forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Септембар 22, 2018, 06:16:05


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Шиптари ОТИМАЈУ српске куће,оранице,шуме, фабрике и...  (Прочитано 14757 пута)
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 11997Погледај профил
« послато: Новембар 13, 2011, 03:11:28 »

Рат за косметско рудно благо

Процењује се да је вредност налазишта олова, цинка, сребра, никла, мангана, молибдена и бора (седам стратегијских руда) на Космету и до 1.000 милијарди америчких долараАврупа минералс“, америчка глобална корпорација за истраживање рудног богатства, недавно је „са задовољством објавила“ да почиње бушење у Косовској Каменици, у близини Гњилана.

Почетком фебруара 2010. почели су истраживања и на четири налазишта сребра, олова и цинка око Косовске Митровице, пошто је то „европски најпродуктивнији регион за олово и цинк“. Бакар истражују у Режњу.

У јулу ове године „Волстрит џорнал“ је објавио вест да је изасланик светског финансијског магната Џорџа Сороша прошле године био пет пута на Космету. И то у друштву албанског милијардера Сахита Мује, с којим Сорош хоће да експлоатише косметски лигнит, процењен на вредност већу од 300 милијарди долара.

Извршни директор корпорације „Албански минерали“ Муја као ни Сорош немају у виду само угаљ, већ и олово, хром, цинк, злато, сребро, бакар, никл и друга богатства, закључио је „Волстрит џорнал“.

Министарство енергетике Републике Србије проценило је 2009. да је вредност имовине државе Србије у сектору електропривреде, противправно отете на Космету, око 1,5 милијарди долара. У Министарству је Танјугу тада речено да би „вредност тог богатства износила до 100 милијарди евра, када се узме у обзир перспектива и износ који би се добио експлоатацијом и претварањем тог енергетског богатства у електричну енергију“.


Ко је боље обавештен о рудном богатству Космета: домаће министарство или Сорош? Корпоративни стручњаци за руде и минерале саопштили су крајем 2008. процену да резерве олова у „Трепчи“ износе 425.000 тона олова, 415.000 тона цинка и 800 тона сребра; да су резерве никла 185.000 тона и кобалта 6.500 тона; да су у руднику „Гребник“, јужно од Глине, доказане резерве 1,700.000 тона боксита. Четири тоне боксита садрже две тоне глинице, из којих се добија тона алуминијума. „Гребник“ би, дакле, могао да произведе 425.000 тона алуминијума. До сада утврђене резерве фероникла на Космету су 15,000.000 тона, али се процењује да су и много веће.

Када сам у априлу 2007. на страницама „Политике“ објавио текст под насловом „Косметски ћуп злата“ позвао сам се на тврдње недавно преминулог др Михаила Станишића о рудним богатствима Космета. Помињао је и злато, нафту и изворе воде, тврдио да су та богатства одвајкада скривени узрок надметања за косметски простор, да постоје и писани трагови о том користољубљу, забележени у плановима преотимања тамошњег блага.

Зато је радо цитирао запис византијског историчара Христовула из прве половине 15. века: „Ипак, није било само то (потчињавање Срба), него су га (султана) покренула (против Србије) и изванредна својства земље, која су запањујућа и која пружају обиље свакојаких добара. Земља има велико плодно тле, које рађа све могуће плодове и све богато даје... Али најважније је оно у чему она далеко надмашује све остале земље – злато и сребро избија такорећи из извора, и свуда где се оно копа пружа златни и сребрни прах у великим количинама и најбољег квалитета, боље је од онога у Индији. Тиме је српска држава од почетка била повлашћена“.

Према речима др Станишића, који је имао поуздана обавештења с разних страна света, само резерве косовског лигнита вреде око 500 милијарди долара. Том податку, због кога смо пре више од четири године обојица наилазили и на подсмехе, постепено се приближава вредност коју је проценио „Волстрит џорнал“.

Ревири оловно-цинкане руде су у „Старом тргу“, „Ајвалији“, „Кишници“, руда никла је пронађена на Голешу, у „Главици“ и „Старом Чикатову“. У подручју Ђаковице и Ораховца су лежишта хрома. Бакар и манган се распростиру широм Проклетија. Лежишта магнезита су на Голешу, Стрезовцу, у Дечанима и Дубоцу, тврдио је др Станишић. Према његовим речима, привилеговани кругови моћи процењују вредност налазишта олова, цинка, сребра, никла, мангана, молибдена и бора (седам стратегијских руда) на Космету и до 1.000 милијарди америчких долара.

У овом тренутку, рударски басен „Трепче“ „изрешетан“ је истраживачким тачкама моћних корпорација.

„Лидијан интернешнел“ (до 2006. „Рио тинто“) отворио је 4. новембра 2010. у Приштини свој пословни клуб који ради пуном паром. Како и не би, још почетком 2008. су известили о томе да су у Ораховцу нашли налазиште у коме је 1,87 грама злата на тону узорка (у најбољем случају чак 7,97 грама по тони).

„Ово је узбудљиво, ново откриће злата у области која је претходно била позната само по својим никл-кобалт-бакар потенцијалима“, изјавио је Тим Коулин, председник корпорације.

Крајем 2007. Нил Кларк је у „Њу стејтсмену“ констатовао да за Џорџа Сороша и његов Фонд „Отворено друштво“ није важно поштовање људских права и основних грађанских слобода – неко друштво је „отворено“ уколико он и његови сарадници могу да зараде велики новац. Кларк је то илустровао Сорошевим улагањем на Косову да би „преузео контролу над рудником ’Трепча’”, где су „огромне резерве злата, олова и других минерала“.

Флора Саундерс је још 30. јула 1998. објавила текст под насловом „Косово: Рат је око рудника“ и указала на чињеницу да стручне металуршке и сличне публикације обавештавају уске кругове из света финансија и бизниса о тамошњим великим природним богатствима. Закључила је да ће „Трепчу“ контролисати онај ко оружано победи на Косову, а НАТО доминација на терену би „ставила америчке корпорације у најбољи положај“.

Нил Кларк је отимачину рудних блага илустровао баш на примеру „Трепче“. Само неколико месеци после инсталирања НАТО на Космету, Међународна кризна група (МКГ), коју финансира Сорош, објавила је документ под насловом „Трепча: излаз из лавиринта“.

Главни савет Мисији Уједињених нација на Косову (Унмик) био је да се „преузме рудник ’Трепча’ од Срба што је брже могуће и објасни како би то требало да се уради“. Снаге НАТО-а, око 3.000 војника, упале су у Топионицу олова у Звечану 14. августа 2000. око пола пет ујутро, затворили је и хиљаде запослених отерали на улице.

Читаоце подсећамо да је Бернар Кушнер, шеф Унмика, овако правдао ту акцију отимања „Трепче“: „Као лекар и главни администратор на Косову не могу да дозволим да се опасност по здравље деце и трудница настави за само један дан“.

Зато су војници НАТО носили и хируршке маске, да се наводно не отрују „прекомерно загађеним ваздухом“.

Показало се како су те маске скривале далекосежно постављене циљеве отимачине туђих богатстава.

Пре него што је почела агресија НАТО-а на СР Југославију, Новак Бијелић, директор Комбината „Трепча“, дао је ову изјаву: „Рат на Косову је око рудника, ништа друго. Ово је Србија, ово је српски Кувајт, Косово је срце Србије. Поред овога, Косово има 17 милијарди тона резерви угља“.

Његове речи изгледа да је мало ко хтео да чује.

Слободан Кљакић
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 11997Погледај профил
« Одговор #1 послато: Новембар 13, 2011, 03:13:32 »

„Рат на Косову је око рудника, ништа друго. Ово је Србија, ово је српски Кувајт, Косово је срце Србије. Поред овога, Косово има 17 милијарди тона резерви угља“...

А, шиптари  умислили да су НАТО, амери и остали дошли на Косово и Метохију због њих
и њихове  "независности"...
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Zeka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 684


Zeka


Погледај профил
« Одговор #2 послато: Септембар 20, 2012, 10:58:00 »

Брана Газиводе "надгледа независност" Косова


Многи Срби нису до скора чули за Ибарски Колашин. То је један од најпиторескнијих крајева наше земље. Питом крај смештен у долини горњег тока реке Ибар, ушушкан између планина Мокре горе и Рогозне. Крај у коме Срби живе од памтивека.

Срби Ибарског Колашина последњих 100 година представљају етничку тампон зону између Шиптара све присутнијих у 20. веку на Косову и у Метохији, и Муслимана из Рашке области и северне Црне Горе, који како видимо то и ових дана у изјавама неких тамошњих челника, у најмању руку не негирају своје албанско порекло. Другим речима ти Срби су још једина преостала брана укључивању Рашке области у све комплетнији пројекат звани „Велика Албанија“.

У току Другог светског рата, Ибарски Колашин је два пута спаљиван до темеља, од стране балистичких банди, састављених од Шиптара из Дренице и муслимана из Рашке области, чијим се командантима, како видимо ових дана и споменици подижу. Најстарији становници, који још памте збегове имају обичај да кажу да у тим одмаздама „ни кокошињци нису били поштеђивани“. Број пострадалих никад није утврђен. Ипак Ибарски Колашин је преживео погром, и живот се вратио у долину Ибра.

Што није урадила ватра, урадила је вода.7. јул 1972: Друг Џемо (1) држи говор у Ибарском Колашину, поводом почетка градње бране „Газиводе“. То је био након Ђердапа вероватно најамбициознији  хидрорегулациони објект у СФРЈ. Изградња се завршила 1977. године. Брзина којом је језеро напуњено је све одреда задивила. Наиме у том делу, слив Ибра је пребогат чистом планинском водом. Размотримо шта су биле последице ове грађевинске „победе свих наших народа и народности“?

Српски народ Ибарског Колашина је тада десеткован. Трећина села је збрисана, јер су  потопљена језером; 1/3 је остала на десној обали језера, одсечена од остатка света, јер преко језера (да ли баш случајно у тако минуциозно планираном пројекту?) није био предвиђен никакав мост који би повезивао леву и десну страну језера, чиме је становништво десне обале било принуђено на егзодус. Последња 1/3 је преостала да живи у ономе што се данас зове општином Зубин Поток, а што западне земље и непријатељи Србије третирају као опасност по „глобални мир“, а по „најмлађу државу Европе“ да и не говоримо.

Ми о тим тортурама 40-их, а ни 70-их, не знамо ништа. Ни ја који ово пишем, а ни Ви који ово читате. Не знамо ништа, јер је то и тада, а и данас једна строго чувана тајна, чији покушај  разоткривања би Вас изложио поспрдној оптужби, омиљеној нашим непријатељима, да се бавите „теоријом завере“.

Чему овако велики увод? Сведоци смо страшних притисака који се врше на нашу државу и народ да се одрекне Косова и Метохије. Ти притисци никада нису довољно јаки, да не би могли бити јачи. Нарочито се појачавају од момента објављивања намера појединих западних сила и њихових челника, који су се острвили на природна и привредна богатства Косова и Метохије, али у првом реду Косова. Све је видљивија нервоза да се та страница затвори, односно да се Србија заувек одрекне Косова. Зашто заувек? Па зато што је постојећи статус, статус класичне окупације: војне, економске, политичке... А добра страна окупације је та да кад-тад престаје. Добровољним одрицањем од територије, односно предајом, престаје  њена окупација, али и било какво полагање права на њу.

Тренутно највећи притисци се врше на Србију да укине, како то окупатор каже, „паралелне институције“ на северу Косова. Ако би Србија то урадила, односно укинула школство и здравство на пример, Срби би се нашли у изузетно тешком положају.  Па што онда цивилизованом западу сметају српске школе и болнице? Не сметају им, а и зашто би? То је само изговор да се прикрије главна тачка напада. А главна стратешка тачка напада је акумулација Газиводе, и њених 370.000.000 м3 чисте, планинске воде. Њу морају да контролишу шиптарске власти. Зашто?

На Косову данас живи око 80% становништва Косова и Метохије. Приближно 80% привредних капацитета се такође ту налази. Око 80% природних богатстава, на које су мерак бацили првоборци „Милосрдног анђела“, је погађате, такође ту. Но, овде има једно „али“, што Веслију срећу квари. Косово нема довољно воде ни за 20% свега набројаног. А време тече, капитал притиска, нервозан да се заврти. Косово нема довољно воде али Ибарски Колашин има! Без воде из Газивода, нема ни Кларкових шкриљаца, ни немачког злата из Трепче, а ни милионске Приштине. И долазимо до суштине.

Уколико Србија изручи север Косова Приштини и Тирани, а претходна власт се ту поприлично „фемкала“, натовариће себи велико бреме проблема (видећемо докле нова власт може да иде у предаји, али преко стратешких тачака не би смела), изгубиће стратешку тачку, која је прилично јак адут у рукама. Газиводе су нешто аналогно Книну 90-их. Док је Книн био у рукама Срба, и Београд је био безбедан. Падом Книна, Београд је остао на ветрометини, која се окончала, жртвама разарањем и окупацијом дела државе.

Да се не заваравамо, исувише је велика сила притисла Косово да би Србија у овом тренутку могла нешто значајније и дугорочније да постигне оружаном акцијом, нарочито што (још) није искристалисала листу потенцијалних савезника.  Но, оно што Србија може је да постане напокон свесна фактичког стања, да је део њене територије окупиран. Дакле привремено запоседнут. Ни по коју цену не сме да мења став. Она тиме никога не угрожава и никоме не прети. Србија није окупатор. Замена тезе, да она то јесте јер плаћа стотинак наставника и неколико стотина здравствених радника на Косову и у Метохији, више говори о онима који су се упецали на такав нонсенс, него о заиста аргументованој тези.

Оно што Србија може није тако мало. Да јесте, не би белосветски квазиполитичари свакодневно претили нама и нашој деци. Једноставно би нас игнорисали, тј. „Лаки не би био тако нервозан“. Нико и не помишља да сад заврне вентил на Газиводама, па да народ на Косову буде жедан, нешто слично ономе што се већ годинама ради народу Косова северно од Ибра. Не, нипошто. Међутим, ако Приштина и Тирана не успоставе пуну контролу над Газиводама, доводе се у питање многи планови поменутих првобораца из 1999. Сваки нормалан инвеститор би се запитао: „А шта ако?..“ Или: „што бих ја инвестирао у рудник, ако не могу да контролишем читав његов процес и ресурсе“? А докле год је овакво стање, питају се (и) Срби. Из Америке се може послати: новац, оружје или „бомбончићи“, али воде нема без Газивода.

Ипак, буде ли Србија ирационално попустљива и предала, продала или уступила овај део територије последице ће бити врло неповољне. Запоседањем Газивода, Шиптари ће постати неприкосновени господари судбина, преосталих Срба на Косову. Какви су они господари је већ пословично. Е тада се са великом сигурношћу може предвидети нови егзодус Срба, па и оних из Ибарског Колашина. Њиховим егзодусом нестаће и оног танког етничког тампон филма, који још увек спречава спајање Велике Албаније и Рашке области, у чијим се политичким круговима овакав сценарио већ увелико прижељкује. Остварењем овог сценарија, биће снажно притиснути и Краљево на истоку и Пријепоље и Прибој на западу. Уз све агресивније суделовање све моћније Турске, уз бес који ври у босанским муслиманима због пораза у рату 90-их, ни ономе што остане од Србије неће бити лако. Тако да они који заговарају предају Косова, севера Косова, или било ког дела наше државе, или не знају шта говоре, или намерно саучествују у сатирању Србије.

