог гасовода имати могућност да као "велика породица" равномерно користе ресурсе који ће бити на располагању.

Цитирајући на руском језику прву реченицу из романа "Ана Карењина", руског писца Лава Николајевича Толстоја да "Све срећне породице личе једна на другу, а да је свака несрећна на свој начин" и додала да Србија жели да буде део велике срећне породице која се сада ствара.

Директор Србијагаса Душан Бајатовић оценио је да гасовод Јужни ток није само пројекат који повезује Србију и Русију, већ да ће од њега корист имати и многе друге европске земље које су већ укључене у његову градњу или то тек планирају.

Бајатовић је захвалио председнику Србије Томиславу Никлоићу, премијеру Србије Ивици Дачићу и првом потпредседнику Владе Србије Александру Вучићу што су се побринули да буде политичке воље за спровођење тог пројекта.
 
У Палати Србија, на церемонији почетка изградње Јужног тока кроз Србију, уговор о финансирају потписали су директор Јавног предузећа Србијагас Душан Бајатовић и председник Управног одбора Гаспрома Алексеј Милер. Уговор о транспотру потписали су Бајатовић, Милер и заменик директора Сектора за пројекте Гаспрома Алесандар Сиромјатин. Уговор о проглашењу деонице Јужни ток за пројекат од националног значаја потписали су министарка енергетике Србије Зорана Михајловић, Сиромјатин и Бајатовић.

У градњу деонице гасовода Јужни ток у Србији биће уложено 1,9 милијарди евра.

Деоница Јужног тока кроз Србију биће дуга 421 километар, а предвиђена је и градња два крака - за Хрватску дугог 52 километра и за Републику Српску дугог 105 километара. Ради се и пројекат јужног крака према Македонији.

Градња Јужног тока у Србији требало би да буду завршена за две године. Капацитет тог гасовода у Србији биће 40,5 милијарди кубних метара годишње.

Изградњу Јужног тока кроз Србију реализоваће заједничко предузеће са седиштем у Швајцарској - Саут стрим Србија, у коме Србијагас има 49, а Гаспром 51 одсто власништва.

(Бета)
***

Ова жена је лицемер и ни по чему се не разликује од осталих чланова владе. Сви играју неке игре!

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12598Погледај профил
« Одговор #9 послато: Децембар 05, 2013, 00:11:27 »

Брисел зауставља "Јужни ток"!


Почетак градње "Јужног тока" у Србији

Европска комисија саопштила је да споразуми више земаља о градњи "Јужног тока" крше законе ЕУ. Тражи се да те земље поново преговарају са Русијом или да пониште уговоре

БИЛАТЕРАЛНИ споразуми о изградњи гасовода "Јужни ток", који су потписани између Русије, Бугарске, Србије, Мађарске, Грчке и Словеније, Хрватске и Аустрије, представљају кршење закона Европске уније и о њима мора да се преговара из почетка, саопштила је у среду Европска комисија.

Директор за тржишта енергије при Европској комисији Клаус Дитер Борхерт рекао је, обраћајући се у Европском парламенту, да су споразуми кршење закона ЕУ.

- Комисија је погледала те споразуме и дошла до закључка да ниједан од њих није у сагласности са законима Уније - објаснио је Борхерт и додао да је тиме државама речено да су под обавезом, јер су чланице ЕУ или чланице Европске енергетске заједнице и да морају затражити поновно преговарање споразума са Русијом, како би ти међудржавни споразуми били у склади са законима ЕУ.

Борхерт је истакао да, уколико ти преговори не буду вођени успешно, онда државе треба да пониште споразум са Русијом.

Европски комесар за енергетику Гинтер Етингер је послао писмо руском министру енергетике Александру Новаку како би му објаснио ситуацију. Борхерт је нагласио да постоје три велика питања о споразумима.

Прво, морају се посматрати правила раздвајања власништва мреже, а то значи да "Гаспром", који је и произвођач и снабдевач гаса, не може у исто време бити и произвођач и власник мреже за транспорт.

Друго, недискриминаторни приступ треће стране гасоводу мора бити обезбеђен, и не може бити ексклузивно право "Гаспрома" да буде једини снабдевач.

Треће, тарифна структура се мора решити.

- Да ли је могуће усагласити изградњу гасовода и оперативни део "Јужног тока" са тим правилима? Не знам, не знам још - рекао је Борхерт.

(Танјуг, вечерње НОВОСТИ)


***


Шта се све неће издешавати у вези "Јужног Тока"! Које игре ће се све играти, само да се што више одуговлачи са почетком његове изградње. Ово је класична саботажа!!!Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Zeka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 711


Zeka


Погледај профил
« Одговор #10 послато: Децембар 05, 2013, 22:04:52 »

Русија и Србија не прихватају правила Брисела која руше Јужни ток

 

Београд – На јучерашњој конференцији у Бриселу у Европском парламенту под називом „Јужни ток – еволуција једног гасовода“, из уста српске министарке за енергетику Зоране Михајловић, коју иначе прати глас критичара тог пројекта, чуло се признање о изузетној користи коју ће Србија имати од тог енергетског подухвата. Такође, на поменутом скупу се могао чути и европски захтев или боље речено претња – да се практички читав пројекат Јужног тока врати на почетак, али то је одлучно одбијено, барем што се тиче руске и српске стране.

Наиме, српска министарка је у свом обраћању учесницима тог скупа јасно нагласила које су све предности Јужног тока за Србију, при чему је истакла да се ради о томе да ће током његове изградње, што директно што индиректно, да се запосли око 150.000 људи, а да ће и после завршетка изградње на одржавању Јужног тока сигурно остати стално запослено око 3.500 радника.

Осим тога, она је на конференцији поменула још једну корист од Јужног тока, рекавши да Србија након изградње руског гасовода више неће морати плаћати веома високу цену за транзит гаса кроз Украјину и Мађарску коју сада плаћа, и још је додала да „Србија планира да постане главни центар за транзит и складиштење енергената у региону”.

Али оно што је сигурно највише одјекнуло на том скупу, била је изјава званичног представника Европске комисије Клауса Дитера Борхарта, да билатерални споразуми о изградњи гасовода Јужни ток, који су потписани између Русије и низа других земаља, укључујући и Србију, представљају кршење закона Европске уније, и да као такви морају да се испочетка преговарају. По његовим речима, Европска комисија је погледала те међудржавне споразуме и дошла до закључка да ниједан од њих није у складу са законима Уније, те запретио да уколико државе-чланице Европске уније или државе којих се то тиче не буду поново договарале споразуме – у том случају „Европска комисија има начине и средства да их обавеже да то учине“, при чему је нагласио да Јужни ток не може да ради по садашњим споразумима.

Иначе, посматрачима са стране та изјава може изгледати и као политички мотивисана пакост, с обзиром да се временски подудара управо са украјинским удаљавањем од Европе и приближавањем Русији. Да се она може посматрати и на тај начин, говоре и раније изнета мишљења стручњака – да Европа има традиционално политички мотивисан однос према повећању испорука енергената из Русије, а као потврду томе су навели тадашње оптужбе главног европског комесара за енергетику Гинтера Етингера на рачун Русије и пројекта Јужни ток.

У сваком случају, у одговору на напад Европске комисије на гасовод Јужни ток, заменик руског министра енергетике Анатолиј Јанковски је јуче рекао да „Русија не прихвата да се правила Европске уније односе на прекограничне пројекте, као што су гасоводи који нису стационирани само на територији Уније“, адиректор извоза у руском Гаспрому Александар Медведев је на том скупу у Бриселу јасно поручио да упркос свему „ништа не може да спречи изградњу Јужног тока“.

Исто тако, и министарка Зорана Михајловић је у осврту на ставове високог функционера Eвропске комисије дa земље-учеснице Јужног тока морају изнова преговарати са Гаспромом, казала да се „не може од Србије очекивати да ревидира уговоре, а да то није урадила ни једна од других држава, па ни чланица Европске уније као што је Бугарска“. А на крају она je додала да би таква ревизија енергетског споразума значила – пад српске владе.

Према томе, јуче се из изјава српских и руских званичника могло закључити да ни овај најновији европски покушај да се обори Јужни ток и све врати на почетак, благо речено није наишао на одобравање. Штавише, из саопштења српске и руске стране се види да се не узбуђују много због тога, и да барем засад немају намеру да се повуку пред претњама Европске комисије. Свидело се то Бриселу или не.

Ратко Паић

Фонд Стр. КултуреЧека се Кацин да развари цеви и да стави тачку на све дилеме које нас тренутно муче.

Зека
Сачувана

Ал' тирјанству стати ногом за врат, 
довести га к познанију права, 
то је људска дужност најсветија!
pidikanac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1584Погледај профил
« Одговор #11 послато: Март 05, 2014, 11:35:38 »

Јужни ток гасовода, -  велика лаж Србије?

Мало ко од обичних људи, да себи не поставља питање: шта је са наставком радова на Јужном току Гасовода кроз нашу земљу. Кад се сасвим добро зна да је Европа, уз своју „украјинску „ политику била начелно против овог пројекта, садашње ћутање око наставка радова је и више него чудно.

Јужни ток је био и остао руски пројекат ради избегавања било какве зависности од превртљиве Украјине, која се блиско слизала са Бриселским жељама и даљим ширењем НАТО-а према истоку
Жеља Русјије да гасом обезбеди и јужну Европу, где припада и наша Србија, пројекат је од највеће важности по питању снабдевања енергетицима!

Дуго је трајала цела прича око учешћа Србије па је напокон, после јасног питања Русије, шта уствари Србија стварно хоће, одлука и почетку радова уз много помпе и говора, донесена.

Од тог симболичног почетка радова и уз заставе и много славља, заварене су прве цеви за Гасовод и Србија је веома чудно, напрасно у вези тог пројекта, - заћутала.
Ни гласа нема о радовима, нема извештаја, нема оног нашег радосног понашања када нешто добијамо што ће нам сасвим добро послужити.

Знајући са проевропски циљ многих наших политичара и њихове зависности од њихових западних господара, отпор за овај пројекат, наслућивао се у Влади Србије и само је Председник Николић, у неким изјавама овај пројекат подржао. Последња саопштење показује сву поквареност србске политике и дволичност Владе Србије на челу са националним издајницима, -  наше слободе и самосталности, напрасно отвара пандоримну кутија нашег незнања али и злих слутњи.

Премијер Србије, ненадано пушта да прва капља уља, падне у ватру. Вест је фрапантна и просто невероватна. Иза кулиса понашања србске Владе, открива се велика лаж која само показује да су западни наредбодавци и те како на „лопти“ и да Брисел о свему у Србији одлучује.

Господин Дачић коначно пушта патку и строго чуваног кавеза у јавност:
-   „  „реализацију пројекта Јужни ток у Србији тренутно кочи проблем са обезбеђивањем државних гаранција“  док је Министарство енергетике саопштило да „државне гаранције нису обезбеђене због рестриктивне политике Министарства финансија против повећања задужења државе“


Након оног јасног анти-руског понашања Министарке Михајловићеве које је просто бојкотовало овај пројекат и када је руска Влада просто била присиљена, да од председника Николића затражи коначан одговор, марама са очију нам је пала.
Влада Србије је овај пројекат прихватила и по сопственим изјавама, све потребне радње за реализацију и почетак радова, биле су урађене.

Сад сам сигуран да србски политичари који воде ову државу и представљају је и другим народима, су лажови и преваранти,  да им ни Ал Капоне раван није и да је срамота за нас да нас овакви људи представљају.
Ако након све радости и бучног почетка радова, сад настају овакве изјаве, онда смо заиста на крају свега што се да толерисати.
Србија са њима губи свако поштовање и респект на међународном пољу, на унутрашње, издајом националних интереса је и тако обична каљуга срама и неморала.
Ова вест захтева најхитније објашњење. Србија је то дужна најпре својим руским партнерима али и нашем народу који коначно има право да сазна шта се у грму у србској Влади  скрива...

Извор изјаве премијера Дачића, -НСПМ од данас, 05.03.2014
Сачувана
pidikanac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1584Погледај профил
« Одговор #12 послато: Јун 05, 2014, 12:57:25 »

Очито веома јак ветар од стране запада. Десна рука Александра Вучића и његова гласноговорница, министарка саобраћаја Зорана Михајловић, храбро изјављује да се Србија несме само ослонити на „Јужни Ток“
Полако се уводи новина у изјавама Владе Србије, лако одстојање од интереса Русије и наше велике радости да из тог правца, коначно добијемо значајну улогу у том партнерству.

И док Србија клеца под притисцима Брисела и нових захтева да се одвојимо у нашем пријатељству од Русије, Брисел отвара и други фронт борбе против Путина и Москве.
На ред је дошла западу „братска“ Бугарска која се попут и Србије, понадала безбедном али и директном снабдевању са руским гасом.

