Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/ndanilo/webapps/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/ndanilo/webapps/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
Разне заразне болести походе и Србију
forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Октобар 23, 2020, 04:48:04


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Разне заразне болести походе и Србију  (Прочитано 20989 пута)
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« послато: Јун 02, 2012, 22:02:46 »

Туберкулоза у школи "Краљ Петар I"?

Званичних потврда још нема, али је у школи завладала паника пошто су се код неколико деце појавили наводни симптоми туберколозе. Реч је о деци другог разреда.


Према незваничним информацијама један од наставника је болестан долазио у школу да би средином месеца био примљен на Инфективну клинику.

"Ми смо добили информацију да се код петоро деце појавио симптом, не значи да су деца оболела, али постоји опасност. Пуштени смо на вољу, сами се сналазимо. Нико нас ништа не информише" изјавио је родитељ једног од ученика Јован Ћосић.

Родитељи додатно сумњају да се нешто дешава јер нико из надлежних институција није дошао да прегледа децу и поред тога што неколико њих не долази у школу. Током јучерашњег дана био је сазван и Савет родитеља где су биле присутне и докторке са те Инфективне клинике, које још увек нису имале званичне резултате.

"Да нико није обавестио надлежне да дођу овде, него да ми само дођемо у Рифата Бурџевића и кажемо школа Краљ Петар Први и биће све у реду, биће одмах прегледани, што већ само по себи доводи у сумњу да је у питању зараза”, рекао један од родитеља.

"На јучерашњем савету родитеља биле су докторке са Инфективне клинике које су задужене за ТБЦ, а које не знају разлог наставниковог лежања на Инфективној клиници”, изјавила је директорка школе Милка Бошков.

Директорка школе каже да су се одмах обратили Дому Здравља Стари град, који је задужен за ту школу и Институту за Јавно здравље Београд, и да чекају резултате.

Према закону који је важио до 2005. наставници су били обавезни да једном годишње иду на лекарске прегледе, док им је сада лекарско уверење потребно само приликом запошљавања. (Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #1 послато: Јун 02, 2012, 22:34:35 »

Ако се испостави ово да је тачно, онда су грађани Србије у великом проблему.
Не само по питању ове болести, која је одавно на овим просторима била искорењена, него по питању многих других болести. Здравство је до те мере упропаштено, а поједине лекаре, па и оне на важним позицијама у здравству бије врло лош глас. Корупције, мито и много тога негативног је ушло у ову област, а здравље грађана је због  бахатог понашања доведено у опасност.

Ова власт је укинула много тога што је раније било законом регулисано, што значи да је укинула и многе  законе. Постојао је тај закон који је био изричит по питању периодичних здравствених прегледа наставничког особља, али  он је укинут 2005.године (као што  пише у овој вести) Нико не контролише да ли децу уче здрави или болесни наставници, па је онда и разумљиво како је могло да дође до ове заразе. (Ако се испостави да је заиста Туберкулоза у питању)


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #2 послато: Јун 02, 2012, 22:40:12 »

Међутим, има у вези  ове школе нешто друго, а што доводи под знак питања  тачнност ове информација у вези појаве Туберкулозе.

Неко се изгледа намерачио да школу затвори, па је можда и ово један начин да оствари свој циљ. Да се, потурањем ове информације (ако није тачна) створи паника, да родитељи из ове школе почну да исписују ђаке, а онда следи оно што је неминовно. Када школа нема довољно ђака, она се затвара.

Цитат
СНП 1389 против затварања најстарије школе у Србији

Српски народни покрет 1389 оштро осуђује покшај затварања најстарије основне школе у Србији. У продужетку преносимо саопштење Акционог тима родитеља, наставника и бивших ученика за одбрану  ОШ "Краљ Петар Први"
Београд – ОШ "Краљ Петар Први" у Београду која ове године слави 293 године постојања налази се пред забраном рада.


Школа“Краљ Петар Први доживљава најцрње дане са укидањем одељења, боравка, отпуштањем наставника и најмањим уписаним бројем првака у својој, скоро 300 година дугој, историји.

Министарство просвете и науке смењује школски одбор ОШ „Краљ Петар Први“ у Београду само зато што се усудио да позове на одговорност директорку школе Милку Бошков која је, после шест година на функцији, довела школу пред затварање. Уместо прихватања легитимне и основане одлуке Школског одбора, Министар на основу Записника просветне инспекторке Драгане Главине од 13.09.2011, не само да задржава некомпетентну директорку, већ смењује цео ШО који се усудио да постави питање одговорности за стање у школи.

Инспекторка Главина, позната по добијању „специјалних“ задатака, дошла је у школу на позив директорке и након три сата проведена у канцеларији са директорком и секретарком школе, за један дан написала записник пун нетачних података, материјалних грешака и субјективних оцена, позивајући се на непостојеће документе, лажне изјаве, фалсификоване податке и произвољно тумачење закона, статута и пословника о раду ШО, о чему је уредно поднета представка Просветној инспекцији града.

Најсрамнија последица овог кафкијанског документа, кога би се постидео сваки савесни државни службеник, је напрасни закључак инспекторке да је ШО цео свој мандат радио незаконито и зато га хитно треба сменити по члану 35 Закона о основама система образовања и васпитања који се примењује у случајевима забране рада установе!


Прави разлози за смену ШО

Од када је пре 6 година Милка Бошков по партијској линији доведена за директора школе, у овој, некада угледној образовној установи, дошло је до драстичних промена. Укинуто је 10 одељења, школу је напустило 23 наставника, укинут је боравак за ђаке трећих и четвртих разреда, а дно је додирнуто када се ове школске године уписало само 49 првака.

Најпре је прошле године уступила просторије школе за пројекат "Друга шанса“ без уговора и одобрења Секретаријата за имовину РС, и то амбуланту млађих разреда, балетску салу и школско двориште као паркинг за чланове пројектног тима, што је касније забранила Просветна инспекција. Тада је узео у заштиту помоћник Министра просвете Желимир Попов који је био задужен за овај пројекат из донације ЕУ.

Затим је на врло сумњив начин запослила блиску рођаку помоћника Министра Костића, који јој сад узвраћа услугу слањем своје поверљиве особе инспекторке Главине, познате по претњама професорима у штрајку и сменама неподобних школских одбора.

Да ли је могуће да је разлог за опстајање послушне директорке нечији план да се школа доведе до гашења чиме би се њене две зграде на најатрактивнијим локацијама у Београду ослободиле за друге намене? Већ се извесно време може чути да је објекат у Краља Петра 7 виђен за седиште једне државне агенције, а да је плац у Маршала Бирјузова идеалан за хотел.
Да ли су некретнине важније од образовања наше деце и просветне традиције земље и града Београда? Ко су инспиратори ове идеје и заштитници њених извршитеља?

Школски одбор је уз подршку Савета родитеља и већине наставника, већ уложио приговор на налаз инспректорке Главине 30.09.2011. и припрема тужбу пред Управним судом за обарање свих одлука Министра Обрадовића. Тиме се не брани само ОШ „Краљ Петар Први“ већ све школе и њихова аутономија пред самовољом појединаца који долазе и одлазе са својих функција, али за собом остављају несагледиве последице за генерације које долазе.

Историја школе

1718-1739 МАЛА СРПСКА ШКОЛА У БЕОГРАДУ
1839-1844 ВАРОШКА НОРМАЛНА ШКОЛА У БЕОГРАДУ
1844-1878 ОСНОВНА ШКОЛА КОД САБОРНЕ ЦРКВЕ
1878-1925 ОСНОВНА МУШКА И ЖЕНСКА ШКОЛА КОД САБОРНЕ ЦРКВЕ
1925-1945 ОСНОВНА ШКОЛА КРАЉ ПЕТАР ПРВИ
1945-1952 ОСНОВНА ШКОЛА БРОЈ 1
1952-1993 ОСНОВНА ШКОЛА БРАЋА РИБАР
ОД 1993. ОСНОВНА ШКОЛА КРАЉ ПЕТАР ПРВИ

Акциони тим родитеља, наставника и бивших ученика за одбрану ОШ „Краљ Петар Први“.

Сви који желе да подрже акцију могу то учинити путем фејзбук групе: ОШ "Краљ Петар I“ – спречимо затварање.

Акцију такође можете подржати потписивањем петиције коју можете преузети са ове адресе. Сакупљене потписе (без наведеног редног броја) можете донети у кафић "Алтернатива", у Симиној улици 10

(Информативна служба СНП 1389)


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #3 послато: Јун 02, 2012, 22:47:40 »

Не зна се шта је горе. Да ли то, да је тачно да се појавила Туберкулоза у школи или да је ово само дезинформација, која је послужила као  метод како да заинтересовани дођу до атрактивне локације и објекта за неке друге намене.

За њих упште није битно што школа има традицију дугу скоро 300 година. Ма кога то данас у Србији интересује!!!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #4 послато: Јун 02, 2012, 23:02:56 »

Цитат
Да ли је могуће да је разлог за опстајање послушне директорке нечији план да се школа доведе до гашења чиме би се њене две зграде на најатрактивнијим локацијама у Београду ослободиле за друге намене? Већ се извесно време може чути да је објекат у Краља Петра 7 виђен за седиште једне државне агенције, а да је плац у Маршала Бирјузова идеалан за хотел.
Да ли су некретнине важније од образовања наше деце и просветне традиције земље и града Београда? Ко су инспиратори ове идеје и заштитници њених извршитеља?

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #5 послато: Јун 07, 2012, 06:53:20 »

Ученици школе "Краљ Петар" инфицирани туберкулозом

Национална референтна лабораторија потврдила је да је осморо ученика ОШ "Краљ Петар Први" у Београду инфицирано бацилом туберкулозе, изјавила је данас др Радмила Ћурчић, пнеумофтизиолог и начелник епидемиологије Градског Завода за болести плућа и туберкулозу.

Ћурчић је казала да инфекција као таква не доказује ништа и да је даљим прегледима утврђено да су деца здрава.

Туберкулоза је заразна болест и изазива је бактерија која се преноси ваздухом, али се не разболи сваки онај ко се зарази, већ се од свих заражених разболи око 10 одсто. Стручњаци указују да не постоји инкубациони период и да је оболела особа могла да се зарази и пре три и више деценија.

Ћурчић је Тањугу рекла да је касније у току дана у школи заказан општи родитељски састанак на коме ће родитељима бити речено да ће сви ученици који су са оболелим учитељом провели у последња три месеца кумулативно више од осам сати морати да иду на преглед.

Према њеним речима, родитељи су били у великом страху и желели су да им деца буду одмах прегледана, тако да је у овом тренутку код највећег броја ученика преглед и обављен.

"На преглед су почели да долазе и ученици још два одељења истог разреда, чији су ученици били у контакту са оболелим учитељем и његовим ђацима јер су заједно били на излетима", казала је Ћурчић.

Професори школе су дезинфиковали учионицу у којој је предавао оболели професор и поступају према саветима здравствених радника са којима су свакодневном контакту.

У Србији је прошле године од туберкулозе, која се ианче сматра болешћу сиромашних, оболело око 1.500, а у Београду око 280 људи.

Оно што је најважније јесте да је та болест у данашње време излечива.

(Нови Магазин)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #6 послато: Јун 09, 2012, 07:41:18 »

Обавезан преглед и деце и наставника

Након што је и званично потврђено у Националној референтној лабораторији да учитељ другог један Основне школе "Краљ Петар Први" болује од туберкулозе, видно уплашени родитељи су јуче сазвали хитан састанак са директорком школе Милком Бошков и лекарима Градског завода за плућне болести и туберколозу.

Докторка Радмила Ћурчић, начелница Градског завода за плућне болести и туберколозу, изјавила је да је идеја састанка била да лекари лично објасне родитељима о чему се ради, као и да их упуте у даљу процедуру.

- Одељење у којем је учитељ предавао је скоро цело прегледано. Међу њима има деветоро деце са која су имала позитивну реакцију на ППД3 тест, али она нису заразна. То су потпуно здрава деца. Они имају само доказ да су била у контакту са бацилом туберкулозе - рекла је Ћуричићева истичући да договор да се прегледају још два одељења која су заједно ишла на излет и екскурзију, као и више од 90 запослених који ће долазити сукцесивно током недељу дана.

Бацил туберкулозе може се активирати у било ком периоду живота, приликом пада имунитета, а може се десити да се никада не активира. За ону деца која су тестирана негативно, постоји могућност да су се заразили последњи дан, када су имали контакт са учитељем. Тако да ће сва деца бити поново тестирана за два месеца.

- По медисинској документацији он је у априлу био добро. Долазио је на контролу и био је у реду. Превентивно увек сматрамо да је свака особа којој поставимо дијагнозу болесна већ три месеца. То је само због лекара. Колико је стварно дуго болестан, не знам - казала је докторка.

Директорка школе Милка Бошков поновила је да ће у наредних неколико дана запослени ићи ће на преглед, али и да ће наредног понедељка одржати нови родитељски састанак. Иако је већина родитеља оптужује директорку да је директно крива што учитељ није прегледан на време чиме су њихова деца доведена у опсност, директорка је изјавила да то она није чула такве индикације.

Родитељи ђака другог два нису желели да дају званичне изјаве новинарима али су дали саопштење у коме су истакли да су у последњих неколико месеци виђали учитеља који је био видно болестан и да сматрају да је понашање школе недопустиво, јер су њихову децу довели у опасност, будући да директорка учитеља није упутила на лекарски преглед. Они су напоменули и да наставно особље нема законску обавезу да једном годишње иде на санитарне прегледе.

"Једино је директорка школе, као одговорно лице, имала право да упути запосленог на лекарски преглед и на тај начин спречи угрожавање здравља наше деце", стоји између осталог у саопштењу који родитељи позивају надлежен да покрену дисциплински поступак против Милке Бошков за повреде радне обавезе.

Јован Ћосић, родитељ детета из одељења друго два, које је са учитељом делило аутобус на екскурзији, каже да је то била одговорност свих.

- Од директорке школе, преко савета родитеља до наставничког већа. Сви су део система и кривицу не изузимам никоме. Ако није директорка довољно одговорна да то учини, зашто родитељи нису реаговали. А велико је питање зашто школа није затворена до сада - рекао је Ћосић.


Конзилијум "малог кризног штаба"

Како је она објаснила, данас ће бити одржан конзилијум "малог кризног штаба", у којем ће учествовати представницима Министарства здравља, Градски секретаријат за здравство, не би ли сви били укључени у процес. На питање новинара колико је учитељ дуго био болестан, Чурчићева је одговорила да не може тачно рећи. (М.Кртинић-"Данас")
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #7 послато: Јун 09, 2012, 07:43:19 »

Постојао је закон који је био изричит по питању периодичних здравствених прегледа наставничког особља, али  је укинут 2005.године. Нико не контролише да ли децу уче здрави или болесни наставници, па је онда и разумљиво како је могло да дође до ове заразе.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #8 послато: Јун 15, 2012, 01:37:21 »

Да ли се у Србију враћа болест сиромашних, или је појава туберкулозе на нивоу прихватљивог просека?


ДВА жаришта туберкулозе откривена у последње две недеље у јавности су пробудила сумње да се болест, за коју су многи мислили да је искорењена, у 21. веку враћа "на велика врата". Министарство здравља и специјалисти који се баве лечењем ове заразне болести, међутим, тврде да се не дешава ништа неоубичајено, и да је са 21 оболелим од ТБЦ на 100.000 становника, Србија готово на граници која се сматра ниском стопом оболевања (20 оболелих на 100.000 становника)

(вечерње НОВОСТИ)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #9 послато: Јун 25, 2012, 07:11:38 »

Учитељ заражен и вирусом сиде

У болници утврђено да је педагог који је четрнаест ђака заразио туберкулозом ХИВ позитиванРодитељи ван себе!

М. М. (63), учитељ који је предавао нижим разредима у ОШ "Краљ Петар Први", две године је крио да има сиду! Шокантно сазнање изашло је на видело пошто је учитељ оболео од туберкулозе и инфицирао 14 ђака ове елитне школе.

Како сазнајемо, учитељ се већ дуже време осећао лоше, а средином маја му је позлило, после чега је збринут у Институту за тропске болести. Тамо је утврђено да болује од туберкулозе, а школом је завладала паника јер је учитељ бактеријом туберкулозе инфицирао чак 14 ђака.

Међутим, пре неколико дана школу је потресло сазнање да учитељ поред туберкулозе има и сиду. Да ствар буде гора, М. М. је чак две године крио да је заражен ХИВ, а све време је радио с децом. Како сазнајемо, М. М. није никоме хтео да каже да је ХИВ позитиван јер није желео да се ствара непотребна паника и због тога што се ова болест не преноси додиром нити путем ваздуха. Пошто изађе из болнице, неће се враћати на посао, већ ће отићи у инвалидску пензију и на рехабилитацију.

Забринути родитељи затражили су од Министарства просвете смену директорке школе Милке Бошков, а уколико се то не деси, поднеће и кривичну пријаву.

(Курир)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #10 послато: Јун 26, 2012, 22:39:49 »

Забринути родитељи траже решење

Родитељи ученика основне школе "Краљ Петар Први" у Београду, забринути због тога што учитељ који је туберкулозом заразио 14 деце има и вирус ХИВ-а. Забринути родитељи позивају на одговорност Министарства просвете и здравља и траже смену директорке, јер учитеља није послала на лекарски преглед.

После информације да је учитељ једне основне школе "Краљ Петар Први" у Београду који је туберкулозом заразио 14 деце, заражен и вирусом ХИВ-а - родитељи су узнемирени. Траже смену директорке јер, кажу, учитеља није послала на лекарски преглед.

Директорка тврди да не може запослене да приморава на лечење, док надлежни подсећају да радна места у образовању нису високоризична, па не подлежу редовним систематским прегледима.

Не желе да спекулишу о болести учитеља на основу тврдњи медија. Родитеље занима безбедност њихове деце, јер је више од пола одељења позитивно на туберкулозу.

"Проблем је у томе што је 14 наше деце заражено дуготрајном изложеношћу бактерије и неодговорним понашањем школске управе, тј. директора школе на првом месту, учитеља на другом месту који је требало правовремено да реагује и да се повуче", каже један од родитеља Драган Петровић.

Позивају на одговорност Министарства просвете и здравља, а траже и смену директорке.

"Директорка и сви послодавци имају законску обавезу, кад посумњају у здравствено стање запосленог да га упуте на ванредни систематски преглед", каже адвокат родитеља Драган Пашић.

Ту се не ради о његовој вољи, ако лице то не жели, онда директорка има одређена овлашћења, као што су привремено удаљење са посла или нека друга, објашњава Пашић.

"Нека поднесу тужбу, само нека престане хајка која руши углед школе", истиче директорка и додаје да је приметила да је учитељ ослабио, али ју је он уверавао да се добро осећа.

"Није мој посао, нити ја могу као директор школе да терам моје запослене да иду код лекара, јер би то био мобинг или дискриминација", каже директорка ОШ "Краљ Петар Први" Милка Бошков.

И у Министарству просвете наводе да директор школе није надлежан да процењује здравствено стање просветних радника, јер за то није стручан.

"Директор школе и други органи школе нису здравствени радници и не могу да дају квалификације о туђем здрављу. Просветни радници дужни су да само приликом заснивања радног односа доставе лекарско уверење да су способни за рад са децом, објашњава Желимир Попов из Министарства просвете и науке.

Све друго, регулисано је Законом о јавном здрављу грађана, каже Попов и подсећа да је до 2005. године постојала обавеза годишњег систематског прегледа просветних радника.

"Разлог укидања систематског прегледа вероватно је финансијске природе, пошто у образовању има 120 хиљада запослених и те прегледе неко треба да плати, па је вероватно утврђено да је скупо", сматра Попов.

Да треба вратити обавезан годишњи преглед, једино је у чему се слажу и родитељи и просветни радници и министарство, али то не решава проблем заражених ученика другог разреда школе "Краљ Петар Први".  (РТС)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #11 послато: Септембар 02, 2012, 05:51:22 »

Тиграсти комарци стигли и до Србије

Непознаница - Стручњаке највише брине чињеница да међу потврђеним и сумњивим случајевима има и оних који нису напуштали земљу. Епидемиолог Тиодоровић: Болест се не преноси са човека на човека, али се може пренети трансфузијом крви
Међу пацијентима у Србији код којих је потврђена грозница Западног Нила (о чему је наш лист јуче ексклузивно писао), коју преносе такозвани азијски тиграсти комарци, има и оних који се нису макли ван граница наше земље, што може да укаже на то да је ова врста инсеката доспела и до нас, сазнаје Пресс у здравственим круговима.

Од овог опасног вирусног обољења до сада је оболело петоро особа (потврђени случајеви), док се за 12 сумња да су заражени и ти људи су на посматрању.Пацијенти из Војводине

Пошто у Србији званично нема тиграстих комараца, у први мах се претпостављало да су се сви оболели заразили у Грчкој, где су летовали. Међутим, према најновијим информацијама, грозницу Западног Нила неки су добили и у нашој земљи. Како смо успели да сазнамо, засад су то особе из Војводине.

На наше питање да ли је могуће да међу зараженима има и таквих, професор др Олга Дуловић, специјалиста инфектолог са Клинике за инфективне и тропске болести КЦС, одговорила нам је потврдно.

- Има и оних који се нису кретали ван Србије - казала је проф. др Дуловић, док епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић потврђује да је то реално.

Он објашњава да према званичним подацима у нашој земљи нема тиграстих комараца, али упозорава да је Србија окружена њима, због чега би биолози требало да буду опрезни.

- Осим у Грчкој, има их и у Хрватској, Црној Гори, Македонији, Албанији, Турској, Тунису, Египту... Једино их званично немамо ми, БиХ и Мађарска. У Хрватској, Црној Гори и Македонији откривени су чак и комарци који преносе денга грозницу, док је у Турској и Грчкој и маларија потврђена - навео је проф. др Тиодоровић.

С обзиром на то да летња сезона још траје и да су ови инсекти настанили управо летовалишта у којима борави доста туриста, он свима препоручује да се придржавају савета лекара - да секлоне стајаћих вода, подручја где има тиграстих комараца, мажу заштитним средствима...

- Не треба стварати панику, али треба рећи људима како да поступају - каже он.


Према речима нашег саговорника, грозница Западног Нила је први пут сада и званично потврђена код нас:

- Грозницу преносе уједи женке комараца. Оне се хране крвљу, а мужјаци воћним соковима. У 80 до 90 одсто случајева грозница Западног Нила прође неопажено, без икаквих симптома. Особа евентуално осети умор, нерасположење и благу температура, а томе ретко ко поклони пажњу. Око 15 одсто оболелих има такозвану средњу клиничку слику, праћену грозницом, температуром, главобољом, мучнином, док остатак добије менингоцефалитис. Таква тешка клиничка слика углавном задеси хроничне болеснике, а највише оне са кардиоваскуларним болестима.

Најгоре у Африци

Смртност од ове грознице, која је од почетка године до краја августа у САД однела 66 живота, у Европи је мања од, на пример, Африке.

- Важно је истаћи да се болест не преноси са човека на човека ни ваздушно, ни храном, а ни сексуалним путем, али се може пренети трансфузијом крви - напоменуо је проф. др Тиодоровић.

Грозница Западног Нила се у већини случајева завршава потпуним опоравком, после неколико недеља или месеци. Против ње не постоји специфична терапија, нити вакцина.

Због појаве ГЗН, како сазнајемо, свим заводима и институтима у земљи Институт "Батут" је пре три дана послао још један допис, иако им је и почетком августа од те здравствене установе стигло упутство за такозвано успостављање надзора над овом грозницом.

Како смо већ објавили, први оболелили од ГЗН у Србији су потврђени претпрошле недеље. Од оболелих код којих је вирус потврђен, две особе су из Београда а две су из Панчева, док су остали из градова широм Србије.


(Љубинка Рачић, Пресс)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #12 послато: Септембар 02, 2012, 05:58:32 »

 На све што нас је до сада стрефило, још нам само ово фали Шокиран

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #13 послато: Септембар 02, 2012, 09:34:43 »

..а можда је и ово још један "случај" попут оног "птичијег" грипа, "лудих" крава и слично. Америма опет затребало тржиште за продају неког "спасоносног" лека  па коме ће, него нама (попут оних вакцина). Сада је Славица Ђукановић министра здравља, и то би могло глат за њих да се одради. Она увек "лепо сарађује" са свима који желе да науде нашем народу Тужан

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #14 послато: Септембар 04, 2012, 01:07:27 »

"Западним Нилом" заражена 21 особа


У Институту "Торлак" потврђен вирус "западног Нила" који преносе тиграсти комарци. До сада једна особа преминула, стање осталих се прати. Период инкубације до две недеље од убода

ГРОЗНИЦУ "западног Нила" у Србији има 21 особа, док је један пацијент од ове опаке болести преминуо. Ово су у понедељак потврдили надлежни у Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак". Сви заражени смештени су на инфективне клинике и њихово стање се прати.Према званичним подацима Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут”, до 1. септембра, грозница “Западног Нила” лабораторијски је потврђена код шест пацијената, са једним смртним исходом. Главни симптоми су грозница, мучнина, повраћање и главобоља. Најтежи случајеви имају упалу мозга и можданих овојница. Период инкубације до две недеље

- Осим једне особе са сталним пребивалиштем у Немачкој, остали оболели нису путовали у иностранство, у последње две недеље - каже др Јелена Обреновић, епидемиолог и шеф Одељења за превенцију и контролу заразних болести Института “Батут”. - Ради се о људима са територије Јужнобанатског округа, њих троје и три особе из Београда. Просек старости је од 52 до 82 године, и сви су имали неуроинвазивни облик болести - менингитис. У референтну лабораторију у “Торлаку”, достављени су узорци 23 пацијента, који су смештени на инфективним одељењима. Сумња је одбачена код пет случајева, а 12 особа је највероватније заражено. Неки од ових пацијената боравили су у Грчкој, Македонији и Црној Гори.

Према речима др Обреновић, за сада не постоје елементи који би указали на евентуално епидемијско јављање болести, већ се ради о спорадичним случајевима.

- Сезона активности комараца је при крају, а у наредном периоду, у сарадњи са другим институцијама, спроводиће се активности како би наредну сезону дочекали спремнији - објашњава др Обреновић.

Основни начин преношења болести изазване вирусом Западног Нила јесте убод зараженог комарца. Они се инфицирају приликом сисања крви оболелих птица. Вирус се не преноси међу људима путем контакта.

Како каже наша саговорница, грозница "Западног Нила" спада у претеће болести у Европи, чија је учесталост у последње две деценије порасла. Климатске промене, интензиван међународни саобраћај, чешће излагање људи дивљим животињама и комарцима само су неки од разлога за настанак и ширење ове болести.

Цитат
ОПАСНИ У СУМРАК И ЗОРУ

НАЈЕФИКАСНИЈИ начин превенције болести изазване вирусом “Западног Нила” је спречити убод комарца:

* Приликом боравка у природи користити средства заштите против убода комараца на откривеним деловима тела

* Носити одећу која покрива ноге и руке

* Не излагати се комарцима у сумрак и у зору

* Користити заштитне мреже против комараца на вратима и прозорима

* Најмање једном недељно испразнити воду из саксија за цвеће, канти, буради, лименки и посуда за храну и воду кућних љубимаца


вечерње НОВОСТИ
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #15 послато: Септембар 04, 2012, 20:02:10 »

ОПРЕЗ! Тиграсти комарци вребају из мочвара, са река и са сплавова!

Опасни вирус не преноси се контактом међу људима, а особа се може заразити само ако ју је ујео заражени комарац. Тиграстих комараца у Србији има и они се углавном налазе у мочварним деловима и зато треба бити обазрив приликом одлазака на реке, сплавове или на пецање

Тиграсти комарац


Од вирусног обољења грозница Западног Нила на Клиници за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије 13. августа умрла је жена из Панчева стара око 60 година, а још 21 пацијент инфициран је овим вирусом, каже за Телеграф заменица директора Клинике за инфективне и тропске болести Олга Дуловић.- Клиничка слика може бити од упале мозга до благе летње инфекције – указала је Дуловићева и додала да нико од оболелих није био у земљама где је болест већ забележена, већ да се болест развила у Србији.

Докторка каже да се болест манифестује на више начина, тако што оболели имају слику енцефалитиса и лекари то брзо препознају, али обољење се може јавити и код оних код којих се не јавља слика енцефалитиса.

- Болест карактерише упала мозга (енцефалитис) и нема никаве назнаке по којима се разликује од осталих енцефалитиса, због чега је важно да се ураде лабораторијске анализе на основу чијих резултата се потврђује болест – објашњава она.

Опасни вирус, којег преносе тиграсти комарци, не преноси се контактом међу људима, а особа се може заразити само ако ју је ујео заражени комарац, док се симптоми болести јављају за три до 14 дана после убода.

Код око 80 одсто инфицираних људи ово обољење протиче без симптома, док остатак има благу клиничку слику.

Поред грознице и главобоље, у клиничкој слици долази до појаве укочености врата, дезоријентације, коме, премора, конвулзија, мишићне слабости и парализе. Озбиљне неуролошке манифестације укључују атаксију, односно губитак координације мишићних покрета, запаљење кичмене мождине.

Болест се не преноси са човека на човека, али се може пренети трансфузијом крви, упозорава епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић.

- Грозницу преносе уједи женке комараца. Оне се хране крвљу, а мужјаци воћним соковима. У 80 до 90 одсто случајева грозница Западног Нила прође неопажено, без икаквих симптома. Особа евентуално осети умор, нерасположење и благу температура, а томе ретко ко поклони пажњу. Око 15 одсто оболелих има такозвану средњу клиничку слику, праћену грозницом, температуром, главобољом, мучнином, док остатак добије менингоцефалитис. Таква тешка клиничка слика углавном задеси хроничне болеснике, а највише оне са кардиоваскуларним болестима – објашњава он.

Грозница Западног Нила се у већини случајева завршава потпуним опоравком, после неколико недеља или месеци. Против ње не постоји специфична терапија нити вакцина.

Како Телеграф незванично сазнаје, на Клинике за инфективне и тропске болести примљено је више од 21 пацијента са симптомима овог обољења.

- Примљено је више од наведених 21 пацијента за које се сумња да су инфицирани овим вирусом, али се морају урадити све неопходне анализе да би се могла са тачношћу констатовати болест и отпочети са њеним лечењем – каже наш саговорник из клинике.

Епидемиолог Вељко Ђерковић каже за Телеграф да у Србији постоје шарени комарци и да се њихов ујед нимало не разликује од уједа обичних комараца и додаје да нема могућности од избијања неке велике епидемије, али "да свакако треба да водимо рачуна".

- Разлога за панику нема! Тиграстих комараца у Србији има и они се углавном налазе у мочварним деловима и зато треба бити обазрив приликом одлазака на реке, сплавове или на пецање – каже он.

(Д.З. / М.Л., Телграф)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #16 послато: Септембар 05, 2012, 01:07:00 »

Вране сејале заразу


Инфициране птице главни кривци за појаву вируса ”западни Нил” у нашој земљи. Болест за сада потврђена код 23 пацијента, док је под сумњом неколико десетина особа. Болест преносе и буве
ПРЕЦИЗНИХ података о броју заражених вирусом "Западни Нил" који би наредних дана могли да се суоче са тешким обољењима, у Србији нема. Болест је, засад, потврђена код 23 пацијента, док је због сумње на инфекцију хоспитализовано неколико десетина особа широм Србије, а једна особа из Панчева је преминула. Стручњаци, ипак, тврде да разлога за панику нема.

На Клиници за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије смештено је двадесетак пацијената због сумње да су оболели од вирусног енцефалитиса, док је код двоје болесника та болест и доказана, објаснила је проф. др Олга Дуловић, заменик директора Клинике.

- Код ових пацијената очекују се резултати како би се утврдило да ли су и они заражени тим вирусом, а за поједине анализе потребно је и до две недеље - рекла је проф. др Дуловић.

- Грозницом "Западног Нила", током јула и августа, у Србији су заражене 23 особе, поред оних који су сада хоспитализовани и за које вирус још није потврђен. Половином августа преминула је жена из Панчева која је лечена у овом граду, а потом на Клиници за инфективне и тропске болести. Највећи број заражених није путовао у пределе у којима је било инфицираних попут Грчке.

Вирус "Западни Нил", како објашњавају стручњаци, био је локални, али се преко птица и инсеката проширила и на друге земље.

- Нису у питању никакви тиграсти или туфнасти комарци, већ су то наши домаћи, који су се овде и излегли - каже за "Новости" Босиљка Ђуричић, професор на катедри за заразне болести животиња Ветеринарског факултета у Београду. - Сви комарци који боду и сишу крв преносе инфекцију. И буве могу да је пренесу. Инфицирани извор инфекције у природи су птице из рода врана. Вирус код нас у природи има активно присуство већ две године.

Да је кућни комарац главни "кривац" за случајеве грознице "Западног Нила", за "Новости" је потврдила и др Босиљка Кртинић, стручњак за комарце из новосадске "Циклонизације".

- Тиграсти комарац је кључан у преношењу "Денга" и "Чикунгуја” грознице, а вирус "Западног Нила" последњи је на списку болести које би он преносио - објашњава др Кртинић. - Научним студијама доказано је да је преносник ове заразе кућни комарац. Његова станишта су канали, баре, мање водене површине, дворишта и влажни подруми. Основни резервоар вируса "Западног Нила" су птице.

Према речима др Бојане Гргић, епидемиолога Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут", вирус се у телу птица умножава и присутан је у њиховој крви два до три дана и комарац може да се зарази само у том периоду. Заражени инсект преноси инфекцију на потомство, али и на животиње и људе.

Цитат
ЗАПАЉЕЊЕ МОЗГА НАЈТЕЖЕ


Професорка Дуловић саветује грађанима да, уколико примете неке симптоме као што су главобоља, висока температура, отекле жлезде и поспаност, да се јаве лекару. Најтежа форма вирусног енцефалитиса је запаљење мозга.
 (Ј.Су.- Н.С. Новости)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #17 послато: Септембар 06, 2012, 02:55:13 »

Министарка: Нема панике због појаве грознице


Министарка здравља Славица Ђукић-Дејановић оценила је да нема разлога за панику због појаве грознице Западног Нила јер она у Србији нема епидемијски карактер, као и због тога што у надлежним институцијама постоје потребни реагенси.


Славица Ђукић Дејановић: Треба се добро информисати о грозници Западног Нила


Ђукић-Дејановић каже да такав тип разбољевања постоји у Србији и у региону али да у овом делу света он нема епидемијски карактер.

"Ради се о грозници која за 80 одсто заражених иде без симптома, док 20 одсто оболи, најчешће од благих форми попут температуре или малаксалости од неколико дана. Нажалост, постоје и тежа обољења попут запаљења можданих опни или ткива", рекла је она.

Према њеним речима, постоји разлог да се подигне степен позорности, али се не ради о нивоу који треба да изазове панику.

"Паника није циљ, циљ треба да буде информисаност", рекла је Славица Ђукић-Дејановић.  (Бета, Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #18 послато: Септембар 06, 2012, 06:41:29 »

За разлику од речи којима нас "утеши" министарка здравља, информације о овоме су врло алармантне, најављује сутрашњи "Блиц". Имамо вест да је ВЕЋИНА од 20 оболелих који су смештени у Клиници за инфективне болести КЦС, у коми због упале мозга ШокиранСачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #19 послато: Септембар 12, 2012, 18:38:25 »

Nema epidemije Zapadnog Nila
Izvor: Tanjug

Beograd -- Nema opasnosti da bi virus Zapadnog Nila mogao da ima epidemijski karakter, ukazuju stručnjaci. Na infektivnoj klinici u Beogradu trenutno se leči 36 bolesnika.

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti prof dr Dragan Delić kaže da 36 bolesnika imaju kliničku sliku koja liči na virusni encefalitis, a da je kod sedam njih dokazano da su oboleli. Kod tri pacijenta dokazano je da je uzrok smrti virus Zapadnog Nila, dok se za još dva pacijenta koja su preminula u međuvremenu očekuju nalazi.

On je podsetio da svetski stručnjaci ukazuju da 27 virusa ima epidemijski potencijal, a da je među njima i virus Zapadnog Nila, enterovirusi, koksaki i drugi virusi...

Delić je ukazao da se prošle godine lečilo 59 bolesnika sa virusnim encefalitisom i da nema razloga za paniku, ali da je važan oprez i da se obrati pažnja na simptome koji mogu ukazati na to oboljenje.

On je rekao da pojava tog virusa ne predstavlja iznenađenje i da se on mogao očekivati i u Srbiji budući da se krajem devedesetih godina pojavio u zemljama regiona pa je bilo očekivano da će se ta infekcija kad-tad pojaviti i u ovoj sredini.

Delić je dodao da se može očekivati pojava novih virusa jer oni promenama i mutacijama mogu ući u populaciju.


http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=09&dd=12&nav_category=12&nav_id=642535


Нема епидемије Западног Нила,али зато има епидемије ЖУТИЦЕ!

Цитат
Epidemija žutice u Aleksincu
Izvor: Tanjug

Aleksinac -- Načelnik epidemiološke službe u Aleksincu Rodoljub Živadinović rekao je da je u toj opštini danas proglašena epidemija žutice tipa A.
Do sada je, prema njegovim rečima, registrovan 21 slučaj oboljevanja.

Najviše obolelih je iz sela Mozgovo u aleksinačkoj opštini, a na području opštine preduzimaju se zaštitne mere kako se ta bolest prljavih ruku ne bi širila.

Direktor Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra u Nišu prof. dr Žarko Ranković rekao je Tanjugu da se na toj klinici leči 14 pacijenata obolelih od žutice tipa A.

Iz sela Mozgovo je 10 pacijenata, jedan je iz sela Donji Ljubeš, a tri pacijenta su iz Aleksinca, kazao je Ranković.
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=09&dd=12&nav_category=12&nav_id=642487
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #20 послато: Октобар 19, 2012, 18:17:59 »

Врање: Епидемија непознатог узрока?


У Владичином Хану данас је проглашена епидемија непознатог узрока, у којој је до данас регистровано 40 оболелих и осам хоспитализованих пацијената.


У току је епидемиолошко испитивање


Завод за јавно здравље у Врању, који је прогласио епидемију, није у саопштењу навео о којој би врсти болести могло да се ради, нити које тегобе имају оболели, него је јавност обавестио речима "проглашена је епидемија неидентификоване етиологије".

У току је епидемиолошко испитивање и истраживање епидемијског јављања у насељу, породицама оболелих и Дому здравља у Владичином Хану, и епидемиолошко истраживање узрочника, извора и путева преношења заразе.

Епидемиолошким испитивањем обухваћено је и Јавно комунално предузеће Водовод у Владичином Хану, уз контролно мерење хлора у градском водоводу.

(Бета, Вести)


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #21 послато: Октобар 19, 2012, 18:28:12 »

Још су неке агенције  пренеле ову вест, готово алармантно,

Цитат
АЛАРМАНТНО: Проглашена епидемија у Врању, узрок болести људи непознат!

У Владичином Хану проглашена епидемија непознатог узрока у којој је до данас регистровано 40 оболелих и осам хоспитализованих пацијената

(Телеграф)


Цитат
"проглашена је епидемија неидентификоване етиологије".

Да ли је поново у питању неки  нови "птичији грип" или...


...али ако је за утеху, овако о "случају" извештава телевизија Врање,

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=hcOlUiEYzFM" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=hcOlUiEYzFM</a>

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #22 послато: Октобар 22, 2012, 23:30:58 »

Ешерихија коли узрочник епидемије


У бунарској води у Владичином Хану пронађена ешерихија коли, која је узроковала обољевање 48 људи. Полиција започела истрагу.


Епидемију у Владичином Хану изазвала је ешерихија коли, бактерија фекалног порекла, која је пронађена у бунарској води, показали су резултати анализе Завода за јавно здравље у Врању.

Становници централног дела Владичиног Хана, док је рађена реконструкција водоводне мреже, пили су бунарску воду, па је 48 људи оболело. Сви су на кућном лечењу.

Завод је саопштио и да је вода у локалном водоводу у селу Богошеву код Владичиног Хана, намерно контаминирана и није за пиће. Овај случај није повезан са епидемијом.

Полиција истражује, а обавештено је и тужилаштво.

(РТС)
***


Добро је, када се зна шта је у питању. Још када би могао да се открије ко је "узрочник" тровања локалног водовода.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #23 послато: Октобар 25, 2012, 03:37:12 »

Полиција открила тровача сеоског бунара код Владичиног Хана

ВРАЊЕ - Полиција у Владичином Хану за два дана ће саопштити име осумњиченог који је фенолом затровао водовод у селу Богошеву - изјавио је Драган Стаменковић, портпарол врањске Полицијске управе.


Владичин Хан: Грађани да користе градски водовод, а не бунаре

Шест домаћинстава у Богошеву код Владичиног Хана избегло је смрт или трајне здравствене последице јер на срећу нису пили воду из сеоског изворишта затровану фенолом 19. октобра јер су приметили да је она променила боју и мирис.


Начелник Службе за пријем и збрињавање ургентних стања у врањском Здравственом центру др Љубиша Стојиљковић наглашава да је фенол веома опасан за здравље.


- Фенол је растварач и веома је опасан за људе јер делује као жива сода. Ко попије воду затровану фенолом, може да изгуби живот. Уколико пацијент остане жив 48 часова, имаће трајне здравствене последице, јер фенол разара ћелије
- истакао је др Стојиљковић.


У Владичином Хану и даље је дежурна тема епидемија, у којој је због воде заражене ешерихијом коли у бунару у Улици владике Пајсија цревне инфекције имало 48 мештана. Здравствене тегобе имало је и дванаесторо деце. Директор Завода за јавно здравље у Врању др Ержика Антић јуче је изјавила да су под контролом 44 особе оболеле од заражене воде.

- Стручне службе врањског Завода за јавно здравље и даље су на терену у Владичином Хану. Препоручили смо руководству локалне самоуправе да забрани коришћење воде из градских бунара и изворишта у Богошеву - рекла је др Антић.


Мештани Богошева приметили 19. октобра да је вода у бунару променила боју и мирис


Епидемиолог из Врања др Горан Ристић рекао је да је у Владичином Хану и даље на снази епидемија због заражене воде. Он је поново упозорио да постоји опасност од појаве хепатитиса А узрочника заразне жутице. У Заводу за јавно здравље кажу да се и даље јављају људи који се жале да имају високу температуру, мучнину, нагон на повраћање и крваву столицу.

- Забранили смо употребу воде из бунара у Улици владике Пајсија и из локалног водовода у Богошеву. Апелујемо да грађани Владичиног Хана искључиво користе воду из градског водовода која је исправна за пиће. Ко надаље пије воду из бунара и других изворишта, сам сноси одговорност за евентуалне здравствене последице - каже Горан Младеновић, председник општине Владичин Хан.

(Веселин Пешић, Блиц)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #24 послато: Новембар 14, 2012, 05:53:43 »

Жутица напада


У селу Дреновац код Параћина од краја септембра до данас регистровано је 11 случајева заразне жутице, односно хепатитиса типа А и може се очекивати још оболелих, потврдио је епидемиолог Завода за јавно здравље у Ћуприји Горан Радовановић.На препоруку Завода за јавно здравље Штаб за ванредне ситуације општине Параћин наложио је санитарно хигијенске мере заштите од епидемије, као што је одржавање личне хигијене јер се зараза преноси директним контактом прљавим рукама.

"Предузете су и мере да буде обезбеђен пијаћа вода за становнике из угроженог подручја, а такође треба да буде појачан надзор дистрибуције хране", казао је Радовановић агенцији Бета.

Међу оболелима нема деце иако је једна од заражених особа радница дечјег вртића у том селу.

Код пет особа је лабораторијски потврђен хепатитис типа А, док је код осталих присутна клиничка слика и долазе из угроженог подручја.

Према речима Радовановића, једини могући извор заразе је човек.

"У овој епидемији иницијални случајеви су у вези са жутицом у селу Мозгово код Алексинца. Ми смо добили информацију од Републичког института за јавно здравље 'Батут' из Београда да је на територији општине Алексинац дошло до заразе на породичном слављу на коме су била присутна и лица из Дреновца", објаснио је Радовановић.

Они који имају озбиљнију клиничку слику су хоспитализовани на Одељењу за инфективне болести Опште болнице у Ћуприји.

На подручју Поморавског округа епидемије заразне жутице није било 12 година, а зараза се циклично јавља на шест до седам година тако да су епидемиолози и очекивали да дође до епидемије.

Радовановић наводи да није реч о болести која оставља последнице на организам човека јер се јетра регенерише.   (Бета, Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #25 послато: Новембар 14, 2012, 05:57:08 »

Цитат
На подручју Поморавског округа епидемије заразне жутице није било 12 година, а зараза се циклично јавља на шест до седам година тако да су епидемиолози и очекивали да дође до епидемије.

Ово и није баш неко објашњење. Више личи на правдање, како је то све ОК и како ето то није ништа страшно, ОЧЕКИВАЛИ су да ће доћи до епидемије,..а зашто су очекивали епидемију, зашто нису превентивно радили да до епидемије НЕ ДОЂЕ!!!

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #26 послато: Новембар 26, 2012, 02:58:02 »

Стигао и вирус са Нила

Разне заразне болести походе и Србију, ове године регистрована једна нова. Откривен у Уганди, сада се обично дијагностикује као грип

ЕПИДЕМИЈА хепатитиса А (заразне жутице) која је регистрована у селу Мозгово на територији општине Алексинац, и у селу Дреновац код Параћина, није необична за ово доба године.


Болест прљавих руку, како се ова зараза у народу зове, јавља се сваке године крајем јесени и почетком зиме, а овај податак, упозоравају стручњаци, говори о томе да лична и колективна хигијена становника Србије није на задовољавајућем нивоу. Истина, и сиромаштво има неку улогу, али би сигурно мање оболелих било само када би редовно прали руке након боравка у тоалету и пре сваког оброка.

И мада се многи згражавају над чињеницом да овакве болести још постоје у 21. веку, тестирања која су рађена у нашој земљи су показала да у популацији одраслих до 60 године мање-више сви имају заштитна антитела против хепатитиса А, што значи да су прележали ову инфекцију. Већином пролази асимптоматски, без жутила беоњача, муке, гађења, тамне мокраће. Манифестна форма јавља се код 10 одсто инфициране деце, и код 30 одсто одраслих. Само од почетка 2012. године Институту за заштиту здравља Србије - Батут евидентиране су 24 епидемије хепатитиса А.

- Заразних болести је било и биће све док има живота на земљи, само се мења њихов репертоар - објашњава професор др Драган Делић, директор Института за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије. - У последњих 20 година изоловано је 30 нових инфективних агенаса, микроорганизама који шире заразне болести, и можда ћемо успети да добијемо неку битку са природом, али не и рат. Рецимо, битку са вариолом смо добили, а чинило се да смо вакцинацијом победили и мале богиње, али се оне, нажалост, опет негде јављају.

Заразне болести нас некако увек изненаде и ухвате неспремне, сетимо се само птичјег или свињског грипа. Ове године први пут смо се срели са новим вирусом - грозницом Западног Нила. Међутим, то што је ова болест први пут доказана у Србији тек сад, не значи да није била присутна и раније, али нису постојали тестови који би то потврдили.

- Тај вирус је доказан још 1937. године у Уганди код животиња, и било је само питање времена када ће та инфекција стићи до нас - истиче др Делић. - Јер потребно је да се створе неки услови, да постоји вирус, па преносиоци инфекције, у овом случају пре свега птице селице, али и друге животиње (коњи, камиле, пси, мачке), и на крају ланца је човек. Инфекцију смо у Србији доказали код 51 особе, али како на 150 оболелих само један има инфекцију централног нервног система, када се и јавља сумња на ову болест, то значи да је око 8.000 имало грозницу Западног Нила, али је инфекција у већини случајева прошла као грип.

Шта нас следеће од зараза очекује, наш саговорник не може ни да претпостави, али напомиње да је најбоља мера заштите од многих оваквих болести - вакцинација.

(Б.Лаћарак, вечерње НОВОСТИ)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #27 послато: Новембар 27, 2012, 21:44:00 »

   Срби су одувек у свађи са сапуном и упорно беже од њега.
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #28 послато: Јануар 15, 2013, 01:27:07 »

Вратио се свињски грип


У Институту ”Торлак”, после А(Х3) и типа Б, изолован и пандемијски сој вируса инфлуенце који је имао велику смртност. Оболело 9 пацијената и 4 здравствена радника КБЦ Звездара, не очекује се масовност


СВИЊСКИ грип се вратио! Вирус А(Х1), који је пре три сезоне изазвао пандемију, изолован је у вирусолошкој лабораторији Института ”Торлак” у узорцима два пацијента лечена на Одељењу пулмологије у Клиничко-болничком центру Звездара. До сада је оболело девет пацијената који су били на болничком лечењу и четири здравствена радника КБЦ Звездара. Епидемиолози, ипак, тврде да вирус сада нема исту снагу као када се појавио у циркулацији и не верују да би могао да изазове масовније оболевање.

- Вирус који је изазвао пандемију 2009/2010. године сада има све карактеристике обичног сезонског грипа - каже професор др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог. - То није више онакав вирус о коме се говорило када се појавио. Он није више смртоносан, последице и терапија су уобичајене као и код сезонског грипа.

У Србији су сада, званично, у циркулацији три вируса грипа - пандемијски А(Х1), А(Х3) и вирус типа Б, али епидемије нема.

- Вакцина против грипа за ову сезону штити од сва три вируса која су досад код нас изолована - каже за ”Новости” др Јелена Обреновић, шеф Одељења за превенцију и контролу заразних болести Института за јавно здравље Србије ”Др Милан Јовановић Батут”. - Епидемија у КБЦ Звездара је локализована и нема потенцијал за даље ширење.

Епидемилози процењују да је бар трећина популације имуна на вирус свињског грипа: 149.938 становника је својевремено примило противпандемијску вакцину, још око 400.000 је 2010. и 2011. године заштићено сезонским вакцинама које су садржале и противпандемијски сој, а остали су се ”прекалили” у контакту са вирусом.

- Чињеница је да се вирус сваке сезоне мења и добија друге карактеристике, али код А(Х1) досад нису уочене веће промене због којих би могао да изазове масовно обољењање - каже др Обреновић. - Крај распуста, и завршетак празника, међутим, погодују ширењу грипа, јер смо више у затвореном простору. А, колико ће људи оболети, зависи од колективног имунитета. Вакцинација и у овом тренутку може да помогне. Имунитет се развија за две до три недеље, што значи да за вакцину није касно, с обзиром на то да се код нас од грипа највише оболева у фебруару и почетком марта.

У Европи су у циркулацији исти вируси као и код нас, активност вируса је ниска са изузетком једино Велике Британије где је грип последњих дана ухватио ”залет”. На америчком континенту, међутим, вирус грипа показује ”зубе”. У држави Њујорк, проглашено је ванредно стање, јер је грип ”оборио” 20.000 људи.

Цитат
МАЊЕ ОБОЛЕЛИХ НЕГО ЛАНЕ

ПРЕМА подацима Института ”Др Милан Јовановић Батут” од почетка године је регистровано око 40.000 пацијената са обољењима сличним грипу. То је за 10.000 мање него у истом периоду лане.
  (Б.Радивојевић)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #29 послато: Мај 14, 2013, 23:41:05 »

Све о бактерији која убија у болницама по Србији


Инфектолог и клинички фармаколог из Института за инфективне и тропске болести КЦС, Миомир Пелемиш изјавио је данас да бактерија клостридија у последњих десет година променила ћуд, мутирала и постала патогенија, па је дошло до већег обољевања у целом свету па и код нас.


Он је навео да је клостридија узрочник пролива обично после дуготрајне употребе антибиотика и да је веома важно колико се антибиотици користе, посебно превентивно, да не додје до неке инфекције.


“Ризик је и када користите антибиотик дуже него што је протоколарно прописано. Ако болест треба да се лечи десет дана, а ви користите двадесет, то доприноси поремећају цревне флоре и до настанка различитих обољења па и овог”, наводи др Пелемиш.
 

Пелемиш је нагласио да ако се болест појави, болесника треба изоловати, а особље које га негује мора се придружавати хигијенских мера.


“То подразумева стално прање руку и то прање топлом водом и сапуном, јер се клостридијум најбоље тако уништава, а не алкохолом. Просторије дезинфиковати хлором, јер је познато да се тако најефикасније уништава”, навео је он.
 

Пелемиш је указао да се тежи облици болести, некада са смртним исходом, јављају код особа које дуготрајно користе антибиотике, обично су старије животне доби и хронични болесници.


 
Превенција кроз одржавање хигијене у болницама

Бактерија клостридија


Проф. др Томица Милосављевић, гастроентеролог у Клиничком центру Србија за "Блиц" каже да инфекција овом бактеријом последњих двадесет година почиње да бива озбиљан проблем свуда у свету, нарочито после 2000.године, када су откривене генетски модифковане, промењене бактерије у Канади, Америци, Великој Британији.
 

"Одједаном се појавио велики број инфекција у болницама изазваних клостридијом, најчешће код старих људи, који су претходно били оперисани или су у болницама били дуже време. С обзиром на то да ова бактерија доводи до пролива, пацијенти губе течност, односно дехидрирају, а како је реч о старим људима, код њих лако долази до метаболичке неравнотеже и постепено страдају сви органи", објашњава др Милосављевић.


Он каже да је бактерија један од најчешћих узрочника болничких инфекција, али да је присутна у цреву здравих људи у осам до 15 одсто случајева, а постаје озбиљна код старијих од 65 година, нарочито код узимања антибиотика. Такође, инфекција се може јавити код дужег лежања у болници, претходно рађених операција.
 

"За ову бактерију постоји одговарајућа терапија антибиотицима. У највећем броју пацијенти не умиру због инфекције бактеријом него због општег поремећаја метаболизма. Главни начин борбе са овом бактеријом је превенција кроз одржавање опште и личне хигијене у болницама", каже др Милосављевић.


Цитат
Чекају налазе обдукције

Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић изјавила је јуче да ће се после обдукције знати да ли су смртни исходи код пацијената на одељењу ортопедије Опште болнице у Ужицу везани за епидемију изазвану бактеријом клостридијом.


(Блиц)***


Воде и сапуна, макар имамо сви, једино, да ли се сви сетимо да перемо руке више пута на дан. Нажалост, то је код неких ретка навика.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #30 послато: Јул 30, 2013, 14:37:45 »

Грозница Западног Нила опет у Србији

Грозница Западног Нила поново је у Србији.
Болест која је први пут прошле године регистрована у нашој земљи, а која се преноси убодом зараженог комарца, потврђена је код девет пацијената. Они су смештени на инфективним клиникама у Србији и њихово стање за сада је стабилно.

У последњих 15 дана Грозница Западног Нила потврђена је код пет пацијената који се лече у Клиничком центру Србије. За још седморо чекају се резултати.


Као и прошле године реч је о хроничним пацијентима, старијим од 60 година, а једина разлика је та што нико од заражених није путовао у иностранство, што значи да су вирус добили у Србији.

 

Доктор Драган Делић са Клинике за инфективне и тропске болести каже да је стање пацијената за сада стабилно.


"У овом тренутку њихова ситауција је стабилна, али наше искуство од прошле године, ми смо лечили 52 болесника са неуриоинфекцијама узрокованим овим вирусом, говори да не треба давати преверемене прогнозе. Клинички ток је доста непредвивдљив", рекао је Делић.

Болест може да прође као упала можданица, као менингитис, а да се у даљем току јави енцефалитис, каже Делић и додаје да та упала мозга може да буде различите тежине.

"Са благим поремећајем свести у виду конфузности, али може доћи и до коме, до потпуног губутка свести, са престанком дисања", објашњава Делић.

Овај најтежи облик јавља се ретко, код једног процента оболелих. Инфекција најчешће пролази неприметно, а сваки пети оболели има повишену температуру, болове у мишићима, зглобовима, повраћање. Зато, кажу лекари, делујте превентивно.

Бојана Гргић епидемиолог на Институту "Батут" истиче да треба користити репеленте, одећу дугих рукава.

"Треба носити заштитну одећу, дугих рукава. Уколико то не може, све откривене делове тела треба намазати заштитним средством које ће спречити убадање комарца. Треба избегавати све пределе око река, око воде, са обзиром да та влажна средина погодује комарцима", упозорила је Гргићева.

Вирус се најпре појавио у афричким земљама, али се због промене климе преселио и у друге земље, па и у наш регион. Први оболели у Србији откривен је прошле године почетком јула, а деветоро пацијената је преминуло.

(Вести)***

Баш ме чудило како се већ није појавила нека слична смртоносна болештина, па да и због тога имамо кошмаре, мало нам ових, које нам приређује садашња власт. Од како су "зајахали" на трон, држе нас у свакодневној неизвесности и играју се нашим и живцима и животима.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #31 послато: Октобар 15, 2013, 01:16:34 »

Само што сам се у претходној поруци запитала, "...како се већ није појавила нека слична смртоносна болештина, па да и због тога имамо кошмаре, мало нам ових, које нам приређује садашња власт....., нисам дуго чекала, кад оно,
***


Стршљени "убице" стижу у Србију?!


Стршљени "убице" из Азије, који су у Кини усмртили више од 40 и ранили преко 1.600 људи, ускоро би могли да се нађу и у Србији! Претпоставља се да су ови инсекти стигли у Француску 2004. с испоруком кинеског порцелана и, како кажу стручњаци, готово је сигурно да ће се проширити по целој Европи, те да неће заобићи ни Србију.Овако изгледају уједи азијског стршљена


Стручњаци тврде да овај инсект може да нарасте до пет центиметара у дужину и центиметар у висину, а да му је жаока величине шест милиметара. Међутим, из Завода за биоинсекцитиде кажу да је он у суштини доста мањи.

 
А овако они изгледају


Стручњаци истичу да је овај инсект јако опасан и да може озбиљно да повреди човека, а да се његов убод пореди чак с "ужареним ексером који улази у тело".

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=VLjRZJcnQBI" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=VLjRZJcnQBI</a>


Претпоставља се да му одговара европска клима и да зато може да се "досели" у скоро сваку европску земљу.


Наводно може да нарасте до 5cm у дужину и 1cm у висину, а да му је жаока величине 6mm


 
Ипак, биолог Иван Алексић сматра да стршљени који насељавају Далеки исток не могу преживети у Србији и да нема опасности од њихове најезде.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=B6_T9eiW7CE" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=B6_T9eiW7CE</a>


 
Убод стршљена у основи није смртоносан. Изузетак чине људи који су алергични, као и код убода или угриза свих других инсеката. Код убода у подручју уста и грла треба се свакако обратити лекару због опасности од отицања. Да би живот био угрожен, било би потребно више од 500 интензивних стршљенових убода. Како убада само око 10% стршљенова једног гнезда, овај број се никад не достиже.

Ипак, алергијске реакције на уједе ових инсеката јако су опасне, чак и када су у питању "обични стршљенови". Тако се већ неколико пута ове године догодило да је неко преминуо од уједа стршљена.


(Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #32 послато: Новембар 08, 2013, 09:31:38 »

АЛАРМАНТНО: Београду прети раст броја оболелих од туберкулозе!


Представници репрезентативних синдиката Градског завода за плућне болести и туберкулозу саопштили су данас да се навршава година дана откако је затворена једина установа оваквог типа у Београду и упозорили да граду прети повећање броја оболелих, јер контрола туберкулозе од тада "није на неопходном нивоу".


-Последице нефункционисања Завода довешће неминовно до пораста броја оболелих од туберкулозе који ће се, због специфичности обољења, регистровати у месецима који долазе, наведено је у саопштењу Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити и Синдиката медицинских сестара и техничара у Заводу.

Оцењујући да установа са традицијом од готово пола века не ради "исхитреном и тенденциозном одлуком", они су прецизирали да је "одлуку о затварању, политички обојеном, економски мотивисаном, потписало тзв. стручно лице у униформи грађевинског инспектора Града Београда".

Синдикати су навели да се "у образложењу одлуке наводи да прети урушавање зграде, те да је као таква небезбедна. Показаће се касније да на постојећим темељима и стубовима може да се надзида и спрат више".У саопштењу се подсећа да су "градске власти предлагале рушење ‘оронуле’ зграде, привремено исељење запослених и на простору садашње зграде зидање нове зграде (читај стамбено-пословни објекат)".
Истичући да "руководство куће делује инертно и незаинтересовано" и да су запослени, "увидевши неизвесну сопствену судбину и судбину Завода", почели сопствену битку за опстанак, синдикати истичу да су, под њиховим притиском и уз помоћ пријатеља куће, одобрена средства за радове на санацији половине зграде, "која би одмах могла и да се користи за пријем пацијената и сасвим коректан рад Завода".

-Радови су завршени у септембру и када смо помислили да смо ухватили зелену грану на нивоу града су почела препуцавања и пребацивање лоптице са једне на другу установу око тога у чијој је надлежности пријем зграде и давање дозволе за наставак рада.

"Тако Завод и даље не ради", упозорили су синдикати, апелујући на медије да их подрже у борби да се та ситуација коначно реши, у интересу пацијената.


(Правда)***


Језиво!!! Све горе од горег.Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #33 послато: Новембар 27, 2013, 05:00:34 »

Зашто болнице не могу да се реше клостридије

За сузбијање ове бактерије неопходни су бржа дијагноза, изоловање оболелих и спровођење противепидемијских мераОве године пријављено 16 епидемија клостридије: ужичка болница (Фото С. Јовић)


Здравство Србије не може да се реши бактерије клостридије (Clostridium difficile),која постоји у скоро свим нашим клиникама. Међутим, оно што може да се уради јесте да се строгом и детаљном применом противепидемијских мера смањи број оболелих и умрлих од последица ове инфекције, као што је то учињено у развијеним земљама.

Ово је порука инфектолога и гастроентеролога, доцента др Милоша Кораћа са Клинике за инфективне болести Клиничког центра Србије, који важи за једног од највећих стручњака и познаваоца ове бактерије.

Нови случајеви петоро оболелих, од којих је једна осамдесетогодишња пацијенткиња у тешком стању у ужичкој болници, актуелизовали су поново и причу о овој бактерији, али и питања како се коначно са њом изборити. По расположивим подацима из Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут” до 22. новембра у 16 епидемија пријављена су 103 оболела док је смртност у овим случајевима била 15 одсто.

Др Кораћ подсећа да је клостридија веома отпорна и да нико у свету није успео да је се реши у потпуности, али су успели да смање број оболелих и умрлих. У Шкотској су, на пример, увели изузетно строге мере дезинфекције и знатно смањили број оболелих, али њих ипак и даље има. У Словенији се већ годинама одржава симпозијум где се прича само о клостридији.

Наш саговорник додаје да је у Србији проблем што се заштитних мера у свим здравственим установама не придржавамо довољно. Ово објашњење, међутим, тешко се прихвата када јавност сазна да је неко у болници оперисао кук, а да ја затим „зарадио” бактерију и умро. Као неки стални алиби надлежних доживљава се објашњење да је реч о бактерији која мучи све светске болнице.

– Није реч ни о каквом алибију, та бактерија је постојала и раније, али се променила и постала много отпорнија. Никада неће бити искорењена и то је поента приче. Поменути пацијент на ортопедији није умро од бактерије, него зато што је био непокретан и што је добио дијареју, а погоршало му се опште здравствено стање и раније хроничне болести. То су углавном шлогирани или стари људи – каже наш др Кораћ.

Он истиче да од компликација ове инфекције умиру пацијенти и усред Лондона. Ова бактерија је тренутно водећи изазивач болничких инфекција у целом свету, а не само код нас. На другом месту је такозвана метицилин резистентна стафилокока (МРСА), која је била страх и трепет у болницама.

У почетку појаве ове инфекције 2001. године смртност је, на пример, у Канади била 16 одсто, а у међувремену је опала у целом свету. На Клиници за инфективне болести КЦС-а, где се лече најтежи случајеви из целе Србије, проценат смртности креће се око осам одсто у односу на број лечених пацијената. На Инфективној клиници годишње има око 120 оболелих од клостридије и највећи број буде излечен.

Шта српско здравство мора да предузме да се избори са клостридијом на ефикаснији начин?

– Прво лекари морају да препознају да је реч о обољењу изазваном овом бактеријом, што значи да на њу посумњају код сваког пацијента са учесталим слузастим столицама и повишеном температуром, нарочито код оних болесника који су били оперисани и који су примали антибиотике. Друго, када се болест препозна, треба одмах започети лечење болесника и изоловати га, јер се тиме смањује опасност по друге болеснике. Трећи корак јесте да се у тој здравственој установи спроведу противепидемијске мере: детаљно прање водом и сапуном и дезинфекцијом хлорним препаратима – одговара др Кораћ.

Компликације болести су парализа и перфорација црева.
По речима нашег саговорника, пацијенти умиру или од ових компликација или због метаболичког дисбаланса, то јест дехидрираности и онда, као у ланцу, почињу да попуштају органи један за другим. У највећем броју случајева реч је о пацијентима са можданим ударима, тешким хроничним обољењима и старим људима.

Неверицу изазива то што се до сада умирање од ове бактерије није пријављивало, иако је она већ годинама присутна у нашим болницама, али сада се евидентира сваки оболели и умрли пацијент. Нешто слично нам се догодило и са инфекцијама вирусом „западног Нила” који преносе комарци.

(О.Поповић)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #34 послато: Мај 23, 2014, 04:24:53 »

Прети грозница са Нила

Повећане шансе да избију епидемије, највећи ризик тамо где не ради водовод. Велике водене површине погодују ширењу заразе коју преносе комарци


АКО се становништво у поплављеним подручјима буде придржавало препоручених хигијенских мера, епидемије после поплава, бар оне цревних болести, могу да се избегну, тврде епидемиолози. Али, тамо где већ данима нема воде, па чак и где је стигла само техничка, која може да се користи једино за тоалете, тешко је одржавати хигијену на завидном нивоу. Стомачне епидемије, ипак, могу да се "задрже" као локалне, а оно што највише, чак и међу стручњацима, ствара зебњу, јесте опасност од грознице Западног Нила: антивирусни лек не постоји, а код пацијената с најтежом формом болести може да се делује само симптоматском (корективном) терапијом.


И без поплава, прошле године су у Србији са најтежом клиничком сликом ове болести - запаљењем мозга и можданих овојница - регистрована 243 оболела, од којих је 35 умрло.

- Сада има много водених површина, топло је, а то погодује комарцима - упозорава професор др Драган Делић, директор Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије и председник Републичке комисије за заштиту становништва од заразних болести. - То може да буде велики проблем. Цревне инфекције лако се препознају и лече, са хепатитисом А и Е, који се уобичајено јавља после поплава, такође, не очекујемо никакве проблеме у дијагностици и терапији. Али, хендикепирани смо када је у питању грозница Западног Нила, болест се у одређеним случајевима врло брзо развија до најтеже форме, а постоји само корективна терапија.

Само на Инфективној клиници КЦС лане су лечена 182 пацијента са најтежом формом ове болести, а проф. Делић каже да се процењује да је било бар 1.000 инфицираних.

- Ситуација настала услед поплава и евакуације становништва из угрожених подручја представља свакако висок епидемиолошки ризик за појаву епидемија заразних болести - каже магистар Бојана Гргић из Одељења за превенцију и контролу заразних болести Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“. - На основу званичних извештаја, који се из мреже института и завода за јавно здравље достављају сваког дана, засада се бележе појединачни, изоловани случајеви оболевања од цревних заразних болести. Они су испитани и међу њима није утврђена епидемиолошка повезаност. Оболели су изоловани како би се спречило ширење инфекције, и медицински збринути.

Докторка Гргић каже да је у два колективна центра забележена и појава вашљивости, али су у оба центра ове особе изоловане и подрвгнуте одговарајућем лечењу.

Опасност од зараза трајаће наредна два-три месеца. Епидемиолози апелују на становништво да избегава контакт с прљавом водом и да никако сами не уклањају угинуле животиње.

У току ове вандредне ситуације формирано је тело на националном нивоу, у надлежности Министарства пољопривреде и заштите животне средине - Сектора за ветерину, које ће координисати активности дезинфекције, дератизације и дезинсекције (ДДД) на поплављеним подручјима.

На терену ће радити и екипе института и завода за јавно здравље. После детаљног механичког чишћења (уз обавезну примену опреме за заштиту руку, лица и горњих дисајних путева, косе и заштитне обуће) и прања свих захваћених површина, дезинфекција се спроводи искључиво хлорним препаратима.

(Б.Радивојевић, А.Крсмановић)***


Чим се мало стиша ово око поплава, бомбардоваће нас са алармантним информацијама у вези оболелих...
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #35 послато: Новембар 03, 2016, 04:39:41 »

Мислила сам да је ова тема пала у заборав и да нећу имати "материјала" да је "оживљавам", али да ли је тако  Шокиран

***ОПAСНО – ‘БАТУТ’ ИЗДАО ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ:
 Србији због миграната прети пегaви тифус


Код избеглица у прихватилиштима у Шиду, Београду, Суботици и Прешеву појавиле се телесне ваши, које преносе бактерије изазиваче пегавог тифуса. У "Батуту" спроводе хитне превентивне мере да се спречи евентуална епидемија.Србији због миграната прети опасност од епидемије пегавог тифуса, упозоравају епидемиолози. Институт за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" саопштио је  да су код избеглица  прихватилиштима у Шиду, Суботици, Београду и Прешеву пронађене телесне ваши, познате по томе што у себи носе бактерију изазивача пегавог тифуса рикецију провазеки.

Према речима епидемиолога, ситуација није толико алармантна све док се не појави први оболели од те болести, који би био извор инфекције преко телесних ваши. Због тога се већ спроводе хитне превентивне и противепидемијске мере у прихватилиштима, како би се прегледали мигранти и спречио ризик од ширења заразе.

Према речима епидемиолога, ситуација није толико алармантна све док се не појави први оболели од те болести, који би био извор инфекције преко телесних ваши. Због тога се већ спроводе хитне превентивне и противепидемијске мере у прихватилиштима, како би се прегледали мигранти и спречио ризик од ширења заразе.


ХИТНИ ПРЕГЛЕДИ

Како је саопштио "Батут", у спровођење превентивних мера укључени су Министарство здравља, Комесаријат за избеглице и локалне здравствене установе у местима где је регистрована појава телесних ваши међу мигрантима.

– Регистровани су случајеви појаве телесних ваши у прихватним избегличким центрима у Београду, Шиду, Прешеву и Суботици. Чине се све неопходне превентивне и противепидемијске мере да се спречи ширење и појава нових случајева међу мигрантима, ангажоване су све потребне службе – саопштио је Институт "Батут".


Директор Инфективне клинике у Нишу др Жарко Радовановић каже за Информер да нам права опасност предстоји уколико се приликом превентивних мера и прегледа открије да је неко од миграната већ оболео од пегавог тифуса.

– Телесне ваши су озбиљни преносиоци болести и могу да буду веома опасне уколико већ постоји извор заразе, у овом случају, ако је неко од миграната већ оболео од пегавог тифуса. Тада оне нападају заражену особу, сисају крв, изазивају свраб, црвенило и ране по телу, најчешће око врата и на леђима. Потом се ваши даље шире на здраве особе које, чешући се, инфекцију утрљавају у кожу. Тако се зараза шири и настаје епидемија – објашњава др Ранковић, и додаје да телесне ваши немају везе са обичним вашима које се налазе у коси.

Са њим је сагласан и директор Завода за кожне и венеричне болести др Aлександар Aврамовић. Он истиче да се морају спровести епидемиолошке мере заштите међу мигрантима.

Потребно је да се сви центри у којима избеглице бораве дезинфикују, да се сви мигранти окупају шампонима против тих паразита и намажу антибактеријским средствима, да им се одећа опере и откува и да се редовно луфтирају просторије у којима бораве. Телесне ваши се највише множе у топлом и нечистим условима – наглашава др Aврамовић.


Спорадични случајеви

Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције, каже да је присуство телесних ваши забележено код одређеног броја миграната, али је важно напоменути да за сада међу њима нема случајева оболелих од пегавог тифуса.

– Један број избеглица добио је вашке, негде их има по седморо, негде по 15, негде око 60 заражених, у зависности од прихватилишта. За сада нема места паници јер је овде искључиво реч о вашљивости која може да пренесе одређене болести, али још немамо случај пегавог тифуса. Битно је напоменути да су предузете све мере, да су сви мигранти смештени у центрима прегледани, као и сви они који долазе у њега – прича Цуцић.


Шта је пегави тифус?

Пегави тифус изазива бактерија рикеција провазеки. Преноси се тако што телесна ваш сисајући крв оболелог покупи са собом и бактерију, а затим пређе на другу здраву особу и пренесе јој заразу.

Болест почиње постепено са повишеном температуром, главобољом, затвором и болом у трбуху, а ређе болом при мокрењу и кашљем.

Aко се не започне терапија, температура постепено расте и за два-три дана може да достигне 40 степени. Особе које су преболеле пегави тифус могу доживотно у себи носити узрочника те болести.Цитат
Последњи случај у Србији 1968.

Пегави тифус (пегавац) је болест која је у Србији током Првог светског рата однела више од 135.000 живота (од тога 56.000 српских војника), а само у чувеној Ваљевској болници умрло је 7.500 људи. Међу њима је и позната сликарка Надежда Петровић. Епидемија те болести харала је и током Другог светског рата, али је касније готово искорењена. Последњи случај у Србији забележен је 1968. године.


Цитат
Симптоми пегавог тифуса:

*    повишена температура
*    главобоља
*    бол у стомаку
*    бол при мокрењу
*    кашаљ
(Информер)


***


Са овим се не сме играти. Питање је, А КО КОНТРОЛИШЕ све оне који не посећују те Центре за избеглице, оне који су ушли илегално и тумарају уздуж и попреко кроз Србију и скривају се по неким напуштеним кућама, ливадама и слично.
Не могу сада да се сетим, да ли је то било још за Тадићеве власти, када су као ПРЕВЕНТИВНО направљени неки "прихватни" центри за особе које су заражене сличним болестима, када још није било говора да ће нас оволики број избеглица свакодневно посећивати. Сећам се како су се тада ХВАЛИЛИ, како нас ништа не сме изненадити и да смо спремни да се ухватимо у коштац са тако неким епидемијама.

Питам се, ДА ЛИ ЈЕ МОЖДА СРБИЈА изабрана да буде КАРАНТИН где ће довозити и у те "прихватне" центре смештати све заражене од ове болести? Шокиран Нека нам је Драги Бог у помоћи!!!Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #36 послато: Јул 13, 2017, 00:04:42 »

ОПРЕЗ!
Заражени комарци у Београду, Панчеву, ЗрењанинуКомарци заражени вирусом Западног Нила откривени су у Београду, Панчеву, Зрењанину, а потврђених случајева заразе код људи још увек није било.

Биолог др Иван Алексић из Завод за биоциде и медицинску екологију каже да су први заражени комарци регистриовани крајем јуна и то у Београду на три локације - Сремчица, Лештане, Гроцка, затим у Панчеву на четири локације и у Зрењанину на једној локацији.

"Појава вируса Западног Нила ове године је раније детектована крајем јуна, јер размножавању вируса погодују високе температуре", рекао је Алексић за Тањуг и додао да је претходних година вирус детектован половином или крајем јула.

Он је подсетио да је комарац само преноси вирус, а да су птице извор заразе. Комарац који се храни крвљу птица зарази се вирусом, а касније га пренесе на људе.

У Заводу за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" речено је Тањугу да до сада у Србији није било заражених пацијената код којих је потврђена грознице Западног Нила.

Завод за биоциде већ пету годину у сарадњи са Министарством здравља спроводи детекцију вируса Западног Нила у комарцима у десет градова.

Присуство вируса, за сада је потврђено у три града, док у осталих седам градова који се прате нема заражених комараца.

Комарци се анализирају са локација које су погодне за њихов развој и размножавање - шуме, обала река, стамбени комплекси, фарме животиња, излетишта.

Вирус код највећег броја људи не изазива никакве последице, али код малог броја, обично хроничних болесника, може довести до озбиљних компликација као што упала мозга и можданих овојница, па чак и смрти.

Током летњих дана тешко је избећи комарце, те се саветује коришћење репелената - препарата за заштиту од уједа комараца, избегавање боравка у природи када је највећа активност комараца у сумрак и рано ујутру.

Такође, поставите мрежице на прозоре и испразнице на тераси или у двотришту све посуде са водом, јер би то могло бити потенцијално легло комараца.

(Танјуг, НОВОСТИ)***

Након петооктобарског пуча 2000-те када на власт дођоше све "стручњак" до стручњака, а нарочито сада када су све институције преплавили "напредни напредњаци" не зна се где је гора ситуација.

Раније, када нисам имала ни комарнике на прозорима, некако се изборих и "преживех" све те комарце, којих је увек било. Али тада су зелене површине запрашиване понајвише авионима, који су данас мислена именица.
Годинама уназад се запрашивање ради са земље и сви примећују да то није уопште ефикасно. То једино не примећују они који обављају те послове око сузбијања комараца
 Иако ови сада изјављују како су ето и комарце победили и да нема опасности од њих, ситуација је сасвим друга. Нигде увече не може да се изађе од те напасти, нарочито у шетње поред река.
Не би ме чудило да коначно комарци заразе и људе, као да неко годинама то жели и све чини да се то и деси.

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #37 послато: Јул 19, 2017, 04:28:26 »

ПЕДЕРУС НАПАДА СРБИЈУ
 Чим покушате да га се отарасите, БАЦА ОТРОВ НА ВАС
Не само што нам овог лета опекотине прете од претераног излагања сунцу, већ је могуће задобити их и током ноћи, док се седи уз светлост лампи! Наиме, када сунце зађе, опекотине могу да се јаве од токсина инсекта "педерус", која своје жртве напада искључиво док седе под неком светлошћу, јер је то привлачи.


Опекотина од инсекта "педерус педерус"

Ове године велика је најезда инсеката "педерус педерус" (Paederus), које нападају ноћу, баш као и комарци. Они не уједају, већ испуштају отров из стомака оног момента када покушате да их се отарасите руком. Тако заправо само растрљате њихов отров по својој кожи.

И тако настаје "дерматитис педерус" (Паедерус дерматитис), разлог због кога је потребно јавити се лекару.

Чувајте се инсекта "педерус педерус"

- Ове године дерматолоше ординације су пуне људи који су задобили опекотине од овог инсекта. Свакодневно бар 10 одсто пацијента је дошло због алергије која је настала од токсина овог инсекта - објашњава др Горана Исаиловић, дерматовенеролог.

Она појашњава да су људи углавном збуњени и да сви до једног прво мисле да је реч о херпесу, јер буба не уједа и самим тим не оставља никакав траг. То је и разлог зашто се ни не посумња да је за све крив инсект.


Прво црвенило, па пецкање, па опекотина

На месту где овај инсект испусти токсин, како објашњава др Исаиловић, настаје црвенило, а најчешће страдају руке, врат, ноге, лице, предео око ока.

Опекотина


- То место онда почиње да пецка, као када се опечете о жар цигарете. Настаје права опекотина, која је непријатна, али нестаје брзо. Након седам дана све се повлачи. Обично се користе препарати који локално смирују упалу. Међутим, док лечење траје треба се склањати са сунца, да не би флека, која ипак остаје, постала још израженија - саветује др Исаиловић.


Foto: Gorana Isailović / Facebook

(Соња Тодоровић, БЛИЦ)


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #38 послато: Новембар 29, 2017, 22:57:19 »

Од почетка октобра од малих богиња оболеле 202 особе


Од почетка октобра у Србији је регистровано 202 оболелих од малих богиња, а епидемија је пријављена у Београду, српским енклавама на КиМ, Краљеву, Бујановцу, Суботици.

Најмлада оболела особа је беба од три месеца, а најстарија има 48 година, док теже компликације и виду упале плућа има 15 особа, саопштио је Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут".


Већина оболелих особа (89 одсто) је невакцинисана, непотпуно вакцинисана или је непознатог вакциналног статуса.

У српским енклавама на КиМ регистровано је 139 оболелих, Београду и Краљеву по 30, Бујановцу двоје и у Суботици једна особа.

На снази су пооштрене мере епидемиолошког наџора над малим богињама у Србији у складу са Планом активности за одстрањивање ове болести које подразумевају пријаву сумње, лабораторијску дијагностику, изолација и лецење оболелих, здравствени наџор, епидемиолошки наџор, вакцинација невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних лица.

У складу са предложеним мерама Института Батут у Србији се интензивно спроводи вакцинација свих невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних особа узраста од 12 месеци до 14 година.


ОД МАЛИХ БОГИЊА У НИШУ МОЖДА ОБОЛЕЛО ЧЕТВОРО ДЕЦЕ И ЈЕДНА ОДРАСЛА ОСОБА

Постоје основане сумње да су четворо деце и једна одрасла особа у Нишу оболели од малих богиња (морбила), изјавио је за агенцију Бета начелник Центра за контролу и превенцију болести Институа за јавно здравље Ниш Зоран Величковић.

Према његовим речима, троје деце се налази на болничком лечењу, а једно дете и одрасла особа на кућном лечењу.

"Поуздано се зна да оболела деца нису вакцинисана, док вакцинални статус одрасле особе није познат", казао је Величковић.Он је рекао да ће наредних дана материјал оболелих бити послат на анализу на Институт "Торлак" како би се добила званична потвда да ли се ради о малим богињама.

"За узимање материјала потребно је да прође одређено време од испољавања болести. Најбоље је то учинити између трећег и 28. дана од обољевања", рекао је Величковић.

Према његовим речима, прерано узет материјал може да буде негативан и да пружи лажну слику болести.

(Бета, Танјуг)
***


Шта све неће урадити, не би ли уплашили народ. И врапци на грани знају шта је мотив овакве пропаганде.

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #39 послато: Јул 31, 2018, 23:47:38 »

Батут: Петоро умрло, 70 оболело од грознице Западног НилаУ Србији је до уторка регистровано 70 случајева обољевања од грознице Западног Нила, укључујући пет смртних исхода, објављено је на сајту Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут"


По подацима Института, потврђени случајеви обољевања регистровани су у Београду (30) и у Јужнобанатском (15), Јужнобачком (12), Западнобачком (6), Подунавском (2), Севернобантском (1), Средњебанатском (2) и Сремском (2) округу, а оболели су старости од 22 до 84 године.

Грозница Западног Нила је вирусно обољење које се преноси убодом комараца.

(Бета)

***

Чим је неко увидео да ширење панике око богиња није у народу уродило плодом, из фиоке је "извађен", поново, случај смртоносног уједа комараца. Чињеница да се од ове напасти не може живети у свим деловима и Београда и целе Србије,...е сад да ли ће нас десетковати, чуће се.

 
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #40 послато: Јун 10, 2019, 08:34:52 »

Комарци прете новим и све опаснијим заразама

Нагло отопљавање обилних падавина донело најезду инсеката, епидемиолози упозоравају. Преносиоци су многих болести, њихово уништавање са бројним ограничењима


РОЈЕВИ комараца нападају од раног јутра до касно увече! И из дана у дан све их је више. Екипе за њихово сузбијање су на терену, али прекидају рад са првим капима кише. Уништавање се обавља искључиво са земље, не и из авиона, као што је био случај деценијама уназад.Овакви и слични извештаји се редовно у претходних недељу дана објављују на телевизијама, радио-станицама, новинама... Грађанима, међутим, не помажу. Додатну бригу представљају упозорења епидемилога да, осим грознице Западног Нила, једине заразе регистроване протеклих година у Србији, није искључена ни појава других врста вируса из околних земаља, које преносе комарци.

Појава комараца заражених вирусом Западног Нила ове године срећом није забележена, али се њихова појава, кажу лекари, "очекује током наредна два или три месеца".

- Овај вирус први пут је регистрован на територији Београда током 2012. године. Од тада се појављује сваке године у периоду од јула до септембра - наводе епидемиолози. - Незахвално је прогнозирати када ће се јавити ове године, али редовно вршимо анализу ухваћених комараца и у случају појаве вируса биће обавештене све надлежне службе.

Епидемиолог прим. др Радмило Петровић каже, за "Новости", да је ова врста вируса већ одомаћена. Код 80 одсто заражених особа не изазива никакве тегобе, док код нешто мање од 20 одсто људи развије симптоме сличне прехлади и грипу.