Да ли је друг Џемо, познат по сентенци „Убит ће ме, много знам“, пре 40 година када је у Газиводама држао говор знао о каквом се стратешком објекту ради, то не знамо. Али је врло вероватно неко из тадашње власти то знао. Можда нам је требало 40 година да то схватимо, али више не сме проћи ниједан дан а да се понашамо као да нисмо схватили.  


(1) Џемал Биједић, председник СИВ СФРЈ (1971-1977)


НСПМ
« Последња измена: Септембар 20, 2012, 18:40:26 Модератор » Сачувана

Ал' тирјанству стати ногом за врат, 
довести га к познанију права, 
то је људска дужност најсветија!
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 11997Погледај профил
« Одговор #3 послато: Септембар 20, 2012, 19:37:03 »

Цитат
Брзина којом је језеро напуњено је све одреда задивила. Наиме у том делу, слив Ибра је пребогат чистом планинском водом. Размотримо шта су биле последице ове грађевинске „победе свих наших народа и народности“?

Српски народ Ибарског Колашина је тада десеткован. Трећина села је збрисана, јер су  потопљена језером; 1/3 је остала на десној обали језера, одсечена од остатка света, јер преко језера (да ли баш случајно у тако минуциозно планираном пројекту?) није био предвиђен никакав мост који би повезивао леву и десну страну језера, чиме је становништво десне обале било принуђено на егзодус. Последња 1/3 је преостала да живи у ономе што се данас зове општином Зубин Поток, а што западне земље и непријатељи Србије третирају као опасност по "глобални мир", а по "најмлађу државу Европе" да и не говоримо.

Ми о тим тортурама 40-их, а ни 70-их, не знамо ништа. Ни ја који ово пишем, а ни Ви који ово читате. Не знамо ништа, јер је то и тада, а и данас једна строго чувана тајна, чији покушај  разоткривања би Вас изложио поспрдној оптужби, омиљеној нашим непријатељима, да се бавите „теоријом завере“.


....

Што није урадила ватра, урадила је вода.Ово ме подсетило на још један догађај који се СКРИВА од очију наше јавности, медији наши скоро да прећуткују, а у питању је такође "сличан сценарио" (потапање једног дела Србије,.......

"ПЕТИЦИЈА и СКУП за спас од штетности хидроакумулације Ровни"О томе је постављен и текст на порталу "Спашавајући Грачаницу – спашавамо себе"

Цитат
Призори библијског потопа могли би ускоро да постану стварност, уз помоћ људске похлепе и градитељских лудила. Један такав потоп могао би задесити и Ваљево и околину, не буде ли неко хитно спречио деценијама спреману заверу против живота десетине хиљада људи и територије која је одувек важила за само срце Србије.

У сред Србије, у околини Ваљева, све је спремно за сусрет са Страшним судом! Након тридесетак година, један подмукли план о изградњи акумулационог језера надомак овог града у централној Србији могао би да збрише са лица земље и Ваљево и читаву ваљевску регију…
Све је почело још давне 1988. године, у време највеће социјалистичке декаденције, кад је то, никоме потребно, акумулационо језеро са браном, под загонетним именом Стубо-Ровни,  добило своју „пројектну форму“ од стране фирме „Енергопројект“ из Београда и то под претећом ознаком: "Војна тајна"!


Јавност је ипак, упркос најстроже чуваним документима, некако сазнала да та будућа брана „Ровни“ спада у објекте угрожености прве категорије и да представља велику потенцијалну опасност за низводни речни потез од могућег преливања и рушења! Такође, претећим тоном, у до тада још нереализованом пројекту, пише: "…услед пролома бране Ровни доћи ће до потпуног уништења пута, кућа и свега осталог што се буде нашло на удару таласа, због његове велике рушилачке моћи, брзине и висине, тако да евакуација становништва уопште неће бити могућа, јер би за могућу евакуацију било неопходно само 13 минута…." те да по одликама "ова брана спада у објекте Прве категорије угрожености", због чега "представља велику потенцијалну опасност за низводни речни потез, са становишта могућег преливања или рушења", те да би се под водом могле наћи "обрадиве површине, привредни објекти, путеви, железничка пруга…".

Ипак, упркос свему, овај мрачни пројекат на реци Јабланици код Ваљева, ускоро ће постати активна општа опасност, равна вулкану. Наиме, пуњење језера најављено је за јесен, ове катаклизмичке, 2012. године!

Сам пројекат данас више нико и не помиње, а инвеститори свом снагом бране брану Ровни, док ЈП Колубара и Хидротехника изјављују да  законски обавезна студија "Процена утицаја бране на животну средину" никада није ни урађена, а у свему се не оглашава ни Министарство културе као управни надзорник заштићеног споменика културе Ваљевска Грачаница.

Цитат
Након тридесетак година, пројекат који би слободно могао да носи име Армагедон, јер овде само што се није десио, ушао је у завршну фазу. И док над земљом трају радови на финализацији овог чудовишног пројекта, на истом месту, али под земљом, већ годинама траје један тектонски процес који изазива повремене земљотресе (онај највећи се тек очекује)…

У таквим околностима, овај мрачни наум добија све потребне претпоставке за катастрофу која неће бити само еколошка. Изградњу овог Зла савршених пропорција, позиционираног нимало случајно у сред централне Србије, у близини Ваљева, помогли су фондови Европске уније.

Ништа тако не симболизује унутрашње и спољно разарање ове намучене и заробљене земље, као што то чини овај пакт са ђаволом који су направили „ваљевски инвеститори“, заправо, група опасних штеточина из Јавног предузећа Колубара-Ровни…

Да ли ова два слична случаја имају неке везе са једним "пројектом" који је направљен у Америци, 1948.године Молим?


Цитат
Улога "Светске Банке"
У част отпора становника Манибели и других места у долини Индијске реке Нармада, 1994 г. донета је "Манибели декларација" – "позив на мораторијум финансирања великих брана финансираних од стране „Светске Банке"..“. Фрапантан је податак садржан у тој декларацији да је од 1948 г. "Светска Банка" финансирала пројекте више од 500 брана, у 92 земље света, због којих је насилно расељено 10. милиона људи. Преглед који је радила сама "Светска Банка" садржи признање да: "већина жена, мушкараца и деце, деложираних пројектима финансирања ове банке, никада нису остварили пређашње услове живљења". Као по матрици изградњу готово свих брана прати, како стоји у Манибели декларацији, изостанак извештаја о финансирању пројекта, примарни добитници уговора за велике бране, консултанти, уговарачи и произвођачи у донаторским земљама, те, чињеница, да је Светска Банка прекршила људска права толеришући хапшења, силовања и, чак, пуцања на мирољубиве демонстранте…Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 11997Погледај профил
« Одговор #4 послато: Септембар 20, 2012, 21:06:19 »

Заиста, да ли ова два слична случаја имају неке везе са  "планом" који је направљен у Америци, 1948.године, када је  "Светска Банка" финансирала пројекте више од 500 брана, у 92 земље света, због којих је насилно расељено 10. милиона људи. Запрепашћен


Цитат
Да ли ће Манастир Грачаница бити на дну акумулационог језера?Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Cuburac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1160Погледај профил
« Одговор #5 послато: Септембар 21, 2012, 11:11:24 »

Mi smo verovatno jedini narod na celome Svetu koji sam unistava sopstvene spomenike materijalne kulture neprocenjive vrednosti.
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 11997Погледај профил
« Одговор #6 послато: Септембар 21, 2012, 11:51:26 »

Mi smo verovatno jedini narod na celome Svetu koji sam unistava sopstvene spomenike materijalne kulture neprocenjive vrednosti.

Да су само споменици у питању. Овде је на делу један злочин према српском народу.

Цитат
Након тридесетак година, један подмукли план о изградњи акумулационог језера надомак овог града у централној Србији могао би да збрише са лица земље и Ваљево и читаву ваљевску регију…овај мрачни пројекат на реци Јабланици код Ваљева, ускоро ће постати активна општа опасност, равна вулкану. Наиме, пуњење језера најављено је за јесен, ове катаклизмичке, 2012. године!19. септембра, у Медија центру, у Београду, је била конференција за штампу, на коју је дошао САМО ЈЕДАН НОВИНАР, а иначе сви медији буду позвани када се држе овакве конференције за штампу. КО то не дозвољава медијима да испрате овакву једну конференцију на којој се износи ИСТИНА о погубном пројекту, који је настао пре више деценија,

Овај видео треба сви Срби из целога света да ПАЖЉИВО погледају:

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=SjJTU_isgNo" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=SjJTU_isgNo</a>
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 11997Погледај профил
« Одговор #7 послато: Октобар 25, 2012, 17:35:05 »

Приштина отима српске фабрике


Драматично упозорење Вукоја Вукојевића, председника Привредне коморе Косова и Метохије, да српским предузећима прети пропаст и отимачина, а Србима протеривање неће имати значајнијег ефекта у Београду, нити ће Влада Србије моћи, и кад би хтела, нешто озбиљније да предузме.


Стала производња: Погон Јавора у Зубином Потоку


Вукојевић је рекао да је на Косову затворено 550 српских предузећа, а више од 70.000 радника је остало без посла и прогнано.


У тренутку кад се "ломи" статус Косова и када се и север Покрајине полако приближава Приштини, а удаљава од Београда, спас Фабрике отковака (ФОТ) у Лешку, Флотације Копаоник у Лепосавићу, Трепче у Звечану, Фабрике намештаја у Зубином Потоку и још десетине других великих фабрика, својевремено грађених средствима државе Србије, са циљем да се у њима запосли што више радника и зауставе сеобе - све је неизвеснији и све тежи.

Од 1999. године овим предузећима управљају Срби, она су, све до прошлог лета, док нису затворени пунктови Брњак и Јариње, радила "као да су у Србији" и требало је да су озбиљније схватана упозорења из Лепосавића, Звечана, Зубиног Потока и Косовске Митровице да се приватизују по законима Србије.


Да је тако урађено, а могло је, гро ових предузећа данас би имало власника (газду), па Косовска агенција за приватизацију не би могла да их истура на продају као да су власништво државе Косово. Формално, ова предузећа још су у власништву државе Србије, а пошто Србије на Косову нема, или је има врло мало, Албанци тврде да је то имовина државе Косово, припремају тендере и траже купце.


- Запрепашћени смо индолентношћу државе Србије. Бар 10 пута имала је прилику да реши статус фабрика на северу Космета, молили смо их и слали дописе, али нико ни прстом није мрднуо. Нису нас уопште констатовали, нису заштитили, а могли су, чак ни фабрике "ћерке" великих фирми из Србије као што су Лола у Лепосавићу и Зубином Потоку, Симпо у Зубином Потоку, Кристал и Прва петолетка у Лепосавићу и многе друге. Нису нас ни посаветовали шта да чинимо - каже Вукоје Вукојевић.Раде тешком муком: Славољуб Ђурђевић, директор Симпа у Зубином Потоку


- У фабрикама на северу Космета још увек ради неколико хиљада Срба, неке су, попут флотације Копаоник у Лепосавићу, некадашњег погона Лоле у Лешку и бившег погона Симпа у Зубином Потоку и у овим временима врло успешне. Нажалост, нико озбиљније није схватао наша упозорења, упућивали су нас на Унмик, правдали се Резолуцијом Уједињених нација и сл. Да нисмо били одлучни да их бранимо, Приштина би их одавно продала, а овамо би за газде послала Албанце блиске Тачију, Харадинају и њиховим саборцима - каже један од директора.


Цитат
Погони деценију у корову
Пошто се "не зна" ко им је власник, некада више великих погона у Зубином Потоку (Лола, ВИК, Градац, Јавор...) вредних стотине милиона евра, дуже од деценије је у корову. Радници су одавно отпуштени, машине зарђале. Сви локални предузетници - Срби који су желели да их приватизују и покрену глатко су одбијени. Један од ретких погона у овој општини Симпова фабрика намештаја до прошлог лета упошљавала је 150 радника и 90 одсто производње извозила у Скандинавију. Затварањем пунктова и ова фабрика је остала без репроматеријала и запала је у озбиљне тешкоће.

Судбина свих српских фабрика на северу Космета сада је везана за судбину овог дела Покрајине, ако Срби, како најављују, одбију да прихвате Споразум о интегрисаним прелазима, ако спрече формирање границе са Србијом и ако буду имали снаге да се супротставе интеграцији у државу Косово - и фабрике ће остати српске, јер ће у њима радити Срби, али и даље без правог власника и са нерешеним статусом.


Цитат
Београд нам окренуо леђа

- Спремни да бранимо фабрике, али ће то бити све теже ако уз благослов Београда и Север буде део независног Косова, свака даља одбрана биће узалудна. Да су на време приватизоване и другачије организоване, тешко да би их, чак и у ситуацији најгорег сценарија било ко узео из српских руку.
Привредну комору Србије није било много брига за фабрике на северу Космета. Власт је нажалост у Београду протежирала неколико тајкуна који су, чим су се ствари закомпликовале, своје погоне изместили ван Косова и Метохије - жали се један од директора српских предузећа.


Цитат
Петолетка још увек ради
Вукоје Вукојевић наводи пример Прве петолетке коју власти у Приштини нуде на продају. Тендер је требало да буде овог месеца, али је одложен због убиства директора Косовске агенције за приватизацију.
- Очекујемо нови тендер и нове невоље, обратили смо се за помоћ Влади Србије која је ранијих година проблем могла глатко да реши, сада ће све ићи много теже - каже Вукојевић и наглашава да његова фирма, упркос свим невољама са којима се суочава ипак ради и упошљава знатан број радника.


(Н.Петровић, Вести)
« Последња измена: Новембар 29, 2013, 07:04:02 Гога » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 11997Погледај профил
« Одговор #8 послато: Октобар 25, 2012, 17:43:48 »

Цитат
- Спремни да бранимо фабрике, али ће то бити све теже ако уз благослов Београда и Север буде део независног Косова, свака даља одбрана биће узалудна....

Е, браћо наша са Космета,а да ли је ова власт, из Београда, спремна да брани и ваше и интересе осталих Срба, ма где да се они налазе сада у овом тренутку. То је сада једно велико питање које мучи све нас!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 841Погледај профил
« Одговор #9 послато: Октобар 26, 2012, 05:27:04 »

Цитат
требало је да су озбиљније схватана упозорења из Лепосавића, Звечана, Зубиног Потока и Косовске Митровице да се приватизују по законима Србије. Да је тако урађено, а могло је, гро ових предузећа данас би имало власника (газду), па Косовска агенција за приватизацију не би могла да их истура на продају као да су власништво државе Косово.