Рачуница Европе је јасна. Што даље од Москве. На потезу је Вучић, очигледни и доказани пријатеља запада и Американаца уз чију је помоћ и зазео на грбачу Србији. Хоће ли имати „муда“ да се успростави природним и вековним везама Србије са Русијом?

Ова тужна креатура од Министарке, постаје лош звучник за уши народа који је научен на далеко угодније тонове. Србија радо пева и руске песме. Од увек, - примедба за оне који мисле дугачије...
Преузевши на себе улогу папагаја великиг Алекса, постаје већ помало и смешна. Њена прозирна улога у власти Србије, уништила јој је и оно мало ауторитета, којег је имала на почетку своје политичке каријере.

Брисел и Американци јасно показују да им је територија Украјине стратешки циљ у заокружењу НАТО снага, према Русији. Њима није стало до Украјинаца. Досадашњи гасовод преко Украјине, успостављањем "Јужног Тока", губи  своју стратешку илогу и Украјина је губитник, мада њезина политика овог пута превиђа пањ у сопственим очима.
Бриселу је "Јужни ток" такође пањ у оку јер са овим пројектом, Русија добија тоталну независност од било каквог уцењивања запада у политичкој игри са Кијевом.

Следи прилог:Brisel „lomi Bugarsku” povodom Južnog toka..

OBJAVLJENO: 5. JUN 2014. U 12:27 / izvor Web-Tribune

Evropska komisija ne planira da preduzima mere kratkoročnog karaktera radi blokiranja gradnje gasovoda Južni tok – objavio je portparol EK Antoan Kolombani.
„Započeli smo proceduru otklanjanja kršenja evropskog zakonodavstva koja je napravila Bugarska prilikom tendera za gradnju tog gasovoda. Čekamo odgovor Bugarske a dalje mere će se preduzimati kad bude dobijen odgovor Sofije.

Ona ima pravo da navede svoje argumente i da objasni svoju poziciju, a zatim će se pristupiti otklanjanju  odstupanja od evropskih zakona” – ukazao je Kolombani.
Upitan – šta će uraditi EK ako Sofija ne pokaže nameru da obustavi gradnju Južnog toka – Kolombani je samo ponovio: „Sada smo u pravnoj proceduri otklanjanja odstupanja. Kao što sam rekao, čekamo zvanični odgovor Bugarske”.
Сачувана
pidikanac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1584Погледај профил
« Одговор #13 послато: Јун 06, 2014, 17:04:50 »

Bugarskoj draži Južni tok od EU?

IZVOR: TANJUG

Sofija -- Bugarska nije saglasna sa zahtevom Evropske komisije za obustavljanje radova na gasovodu Južni tok, objavio je danas Blumberg.
 

Blumberg je to objavio pozivajući se na bugarskog ministra privrede i energetike, Dragomira Stojneva.

"To je prioritetni infrastrukturni projekat i nadam se da će ubuduće naići na veće razumevanje EK. Južni tok ne treba da bude talac međudržavnih odnosa i konflikta između Ukrajine i Rusije", naglasio je Stojnev.

Kako je ranije javio Itar tas, EU je u sredu zatražila od Bugarske da obustavi realizaciju Južnog toka. Predstavnica EK za energetiku, Sabina Berger, navela je tom prilikom dva pravna razloga za takav korak. Jedan je zahtev EK za usaglašavanje bilateralnih vladinih sporazuma za izgradnju Južnog toka sa normama Trećeg energetskog paketa.

Pored toga, Brisel je osumnjičio Bugarsku za narušavanje evropskih pravila prilikom raspisivanje tendera za izgradnju infrastrukturnih projekata i davanja privilegija ruskim i bugarskim kompanijama, podseća Itar tas.

Bugarsko ministarstvo privrede i energetike je istog dana izdalo saopštenje da zemlja ispunjava sve zahteve evropskog zakonodavstva s projektom gasovoda Južni tok.

"Očekujemo zvanično pismo EK u kome će biti postavljena pitanja na koje EK želi da dobije komentare i daćemo odgovore na njih u propisanom roku", navodi se u saopštenju bugarskog ministarstva.

Proces izbora izvođača za projektovanje, isporuku materijala, izgradnju, obuku radnika i puštanje u rad bugarskog dela gasovoda Južni tok, bio je u skladu sa zakonskim procedurama bugarskog i evropskog zakonodovastva. Kompletna informacija o tome će biti dostavljena Evropskoj komisiji, navela je zvanična Sofija.

----------------------------------------------------

Искрено се надам и хтео бих да поверујем, - и у главама наших политичара, мораће да се нађе спремност за слично реаговање.
Јужни Ток је пројекат којим читав балкански регион, добија потребан гас директним путем, од руске стране.
Русија је тим пројектом независна од било каквих утицаја и сметњи, попут оних које је доживела од стране Украјине! Јужни ток упсталом није само бугарски и српски већ има свој стратешки значај за читаву Европу.

Гас и политика, то не иде једно са другим под руку. Брисел се понаша незрело и кабадахиски. Не дозволимо да се ова прљава игра политике, поигра са енергетицима који су потребни свету.
Србији су неопходни...
Сачувана
pidikanac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1584Погледај профил
« Одговор #14 послато: Јун 09, 2014, 09:02:12 »

Хроника

Бугарска суспендовала радове на Јужном току
        
недеља, 08. јун 2014.

СОФИЈА – Бугарска је обуставила радове на пројекту Јужни ток, саопштио је данас бугарски премијер Пламен Орешарски, након сусрета са групом америчких сенатора.

„Примили смо захтев од Европске комисије (ЕК), након чега сам наложио суспендовање радова. Даље активности ће бити јасније након додатних консултација с Бриселом” изјавио је Орешарски, а преноси Итар-Тас.
ЕУ је у среду затражила од Бугарске да обустави реализацију Јужног тока. Представница ЕК за енергетику, Сабина Бергер, навела је том приликом два правна разлога за такав корак. Један је захтев ЕК за усаглашавање билатералних владиних споразума за изградњу Јужног тока са нормама Трећег енергетског пакета.
Поред тога, Брисел је осумњичио Бугарску за нарушавање европских правила приликом расписивање тендера за изградњу инфраструктурних пројеката и давања привилегија руским и бугарским компанијама.
Русија још није примила било какво службено обавештење од Бугарске о суспензији радова на Јужном току, саопштило је данас руско министарство енергетике.
Ови питање би, међутим, могло да буде покренуто на тространом састанку о гасу између представника Русије, Украјине и ЕУ, који би требало да се одрже у понедељак у Бриселу, истакао је портпарол поменутог руског министарства.

(Танјуг) преноси НСПМ

Бугарска се предала. „ЈУЖНИ ТОК“ стављен на лед...

Све наде да ће Бугарска ипак остати уз пројекат „ЈУжни Ток“, - пале су у воду. Притисак Вашингтона, -  чисте политичке природе и Брисела, који одано прати, однос запада према Русији, - довели су до коначне сахране овог вредног пројекта.

Сваки даљи развој ситуације, додирнуће и Србију чиме се политички интереси запада, у односу на европску зависност од руског гаса, али и прилика везаних за Украјину, постављају у најгорем могућем светлу.

Јачање и просперитет економског утицаја Русије, Американцима је трн у оку. Док УСА трпи видну рецесију, губитак прилива капитала и слабљене своје привреде, Русија, која јача своју економију и данас представља озбиљног светског партнера, ни мало не одговара америчким плановима.

„ЈУжни Ток“ је доведен у питање утицајем западне политике и питање је да ли ће Европа заиста подлећи америчким жељама без обзира на блиске и веома јаке привредне везе са Москвом!
Запад са Американцима покушава да Украјини, коју већ сматрају за наредног активном члана НАТО пакта, спасе досадашњу важност у транзиту руског гаса према Европи. Јужни Ток напротив, ослобађа Русију од било какве зависности.

Надамјамо се да ипак по питању овог пројекта, још није пала задња реч....
Сачувана
Cuburac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1179Погледај профил
« Одговор #15 послато: Јун 09, 2014, 20:35:10 »

Bugarska se opirala EU, ali su podlegli pritiscima i ucenama amerikanaca. Dzon MekKein i jos dva senatora su bili u Sofiji prosle nedelje i izvrsili su zivotinjski pritisak na Bugare. Nisu mogli nista da urade Madjarima ili Austrijancima, ali Bugraska na cijoj je teritoriji ulazni cvor celoga gasovoda je kljuc svega, a ekonomski i politicki je veoma slaba zemlja. Citam jutros nasa vajna ministarka Zorana Mihajlovic sva likuje od srece sto ce radovi na Juznom Toku prekinuti i u Srbiji. Ovo je velika ekonomska steta za ceo Balkan i jos jedna pouka svim narodima koliko je americka ekonomsko politicka hegemonija opasna za ceo Svet.
Сачувана
pidikanac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1584Погледај профил
« Одговор #16 послато: Јун 24, 2014, 20:34:22 »

Ко би рекао, Аустријанци потписали уговор за Јужни Ток..
Велико изненађење, уцене Европе и УСА да све иде искључиво преко Украјине, ( која не плаћа и уцењује Русију због њене зависности од Кијевске добре воље ), - се овом одлуком покривају са интересима и Србије.
Ово је само почетак. Продаја гаса Европи је нормалан трговачки поступак и неможе зависити од политичких условљавања која одговарају  западнох политици и ширењу НАТО снага према истоку....

I pored otpora Evropske komisije, Austrija potpisala ugovor o Južnom toku!

OBJAVLJENO: 24. JUN 2014. U 17:36 /WEB TRIBUNE


Generalni direktor austrijskog naftnog koncerna OMV Gerhard Rois i šef Gazproma Aleksej Miler potpisali su dana u Beču ugovor o izgradnju austrijskog dela gasovoda Južni tok

Potpisivanje sporazuma obavjeno je uoči posete predsednika Rusije Vladimira Putina, koji će danas posle podne doputovati u radnu posetu Beču.

Dogovoreno je da ruski gas kroz Južni tok od 2017.bude dopreman u Austriju.

Inače sporazum je potpisan i pored otpora Evropske komisije, na čiji pritisak je Bugarska nedavno odustala od izgradnje Južnog toka.
„Radi se o investiciji u bezbednost snabdevanja Evrope energijom“; poručio je šef OMV Rois.
Južni tok prema njemu je u potpunoj saglasnosti sa evropskim pravom.

Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12598Погледај профил
« Одговор #17 послато: Јул 09, 2014, 03:59:02 »

Русија и Србија прелазе на нову фазу реализације пројекта Јужни ток
Москва и Београд су данас потписали уговор о изградњи гасовода и компресорске станице, рекао је новинарима шеф Гаспрома Алексеј Милер.

Приликом сусрета са председником Руске Федерације Владимиром Путином премијер Србије Александар Вучић је рекао да је задовољан због обављеног посла и назвао га најважнијим уговором у сарадњи двеју земаља у оквиру Јужног тока.

(Глас Русије)« Последња измена: Јун 02, 2017, 21:20:27 Гога » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12598Погледај профил
« Одговор #18 послато: Јул 09, 2014, 04:37:15 »

"Центрогас" гради "Јужни ток" кроз Србију

Компаније "Јужни ток Србија" и "Центрогас" из Русије потписале су Уговор о изградњи деонице магистралног гасовода "Јужни ток" кроз Србију, вредан око 2,1 милијарду евра. "Центрогас" је победио на тендеру који је компанија "Јужни ток Србија" расписала за извођача радова на српској деоници гасовода.


Уговор су потписали директори "Јужног тока Србија" Душан Бајатовић и Александар Сиромјатин, са генералним директором "Центрогаса" Станиславом Аникејевом, а после потписивања су поручили да је ово историјски дан за српску енергетику. 

"Центрогас" је "Гаспромова" ћерка компанија и градиће 420 километара "Јужног тока" кроз Србију. Сав финансијски ризик изградње према Уговору сноси компанија "Гаспром".

"Ми га овде препознајемо као кључ у руке, што значи да ће сав ризик за изградњу 'Јужног тока' сносити наши пријатељи из Русије", рекао је Душан Бајатовић.

Он истиче да новац даје "Гаспром", што у пракси значи да ће сав финансијски ризик сносити та компанија.

"Без обзира на то што руска страна сноси све ризике и даје новац, неће бити никаквих промена у управљачким правима српске стране у компанији", рекао је Бајатовић.

"Уговор означава крај двогодишњег рада и "Србијагас" и "Гаспром" учиниће све да Србија постане гасно чвориште. Изабрали смо компанију која може најквалитетније да ради овај посао јер има 40 година искуства на градњи гасовода", рекао је Александар Сиромјатин.