- Тегобе се појављују од два до 14 дана након убода - објашњава др Петровић. - То су најчешће малаксалост, слабост, главобоља и дезоријентисаност, који пролазе након неколико дана. Често су тегобе толико благе да многи не знају да су прележали овај вирус, па може да прође потпуно незапажено.

Према речима прим. др Славице Марис, епидемиолога Градског завода за јавно здравље у Београду, код малог броја људи овај вирус може да изазове озбиљне здравствене проблеме, као што су менингитис, енцефалитис или полиомијелитис, који могу да буду смртоносни.

- То се дешава ретко, код једне од 150.000 особа - каже др Марис. - Уколико постоји сумња на ову болест тестовима из крви може да се открије да ли је вирус присутан у организму. Највећи ризик имају пацијенти старији од 60 година који већ имају хронично обољење и чији је имунитет већ оштећен.

Иако је грозница Западног Нила једини регистровани вирус који преносе комарци у Србији, то не значи да промене климе и временских прилика не могу да донесу појаву нових врста зараза.

- Комарци су преносиоци многих болести, као што су зика и филаријаза - упозорава др Славица Марис. - У Србији смо некада имали маларију, која више није присутна. Међутим, кишни периоди, повећана влажност ваздуха и високе температуре током дужег временског периода у неким случајевима могу да буду узрок појаве нових врста вируса. Вирус денга већ постоји у суседној Хрватској, док је вирус конго откривен у Италији.

Прскање комараца из авиона је забрањено

Уништавање комараца започето је у уторак и очекује се да ће трајати до 31. октобра. Сузбијање се обавља у свих 17 округа и 99 општина у Србији.

- Екипе Завода су суграђанима у насељима без регулисане канализационе мреже делили таблете за сузбијање ларви комараца у септичким јамама и другим микростаништима комараца - кажу за "Новости", из Завода за биоциде и медицинску екологију. - Крајем марта почели смо спровођење ларвицидних третмана на свим воденим површинама које су станишта ларви комараца.

Из године у годину "црне тачке" у Београду, где се налази највећи број комараца, јесу - лева обала Дунава (Борча, Овча, Крњача...), али и новобеоградски блокови крај Саве, земунско шеталиште, Ада Циганлија, делови Сурчина, задим Ада Хуја, Кошутњак, Звездарска шума.

- У Београду има 13 великих језера и више од три хиљаде километара дренажно-мелиорационих канала, одакле комарци излазе - кажу из Завода. - Ове године посебно су третирани приобални делови Дунава и Саве, који су услед ниског водостаја били приступачнији него иначе.

Прскање комараца из авиона забрањено је према европским стандардима, због чега се више не примењује ни у Србији од 2014. године. Ова метода је, указују стручњаци, "доказано најефикаснија", али се сузбијање са земље показало "јефтинијим и безбеднијим по околину".

- Сузбијање комараца из ваздуха захвата велику површину и врло је неселективно, без обзира на то да ли је бројност комараца на некој локацији ниска или висока - кажу, за "Новости", из Завода за биоциде. - Осим тога, мерама прскања са земље циљано се раде критична подручја, док се ручним термалним уређајима могу третирати и површине на које није могуће ући возилом.

Осим неколико врста речних комараца који не преносе заразу, на територији Србије је заступљено још тридесетак других врста. Неки од њих најчешће убадају током дана, док су други најактивнији предвече. Осим тога, доказано је да различите врсте комараца преферирају различите делове тела.

Најбројнији у урбаним срединама је кућни комарац Culex pipiens из рода Culex, који је најчешћи преносилац вируса Западног Нила. Сивосмеђе је боје, црних ногу и са црним љускицама на крилима. Осим тога, у Србији је заступљено и више врста комараца из рода Anopheles, који потенцијално могу да пренесу паразита који изазива маларију. Засада није регистровано присуство овог паразита у овим комарцима.

Цитат
ПРОШЛЕ ГОДИНЕ УМРЛО 36 ОСОБА

ПРЕМА подацима Института за јавно здравље Србије "Милан Јовановић Батут", у 2018. године од грознице Западног Нила умрло је 36 људи. Оболели су пријављени у 14 округа, а највише их је регистровано на територији Београда.

Цитат
ВОЛЕ ВИСОКЕ И ТЕШКЕ ЉУДЕ

НА питање због чега комарци неке људе убадају чешће него друге, одговор су дали научници са холандског Универзитета у Вагенингену. Они тврде да су за уједе комараца најодговорније непатогене бактерије и гљивице на кожи, које заједно испуштају одређене комбинације мириса на основу којих комарци процењују колико је неко "привлачан". Ранија истраживања показала су да комарци воле високе и тешке људе, јер производе више CО2, као и пивопије и труднице. Иако се исхрана често сматра битном, ништа што једемо није означено као конкретан узрок.

(Александра Васић, вечерње НОВОСТИ)


***

Када су ранијих година комарци третирани из ваздуха авионима, нисмо имали никаквих проблема са њима. Србија се уназад неколико година придржава "европских стандарда" и примењује многе законе ЕУ, а да није још увек чланица те заједнице, и углавном има штету од тога. Зашто би био проблем да се ти комарци ЕФИКАСНО уништавају из авиона? Највероватније некоме тако не одговара. А народ? Ма кога брига за народ! А комарци насрћу, ове године, по цели дан и ноћ. Не престају. Ко преживи, чуће се.


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #41 послато: Август 02, 2019, 03:52:33 »

У Панчеву откривени комарци
заражени вирусом Западног Нила на пет локација


Комарци заражени вирусом Западног Нила откривени су на пет локација у Панчеву и околини и то у Ваљевској улици, Тамишком риту, на Старом Тамишу, у Глогоњу и у Иванову.


Узорци су узимани 21. и 22. јула, а комараца изнад критичне вредности има код Бродоремонта, Стакларе, у Војловици, код Надела и на Кудељарском насипу у Панчеву, затим у Иванову, Долову, Јабуци, Глогоњу и на Качаревачкој фарми.

Завод за биоциде и медицинску екологију у свом извештају објашњава да је "висока бројност кућних комараца која се и даље одржава на више локација, а на којима нема канала погодних за развој комараца, је последица постојања микрожаришта на тим локацијама (септичке јаме, бурићи за заливање башти и друго)".

Такође, с обзиром на то да су кућни комарци носиоци вируса Западног Нила Завод препоручује третман свих микрожаришта као и третман локација позитивних на присуство вируса Западног Нила.


(вечерње НОВОСТИ)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #42 послато: Август 08, 2019, 05:36:49 »

Сумња се да је афричка куга свиња већ стигла
 у СрбијуНајкасније до петка биће готови резултати лабораторијских анализа према којима ће се знати да ли се и у Србији појавила смртоносна болест животиња – афричка куга свиња (АКС), сазнаје `Политика`.Због сумње да се појавила тешка заразна болест – афричка куга свиња – у два села у околини Младеновца пре неколико дана убијено је на десетине ових животиња. На основу пријављеног угинућа једне свиње у засеоку Шуме села Рабровац, надлежне службе Управе за ветерину из предострожности су у том селу, као и у Великој Крсни, извршиле еутаназију свих свиња у контактним домаћинствима. Новчане надокнаде власницима еутаназираних животиња исплаћују се на основу тржишне цене.


Србија је практично окружена овом болешћу, од које се дуго страхује јер доноси велике економске губитке. Реч је високо заразној болести за коју не постоје ни вакцина ни лек. Од ње могу да оболе домаће и дивље свиње, али не и људи. Болест на фармама и код дивљих животиња већ су пријавиле Мађарска, Румунија, Бугарска, Словачка...

Последњих дана предузете су потребне мере у случају да анализе покажу да је реч о смртоносној зарази животиња која хара Европом и светом.

(Ивана Албуновић, `Политика`)

***

Да се ова афричка свињска куга код нас напрасно није појавила од оног тренутка када смо имали вест да "Од 1. октобра свиње са највећег броја фарми у Србији више неће бити вакцинисане против класичне куге свиња (ККС) што домаћим произвођачима, у догледно време, отвара пут за пласман меса на тржиште Европске уније".
Некоме је можда засметало што би месо из Србије кренуло пут Русије.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
nina
Пуноправни члан
***
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 164Погледај профил
« Одговор #43 послато: Јануар 27, 2020, 00:39:32 »

"Свињски грип" стигао у Кикинду, оболело двоје пацијенатаДвоје пацијената у Кикинди, мушкарац и жена, лече се од грипа типа АХ1Н1 и типа Б. Мушкарац је оболео од оба типа вируса и налази се на лечењу у Општој болници у Кикинди, јер је, иначе, хроночни болесник са кардиоваскуларним тегобама. Жена је заражена вирусом АХ1Н1 и након хоспитализације у болници, пуштена је на кућно лечење, потврђено је “Новостима” у Заводу за јавно здравље у Кикинди. Како даље сазнајемо, опште стање оба пацијента сада је добро. Међутим, ширења вируса тек се очекује.

- Очекујемо пораст броја оболелих, јер смо тек дијагностиковали појаву грипа. Ово је очекивано време, јер смо и прошле године у фебруару имали оболеле пацијенте. Почело је и друго полугодиште тако да ће број пацијената сигурно порасти – напомиње др Татјана Караћ, епидемиолог из Завода за јавно здравље у Кикинди.

Она истиче да је веома добро што је ове године на подручју Кикинде и Севернобанатског округа вацинисано дупло више грађана него прошле године, тако да је потрошено око 7.500 вакцина у округу, односно око 5.000 у Кикинди.

- Веома је важно да се ове године вакцинисао велики број здравствених радника. Иначе, још није касно за примање вакцине, јер се тек за три недеље од појаве грипа очекује већи број обољевања – објашњава Караћ.

Она саветује грађанима да воде рачуна и да не иду на посао ако оболе, а ако пак морају да иду на радон место, да обавезно користе маске.

- Неопходно је и одмарати се, јер уморан организам не може да се одбрани од вируса пошто долази до пада имунитета. Битна је и редовна исхрана. Марамицу треба бацати после прве употребе, а ако она није при руци треба кихати у надлактицу. Наравно, треба избегавати масовне скупове – саветује др Караћ.

Прошле године у Кикинди је од грипа преминуо младић од 24 године из Сенте, док је жена од 65 година из Кикинде приминула на клиници у Новом Саду. Њихова смрт има везе са грипом типа АХ1Н1, јер су обоје били оболели, али су имали и друга тешка хронична обољења.

МАСКУ ДА НОСЕ ОБОЛЕЛИ

- Маску треба да носе оболели, а не здрави људи. Оболели шире заразу. Грип се преноси путем капљица које се шире до два метра. Удаљеност после два метра сматра се безбедном – објашњава епидемиолог Татјана Караћ из Завода за јавно здравље у Кикинди.

Извор: Р. Шегрт
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #44 послато: Мај 06, 2020, 00:08:24 »

Алармантно:
На излетиштима у Београду
до 50 одсто крпеља заражено бактеријом
која изазива лајмску болест
БЕОГРАД - На више од 20 локација на територији Београда током мониторинга у априлу утврђено је да је 10 до 50 одсто крпеља заражено бактеријом која изазива лајмску болест, рекао је доктор Иван Алексић из Завода за биоциде и медицинску екологију.

Алексић је за РТС изјавио да је највећи проценат заражених крпеља откривен у Лисичјем потоку - око 50 посто, на излетишту Тoпчидер заражено је око 40 одсто крпеља, на Кошутњаку је било 30 одсто заражених, док је сваки пети крпељ пронађен на Ади био заражен.

Алексић је навео да до 48 сати нема опасности да крпељ пренесе бактерију која изазива Лајмску болест, али да је најбоље извадити га у здравственој установи.

"Завод ће вршити испитивање за грађанство, донесете крпеља може бити и мртав и после пар сати добићете резултат", рекао је Алексић и додао да због уједа крпеља не треба узимати антибиотике на своју руку.

Алексић је рекао и да за кућне љубимце постоји велики број препарата којима се они штите, од хемијских препарата у виду огрлица, оних који се директно нанесу на кожу, или се кроз храну уносе и штите и од комараца и бува.

"Ових дана су актуелне осе, мање стршљени, матице оснивају колоније. И комарци ће почети да се појављују у већем броју, пратићемо распрострањеност комараца заражених вирусом Западног нила", најавио је Алексић.

(Бета)


***

Нема нама мира.

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Странице: [1]   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!