Тадића и жуте је било баш брига и за Косовом и Метохијом и за приватизацијом на тим просторима.Њега није било брига ни како ће да се спроведе приватизација у осталим деловима Србије,па последице сада сви осећамо.А он ће мирно да дигне сидро и да се ухлеби негде у Европи.Тако је то када нико на његову душу не ставља ни једно недело које је почињено за време њихове владавине.А таквих недела има много.
Сачувана

moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 841Погледај профил
« Одговор #10 послато: Март 03, 2013, 02:12:32 »

SRAMOTA: Albanci otimaju i prodaju srpsku baštinu na crnom tržištu

Albanski političari traže da se na Kosmet vrati deo kulturnog blaga koje je izmešteno u užu Srbiju. Srpska država se brani od lažnih optužbi iz Prištine umesto da se ponaša onako kako nalažu međunarodne konvencije


Nakon izjave  Memlija Krasnićija da će se od Srbije tražiti da “vrati više od 1.000 rukotvorina Kosovu uzetih 1999. godine”, stručnjaci poručuju da Albanci nemaju nikakvo pravo na srpsko kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji, niti na eksponate koji su bili sastavni deo postavke Narodnog muzeja u Prištini, koje sada potražuju. “Oni su, inače, naročito zainteresovani za arheološke iskopine, jer preko njih, falsifikatima, projektuju politički potrebnu činjenicu “o vekovnoj prisutnosti na ovim prostorima“.

- Srbija je u vreme rata 1999, evakuisala arheološko blago iz Narodnog muzeja u Prištini, kako bi ga zaštitila. Međutim, Albanci nemaju nikakvo pravo na to blago. Ono je iskopavano na nalazištima na Kosmetu, dakle na teritoriji Srbije, i ono što smo mi iskopali naše je – rekao je za “Novosti” istoričar umetnosti Nikola Kusovac.

Merkur sa Plutosom, amfora iz neolita, vinčanske figurine, koplje iz gvozdenog doba, srednjovekovni mač, foto-dokumentacija s kraja 19. veka, slike starih majstora, redak nakit… Sve je to deo ogromnog srpskog blaga na KiM, koje je posle prisilnog napuštanja matične zgrade 1999. ostalo u depoima Muzeja u Prištini. Reč je o 30.000 predmeta, među kojima su i dela neprocenjive nacionalne i umetničke vrednosti, od kojih se neka “krčme” na “crnom” tržištu umetnina širom Evrope.

Da nikakve kulturne rukotvorine nisu uzete, kaže nam i Branko Jokić, direktor Narodnog muzeja u Prištini koji kontinuirano radi sa sedištem izmeštenim u Beograd.

- Za izložbe organizovane tokom 1998. i 1999. godine, korišćen je mali deo materijala muzeja u Prištini. To su izložbe “Arheološko blago Kosova i Metohije” i “Nakit i zlatovez KiM”. Prva je organizovana u Galeriji SANU, a druga u muzejima širom Srbije, Crne Gore, ali i u inostranstvu. U realizaciji su učestvovale i kolege Albanci, pa je, tako, komesar izložbe o arheologiji bio arheolog Kemal Ljuci – kaže Jokić.

Naš sagovornik pita šta je sa dragocenostima koje su ostale na Kosmetu. Šta je sa trideset hiljada eksponata koji su ostali u depoima muzeja? Šta je sa veoma vrednim umetničkim slikama po kancelarijama državnih institucija? Šta je sa materijalom ostalih regionalnih muzeja na KiM?

Da su Albanci ozbiljni u namerama da se u pokrajinu vrati kulturno nasleđe potvrđuje i činjenica da je to bila jedna od tema pregovora u Beču između 2005. i 2007. godine.

Nikola Kusovac kaže da je Srbija napravila veliku grešku kada je iz kulturne zaostavštine koju je uspela da skloni u Beograd, Albancima dala neolitsku skulpturu koja je iskopana 1955. na lokalitetu kod Prištine.

- Nebojša Čović je statuetu dao tadašnjem predstavniku međunarodne zajednice Mihaelu Štajneru, a uz blagoslov tadašnjeg direktora Narodnog muzeja Nikole Tasića. Nije reč o tome što smo mi to uradili kao znak dobre volje da nešto od kosovskog blaga vratimo tamo, nego kako je ta statueta dočekana u Prištini – kaže Kusovac. A ona je dočekana kao potvrda da su Albanci nosioci kulturnog identiteta Kosova. I tu je početak proglašavanja našeg spomeničkog nasleđa kosovskim. Ovo isto tako treba da potvrdi da su Albanci nosioci kulturnog identiteta, kao i da se izbriše odrednica "srpsko" i nasleđe ostane lokalno - kaže Kusovac.
http://www.telegraf.rs/vesti/572227-sramota-albanci-otimaju-i-prodaju-srpsku-bastinu-na-crnom-trzistu

Човић започео,а Дачић ће да заврши акцију која би могла да се назове  `испорука српског блага Шиптарима`.Политика једног и другог је скоро иста.Могуће је да на следећем састанку за змијом Тачијем,уз присуство Ештонове буде разговора и о овој теми.
Сачувана

moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 841Погледај профил
« Одговор #11 послато: Март 03, 2013, 03:56:09 »

U Narodnoj i Univerzitetskoj biblioteci "Ivo Andrić", u Prištini, ostalo je milion srpskih naslova, sa neutvrđenim brojem starih i retkih knjiga! U Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture, kao i u gradskim i regionalnim zavodima u Prištini i Prizrenu ostala je tehnička dokumentacija sa neutvrđenim brojem ikona koje su u postupku konzervacije. Najbogatija umetnička grupa sakralne arhitekture, koju je Evropa nasledila od hrišćanskog istoka, nalazi se na teritoriji KiM...


http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.290.html:422371-Albanci-otimaju-srpsku-bastinu

Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 11997Погледај профил
« Одговор #12 послато: Април 17, 2013, 03:39:31 »

Размишља ли ико о Трепчи?

У Приштини трају интензивне консултације око тога коме ће бити поверена реорганизација и приватизација комбината Трепча, пише Данас.


"Без Србије, то се неће моћи урадити", каже Рада Трајковић, посланик у Скупштини Косова. Она додаје да ће, уколико Трепча буде унета у дневни ред, бити врло важно да се чује шта албанска страна о томе има да каже.

Велике су унутаралбанске расправе у Приштини око тога кога ће за тај посао озваничити, јер велике су паре у питању, наводи се.

"Знам да Беџет Пецоли условљава Хашима Тачија да њему додели тај посао, рачунајући вероватно и на своје добре односе, неке конкретне односе са Србијом, али нема толико посланика да би Тачија могао да услови неком снажнијом подршком“, каже Трајковићева за Данас.

Срби са севера, каже она, траба да схвате колико је важно њихово физичко присуство и тај индивидуални суверенитет за све што се тиче и Трепче и Газивода и Штрпца.

"Нас је мало, али смо тако распоређени да држимо те врло битне ствари што се тиче економије и ту би могло много шта да се уради заједно са Београдом, а свакако и са Приштином. Ако бисмо ту увели велике корпорације моћних земаља, то би био велики плус за нас и што се тиче запошљавања људи и што се многих других ствари тиче", каже Трајковићева.

На цео Рударско металуршко хемијски комбинат Трепча право полажу и Београд и Приштина.


У Агенцији за приватизацију Републике Србије Трепча се води као акционарско друштво у реструктурирању, али план реструктурирања још није направљен.

У Агенцији за приватизацију Косова Трепча се води као друштвено предузеће у реорганизацији, али план реорганизације није направљен.

То што се Трепча у Приштини води као друштвено предузеће, згодна је околност, чак и ако се у обзир узме Ахтисаријев план, који Србија није прихватила.

Фактички, Трепча послује као два предузећа: Трепча-север и Трепча-југ.


(Данас, Б92)
***

Српска преговарачка екипа, који сваки час иде у Брисел би могла да се позабави и оваквим питањима. Или је можда у вези тога неко већ потписао споразум и одрекао се у име Срба свега онога у шта је деценијама улагано.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 11997Погледај профил
« Одговор #13 послато: Април 17, 2013, 15:27:32 »

Продаја косовског Телекома нелегална

Право својине Србије повређено је продајом Телекома на Косову, саопштила Канцеларија за Косово и Метохију. Наводи и да ће о нелегалној узурпацији државне и приватне имовине обавестити међународну јавност.


Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је, поводом информација "о продаји 70 одсто удела у Телекому и ПТТ-у од стране нелегалних органа самопроглашене државе Косова" да је Телеком АД акционарско друштво са већинским уделом државног капитала Србије и других малих акционара. У саопштењу се наводи да је продајом повређено право државне својине Републике и право приватне својине осталих акционара.

"Канцеларија за КиМ наводи да је продају ових фирми чију имовину у целости чине објекти који су у власништву Телеком АД Србија и ПТТ Србија, извршио невласник без икакве сагласности, овлашћења и учешћа у поступку продаје стварних власника" наведено је у саопштењу.

Тиме су наводе у канцеларији обманути купци о стварној власничкој структури Телекома и ПТТ, као и о власништву на објектима које користе ове фирме.

"Телеком АД је акционарско друштво са већинским уделом државног капитала Републике Србије који су имовина Републике Србије и других малих акционара, па је продајом повређено право државне својине Републике Србије и право приватне својине осталих акционара" прецизира се у саопштењу.

Канцеларија за Косово и Метохију истиче да ће о овој нелегалној узурпацији државне и приватне имовине обавестити међународну јавност и све релевантне факторе међународне заједнице и упозорава нелегалне органе да не продају туђу имовину, јер ће одговорна лица сносити озбиљне правне последице.

Влада Косова јуче је донела одлуку о приватизацији 75 одсто акција ПТК, односно фиксне и мобилне телефоније немачкој компанији "Аxос Капитал" у конзорцијуму с "Најафи Компани" за 277 милиона евра.

(РТС)***


Шта је до сада српска влада радила по том питању, зашто је чекала да до овога дође, па да реагује, хм, и то сада преко "канцеларије за КиМ"  Превртање очима

Уместо да све време, на тим састанцима у Бриселу, чланови наше владе намећу причу о повратку Срба који су отерани са вековног огњишта и о природним ресурсима, а нарочито о оним привредним институцијама у које је Србија деценијама улагала....Дачић и СНС и они пре њих су млатили празну сламу о нечему што је само у интересу шиптара и странаца.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 11997Погледај профил
« Одговор #14 послато: Јул 03, 2013, 17:48:46 »

Шиптарима и језеро Газиводе

Једно од питања око кога се у Бриселу још споре Београд и Приштина је и језеро Газиводе, код Зубиног Потока које је, по многима, после Трепче, најзначајнији српски ресурс на северу Косова и Метохије.


Језеро Газиводе: Београд споразумом цео Север предаје "држави Косово"


Како тренутно стоје ствари: Албанци су упорни да комплетно језеро, чије се три четвртине налазе на територији Србије, у општинама Нови Пазар и Тутин, стави под своју контролу, док се српски преговарачи труде да језеро, брана и хидроелектрана Газиводе буду под контролом Заједнице српских општина, односно да се новац од воде и струје слива у касу Заједнице и општине Зубин Поток.

- Бриселским споразумом цео север се предаје држави Косово, па самим тим под контролу владе Хашима Тачија иду и: језеро, брана и хидроелектрана Газиводе. У Приштини су одлучни да Газиводе ставе под потпуну контролу, чак ако њиме и формално, што сумњам да ће се догодити, буде управљала Заједница српских општина.


Погубним Бриселским споразумом изгубићемо ресурс који сваке године може да инкасира шест до седам милиона евра и од кога би лагодно могли да живе сви житељи наше општине - каже Миодраг Андрић, члан Општинског већа у Зубином Потоку и наглашава да ова општина ни до сада није имала много вајде од језера, јер је Приштина, потпомогнута Кфором, Унмиком и Еулексом једноставно отимала сав приход од овог ресурса.

Изградњом бране Газиводе, код Зубиног Потока, пре три и по деценије расељен је цео Ибарски Колашин, чак 8.000 Срба морало је, пошто су им потопљени куће, имања и све што су имали, да се сели у Шумадију, језеро покрива простор од села Газиводе код Зубиног Потока до Рибарића у општини Тутин, акумулација воде је око 400 милиона кубика, а снага хидроелектране је 35 мегавати.


- Кад год смо покушали да језеро ставимо под нашу контролу, Кфор и Еулекс су по налогу Албанаца овде изводили некакве вежбе, звецкали оружјем и демонстрирали силу.

 
Без воде са језера Газиводе немогућ је рад Термоелектрана у Обилићу, са Газивода се водом снабдева неколико општина на централном Косову, хидросистемом Ибар-Лепенац вода са Газивода користи се и за наводњавање Метохије - додаје Андрић и наглашава да, нажалост, ни раније српске власти, чак ни у време Слободана Милошевића, нису ништа учиниле да овим ресурсом управља општина на чијој територији се налази.


Цитат
Хоће и трафо-станицу
Из Приштине планирају да преузму и велику трафо-станицу Валач на Рогозни, преко које се север Космета из Србије, правцем из Новог Пазара, снабдева електричном енергијом.
Министарка енергетике Зорана Мухајловић сматра да Заједница српских општина треба да има своју компанију која ће се бавити снабдевањем и дистрибуцијом струје на северу Косова. Трафо-станица Валач тренутно припада Електромонтажи Србије, о њој и језеру Газиводе у Бриселу ће се разговарати 7. и 8. јула.


(Д.Н.Петровић)


***
Цитат
Изградњом бране Газиводе, код Зубиног Потока, пре три и по деценије расељен је цео Ибарски Колашин, чак 8.000 Срба морало је, пошто су им потопљени куће, имања и све што су имали, да се сели у Шумадију,....


Ништа није случајно, ни ова сада ситуација, а ни та раније, када је хиљаде и хиљаде Срба морало из тих крајева да се сели у Шумадију. Плански је и систематски мењана демографска слика становништва ових простора. Жалосно је што сада у таквим намерама, највише помажу Срби (власт у Београду) да се наум и оствари.

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 11997Погледај профил
« Одговор #15 послато: Август 06, 2013, 03:33:14 »

Косово: Нема разговора о Газиводама


О језеру и хидроцентрали Газиводе косовске власти неће преговарати са Србијом јер је реч о "богатству и имовини" Косова, рекао је саветник заменице премијера Дрен Зека за данашње издање приштинског дневника Коха диторе. Зека је додао да ће се са Србијом разговарати о питањима енергетике, али не и о "богатствима и имовини Косова".

Језеро и Хидроцентрала Газиводе
 

"Питање језера Газиводе неће бити на столу током разговора, зато што је наша страна јасно ставила до знања да се о имовини не може разговарати", рекао је Зека и додао да је то и став Европске уније.

"Разговори ће се водити како да се обезбеди власт на трафостаници Валач. Ми смо израдили предлог решења које омогућава власт Косова у том делу, предлог је добио подршку ЕУ и очекујемо да исто поступи и Србија на следећем састанку", казао је Зека.

Иљаз Иљази, који је био покрајински секретар за финансије у време када су грађени језеро и хидроцентрала Газиводе, рекао је за дневник да је све изграђено средствима Косова и да је земљиште које је експроприсано тада плаћено власницима много већом ценом од тржишне.


Потпредседник Владе Србије Александар Вучић рекао је раније да Приштина "триковима" покушава да измени споразум. Вучић је казао да Косово жели да преузме запослене у трафостаници Валач и тако преузме цео енергетски систем на северу Косова и Метохије где су Срби већина.

Први потпредседник српске владе је додао да се одустало од разговора о Газиводама јер је "једна трећина у централној Србији, а две трећине у Зубином Потоку".

(Бета)

***

Плашим се да ће Дачић и Вучић предати и брану Газиводе". Они испуњавају све жеље Шиптара, јер тако тражи ЕУ.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Cuburac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1160Погледај профил
« Одговор #16 послато: Август 07, 2013, 01:30:17 »

Oni predaju sve sta se od njih trazi, Gazivode su samo jedan mali deo totalnog kolapsa srpske politike prema Kosovu i Metohiji.
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 11997Погледај профил
« Одговор #17 послато: Новембар 29, 2013, 06:44:40 »

Отимачина лажним папирима из Немачке

Од 1996. године осам хектара плодне оранице у месту Дујак поред пута Пећ-Ђаковица, власништво Милана Вуковића из баварског места Бад Штафелштајн, његове мајке Јованке и брата Драгану, који живе у Подгорици, узурпирали су Шиптари и обрађују без накнаде. Чак су успели, фалсификовањем потписа и наводне пуномоћи Милана Вуковића, да "купе" 7,85 хектара земље, а онда је превели на шесторо људи и већ то испарцелисали оградама. Ни Миланови мајка и брат не мире се са отимачином и преваром, а поготово лажима којим је све постало "легално".


Одлучан да поврати своје: Милан Вуковић. У позадини - земља коју су му отели Шиптари

 

Ових дана Милан Вуковић је поднео кривичну пријаву Општинском јавном тужилаштву у Ђаковици против шест особа које су од његове породице отели земљу, а против особе која је фалсификовала документа у немачком Кобургу поднета је пријава и већ на том случају раде полиција и суд.


- Нашу земљу у једном комаду од 7,85 хектара у селу Дујак без наше сагласности 17 година обрађују и са ње плодове убиру Шиптари, који су се на превару појавили као "купци", а онда и "власници" наше земље. За куповину наше земље био је заинтересован Бушатај (Идриз) Деме, али без нас то није могло да се учини. Онда су се у превару укључили Смајли Неки из Ђаковице и Фаик Љиољуни. Фаика сам познавао још из Јуника, а он је успео да добије наводну моју пуномоћ код нотара у Форхајму и мој "пристанак" за продају земље. Чак је у Рајфајзен банци фалсификовано да сам добио 200.000 евра за земљу. И од нотара из Форхајма и Рајфајзен банке у Бад Штафелштајну добио сам потврде којима се негира било каква веза са овим фалсификатима. Тако су, на превару, у априлу ове године поред Бушатај (Идриз) Деме "власници" наше земље постали и Алилај (Мехмет) Имер, Кнуши (Имер) Шабан и Мушлија (Садик) Шпејтимј сви из Дујака, као и Мушлија (Имер) Шабан из Јуника и Арифај (Бајрам) Сари из Ђаковице - каже Вуковић.

Кад су земљу, на превару, превели на себе и уписали је у катастар у Ђаковици, Милану Вуковићу се једном телефоном јавио Мушлија (Садик) Шпејтим из Дујака, један од шесторице наводних купаца, који му је рекао да је он земљу платио и да нема шта више о томе да разговара. После тога кренуло је Вуковићево тражење помоћи на више страна.


- Обраћао сам се Косовској имовинској агенцији у Подгорици, Комисији за разматрање људских права у Приштини, амбасадама СР Немачке у Подгорици и Приштини, Амбасади Косова у Штутгарту, Генералном конзулату Црне Горе у Франкфурту и ни с једног места нисам добио одговор. Моја супруга је Немица и као немачка држављанка није наишла на разумевање у Амбасади СР Немачке у Подгорици, чак нико није хтео да је прими ни на разговор. Преостало је да још сачекам неко време, а онда ћу да идем даље, па и до Суда за људска права у Стразбуру - одлучан је Вуковић.


Бројни докази о милионској превари и кривична пријава на коју Тужилаштво не реагујеУз пуну подршку мајке и брата, Милан Вуковић наставља битку за истину и њихову отету заједничку имовину. Спреман је на стрпљење, али ако не буде ништа конкретно урађено, каже, да неће стати у намери да стигне до правде, "па шта кошта, да кошта".

 
"Добронамерни" савет

- Не могу да прихватим да преваранти отимају туђу имовину која вреди милион евра јер хектар плодне земље на Косову купује се и за 350.000 евра. Посебно ме је узнемирио телефонски одговор судије у Ђаковици на тражење предузимања мера против узурпатора и превараната који су нам отели 7.85 хектара земље у Дујаку. Кад сам све образложио, добио сам одговор: "Узми колико ти дају, јер боље је ишта него ништа" - каже Милан Вуковић

Цитат
Хуманитарац

Милан Вуковић (58) је у Немачку дошао пре 35 година. Радио је на грађевини и био тумач за немачки језик. Он и супруга Ирмгард имају троје деце. Милан је са супругом помагао обнову крова Пећке патријаршије у којој је крштен и слао помоћ за тринаесторо сиромашне деце код Пећи, а почетком рата у бившој Југославији помагао мајкама и деци која су остала без оца.


(Б.Миличић)
***


Уместо да држава помаже у оваквим случајевима, овај човек се сам бори за своја права. Свака му част на упорности и доследности. Колико је Срба који су у сличној ситуацији, али не могу сами да се изборе за своје....и онда њихова земља прелази прећутно у руке Шиптара...и ко зна да ли ће икада моћи да се врати свом власнику.

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 11997Погледај профил
« Одговор #18 послато: Јун 17, 2014, 09:38:48 »

Србин се 15 година бори за своју имовину на КиМ


Зоран Станишић (60), власник некада најуспешније фирме у Приштини, води битку за одузето на Космету. Моје предузеће „Сигма комерц“ и данас представља пример пљачке на Космету - каже Станишић


Зоран Станишић не пристаје на отимачину

ЈЕДАН од зачетника приватног сектора на Космету, власник некада најуспешније фирме у Приштине Зоран Станишић (60), економиста и инжењер електротехнике, већ петнаест година покушава да оствари право над сопственом имовином. Власник некада најуспешнијег мултиетничког предузећа "Сигма комерц" у породичном власништву, у разговору за "Новости" тврди да је на Космету на делу најперфиднији вид отимачене српске имовине.

- У покушају да заштитим своја права, али и имовину на Космету, заступа ме пет европских адвоката који кажу да су моји судски предмети еклантантан пример највулгарнијег институционалног силеџијства које постоји на свету. Страшно је што се све то одвија пред очима међународне заједнице, јер је до 2007. све то "аминовао" Унмик, а сада Еулекс само посматра легализацију и завршницу етничког чишћења Срба - прича огорчено Станишић.

Тврди да, иако свесни неправде која се чини Србима, представници међународне заједнице прећутно толеришу отимачину српске имовине у Покрајини.

- Моје предузеће "Сигма комерц" и данас представља пример пљачке наше вековне имовине, брисање јаких хришћанских породица, али и чињеницу да је нелегално стечен капитал албанских узурпатора легализован кроз институције Косова. Најстрашније је што сви судски предмети против узурпатора воде ка "инструменту" застарелости - наводи Зоран, који годинама води судске спорове против Унмика, косовских, али и надлежним међународних институција.

И док се присећа да је 2005. године накратко успео да поврати своју кућу и фирму у коју је ушао уз помоћ Унмик полиције, што је после мартовског погрома над Србима било незамисливо, Станишић наглашава да је био принуђен да свој посед напусти две године касније када су му у више наврата разбијали прозоре и проваљивали у објекат.

- Готово све водеће дипломате знале су за мој случај, јер сам се жалио свима - шефовима Унмика, Кфора, других међународних организација... Иако су ми говорили да сам у праву, нико није предузео ништа да допринесе повратку узурпиране имовине, не само моје, већ и осталих протераних и опљачканих Срба са Космета - закључује Станишић, који највећу захвалност упућује шефу Руске канцеларије у Приштини Сергеју Базукину, који се, каже, једини интересовао за Зоранову безбедност и безбедност његове 80-годишње мајке током двогодишњег боравка у Приштини.


ПРИМЕР

- МОЈ пример је заправо „рецепт“ по коме се вршило етничко чишћење у градовима на Косову. Преко утицајних и богатих људи слала се порука да повратка не може бити - сматра Зоран, и напомиње да су његов пословни простор са целокупном опремом заузели Албанци блиски Хашиму Тачију, односно да су у узурпацији фирме предњачили његови дотадашњи радници Албанци Урхан и Алберт Фазлију, који су после протеривања Срба јуна 1999. године основали ново предузеће - „Илир канон Косова“.

Цитат

КИДНАПОВАЊЕ МАЈКЕ

 ИАКО је поднео тужбу и за киднаповање своје мајке Десанке, наводећи имена киднапера, иначе радника који су били запослени у његовој фирми, Станишић каже да је међународни тужилац њену петнаестодневну отмицу третирао као незаконито притварање, а 2006. предмет прогласио за застарео.


(Д.Зечевић)


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 841Погледај профил
« Одговор #19 послато: Јун 18, 2014, 06:40:24 »

Наставља се нелегална приватизација српске имовине на Космету

 Д. З. | 17. јун 2014.
Преузимањем зграде некадашње Земљорадничке задруге у центру Штрпца и хотела „Јуниор“ Косовска агенција за имовину наставила нелегално присвајањеПРЕУЗИМАЊЕМ зграде некадашње Земљорадничке задруге у центру Штрпца и хотела „Јуниор“, у којем већ 15 година бораве расељени, Косовска агенција за имовину наставила је у понедељак нелегалну приватизацију српске имовине у овој општини.
- У понедељак ујутру са својим обезбеђењем радници Агенције преузели су зграду Задруге у којој се својевремено налазила српска општина. Недавно су заузели и просторије некадашње Робне куће „Младост“ у центру Штрпца, док су прошле недеље уз образложење да је приватизована, ушли у фабрику „Иво Лола Рибар“ која производи машинске елементе, а обезбеђење Агенције избацило је седамдесетак радника напоље и саопштило им да неће више имати приступ фабрици - прича Иван Реџић, представник Грађанске иницијативе „Српска“ у Шртпцу. И док подсећају да је недавно продата и Ветеринарска станица у Штрпцу, и остали представници Срба са овог подручја наглашавају да нелегалне приватизације које спроводи косовска агенција за приватизацију представљају заправо отимачину српске имовине и притисак на српски народ у Сиринићкој жупи.

- Због свега што се последњих месеци дешава, Срби у Штрпцу су веома узнемирени - истичу представници Срба, док Слађан Николчевић, директор Пословне јединице „Ски центра“ напомиње и незванична сазнања да је косовска Влада преко једне америчке фирме својевремено расписала конкурс за концесију, односно закуп „Ски центра“ Брезовица на 99 година. Иако су се неке заинтересоване фирме повукле, по Николчевићевим речима, овакав вид приватизације је недопустив, тим пре што је „Ски центар“ Брезовица од животне важности за Србе у Штрпцу.

- Мислим да би најнеопходније било да Влада Србије ингиренције над „Ски центром“ пренесе на Заједницу српских општина, односно да постанемо јавно предузеће ЗСО, поготову што се и за „Ски центар“ и Трепчу воде посебни преговори у Бриселу - каже Николчевић.
Вести из Рубрике

http://www.novosti.rs/

Данас ће Тома и Вучић да реагују.Изјавиће да никада неће признати независно Косово. Зеленко
Сачувана

moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 841Погледај профил
« Одговор #20 послато: Новембар 21, 2014, 07:11:38 »

ШИПТАРИ НЕЛЕГАЛНО ПРИВАТИЗУЈУ СКИ-ЦЕНТАР
 Пацоли мерка Брезовицу?


Представници Срба из Покрајине опомињу: Концесију хоће француско-андорска фирма, за коју се сумња да иза ње стоји косовски бизнисмен


Већински власник „Скијалишта Србије“

ПОСЛЕ многобројних нелегалних приватизација и отимачине српске имовине, техничка влада у Приштини покушава да на брзину и нелегално отме и „Ски-центар“ на Брезовици. Без сагласноси и дозволе српске стране, у току је покушај приватизације, а представници Срба из Покрајине истичу да је и званично отпочела провера француско-андорске фирме заинтересоване за концесију овог ски-центра иза које, према сазнањима „Новости“, највероватније стоји косовски бизнисмен Беџет Пацоли.

- Пре готово две године међуминистарска група (коју чини неколико министара из владе Хашима Тачија) покренула је без наше дозволе и сагласности приватизацију „Ски-центра“. Тендер су расписали преко америчке фирме „Дилоит“, која се бави консалтингом и услугама, а на тендер су се јавиле четири фирме, међу којима и наша „МК група“. После спроведеног поступка, остала је само француско-андорска корпорација која би наводно требало да уложи у Брезовицу око 400 милиона евра - каже Слађан Николчевић, директор „Ски-центра“ на Брезовици.

Он истиче да је у току провера новца поменутог предузећа и то да ли иза ње стоји Пацоли, који је већ учествовао у нелегалној приватизацији српске имовине на Косову. Зато, представници Српске листе, која је учествовала на косовским парламентарним изборима, опомињу да неће дозволити нелегалну приватизацију „Ски-центра“, окоснице туризма у већински српској општини Штрпце, јер би се тиме променила власничка и етничка структура

- Надамо се помоћи наших посланика у косовском парламенту, градоначелника општине Штрпце, који засад једини има право вета, али и помоћи међународне заједнице од које очекујемо да коначно одреагује и спречи нелегалне приватизације на КиМ - каже Николчевић. Он напомиње да је „Ски-центар“ основан као зависно јавно предузеће Владе Србије, односно од фирме „Инекс интер-експорт“ Београд која је уложила 85 одсто капитала и „Скијалишта Србије“, које иако са мање уложеним капиталом има већински удео, односно 51 одсто управљања фирмом. „Ски центар“ поседује 300 хектара земљишта на Брезовици и Штрпцу, три хотела, четири ресторана, пет жичара и исто толико ски-лифтова, као и пратећу механизацију, а упослено је 178 радника. Априла месеца ове године Влада Србије, односно Министарство привреде, издвојила је за „Ски-центар“ 12 милиона динара, док је Канцеларија за КиМ обезбедила 18 милиона динара за реконструкцију.

БРОЈКЕ
* 178 људи ради у овом туристичком комплексу
* 300 хектара земљишта има ски-центар
* 400 милиона евра хоће да уложи Пацоли


ЂУРИЋ: НЕ МОЖЕ БЕЗ СРБА - ПРИВАТИЗАЦИЈА „Ски-центра“ Брезовица не може да се спроведе без договора са српском заједницом. Све остало је отимање имовине - каже, за „Новости“, Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ поводом намере приштинских власти да приватизују „Ски-центар“.

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%98%D0%B0.397.html:520424-%D0%9F%D0%B0%D1%86%D0%BE%D0%BB%D0%B8-%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B0-%D0%91%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%86%D1%83

За то време народ у Србији се бави Шекијем,Сандом Рашковић Ивић,Дверима.

Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 11997Погледај профил
« Одговор #21 послато: Јануар 18, 2015, 20:31:35 »

Мустафа: "Трепча" власништво Косова


`Премијер` Косова објавио да је Влада усвојила измене Закона којим жели да комбинат "Трепча" или њен већи део буде проглашен јавним предузећем и да буде стављен под управу `косовске владе`. Представници Срба у косовским институцијама и директор "Трепче" сматрају потез неприхватљивим.