Према његовим речима, први гас ће, према плану, потећи до краја 2016. године.

Наредних недеља почеће велики послови, набавка опреме, тендери за цеви. Али најважније је што се извођач радова уговором обавезао да ће у изградњи ангажовати српска предузећа.

"Учинићемо све да максимално поштујемо рокове које је наручилац радова поставио. Рачунамо да ће српске компаније, посебно грађевинске, које су признате у тој области, учествовати у изградњи 'Јужног тока'", рекао је Станислав Аникијев, директор "Центрогаса".

За "Јужни ток" кроз Србију већ је урађен идејни пројекат, имају и локацијску дозволу, а следи прибављање грађевинске дозволе за целу трасу.

Откуп земљишта је почео и обећавају да ће новац бити исплаћен свим грађанима кроз чија имања гасовод буде пролазио.

Бајатовић је после церемоније потписивања уговора посебно захвалио председнику Руске Федерације Владимиру Путину и премијеру Србије Александру Вучићу, који су, како је рекао, помогли да се реше нека отворена питања, што је омогућило потписивање тог уговора.


(РТС)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12598Погледај профил
« Одговор #19 послато: Децембар 02, 2014, 18:49:09 »

Европа без Јужног тока: Москва кренула заобилазним путемГасовод Јужни ток требало је да буде постављен преко дна Црног мора, даље преко територије Бугарске, Србије, Мађарске, Аустрије и Грчке. Главни циљ пројекта је независност јужноевропских земаља од транзита руског гаса преко Украјине. У прво време Јужни ток је добио одобрење Европе, али у процесу је прикочен због препрека Европске комисије. А када је започела украјинска криза, ствар се зауставила у мртвој тачки.

Ако Јужни ток Европи није потребан, Москва неће инсистирати. У таквим условима Русија не намерава да настави рад на пројекту, изјавио је на конференцији за штампу у Анкари Владимир Путин.

Што се тиче Јужног тока, став европске комисије био је неконструктиван. У суштини, она није помагала у реализацији овог пројекта, ми видимо да се стварају препреке за његову реализацију. Ако Европа не жели да га реализује, значи, он неће бити реализован. Ми ћемо преусмерити токове наших енергетских ресурса у друге регионе света – између осталог помоћу убрзаног развоја пројеката за производњу течног гаса. Пласираћемо на друга тржишта.

Између осталог, шеф државе саопштио је да се увећавају обими испорука у Турску са попустом од 6%, а такође је допустио изградњу гасног хаба, преко којег плаво гориво може да стиже у земље Јужне Европе. Куда ће се преусмерити токови руских енергената, сазнало се буквално неколико минута после изјаве преседника Русије. Председник управе Гаспрома Алексеј Милер изјавио је да се планира изградња цевовода истог капацитета у Турску, са перспективом изласка на границе ЕУ. Већ је потписан меморандум између Гаспрома и турског Botas о изградњи морског гасовода преко Црног мора у правцу Турске капацитета 63 милијарде кубних метара гаса годишње. 14 милијарди за саму Турску, остало ће отићи на турско-грчку границу.

Велики значај има то што је Владимир Путин дао своју изјаву у Турској – фактички понудио јој је да постане нови транзитер руског гаса у Европу. То се објашњава тиме што се односи Москве и Анкаре последњих година могу назвати економским са политичким подтекстом, истиче експерт Института за стратешка истраживања Ана Глазова.

У случају Русије и Турске политички односи се могу сасвим оправдано повезати са трговинско-економским. Управо база трговинско-економске сарадње постала је основни темељ за напредак политичког дијалога између две земље последњих деценија. У суштини, они пројекти које реализује Русија и Турска, пре свега енергетски, почев од Плавог тока који је био реализован још 2013. године, нису толико економски, колико добијају геополитички карактер.

Експерти су једнодушни: никаквих економских ризика у одустајању од Јужног тока за Русију нема. Јер пројекат је у великој мери требало да сведе на минимум ризике за европске клијенте, који су већ више пута осећали тешкоће због прекида основног транзитног тока преко територије Украјине. Тако да реакција из европских земаља (оних које су заиста биле заинтересоване за пројекат) сасвим је очекивана. Премијер Србије Александар Вучић је назвао одлуку Русије о изласку из Јужног тока лошом вести за Србију. Председник Републике Српске Милорад Додик је назвао новост драматичном и изјавио да Европа оставља босанске Србе у ситуацији када ће морати да плате транзит гаса западним посредницима.

Интересантан коментар је стигао из америчких пословних кругова. Тамо су истакли да је одуставиши од Јужног тока Кремљ скину са дневног реда питање политизације испорука руског гаса у Јужну Европу. Својим кораком Русија је ставила тачку на све покушаје шпекулисања на тему политичког притиска Москве на разне земље.

(Игор Силецки, Глас Русије)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12598Погледај профил
« Одговор #20 послато: Децембар 02, 2014, 19:12:37 »

ГАСОВОД у СРБИЈУ СТИЖЕ ИЗ ГРЧКЕ уместо из Бугарске !!!


Цитат
GASOVOD u SRBIJU STIZE IZ GRCKE umesto iz Bugarske !!!

Projaket "Juzni Tok" je zatvoren kompletno. Bugarska moze samo da kaze - voz je otisao.

Gazprom CEO Alexi Miller kaze da projekat JUZNI TOK je potpuno zatvoren i Bugarska je izgubila svoju sansu. Medjutim, gas u Evropu ce u svakom slucaju zaobici Banderovsku Ukrajinu. Sada ce juzni tok biti poslat u prijateljske zemlje zaobilazeci "dolgodumayuschih." (?). Gas ce biti poslat u Tursku, Grcu i SRBIJU sve do Evrope. Sve ove zemlje protiv Americke agresije pokazuju prijateljske relacije sa Rusijom


............

 Проект "Южный Поток" закрыт полностью. Болгарии можем сказать лишь одно - поезд ушел.

Глава Газпрома Алексей Миллер заявил, что проект "Южный Поток" закрыт полностью, Болгария упустила свой шанс. Однако газ в Европу пойдет в любом случае, в обход бандеровской Украины. Теперь южный газовый поток будет направлен в дружеские страны, в обход "долгодумающих". Газ будет направлен в Турцию, оттуда в Грецию, далее в Сербию и т.д. по Европе. Все эти страны, на фоне агрессии США выражают самые дружеские отношения к России.


.............

The project "South Stream" is closed completely. Bulgaria can say only one thing - the train left.

Gazprom CEO Alexei Miller said that the project "South Stream" is completely closed, Bulgaria lost its chance. However, the gas in Europe will anyway bypassing Bandera Ukraine. Now southern gas stream will be sent to friendly countries, bypassing the "dolgodumayuschih." The gas will be sent to Turkey, then to Greece, then to Serbia, etc. Europe. All these countries, against US aggression express the most friendly relations with Russia.

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12598Погледај профил
« Одговор #21 послато: Мај 28, 2015, 23:15:00 »

Вучић: Прихватићемо сугестију САД и прећи на гас из Азербејџана


Србија је по питању енергетске безбедности, спремна да користи гас из више извора, што је, како је рекао, веома важно за наше америчке пријатеље, такође, рекао је премијерПремијер Србије Александар Вучић изјавио је да ће Србија прихватити сугестију из САД да смањи зависност од руског гаса, тако што ће се придружити гасоводу који има америчку подршку и који ће спровести гас из Азербејџана у Европу.

У интервјуу за америчку агенцију АП, који је дао током посете Тирани, Вучић је навео да је Србија по питању енергетске безбедности, спремна да користи гас из више извора, што је, како је рекао, "веома важно за наше америчке пријатеље, такође".

Како наводи АП, САД већ извесно време раде на томе да подстакну балканске земље да се окрену алтернативним изворима гаса, пре него да се надају изградњи гасовода који би преко Турске довео руски гас на Балкан. Америчка агенција, уз објављивање првог цитата из интервјуа с Вучићем, навела је да подршка гасоводу под покровитељством САД представља велики политички заокрет Србије, која је традиционални савезник Русије.

"Запад оптужује Русију да гас користи као средство политичког утицаја на земље које су, попут Србије, потпуно енергетски зависне од руског гаса", пише АП.

(Бета, Курир - Интервју америчкој агенцији Асошиејтед прес )

***


Пошто ускоро одлази у посету Америци, нека слична изјава овог издајника, да би се још више "увукао" Америма, је и била очекивана. Ово је крупна и опасна изјава, уперена ДИРЕКТНО против Русије, а и против српског народа!


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Cuburac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1179Погледај профил
« Одговор #22 послато: Мај 29, 2015, 04:38:47 »

Zapravo sta je tacno rekao je mnogo gore. Nemam sada vremena da prevodim, ali evo kopije originalnog clanka od AP za ameriku od danas.


Premier: Serbia ready to reduce dependence on Russian gas

AP

By AMER COHADZIC 11 hours ago

TIRANA, Albania (AP) — In a major policy shift, the Serbian prime minister said his country will accept U.S. calls to reduce dependency on Russian gas by adding an American-backed pipeline that would bring gas to Europe from Azerbaijan.

"Regarding energy safety, energy security, we are ready to diversify the sources of gas for Serbia, which is very important for our American friends as well," Aleksandar Vucic told The Associated Press in an interview.

The United States has been encouraging Balkan and other states to move forward with the Trans-Adriatic Pipeline, which will take Azeri gas from the Caspian Sea to Italy, rather than setting its hopes on another project that would pipe Russian gas through Turkey.

The West has accused Russia of using gas as a tool to increase its political influence over countries like Serbia.

Serbia, a traditional Russian ally that wants to join the European Union, has already expressed interest in the Moscow-backed pipeline project dubbed Turkish Stream.

Supporting the alternative American-backed pipeline is a major policy shift by Serbia which could be viewed with unease in Moscow.

Russia last year scrapped plans for another pipeline in southern Europe — that was to pass through Serbia — amid a deepening crisis with the West over Ukraine.

Serbian Prime Minister Aleksandar Vucic speaks during an interview with The Associated Press, during …

Serbia has refused to join Western sanctions against Russia over its policies in Ukraine. Some Western officials have urged Serbia to make up its mind on where it wants to go — closer to Russia or the EU.

"It's not about balancing, our strategic goal is EU path and we are very firm on our EU path," Vucic said in the interview on Wednesday. "Yes, on the other hand, we would like to preserve good relationship with Russia.

"What's wrong with that?" he asked. "I don't see it, you know? We don't speak about taking or choosing sides, our side is our path to EU, our side is (the interest of) Serbia.

"I was saying it in front of Vladimir Putin at a press conference, very publicly, very openly. Can you mention another guy who said that very openly like I did in front of Vladimir Putin?"

He also said that good relations with Washington are very important on Serbia's road to the EU.

"Washington of course is enormously important and we hope that they'll support our EU way and they'll also support our economic reforms, which is very important for our country."

Vucic was speaking in Tirana during the first visit by a Serbian head of government to Albania. He travels to Washington in early June for talks with top U.S. officials.
___

Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12598Погледај профил
« Одговор #23 послато: Мај 29, 2015, 08:33:05 »

ЕУ подржала идеју Србије да се удаљи од руског гаса

БЕОГРАД – Заменик директора Секретаријата европске енергетске заједнице Дирк Бушле рекао је данас да ако Србија тражи алтернативу за снабдевање гасом онда то представља добру вест.Премијер Србије Александар Вучић изјавио је за америчку новинску агенцију АП да је Србија је спремна за диверсификацију извора гаса, а АП наводи да је једна од могућности гасовод којим би се гас у Европу допремао из Азербејџана.

"Добре вести за Србију. Исто тако и за Европску енергетску заједницу", оценио је тим поводом Бушле за Слободну Европу.

Према његовим речима, диверсификација снабдевања је у потпуности у складу са становиштем Енергетске заједнице у којој је Србија, како истиче, једна од најважнијих чланица.


"То у потпуности подржавамо и то на веома конкретан начин, тако што подржавамо инфраструктуру неопходну за диверсификацију, неопходне тржишне реформе, реформе великих фирми као што је ‘Србијагас'", рекао је Бушле.

Он је додао да постоји уверење да ће диверсификација и расположивост гаса из нових извора умногоме повећати шансе за развој конкурентног и ефикасног енергетског сектора у Србији.

На питање да ли је промена става српског премијера резултат критика којима је Београд био изложен из његове канцеларије, односно званичника из Брисела, САД-а, Бушле одговара да је примарна брига Енергетске заједнице да регулативе дозвољавају да све опције буду искоришћене.

"А то је да извори гаса дођу до Србије, јер верујемо да је конкурентост најбољи начин да се обезбеди понуда. Србија тренутно зависи само од једног извора гаса и имати нов, алтренативни извор је рационалан поступак у смислу сигурности снабдевања. Али и у смислу конкурентности и притиска на постојећи извор снабдевања", објаснио је Бушле.

Према његовим речима, то је тренд у читавој Европи, а заснива се на избегавању ситуација у којима зависите искључиво од једне стране.


"Волео бих да је и српски премијер сада на овом становишту", додао је он.

На питање да ли премијер Вучић на овај начин каже збогом и идеји о `Турском току`, Бушле одговара да је руски ток кроз Турску концепт који умногоме одражава пројекат ‘Јужног тока’ који је пропао.

"Србија је привржена европским правилима, а тај пројекат није био у складу са њима. Србија припада европском тржишту. Сада се воде разговори о алтернативама и новим гасоводима кроз регион. За сада не видим јасну разлику у односу на пропали пројекат ‘Јужног тока’ и не видим економски моменат", рекао је Бушле.

Како је додао, поред питања да ли гасовод, тј. његова нова траса из Русије ка Европи, може бити изграђена у складу са нашим прописима, поставља се и питање исплативости.

"Све то још није решено, тако да су ти пројекти далеко од реализације и конкретног разматрања, У таквој ситуацији, паметно је размотрити алтернативе. То не значи у потпуности одбацити неку опцију, али је много боље разматрати изводљиве опције него учествовати у некаквим геополитичким спекулацијама", сматра Бушле.

Председник Удружења за гас Србије Војислав Вулетић, међутим, сматра да Азербејџан нема довољне количине гаса како би могао да надокнади све оно што је било у плану да дође из Русије.

"Количина из азербејџанског гасног поља Шах Дениз је већ ангажована у гасоводу ТАП који прави Бритиш петрол и који преко Грчке иде за јужну Италију. И ту је крај приче. Да бисте могли да се снабдевате морате да имате некога да вам понуди гас. У овом тренутку не постоји ниједна друга опција осим руског гаса", каже Вулетић за Слободну Европу.

Слободна Европа подсећа да је Вучић о енергетској алтернативи за Србију у фебруару у Немачкој разговарао са америчким потпредседником Џозефом Бајденом, који му је понудио опције уместо Јужног тока, а могуће је да ће то бити једна од тема и током предстојеће посете српског премијера Америци 1. јуна.

Медији су писали да су на маргинама конференције у Минхену предложене две могућности: да Србија гас добије из САД или из Азербејџана, како би у наредним годинама смањила енергетску зависнот од Русије.


Једна је да Србија добија гас из САД који би стизао преко Хрватске и Мађарске, а услов за то је изградња терминала на острву Крк, где би Америка специјалним бродовима допремала гас који би ишао у Мађарску одакле би Србија могла да га преузме.

Друга опција о којој је штампа писала, је добијање гаса из Азербејџана за три до четири године.

Александар Вучић се тада у Минхену састао и са председником Азербејџана Илхамом Алијевим, подсећа Слободна Европа.

(Танјуг, Правда)


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12598Погледај профил
« Одговор #24 послато: Мај 29, 2015, 08:46:21 »

Аутогол Србије: Азербејџански гас је већ распродат другим државама!

Александар Фролов из Националног енергетског института у Москви каже за Спутњик да Србија нема чему да се нада када је испорука гаса из Азербејџана у питању, јер су количине унапред договорене и распоређене.


На питање Спутњика какве су могућности кад је реч о диверсификацији испорука гаса, Фролов подсећа да се мисли на, како каже, громогласно најављиван гас из Азербејџана који би требало да буде испоручиван по гасоводу ТАНАП и ТАП.

"Али, нажалост по Србију. Као прво, максимални обим испорука које би ишле овим гасоводом може се очекивати тек после 2020. године. А оно што је још важније, то је да су обими испорука већ предвиђени и распоређени, због чега ту нема места за српске потребе. Односно, максимални обим је 16 милијарди кубних метара од чега је за Турску предвиђено шест, а осталих десет је намењено Европи и од тога највећи део за Италију. Србија нема других реалних могућности да добија гас по прихватљивим, тржишно исплативим ценама", објашњава Фролов.

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Србија спремна за диверсификацију извора гаса због енергетске безбедности и сигурности.

"Србија је спремна за диверсификацију извора гаса, што је такође веома важно за наше америчке пријатеље… Једна од могућности је гасовод којим би се гас у Европу допремао из Азербејџана", рекао је Вучић.


Фролов сматра да је Вучић апсолутно прозападно оријентисан политичар и да у овој изјави не види ништа спорно.


"Проруску реторику он користи само како би добио некакве погодности за Србију и то је потпуно разумљиво", закључује Фролов.

(Правда, Спутњик)***

Још ће да избије РАТ око "ПУТЕВА" гаса који треба да дође до Србије. Вучић је у овој игри прави ПАЈАЦ, НЕЗНАЛИЦА,МАРИОНЕТА и још свашта лоше по Србе!!!

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12598Погледај профил
« Одговор #25 послато: Јун 03, 2015, 19:57:25 »

Словачка одвлачи `Турски ток` од Србије


Словачка је предложила Русији пројекат крака гасовода који ће се ослањати на `Турски ток`, уз учешће Бугарске, Румуније, Мађарске и Европске уније


Словачка је предложила Русији пројекат крака гасовода који ће се ослањати на `Турски ток`, уз учешће Бугарске, Румуније, Мађарске и Европске уније


То је изјавио словачки премијер Роберт Фицо након разговора са руским колегом Дмитријем Медведевим и додао да би предлог Братиславе требало да се реализује уз учешће и подршку ЕУ, пренео је Тас.

Свака словачка влада мора да обезбеди да гасни цевоводи који пролазе преко територије Словачке никада не буду празни, нагласио је он на конференцији за новинаре у Москви.

"Словачка одлично зна да од јануара 2020. године неће више важити споразум о транзиту гаса преко Украјине. Ако ми не будемо транзитна земља за гас, наш буџет ће претрпети велику штету", објаснио је Фицо.

Он је додао да Словачка не може да се меша у руско-украјинске односе, па ни по теми гаса, али не може ни мирно да седи и чека да Украјина испадне из система за транспорт гаса. Због тога ће актуелност пројекта расти у истој мери у којој ће се реализовати `Турски ток`.

"Такве пројекте можемо да реализујемо само уз постизање договора између четири земље, наравно уз учешће Русије. Одговорност захтева од нас да тражимо алтернативне путеве решења овог проблема", закључио је словачки премијер.

Руски премијер Медведев је рекао да су у разговорима с колегом размотрене могућности спровођења тих опција које ствара `Турски ток`, након што дође до границе Грчке, за земље Европе и могућности укључења у те процесе.

Он је признао да постоје ризици у новом пројекту `Турски ток`, али и оценио да је у целини добар.АНАЛИТИЧАРИ: СЛОВАЧКА ШТИТИ СВОЈЕ ИНТЕРЕСЕ

Стручњак Фонда националне енергетске безбедности Александар Пасечник је ракао да уколико `Турски ток` буде затворио могућност за транзит гаса преко Украјине, Словачка више неће бити транзитна земља, па је зато Братислава заинтересована да и даље игра важну улогу на енергетском тржишту.

Притом, према његовим речима, треба бити опрезан према Бугарској, с обзиром да су сви руско-бугарски пројекти пропали.

"Било како било, Словачка већ сутра може да промени свој став, а за сада је све на нивоу прелиминарних консултација", рекао је он.

Према речима директора Института за националну Сергеја Правосудова, Словачка предлаже алтернативне маршруте, јер жели да одбрани своје национални интересе.

Он истиче да је тешко предвидети како ће Европска комисија да реагује, додајући да ће, када буде коначно схватила да Украјина није сигурна транзитна земља, њој бити тешко да објасни државама чланицама ЕУ зашто нису подржали алтернативну руту.

Правосудов, с друге стране, сматра да су ставови Македоније и Србије по питању `Турског тока` и даље недефинисани.

"Србија и Македонија нису чланице ЕУ и не морају да усаглашавају своју политику са Бриселом, али они себе сматрају толико зависним од ЕУ, да су спремне да испуне све захтеве. Македонија је јако мала земља, у сваком тренутку може да се деси, условно речено револуција у боји, тако да не бих рачунао на Македонију", закључује он.

(вечерње НОВОСТИ)


***

С обзиром каква је власт у Србији (ИЗДАЈНИЧКА)  и да игра "на две столице", још се може заиста и десити да Србија буде заобиђена по овом питању. Долазе још тежа времена.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12598Погледај профил
« Одговор #26 послато: Фебруар 14, 2016, 04:39:45 »

НАТО "ЈУЖНИ ТОК":
Србија купује амерички гас преко Хрватске
Србија је започела преговоре о куповини америчког гаса преко терминала на Крку.

Потпредседник Скупштине Србије и функционер Социјалдемократске партије Србије Владимир Маринковић изјавио је за Радио-телевизију Војводине да су приликом недавног боравка наше делагације у Сједињеним Америчким Државама започети договори о укључивању америчких компанија у снабдевање Србије гасом преко гасног терминала на острву Крк у Хрватској.

Маринковић је у емисији Политбиро РТВ-а да ови договори, као и план Владе Србије са нашим суседима о прављењу гасне конекције са Бугарском и Грчком о допермењу гаса и том рутом, обезбеђују енерегтеску стабилност земље, односно да више не зависимо само од Русије.

"У разговору са конгресменом Имануелом Поом из Тексаса, где је смештена већина нафтних и гасних компанија у Америци, речно је да су спремни да нам помогну и да имамо отворена врата. То нам је потврђено и у Стејт департменту, где нам је речено да имају намеру да се побољшају капацитети гасног терминала на острву Крк у Хрватској, те да се направи интерконекција са Хрватском и да Србија амерички гас добавља преко тог терминала"
, прецизирао је Маринковић.

Он је додао да су паралелно у току и договори за прављење гасне конекције са Бугарском и Грчком за допремање гаса и том рутом.

(Правда)

***

Када се погледа ова тема мало уназад, може из приложеног да се види колико је ова власт нанела штету српској привреди, а посебно на који начин се игра са нервима овог нашег народа. А ова последња "игра" (ако се заиста нешто слично дешава, а не сумњам, пошто нас од ове власти ништа више не може изненадити) нормалном човеку окреће желудац, помера памет и питање је докле ћемо више моћи да издржимо ове лудорије којима нас свакодневно обасипају. Само поремећен ум може да осмисли нешто овако, па да се са својим сопственим народом спрда, да не кажем иживљава.

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12598Погледај профил
« Одговор #27 послато: Јун 02, 2017, 21:25:45 »

Русија, Србија и Мађарска селе за сто:
Наставља се градња Јужног тока?
Министар иностраних послова Мађарске Петер Сијарто изјавио је да су Русија, Мађарска и Србија обновиле преговоре о изградњи гасовода "Јужни ток".
Да ли ће Јужни ток ипак угледати светлост дана?- Мађарска, Русија и Србија обновиле су преговоре о изградњи гасовода ’Јужни ток’, али у мањем капацитету него што је првобитно разматрано - рекао је министар за мађарску агенцију МТИ.

Сијарто је навео да ће Мађарска ускоро одржати консултације с Европском комисијом и Бугарском поводом гасовода.

У децембру 2014. године Русија је објавила да прекида рад на "Јужном току“ због неконструктивног става Европске уније и окренула се гасоводу "Турски ток". 

(Вести)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12598Погледај профил
« Одговор #28 послато: Јун 24, 2017, 02:10:12 »

Најзад кренуо "Турски ток"Владимир Путин даје знак за постављање првих цеви Фото RIA.Ru


MOСКВА - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

РУСКИ председник Владимир Путин у петак је дао знак да се отпочне са постављањем цеви за гасовод "Турски ток". Он је хеликоптером стигао на брод "Пиониринг спирит", где је у присуству првог човека "Гаспрома" дао команду: "Дајте, напред".


Брод, дугачак 477, а широк 124 метра, са којег се спуштају цеви, налазио се шест и по километара од града Анапе на Црном мору. Руском председнику су показали како се аутоматски заварују цеви које се касније спуштају на дно мора. Сви варови се проверавају помоћу ултразвука, а затим се заштићују од корозије полипропиленом. Једно варење цеви траје десет минута.

У "Гаспрому" кажу да интерес за руски гас у Турској расте, баш као и у јужној Европи. Али од тога хоће ли на Балкан, па тако и у Србију, стићи руски гас преко Турске, зависи хоће ли Брисел дати "зелено светло" чланицама ЕУ да се прикључе на тај гасоводни правац. Тек кад се добије дозвола моћи ће да се воде преговори о прављењу крака за јужну Европу.

