forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Децембар 16, 2019, 08:53:58


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Сепаратизам у Европи  (Прочитано 1812 пута)
Zeka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 709


Zeka


Погледај профил
« послато: Октобар 21, 2012, 08:24:07 »

Европски сепаратизам у успону                      Каталонци траже независност


Шкотска је најавила планове одржавања референдума о независности од Британије до краја 2014, а Фландрија жели да Белгија постане конфедерација, подсјећа се у анализи "Гласа Русије".

Овај тренд инспирисао је Каталонце у Шпанији, гдје је сепаратизам већ дуже вријеме у успону, јер развијене области не желе да дијеле дугове остатка Европе.

Економски најјача област Шпаније - Каталонија већ дуго времена сања о независности, а исто важи за сјеверну италијанску област Паданију и њемачку Баварску на југу земље.

На недавно одржаним локалним изборима у Белгији побиједила је сепаратистичка Нова фламанска алијанса. Вођа странке већ је апеловао на владу да преговара о процесу којим би се Белгија претворила у конфедерацију.

Област Валоне на југу земље, гдје се говори француски језик, добија помоћ државе, што не одобрава просперитетнији фламански регион, у коме се говори холандски језик.

Вођа Нове фламанске алијансе Барт Де Вевер рекао је да је Фламанцима доста да их третирају као краве, "добре само због свог млијека".

"Европски сепаратизам ослања се на економска питања, а не етничка и вјерска", рекао је политички аналитичар Михаил Неизмаков.

Он је додао да сви просперитетни региони имају снажне сепаратистичке партије.

"Шкотска национална партија ужива широку подршку након што су откривена нафтна поља у Шкотској. Италијанска Сјеверна лига, такође, се снажно противи идеји плаћања за мање успјешан југ земље и Сицилију. Сада када је још актуелна економска криза, сепаратистички покрети биће још снажнији", рекао је Неизмаков.

Јекатерина Черкасова са Института за глобалну економију и међуанродне односе дијели то мишљење.

"Сепаратистички покрети директно су повезани са економским проблемима и развијаће се у зависности од догађаја у еврозони, посебно Грчкој, Италији, Шпанији, Португалији и Ирској", рекла је она.

Шеф центра за економске студије на Институту за глобализацију и социјалне покрете Ваислиј Колташов вјерује да је сепаратизам дио опште кризе у ЕУ.

"Каталонска политика једнака је политици Њемачке. Њемачка не жели да рјешава економске проблеме других. Берлин сматра да је неопходно наћи начин постизања финансијске стабилности, присиљавајући земље да примијене политике које су лоше по њене националне економије и то је оно што видимо у Грчкој, Португалији, Шпанији и Италији. У складу са тима Каталонија тражи независност", рекао је Колташов.

Експерти кажу да би неки региони могли да профитирају из овакве ситуације. Одвојени од одређене земље и ЕУ ти региони генерално не треба да плаћају велики дуг са којима се суочавају Европљани.

У међувремену, шансе су мале да наведене области добију независност.

Белгијски премијер Елио Ди Рупо одбацио је могућност државних реформи, док каталонски лидер Артур Мас не добија помоћ Мадрида.

Он је рекао да ће затражити помоћ Брисела ако шпанска влада забрани референдум о независности у Каталонији.

Очигледно, нису све земље спремне да слиједе британског премијера Дејвида Камерона и првог министра Шкотске Алекса Салмонда, који су већ поставили сцену за референдум о шкотској независности.

FondST
Сачувана

Ал' тирјанству стати ногом за врат, 
довести га к познанију права, 
то је људска дужност најсветија!
Zeka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 709


Zeka


Погледај профил
« Одговор #1 послато: Октобар 25, 2012, 08:32:47 »

Почело је: Мадрид прети Каталонији војном интервенцијом, Каталонци траже заштиту ЕУ!

Чланови Европског парламента из Каталоније узнемирили су данас шпанску јавност, упозоривши на војну претњу из Мадрида и затраживши интервенцију Европске уније!

Четири члана ЕП упозорили су у писму Бриселу на војну претњу североисточном шпанском региону Каталонији, у којем се све чешће чују захтеви за проглашење независности од остатка Шпаније.