Трепча не ради, а Косово се гради


`Косовска влада` усвојила је предлог измена Закона о јавним предузећима, који отвара пут да "Трепча" пређе у власништво `Косова` и постане јавно предузеће. Срби у косовским институцијама се противе томе, а представници "Трепче" на северу Косова поручују да би то могло да дестабилизује ситуацију на северу и угрози примену Бриселског споразума.

`Премијер` Косова Иса Мустафа рекао је на конференцији за новинаре поводом владиног усвајања предлога измене Закона о јавним предузећима да је "Трепча" власништво `Косова` и да је за њу је задужена `Влада`, јер се - како је казао - налази на територији `Републике Косова` и власништво је свих грађана који у њему живе, били они Срби, Албанци или други.

- Ми смо проследили овај закон `Скупштини` и она ће у понедељак да се позабави њиме у првом и у другом читању. Ми ћемо се тим законом потрудити да "Трепча", или њен већи део, буде проглашен јавним предузећем, како би њиме управљала `влада Косова` - рекао је Мустафа.

С друге стране потпредседник `Владе Косова` Бранимир Стојановић за Глас Америке каже да је овај потез `Владе Косова` исхитрен и неприхваљив за Србе у косовским институцијама.

- Ми за ово нисмо били консултовани, а образложење које смо добили је да је потребно да се "Трепча" спаси од ликвидације и да 5.000 радника не остане без посла. Мислим да то није баш најбољи потез и то је за нас неприхватљиво. У наредна два дана понудићемо нека алтернативна решења, како може ипак да се спречи да ти људи не остану без посла. Међутим, ако све остане као што је сада наши посланици сигурно неће гласати, а ја лично размишљам о много радикалнијим мерама о којима ћемо јавност обавестити наредних дана - рекао је Стојановић.

Представници "Трепче" са севера Косова поручили су данас да су најављене измене Закона о јавним предузећима које је иницирала `Влада Косова` изазвале огромну забринутост, страх и огорчење међу више од 3.300 запослених у "Трепчи" на северу Косова.

Генерални директор комбината "Трепча" Јован Димкић упозорио је данас да би то могло да дестабилизује ситуацију на северу Косова и угрози примену Бриселског споразума.

- Једнострано доношење најављеног закона сигурно ће пореметити и драстично погоршати комплетну економску, социјалну, безбедносну и укупну политичку ситуацију на Косову и Метохији са непредвидивим последицама. Тога су свесни и представици међународне заједнице присутни на овом простору - рекао је Димкић.

Према садашњем закону, "Трепчом" управља `Косовска агенција за приватизацију`. Овај рудник олова и цинка није у функцији већ 15 година. Пре тридесетак година Трепча је запошљавала више од 20.000 људи, и у такозваним златним временима, током 80-тих година, на Косову је био актуелан слоган "Трепча ради, Београд се гради".

(Глас Америке, Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 11997Погледај профил
« Одговор #22 послато: Јануар 18, 2015, 20:35:00 »

Срби не дају Трепчу, 3.000 радника креће у штрајк


Више од 3.000 радника у руднику Трепча на Косову најавило је да ће у понедељак почети штрајк који ће трајати док се не реши питање власништва рудника, изјавио је у недељу министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије, Александар Вулин.


Србија је уз раднике Трпече поручио је министар Антић


Он је на конференцији за новинаре у Влади Србије рекао да је ту информацију добио од синдиката радника у Трепчи и да су они решени да у штрајку истрају до коначног решења.

- Знамо да сваки протест на Косову води ка могућој дестабилизацији - казао је Вулин и апеловао на међународну заједницу да утиче на власти у Приштини јер, како је истакао, још није касно за то.

- Подсетићу вас да је договорено одржавање Брисела 2 и Брисела 3 где би требало да се разговара и о имовини. Каква је онда сврха тих разговора, уколико потези буду једнострани -рекао је он.

Министар привреде Жељко Сертић је рекао да ће Агенција за приватизацију Србије, уколико Приштина остане при свом ставу, покренути поступак приватизације рудника Трепча.

Он је подсетио да су на списку од 502 предузећа за приватизацију била и предузећа с Косова, али да је Влада Србије то обуставила поштујући споразуме и договоре и надајући се даљим преговорима.

Сертић је навео да је претходно било послато шест писама о намери у вези с рудником Трепча, а међу њима су биле и четири стране компаније - из Мађарске, Швајцарске, Канаде и САД.

- То потврђује да су велике светске компаније свесне да је власништво светиња - истакао је он.

Сертић је подсетио да је рудник Трепча више од 55 одсто у власништву Фонда за развој Републике Србије као и на то да у вези с Трепчом постоји потраживање од око 400 милиона евра.

Министар рударства и енергетике Александар Антић поручио је да је Србија уз раднике Трепче, истакавши да је недопустиво да Приштина повлачи једностране потезе.

Он је навео да рудник Трепча своје ресурсе црпи из жила које су у централној Србији.


(Бета, Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 11997Погледај профил
« Одговор #23 послато: Јануар 18, 2015, 21:04:31 »

Пренећу део текста са почетка ове теме:


Цитат

Пре него што је почела агресија НАТО-а на СР Југославију, Новак Бијелић, директор Комбината "Трепча", дао је ову изјаву: "Рат на Косову је око рудника, ништа друго. Ово је Србија, ово је српски Кувајт, Косово је срце Србије. Поред овога, Косово има 17 милијарди тона резерви угља".

Његове речи изгледа да је мало ко хтео да чује.
А онда је НАТО кренуо са бомбардовањем....иЦитат
Главни савет Мисији Уједињених нација на Косову (Унмик) био је да се "преузме рудник ’Трепча’ од Срба што је брже могуће и објасни како би то требало да се уради". Снаге НАТО-а, око 3.000 војника, упале су у Топионицу олова у Звечану 14. августа 2000. око пола пет ујутро, затворили је и хиљаде запослених отерали на улице.

Читаоце подсећамо да је Бернар Кушнер, шеф Унмика, овако правдао ту акцију отимања `Трепче`: "Као лекар и главни администратор на Косову не могу да дозволим да се опасност по здравље деце и трудница настави за само један дан".

Зато су војници НАТО носили и хируршке маске, да се наводно не отрују `прекомерно загађеним ваздухом`.

Показало се како су те маске скривале далекосежно постављене циљеве отимачине туђих богатстава.

Приликом постављања ове теме сам написала, а и сада ћу да поновим да су Шиптари  умислили да су НАТО, Амери и остали дошли на Косово и Метохију због њих и њихове  "независности". Врло брзо ће се уверити ШТА је прави разлог њиховог доласка на Косово и Метохију, па и оно НАТО бомбардовање.

И ево, сада смо дошли у ову ситуацију. ЗАШТО?
Све српске владе од 2000.године, па на овамо, НИШТА нису урадиле да се спаси српски народ са Косова и Метохије и сва та вредна природна богатства, која се налазе на тим просторима. А оно шта су урадили (пошто неки поносно изјављују, како су нешто ипак урадили за наш народ са тих простора) углавном је на њихову штету. Гурнули су тај народ на милост и немилост Шиптарима и у њихову квази формирану државу "Косово". Исто тако ће и природна богатства Косова и Метохије гурнути у руке или Шиптарима или овима који су нас бомбардовали.

Скоро да сам сигурна да ће Вучић, Тома и Дачић, преко својих министара полтрона, да манипулишу овим несрећним српским рударима, да ће их чак довести и у животну опасност. Како то спречити?
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 11997Погледај профил
« Одговор #24 послато: Јануар 19, 2015, 23:47:42 »

Приштина отима и Трепчу!

Након што је формирањем Електродистрибуције Север припремила терен за преузимање Газивода и велике трафо-станице Валач код Звечана, `Влада Косова` спрема се да што пре преузме топионицу и руднике Трепча на северу Косова. Ако ова три кључна српска ресурса пређу у руке Шиптара, а мале су шансе да се то не деси, Срби на северу Косова остају без игде ичега - моћи ће једино да, ако је имају, чувају стоку по Рогозни и Копаонику или копају њиве у долини Ибра.Благо без заштите: Рудник Трепча


На `Скупштини Косова`, заказаној за данас, Трепча ће без сагласности Срба и без договора са Србијом, која је на папиру још власник Топионице у Звечану, Флотације Копаоник у Лепосавићу и рудника Бело брдо, Црнац, Копорић и Жута прлина подно Рогозне и Копаоника, постати јавно предузеће `државе Косово`, које ће бити очишћено од српских радника, дугова Србији од 400 милиона евра и било каквих обавеза (исплате акција) према Србији и Србима, који живе на северу Косова и Метохије.


Топионица у Звечану годинама не ради, одлуком међународних фактора у стању је мировања, али раде Флотација Копаоник у Лепосавићу и рудници Бело брдо и Црнац који упошљавају око 2.000 радника, извозе (полуилегално) олово-цинкани концентрат и издржавају неколико хиљада српских породица у Лепосавићу, Лешку и Звечану.


Златибор Ђорђевић, председник Удружења Стара Србија, оптужује актуелну власт у Србији да је север Косова још давно предала Шиптарима.


- Ако изгубимо Газиводе, Трепчу, Валач, погон Лоле у Лешку и фабрику Симпа у Зубином Потоку, остаћемо без 3.300 радних места, значајних прихода и перспективе. Једино ће нам преостати да се мирно спакујемо и одемо с Косова и Метохије. У том случају не треба нам ни Заједница српских општина која ће, како поручују из Приштине, имати статус риболовачког друштва, нити Бриселски споразум, нити било какви преговори - истиче Ђорђевић.

Цитат

Копови испод Копаоника и Рогозне

Рудници Бело брдо и Црнац, који и данас раде, имају само "улазе" на територији општине Лепосавић, односно северног Косова, а комплетна руда вади се испод Копаоника и Рогозне на територији Србије. Оба рудника пребогата су оловом и цинком у којима има и пуно сребра, уз бољу топионицу и добар извоз само ова два рудника могла би, са Флотацијом у Лепосавићу, да хране бар 10.000 житеља северног Косова.

 


Доскорашњи председник Привредне коморе северног Косова и директор фирме Лола-фот у Лешку Вукоје Вукојевић каже да премијер Вучић само "пере зубе" и да Трепчи више нема спаса.

- Као и све друго, и Трепча је предата Шиптарима Бриселским споразумом, нема ту више никаквих преговора, све је то, нажалост, део једне стратегије интеграције Срба са севера у независно `Косово`. Да је хтела да спасава Трепчу и другу имовину на Косову, Србија је за то имала довољно времена. Још 2003. године Унмик нам је нудио да приватизујемо и постанемо власници свих фирми на северу Косова, молили смо државу и апеловали да нам помогне, нису били заинтересовани, нису хтели ни да нас чују, као да су апели долазили из Кине. Да је тада извршена приватизација, сада бисмо само проверили да ли је било дискриминације (рецимо, да ли је смењен директор Шиптар или су приватизацијом отпуштени Шиптари), а пошто Шиптара није ни било на северу Косова, само бисмо верификовали приватизацију и сва предузећа данас би била у власништву Срба - каже Вукојевић и наглашава да судбина Трепче чека и његову успешну фирму која је некада била део система "Иво Лола Рибар".

Цитат
Касно се сетили приватизације

Више од 3.000 радника у руднику Трепча на Косову најавило је да ће данас почети штрајк који ће трајати док се не реши питање власништва рудника, изјавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин.
Министар привреде Жељко Сертић је рекао да ће Агенција за приватизацију Србије уколико Приштина остане при свом ставу покренути поступак приватизације рудника Трепча. Он је подсетио да су на списку од 502 предузећа за приватизацију била и предузећа с Косова, али да је Влада Србије то обуставила поштујући споразуме и договоре и надајући се даљим преговорима. Сертић је навео да је претходно било послато шест писама о намери у вези с рудником Трепча, а међу њима су биле и четири стране компаније - из Мађарске, Швајцарске, Канаде и САД. Сертић је подсетио да је рудник Трепча више од 55 одсто у власништву Фонда за развој Републике Србије као и на то да у вези с Трепчом постоји потраживање од око 400 милиона евра. Министар рударства и енергетике Александар Антић поручио је да је Србија уз раднике Трепче, истакавши да је недопустиво да Приштина повлачи једностране потезе. Он је навео да рудник Трепча своје ресурсе црпи из жила које су у централној Србији.

Верује се да ни Шиптари неће дуго газдовати Трепчом јер су на овдашње олово и цинк у којима има и пуно сребра око одавно бацили моћници из света који су интензивно радили на бомбардовању Србије и Косова и Мерохије. Као будући власници већ су помињани Весли Кларк, Медлин Олбрајт, Беџет Пацоли и бивши амерички амбасадор у Приштини Кристофер Дел.

По мишљењу многих, Србија је и бомбардована због косовских ресурса, пре свега угљенокопа, Старог трга, Трепче и бројних рудника.Цитат
Фарса с Американцима

У мају прошле године тадашњи министар у Влади Србије Милан Бачевић помпезно је најавио стратешко партнерство Трепче и америчке корпорације Nju dženerejšen pauer (NGP), изградњу нове топионице, санирање постојећих и отварање нових рудника на северу Косова. Из Приштине су још тада тврдили да Србија не може да тргује "њиховом" имовином, а одмах потом Бачевић и Влада Србије су "заборавили" на партнерство с Американцима.


Странци сада само долазе по "своје", остало је још само да се Французи, Немци, Американци и Енглези договоре ко ће шта да приграби, каже један од старијих Срба са севера Косова који памти време пре Другог светског рата када је Трепча била "француска" и "енглеска".

Цитат

Жртве политичких манипулација

Са заједничке седнице синдиката и менаџмента Трепче јавности је прослеђено саопштење у коме се, између осталог, каже да "Срби и Шиптари из историјског искуства добро знају да су они увек били жртве када је Трепча била у фокусу политичких сукоба и манипулације".
"Компанија која је одувек, а поготову у овом периоду, најважнији и далеко највећи привредни субјект и која својим производним активностима омогућава егзистенцију огромном делу српске популације, пре свега на северу КиМ, намерава се, без икаквог правног основа, подвести под надлежност `Владе Косова` и тиме довести у потпуно зависан положај. На овај начин се потпуно дестабилизује компанија чији радници не могу да прихвате једнострано исказану политичку вољу и законске акте који имају карактер правог насиља", наводи се у саопштењу.

(Д.Н.Петровић, Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 11997Погледај профил
« Одговор #25 послато: Јануар 20, 2015, 01:11:52 »

Мустафа: Српски аргумент за Трепчу су Милошевићеви закони


Посланик Демократског савеза Косова Мухамед Мустафа оценио је у недељу да премијер Србије Александар Вучић и министри у влади "дискриминаторске акте и законе" из времена режима Слободана Милошевића користе као аргументе у оспоравању власништва Косова над комбинатом Трепча.


Мустафа који је и професор економије, навео је да је конференција за медије у Влади Србије о Трепчи један у низу блефова власти у Србији. Како је објавио портал  Koha.net, Мустафа је рекао да Србија својом имовином сматра и цело Косово, али да је оно данас слободно и независно.

- У преговорима о статусу Косова и решењу Мартија Ахтисарија је недвосмислено утврђено да сва имовина у оквиру граница Косова припада Косову и то решење до сада има подршку 108 држава које су га признале - рекао је Мустафа.

Мустафа, који је у време бивше СФРЈ био министар за економска питања у Влади Анта Марковића, рекао је да и по уставу СФРЈ Србија није имала никакве ингеренције над Трепчом нити другом имовином на Косову.