СА "Пиониринг спирита" Путин је телефоном разговарао са турским председником Ердоганом. - Наши пројекти са Турском се развијају боље него са другим земљама јер административна питања решавамо брже - истакао је Путин и изразио уверење да ће први крак гасовода бити готов крајем 2019.

(Б.Влаховић, НОВОСТИ)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12598Погледај профил
« Одговор #29 послато: Јул 10, 2017, 08:20:35 »

НАКОН ШТО ЈЕ БУДИМПЕШТА ПОТПИСАЛА:
 Гасовод ипак иде преко Србије!
Али не Јужни ток него...


Србија би коначно могла да добије алтернативни правац снабдевања руским гасом.
Уместо пропалог "Јужног тока", руски гас би до краја 2019. до наше земље могао да стигне преко "Турског тока" будући да је званична Будимпешта пре два дана с `Гаспромом` потписала споразум о продужетку гасовода "Турски ток" преко Бугарске и Србије до Мађарске.

Оно што би, међутим, могло да поквари планове, а што је у случају "Јужног тока" било решено, јесте то да Србија не нађе новац да самостално изгради свој део гасовода. Осим, ако руски `Гаспром` и сада, као у случају "Јужног тока", не притекне у помоћ нашој земљи тако што би преузео на себе изградњу ове деонице.

Гасовод до Бугарске није исти онај који треба да буде изграђен од Ниша до Димитровграда, за који би ЕУ требало нашој земљи да обезбеди 70 милиона евра, на шта чекамо више од деценије. Ипак, и нови гасовод из Бугарске могао би да иде истим коридором куда и гасовод Ниш–Димитровград, јер има довољну ширину.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=8kYf5fbahoY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=8kYf5fbahoY</a>

(Правда)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12598Погледај профил
« Одговор #30 послато: Јул 12, 2017, 06:37:57 »

Пројекат `Турски ток` постаје све реалнији
Министар енергетике и рударства Александар Антић оценио је вечерас да пројекат гасовода `Турски ток` постаје све реалнији.

"Трудим се да увек будем реалиста. Сви кораци и све тенденције, сва дешавања и у Бугарској и спремност Мађарске да буде део тог пројекта, као и кореспонденција да се он реализује у складу са Трећим енергетским пакетом, иде у прилог да тај пројекат постаје све реалнији", казао је Антић за телевизију `Прва`.

Пролазак гасовода `Турски ток` преко територије Србије, који председник Александар Вучић сматра највећом развојном шансом Србије, све је извеснији, пошто су мадарске власти и руски `Гаспром` потписали споразум о продужетку крака тог гасовода преко територије Бугарске и Србије до Мађарске.

"Нови гасовод за транспорт природног гаса до Мађарске би требало да буде завршен до краја 2019, а Србија и Бугарска су већ потписале споразуме потребне за отпочињање планова за гасовод", изјавио је недавно мађарски министар иностраних послова Петер Сијарто.

Председник Вучић је пре пар дана изјавио да је, након неуспеха са `Јужним током`, за Србију од кључног значаја нови договор, о чему је, како каже, разговарао и са директором Гаспрома Алексејом Милером и са бугарским премијером Бојком Борисовим.

Он је најавио да ће `Турски ток` бити тема његових будућих разговора током посете Турској, а највероватније и у Солуну.

"Дакле, Руси раде `Турски ток` и они преломе цевовод близу турско-бугарске границе и он иде ка Истанбулу и највећим турским градовима. Раније је била идеја да се даље иде кроз Турску, Грчку, Македонију и Србију. Данас постоји још реалнија идеја пошто Бугари праве Европски центар за примање гаса са различитих страна. А највећим делом је то руски гас", објаснио је недавно Вучић.

Према његовим речима, Бугари су нашли мудро решење, за које, како верује, имају подршку и Немачке.

Србија би у том случају преузела гас на граници са Бугаском и зато би морала да сагради гасовод, сама или, на пример, уз помоћ Русије, што би било лакше, додаје Вучић.

"Дакле, на граници примимо 9,8 милијарди кубних метара гаса. Ми смо транзитна земља, али од нас иду кракови ка Републици Српској, Босни и Херцеговини, Приштини, Хрватској и добијамо транзитне таксе. Сваки гасовод који пролази кроз Србију нама одговара, али ово је најбоља варијанта. Ово је велика развојна шанса за нашу државу, економију, индустрију. Комплетну гасну мрежу бисмо изградили", рекао је недавно председник Србије.


СРБИЈА И ТУРСКА - ВЕЛИКИ ПОТЕНЦИЈАЛ ЗА ЈАЧАЊЕ САРАДЊЕ

Министар рударства и енергетике Александар Антић је, током боравка у Истанбулу ради учешћа на Светском нафтном конгресу, имао билатерални разговор са министром рударства и енергетике Турске, Бератом Албајраком.

Како је саопштено, разговор је протекао у пријатељском и садржајном разговору, а двојица министара потврдила су добре и пријатељске односе између две земље.

Турски министар нагласио је да је Србија за Турску кључна земља на Балкану, с којом жели даље јачање свестране билатералне сарадње.

Потврда тих односа биће и сутрашњи сусрет председника Србије Александра Вучића и председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, као и учешће председника Србије на Светском нафтном конгресу у Истанбулу.

Обострано је оцењено да између две земље постоје велики потенцијали за даље јачање и унапређење сарадње на свим пољима, а посебно у области енергетике.

Министар Антић је пренео заинтересованост Србије за диверсификацију гасног снабдевања, и у том смислу заинтересованост за сарадњу са Турском.

Договорено је да о питањима од највећег интереса на пољу енергетске сарадње двојица министара одреде сараднике који би били у непосредном контакту.

Двојица министара су се договорила да се до краја године одржи билатетални састанак у Београду, или Истанбулу, како би се наставили разговори.АЛБАЈРАК: `ТУРСКИ ТОК` КЉУЧАН ПРОЈЕКАТ

`Турски ток` биће кључан пројекат да се осигура снабдевање Турске гасом и да се диверсификују руте гаса ка Европи, рекао је данас турски министар енергетике Берат Албајрак на свечаном отварању Светског нафтног конгреса у Истанбулу на којем ће учествовати и председник Србије Александар Вучић.

Овај пројекат предвиђа изградњу гасовода преко Црног мора до европског дела Турске и даље ка граници са Грчком, преноси ТАСС.

Деоница испод мора биће дуга 910 километара а копнени део пролазиће кроз Турску у дужини од 180 километара.

Међувладин споразум о Турском току Русија и Турска су потписале 10. октобра 2016. године. Први део предвиђен је за снабдевање турског тржишта гасом, а други за јужну и југоисточну Европу.

Сваки огранак имаће капацитет од 15,75 милијарди кубних метара гаса годишње.

Укупни трошкови пројекта процењени су на око 11,4 милијарди евра.

(Танјуг, НОВОСТИ)


***

Све је ово неизвесно. Као и обично, причају се приче, а ништа се не ради по том питању!

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12598Погледај профил
« Одговор #31 послато: Јул 23, 2017, 00:28:08 »

Америка напада "Северни ток 2"Нове санкције Русији у оквиру нацрта закона о којем 25. јула треба да гласа Представнички дом САД и даље су усмерене, између осталог, против пројекта "Северни ток 2", наведено је у документу објављеном на званичном сајту Конгреса САД.Велике америчке компаније против санкција Русији

Сенат САД је у јуну одобрио нацрт закона који подразумева нове санкције Русији. Предвиђено је смањење максималног рока за тржишно финансирање руских банака које су под санкцијама на 14 дана, а компанија из нафтно-гасног сектора на 30 дана.

Низ америчких компанија заложио се за измену овог нацрта закона који би могао негативно да се одрази на амерички бизнис, пренео је телевизијски канал Си-Ен-Ен позивајући се на изворе у Конгресу САД. Међу онима који су били против ове иницијативе били су и нафтни и енергетски гиганти БП, "Ексон" и "Џенерал електрик".

"Треба наставити залагање против гасовода 'Северни ток 2', имајући у виду његов утицај на енергетску безбедност ЕУ, развој гасног тржишта у Централној и Источној Европи и енергетске реформе у Украјини", наведено је у објављеном документу. Ова порука је упуц́ена америчкој администрацији, на шта указује формулација "у оквиру политике САД".

Раније је Министарство иностраних послова Немачке саопштило да сматра да намера САД да уз помоћ санкционих механизама минира европске гасне пројекте није исправна.

"Северни ток 2" подразумева изградњу два крака гасовода укупног капацитета 55 милијарди кубних метара гаса годишње од обала Русије, Балтичким морем, до Немачке.

Нове санкције Русији, додаје се у документу, не треба да се тичу руско-америчке сарадње у космосу и делатности НАСА. 

(Вести)Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12598Погледај профил
« Одговор #32 послато: Октобар 15, 2017, 07:38:58 »

Званични Београд без коментара о Ердогановој изјави о прикључењу Србије на гасовод из Русије
Влада ћути о `Турском току` да не наљути ЕУИ заиста, Министарство енергетике али и сви други државни органи, остали су неми на изјаву Ердогана, иако је она у потпуности у складу са енергетским интересима Србије.

Српски званичници се не либе да подрже изградњу гасне интерконекције са Бугарском, јер је то пројекат Европске уније, као ни снабдевање Србије "плавим енергентом" из Северног тока, али када је реч о пројекту који нам је стратешки најисплативији, Турском току медији код домаћих званичника наилазе на "зид ћутања".

- Влада Србије је у потпуности опредељена и заинтересована за идеју да се гасовод Турски ток, чију изградњу припремају Руси и Турци, прошири и на територију Србије. На тај начин би наша земља добијала јефтинији гас него из Северног тока јер не би плаћала скупе транзитне таксе. Влада Србије са сигурношћу очекује да ће Европска комисија и Руска Федерација постићи договор који ће омогућити наставак спровођења руских енергетских пројеката. Тако ће се створити и могућност да се цеви гасовода Турски ток поставе кроз Србију. На тај начин Србија би имала довољне количине гаса а постала би и транзитна земља која би убирала приходе од транзитне таксе - истиче наш саговорник. Ипак, републичка Влада је донела одлуку да у јавности не наступа са званичном подршком изградњи Турског тока кроз Србију да не би наљутила партнере у Европској унији.

- Познато је да је због збивања у Украјини Европска унија одлучила да замрзне све енергетске пројекте са Русијом па је због тога Москва обуставила изградњу госовода Јужни ток. Званично, Брисел не подржава идеју да се Турски ток прошири на земље Европе па Србија не жели да се истиче подршком том пројекту док год му се ЕУ противи. У Влади преовладава уверење да би то било лоше за евро интеграције Србије којима тежи. Ипак, Влада прећутно одобрава све што је Еродган рекао, али чека да Брисел и Москва изгладе своје неспоразуме како би могла да се званично огласи по том питању - каже наш саговорник. И поред тога што надлежни у Србији Ердогана сматрају пријатељем ипак не гаје илузије да је он "играч тог калибра" који би могао да обезбеди изградњу Турског тока како би руски гас стизао до потрошача у земљама Европске уније.Аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да је проширење пројекта Турски ток на Европу све извесније, али и да ће његова реализација бити омогућена тек по постизању договора између Европске уније и Русије.

- Ствар је у томе што је земљама ЕУ попут Италије и Аустрије неопходан руски гас. Самим тим Европска унија неће ићи против интереса својих грађана и реално је очекивати да ће бити договорено развијање тог, али и других гасних пројеката иза којих стоји Русија. Влада Србије је веома расположена за изградњу Турског тока кроз нашу територију јер би то на ефикасан начин подмирило наше енергетске потребе и интересе али је очито да не жели да буде гласноговорник тог пројекта у јавности. Једноставно, Влада сматра да Србија као мала земља такве одлуке треба да препусти Бриселу и Москви - каже Анђелковић за Данас. Према његовим речима, очито је да је Ердоган прва истакнута личност која је у јавности наступила са таквом идејом као и да је сасвим очигледно да се разговори на ту тему воде "ван радара јавности".

Војислав Вулетић, генерални секретар Удружења за гас Србије, каже за Данас да би спровођење идеје да се руски гас Турским током преко наше земље допрема до потрошача у Европској унији била сјајна ствар за Србију али да то не зависи само од добре воље Ердогана и руског председника Владимира Путина

- Очито је да и код руског и код турског председника постоје симпатије да се Турски ток прошири на територију Србије. У складу с тим треба тумачити и изјаву коју је дао Ердоган. Ипак, треба нагласити да добра воља није довољна да се Турски ток прошири. За тако нешто потребно је да се сложе земље попут Бугарске и Македоније. Сједињеним Америчким Државама не одговара развој било ког међународног руског гасног пројекта те врше притисак на Европску унију да све такве пројекте одбаци. Дакле, турска иницијатива да се гасовод гради преко наше територије не вреди ништа ако Европска унија не буде заинтересована за спровођење тог пројекта - каже Вулетић. Он додаје да је Турски ток за Србију бољи и исплативији пројекат од Северног тока али да би ипак најбоље решење било да се Москва и Брисел договоре и реше своје спорове и да се тако одмрзне пројекат Јужни ток од кога би наша земља највише профитирала.

