forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Јун 03, 2020, 01:58:04


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1] 2   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Србија (не)спремна за поплаве  (Прочитано 28624 пута)
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« послато: Новембар 07, 2012, 21:30:43 »

Србија неспремна за поплаве, молимо Бога да не падне јача киша

У 2012. ни један једини динар није потрошен за јачање и изградњу насипа и бедема на ризичним тачкама великих река, па Србија ни ове године није спремна за поплаве. Док је у суседним државама Хрватској и Словенији већ упаљен аларм упозорења на поплаве, надлежни у Србији уверавају да таква опасност нама засад не прети.Штете од прошле године се процењују на неколико милиона евра


Затрпани и неочишћени канали и одводи, импровизовани мостови и изграђени објекти тамо где им није место, слика су немара и јавашлука у појединим општинама, коју смо видели пре само пет месеци када је вода поплавила хиљаде хектара и стотине домаћинстава у неколико општина и села Србије.


Тада је обилазећи поплављена подручја, министар полиције Ивица Дачић несавесним градским оцима у Гаџином Хану запретио и хапшењима због немара. Од тада се међутим мало тога променило, а држава и даље у одбрани од поплава примењује искључиво тактику гашења пожара. В.д. директора ЈП Србијаводе Горан Пузовић каже да је ситуација таква јер нема пара.


- У 2012. години имали смо 50 одсто мање средстава него у претходној. Уместо 1,5 милијарди динара, добили смо нешто више од 600 милиона, а то је за 20 одсто мање од онога што нам је потребно за редовно одржавање водотокова. Онда вам је јасно да нове насипе и бедеме нисмо могли да правимо - каже Пузовић, који се нада да ће у буџету за следећу годину за ове намене бити више новца. У 2007. години се из државне касе издвајало преко пет милијарди динара.


Познато је и које су то најкритичније тачке у сливовима река Саве, Мораве и Дунава. Начелник сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић за наш лист наводи чак 23 општине и града који немају добру одбрану од поплава.

- Ми имамо насипе старе 20 и више година и то не може да траје ако ви не улажете у њихово одржавање. Једино што смо ове године успели је да извршимо мало веће притиске на локалне самоуправе да бар они ураде свој комунални део посла, очисте канале и омогуће проток воде - каже Марић.

У последњој деценији највеће поплаве су забележене 2009. године и 2010. када је водостај река био на историјском максимуму. Штета на поплављеним подручјима мерила се милионима евра. Рачунице кажу да је однос новца који треба уложити у заштиту и штете која након поплава настане увек један према десет. 

 

Цитат
Ризичне тачке од поплава

 

    Слив Дунава (низводно од Смедерева): Књажевац, Жагубица, Зајечар и Смедерево
    Слив Саве: Лозница, Осечина, Мали Зворник, Бајина Башта
    Слив Мораве: Смедеревска Паланка, Параћин, Крагујевац, Аранђеловац, Дољевац, Ниш, Житорађа, Алексинац, Краљево, Рашка, Брус, Ариље, Ивањица, Нови Пазар, Чачак

(Бојана Анђелић, Блиц)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #1 послато: Новембар 07, 2012, 21:41:43 »

Цитат
Док је у суседним државама Хрватској и Словенији већ упаљен аларм упозорења на поплаве, надлежни у Србији уверавају да таква опасност нама засад не прети.То је тачно, ових дана нас уверавају преко штампе како смо безбедни по питању поплаве, како Србији не прети та опасност. Па, ко то може сигурно да тврди, нарочито када видимо са којим проблемима се суочавамо и "колико" смо спремни за одбрану од поплава.

Ево тих "уверавања",

1. (Србији не прете поплаве)
2. (Марић:Србији не прете поплаве)


Хајде да им поверујемо. Видећемо да ли су у праву!!!

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #2 послато: Јун 10, 2013, 15:17:47 »

Ванредна одбрана од Бездана до Богојева

Из предострожности уведена ванредна одбрана од поплава на Дунаву од Бездана до Богојева. Водостај Дунавa код Новог Сада у односу на претходни дан виши за 31 центиметар, код Бездана за 35, а код Богојева за 53 центиметара. У Србији се не очекују велике последице поплавног таласа.

Ванредна одбрана од поплава данас је из предострожности уведена на Дунаву од Бездана до Богојева, изјавио је заменик начелника Сектора МУП-а за ванредне ситуације Ђорђе Бабић.


Бабић је рекао да је, према најновијим информацијама са терена, ванредна одбрана од поплава уведена у том делу Дунава из предострожности, иако водни талас није прешао границу ванредне одбране од поплава.

Бабић је подсетио да се врх таласа очекује код Богојева 12. и 13. јуна и тада се очекује да полако иде низводно.

"За сада немамо информације да је неопходно вршити већу евакуацију", истакао је за Танјуг заменик начелника Сектора МУП-а за ванредне ситуације.

"Наше екипе су на терену у општини Беочин, тамо обилазе угрожена насеља Баноштор, Черевић, Сусек и према ситуацији која буде на терену, наши оперативни тимови, спасилачки тимови за спасавање на води, биће укључени на најугроженијим локацијама", најавио је Бабић.

Бабић је рекао да је наређено свим штабовима на свим нивоима, којима је прослеђен закључак републичког штаба да стално прате стање и да предузимају све мере, како би се помогло угроженом становништву, да буду укључени сви субјекти од јавних водопривредних предузећа, комуналних служби, локалне самоуправе, полиције и војске.

"Сектор је увек ту да помогне, али то ће све зависити од ситуације која из часа у час се мења у зависности од терена", истакао је Бабић.

"Наши људи су на терену са члановима општинских штабова, са њиховим стручно-оперативним тимовима за одбрану од поплава и координирано предлажу све активности које је неопходно предузети", закључио је Бабић.

Водостај код Београда испод границе

Ниво Дунава и Саве код Београда је тренутно 90 центиметара испод границе редовне одбране од поплаве и грађани не треба да се плаше поплавног таласа који стиже из Мађарске, саопштило је предузеће "Београдводе".

"Београдводе су у приправности, а контрола водостаја Дунав, који је у протекла 24 сата порастао девет центиметара, је непрекидна", рекла је агенцији Бета портпарол тог предузећа Тијана Николић.

Николићева је навела да би до краја седмице на територији Београда могао да се очекује пораст водостаја река до границе редовне одбране од поплава.

Како је подсетила, пре два месеца водостај био два метра виши од садашњег и тада је одбрана од поплава била успешна.

Премијер Ивица Дачић, који је и командант штаба за ванредне ситуације, рекао је јуче да извештаји надлежних служби показују да се у Србији не очекују велике последице поплавног таласа, иако су мере за ванредну одбрану од поплава, уколико буду неопходне, већ утврђене.

Врх таласа Дунава у Србији се прогнозира за четвртак.

(РТС)***


Да се и овом проблему прилази НЕОЗБИЉНО види се и по текстовима који збијају шале на рачун ове врло неугодне елементарне непогоде, а нарочито на то да ова власт тврди да у Србији нема опасности од поплава и поред чињенице да су оне  угрозиле животе људи и имовине у земљама у нашем окружењу, па и да је у питању набујала река која протиче већим делом и кроз те земље и кроз нашу земљу.


Цитат
Србија добија датум за почетак поплава


Србија има прилику да покаже да не заостаје за земљама чланицама ЕУ


БЕОГРАД, 5. јун 2013, (Њуз) – Србија ће наредних дана највероватније добити датум од Европске уније за почетак поплава, саопштено је данас након састананка премијера Србије Ивице Дачића, вицепремијера Александра Вучића, министра економије Млађана Динкића и начелника сектора за ванредне ситуације Предрага Марића.

Добијање датума поплава може да буде и шанса за српску привреду да започне свој опоравак, изјавио је Александар Вучић,...

Млађан Динкић
је изјавио да је ово историјски тренутак за Србију и потврда да се његово место у власти током последњих 13 година напокон исплатило.

(Њуз, вести у огледалу)Живо ме интересује, колика је та наша "приправност" о којој се хвале они који су задужени за мере безбедности од евентуалних поплава. Било би добро да немамо прилику да се уверавамо у то колико је ова власт  (не)спремна по овом питању!!!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #3 послато: Јун 11, 2013, 04:46:36 »

Евакуација становника општине Беочин због водостаја Дунава


У општини Беочин становништво се исељава према плану евакуације због пораста водостаја Дунава, а покретна имовина се измешта на сигурне локације, саопштио је данас Сектор Министарства унутрашњих послова за ванредне ситуације.


За домаћинства где то није могуће договорено је да јавно комунално предузеће ''Беочин'' упути помоћ у људству и механизацији за извођење одређених припрема.
Тимови Сектора МУП-а за ванредне ситуације за спасавање на води су у приправности, наводи се у саопштењу и објашњава да су у општини Беочин "у току активности око припрема евакуације становништва и крупне стоке према данашњем плану".


Према информацији ''Воде Војводине'', одбрана од поплава спроводи се на 305,80 километара, и то - ванредна одбрана од поплава на 95,72 километара, а редовна одбрана од поплава на 210,08 километара.

На реци Дунав спроводи се редовна одбрана од поплава на 150,90 километара, а ванредна на 61,92 километара.

Дунав је почео да се излива у месту Сусек, на пола пута између Новог Сад и НестинаВанредна одбрана од Бездана до Богојева

Мост на Дунаву код Бездана


Ванредна одбрана од поплава данас је из предострожности уведена на Дунаву од Бездана до Богојева, рекао је заменик начелника Сектора МУП-а за ванредне ситуације Ђорђе Бабић.Према најновијим информацијама са терена, каже Бабић, ванредна одбрана од поплава уведена је у том делу Дунава из предострожности, иако водени талас није прешао границу ванредне одбране од поплава.

Бабић је подсетио да се врх таласа очекује код Богојева 12. и 13. јуна и тада се очекује да полако иде низводно. Казао је и да, за сада, нема потребе евакуисати људе.

- Наше екипе су на терену у општини Беочин. Тамо обилазе угрожена насеља Баноштор, Черевић и Сусек и, према ситуацији која буде на терену, наши оперативни и спасилачки тимови за спасавање на води биће укључени на најугроженијим локацијама - најавио је Бабић.


Водостај Дунава у Бегечу

Он је казао и да је наређено свим штабовима на свим нивоима, којима је прослеђен закључак републичког штаба, да стално прате стање и да предузимају све мере како би се помогло угроженом становништву.

- Сектор је увек ту да помогне, али то ће све зависити од ситуације која из часа у час се мења у зависности од терена. Наши људи су на терену са члановима општинских штабова, са њиховим стручно-оперативним тимовима за одбрану од поплава и координирано предлажу све активности које је неопходно предузети - закључио је Бабић.

(Танјуг, Бета)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #4 послато: Јун 13, 2013, 08:58:54 »Многи страхују и поред уверавања да је све "спремно" за одбрану.


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #5 послато: Јун 14, 2013, 01:47:24 »

Апатин поплављен, надлежни тврде да је
 "водени талас под контролом"!

Део Апатина дубоко је под водом о чему сведоче слике са терена! За то време надлежни то минимализују и говоре како је водени талас "под контролом" те да је угрожено свега неколико кућа у Беочину!Миодраг Пјешчић, вршилац дужности директора Републичке дирекције за воде, изјавио је данас да је водени талас под контролом на територији Србије и "стање је далеко од алармантног". Он је додао да се данас очекује кулминација таласа код Бездана.

Он је објаснио да је прва одбрана линије од поплава стабилна, нема преливања насипа, а ситуација се редовно осматра и прати.


"Док је водени талас направио "дармар" у Европској унији, односно средњој Европи, у нашој земљи се бележе само појединачни случајеви, као што је територија Беочина где је угрожено неколико кућа," казао је Пјешчић на седници Одбора за пољопривреду Скупштине Србије.


Он је истакао да Србија има сложени систем одбране од поплава који добро функционише, подсетивши да су за ту област надлежна три јавна водопривредна предузећа – Воде Војводине, Београдводе и Србијаводе. Пјешчић је подсетио да њихов рад координира Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, чији је део Републичка дирекције за воде.


Највећи проблеми тренутно су присутни на територији за које су задужене Воде Војводине, рекао је он, подсећајући да се данас очекује “шпиц”, односно кулминација таласа код Бездана.

Београдводе се припремају за долазак таласа, који, како је истакао Пјешчић, неће доживети кулминацију као на територији Војводине, одбрана ће бити између редовне и ванредне, а додатни опрез је евентуално потребан на простору Смедерева.


Начелник сектора за ванредне ситуације Предраг Марић изјавио је пре тога да очекује да тензија око поплавног таласа постоји у наредна три дана и поново истакао важност превентиве у оваким случајевима."Када кажем тензија ту мислим на будност и опрезност свих присутних на терену, почевси од припадника Сектора за ванредне ситуације, људи из водопривредних предузећа и локалне самоуправе нарочито. Просто треба испратити ово до краја" рекао је Марић гостујући у јутарњем Дневнику РТС.


(Н.Б.Пресс)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #6 послато: Април 20, 2014, 05:11:55 »

Поплаве по Србији, најгоре тек долази

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић рекао је да дугорочне метеоролошке прогнозе предвиђају наставак падавина, због чега тек предстоји најкритичнији период на подручјима захваћеним поплавама у Србији.


Вода стигла до кућа, џакови са песком не помажу

Цитат
Јастребац -Педесет ученика крушевачке Гимназије који су боравили у планинском дому на Јастрепцу и због одрона земље на путу нису могли да се врате кући, безбедно су стигли у Крушевац, изјавио је за ФоНет градоначелник Крушевац Братислав Гашић, који је и командант Штаба за ванредне ситуације.

Лесковац - Челник Одељења за ванредне ситуације у Јабланичком округу Миодраг Марјановић рекао је за ФоНет да се, због кише која нон-стоп пада од петка и топљења снега са Кукавице излила Туловска река у селу Буниброд код Лексовца и полавила петнаестак дворишта, а вода а је ушла и у подруме неколико кућа. Марјановић је додао да са терена стижу информације и да је река Вучјанка у Вучју, у делу према селу Жабљане, почела да се излива. "Има изливања реке у селима од Сијаринске бање према Рујковцу, а излила се и река Шуманка, који протиче кроз општину Лебане", рекао је Марјановић.

Јастребац
- Педесетак ученика средњих школа из Крушевца "заробљено" је у планинарском дому на Јастрепцу, због одрона земље на путу до те планине, речено је на састанку Штаба за ванредне ситуације. Како је истакнуто, екипе Штаба за ванредне ситуације раде на безбедном повратку ученика, који се очекује до вечерас. Путни правац Крушевац-Јастребац прекинут је, како је речено, услед обрушавања земље, чему су допринеле јаке кише.

Краљево - Начелник штаба за ванредне ситуације у Краљеву Радојица Кочовић рекао је да је водостај Ибра у порасту за један метар у односу на претходни дан и да су због обилних падавина затворени водоводи у Врњачкој Бањи и Ушћу јер је дошло до замућења воде. Вода за пиће је у Краљеву тренутно исправна. Због обилних киша дошло је и до одрона на Ибарској магистрали у Богутовцу, али је пут проходан за саобраћај.

Куршумлија
- Ванредна ситуација због опасности од поплава, након Лучана, проглашена је и на подручју општине Куршумлија. "Током протекле ноћи због изливања реке Топлице поплављено је десетак кућа у куршумлијском насељу Кастрат, а становници су евакуисани", рекао је председник општине Куршумлија Радољуб Видић. Он је додао да је због изливања ријеке Бањске код Куршумлијске Бање угрожено шест сеоских домаћинстава, а пут до бање је непроходан, јер је прекривен водом.

Драгачево
- Председник општине Лучани Младомир Сретеновић прогласио је ванредно стање у Драгачеву због изливања реке Бјелице која је поплавила око 30 домаћинстава и око 300 хектара ораница. Поплављен је и регионални пут Лучани - Гуча, због чега је обустављен саобраћај. Најугроженије је село Ђерађ, у којем су у одбрани од поплава ангажовани мештасни, радници комуналних предузећа и припадници служби за ванредне сиутуације. Вода је продрла и у пословне објкта Хемијске индустрије "Милан Благојевић" у Лучанима. 

Најкритичнији период на подручјима захваћеним поплавама тек предстоји

"У току ноћи било је више интервенција на територији Србије. Имали смо неколико евакуација у Прокупљу. Испумпавамо воду у Лучанима. Због најављене кише све указује да ће се стање са водостајем погоршати током дана и ноћи између суботе и недјеље", рекао је Марић.


Он је навео да су припадници Сектора за ванредне ситуације прошле ноћи имали више интервенција на црпљењу воде, пре свега у Рибници, а да се бележи пораст водостаја Рибнице, Жичке и Јошаничке реке.


Вода прекрила асфалт у Лучанима... ако га је и билоПрема Марићевим речима, Западна Морава и Ибар су, такође, у порасту, али су још у коритима.


"У Прокупљу смо имали интервенције у току ноћи, излиле су се Бањска и Луковска река у поља, а у прекиду је и пут за Луковску бању", потврдио је Марић.


Он је рекао да су припадници Сектора и запослени у Дирекцији за изградњу и у комуналним предузећима у Куршумлији целе ноћи џаковима песка без успеха покушавали да спрече да у куће продре вода, чији је ниво порастао готово за метар.

Цитат
Министарство пољопривреде помоћи ће пољопривредницима

Министри пољопривреде и одбране, Драган Гламочић и Небојша Родић обишли су данас поплављена подручја у општини Лучани у којој је проглашена ванредна ситуација. Гламочић је, како је саопштило Министарство, рекао да се поплаве понављају годинама због чега је неопходна реорганизација јавних предузећа, јер је "јавашлук евидентан".
"Систем је урушен десетинама година уназад, јавашлук је евидентан у свим јавним предузећима и она се морају реорганизовати. Само да је дрвеће из водотока очишћено, била би много другачија ситуација и већи проток воде", рекао је Гламочић.
Министар је истако да ће Министарство пољопривреде помоћи пољопривредним произвођачима којима су оранице поплављене у складу са својим могућностима.

(Срна, Блиц, Фонет)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #7 послато: Април 23, 2014, 01:40:51 »

Србија се дави у јавашлуку

Кише које данима падају угрозиле су многа подручја, пре свега на југу Србије, а у 11 општина је проглашена ванредна ситуација због поплава.Последња одбрана: Војници на насипу
 

Иако је и пре три године поплавни талас оштетио и испразнио десетине кућа и уништио усеве на стотине хектара обрадивог земљишта, у превентиви се није одмакло ни педаљ. Штета од овогодишњих пролећних киша већ се мери милионима, а републичке и локалне власти одговорност за очигледну небригу и олаки приступ `ваљда неће да се догоди` пребацују једни на друге.


Једина добра ствар у ускршњем потопу је што нема људских жртава, али је истовремено из кућа евакуисано више од 400 људи, међу којима је 50-оро деце. Борба с последицама обилних падавина траје код Куршумлије, Лучана, Ариља, Пожеге, у краљевачком и крушевачком крају. Ванредна ситуација, осим у Лучанима, проглашена је у Пожеги, Прокупљу, Гаџином Хану, Дољевцу, Житорађи, Куршумлији, Лебану, Медвеђи, Алексинцу и Трговишту.

На седници Штаба за ванредне ситуације одржаној на Ускрс, констатовано је да су немар, недовољна координација институција, лош рад појединих јавних предузећа, али пре свега дела локалних самоуправа, главни кривци што се поново проглашава ванредна ситуација у општинама које су не тако давно већ биле плављене.


Премијер Ивица Дачић је истакао да се у неким срединама више улагало у заштиту дивљих насеља и ораница, него насеља у оквиру градова.
- Не може се река бранити целим током. Може где има пара, односно у развијеним државама, али не могу сада ти људи да очекују да ће из Зрењанина доћи с џаковима код мене у Житорађу. Мора да се ангажује мало локална самоуправа - упозорио је премијер у техничком мандату.

Бекство на гроб: Потопљени и мртви


Министар одбране Небојша Родић, био је један од првих државних функционера који је обишао поплављена подручја и није крио љутњу због небриге, питајући се како је могуће да се истим општинама трећи пут дешавају поплаве са истим последицама.


- Нису знали људи у Лучанима поштено да ми објасне где је новац завршио од 2001. Кажу, не знам, а ништа није урађено. Висину штете одредиће локалне комисије, а онда ће доћи код нас по паре из буџета - рекао је Родић.

Представници локалних власти поплављених подручја не пристају да се сва одговорност свали на њих, па је тако први човек Зајечара Саша Мирковић одбацио Дачићеве критике.

Мирковић тврди да је штаб за ванредне ситуације града Зајечара учинио све што је могао да спречи поплављивање кућа. У Зајечару су у међувремену укинуте ванредне мере у одбране од поплава пошто су и Бели и Црни Тимок почели да опадају.

Разумевање за локалне власти показао је бивши градоначелник Чачка, а садашњи министар грађевине у техничком мандату Велимир Илић.
- Људи су уништени! Не треба сад да вам причам да су остали без ичега за ноћ. Не можемо јурити кривца у једној општини. А сељак нема са чим. Однела му бујица сено и стока гладује. Мора из робних резерви да се да хране, концентрата, брашна, да ти људи преживе, да стока преживи, да се то не уништи и не покоље - рекао је Илић на седници републичког Штаба за ванредне ситуације.

И док се министри и локални функционери надмудрују ко је осим обилиних киша крив, мештани неколико општина у Србији настављају борбу с поплавама. Јуче је било критично у селу Ђунис код Крушевца, Западна Морава се излила у Чачку и у Овчар Бањи, док Драгачеву прете одрони и клизишта. Добре вести стижу из Дољевца. Река Топлица се полако враћа у своје корито и ситуација у односу на претходни дан је много боља иако мештани кажу да не памте толико набујалу реку.

Цитат

Затрована вода за пиће

Поплаве у Краљеву однеле су путеве и прекинуле саобраћај са стотину села. На магистралном путу Студеница - Мланча, вода је однела око сто метара асфалта, па је више од 500 домаћинстава одсечено.
На путу Краљево-Рашка чести су одрони, има блата и воде, а прети и опасност од клизишта. Пут Краљево-Гоч је такође у прекиду док у Врњачкој Бањи, Ушћу и делу Рашке вода није за пиће.

Одсечене везе са светомДечака једва извукли из бујице

Ускршње поплаве једва је преживео Кристијан Аврамовић, осмогодишњи дечак из ромског насеља код некадашње Фабрике стакла у Прокупљу. Дечак је непливач и умало се није удавио у набујалој Топлици, али је захваљујући присебности браће Иљазовић који су му добацили грану извучен из подивљале реке.
И педесетак ученика крушевачке гимназије који су због одрона земље на путу до Јастрепца били заробљени на тој планини безбедно су се вратили у Крушевац.
Према речима градоначелника Крушевца Братислава Гашића, ученици су прошли кроз шуму како би стигли до аутобуса, а помогли су им чланови одељења за ванредне ситуације, ватрогасци, шумари, професори и добровољци.
Захваљујући Жандармерији и ватрогасно-спасилачкој бригади сачуван је геронтолошки дом у Дољевцу, где је смештено 70 инвалида који су евакусиани  на последњи спрат.

Цитат
Прети и снег
Услед топљења снега који је падао претходних дана очекује се нови, можда, и већи раст водостаја река.
Директор Републичког хидрометеоролошког завода Владан Коцић упозорио је да се у наредна три дана очекује топљење снежног покривача на Копаонику, који је висине око 40 центиметара, а од среде и четвртка и додатне падавине.

Цитат
Ђавоља варош безбедна

Према речима начелника Сектора за ванредне ситуације Предрага Марића јуче ујутро је било критично у селу Ђунису код Крушевца. Поплаве угрожавају 25 породица које тамо живе. Поплављено је и подножје Ђавоље Вароши, али земљане фигуре нису угрожене. Марић сматра да је могло да буде избегнуто "50 или 40 одсто проблема" да су на нивоу локалних самоуправа на време обављени комунални послови.

(Ј.Арсеновић, Вести)


***

Бриго моја, пређи на другога. Сви су криви и НИКО није крив. И опет ће бити тако, ако не и горе, следеће године...и тако све док нас природа не опомене, не казни због свега што јој чинимо.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Cuburac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1180Погледај профил
« Одговор #8 послато: Април 23, 2014, 05:53:43 »

Srbija nije spremna niti sposobna nizasta.
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #9 послато: Април 24, 2014, 20:15:00 »

Погледајте: Поплаве у центру Врњачке Бање, река ушла у зграду општине, однела четири моста


Бујични потоци, услед обилних падавина, поплавили су данас поподне центар Врњачке Бање. У овом тренутку угрожена су домаћинства у строгом центру.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=Uixo5AwIeO4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=Uixo5AwIeO4</a>


- Поплављено је насеље Дубрава, вода је ушла у зграду Скупштине општине, бујични потоци тутње улицама ка пијаци и аутобуској станици. Угрожени су и локали у центру Бање. Наше екипе су на терену, ситуација је тренутно веома тешка - рекао је за "Блиц" Радоица Кочовић, начелник Одељења за ванредне ситуације у Краљеву.


Како сазнајемо, и у селима око Врњачке Бање су угрожене куће и стока у оборима.


(Н.Божовић, Бета)***

Ово је ужас и за видети!

Годинама није вођено рачуна о канализационим отворима, уопште о канализационој мрежи у целој Србији и не само да нису одржавани, већ је у њих бацано разно смеће. Довољне су само пластичне кесе и имаћемо ситуацију као на овом снимку.

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #10 послато: Мај 14, 2014, 20:10:46 »

Србија у центру џиновског кишног облака који је прекрио Европу

Свемирска агенција НАСА објавила је данас фотографију Европе из свемира, са огромним кишним облаком који је прекрио скоро цео континент. У његовом средишту се налази Србија.Обилне кише су направиле данас проблеме у целој Србији која покушава да спречи поплаве и одбрани се од водених бујица.

Штабови за одбрану од поплава широм Србије су у приправности, а у досад је осам општина - Ваљеву, Љигу, Лајковцу, Горњем Милановцу, Убу, Обреновцу, Коцељеви и Гроцкој - проглашена ванредна ситуација.

 Да проблем са падавинама и невременом није, међутим, ограничен на нашу земљу, сведочи и ова Насина фотографија облака над Европом.


(Блиц)

***Спасено двоје деце из бујица у Миријеву, ватрогасци извлаче људе из поплављених кућа

Београдски ватрогасци спасили су двоје деце из поплаве која је захватила Улицу Саве Ковачевића у насељу Миријево. Од јутрос су због поплава интервенисали више од 40 пута.


Грађани се ватрогасцима јављају из целог Београда, подједнако из центра и из приградских насеља.

У Мокролушкој улици, у насељу Миријево,из поплава су извучене четири особе.

Такође, између осталог, у Барошевцу, у општини Лазаревац, један човек је спасаван чамцем.

 
Киша у Београду почела је јутрос, и од тада у Београду на улицама влада потпуни хаос због поплава.

***Обратите пажњу где се највише задржала киша која непрестано пада. (ТО СУ НАШЕ УЛИЦЕ, ПУТЕВИ.....можда ту лежи одговор. Годинама се граде путеви, а нарочито сређују улице у градовима и насељима без икаквог реда и правила. Све експерт до експерта у свакој области, па ево и у овој!!! )

Насеље "Браће Јерковић"Путници који би да сачекају превоз на овој станици у Булевару краља Александра нек размисле још једном


Душановац
У дворишту једне од зграда у овој улици формирало се "језеро", које се напаја "водопадима" који се спуштају са коловоза.


(Фотографије су направили читаоци Блица)


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #11 послато: Мај 15, 2014, 04:48:59 »... наставак...
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=h_BvlZqYSGA" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=h_BvlZqYSGA</a>


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #12 послато: Мај 15, 2014, 19:16:17 »

Како да се заштитите од поплава


Ево како да, у случају да и вама поплавни талас озбиљно запрети, заштитите свој живот и животе чланова своје породице, али и друге људе, животиње и природу
Морате бити спремни да реагујете на опасност од поплава


С обзиром на то да су Премијер и шеф Штаба за ванредне ситуације Александар Вучић и Влада Србије донели одлуку о проглашењу варедне ситуације на нивоу целе земље, важно је знати како да себе и своје најближе заштитите од последица опасности од непредвидивих поплавних таласа.

 Најнеопходније ствари


Рачунајте на то да ће, у случају поплаве, највероватније доћи до прекида у снабдевању струјом и водом. Зато припремите на време: напуните унапред мобилне телефоне, набавите радио-апарат са исправним батеријама, батеријску лампу и свеће, основни пакет лекова које неко од укућана евентуално мора да узима, основни пакет за хигијену, лична документа спакована у водоотпорну футролу, залиху воде и трајних намирница и водоотпорну одећу (кабаницу) и обућу (гумене чизме).

 

Мислите на околину

Све штетне и опасне материје као што су отпадно уље, хемикалије, боје, лакови и средства за прање и чишћење требало би да буду у добро затвореним боцама и посудама како не би дошло до просипања и мешања са водом која продире у кућу. Тиме ћете од тровања заштитити не само околину него и кућне љубимце или домаће животиње.

 

Животиње

Направите благовремено план евакуације стоке и кућних љубимаца. Обезбедите им на време плочице за идентификацију, јер поплавни таласи могу да доведу до неочекиваног губитке.


 

Возила

Пазите да аутомобил или пољопривредну механизацију не паркирате тако да закрчите пут спасилачким возилима.

 


Заразе

Поплавне воде су контаминиране, па је обавезно да носите гумене чизме и рукавице. Мала деца, труднице и особе са здравстеним проблемима требало би избегавају поплавна подручја све док чишћење не буде завршено. Ако случајно прогутате контамирану воду, обавезно се консултујте са лекаром и обавезно наведите да вам је кућа поплављена.Терен

Проверите нагибе свих површина у дворишту. Земљиште око вашег темеља мора бити барем 10 до 15 центиметара више него оно које је на метар до метар и по удаљености. Ако приметите разлику, најбоље је да наспете тврду земљу која неће лако пропустити, као што је глина. Идеално је, наравно, да имате комплетну дренажу око куће, али то је захтеван посао који се не може обављати уочи поплава. 
Спасите што се спасти може

У просторијама које су угрожене приликом поплава треба користити само опрему и предмете који су отпорни на воду или које, у случају потребе, можете једноставно и брзо да изнесете. Сви кућни уређаји као што су машина за прање и сушење, замрзивач, грејалице и слично, треба поставити на постоља тако да буду барем десетак центиметара издигнути изнад површине пода. Тиме неће бити превише отежано њихово коришћење, а ипак ћете имати малу заштиту приликом првог удара воде.


