Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/ndanilo/webapps/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
Афера "Галеника"
forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Октобар 23, 2020, 05:11:20


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Афера "Галеника"  (Прочитано 13698 пута)
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« послато: Септембар 01, 2012, 18:52:45 »

Иако још ништа нема званично, чини ми се да је на помолу још једна афера, која је по својој природи још комплекснија од афере "Агробанка". И поред тога што се ово о чему ћу да пишем можда преплиће са овом афером у вези које су се десила већ нека хапшења, сва будућа дешавања око "Галенике" ипак треба посебно проматрати.

Да би се схватио проблем који ће ускоро да кулминира, треба се мало вратити у блиску прошлост и упознати са овом великом фармацеутском компанијом, која је основана 1945. године и која контролише трећину фармацеутског тржиша у земљи.

« Последња измена: Септембар 21, 2017, 06:37:51 Гога » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #1 послато: Септембар 01, 2012, 19:24:07 »

Медији су кренули већ увелико да се баве овим случајем, који ће, сигурна сам да изазову несаницу и немир код многих политичара.***
Цитат
Хапшења због пљачке Галенике!


Следеће недеље иза решетака би могли да се нађу одговорни за штету већу од 10 милиона евра коју су направили у фабрициНенад Огњеновић није био доступан за коментар


БЕОГРАД - Круг се сужава.

Због милионских махинација у пословању "Галенике", наредне недеље очекују се прва хапшења одговорних. Штета је већа од десет милиона евра, а истрага је обухватила сва сумњива пословања ове фабрике.

Међу њима је и спорно пословање "Галенике" с компанијом "Хабитфарм", чији је власник Радослав Секулић ухапшен због неизмирених обавеза за кредите према Агробанци.

Како Курир сазнаје, споран је закуп фабрике "Хабитфарма" у Ивањици, што је урадила "Галеника" да би у њој производила цитостатике, а која је под хипотеку стављана као залог за узимање кредита и код других банака.

Председник УО "Галенике" Дејан Бацковић за Курир каже да је компанија тужила "Хабитфарм" због тог закупа, али да о детаљима не зна ништа.

- Обратите се адвокату "Галенике" Сањи Турлаков, која поседује сву документацију. Она ће вам све рећи - рекао је Бацковић.

Адвокат Сања Турлаков тврди да у закупу "Хабитфармове" фабрике у Ивањици нема ничег спорног, осим што "Галеника" од "Хабитфарма" потражује 104.419.156,17 динара које је уложила у адаптацију, реконструкцију и санацију пословног простора.

- "Хабитфарм" је 18. јуна 2010. закључио уговор с "Велефармом" о закупу фабрике у Ивањици. По том уговору,"Велефарм" је имао право да уговори подзакуп с неком фабриком лекова ради производње медикамената.

"Галеника" је изнајмила фабрику 6. октобра исте године, с тим што је
претходно 1. септембра од "Хабитфарма" добила сагласност да може да изврши реконструкцију, адаптацију и санацију пословног простора. Кад је отворен стечај, стечајни управник "Хабитфарма" оспорио је "Галеникина" улагања, која с каматом износе 104.419.156,17 динара, и зато је "Галеника" тужила "Хабитфарм" - објашњава Сања Турлаков.

Како сазнајемо, главни осумњичени је бивши генерални директор "Галенике" Ненад Огњеновић, који је на тој функцији био од новембра 2008. до јуна прошле године. Он већ дуже време није у земљи, па је то и главни разлог што се одлагало хапшење.Огњеновић јуче није био доступан за коментар.


Цитат
Дачић: Укључено 60 полицајаца

Премијер Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да ће 60 људи из Управе криминалистичке полиције од идуће недеље бити укључено у опсежне провере спорних приватизација фирми.

- Један од приоритета Владе је беспоштедна борба против криминала и корупције, у коју ће бити укључена полиција, тужилаштво и безбедносне службе - рекао је Дачић.

(Екипа Курира)Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #2 послато: Септембар 01, 2012, 19:34:37 »

Цитат
Дачић: Укључено 60 полицајаца

Премијер Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да ће 60 људи из Управе криминалистичке полиције од идуће недеље бити укључено у опсежне провере спорних приватизација фирми.

- Један од приоритета Владе је беспоштедна борба против криминала и корупције, у коју ће бити укључена полиција, тужилаштво и безбедносне службе - рекао је Дачић.

С обзиром да је кадар СПС један од заступљенијих у овој фармацеутској кући, биће интересантно пратити овај случај, нарочито, како ће Дачић и као премијер, а посебно као министар полиције да реагује  Зеленко


Да ли су то можда ранији коалициони партнери СПС, демократе,  почеле да остварују своје претње о којима су медији раније писали ?

( отворила сам тада тему о томе под називом:"ДС прети СПС-у да ће открити афере!"

"....Демократе већ неколико дана, заправо од тренутка када се у медијима појавила информација да ће социјалисти направити парламентарну већину са СНС-ом, преко посредника шаљу сигнале и поруке да ће као опозиција јавно отворити многа питања која се односе на коалицију око СПС-а, и то конкретно случај "Колубаре", "Галенике" и афере у вези са појединим блиским сарадницима Ивице Дачића,...

http://forum.svisrbisveta.org/index.php?topic=1957.msg16673#msg16673 ...." )С обзиром да су медији у Србији, још увек под шапом бивше Тадићеве власти,
имаћемо, сигурна сам, доста пикантерија о овом и о још неким случајевима у којима СПС има кључне позиције ( од директора, председника Управних одбора и слично)...

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #3 послато: Септембар 20, 2012, 22:42:29 »

Саслушан бивши директор Галенике


Београд -- Како Б92 сазнаје, бивши директор "Галенике" Ненад Огњеновић, кадар СПС-а, саслушан је данас у полицији, у Служби за борбу против организованог криминала.


Ненад Огњановић, некадашњи директор Галенике

Он је саслушан у вези са случајем "Галеника" и због сумње да је у овој фармацеутској компанији било великих злоупотреба.

Огњановић је саслушан као грађанин и како сазнајемо, сам је дошао у полицију како би дао одређене инфомрације. Огњановићу је у полицији препоручено да не напушта земљу.

РТС јавља да је Огњеновић је саслушан као грађанин о пословању "Галенике", али и њене повезаности са "Хабитфармом", фирмом недавно ухапшеног Радослава Секулића.

Према нашим сазнањима, предмет "Галеника" ће тужилаштво тек обрађивати, могуће у наредних десетак дана.

Челни људи у фармацеутској компанији "Галеника" су углавном кадрови СПС-а.

Лета прошле године, Влада Србије је покренула смену тадашњег руковдства Галенике, са Огњановићем на челу, због сумње да су учествовали у финансијским малверзацијама.

Небојша Ћирић, тада министар економије, је говорио да се Галеником до тада лоше управљало, јер је од фирме која је пре три године имала добит дошла у ситуацију да у 2010. има губитак од 14 милиона евра.

(Бета, Б92)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #4 послато: Септембар 20, 2012, 23:36:35 »

Ускоро и код тужиоца

Како смо успели да сазнамо, Огњеновић је после саслушања пуштен, уз упозорење да не напушта земљу, а извор Пресса открива да ће га наредних дана саслушати и специјални тужилац.

- Он је у полицију дошао око 15 часова, а саслушање је трајало све до 18 сати. Причао је о пословању „Галенике" на чије су злоупотребе указивали текстови у медијима, због чега је и покренута истрага, али и о повезаности те компаније са „Хабитфармом" и афером „Агробанка". Наиме, „Галеника" је узела под закуп просторије Секулићеве фирме у Ивањици и у њу је уложила неколико милиона евра. Ту, фактички туђу фирму, која је била под закупом, после извесног времена Секулић је ставио под хипотеку и узео кредит од Агробанке. Претпоставља се да је све то био договор између „Галенике", „Хабитфарма" и Агробанке. Уз све то, из „Хабитфарма" је у „Галенику" прешло 200 људи, што је био драстичан ударац на буџет - прича извор Пресса.


Цитат
ГАЛЕНИКА" ПРЕСЕК СТАЊА

- више од 2.700 запослених
- у последње две године запослено 729 нових радника
- у пензију отишла 522 радника
- 2,4 милијарде динара у 2008. потрошено на плате
- 3,6 милијарди динара у 2010. години потрошено на плате
- Профит у 2008. износио 6,5 милиона евра
- Минус направљен у 2010. 14 милиона евра

Свеобухватну истрагу и прикупљање доказа о малверзацијама у „Галеници" Специјално тужилаштво за организовани криминал почело је у јуну 2011. године, после серије текстова у Прессу о сумњивом пословању менаџмента и гомилању великих губитака.

Провера незаконитог и штетног пословања кренула је из два правца - Специјално тужилаштво доставило је нашој редакцији захтев за прикупљање потребних обавештења којим се тражи да им доставимо све текстове и доказе које поседујемо, док је други захтев отишао у МУП Србије, прецизније у Службу за борбу против организованог криминала.

Где је одлазио новац

У захтеву који је потписао Војислав Исаиловић, заменик тужиоца за организовани криминал, на основу члана 225 Законика о кривичном поступку од Пресса је затражено да се доставе сви текстови и докази којима се указује да је незаконитим поступањем директора „Галенике" проузрокована вишемилионска материјална штета том привредном друштву.


ЦРНО НА БЕЛО ... Текстови у Прессу из марта, априла и јуна 2011. године

- Најсумњивије је пословање са „Велефармом", с обзиром на то да је „Галеника" узела то предузеће као посредничку кућу уз провизију од 4,5 одсто, иако је могла да директно увози лекове. Питање пословања са „Велефармом" истражује се и у правцу сумњивих трансакција акција у овој компанији. Ове штетне радње нису могле да буду плод рада једног човека, већ је у те малверзације упетљан велики број људи. У питању је огромна документација, велики број фактура, трансакција. Новац је одлазио на рачуне разних предузећа и агенција, појединаца. Датуми оснивања појединих фирми и агенција подударају се са почетком пословања са „Галеником", што указује да су осниване само у ту сврху - испричао је наш саговорник близак истрази.

Највећи домаћи произвођач лекова за само две године је од успешног предузећа постао велики губиташ. Иако је 2008. године остварена добит од 674 милиона динара (6,5 милиона евра), у 2010. је направљен губитак од чак 14 милиона евра. Према финансијским извештајима јасно се види да су у 2008. на трошкове за зараде потрошене 2,4 милијарде динара (23,3 милиона евра), а запошљавањем нових 729 радника тај трошак је увећан за чак 50 одсто.  (Љубинка Рачић, Пресс)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #5 послато: Септембар 22, 2012, 07:55:37 »

Ало! открива шта је Ненад Огњеновић рекао у полицији


Ивица Дачић ме довео у "Галенику"!


- На предлог Ивице Дачића постављен сам за генералног директора "Галенике" - изјавио је бивши директор ове фармацеутске куће Ненад Огњеновић у полицији током саслушања у четвртак 21. септембра, а у вези са сумњивим пословањем те компаније и њене повезаности са "Хабитфармом", компанијом недавно ухапшеног Радослава Секулића.

Наш извор из Службе за борбу против организованог криминала, чији су га службеници саслушавали неколико сати, каже да Огњеновић није помињао друга имена сем актуелног српског премијера.
- На почетку саслушања он је казао да је на чело "Галенике", која је после формирања претходне владе припала социјалистима, дошао тако што му је позив упутио тадашњи заменик премијера и министар полиције Ивица Дачић. Разговарао је са њим и после тог разговора прихватио је да дође на чело компаније. Он је још додао да је са Дачићем разговарао о развоју компаније и плановима пословања. Поред Дачића, није више поменуо ниједног политичара - објашњава саговорник "Ало!" из СБПОК-а.
Огњеновић је постао генерални директор "Галенике" у новембру 2008. године, а због лошег пословања тог предузећа смењен је у јуну 2011. године.

За губитке у пословању и дуг "Галенике" од 14 милиона евра Огњеновић је претходно тврдио да је дуг настао због курсне и разлике у међународним књиговодственим стандардима, као и трошковима камата за кредит. Огњеновић је тада додао да је до блокаде рачуна компаније од неколико дана, о чему су медији писали, дошло јер је Рајфајзен банка активирала менице веледрогерије "Велефарм". Према његовим речима, веледрогерије су "Галеници" дуговале око 90 милиона евра. Полиција је пре неколико месеци завршила предистражни поступак о милионским малверзацијама у јавном предузећу "Галеника", које је оштећено разним злоупотребама и махинацијама. "Хабитфарму", који је у власништву недавно ухапшеног Радослава Секулића, чији је рачун у блокади од маја 2009. године, у априлу те године одобрен је кредит од 68 милиона динара. 

Вучић: Нема проблема са СПС око Галенике

Вицепремијер Србије Александар Вучић изјавио је да постоје "одређене информације" у случају "Галенике" и истакао да не постоји никакав проблем са СПС када је реч о истрази тог случаја.
"Не постоји проблем са СПС, јер ни једна политичка партија не води процесе, већ истрагу по Закону о кривичном поступку у нашем друштву и држави води Тужилаштво", рекао је Вучић и додао:
"Ако ме питате да ли постоје одређене информације - постоје, али постоје и у многим другим случајевима."  (Е.А., Ало)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #6 послато: Децембар 14, 2012, 02:37:55 »

Динкић продаје Панићу "Галенику" испод жита?!

Министарство финансија и привреде, које води лидер УРС-а Млађан Динкић, преговара о продаји "Галенике" америчко-канадској компанији "Valeant farmaceutikals internešenal" коју је основао некадашњи премијер Југославије и амерички бизнисмен Милан Панић, потврђено је нашем листу у синдикату "Галеника независност".

Милан Панић и Млађан Динкић | Фото: Драган Гојић

Председник овог синдиката Зоран Пантелић изразио је незадовољство што се продаја државне фармацеутске компаније припрема у тајности, без знања запослених и синдиката.

- Забрињава нас и љути што раднике нико није обавестио о овим активностима, ни менаџмент ни министарство, које, према сазнањима нашег синдиката, и води преговоре са "Валеантом". Непримерено је да се то дешава мимо синдиката и без информација о плановима, процедурама и намерама потенцијалног купца - изјавио је Пантелић за "Ало!".
Он додаје да су представници канадске компаније, уз одобрење Министарства привреде, пре неколико дана посетили "Галенику", те да су започели поступак проучаваја њеног пословања и потенцијала, а да би након тога држави требало да упуте писмо о намерама за приватизацију.

- Очекујем да ће нас о свим детаљима у вези са овим у понедељак упознати министар и менаџмент са којим имамо заказан састанак у Министарству привреде - најавио је Пантелић.

Директор “Галенике” Живомир Новаковић до закључења овог издања није нашем листу послао коментар на потенцијалну продају компаније, док су из Министарства привреде најпре за “Ало!” категорички демантовали информације о приватизацији "Галенике" , а потом се предомислили:

- Након консултација партнера у влади, констатовано је да је тренутна финансијска позиција "Галенике" неодржива. Министарству финансија и привреде дат је налог да крене у припрему расписивања међународног тендера почетком наредне године, којим би се пронашао озбиљан стратешки партнер и обезбедила сигурна будућност за "Галенику" - саопштили су из Динкићевог министарства.

У јавности се, међутим, спекулише да је компанија бившег југословенског премијера понудила тек 15 милиона евра за 85 одсто власништва у "Галеници", те да ће нови власник задржати тек 250 од укупно 2.300 радника у фирми.
"Галеника" је, подсетимо, била прва српска фирма која је приватизована, 1991. године.

(С.Ђорђевић, Ало)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #7 послато: Децембар 15, 2012, 02:38:19 »

Dinkić:Galeniku ne prodajemo Paniću
Izvor: Tanjug

Beograd -- Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić kaže da nisu tačne spekulacije da će "Galenika" biti prodata Milanu Paniću.Dinkić je potvrdio da je vlada odlučila da nađe strateškog partnera za tu fabriku i da će od Nove godine biti raspisan međunarodni tender.

Dinkić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, istakao da su razlozi za raspisivanje tendera visoki gubici "Galenike" i dugovi od 170 miliona evra, od čega najveći deo bankama.

"Galenika" u 2013. neće moći da finansira svoje aktivnosti samo prodajom lekova, već joj je potrebno 50 miliona evra dodatnog obrtnog kapitala, rekao je on i dodao da ta fabrika ima modernu opremu i značajno učešće na tržištu, zbog čega je Vlada odlučila da raščisti njeno poslovanje.
Napominjući da su pripreme za tender u toku već nekoliko nedelja i da će se videti ko su zainteresovani kada tender bude raspisan, on je objasnio da kanadska multinacionalna kompanija "Valeant" nema veze sa Milanom Panićem

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=nyLM_hZ-TBY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=nyLM_hZ-TBY</a>

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2012&mm=12&dd=14&nav_id=669050


Да ли нас и овај пут лаже Неодлучан
Сачувана

moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #8 послато: Децембар 17, 2012, 03:06:59 »

Za i protiv privatizacije Galenike
Izvor: Tanjug

Beograd -- Ekonomisti smatraju da postoji šansa da se pronađe kupac za Galeniku, jer je to u osnovi zdrava fabrika a tržište lekova veoma značajno.međutim, sumnjaju da će država od privatizacije te fabrike dobiti veliki novac.

Dok ekonomista Milojko Arsić smatra da je privatizacija opravdana, njegov kolega, saradnik Ekonomskog instituta Miladin Kovačević ističe da bi Galenika trebalo da ostane u vlasništvu države, kao "stabilizator tržišta lekova"

"Galenika je kapacitet koji će sa svojim tržištem sigurno naći kupca", istakao je Kovačević u izjavi novinarima u subotu posle konferencije o izazovima za ekonomsku politiku Srbije u 2013. godini.

Ocenujući da je Galenika, u osnovi "vrlo zdrava fabrika, a tržište lekova značajno", Kovačević je izrazio žaljenje što takva fabrika "mora eventualno ići na prodaju".

Prema rečima Kovačevića, privatizacija bi mogla da se izvrši i dokapitalizacijom, a da u vlasništvo uđe i PIO fond, koji bi se na taj način "emancipovao" od republičkog budžeta.

On je podsetio da je Galenika bila vrlo uspešna na tržištu, navodeći da su gubici napravljeni u poslednje četiri godine posledica, pre svega odnosa, međusobnih potraživanja i dugovanja proizvođača lekova, veledrogerija i Fonda za zdravstevno osiguranje.

Arsić sumnja da će, upravo zbog dugova, država dobiti neki veliki novac po osnovu privatizacije te fabrike, ali poručuje da je ona opravdana.

"Mislim da Galeniku treba privatizovati, ne zato što će država dobiti neke pare, nego zbog toga što bi se popravilo upravljanje tom fabrikom“, naveo je on i dodao da je iz tog razloga važno da Galeniku kupi poznata svetska farmaceutska kuća.

To je, kako je istakao, važno i za perspektivu delatnosti kojom se Galenika bavi, ali i za zaposlene u toj fabrici.

U Vladi Srbije je, u četvrtak 13. decembra, posle konsultacija kolaicionih partnera zaključeno da je trenutna finansijska pozicija Galenike neodrživa, a Ministarstvu finansija i privrede dat nalog da krene u pronalaženje strateškog partnera tom preduzeću.

Resorni ministar Mlađan Dinkić je potom najavio da će od nove godine biti raspisan međunarodni tender za prodaju te kompanije zbog visokih gubitaka od 170 miliona evra.

Tender za kupovinu većnskog učešća u Galenici, koji je Agencija za privatizaciju raspisala u decembru 2009. godine bio je aktuelan do proleća prošle godine kada je država odustala od privatizacije te državne kompanije.

Galenika je prošlu godinu završila sa gubitkom od oko 1,432 milijardu dinara i smanjenim poslovnim prihodom, a njenu gubici iz 2011. uvećani su na 26 miliona evra u ovoj godini.

Toj državnoj kompaniji Velefarm AD i BG Farm duguju 90 miliona evra, a Vlada Srbije je ranije ove godine garantovala kredit od 70 miliona evra koji je Galenika uzela kako bi podmirila svoje dobavljače i platila tekuce troškove.
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2012&mm=12&dd=16&nav_id=669484

Галенику не би требало приватизовати.Она је фармацеутска компанија са дугом традицијом,не тако давно највећи произвођач лекова на овим просторима.Најбитније је да се испита пословање те куће и да се они који су је опљачкали нађу иза браве,а фабрика добије један одговоран и професионалан менаџмент.Брзо би стала на ноге.
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #9 послато: Јануар 10, 2013, 03:00:34 »

АФЕРА ГАЛЕНИКА: Хапсе људе из врха СПС!Полиција је прикупила све доказе у вези са махинацијама у "случају Галеника". Биће ухапшено чак десет људи из овог предузећа под контролом социјалиста, сазнаје Курир


БЕОГРАД - Ускоро хапшења у "Галеници"!

Полиција је прикупила све доказе у вези са бројним махинацијама у "случају Галеника" и врло брзо ће бити ухапшено више од десет људи из овог јавног предузећа, а неки од њих су високи функционери СПС, сазнаје Курир!

- Предмет је завршен и докази су написани на чак 85 страна. Чека се само политичка одлука јер се ради о предузећу у чије су сумњиве радње директно уплетени неки од највиших функционера СПС. Реч је о стотинама милиона евра испумпаних из ове државне фармацеутске компаније која је последњих година била под контролом социјалиста.

Невероватно је колико су се бахато понашали челници овог предузећа. Подсетићу вас, "Галеника" је пре неколико година имала чист профит од 200 милиона евра годишње, а сада има губитке од невероватних 120 милиона евра - каже саговорник Курира из врха власти.

Како сазнајемо, у оквиру предмета "Галеника" недавно је саслушан и председник УО "Галенике" и директор СПС Дејан Бацковић.

Дејан Бацковић, директор СПС

- Бацковић је недавно био и на саслушању у Служби за борбу против организованог криминала - каже наш извор и додаје:

- Ово је чист предмет, лако доказив. Александар Вучић је решен да овај случај истера до краја без обзира на то о коме се ради - уверава извор Курира.

Нико у Влади Србије, полицији и тужилаштву није желео званично да потврди наша сазнања.Такође, ни председник УО "Галенике" Дејан Бацковић није одговарао на позиве и поруке новинара Курира.

Подсећамо, према писању медија, челници "Галенике" извлачили су новац преко сумњивих уговора са другим фармацеутским кућама, али и чистом бахатошћу. Фонд за зараде био је повећан са 2,4 на чак 3,6 милијарди динара, а пример бахатости је и израда статуе "Мислилац", која је плаћена невероватних 30.000 евра. Сумњив је био и кредит за изградњу нове фабрике.
Цитат
На списку и бивши директор Огњеновић

Ненад Огњеновић, некадашњи генерални директор „Галенике“, највероватније ће бити сведок-сарадник тужилаштва против осумњичених за злоупотребе у компанији.- Огњеновић нам је рекао да има намеру да сарађује с нама. Објаснио је да не жели да заврши као колатерална штета појединих моћника из власти. Спреман је и да открије имена политичара који су му давали налоге који послови да се раде - каже наш извор.

(Курир)
« Последња измена: Септембар 21, 2017, 06:49:47 Гога » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #10 послато: Јануар 10, 2013, 03:06:57 »

Цитат
Невероватно је колико су се бахато понашали челници овог предузећа. Подсетићу вас, "Галеника" је пре неколико година имала чист профит од 200 милиона евра годишње, а сада има губитке од невероватних 120 милиона евра - каже саговорник Курира из врха власти.

Није ни чудо када се постављају људи по Управним Одборима који скоро па да и немају никакве квалификације, па чак ни неко радно искуство. А о стручности да и не говорим.

Ова афера ће бити врло интересантна. Да ли ће уопште бити хапшени челни људи из СПС, питање је свих питања Зеленко
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #11 послато: Фебруар 11, 2013, 02:22:57 »

НОВА ХАПШЕЊА: Дачићеви људи падају на Галеници


Директор СПС и председник УО "Галенике" Дејан Бацковић ускоро би опет могао бити саслушан због злоупотреба у овој државној фирми


Директор СПС и председник УО "Галенике" Дејан Бацковић


БЕОГРАД - Кога чекају лисице?

Директор СПС и председник УО "Галенике" Дејан Бацковић, Дачићев човек, следећи је на тапету кога ће због махинација и злоупотреба у овој компанији испитати оперативци радне групе Управе криминалистичке полиције МУП, сазнаје Курир од извора блиског МУП.
Полиција је већ прикупила све доказе у вези са злоупотребом положаја у "Галеници", који су написани на 85 страна.

Како нам је речено, прво ће бити ухапшено чак десетак људи из овог предузећа који су под контролом социјалиста. Први на листи могао би се наћи бивши директор "Галенике" Ненад Огњеновић, који је већ саслушаван због сумње да је својим пословањем оштетио "Галенику" за неколико десетина милиона евра.

Један од најсумњивијих послова је сарадња с "Велефармом", који је "Галеника" узела као посредничку кућу уз провизију од 4,5 одсто иако је лекове могла увозити директно. Полицију интересује сарадња с "Хабитфармом", чији је власник био Радослав Лале Секулић, актер афере "Агробанка".

Поред тога, "Галенику" је оштетила и куповина скулптура које су коштале више од милион евра, а плаћене су државним новцем, а на томе је инсистирао лично некадашњи челник фирме Огњеновић. Иако се зна да ће Бацковића следеће недеље поново позвати на информативни разговор у МУП, он каже да још није добио позив за ново саслушање.

- Није ми стигао никакав позив - кратко је рекао Бацковић за Курир. На питање да ли ће се јавити МУП ако га позову на саслушање, кратко је рекао: "Наравно да хоћу".
Пре само неколико година "Галеника" је имала чист профит од шест милиона евра годишње, а сада има губитке од невероватних 120 милиона евра.


Цитат
Многи ће се изненадити

Радна група МУП која је предмет преузела од СБПОК провериће сва сумњива пословања "Галенике".
Неће бити само она о којима медији пишу, већ и многи други послови са сумњивим фирмама и лицима за која се сумња да су државну фирму оштетили за велики новац. Већ сада смо пронашли многе злоупотребе. Многи ће бити изненађени шта смо све ископали - рекли су нам у МУП.

(Курир)


***

Нешто баш и нисам најсигурнија да ћемо имати прилику да видимо и ово хапшење. Ко бели медведи су заштићени скоро сви. Просто су недодирљиви подједнако ови људи из политике, без обзира о којој странци да је реч. Мислим да они једни друге штите.

« Последња измена: Септембар 21, 2017, 06:45:19 Гога » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #12 послато: Мај 18, 2013, 06:04:58 »

УСКОРО ХАПШЕЊА!

Ојадили "Галенику" за 12 милиона евра!

Због малверзација којима је "Галеника" оштећена за 12 милиона евра, у наредних некоилко дана биће приведен већи број особа, сазнаје "ало.рс"! Међу малверзацијама се, како сазнајемо, налази и куповина скулптура које се због "уметничке вредности" одбијене чак и као поклонНа списку ухапшених наћи ће се Ненад Огњеновић, бивши генерални директор АД Галеника, Миодраг Јеремић, сувласник и бивши директор „Уметничке ливнице Јеремић“, Предраг Јеремић, сувласник и садашњи директор „Уметничке ливнице Јеремић“, Драган Павловић, власник каменорезачке радње „Драган Павловић“, Горан Орлић, бивши помоћник генералног директора "АД Галеника", Жељко Јововић, власник и одговорно лице већег броја привредних друштава у систему „Унихемком“ д.о.о. Нови Сад, Љубица Прица, директор привредног друштва “Фарманари“ д.о.о. Нови Сад, Милан Владовић, бивши директор приведног друштва „Тргошпед транс“ д.о.о. Сопот, Жељко Бирманчевић, судски вештак, Драги Пејаковић, бивши директор ПД „Тргошпед транс“ д.о.о Сопот, а кривичном пријавом биће обухваћени и Драгољуб Вучићевић, бивши генерални директор АД "Велефарм" и Радосав Лале Секулић, власник привредних друштава у систему "Хабитфарм"!


Ненад Огњеновић | Фото: Небојша МарковићКако сазнаје "ало.рс", у питању је више малверзација.
У првој је "Галеника" претрпела штету од седам милиона евра, од чега је пет милиона имовинске користи стекао "Велефарм", а два милиона "Фарма трејд".

Драгољуб Вучићевић | Фото: Горан Срданов


Како сазнајемо, између представништва оф шор компаније "Фарма трејд" са Маршалских острва, а са рачуном у Цириху(под контролом Лалета Секулића) и "Галенике", 2008. године закључена су два спорна уговора о испоруци медицинских препарата у вредности од 10 милиона евра.Радослав Лале Секулић | Фото: РАС


У другом случају "Галеника" је куповином скулптура оштећена за 208 милиона динара.


Миодраг Јеремић | Фото: Горан Срданов


Примера ради, међу скулптурама нашло се и дело назива "Рађање, које је првобитно било донирано СО Земун, али је Градски секретаријат за културу и заштиту споменика одбио да да сагласнот за њено постоваљање испред општине. То "уметничко дело" коштало је "Галенику" 700.000 динара!

У трећем случају "Галеника" је оштећена за 2,5 милиона евра, а толику имовинску корист је, према нашим сазнањима, стекао Жељко Јововић, власник система фирми. "Галеника" је испоручила лекове за које је, уместо новца, добила некретнину процењену на седам милиона евра, а чија је стварна вредност око 200.000 евра.

(Е.А. Ало)
***Зашто ме не чуди да међу овим именима нема имена човека из поруке изнадСачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #13 послато: Мај 22, 2013, 04:05:15 »

Истрага и против Управног одбора "Галенике"

Истрагом о малверзацијама у Галенци биће обухваћени и остали челници, пре свих поједини чланови бившег Управног одбора (УО), пишу данашње Новости.
Чланови УО који ће бити обухваћени истрагом су у време директоровања у петак ухапшеног Ненада Огњеновића направили губитак од скоро сто милиона евра, наводе ''Ноовости'' и додају да полицији и тужиоцима тек предстоји тежак и обиман посао у овој афери.

Припадници радне групе Управе криминалистичке полиције (УКП) МУП Србије, како се наводи, чешљају тренутно све уговоре са "Велефармом“, чији се некадашњи директор Драгољуб Вучићевић бекством спасио од хапшења. Ова компанија је била и остала највећи дужник "Галенике“.

''Тако је средином децембра 2008. Огњеновић дао "Велефарму“ робу вредну 1,1 милијарду динара, с роком плаћања од 270 дана'', наводи извор "Новости“ близак истрази и додаје да се то догодило само дан пре повећања цене лекова од 11 одсто.

"Галеника“ је и на овом послу, како се процењује, направила велике губитке, а колико тачно, показаће истрага.

Као пример лошег рада наводи се и чињеница да су за време директоровања Ненада Огњеновића лекови стално давани истим фирмама иако оне нису измиривале обавезе.

Тако је, како се наводи, "Велефарму" и "БГ фарму", који су дуговали "Галеници" велике паре, дата роба у вредности 4,5 милијарди динара, пишу ''Новости'' и додају да су за то су неки узели и бонусе од 30 одсто, а роба се вратила у "Галенику".

Сумња се да је реч о фиктивном пословању. Огњеновић је због лошег пословања одлуком тадашње владе смењен у јуну 2011. године, када је у "Галеници" откривен дуг од 14 милиона евра, али и спорно пословање са "Хабитфармом" и "Велефармом". У овом тренутку "Галеници" компанија "Велефарм" дугује 65 милиона евра, "БГ фарм" 25 милиона, док остале велетрговине још 10 милиона евра.

Једна од њих, фирма „Фарманари" Жељка Јововића (ухапшен у акцији у прошли петак), из Новог Сада, са "Галеником" је склопила уговор о испоруци лекова од 2,5 милиона евра. Једина гарнција била је хипотека над зградом у Сурчину, која и није у власништву "Фарманарија".

Тадашњи директор Огњеновић прихватио је процену према којој зграда у Сурчину вреди седам милиона евра, иако је стварна вредност објекта далеко мања. Без обзира на то, лекови су испоручени и "Фарманари" их и даље продаје апотекама. Због ове и овакве процене иза решетака се нашао и судски вештак и овлашћени проценитељ.

Праћењем токова новца утврђено је да су лекови прво продати фирми "Унихемком", у оквиру које је пословао „Фарманари", а онда је „Унихемком" даље продао лекове "Унихемком фарму", такође фирми из система, који их продаје крајњим корисницима, наводе ''Новости''

- Њихова међусобна потраживања затворена су сумњивим компензацијама, а једино ко у овом послу није добио новац је "Галеника".

Стручна служба ''Галенике" упозорила је тада Огњеновића да су истекли рокови за наплату лекова, али он ништа није предузимао. Пошто лекови нису наплаћени, "Галеника" је постала власник зграде, која, према извештају независног проценитеља, вреди 200.000 евра.

У управном одбору "Галенике" од новембра 2008. до 2012. године, у пуном мандату, били су: Дејан Бацковић, председник, и чланови Драган Динчић, Војкан Кулић, Нинослав Димитријевић, Данило Вукићевић (представник запослених у ''Галеници''.

У надзорном одбору у том периоду били су Петроније Даговић, в. д. председника (био и помоћник директора РЖО), Љубисав Орбовић, члан (председник Савеза самосталних синдиката Србије), и Радомир Лазаревић, члан (из ''Галенике'').

(Пресс)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #14 послато: Мај 24, 2013, 01:52:53 »

Дачић: Није СПС крив за Галенику


Премијер Србије и председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић изјавио је да проблеми у фармацеутској компанији Галеника нису почели са СПС-ом.
Пaртијски кадрови се не мешају у МУП: Ивица Дачић"Заблуда је да партија има неке везе с тим.
Никада нисам дозвољавао да се партијски кадрови мешају у МУП. У случају Галенике може се рећи да је неко био близак СПС-у, може се рећи и да је неко ко припада СПС-у, био у Управном одбору Галенике, али прича да једна партија управља Галеником је глупост", казао је Дачић.

Специјални суд у Београду одредио је 20. маја притвор за бившег генералног директора Галенике Ненада Огњеновића и још шесторо његових сарадника, осумњичених за злоупотребе у Галеници.

Он је као кључни проблем Галенике који тек треба истражити, навео велика дуговања државе највећој домаћој фармацеутској фирми.

"Када се боље погледа и испада да је држава платила, али не директно фабрици, већ веледрогеријама. И имате ситуацију да од тих сто милиона 60-70-80 одсто дугује држава, а нико за то није одговарао", истакао је Дачић.

Неки страни произвођачи наплатили су своје лекове казао је он и запитао се да ли тиме неко желео да уништи домаћег произвођача лекова.

"То све треба да се утврди. Пословна политика је једно, криминал друго. Али, ко год да је у питању партијска припадност ме не интересује", нагласио је Дачић.


(Бета, Вести)
***

Цитат
"То све треба да се утврди...."


Шта се чека Превртање очима Колико месеци се само прича о случају "Галеника" и није се макло од приче.Јес` како да не, није нико из СПС крив за "Галенику"  Зеленко

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #15 послато: Мај 26, 2013, 00:59:32 »

Директор СПС Галенику ојадио за 5,5 милиона евра?


Иако им је „БГ фарм“ дуговао 20 милиона евра, руководство „Галенике“ исплатило банкама и поштама вишемилионске кредите које је узело то предузеће


Дејан Бацковић упорно понавља да није крив


БЕОГРАД - Сви путеви воде до директора СПС.
Дејан Бацковић, директор СПС и бивши председник Управног одбора "Галенике", према информацијама до којих је Курир дошао, морао је да зна све о вишемилионским пљачкама ове државне фирме! Томе у прилог говори и чињеница да је директор "Галенике" Ненад Огњеновић за све набавке у износу већем од три милиона динара морао да има сагласност Управног одбора, на чијем је челу од 2008. био Дејан Бацковић!


Жиранти дужнику

- Да је Бацковић знао шта се дешава у "Галеници", показује и податак да су средстава обезбеђења за робу коју је „Галеника“ испоручивала одређеним фирмама, а која никад нису уплаћена, биле менице. О овоме је морао да одлучује Управни одбор, на чијем челу је био управо директор СПС - открива извор Курира.
Наш саговорник указује и на нелогичности у послу са „БГ фармом“, којим је „Галеници“ начињена штета око 25 милиона евра!

- "БГ фарм" је  искључиво радила дистрибуцију "Галеникиних" производа још пре доласка Огњеновића за директора. Постојале су неизмирене обавезе, али је индикативно то што су доласком кадрова из СПС оне вишеструко увећане. И не само да су увећане већ се недомаћински пословало. Тако је, иако су „Галеникина“ потраживања према „БГ фарму“ порасла на више од 20 милиона евра, руководство „Галенике“, с Огњеновићем и Бацковићем на челу, прихватило да „Галеника“ буде жирант „БГ фарму“  - открива наш извор.


Спорни кредити

Један од спорних кредита узет је септембра 2010., кад је „БГ фарм“ узео милион евра од инвестиционог фонда који је пословао у оквиру „Рајфајзен банке“. У октобру 2010. „Галеника“ је уместо „БГ фарма“ постала јемац за враћање кредита, који је у децембру 2011. године враћен, јер је њима тада рачун већ био у блокади! Осим овог кредита, „Галеника“ је исплатила кредите „БГ фарма“ узете код Поштанске штедионице (више од два милиона евра), банке Интеза (1,5 милиона евра) и ОТП банке (милион евра).Цитат
Осумњичени

♦ Ненад Огњеновић, бивши генерални директор „Галенике“
♦ Драгољуб Вучићевић, директор „Велефарма“
♦ Миодраг Јеремић, власник ливнице „Јеремић“
♦ Горан Орлић, заменик генералног директора „Галенике“
♦ Драган Павловић, власник радње „Павловић“
♦ Жељко Јововић, привредно друштво „Фарманари“
♦ Љубица Прица, привредно друштво „Унихемиком“
♦ Милан Владовић, привредно друштво „Трошпед транс“
♦ Жељко Бирманчевић, судски вештак

Цитат
Нема скупштине акционара

Влада Србије никад није ни именовала скупштину акционара која усваја завршне финансијске извештаје.
- То значи да је Бацковић знао шта се дешава јер је потписивао финансијски извештај на крају године - каже извор.


Цитат
Бацковић: Ја сам само сведок
Дејан Бацковић каже за Курир да није тачно да је он као председник Управног одбора морао да буде обавештен о свим набавкама већим од три милиона динара.
- То је важило само за донације или неке поправке и репарације које су коштале више од тога - каже Бацковић.
Он истиче да о „случају Галеника“ не може да говори детаљније.
- Бићу сведок у том процесу и није коректно да о томе причам у новинама - истиче он, додајући да је „Галеника“ тужила „БГ фарм“ за новац који им дугују, те да о томе постоје сви подаци у правној служби „Галенике“.
На питање да ли је потписивао годишње финансијске извештаје у којима је морало да се види на шта је све новац трошен, Бацковић је одговорио:
- Пре Управног одбора, мишљење о финансијском извештају давао је Надзорни одбор „Галенике“. Ако они кажу да је све у реду, шта ми можемо другачије да кажемо - закључио је Бацковић.

(Гордана Раковић, Курир)***


Не би ме чудило да се на овоме и заврши -  "Бацковић само сведок", а никако окривљени. А било би и чудно да Дачићев пајтос и кум Бранка Ружића кривично одговара. Интересантно је како ни један медиј не пише мало више о овом Бацковићу. Ко је он, шта је по професији,када је дипломирао, ако је нешто дипломирао, где је до сада радио и шта је радио у СПС пре него је постао директор СПС. Које ли су то његове заслуге да постане директор СПС, а тек које су његове заслуге да буде постављен на чело "Галенике"? Очигледно је Дачић био дарежљив и није заборављао на појединце који су му увек били "на услузи".

« Последња измена: Септембар 21, 2017, 06:44:29 Гога » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #16 послато: Мај 27, 2013, 11:18:12 »

Супруга потпредседника СПС на месту корупције

Ружићева жена у време пљачке била директор у Галеници!Ружић: Моја супруга је посао у „Галеници“ добила на конкурсу међу 20 кандидата. У „Хабитфарм“ су је позвали због њених квалитета

БЕОГРАД - Била у центру збивања кад су се склапали сумњиви послови.
Супруга Бранка Ружића Ана била је „Галеници“, а касније и у „Хабитфарму“, и то у периоду кад су ове две фирме склапале сумњиве уговоре, због којих је прошлог викенда ухапшено осам људи!

Ана Ружић, како сазнаје Курир, извесно време провела је у „Галеници“, највећој домаћој фармацеутској кући, која је оштећена за 11 милиона евра, а чији је бивши генерални директор Ненад Огњеновић ухапшен у детаљном „чешљању“ предузећа које годинама уназад бије глас да га „држе социјалисти“.


Конкурсом до посла

- Ана Ружић радила је у „Галеници“, а потом је добила посао у „Хабитфарму“ Лалета Секулића, где је радила до пре четири-пет година. То значи да је била запослена у време склапања спорних уговора између „Галенике“ и „Хабитфарма“. Сад је питање да ли је она знала за те уговоре, за злоупотребе и, у крајњој линији, да ли је имала неку улогу у свему томе. Логично, намеће се питање да ли је и Ружић имао информације о дешавањима у „Галеници“ - каже извор Курира из СПС. С друге стране, Бранко Ружић поручио је да је његова супруга добила посао у „Галеници“ преко конкурса међу 20 кандидата.

- Радила је на месту руководиоца службе протокола од 2003. до 2007. године. Посао је добила преко конкурса, међу 20 кандидата. После породиљског боловања 2007. године, због близине посла и његове природе, с обзиром на то да је био мање захтеван, али и позива тадашње директорке маркетинга, која је ценила њен учинак и квалитет, Ана је прешла у „Хабитфарм“ као сарадник у служби маркетинга. Тамо је радила до почетка 2009. године - каже Ружић и додаје:

- Наравно да нема шта да буде проблематично јер би то онда требало да значи да је проблематично и за све остале службенике нижег ранга. Не видим никакву везу између тих ствари.

Спорне сировине

Подсетимо, због спорних послова између ова два предузећа, „Галеника“ је претрпела штету од неколико милиона евра, а предмет истраге Радне групе био је увоз сировине за лекове. „Галеника“ је увозила сировину преко фирми у саставу „Хабит групе“, које су за то узимале провизију од око пет одсто.

Курир је пре неколико дана објавио детаљну шему пословања „Галенике“ и фирме „Фарма трејд“ у власништву Радослава Лалета Секулића - склопили су два уговора укупне вредности 10 милиона евра. „Галеника“, као и „Велефарм“ узели су два кредита од по пет милиона евра и уплатили их „Фарма трејду“, да би се након само три испоруке (вредности 450.000 евра) „Велефарм“ повукао из посла. Фирма „Фарма трејд“ набавила је потом робу за два милиона евра, „Галеници“ је исплатила робу у вредности од 4,5 милиона евра и тиме је држава оштећена за два милиона евра.

Цитат
Велики стручњак са средњом школом

На питање шта је његова супруга по образовању, Ружић каже:
- У то време имала је средњу стручну спрему - комерцијални техничар. Да би засновала породицу, прекинула је студије на трећој години Факултета политичких наука. Касније је стекла диплому с високом стручном спремом.

(Курир)***


 Cheesy...."стручњак са средњом школом, а у `Хабитфарм` су је позвали због њених квалитета", па је касније "стекла диплому с високом стручном спремом".
Ма, цели врх СПС треба преиспитати. Сву имовину им теба проверити. Они су једни другима намештали послове, чак су се и женили-удавали у "кругу СПС породице". Кумови су једни другима, ( Бацковић, бивши председник УО `Галенике` је кум овом брачном пару Ружић) неки су и двоструки кумови, тако да је сва та "транге-франге" работа остајала у оквиру тог ужег круга.


Подсећање на један ранији текст:

Цитат
Cak se poslednjih dana cuje, da je najbolji recept da se rukovodstvo mladih odrzi iako je protiv Slobe, da se povezu rodbinskim vezama, pa se tako predsednik mladih socijalista Beograda, Ana Djurovic udala za Branka Ruzica, predsednika Mladih socijalista Srbije, koji je za kuma uzeo Dejana Backovica, svog potpredsednika. Backovic se ovih dana zeni, jednom mladom socijalistkinjom koja je clan saveta mladih, a u isto vreme i sestra jednog od clanova IO GO SPS-a, za kuma uzima jos jednog mladog socijalistu iz Saveta mladih. Sve u svemu, mladi u SPS se drze kao italijanske mafijaske porodice 60-tih u SAD.
Sta ce se do kraja price dogoditi ostaje pitanje

(Српска дијаспора)

Верујем да ту има материјала за кривичне поступке. Додуше неки већ имају покренуте кривичне пријаве, али су ти процеси заустављени, пријаве сакупљају прашине по судским фиокама, али надам се да ће доћи дан да се јасно види ко је све лопов у овој нашој измученој Србији. У свим странкама, које су биле на власти има муљачине, а лопови се међусобно штите, без обзира што су у различитим странкама. Зато годинама не можемо да имамо колико толико чисту ситуацију у Србији.
« Последња измена: Септембар 21, 2017, 06:52:13 Гога » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Cuburac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1179Погледај профил
« Одговор #17 послато: Мај 27, 2013, 21:22:20 »

Jeste da su socijalisti, citaj komunisti jedna prljava i podla stranka, ali ovo sa Ruzicevom zenom i nemora da ima neke veze sa celom prevarom u Galenici. Normalno, zna se kako se dobijaju zaposlenja po Srbiji i nema sumnje da je posao dobila preko veze, ali i to u ovom slucaju nemora nista da znaci. Naime, radila je u sluzbi protokola. Ta sluzba po samoj funkciji nema ama bas nikakve veze sa poslovnom politikom ili zakljucivanjem samih poslova. To sto je imala samo srednju skolu, ni to nemora da joj bude neki minus, postoji mnogo ljudi koji su veoma vicni svome poslu i visoki su profesionalci, a nemaju ni dana fakulteta. Malo je cudno sto je postavljena na mesto rukovodioca te sluzbe jer su kod nas opsednuti time da je potreban fakultet za rukovodece mesto, ali sve u svemu ona je sitna riba u celoj prici. Tu je malo vise senzacionalizam u pitanju nego sto je ona stvarno mogla da ima bilo kakve veze sa celom aferom. U Srbiji je 500,000 ljudi zaposleno u drzavnoj sluzbi i 90% je dobilo posao po partijskim linijama i vezama, sve sestre, strine, tetke, svalerke i td su se uhlebile na drzavnim jaslama i nista ne rade, ali to neznaci da su sad sve one automatski neki igraci kada se pravi mutna radnja i deli lova. To rade vodeci ljudi iza zatvorenih vrata, a ne srednji menadzment i to jos iz protokola i marketinga. Vrh menadzmenta, komercijalna, i najvise pravna i pogotovo finansijska sluzba, tu treba uvek traziti muckarose jer se tu prave poslovi.
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #18 послато: Септембар 13, 2013, 02:46:04 »

СПС испумпао 34 милиона евра из "Галенике"!

Новац извлачен преко компаније "Бг фарм", коју су водили људи блиски Социјалистичкој партији Србије. Држава овој фирми уредно исплаћивала пошиљке лекова које они нису плаћали "Галеници". Јучерашње хапшење Младена Газикаловића, власника "Бг фарма", још је једно Вељовићево упозорење премијеру ДачићуБЕОГРАД - Хапшење власника фирме "Бг фарм" Младена Газикаловића и још троје људи због сумње да су извршили злоупотребу у продаји лекова "Галенике"  наставак је обрачуна директора полиције Милорада Вељовића са првим човеком МУП-а Ивицом Дачићем.Из поменутог предузећа, преко кога је од 2008. до 2011. године разним малверзацијама проневерено више од 34 милиона евра,  испумпано је више десетина милиона за финансирање Социјалистичке партије Србије, на чијем је челу Дачић.

Иако је премијер јуче поздравио наставак акције УКП-а у случају "Галеника",  извор из истраге каже да је добар део отетих пара прослеђен за финансирање страначких активности СПС-а, по истом моделу по коме је својевремено Демократска странка испумпавала новац преко приватних фирми својих високих функционера и министарстава које је водила.


Паре за партијске потребе

- Газикаловић и остали из "Бг фарма" су у периоду од 2008. до 2011. године, после пријема робе из "Галенике", исту продавали купцима - здравственим и апотекарским установама а новац добијен од продаје нису плаћали "Галеници", чиме су прибавили корист од око 34 милиона евра, за колико је оштећена "Галеника". Постоје основане сумње да је највећи део тог новца завршио за финансирање СПС-а и потребе људи из њеног врха - каже саговорник.

Он додаје да је симптоматично да су Газикаловић и "Бг фарм" "отворени" баш у тренутку када бесни рат у врху полиције, односно на релацији Вељовић-Дачић.

- Случај "Галеника" отворен је пре више од две године, а у септембру 2012. саслушан је и бивши директор Ненад Огњеновић, који је на то место постављен као кадар социјалиста , али управо "Бг фарм" директно разоткрива канале финансирања СПС - наводи наш извор.

Дачић је, међутим, јуче изјавио да је ова акција важна због злоупотребе државног новца у здравству и да се истрага води без обзира на то  које из које политичке опције.

- Наставиће се та истрага, не само у вези с том компанијом него и другим предузећима, јер је било доста злоупотреба у плаћањима у области здравства протеклих година. Опште је позната ствар да је било злоупотреба на релацији државни фонд-веледрогерије-фабрике, где се негде новац изгубио. Фабрикама није уплаћиван, а из државе је исплаћен - рекао је Дачић.


Реприза Кенета само за "пријатеље"

Занимљиво је да су ова хапшења уследила само неколико дана после привођења Радосава Саватијевића Кенета због малверзација у РБ "Колубара", у којима се, према подацима из истраге, помиње управо име Ивице  Дачића, али и Бранка Ружића и Драгана Марковића Палме.

Подсетимо, они су јуче демантовали повезаност са пљачком "Колубаре".

-Саватијевић је већ привођен и процесуиран због "Колубаре", а одређен му је и кућни притвор уз електронски надзор. Зато је више него јасно да је његово ново привођење за исти предмет више порука његовим пословним и политичким пријатељима и сарадницима него истеривање правде- закључује извор.

Цитат
Како је пљачкана "Галеника"

Криминалитичка полиција ухапсила је јуче власника и директора "Бг фарма" , "Ремеди групе", "Акробиотика", Здравствене установе, "Апотека Хигија фарм" Младена Газикаловића (55), бившег помоћника генералног директора "Галенике" АД Драгана Шебрека (55), заменицу директора "Бг фарма" МИлицу Мирковић (42), одговорно лице у Здравственој установи "Апотека Хигија фарм" Милосава Јовића (54) и Драгану Шутић (41), директорку привредног друштва "МГ Ремеди груп". Кричном пријавом биће обухваћен и бивши генерални директор "Галеника" АД Ненад Огњеновић, који је од раније у притвору.

Осумњичени Огњеновић и Шебрек су као одговорна лица у "Галеници" у периоду 2008. до 2011. мимо законских и подзаконских аката и као и утврђених процедура продавали лекове компанији "Бг фарм".

- Они су потом запосленима у стручној служби у сектору финансија наложили да замене валутиране менице, које су претходно есконтовали код пословних банака, новим меницама са каснијим роком доспећа, тако да је "Галеника" постала регресни дужник код пословних банака које су примале менице предузећа "БГ" фарм на наплату. Наплата је извршена са рачуна "Галенике" због недостатка новца на рачунима "Бг фарм".  Осумничени су по пријему робе од "Галенике" продали робу крајњим купцима, здравственим и апотекарским установама, а своја потраживања су наплатили у целости, а своје обавезе према "Галеници" нису испунили, чиме су ову компанију оштетили за 34 милиона евра- навео је МУП.

Злоупотребе у "Галеници" често су биле тема у медијима, а процењује се да је њен дуг 180 милиона евра.

(Курир)***Та, 2008.година је била изборна година, када СПС вртоглавом брзином улази у власт са ДС и онда креће "буразерско" черупање многих предузећа. До сада нико од поменутих у тексту није одговарао, пошто су изгледа многи актери и бивше и садашње власти повезани и чине један ланац, који је још увек НЕРАСКИДИВ. Али, биће довољно да пукне само једна карика тог ланца, и онда се све руши, као кула од карата. Е сада, кад ће се то десити, то је право питање. Што се буде више одуговлачило са пуцањем само једне карике тог ланца,сви они који имају удела у тим криминалним радњама ће бити и даље предмет разних уцена. Нажалост, због тих уцена, највише трпи народ Србије, а некоме "са стране" највише одговара да се ова ситуација и држи нерешеном што дуже.
« Последња измена: Септембар 21, 2017, 06:55:07 Гога » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #19 послато: Фебруар 06, 2014, 10:38:37 »

Још увек се само по медијима пише о овој афери. Углавном у време изборних кампања, па ево и сада...
***Галеника оштећена за 100 милиона евра!


Нова кривичина пријава на којој су, поред осталих, имена Дејана Бацковића, Ненада Огњановића и Драгољуба Вучићевића, прослеђена је Тужилаштву за организовани криминалСклапао штетне уговоре: Дејан Бацковић


БЕОГРАД - Припадници Управе криминалистичке полиције (УКП) МУП Србије завршили су предистражни поступак о малверзацијама у „Галеници“ а, према доступним доказима, некадашњи фармацеутски гигант оштећен је за 100 милиона евра.

Нова кривичина пријава на којој су, поред осталих, имена Дејана Бацковића, Ненада Огњановића и Драгољуба Вучићевића, прослеђена је Тужилаштву за организовани криминал.

Наредних дана, надлежни тужилац о њој треба да се изјасни, а у њој су објашњене малверзације тешке десетине милиона евра. Специјални суд у Београду потврдило је прошле недеље оптужницу против бившег генералног директора "Галенике" Ненада Огњеновића и још девет осумњичених.

Бацковић (данас је директор Социјалистичке партије Србије ) је осумњичен да је као председник Управног одбора "Галенике" од новембра 2008. до 31. децембра 2012. године починио кривично дело злоупотребу положаја одговорног лица.

На терет му се ставља да је по договору са Огњановићем, генералним директором "Галенике" и Вучићевићем, сувласником "Велефарм холдинга" склопио низ штетних купопродајних уговора о лековима и другој фармацеутској роби.

Тако је "Галеника", како се наводи, Вучићевићевим фирмама "Велефарм холдинг", "Велефарм ВФБ", "Велефарм Пролек", "Велефарм инвест" и "Санитарија" испоручила робу у вредности већој од 2,5 милијарди динара.

(Агенција Танјуг)

« Последња измена: Септембар 21, 2017, 06:57:48 Гога » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #20 послато: Мај 25, 2014, 17:42:21 »

КОНАЧНО да се хапси човек, о коме се дуго писало, али је до сада био заштићен као бели медвед. Дејан Бацковић, кадар Ивице Дачића, "стручњак" баш за ове послове на којима је био. Али, као и са многим другим случајевима, плашим се да и ово не буде "сваког чуда три дана доста" и опет, сви на слободи!!!***


Афера `Галеника`, приведен и Бацковић

Приведено је осам особа због сумње да су учествовали у малверзацијама са продајом лекова и оштетили "Галенику" за око 75 милиона евра, сазнаје РТС. Њима је одређено задржавање до 48 сати и они су спроведени на саслушање у Тужилаштво за организовани криминал.

Тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић изјавио је да су почела саслушања приведених особа која ће бити завршена вечерас илу сутра преподне. Приведени су бивши председник Управног одбора "Галенике" и бивши директор СПС-а Дејан Бацковић, бивши генерални директор "Галенике" Ненад Огњеновић и помоћник генералног директора за економске послове у "Галеници" Драган Шебрек.

Приведени су и бивши генерални директор и председник Управног одбора "Велефарма" Драгољуб Вучићевић, директор Дирекције развоја и стратешког маркетинга "Велефарма" Раде Лазаревић, директор и овлашћени заступник "Велефарма" Момир Вуковић, као и руководилац управљања финансијским средствима и директор рачуноводства у Привредном друштву "Велефарм", Љубица Капор и Татјана Вучетић.

За директором Дирекције финансијских послова "Велефара" Мирославом Миловановићем полиција интезивно трага.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић објаснио је да се приведени терете да су омогућили "Велефарму" да добије кредит у висини од 2,246 милиона евра, који "Велефарм" није могао да врати већ је то "Галеника" у целости преузела на себе.

"Ово је трећа покренута акција у вези са Галеником. Након привођења ових лица можемо да кажемо да је укупна штета која је обухваћена у све три акције већа од 120 милиона евра", рекао је министар.

Стефановић је додао и да је "Галеника" упутила "Велефарму" већу количину лекова за коју је "Велефарм" као средство плаћања дао менице, иако се знало у тренутку извршења посла да ће та веледрогерија ићи у ликвидацију и стечај и да менице неће бити наплаћене никада.

Министар полиције је на конференцији за медије поручио грађанима да могу очекивати даљи рад на случају "Галеника" и као и утврђивање чињеничног стања, појединачну одговорност и токове новца, односно где је тај новац завршио.

"Истрага ће ићи до краја и видећемо где је отишао новац, јер починиоци кривичног дела не треба само да одговарају него и да се нађе где је новац који је украден", рекао је Стефановић на конференцији за медије.

Стефановић је подсетио да је ово још једна од истрага у оквиру 24 спорне приватизације и подвукао да је у тим случајевима до сада приведено 135 особа и да су за све потврђене оптужнице, што показује и потврђује, како је навео, добар и квалитетан рад полиције.

Министар полиције је истакао да ће бити истражен сваки траг и нагласио да "не смемо дозволити да људи буду намагарчени и да неко одговара, а да се новац склони негде са стране". "Трудићемо се да се новац отет од државе врати дражави", додао је Стефановић.

Припадници Управе криминалистичке полиције акцију су извели у сарадњи са Пореском полицијом.

Како је РТС раније јавио, полиција и тужилаштво су нашли да је Дејан Бацковић одговоран за злоупотребу службеног положаја тако што је наредио директору "Галенике" Ненаду Огњановићу да потпише уговоре са "Велефармом" о испоруци робе.

Током 2009. године склопљена су три уговора вредна готово две милијарде и 200 милиона динара, иако је "Велефарм" у том тренутку дуговао "Галеници" две милијарде и 474 милиона динара.

Следеће године "Галеника" је наставила испоруку лекова "Велефарму" иако је дуг порастао на 5,8 милијарди динара.

Тужиоци и полицајци сумњају да челници "Галенике" нису предузели неопходне мере како би наплатили дуг од "Велефарма", већ су им одобравали и попусте.

Основано се сумња да је земунска фабрика оштећена и на основу уговора који је дозвољавао банкама да узимају новац са рачуна "Галенике" када нису могле да наплате менице "Велефарма".

На "Галенику" је пало и враћање кредита који је "Велефарм" узео 2010. године.

Током истраге дошло се до сазнања да је Дејан Бацковић наредио тадашњем директору Огњановићу да "Галеника" постане "Велефармов" солидарни дужник за узимање кредита од 2,2 милиона евра.

Пристали су на то иако је "Велефарм" у то време дуговао готово шест милијарди динара за испоручену робу. На крају је земунска фабрика вратила тај кредит са каматом.

Крајем јануара је потврђена оптужница против бившег директора "Галенике" Ненада Огњановића и још девет особа оптужених да су оштетили фабрику за више од 900 милиона динара.

У септембру прошле године ухапшено је пет особа због сумње да су оштетили "Галенику" за више од 34 милиона евра.

(РТС)***


Поновићу коментар који сам на некој ранијој поруци оставила.

"Интересантно је како ни један медиј не пише мало више о овом Бацковићу. Ко је он, шта је по професији, када је дипломирао, ако је нешто дипломирао, где је до сада радио и шта је радио у СПС пре него је постао директор СПС. Које ли су то његове заслуге да постане директор СПС, а тек које су његове заслуге да буде постављен на чело `Галенике`? Очигледно је Дачић био дарежљив и није заборављао на појединце који су му увек били `на услузи`."

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #21 послато: Јул 28, 2016, 10:33:52 »

Продужен тендер за `Галенику`
Рок за подношење пријава за учешче на тендеру за куповину 25 одсто капитала фармацеутске компаније Галеника из Београда продужен је до 27. јула


Тендер за избор стратешког партнера за `Галенику` који ће докапитализацијом стећи власништво од 25 одсто у "Галеници", по цени од најмање седам милиона евра, објављен је 4. априла.

Рок за поношење пријава за учешће на тендеру био је 4. мај, а затим је продужен до 27. маја.

Александар Вучић је изјавио да за `Галенику` постоје три потенцијална купца која су доставила понуде на тендеру.

Изабрани стратешки партнер ће имати обавезу да обезбеди најмање пет стручњака који ће управљати Галеником у периоду трајања стратешког партнерства, а који имају најмање 10 година радног искуства, од чега пет година на руководећим местима у фармацеутским компанијама.

Право учешћа на тендеру имају компаније или конзорцијум који су у 2015. години имали приход од најмање 50 милиона евра или имовину у вредности већој од 100 милиона евра.

Понуде ће бити рангиране на основу понуђеног износа за докапитализацију и минималног броја запослених у Галеници у периоду трајања стратешког партнерства.

Власници `Галенике` су држава Србија са улогом од 70 одсто, Акционарски фонд има одео од 15 одсто, а остали акционари 15 одсто. Галеника је на списку предузећа у реструктурирању чија заштита од поверилаца истиче 31. маја. Дугови те компаније су премашили 200 милиона евра.
(Бета)

***
ЗА улазак у српску фабрику лекова заинтересована су три инвеститора. На јавни позив који је окончан у четвртак, обавезујуће понуде предали су `Кадила фармасјутиклс` из Индије, ЕМС из Бразила и Конзорцијум `Фронтиер фарма` из Велике Британије и ЛЛЦ НПА `Петровакс фарм` из Русије. Под којим условима би да уђу у `Галенику`, знаће се - сутра. Тада ће комисија у Министарству привреде анализирати достављену документацију, а после тога отворити и финансијске понуде.

- Понуде за стратешко партнерство ће бити рангиране тако што ће предност имати онај ко понуди запослење за највећи број радника - наводи се у саопштењу Министарства привреде. - Приликом рангирања понуда узеће се у обзир и понуђени износ докапитализације за 25 одсто капитала и понуђени приход Републике Србије приликом продаје капитала `Галенике` после истека стратешког партнерства. Преговори са прворангираним понуђачем трају најдуже 90 дана.

Држава не пристаје на то да четвртину фабрике уступи за мање од седам милиона евра. Од стратешког партнера очекује да делегира петоро менаџера којима ће бити препуштено управљање.

КОНВЕРЗИЈА

ДРЖАВНИ повериоци, како је писало у јавном позиву, биће дужни да своја потраживања конвертују у капитал фабрике. Са Владом ће потом потписати репрограм којим ће се обавезати да ће своја потраживања наплатити по истеку стратешког партнерства, за највише пет година.

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #22 послато: Фебруар 11, 2017, 23:55:06 »

Стечај није опција за „Галенику”

Генерални директор "Галенике" Недељко Пантић о судбини фабрике лекова после одустајања потенцијалног партнера: У последње две године измирујемо све обавезе према држави и радницима


СТЕЧАЈ није опција. "Галеника" је у последње две године показала да може да послује и измирује све своје обавезе према држави и запосленима без додатног задуживања и субвенција - потпуно је уверен Недељко Пантић, директор једине државне фабрике лекова и после неуспелих преговора са потенцијалним стратешким партнером. И наводи аргументе:
- Смањен је укупан губитак. У 2014. години је износио 3,2 милијарде динара, а сада око 1,5 милијарди динара. И 2015. и 2016. године смо исказали позитивну пословну добит. Константно разговарамо са комерцијалним банкама које потражују око 70 милиона евра. У разговоре је укључена и држава и ускоро ћемо имати састанак како бисмо дефинисали наредне кораке у циљу изналажења решења у вези са коначним статусом.

* Како држава уопште може да интервенише код комерцијалних банака да вас растерете дуга?

- Даће им до знања да ће учинити све са своје стране да државни повериоци не крену у наплату. Према тренутном закључку Владе, државним повериоцима се не препоручује принудна наплата до 31. марта ове године. Сигурно ће доћи до продужења тог рока. Тиме ће дати до знања и комерцијалним банкама да држава стоји уз "Галенику" и сугерисати им продужење уговора о мировању дуга до закључења неког коначног споразума или изналажења новог модела приватизације.

* Да ли је заправо то план "Б" после краха преговора о приватизацији?

- Наш план "Б" подразумева реструктурирање обавеза у наредних пет година. Видећемо да ли ће тај споразум ступити на снагу или ће Министарство привреде изаћи са новим моделом приватизације.
* Да ли тај репрограм заправо значи улазак у унапред припремљени план реорганизације?

- Не. Чак и банке не желе да подрже УППР, баш као ни било коју врсту стечаја. Евентуални стачај не долази у обзир. "Галеника" може реално да послује. Мора да се реши питање историјског дуга. Обавезе према државним повериоцима износе око 150 милиона евра, а то су пре свега "Србијагас" и Пореска управа. Држава би, по неким информацијама, преузела тих 150 милиона евра обавеза. У том случају би остало да се реши 70 милиона евра обавеза према комерцијалним банкама. Оне су спремне да разговарају и потпишу споразум на отприлике пет година. Након тог рока један део би, по одобрењу банака, ишао у отпис.


ВУЧИЋ НАМ ПОМОГАО
Држава је и овог пута показала да је стала уз "Галенику" иако се није дошло до партнера - истиче Пантић. - И премијер и Министарство привреде су учинили све да помогну. Подржали су нас и учествовали су у разговорима са банкама. И синдикат је све време имао конструктиван однос и били су спрмени да отворено разговарају о свим питањима.
* Зашто је једини квалификовани понуђач на крају одустао од стратешког партнерства са "Галеником"?

- Један од разлога је тај што нису постигли договор са банкама око тих 70 милиона евра дуга. На основу информација којима ја располажем потенцијални партенер је понудио релативно ниску цену откупа обавеза. Ради се о износу између десет и 12 милиона евра.

* Шта највише оптерећује пословање "Галенике"?

- Историјски дугови, плаћање камата и курсне разлике. По мени, број запослених није проблем. Потенцијални партнер је нудио ангажман за 700 запослених, а сада нас има 1.400. То је било битно питање у преговорима и између осталог и због тога се није постигао договор.

* Шта може да буде нови модел приватизације који најављује Министарство привреде?

- Врло брзо ћемо имати састанак са представницима Министарства и разговараћемо на ту тему. Тренутно не знамо о каквом моделу се ради. Можда није ни био прави тренутак за приватизацију. Можда је требало прво разговарати са банкама, па онда кренути у потрагу за стратешким партнером.


http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:649505-Stecaj-nije-opcija-za-Galeniku

  Како би било да за почетак надлежни похапсе кривце за дугове Галенике, суде им,онима којима докажу кривицу конфискују имовину и породице пошаљу да користе социјалну помоћ?
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #23 послато: Јул 20, 2017, 22:03:54 »

Нови тендер за `Галенику`,
држава нуди већински пакет


Држава ће новим тендером на продају понудити већински пакет акција `Галенике`, а тендер би требало да буде расписан до 1. септембра, јавља РТС.

Државни удео у `Галеници` ће се након конверзије дугова те компаније повећати на више од 90 одсто акција, речено је за јавни сервис у ресорном министарству.

Покушај стратешког партнерства уз продају 25 одсто државних акција `Галенике` у фебруару се завршио неуспехом.


Цитат
Нема наставка преговора за `Галенику`Укупни дугови земунске фармацеутске куће износе 230 милиона динара
 (Фото А. Васиљевић)

Иако британско-руски конзорцијум истиче да је близу договора са банкама, држава је одлучила да на разговоре са "Фронтиер фарма – Петроварксом" стави тачку
"Не можемо да преузмемо више од 30 милиона евра дуга. Ово је наша последња понуда". У ове две реченице садржана је суштина петомесечних преговора са стратешким партнером за `Галенику`. У њима се, истовремено, налази и одговор на питање зашто представници комерцијалних банака са британско-руским конзорцијумом "Фронтиер фарма – Петроваркс" нису нашли заједнички језик.

Само дан пре него што је Комисија за стратешко партнерство у `Галеници` објавила да су преговори пропали, представници пет комерцијалних банака (Уникредит, АИК, Сосијете женерал, Комерцијалне и Ерсте банке), који су седели са друге стране преговарачког стола, нису једногласно прихватили понуду која је стајала на столу. Иначе, укупан дуг `Галенике` према комерцијалним банкама, који није покривен гаранцијом државе, износи 70 милиона евра. То значи да је британско-руски конзорцијум био спреман да преузме мање од половине тог износа, што банке нису хтеле једногласно да прихвате. Јер, нису сви по истим условима и са истим роком дали кредите `Галеници`.

Укупни дугови ове компаније, иначе, износе 230 милиона динара, али је највећи део (око 160 милиона) покривен државним гаранцијама, или се односи на неизмирене рачуне `Галенике` према држави. Преговори су се водили око 70 милиона евра, а "Фронтиер фарма – Петроваркс" пристајао је да преузме највише 30 милиона.

Велеобрт у овој причи настао је тек када су преговори 8. фебруара проглашени неуспешним. Тек тада се први пут јавно саопштењем огласио британско-руски конзорцијум у коме су истакли да су близу договора за `Галенику`.

– Скорашњи развој догађаја у вези са могућим поништавањем процеса приватизације `Галенике` неочекиван је и разочаравајући. Уложили смо много времена, новца и труда током последњих девет месеци да бисмо дошли до ове позне фазе у трансакцији и веома смо близу постизања споразума и са државом и са банкама – навели су у саопштењу.

Међутим, што се државе тиче, прича са британско-руским конзорцијумом завршена је 8. фебруара. Тог датума истекао је законски рок да се потенцијални стратешки партнер договори са представницима банака. Незванично може да се чује да су представници овог конзорцијума очекивали још један (други) продужетак рокова.

Како сазнајемо, министар привреде Горан Кнежевић састао се са представницима банака и препоручио им да продуже уговор о мировању дуга који није покривен гаранцијом за наредни период. Како наводе из Министарства привреде, "постоји интересовање за другим моделима приватизације".

Оно што, такође може да се чује је да стечај не долази у обзир.

Представници несуђеног стратешког партнера за `Галенику` истичу да имају амбициозан план којим би се ова компанија трансформисала у водећег произвођача фармацеутских производа у региону.

– У првој фази, планирамо да уложимо до 30 милиона евра у побољшање квалитета, технолошку модернизацију и развој нових производа, чиме би се омогућило да „Галеника” обезбеди производе високог квалитета, по прихватљивим ценама, за српско тржиште. Имамо јаке везе са глобалним фармацеутским компанијама, што намеравамо максимално да искористимо како бисмо проширили асортиман производа `Галенике` и подмирили потребу за лековима који недостају. Такође смо у веома добром положају да подржимо `Галенику` у томе да постане водећи извозник на неколико већих развијених тржишта, као и тржишта у настајању – наводе из британско-руског конзорцијума и додају да се унапред радују наставку наших продуктивних разговора са Републиком Србијом.

Наставка приче са "Фронтиер фарма – Петроварксом", међутим, неће бити. Држава је овим ставила тачку на преговоре који су трајали више од пет месеци.

На јавном позиву за избор стратешког партнера који је Влада Србије расписала 1. априла било је предвиђено да потенцијални инвеститор докапитализацијом, односно новчаним улогом, стекне 25 одсто акција у компанији. Тај износ не може бити мањи од седам милиона евра. То значи да ће, уколико британско-руски конзорцијум купи четвртину фирме, управљати целом `Галеником`.


(Политика, фебруар 2017.)
Зоран Пантелић из синдиката "Независност" преноси да ће нови тендер држава расписати до 1. септембра и да се овога пута продаје већински капитал компаније.

"Сада се припремају тендерски услови и све оно што пратеће иде уз тендерску процедуру", наводи Пантелић на основу обавештења које су синдикати добили из Министарства.

Судбина `Галенике` већ дуго се врти у кругу три цифре. Судови одлучују о 120 милиона евра ненаплаћених лекова испоручених домаћим веледрогеријама. Са друге, стране та компанија 110 милиона дугује државним предузећима, а више од 70 милиона евра банкама, подсећа РТС.

(Фото Танјуг / З. Жестић)


Како наводи, Министарство привреде договорило се о моделу за решење проблема.

"Постоји начелна сагласност банака да се укупан дуг од 71,74 милиона евра откупи једнократном исплатом од 25 милиона евра. Тај откуп је условљен спровођењем приватизације и исплатом из средстава купца. Тренутно је у току поступак конверзије потраживања највећих поверилаца, 'Србијагаса' и Управе за јавни дуг. Након тога, пакет акција у власништву Републике Србије, који би био понуђен на продају износио би преко 90 одсто укупног капитала 'Галенике`, навело је Министарство.

Стручњаци процењују да је продаја већинског пакета за инвеститоре далеко примамљивија од претходних понуда стратешког партнерства, наводи РТС.

(Политика)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #24 послато: Август 23, 2017, 05:25:26 »

Држава постала власник 90 одсто ГаленикеНа скупштини акционара Галенике, која је одржана 14.августа, донета је одлука о конверзији дуга у власнички капитал државе у вредности од 14,696 милијарди динара.

Реч је о потраживањима Републике Србије и Јавног предузећа "Србијагас".

Дуг према Републици Србије је 10,9 милиајрди динара, и конвертује се у акције државе, а укупан износ потраживања "Србијагаса" је био 3,794 милијарди динара.

Држава тако повећава власнички удео на више од 90 одсто и могла би га почетком септембра понудити на продају.

Држава је више пута покушавала да приватизује Галенику, а последњи пут је прошле године расписала тендер за избор стратешког партнера уз продају 25 одсто акција у власништву државе.


Нови тендер за Галенику биће расписан у септембру, а у Министарству привреде за Танјуг кажу да модел приватизације, на којем држава ради, подразумева да купац уз фабрику преузима део дуга "уз дисконт", а да радници који се одлуче за социјални програм могу да рачунају на 400 евра по години стажа.

"У овом тренутку је у току дефинисање услова приватизације, којима би се будући купац обавезао да одржи континуитет производње, реализује инвестициони програм и одржи оптималан ниво запослености", речено је Танјугу у Министарству привреде.

Како објашњавају, у поступку припреме за спровођење трансакције, Влада Србије је 11. јула 2017. године донела закључак да се приватизација Галенике спроведе моделом продаје капитала, којој би претходила конверзија дуга Галенике у капитал, а у случају успешне приватизације, држава би отписала преостали део својих доспелих обавеза.

Међу заинтересованима за Галенику, како преносе медији, налазе се британско-руски конзорцијум Фронтијер фарма - Петровакс, Синфорам, Амикус, Хемофарм и ЕМС из Бразила.  (Танјуг)

(Политика)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #25 послато: Септембар 01, 2017, 05:15:46 »

"Галенику" нуде за 1 евро!Цитат
Јавни позив за продају некадашњег српског фармацеутског гиганта биће објављен у петак. Будући власник мораће да плати још 25 милиона евра на име банкарских дуговаЗАИНТЕРЕСОВАНИМ купцима "Галеника" ће бити понуђена по почетној цени од једног евра, али ће будући власник морати да плати још 25 милиона евра на име постојећих банкарских дугова компаније. Ово је предвиђено јавним позивом за продају некадашњег српског фармацеутског гиганта.

Разлог за неуобичајено ниску стартну цену је вредност капитала који се нуди на продају: капитал је негативан и износи минус 152 милиона евра. То се дешава када разни кредити и обавезе "поједу" капитал неке фирме, односно када су њени дугови већи од свега онога што то предузеће поседује. Овакве фирме су углавном виђене за банкрот, осим ако им држава не помогне било кроз субвенције, било кроз дозволу да не плаћају своје обавезе.

Дуг "Галенике" према банкама је, према званичним подацима, 71 милион евра. Будући власник ове српске фармацеутске куће дуг ће моћи у целини да откупи за део вредности, то јест за већ поменутих 25 милиона евра, што је и основни услов јавног позива. Инвеститор ће, такође, морати да буде из фармацеутске индустрије, са годишњим приходом од бар 300 милиона евра.

У синдикату "Независност" у "Галеници" кажу да су се стекли сви услови да овога пута тендер буде успешан. Председник синдиката Зоран Пантелић наглашава да је "Галеника" фармацеутска компанија која има добар реноме и поверење својих потрошача и да ће се свакако, ако се купопродајни уговор буде направио квалитетно, уколико га купац буде поштовао и ушао у компанију са намером да инвестира, врло брзо вратити на оно што је некада била - лидер у региону.

Он је изразио наду да ће тендерски поступак бити јаван и транспарентан и да ће онај ко буде понудио најбоље услове постати нови власник.

Прошлогодишњи покушај продаје 25 одсто акција стратешком партнеру "Галенике" био је неуспешан, а ова компанија је у приватизацији већ десетак година. Влада Србије је 11. јула ове године донела закључак да се приватизација "Галенике" спроведе моделом продаје капитала, којој би претходила конверзија дуга "Галенике" у капитал.


ОТПРЕМНИНЕ И РОКОВИ

УЗ преузимање банкарског дуга "уз попуст", нови власник би радницима "Галенике" требало да омогући социјални програм. Очекује се да добију отпремнину од 400 евра по години стажа. Синдикалци очекује од новог власника да испоштује Закон о раду и колективни уговор, као и да са представницима радника има отворен социјални дијалог који је претпоставка за мир и стабилност компаније.

Заинтересовани купци моћи ће продајну документацију да откупе до 20. септембра за 250.000 динара. Рок за достављање понуда биће 2. октобар.


(Д. И. КРАСИЋ)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #26 послато: Септембар 21, 2017, 06:22:33 »

Истекао рок за подношење захтева за откуп продајне документације земунске фабрике лекова.
Износ од 250.000 динара досад уплатило осам предузећаО КУПОВИНИ земунске фабрике лекова `Галенике` размишља најмање десет компанија. Толико је захтева за откуп продајне документације стигло до среде, када је и истекао рок за подношење. Документацију је досад платило осам заинтересованих, али и преостала два кандидата имају шансу да уплатом 250.000 динара остану у "игри". Ко ће од потенцијалних купаца поднети и коначну понуду, међутим, знаће се тек 2. октобра до када имају шансу да то и ураде.


Држава овог пута српску фабрику лекова званично нуди по почетној цени од један евро. Купац, међутим, мора да исплати 25 милиона евра. За толико су комерцијалне банке спремне да опросте дуг од 71 милион евра. Купац на себе преузима и обавезу финансирања социјалног програма, уколико тренутни број радника премашује његове потребе.

Почетна цена `Галенике` је свега један евро, како су надлежни објаснили, јер подразумева исплату комерцијалних кредита, али и зато што капитал ове компаније негативан у износу од 152 милиона евра. Тако су га проценили овлашћени проценитељи последњег дана прошле године. То се дешава када разни кредити и обавезе премаше имовину и вредност неке фирме.

У међувремену држава је потраживања према `Србијагасу` и Пореској управи конвертовала у капитал. На име 14,7 милијарди динара обавеза према државним повериоцима власништво Србије над "Галеником" је са 85 одсто повећано на близу 94 одсто. Учешће мањинских акционара је тако са 15 одсто смањено на мало више од шест одсто.


Разговарајући са потенцијалним купцима уочи објављивања јавног позива, држава је договорила и да компанија која преузме земунски погон на себе преузме и обавезу исплате социјалног програма. Договорена је исплата 400 евра по години стажа. `Галеника` тренутно броји 1.400 радника, али су заинтересоване компаније исказале спремност за ангажовање између 700 и 900 људи.

Цитат
СОЦИЈАЛНИ ПРОГРАМ

У "ГАЛЕНИЦИ" се у четвртак завршава изјашњавање радника о социјалном програму. Како ствари сада стоје, одзив није био велики.

- Досад се за добровољни одлазак пријавило око 130 радника, од 1.400 - каже Зоран Пантелић, председник синдиката "Независност" у овој фабрици. - Верујем да ће у току дана стићи и још 20 пријава. Одзив би сигурно био и већи да су нам понудили већу отпремнину. Ми сматрамо да би 700 евра по години стажа било прихватљиво.ПОНУДЕ 4. ОКТОБРА

У ТРКУ за `Галенику` може да уђе фармацеутска компанија која је последње пословне године имала годишњи приход од најмање 300 милиона евра. Отварање коверата са понудама заинтересованих купаца заказано је за 4. октобар.

(С.Булатовић, НОВОСТИ)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #27 послато: Октобар 16, 2017, 23:56:17 »

Како је уништавана `Галеника`

ДА је којим случајем неко пре три деценије расписао конкурс за систематско уништавање регионалног фармацеутског гиганта `Галенике`, тешко да би се нашао поуздан кандидат. Око 65 одсто тржишног удела у некадашњој СФРЈ, извозни послови, углавном у СССР, од скоро 200 милиона долара, данас су само део историје зарђалог гиганта из предграђа Земуна, названог Нова Галеника управо по фабрици основаној 1945. Данас `Галеника` једва успева да покрије десет процената тржишта Србије, са дуговима који су пре последњег позива за продају били нарасали на више од 200 милиона евра.

Ипак, нада да ће `Галеника` бар делимично да се врати на путеве старе славе тиња протеклих дана јер су заинтересована да је купе два велика светска фармацеутска система – бразилска компанија ЕМС С.А. и швајцарски `Амикус`.

И док се чека коме ће се царству приволети, треба подсетити на историјат компаније, која је својевремено била кадра да финансира и један солидан југословенски фудбалски клуб.
ПАНИЋЕВА ЕРА

СРПСКИ милионер Милан Панић је још 1991. приватизовао `Галенику` и њеном имену придружио скраћеницу ИЦН, како се звала његова фармацеутска империја са америчком адресом. Дисидент који је у САД отишао, како је говорио, са 20 долара, остварио је амерички сан и вратио се у домовину "на белом коњу". Купио је три четвртине компаније по цени од 270 милиона долара. У кешу је дао 50 милиона, а унео је технологију вредну 220 милиона зелених новчаница. Остатак фирме остао је у државном власништву.