Експерт за страна улагања Махмуд Бушатлија такође напомиње да за изградњу Турског тока кроз Европу није довољна само добра воља Ердогана већ и сагласност Европске уније за тако нешто.


- Такође треба поставити и питање да ли ће уопште да буде довољно количина гаса за његову дистрибуцију европским потрошачима. Познато је наиме да је предвиђено да Турски ток има упола мањи капацитет од Јужног тока па је потпуно неизвесно колико ће уопште гаса бити доступно за дистрибуцију када Турска намири своје потребе - каже Бушатлија за Данас.

Подсећања ради, Реџеп Тајип Ердоган изјавио је током своје посете Србији да не искључује могућност да се наша земља прикључи на гасовод Турски ток. Он је додао да "Путин сигурно неће негативно гледати на то и надам се да ће се то решити ускоро".

(Г.Влаовић, Данас)


***

Кога се то Вучић плаши Зеленко

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12598Погледај профил
« Одговор #33 послато: Јун 29, 2018, 21:14:46 »

Турски ток до Србије 2020


Руски гас би преко Бугарске и наше земље потекао до Мађарске

ПРИРОДНИ гас који ће се испоручивати преко другог крака гасовода "Турски ток" могао би почетком 2020. године да потече кроз гасне трансмисионе системе Бугарске, Србије и Мађарске, најавио је у петак генерални директор "Гаспрома" Алексеј Милер.

- Када "Турски ток" буде оперативан у пуном пројектованом капацитету, гас преко "Турског тока" ће моћи да потече и кроз системе за пренос гаса Бугарске, Србије и Мађарске почетком 2020. године - рекао је Милер, а преноси руска агенција ТАСС.

Он је додао да су поменуте три земље донеле одлуку о развоју својих гасних трансмисионих мрежа. "Гаспром" је пре два дана наставио са полагањем цеви за други крак гасовода "Турски ток", након што је у априлу завршена изградња првог крака.

"Гаспром" и турски "Ботас" су у мају потписали протокол о изградњи копненог дела гасовода "Турски ток" који ће довести руски гас до европских потрошача.

Потпредседник "Гаспрома" Виталиј Маркелов је недавно изјавио да се са Турском преговара о рути другог крака гасовода преко територије те земље, а заменик извршног директора "Гаспрома" Александар Медведев каже да ће врло брзо бити донета коначна одлука о рути.

Према његовим речима, тренутно се разговара о две кључне опције у складу са процедурама у Европској унији и Европској комисији, а као потенцијална тржишта именовао је Грчку, Италију, Бугарску, Србију и Мађарску.

Прва линија гасовода "Турски ток" ће снабдевати гасом само Турску, док ће друга служити за допремање руског гаса до јужне и југоисточне Европе.


КАПАЦИТЕТ

СВАКИ крак гасовода ће имати капацитет од по 15,75 милијарди кубних метара гаса годишње, а укупна вредност пројекта процењена је на 11,4 милијарде евра.

(вечерње НОВОСТИ)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
nina
Пуноправни члан
***
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 164Погледај профил
« Одговор #34 послато: Новембар 20, 2018, 07:16:49 »

АНТИЋ: Србија спремна да се прикључи "Турском току", ево шта сада следи...

Цитат
Министар рударства и енергетике Александар Антић борави данас у Истанбулу, где присуствује церемонији обележавања завршетка морске деонице пројекта изградње гасовода Турски ток. Свечаности присуствују председник Руске Федерације Владимир Путин и турски председник Реџеп Тајип Ердоган.


Гасовод Турски ток, у дужини од око 1.000 км, који је заједнички развијају Руска Федерација и Турска Република и којим ће гас из Русије, преко Турске бити допреман у Југоисточну Европу, чиниће два крака а сваки од њих имаће капацитет по 15,75 милијарди кубних метара гаса годишње.

На маргинама церемоније, Антић се састао са турским министром енергетике и природних ресурса, Фаитом Донмезом. Састанку је присуствовао и амбасадор Србије у Турској Зоран Марковић.

Министар рударства и енергетике Републике Србије истакао је да Влада Србије високо цени напоре које Турска Република улаже у развијање значајних пројеката, који јачају енергетску безбедност целог региона.

- Реализација пројекта "Турски ток" допринеће укупној енергетској безбедности овог дела Европе. Србија је спремна да са својим суседима развије наставак Турског тока. Крак испод Црног мора изашао је на турску обалу и следи изградња гасовода ка Бугарској", рекао је министар Александар Антић у Истанбулу.

Он је истакао да је тај пројекат значајна прилика за цео регион и његову енергетску безбедност.

Могућности да 10 до 15 милијарди метара кубних руског гаса из Турске прође према Бугарској, Србији, Мађарској и Аустрији озбиљна је шанса да унапредимо енергетску безбедност. То ће отворити могућност развоја гасификације и гасне привреде", навео је Антић.

Он је истакао да би прикључењем на Турски ток поменуте земље постале транзитне и за гас и да би, од тога, остваривале значајан профит.

Антић је са турским колегом оценио да пријатељски односи председника Реџепа Тајипа Ердогана и председника Александра Вучића, резултирају развојем економских, енергетских и политичких односа Турске и Србије на највишем нивоу.

Министар Фаит Донмез изразио је задовољство због билатералног састанка са српским колегом, Он је казао да сарадња у области енергетике прати експанзију укупних односа две државе, што доказује и раније потписан Меморандум којим се подиже сарадња у области гаса и обновљиве енергије на виши ниво, што је последица великог броја активности и састанака који су одржани у протеклом периоду.Министар Антић у Истанбулу је разговарао и са министром енергетике Азербејџана Парвизом Шабазовим. Том приликом азербејџански министар упутио је министру Антићу позив за учешће на Савету Јужног гасног коридора (ТАНАП и ТАП), који ће се одржати 20.фебруара 2019.године у Бакуу.

Извор: Правда
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12598Погледај профил
« Одговор #35 послато: Новембар 29, 2018, 06:05:16 »

Покренута процедура за градњу `Турског тока` кроз Србију


Заједничка српско-руска компанија `Гастранс` покренула је процедуру за изградњу `Турског тока` кроз Србију и Енергетска заједница има рок од 60 дана да се о томе изјасни


БЕОГРАД - Заједничка српско-руска компанија `Гастранс` покренула је процедуру за изградњу `Турског тока` кроз Србију и Енергетска заједница има рок од 60 дана да се о томе изјасни, изјавио је директор `Србијагаса` Душан Бајатовић.

Он је за Тв `Прву` рекао да је од Агенције за енергетику Србије већ затражена дозвола за изградњу `Турског тока` кроз Србију и да је сада тај пројекат пред Енергетском заједницом. Србија се озбиљно припрема за изградњу `Турског тока" и све се ради у складу са европским правлима, додао је Бајатовић

`Гастранс` је заједничка српско-руска компанија која ће градити гасовод кроз Србију. "Обратили смо се српској Агенцији за енергетику за добијање постојеће дозволе за градњу. Првостепено смо добили позитиван одговор. Сад је то пред Енергетском заједницом. Ми имамо те обавезе. Дакле, они то гледају негде око 60 дана и први део тог рока се ближи крају. Оно што је најважније, све припреме које ми у Србији можемо да вршимо, а које не угрожавају законске процедуре, фактички су у току", навео је Бајатовић.

Подсећа да је прва цев `Турског тока` кроз Црно море свечано отворена на турској обали.
"Друга цев која би требало да доведе гас преко Бугарске, Србије , Мађарске, до Словачке или евентуално Аустрије суштински је прошла половину руте кроз Црно море на 2.200 метара".

Како је рекао, `Гаспром` и турска компанија Ботас потписали су уговоре и граде 130 километара копненог дела у Турској. "Бугари граде првих 40 километара, очекујемо да ће релативно брзо у току децембра и они расписати тендер за даље радове. Негде око 15. децембра ћемо и ми и Бугарска страна синхронизовано расписати обавезујуће закупе капацитета, а то је уствари услов да видите колико има заинтересованих", додао је Бајатовић.


Такође, претходна студија је показала да има више него довољно интересената за 15 милијарди метара кубних колико ће гаса бити достављано кроз ту цев, рекао је и додао да тренутно радимо пројектовање. Каже да се и по буџету Србије за ову и наредну годину може видети да су обезбеђена средстава за докапитализацију заједничке компаније.

"Србија је спремна да изгради нову гасну инфраструктуру у Србији која ће бити део унутрашњег транспортног система Србије. То ће бити интерконектор који нас повезује са Мађарском и све је спремно за изградњу тог гасовода".


На питање хоће ли ЕУ поново прекинути такво снабдевање гасом и да ли ће се десити нешто слично као са `Јужним током`, Бајатовић је нагласио да је огромна разлика између та два пројекта. " `Јужни ток` се реализовао по основу међудржавних споразума, док се тренутно све ради по српском закону о енергетици који је у себе имплементирао сва правила Трећег енергетског паката. Папири су тако урађени да одговарају свим могућим паралелним процесима изузећа и сличним пројектима који су рађени у Европи. Према томе, не може ЕУ бити негативна. Не би требало (да се буни)", каже Бајатовић.

Он је подсетио да се гради интерконекција Ниш-Димитровград-Софија, затим да постоји и европско-америчка варијанта довођења гасовода која није комерцијална. "За то ћемо добити грант, али и тај пројекат радимо и он ће са обала Александропулиса у Грчкој преко Бугарске до Србије доводити гас који би требало да се довози бродовима".

`Турски ток` је комерцијална варијанта руског гаса која иде из правца Црног мора и ту неће бити никаквог финансирања државе. Затим, додаје Бајатовић, трећи пројекат је проширење Банатског двора у првој фази до 750 милиона метара кубних и до милијарде у скоријем времену, што је око 50 одсто постојеће потрошње у Србији колико нам треба на годишњем нивоу.

Бајатовић указује да Србија нема разлога да стрепи од неких ''професионалних узанси'' које би могле да спрече наставак `Турског тока` кроз Србије. "Ако би неко желео да доноси политичке узансе, то би опет значило да `Северни ток` може да се гради за најразвијеније европске земље, типа Немачке, Француске и Енглеске која такође нама говори да не треба да узимамо руски гас, али да Енглеска може, па и Италија ако хоћете. И Аустрија је укључена у тај пројекат `Северни ток 2`, она може, док су земље југоисточне Европе које би требале да имају убрзани развој и повећање потрошње енергије осуђене да немају такву могућност", истиче Бајатовић.

На питање да ли би гас могао да поскупи у наредном периоду, директор `Србијагаса` каже да не и да ће ови инфрастрктурни пројекти довести до појефтињења гаса, али не превеликог. Подсећа да око четвртине енергије зависи од гаса и да тренутно имамо само један правац преко Мађарске.

Србија сада жели да изгради још један правац према Егејском мору, један правац према Турској и потенцијално желимо да радимо према Румунији која има своје извориште гаса, додао је он. "Ми у ствари диверзификујемо могућности и правце и изворе из којих Србија може да добија свој гас. Самим тим ви и теоретски стварате конкурентније тржиште, биће нападано из више праваца... Тај пројекат (Турски ток) је замишљен да се заврши до 2020. године, што се тиче линијског дела и ја заиста у овом моменту не видим ни један проблем да тај пројекат буде реализован", закључио је Бајатовић.

(Танјуг)


***

Нешто сам скептична и по питању овог `Турског тока`. Велике игре се овде играју. Видећемо, јер 2020. није далеко.

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12598Погледај профил
« Одговор #36 послато: Фебруар 11, 2019, 20:30:47 »

Американци стопирају `Турски ток` кроз Србију


Председник Скупштине Удружења за гас у Србији Војислав Вулетић рекао је данас да нема изгледа да у овом тренутку започне градња магистралног гасовода `Турски ток` кроз Србију јер "не дају Американци".
Он је за `Бету` рекао да не искључује могућност да градња гасовода кроз Србији почне за, можда шест месци или годину дана, под другим условима.

