forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Август 08, 2020, 08:05:53


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: 1 [2]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Србија (не)спремна за поплаве  (Прочитано 29723 пута)
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12561Погледај профил
« Одговор #50 послато: Фебруар 07, 2015, 03:12:18 »

У српским селима централног Косова трећа поплава за мање од годину дана

У српским селима централног Косова поплављене многе куће, помоћ ниоткуда не стиже а страхује се од могућих настајања жаришта заразних болести која би погодила и мештане и њихов сточни фонд.


Угљаре, поплаве из априла прошле године. Поглед на Дом здравља измештен у приватну кућу након мартовског Погрома 2004. године. Фото: интернет, архива.

Више десетина кућа поплављено је на ширем подручју општина централног Косова, Косово Поље и Липљан. Најугроженији су мештани села Угљаре, Радево, Лепина, Скуланево, као и у Лапљем Селу, јављају агенције. Обилне падавине узроковале су нове поплавне таласе и у јужној Србији, Врању и Врањској бањи.

На централном Косову, у српским срединама, очевици тврде да су упркос тешком стању и набујалој води службе косовске полиције биле само неми посматрачи крај основне школе и вртића а од механизације на терену се појавио само један мали багер - скип.

Недалеко одатле, у Лапљем Селу је поплављено пет зграда у којима су смештене повратничке породице, њих 120. Када су се за помоћ обратили наметнутим властима такозване "републике Косово", односно њиховој општини у Грачаници, Срби представници тих институција су им одговорили да су све екипе на терену. Нико их није обишао.

Изградњом ауто-пута Приштина-Скопље и лошим прорачуном извођача радова на регулацији атмосферских канала, после обилних падавина дошло је до поплаве у селима на територији општине Косово Поље и Липљан. У српским срединама у најтежој ситуацији је село Угљаре, општина Косово Поље, где су поплављена дворишта и куће.

ПОГЛЕДАТИ ВИДЕО

Како јављају локални медији на српском језику, становници једног од најугроженијих села огорчени су јер се сваке године и по неколико пута дешавају после готово сваке обилније падавине или отапања снега.

"Разлог за поплаву је тај, што при крају пута има базен у коме се слива вода са ауто-пута и кад се то препуни долази до изливања воде из, односно до поплаве", рекао је за Радио Грачаницу житељ Угљара Живорад Лазић.

Реч је о најскупљем јавном пројекту који је извело такозвано и лажно "Косово" а најављиван је као један од најквалитетнијих путева на Балкану. За посао извођења грађевинских радова који је добила америчка фирма "Бехтел", представник америчке канцеларије у Приштини у то време, Кристофер Дел, добио је захвалност у новчаном износу који се прецизно не наводи, пише "окупај.ком", а иначе је вредно радио на отимању Косова и Метохије од Србије посебно током 1999. године заједно са Питером Фејтом, касније представником ЕУ на КиМ. Тај пут данас осим што једва користи трећину свог капацитета, он је прозроковао и многе незаконитости и невоље. Од преотимања плодних српских ораница до еколошких катастрофа и угрожавања људских живота.


Мештани села Угљара, крај кога овај пут пролази, страхују и да би после поплава могло доћи до повећане опасности од заразних болести. Пут је подизањем банкина само нагласио ионако постојећи проблем то јест неслободу кретања и непостојања најосновнијих услова да се живот нормално организује од окупације Косова и Метохије 1999. године.

У овом селу, као и у непосредној околини, припадници терористичке УЧК убиле су више Срба и страх је натерао мештане да остану у енклавама те Срби су принуђени да отпад одлажу на дивљим депонијама, тик уз своје њиве. Вода која се сада слива са околних брда могла би да са собом повуче и, страхују овдашњи Срби нагомила смеће у самом насељу и тако направи повољне услове једино за развој многи заразних болести.

(КМ Новине)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12561Погледај профил
« Одговор #51 послато: Фебруар 28, 2015, 21:19:52 »

Власт појела паре за одбрану од поплава

Србији су, ових дана, запретиле нове бујичне поплаве са црним прогнозама о катаклизмично кишном предстојећем пролећу, а да последице прошлогодишње мајске катастрофе још увек нису саниране. Обреновац који његови мештани називају "мртвим градом" и даље је најугроженији, а становништво не крије да је у страху од нових поплава.


Страх не напушта Обреновчане: Слике потопа из маја прошле године


Најкритичније је код Забрежја и Великог Поља, јер насипи поред Саве и Дунава које су порушиле прошлогодишње поплаве, према тврдњи мештана нису обновљени, већ само закрпљени. Сепи и Шабац, јер насип од Драновца до Чеврнтије који штити од реке Саве, није потпуно саниран. У порасту је водостај свих река у Поморавском округу, због чега су штабови у Параћину и Свилајнцу на рекама увели дежурства Цивилне заштите којима ноћу придружује полиција.


Од донација које су добрим делом стигле од српске дијаспоре, збринуте су, према речима директора владине Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја Марка Благојевића збринуте су 292 породице, док је још 45 у финалној фази, а новац за санацију објеката је, истиче он, добило близу 18.000 породица. Благојевић уверава да ће комплетна санација бити завршена на годишњицу мајских поплава.

Драган Мурар, један од организатора ранијих протеста Обреновчана, међутим тврди и да 70 породица у овом граду није добило ништа, док Горан Митровић из Пословног клуба Обреновац (ПКО) указује да предузетници у овом граду нису добили никакву помоћ, што директно погађа више од 3.000 у приватном сектору и њихове породице.


Мурар за "Вести" тврди да на обреновачким насипима није ништа урађено, осим малог дела на Забрежју, због чега људи у том делу живе у непрестаном страху да ће им бујице опет све однети.

- Људи су добијали по две или 3.000 евра у новцу, што је евентуално довољно само за подове, па се и даље муче да створе основне услове за живот. Има и оних без крова над главом о чему сведочи податак да је у хотелу смештено око 230-оро, док је у касарни око 130 људи - појашњава наш саговорник.


Горан Митровић из ПКО истиче да је у Обреновцу у привредном смислу од поплава до данас, продужена дугорочна агонија, због које су предузетници принуђени да прекину да раде, отпусте раднике и оду из града.

Цитат
Параћин добија јачи бедем

У Параћину је, према речима председника те општине Саше Пауновића, обновљен велики број домова, а у току је због процедуралних разлога рад на четири куће и још неколико које су морале да сачекају сушење зидова.
- Река Црница која је поплавила Параћин маја 2014. је под надлежношћу предузећа Србија воде које сада ради на пројекту новог система заштите од поплаве. Стари грађен почетком 70-их година прошлог века није довољан, јер је пројектован за 50 одсто од количине воде и поплаве каква нас је задесила. Према плану, током ове године треба да буде изграђен јачи бетонски насип од досадашњег - каже Пауновић за "Вести".

- Приватници ни динар помоћи нису добили, ни олакшицу ни одлагање плаћања доспелих обавеза. Држава неједнако третира буџетски сектор у односу на приватни који је потпуно заборављен, а где ради 3.156 радника. Процењена штета услед немогућности обављања привредне активности износи више од 30 милиона евра - указао је Митровић за "Вести".

Цитат
Велика Морава поново прети

Водостај расте на Великој Морави, Белици и Лугомиру, Ресави и Црници, које су у мају изазвале катастрофалне поплаве у Јагодини, Параћину и Свилајнцу, али начелник Штаба за ванредне ситуације МУП за Поморавски округ Горан Кушић каже да нема изливања из корита, нити од изливања, јер су локалне самоуправе појачале активности. Водостај Велике Мораве, према подацима Републичког Хидрометеоролошког завода Србије код Варварина је плус 13 центиметара, код Багрдана близу Јагодине 168 центиметара, с прогнозом да ће бити "у порасту", док се водостај Лугомира и Белице у Јагодини, Црнице у Параћину и Ресаве у Свилајнцу приближио упозоравајућим нивоима".


Он износи податак да се до децембра прошле године угасило 40 фирми, а од јануара ове још девет.
- То ће се, нажалост, све више дешавати, јер нема пословања које може да оствари ту разлику која обезбеђује измирење пореских обавеза. Свако ко затвори фирму аутоматски губи право на државну помоћ - навео је наш саговорник.


Цитат
Неправде потопиле Свилајинац

Свилајинац је погођен мајским поплавама, јер како за наш лист каже некадашњи председник општине Добривоје Будимировић Биџа, локална власт није користила оно што је ранијих година урађено. - Обале су регулисане док сам ја водио град, али од локалне власти зависи да ли ће примена оног што имају бити адекватна. Испало је и да су поплаве неком мајка, а неком маћеха, јер је било пуно неправде и малверзација, па је грешни народ настрадао - описује Будимировић ситуацију и износи пример да су од донација којима је саниран вртић, могла да буду изграђена три нова вртића.

Он указује да је Влада Србије септембра 2014. Џонсон електрику, за отварање погона у Нишу за запошљавање 250 радника дала субвенције од 2,25 милиона евра или 9.000 по једном човеку, док приватни предузетници из Обреновца, до данас, од Владе нису добили ни динар.

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић уверава да опасности од нових поплава сада нема, а недавно је најавио нови квалитетнији закон за дефинисање ове области.

- Тежиште свих активности заштите спасавања у ванредним ситуацијама је на локалним самоуправама, али је најмање урађено на превентиви. Свака општина мора да уради процену ризика и план заштите и спасавања, али нема више од пет које су урадиле тај документ - каже Марић.


Цитат

Народ се и даље злопати

Драган Мурар указује да још увек нису завршене ни неке установе у Обреновцу, због чега се народ и даље злопати.
- У полицијској станици је обновљено само приземље, није довршена ни Пореска управа, док у пошту људи морају да иду на спрат и да се гурају у малој просторији да би завршили неодложне обавезе - каже Мурар.
Мањкаве уредбе

- Влада Србије је крајем 2014. усвојила Уредбу о утврђивању Државног програма обнове привредне делатности на поплављеном подручју, а почетком овог месеца и Уредбу о изменама и допунама претходне Уредбе. Обе имају бројне мањкавости гледано из угла предузетника и опоравка привредне активности. Критеријуми за добијање помоћи су, по мишљењу предузетника, нереални, јер су изостављени са више од 50 запослених, као и они који нису регистровани у Агенцији за привредне регистре. Усвајање уредби створило је конфузију код предузетника о томе шта је потребно да би остварили помоћ државе - указао је Митровић.


(Д. Декић)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Cuburac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1179Погледај профил
« Одговор #52 послато: Март 02, 2015, 00:01:54 »

Nista vise nemoze da nas cudi u drzavi Srbiji. Kakva nam je vlast, takva nam je i drzava. Vlast je odvno: "Pustila narod niz vodu", kao sto vidimo to je uradila bukvalno.
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12561Погледај профил
« Одговор #53 послато: Март 31, 2015, 14:03:44 »

СРАМОТА: Србија опет неспремна за кишу и бујице

Киша је опет напунила бујичне токове на југу Србије и поплавила оранице, понеку кућу, негде принудила на евакуацију, и у малом се поновио сценарио прошлогодишње катаклизме. Из катастрофе од прошле године мало ко је у Србији нешто научио.

ПИРОТ
 
После обилних падавина нагло је порастао ниво водостаја на рекама у пиротском крају, али за сада нема већих опасности од изливања река Нишаве и Јерме у Расничке реке. Нишава се излила на Кеју у центру града. З.П.


ЈАГОДИНА

 
Најкритичније је било у Јагодини. Комуналци су интервенисали у насељу Трнава на реци Белици и у селима Багрдану и Стрижилу на реци Осаоници. Реке су биле на максималним котама одбране, али нису угрозиле грађане, домаћинства и јавне објекте. Г.Ј.


Цитат

ПОЖЕГА


Водостаји Моравице и Западне Мораве падају па не постоји опасност од нових поплава на територији Пожеге - каже за „Блиц“ Драган Бојић, шеф штаба за ванредне ситуације. У селима Пријановићи, Горобиље, Пилатовићи, Прилипац, Гугаљ, Јелен До и Тучково потопљено је више стотина хектара земље, али је ниво воде 30 центиметара нижи за 24 сата. В.Л.СУРДУЛИЦА
 
Привремено је забрањен саобраћај за теретна возила на деоници пута од Владичиног Хана према Сурдулици и граничном прелазу Стрезимировци на граници са Бугарском, због цепања коловоза. В.П.


Цитат

Норвежани нам поклањају, а ми фушеришемо


Срушени бедем на Рибници

КРАЉЕВО Бедем на реци Рибници, за чију изградњу је норвешка влада прошле године донирала 50.000 евра, однела је набујала Рибница.
Бедем је требало трајно да заштити насеље на обали, а неколико месеци након што је његов завршетак свечано представљен делегацији Норвешке, мало већи водостај Рибнице га је поткопао и урушио.

- Бедем је изузетно лоше урађен. Камен уопште није уливен у бетон, већ је само сложен на суво, а онда спајан на површини. Цео бедем ће се срушити. Све мора да се склони и поново уради – каже за `Блиц` Велимир Илић, министар за ванредне ситуације.
Илић каже да ће због тога послати инспекцију да констатује пропусте.

- Норвежани ће сада уложити протест, јер њихов новац није искоришћен за оно за шта је био намењен. Извођач, `Западна Морава` из Краљева, мораће све о свом трошку да поново уради – каже Илић.
Како сазнајемо, с обзиром на то да је реч о донацији, град Краљево је цео посао доделио јавном предузећу `Путеви`из Краљева, које је, с обзиром на то да немају искуства са таквим пословима, расписало јавну набавку.
Набујала Рибница је поткопавањем обале прошле године угрозила десетак оближњих домаћинстава, па је уређење корита и обале приоритет. Н. Б.

ШАБАЦ
 
У селу Горња Врањска код Шапца евакуисано је 26 људи због опасности од поплава. Бујични потоци су се излили у Горњој Врањској и угрозили 18 кућа. Због велике количине падавина, 30 литара по квм, канализација у појединим деловима града није могла да прими воду. У недељу ујутро вода је почела да се повлачи. Водостаји Церског ободног канала, Добраве и Думаче су у порасту. Тамнава се излила у селима општине Коцељева - Голочелу, Каменици, Доњем Црниљеву.

Цитат

ПРОКУПЉЕ

Евакуисана је једна шесточлана породица, а у ромском насељу Губа поплављено је десетак кућа. Укупно педесетак житеља је морало да напусти домове. Дуж Топлице од Куршумлије, Прокупља, преко Житорађе поплављено је неколико стотина хектара плодних ораница. Топлица се овог пута није излила на гробље. У насељу Драгања поплављени су бунари са којих се део града снабдева водом. Ти бунари су искључени са мреже, а прикључени резервни. Љ. М.ЉУБОВИЈА

 
Саобраћај на путу Мали Зворник - Љубовија се обавља отежано због велике количине воде на коловозу на улазу у село Црнча. Иначе, проблем на овом месту се јавља после сваке веће кише и траје више од десет година, али још увек није нађено решење за њега. Ј.Т.


(Блиц)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12561Погледај профил
« Одговор #54 послато: Мај 25, 2015, 04:12:19 »

Ево, како је Србија "СПРЕМНА" за поплаве!***Јако невреме погодило је регион Голупца и Великог Градишта, а град који је падао више од пола сата направио је велику материјалну штету и изазвао колапс у собраћају.
"Трајало је око 40 минута, на улицама сада плутају санте леда, док су се у банкама активирале сирене. Као у хорор филму је тренутно", наводи читалац Курира.
Јако невреме са градом захватило је данас параћинску општину и направило велику материјалну штету на пољопривредним културама, изјавио је председник општине Параћин Саша Пауновић.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=puxf8VM5fHY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=puxf8VM5fHY</a>


***Главни разлог због ког је дошло до задржавања воде на градским улицама је изузетно велика количина падавина која је за врло кратак временски период донела огромну количину воде.Велика количина кише која је данас пала у Новом Саду изазвала је значајне проблеме у саобраћају и то на више локација у граду где је дошло до појаве уличних бујица, изјавио је Танјугу руководилац Службе информисања у Јавно-комуналном предузећу "Водовод и канализација", Александар Вуковац. Он је истакао да се све екипе тог предузећа налазе на терену и да уз коришћење комплетне расположиве механизације покушавају да отклоне настале проблеме.

Вуковац је објаснио да је канализациона мрежа у Новом Саду пројектована на начин као што је пројектована и у сви другим већим градовима Европе, додајући да би се вероватно и у тим градовима десила иста ситуација када би имали толико падавина у тако кратком времену.

"Када падавине мало ослабе екипе ЈКП 'Водовод и канализација' ће прво радити на сређивању највећих саобраћајница у граду, а паралелно са тим радиће и на рашчишћавању сливника јер када се вода повлачи она са собом носи муљ и смеће које зачепљава сливнике, а то зачепљење може донети много озбиљније проблеме него што су ови настали због немогућности пријема толике количине воде", истакао је Вуковац

Говорећи о проблемима које је киша донела станарима појединих зграда и кућа у чије подруме и приземље је вода продрла, Вуковац каже да екипе ЈКП "Водовод и канализација" не могу самоиницијативно да улазе у зграде и куће без налога инспекције.


Највеће проблеме киша је направила у Улици Корнелија Станковића где је на неколико места дошло до праве мале поплаве, а слично је и у Кисачкој улици, где је улична бујица заробила неколико аутомобила. У неколико зграда у Улици Васе Стајића вода је продрила у подруме и приземља, па је тамо из превентивних разлога чак искључена струја.***


СВИ су затајили! И одговарајуће службе, а и само грађани. Скоро свакодневно гледам како чистачи улица  метлом гурају у канализационе сливнике свашта (од опушака, смећа до оних пластичних кеса). А и пролазници нису ништа савеснији. Један дан сам видела једну жену како је упаљену цигарету убацила кроз решетке отвора за канализацију. Жао ми што немам спреман фотографски апарат, да у том тренутку шкљоцнем, сада би то биле одличне слике за овакве ситуације, а и слала бих их на разне стране, па да видим да ли ће неко коначно да реагује. Није чудо како се за неколико минута створи онолика вода на улици, приликом сваке мало јаче кише, СВЕ ЈЕ БРЕ ЗАПУШЕНО!!! Не бих се баш у потпуности сложила са овим што је рекао руководилац Службе информисања у Јавно-комуналном предузећу "Водовод и канализација", Александар Вуковац.

Цитат
Главни разлог због ког је дошло до задржавања воде на градским улицама је изузетно велика количина падавина која је за врло кратак временски период донела огромну количину воде

мислим да је управо немар, који сам малопре поменула, а који се "толерише" годинама, допринео да нам је комплетна канализациона мрежа у оваквом стању. Кривим за то управо руководиоце служби које брину о чистоћи свих инфрастуктурних мрежа (село, град, насеље). Није довољно упослити раднике, дати им плате, па метле, лопате, обућу, одећу, кабанице и други одговарајући алат, потребно је контролисати, па и упућивати како и на који начин се чисте улице и све остало. Такође, инспекције НИШТА по питању кажњавања грађана нису одрадиле, да би се они мало дисциплиновали. ГДЕ ЈЕ КОМУНАЛНА ИНСПЕКЦИЈА, сем што препада и малтретира људе по градским превозима? Нешто нисам приметила да је било ко кажњен ако баца смеће где не сме, ако баца опушке од цигарета на улицу, тротоаре и у канализационе сливнике, ако не чисти све оно што остане иза њихових кућних љубимаца... Када свако буде радио свој посао онако како треба да ради, овакве кише нико неће чак ни приметити.

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12561Погледај профил
« Одговор #55 послато: Март 07, 2016, 20:30:21 »

ПОПЛАВЕ У СРБИЈИ Марић:
 У Лучанима пало више кише него 2014.;
Ванредна ситуација и у Рашкој и Краљеву

Поплаве угрозиле Чачак и околна села. Због изливања река у Лучанима проглашено ванредно стање, поплављени дом здравља и зграда болнице у Гучи, средња школа и главна трафостаница

ВЕЛИКА количина падавина довела је до пораста водостаја река у појединим деловима Србије. Током ноћи припадници Ватрогасно-спасилачких јединица МУП евакулисали су 15 особа из Горњег Милановца, Чачка и Прибоја, а у током дана број евакуисаних особа порастао је на чак 420!

Поплаве су угрозиле Чачак и околна села. Због изливања река у Лучанима проглашено ванредно стање, поплављени дом здравља и зграда болнице у Гучи, средња школа и главна трафостаница. Ванредно стање проглашено и у Чачку и Ариљу.

Начелник сектора за ванредне ситуације Предраг Марић изјавио је да су сви спасилачки тимови на терену, као и да су концентрисани на територији општина Чачак и Ужице и додао да ће већ данас Жандармерија и Војска Србије бити упућене на кризна подручја. Водостај Саве и Дунава је, за сада, у границама редовне одбране од поплава, пораст се очекује до четвртка, али Марић истиче да опасност не прети од великих река, већ од бујичних водотокова, мањих река и притока чији ниво расте због обилних падавина.

Републички хидрометеоролошки завод Србије (РХМЗ) објаво је метеоролошко упозорење, према коме се данас у југозападној и централној Србији и у Банату очекују обилне падавине.


18:29 - ФОТО: ТРЕНУТНА СИТУАЦИЈА У ЧАЧКУ
18:15 - МАРИЋ: У ЛУЧАНИМА ПАЛО ВИШЕ КИШЕ НЕГО 2014.


Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић изјавио је за Радиотелевизију Србије да је на подручју Лучана пало више кише него за време поплава 2014. године.


18:10 - ВАНРЕДНО СТАЊЕ У РАШКОЈ


Председник општине Рашка Игњат Ракитић прогласио је ванредно стање на територији те општине.


17:40 - ЕВАКУАЦИЈА СТОКЕ У КРАЉЕВАЧКОМ НАСЕЉУ ГРДИЦА


У току је евакуација стоке у засеоку Ада у краљевачком насељу Грдица. У 18 часова Штаб за ванредне ситуације прогласиће евакуацију делова тог насеља, који су најближи Западној Морави.


17:22 - У ИВАЊИЦИ ПРОГЛАШЕНО ВАНРЕДНО СТАЊЕ

Општина Ивањица прогласила је ванредну ситуацију. У Ивањици је без струје 1.489 домаћинстава, 50 трафо станица је без напона, а око 50 домаћинстава се водом снабдева из цистерни.

У саопштењу се наводи да су најугроженије месне заједнице у тој општини Ерчеге, Братљево, Ковиље, Мочиоци и део Кушића а да је екипама које су упућене на терен, приступ отежан због влажног снега висине око 50 центиметара.

На територији Ивањице непроходни су путни правци Прилике-Шареник и Ивањица-Бела Црква. У Горњем Милановцу није проглашена ванредна ситуација али је евакуисано девет особа, од којих три у Млаковцу и шест у Брђанима. На територији те општине само мали број домаћинстава нема струју.

У општини Лучани поплављено је око 70 кућа, евакуисане су 24 особе, а без електричне енергије је тренутно око 350 домаћинстава у месним заједницама Ђерађ, Крстац и Лис, као и индустријска зона. На интервенцијама на територији Моравичког округа ангажовано је 56 ватрогасаца, чланови Тима за спасавање на води и под водом из Ниша, Београда и Новог Сада, 71 припадник Жандармерије и припадници Горске службе спасавања.


17:10 - ПУЗОВИЋ: МОГУЋ ПОРАСТ НИВОА МАЊИХ РЕКА И У ЦЕНТРАЛНИМ ДЕЛОВИМА


Директор Јавног предузећа "Србијаводе" Горан Пузовић изјавио је данас да се облаци над Србијом померају ка централним деловима земље па се може очекивати пораст водотокова на бујичним рекама и на том подручју.

Пузовић је рекао Бети да се "талас лагано помера на доле и да ће вероватно порасти Јужна Морава и Топлица" додавши да се "тек вечерас очекују падавине".

"Очекује се пораст свих водостаја у Западној Србији од Курбашнице, Млаве, Лугомира ...и других малих бујичних токова", рекао је он.


Пузовић је рекао и да се на подручју Чачка "вода тренутно повлачи и да се предузимају све мере и радње да се у оном делу где се прелила преко насипа брзо извуче".

Он је поновио да је у Лучанима "ситуација тешка јер је вода већа него 2014. и први пут у свој историји је прешла преко пруге" објаснивши да је до тога дошло јер Западна Морава јос расте у том делу", а локалне реке не могу да се у њу улију.

Према његовим речима, све друге реке узводно "су у лаганом опадању - Ђетиња, Скрапеж као и Бјелица у свом горњем делу тока".


16:55 - ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА И У КРАЉЕВУ

Ванредна ситуација проглашена и у Краљеву. Дуж реке Грдице оставаљају се џакови, а вода је на ивици изливања, пошто се налази на само 30 метара од првих кућа.

Фото Г.Шљивић16:25 - ВОДА СЕ ПОВУКЛА ЗА МЕТАР У КОЊЕВИЋИМА

Ситуација у Коњевићима код Чачка нешто лакша, вода се повукла за метар, јавља извешетач РТС-а.


16:06 - ШТАБ У НОВОМ ПАЗАРУ НАЈАВИО РУШЕЊЕ ДИВЉИХ МОСТОВА


На седници Штаба за ванредне ситуације услед обилних падавина и полава проглашена је ванредна ситуцација на територији целог Града Новог Пазара.

Предедник штаба и градоначелник др Мехо Махмутовић рекао је да је преузео низ мера које ће бити предузете за спречавање будуће и санирање настале штете, наводи се на званичној презентацији Новог Пазара.

Махмутовић је рекао да су поједини делови града остали без струје, али да се ради на отклањању тог проблема, а најугроженија су насеља Јакља, Мур, ток реке Јошанице, Трнава, Бањска петја.

На седници је донета одлука да у школама не буде наставе у другој смени, као и да се деца из угрожених насеља због безбедности, задрже у школама. Највећи проблем на терену праве дивљи мостови, те је донета одлука да сви такви објекти који праве проблем руше без одобрења. Градоначелник је још једном упутио апел грађанима да не праве дивље мостове које у оваквим ситуацијама праве највеће проблеме.


15:49 - ПОКРАЈИНА НУДИ ПОМОЋ ОПШТИНАМА ПОГОЂЕНИМ ПОПЛАВАМА

Покрајинске институције спремне су да Сектору за ванредне ситуације Србије упуте помоћ у материјалу, техничким средствима и стручњацима у општинама у Србији које су погођене поплавама, саопштио је данас Биро за информисање Покрајинске владе.

Поводом проглашења ванредне ситуације у више општина на територији Србије због изливања река, на иницијативу председника Покрајинске владе Бојана Пајтића одржан је хитан састанак Покрајинског штаба за ванредне ситуације, Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство и Јавног водопривредног предузећа Воде Војводине, наводи се у саопштењу.


Додаје се да је на састанку констатовано да је стање водотока у Војводини задовољавајуће, без већих проблема, да су све црпне станице и одбрамбени бедеми у оперативном стању и спремни, као и да су стручне службе у потпуности спремне да реагују у случају потребе услед евентуалног погоршања временских услова.


15:13 - ПРЕКИНУТ ЖЕЛЕЗНИЧКИ САОБРАЋАЈ ИЗМЕЂУ ПОЖЕГЕ И ЧАЧКА

Због изливања Западне Мораве код железничке станице Јелен До, прекинут је железнички саобраћај на прузи Пожега - Чачак, саопштио је медија центар "Железница Србије".

Како се наводи у саопштењу, саобраћај је прекинут у 12.45 сати, јер је вода прекрила скретнице, блок сигнале и пругу на овој деоници.

На свим другим правцима у Србији возови редовно и несметано саобраћају, наводи се у саопштењу. 15:10 - ПРЕМИЈЕР ВУЧИЋ: НЕЋУ ДА ВАМ ДАЈЕМ ЛАЖНА ОБЕЋАЊА, ПОМОЋИ ЋЕМО КОЛИКО МОЖЕМО, ДРЖАВА БРИНЕ О СВОЈИМ ГРАЂАНИМА

Премијер Србије Александар Вучић упутио се у обилазак поплављених подручја у околини Чачка, где је уведено ванредно стање и због последица поплава евакуисано 420 људи. Председник Владе тим поводом написао је на Твитеру:

 14:37 - У КРАЉЕВУ СЕ ИЗЛИЛИ НАБУЈАЛИ ПОТОЦИ И РЕЧИЦЕ


Одељење за варедне ситуације у Краљеву непрестано прати ситуацију на терену због пораста водостаја Западне Мораве и Ибра, као и набујалих потока и речица у Краљеву који су већ поплавили неколико кућа, изјавио је данас начелник тог штаба Радоица Кочовић.Он је казао да је због набујалих потока у селима Бапско Поље и Мрсаћ, поплављено неколико кућа, као и да су се потоци и речице излили у Обрви, Конареву, Грдици и Шумарицама.

С обзиром да се падавине премештају према Рудни у Ушћу где је Радуша поплавила два објекта код школе, послата је ватрогасна екипа која црпи воду, додао је он.14:14 - ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У НОВОМ ПАЗАРУ

Штаб за ванредне ситуације Новог Пазара прогласио је данас ванредну ситуацију на територији тог града, због поплаве која је задесила неколико насеља. Градоначелник Новог Пазара Мехо Махмутовић рекао је новинарима након седнице да је донето низ мера које ће се од овог момента предузимати.

"Евакуисаћемо становништво из угрожених делова града, да нико не би изгубио живот у овој опасности. Комплетна механизација свих јавних и приватних предузећа од јутрос од седам часова је на терену, а договорено је да ватрогасци и војска такође буду на терену", рекао је Махмутовић.


Он је рекао да су од јутрос постављени џакови са песком на критичним местима, а да велики део града нема струју и воду.


"Деца из угрожених насеља која су у школи, биће задржана са наставницима, док се ситуација не смири. Неће бити друге смене у школама из угрожених насеља", рекао је Махмутовић.

Најугроженија насеља су Јакља, Мур, Шутеновац, Трнава и Бањска петња.

Махмутовић је додао да се излила река Јошаница, први пут после велике поплаве 1979. године, и да тече магистралним путем.

"Срушићемо све мостове који се налазе на водотоцима, а који праве препреку. Ангажовали смо машине чекићаре, које ће уништити неколико бетонских стопа, јер су се појавиле као препрека па прети опасност од веће поплаве у граду", рекао је Махмутовић.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=AxnvFQudOSo" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=AxnvFQudOSo</a>


 13:55 - ПРИЈЕПОЉЕ: ОКО 2000 ДОМАЋИНАСТАВА БЕЗ СТРУЈЕ, ПОПЛАВЉЕНИ ДОМ КУЛТУРЕ, УПРАВА ЗА ТРЕЗОР ...

Начелник Штаба за ванредне ситуације Пријепоља Горан Посркача изјавио је данас да је због обилних падавина, око 2000 домаћинстава остало без струје.

Киша, а нарочито снег који је у планинском делу општине нападао преко пола метра, највише проблема задали су електродистрибутерима и путарима.

Он је истакао да је великим напорима оспособљен регионални пут Пријепоље - Пљевља преко Јабуке, који је био у прекиду јер се преко 50 стабала због снега срушило на коловоз.

Посркача каже и да у граду највише проблема задају подземне воде, а поплављене су подрумске просторије Дома културе, Основне школе "Владимир Перић Валтер", Управе за трезор и других установа и предузећа.13:41 - ВОДЕ ВОЈВОДИНЕ: САВА РАСТЕ, ВАНРЕДНЕ ОДБРАНЕ ОД ПОПЛАВА КОД ШАПЦА

Сава ће према прогнозама Републичког хидрометеоролошког завода, расти и наредних неколико дана, па ће код Сремске Митровице већ сутра превазићи границу редовне одбране од поплава, а код Шапца премашити ниво водостаја за увођење ванредне одбране, саопштило је данас Јавно водопривредно предузеће Воде Војводине.На водомеру код Сремске Митровице јутрос је измерено 629 центиметара, што је у односу на јучерашњи дан пораст од 12 центиметара, наводи се у саопштењу.


Мере ванредне одбране од поплава, због обилних падавина у Банату, уведене су на брани "Велико Средиште" на Марковачком потоку код Вршца, пише у саопштењу.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=XYPhUCaUi80" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=XYPhUCaUi80</a> 13:29 - ВАНРЕДНО СТАЊЕ У ТОПОЛИ, ЈАСЕНИЦА ОДНЕЛА МОСТ


У општини Топола данас је проглашено ванредно стање, због изливања река у шумадијском крају. У Шаторњи, река Јасеница однела је мост, због чега је у насељу Кусаница десет домаћинстава потпуно одсечено, а у селу Колока надошли потоци су поделили насеље Враново на два дела где је потопљено око 200 хектара земљишта.


Поред Јарменовачке реке организовано је стално дежурство механизованих екипа Јавног комуналног предузећа како би се заштитили насипи јер у случају њиховог попуштања шетете би биле немерљиве.
13:28 - ПОЖЕГА: ПОПЛАВЉЕНО 100 КУЋА

У општини Пожега данас је проглашена ванредна ситуација због поплава, пошто је на седници Штаба за ванредне ситуације констатовано да је поплављено 100 кућа и у селу Пријановићи евакуисано је више домаћинстава, а под водом је и више од 1.500 хектара обрадивих површина. Због високог водостаја Јавно предузеће Рзав има проблем са прерадом воде, због чега је у Пожеги дошло до тешкоћа у водоснабдевању. Због угожености школа од поплава у Пожеги данас неће бити наставе у Гимназији и Техничкој школи, док ће сви основци наставу похађати нормално.

Због изливања Западне Мораве у прекиду је локални пут Пожега - Пријановићи - Пилатовићи, а саобраћај је обустављен и на правцу Горобиље - Прилипац.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=cxFcR8LT8kI" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=cxFcR8LT8kI</a>3:24 - ТРСТЕНИК: ДЕЖУРСТВА ПОРЕД РЕКА


ТРСТЕНИЧАНИ су у приправности због најновијих падавина. Штаб за ванредне ситуације општине Трстеник је у статусу пасивног дежурства, а на данашњој седници саопштено је да су предузете све потребне мере како би се реаговало у евентуалним ванредним околностима.- Стање пасивног дежурства увели смо због тенденције пораста водостаја и очекиваних падацина у наредних 24 сата – истиче Мирослав Алексић, председник општине Трстеник. - Дали смо налог свим комуналним службама да обилазе водотокове другог, али и првог реда, као и све критичне тачке.


Најозбиљније последице елементарне непогоде пре две године изазвала је Љубостињска река, када се под водом нашло 150 домаћинстава, а најкритичније је било у селима Грабовца и Љубостињски Прњавор. (С. Б.)
12:58 - КОД ЧАЧКА ЕВАКУИСАНО ОКО 420 ЉУДИ, ПОПЛАВЉЕНИ И МАНАСТИРИ

Из поплављеног подручја у селима Коњевићи и Прељина код Чачка до сада је евакуисано око 420 људи, чије су куће, помоћне просторије и њиве поплављени услед изливања реке Чемерница, рекла је данас начелница Штаба за ванредне ситуације у Чачку Биљана Икодиновић.


Она је на седници Штаба рекла да се 400 људи из Коњевића и Прељине иселило из својих кућа ноћас и склонило стоку, јер их је Штаб у току ноћи обавестио о могућностима поплаве, док су 15 људи из тог подручај евакуисали ватрогасци. Сва евакуисана лица смештена су у прихватилишта која су опремљена у Дому културе у Коњевићима и у прихватилиштима у Чачку.

Манастири у околини Чачка, Ваведење, Никоље и манстир у Трнави су поплављени и у току је интервенција спасилачких екипа у тим манстирима.


Према информацијама Штаба за ванредне ситуације, најкритичнија ситуација на територији Чачка је у Коњевићима, Прељини, у којима је поплављено око 500 кућа, услед изливања реке Чемернице, као и у Трбушанима где су поплављене њиве, гробље, а вода је ушла у многе куће.
 12:42 - ПОПЛАВЕ: И БЕОГРАД У ПРИПРАВНОСТИ, ОБРЕНОВАЦ ЗА САДА НИЈЕ УГРОЖЕН

ВАНРЕДНА одбрана од поплава проглашена је код куле Небојша, као и на рекама Кубушница, Јасеница и Велики Луг у општинама Младеновац и Сопот, каже Владимир Баталовић, директор "Београдвода".

Што се Обреновца тиче, за сада не прети опасност од Тамнаве, Колубаре и Трстенице, према речима Баталовића оне се налазе у свом основном кориту, али се очекује њихов пораст, каже Баталовић. Ипак, надлежни у овој општини су у пуној приправности. Редовна одбрана од поплава на Сави на снази је од петка.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=72B0ldfbhzc" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=72B0ldfbhzc</a> 11:59 - ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У СНАБДЕВАЊУ ВОДОМ


Јавно предузеће "Рзав" у Ариљу данас је, због поплава, прогласило ванредну ситуацију у снабдевању водом општина Горњи Милановац, Ариља, Пожеге, Лучана и града Чачка. Због високог водостаја на бујичарској прегради "Шевељ" где је водозахват нема могућности да се обезбеди редовно снебдевање водом.

Вршилац дужности директора Владимир Петровић је рекао да се предузимају све мере за отклањање последица поплава и успостављање стабилног снабдевања водом овог дела Србије, што се очекује у вечерњим сатима. Директор Јавног комуналног предузећа у Горњем Милановцу Рајко Нешковић саопштио је да ће од 13 часова сви потрошачи са Рзава остати без воде, али ће се снадевање обављати из сувоборских изворишта.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=1a6rslwS3Ak" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=1a6rslwS3Ak</a><a href="http://www.youtube.com/watch?v=qtjWYNaD47I" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=qtjWYNaD47I</a> 11:24 - БЕЗ СТРУЈЕ ВИШЕ ОД 1.500 ПОТРОШАЧА У НОВОЈ ВАРОШИ

Више од 1.500 потрошача у Новој Вароши данас је без струје због тога што је ван система више од 30 трафостаница, рекао је агенцији Бета начелник Штаба за ванредне ситуације у том граду Радивоје Бујишић. Он је навео и да су јака киша и снег изазвали прекиде саобраћаја на више локалних путних праваца. Бујишић је додао и се појавило и неколико клизишта, посебно у Негбини и Дражевићима.

У општини Пријепоље већину проблема су донели бујични потоци који су ноћас у цетру града паралисали саобраћајнице. Стање је нормализовано, а путари у планинском делу општине расчишћавају путеве од обореног дрвећа које је прошле ноћи ломио снажан ветар.1:12 - ОБРЕНОВАЦ: СТАЊЕ ПОД КОНТРОЛОМ

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је да је тренутно стање у граду под контролом и да су падавине престале током ноћи. Обреновац је од јутрос окупан сунцем што је добро. Бујични токови Баричке реке, Тамнаве и Трстенице су у оквиру својих корита, додао је Чучковић.

Река Пештан је два метра испод моста и на њу највише мотримо. Штаб за ванредне ситуације заседа у 12 сати, а Обреновац је у овом тренутку безбедан, рекао је Чучковић.10:50 - МУП: ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У ЧАЧКУ, АРИЉУ И ЛУЧАНИМА

Ванредна ситуација проглашена је у општинама Чачак, Ариље и Лучани због изливања река, а код реке Чемернице потенцијално је угрожено око 500 домаћинстава, саопштило је данас Министарство унутрашњих послова (МУП) Србије.

У току ноћи, припадници Ватрогасно-спасилачких јединица МУП евакулисали су 15 особа из Горњег Милановца, Чачка и Прибоја. У Коњевићима и Прељинској балуги, река Чемерница се тренутно излива и са леве и десне стране и потенцијално је угрожено око 500 домаћинстава. До сада је евакуисано 15 особа, а у току је евакуација још шест.

На територији Чачка ангажовано је 47 припадника ватрогасно-спасилачких јединица са 14 возила. Из Краљева у Чачак упућен је 71 припадник Жандармерије. 10:05 - НЕ РАДЕ ШКОЛЕ У ГОРЊЕМ МИЛАНОВЦУ

Због изливања река и продора подземних вода десетак школа у рудничко-таковском крају данас не ради, јер ђаци нису могли да дођу на часове. Вода је продрла у градску Брусничку школу где је поплављена ђачка кухиња и учионице, због чега се не одржавају часови а вода се избацује уз помоћ пумпи. У издвојеном одељењу Прве основне школе у Брђанима, од 91 ученика јутрос је стигло само 15, а наставници су из Горњег Милановца кренули преко Горње Трепче. У гружанском крају не ради школа у Горњој Црнући а у рудничком у Угриновцима. У таковском крају, часови се не одржавају у Горњим Бањанима, Полому и Савинцу, а у прањанском у Срезојевцима.

 09:35 - ВАНРЕДНО СТАЊЕ У ДРАГАЧЕВУ, ПОД ВОДОМ КУЋЕ, ДОМ ЗДРАВЉА И ШКОЛА
Општински штаб за ванредне ситуације у Лучанима одлучио је данас да прогласи ванредно стање у том делу Драгачева због изливања река. Излила се река Бјелица и њене притоке - Горушица, Врањичка, Тијанска и Марковачка речица, а на подручју Драгачева поплављено је више од 500 хектара обрадивог земљишта. Портпаролка општине Лучани Биљана Капларевић, је рекла да је вода ушла у десетине кућа у Турици, Пухову, Ђерађу, Дљину, Лису и Вичи, као и у стамбене објекте у Гучи.

"Поплављена је управна зграда и погони фабрике 'Милан Благојевић' у Лучанима, Дом здравља у Лучанима и зграда болнице у Гучи, средња школа и главна трафостаница због чега ова варошица нема струју", рекла је Капларевићева.09:05 - ПРОГЛАШЕНА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У ЧАЧКУ ЗБОГ ПОПЛАВА

Штаб за ванредне ситуације прогласио је јутрос ванредно стање у Чачку због поплава које су угрозиле град и околна села, рекла је агенцији Бета начелница штаба Бојана Икодиновић.Она је рекла да су најугорженија села Коњевићи и Прељина због изливања реке Чемернице и да је почела евакуација тог становништва. Такође су поплављена и села Вранићи, Милићевци и Горња Горевница.

Икодиновић је додала да постоји могућност да Јавно предузеће "Рзав" из Ариља обустави испоруку воде и да без воде остану Чачак, Горњи Милановац, Ариље и Пожега. Ноћас је пало око 80 литара кише по квадратном метру.08:36 - МАРИЋ: ЕВАКУИСАНО 15 ЉУДИ ЗБОГ ИЗЛИВАЊА ЧЕМЕРНИЦЕ

Начелник сектора за ванредне ситуације Предраг Марић изјавио је данас да је у току ноћи 15 људи евакуисано због изливања реке Чемернице у западној Србији. Он је за Радио-телевизију Србије казао да су сви спасилачки тимови на терену, као и да су концентрисани на територији општина Чачак и Ужице и додао да ће већ данас Жандармерија и Војска Србије бити упућене на кризна подручја. Према његовим речима, штаб је још у петак упозорио све локалне самоуправе на обилне падавине и да те самоуправе чине све што могу.

У току ноћи дошло је и до изливања Бјелице на територији општине Лучани, због чега је проглашена ванредна ситуација, преноси РТС. Вода је ушла у више десетина кућа, поплављено је 500 хектара обрадивог земљишта а обустављен је и саобраћај на путу Лучани-Гуча и Гуча-Чачак преко планине Јелице. Због продирања воде у главну трафостаницу у Гучи, у овом насељу нема струје, а активирана су и бројна клизишта.


(вечерње НОВОСТИ)


***

Најбитније је да је Тома расписао изборе, ко зна која лова ће ту да се потроши, а поплаве, ма ко шиша поплаве и народ. Ни штете од прошлогодишњих нису саниране, а ништа није ПРЕВЕНТИВНО урађено да би се ублажиле, ако не скроз спречиле нове штете од ових сада нових поплава.  Ко зна, можда су ове кише наручене (данас се све може наручити, па и клима мењати, како коме одговара) да би Вучић опет имао "материјала" да врши своју ПРОМОЦИЈУ, елем ИЗБОРИ су следећи месец. Није могао да одоли, већ се појавио на неким местима, а тек ће. Видећемо где још и у ком изрежираном филму.


« Последња измена: Март 08, 2016, 10:14:25 Гога » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12561Погледај профил
« Одговор #56 послато: Март 10, 2016, 23:27:24 »

Нисмо морали дуго да чекамо, Вучић је одмах "истрчао на терен", вероватно пре и саме кише  CheesyВучић, једини човек који сме на кишу без кишобранаВи сви знате да је премијер Србије Александар Вучић "једини човек који иде тамо где је најтеже и коме људи верују". Ако не верујете нама, питајте новинаре Пинка, они ће вам потврдити горенаведену констатацију. У складу с тим, ми ћемо сада да констатујемо и да је Вучић једини човек који сме на кишу без кишобрана и који сме да иде у блато само у ципелама. Људина!


Ако нам и даље не верујете, ево погледајте фотографије снимљене приликом премијеровог обиласка општине Лучани - киша, блато, вода, катастрофа... Ако на фотографијама видите и неке друге људе да немају кишобране, или да гацају по блату само у ципелама - срам вас било! Како смете то да видите?! Гледајте само премијера! Он је једини човек кога смете да гледате!(Вести)***


Влада прогласила ванредну ситуацију у целој Србији

Влада Србије је, на предлог Републичког штаба за ванредне ситуације, прогласила ванредну ситуацију на територији Србије, као превентивну меру којом ће се олакшати и убрзати деловање свих органа у заштити живота и безбедност грађана и ствари, као и отклањање последица поплава.

Влада ће свакодневно имати седнице Републичког штаба за ванредне ситуације, континуирано ће пратити ситуацију на терену и о томе обавештавати грађане.

Како се наводи у саопштењу Владе, укупну ситуацију отежава и мигрантска криза, па ће полицији у заштити граница, у данима који су пред нама, помагати и Војска Србије.

Влада је позвала све грађане да поштују њене одлуке и учине све како би се спречиле веће последице током критичног кишног периода, који нас очекује до уторка.

(вечерње НОВОСТИ)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12561Погледај профил
« Одговор #57 послато: Новембар 09, 2016, 04:57:43 »

Поново, други пут ове године, због киша и поплава, имамо ванредне ситуације у неким деловима Србије,


***

ПОПЛАВЕ У СРБИЈИ:
 Ванредна ситуација у Прокупљу; Највише падавина у Тутину, Сјеници и Новом Пазару,...

Обилне падавине погодиле су Србију, а у неким местима киша пада непрестано преко 15 сати. Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Предраг Марић изјавио је да су највеће падавине забележене у Новом Пазару, Сјеници и Тутину


 09:10 - ПОПЛАВЉЕНО НЕКОЛИКО ЛОКАЦИЈА У УЖЕМ ЦЕНТРУ ТУТИНА


Обилна киша која непрекидно пада више од 15 сати на територији општине Тутин изазвала је поплаве на више локација у ужем центру града, а локални пут Тутин - Мехов крш непроходан је за саобраћај, због изливања реке Видоњак. Поплављена су и дворишта тутинских средњих школа, па данас неће бити наставе док се не санирају последице.

Екипе јавних предузећа "Нови Пазар пут" и "Градац", као и велики број грађана су на терену и у току је санација.

У току је и седница Општинског штаба за ванредне ситуације, на којој се разматрају мере које треба предузети, као и процена настале штете.

Путеви Србије саопштили су данас да је саобраћај обустављен и на деоници Сјеница - Нова Варош, у месту Увац, због изливања реке Увац.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=XHQsSCObfHE" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=XHQsSCObfHE</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=GfrjC5-x8pA" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=GfrjC5-x8pA</a>
 11:25 - ПОПