forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Март 29, 2020, 02:03:35


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Би-Би-Си о Београду  (Прочитано 1818 пута)
Гога
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 12462



Погледај профил
« послато: Септембар 22, 2012, 12:58:34 »

Би-Би-Си о Београду

Београд је град кафића, страсних пушача и имиграната, пише у репортажи новинара Би-Би-Сија Мартина Баклија о главном граду Србије. Историју Београда треба чувати, а непријатне догађаје из прошлости бацити у други план, истиче Бакли.


Реч "Београд" у сећање призива слике рата и етничког чишћења, речи су којима је новинар Би-Би-Сија Мартин Бакли започео причу о престоници Србије. Међутим, како каже, нови Београд са својим музичким фестивалима, ноћним клубовима, пешачким зонама и продавницама познатих марки, "израња док се Србија припрема да се поново укључи у европске токове


"Воз се покварио и замењена му је локомотива. Талас врућине запљуснуо је Балкан, али у спором возу није било воде ни клима уређаја. Оно што је било хладно, међутим, јесте понашање граничара, који су тражили пасоше и ударали печате, без трачка осмеха. Кроз Хрватску, воз је био крцат. Али, пошто смо ушли у Србију, полако се испразнио", описује Бакли.

"Кад смо коначно стигли у Београд, негде око три сата ујутру, изашло је тек двадесетак путника. Напољу нас је дочекала величанствена неокласична зграда главне железничке станице из 19. века и пси луталице ошамућени од врућине. Станица је близу блока зграда уништених крстарећим ракетама - подсетника на НАТО напад на Милошевићев режим 1999. године", наводи Бакли.

Новинар Би-Би-Сија наводи да је Београд дуго био један од најкосмополитскијих градова у источној Европи, али је полако губио свој шарм. Његова историја била је изузетно бурна, јер је био капија света иза Европе, пише Бакли.

"То је град кафића, страсних пушача, имиграната, од којих су многи расељени из свих делова бивше Југославије услед недавних ратова и у њему је и даље напето. Али, Београд је и интригантан град, жељан да поново пронађе веру у себе коју је имао у свом зениту. Саграђен око доминантне узвишице на ушћу Саве у Дунав, био је важна римска насеобина", истиче британски новинар.

"Марина Шибалић, архитекта, одвела ме је на огромну Калемегданску тврђаву, утврду која је видела много сукоба - углавном религијских. И заиста, опсада Београда 1456. године памти се као битка за опстанак самог хришћанства. Хришћани су победили, а потом се Београд четири века налазио између муслиманске и хришћанске доминације и често био освајан, пљачкан и поново подизан. У 19. веку коначно је постао софистицирани главни град независне Краљевине Србије. Али, данас је нераскидиво повезан са распадом Југославије и такозваним етничким чишћењем", описује Бакли своје искуство у Београду.

Др Икс

"Горак укус после тих догађаја не нестаје. Србија се налази у чекаоници за чланство у ЕУ. У ствари, подршка српске јавности за улазак у Европу пала је на само 50 одсто. Срео сам се са бившим званичником старог режима - зваћу га др Икс. Обучен као човек ЦИА, у тамно плавом летњем оделу шивеном у Америци, љутито говори о Западу који је издао Србе. Инсистира на томе да се Србија можда никад неће придружити ЕУ, и, док му из очију сева мржња, предвиђа пропаст читавог европског пројекта. Наравно, млађи људи желе да се отресу наслеђа те генерације", каже Бакли.

"Ходали смо врелом Кнез Михајловом улицом, која је сада пешачка зона, и крцата попут центра било ког модерног главног града са продавницама светских модних дизајнера. Кренули смо ка чувеном хотелу Москва да попијемо поподневни чај. Српски колачи су оргијастички кремасти, симболи прошлости града, јер носе имена попут 'александар шнита', 'москва' или 'реформа'", описује новинар Би-Би-Сија.

"Маринина ћерка Ива, која је студирала у Енглеској, рекла ми је да млађи Срби виде себе као грађане света. Правила је планове за ноћни провод, а управо то је један од начина на који српска омладина враћа свој град јер је Београд, за неверовати, постао један од главних европских градова када је реч о проводу. Србија је данас место одржавања два реномирана међународна музичка фестивала, а Београд има велики број ноћних клубова, од којих су многи смештени на сплавовима дуж обала река. Ушће двају река налази се у самом срцу Београда", пише Мартин Бакли.

Тешко да ћу заборавити дан ленчарења који смо провели на реци Сави. Возили смо се поред београдских предграђа која се непрестано шире, до викендице на обали. Довезли смо се до ненастањеног шумовитог острва где су мали чамци били причвршћени за пешчану обалу. Лептири су лепршали крилима, а около су лежале гајбице пива, док су се српске породице брчкале у топлој води боје чоколаде, описао је Бакли.

"После смо јели кечигу на жару на неком сплаву, уз боцу вина из винограда Радовановић. Поред бара стајао је грлић огромне амфоре, савршено очуване, готово сигурно из римског периода. Недавно је извучена са блатњаве обале, рекао ми је конобар. Очигледан знак древне историје Београда. Поносне историје коју вреди чувати - посебно, можда, уколико помаже да се баце у засенак непријатне успомене скорије прошлости", наводи Бакли.