***

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #13 послато: Мај 16, 2014, 08:18:01 »

Торнадо рушио куће код Црне Траве!
Невреме праћено јаким ветром, који је личило на торнадо, порушило је двадесетак кућа и помоћних објеката у црнотравском селу Млачиште и из корена исчупало букве обима од три метра.

Начелник сектора за ванредне ситуације у Црној Трави Миле Младеновић рекао је даас Бети да се то десило у среду и то на врло малом простору.

"Кућа Јелице Илић срушена је до темеља, а преосталих двадесетак кућа је остало без кровова, са полупаним прозорима и другим оштећенина", рекао је Младеновић.Навео је да је до темеља срушено и двадесетак помоцних објеката, штале, помоћне кухиње... - "све то затрпано је стаблима, која су падала или чупана из корена".

Невреме је захавтило само махалу Баинци у Млачишсту, и то појас ширине до 500 метара и дужине два километра.

"Нико не зна шта се десило у тих неколико минута. Људи су били у страховитој паници. Једни причају да је пао мрак и да су чули потмули тутањ, а други да су видели вртлог налик на торнадо. Ово је за све нас мистерија", додаје Младеновић.

Пошто је протутњао "торнадо", у Млачишту пао је град, а потом и снег.

"Сада је у Млачишту у Баинцима снег висине 20 центиметара", додао је саговорник агенције Бета.


(Бета)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #14 послато: Мај 16, 2014, 22:36:28 »

ПОПЛАВЕ У БЕОГРАДУ

Драма у Обреновцу: Има жртава, ниво воде и даље расте!

У току је евакуација великог броја људи из Обреновца, где данас најкритичније. Надлежни апелују да се прихвати евакуацијаНачелник сектора МУП-а Србије за ванредне ситуације Предраг Марић је рекао да је предмет пажње сада Обреновац. У току је евакуација великог броја људи из Обреновца, где је данас и најкритичније.21:51 - ДЕЦА ИЗ ШКОЛЕ ЕВАКУИСАНА

Eвакуисано око 30 људи из школе "Јефимија". Међу њима 13 деце и једна четворомесечна беба!
21:38 - КОЛУБАРА ИЗМЕНИЛА ТОК И ПОПЛАВИЛА ПОВРШИНСКИ КОП

Река Колубара изменила је свој ток између места Велики Црљени и Вреоци, у општини Лазаревац, и сада тече у правцу угљенокопа "Тамнава - Западно поље", које је потпуно поплављено, јавља репортер Тањуга са лица места.

Руководство ЕПС-а и Рударског басена Колубара, у чијем саставу је тај угљенокоп, уверила су се на лицу места да су сви погони на том и на копу Велики Црљени потопљени и ван погона.

"Претходна два дана река Колубара је комплетно прекрила све објекте на копу 'Тамнава - Западно поље', рекао је заменик директора Колубаре Михајло Петровић.
21:26 - ПОМАЖУ И АЗИЛАНТИ


Управа граничне полиције МУП Србије потвдила је да су азиланти који су данас смештени у основну школу у Баричу, самоиницијативно понудили помоћ у спашавању угрожених на подручју Обреновца.21:00 - ИЗВУЧЕНИ ЉУДИ ИЗ ВОДЕ

Извучени су људи из воде код хотела у Обреновцу
20:45 - ВОДА НАДИРЕ У ШКОЛУ

Два човека су упала у Колубару код моста, недалеко од хотела. Вода почела да надире у школу "Јефимија", где је смештено 2.000 људи20:07 - 10 ЉУДИ У ВОДИ

У Улици Бранислава Нушића у Обреновцу десетак људи је у води.

 20:07 - ВОДА ДО ЧЕТВРТОГ СПРАТА

У насељу Рвати у Обреновцу вода је у једној згради дошла до четвртог спрата.

20:06 - ТРУДНИЦИ СТИЖЕ ПОМОЋ

Радио аматери пронашли доктора у близини обреновачког Ватрогасног дома који ће помоћи трудници приликом порођаја.
19:42 - ВЕПРОВИЦА: 40 ЉУДИ СТОЈИ НА МЕРДЕВИНАМА

У насељу Вепровица, наводно 40 људи стоји на мердевинама изнад воде. Додатни проблем за спасиоце је што током вечери неће моћи да им помогну хеликоптери.19:39 - ТРУДНИЦА ПОЧЕЛА ДА СЕ ПОРАЂА!

У Ватрогасном дому, на другом спрату, налази се трудница која је почела да се порађа! Међутим, у овом тренутку ју је немогуће евакуисати.

 19:34 - ТРОЈЕ ЉУДИ У ВОДИ, ЧАМАЦ УДАРИО У МОСТ

Настављају се трагедије у Обреновцу. Скутер који је превозио неколико особа преврнуо се у воду, а цамац који је први кренуо да им притекне у помоћ, ударио је у мост!
 19:22 - БЕОГРАДСКИ ХОТЕЛИ НУДЕ СМЕШТАЈ

Хотели из Београда који су понудили своје смештајне капацитете су хотел Парк Делта холдинг, хотел Семлин, хотел Москва и хотел М. 19:08 - ЕВАКУАЦИЈУ ЧЕКАЈУ И У БЕЛОМ ПОЉУ

Евакуацију чекају и у Белом Пољу у Улици Тамнавска 33 где је заробљено седморо деце, петоро старијих, и седам одраслих.
 19:07 - ЗАРОБЉЕНА ЖЕНА СА МАЛИМ ДЕТЕТОМ

Жена са малим дететом, Обреновац, Кнеза Михајла 13, Ластина станица, прекопута Дунав Осигурања чека помоћ.
 19:03 - У ОБРЕНОВЦУ И ДАЉЕ РАСТЕ НИВО ВОДЕ

У Обреновцу око 18.30 сати ниво Колубаре и даље расте, јавља новинар Тањуга са лица места.

Вода је, како каже, ушла у хотел у којем тренутно нема никога, а преплављен је и кружни ток на улазу у тај град који је био једино суво место.

Упркос киши која и даље пада и расту нивоа реке евакуација грађана се наставља помоћу чамаца хеликоптера и камиона.18:58 - ПОРОДИЦА ЧЕКА ПОМОЋ У ЂАЧКОГ БАТАЉОНА У ОБРЕНОВЦУ

У Обреновцу четири особе са двоје мале деце у улици Ђачког батаљона 9, други спрат. Траже помоћ, вода стиже до њих18:14 - У ОБРЕНОВЦУ ЕВАКУИСАНО ВИШЕ 1.000 ЉУДИ

У Обреновцу је до 17.30 евакуисано више од 1.000 грађана, а то ће се наставити и током ноћи, изјавио је начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић.

18:09 - ПРВЕ ЖРТВЕ У ОБРЕНОВЦУ

У Обреновцу је ситуација катаклизмична, а комплетно стање изазвано поплавама у Србији далеко је горе него што се у први мах чинило, изјавио је
премијер Александар Вучић, додајући да у тој општини има и жртава.
 18:07 - ШТАБ: ВОДА У БЕОГРАДУ ЈЕ ИСПРАВНА

Вода из београдског водовода је исправна и може да се пије, речено је Тањугу у Градском штабу за ванредне ситуације. У Штабу су навели да нису тачне информације које су се појавиле данас у појединим медијима и друштвеним мрежама да вода у Београду није за пиће и да не би смела да се користи ни приликом спремања оброка. Штаб је најавио и званично саоспстењу тим поводом. Раније данас је из ЈКП "Београдски водовод и канализација" саопстено да је квалитет воде за пиће у Београду добар.
 17:51 - КОЛУБАРА И ДАЉЕ РАСТЕ, ПОПЛАВЉЕН ДЕО МОСТА КА ОБРЕНОВЦУ

У Обреновцу око 17 сати ниво Колубаре и даље расте, а наставља се евакуација становништа помоћу хеликоптера и чамаца. Колубара је почела да плави део моста ка Обреновцу, као и кружни ток на уласку у град. Припадници Сектора за ванредне ситуације, војске и полиције, помажу у евакуацији, а они које довезу чамци до моста, иду до хотела, одакле их градским аутобусима превозе у Београд.
 17:29 - ЗАБРЕЖЈЕ: БЕБА ЧЕКА СПАСИОЦЕ

Све је озбиљнија ситуација и у обреновачком насељу Забрежје где спасиоци крећу акцију спасавања бебе и родитеља.
 17:26 - ЕВАКУИСАНИ ИЗ ОБРЕНОВЦА ПО СТУДЕНТСКИМ ДОМОВИМА, САЈМУ...

Грађани који су евакуисани из Обреновца смештени су осим у СЦ "Шумице" и у хали 11 на београдском сајму, Студентском дому "Карабурма", Студентском граду и касарни Јаково, изјавио је Тањугу заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић.

Тако је у СЦ "Шумице" смештено 160, хали 11 београдског сајма 500, Студентском дому "Карабурма" 100, Студентском граду 70, а у касарни Јаково 80 особа.

Поновивши да је најкритичнија ситуација на територији главног града у општини Обреновац, Младеновић је казао да градски штаб за ванредне ситуације организује прихват становника из те београдске општине.

"У овом тренутку правимо додатне планове за локације где ће се смештати становници који буду евакуисани у наредном периоду, тако да се припремају лежајеви, ћебад, и све оно што је неопходно за пријем евакуисаних са територије Општине Обреновац", казао је Младеновић.

 17:06 - МАЈКА СА ДЕЦОМ ЗАРОБЉЕНА НА ТАВАНУ

Мајка са децом заглављена на тавану у Улици Велико поље д. Спасиоци покушавају да стигну до њих.

Мост на Сави, преко Сурчина и Бољеваца до Обреновца је затворен, вода иза њега висока је пет метара. До Обреновца се стиже преко Барича и Дубоког.


 17:05 - УГАШЕН ПОЖАР, НИЈЕ БИЛО ЖРТАВА

Пожар на Термоелектрани Колубара, која је у саставу ТЕ "Никола Тесла" из Обреновца, угашен је а жртава и повређених није било, рекао је министар енергетике и рударства Александар Антић, који је током послеподнева скупа са в.д. директором ЕПС-а Александром Обрадовићем обишао ту термоелектрану.

"Брзом реакцијом запослених и ватрогасно-спасилачких јединица МУП-а Србије, пожар је брзо локализован а потом и угашен, и тако су спречене веће последице", рекао је Антић.

У гашењу пожара учествовало је 10 ватргоасних возила са 35 ватрогасаца, додао је.
 17:00 - ПЕТОСПРАТНИЦИ ПРЕТИ РУШЕЊЕ!


Нова драма! У Улици Ђацког батаљона 17б само што се није обрушила петоспратница. Чамац хитно упућен у акцију спасавања!16:55 - ПЕТОЧЛАНА ПОРОДИЦА ЧЕКА НА КРОВУ У ВЛАДИКЕ НИКОЛАЈА

Петочлана породица Вукосављевић, двоје инвалида, чекају на крову куће да их спасу. Налазе се у Улици Св. Владике Николаја 5, иза основне школе. Код "Интерекса" у насељу Циглана у поплави заробљени новинар и фоторепортер Вечерњих новости!
16:39 - ПРОРАДИО СИГНАЛ МОБИЛНЕ ТЕЛЕФОНИЈЕ У ДЕЛУ ОБРЕНОВЦА

Екипе "Телекома Србија" које се налазе на терену успеле су да оспособе базну станицу за сигнал мобилне телефоније у ТЕНТ-у.

На овај начин олакшана је комуникација у овом делу Обреновца, речено је Тањугу у Телекому Србија.
16:04 - ПУЦА ЗГРАДА У КОЈОЈ ЈЕ СМЕШТЕНО ДЕСЕТОРО ДЕЦЕ


Зграда у Книнској 32б у Обреновцу почела да пуца, у њој се налази десеторо деце. Полицајци и спасилачке службе још су далеко од њих

16:02 - ТРУДНИЦА ЧЕКА ПОМОЋ

Спасиоци покушавају да дођу до труднице која се налази у селу Рвати
15:58 - ЛАЗАРЕВАЦ: КОПОВИ ПОД ВОДОМ
Тамнавски копови "Велики Црљени" и "Тамнава - Западно поље", на којима се производи две трећине угља у Рударском басену "Колубара", су потпуно поплављени, саопштио је данас тај рударски комбинат из Лазаревца.

Ноћас је река Колубара прелила брану и вода се целу ноћ уливала у копове, наводи се у саопштењу.

Делимично је поплављен и коп "Поље Б", а "Поље Д" је поплављено у етапама од по стотинак метара, дуж трачних транспортера.

Како је наведено, критично је и на погонима прераде у Вреоцима и ту су већ почели радови на санацији.

Објекти Спортског центра који припадају Рударском басену "Колубара" уступљени су на коришћење Црвеном крсту и Кризном штабу општине Лазаревац, који у њих смештају људе који су остали без крова над главом, наводи се у саопштењу.

15:43 - ЕВАКУИСАНА БЕБА СТАРА 15 ДАНА!


Хеликоптерска јединица МУП-а управо је полетела да из села Велико Поље код Обреновца евакуисе бебу, саопштио је Биро МУП-а за односе са јавношћу.

Како се наводи беба је стара само 15 дана.15:18 - ПОТРЕБНИ КРЕВЕТИ, ДУШЕЦИ, ЋЕБАД....

Градски менаџер Горан Весић упутио је данас апел правним лицима да донирају душеке, струњаче, монтажне кревете, као и ћебад за становништво угрожено поплавама у Београду, а национални авио-превозник Ер Србија се већ одазвао том позиву и донирао данас 1.500 ћебади.

"Апелујемо на сва правна лица да, ако су у могућности, донирају средства и да на тај начин помогну, јер се очекује да ће велики број људи бити евакуисан из поплављених подручја Београда", навео је Весић, саопштава Служба за информисање града Београда.

Градска служба за информисање је такође саопштила да је Ер Србија донирала данас 1.500 ћебади намењених становништву угроженом поплавама у Београду.

Како се додаје, кетеринг служба националне авио-компаније припрема храну за евакуисана лица.14:57 - ВУЧИЋ: СИТУАЦИЈА ЈЕ КАТАСТРОФАЛНА

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Обреновац морати у потпуности да се евакуише.

"Ситуација је катастрофална и биће још тежа. Очигледно је да ће морати да буде потпуна евакуација града", рекао Вучић новинарима.

Он је на мосту у Обреновцу, који се још држи, разговарао са руским амабасадором Александром Ццепурином и министром полиције Небојшом Стефановићем.

Вучић је претходно по доласку у Обреновац, чамцем обишао град и упознао се са ситуацијом.


14:42 - ЕПС: ВАТРОГАСЦИ И СПАСИЛАЧКЕ ЕКИПЕ У ТЕРМОЕЛЕКТРАНИ

У термоелектрани "Колубара" у Великим Црљенима, која је део привредног друштва "Термоелектране Никола Тесла", данас између 13 и 14 часова дошло је до пожара на два трансформатора, а ватрогасне и спасилачке екипе су на терену и гасе пожар, саопштио је ЕПС. Запалили су се трансформатори 110/35 кВи 110/6 кВ.
Због ванредних временских неприлика термоелектрана "Колубара" је други дан ван погона, јер је преплављена и окружена водом, наводи се у саопштењу.14:35 - МУП: ПОЖАР У ТЕ НИКОЛА ТЕСЛА, НЕМА ПОВРЕЂЕНИХ

На трафоу у Термоелектрани Никола Тесла у Великим Црљенима код Лазаревца искочио је осигурач због чега је дошло до пожара, а у инциденту нема повређених, речено је Тањугу у Министарству унутрашњих послова.

"Екипе су на терену. У ТЕ је дошло до пожара када је из трафоа искочио главни осигурач", кажу у МУП.

Београдски медији објавили су да су се код Лазаревца чули детонација и видео дим из правца ТЕ Никола Тесла.


14:31 - ВУЧИЋ СТИГАО У ОБРЕНОВАЦ

У Обреновац је нешто пре 14 часова стигао премијер Александар Вучић, који се са министрима одбране и унутрашњих послова Братиславом Гашићем и Небојшом Стефановићем одмах укључио у евакуацију становника са најугроженихих подручја града.

Поплавна бујица је око 14 часова порасла и убрзала ток, због чега је Вучић наредио припадницима полиције и сектора за ванредна ситуације да узму све чамце на које наиђу, а у приватном су власништву, и да их искористе за евакуацију становништва.

Вучић је најавио скори долазак руског спасилачког тима, који ће одмах бити ангажован у спашавању 120 људи који су тренутно смештени у поплављеној школи у Обреновцу.

Код хотела у Обреновцу тренутно пристижу возила паркинг сервиса која возе приватне чамце за евакуацију.14:05 - СРУШИЋЕ СЕ МОСТ У ОБРЕНОВЦУ


Набујала Колубара прети да сруши мост на улазу у град из правца Београда.

Полицијским возилима, камионима и другим транспортним средствима, хеликоптерима и чамцима, у току је евакуација грађана из поплављених делова града.


14:00 - ДЕТОНАЦИЈЕ И ДИМ НАД ТЕРМОЕЛЕКТРАНОМ

Детонације и густ дим се може видети над термоелетраном у Великим Црљенима, надомак Лазаревца, јавља Блиц.

Сви прилази ка Лазаревцу су затворени, а већ 200 људи из села се налази у основној школу у Степојевцу, где су евакуисани.

Спасилачке екипе су процениле да је пожар немогуће угасити путем земље, осим из ваздуха.

Додатна паника је завладала међу грађанима, пошто се боје да неће успети да се евакуишу.

Чуле су се пригушене детонације, и видео се дим. Још се не зна шта се дешава, али надвија се огроман облак црног дима над термоелектраном.
Све саобраћајнице ка Лазаревцу су непроходне, а грађани који су више од 24 сата без струје и питке воде су дословно одсечени од Београда.

Полиција на излазу из Степојевца враћа путничке аутомобиле јер не немогуће да туда прођу ка Лазаревцу.13:25 - МУП: ДО САДА ЕВАКУИСАНО 2.500 ЉУДИ

Са подручја Обреновца до сада је, према последњем извештају Министарства унутрашњих послова, евакуисано 2.510 особа, са воде на суво, а у току је евакуација још 1.400 становника. Поплављено је преко 900 објеката, а угрожено је још 1.388 објеката, навео је МУП.

Евакуисани грађани се смештају на безбедним локацијама, првенствено у основним школама у близини поплављеног подручја.


 12:49 - ТРУДНИЦА ПРЕВЕЗЕНА У ПРИВРЕМЕНИ СМЕШТАЈ

У Обреновцу, где ниво воде и даље, после поднева, расте, у току је евакуација деце и одраслих из Основне школе Јован Јовановиц Змај.

Један чамац са децом и женом у деветом месецу трудноће је кренуо ка хотелу Обреновац, одакле ће даље бити превезени у привремени смештај.
 12:46 - "ЛАСТА" и ГСП ПОМАЖУ ЕВАКУАЦИЈУ


Саобраћајно предузеће "Ласта" и Градско саобраћајно предузеће Београд су ангажовањем и увођењем додатних аутобуских линија помогли евакуацију грађана Обреновца, које је задесила поплава, речено је данас Танјугу у информативним службама тих предузећа.

Пи-ар предузећа "Ласта" Ана Петровић изјавила је да су још јуче ради евакуације грађана ангажована четири аутобуса у Обреновцу и два у Смедеревској Паланци.

Поводом најновије поплаве која је ноћас задесила центар Обреновца, Петровић је рекла да данас до сада није било захтева за ангажовањем додатних аутобуса, али да у "Ласти" располажу неопходним капацитетима и да су у сталној приправности.

Она је додала да су у "Ласти" на располагању и услузи свим надлежним службама и кризним штабовима и свакој општини како би се евакуисали грађани које су задесиле поплаве.

ГСП Београд је дало 20 аутобуса ради евакуације грађана Обреновца, које је задесила поплава, изјавио је дежурни диспечер Градског саобраћајног предузећа Београд Слоба Мирковић. 12:14 - ЕВАКУАЦИЈА ДЕЦЕ ИЗ ВРТИЋА

Хеликоптерска јединица МУП-а у овом тренутку евакуише децу и запослене из обданишта на подручју Обреновца.
11:40 - ОЧЕКУЈУ СЕ РУСКИ СПАСИОЦИ И У ОБРЕНОВЦУ

Начелник Сектора МУП-а за ванредне ситуације Предраг Марић рекао је данас да је из Обреновца, где је ситуација с поплавама најтежа, до сада евакуисано око 800 људи.

Према његовим речима, очекује се да у Обреновац дође и један број припадника руских спасилаца који су допутовали авионом у Ниш, да помогну градовима и општинама Србије.

"У Обреновац су упућене додатне снаге, у граду нема струје. Евакуација иде непрестано и до сада је хеликоптерима евакуисано 15 људи и једна беба. Стижу нове снаге, очекују се војни хеликоптери, стижу нови чамци, припадници војске, жандармерије, снаге МУП-а, припадници Сектора за ванредне ситуације из Војводине, руски спасиоци", рекао је Марић.
11:22 - ИЗ ОБРЕНОВЦА ВИШЕ СТОТИНА ЕВАКУИСАНИХ

У спасилачкој акцији припадника Жандарметије, сектора за ванредне ситуације МУП и ронилаца САЈ и ватрогасних служби од синоћ је из угрожених делова Обреновца евакуисано више стотина житеља те општине.


У акцији код стадиона ФК Раднички докле је јутрос надошла вода активно учествују и министри одбране и полиције Братислав Гашисћ и Небојша Стефановић, као и председник општине Обренова Мирослав Чучковић.

Угрожено становништво евакуише се хеликоптером, камионима, багерима Београд пута и чамцима до моста код хотела Обреновац са четири локације, одакле је организован превоз аутобусима ГСП и других превозника.

Спасилачке службе су добро организоване, а саобраћај у Обреновцу одвија се до кружног тока у том месту, где полицијске патроле преусмеравају возила на друге правце.

 11:06 - ИЗМЕНА ТРАСА НА ЛИНИЈАМА ГСП


БЕОГРАД - Због активирања клизишта у београдском насељу Миријево, возила јавног градског превоза на линијама 79 и 20 саобраћају измењеним трасама, изјавио је данас Тањугу дежурни диспечер Градског саобраћајног предузећа Београд Љубиша Терзић.

Према његовим речима, због клизишта у Улици Матице Српске испред броја 109, возила јавног градског превоза на тим линијама саобраћају сада улицама Витезова Карађорђеве Звезде, Миријевски Венац и даље редовном трасом.

Терзић је додао да су поново кренули трамваји на линијама 7, 9, 12 и 13, да возила на линији 94 поново саобраћају редовном трасом преко новог моста на Ади Циганлији и да су на редовну трасу враћена и возила на линији 407.
10:26 - ЕВАКУИСАНА И БЕБА

Полицијским хеликоптером је око 09.45 сати, евакуисана и беба, стара око годину дана из села Пољане, јужно од Обреновца.

Хеликоптерска јединица МУП-а од раног јутра ангажована је на евакуацији угрозеног становниства на подручју Обреновца који је, већи делом под водм због изливања Колубаре, саопштио је МУП.
10:18 - СО РАКОВИЦА: ПОТРЕБНА ХРАНА

Општина Раковица обезбедила је намирнице за око 150 евакуисаних из поплављених подручја који се налазе у хотелу "ДМБ", али и апеловала на компаније и појединце који могу да помогну да то и учине, јер ће хране бити довољно за вечерас.

Из Општине апелују на све који могу да помогну у обезбеђивању намирница за најугроженије да се јаве на телефоне 011/7850-138 и 7850-150 или путем и-мејл адресе
 rakovicainfo@gmail.com.

У саопштењу из те општине наведено је да је део хране на захтев Општине Раковица донирала компанија "Делез Србија", да ће хране бити довољно за вечерас, па зато апелује да се јаве компаније и појединци који могу да помогну људима који су због поплава евакуисани.

За све који су евакуисани у хотелу осим хране обезбеђена је и ћебад, додаје се.
 10:15 - ВОДА У БЕОГРАДУ ДОБРА ЗА ПИЋЕ

Квалитет воде за пиће у Београду је добар и никакве промене се нису појавиле као последица поплава, рекао је данас вршилац дужности директора ЈКП ''Београдски водовод и канлизација'' Светозар Веселиновић.

У саопштењу Градске управе се наводи да су то показале ванредне контроле воде за пиће, коју обављају Београдски водовод и канализација и Градски завод за за јавно здравље.

''У Београдском водоводу од пре десет дана, када су почели да расту водостаји на ободу града, почеле су и ванредне контроле квалитета воде на рубним подручјима. У условима када долази до изливања река, као што се догађа сада, и када због нестанка струје дође до прекида снабдевања водом, пре него што се вода пусти, ради се ванредно испирање водоводне мреже, затим контрола и тек онда се пушта вода'', објаснио је Веселиновић.

Он је прецизирао да је сасвим други режим уколико дође до прекида водоснабдевања у таквим условима, наводећи да је таква ситуација у Рипњу.

Према његовим речима, у том насељу је прекинуто водоснабдевање због струје и других ситуација, а пре него што се настави са испоруком воде, мора да се испере цевовод, да се преконтролише кавлитет воде и тек онда се цевовод пушта у функцију.

Веселиновић је упозорио и да воду у бунарима не контролише ''Београдски водовод'' додајући да је та вода сада ''сигурно погоршаног квалитета због тога што има велике количине кишнице и подземних вода'', наведено је у саопштењу.
 09:34 - ЈЕДНА ОСОБА НЕСТАЛА


Становнике Обреновца јутрос су пробудиле сирене за узбуну, цело место је поплављено, без струје, људи се евакуишу на све могуће начине
Начелник сектора за ванредне ситуације Предраг Марић рекао је да је Обреновац у центру напора да се спасу људи.
Упућено је 150 припадника Жандармерије, 60 припадника Сектора за ванредне ситуације, војни и полицијски хеликоптери.
Марић је изјавио да постоје индиције да је једна старија особа у Обреновцу нестала, што би, уколико је дошло до трагичног исхода, била трећа људска жртва поплавног таласа у Србији.
 09:33 - ВУЧИЋ: НЕ ОДБИЈАЈТЕ ЕВАКУАЦИЈУ

Премијер Александар Вучић замолио грађане Обреновца да не одбијају помоћ и пристану на евакуацију.(вечерње НОВОСТИ)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #15 послато: Мај 18, 2014, 06:49:14 »

Добровољци и војска бране ТЕ "Костолац"


Министар рударства и енергетике Александар Антић истакао је да се Термоелектрана Костолац мора бранити свим средствима и да је ситуација тренутно под контролом


На подручијма угроженим поплавама у Србији је евакуисано око 20.000 особа, има жртава, али се о њиховом броју неће говорити док се вода не повуче, када ће се дати и процена материјалне штете, која је огромна.

На Сави код Јамене, Сремске Митровице и Шапца водостаји се налазе изнад граница ванредне одбране од поплава са тенденцијом пораста до 19. маја. 06:30 - ШАБАЦ: САВА ДОСТИГЛА РЕКОРДНИХ 620 ЦМ

Према последњим информацијама, висина водостаја код Старог града износи 620 центиметара, што је највећи водостај у историји Шапца.

У Шабац је током поподнева стигла помоћ из свих делова Србије и процена је да је око 10.000 људи на располагању за одбрану града од поплава.


06:39 - БАБИЋ: ЗАТВОРЕН СПОЉНИ ПРСТЕН, КРИТИЧНО НА ТРИ ТАЧКЕПредседник Кризног штаба за ванредне ситуације Шапца Зоран Бабић рекао је рано јутрос да су предузете све мере да би се евентуалне штете од поплава свеле на минимум и захвалио свим грађанима који су дошли да пруже помоћ.

Он је после седнице Кризног штаба рекао новинарима да је у Шапцу ситуација тренуто најкритичнија на три тачке.

"Кризни штаб, који је формиран одлуком владе и којим председава начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић, предузео је све мере да се штета сведе на минимум. Тренутно је најкритичније на Црној Бари, Червентији и око силоса. На Црној бари ради шест багера и 1.200 људи, а на Червентији на дужини 5,5 километара имамо још више ангажованих људи", рекао је Бабић.

После ноћашње седнице Крижног штаба, он је додао да је на ове три тачке, затворен спољни бедем око града, односно први прстен, а да се већ ујутро креће са радовима на унутрашњем прстену који ће заштитити Шабац.


06:42 - СИМИЋ: САВА УСПОРИЛА КОД ШАПЦА, СИТУАЦИЈА ЗА САДА ПОД КОНТРОЛОМ

Начелник полицијске управе Шапца Радисав Симић изјавио је рано јутрос да је приметан успорени долазак воде Савом код тог града,

оцењујући да је ситуација у одбрани од поплаве за сада под контролом, иако је водостај премашио историјски максимум од 592 центиметра.

Највероватнији разлог за успорени долазак воде је то што је десетак километара узводно намерно пробијен насип и Сава се излила у околно поље да би се колико, толико спасила десна обала код самог града Шапца и околине, објаснио је Симић.

Уколико Сава пробије насипе код силоса, онда је Шабац заиста угрожен, нагласио је Симић.

Водостај Саве код Шапца је одавно прешао 592 центиметра, што је био историјски максимум, а прогнозе су да би могао да достигне 680 центиметара, казао је он.


06:54 - ЛИНТА ПОЗВАО НА ПОМОЋ УГРОЖЕНИМА

Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта позвао је данас сва избегла и расељена лица и грађане пореклом из Хрватске, БиХ и других држава насталих на подручју бивше Југославије да се ставе на располагање штабовима за ванредне ситуације широм Србије у циљу спасавања живота и пружања помоћи угроженом становништву.

Како се наводи у саопштењу Коалиције удружења избеглица у Републици Србији, Линта посебно позива земљаке да се у што већем броју придруже у борби за одбрану Шапца и захваљује свима онима који су јуче кренули за Шабац.07:09 - ЕВАКУИСАНО ОКО 15.200 ЉУДИ, БЕЗ СТРУЈЕ 88.000 ДОМАЋИНСТАВА

На територији Републике Србије до сада је евакуисано око 15.200 особа, ситуација у одбрани од поплава на подручју града Шапца за сада је стабилна, а без струје је око 88.000 домаћинстава, саопштио је јутрос МУП Србије.07:16 - БЕЗ СТРУЈЕ 13 ОПШТИНА И 88.000 ДОМАЋИНСТАВА

На територији Републике Србије без електричне енергије је 13 општина, око 88.000 домаћинстава. Поплавама је угрожено 1.475 објеката, а поплављено је 1.560.


07:20 - У ХРАМОВИМА ОД РАНИХ ЈУТАРЊИХ САТИ ПРИКУПЉАЊЕ ПОМОЋИ

Патријарх српски Иринеј позвао је свештенство, вернике и људе добре воље у Београду да данас, од раних јутарњих сати, код свих храмова почну са прикупљањем помоћи у храни, одећи, обући и постељини за погођене поплавама.

Помоћ ће бити прикупљана све док за то буде било потребе, поручио је патријарх Иринеј.

СПЦ моли све људе добре воље у отаџбини и расејању да се организовано укључе и свако на свој начин помогне у невољи која је Србију неочекивано задесила.

"Невоља која је задесила подручје Србије и земаља у региону позива нас све на хришћанско милосрђе и братску несебичну помоћ", поручио је патријарх.

Патријарх је такође позвао стручне, способне и све људе који могу да помогну да се јаве штабовима и представницима државних и локалних власти у местима где живе и да се ставе на располагање у спасавању људских живота и заштити од поплава.


... наставља се...
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #16 послато: Мај 18, 2014, 06:51:06 »

...наставак...


07:30 - ТУЖИЛАШТВО ИСТРАЖУЈЕ ЗЛОУПОТРЕБЕ ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

Републичко јавно тужилаштво (РЈТ) истражује случајеве злоупотреба ванредне ситуације у земљи као што је подизање цена воде и намирница и поручује да ће реаговати у свим случајевима евентуалних извршења кривичних дела против имовине и здравља људи.


У саопштењу тужилаштва достављеном Танјугу наводи се да је РЈТ преко подручних тужилаштава, посебно у угроженим подручјима наложило полицији да прикупи извештаје о пријављеним неправилностима, као што је подизање цена и слично.

Након анализе тамо где има основа биће предузете мере сходно закону, напомиње се у саопштењу.

РЈТ истиче да су тужилаштва у појачаној приправности 24 сата дневно и упозорава да ће реаговати у случајевима евентуалног извршења одређених кривичних дела против имовине, здравља људи.

07:40 - МИХАЈЛОВИЋ АПЕЛОВАЛА НА ПОРЕВОЗНИКЕ ДА ПОШАЉУ АУТОБУСЕ

Министарка грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић позвала је синоћ испред Сава Центра, приватне превознике да пошаљу аутобусе како би се сви грађани који су се пријавили да помогну превезли синоћ и јутрос у Шабац.

Михајловић је апеловала испред Сава центра где су се окупили сви вољни да помогну у "одбрани Шапца" да се и други, приватни превозници, поред Ласте, придруже, како би се сви грађани који су се пријавили да помогну, превезли у Шабац.

Том приликом, она се захвалила свим грађанима који су се одазвали позиву Владе Србије у великом броју, речено је у саопштењу.


07:47 - КРУПАЊ ОДСЕЧЕН ОД СВЕТА

Одбрамбени насип на Сави, целом дужином од Чеврнтије - Дреновац - Шабац - Мрђеновац - Прово одолева, вода и даље надолази, али насип ни на једном месту није пробијен.

Из општине Лозница евакуисано је 48 људи и они су смештени у спортски центар Лагатор.

У општини Крупањ поплављено је око 500 домаћинстава, а у ту општину је немогуће доћи због уништених и оштећених путева.

Ситуација у општини Коцељева се стабилизовала, а река Тамнава се повлачи у корито.07:57 - БЕЧ: ДИЈАСПОРА ПРИКУПЉА ПОМОЋ


У Бечу је јуче основано координационо тело за сакупљање хуманитарне помоћи поплавама погођених подручја у Србији и Републици Српској на реону "Беч-Запад", које чине представници српског клуба "Бамби", Социјалдемократске партије Аустрије (СПО) у 19. бечком округу и удружење грађана "Г19+".08:30 - ИСПРЕД КОМБАНК АРЕНЕ ОКО 9.00 ПОЛАЗЕ НОВИ ДОБРОВОЉЦИ

Испред београдске Комбанк арене данас око 9.00 сати треба да крене још један број аутобуса са добровољцима ка Шапцу.

Синоћ је испред Сава центра ка Шапцу отишло најпре 40, а затим још пет аутобуса са више од 10 000 људи који желе да помогну у спасавању тог града од полаве.

Премијер Србије Александар Вучић захвалио је синоћ Београђанима који су се добровољно јавили да иду у Шабац како би помогли у одбрани тог града од поплава.

08:36 - СВИЛАЈНАЦ: ВОДА СЕ ПОВУКЛА ИЗ ПОЛА ГРАДА, СТРУЈЕ НЕМА

Председник општине Свилајнац Предраг Милановић изјавио је јутрос Тањугу да је ситуација у овом граду, боља него јуче и прошле ноћи, вода се повукла из пола града, али је и даље веома тешко.

И даље нема струје, воде, не ради фиксна телефонија.

"Вода је у стагнацији, Велика Морава није правила проблем током ноћи, а вода се повукла из пола града", рекао је Миллановић.

Током јучерашњег дана евакуисано је око 1.000 људи, 350 је у граду у прихватном центру, а осатало је отишло по селима.

Све куће су поплављене и у њима нико не живи, додао је он.

"Тренутно спремамо храну за евакуисане људе и оне у делу града где се још налази вода, покушаћемо да укључимо струју бар у део града, да осопособимо канализацуију да би примила воду са улица, санираћемо у току дана обале Ресаве да поново не дође до изливања", рекао је он.

Људи су безбедни, оценио је Милановић.

Имамо пуно стоке која се удавила и морамо видети где је превентивно сместити, истако је Милановић08:56 - МИНИСТАРСТВО УПУТИЛО АПЕЛ ПРИВРЕДНИЦИМА ЗА ПОМОЋ

Министар привреде Душан Вујовић апеловао је на сва предузећа и предузетнике да помогну угроженом становништву са поплављених подручја Србије и наговестио могућност да ће међународне финансијске организације подржати напоре Владе Србије да се што пре отклоне последице катастрофалних поплава.

Потребни су: флаширана вода, храна, лекови, средства за дезинфекцију, гумене чизме, ћебад, одећа, чамци за евакуацију, али и сва остала опрема и механизација која би спречила даље продирање воде, навело је Министарство привреде.

Министарство је објавило и телефоне кол-центра:

+ 381 11/ 312- 07-41

+ 381 11/ 312- 07-39

+ 381 11/ 312- 99-39

+ 381 11/ 312- 07-42

+ 381 11/ 312- 06-46
09:09 - АНТИЋ:НЕМА ОДЛУКЕ О РЕСТРИКЦИЈАМА

Министар рударства и енергетике Александар Антић изјавио је синоћ да одлука о рестрикцијама струје није донета, али и да ту опцију нико не може потпуно да искључи.

Министар је за РТС рекао да ће се и ЕПС, ЕМС и електродистрибуције борити да сачувају енергетски систем и позвао све људе да помогну, а како каже, мало штедње може да буде корак плус.

Упитан да ли грађани треба да очекују рестрикције, Антић је рекао да таква одлука није донета, али ипак није могао да искључи ту могућност.

"Одговорно кажем да одлука о рестрикцијама није донета. С друге стране, искрено кажем да такву опцију нико не може да искључи. Анализирамо и чинимо све да такву меру која је максимално непопуларна и коју сви ми мрзимо избегнемо на сваки начин", рекао је Антић.
09:26 - ИЗ КРАГУЈЕВЦА КРЕНУЛО ОКО 400 ЉУДИ

Око 400 људи кренуло је јутрос из Крагујевца пут Београда, одакле ће их Републички штаб за ванредне ситуације упутити у угрожена подручја за одбрану од поплава, изјавио је Тањугу заменик команданта Штаба за ванредне ситуације Зоран Јовановић.

Према његовим речима, у организицији Штаба за ванредне ситуације Крагујевца око 7,30 часова кренула су четири аутобуса са око 200 Крагујевчана.

Још око 200 грађана из Крагујевца је кренуло пут Београда у организацији крагујевачког одбора Српске напредне странке, изјавио је Тањугу функционер те странке Горан Ковачевић.

У Ситуационом центру Крагујевца Тањугу је речено да их грађани и јутрос зову и распитују се о могућностима нових полазака пут Београда.

У Крагујевцу се од јутрос прикупља помоћ угроженима од поплава, у одећи, обући и дуготрајној храни организује се у просторојима Црвеног крста, а такву акцију иницирала је Студентска унија Факултета инжењерских наука.
09:32 - ДИКОВИЋ: УСПЕЛИ СМО ДА ОДБРАНИМО ШАБАЦ

Ситуација је под контролом, успели смо ноћас да Шабац обезбедимо од евентуалног изливања Саве, изјавио је јутрос начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.

"Како смо почели нисам био оптимиста, било је ту доста проблема, после се ситуација поправила, све је дошло на своје место. Ангажовано је више од 6.000 грађана и припадника МУП-а и Војске Србије, који су заиста мукотрпно радили и са задовољсвом могу да констатујем да смо га спасили", констатовао је Диковић у изјави за РТС.

Насип се и даље подиже, а генерал се захвалио свим грађанима Србије који су изразили жељу да ноћас учествују у његовој одбрани, додајући да више нема потребе да се јављају.

Према његовим речима, више нема страха од плављења околних села, јер је тренутни ниво Саве 631 сантиметар, а бедеми су изграђени, када је ниво је био на 730 сантиметара, што значи да безбедност неће бити угрожена.09:40 - МИХАЈЛОВИЋ: У ЦРАНОЈ БАРИ СИТУАЦАИЈА ПОД КОНТРОЛОМ

Потпредседник Владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић обишла је ноћас насеље Црна Бара у општини Богатић, где је у току ојачавање насипа ради одбране од поплава.

На тој локацији ситуација је током ноћи била под контролом, а људи су у приправности, јер се током днашњег дана у том делу Мачве очекује подизање нивоа Дрине и Саве.

Михајловић је у Црној Бари разговарала са руководиоцима локалног штаба који се налазе на лицу места и волонтерима који су дошли из Београда и других делова Србије да помогну у одбрани од поплавног таласа.

Она је том приликом нагласила да ће сви расположиви материјални и људски потенцијали јавних предузећа, војске, полиције, уз помоћ локалног и пристиглих добровољаца, бити ангажовани да се сачувају људски животи и овај крај одбрани од поплаве која му прети, саопштено је из Министарства грађевинарства.


 09:40 - МАЈУР: ЕВАКУИСАНО 60 ОСОБАТоком ноћи из села Мајур узводно од Шапца евакуисано је 60 особа. Они су смештени на сигурно у овом граду.
09:51 - МУП: ДО ОСАМ САТИ ЕВАКУИСАНО 15.475 ОСОБА

На територији Србије евакуисано је око 15. 475 лица, од чега су припадници ВСЈ извршили евакуацију 8.051 особа, саопштило је данас Министарство унутрашњих послова.

До сада је ангажовано 2.809 ватрогасаца-спасилаца, 659 возила, 261 пумпа и 115 чамаца. Угрожено је 1755 објеката и поплављено 2.060 објеката.

Ангажована су три хеликоптера МУП-а, 890 припадника цивилне заштите (повереници и заменици, јединице опште намене, специјализоване јединице за спасавање на води), 84 припадника ПТЈ са 22 возила и једним чамцем, који су евакуисали 250 особа у Убу, Лисопољу и Брезовици.

У току дана било је ангажовано 90 припадника САЈ са 22 возила, четири чамца, четири камиона, једним аутобусом, два борбена оклопна возила. Тренутно су на терену 33 припадника који се налазе на мосту код Обреновца са шест транспортних возила и једним камионом, 390 припадника Жандармерије са 48 моторних возила и седам чамца, 1.785 полицијских службеника опште надлежности.

Такође је на терену и 447 припадника ВС са три хеликоптера, 45 моторних возила, 26 чамаца, пет пумпи и 11 цистерни. Извршена је евакуација 1.577 особа са 45 локација, од тога 170 особа ваздушним путем са територије општина Уб и Обреновац.

Хеликоптерска јединица МУП-а извршила је евакуацију 140 особа, претежно немоћних и трудница и једне бебе од 15 дана.

Интервентна јединица Полиције и Управа полиције Министарства послали су 50 људи у Шабац, Криминалистичко-полицијска академија 160, ПУ Нови Сад 150, ПУ Панчево 100, ПУ Сомбор 100, ПУ Кикинда 50, ПУ Зрењанин 50 и ПУ Суботица 50 припадника.

Хуманитарна помоћ у храни и води за пиће коју је МУП прикупио, у току ноћи дистрибуирана је на угроженим територијама : Гроцка, Обреновац, Барич, Лазаревац, Шабац, Коцељева, Мали Зворник, Крупањ, Владимирци, Смедерево, Велика Плана, Смедеревска Паланка, Јагодина, Ћуприја, Параћин, Чачак и Ужице.

На територији Србије без електричне енергије је 13 општина са 88.615 домаћинстава.


...наставља се...Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #17 послато: Мај 18, 2014, 06:52:37 »

...наставак...

09:53 - ПОМОЋ ДО КРУПЊА НЕ МОЖЕ ДА СТИГНЕ

Група Лозничана покушала је ноћас да се пробије до Крупња, који је одсечен од света и донесе помоћ, али није успела у томе.

Натоварени контингентом флаширане воде коју је донирала фабрика воде Троноша, наишли су на препреку коју нису могли прећи, а смањена видљивост још више је отежала покушај, наведено је на сајту општине Лозница.

Та група грађана је најавила да неће одустати од покушаја и покушаће поново.

Грађани Крупња су у изузетно тешкој ситуацији, данима моле за помоћ која не може да стигне, јер је пут од Лознице преко Столица у прекиду због одрона, док је други преко Завлаке такође прекинут, јер је Јадар срушио мост у том месту.09:56 - ПРИКУПЉАЊЕ ПОМОЋИ НА ВИШЕ МЕСТА У НОВОМ САДУ

Помоћ у храни, средствима за хигијену и другој роби биће прикупљана данас у Новом Саду, у згради Скупштине града у Улици Жарка Зрењанина 2, као и на још неколико места у граду одакле ће је преузети Црвени крст града.

Градски штаб за ванредне ситуације замолио је грађане који желе лично да донесу помоћ да то учине на адреси Улица Жарка Зрењанина 2, у току целог дана, наведено је у саопштењу Одељења за односе с јавношћу при Кабинету градоначелника, после синоћње седнице Штаба.
10:01 - ДАЧИЋ СЕ ЗАХВАЛИО СВИМ ДРЖАВАМА КОЈЕ СУ ПРУЖИЛЕ ПОМОЋ СРБИЈИ

Први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић захвалио се свим државама и Европској унији на до сада пруженој помоћи у борби против незабележене природне катастрофе, која је задесила Србију.

Дачић је поручио да је неопходна помоћ у опреми, техници и људству специјализованим за спасавање, саопштено је из Министарства спољних послова.

Помоћ је, како се наводи, министар затражио и од Канцеларије УН у Београду (УНОБ) и рекао да је Србија захвална свима који помазу у овој критичној ситуацији.

"Имајући у виду тренутну сутуацију у Србији, сигурно је да ће помоћ бити неопходна и у наредним данима", наводи се у саопштењу.

Министарство спољних послова је обавестило све стране амбасаде и међународне организације акредитоване у Србији, као и дипломатско конзуларна представниства Србије на који начин сви грађани, српска дијаспора и институције страних држава могу упутити помоћ Србији у овој тешкој ситуацији.


10:07 - МАРИЋ: У КРУПЊУ УНИШТЕНО 200 КУЋА

Предраг Марић, начелник Сектора за ванредне ситуације, рекао је да су припадници МУП тек данас после два дана ушли у Крупањ. У овом месту уништено 200 кућа.


10:11 - ВУЧИЋ ИМЕНОВАО ГЕНЕРАЛА ДИКОВИЋА ЗА ШЕФА ШТАБА У ШАПЦУ

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић именовао је данас генерала Љубишу Диковића, начелника Генералштаба Војске Србије, за начелника Штаба за ванредне ситуације у Шапцу, саопштила је данас Канцеларија за сарадњу са медијима Владе.

Генерал Диковић је јутрос изјавио да је ситуација у Шапцу под контролом и да се ноћас успело да се град обезбеди од евентуалног изливања Саве.10:13 - ДОБРОВОЉЦИ ИЗ НИША У ПРИПРАВНОСТИ

У Нишу је јутрос почело пријављивање заинтересованих за одлазак у поплављена подручја.Најпотребнији су млади људи инжењерских занимања, возачи и сви који су обучени за управљање багерима и грађевинским машинама.

"Јутрос је евидентирана група од тридесетак младих људи који су заинтересовани да пруже помоћ поплављеним насељима. Током дана пописиваћемо све који се буду пријавили а списак свих биће у штабу за ванредне ситуације који ће према потреби упућивати добровољце тамо где је потребно" рекао је за Тањуг Градски већник Срђан Алексић.

Алексић је такође рекао да је у Нишу на више пунктова организовано прикупљање конзервиране хране, топле одеће и ћебади и позвао све грађане да се прикљуће акцији помагања становништву поплављених подручја. 10:16 - ЈЕШИЋ: ВОДОСТАЈ САВЕ РАСТЕ 3-4 ЦМ НА САТ

Потпредседник покрајинске владе Горан Јешић који је и командант покрајинског штаба за ванредне ситуације рекао је данас Тањугу да водостај реке Саве код Сремске Митровице расте три до четири центиметра на сат времена и да је та динамика раста водостаја била и током целе ноћи, па је Сава у том граду достигла рекордни водостај икад забележен у историји - 848 центиметара.

Јешић, који се са члановима штаба налази на лицу места, рекао је да су током целе ноћи екипе и механизација радили на заштити насипа и да се успео одржати насип.

"До сада највиши забележени водостај Саве био је 801 а јутрос је 848. Раст се не смањује, тако да је градски штаб за ванредне ситуације донео одлуку да када водостај достигне ниво 851, евакуише становништво са нижих кота у граду", рекао је Јешић.

Он је истакао да је током ноћи постављено више од 5.000 џакова са песком на насип и да је спречено пробијање насипа.

Према његовим речима, тренутно је највећи посао на одбрани насипа у делу код места Лаћарак где је ангажован највећи број људи и механизација "Војводина шума"."Иако је ситуација изузетно тешка и иако је градски штаб донео одлуку о евакуацији становништва са најнижих кота када Сава достигне речени ниво, ја верујем да ћемо успети да се одбранимо и да насип неће бити пробијен", рекао је Јешић.

Он је додао да су се чланови штаба обилазећи целу линију одбране у Сремској Митровици током целе ноћи уверили да су бедеми појачани што је помогло да они и даље одолевају стихији.


11:05 - СУБОТИЦА ШАЉЕ У УБ 5.000 ЛИТАРА ВОДЕ И 8.000 КОНЗЕРВИ

Град Суботица помоћи ће са три милиона динара угрожене од поплава, а први камион са храном, водом ускоро креће пут Уба, изјавио је градоначелник Суботице Јене Маглаи.

Средства су обезбеђена из сталне буџетске резерве, а угроженима у Убу упућено је 5.000 литара пијаће воде и 8.000 конзерви.

Маглаи је рекао да је штаб за ванредне ситуације имао “озбиљан притисак” грађана за организовање превоза до поплављених подручја, али да шаб није имао ни надлежности нити капацтета за тако нешто.

Међутим, по његовим речима, помоћ из Суботице није изостала пошто се једна група професионалаца из сектора за ванредне ситуације данима налази у Обреновцу, да су три аутобуса полицајаца отишла синоћ, као и један аутобус железничара, а да су превоз добровољаца организовали одбори Српске напредне странке и Савеза војвођанских Мађара.

Маглаи је поновио да обилне падавине нису проузроковале проблеме у Суботици и не угрожавају безбедност људи и имовине.


11:13 - НИВО ЗАПАДНЕ МОРАВЕ У КРАЉЕВУ ОПАО ЗА МЕТАР И ПО

Западна Морава која је потпуно поплавила приобаље у Краљеву, и око 400 домаћинстава, почела је да се повлачи. Радоица Кочовић,

начелник Одељења за ванредне ситуације рекао је Тањугу да се Западна Морава повукала за 24 сата око метар и по, али да ће река Гружа данас поплавити своје приобаље.

"Книћко језеро ће морати да буде испуштено, па се очекује да поплавни талас реке Груже стигне и до Краљева, а постоји опасност од изливања у појединим приобалним селима. Храну и воду ћемо данас поделити људима који су остали у својим кућама. Већина људства и механизације ће данас бити послата према Гледићким планинама, јер су бујични потоци одсекли неколико села“, рекао је Кочовић , додајући да ће теренска возила данас моћи да стигну до кућа које је Морава поплавила.

У краљевачко село Грдица које скоро потпуно било поплављено, и где је било могуће пролазити само чамцима, поједини становници се од јутрос тракторима стижу до својих кућа. Раде Ерац, председник Месне заједнице Грдица, каже да би многи већ у току данашњег дана могли да се врате у своје куће и започну са чишћењем.


"Вода опада на сат око 10 центиметара. Људи би дана смогли да уђу у своје куће.

Следи нам најтежи део посла, а то је санација објеката. Груба процена штете је јако велика, а мислим да ниједна од кућа не може да се санира без 10.000 до 15.000 евра. Све је уништено“, каже Ерац.


11:14 - МУП:ХИТНО ПОТРЕБАН КАМИОН ЗА ПРЕВОЗ ПОМОЋИ УГРОЖЕНИМА


Министарство унутрашњих послова апеловало је данас на превознике да је хитно потребан један камион за превоз душšека, ћебади, и пиџžама из Соко Бање до Београда, намењених за помоћ угроžженом становниšтшву.
У саопштењу Бироа за сарадњу са медијима МУП-а моле се превозници, пре свега из
Соко Бање и околних места, да се јаве на телефоне:

011/312-07-41,
011/312-07-42
011/312-06-46
011/312-07-39
011/312-99-3911:24 - ВУЧИЋ: ПОСЛАЛИ СМО ПОМОЋ РС


Премијер Републике Србије Александар Вучић, у разговору са председником РС Милорадом Додиком обећао је помоћ Српској у лековима и храни. Поплавни талас из Републике Српске Савом стиже у недељу увече у Србију.


11:27 - ВУЧИЋ: УХАПШЕНИ ШПЕКУЛАНТИ

Ухапшена лица због малверзација са ценама животних намирница рекао је премијер Александар Вучић. Међу њима и једна особа из Обреновца која је утростучила цене животних намирница....наставља се...
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #18 послато: Мај 18, 2014, 06:54:05 »

...наставак...


11:31 - ДИКОВИЋ: ШАПЦУ НЕ ПРЕТИ ОПАСНОСТ, ГАШИЋ:САВА БЛАГО ОПАЛА

Начелник Генералштаба Војске Србије и први човек кризног штаба за одбрану Шапца, генерал Љубиша Диковић рекао је данас да се слободно може рећи да Шапцу тренутно не прети опасност, док је министар одбране Братислав Гашић истакао да је ниво воде на Сави у благом опадању неколико центиметара, што је свакако позитиван знак. 11:41 - КОМПАНИЈА ИМЛЕК ДОНИРАЛА ПЕТ ТОНА МЛЕКА У ПРАХУ

Компанија Имлек јутрос је у централну апотеку КЦС послала између осталог и пет тона млека у праху као хуманитарну помоћ.

Од пет тона млека у праху може да се направи 50.000 литара млека неопходних за све угрожене у великим поплавама које су задесиле Србију, наводи се саопштењу компаније.

Имлек подсећа се као друствено одговорна компанија одазвала свим апелима надлезних државних органа.


11:47 - У ПОМОЋ КРЕНУЛО ДАНАС ЈОШ 200 ЖЕЛЕЗНИЧАРА

Ванредни воз са 200 железничара "Железница Србије" кренуо је и јутрос у 09 часова из железничке станице Београд до Руме, са намером да се у договору са Штабом за ванредне ситуације, ставе на располагање у борби против поплава на територији Шапца, Сремске Митровице и других градова где је помоћ тренутно неопходна.

Број железничара који је желео да крене у регион где је опасност од поплава био је далеко већи, али је у сарадњи са Штабовима за ванредне ситуације процењено да је за данас 200 железничара довољан број као помоћ у кризној ситуацији, наводи се у саоштењу.

Организоване активности на упућивању железничара у регионе у којима са води борба са поплавама биће настављене и даље, а запослени у "Железницама Србије“ изразили су велику спремност да у свим кризним регионима дају свој пуни допринос.


"Железнице Србије“ су и синоћ у 21.15 сати из Београда ка Шапцу упутиле један ванредни воз, са око 400 железничара, који се ставио на располагање Штабу за ванредне ситуације у борби против поплава.

Српске железнице настављају да дају свој допринос и у збрињавању људи евакуисаних са поплављених подручја, па је у железничком објекту у Макишу обезбеђен смештај и исхрана за 33 особе.


12:04 - ЉИГ БЕЗ СТРУЈЕ, ВОДЕ И ТЕЛЕФОНА

Обилне падавине и поплаве изазвале су колапс, а посебно тешко је у општини Љиг, где су сви потрошачи остали без струје, воде и сигнала за мобилну телефонију.

"Стање је катастрофално. Трафо станица је искључена, јер је поплављена, а поплава је оштетила цеви за водоснабдевање. Дом здравља не ради јер је под водом. Не раде ни школе ни вртићи, потопљено је око 800 хектара ораница", изјавио је данас Тањугу председник општине Љиг, Миодраг Старчевић.

Он је навео и да су у пет месних заједница уништени путеви, па до тих села не може да се дође, срушен је део једне куће, а четири су поплављене.
 12:25 - ВИШЕ ОД 500 НОВОСАЂАНА ПОМАЖЕ СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ

Нови Сад је данас послао у Сремску Митровицу више од 500 људи са комплетном опремом, неопходном за помоћ подручјима захваћеним поплавама, а Нови Сад је спреман да прихвати људе из евакуисаних места, уколико то буде потребно, саопштио је Кабинет градоначелника Милоша Вучевића. Градски штаб за ванредне ситуације синоћ је у Шабац упутио више од 200 људи, одговарајућу механизацију, песак, шљунак као и храну за угрожено становништво.

Град Нови Сад је потпуно спреман да, уколико буде потребно, прихвати људе из евакуисаних места. 12:47 - ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ: ВОДА СЕ ПОВЛАЧИ, ОГРОМНЕ ШТЕТЕ

Општински штаб за ванредне ситуације Горњег Милановца констатовао је данас да се вода са поплављених подручја повлачи, али да су штете проузроковане поплавама огромне. Како је саопштено, стање на подручју горњомилановачке општине додатно отежава појава клизишта. До сада је евидентирано око 200 клизишта, али се тај број из часа у час повећава. На основу анализа Завода за јавно здравље из Чачка, а према извештајима надлежних из Јавног комуналног предузећа "Горњи Милановац" вода из градског водовода у потпуности је исправна за пиће, али је упућен апел да се вода из бунара не користи за пиће.12:51 - МАКЕДОНСКА ФАБРИКА ВОДЕ ДОНИРА СРБИЈИ ДВА ШЛЕПЕРА ВОДЕ

Фабрика за производну минералне воде "Кожувчанка" из Кавадараца донираће Србији 50 хиљада литара негазиране изворске воде за пиће за поплављена подручја.

"Српска заједница у Републици Македонији прикупља помоћ, а ми ћемо упутити два шлепера воде за Србију", изјавио је власник те фабрике Митко Јанчев, пренела је агенција МИА.

Донација је, како се наводи, вредна око осам хиљада евра.
 13:12 - МОБИЛНА КОМУНИКАЦИЈА И ДАЉЕ ОТЕЖАНА НА СВЕ ТРИ МРЕЖЕ


У угроженим подручјима Западне Србије и даље је отежана мобилна комуникација преко све три мреже, док ће нормализација мобилног саобраћаја у Обреновцу и на широј територији Осецине, Љубовије, Шапца, Лознице и Краљева зависити од поновног успостављања струје и проходности путева.

У случају потешкоћа са сигналом на локацијама где постоји струјно напајање, корисницима се саветује да своје мобилне уређаје пребаце на аутоматско бирање 2Г/3Г мреже, како би осигурали оптималну комуникацију, саопштено је из компаније Вип Мобајл.

Техничке екипе Вип мобајла настоје да укључе опрему чим се успостави напајање електричном енергијом и омогући приступ базним станицама, наводе из ове компаније.

Випов сигнал је јутрос и у току јучерашњег дана успостављен и стабилизован у Шапцу, Лазаревцу, Ваљеву, Параћину, Сремској Митровици и највећем делу Краљева, наводи се у саопштењу.

Угрожени у поплављеним подручјима којима је потребна помоћ спасилачких екипа, могу бесплатно да позову број 112 са свих мрежа мобилних оператера, чак и ако у уређају немају СИМ картицу.


 13:34 - БЕЗ СТРУЈЕ ОКО 95.000 ПОТРОШАЧА

Због ванредних временских неприлика, велике кише и поплава без електричне енергије данас око 10 часова у Србији је укупно око 95.000 потрошача. Најкритичније је у Лазаревцу, Обреновцу, Ваљеву, Параћину, Јагодини, саопштио је ЕПС.

Због продора воде у трафостаницу 35 /10 кВ без електричне енергије је 34.300 купаца у Обреновцу.

У односу на јуче побољшана је ситуација у Лозници где се повлачи вода и већ око 12 часова дистрибутерске екипе учиниће све да се што пре оспособи систем и грађани добију електричну енергију.

У току је и повлачење воде из велике трафостанице "Очага" у Лазаревцу, и у најкраћем могућем року оспособиће се и овај електроенргетски објекат и почеће напајање купаца са подручја Лознице, Љига и Лазаревца.


На дистрибутивном систему искључене су трафостанице и купци чија је безбедност угрожена због кише и поплаве, а у свим привредним друствима у оквиру "Електропривреде Србије" и даље су на снази ванредне мере и даноноћна дежурства.

13:38 - ИЛИЋ: СРБИЈА У СТАЊУ ПРИРОДНЕ КАТАСТРОФЕ


Министар без портфеља задужен за ванредне ситауације Велимир Илић, оценио је данас у Параћину да је цела Србија у стању природне катастрофе.

"Србија је цела у стању природне катастрофе и Влада ће, највероватније, брзо на једној од наредних седница, донети одлуку да одустаје од неких пројеката, да се помогне људима", рекао је Илић, приликом посете овом граду.

Илић је похвалио рад, напоре и начин Општинског штаба за ванредне ситуације у Параћину, на пружању помоћи грађанима.