Упркос санкцијама, `Галеника` је радила, чак и зарађивала. Плате су биле натпросечне и редовне. А, како и не би биле када је њоме руководио Панић, који је 1992. постао и савезни премијер СР Југославије. Ни политички сукоби са тадашњим српским председником Слободаном Милошевићем, фабрици нису донели проблеме. Тек 1999. Привредни суд у Београду доноси решење према којем државни удео у `Галеници` нараста на скоро две трећине. Образложење за такав поступак било је да "Милан Панић није испунио свој део уговора". Полиција упада у просторије компаније и поставља своје руководство, а потом држава своје учешће пребацује на Републички завод за здравствено осигурање (РЗЗО).

Споран аргумент у тој одлуци је да ИЦН није у `Галенику` донео обећаних 220 милиона долара, а то је обнародовано тек осам година по доласку Панића.

Непосредно пред одузимање `Галенике` Милан Панић и запослени у фабрици су се нашли у проблемима. Новца је било све мање. Не толико због лошег менаџмента, већ због чињенице да је пре одлуке Привредног суда, држава `Галеници` дуговала око 170 милиона долара, које су испоручене српском здравству. Неки су у то време били склони да верују да је намера била управо да се ови дугови отпишу.
ПОВРАТАК МИТЕВИЋА

УБРЗО долази 5. октобар, а годину после у `Галенику` се враћа Душан Митевић. Иако је адвокат и један од лидера ДОС Владан Батић инсистирао да се "земунско благо" врати Панићу, РЗЗО је изабрао ново руководство.

Истини за вољу, компанија почиње поново добро да ради. Држава добија међународну арбитражу против Панића, добија целу фабрику у власништво, уз обавезу да бившем савезном премијеру врати уложених 50 милиона евра.

Иако се данас чини да је најтеже време за српску економију био период после убиства премијера Зорана Ђинђића, у периоду када тајкуни "крчме" све што је државно, у `Галеници` је била друга прича.
ПРАВДИЋЕВ МАНДАТ

ПРВО је генерални директор био Драган Стипчић, којег у мају 2005. замењује Александар Правдић (ДСС). За његовог мандата, упркос чаршијским оспоравањима његовог квалитета, према сведочењу запослених, било је ново златно време `Галенике`. Ређале су се награде, а рачун је био у сталном плусу. Размишљало се и о развоју, а уз кредит од 46,3 милиона евра потписан је уговор са италијанском компанијом ИМА о изградњи фабрике чврстих фармацеутских препарата, која је, показало се касније, једини преостали адут некадашњег гиганта.

Те 2008. на рачунима `Галенике` је било нешто више од 32 милиона евра.
ПОЧЕТАК СУНОВРАТА

НЕНАД Огњановић, кадар СПС, као генерални директор преузима управу у новембру 2008, а већ до краја године потписује гаранцију за кредит предузећу `Велефарм` у АИК банци вредну пет милиона евра. И то је, по многима – почетак суноврата. Рабати трговцима су стално подизани, чак и накнадно исплаћивани. Док је гарантовала за кредите `Велефарму` (и повезаним фирмама `Велефарм пролеку` и `БГ фарму`) у износу од скоро 38 милиона евра, `Галеника` се задуживала краткорочним кредитима. Финансијски извештаји су показивали вртоглави пад све до 2010, када су расходи порасли на двоструко виши ниво него претходне године.

Дугови `Галенике` достижу суму од 130 милиона евра. Огњановић је смењен половином 2011, да би у мају 2013. био ухапшен због сумње да је уплетен у малверзације у `Галеници`. Он и још 12 сарадника осумњичени су да су преплаћивали сировине, чак и скулптуре, и да су `Галенику` оштетили за 34 милиона евра.
НОВАКОВИЋЕВЕ ВЕЗЕ

ДОК на чело `Галенике` није дошао Недељко Пантић, кадар владајућег СНС, фабриком је управљао Живорад Новаковић из ове компаније. После четири године пада у 2014, Новаковић је успео да преокрене ситуацију. `Галеника` почиње да зарађује и повећава производњу за – 30 процената.

– Новаковић је, захваљујући вишедеценијским везама у фармацеутској индустрији, обезбедио сировине. Производња се поново подигла, па је први пут `Галеника` зарадила скоро 350 милиона динара – причали су тада у `Галеници`.

Осим тога, успео је без већих тензија да број запослених смањи са 2.800 на 1.400, а радници су добили отпремнине између 250 и 300 евра по години стажа.
БИЗНИС УЗ ПАНТИЋА

ЊЕГА наслеђује Недељко Пантић и наставља са домаћинским пословањем. Према последњим подацима за 2016. годину, у првих девет месеци производња је порасла за додатних осам процената, а добит из текућег пословања је износила 40 милиона динара.
ДРЖАВА ОЧИСТИЛА ОД ДУГОВА

`Галеникино` пословање је лане консолидовано. Зато је Влада половином 2016. расписала позив за избор стратешког партнера.

На позив су се јавила, како се оцењује, три озбиљна светска играча – индијска `Кадила`, бразилски `ЕМС` и британско-руски конзорцијум `Фронтијер-Петровакс`.

Нажалост, нико није испунио услове. Држава је очистила од дугова компанију и од купца, ЕМС и `Амикуса` тражи да плати најмање 25 милиона евра дугова према банкама.
ЕМС С. А. РАДИ У 30 ЗЕМАЉА

* ЕМС С.А. из Бразила је највећа фармацеутска компанија у тој земљи. Основана је средином педесетих година прошлог века, запошљава 4.500 људи, а у 2012. приход јој је износио 2,8 милијарди долара.

* КОМПАНИЈА је присутна у више од 30 земаља, кроз заједничка улагања или стратешко партнерство са другим компанијама.
`АМИКУС` ДЕО ФОНДА ХМБ

* ШВАЈЦАРСКИ `Амикус` је део највећег швајцарског инвестиционог фонда ХБМ.

* ИЗВРШНИ директор ХБМ-а Андреас Вики каже да би куповина `Галенике` била важна због тога што `Амикус`нема своју фабрику у Србији, па би се на тај начин избегла градња.

(Д. Стојаковић, Новости, Правда)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #28 послато: Октобар 24, 2017, 02:09:13 »

Бразилци све ближи `Галеници`У ТРЦИ за `Галенику` остала је само компанија `Aelius` из Луксембурга, огранак бразилског гиганта ЕМС С.А. Комисија за спровођење поступка продаје капитала београдске фабрике лекова предложила је Министарству привреде да одобри даље учешће у поступку компанији `Aelius` и одбаци пријаву `Амикус СРБ` Београд.Како пише у саопштењу Министарства привреде, отварање финансијске понуде компаније `Aelius` предвиђено је за четвртак, 26. октобра.


- Комисија је ову одлуку донела на седници, након што је прегледала допуњену документацију и констатовала да понуђач `Aelius` Луксембург, повезано лице компаније ЕМС С.А. Бразил, испуњава квалификационе услове у складу са Јавним позивом - саопштило је Министарство привреде. - Понуђач `Амикус СРБ` д.о.о. Београд, повезано лице Инвестиционог фонда ХБМ Швајцарска, није доставио тражену документацију.

Компанија `Aelius`, која ће готово извесно постати власник `Галенике`, део је ЕМС С.А. из Бразила, највеће фармацеутскe компанијe у тој земљи. Она је основана средином педесетих година прошлог века, запошљава 4.500 људи, а у 2012. приход јој је износио 2,8 милијарди долара. Присутна је у више од 30 земаља, кроз заједничка улагања или стратешко партнерство са другим компанијама.

(М.Н.С. Новости)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #29 послато: Октобар 26, 2017, 23:05:30 »

"Галеника" иде Бразилцима


Компанија "Аелиус САРЛ Луксембург " понудила је 16 милиона евра за куповину 93,73 одсто укупног капитала "Галенике", пише у финансијској понуди овог понуђача, која је отворена у просторијама Министарства привреде.

Комисија је констатовала да је понуда поднета у складу са јавним позивом и да испуњава све прописане услове, и донела одлуку којом предлаже Министарству привреде да "Аелиус САРЛ Луксембург" прогласи купцем капитала, саопштено је из тог министарства.

"Аелиус", иначе повезано лице са компанијом ЕМС СА Бразил, једини је учесник који је испунио све услове за учешће у процесу приватизације "Галенике".

Купац ће морати да, осим износа од 16 милиона евра на име купопродајне цене, уплати и 25 милиона евра за измирења обавеза према банкама, као и износ од додатних 200 евра по години стажа за запослене који су се определили за добровољни социјални програм.

Такође, купац треба да у наредне две године уложи 5,5 милиона евра у "Галенику", као и да број запослених на неодређено време не смањује испод 900. Тренутно запошљавају 1400 људи, а 250 се определило за одлазак уз отпремнину.

Влада Србије је 11. јула 2017. године донела закључак да се приватизација "Галенике" спроведе моделом продаје капитала, којој је претходила конверзија дуга компаније у капитал, а у случају успешне приватизације, држава отписује преостали део својих доспелих обавеза.

ЕМС СА из Бразила, највећа фармацеутска компанија у тој земљи, учествовала је и на прошлогодишњем тендеру за продају 25 одсто удела фабрике лекова, међутим тада овај понуђач није дао понуду у складу с тендерским захтевима.

У поступку продаје капитала "Галенике" у предвиђеном року, који је истекао 2. октобра, стигла је још и понуда компаније "Амикус Срб доо Београд", повезано лице Инвестиционог фонда ХБМ Швајцарска. Међутим, њихова техничка понуда била је непотпуна, а ни у додатном року, које је дало Министарство привреде, нису доставили тражену документацију и самим тим су испали из игре за продају капитала "Галенике".

У последњих десетак година држава је најмање седам, осам пута, кроз разне моделе продаје, покушавала да нађе купца за ову фабрику лекова. Купаца није било, а дугови фабрике само су се гомилали. Стручњаци су објашњавали да је разлог то што је презадужена, изгубила тржишта, има вишак запослених, и да јој је држава, као појединачни највећи власник, преценила вредност у ранијим случајевима продаје.

Зоран Пантелић, из Синдиката "Независност" фабрике, каже да тих 16 милиона евра, колико је купац понудио радницима, не значи ништа, јер иде држави и да би исто за њих било и да је дао 100 милиона евра.

– Нас занимају инвестиције, упошљавање и очување радних места. Ми очекујемо социјални дијалог, поштовање Закона о раду и колективног уговора, као и да се инвестицијама отвори простор за ново запошљавање. Сматрамо да број запослених не треба смањивати више од 250 колико се иначе људи пријавило за добровољни одлазак из фабрике – каже Пантелић.

http://www.politika.rs/scc/clanak/391432/Galenika-ide-Brazilcima

 Само банане државе продају странцима своје фабрике лекова.И то још овако јефтино.

Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #30 послато: Новембар 04, 2017, 06:42:36 »

`Елијус`нови власник `Галенике`


ПОТПИС је стављен. Од 2. новембра је `Елијус` из Луксембурга и званично власник `Галенике`, која је преко ове фирме заправо постала део бразилске ЕМС групације. Уговор су парафирали министар привреде Горан Кнежевић и Хорхе Коста де Силва, представник `Елијуса`, али је потписивању присуствовао и први човек ЕМС, председник и највећи акционар, Карлос Санчез. Нови власници из Министарства привреде отишли су право у земунски погон и први пут посетили своје ново предузеће.`Елијус` за куповину `Галенике` даје 16 милиона евра. Тим новцем купује 93,73 одсто укупног капитала. Преузима фабрику која има дуг према банкама, тако да је нови власник у обавези да им исплати 25 милиона евра. Држава је уговором обавезала "Елијус" да у наредне две године задржи 900 запослених у `Галеници` и инвестира 5,52 милиона евра у компанију. Запосленима који су се определили за социјални програм, купац ће обезбедити додатних 200 евра по години стажа на име отпремнине, што је, уз обавезу државе, 400 евра по години стажа.

- Очекујем да ће, будући да је реч о реномираном купцу из фармацеутске индустрије, ова приватизација бити успешна и да ће позитивно утицати на привредни раст Србије - рекао је министар Горан Кнежевић, после потписивања уговора. - Интерес Србије је да људи раде, да примају плате и да се уплаћују порези и доприноси, а ваш је да проширите тржиште и убирате профит. Једни другима ћемо у томе помоћи. Било нам је веома важно да `Галенику` приватизује озбиљан инвеститор који ће наставити производњу, и зато је један од услова у позиву био да компанија буде из бранше и да има више од 300 милиона евра промета у претходним годинама.

Председник и највећи акционар ЕМС Карлос Санчез је изјавио да намерава да од `Галенике` направи фармацеутску компанију значајну за читаву југоисточну Европу.


- Желимо да имамо заиста успешну компанију, да наши запослени имају добре плате и да се у Србији даље развијамо - рекао је Санчез.

Велике наде гаје и запослени. Они очекују пуну производњу и довољно посла за све.

- Нисмо још видели цео уговор, али неки детаљи су већ познати - каже Зоран Пантелић, председник синдиката "Независности" у `Галеници`. - Очекујемо да ћемо се, када стигне, састати са новим менаџментом. Нама је најважније да нови власник поштује социјални програм и Закон о раду. Они су добро упознати са стањем у `Галеници`, али досад је нису посећивали. Долазили су приватизациони саветници. Ово је први пут да је дошао власник. Ми понављамо да је наш став да треба више да радимо и да нема вишка радника.

(С.Булатовић, НОВОСТИ)

***

Шта је следеће за продају???