- Сада се не стиде да аргументе црпе из онога што је урадио режим Милошевића који је у супротности са свим уставним нормама тог времена и међународним нормама окупирао и Трепчу и све институције и предузећа, створио фантомске фондове и силом придодао Трепчу, стварајући тако фиктивни Фонд у Трепчи
- рекао је Мустафа.

Он је додао да треба узети у обзир Закон о косовској поверилачкој агенцији и друга акта која су после 1999. године донета на Косову. Истакао је да су највећи кредитори у Трепчи сами радници са 500 милиона евра на име изгубљених плата због удаљавања са посла у време Милошевића.

- То треба да плати Влада Србије, као што треба да плати и кредите који су требали да буду плаћени деведесетих година прошлога века, када је окупирала косовска предузећа и користила их - рекао је Мустафа.

(Бета, Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 11997Погледај профил
« Одговор #26 послато: Јануар 20, 2015, 01:36:44 »
`Влада Косова` повукла закон о Трепчи - за сада

`Влада Косова` одлучила је данас да из скупштинске процедуре повуче измене Закона о јавним предузећима, што је данас требало да разматра `Скупштина Косова`, и да донесе посебан закон о Комбинату Трепча.Како је саопштила `влада Косова`, измене закона о јавним предузећима повучене су због чињенице да у њима нису прецизно дефинисани рокови обавеза које Комбинат Трепча има према кредиторима.

На седници `владе` је одлучено да се изради посебна закон о Трепчи, у којем би била прецизирна сва питања битна за ту фирму која је један од најжначајних економских чинилаца Косова. Седници `владе` присуствовали су и представници `Српске листе`, који су се сагласили се са одлуком да се измене Закона повуку.

Претходно је портал Koha.net објавио да је `премијер` Косова Иса Мустафа одлучио да повуче из `скупштинске` процедуре измене Закона о јавним предузећима и да се припреми посебан закон о Трепчи. Портал је навео је одлука донета синоћ после разговора које је Мустафа заједно са `замеником премијера` Хашимом Тачијем и `министром правде` Хајредином Кучијем, имао са амбасадорима најзначајнијих земаља Запада.

Седница скупштине која је била заказана за 10 часова, још није почела, док је извор Агенције Бета рекао да се предлог закона о Трепчи не може припремити, нити разматрати током ове недеље.Цитат
Решење статуса у наредне три године

Решење о будућем статусу Рударско-металуршког комбината "Трепча" биће пронађено уз учешће представника овог предузећа и представника четири општине са већинским српским становништвом са севера Косова, речено је Срни у посланичком клубу Срба у парламенту самопрокламованог `Косова`.(Бета, Срна)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 11997Погледај профил
« Одговор #27 послато: Јануар 20, 2015, 22:39:45 »

Коха: Америчка амбасада оставила Трепчу Србима

Америчка амбасада на Косову предупредила је претварање Трепче у јавно предузеће, а не Влада Србије, пренео је приштински портал koha.net. Штампано издање "Кохе" данас је објавило и да је `извршна власт` на Косову одустала од намере да Трепчу претвори у јавно предузеће и да ће о евентуалној промени статуса тог предузећа одлучивати само уз сагласност Срба.Комбинат Трепчао остао под контролом Београда


Према наводима koha.net, америчка амбасада је оценила као штетно да држава преузме обавезе од 1,4 милијарди евра, које према кредиторима има Трепча, највећи привредни комбинат на Косову и Метохији.

"Коха диторе" пише да је дневник дошао у посед нацрта закона којим се као страна у доношењу одлуке наводи и локална власт са севера, која не признаје државност `Косова`.

"Српски представници у влади то сматрају достигнућем, јер је то, како су рекли, производ преговора са другим члановима коалиције. `Премијер` Мустафа је ћутањем одговорио на питање у вези попуштања под притиском Срба", пише дневник.

Нацрт Закона који је прошле недеље послат `Скупштини Косова` на разматрање а који је био на дневном реду за гласање у понедељак, предвиђао је да се комбинат Трепча претвори у јавно предузеће у власништву `Косова`.

Како наводи приштински дневник, српски министри у `косовској Влади` су после посете Београду, заједно са званичницима Владе Србије запретили протестима и довођењем у опасност дијалога Београда и Приштине, пошто сматрају да је Трепча српско власништво.

(Бета)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 11997Погледај профил
« Одговор #28 послато: Јануар 20, 2015, 22:52:06 »

Тачи: Нема преговора око Трепче! То је богатство Косова!


Заменик `премијера Косова` и `министар спољних послова`, Хашим Тачи рекао је да се о Трепчи неће преговарати са Србијом јер је она богатство Косова.


Хашим Тачи: Извукли смо Трепчу из ликвидације и добили смо на времену да са међународним стручњацима донесемо адекватан закон којим би се комбинат стабилизовао и постао профитабилан


- Ми смо у `Скупштини Косова` донели посебан закон којим смо замало извукли Трепчу из ликвидације и добили смо на времену да са међународним стручњацима донесемо адекватан закон којим би се комбинат стабилизовао и постао профитабилан - рекао је Тачи на конференцији за медије након састанка са министром спољних послова Аустрије Себастијаном Курцом.Цитат

Протестује око 200 радника Трепче

Више од 200 рудара Трепче у Старом тргу код Митровице штрајкује данас захтевајући од власти информације о судбини компаније, пошто Трепча ипак законом није трансформисана у јавно предузеће у власништву Владе Косова. Како јављају приштински медији, директор Трепче Ахмет Тмава је после сусрета с радницима рекао да су рудари из прве смене обуставили рад и штрајкују на десетом хоризонту, 650 метара под земљом.

- Око 200 до 250 рудара тренутно не ради и тражи додатне гаранције институционалних лидера, пошто јуче није завршен сав посао што се тиче Трепче - рекао је Тмава.

По његовим речима, у току су консултације синдиката Трепче с рударима и врло брзо ће бити усаглашени захтеви који ће бити поднети `институцијама Косова`.


(Бета)


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 11997Погледај профил
« Одговор #29 послато: Јануар 20, 2015, 23:07:57 »

Цитат
Протестује око 200 радника Трепче
.....
да су рудари из прве смене обуставили рад и штрајкују на десетом хоризонту, 650 метара под земљом.


Свашта ће из овог да се изроди. Само што још не знамо да ли су у питању српски или шиптарски рудари.

Сетимо се само оног "штрајка глађу  1300 рудара Шиптара, фебруара 1989.године, у Трепчином руднику "Стари трг"......и шта се тада десило!!!

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 11997Погледај профил
« Одговор #30 послато: Јануар 22, 2015, 20:22:22 »

Штрајк рудара Трепче се шири и поприма озбиљније размере


Штрајк рудара Трепче поприма све озбилније размере и шири се и на друге руднике. Здраствено стање неких рудара који су у јами на "десетом хоризонту" на 650 метара испод површине земље, погоршава се, јављају приштински медији.Штрајку рудара Трепче придружиле се колеге из рудника Кишница и Ајвалија


У штрајк су, како преносе медији, ушли и рудари рудника Кишница и Ајвалија, које би требало, сваког тренутка да посети главни менаџер Трепче Ахмет Тмава како би их убедио да изађу и прекину штрајк.

Тмава је претходно после сусрета са `премијером` Косова Исом Мустафом, а након преговора са рударима упозорио да штрајк поприма све озбиљније размере, да су рудари одлучни да се не повлаче без јаких институционалних гаранција о остваривању плана и динамике њихових циљева.

Рудари су започели протест незадовољни одлуком `косовске влада` да одустане од намере да "Трепчу" претвори у јавно предузеће.

Према Тмави, услови у руднику нису добри и зато надлежни раде да се лекарима омогући да буду уз штрајкаче. И `градоначелник` Јужне Митровице Агим Бахтири је рекао да су рудари одлучни да остану у јами док се у потпуности не остваре њихови захтеви.

Новинар агенције `Косовапрес` јавља са лица места да је здраствено стање неколико рудара лоше и да је једна лекарска екипа у јами. Рудари у `Старом тргу` чекају да им у посету и разговоре дође неко из руководства `Косова`, али нико од представника `Владе` до сада није посетио рударе који штрајку у том руднику.

Током јучерашњег дана (20. јануар) рударе је посетила и шефица посланичке групе Алијансе за будућност Косова Доника Кадај Бујупи, којој неколико сати менаџмент Трепче није дозволио да сиђе међу раднике. Она је као и АЗБК снажно подржала њихове захтеве.

Више од двеста рудара Трепче, којима су се током дана придружили и пензионисани рудари у Старом тргу штрајкују на десетом хоризонту захтевајући информације о судбини компаније након доношења закона у `Скупштини Косова` и скидања са дневог реда Закона о јавним преузећима.

У понедељак је у `Скупштини Косова` усвојен закон којим је одложена ликвидација Трепче. Раније је `власт` у Приштини планирала да тај комбинат прогласи јавним предузећем, чему се противи  Београд, сматрајући га делом своје имовине.

(Бета)


***У претходном коментару, на вест да рудари штрајкују, сам се питала да ли то штрајкују српски или шиптарски рудари, али након овог текста, сада сам скоро па сигурна да су у питању шиптарски рудари и ето, могуће је да имамо репризу оне 1989. године, када су исто тако рудари рудника "Стари Трг", Шиптари штрајковали глађу и тада изазвали велике политичке потресе.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 11997Погледај профил
« Одговор #31 послато: Јануар 25, 2015, 07:55:08 »

Протест у Приштини: Повређено 19 полицајаца, нападнуте екипе РТС-а и РТК2, каменована амбасада Црне Горе

Више хиљада Шиптара демонстрирало је у центру Приштине, захтевајући смену `косовског министра` за повратак Александра Јаблановића. Демонстранти су носили и транспарент "Трепча је наша"Више хиљада Шиптара демонстрирало је у центру Приштине, захтевајући смену `косовског министра` за повратак Александра Јаблановића, због тога што је нападаче аутобуса са расељеним Србима за Божић у Ђаковици назвао дивљацима. Повређено је 19 полицајаца и двоје демонстраната. Полиција је привела 22 учесника протеста

Демонстранти су затражили од `косовског премијера` да смени Јаблановића или да поднесе оставку, јавља РТС.

Демонстранти су носили и транспарент "Трепча је наша", због одлуке `владе` да повуче одлуку о преименовању "Трепче" у јавно предузеће.

Истакнуте су биле и заставе које симболизују тзв. "Велику Албанију", идентичне застави развијеној током утакмице Србија–Албанија у Београду.

Косовска полиција употребила је сузавац и привела неколико учесника данашњег протеста у Приштини, а 19 полицајаца и два демонстранта су повређена.

Како су навели извори из полиције, приведени су насилни демонстранти који су гађали камењем зграду `приштинске Владе`, али и полицајце који су обезбеђивали скуп.

Демонстрације су организовали Покрет "Самоопредељење" и Удружење "Позив мајки" у Ђаковици.

Лидер Покрета "Самоопредељење" Аљбин Курти затражио је од `премијера Косова` Исе Мустафе да до понедељка у 16 часова разреши актуелног министра за повратак и заједнице Александра Јаблановића.

Пре почетка демонстрација, на зидовима дворишта православне цркве у Ђаковици исписан је графит "Ослободилачке војске Косова".КАМЕНОВАНА АМБАСАДА ЦРНЕ ГОРЕ

Демонстранти су каменовали црногорску амбасаду у Приштини, али у инциденту није било повређених, јавио је приштински Телеграфи.

Полупана су стакла на згради у којој се налази амбасада Црне Горе, пренеле су подгоричке Вијести.

Црногорска амбасада налази се на другом спрату зграде на тргу Мајке Терезе.

До инцидента је дошло када је полиција почела да растерује присталице покрета Самоопредељење који су нешто раније каменовали и зграду `косовске владе`.


НАПАДНУТЕ ЕКИПЕ РТС И РТК 2

Током протеста демонстранти су покушали физички да се обрачунају са сниматељима и новинарима РТС-а и редакције РТК2, која емитује програм на српском језику.

"Гађали су нас летвама и камењем. Покушали су да нам отму камеру, када су чули да причамо на српском језику", пренела је репортерка телевизије РТК2 Александра Јовановић.

Сниматељ Бојан Кошанин погођен је флашом у руку, али нема теже повреде.

Полиција је екипи РТК 2 саветовала да се удаљи са демонстрација, јер за њих није безбедно.

Како се наводи, екипа РТК2 ипак је наставила да прати демонстрације, на којима су се захтевало разрешење министра Александра Јаблановића и протестовало због одлуке косовске владе да повуче одлуку о преименовању "Трепче" у јавно предузеће.ЈАХЈАГА ОСУДИЛА ВАНДАЛИЗАМ У ПРИШТИНИ

Косовска `преседница` Атифете Јахјага осудила данас је вандализам једне групе демонстраната у Приштини и од организатора протестног скупа затражила да се од дистанцира од оних који су напали полицију и нанели штету косовским институцијама и пословним објектима у граду.

"Сматрам данашње протесте у Приштини демократским правом грађана Косова, да би изразили своје захтеве. Ипак оштро осуђујем вандализам једне мале групе демонстраната према `влади Косова` и приватним бизнисима грађана Косова", наводи се у Јахјагином саопштењу за медије.

Према њеним речима, право на протесте је неотуђиво право које се гарантује у свакој демократији, међутим њу прати и одговорност да се сачува јавни ред.

"Позивам све стране за смиреност и политичку зрелост", пише у саопштењу Јахјаге.

(Танјуг)***


Исти сценарио, као и оне 1989.године.Синхронизовано. Штрајк рудара, којима подршку дају демонстранти.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 841Погледај профил
« Одговор #32 послато: Јануар 28, 2015, 02:12:30 »

Приштина: Жесток сукоб полиције и демонстраната, много повређених (ФОТО)(ВИДЕО ЦЕО СНИМАК)


Više hiljada aktivista Samoopredeljenja i građana Kosova okupilo se na Trgu Skenderbega u Prištini protestujući zbog izjava ministra u Vladi Kosova Aleksandra Jablanovića i tražeći da kombinat Trepča postane javno preduzeće.


Policiji je dat ultimatum da uklone barikade koje su postavili, a pošto se to nije desilo, predstavnici Samoopredeljenja su počeli da se sukobljavaju sa policijom. U sukobu ima više desetina povređenih sa obe strane.

"(Ministar Aleksandar) Jablanović je majke Đakovice nazvao divljacima. Stavljamo do znanja Vladi, policiji Kosova, da mi nismo divljaci i da nije potrebno toliko obezbeđenje. Tražimo da Trepča hitno postane javno preduzeće", rekao je Mulićaj.


Demonstranti, koje predvodi opozicioni Pokret Samoopredeljenje, traže ostavku ministra Aleksandra Jablanovića i da Trepča hitno postane javno preduzeće čemu se protive Vlada Srbije i politički predstavnici Srba sa Kosova.


Sanije Beriša, majka nestalog dečaka iz Đakovice, pričala je o uvredama koje je na račun majki Đakovice navodno izrekao Jablanović.