„Пишемо вам да бисмо изразили дубоку забринутост због низа претњи употребом војне силе против каталонског народа„, наводи се у писму упућеном европској комесарки за правосуђе Вивијан Рединг.

Чланови парламента подсетли су и да су 11. септембра ове године, на национални дан Каталоније, стотине хиљада људи изашло на улице, тражећи независност, пренео је АФП. Масовни протести навели су каталонског председника Артура Маса да распише превремене изборе 25. новембра, с циљем да организује референдум о „самоопредељењу“.

Чланови ЕП, међутим, тврде да многи, укључујући и високе војне званичнике, од тада поручују да шпанске оружане снаге имају уставну обавезу да гарантују територијални интегритет Шпаније.

„Овакве претње ограничавају демократију у Шпанији и Каталонији, као и слободу изражавања и окупљања народа Каталоније. У таквим околностима, ЕУ би требало превентивно да интервенише како би гарантовала да сукоб у Каталонији буде решен на миран, демократски начин„, наводе посланици у писму датираном 22. октобра.

У писму се тражи и да Брисел „изда јавно саопштење у коме ће инсистирати да се из јавних дебата повуку свака војна претња или употреба силе, као начина решавања овог политичког конфликта“.

Vestinet
Сачувана

Ал' тирјанству стати ногом за врат, 
довести га к познанију права, 
то је људска дужност најсветија!
Zeka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 709


Zeka


Погледај профил
« Одговор #2 послато: Октобар 26, 2012, 09:02:52 »

Глас Русије: Група немачких економиста објавила кризне сценарије распада еврозоне


Група немачких економиста објавила је прогнозу кризних сценарија распада зоне евра. У најгорем случају могу да страдају 42 највеће економије света, које чине укупно 90% светске економије. Прорадиће ефекат домина, када процеси дезинтеграције стичу карактер лавине.Немачки експерти су размотрили све варијанте. Банкротство Атине неће бити потрес са светску економију. У случају испадања Грчке и Португалије из зоне евра, већина земаља ЕУ неће претрпети губитке. А утицај ове варијанте на светску економију ће бити релативно мали. Али талас кризе који би изазвало троструко банкротство – Грчке, Португалије и Шпаније, не би дотакао једино Аустралију. За Шпанију би банкротство било национални потрес, уверен је секретар за питања економије политичког блока Уједињени левичари Шпаније, Хосе Антонио Гарсија Рубио:

- За Шпанију излаз из валутног савеза може да има тешке последице. Проблем се појавио зато што приликом формирања ЕУ нико није дао потребни значај томе да су економије земаља које га чине врло различите. Било је потребно од самог почетка предвидети могуће проблеме и решити их још у стадијуму формирања савеза. Сада настале тешкоће треба да се решавају постфактум. Ипак, за Шпанију излазак из евопског валутног савеза најгори је могући сценарио. Земља је превише била укључена у економију зоне евра, 2/3 шпанске трговине отпада на Европу, зато покушај да се раскину ове везе ће се претворити за њу у још горе последице. То се тиче и других чланова ЕУ.

Четврти сценарио је најтрагичнији. Тада од европске валуте могу да се опросте 4 земље одједном: Грчка, Португалија, Шпанија и Италија. Последице би биле дубоки економски назадак. До 2020. године губитке само земаља ЕУ експерти процењују на скоро 9 билиона евра, САД скоро на 3 билиона, Русије на 290 милијарди евра. Ударац економског цунамија ће подвргнути критичном оптерећењу социјалне институције по читавом свету. Али посебно у оним земљама које су првобитно спадале у групу ризика. Под претњом ће се наћи глобална стабилност. Тачније то је сценарио својеврсне цивилизоване апокалипсе.

Сценарио немачких експерата у многоме је услован. Реални догађаји ипак не морају обавезно да се подударе са њиховим претпоставкама. Неодређеност ситуације истакао је у интервјуу за Глас Русије немачки економиста Тис Петерсен.

- Видим да покушавају да спрече банкротство Грчке, зато што се плаше ефекта домина. И политичари, и бизнис плаше се опасности заразе тим вирусом. Зато се предузимају невероватни покушаји да се Грчка сачува у зони евра. Ипак, ако нека земља напусти зону евра, за њу ће се повећати опасност од незапослености, рецесије, а затим социјалних и економских потреса.