"Неколико километара источно у централном делу града Саву надвисује предиван нови мост, нека врста знака распознавања које модерни градови воле да подижу, и објаве одлучности Београда да поново уђе у главне европске токове", закључује Мартин Бакли. (РТС)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 12462



Погледај профил
« Одговор #1 послато: Септембар 22, 2012, 13:14:15 »

Ужас, како одвратна слика о Београду. А шта очекивати од антисрпскког Би-Би-Си-а.
Ова слика ће да буде оваква, док год се Србија  не среди и док не постане једна озбиљна држава, а и док год српска министарства и српски амбасадори не почну да раде оно што им је посао. Они треба своју земљу да  достојно презентују и да реагују на сваку појаву која штети угледу земље.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Zeka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 709


Zeka


Погледај профил
« Одговор #2 послато: Септембар 22, 2012, 18:39:55 »

Џејми Оливер о српској кухињи: Па, ти људи једу месо за сваки оброк!




Најславнији живи свјетски кувар Џејми Оливер љетос је послао своје изасланике у Београд, гдје су уживали у чарима кафана и ноћном животу.
Погледајте какве су оцјене на Џејмијевом блогу добила српска традиционална јела, роштиљ и ракија, и шта се сваком туристи препоручује обавезно да проба.
"Најприје, неопходно је да кажемо неколико ријечи уопштено о исхрани у овој земљи. Срби као народ поштују своју традицију и већина њих стоички се држи три оброка дневно (наравно, ако се не рачунају паузе за кафу или пиво). Ту су доручак, ручак и вечера. С обзиром на то да је овај посљедњи оброк најобилнији, па ако планирате да радите нешто током вечери, будите спремни да ће ваш стомак имати пред собом тежак посао да свари све што сте у себе унијели.
Осим тога, кључна ствар у српској кухињи је то што меса има у скоро свим јелима: свињетине, говедине, пилетине, телетине... Када будете отворили јеловник у некој од веома пријатних и удобних кафана, видјећете да је понуда за љубитеље меса веома широка, тако да ће вам без помоћи конобара или пријатеља Србина бити веома тешко да се опредијелите шта да наручите.
Да бисмо поједноставили ствари, најлакше ће бити да опишемо сваки од оброка засебно.
Ако је судити по доручку, Срби су прави Европљани - кајгана, тост са путером и џемом и кафа. Једине посебне одлике су павлака направљена у кућној радиности и посебна врста кобасица по имену суџук.
Ручак представља мјешавину муслиманске и словенске кухиње. Супа као прво јело може се посматрати као дио европске баштине, док суво и веома зачињено месо представља насљеђе предака који су дошли из Азије. Када већ говоримо о супама, мора се нагласити то да постоје двије врсте. Ту је обична супа, која се кува од говедине или живине и служи се са резанцима, а постоји и чорба, густа супа са запршком.
Главна јела није могуће смјестити ни у какве посебне категорије. Постоји толико варијанти и комбинација, које превазилазе моћ имагинације шефа кухиње просјечне српске кафане! Класичне варијанте јела су пљескавица (мљевено месо печено на роштиљу, обично се служи уз лук и кромпир), ћевапи (лоптице од мљевеног меса са роштиља, обично иду уз лук и традиционални хљеб), ђувеч (балкански рататуј са свињетином) и карађорђева шницла (поховани котлет).
Традиционална српска вечера чувена је по незаборавном укусу меса с роштиља и поврћа, који су дио сљедећих јела: подварак од киселог купуса и сланине, пребранац од пасуља, мућкалица са коцкицама свињског меса и велики избор печења.
Оно што свакако не би требало да се прескочи јесу пића. Изразито јако национално алкохолно пиће ракија, долази у толико много природних укуса (заиста нема никакве хемије) да би један туриста сваког дана могао да испроба нешто потпуно ново. Ко може да остане равнодушан на овакав напитак у којем има 45-50 одсто алкохола?
Такође, домаће пиво представља одличан начин да се опустите и уживате, посебно љети, када је температура толико висока да у тијелу крв крене да вам кључа. Компаније "Јелен" и "Лав" нуде широк избор веома јефтиног пива које можете пронаћи у свим кафићима или продавницама.
Океј, а шта је са мјестима за излазак? Са стручног становишта, направили смо листу Топ 3 кафане, гдје можете да осјетите укус праве српске кухиње.
На трећем мјесту је простор који се налази у Призренској улици у Београду - кафана "Златно буренце". Десет до 18 евра по особи звучи довољно примамљиво да испробате специјалитете овог ресторана: телећа рагу чорба, тањир са мијешаним месом и ракија. Шта више пожељети од савршеног оброка?
Другу позицију окупирала је кафана "Корчагин". Изузетна храна и веома укусна домаћа пића, традиционална жива музика, као и ентеријер уређен у стилу српске породице дају ми за право да тврдим да је ово засигурно најудобнија београдска кафана.
И на крају, Оскар иде у руке... "Два јелена"! Смјештен у боемској четвти Скадарлија, овај ресторан не може да не привуче свачију пажњу, посебно кад се зна да из њега непрестано допире жива музика, а около се шири невјероватно пријатан мирис куване хране. Осим тога, сама унутрашњост људе наводи на помисао да управо обједују у некој сеоској кући и да су им сви који се ту налазе пријатељи. Притом, храна је врхунског квалитета да многи државници и предсједници разних земаља при посјети главном граду не пропуштају да поједу барем један оброк овдје.
Брижљиво чувани рецепти још од 1867. године ту су за посјетиоце, који су временом сви постали пријатељи особља ове кафане. Још би требало додати да су цијене овдје прилично разумне и због те чињенице сигурно нису разочарани ни туристи ни локално становништво.
Ето, покушали смо да вам појаснимо како читав тај систем функционише и како да проведете вријеме уживајући у добром проводу и укусној српској храни и пићу", стоји на Џејмијевом блогу.


Nezavisne novine
Сачувана

Ал' тирјанству стати ногом за врат, 
довести га к познанију права, 
то је људска дужност најсветија!
Странице: [1]   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!