13:48 - ЛОЗНИЦА ШАЉЕ ПОМОЋ ЗА УГРОЖЕНЕ СТАНОВНИКЕ КРУПЊА

Групи Лозничана, која је ноћас безуспешно покушала да се пробије до Крупња, да угроженом становништу однесе флаширану воду, у новом покушају придружио се и Штаб за ванредне ситуације Лознице.

Из Лознице је кренуо велики број џипова и путничких аутомобила, а Кризни штаб из Лознице упутио је три камионета ланч пакета, воде и одеће за Крупањ, а тамо се упутио и велики број људи, који ће све пренети пешке до Крупња, уколико возила не буду могла да прођу.

Акцији прикупљања помоћ, како је наведено на сајту општине Лознице, одазвао се велики број грађана и привредника из тог града.

 13:56 - НИКОЛИЋ ЗАБРИНУТ ЗБОГ ТЕШКЕ СИТУАЦИЈЕ, ШАЉЕ ПОМОЋ

Председник Републике Србије Томислав Николић изразио је велику забринутост због тешке ситуације у поплављеним подручјима широм Србије и најавио да ће он и његова супруга лично упутити помоћ угроженима.

У помоћ настрадалима укључио се и Кабинет председника Републике прикупљањем новчане и материјалне помоћи, пре свега намирница и средстава за хигијену, па ће већ у понедељак прва количина помоћи бити послата онима којима је најпотребнија, наводи се у саопстењу Службе за сарадњу с медијима председника.

Председник Републике истакао је да су одлучност, одговорност и солидарност које су у овом тешком тренутку показали наши грађани добровољно се пријављујући за борбу против водене бујице још један доказ да смо велики народ, достојан својих славних предака.

Председник Николић захвалио се на помоћи земљама у региону, Европској комисији и Руској Федерацији која је прва похрлила да нам помогне, као и амбасади Сједињених Америчких Држава на великој новчаној помоћи.

Николић се посебно захвалио председницима Словеније, Македоније и Републике Српске, који су са њим разговарали телефоном и понудили помоћ у решавању ове тешке ситуације, наводи се у саопстењу.


 14:01 - ДОБРЕ ВЕСТИ ИЗ ЕПС


Дистрибутивне екипе на терену успеле су да укључе трафостаницу Лешница 110/x кВ, која је била највећи проблем у напајању електричном енергијом Лознице, а укључене су и трафостанице у Свилајнцу и Параћину, саопштава Електропривреда Србије (ЕПС), истичући да су у току радови на трафостаницама у Лазаревцу и Шапцу.

Струју ће добити сва домаћинства, осим оних објеката коју су још под водом. Укључене су и трафостанице 35/10кВ Свилајнац 1 и Свилајнац 2, а у погону су све трафостанице 110/x кВ и 35/10 кВ у Параћину.

Добра вест је и да су сви потрошаћи у Чачку добили електричну енергију, осим оних чије су куће још под водом.

Сви електромонтери ПД Електросрбија, на чијем подручју су највеће поплаве, максимално излазе у сусрет и пружају помоћ грађанима на терену, поправљајући електроинсталације по њиховим домовима. У кућама натопљеним водом, монтери поправљају утичнице, каблове, електроинсталације како не би дошло до експлозија приликом пуштања под напон.
 14:12 - ГРАДСКЕ СЛУЖБЕ У КРАЉЕВУ ЗАПОЧЕЛЕ САНАЦИЈУ

Штаб за ванредне ситуације у Краљеву се после информације да је Западна Морава опала за скоро два метра, и да се вода повлачи из поплављених насеља, већ окренуо отпочињању санирања последица поплава, какве се не памте у овом крају, уназад 50 година.

Драган Јовановић, градоначелник Краљева, каже да су се многи јавили да помогну. Друга копнена бригада Војске Србије је већ на Гледићким планинама, а стижу и спасилачке екипе из Македоније, рекао је данас Јовановић.

"Ангажовали смо пилота који ће снимити из ваздуха комплетну поплављену територију Краљева. Тако ћемо имати јасан увид у све потопљене делове и штету која је огромна", рекао је Јовановић.

Многи су се већ понудили за помоћ. Грађани у храни и пићу, док предузећа нуде новац или механизацију, а у понедељак је планирана ванредна седницу Скупштине Краљева, на којој ће се донети одлуке како да средства из буџета буду преусмерена за санацију.


Данас је почела санација путева на обронцима Гледићких планина, јер су набујали потоци однели чак 12 мостова. Поједина села су одсечена, без струје и телекомуникационих веза.

Поплаве пре двадесетак дана направиле су штету у Краљеву од око 400 милиона динара, док су је садашње поплаве увећале неколико пута.


...наставља се...

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #19 послато: Мај 18, 2014, 06:57:11 »

...наставак...
14:49 - У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ ПРЕВЕНТИВНА ЕВАКУАЦИЈА


Општински штаб за вантредне ситуације у Сремској Митровици донео је данас одлуку о проглашењу превентивне евакуације становништва из појединих улица и оближњем месту Лаћарак. Седици штаба одржаној у 14 часова, прусуствовали су и председница Скупштине Србије Маја Гојковић и министар одбране Братислав Гашић. Гашић је рекао да је на лицу места и механизација јавних предузећа "Србијаводе" и "Војводинаводе" и инжењерије ВС.

Председник Општинског штаба Бранислав Недимовић рекао је да ће евентуално касније бити донета одлука и о превентивној евакуацију у месту Мартинци.


 15:05 - АЗИЛАНТИ ПОМАГАЛИ У ОДБРАНИ ОД ПОПЛАВА У ШАПЦУ

Око стотинак тражилаца азила који су боравили у колективним центрима у Обреновцу и око тридесетак из Барича и са Миријева синоћ је са запосленима у Комесаријату за избеглице и миграције отпутовало у Шабац, где су са осталим добровољцима пунили вреће са песком.

Како се наводи у саопштењу тог комесаријата они су такође радили и на рашчишћавању терена у околини центара за азил у Бањи Ковиљачи и Боговађи.

Комесаријат за избеглице и миграције организовао је данас у Ваљеву, Лајковцу и Љигу, а јуче у Баричу, дистрибуцију помоћи коју је донирала невладина организација АСБ у пакетима воде, хране и средствима за хигијену, укупне вредности око 50.000 евра. 15:10 - БОСАНЦИ ДОНИРАЛИ ЛОПАТЕ ЗА ШАПЧАНЕ

"Бекто Прециза" из Горажде, једна од највећих и најпознатијих фирми из региона, упутила је данас помоћ угроженима у Србији.

Из компаније су послали, како су саопштили, шлепер лопата као најпотребнију помоћ у овом тренутку за Град Шабац.

Помоћ је послата у договору са Кризним штабом Србије. 15:37 - НИС ДОНИРА ГОРИВО, АЛИ И ВОДУ, ПУМПЕ...


Испоруке горива НИС-а данас су кренуле Војсци Србије, МУП-у Обреновац, Југословенском речном бродарству, а компанија је донирала Црвеном крсту Нови Сад и 20.000 литара флаширане воде, произведене у компанијском погону за производњу воде "Јазак".

Још око 40.000 литара воде НИС је директно упутио становништву у угроженим подручјима у Србији, наводи се у саопштењу компаније. Током јучерашњег дана, НИС је испоручио 10.000 литара воде "Јазак" општини Ириг.

У НИС-у је, како се наводи у саопштењу, формиран штаб за ванредне ситуације који у координацији са Црвеним крстом Нови Сад, републичким и општинским секторима за ванредну ситуацију трећи дан заредом учествује у пружању помоћи становницима са угрожених подручја.


Компанија је у протекла три дана донирала најугроженијим општинама преко 900.000 литара горива, од којих је највећи део евро дизела, као и 300.000 литара авио горива.

Осим помоћи у гориву и води, НИС на захтев Сектора за ванредне ситуације шаље пумпе за испумпавање воде. Две пумпе и обучени ватрогасци из НИС-а већ су стигли у Смедеревску Паланку.


15:46 - СП ЛАСТА СТАВИЛА НА РАСПОЛАГАЊЕ СВЕ АУТОБУСЕ ВЛАДИ СРБИЈЕ

Саобраћајно предузеће Ласта је проглашењем ванредне ситуације ставило на располагање кризном штабу Владе Србије све своје ресурсе и капацитете, уступивши данас 60 аутобуса организованим добровољцима који су отишли на поплавом угрожена подручја. 15:49 - НА НАСИПУ У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ 460.000 ЏАКОВА

Председник покрајинске владе Бојан Пајтић рекао је данас у Сремској Митровици да је на насипима у тој општини постављено 460.000 џакова са песком и да поред више хиљада волонтера у одбрани насипа учествује 1.200 обучених људи, а да је ангажовано и 512 комада тешке механизације.

"Сви капацитети 'Војводинавода' на подручју покрајине налазе се у Сремској Митровици и успешно бране ту општину", рекао је Пајтић новинарима.

Он је казао да је почела превентивна евакуација, истакавши да нема разлога за панику и да се евакуација обавља да би се предупредили евентуални проблеми и да би се избегло понављање трагедије у Обреновцу.

"Ниво водостаја реке Сава виши је за пола метра од историјског максимума и сада је на нивоу од 859 центиметара, а према подацима из РХМЗ до среде ће бити 917 центиметара, а можда и већи", рекао је Пајтић.

Он је позвао добровољце да дођу у Сремску Митровицу и да се јаве у општину одакле ће бити упућени на места где је потреба њихова помоћ. Пајтић је казао да је припремљена и евакуација дела болнице у Сремској Митровици, уколико се буде показала потреба за тим. 16:02 - БАТУТ: ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА УОБИЧАЈЕНА

Епидемиолошка ситуација у Србији је уобичајена и нема значајнијег пораста у броју оболелих од цревних заразних болести, кажу у Институту за јавно здравље др Милан Јовановић Батут.

Специјалиста епидемиологије Бојана Гргић рекла је Танјугу да није регистровано повећање ни код евентуално неких других заразних болести у односу на исти период прошле године.

"Још увек се не региструје повећање које би указивало на евентуалну епидемијску појаву ових болести", истакла је Гргић.

Она је објаснила да ризик свакако постоји због обилних падавина и могућности загађења воде из водоводних система за снабдевање, међутим, указала је да се та ситуација редовно прати.

"У оном тренутку када се утврди да неки параметри не одговарају безбедности даје се забрана за коришћење воде и онда се обезбеђују алтернативни извори, и у том смислу се редукује ризик од ове болести", навела је Гргић. 16:38 - СТИЖЕ ЈОШ СПАСИЛАЦА ИЗ РУСИЈЕ


Вођа руске спасилачке екипе коју су руске власти послале у Србију да помогне у борби са поплавама рекао је да ће се група руских спасилаца у нашој земљи ускоро увећати и да није искључено да ће авиони стићи већ данас, преноси Итар-Тасс.

Руска агенција наводи и речи Едуарда Чижикова, експерта руског Министарства за ванредне ситуације, који је данас изјавио да су руски спасиоци евакуисали више од 500 људи у Србији, погођеној најгорим поплавама у протеклих 120 година.

Чижиков је казао да је ситуација у Обреновцу, где руски спасилачки тим сада оперише, прилично тешка, да је ниво воде и даље висок, а људи се пењу на кровове како би спасли своје животе.

Према његовим речима, спасиоци ваздухопловног тима "Центроспас" и центра за специјалне спасилачке операције посебног ризика "Лидер", који су најпре оперисали у центру Обреновца, сада делују на ободима града где стижу људи који се евакуишу на безбедна места.

 16:46 - РАСИНСКИ ОКРУГ:ЕВАКУАЦИЈА СТАНОВНИШТВА У ВИШЕ МЕСТА

У Мрзеници код Ћићевца 25 домаћинстава је поплављено и у току је евакуација становништва и стоке, фарме пилића у Сталаћу су поплављене, а у селима Обреж и Горњи Катун у општини Варварин угрожено је око 100 домаћинстава.

Са заједничке седнице окружног и градског Штаба за ванредне ситуације упућен је апел грађанима да се придржавају савета надлежних и да се без преке потребе не окупљају на критичним местима која би могла да им угрозе безбедност.

Према речима начелника Одељења за ванредне ситуације у Крушевцу Александра Лазаревића, на територији Крушевца отежан је саобраћај на путу Јасика - Кукљин. У прекиду је саобраћај између два кружна тока према Појату, па се саобраћај преусмерава преко Јасичког моста и Варварина.

Река Западна Морава пробила је индустријску зону у близини Ламела промета, а у току ноћи због проблема у селима Јасика, Шанац и Кукљин постављено је преко 300 џакова песка.

Лазаревић је рекао да је у претходна 24 часа евакуисано 139 људи из Трстеника, а најтежа ситуација је у местима Грабовац, Богдање и Оџаци. Стагнација Мораве се очекује у наредних 12 сати.

Ситуација на акумулацији језера Ћелије је под контролом, тренутно улази 23 кубика воде у секунди из реке Расине и Блаташнице, а врши се испуст од 15 кубика. Раде се редовне анализе воде у лабораторијама ЈКП Водовод Крушевац и Заводу за јавно здравље. Резултати анализа показују да је вода исправна за пиће.17:01 - КРАГУЈЕВАЦ: МАЊИ БРОЈ КЛИЗИШТА, ЈЕДНА КУЋА ПРОКЛИЗАВА

На подручју Крагујевца евидентиран је мањи број клизишта, а у најтежој ситуацији је једна кућа у улици Караула 2, која проклизава, изјавио је Тањугу заменик команданта Штаба цивилне заштите у том граду Зоран Јовановић.

"Шест чланове породице која живи у тој кући у насељу Белошевац данас смо изместили код рођака", рекао је Јовановић и додао да на подручју Крагујевца клизишта или одрона земље има на седам локација. 17:13 - СТИГАО ХЕЛИКОПТЕР ИЗ МАЂАРСКЕ, ВЕЋ ПОМАЖЕ НА ТЕРЕНУ

У помоикоптерској јединици МУП-а Србије пристигао је приватни хеликоптер из Мадарске који је ветерену и помаже у евакуацији угрозеног становиства Обреновца.

Хеликоптером управљају српски и мадарски пилот, због бољег познавања терена, саопштио је Биро МУП за сарадњу с медијима. 17:15 - ВОЈСКА У ОДБРАНИ ШАПЦА, НАЈВИШИ НИВО ОКО 19 ЧАСОВА

Министар одбране Братислав Гашић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић обишли су пре подне најкритичније тачке у Шапцу и најближој околини, где је Сава запретила изливањем, а највиши ниво реке очекује се око 19 сати.

У фабрици Зорка Еликсири и код силоса у старом делу Шапца, где је река пробила насип, ангажовани су кадети Војне академије, припадници Прве бригаде и Ваздухопловства и Против ваздушне одбране, који од ноћас пуне џакове песком и подижу ниво одбрамбених насипа. 17:17 - ВЛАДА ЈАПАНА ХИТНО ШАЉЕ ПОМОЋ ПОПЛАВЉЕНОЈ СРБИЈИ

Влада Јапана је данас донела одлуку да Србији обезбеди средства за хитну употребу у вредности од 10 милиона јапанских јена, што је приближно вредности 100.000 америчких долара, саопштила је Амбасада Јапана у Београду.

Као одговор на захтев Владе Србије поводом великих штета насталих услед катастрофалних поплава у земљи, Влада Јапана упућује помоћ која ће се одмах употребити у виду шатора, подлога за спавање и друго, наводи се у саопштењу.

Одлука Владе Јапана је донета из хуманитарних обзира према угроженом становништву, као и због пријатељских односа између Јапана и Србије.

Народ Јапана не заборавља помоћ и подршку народа Србије у тешким тренуцима након великог земљотреса и цунамија у источном Јапану 2011. године, закључује се у саопштењу. 17:19 - МАКЕДОНИЈА ПОСЛАЛА 45 СПАСИЛАЦА И ОПРЕМУ

Влада Македоније одлучила је да пошаље помоћ Србији, у области погођене поплавама, саопштила је македонска амбасада у Београду.

У Србију стиже 30 спасилаца из македонске Дирекције за заштиту и спасавање и 15 спасилаца из Министарства одбране, а послата су два гумена чамца, 20 агрегата за струју, 23 мале пумпе за воду, две мултифункционалне дизел пумпе и пет пластичних чамаца.

Конвој са помоћи у сваком тренутку треба да стигне у подручја погођена поплавама у Србији.

Амбасада Македоније у Београду стоји на располагању за целокупну помоћ и жели да обавести да су Македонци који живе на територији Србије отворили неколико пунктова за прикупљање помоћи, наведено је у саопштењу.
17:22 - КРЕНУЛО 100 ДОБРОВОЉАЦА ИЗ НОВОГ ПАЗАРА

Из Новог Пазара јутрос је ка Шапцу и другим општинама кренуло више од стотину технички опремљених добровољаца, спремних да помогну, а први камиони са водом, намирницама и храном за најмлађе кренуће пут Обреновца и Лазаревца, где је ситуација изузетно тешка.

На данашњем састанку са привредницима, који је окупио представнике свих значајнијих фирми у Новом Пазару, договорена је стратегија о пружању помоћи у разним врстама прехранбене робе, лекова, одеће и обуће, како би акција текла потпуно ефикасно. 17:41 - БЕЛОРУСИЈА ПОСЛАЛА ДВА ХЕЛИКОПТЕРА, СПАСИОЦЕ И ОПРЕМУ

По наређењу председника Белорусије Александра Лукашенка, летом преко Украјине и Румуније, у Србију стижу два хеликоптера МИ-8 са по шест спасилаца и три моторна чамца, рекао је данас Тањугу саветник председника Србије Марко Ђурић.

Ђурић је додао да ће из Белорусије у понедељак у Србију слетети транспортни авион ИЛ-76 са четири агрегата од 100 кw, 20 генератора, 30 пумпи, 20 шатора за по 20 људи, 5.000 ћебади и 20.000 месних конзерви.

Напоменуо је да му је то потврдио амбасадор Белорусије у Београду Владимир Чушев.
...наставља се...


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #20 послато: Мај 18, 2014, 06:59:16 »

...наставак... 17:42 - САВА У ШАПЦУ ДОСТИГЛА НОВИ РЕКОРД - 652 ЦМ

Према речима генерала Љубише Диковића Сава је у Шапцу достигла нови рекорд од 652 цм. У насељу Мајур појавиле су се подземне воде. Сава надолази темпом од два центиметра на сат.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=IFm9vvBp6r4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=IFm9vvBp6r4</a>18:19 - СУТРА СЕДНИЦА РЕПУБЛИЧКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

Седница Републичког штаба за ванредне ситуације биће одржана у недељу, 18. маја 2014. године, у 11 сати у згради Владе Србије, саопшила је Канцеларија за сарадњу с медијима.

Седница ће бити отворена за медије.


18:26 - ИЗ ИТАЛИЈЕ СТИЖУ ЧАМЦИ И НОВЧАНА ПОМОЋ

Србији, која је погођена поплавама, из Италије ће стићи чамци за спашавање и 200.000 евра хуманитарне помоћи, саопштила је италијанска амбасада у Београду.

"Стојимо уз српски народ, а нарочито уз оне људе у Србији који данас пате услед јако тешких, ванредних услова и њихових последица. Одлука наше владе потврђује велико пријатељство и солидарност који спајају Италију и Србију", рекао је амбасадор Ђузепе Манцо.

Манцо је данас заједно са службеницима амбасаде у једном од збирних центара предао помоћ у виду неопходних средстава купљених добровољним прилозима персонала амбасаде.

Чамци ће бити допремљени у Србију авионом хуманитарног светског програма за храну, летом из Бриндизија, док ће помоћ од 200.000 евра бити уплаћена на рачун Црвеног крста Србије, који ће потом набавити најнеопходније артикле за угрожене. 18:30 - ХЕЛИКОПТЕРИМА ЕВАКУИСАНО 1. 548 ДО 18 САТИ

Припадници Хеликоптерске јединице Министарства унутрашњих послова са четири хеликоптера током данашњег дана, до 18 сати, евакуисали су 1.548 људи.

Међу њима је највише било жена, деце и најстаријих грађана.


 18:45 - БАЈИНА БАШТА: ОДРОНИ ПРЕСЕЦАЈУ ПУТЕВЕ

Магистрални правац Кадињача - Љубовија прочишћен је од одрона на једном од укупно пет клизишта, јавила је телевизија Прима и истакла да су житељи уклонили више десетина кубних метара земљаног наноса са коловоза и да су из села Костојевићи и околине добили везу са Бајином Баштом и Ужицем.

На овом путном правцу постоје још два одрона између Костојевића и Рогачице и још два одрона код Оклеца и Бачеваца.

Житељи села Рогачица и околине и даље немају могућност да дођу у Бајину Башту или Ужице, а ови одрони блокирају и саобраћај ка Дебелом Брду и Ваљеву.

Као алтернативу, многи сељани користе мрежу локалних и шумских путева који су такође у лошем стању због врменских непогода због чега општинске власти не препоручују коришћење тих праваца.

Везе са Ужицем преко Кадињаче и Таре су редовне, а јавни превоз ка Београду и даље је преусмерен на Ужице и Чачак и тамошње јавне превознике и аутобуске станице.

Саобраћајнице према Златибору и Вишеграду су нормалном стању.


 18:47 - ДАЧИЋ: СРБИЈИ САДА ПРЕ СВЕГА ПОТРЕБНА ПОМОЋ У СПАСАВАЊУ

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је нашој земљи сада пре свега потребна помоћ у опреми и спасилачким екипама како би се спасили сви угрожени градови и грађани, а наког тога следи друга врста помоћи - кроз обнову земље и донације.

"Мораћемо да спасимо градове и људе, а након тога следи обнова земље и донације. Биће нам потребна помоћ ЕУ и УН", рекао је Дачић у разговору за РТС.

Он је указао да је првенствено неопходно набавити алуминијумске чамце са моторима, хеликоптере, ћебад и људство које је обучено за спасавање.

 18:50 - ИЗ ВРАЊА КРЕНУО КОНТИГЕНТ СА ХРАНОМ, ОДЕЋОМ, ОБУЋОМ

Из Врања је ка Београду данас кренуо контигент са врећама за песак, храном, одећом, обућом, ћебадима, лековима и средствима за хигијену, који је намењен угроженим подручјима у Србији.

Из Врања је отишао и шлепер са 20.500 литара воде, коју је даривала Хеба.

По речима градоначелника Врања и команданта Штаба Зорана Антића, један шлепер са водом стићи ће и из Македоније, а преко 18.000 литара воде из Росе биће отпремљено у понедељак. 18:57 - САВА КОД СРЕМСКЕ МИТРОВИЦЕ ЈОШ РАСТЕ, НАСИПИ ОДОЛЕВАЈУ

Водостај Саве код Сремске Митровице још расте а одбрамбена линија се ојачава додатним количинама џакова с песком и утврђују се земљани насипи, саопштило је данас поподне Јавно водопривредно предузеће "Воде Војводине".

На водомеру код тог града у 17 сати измерен је ниво од 861 центиметра, наводи се у саопштењу и додаје да је одбрамбена линија код Сремске Митровице, која износи 3,5 километара, ојачавана претходног дана и током ноћи.

На линији одбране код тог града ангажовано је око 1.200 људи, радника "Вода Војводине", водопривредних и комуналних предузећа, као и добровољаца, који су насипе ојачали са пола милиона џакова.


 19:04 - 10 ЗЕМАЉА ЕУ ШАЉЕ ПОМОЋ СРБИЈИ

Европска унија упутиће помоћ захтева Србије и Босне због тешких поплава које су погодиле две земље. Бугарска, Немачка, Словенија и Аустрија одговориле су у року од неколико сати позитивно на хитан захтев Србије за слање пумпи за воду великог капацитета и оперативних тимова посредством Координационог центра за хитно реаговање (ЕРЦЦ) Европске комисије.

Тридесет шест сати након молбе Србије да се упути помоћ, број земаља чланица ЕУ које понудиле помоћ достигао је десет пошто су се Чешка Република, Француска, Хрватска, Литванија, Летонија и Естонија придружиле напорима пружања помоћи.

У току су припреме за слање чамаца за спасавање, пумпи великог капацитета и оперативних тимова у Србију. Већи део ове помоћи стићи ће до сутра.
 19:45 - ЉИГ, СВИЛАЈНАЦ И ПАРАЋИН ДОБИО СТРУЈУ

Електричну енергију добили су грађани Љига, као и највећи део Свилајнца и Параћина где су, такође, биле веома тешке и угрожене тачке, казао је министар рударства и енергетике Александар Антић.

"Број домаћинстава у Србији који у овом тренутку нема струју је пао на око 25.000 до 30.000 и то су углавном они градови и општине који су под водом и где се обустава испоруке струје ради из безбедносних разлога", објаснио је Антић. 19:46 - ИБАРСКА МАГИСТРАЛА ОД ЋЕЛИЈА ДО РУДНИКА ПРОХОДНА

Ибарска магистрала, од Ћелија, преко Љига до Рудника, поново је проходна за путнички саобраћај за возила масе до 3,5 тоне, али ЈП "Путеви Србије" апелују да се та деоница користи само у хитним случајевима.

На том путу постоје бројна сужења, због чега се апелује на учеснике у саобраћају да користе ову деоницу само у хитним случајевима.

ЈП "Путеви Србије" додаје и да суграђани прилагоде вожњу условима на путу, поштују привремену саобраћајну сигнализацију и ограниче брзину на 30 километара на сат.


 19:58 - УН НАЈАВИО УРГЕНТНУ ПОМОЋ СТАНОВНИШТВУ СРБИЈЕ

Тим Уједињених нација у Србији обезбедиће на захтев Владе Србије ургентну помоћ становништву које је угрожено од поплава, саопштила је данас канцеларија Светске организације у Србији, истичући да су УН у потпуности мобилисане и у приправности да пруже подршку Влади у координисању ургентне донаторске помоћи.

У саопштењу се наводи да су УН у Србији активирале систем за помоћ у ванредним ситуацијама да би обезбедиле опрему за спашавање живота - између осталог чамце, преносиве канистере за воду и пумпе за испумпавање воде из поплављених кућа, канистере за воду за пиће, вреће за спашавање, одећу за рад и спашавање из воде, лампе са батеријама.


Такође, обезбедиће се и хигијенски пакети, душеци, храна и остале потрепштине за евакуисано становништво.


 20:13 - ПУТ ШАБАЦ - ТЕКЕРИШ - КРУПАЊ ПУШТЕН У САОБРАЋАЈ

Пут Шабац-Текериш- Крупањ поново је пуштен у саобраћај.

Пут је видно оштећен због поплава, видљиве су рупе као и одрони.... наставља се...


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #21 послато: Мај 18, 2014, 07:00:46 »

...наставак...

 20:18 - ГАШИЋ: ШАБАЦ СПРЕМАН ЗА УДАРНИ ТАЛАС САВЕ

Министар одбране Братислав Гашић изјавио је вечерас да је све спремно за налет реке Саве који се вечерас очекује код Шапца.

"Направљено је 20 километара широког насипа код Шапца који би требало да издржи налете Саве у наредних 24 сата. Заштитили смо и неке ризичне тачке око Шапца", рекао је Гашић за РТС.

Он је подсетио да је историјски максимум Саве био 590 сантиметара, а да је данас достигао 660 сантиметара, док се током ноћи очекује урдарни талас.

"Припремамо се за то превентивним мерама и надам се да ћемо успети са одбранимо Шабац и спасимо становнике и објекте. Насип не може да буде уништен али може да се деси да река негде пробије", навео је министар одбране.

Према његовим речима, дуж насипа постављени су људи који прате сваку промену водостаја.


 20:23 - ПОЧЕЛА ЕВАКУАЦИЈА ПАЦИЈЕНАТА ИЗ БОЛНИЦЕ У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ

Евакуација пацијената из болнице у Сремској Митровици почела је према усвојеном плану и најпре су евакуисани пацијенти који су у животној опасности, саопштио је вечерас Биро Владе Војводине за односе с јавношћу.

Потом ће уследити евакуација непокретних болесника а затим и покретних. С обзиром на то да је водостај Саве у Сремској Митровици достигао висину која је за један центиметар нижа од оне при којој евакуација здравствених установа мора да буде извршена, Штаб Владе Војводине за ванредне ситуације усвојио је план евакуације пацијената из сремскомитровачке болнице у друге медицинске установе у Војводини. 20:26 - ПАРАЋИН: ЕВАКУИСАНО ОКО 300 ДОМАЋИНСТАВА

Председник општине Параћин Саша Пауновић изјавио је данас да је због плављења реке Црнице на подручју тог града евакуисано приближно 300 домаћинстава.

Поплавом је обухваћено око 15.000 становника, што је око 60 одсто њиховог броја, као и простор сеоских месних заједница, где живи око 6.500 људи. 20:36 - У СРБИЈИ ЕВАКУИСАНО 16. 300 УГРОЖЕНИХ ОД ПОПЛАВА

На територији Србије до сада је евакуисано око 16.300 особа, а евакуација се обавља у Обреновцу, Баричу, Шапцу, Сремској Митровици, Шиду у месту Јамена, Убу и околини Пожаревца, саопштило је Министарство унутрашњих послова Србије.
 20:39 - ПОТРЕСНЕ СЛИКЕ У КРУПЊУ ПОСЛЕ ПОПЛАВНОГ ТАЛАСА

Поплавни талас који је погодио Крупањ оставио је тешке последице у том граду, а становници покушавају да санирају штету.

Екипа Танјуга која се "пробила" у Крупањ алтернативним путем преко Текериша у граду је затекла потресне слике срушених кућа због клизишта, одваљених делова пута, срушен мост и још много последица набујале воде која је "буквално носила све пред собом". 20:41 - У С. МИТРОВИЦУ УПУЋЕНИ ВОЈНИЦИ

У Сремску Митровицу је упућено 70 војника и 30 официра и подофицира који организују рад добровољаца на насипу.20:56 - ЕВАКУИСАНО ВИКЕНД НАСЕЉЕ "БРИОНИ" КОД ЈАГОДИНЕ

Викенда насеље "Бриони" на левој обали Велике Мораве, код Јагодине вечерас је евакуисано, пошто је река пробила импровизовани насип од песка и врећа са песком.

Евакуација је завршена око 20 сати.

Евакуисано је 37 мушкараца и жена међу којима је било и болесних, рекли су Тањугу на лицу места чланови Штаба за ванредне ситауције града Јагодине, који су са радницима ЈКП "Стандард" и полицијом учестовали у евакуацији.

Многи су са собом носили оно најнужније, неки и без панталона, а неки су носили или водили псе.


Евакуисани су багерима, стојеци у виљушкама, а на сувом их је чекао аутобус. Мораве је огромна, мутна набујала, носи дрвеће, чамце, буради и пуно смећа. На мосту, на овом делу окупило се много људи, младих и старих.

Један осмдасетогодишњи господин из Рибара, рекао је Тањугу да је "Морава увек била велика, али ово сада је нешто што се не памти као ни размере ове поплаве у Србији".

Од 14 до 18 сати Велика Морава је порасла око 40 центиматара, рекли су Тањугу људи који од 12 сати данас учвршћују тешким масинама овај део обале Велике Мораве.

Викенд насеље "Брион", названо по накадашњем познатом излетишту Јагодинаца, налази се између обале Велике Мораве и одбрамбеног насипа, изграђено је без дозволе.

Одбрамбени насип је висок 2,5 метра а широк 3,5 и вода је од њега далеко и нема бојзани да угрози село Рибаре и Јагодину. 21:03 - ЕПС: ОДБРАНА ДРМНА И КОСТОЛЦА

Река Млава пробила насипе код Братинца, Маруљевца и Брадарца и вечерас су хитно потребни људи за одбрану Копа "Дрмно" и ТЕ "Костолац Б".

"Ситуација на одбрани од поплава од реке Млаве у последњих шест сати се погоршала", саопштио је вечерас ЕПС.

Млава је пробила насипе код Братинца, Маруљевца и Брадарца и прелива насип код села Брадарац, где су ангажовани представници војске, мештани и запослени у Привредном друштву "ТЕ-КО Костолац" и осталим привредним друштвима у Костолцу.

У саоспштењу се истиче да се на овом месту бране површински коп "Дрмно" и термоелектрана "Костолац Б".

"Позивају се сви радници, становници, пре свега Костолца, Пожаревца и околних места да се у што краћем року јаве на насипе - на путу за Рукумију у Брадарцу, у Маљуревцу код школе и на мосту у Старом Костолцу", навео је ЕПС.21:22 - РХМЗ: САВА КОД МИТРОВИЦЕ И ШАПЦА РАСТЕ ДО 19. МАЈА

На Сави код Јамене, Сремске Митровице и Шапца водостаји се налазе изнад граница ванредне одбране од поплава са тенденцијом пораста до 19. маја, упозорио је вечерас Републички хидрометеорлоски завод (РХМЗ)

На Сави код Београда очекује се достизање границе редовне одбране током ноћи.

21:47 - ЕУЛЕКС ШАЉЕ ХЕЛИКОПТЕР


На сурчински аеродром ујутру би требало да слети спасилачки хеликоптер Еулекса, ради помоћи у спасавању грађана, сазнаје Фонет. У току ноћи стижу и два комбија Еулекса са храном.


22:03 - ПОДНЕТЕ 83 ПРИЈАВЕ ПРОТИВ НЕСАВЕСНИХ ПРОДАВАЦА


Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић је извавио је да су данас поднете 83 пријаве против продаваца који су хтели да продају намирнице по знатно вишим ценама.


Љајић је гостујући на РТС-у казао да се 55 одсто пријава односи на Град Београд и општине које нису захваћене поплавама где су трговци повећавали цене флаширане воде, а било је и случајева повећања цена гумених чизама.

Он је додао да је тржишна инспекција затворила једну продавницу у општини недалеко од Београда.

Љајић је најавио и подношење кривичних пријава у случајевима када се ради о озбиљним злоупотребама.


22:12 - ГАШИЋ: ЗА ОДБРАНУ КОПА "ДРМНО" И ТЕ "КОСТОЛАЦ Б" УПУТИЋЕМО МЕХАНИЗАЦИЈУ И ОБУЧЕНЕ ЉУДЕ


За одбрану Копа "Дрмно" и ТЕ "Костолац Б" биће упућени обучени људи и механизација, најавио је министар одбране Братислав Гашић.

Он је за телевизију Б92 најавио и да ће вероватно одмах кренути на та подручја, истакавши да "око тих објеката не могу да раде ни добровољци ни људи који нису довљно стручни јер се просто ради о објектима високог ризика".


22:16 - ПОМОЋ ПРИКУПЉАНА НА ВИШЕ МЕСТА У НОВОМ САДУ

Акција прикупљања помоћи за грађане на подручјима угроженим поплавама, организована данас на више места у Новом Саду, наишла је на велики одзив Новосађана и како најављују организатори биће настављена и наредних дана.

Помоћ у конзервисаној, храни за бебе, средствима за хигијену, одећи, обући и другој роби, прикупљана је у згради Скупштине града а акција је спроведена и на још неколико места у граду.

Грађани су почели да пристижу с пакетима помоћи од десет сати и већ у раним поподневним сатима један камион робе је већ био отпремљен ка градској организацији Црвеног крста, рекла је она Тањугу док су радници те установе и волонтери сортирали прикупљену робу за нови транспорт.


23:02 - С. МИТРОВИЦИ ПОТРЕБНО 200 ВОЛОНТЕРА


Штаб за одбрану од поплава Сремске Митровице апелује да им се јави 200 волонтера, који ће бити у приправности у случају пробијања насипа, јавља РТС.


23:20 - ЕВАКУИСАНО ОКО 20. 000 ОСОБА, О ЖРТАВАМА И ШТЕТИ - КАД СЕ ВОДА ПОВУЧЕ

На подручијма угроженим поплавама у Србији је евакуисано око 20.000 особа, има жртава, али се о њиховом броју неће говорити док се вода не повуче, када ће се дати и процена материјалне штете, која је огромна.
23:22 - ДОВОЉАН БРОЈ ЉУДИ ЗА ОДБРАНУ КОСТОЛЦА
Довољан број људи јавио се да иде ка Костолцу у одбрану термоелектране. Апел да више нико не креће, путеви су блокирани.


23:41 - ПОНТОНСКИ МОСТ ВОЈСКЕ ПОВЕЗАО СЕЛА НА ГЛЕДИЋКИМ ПЛАНИНАМА

Војска Србије поставила је понтонски мост у селу Раваница и тако повезала 170 домаћинстава на обронцима Гледићких планина у Краљеву, пошто су набујали потоци однели чак 12 мостова.


23:46 - ВОЈСКА И ДОБРОВОЉЦИ У КОСТОЛЦУ

Директор Термоелектране Костолац Б рекао је за РТС да војска и добровољци покушавају да неконтролисану бујицу која је угрозила објекат доведу у контролисан процес.


00:20 - ЕПС: БЕЗ СТРУЈЕ САМО ПОПЛАВЉЕНИ

Електричну енергију у Србији сада немају само домаћинства која су погођена поплавама и она која се напајају са трафостаница које су под водом, саопштава Електропривреда Србије (ЕПС).

00:37 - АНТИЋ: КОСТОЛАЦ БРАНИМО СВИМ СРЕДСТВИМА

Министар рударства и енергетике Александар Антић, који ће током ноћи обићи Термоелектрану Костолац у чијој је близини река Млава пробила насип, истакао је да се тај значајан енергетски објекат мора бранити свим средствима и да је ситуација тренутно под контролом.

"Верујем да је ситуација под контролом", рекао је Антић новинарима у Пожаревцу истакaвши да су на тeрену ангажовани припадници Војске, сектора за ванредне ситуације, радници и велики број грађана.


01:10 - ИЗ БЕЧА КРЕНУЛА ТРИ КАМИОНА С ПОМОЋИ ЗА УГРОЖЕНЕ

Из Беча су као помоћ угроженима у поплавама у Србији, кренула три камиона са одећом, обућом, опремом за бебе и средствима за хигијену, саопштио је МУП Србије.

(вечерње НОВОСТИ)Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #22 послато: Мај 18, 2014, 20:51:57 »<a href="http://www.youtube.com/watch?v=PoCwQIXJgOc" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=PoCwQIXJgOc</a>

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #23 послато: Мај 18, 2014, 21:05:11 »

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=PZHD9jtPWJ0" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=PZHD9jtPWJ0</a>

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #24 послато: Мај 18, 2014, 21:38:46 »

Интересантан коментар једног члана Фејсбук групе Сви Срби Света,


Цитат

Хајде сад да замислимо да се ова поплава десила негде тамо 70', 80', па и 90' и да је ваш општински центар Цивилне заштите објавио елементарну непогоду и евакуацију вашег села, насеља, града... да вам је дошао кући локални командир ТО и рекао да имате пола сата да спакујете најосновније у ручни пртљаг и да се укрцате у камион,аутобус, чамац који ће вас одвести на место где ћете ви и сваки члан ваше фамилије бити безбедни колико је могуће и корисни колико је потребно. Деде и бабе на сигурно, жена и ћерка да пакују и деле помоћ, сина на пуњење џакова са песком, ти на насип... и тачка... Нема шта ти да мислиш о својој имовини више, друштво од тог тренутка брине о њој и шта год да се деси нећеш остати го, бос, гладан и без крова над главом...
Да ли би имао три чисте да одбијеш ту команду и да останеш грлећи праг док се не удавиш, а што је упараво, што је најтужније, начин на који су највећи број људи сада пострадали ? Наравно да не би, беспоговорно би послушао, јер човек и без икакве индоктринације инстинктивно зна да му само заједница (ако је има ) чији је део може гарантовати заштиту пред стихијом и он у имовини, само ако осећа да функционалне заједнице нема тражи прибежиште и заштиту пред хаосом.
Али за све то су кључни ОРГАНИЗАЦИЈА снага и средстава и АНТИЦИПАЦИЈА дешавања... међутим, ни једно ни друго не бивају без стручне и практичне оспособљености, тј. без КОМПЕТЕНЦИЈЕ да се обавља ПОСАО ВОЂЕЊА ДРЖАВЕ... који је занат као и сваки други, али га треба знати !
Задње који су то знали смо потрпали у Хаг или пензионисали, ваљало би размислити да ли можда није касно да им се извинимо и дамо да нам уреде мало ове страначке јасле и тајкунски сервис који сада државом зовемо, да послуже још неком и још за нешто...
И зато ја кажем... ова је киша пала да не би пала крв, а воде су надошле да не букну огњеви... Мисли Неко на нас, још увек...


(Станислав Б.)<a href="http://www.youtube.com/watch?v=GeLGvRZaiqk" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=GeLGvRZaiqk</a><a href="http://www.youtube.com/watch?v=sDTrKp02QtE" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=sDTrKp02QtE</a>Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #25 послато: Мај 19, 2014, 01:25:38 »

Сава надолази, џакови за Моровић

Сава надолази из Хрватске, плави Моровић. Шид у приправности.

Вечерас је наведено да је на Сави приоритет одбране потеза Кузмин - Босут где је упућена механизација.

Ако се не одбрани тај потез, озбиљна опасност за Сремску Митровицу и Лаћарак. Ситуација у Шапцу и Сремској Митровици је стабилна за сада. Београд се припрема за први поплавни талас.

(Б92)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #26 послато: Мај 19, 2014, 09:09:40 »

Велики опрез у местима уз Саву


Србија се и даље бори са поплавним таласима. Пуна приправност у свим местима уз Саву. Та река код Шапца благо опада. У Обреновцу вода опала два метра за 24 сата.


Цитат

07.55 - Водостај на Сави у Београду је 543 центиметра, кажу у РХМЗ-у. У Земуну ниво Дунава је 586 центиметара, али бедем није угрожен.На територији Републике Србије са угрожених подручја до сада је евакуисано 25.070 особа, од тога са подручја Обреновца 7.800, где је ситуација најтежа, саопштио је МУП.


Осим велике борбе која се водила код Костолца, у местима кроз која протиче Сава и даље су организована непрекидна дежурства и ради се на ојачавању брана.

Претходне ноћи Сава је у Шапцу опадала у просеку један центиметар на сат. Сада је на коти од 641 центиметар. Поред надлежних, уз реку су дежурали и бројни добровољци а војници су били први на насипима. Насип издржава на целом току.

У Селу Дреновац код Шапца насип у дужини од седам километара је додатно ојачан. Постављена је и фолија како расквашени насип не би попустио. Пунили су се и резервни џакови.

Како су јавили репортери РТС-а, вода је опала и у Обреновцу и то два метра за 24 часа. Доста ствари је испливало на површину. У центар града стиже и помоћ у намирницама.

Евакуација становништва се наставља, рекао је за РТС начелник оперативног градског центра за ванредне ситуације Александар Марсенић.

"У центар Обреновца свакодневно стиже помоћ у намирницама, као и у заштити од поплава. Евакуација траје из минута у минут, гледамо да том народу помогнемо што је више могуће", рекао је Марсенић.

Апеловао је на мештане Обреновца који су остали у својим домовима да не излазе из кућа док не стигне помоћ да их евакуише.

Екипе за дезинфекцију су, према његовим речима, упућене на терен.

Јуче је било великих проблема у Срему. Нека места код Сремске Митровице и Шида су превентивно евакуисана.

Вреће са песком уз Саву у Београду

Реке у Београду су у стагнацији, али се пораст очекује наредних дана, а врх воденог таласа 26. маја.

У Београду водостај на Сави износи 543 центиметра, кажу у Републичком хидрометеоролошком заводу. У Земуну ниво реке је 586 центиметара.

Ноћас су брањени бедеми испод Бранковог моста, Газеле, код Саве на Макишу, а најкритичнија тачка су Прогари код Сурчина. Иако се вода излила на шеталишта на Сави и Дунаву, у Центру за ванредне ситуације кажу да је у Београду, што се тиче насипа и бедема, ситуација под контролом.

Градоначелник Београда Синиша Мали изјавио је за РТС да престоница потпуно спремно дочекује могући поплавни талас на Сави.

Обавезе студената на Факултетима су одложене, а студенти се позивају да наставе да пружају помоћ становништву које је угрожено.

Све основне и средње школе на територији града Београда, изузев школа у Обреновцу и Лазаревцу, од данас настављају са радом. 

Једно од насеља које је претрпело највећу штету је Крупањ. Вода се повукла али је штета видљива на сваком кораку. На улицама и у кућама су крш, муљ и вода.

Француски специјалци стигли у Београд


Људи се солидаришу и помажу једни другима. Поред хране и воде највише им је потребан грађевински материјал. Проходност пута ка Лозници омогућила је довожење помоћи.

Око 25.000 џакова са песком постављено је на прву линију одбране Смедерева од Дунава, од Железничке станице до пристаништа, док се у току јутра очекује успостављање и друге линије са око 15.000 џакова.

Претходних дана у Србију је стизала помоћ из многих држава, а синоћ је на београдски аеродром слетео и авион са првим делом помоћи Уједињених нација. Авион је дочекао министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, а помоћ му је уручила представница УН у Србији Ирена Војацкова Слоарно.

Стигао је и одред од 40 француских специјалаца за спасавање у случају поплава, међу којима су и рониоци. Они ће, према првим информацијама, бити упућени у Мали Зворник.

Амбасадор Грчке у Београду Константинос Икономидис најавио је да ће у Србију стићи спасилачки тим из те земље.

Нов контингент хуманитарне помоћи стигао је и из Белорусије, а истим авионом стигао је и заменик белоруског министра за ванредне ситуације Александар Николајевич Гончаров.

У Србију су претходно из Белорусије стигла два хеликоптера и четири спасилачке екипе ронилаца, а у новом контигенту су агрегати, преносиви генератори, моторне пумпе, конзервирана храна, ћебад, велики шатори.

(РТС)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #27 послато: Мај 20, 2014, 08:35:55 »

Обреновац: Евакуисано 1.000 људи, многи не желе да иду, утврђују се насипи око ТЕНТ-а

Стигла је наредба о хитној и потпуној евакуацији Обреновца због новог полавног таласа који се очекује из правца Забрежја, али многи грађани и даље не желе да се повинују захтеву и напусте град


Петог дана незапамћених поплава које су погодиле Србију, ниво воде у Обреновцу наставио је да опада, а евакуација становништва се наставила. Поподне је наређена хитна и потпуна евакуација због попуштања бедема на Сави и могућег новог поплавног таласа из правца Забрежја.

Штаб за ванредне ситуације Београда позвао је данас евакуисане да се пријаве, како би се олакшала комуникација са онима који их траже, а градоначелник Београда Синиша Мали изјавио је да престоница потпуно спремно дочекује евентуални поплавни талас на Сави.


У ТЕНТУ тренутно ради седам пумпи за исцрпљивање подземних вода, међу којима су и две које је са собом донела екипа из Словеније, а надлежни се надају да би ова термоелектрана већ од викенда могла да се врати у погон.09:33 - МАЛИ: БЕОГРАД СПРЕМАН

Градоначелник Београда Синиша Мали изјавио је да престоница потпуно спремно дочекује евентуални поплавни талас на Сави, за који се очекује да стигне.

"Сви бедеми у Београду су завршени, сада чекамо да ли ће Сава да порасте или опадне", рекао је Мали за РТС и додао да ће се напунити и 50.000 додатних џакова са песком, да би се располагало сигурном резервом.

Он је још рекао да је у суботу у недељу у Обреновцу и Лазаревцу уклоњено је 100 тона угинулих животиња, што ће бити кључне активности и током дана.
10:10 - МУП: УКЛАЊАЈУ СЕ ТЕЛА УГИНУЛИХ ЖИВОТИЊА

На територији Обреновца почела је дератизација терена и прикупљање угинулих животиња како не би дошло до ширења заразе, саопштио је данас МУП.

Повратак евакуисаног становништва у Обреновац није дозвољен, наводи се у саопштењу.11:54 - МУП: ХИТНО ПОТРЕБНИ ЏАКОВИ ЗА ПЕСАК

Министарство унутрашњих послова Србије саопштило је данас да су хитно потребни џакови за песак и навело адресу на коју се они могу испоручити.

"Хитно потребни џакови за песак! Адреса за доставу: Омладинских бригада 31, 11070 Нови Београд aleksandra.djokic@mup.gov.rs; biro@mup.gov.rs", наводи се у кратком саопштењу МУП.


12:14 - ЕВАКУИСАНИ ДА СЕ ЈАВЕ

Штаб за ванредне ситуације Београда позвао је данас евакуисане са територије града да се јаве на бесплатни телефон 0800-11-00-11 ради прављења јединственог списка

Штаб је, како је саопштено из Градске управе, замолио све људе из Обреновца и осталих евакуисаних подручја са територије града који су се сместили индивидуално, а да нису пописани од Црвеног крста и не налазе се у званичним колективним смештајима, да се јаве ради прављења јединственог списка.13:46 - ИСПУМПАВАЊЕ ВОДЕ ИЗ ТЕНТА

ОБРЕНОВАЦ - У ТЕНТУ тренутно ради 7 пумпи за исцрпљјивање подземних вода, међу којима су и две које је са собом донела екипа из Словеније.

Министар енергетике Александар Антић и генерални директор ЕПС Александар Обрадовић, обишли су данас ТЕ Никола Тесла у Обреновцу, да би видели у каквом су стању насипи и каква је ситуација са подземним водама.

Антић је рекао, да за ТЕНТ праву опасност представља ако се помешају воде из Колубаре, које су се излиле у Обреновац, са водама Саве, од којих у ствари прети највећ опасност за ту електрану.

Како су објаснили он и Обрадовић, опасност постоји и због пораста нивоа Дунава, јер може да се деси да не може да прими све воде из Саве, па их вратити према ТЕНТУ.

Они су истакли да су размотрили све те кризне могуће ситуације и да су спремни за сваку врсту евакуације.14:11 - ПРИТВОРЕНИЦИ КУВАЈУ ЗА УГРОЖЕНЕ

Привтореници Окружног затвора у Београду спремили су данас пасуљ са сланином за евакуисане становнике поплављених подручја, који су смештени у прихватном центру у Сурчину.

Данас је спремљено 600 оброка, од 50 килограма пасуља и 20 килограма сланине које је обезбедио Црвени крст Србије, речено је Тањугу у Управи за извршење кривичних санкција Министарства правде.

Планирано је да сутра притворени у затвору у Бачванској улици кувају 200 оброка за настрадале људе смештене у Спотском центру Шумице.

У договору са Црвеним крстом Србије који ће обезбеђивати намирнице, притвореници ће све док буде потребно кувати за угрожене, истичу у Управи.

Такође, 100 осуђеника - слободњака из затвора у Сремској Митровици упућено је данас на испомоћ у пуњењу врећа са џаковима како би се од поплавног таласа који је наишао из Хрватске одбранила села Сремска Река, Босут и Кузин.


14:26 - СТАБЛА ПРЕТЕ ВИЛИ "ГАВРИЛОВИЋ"

Штаб за ванредне ситуације Гроцке хитно уклања стабла висока 20 метара јер прете да се обруше на вилу "Гавриловић", која је под заштитом Завода за заштиту споменика културе града Београда.

Активирана је механизација комуналних предузећа, а ангажован је и специјални кран ЈП Зеленило Београд, саопштила је општина Гроцка.


15:17 - ОБРЕНОВАЦ И ЈОШ 7.094 ДОМАЋИНСТВА НЕМАЈУ СТРУЈУ

Снабдевеност струјом у Србији је добра без обзира на тешкоће у производњи, у овом тренутку нису на напоу 7.094 домаћиснтва и Обреновац, што је мање од један одсто домаћинстава у земљи, навео је данас генерални директор Електропривреде Србије Александар Обрадовић.

Он је приликом обиласка Термоелектране ТЕНТ А у Обреновцу рекао да се то догодило због поплављених трафостаница у Ваљеву, Варварину, Лозници, Крупњу, Параћину и још неколико места.

Обрадовић је додао да је снабдевеност струјом била стабилна у току свох досадаснсјих невоља са поплавама, али да је ипак потребно штедети, док се сви производни капацитети не врате у нормалу.15:51 - ТЕНТ А БИ МОГАО ДА КРЕНЕ С ПРОИЗВОДЊОМ ЗА ВИКЕНД

Уколико преживимо овај надолазеци талас воде, Термоелектрана "Никола Тесла" А могла би следећег викенда да покрене рад, изјавио је данас Министар енергетике и рударства Александар Антић.

Морамо најпре оспособити пругу до Лазаревца, ради превоза угља, што би требало да буде завршено до среде или четвртка, а за шест дана могли би да крену први возови, рекао је министар обилазећи ТЕНТ.

Ти возови би превозили 20.000 тона угља у Обреновац, пошто је констатовао да се ситуација са подземним водама поправила, додао је Антић који је наложио да се једна црпна пумпа премести у колубарски басен.

Он је као будалаштину одбацио гласине, да је Обреновац жртвован како би се спасао Београд, објаснивши да је Обреновац поплавила Колубара, док ТЕНТ-у прети Сава.


16:01 - СЕЛО СКЕЛА КОД ОБРЕНОВЦА: ПОМАГАЈТЕ, СВИ СУ НАС ЗАБОРАВИЛИ!

Из села Скела надомак Београда, које територијално припада Општини Обреновац, обратили су се речима да су у акцијама спасавања потпуно занемарени и изоловани - Налазимо се између Обреновца и Шапца. Заробљени смо и од почетка немамо пијаћу воду, храна нам нестаје, потребни су нам и лекови - поручили су.


16:47 - ВУЧИЋ: У ОБРЕНОВЦУ ДО САДА 13 ЖРТАВА

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Обреновцу до сада забележено 13 жртава, изразио наду да број жртава "неће бити катаклизмичан" упркос размерама катастрофе и 10 пута веће него код неких других.

Премијер је истакао да не разуме и да га је срамота од људи који измишљају свашта и желе својој земљи лоше.

Вучић је страним и домаћим новинарима у Обреновцу где су данас били и поједини амбасадори како би се упознали са размерама поплава рекао да ће обдукција показати да ли и колико од тог броја жртава су утопљеници а колико преминули из других разлога.

"У Обреновцу је пронађено 13 жртава, једино могу да кажем да ме је срамота од људи који се баве измишљотинама и желе својој држави лоше" рекао је премијер.

16:51 - НАРЕЂЕНА ПОТПУНА ХИТНА ЕВАКУАЦИЈА ОБРЕНОВЦА

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић наредио је хитну и потпуну евакуацију Обреновца због новог полавног таласа који стиже из правца Забрежја. Очекује се пораст нивоа реке Саве, наводи се у саопштењу.


16:55 - У БЕОГРАДУ ВОДА ИСПРАВНА

Вода у Београду је исправна за пиће, док прекида у водоснадбевању има у колубарском, мачванском, поморавском и шумадијском округу, рекла је Танјугу специјалиста хигијене у Институту за јавно здравље Батут Драгана Јовановић.

Јовановић је нагласила да је у Лапову у шумадијском округу забрањена вода за употребу, док је у Београду исправна вода за пиће.

"У Обреновцу, Лазаревцу и Баричу и даље нема водоснадбевања, док Младеновац, Гроцка и Сопот имају уредно водоснадбевање", каже Јовановић.

Она је поновила да се вода анализира сваки дана, да се забрањује за пиће и употребу чим се замути и да се не чекају микробиолошке анализе.


18:18 - МАРИЋ: ПРОБИЈЕНИ НАСИПИ НА ПАР МЕСТА КОД ОБРЕНОВЦА

Наредба о потпуној евакуацији Обреновца донета је после извештаја да је Сава данас на пар места пробила насипе код Обреновца, али овај пут се не ради о бици с временом, изјавио је Танјугу начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић.

Марић је после поподневне седнице Штаба за ванредне ситуације објаснио да је данас дошло до раста нивоа Дунава, што је, како је рекао, утицало на пораст Саве, и пробијања насипа код Забрежја, дела Обреновца у којем је око 300 грађана.

"За почетак, они ће, у складу са наредбом бити евакуисани", рекао је Марић. "Даља евакуација до потпуне биће спроведена после процене надлежних служби", објаснио је Марић и додао да је директор Србијавода Горан Пузовић после седнице Штаба узлетео хеликоптером да сними ситуацију и процени ста ће се даље догађати.

Марић је поновио апел грађаним Обреновца да поштују налоге надлежних, али и истакао да је све под контролом, да нема места паници и да ће сви евакуисани вити збринути.

19:01 - ОБРЕНОВАЦ: НА ЕВАКУЦИЈИ АНГАЖОВАНО 11 ХЕЛИКОПТЕРА

На евакуацији угроженог становништва са подручја Обреновца данас је ангажовано 11 хеликоптера - шест полицијских и пет страних.

Уз хеликоптерску јединицу МУП-а са шест хеликоптера, у акцију се прикључило и пет хеликоптера из Словеније, Македоније, Мађарске, Белорусије и Еулекса, саопштио је МУП.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић раније данас наредио је хитну и потпуну евакуацију Обреновца због новог поплавног таласа који надолази из правца Забрежја.


19:48 - СТЕФАНОВИЋ: ПОКУШАЋЕМО ДА ИЗВУЧЕМО УГРОЖЕНЕ ЗА 20 САТИ

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да ће у Обреновцу, најугроженији бити нижи делови а да ће за 20 сати спасиоци покушати да евакуишу све угрожене.

"Желимо да спроведемо потпуну евакуацију, она неће бити могућа за 15-20 минута јер неће тада наићи талас, али ускоро пада мрак и морамо да извучемо најугроженије, а покушаћемо да за 20 сати евакуишемо све угрожене људе", рекао је Стефановић, како преноси РТС.


19:57 - ВЕСИЋ: ГРАЂАНИ ДА НЕ ПОСТАВЉАЈУ САМИ ВРЕЋЕ СА ПЕСКОМ

Градски менаџер Београда Горан Весић позвао је данас грађане да не постављају сами вреће са песком на савским насипима, као и да не шетају по већ постављеним насипима и угрожавају сопствену безбедност и уништавају насипе.

"Поставили смо око 300.000 џакова и читав савски насип у Београду који је дугачак око 12 километара брани се на коти 76 метара надморске висине", рекао је Весић, а наводи се у саопштењу.

Он је рекао да је данас обишао дунавске насипе и да су они, у овом тренутку, више него довољни за одбрану од Дунава. Превентиве ради, данас поподне почели су да се постављају и на дунавском кеју додатни џакови са песком, али ће висина тог насипа бити нижа


20:24 - МНОГИ ОБРЕНОВЧАНИ ОДБИЈАЈУ ДА НАПУСТЕ КУЋЕ

Упркос наредби о хитној и потпуној евакуацији Обреновца, многи грађани и даље одбијају да напусте своје домове. Како јавља Курир, полиција мегафоном позива људе да не одбијају евакуацију и да хитно напусте град.

Међутим, многи људи стоје на прозорима и поручују да не желе да иду. Спасиоци и полиција потрвђују да су до неких грађана долазили и више десетина пута.

Многи изгледа нису свесни нове опасности јер се са већине обреновачких улица вода углавном повлачи, па им то ствара илузију да опасност пролази.20:41 - ЦРВЕНИ КРСТ ОБЈАВИО СПИСАК ЕВИДЕНТИРАНИХ У ПРИХВАТИЛИШТИМА

Црвени крст Београда објавио је данас списак особа које су до сада евидентиране у три центра за тријажу и 43 прихватна центра Црвеног крста на територији града.

Како се наводи у саопштењу те организације, списак са именима и презименима особа, као и годином и местом рођења, може се пронаћи на веб адреси http://poplave.crvenikrst011.org.rs.

Због заштите приватности, остале информације о евидентрианим особама могу се добити на бројеве 011/21-83-744, 011/26-20-616, 060/17-14-796 и 060/17-14-789, као и путем електронске адресе tracing@redcross.org.rs.

Телефони за пријављивање несталих особа су 011/26-23-970 и 011/30-32-127, локали 227 и 108.

Објављени спискови, како је саопштено, још нису коначни, али велики број волонтера у просторијама Црвеног крста непрекидно ради на уносу и провери свих спискова пристиглих из прихватних центара.


20:42 - ЧУЧКОВИЋ: ДО 23 САТА ОЧЕКУЈЕМО КРАЈ ЕВАКУАЦИЈЕ

Евакуација становништва у Обреновцу се спроводи у складу са наредбом Министарства унутрашњих послова и све јединице су на терену, изјавио је председник општине Обреновац Мирослав Чучковић.

Он је за Танјуг рекао да штабови редовно заседају и да се очекује да ће до 23 сата посао евакуације и припреме за нови поплавни талас бити завршен.

"Учинићемо све да се постави заштита у деловима где то није учињено", рекао је Чучковић. Он је додао и да ће се што пре приступити санирању штета, односно уклонити угинуле животиње у граду и оштећена инфраструктура.


21:15 - САВЕЗ СТУДЕНАТА: НЕМАМО ВИШЕ ГОРИВА ЗА ИСПОРУКУ

Савез студената Београда упутио је апел да им је хитно потребно гориво ради испоруке хране и воде волонтерима који пуне џакове широм Београда, као и ради испоруке помоћи на угроженим подручјима.

„До сада смо веома успешно послали велики број пуних аутомобила, међутим немамо више горива”. Из Савеза студената подсећају да имају доста хране и више аутомобила, али су њихови резервоари тренутно празни.

21:45 - СКЛОЊЕНО 300 ГРАЂАНА ЗАБРЕЖЈА

Како сазнајемо, до сада је из насеља Забрежје евакуисано 300 грађана. Акција збрињавања грађана се наставља.


22:48 - 11 ХЕЛИКОПТЕРА УЧЕСТВУЈЕ У ЕВКУАЦИЈИ ОБРЕНОВЦА

Шест хеликоптера Министарства унутрашњих послова Србије ангажовано је данас у евакуацији становништва угроженог поплавом у Обреновцу, а у акцију се укључило и пет хеликоптера из Словеније, Македоније, Мађарске и Белорусије и хеликоптер Еулекса, саопштио је МУП у Београду.


23:16 - ЕВАКУИСАНО 1.000 ЉУДИ

После шест сати евакуисано 1.000 људи из Обреновца, а почела је евакуација села Стублине које има око 4.000 становника.

На улазу у Обреновцу је опсадно стање,а војска и полиција не дозвољавају никоме да се врати у град.23:23 - ЗАВРШЕНА ЕВАКУАЦИЈА ИЗ ВАЗДУХА

Прекинута ваздушна евакуација грађана у Обреновцу, јер је само 30-ак њих било спремно за евекуацију хеликоптерима, каже за РТС бригадни генерал Предраг Бандић.


00:26 - ОБРЕНОВЧАНИ И ДАЉЕ ОДБИЈАЈУ ЕВАКУАЦИЈУ

Многи у Обреновцу одбијају евакуацију, јавља репортер РТС-а. У Обреновцу су и министри Братислав Гашић и Александар Вулин.

(вечерње НОВОСТИ)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
chule80
Напредни члан
**
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 64Погледај профил
« Одговор #28 послато: Мај 21, 2014, 21:05:03 »

Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #29 послато: Мај 22, 2014, 04:55:50 »

Живот се враћа у Обреновац

До пре само два дана, централне улице Обреновца биле су под водом. Вода се повукла из центра града, али не и из свих делова. На враћању живота у нормалу раде и комуналне службе. Чисте терен у деловима града из којих се вода повукла.

Грађани који су сада на сигурном, не заборављају бујицу која их је пробудила.


Један евакуисани грађанин каже да је од два до шест ујутро вода већ стигла до прве плоче, а за четири сата нарасла је на четири метра.

"Био сам у води, трчао сам кроз воду и војска ме је покупила. У води сам провео пола сата - 45 минута", рекао је један од грађана који је морао да напусти свој дом.

Спасилачке екипе не напуштају Обреновац ни минут. Онима који нису напустили своје домове свакодневно достављају воду, храну, средства за хигијену.

Помоћ могу да добију и на импровизованом пункту, који су недалеко од града направили евакуисани грађани. Тражи се најосновније.

Недалеко од центра Обреновца вода се и даље не повлачи. У Забрежју, одакле су евакуисани готово сви, може се срести тек понеко.

Вода је висока око пола метра, у неким деловима и до метар. Оставила је пустош - оштећене су куће, аутомобили, путеви.

Са водом се и даље бори Трафостаница "Обреновац", једна од најважнијих у земљи. Без ње, Термоелектрана "Никола Тесла" не би могла да ради.

"Без струје би били Нови Београд, Нови Сад, Бајина Башта, Ваљево. Велике количине енергије се евакуишу одавде, из ове трафостанице", рекао је генерални директор "Електромреже Србије" Никола Петровић.

Угроженима је стигла помоћ из Европске уније - расвета, грејачи за воду, генератори који ће обезбедити струју за око хиљаду породица.

"Ови генератори ће омогућити да они градови и места који су потпуно без снабдевања електричном енергијом могу да почну боље да функционишу. То иде руку под руку са напорима које Влада чини да се омогући враћање нормалног живота", навео је министар полиције Небојша Стефановић.

На враћању живота у нормалу раде и комуналне службе. Чисте терен у деловима града из којих се вода повукла.

(РТС)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #30 послато: Мај 22, 2014, 19:01:12 »

Говор монах-немонах Антоније на протесту против Ровни
Ваљево, 20. мај 2014….


Драга браћо и сестре, Христос воскресе! Господ Бог да упокоји стотине жртавава у Обреновцу које су пострадале пресудним изненадним дотицањем огромне, немарно зачепљене а, потом, под притиском пробијене и нагло истекле акумулиране воде на бране Стубо-Ровни! Између бројних опасности које нам прете са бране Ровни, данас смо и због те страшне чињенице, тог страшног злочина сада овде, који се данас прикрива и злоупотребљава театралним радним акцијама у Ваљеву баш у време овог нашег истинољубивог и правдољубивог скупа.


Цитат

Со свјатими упокој Христе души раб твојих – идјеже њест бољезањ ни печал ни воздиханије – но жизањ бесконечнаја! Вечна им памјат, Бог да им душе прости! Амин. (отпевано)
Ево, наш наивни народ је опет више поверовао властодржцима и њиховим лажљивим медијима него Господу Богу, лицемерно називаних "јавних сервиса". После потопа лажи и греха, а да нам душе свима не би вечно потонуле – стигао је и овај потоп водом, потоп страшан, али, ипак, и отрежњујући.Пре свега, треба знати да је овај скуп најављен неколико дана пре ове општенародне несреће. Стога, саобразно тешком страдању нашег народа у овим тренуцима, гледаћемо да данас будемо кратки и јасни у разоткривању стварних узрока који су допринели овој несрећи, све – како не би смо доживели још и горе несреће убудуће ако ли, себични и незаинтересовани за опште добро, и даље наставили истим путем, јер грех и лаж као магнети привлаче невоље. Дакле, или покајање, повратак Богу вером, чистим животом, уздржањем и љубављу, – или самопоуздање, гордост, лаж и наставак овог хорора. Треће нема.

Што се пак тиче ових радних акција по Србији (ево једну су заказали случајно баш у време овог нашег народољубивог скупа), радних акција које прикупљају ваистину добри и родољубиви народ србски, треба рећи да су неке од њих добронамерне али и да су многе злоупотребљене као и некада од Јосипа Броза. И ондашње и многе садашње радне акције су имале за циљ замајавање народа – док су нам државу потајно распродавали и распродају, с тим што данас још служе и за прикривање конкретне одговорности градске управе Ваљева и државе за конкретне безбедоносне пропусте и одговорност за своје погубне пројекте које нам деценијама немилице намећу, какав је, наравно, брана Стубо-Ровни.

Раније кроз историју наши Свети претци, када им се што овако страшно догоди, прво би се упитали – шта смо све згрешили пред Богом, а данас нам потурају случајну несрећу спомињући некакакав хиљадугодишњи и стогодишњи просек, данас се не моле Богу да нас Бог помогне и упути како да, из овога што смо гресима сами са ђаволом призвали, на добро изађемо, већ кажу како ће својим рукама данас спасити Ваљево, сутра Шабац, прекосутра Смедрево… А шта је било са Обреновцем, то још не помињу ни у траговима…


Истина је следећа: Обреновац је докусурен браном "Стубо-Ровни" чиме је ова проклета брана наговестила свој будући "просперитет". Годинама смо молили све ове наводне спасиоце-политичаре да не скрнаве и не уништавају Светињу Грачаницу у брани Ровни, да не допуштају остварење ове бране у максималном капацитету да не би били трајно загађени Градац, Пакље и пребогата подземна складишта питких вода под свим овим брдима јужно од Ваљева, такозвана Лелићки карст, да немају ни еколошку ни економску оправданост, да немају и неће да израде научну Студију процене утицаја на животну средину – што нигде у свету нема… за све ово – нису нас удостојили ни мало пажње… игнорисали су и научну трибину где је пет доктора хидрогеолошких наука образложило јасно да се ова брана никако не сме стављати у потпуну функцију… омаловажили су петицију 33.174 потписа, а сад нас спашавају од наводних "случајних" несрећа – а које су, наравно, они сами проузроковали. Остала нам је једино ова улица и народни протести све до победе истине и правде. А, да ли ћемо то дочекати и зашто то много већи народ није дошао овде – ми не знамо, можда није свестан или није обавештен, јер га је данас о истини најтеже обавестити зато што лаж царује са врха, кроз главне државне институције и њихове мас-медије. Нама ће највећа утеха и победа бити то да смо ми лично пред Богом урадили и радићемо све што смо могли, па како Бог да, а знамо да Бог помаже онима који се труде колико могу и са несумњивом надом моле Богу и Његове речи и Његове Светиње воле.

Обреновац је завршно унесрећила – проклета брана Стубо-Ровни то је суморна истина коју морамо знати и ширити да нас потоп лажи и богохулства не би скроз као народ потапао убудуће! Проклета брана, јер потапа и уништава чудотворни немањићки манастир Грачаницу ту Светињу Арханђела Михаила! Проклета јер хоће да је пуне до врха и тиме уништавају све изворске воде Ваљева! Проклета, јер је на обилазној раскрсници испред бране до сад у саобраћајним несрећама погинуло шесторо људи за све ово време градње! Проклета, јер је сада потопила Обреновац и подавила више стотина људи! Није још касно да спречимо даље несреће које ова брана собом носи, ако ли је будемо користили на добробит народу – а то значи да буде празна и да служи само за прихват поплавних таласа и ни за шта више, а ми изворске воде за пиће смо имали и имамо увек довољно, с тим што ако нам окрпе иструлеле градске цевоводе имаћемо воде да нећемо знати шта ћемо с њом!

Како је брана Стубо-Ровни пресудно потопила Обреновац и подавила људе? Ево, како… Ваљевски властодржци, уплашени нивоом Колубаре која је претила продрети у град Ваљево, пошто затварачи на брани нису били у функцији, засули су отвор бране грађевинским материјалом у рану зору у четвртак 15.маја Истовремено, надали су се да промовишу предности своје јасно проблематичне бране Ровни, како би напокон превагнули и допринели њеном даљем финансирању и завршетку. И све ово – само на радост свом главном ментору Душану Михаиловићу који од својих масонских "повленских магли" још одавно не види Бога и Вољу Божију, а, ево, наново се показује да не види, нити разуме, или можда и не хаје, ни за штету коју наноси народу србскоме.

Ево шта се десило… У зору у четвртак 15. маја багерима су, како сами кажу, "грађевинским материјалом" запунили отвор на недовршеној брани Стубо-Ровни јер затварачи на брани нису били у функцији како би се ниво Колубаре у Ваљеву смањио, што је моментално постигнуто. Брана је почела да се пуни тај цео дан и сутрадан, у петак 16.5., до подне – када је притисак воде нагло пробио њихову вештачку запуну од грађевинског материјала и вода под великим притиском у капацитету пуног отвора од 65. кубика у секунди јер кренула да плави околна сеоска домаћинства низводно – ПАЗИТЕ -иако та иста домаћинства нису била поплављена ни при највећем нивоу Јабланице. Иначе, највећи природни бујични ниво тока Јабланице и Обнице је био у зору 15.5. и отада су оне биле у опадању јер су отвор бране засули грађевинским материјалом и снизили ниво Колубаре, потом се брана акумулирала све до петка нешто пре поднева када је брана пробила њихове нестручне чепове на испусту. Ово објашњава зашто Ваљево није мало више потопљено, јер су реке у опадању успеле у корито кроз град примити сву брзу воду из Ровни, али је зато катастрофално настрадао Обреновац који се није надао овоме. Већ разливена Колубара је додатним потстицајем новог таласа и огромне количине воде са бране Ровни прво делимично пробила насипе баш у петак увече када је додатна вода са Ровни стигла до Обреновца а у току ноћи талас који је лутао огромним разливеним пространством је суботњег јутра пред зору завршио у Обреновцу и затекао на спавању затечене и уснуле мештане. Како сведоче очевидци у суботу у зору вода у Обреновцу је из необјашњивих разлога за пола сата скочила два пуна метра. Пет милиона кубика којом су се хвалили са Ровни је завршило у Обреновцу, 5-6 милиона кубика је провалило и испразнило брану већ у раним поподневним часовима. Ето, тако је Обреновац утонуо у ову ноћну мору и не сањајући каква му се катастрофа припрема због несавесног поступања људи који пропагирају брану Стубо-Ровни, и то, безочно намећу свих ових деценија по сваку цену а све због свог личног и страначког интереса. Како смо сазнали у Обреновцу је прекључе један спасилац изјавио да су избројали дотад 220 удављених а да је број сигурно и енормно већи јер се вода тада још није била повукла и нису имали приступ.

Зашто нисмо одустали од скупа данас када је народна невоља превелика(?) – Зато да би апеловали на народ да трага за истином и да схвати стварне узроке великог греха и великог проклетства бране "Стубо-Ровни" , а све – како се несреће не би опет поновиле у неком новом виду – јер Светиње Божије нису ни за рушење, ни скрнављење, ни потапање – већ једино дате на својим непромењивим Светим местима за вечно спасење душа наших крштених и Христосу верних.

Ово данас је несрећа коју цела Србија види, али, нажалост, види је обојену магичним бојама медија који једино гледају да оправдају своје менторе и финансијере и њихове планове са нама као са експерименталним заморцима. Ова видљива несрећа треба да нас освести да се извучемо из хипнозе и увидимо и све веће народне несреће које су нас снашле и сналазе свакодневно свих ових година – али о томе на њиховим масонским медијима – Нема Ништа. ЈЕР, да не заборавимо: Где је државна студија о стварном свакодневном помору становништва услед последица НАТО бомбардовања… Зашто је држава 2004. године престала да врши законски обавезу деконтаминацију од НАТОа свих бомбардованих подручја… Зашто је у нас дрога најјефтинија у свету… Чиме нас то трују из ваздуха авионима кејтрејлсима којим свакодневно преоравају и запрашују небо изнад нас – а о чему се навелико буне и многи други народи по свету, наравно, о томе ови њихови масовни медији не извештавају ништа сем честите телевизије Марш – Јел треба да осигурамо плућа од овог тровања, још само таква реклама фали… Зашто су осигуравајуће куће по Србији недељу дана пре ове катастрофе једине биле обавештене и забринуто обавештавале своје клијенте да се чувају од непогоде – како се ови не би пуно истрошили на одштете… Ко је лицемерно и садистички дозволио увоз Генетски модификоване хране које су препуни рафови наших продавница а која доказано изазива рак а притом, као, забранио да ми сами производимо ту отровну храну на њивама. Секте, странке, банке, приватизација, расколи у самој Цркви – све су то превелике несреће народне о којима, масовни медији, не тако, већ – масонски антихришћански медији у Србији ћуте и дозирано подмећу своје лажи нашем наивном народу. Зато је још једино улица у Србији остала једини стварни слободни медиј који морамо посећивати ради савести своје и пред Богом и пред окупираном нам отаџбином. Док још и то не забране, искористимо је, Бог ће помоћи и нагадити сваки богољубиви и народољубиви труд, КАД-ТАД!

А ово што нас је сада снашло је ради расањивања – да не идемо више за лажју и лажовима, већ да се окренемо Богу Православноме и да добронамерно ширимо истину међу собом, па и међу непријатељима нашим. Истина ће нас ослободити, Истина ће нас спасити јер Истина је Христос а Христос је, не заборавимо, Једини Спаситељ рода људског. Господ је готов да помогне онима који га траже, чим Му завапимо за помоћ, али како може да помогне онима који Га не требају, онима који имају боља решења, онима који могу сами, и уз помоћ својих идола на власти, изаћи на крај. Јер – Ко са ђаволом тикве сади – о главу му се лупају! Ко са ђаволом Ровни прави – своју будућност ће да поплави! Време је за труд на општем добру – да нам невоља не би ушла у дневну собу!

И сад ће можда и да признају и кажу: - Ако смо и погрешили овим запуњавањем, ипак је Ровни стабилна и поздана-. СЛЕПЦИ ЈЕДНИ, па, онај ђаво који Вас је наговорио да правите брану и уништите Свето место ове велике Светиње Божије, тај ђаво много воли да се забавља и игра са Вама – његовим послушницима, и то, на његовом драгом „Ровни месту“ које сте својој гордости, свом интересу и свом ђаволу на част озидали. СЛЕПЦИ, није ли вас ђаво наговорио на такву глупост да шутом затварате толику силу воде ни не схватајући шта се може десити, шта су демони планирали кроз надмене помисли Ваше. Тај ђаво који Вас је сада опет преварио, вараће Вас и даље са све већом злокобном слашћу – али и по цену све веће свенародне несреће и погибије – којој је ова несрећа изгледа само слика будућег пророштва. Зашто, па зато јер ђаво има власт над умовима Вашим јер сте му овај споменик глупости и људске несреће подигли, споменик којим он Вас користи као оружје против велике Светиње Светог Архангела Михаила!

Са једне стране, све несреће народне се привлаче и призивају умножавањем греха, а нарочито греха ових на власти који треба да буду узор у богољубљу и родољубљу народу Божијем. Са друге стране, народ има ову богоборну и користољубиву власт јер је, изгледа, заслужује. Опомињаше нас ужичке Алге не уразумисмо се, хоћемо ли после овог потопа, или да чекамо нешто још горе… Стога се покајмо док времена има и вратимо Господу у наручје молећи се и чинећи добра дела која смо дужни и према Истини Божијој и према потребама ближњих. Ово данас је само скроман чин и труд у служењу Истини Божијој и ближњима а сада се осврнимо и на помоћ страдалним ближњим – молим Вас овде сабране, иако се нисте припремили за то, да ко може сада помоћи у распремању града нека остане и помогне, тако ћемо обзнанити истински карактер са данашњег скупа.

Али, притом, не заборавимо и не престајмо опомињати надмене властодржце да се врате Богу и родољубљу, или бар да их спречимо да остварују овакве ненародне пројекте – како нам свима не би бивало надаље све горе и горе. То смо чинили а и чинићемо и убудуће на овом месту, јер нам све друге начине ови одозго демократски подло онемогућавају. Не дао Бог да наставе у овом смеру и не дао Бог да остваре пројекат Ровни – низашта друго – сем, евентуално, за спречавање поплавних таласа. Али, за то нам је требала брана од десетак метара а не овај антинародни богоборни монструм који ако би се пунио до врха – трајно би нам уништио благословену будућност – тј. чудотворне Светиње и изворске воде које је Бог дао не само нама себичнима и гордима на коришћење – већ и онима који ће доћи после нас. Наравно, ако ли хоћемо опет бити изабрани покајани добри православни народ Божији. Амин. Боже дај!

- Брана је добра само ради заштите од поплава а за то је довољна и висине до 10 метара како је показала ова непогода
- Хоћемо ли пити сутра оно страшно ђубре са бране које је бујица донела или изворске воде које нам одузимају
- Хоћемо ли се молити Богу за ублажење времена у Светињи Грачаници или на брани Ровни.
- Пар минута пре поплављивања Обреновца, директор Колубаре-Ровни, Миодраг Марковић у емисији бодље и жаоке изјављује да је акумулирана вода у брани Ровни спасила Ваљево, али не само Ваљево, како рече, већ служи и за спречавање поплава Обреновца и Лазаревца!? Каже, последице би биле много веће да сада ова брана није зауставила воду – а још док је то причао није ни знао да је брана увелико празна и да је вода пролетела Ваљево и већ почела да пробија насипе у Обреновцу. У тој емисији човек је напокон признао и да ова брана нема век ни просечних 50. год. већ само 3о због великих муљних наноса. Опомињаше нас ужичке Алге не уразумисмо се, хоћемо ли после овог потопа, или да чекамо нешто још горе…
- Зашто су се прво свуда хвалили да су зачепили брану засипањем грађевинског материјала акумулирали огромних 5-6 милиона кубика воде и тако спречили горе поплаве Ваљева и региона а сада, после обреновачке катастрофе, свуда изјављују да се брана сама зачепила. И да се сама зачепила – одговорни су, јер нисмо ми правили брану – него они. Јер да је поплава ишла природним током људи би се припремали благовремено надолазећој води и не би било ових стравичних ноћних погибељних изненађења.

- Хоћемо ли им допустити да паре које су добили за ову годину искористе за рушење манстирских конака и преосталог древног гробља – ради "чишћења терена"), а сви знамо да то није ни у редоследу приоритета чак ни њихових планираних радова – јер, кад би и то, не дај Боже, учинили – опет брана не би могла се затворити и спречити нови поплавни талас – јер за набавку затварача ће да чекају тек идућу годину и следећу годину и нову неизвесну траншу из Београда. Хоће трајно да затрпају и разоре Свето место а да се њихово пуњење ни не назире још у календару динамике извођења њихових радова. Зашто сте насрнули на Светињу а нећете прво да обезбедите народ од поплава, бандо покварена!?
- Зашто се интересна мафија са бране Ровни, после многобројних изјава како су сами зачепили брану и спасили Ваљево од већег поплављивања, сада када је катастрофално потопљен Обреновац, по свим медијима прво изјављују сада да се "брана сама од себе зачепила и спречила поплаву Ваљева"!? Баш сада када се зна да је њихова огромна "случајно" акумулирана вода од 5-6 милиона кубика којом су се хвалили – завршила у Обреновцу, и то баш оне кобне вечери и јутра са петка на суботу. Па, чак да је и то тачно, опет су криви за несавесно праћење ових опасних безбедоносних ризика пуњења акумулације која нема употребну а нема ни водну дозволу. Ови се једноставно праћакају на Господа, Грачаницу и народ а једино ради своје материјалне користи и избегавања кривице за већ, у народу пословичне, деценијске малверзације на брани Ровни и избегавање своје одговорности…


(Исинољубље)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #31 послато: Мај 23, 2014, 02:43:43 »

...наставак...


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=XcSK4AJcLDU" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=XcSK4AJcLDU</a>
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #32 послато: Мај 23, 2014, 03:58:10 »

ЕДБ пустио у рад највећу трафостаницу у Обреновцу

Електродистрибуција Београд оспособила је и пустила у погон трафостаницу 35/10 Обреновац, преко које се напаја читав градИз Рударског басена Колубара поново су пошли вагони са угљем за потребе Термоелектране "Никола Тесла" (ТЕНТ) у Обреновцу, после недељу дана застоја због поплава.

У центру Обрановца вода се значајно повукла, војска, жандармерија и ветеринарске екипе помажу у санацији последица поплава, а истовремено се достављају храна и вода за пиће онима који су остали у том граду.

Штета коју је направила поплава у Београду и његовим општинама биће процењена током наредних дана, изјавио је градоначелник Београда Синиша Мали и поновио да је главни град Србије заштићен од таласа Саве и Дунава.

 06:44 - МЕШТАНИ БАРИЧА СЕ ВРАЋАЈУ У СВОЈЕ ДОМОВЕ

Републички штаб за ванредне ситуације донео је одлуку да се данас ујутру аутобусима врате сви исељени становици Барича.

Повратак се очекује око 10 часова у организацији крижног штаба за ванредне ситуације и њиховим ресурсима, рекао је наченик Одељења за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Предраг Марић гостујући на РТС-у.

"У Баричу сада постоје комплетни услови за повратак житеља тог места, нема поплављених објеката, струја је пуштена и радујемо се чињеници да ће бар један део суграђана бити поново у својим домовима", рекао је Марић.

Он је навео да се у току дана очекује и повратак једног броја Обреновчана, мушкараца који ће организовано у пратњи полиције отићи у оне делове града који су потпуно безбедни и, како је навео, у сваком другом сегменту хигијенски другачији од оних који су угрожени.Та мера је донета како би се мушки житељи упутили у акцију која траје у Обреновцу, а то је, према речима Марића, чишћење улица, станова...

"Има ту пуно посла и психолошки је добро да људи буду у својим домовима, а да ми с друге стране знамо да су безбедни", рекао је начелник Одељења за ванредне ситуације.


09:45 - НИВО ДУНАВА НА КОТИ ОКО 630 ЦЕНТИМЕТАРА

Директор "Београд вода" Милош Миловановић изјавио је данас да је у овом тренутку ниво воде на Дунаву на коти око 630 центиметара, односно 20 центиметара нижи од коте која би значила проглашење ванредне одбране од поплава.

"Све су блаже прогнозе и све смо даљи од сценарија који је био пре седам дана", изјавио је Миловановић за Јутарњи дневник РТС-а.

Он је додао да ће ниво воде највероватније на крају бити два метра испод коте за коју је у Београду припремљена одбрана.

Миловановић је поручио грађанима да не кваре бедеме, јер се њима штити Београд од поплава и да ће џакови ради заштите можда и у јуну бити потребни."Повољно је што се врх поплавног таласа све више пролонгира из дана у дан. Тренутно је податак да ће бити недеља, а уколико се помери за понедељак, значиће да ће он бити све нижи и све повољнији за нас", оценио је Миловановић.

"На свим рекама тренутно је код ТЕНТ-а врх поплавног таласа, што значи да би тек за неких четири-пет дана требало да буде у Београду, а ако се помери за пет-шест дана, биће много нижи него што би био у овом случају", додао је Миловановић.12:31 - ФОРМИРАН ТИМ ЗА КЛИЗИШТА


Градоначелник Београда Синиша Мали донео је решење којим се формира Координациони тим за праћење стања на клизиштима на територији града Београда, а за председника тог тела постављен је заменик градоначелника Андреја Младеновић, саопштила је данас Служба за информисање.

Задатак Координационог тима је евидентирање клизишта са основним подацима, оценом угрожености лица, објеката и других добара и могућност санације клизишта.


Тим је данас одржао први састанак, на коме је договорено да стручно оперативни тимови градских општина до сутра ујутру, припреме извештаје о евидентираним клизиштима на својој територији.12:57 - БАРИЧ: НЕДОСТАЈЕ ВОДА ЗА ПИЋЕ

У Баричу се живот лагано нормализује, грађани који су напустили део тог места због нарасле Саве, али и локалних река, враћају се у своје домове.

У том месту, удаљеном више од пет километара од Обреновца, има струје, градски превоз до Београда функционише, а продавнице су снабдевене.

Мештанима Барича, који се већ враћају свакодневним пословима највећи проблем представља то што имају само техничку воду која није за пиће.

"Било је пуно евакуисаних и пуно поплављеног - маса воде од баричке реке дошла је до Саве ...", каже мештанин Ранко Ђулафић.

Он наводи да је полиција упозоравала да долази вода и да ће и они морати да напусте центар Барича тако да је народ кренуо да се склања.

"Народ је отишао, скоро сви... остао сам ја и четири пет кућа... чекали смо воду целу ноћ ако наиђе да бежимо горе у брда", каже Ћулафић додавши да до тога, на срећу није дошло.
- Нисмо поплављени од Саве већ од Мале Моштанице која је ишла каналом и прелила се - каже он.

Мештанин Радомир Голијан каже да је на почетку било мало критично јер је Баричка река код Мале Моштанице, при дну, "мало изашла из корита али није било већих проблема".

Потом, када је код Забрежју вода пробила насип онда је народ почео да повлачи из доњег дела Барича... а сада је ситуациј већ нормална и свет се враћа кући и нормално ради", додаје он.

Голијан кажа и да је све време био у Баричу и објасњава да се "горњи део Барича, који се налази на брду није исељавао , а они доле су се иселили, а сада се сви враћају тако да нема проблема".


14:22 - МАЛИ: БЕОГРАД БЕЗБЕДАН

Штета коју је направила поплава у Београду и његовим општинама биће процењена током наредних дана, изјавио је данас градоначелник Београда Синиша Мали и поновио да је главни град Србије заштићен од таласа Саве и Дунава.

"Водостај Саве и Дунава расте, али не онолико брзо колико смо очекивали", рекао је Мали новинарима након обиласка насипа испод Бранковог моста који је обишао са председником ЕБРД Сумом Чакрабартијем.

Мали је поновио да се очекује у петак увече поплавни талас Саве, али да ће он износити неколико десетина центиметара, а не метара.

"Бедеми које смо направили довољно су високи и у потпуности сигурни да тако нешто издрже, ако уопште вода дотле и стигне. Дунав такође расте, али не колико смо очекивали. Очекуејмо да ћемо у наредна два дана имати проглашење заштите од ванредних поплава, али то су у питању центиметри, далеко испод врха бедема који смо направили", поручио је Мали.

Иако је како каже Београд заштићен од таласа Саве и Дунава, Мали је истакао да не могу да се спрече евентуалне подземне воде, али да су пумпе већ спремне.

"Имамо пумпе које ће бити ангажоване на свим местима где се појаве баре", истакао је Мали.

Подсећа и да је град већ оформио кризни штаб који ће се бавити клизиштима, на чијем челу је његов заменик Андреја Младеновић, као и да су екипе које процењују штету на терену и да ће сутра ујутру, у 08.00 сати, бити првих резултата.

Градоначелник Београда је казао и да су јутрос мештани Барича почели да се враћају у своје куће, као и да су позвани власници локала у Обреновцу да се врате како би помогли у акцији чишћења својих локала.

"На тај начин покушавамо да убрзамо начин нормализације живота у Обреновцу, да што пре људи који су у прихватним центрима се врате кући", рекао је Мали.


Говорећи о пристиглој помоћи, Мали је казао да је Секретаријат за финансије направио детаљно упутство и начин на који ће се дистрибуирати и користити донације које су добијене од грађана и компанија.

"У овом тренутку на рачуну града Београда има око 85 милиона динара помоћи које смо добили. Направили смо детаљно упутство на који начин та помоћ може да се користи и сваку одлуку ћемо такође ставити на сајт града Београда и моћи ће да се види на шта је она утрошена", поручио је градоначелник Београда.

Он је рекао и да је желео да госту из ЕБРД покаже насип који су радници комуналних служби Београда и волонтери изгардили протеклих неколико дана како би очували град од пораста водостаја Саве и Дунава.

"Град има неколико пројеката које ради заједно са ЕБРД, која је дала велики износ кредита за изградњу и моста преко Аде, приступних саобраћиница. Из тих прихода ће се градити Улица Војводе Степе и Трг Славија и реконструкција Булевара ослобођења", додао је Мали.

У сарадњи са том банком Београд, рекао је, жели да уради неколико пројеката, а један од њих су прјекти јавно приватног партнерства за изградњу четри подземне гараже, почетак пројекта за изградњу фабрике за рециклажу и за производњу електричне енергије у Винчи.

"Са тим пројектима бисмо решили две велике ствари за град Београд - недостатак паркинг простора, а такође решили бисмо и најцрњу тачку у југоисточној Европи по питању депоније чврстог отпада", рекао је Мали .17:18 - ПОНОВО КРЕНУО ТРАНСПОРТ УГЉА ИЗ КОЛУБАРЕ ЗА ТЕНТ

Из Рударског басена Колубара данас су поново пошли вагони са угљем за потребе Термоелектране "Никола Тесла" (ТЕНТ) у Обреновцу, после недељу дана застоја због поплава.

Министар енергетике и рударства Александар Антић, који је присуствовао поласку воза са 21 вагоном угља из Костолца за ТЕНТ, најавио је да ће за неколико дана бити повећан транспорт угља из Колубаре на 8.000 до 10.000 тона на дан.

За мање од 10 дана те количине угља ће износити 30.000 тона јер ће ускоро прорадити још један БТО систем у Колубари, рекао је Антић. Он је напоменуо да је . за ово доба године уобичајено да из Колубаре одлази 40.000 до 60.000 тона угља дневно.

Антић је најавио да се чини све да у недељу проради ТЕНТ А.

"Ово је огромна успех за Колубару и укупан елегро-енергетски систем Србије који је постигнут захваљујући надљудским напорима запослених у Колубари и ЕПС-у и уз помоћ осталих људи који су помагали у одбрани енергетских постројења ЕПС-а", рекао је Антић.

Он је напоменуо да је на месту Сушаре у Колубари, одакле је данас поново кренуо транспорт угља, пре само неколико дана било два метра воде.19:32 - У ОБРЕНОВЦУ СИТУАЦИЈА ПОД КОНТРОЛОМ КАДА ЈЕ РЕЧ О ЗАШТИТИ ОД ИНФЕКЦИЈА

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је данас да је ситуација под контролом у Обреновцу када је реч о заштити од инфекција и апеловао на грађане и предузећа да у складу са својим могућностима донирају заштитну опрему.

Лончар, који је обишао Обреновац и разговарао са представницима Кризног штаба у том граду, изјавио је да су данас тражена потенцијална жаришта инфекције попут месара и рибарница и да су почели да се стварају услови за дезинфекцију појединих делова Обреновца.

Говорећи о лековима за становништво угрожено у поплавама, Лончар је додао да је за сада када је реч о томе, све под контролом. "Тренутно овде имамо све лекове који су неопходни, и поред тога што се троше много веће количине него у нормалним ситуацијама... Успевамо, захваљујући људима и донацијама које нам помажу, да изађемо у сусрет свакоме коме је потребна медицинска помоћ", рекао је Лончар.


Када је реч о повратку мештана Обреновца у своје куће и станове, поручио је да је важно сачекати да их надлежни позову и да ће моћи да се врате тек када добију дозволу. "Тек када добију дозволу да је сигурно, тада ће почети са враћањем становништва, али не жена и деце, већ у почетку само одраслих мушкараца. То је најбитније, жене и деца ће моћи да се врате тек када прође све ово", рекао је Лончар и поручио да је веома важно да се мештани угрожених подручја придржавају савета надлежних.

Министар здравља је и апеловао на сва предузећа и људе добре воље да у складу са својим могућностима доставе екипама у Обреновцу заштитну опрему како би већим капацитетом могло да се настави са санацијом тог и околних места. "Пошто има више посла него што су наши капацитети, неопходна нам је заштитна опрема у виду мантила, чизама, рукавица, капа и маски. Све који су у могућности молим да ту опрему донесу у Обреновац како бисмо са још већим капацитетом наставили да радимо на рашчишћавању", поручио је Лончар.


19:35 - ЕДБ ПУСТИО У РАД НАЈВЕЋУ ТРАФОСТАНИЦУ У ОБРЕНОВЦУ

Електродистрибуција Београд (ЕДБ) оспособила је и пустила у погон трафостаницу 35/10 Обреновац, преко које се напаја читав град, речено је у ЕДБ-у.

То предузеће је ремонтовало и оспособило 44 нисконапонске станице у Обреновцу, а још њих око 100 је под водом.

Пуштање у рад трафостанице 35/10 омогућиће потрошачима да добију струју када се санирају сви остали енергетски објекти и провере бројила потрошача.

У Обреновцу има око 33.000 домаћинстава са мерним уређајима и ЕДБ ће испитати сваки од њих пре него што тим потрошачима буде пуштена струја, кажу у ЕДБ и најављују да ће њихове екипе од понедељка нон-стоп бити на терену.
 19:44 - ПОСТЕПЕН ПОВРАТАК, ЖИВОТ СЕ НОРМАЛИЗУЈЕ У ОБРЕНОВЦУ

У центру Обрановца вода се значајно повукла, војска, жандармерија и ветеринарске екипе помажу у санацији последица поплава, а истовремено се достављају храна и вода за пиће онима који су остали у том граду.

У протеклих неколико дана са подручја Обреновца изнето је више од 200 тона угинулих животиња и поквареног меса које су уништене у кафилеријама по Србији, док се истовремено ради и на чишћењу трговинских објеката, кућа и локала од муља.

Домаћи и страни новинари данас су обишли четири уличе у Обреновцу из којих се вода потпуно повукла, а где је до скоро, како се могло видети по траговима на зградама, превазилазила и два метра висине.

На улицама је осим војске, полиције, жандармирије и специјалних екипа мало људи, а сви они су ангажовани на чишћењу објеката и изношењу ствари.


У близини обреновачке пијаце, која је окружена са угостиљеским објектима и месарама као и поред појединих зграда и даље се осећа смрад, а многи од оних који су на улицама носе маске.

Код хотела "Обреновац" налазе се велике количине хране и воде за пиће по које долазе они који су остали у граду, а ту је смештена и импровизована лекарска амбуланта са медикаментима.20:16 - ЛАЗАРЕВАЦ: ШТЕТА ВЕЋА ОД 100 МИЛИОНА ЕВРА

Рударски басен Колубара је претрпео штету већу од 100 милиона евра од поплава, изјавио је данас министар енергетике Александар Антић.

За коначно утврђивање штете потребно је још времена, али нема дилеме је да је у Колубари штета већа од 100 милиона евра, рекао је он током обиласка РБ Колубара.22:55 - ПОДАЦИ О КЛИЗИШТИМА У БЕОГРАДУ ЗА 10 ДАНА

У наредних седам до 10 дана имаћемо тачне податке о клизиштима активираним на подручју Београда, изјавио је Петар Локин из Градског штаб за клизишта.

Локин је за Б92 рекао да на подручју града Београда има више од 1.000 клизишта, али и додао да се свако клизиште може санирати.

Град Београд има урађен катастар клизишта, то је база података у којој су регистрована сва клизишта на подручју Београда, а њих је преко 1.000, казао је Локин, наводећи да су се нека од њих активирала и да је задатак Координационог тима да се види шта је и колико се активирало.

У нашј земљи, како је истакао, највећа клизишта су на десној обали Дунава и Саве.

"На десној обали Саве то су места Дубоко и Умка, а што се тиче Дунава, од Фрушке горе, код моста на Бешки, одавде па све до Ђердапа... Миријево, Велико Село, Карабурма у Београду имају клизишта... Цело Смедерево је на клизиштима", рекао је Локин.

Према његовим речима, у Гроцкој су нека клизишта активирана, на Карабурми, на Сланачком путу...

"Имаћемо састанак сутра са представницима свих општина, па ћемо након тога имати детаљне информације... Ти тимови ће да обиђу сва ова клизишта, да се види шта угрожавају, шта их је изазвало... Ја сам био данас на Миријеву, једна цев је пукла и довела до клизишта, а на неколико метара је солитер... Дакле, угрожен је објекат иза клизишта, ту се мора брзо урадити санација, да се терен стабилизује", додао је Локин.

(вечерње НОВОСТИ)


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #33 послато: Мај 23, 2014, 19:52:00 »

Пустили су Ресаву на Свилајнац

У центру Свилајнца од поплаве је страдала и кућа Добривоја Будимировића Биџе, познатог српског домаћина и дугогодишњег бившег председника општине. У потресној исповести за "Вести" каже да овакву катастрофу никад није видео и доживео. Признаје да није очекивао да ће и оваква мука да га снађе у граду чији сваки кутак зна као свој џеп, као и ћудљиву нарав реке Ресаве.


Слика из Свилајнца од пре неколико дана


За страшни потоп он оптужује актулену власт Свилајнца на челу са Предрагом Милановићем, који је, како вели, донео одлуке с трагичним последицама и показао да не влада ситуацијом.


- Познајем како дише река Ресава. И раније је било поплава, али никада Свилајнац није пливао у води, а камоли да се неко удави у поплави. То нисам могао ни у најсуровијим сновима да предвидим, а камоли као председник општине да дозволим - категорично је Будимировић.

Овај домаћин тврди да је морала да се отвори лева страна Ресаве уместо што се вода прелила у десну страну корита ове реке чиме је директно отворен пут стихији према центру града.


- У петак на суботу, ноћ, у петнаест до три звао сам кризни штаб и рекао им да отворе леву страну Ресаве, уз упозорење шта нас чека ако то не ураде, а они ми рекоше да сам ја прошлост и да им се не мешам у посао - огорчен је Биџа.


Надлежнима је, вели, предложио отварање канала између Свилајнца и села Кошиљева, што се постиже отварањем леве стране Ресаве, код села Тропиње, али нису хтели чак ни да га саслушају.


- Због незнања и немара оних који воде Свилајнац, задесила нас је несрећа неслућених размера. То се у историји наше вароши није десило! Зна се како се Ресава у таквим ситуацијама обуздава, али ко је то могао да уради - немоћно се пита Будимировић и истиче да то није могло да уради надобудно руководство, које је жртвовало Свилајнац.

 


У кући муљ од пола метра

- Ово је језиво! Страшно, моја приземна кућа је само још једна у низу настрадалих у поплави. У граду нема куће, ни локала који нису поплављени. Све што сам за 68 година рада стекао, отишло је до ђавола. Остао сам чак и без ципела, чарапа, најосновнијих докумената... Кад је воде почела да надолази, схватио сам да немамо времена, било је само да спасемо живе главе - потресено прича Биџа и истиче да не зна одакле да крене са чишћењем јер је у дворишту и кући муљ од пола метра.

Цитат
Ни гласа од напредњака

На питање да ли је као члан главног одбора Српске напредне странке имао контакте са неким из врха странке, каже:
- Нико ме није ни окренуо. Срамота, звали су ме пријатељи са свих страна, али из моје странке, нико, чак ни они за које сам мислио да су ми пријатељи.

(Ј.Олуић)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
pidikanac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1584Погледај профил
« Одговор #34 послато: Мај 23, 2014, 20:28:50 »

Оваквих саопштења ће бити још и више. Очигледно је једно,- на одговорним местима није било способних људи са искуством у познавањем прилика у оваквим ситуацијама.

Много импровизације, пребрзих одлука и мало промишљености и знања. Србија је у лошим рукама. Кад политика постаје најбитнија важност, онда се губе конци о свакидашњим проблемима. Тад обичан живот постаје терет са високо ризичним последицама које нам се опет обијају о главу!

Онима на власти, у далеком и светлом Београду неће бити нимало теже, ако пола Србије потоне у поплавама и каснијим последицама које живот чине  угроженим у безброј видова!
Народ ће платити као и увек, све до једног дана, кад сам позове да му се поставе рачуни на видело...
Сачувана
Ekana
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 633


Погледај профил
« Одговор #35 послато: Мај 26, 2014, 20:33:25 »Руски спасиоци испраћени из Београда

Руски спасиоци, који су протеклих дана помагали у спашавању жртава поплава у Србији, испраћени су данас на београдском аеродрому Никола Тесла


Танјуг | 26. мај 2014. 10:30
БЕОГРАД - Руски спасиоци, који су протеклих дана помагали у спашавању жртава поплава у Србији, испраћени су данас на београдском аеродрому Никола Тесла.

Заменик министра за ванредне ситуације Русије Едуард Чижиков рекао је да је завршена спасилачка операција у Србији и захвалио се припадницима руских спасилачких екипа на одлучном и храбром деловању.

Он је припадницима руских спасилачких екипа пренео захвалност владе и посебно Министарства унутрашњих послова и одбране Србије.


Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин истакао је да је последњих дана Србију задесила велика несрећа, у којој се могло видети на хиљаде јунака који су пристигли да спашавају људе и помогну им да превазиђу тешку ситуацију.

Он је указао да нису долазили само из Србије, већ су на молбу власти пристигли и из иностранства.

"Јако ми је драго што је готово стотину спасилаца из Русије активно учествовало у спашавању људи", казао је Чепурин додајући да је о њиховим јуначким поступцима извештавали медији, али и приче спашених људи.

Он је изразио огромну захвалност спасиоцима из Русије за њихову пожртвованост, смелост и храброст.

Чепурин је Чижикову, у знак захвалности, предао скулптуру Константина Великог, подсећајући да је на територијИ Србије рођено 17 римских императора, а Константин велики је значајан по томе што је дозволио деловање хришћанства.


Начелник Управе за ватрогасно-спасилачке јединице Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Србје Горан Николић рекао је да се Србија и народ Србије захваљују свима, али посебно руским спасиоцима који су први дошли онда када је било најтеже у Обреновцу.

"То нам је много значило јер сте спасили много људских живота, а самим тим оправданост руско-српског хуманитарног центра у Нишу се потврдила", истакао је он.


Припадник руског Министарства за ванредне ситуације, који је учествовао у акцијама спашавања, Валериј Локтинов новинарима је рекао да су спасиоци обављали свој посао професионално и стручно, и да су руске екипе учествовале у евакуацији становништва.

Пјотр Грицин, један од спасилаца, пренео је да је било више шкакљивих ситуација са којима су се суочили током акције у Сбрији.

Тако је навео пример када се један чамац пун спашених преврнуо и када су његове колеге, без размишљања, одлучиле да им пруже помоћ, не обазирући се на могуће жртве и опрему.

Руске спасилачке екипе испратили су и представници Српског сабора "Заветници", који су представницима Министарства за ванредне ситуације Русије предали поклоне и поздравили руском заставом са речима захвалности Русији.Новости

Сачувана
Ekana
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 633


Погледај профил
« Одговор #36 послато: Мај 27, 2014, 00:28:33 »

Сами себе испратили!

Захваљујући Танјугу, неки од наших водећих медија (шта ће им онда новинари ако преузимају агенцијске вести?!) објавише краћу информацију да је данас отпутовала "екипа" (а њих беше стотинак) руских спасилаца, али погрешно насловише да је ИСПРАЋЕНА..

Оно, јесте да су испраћени, али од стране СВОЈИХ, јер да не беше Александра Чепурина, амбасадора Русије у Србији (са сарадницима) и (ПАЗИТЕ САД!) начелника Управе за ватрогасно-спасилачке јединице Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Србје, Горана Николића (до ћатиног ћате ћата), испало би можда по другосрбијанцима да су нас Руси 16. маја раном зором самоиницијативно ОКУПИРАЛИ!?

А стигоше први на запомагање наше врхушке, и десет дана се лавовски борили са воденом стихијом, доневши при том и неопходну технику, али и велике количине хуманитарне помоћи пострадалима (све то стало у три џамбо авиона).

Господа из јаваш Владе, са залепљеним фотељама на задњицама (то им дође карактерна особина), баш су тада "озбиљно" разматрали последице поплаве, коју Срби не видеше уназад  бар 120 година (ако је веровати метеоролозима и њиховим записима).

Чак ни "премили" Вођа, Златоусти, који се неколико дана пре самоиспраћаја Руса, у обилним количинама (сходно падавинама) клањао крупним и ситним ЕУ ћатама на помоћи, чији је долазак известан колико и мени да се вратим у прву младост - не беше, дакле, ни по'сата слободан да НАШИМ ИСКРЕНИМ ПРИЈАТЕЉИМА (а не ЕУГУЛИКОЖАМА) стегне бар руку и захвали на труду!
Биће да је изостао из школе када су обрађивали БОНТОН...

У исто време и наш "вољени" председатељТома Апостол је морао хитно са Јахјагом, руку под руку, да скокне до Уједињених нација (гарант оде по цедуљче са домаћим задацима)...Виша сила, кажу Бога не моли (и што јес' - јес', зграда УН висока, чак 155 м, и има брат брату, 40-так спратова)...

Дакле, сви "важни функционери" (а вала и њих је такође стотинак) бејаху  презаузети "државничким" (читај - млаћењем празне сламе) пословима и да не би Горанчета ватрогасца, осрамотили бисмо се само тако...од стида В.В. Путина у очи да не погледамо..

Срећом, осветлаше нам образ представници Српског сабора "Заветници", који дођоше на аеродром да срцем испрате браћу, како и доликује...
А да су којим случајем медији најавили када крећу пут Русије, сигурно би било много више оних који би да им на растанку бар стегну руку и на дар, онако народски, поклоне јабуку...

Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #37 послато: Мај 31, 2014, 00:24:55 »

Лекари брана од епидемија

У прихватилиштима за смештај евакуисаних региструју се само спорадични случајеви оболевања. Они који имају неку заразну болест су изоловани. Лекарске екипе непрестано дежурајуУ СВИМ прихватилиштима где су смештени евакуисани из поплављених подручја 24 сата дежурају лекари. На уласку у прихватне центре сви су прегледани, а они код којих је било сумње на неку заразну болест изоловани су. Тако се епидемиолошка ситуација држи под контролом.

Та прихватилишта, међутим, нису дугорочно решење. Министар здравља др Златибор Лончар рекао је да се настоји да се центри попут Старог ДИФ-а, „Арене“, „Шумица“ што пре затворе и да се активирају неке касарне где ће људи имати све хигијенске услове, пре свега кабине за туширање.

Епидемија у колективним центрима нема. Извештаји Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, где се свакодневно шаљу подаци са терена, показују да се региструју само пијединачни случајеви оболевања од акутних респираторних инфекција и акутне дијареје.

- Епидемиолошка ситуација се и даље процењује као несигурна на подручјима погођеним поплавама, с обзиром на присуство већег броја евакуисаних у прихватним центрима, сталне миграције становништва и проблеме у водоснабдевању у појединим локалним водоводима - каже др Данијела Симић, епидемиолог Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.

На територији Сремског округа има 27 колективних центара, у Златиборском - 4 објекта, Поморавском - 3, Браничевском - 2 објекта, у Подунавском и Мачванском по један, Колубарском - 7, а на територији Београда - 29.

- У Београду је од почетка ванредне ситуације до 26. маја евидентирано укупно 37 појединачних случајева акутне воденасте дијареје (ентероколитиса), и то у шест колективних центара - објашњава др Симић. - Вашке су регистроване код око 130 особа смештених у 13 објеката, при чему су били вашљиви пре пријема у центре за колективни смештај. Имали смо четири случаја шуге у два објекта, као и 45 инфекција горњих респираторних путева у једном објекту. Предузете су мере изолације и спроведен је комплетан хигијенски и терапијски третман у циљу превенције ширења заразних болести у условима колективног смештаја.

На територији Сремског округа регистровано је укупно 69 случајева вашљивости главе и то приликом смештаја у четири колективна центра и одмах су предузете мере. И у Мачви су код троје евакуисаних у колективни центар откривене ваши.

- С обзиром на лоше хигијенске услове у поплављеним подручјима постоји повећан ризик од појаве заразних болести и то пре свега заразних пролива, заразне жутице, као и лептоспирозе - упозорава др Симић. - Континуирано се спроводе мере дезинфекције колективних смештаја, поплављених стамбених и других објеката, као и дератизација одређених објеката у циљу превенције заразних болести.

Цитат

ЖУТИЦА И БАРСКА БОЛЕСТ

ОПАСНОСТ од зараза остаће и после повлачења воде, па епидемиолози апелују на становништво да појача мере опреза и хигијене у наредна два-три месеца. Нарочито треба бити опрезан са водом за пиће, јер је после поплава очекивана појава хепатитиса А и Е (жутице). Такође, треба избегавати контакт са стајаћом водом која се није повукла, јер то може да буде узрок лептоспирозе. То је барска болест од које најчешће оболевају риболовци, од које се према речима проф. др Драгана Делића, директора, у Клиници за инфективне и тропске болести годишње лечи десетак пацијената.


(Б.Радивојевић)


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #38 послато: Јул 02, 2014, 10:02:37 »

Морамо брзо да радимо

Председник Србије Томислав Николић рекао је приликом посете тамнавским селима Бргуле и Лисо Поље да бирократија мора да одустане од досадашњег начина размишљања при издавању дозвола за обнову кућа уништених у мајским поплавама.
"Сви папири морају бити готови за 10 дана, мора се брзо радити јер ће лето трајати још месец - два, а после тога поново долазе кише", казао је Николић, а пренеле су интернет новине Колубарске.рс.

 

Николић је са супругом Драгицом посетио радове на изградњи кућа у селима Бргуле и Лисо Поље, код Уба, које финансира Фондација "Драгица Николић". Они су посетили градилишта у породицама Милана Марковића и Слободана Гаврића у Бргулама, а потом и радове на изградњи куће за породицу Жељка Николића у Лисом Пољу.


Током мајских поплава Лисо Поље је највише страдало у општини Уб јер су га плавиле реке Колубара и Тамнава. Поплављено је 440 хектара, уништено је 60 кућа, а 220 мештана било је евакуисано.


(Бета)
***


Брзо ћемо се уверити, да ли ће Тома одржати своју РЕЧ?

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 905Погледај профил
« Одговор #39 послато: Јул 04, 2014, 00:07:50 »

Морамо брзо да радимо

Председник Србије Томислав Николић рекао је приликом посете тамнавским селима Бргуле и Лисо Поље да бирократија мора да одустане од досадашњег начина размишљања при издавању дозвола за обнову кућа уништених у мајским поплавама.
"Сви папири морају бити готови за 10 дана, мора се брзо радити јер ће лето трајати још месец - два, а после тога поново долазе кише", казао је Николић, а пренеле су интернет новине Колубарске.рс.

 

Николић је са супругом Драгицом посетио радове на изградњи кућа у селима Бргуле и Лисо Поље, код Уба, које финансира Фондација "Драгица Николић". Они су посетили градилишта у породицама Милана Марковића и Слободана Гаврића у Бргулама, а потом и радове на изградњи куће за породицу Жељка Николића у Лисом Пољу.


Током мајских поплава Лисо Поље је највише страдало у општини Уб јер су га плавиле реке Колубара и Тамнава. Поплављено је 440 хектара, уништено је 60 кућа, а 220 мештана било је евакуисано.


(Бета)
***


Брзо ћемо се уверити, да ли ће Тома одржати своју РЕЧ?    Од Томе може да се очекује исто понашање као и до сад:
  -да од украдених пара сагради 10 цркава у недођији,
  -да синови саграде још по 20 викендица без дозвола,са парама непознатог порекла,
  -да јадне људе у Обреновцу ''хране'' са отровним и канцерогенима паштетама које су набавили од Колета и са истеклим роком трајања,
  -да настави да уништава ГСП и прави дилове са Бус Плусом,
  -да прича смешне и тупаве приче у медијима као и његов мали од палубе,Вучко,
  -да се улизује Хрватима и прави с њима приватне послове на нашу штету...
  ...и ко зна шта још.
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #40 послато: Јул 10, 2014, 22:38:50 »

Морамо брзо да радимо

Председник Србије Томислав Николић рекао је приликом посете тамнавским селима Бргуле и Лисо Поље да бирократија мора да одустане од досадашњег начина размишљања при издавању дозвола за обнову кућа уништених у мајским поплавама.
"Сви папири морају бити готови за 10 дана, мора се брзо радити јер ће лето трајати још месец - два, а после тога поново долазе кише", казао је Николић, а пренеле су интернет новине Колубарске.рс.

 

Николић је са супругом Драгицом посетио радове на изградњи кућа у селима Бргуле и Лисо Поље, код Уба, које финансира Фондација "Драгица Николић". Они су посетили градилишта у породицама Милана Марковића и Слободана Гаврића у Бргулама, а потом и радове на изградњи куће за породицу Жељка Николића у Лисом Пољу.


Током мајских поплава Лисо Поље је највише страдало у општини Уб јер су га плавиле реке Колубара и Тамнава. Поплављено је 440 хектара, уништено је 60 кућа, а 220 мештана било је евакуисано.


(Бета)
***


Брзо ћемо се уверити, да ли ће Тома одржати своју РЕЧ?   Од Томе може да се очекује исто понашање као и до сад:
  -да од украдених пара сагради 10 цркава у недођији,
  -да синови саграде још по 20 викендица без дозвола,са парама непознатог порекла,
  -да јадне људе у Обреновцу ''хране'' са отровним и канцерогенима паштетама које су набавили од Колета и са истеклим роком трајања,
  -да настави да уништава ГСП и прави дилове са Бус Плусом,
  -да прича смешне и тупаве приче у медијима као и његов мали од палубе,Вучко,
  -да се улизује Хрватима и прави с њима приватне послове на нашу штету...
  ...и ко зна шта још.


Ево, Тома управо кука како имамо мало новца за обнову од поплава. Вероватно сконтао како неће моћи и он да се "угради", велики су апетити, а породица му се шири. Треба обезбедити и унучиће. МАЛО МУ БИЛО ДОК ГОД ЈЕ ЖИВ!!!
***


Николић: Србија ће морати да се задужује због поплава


Председник Србије Томислав Николић изјавио је да се може очекивати да на предстојећој донаторској конференцији у Бриселу буде прикупљено више стотина милиона евра, али да та средства неће моћи да покрију сву штету од поплава.

Он је за "Блумберг" навео да се Влада Србије суочава са кризом и да ће морати да позајмљује да би се финансирао опоравак од поплава и најавио да ће заједно са председавајућим Предсједништва БиХ Бакиром Изетбеговићем наредне седмице у Бриселу учестовати на донаторској конферецији.

(Срна)Скоро је изјавио:

Цитат
Свет нам верује и помаже!


Председник Србије Томислав Николић изјавио је да Србија, захваљујући разумној и умереној политици коју води, може да рачуна на помоћ целог света у санирању последица од поплава.

"Мислим да је Србија показала да оваквом политиком, када западне у невољу, може да рачуна на помоћ. У то нисам био сигуран раније, посебно у оваквом односу снага у свету. Видите да човек треба свуда да има пријатеље, а да избегава да прави непријатељства",

Када је рекао "Свет нам верује и помаже!",
Изгледа да је под тим "ПОМАЖЕ" мислио на "ЗАДУЖУЈЕ")  Cheesy

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #41 послато: Август 01, 2014, 05:07:55 »

АЛАРМАНТНА СИТУАЦИЈА У СРБИЈИ
Обустављен саобраћај код Доњег Милановца,
Сокобања: Падао град величине лешникаНакон невремена у неколико општина у Србији уведена је ванредна ситуација, у Костолцу киша угрожава рад термоелектране, потопљене су улице у Вршцу


10:25 - ТРСТЕНИК У ПРИПРАВНОСТИ

Због недавних поплава, Штаб за ванредне ситуације општине Трстеник је у приправности, а након јучерашње најаве РХМЗ Србије, о могућности већих падавина, одмах је уведено пасивно дежурство.

Пасивно дежурство биће на снази до суботе 2. августа, до када важи престанак упозорења. Невреме праћено јаком кишом погодило је синоћ читаву територију Трстеника.11:47 - КРАГУЈЕВАЦ: ИСПАЉЕНО 26 ПРОТИВГРАДНИХ РАКЕТА

Током невремена које је у току ноћи захватило Крагујевац, из 26 противградних станица, радарских центара Бешњаја и Букуља, испаљено је 48 ракета, тако да у граду и околини није било града, а према подацима градске Метеоролошке станице, за 24 сата у Крагујевцу је пало 12,2 литра кише по метру квадратном, тако да ситуација није алармантна, преносе локални медији.

Припадници крагујевачке Ватрогасно спасилачке бригаде, током ноћи су интервенисали на испумпавању воде из подрумских просторија у неколико домаћинстава, али и на уклањању оборених стабала на путним правцима Топола - Жабари и Топола - Рудник.
12:12 - КРАЉЕВО: САНИРАНА ШТЕТА, НАЈВЉЕНЕ НОВЕ ПАДАВИНЕ


Олујни ветар, праћен грмљавином и пљусковима, који је синоћ захватио околину Краљева, није причинио велику материјалну штету. У том периоду догодило се неколико мањих пожара у угоститељским објектима у Краљеву, Врњачкој Бањи и на Копаонику, али су одмах санирани. У појединим деловима Краљева, дошло је до нестанка струје, па су службе Електродистрибуције имале посла током целе ноћи, рекао је начелник Одељења за ванредне ситуације у Краљеву Радоица Кочовић.

Према речима Кочовића, прогнозе су да ће наредних дана на подручју Краљева пасти око 40 литара кише по квадратном метру.
13:33 - МЕДВЕЂА: ОШТЕЋЕНИ СТАМБЕНИ ОБЈЕКТИ У ВИШЕ СЕЛА
Олујно невреме праћено јаком кишом, које је јутрос захватило подручје општине Медвеђа, оштетило је асфалтне путеве и стамбене објекте у више села, рекао је Тањугу председник те општине Слободан Драшковић.

Бујичне воде су у потпуности однеле већи део пута од пет километара ка селу Капит и насељу Чокотанци, затим ка селима Маровац, Ђулекаре и Рујковац.

"Више од 100 домаћинстава је због потпуног оштећења више путева одсечено од остатка општине, а бујица је у насељу Чокотанци однела становницима ситну стоку и уништила воћњаке и њиве са кукурузом и поврћем", рекао је Драшковић.

Невреме које је захватило Медвеђу трајало је око два сата и на том подручју је пало око 50 литара кише по квадратном метру.
13:59 - ВРШАЦ:ПОПЛАВЉЕНА ДВОРИШТА


Начелник Покрајинског штаба за ванредне ситуације Ђорђе Бабић казао је Тањугу да је рано да би се могло говорити о висини штете које је проузроковало синоћње невреме у Војводини, те да је ситуација била најозбиљнија на подручју Вршца.

"Главни проблем у Вршцу је канализациона мрежа која није могла да прими велику количину атмосферске воде, па је дошло до плављења дворишта и подрума у појединим деловима града", рекао је Бабић, додајући да се тренутно на терену налазе екипе Сектора за ванредне ситуације које помажу у санирању последица невремена.

По Бабићевим речима, локални пут Вршац - Избиште је током ноћи и јутра био затворен за саобраћај путничких возила, док се саобраћај теретних возила одвијао несметано.<a href="http://www.youtube.com/watch?v=xrZ5YYhsNrc" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=xrZ5YYhsNrc</a>14:14 - ЂАКОВИЦА: УНИШТЕНА ПОЉОПРИВРЕДНА ПРОИЗВОДЊА

Прве процене говоре да на подручју општине Ђаковица штета, пре свега на пољопривредним добрима, износи око 800.000 евра, јавља "Еxпрес".