Агенција за енергетику Србије (АЕРС) је руско-српској фирми `Гастранс` дозволила градњу гасовода `Турски ток` који би се прикључио на бугарски код Зајечара, а код Хоргоша продужио у Мађарску са правом изузећа од "трећег енергетског пакета" по коме не може бити исти власник и гаса и цевовода, али је затражила мишљење Енергетске заједнице (ЕЗ) која има додатне захтеве и тражи да се дозволи и другим снабдевачима гаса да користе део капацитета гасовода који би градио `Гастранс`.

"Овог тренутка нема ништа од `Турског тока` кроз Србију јер не дозвољава Америка пошто нуди њен гас, произведен из шкриљаца који би се у Европу допремао у течном стању", рекао је Вулетић.

Оценио је да је захтев ЕЗ да Србија дозволи приступ другим снабдевачима на пет тачака, код Зајечара, на месту уласка из Бугарске у Србију, код Хоргоша, месту изласка из Србије и на још три места у Србији, "само још веће замагљивање постављених услова".

Кроз сваки гасовод, како је рекао, "иде гас онога ко може да га испоручи, а у овом тренутку и за следећих десет година то је Русија".


"Говорим о обезбеђивању нормалних количина, а не о количинама које носи танкер, а који су Американци довезли у Пољску или неку другу земљу", рекао је Вулетић.

Европа је прошле године, према његовим речима, потрошила 550 милијарди кубних метара гаса и од те количине скоро 40 одсто је гас увезен из Русије, 30 одстао набавља из највећих европских налазишта у Норвешкој и Холандији, а преосталих 30 одсто свака замље обезбеђује из сопствених извора или мањом куповином од трговаца гасом.

Истакао је да "у наредних десет година тешко да било ко може да задовољи потребе Европе, осим Руса, јер Међународна гасна унија предвиђа да 2030. Европа троши 750 милијарди кубика гаса".

"Тврдња да Американци могу да обезбеде гас за Европу, производећи га из шкриљаца, је прича политичара и незналица", рекао је Вулетић.
Прошле године су, подсетио је, Американци због хладне зиме посебно у Бостону "увезли гас из Русије да би огрејали своје грађане, што значи да га немају довољно ни за себе, већ да само хоће да онемогуће да Русија пуни њен буџет продајом нафте и гаса и да склоне председника Путина (Владимира)".

Највеће гасно налазиште је, према његовим речима, Јужни фарс у Ирану, према граници са Катаром одакле и Катар црпи гас.

"Иран, Сирија и Ирак су склопили споразум 2011. године да граде Исламски гасовод, а истовремено су Катар и Саудијска Арабија склопили споразум да граде Арапски гасовод који би снабдевали Европу гасом, али су Американци да би то спречили прогласили диктатором сиријског председника Башар ел Асада, направљена је револуција и све је стопирано", рекао је Вулетић.

Американци, према његовим речима, "гуше сваког ко је успешан да би они били најуспешнији, па су тако својевремено преко Борисова (Бојко), када се спремао за изборе за председника бугарске владе зауставили гасовод Јужни ток који је требало да иде и кроз Србију.

"Американци су му рекли да неће победити ако пусти да Јужни ток прође кроз Бугарску да би дошао до Србије", рекао је Вулетић и додао да је Борисов направио Бугарској огромну штету због изгубљених прихода које је та земља могла да има од транзитне таксе.

Американци и Европа под њиховим утицајем и сада, како је рекао, "могу да нађу неког Борисова и стопирају `Турски ток` кроз Србију".

Додао је да је ЕЗ и за Србију могла да направи изузеће и не примени "трећи енегетски пакет" као и за Трансјадрански гасовод (ТАП) који ће у Европу допремати гас из Азербејџана, али да је то неко спречио.

Вулетић је упозорио да, када почетком 2020. године, истекне уговор за транзит гаса из Русије преко Украјине, Србија неће имати довољно гаса. Решење се, према његовим речима, не може тражити ни у допремању гаса преко гасовода Северни ток јер би због дужег пута до Србије и транзитне таксе биле високе, а због тога и гас прескуп.

Европа ће, како је рекао, изградити не само гасовод `Северна ток 2` којим се гас из Русије допрема у Немачку и на који се не односи "трећи енергетски пакет" јер цевовод пролази међународним водама, него ће изградити и `Северни ток 3`.

"Да се Србија граничи са Русијом могла би директним договором са том државом и без поштовања европске регулативе да допрема гас у Србију, као што је то сада урадила Турска, преко гасовода Турски ток", рекао је Вулетић.


(Бета)

***


Шта би, па зар пре два дана нисмо имали хвалоспеве српских званичника, "експерата" за ову област (ВИДИ текстове!)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12598Погледај профил
« Одговор #37 послато: Септембар 19, 2019, 05:34:54 »

Потписан уговор за изградњу бугарског дела `Турског тока`


Уговор се односи на деоницу дугу 474 километра која ће ићи од јужне границе Бугарске са Турском до западне границе са Србијом


Бугарска је данас потписала уговор вредан 1,1 милијарду евра о изградњи бугарског дела `Турског тока` са конзорцијумом који предводи `Аркад инжењеринг`.

Уговор се односи на деоницу дугу 474 километра која ће ићи од јужне границе Бугарске са Турском до западне границе са Србијом, преноси АП.


Бугарски део гасовода преносиће гас за Србију, Мађарску и Аустрију.

Све препреке за изградњу гасовода `Турски ток` преко територије Бугарске отклоњене су јуче, када је Врховни административни суд те земље "ставио тачку" на спор око избора извођача радова.

Конзорцијум предвођен саудијским извођачем радова `Аркад инжењеринг` победио је у априлу на тендеру за изградњу гасовода у дужини од готово 500 км кроз Бугарску, али је бугарски оператор `Булгартрансгас` у мају саопштио да `Аркад` није доставио потпуну документацију у року и да је дисквалификовао ту компанију.

Бугарски оператор је затим потписао уговор са другим понуђачем, компанијом `DžD` конзорцијум за гасни развој и проширење у Бугарској, која је изабрана за новог извођача радова.

Компанија `Аркад` се жалила на одлуку `Булгартрансгаса` пред Комисијом за заштиту конкуренције и добила је спор у јуну.

(Танјуг)
Цитат

У Србији је изградња овог гасовода почела још у мају и сви радови би, према плановима, требало да буду готови до 18. децембра. Кроз нашу земљу гради се мрежа од 403 километра, која улази из Бугарске код Зајечара и излази у Мађарску код Хоргоша. Србија је стала иза овог капиталног пројекта јер гарантује енергетску безбедност Србије. Ипак, читав посао зависи од Бугарске, која је, иначе, под притиском европских и америчких званичника пре неколико година зауставила изградњу `Јужног тока`.

Стручњаци, међутим, сада истичу да је најважније што је Бугарска одлучна у одлуци да гради овај гасовод. Ипак, многи наглашавају да је готово немогуће да руски гас преко Турске и Бугарске стигне крајем године до наше земље.

- Нереално је очекивати да буду испоштовани ти рокови, јер су до краја године остала само три месеца - каже др Срећко Ђукић, стручњак за међународне гасне прилике. - Нисам оптимиста јер нам стижу упозорења из Енергетске заједнице да не поштујемо европска правила. Посебно истичу Трећи енергетски пакет, који не допушта да власник гасовода буде и власник гаса. То није правило само за Србију, већ за све гасоводе. Када би нама то дозволили, то би био преседан, што би срушило концепт Енергетске заједнице. Гас је стратешко, политичко и безбедносно питање међународних размера, и ту нам је потребно да разговарамо и са Русијом, али и са Америком, која има другачије виђење снабдевања Европе гасом.Пред `Турским током` су изазови са свих страна. Енергетска заједница југоисточне Европе недавно нас је поново упозорила да не поштујемо европске прописе. Директор Секеретаријата ове заједнице Јанез Копач у интервјуу `Политици` изјавио је да је "необично да се овако велики пројекат гради у тајности".

(М.Н.С.)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12598Погледај профил
« Одговор #38 послато: Октобар 25, 2019, 22:39:12 »

НЕМА ГАСА ПРЕТИ КРИЗА:
 Европа тражи хитну изградњу `Северног тока 2`


Европи катастрофално недостаје гас — прети дефицит од 300 милијарди кубних метара годишње, упозорава Андреас Ширенбек, директор једне од највећих немачких енергетских компанија "Унипер".

У таквој ситуацији, осим гасовода, биће потребно да се купује све више руског природног течног гаса. Али, `Северни ток 2`, према мишљeњу Европљана, треба да буде покренут што пре.


КРАЈ РЕЗЕРВИ ГАСА

Европи је 2018. године требало 390 милијарди кубних метара увозног гаса. Половину је обезбедила Русија — "Гаспром" је испоручио рекордних 201,7 милијарди кубних метара. Пуштањем у погон `Северног тока 2`, капацитета 55 милијарди кубних метара годишње, извоз ће се значајно повећати.

Међутим, како је навео Андреас Ширенбек, чак ни `Северни ток 2` неће задовољити растућу европску потражњу. Према његовим проценама, у перспективи би дефицит гаса на континенту могао достићи 300 милијарди кубних метара годишње.

Недостатак плавог горива није само резултат повећања потрошње гаса од стране Европљана, колико сталног пада домаће производње. У холандском Гронингену, који је чинио шестину укупне производње гаса у Европској унији, затварају се бушотине, а коначно затварање налазишта недавно је одложено са 2030. на 2022. годину.

Производњу такође смањује и Данска, која не дозвољава Русији да изгради део гасовода у територијалним водама. Налазиште "Тајра" обуставило је рад и сада ова краљевина купује гас из Немачке. Како наводи "Данмаркс радио", то значи гасну зависност од Русије, јер Немци добијају гориво управо од Руса.

Аналитичари су уверени да ће Данци дати зелено светло `Северном току 2` за месец дана, иначе ће се Копенхаген суочити са вишемилионским тужбама компанија оператора пројекта.

"Такође треба истаћи смањење производње и испоруке гаса из Норвешке и Велике Британије", подсећа директор `Унипера`.

"Настаје веома значајан јаз између понуде и потражње", додаје Ширенбек, који је управо зато сигуран да ће Европи ускоро требати више цевоводног гаса, као и природног течног гаса.

Стручњаци не искључују могућност да су такве изјаве, уз очекивање скорог завршетка изградње `Северног тока 2`, покушај да се умире Американци, који покушавају да "залију" европско тржиште сопственим природним течним гасом. Вашингтон, уз помоћ савезника у Европи, на све могуће начине кочи изградњу руских цевовода, који заобилазе Украјину, претећи санкцијама учесницима ових пројеката.ЕВРОПА НЕМА ИЗБОРА

Немачка жели да добије 60 до 70 одсто енергије од Русије, али се истовремено нада да ће Вашингтон наставити да штити Немце од "претње са Истока", те је Берлин изразио спремност да изгради неколико терминала за пријем природног течног гаса.

Међутим, Министарство спољних послова Немачке истиче да би амерички природни течни гас немачке потрошаче коштао скоро 30 одсто више од руског, који добијају преко цеви, тако да Немачка још није почела да гради терминале за природни течни гас.

Тренутна ситуација са природним течним гасом на европском тржишту јасно указује да и овде очекивано повећање испорука углавном може да обезбеди Русија. Не постоје алтернативни извори. На пример, Норвешка није у стању да то уради, због исцрпљивања налазишта у Северном мору.

Постоје велике сумње да ће се Европљани по питању снабдевања гасом и даље водити политичким размишљањима, на уштрб прагматичних интереса, као и да ће ометати повећање испорука горива из Русије.

(NovostiOnline)

***

ДАНСКА НАСТАВЉА БИТКУ ПРОТИВ `СЕВЕРНОГ ТОКА`:
Гради се конкурентски гасовод

Власти Данске су издале дозволу за изградњу два дела `Балтичког гасовода`, који се сматра пољским конкурентом `Северном току 2`. Оба гасовода ће се пружати по дну Балтичког мора, а њихова укупна дужина ће износити скоро 300 километара.

Министарство за климу и енергетику издало је две дозволе — једну за пољског оператера за систем за пренос гаса "Газ систем СА", а другу за данског националног оператера за транспорт гаса и електричне енергије "Енергинет".

Пројекат `Балтички гасовод` се реализује испред плана, наводи се на званичном сајту пројекта. Прва фаза је заказана за децембар 2019. године.

Пољски политичари су 2018. године дошли на идеју да изграде гасовод који ће бити алтернатива `Северном току 2`. Претпоставља се да ће се пружати од Данске до Пољске. Стручњаци тврде да неће бити могуће реализовање пројекта без договора са руским "Гаспромом".

Недавно је министар енергетике Русије Александар Новак рекао да и даље постоји шанса да Данска изда дозволу за полагање цеви гасовода `Северни ток 2` кроз њене воде. Новак је, међутим, навео да ће, уколико Данска одбије да изда дозволу за изградњу `Северног тока 2` на својој територији, рок за завршетак гасовода бити продужен, а биће повећана и цена пројекта.