Okupljeni protestuju zbog izjave Jablanovića od 6. januara da su „divljaci“ oni koji su sprečili raseljene Srbe iz Đakovice da posete domove i crkvu na Badnje veče. Jablanović je kazao da nije mislio na sve građane koji su protestovali, već samo na one koji su Srbe gađali kamenicama.U Prištini su u subotu, na poziv opozicionih stanaka i građanskih organizacija, održane demonstracije na kojima je od premijera Ise Mustafe zatraženo razrešenje ministra Aleksandra Jablanovića i usvajanje zakona o pretvaranju „Trepče“ u javno preduzeće.Po završetku skupa deo demonstranata je gađao zgradu vlade i na njoj slomio stakla na prozorima, zbog čega je policija morala da interveniše i upotrebi suzavac.

Povređeno je 19 pripadnika policije, a privedeno 22 demonstranta.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=y3HhDIamFaE" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=y3HhDIamFaE</a>

http://tpknews.altervista.org/pristina-zestok-sukob-policije-demonstranata-mnogo-povredenih-fotovideo-ceo-snimak/

Шиптари изашли на улице и демонстрирају за нешто што није њихово,а Срби у Србији спавају,као да није у питању имовина њихових очева и дедова.
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 11997Погледај профил
« Одговор #33 послато: Октобар 09, 2015, 05:36:11 »

Препад на српску имовинуШесторо од 15 радника Националног парка "Шар - планина" из Штрпца, које је (кликни на плави текст) привела косовска полиција, пуштено је на слободу. Како `Вести` сазнају, у притвору су остали руководиоци, а до краја јучерашњег дана очекивало и њихово ослобађање.

Чија је Брезовица: Припадници косовске полиције

Наш лист покушао је да ступи у контакт појединим радницима који су пуштени из урошевачког притвора, али нам је објашњено да још не могу давати изјаве.

Поводом хапшења, директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић позвао је на ванредну седницу Владе, а медијима у Бриселу појаснио да је до зуба наоружана јединица специјалне косовске полиције РОСУ упала у канцеларије Националног парка на Брезовици и ухапсила све које су се тамо затекли.

Након јучерашње ванредне седнице Владе Србије у саопштењу прослеђеном медијима не спомиње се хапшење радника, већ се говори о "сложеној ситуацији" која изискује додатне напоре у циљу заштите интереса Србије и српског народа.

У првом пасусу саопштења се говори о приватизацији Ски-центра "Брезовица".

- Влада Републике Србије упозорава потенцијалне инвеститоре да је Ски центар Брезовица на територији АП КиМ у власништву Републике Србије и да је одлука о експропријацији овог комплекса, коју су донеле косовске институције, противзаконита - пише у саопштењу.

Премијер Александар Вучић рекао да нико не зна зашто су ухапшени радници Националног парка.

- Ваљда је Тачи љут што сам рекао да као председник Владе имам обавезу да разговарам са њим у Бриселу, али да ми се не иде на забаве и на фудбалске утакмице са њим, па су онда невине људе који нису криви ни за шта, а криви су што раде у српском јавном предузећу, ухапсили и то подржава међународна заједница - навео је Вучић.

Приликом хапшења радника, заплењена је и комплетна документација и компјутери у канцеларијама Националног парка.

Градоначелник општине Штрпце Братислав Николић, до закључења овог броја није одговорио на позиве `Вести`, али је претходно за друге медије изјавио да није био обавештен о акцији косовске полиције, те да сумња да је повод за акцију полиције то што је Национални парк српско предузеће које није регистровано у централном привредном регистру Косова. Он је истакао да је хапшење радника потврда да се морају решити имовински односи Србије и Косова и да цену политичког препуцавања не смеју плаћати обични грађани.

Цитат
Шумска посла

Славко Симић, шеф посланичког клуба Српске листе у косовској скупштини, каже да се "овакве акције не спроводе искључиво под директивом Приштине".

- Дошли смо информација да је управо општински директоријат за шумарство у Штрпцу поднео пријаву против радника Националног парка "Шар- планине" за нелегалну сечу шуме, и настао је проблем који је невиним људима одузео слободу. Апелујем да се утврди одговорност ко заиста затвара Србе, по чијем се налогу то ради. Ако Канцеларија за КиМ тврди да има истакнуте Србе на власти у Штрпцу, нека и они апелују да се овакве и сличне ситуације не дешавају - казао је за "Вести" Симић.

(Ј.Л.Петковић)

***

Вучић дефинитивно све нас вуче за нос овим његовим шарлатанским понашањем. Зар председник владе једне државе треба овако да реагује?

Цитат
Ваљда је Тачи љут што сам рекао да као председник Владе имам обавезу да разговарам са њим у Бриселу, али да ми се не иде на забаве и на фудбалске утакмице са њим, па су онда невине људе који нису криви ни за шта, а криви су што раде у српском јавном предузећу, ухапсили и то подржава међународна заједница

- Добро, ако то подржавате и ако је баш benčmark предати Газиводе, онда кажем - не дам Газиводе, па да видим шта ћете даље. Можда ћете мене да смените, имате довољно медија под контролом у Србији, имате довољно оних који лажу сваки дан у ваше име, ја вам кажем не дам Газиводе и то ћу да кажем Фредерики Могерини ако уопште будем ишао у Брисел 13. - поручио је Вучић.

Он је на конференцији за новинаре рекао да је за Србију хапшење радника на Брезовици тешка ситуација, те да ће Србија покушати да плати оглас у неким од највећих и најзначајнијих британских часописа у којем бисмо саопштили да нам је отета имовина на Брезовици, и то уз подршку међународне заједнице, а да би се онда дала једној француској компанији.Не знам да ли да кажем да је ово врло неозбиљно или најобичније лупетање.

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 11997Погледај профил
« Одговор #34 послато: Децембар 19, 2015, 00:24:42 »

Прво су хапсили Србе запослене у Нациналном парку "Шар планина" (види поруку испред) а сада следи ОТИМАЧИНА!


***Приштина "отела" Шар планину


Ако не може милом, може силом! Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију осудила је данас (18. децембар) "запоседање" просторија управе Националног парка Шар планина у које су упали привремени органи самоуправе у Приштини, чиме је 26 српских радника без правног основа одстрањено са радног места.


- Апелујемо на представнике привремених органа самоуправе у Приштини и међународне представнике на КиМ да ствар буде враћена на пређашње стање, а да ово као и сва друга спорна питања буде решено на цивилизован начин - дијалогом - наведено је у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију, а преносе медији.

Из Владине канцеларије су оценили и да "једностраним потезима, који у суштини представљају акте правног насиља, Приштина обесмишљава настојања да се несугласице и отворена питања решавају дијалогом".

Канцеларија за Косово и Метохију указала је и да "све учесталије провокације Приштине нападима на предузећа и имовину Србије искушавају стрпљење и прете да трајно угрозе процес нормализације односа, који мора да почива на доброј вери, а не на правном насиљу". Истакнуто је и да би један од резултата тог процеса требало да буде јачање српско-албанског поверења, а Приштина оваквим једностраним потезима томе не доприноси.

- Како не бисмо ушли у бесконачну спиралу инцидената узрокованих различитим виђењем имовинских питања, крајње је време да она буду стављена на сто у Бриселском дијалогу. Будући да смо на тај начин до сада успевали да решимо неке много сложеније проблеме, једини изговор за овакве једностране акте може бити само жеља Приштине да испровоцира блокаду дијалога - закључено је у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.

(Вести)


***Док је Вучић опијен слављем због "потписивања ИЗДАЈЕ", Шиптари отимају део по део српске имовине. Некаква "Канцеларија владе Србије за Косово и Метохију" је ОСУДИЛА овај чин и апеловала да Шиптари "ствар врате на почетно стање". Јес` како да не одмах ће Шиптари, само што нису то учинили. Питање шта је следеће, шта ће да отму.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 11997Погледај профил
« Одговор #35 послато: Октобар 08, 2016, 04:42:45 »

Скупштина тзв. `Косова` усвојила нацрт закона о `Трепчи`
Скупштина тзв. `Косова` усвојила нацрт закона о `Трепчи` у првом читању. Закон је требало да буде освојен на следећој седници која је била на плану од 21 сат, али она касни. Како наводе медији, седница ће бити настављена пошто комисије заврше рад.


Нови закон подразумева да ће влада тзв. `Косова` имати 80 одсто власништва над `Трепчом`, док ће 20 одсто мати радници и други акционари.

Закон подразумева формирање сложене компаније која ће у свом саставу имати Рудник са флотацијом Стари трг, Рудник са флотацијом Лепосавић-Копаоник, као и нове капацитете за прераду руде, али и део који ће се бавити хемијском индустријом.


Закон предвиђа и могућност уласка страних партнера и јавно приватно партнерство.

Седница Скупштине на којој је разматран нацрт закона почела је нешто пре 16 часова.

Предлог је усвојен са 82 гласа за, а било је и 12 уздржаних гласова. Закону су се противили посланици Српске листе, али и покрета Самоопредељење.

Представљаући закон пред посланицима премијер Иса Мустафа је рекао да је `Трепча` била и остаје у власништву тзв. `Косова`.

(Бета, вечерње НОВОСТИ)


***

Одриче ли се Србија своје имовине на Косову потпуно је нејасно после опречних и збуњујућих изјава премијера Александра Вучића и Марка Ђурића, шефа Канцеларије за Космет.


Ђурић је обелоданио да је пред Србију постављен тежак ултиматум да се одрекне телекомуникационе, али и остале имовине на Косову у корист Приштине.

- Према истом моделу били би отети језеро Газиводе и други електроенергетски потенцијали. Од Србије се до недеље тражи одговор прихвата ли накарадан предлог споразума о телекомуникацијама. Када је представницима ЕУ постављено питање шта Србија добија, одговор је био ћутање - прича Ђурић и каже да ће поднети оставку на место главног преговарача са Приштином и директора Канцеларије за КиМ ако Влада Србије прихвати ултиматум.

Вучић, међутим, тврди да запад не поставља ултиматум и најављује одлуку о примени телекомуникационог споразума Београда и Приштине потписаног пре годину дана.


Цитат
Поништити Бриселски споразум

Хитни раскид Бриселског споразума и проглашавање пропалим преговора са лажном државом Косово, затражила је Српска народна партија која је део владајуће коалиције.
- Ниједна тачка која се тиче интереса Србије није испуњена, а посебно формирање Заједнице српских општина - истичу у странци Ненада Поповића.

- Није ми драго што је Ђурић изашао са изјавом да смо пред ултиматумом, јер ме је довео у најтежу ситуацију. Ако прихватимо биће да сам донео нешто против свог народа, а у супротном бићемо директно одговорни за евентуално тешку политичку ситуацију - објаснио је Вучић, додајући да се пред Србију стално постављају услови око Косова уз претњу неотварањем преговарачких поглавља с ЕУ.


Цитат

Оде и Трепча

Представници Срба у косовској влади напустили су седницу у знак протеста због нацрта закона о руднику Трепча по ком ће Приштина бити власник 80 одсто комбината, а осталих 20 биће дато заједницама. Потпредседник Владе Бранимир Стојановић каже да је за економски опстанак Срба Трепча најважнија.Спасавање лопова

Аналитичар Душан Јањић за `Вести` каже да је медијска манипулација око ултиматума поводом имовине на Косову само промашај државног врха који ће се премијеру вратити као бумеранг.

- Диже се галама, мобилише јавност, па се онда поручује да ће спасавати нацију. На овај начине се заправо спасавају лопови, односно приватни провајдери који су милионима наплаћивали базне станице за мобилну телефонију на Косову - тумачи Јањић.


Цитат
Распродаја Медвеђе Албанцима

У Скупштини Србије Двери су изнеле оптужбе да режим непријатељима распродаје 11 одсто земљишта општине Медвеђа.
- Агенција за приватизацију за 28. октобар најавила је продају Агроиндустријског комбината Лесковац, а реч је о 584 хектара и имовини чија је почетна цена свега 650.000 евра. Комбинат треба албанским новцем да купе тајкуни блиски режиму, а после им га уступе уз провизију. Најављена је и препродаја рудника Леце где ради више од десет одсто становништва Медвеђе, затим бањских лечилишта и Рехабилитационог центра у Сијаринској Бањи, који је већ дуже време на оку албанског капитала - наводе Двери.

Он је објаснио да су телекомуникације преговарачка тема која се вуче већ пет година, па је ЕУ одлучила да је доста, јер је изнервирана што нема резултата.

- То је део поглавља 35 које једино може да закочи цео процес уласка Србије у ЕУ. С те стране је за Србију ситуација озбиљна, јер ће се њен напредак ка ЕУ мерити у новембру - указује Јањић.
Он каже да се с питањем Косова убрзава и због борбе великих сила за утицај на Балкану и страха Запада да ће Русија пре њих "ставити шапу".


Следи предаја територије Хрватској

Бивши шеф југословенске дипломатије Живадин Јовановић каже за "Вести" да лоша вест поводом српске имовине на Косову није нелогична, јер је сам Бриселски споразум био ултиматум.

- Много тога је иза кулиса, све је било ултимативно, само се грађанима представљало да је у интересу Србије. Зато је јавност изненађена, али колико смо видели не и премијер - тумачи Јовановић да је реч о опипавању пулса народа и привикавању јавности на нешто што може да уследи.

Он указује да сада Србија може добро да разуме суштину позиције САД и ЕУ. Каже да то нема везе са похвалама српским властима да су фактор мира и економског развоја у региону, а са чим је режим парадирао пред грађанима.

- Ако прихватимо ултиматум, уследиће и тежи, попут увођења санкција Русији, уступка Хрватској око границе на Дунаву и даљег растакања Србије - закључио је Јовановић.


***

Као, Вучић и ови око њега то нису знали када је потписивао "Бриселски споразум" Превртање очима. Као да смо заборавили оне његове речи "БИЋЕ БОЛНО".....Кога он сада завитлава. Наивни народ? Надам се да ће народ коначно да СХВАТИ која је његова игра и док још све није готово, да га ЗАУСТАВИ у томе. Он више не би смео да обавља ни један минут функцију коју обавља. ТРАЖИТИ НЕОПОЗИВУ ОСТАВКУ!!!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 11997Погледај профил
« Одговор #36 послато: Октобар 10, 2016, 19:56:59 »

РЕАКЦИЈЕ НА ОТИМАЊЕ ТРЕПЧЕ:


Аналитичар Душан Јањић оценио је данас да Србија ништа правно не може да уради поводом усвајања Закона о Трепчи у Скупштини Косова и да једино може да проба да политички, пропагандно и дипломатски "смањи штету или нешто добије из целе приче".

Јањић је агенцији Бета казао да је предлог шефа канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марка Ђурића о обраћању Савету безбедности Уједињених нација поводом усвајања закона о Трепчи "маркетиншко-политичка идеја".

"Мислим да је то више политички потез да се каже 'ми боримо до задњег часа'. Поред те маркетиншко-политичке идеје, ако уопште дође до седнице Савета безбедности, мислим да ће једна од сталних чланица из Европе, Америке, Британије, ставити вето", рекао је Јањић.

Према речима Јањића, нема основа по којем би Савет безбедности УН расправљао о Трепчи, јер УМНИК је о том делу приватизације своје присуство прекинуо још 2008.

"То је идеја како да бацимо лопту што даље... ЕУ је сад та где треба тражити решења ако је могуће", рекао је Јањић.

Јањић је додао да Србија нема могућности да утиче на Скупштину Косова, осим што је то пробала преко српских посланика.

Он је рекао да и ако би се у примени закона, или у самом закону нашао основ за међународну арбитражу, онда би се јавио проблем непризнавања Косова.

"Ако би у примени закона или у самом закону нашао основ за међународну арбитражу, ту би се онда јавио проблем што ми не признајемо Косово. Ту нам се обија и не ради за нас такозвана статусна неутралност, јер ако га не признајемо онда је тешко наћи основ", рекао је Јањић.

Јањић је оценио да би можда Србија могла да тужи ЕУ, али како је навео "то значи игранку без престанка".

"Остају политичка средства, пропаганда, дипломатија", закључио је Јањић.

Он је рекао да се нада ће влада Србије радити оно што је могуће пре свега са ЕУ, а онда са Косовом, али и да треба да размишља да ли је могуће отворити један коп са Рашке стране.


СТЕФАНОВИЋ: ОСТАЈЕ САМО АРБИТРАЖА

Бивши шеф преговарачког тима Београда у дијалогу са Приштином Борко Стефановић оценио је данас да је идеја директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића да Србија због отимања Трепче затражи сазивање седнице Савета безбедности УН "неспроводива", као и да служи умиривању домаће јавности.

"Сви ти лажни позиви за заказивање седнице СБ УН су неспроводиви и служе за домаћу употребу", рекао је Стефановић за агенцију Бета и додао да би Србија могла да реши проблем међународном арбитражом.

"Србија у овом тренутку не може да наметне тему имовине јер друга страна сматра да је проблем решен моментом проглашења независности Косова. Оно што може да се уради јесте да се иде или на међународну арбитражу или да се отпочну преговори са Косовом о обавезујућем билатералном споразуму у оквиру кога би сва спорна питања била решена", рекао је Стефановић.

Он је додао да постоји и трећа опција - да страни партерни и посредници притисну Приштину да прихвати разговоре о имовини и чињеницу да је имовина онога чији су папири али не онога ко је дефакто држи под контролом - што је, како је додао, мало вероватно.

(вечерње НОВОСТИ)

***


Обојица у исту тикву дувају.


***

Приштина:
О Трепчи нећемо разговарати у Бриселу, то је имовина Косова

Косовска `влада` је обзнанила да се о Трепчи не може разговарати у оквиру преговора Београда и Приштине у Бриселу јер је реч о "имовини Косова", објавила је данас приштинска Газета експрес.

"Више пута смо јасно рекли да неће бити преговора о имовини Косова. Нећемо прихватити да о Трепчи дискутујемо са Београдом, то је наша црвена линија", рекла је косовска `министарка` задужена за дијалог Едита Тахири Тахири за лист Коха диторе.

Она је навела да се у Бриселу може разговарати само о темама о којима се сложе обе стране, и да Приштина неће прихватити да дискутује о "имовини Косова".

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је у суботу да је за њега "неприхватљив" изостанак реакције ЕУ на закон о Трепчи усвојен у косовској скупштини, а председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун рекао је данас да је влада Србије, Бриселу послала званично писмо о овом случају и оценио да ће ЕУ морати да реагује. ;

Косовска `скупштина` је у ноћи између петка и суботе усвојила закон којим је Рударско-металуршки комплекс Трепча стављен под контролу Приштине, а представници Срба у косовској влади и парламенту јуче су обзнанили да замрзавају учешће у овим институцијама због ове одлуке која је донета без њиховог учешћа.

(Бета)


***

Лоптица је сад у терену ове издајничке српске владе. Да видимо шта ће вечити "продавац магле" да нам сервира у вези овог случаја.


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 11997Погледај профил
« Одговор #37 послато: Октобар 12, 2016, 23:20:40 »

Италијанска штампа:
 Зашто је ЕУ заћутала у вези са комбинатом `Трепча`?Покушај Приштине да национализује комбинат `Трепча` би, уколико прође, могао, не само да нанесе штету стабилности у региону и проевропској влади у Београду, већ би могао и да дестабилизује светску економију, оцењује италијански лист "Република".

Национализација Трепче опасна за цео свет

"То би било као када би, само да наведемо пример, у некој земљи где Фијат-Крајслер поседује фабрике изненада влада те земље објавила да су та постројења на њеној територији, дакле збогом господине Маркионе, од данас су наша. Наравно, Београд не признаје Косово, које је остало независно након тешког рата против Милошевића. Али ако један овакав преседан прође, шта ће се догодити са светском економијом", упозорава тиражни италијански лист.

"Република" наводи да нас историја учи да на Балкану и најмања варница може да изазове озбиљне догађаје, и констатује да овај "нечувени" покушај преузимања `Трепче` има тај потенцијал. `Трепча` је, како наводи лист, цитирајући директора Канцеларије за КиМ Владе Србије Марка Ђурића, у неспорном власништву српских поверилаца, бележи раст производње, а због потеза Приштине, који је супротан међународном праву, може да претрпи велику штету.

Косовске власти су, тиме, како констатује италијански лист, задале и тежак ударац процесима који стабилизују регион.

"Садашња ситуација не иде у прилог помирењу у бившој Југославији. А не помажу ни напорима умерених политичара као што је Вучић: очигледно, кажу западни дипломатски извори, потез Приштине наводи воду на воденицу Вучићевих противника", наводи "Република".

"Република", на крају, поставља питање зашто ЕУ, која је у прошлости на тензије у региону увек реаговала позивима на умереност и компромисе, заћутала у вези са комбинатом `Трепча`, и констатује да ни проблем настао у дијалогу Београда и Приштине о телекомуникацијама, нити овај поводом "Трепче", не може да се ставе на терет Београда и евроинтеграција Србије.    

(Вести, Танјуг)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 11997Погледај профил
« Одговор #38 послато: Март 15, 2017, 11:25:06 »

Приштина присваја
 сву непокретну имовину Србије и СФРЈ"Косовска влада" је донела одлуку да се сва непокретна имовина регистрована на име СФРЈ, Србије и АП Косово региструје на име "Косова" као власника, а тим поводом директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић ће данас у Београду разговарати са политичким представницима Срба са КиМ.

Како је објављено на сајту "косовске владе", на основу одлуке "владе" коју је потписао Иса Мустафа сва непокретна имовина регистрована на име СФРЈ, односно Републике Србије и Аутономне Покрајине Косово, региструје се на име "Републике Косово" као власника имовине.

Тим поводом, Ђурић ће се данас у 12 сати у згради владе Републике Србије састати са српским члановима покрајинске владе, градоначелницима десет општина са српском већином на КиМ и представницима Српске листе.

После састанка предвиђено је обраћање медијима.

(Танјуг)


***

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 11997Погледај профил
« Одговор #39 послато: Март 16, 2017, 12:14:07 »

ИМОВИНА СРБИЈЕ НА КОСМЕТУ ЈЕ НЕПРОЦЕЊИВА:
Ево шта Шиптари хоће да нам отмуИмовина коју привремене власти у Приштини покушавају да отму од Србије,а која подразумева сву непокретну имовина која је била уписана на име СФРЈ, а затим и Републике Србије као сукцесора, непроцењива је.

Имовина коју привремене власти у Приштини покушавају да отму од Србије,а која подразумева сву непокретну имовина која је била уписана на име СФРЈ, а затим и Републике Србије као сукцесора, непроцењива је и реч је о земљишту, предузећима, инфраструктури...


Земљиште у власништву Републике Србије износи 29 одсто укупног земљишта на КиМ (према подацима Републицког геодетског завода).


Када је о објектима реч ради се о 1.240.992 квадратна метра службених зграда, 145.202 квадратна метра пословних зграда, 24.688 квадратних метара стамбених зграда, 3.973 квадратна метра објеката посебне намене, 753.916 квадратних метара других градевинских објеката, ресторана, одмаралиста, спортских објеката...

Имовина коју приштинске власти покушавају да присвоје су идржавна предузећа и њихова инфраструктура - Железница Србије, Електропривреда (Површински копови, ЈП Термоелектране Обилић, ЈП Електромрежа Србије, ЈП Електрокосмет, ЈП Зубин Поток), ЈП ПТТ Србија, ЈП Србија шуме, НИС Петрол - Југопетрол, ЈП Аеродром Приштина, ЈП Национални парк Шара.

На списку те имовине су и предузећа са државном уделу попут РМХК Трепча а.д., Ски-центар Брезовица д.о.о., Лола Лесак, Космет превоз. Посредством Фонда федерације за кредитирање недовољно развијених подручја и аутономних покрајина, као и тадашњег институционалног инвестирања у периоду од 1966. до 1990. на подручје Косова и Метохије усмерено је око 4,37 милијарди долара са учешћем Србије у формирању свих средстава око 35,4 одсто или око 1,6 милијарди долара.

Фонд за развој Републике Србије као резултат својих активности од 1990. до 1999. године има удео у власништву 155 предузећа на КиМ. Предузећа из Србије су, осим регулисаног зајма за препород Србије, путем непосредног удруживања усмеравала средства у изградњу и проширење материјалне базе Косова и Метохије, где су најзначајнији носиоци били Застава Крагујевац (фабрика ауто-делова у Пеци и Истоку и амортизера у Приштини), Лола корпорација (погони у Лешку, Зубином Потоку и Штрпцу), Термовент (погони у Липљану и Ораховцу).

Одлуку коју је донела "влада" самопрокламованог Косова, а којом се покушава отети та имовина потписао је "косовски премијер" Иса Мустафа.

Директор канцеларије за КиМ Марко Ђурић поручио је данас да ће влади Србије предложити да на наредној седници поништи противправну одлуку приштинских власти о присвајању имовине Србије, којом они желе да легализују "отимачину".

Ђурић је навео да је Приштина одлуку о присвајању имовине донела 1. марта, без консултација са представницима Срба, која је, каже, стидљиво објављена пре два дана на сајту "косовске владе".

(Танјуг)


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 11997Погледај профил
« Одговор #40 послато: Децембар 25, 2017, 11:07:39 »

Европа ћути на отимање чак 900 наших предузећаРЕШЕЊЕ имовинских односа на Косову и Метохији биће један од кључних захтева српске стране да би се постигла свеобухватна нормализација односа са Приштином. Такође, у наставку бриселског дијалога, Београд ће тражити ревизију приватизације на КиМ, а са овом иницијативом званично ће се обратити и Унмику и Еулексу, као организацијама надлежним за привремено управљање Косметом.Ово, за `Новости`, каже Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ, који указује да је приватизација свега што је било у јавној својини у јужној покрајини до 1999. године учињена мимо важећих прописа чак и на КиМ, супротно уредбама Унмика и без сагласности органа српске заједнице и Србије. Тиме је наша земља оштећена за непроцењиве износе.

У склопу разговора о имовини које Београд очекује, посебно ће се инсистирати на натуралној реституцији црквене имовине, што значи да се манастирима врати одузета земља, а не да се за њу добију накнаде.

Свеобухватна студија о приватизацији на КиМ, у којој је више од 900 предузећа добило титулара на нелегалан начин и без сагласности стварних власника, иначе, представљена је на последњој сесији бриселског дијалога, а на питање какви су били коментари европских посредника на оно што им је предочено, Ђурић нам каже:

- Коменатара нема.


За своје захтеве Београд има покриће у папирима,
јер катастарска евиденција показује да је 58 одсто земљишта на КиМ у српском власништву. У државном и друштвеном је 29 одсто, имовина привредних субјеката износи 14 одсто, док је у приватном власништву Срба и Српске православне цркве 15 одсто територије Покрајине.- Не желимо ништа што је туђе, нити да управљамо ресурсима који су витални за опстанак албанског народа. Желимо да се регулише оно што смо током деценија, одричући се наших доходака из других делова земље, изградили на КиМ, а то није мало. Направили смо свеобухвату базу података која показује и улагања Фонда федерације за кредитирање бржег развоја недовољно развијених подручја и покрајина. Процена је да је од 1966. до 1990. године Србија на КиМ само кроз овај Фонд усмерила око 1,5 милијарди долара. А, имамо и документацију свих других који су улагали у Покрајину - наводи Ђурић.

Бежећи од разговора на тему шта је чије, привремене институције у Приштини су у марту ове године сву имовину, некада регистровану на СФРЈ, односно на Србију и АП Косово, завеле на органе тзв. Републике Косово, а српска влада је тај акт поништила. Па и поред овог потеза Београда, да ли ће странци који буду заинтересовани да нешто купе на КиМ бити свесни да одређена имовина припада Србији?

Ђурић каже да ће се сваки инвеститор који буде имао намеру да дође на КиМ и буде видео да су тамошње институције све власништво прогласиле својим, запитати да ли ће се то десити и са његовом имовином. Он истиче да је метода обавештавања међународне јавности о стварном стању ствари већ дала резултате и да су заустављени неки процеси, попут настојања да се без сагласности власника и српског народа у општини Штрпце отме ски-центар Брезовица.


Упркос очигледној толеранцији међународних фактора према хајдучком ставу какав је Приштина заузела према српској имовини, чак и приватној која би по међународним мерилима требало да буде светиња, директор Канцеларије за КиМ је оптимиста да ће се станови, предузећа, црквени поседи..., вратити у руке оних којима заиста припадају.

- Да је неко 1983. године, када сам ја рођен, рекао да ће бити извршена реституција имовине одузете после Другог светског рата у Југославији, вероватно би неко помислио да је то неозбиљна фантазија, а то се десило. Зато треба да чувамо наше тапије и документа и да чекамо повољан политички тренутак да вратимо оно што је наше - закључује он.КРШЕ СПОРАЗУМ

СПОРАЗУМ о катастру из 2011. године између Београда и Приштине никад није спроведен онако како је договорено, а подразумевао је да обе стране имају по 50 одсто представника у свим телима за поређење и верификацију имовине и да се ниједна одлука не може донети без сагласности обеју страна.

Приштина, међутим, није предвидела присуство Београда већ представника Срба са КиМ и не у паритету од 50:50, а није им ни дато право да зауставе одлуку која би била противна правом стању ствари.

(Д.Р.Ђорђевић, Новости)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 11997Погледај профил
« Одговор #41 послато: Јун 12, 2018, 00:38:24 »

У студији разрадили план отимања "Трепче"


ПРИШТИНСКЕ власти планирају да примене Закон о "Трепчи" којим је предвиђено да 80 одсто власништва над овим предузећем буде у рукама `косовске` владе, а остатак у власништву акционара, односно радника.


Како су у понедељак пренели приштински медији на албанском језику, према студији изводљивости коју је усвојила и `косовска` скупштина, предвиђено је да предузеће послује на основу јавно-приватног партнерства, и имаће средства за рад. У истој студији се наводи да су многе јединице рударског комплекса непрофитабилне и зато се предлаже да се припреме за ликвидацију.

Половином октобра 2016. приштински парламент усвојио је Закон о "Трепчи", према којем 80 одсто капитала овог комбината припада тзв. `држави` Косово, а 20 одсто запосленима у том комбинату. Фонд за развој Србије већински је власник "Трепче", док је својевремено и међународна управа 2008. саопштила да је за њу једина структура власништва "Трепче" она према којој је 66 одсто у власништву Фонда за развој Србије, односно 25 одсто комбината у друштвеном власништву, док удео у власништву имају и ЕПС, односно Југобанка, Беобанка и "Прогрес" и друга предузећа из централне Србије.

(Д.З. вечерње НОВОСТИ)Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Странице: [1]   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!