Један коментар читаоца ме је забринуо  Шокиран,

Цитат
Kompanija koja nema ni veb sajt, a registrovana pre mesec dana. Ejjj bre!!Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #31 послато: Август 31, 2018, 20:36:07 »

ЧЕРУПАЊЕ "ГАЛЕНИКЕ"
Како је некадашњи фармацеутски ЏИН продат
по цени ЈЕДНЕ КУТИЈЕ АНДОЛА

Србија је показала да је у њој све могуће, па чак и да држава за продају некадашњег фармацеутског дива "Галенике", који је покривао 60 одсто тржишта СФРЈ, тражи само један евро, колико кошта паковање "андола".Додуше, бразилска компанија ЕМС С. А. је била великодушна па је прошле године дала 16 милиона евра, иако је "Галеника" сведена на ниво патуљка који покрива само шест одсто производње на тржишту Србије.

Странци би рекли да је овакав суноврат немогућ и да би чак и да је расписан тендер за систематско уништавање тешко било могуће наћи некога ко би "Галенику" оволико упропастио. Али српска партијска олигархија успела је да за десетак година опустоши касу Земунаца, а напуни своје, али и касе многих својих чланова.

Да ли ће са новим власником "Галеника" бар делимично успети да се врати на стару славу, када је зарађивала чак 200 милиона долара од извоза, нешто мање од онога што данас остваре све фармацеутске фабрике у Србији заједно.

Пре прошлогодишњег, последњег позива за продају, њени дугови су нарасли на близу 200 милиона евра. Да би привукла купце држава је своја потраживања од близу 15 милијарди конвертовала у капитал. Будућем власнику је у аманет остало 25 милиона евра да исплати повериоце.


Арбитража


Кратка историја пропадања "Галенике" прави је пример партијске еутаназије.
Експерименти су почели још давне 1991. године, када ју је купио милионер Милан Панић. За три четвртине компаније је дао 270 милиона долара, 50 у кешу, а 220 милиона кроз технологију. Ипак, она 1999. поново постаје државно предузеће јер Привредни суд доноси решење према којем државни удео нараста на скоро две трећине. Разлог је био што Панић није донео обећаних 220 милиона долара.

Потпору за подржављење дале су и нове власти ДОС-а, али и пресуда у корист Србије, коју је донела 2004. године међународна арбитража, којом држава добија целу фабрику у власништво, уз обавезу да бившем премијеру СРЈ врати уложених 50 милиона. То је и урађено и "Галеника" под државним скутима остаје све до новембра 2017.

Годину дана после 5. октобра у "Галенику" се враћа Душан Митевић, а након тога за генералног директора долази Драган Стипчић, кога у мају 2005. замењује Александар Правдић (ДСС). Упркос чаршијским оспоравањима, он је успео да је одржи на ногама и чак, уз кредит од 46,3 милиона евра, са италијанском компанијом ИМА потпише уговор о изградњи фабрике чврстих фармацеутских препарата. Свој мандат завршава новембра 2008. и на рачунима "Галенике" оставља 32 милиона евра.Посао за 800

Након тога долазе кадар СПС, примена патента "уништи па продај" и суноврат "Галенике". У целом том галиматијасу није невина ни Демократска странка, али ипак примат припада људима из тима Ивице Дачића. Његов кадар, Ненад Огњановић, преузима управу у новембру 2008, а друга партијска узданица Дејан Бацковић, Управни одбор. Они већ до краја године потписују гаранцију за кредит предузећу "Велефарм" у АИК банци од пет милиона евра. Запошљавају и 800 чланова странке па се њихова владавина карактерише као "златни период" партијског черупања, тврде мали акционари.

- Рабати трговцима су стално подизани, чак и накнадно исплаћивани. Док је гарантовала за кредите "Велефарму" и повезаним фирмама "Велефарм пролеку" и "БГ фарму" од 38 милиона евра, "Галеника" се задуживала краткорочним кредитима. Дугови убрзо достижу суму од 130 милиона евра. СПС је из "Галенике" на разноразне начине извлачио новац и трпао у своју касу. Пример 12 склулптура које су плаћене два милиона евра је врхунац пљачкања - кажу мали акционари.Хапшење директора

Један од министара из владе Мирка Цветковића тврди да је било покушаја да се у то време фирма приватизује, али су социјалисти све блокирали.

- Почетком 2009. у једном хотелу у околини Београда руководство СПС-а цео дан је ковало план како да осујети приватизацију. Два-три купца су била спремна да плате око 100 милиона евра, али тендер је пропао. Тадашњи министар Динкић је тражио 200 милиона евра, тврдећи да Србија може сама да развије фармацеутику - каже овај бивши министар.

Када се увидело да је потенцијал за крађу исцрпљен, Огњановић је смењен 2011, да би у мају 2013. био ухапшен због сумње у малверзације. Он и још 12 сарадника осумњичени су да су преплаћивали сировине и "Галенику" оштетили за 34 милиона евра. Након тога, власт покушава да сречи цунами и поставља на чело управе Живорада Новаковића из компаније. Мали акционари тврде да је он преокренуо ситуацију, а "Галеника" повећала производњу за 30 процената.

- "Галеника" је зарадила 2014. скоро 350 милиона динара, а смањен је и број запослених за 1.400. Ипак, након струке опет долази партијски кадар, овај пут СНС-а, Недељко Пантић. Он је, додуше, успео још да повећа производњу и добит, али нико више није могао да врати компанију тамо где је била пре партијског черупања - кажу акционари.

И стручњаци мисле слично.

- Проблем је само што за све то нико неће одговарати. Све је сваљено на грбачу грађана - наводи Бранко Павловић, некадашњи директор Агенције за приватизацију.Интервенција Тадића

лако је СПС својом кадровском гарнитуром уназадио "Галенику", запослени тврде да ни ДС Бориса Тадића није невин. Разлог проналазе у чињеници што им је дугогодишњи посао у Либији, који се везује за производњу лекова за војску и болнице, 2011. одузет и додељен "Хемофарму".

- Договарана су два аранжмана - нова фабрика и испорука лекова у висини од десет милиона долара на име исплате дуга Србије према Либији. "Галеника" је чак хитно инсталирала и пилот производњу. Међутим, после интервенције Тадића, испала је из овог аранжмана, а он је припао "Хемоформу". Тиме је "Галеника" дефинитивно гурнута у пропаст - тврде запослени.Пали на шест одсто српског тржишта

Од бивших директора "Галенике" нико није желео да говори за "Блиц". Ни нови власник није желео да коментарише прошлост, али нам је потврдио да је "Галеника" значајно изгубила тржиште.

- "Галеника" покрива око шест одсто тржишта. У нашој индустрији значајније промене захтевају време - кажу у "Галеници".

(Блиц)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
nina
Пуноправни члан
***
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 164Погледај профил
« Одговор #32 послато: Мај 23, 2019, 04:59:12 »

Брнабић: Продаја Галенике је урађена у складу са законом

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да је продаја београдске фармацеутске компаније Галеника била успешна и да је урађена у складу са законима и најбољом међународном праксом, а о приватизацији те компаније, како каже, били су обавештени и Светска банка и Међународни монетарни фонд (ММФ).


"Галеника је успешна прича. Довели смо компанију која добро води Галенику и позитивно послује. Галеника је данас компанија из које се не извлачи новац за функционере и партије, која послује по свим тржишним принципима и уплаћује новац у буџет Србије", казала је Брнабић одговарајући на питање новинара.

На питање зашто у јавном позиву за продају те компаније није наведен податак о конверзији дуга, односно смањењу дуга са 152 милиона евра на 43 милиона евра и констатацију да је Галеника продата као презадужено предузеће, а да је купац добио фирму растерећену дугова, Брнабић је казала да "нема разлог да се крију било какве информације".

"Галеника је била једна од фирми које су биле чисти губиташи. Против људи који су водили Галенику су вођени спорови и они су процесуирани и осуђени", казала је Брнабић и упитала новинарку да ли мисли да је држава могла да прода Галенику са дуговима и да ли мисли да би неко под тим условима за ту компанију дао 150 милона евра.

Истакла је да је Галеника као огроман губиташ продата за 16 милиона евра и да је након тога "бруто додата вредност Галенике прошле године била око седам милона евра, а ове године се очекује око 33 милиона евра, док је планирани раст прихода од 50 одсто".

Премијерка је истакла и да није истина да су поједини државни службеници лобирали за поједине компаније.

"Све је у сваком тренутку било у складу са законом и најбољом међународном праксом. О приватизацији Галенике су били обавештени Светска банка, ММФ са којима су консултовани услови тендера", казала је она.

Према њеним речима, "Галеника је успешна прича и показује да је намера Владе и владајуће коалиције да нема више компанија које су у државном власништву само да би се из њих извлачиле паре за локалне и државне функционере и партије".

"То је један од разлога зашто се излази из власништва и Комерцијалне банке", рекла је Брнабић.

На питање да ли је тачно да Влада Србије набавља авион за своје потребе од компаније из Бразила која је купац Галенике и зашто нема информација да ли је авион купљен, односно поклоњен и зашто је то тајна, Брнабић је нагласила да је набавка авиона за потребе Владе Србије и највише државне функционере "под ознаком строго поверљиво, као и у свим земљама света" и да не може о томе да говори.

"То је авион који није авион Александра Вучића или Ане Брнабић. Нико га неће носити кући, већ ће остати у власништву Владе Србије. То (куповина авиона) је ствар безбедности и сигурности земље и најважнијих државних функционера", рекла је Брнабић.

Извор:Бета...................

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=wg9a0maGZeg" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=wg9a0maGZeg</a>


Инсајдер: Галеника - "Распродаја под заветом ћутања" (прва епизода)

Галеника, прва и некада највећа фабрика за производњу лекова, основана је 1945. године. Продата је пре две године. Почетна цена била је један евро. Купац, како је представљено, фармацеутска компанија из Бразила, понудила је 16 милиона евра. У случају продаје Галенике, према истраживању Инсајдера, спорно је све.


..................


Влада Србије власник авиона који је претходно припадао купцу Галенике из Бразила

Годину дана после приватизације Галенике, авио-служба Владе Србије постала је власник авиона који је претходно био у власништву компаније ЕМС из Бразила, сазнаје Инсајдер и наводи да су цена и детаљи овог уговора за сада тајна.

Да је Влада Србије набавила нови авион, прво је 2018. године објавио специјализовани авио-портал Танго Сиџ. Медији су извештавали о томе да Влада има нови авион за потребе државних службеника, али се у извештајима користе формулације да је авион "набављен", "купљен", "добијен". Званично није саопштено ништа.

Међутим, претрагом светске интернет базе авиона види се да је пословни авион Ембраер Легацy 600 уписан као власништво Владе Србије на чијем је челу Ана Брнабић - октобра 2018, годину дана након приватизације Галенике, открива Инсајдер.

Пре тога као власник тог авиона била је уписана фармацеутска компанија ЕМС из Бразила.

Уговор о набавци авиона није доступан јавности. Влада Србије до данас није одговорила на захтев новинара Инсајдера да нам достави уговор. На додатни захтев да се Инсајдеру, ако већ не може да добије уговор, одговори на питање да ли је авион плаћен или је реч о поклону - такође није добијен никакав одговор.

Као главни купац Галенике у јавности је представљена велика фармацеутска компанија ЕМС из Бразила. Према истраживању Инсајдера, иза купца Галенике стоји мрежа од чак 13 повезаних фирми и фондова, а на врху власничке пирамиде налази се породица Санчез из Бразила, чија је ЕМС само једна од фирми.

ЕМС јесте велика фармацеутска компанија из Бразила, али у власништву Галенике, према истраживању Инсајдера, има удео од само 27 одсто. И са овим уделом у власништву испуњен је услов на тендеру за продају српске фабрике лекова. Један од услова био је да купац има везу од најмање 25 одсто са великом фармацеутском компанијом.

Серијал Инсајдера “Распродаја под заветом ћутања” о приватизацији и пословању Галенике наставља се у четвртак у 21 сат на телевизији Н1.

Како је показало истраживање новинара Инсајдера у вези с приватизацијом највеће и последње државне фабрике лекова спорно је много тога – од почетне цене која је износила један евро, до тога да су се у позадини одвијали паралелни послови које повезују исте људе и исте фирме.

Подсетимо, у првој епизоди серијала "Распродаја под заветом ћутања" објављено је то да је Галеника продата као презадужено предузеће, као терет за државу, иако је држава Галеници пре и непосредно након приватизације опростила највећи део дугова. Видели сте и неке од необичних пословних аранжмана које су, паралелно са приватизацијом Галенике, имали купци ове фармацеутске компаније из Бразила.

Извор: N1


.............


Брнабић о набавци авиона за Владу: Стављена ознака "строго поверљиво"


Председница Владе Ана Брнабић изјавила је да не може да износи детаље о набаци авиона за авио службу Владе, јер је на тај посао стављена ознака "строго поверљиво". Како је објавио Инсајдер, Влада је прошле године постала власник авиона који је раније припадао фармацеутској компанији ЕМС из Бразила која је и купац Галенике.

Да ли је Влада Србије купила, или добила авион Ембраер Легацy 600 који је у њеном власништву од октобра 2018. године и да ли је то у вези, и каквој, са продајом Галенике, с обзиром на то да је претходни власник летелице била бразилска фармацеутска компанија ЕМС која је скоро годину дана раније купила ову српску компанију?

Влада Србије игнорисала је захтеве Инсајдера да одговори на ова питања, као и да достави уговор о том послу. Детаље не жели да износи ни председница Владе, наводећи да је под ознаком "строго поверљиво".

"Зато што је то авион који није авион Александра Вучића или авион Ане Брнабић, који нико неће носити кући, већ који ће остати у Влади Србије у власништву Владе Србије и након нашег мандата за друге државне функционере. То је ствар безбедности и сигурности земље и најважнијих државних функционера. Ви погледајте да ли је под строго поверљиво набавка свих осталих државних авиона у свим осталим земљама", рекла је Брнабић.

Како је показало истраживање новинара Инсајдера у вези са приватизацијом највеће и последње државне фабрике лекова спорно је много тога - од почетне цене која је износила један евро, до тога да су се у позадини одвијали паралелни послови које повезују исте људе и исте фирме.

Извор:N1

.........

Овде нешто смрди.Осети се.

Сачувана
Странице: [1]   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!