Према његовим речима, у овом тренутку изградња гасовода "тече непромењеним темпом", а положено је већ око 83 одсто укупне дужине цеви.

Пројекат `Северни ток 2` подразумева изградњу два крака гасовода укупног капацитета 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обала Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. Планирано је да гасовод прође кроз територијалне воде или искључиве економске зоне Русије, Финске, Шведске, Данске и Немачке, а требало би да буде завршен до краја ове године. Данска је једина држава која још није издала дозволу за његову изградњу.

(NovostiOnline)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Саша
Пуноправни члан
***
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 100Погледај профил
« Одговор #39 послато: Јануар 10, 2020, 03:38:14 »

Церемонија отварања гасовода,
Вучић са Путином и ЕрдоганомВучић је на отварању гасовода заједно са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, председником Руске Федерације Владимиром Путином и председником Владе Бугарске Бојком Борисовим.
Гасовод `Турски ток` од огромног је значаја за будућност Србије, за привлачење инвестиција и даљи економски и индустријски напредак земље, поручио је Вучића из Истанбула пред почетак свечаности.
Вучић је истакао је да ће тај гасовод омогућити да Србија добија гас по пристојним ценама, бољим него до сада.
Деоницом гасовода `Турски ток`, која се данас отвара, гас ће ићи од руске Анапе до турског места Кијикеј цевима испод Црног Мора.


Свечаном отварању ће, према ранијим најавама домаћина, турског председника Редзепа Тајипа Ердоана, присуствовати велики број званичника.

Русија иначе гради Турски ток са два цевовода, а укупан капацитет је око 31,5 милијарди кубних метара гаса годишње.

Први крак гасовода је намењен снабдевању домаћег тржишта Турске, а други за земље јужне и југоисточне Европе, док је капацитет сваког крака гасовода по 15,75 милијарди кубних метара гаса годишње.

Други крак гасовода иде од Турске кроз Бугарску преко Србије, а затим даље до Мађарске, а у плану је да се настави према Словачкој и Аустрији.

Прве количине гаса из Турског тока потећи ће кроз магистрални гасовод у Србији у другој половини године, највероватније у октобру, када почиње следећа гасна сезона, најавио је раније министар енергетике и рударства Александар Антић.

Завршено је полагање цеви дуж гасовода у нашој земљи од 403 километара, рекао је Антић `Танјугу` и додао да је остало да се заврше мерне станице и велика компресорска станица у околини Жабара, која треба да обезбеди пуну функцију гасовода.

Компресорска станица код Жабара требало би да буде готова у другој половини ове године.

По пуштању компресорске станице у Бугарској и поменуте станице у Србији, биће обезбеђен неопходан притисак да би тај гас наставио да тече ка Мађарској и даље до централно-еврпских гасних складишта.

"Као што смо планирали, прошле године завршили смо полагање цеви од границе са Бугарском до границе са Мађарском. Реч је о пројекту који је реализован изузетном динамиком, с обзиром на то да су прве активности почеле крајем априла 2019. и већ у децембру било је положено 403 километра цеви", навео је Антић.

Очекује се да у другој половини ове године, односно од почетка следеће гасне сезоне, која почиње у октобру, крену и прве количине гаса из Бугарске за Србију.

Мађарска ће гас добити нешто касније, након изградње компресорских станица на својој територији

ВУЧИЋ: ТУРСКИ ТОК ОД ОГРОМНОГ ЗНАЧАЈА ЗА БУДУЋНОСТ СРБИЈЕ

Гасовод `Турски ток` од огромног је значаја за будућност Србије, за привлачење инвестиција и даљи економски и индустријски напредак земље, поручио је данас из Истанбула председник Србије Александар Вучић.

Вучић, који присуствује свечаности поводом пуштања у рад деонице гасовода `Турски ток` у Истанбулу, истакао је да ће тај гасовод омогућити да Србија добија гас по пристојним ценама, бољим него до сада.


"Изградња гасовода дугог 403 километра кроз нашу земљу, а касније и секундарног гасовода, како би гас довели у Владичин Хан, Љубовију, Бајину Башту и друга места, од огромног је значаја за привлачење инвестиција, напредак индустријске производње", поручио је Вучић у изјави новинарима.

Он је навео да је то од огромног значаја за безбедно и ефикасно снабдевање, те подвукао да је у савременом свету, осим путне и железничке, као и комуникационе, гасна инфраструктура најважнија.
Како је приметио, управо је то разлог због којег се велике силе "туку" и постоје велики притисци."Срећан сам што данас уз сусрет са Путином и Ердоганом, и уз њихово присуство, могу да разговарам са Борисовим, јер много зависи када ће Бугарска да заврши своју секцију и да то спојимо", рекао је Вучић.


Он је додао да би према неким проценама, српски и бугарски део гасовода могли да се повежу у мају или најкасније у септембру.


"Свеједно је. То је свакако за нас од стратеског, животног значаја, за будућност Србије и за даљи напредак у економског и индустријском смислу", рекао је Вучић.


Он је навео да ће данас бити прилика да разговара са Путином, Ердоганом и Борисовом о свему, нарочито у времену између ручка и вечере, када ће њих четворица бити сами.


"Све теме ћемо да покренемо, да видимо како једна велика светска сила и једна велика сила у региону, или две светске силе, гледају на проблеме на Блиском истоку, зато што је то енегетско питање и за нас, између осталог".


Како је рекао, може да се догоди да цена нафте буде на највишем нивоу у последњих неколико месеци, што ће зависити од односа САД и Ирана.


"Свака ескалација повећаваће цену гаса у будућност, јер се гас везује за нафту", непоменуо је Вучић и истакао да то за нас не би било добро.

Вучић каже да ће од данас имати прилику да види како Русија и Турска гледају на све то.

Председник додаје да ће данас разговарати са лидерима Русије, Турске и Бугарске и о билатералним однсима, о политичкој подршци на различитим нивоима Србији, и продубљивању међудржавних односа, као и да ће у разговору са Борисовим моћи да се сагледају односи са ЕУ и да се види да ли ће сви пројекти планирани моћи да се остваре до краја.ВУЧИЋ И БОРИСОВ У ИСТАНБУЛУ О ГАСОВОДУ

Принтскрин: Инстаграм buducnostsrbijeav

Председник Србије Александар Вучић и премијер Бугарске Бојко Борисов састали су се данас у Истанбулу уочи свечане церемоније пуштања у рад деонице гасовода `Турски ток`.


Вучић и Борисов су у билатералном сусрету потврдили братске и пријатељске односе две земље и разговарали о гасоводној мрежи, као и диверзификацији гасних извора, објављено је на званичном Инстаграм профилу председника Србије - будуцностсрбијеав.

Председник Вучић ће се током боравка у Истанбулу састати и са председником Турске Реџепом Таипом Ердоаном и председником Руске Федерације Владимиром Путином.

Деоницом гасовода `Турски ток`, која се данас отвара, гас ће ићи од руске Анапе до турског места Кијикеј цевима испод Црног Мора.ВУЧИЋ СТИГАО У ИСТАНБУЛ НА ОТВАРАЊЕ ТУРСКОГ ТОКА

Председник Србије Александар Вучић стигао је у Истанбул где присуствује свечаности поводом пуштања у рад деонице гасовода `Турски ток`.

Том приликом председник Вучић ће се састати и са председником Турске Реџепом Таипом Ердоганом, председником Русије Владимиром Путином и председником владе Бугарске Бојком Борисовом, објављено је на инстаграм профилу Будућностсрбијеав.Вучића је на аеродрому дочекала почасна гарда које је он поздравио на турском са Мерхаба аскер.

Поред председника Србије, отварању `Турског тока` присуствоваће и министар енергетике Србије Александар Антић.

Танјуг, вечерње НОВОСТИ
Сачувана
Саша
Пуноправни члан
***
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 100Погледај профил
« Одговор #40 послато: Јануар 29, 2020, 23:23:08 »

Србија спремна да помогне Бугарској у градњи `Турског тока`

Да ли ће наша земља помоћи да се овај гасовод заврши у року не зависи од источних комшија, већ од САД, НАТО и ЕУ, који по сваку цену хоће да зауставе доток руског гаса

Пи­та­ње је има ли бу­гар­ска вла­да ва­ља­не ар­гу­мен­те да пред са­ве­зни­ци­ма од­бра­ни из­град­њу га­со­во­да
 и ку­по­ви­ну ру­ског га­са по­ве­ћа­ва­ју­ћи ти­ме за­ви­сност од Ру­си­је (Фото Танјуг)


Америка не одустаје од намере да заустави градњу `Турског тока`. Запад је упорно против друге линије овог гасовода, којим руски гас треба од Турске, преко Бугарске, Србије и Мађарске, да дође до Аустрије.

Управо је то потврдио подсекретар у Стејт департменту за политичка питања Давид Хале у интервјуу за бугарски Национални радио, истакавши да се САД противи траси гасовода `Турски ток` намењеној снабдевању југоисточне Европе преко Бугарске.

– САД то сматрају геостратешким пројектом Русије. Москва користи своје изворе енергије као политичко средство да би извршила утицај и поделила Европу. `Северни ток 2` и друга цев `Турског тока` су проблем, јер они не обезбеђују Европи енергетску диверсификацију – категоричан је Хале.

С друге стране, Србија, која је завршила своју деоницу од 403 километра, отворено нуди помоћ Бугарској како би се ова траса што пре завршила и гас потекао према нашој земљи. Та помоћ, како се сазнаје, могла би бити у опреми коју је Србија користила за завршетак свог дела гасовода, будући да се терен преко којег треба да буду постављене цеви у Бугарској не разликује много од српског, те би ова механизација била од користи.

Срећко Ђукић, стручњак за међународне гасне прилике, каже да у Бугарској постоји извођач радова и он одлучује да ли ће некога допунски ангажовати ако му је неопходно да заврши посао у року.

– Чини ми се да то више није ствар владе у Софији, него онога ко изводи радове на гасоводу. Важније од тога јесте да ли ће Бугарска одолети притисцима Европске уније, НАТО-а и Вашингтона. У ствари, од тога има ли бугарска влада овога пута ваљане аргументе да пред савезницима одбрани изградњу гасовода и куповину руског гаса повећавајући тиме зависност од Русије – каже наш саговорник.

Ђукић каже да би требало разјаснити на шта се односе најављене америчке санкције за `Турски ток` и пита да ли је то само пуцањ из празне пушке.

– То су само нека питања која оптерећују гасовод `Турски ток`, који је прекопотребан овом делу Европе – истиче Ђукић.

Митар Ковач, стручњак за енергетску безбедност, објашњава да је логично да Србија разматра да помогне Бугарској у градњи `Турског тока` због кашњења које се десило код комшија. Додаје да су мале или скоро никакве шансе да се заустави „Турски ток”, који је у суштини нови `Балкански ток`.

Уколико Бугарска не прихвати понуђене услуге Србије, онда је јасно да и даље са различитим немуштим образложењима опструира и пролонгира рокове за завршетак градње `Турског тока` на својој територији. Ипак, очекује се да је потрошила све досадашње изговоре и да ће поступити одговорно и на време завршити своју деоницу, јер је то, у крајњем у случају, у њену корист. Чињеница је да Србија има искуство, менаџерске и технолошке способности да се укључи у изградњу гасовода у Бугарској, како би се што пре завршио први део у тој земљи од 308 километара. Тада би Србија могла да се прикључи на бугарски гасни систем – каже Ковач.

Према потражњи и закупљеним количинама гаса јасно се види, додаје, да је гасовод `Турски ток` стратешки оправдана и исплатива инвестиција и ствара озбиљне шансе за убрзан привредни развој Србије и већине суседних држава.

– Бугарска власт мора бити свесна да Запад не може дугорочно да обезбеђује потребне количине плавог горива по ценама које нуди Русија. По реакцијама Бојко Борисова, и Бугарима је јасно да морају хитно да престану с било каквим изигравањем преузетих обавеза, уз "неразумна образложења и оправдања" – каже овај познавалац гасних прилика.

С друге стране, истиче, реално је очекивање да ће се наставити притисци на Бугарску од стране САД и ЕУ, преко НАТО-а, с намером да се овај посао одуговлачи, јер су и они свесни да је пројекат далеко одмакао и да га ништа више не може зауставити, као ни `Северни ток 2`.

Укупна ситуација неће се одразити на нашу земљу, јер Русија и до почетка функционисања `Турског тока` у пуном капацитету даје привилегована решења за Србију, закључује Ковач.

Аутор: Јасна Петровић-Стојановић, 29.01.2020
Сачувана
Странице: [1]   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!