На око 250 хектара тотално је уништена различита пољопривредна производња, објавио је директор дирекције за пољопривреду у општину Ђаковица Беким Ермени.15:23 - НОВИ ПАЗАР: ПАДАО ГРАД ВЕЛИЧИНЕ ЛЕШНИКА, УЛИЦАМА ТЕКЛИ ПОТОЦИ

Невреме, јака киша праћена градом величине лешника и олујним ветром захватили су око 14.30 сати Нови Пазар. Олујни ветар је носио све пред собом, а пешачкој зони, у центру града, порушене су све летње терасе угоститељских објеката.

Улицама су текли потоци воде, а најугроженији су становници Првомајске улице, која пролази кроз Стару чаршију. Вода је ушла у дворишта и куће, поплавила пословне просторије.

У згради градске управе поплављене су све канцеларије са јужне стране, а на прозорима је било леда висине тридесетак центиметара.

Водостај река Јошанице и Рашке, које протичу кроз град, знатно је повећан, али за сада нема назнака да ће се излити из корита.
16:06 - ЈАКО НЕВРЕМЕ НА КОСОВУ, ГЊИЛАНЕ: ПАРАЛИСАН ГРАД


Велико невреме данас је захватило подручје косовског поморавља, посебно општину Гњилане, где је било великих проблема у функционисању саобраћаја, а највеће штете претрпела је пољопривреда.

Око поднева јака киша је по улицама Гњилана створила праве реке, због чега су возила и пешаци били готово потпуно онемогућени да се крећу улицама.

Како јавља ТВ Кохавизон, градоначелник Гњилана Лутфи Хазири је наредио надлежним комуналним и хитним службама да учине све да се превазиђе тешко стање које је задесило град.

Како преносе медији у Приштину, и синоћ у неколико општина Косова је због јаке кише и града дошло до поплава и нанета је знатна штета, посебно у пољопривреди.16:45 - ТОПОЛА: ПРОГЛАШЕНА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА

И у општини Топола због синоћњег невремена које је причинило огромне штете на комуналној инфраструктури, а последице се још увек сагледавају, проглашена је ванредна ситуација.

"Сви локални и атарски путеви су оштећени, нарочито у горњејасеничком крају. Реке су још увек у својим коритима, али је било и града нарочито на потезу села Блазнава, Винча и Пласковац, где су мештани страдали и прошле године. Поново је олујни ветар носио црепове са кућа", саопштио је председник општине Драган Јовановић, који је и командант Штаба за ванредне ситауције.

Он је додао да ће прве грубе процене штете бити урађене до сутра, када ће поново заседати Штаб за ванредне ситуације и донети конкретне мере помоћи за санацију штете.17:45 - КИША НЕ ПРЕСТАЈЕ У КОСТОЛЦУ, ЗАУСТАВЉЕНА ПРОИЗВОДЊА У ДРМНУ

Невреме са јаком кишом и грмљавином не престаје над Костолцем и околином већ 10 сати. Бујица воде, која се слива са околних брда, угрозила је рад и термоелектране "Костолац А", тако да је ван погона од јутрос блок А2.

Вода посебно угрожава коп "Дрмно", на коме је од 23. јула, након невремена, под водом западни део угљеног система. За само десет дана у Костолцу је пало више од 200 литара кише по квадратном метру.

Безбедност људи је подигнута на највиши ниво и у свим угроженим деловима компаније запослени који су успели да се пробију до радног места раде на санацији и спречавају веће штете.

Због изузетно тешких проблема проузрокованих огромним количинама кише, Штаб за ванредне ситуације града Пожаревца прогласио је ванредну ситуацију на делу територије града, Костолца и села Ћириковац, Кленовник, Стари Костолац, Дрмно, Кличевац и Речица.


18:13 - СОКОБАЊА: ПАДАО ГРАД ВЕЛИЧИНЕ ЛЕШНИКА

Центар Сокобање погодило је јако невреме, а након кише, падао је и град величине лешника.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=BTnLthF0sss" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=BTnLthF0sss</a>
18:35 - МЕДВЕЂА ДОБИЛА СТРУЈУ

Председник општине Медвеђа Слободан Драшковић рекао је данас ФоНету да је већи део становништва у тој општини данас поподне добио струју и да је испумпана вода из десетак поплављених кућа.

Драшковић је додао да су обилне падавине почеле синоћ, а вода је однела око 15 метара асфалта на путу ка селу Капите, у коме живи етнички мешовито становништво.19:02 - ВРШАЦ: ПОТОК МЕСИЋ ПРЕТИ ДА СЕ ИЗЛИЈЕ


Вршчани се поново суочавају са великим проблемима. Због велике количине кише која је пала, бујични поток Месић сваког тренутка прети да се излије.

Брана на Месићу и брана у Великом Средишту, захваљујући правовременим поправкама, за сада успевају да се одрже и спрече штету великих размера, преноси портал "еврсац". Међутим, питање је тренутка када ће се поток Меси излити, а остало је још свега неколико центиметара, да се река нађе у равни са улицом.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=wDkeuPbQR4s" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=wDkeuPbQR4s</a>
23:18 - ОБУСТАВЉЕН САОБРАЋАЈ КОД ДОЊЕГ МИЛАНОВЦА


На путу на деоници Голубац - Доњи Милановац - Ђердап и на деоници Поречки мост - Милошева Кула - Рготина - Зајечар (прекид саобраћаја у Милошевој Кули), због набујале реке и наноса са приступних путева, обустављен је саобраћај.Како је вечерас саопштило Јавно предузеће "Путеви Србије", екипе путара су на терену и покушавају да успоставе саобраћај.

У ЈП "Путеви Србије", моле све учеснике у саобраћају да поштују саобраћајну сигнализацију и ограничење брзине и да вожњу прилагоде условима на путу.

(вечерње НОВОСТИ)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 905Погледај профил
« Одговор #42 послато: Август 06, 2014, 06:49:45 »

Nevreme ponovo pravi haos po Srbiji

Izvor: B92, RTS, Tanjug, Večernje novosti

Valjevo/Loznica -- U Srbiji je upaljen crveni meteo-alarm. Snažno nevreme praćeno jakom kišom i grmljavinom najviše je pogodilo centralnu i zapadnu Srbiju.

Obilna kiša sa grmljavinom zahvatila je Kragujevac, Čačak, Ivanjicu, Priboj, a u Užicu neprestano pada od kasno popodne.

Jak pljusak izazvao je probleme u kosjerićkom kraju, gde nabujali potoci prete kućama. Kiša od popodne neprekidno pada i u Bajinoj Bašti i Priboju.

Pljusak i u Beogradu. Struje nema u delovima Užica, Valjeva i Kruševca, javljaju dopisnici RTS-a. Arilje je zbog udara groma oko sat vremena bilo bez električne energije.

U Valjevu je palo oko 54 litra kiše po kvadratnom metru, a oluja je izazvala probleme u snabdevanju električnom energijom. Kroz centar Loznice teče bujica jer se izlila reka Štira.

Evakuisano je osoblje Medicine rada u Domu zdravlja u Loznici, a bez struje su ostale mnoge zgrade u centru grada.

Nevreme je u Valjevu počelo oko 19.00 sati, a zbog velike grmljavine iz sistema je "ispala" velika trafostanica na Boričevcu, pa je veliki deo grada bio bez struje. Udari groma oštetili su i pojedine dalekovode za seosko područje opštine.

Vatrogasci su intervenisali u gašenju jednog požara, a prema rečima dežurnog u Vatrogasno-spasilačkom bataljonu, bilo je dosta poziva za ispumpavanje vode iz stambenih i poslovnih prostorija koje su zbog jakog pljuska poplavljene.

U pojedinim delovima grada bilo je problema u funkcionisanju saobraćaja zbog toga što kišna kanalizacija nije mogla da primi svu vodu koja se izlila na grad.

Dejstvovale su protivgradne stanice na području Šapca, Bogatića i Obrenovca.
U Loznici dramatično, izlila se reka Štira

U Loznici, gde je danas od 16 do 20 časova palo 47 litara kiše po kvadratnom metru, prema informacijama ovdašnje Meteorološke stanice, stanje je dramatično, javljaju Novosti. Kiša je i posle 21 čas nastavila da pada nesmanjenim intenzitetom.

Izlila se reka Štira, koja teče kroz čitav grad, a bez struje su oko 21 čas ostale mnoge zgrade u centru grada, od Robne kuće "Jadar" do dela grada prema "duplim trakama" i bolnici.

Pod vodom je središte grada, od centralnog gradskog trga do susednih ulica, kao i Bulevar Dositeja Obradovića, kraj koga se nalazi i Elektrodistribucija, koja je, takođe, pod vodom. Mnogi stanari zgrada već od 20 časova nisu mogli da izađu iz stanova, jer za izlazak im ne pomažu ni čizme.

Do 20 časova, ulicama su se kretala vozila, ali kako se bujica širila, saobraćaj više nije bio moguć.

Vodena bujica je ušla u zdanje Medicine rada Doma zdravlja „Dr Milenko Marin“, koje se nalazi u naselju Gradilište, rekla je za "Novosti" dr Branka Krasavac, pomoćnica direktora te ustanove.

Terenskim vozilima jedva je evakuisano osoblje, koje je radilo u toj ustanovi, ispred koje je voda, oko 20.15 časova, bila, kako kaže, „do butina“. Voda je, prema njenim rečima, sve više nadirala, „pa su u velikom problemu i stanari stambenih zgrada, gde je vodeni talas još veći“.

Zbog velikih padavina, bujice su "okupirale" deo puta do Banje Koviljače, od "Viskozine" kapije broj 3 do ulaska u to turističko mesto, pa je saobraćaj od utorka uveče u prekidu, potvrđeno je "Novostima" u Stanici saobraćajne policije u Loznici.

Od Loznice do Koviljače, umesto tim drumom, koji je lokalnog karaktera, može da se dođe zaobilaznim putem, koji vodi ka Malom Zvorniku, odnosno ka Šapcu.

Bujica je "začepila" i deo regionalnog puta Loznica-Zajača, koji je od ponedeljka uveče zatvoren za saobraćaj.
Grad veličine graška u Subotici

Suboticu i Palić je nešto posle 19 sati zahvatilo snažno nevreme, praćeno jakom vetrom koji je, uz postepeno pojačavanje kiše i prave provale oblaka, doneo i grad veličine graška.

Snažna polučasovna kiša uz povremenu grmljavinu napravila je velike probleme u saobraćaju te su neke ulice biti zatvorene za saobraćaj zbog velike količine vode koja se nakupila i koju odvodni sistem nije uspeo blagovremeno da kanališ, objavio je portal subotica.com.

Na više lokacija u širem području grada intervenisale su ekipe JKP "Čistoće i zelenila", kao JKP "Vodovod i kanalizacija", a podršku u saniranju posledica dali su i vatrogasci koji asistiraju sa agregatima za ispumpavanje vode.

Nadležne službe su na terenu i saniraju posledice večerašnjeg nevremena, koje polako slabi.

Nevreme je skoro prestalo oko 20:30, a stanje u centru grada se polako normalizuje.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=d9JpZFgpWCw" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=d9JpZFgpWCw</a>

Nevreme u Kraljevu i Vrnjačkoj Banji nije pričinilo štetu

Područja Kraljeva i Vrnjačke Banje večeras je oko 21 sat zahvatila jaka kiša praćena grmljavinom, ali nevreme nije pričinilo štetu.

"Imali smo samo jedan poziv iz sela Samaila kod Kraljeva, jer je kiša napunila dvorište jedne kuće. Poslali smo ekipu, ali nije bilo ništa alarmantno, jer je kuća na spratu, pa se jedna starica koja tamo sama živi, popela na sprat kuće", izjavio je za Tanjug Radoica Kočović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu.

Prema njegovim rečima, voda će iz dvorišta biti ispumpana, a iz ostalih delova Kraljeva i Vrnjačke Banje nije bilo poziva za pomoć.

Kočović je precizirao da je u Kraljevu je palo oko 15 litara kiše, što nije količina koja može napraviti veliku štetu.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&mm=08&dd=05&nav_category=12&nav_id=885035

Метереолози прогнозирају и данас невреме са јаком кишом,ветром и грмљавином.Могли би овај пут да погреше Зеленко
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #43 послато: Септембар 02, 2014, 04:43:57 »

Ванредна ситуација у пет општина у Србији


КРИТИЧНО: Мештани Медвеђе одсечени од света
Највише штете претрпели житељи насеља Чокотанци, где је Капитска река потпуно поплавила тридесетак домова; Поред тога, бујица однела пет километара асфалтног пута и оштетила мост. Коп Дрмно у Костолцу готово цео потопљен

Јако невреме које је захватило Србију причинило је велику материјалну штету и поплавило стамбене објекте, због чега је јуче проглашена ванредна ситуација у пет општина - Пожаревцу, Медвеђи, Тополи, Сокобањи и Бољевцу.

Највише штете претрпели су житељи насеља Чокотанци крај Медвеђе, где је подивљала Капитска река поплавила тридесетак домова, однела пет километара асфалтног пута и оштетила мост који повезује Медвеђу са шест села у којима живи више од 500 становника. Мештани кажу да су бујични потоци носили све пред собом, ситну и крупну стоку, телевизоре, фрижидере, шпорете... Огромна штета нанета је и селу Рујковац, где је око 200 житеља одсечено од света. Громови су причинили огромну штету електричним водовима, али и домаћинствима.


Под водом... Коп Дрмно у Костолцу
Екипе на терену


- Све екипе су на терену и улажу максималне напоре да помогну поплављеном становништву - каже Слободан Драшковић, председник СО Медвеђа.
Веома тешка ситуација била је и у Костолцу. Министар рударства и енергетике Александар Антић изјавио је да је у Костолцу у последњих десетак дана пало 250 литара кише по метру квадратном, а да је годишњи просек падавина у овом крају 600 литара воде по метру квадратном.

- У копу Дрвно тренутно се налази око 500.000 кубика воде и за исушивање копа потребно је 10 до 15 дана, уколико се време стабилизује - каже Антић.
Иначе, током јучерашњег дана Блок А2, који је због поплава био искључен, поново је везан на мрежу и сада нормално функционише. Директор Термоелектране и копова `Костолац` Драган Јовановић каже да су велики проблеми на угљенокопу Дрмно, са кога се ТЕ `Костолац` снабдева угљем, јер су делимично поплављени системи за експлоатацију.Потопљени багери

- Коп Дрмно је потпуно променио свој изглед због бујица које су направиле вододерине и усеке, а потопљена су и два багера за копање угља - каже Јовановић.
Метеоролози кажу да се од данас очекује престанак падавина, а суво време ће се задржати и почетком наредне недеље.
Цитат
Центар Ниша
У КВАРУ ТРИ РАМПЕ

На прузи Ниш - Ћеле-кула у квару су три путна прелаза, готово у самом центру града, јер су вода и влага након обилних падавина претходних дана навлажили каблове на тој деоници. Нису радиле ни рампе у нишким улицама Југ Богданова, Душана Поповића и Његошева. Стручне службе нишког железничког чвора одмах су изашле на терен како би лоцирале кварове на кабловима и поправиле, то јест замениле оштећене делове каблова. Радове је, међутим, додатно отежала чињеница да су пружни каблови на тој деоници рађени пре више од тридесет година.
Цитат
ЧИЊЕНИЦЕ
Отказане операције

- У Банату је уведена ванредна одбрана од поплава
- Водоток Моравица порастао је за два метра
- У болници у Новом Пазару одложене су операције због нестанка струје изазваног невременом
- Због штете која се мери милионима евра општина Топола поднеће пријава против Сектора за ванредне ситуације

(Александар Давинић, Дијана Тадић)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #44 послато: Септембар 16, 2014, 22:50:55 »

Овоме нема краја...

Троје нестало у бујицама?

Начелник Управе за ватрогасно-спасилачке јединице МУП Србије, Горан Николић изјавио је да је најкритичније стање у делу од Неготина ка Кладову, где је ниво воде порастао од јутрос. Из околине Кладова до сада је евакуисано око 400 људи, а како се незванично сазнаје три особе се воде као нестале.Текија прекривена муљем, половина становника евакуисана


"У делу од Неготина ка Кладову на два места стање је данас најкритичније и где је ниво воде порастао од јутрос. Ту покушавамо да поставимо пумпе и очекујемо две јаке пумпе из Војводине како бисмо исцрпели ту воду, јер се дунавски бедеми не смеју дирати, па ће све то потрајати минимум још два, три дана", казао је Николић.

Ванредна ситуација је и даље у Кладову, Мајданпеку и Неготину, јер су бројна места у тим општинама "одсечена од света", а до сада је евакуисано око 400 особа.

 

"Већина места је без струје и комуникације и тешко је све санирати, јер киша још увек није стала. Велики наноси земље, блата и шута су на тим местима и требаће неколико дана да се то рашчисти, па ће се тек онда кренути са чишћењем кућа", навео је он.

Николић је рекао да се у Текији и даље ради на рашчишћавању одрона који је направио застој и угрозио становништво. Према његовим речима, припадници МУП-а Србије чамцима и теренским возилима достављају храну и воду становништву, а магистрални пут Кладово-Неготин и даље је непороходан због одрона.


Место Текија хе скоро потпуно затрпано блатом, људи су евакуисани, а страхује се да би брдо изнад тог места могло да се покрене према насељу. Ипак, процењује се да је то мало вероватно.

Мештани Текије, која се налази између Доњег Милановца и Кладова, евакуисани су бродовима до хотела Ђердап у Кладову. Становници Текије апелују да им се доставе храна и вода и напомињу да не памте нешто овакво.


Поплаве и бујице праве проблеме и у околини Доњег Милановца. Наиме, у селу Бољетин неколико кућа је уништено, као и сеоска школа, сазнаје Б92. Више од 10 аутомобила завршило је у бујици и потпуно је смрскано.


Цитат
Вода ушла и у руднике

Услед јаког невремена које је погодило Бор и Мајданпек, вода је продрла у рудничка постројења и производња у рудницима бакра у та два града данас је мања за 25 одсто од дневног плана.

"На срећу, није дошло до опаснијег продора воде у рудничка постројења и објекте, али готово да нема погона који није стао због нестанака струје изазаваних ударима грома у далеководе", рекао је директор Рудника бакра Бор (РББ) Небојша Виденовић.

Рударска чета за спасавање је још од јуче у подне у приправности, а механизација је на угроженим подручјима у којима је током ноћи ситуација, како је оцењено, била драматична.

"Машине РТБ-а Бор су на угроженим подручјима и раде на уклањању свега што су довукле бујице, како би се нормализовала ситуација", рекао је генерални директор РТБ Бор Благоје Спасковски.


(Бета)
***


Ово је и више него језиво  Шокиран

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=7L_gf7C028k" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=7L_gf7C028k</a>Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #45 послато: Септембар 17, 2014, 02:18:32 »

Вода је продрла у део "Ђердапа Два", угрожена електрана!Кладово – Због обилних падавина и великог броја одрона камења и блата у источној Србији, непроходни су сви путни правци који воде ка Кладову. Вода је продрла у помоћни део Хидроелектране "Ђердап Два" и тиме угрозила њен рад.

Честе кише и обилне падавине у великој мери отежавају саобраћај, а на појединим деоницама саобраћај је у прекиду.

Горска служба спасавања Србије (ГС С) саопштила је да њене екипе из Зајечара и Бољевца од синоћ учествују у пружању помоћи и евакуисању становништва Текије, угроженог бујичним водама и блатом.

Како се наводи у саопштењу, спасиоци ГС С-а су на позив Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије учествовали у евакуисању становништва Текије које је трајало током претходне ноћи.

"Додатне екипе ГС С-а Србије тренутно су у приправности, спремне да се одазову на позив за помоћ у сваком делу земље", додаје се у саопштењу.
Ванредна ситуација због поплава изазваних обилним падавинама, проглашена је у понедељак на територији општина Кладово, Неготин и Мајданпек.

Вода је продрла у помоћни део Хидроелектране "Ђердап Два" и тиме угрозила њен рад, каже за РТС председник општине Неготин Јован Миловановић.
До сада евакуисано око 370 особа са подручја општине Кладово, међу њима и мајка са једноипомесечном бебом. Из села Подвршка евакуисано 65 особа, а из Близине две особе, саопштио МУП.

Једна жена је погинула у поплави у Текији, јавила је раније Регионална ТВ Бор.

Кладово је од понедељка сасвим изоловано, јер су бујице са планине Мироч срушиле два моста на путу за Неготин, а оштећена је и Ђердапска магистрала код Текије.

(Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
pidikanac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1584Погледај профил
« Одговор #46 послато: Септембар 17, 2014, 10:44:50 »

КОја је Власт било када, поготово у Србији, мислила на народ, на невоље, на последице? Људи које је народ бирао и давао им поверење, мислили су само на сопствене интересе. Тако је увек било. Мало је оних који су савесно преузимали ту највећу моралну и политичку одговорност.

Погледамо ли опште стање у јавном животу, у свим областима привреде, у свакодневници која гуши вољу за живот, срешћемо се са негативностима. Са лоповлуком, крађама, намештеним убиствима и сл.
Однос власти према обавезама за сигурност саме државе је смешна слика умоболника који покушава да увери паметне људе, у своју интелектуалну снагу и способност.

У Србији нико никад није настојао да осигура речне токове. Новац добијен од Брисела у ту намену, нестао је за време Тадићеве власти у џепове лопова и превараната.
Ко је градио цесте, ко је мислио на непостојећу инфраструктуру наших села? Данас када она имиру и када се полулација сељака неимара, срозава у општу беду, касно је питати се, - где направисмо грешке!

Поплава је било и биће их али какав је став саме државе у спречавању таквих катастрофа?
Да ли ће Премијер делити балоне воде за пиће и у Кладову, у Текији. Има ли неког ко ће ипак мислити да се и сутра тако нешто опет може догодити?

Тврдим смело да нема! Србија је попут болнице уа умоболне, за глупе, за непросвећене, за оне који се дају водити, на поводац, као марва јер она банда од "горе" самоуверено наставља свој неодговоран однос према свим аспектима наше националне слике.

Народ ће платити, опет све трудом и радом, позлатити, политичари ће се возикати у својим црним џиповима и испијати хладан шампањац у скупим хотелима главног града, страни амбасадори ће писати наше законе, други ће нам одлучивати како да живимо.

И тако у недоглед, јер немамо осећај па праведност, истинске потребе и савест, да најпре схватимо потребе својих првих суседа, па тек онда угледамо сами себе.
Србија је на граници беде. Србији ова власт неможе више помоћи, чак и кад би хтела јер све што имасмо, нестало је у мору превара, лажи и издаја...
Након трагичних поплава и неизмерних штета од пре само пар месеци, од драме у Обреновцу, Ваљеву, Шапцу и другим безбројним местима, оштета још увек није стигла до пострадалих. Кроз мутне канале Комисије којом руководе људи блиски Премијеру Вучићу, скрива се нова крађа. на делу је само још једна превара.

Да би се неком исплатила бедна сума надокнаде за изгубљена домаћинства, од оштећених се захтевају безбројна документа, поседовни листови, сведоци, рачуни од куповине покућства и сл.

Шта сад очекује људе из Кладова, Текије, источне Србије где је водена маса однела све, до самог кућног прага?
КО још може све ове недаће бар некако надокнадити.

Где је моћ и снага саме државе, као гаранта за право на живот, на рад, на посед, на заштиту од свега и могућег и немогућег, - јер једна правна држава мора владати у свим порама свакодневнице, за сваког човека, и за сваког оног који је силом стихије, претрпео штету.
Сачувана
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 905Погледај профил
« Одговор #47 послато: Септембар 30, 2014, 06:35:53 »

BLAGOJEVIĆ: Srbija može da računa samo na trećinu prikupljenog novca!

Mi tu pomoć još nemamo. To očekujemo na proleće. Od te pola milijarde dve petine su donacije, a tri petine su krediti. To je nešto čega moramo biti svesni, kazao je Blagojević i dodao da je pomoć za obnovu kuća dobilo oko 14.000 domaćinstava pogođenih poplavamaBEOGRAD - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima Marko Blagojević kazao je danas da Srbija može da računa na ukupno pola milijarde evra od donacija i kredita, što je trećina od procenjene štete od poplava.

"Mi tu pomoć još nemamo. To očekujemo na proleće. Od te pola milijarde dve petine su donacije, a tri petine su krediti. To je nešto čega moramo biti svesni", kazao je Blagojević na konferenciji o društvenoj odgovornosti kompanija u saniranju štete od poplava.

On je kazao da je pomoć za obnovu kuća do danas dobilo oko 14.000 domaćinstava pogođenih poplavama i da je za te svrhe potrošeno preko tri milijarde dinara, a da su najviše novca za obnovu donirala privatna preduzeća. Blagojević je kazao da bi možda bilo logičnije da je država prva sredstva opredelila za povećanje kapaciteta za odbranu opština od poplava, ali da bi tada ljudi čiji su domovi stradali pomoć dobili najranije u januaru ili na proleće, što, ocenio je, "nije ljudski".

On je na pitanje novinara kako komentariše izjavu ministra zaduženog za vanredne situacije Velimira Ilića da se novac za obnovu brže dobijao pre formiranja Kancelarije za obnovu i pomoć kazao da ne planira da se raspravlja ni s kim i da je prvo potrebno obezbediti novac kako bi mogli da se raspišu tenderi i javne nabavke.

Stalna koordinatorka UN u Srbiji Irena Vojačković - Solarno kazala je da su privatni preduzetnici ti koji su se prvi pritekli u pomoć posle poplava i istakla važnost da se pronađu mehanizmi kako bi i taj sektor ostao uključen u borbu sa vanrednim situacijama.

http://www.kurir-info.rs/vesti/drustvo/blagojevic-srbija-moze-da-racuna-samo-na-trecinu-prikupljenog-novca-clanak-1576737

Како их није срамота да толико лажу овај народ.

Цитат
Ucena ili pomoć?

Kad je Srbija bila poplavljena u maju, u prvom trenutku je delovalo da inostrana pomoć pristiže sa svih strana. Prijateljske države utrkivale su se ko će dati veću podršku, obećavajući silni novac. Kad ono, nekoliko meseci kasnije sasvim drugi scenario. „Dobićete pare, ali prvo da...“ Čim čuješ to „ali“, sve ti je jasno. Uslovi. Zavlačenje. Piši propalo.

Šta se zapravo dešava? Države dobročinitelji hoće da daju pomoć koju su obećale na dobrotvornoj konferenciji u Briselu, ali i da diktiraju kako će se trošiti, pa nas ucenjuju.
- Daćemo vam novac za poplavljene gradove, ali materijal i proizvode za saniranje morate kupiti od naših proizvođača - poručuju oni.

Pazi, molim te! Klasična ucena. Hoće da budu humanitarci, ali i da zarade. Sve o istom trošku. Zaista genijalna ideja, nema šta, i najverovatnije će im uspeti, jer je Srbija u situaciji da ne može da bira. Hitno nam je, žuri nam se. Ljudi nemaju krov nad glavom, došla je jesen, približava se zima, nema više odlaganja, pritisnuti smo uza zid, a to naši „humanitarci“ znaju, pa smo idealni za ucenu. I prihvatićemo sve, jer kad ne možeš da biraš, onda daj šta da daš.

http://www.kurir-info.rs/ucena-ili-pomoc-clanak-1574635
Сачувана

pidikanac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1584Погледај профил
« Одговор #48 послато: Септембар 30, 2014, 12:17:30 »

Овако овај Благојевић, наравно десна рука Александра Вучића, кад се ради о парама каже:

- " BLAGOJEVIĆ: Srbija može da računa samo na trećinu prikupljenog novca!"

Дакле, по његовим речима, од већ ПРИКУПЉЕНОГ НОВЦА, сме се рачунати само на једну трећину!

Па ако је новац прикупљен, где су нестале оне две трећине укипно ПРИКУПЉЕНОГ новца?

Вучић се лично изабрао човека који располаже тим свотама. Он руководи организацијом помоћи, он дели новац, он одређује критеријуме коме дати и колико!

Све ми се чини да Србија опет доживљава класични вид поткрадања народне имовине. Јер ова новчана помоћ, власништво је ДРЖАВЕ СРБИЈЕ па самим тим, не Владе Србије већ народа ове упропаштене државе.
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #49 послато: Јануар 23, 2015, 21:42:55 »

У Врању због поплава проглашено ванредно стање

Због обилних киша,отапања снега и набујалих потока 23.јануара критична је ситуација на југу Србије,где је незапамћена водена стихија озбиљно угрозила територију града Врања и општине Владичин Хан и Сурдулица.
Председник градске општине Врањска Бања др Славица Сотировић изјавила је да је проглашено ванредно стање, јер је водена бујица поплавила и драматично угрозила насеља Савинци и Огош,као и села Бујковац,Изумно и Корбевац.

Заменик градоначелника Врања Драгољуб Стевановић рекао је да је проглашено ванредно стање у селима на десној обали Јужне Мораве.

Директор Јавног предузећа Управа Бање у Врањској Бањи Горан Марковић рекао је да је у Врањској Бањи поплављено више од 50 кућа.Угроженом становништву Врањске Бање у помоћ су људством,механизацијом и врећама са песком одмах притекли запослени у врањским јавним предузећима `Водовод` и `Комрад`.

Житељи Врањске Бање и околних села су на ногама и сталним дежурством настоје да спрече још горе последице поплаве,која је проузроковала огромне материјалне штете.

Водена стихија опасно је угрозила њиве и објекте у општини Сурдулица. Нарочито је критично у Сурдулици, јер улицама града теку потоци. Поплава није заобишла ни општину Владичин Хан.

Поплављени су путеви, њиве и дворишта на територији града Врања.У доњим деловима Врања већина дворишта и подрума је под водом.

Људи су принуђени да сами бране своје домове. Ситуација је толико опасна,да стално заседа Штаб за ванредне ситуације. Градоначелник Врања Зоран Антић рекао је да је због поплава непроходан сеоски пут Горње Требешиње-Наставце.

На путу су оборени стубови за нисконапонску електричну мрежу.Плодне оранице поред Јужне Морава и села Купининце,Ћуковац Златокоп и Тибуждеуглавном су под водом.Што је најгоре,воде све више надире у поплављена подручја југа Србије,која су у последњих неколико година због ранијих поплава претрпела огромне материјалне штете.

Поплаве су угрозиле кретање деце,старих и оболелих особа.На појединим путним правцима због плављења и малих језера добрано је отежан саобраћај.Најтежа је ситуација на путевима Врање-Барелић, Врање-Рибинце.Тибужде-Луково и Тибужде-Лева Река.Нарочито је отежано кретање деце до школе у селима Павловац и Нерадовац.

(Блиц, Вести)***


Шта ли ће тек да буде на пролеће, када је већ сада, у ово годишње доба, проглашено ванредно стање?!

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Странице: [1] 2   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!