Вероватно извештај који су припремили немачки експерти треба да подстакне Немачку да учини одлучан избор. Шта да се ради? Да се кризне земље изведу из зоне евра или да се она спасе по сваку цену, користећи све могуће ресурсе? Многи сматрају да је последња варијанта за Берлин најбоља, пошто се банкротство Грчке чини већ решеним питањем, Немци су мало закаснили. Сада им остаје само да прате догађаје и рачунају губитке.


ФондСТ
Сачувана

Ал' тирјанству стати ногом за врат, 
довести га к познанију права, 
то је људска дужност најсветија!
Zeka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 709


Zeka


Погледај профил
« Одговор #3 послато: Октобар 26, 2012, 12:56:06 »

Лондон жели да поврати 130 овлашћења препуштених Бриселу


БАР ДЕО ВЛАДЕ БИ ДА ИСПУНИ КАМЕРОНОВО ОБЕЋАЊЕ О РЕФЕРЕНДУМУ О ОПСТАНКУ ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ У ЕУ ВЕЛИКА Британија планира да у договору с челницима ЕУ ускоро "поврати" око 130 овлашћења која је протеклих година предала Бриселу. Углавном у области унутрашњих послова и правосуђа.

         Појединости тог плана се за сада тек назиру, јер се о њему воде жестоке расправе унутар саме британске владе.

         Високи функционери у кабинету Дејвида Камерона, задужени за безбедност, страхују да би се Лондон на крају поступка враћања овлашћења могао наћи у још лошијем положају у погледу борбе против криминала - него што је то сада.

         Плану се супротстављају пре свега Либерални демократи, коалициони партнери у влади коју воде конзервативци.

         „Не ради се о Европи – ради се о унутрашњим пословима", рекао је заменик премијера Ник Клег. "Не желимо да због неке евроскептичне опсесије доведемо Велику Британију у опасност".

         Министар образовања Мајкл Гоув изјавио – што је само долико уље на ватру - да је спреман, кад би се одржао референдум о опстанку Велике Британије у ЕУ, да гласа за иступање земље из Уније.

         У врху британске власти се, иначе, копља највише ломе поводом европског налог за хапшење, који је јула 2005. године употребљен да би дошло до брзе екстрадиције једног од бомбаша из Италије и у још неким другим случајевима.

         Део британских конзервативаца је уверен да се ЕУ-налог за хапшење употребљава несразмерно и да испоручени британски грађани у другим земљама не уживају заштиту коју би уживали у самој Великој Британији.

         Међутим, Стивен Лендер, некадашњи шеф МИ5, и Лорд Блер, некадашњи шеф Скотланд Јарда, међу првима су упозорили да одбацивање европског налога за хапшење не би било у интересу државе. Упркос томе, Дени Александер, генерални секретар трезора, и Оливер Летвин, министар полиције у Камероновој влади, већ састављају спискове и анализирају које од 130 мера, које је Велика Британија препустила Бриселу, убудуће ипак ваља задржати у заједничкој употреби, а које би Велика Британија требало да врати себи.

         Одлука о спором али неминовном искључивању Велике Британије из заједничких механизма на подручју правосуђа и унутрашњих послова, део је много шире политике одбацивања и иступања из ЕУ, коју води влада Дејвида Камерона.

         Британски премијер заправо жели нови договор са ЕУ, у којем би Британија остала повезана са ЕУ на подручју заједничког тржишта, трговине и конкуренција, док би на осталим подручјима опет преузела некадашња овлашћења и водила самосталнију политику.

         „Не зна се како и где ће се ово завршити. Ипак, јасно је да се, из недеље у недељу, док Европа пролази кроз највећу кризу, Британија и остатак ЕУ крећу у значајно различитим правцима", оценио је аналитичар британског листа Гардијан и описао проблеме са којима се суочава конзервативна британска влада, која жели да испуни Камероново обећање о референдуму о опстанку Велике Британије у ЕУ.

 
Fakti
Сачувана

Ал' тирјанству стати ногом за врат, 
довести га к познанију права, 
то је људска дужност најсветија!
Странице: [1]   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!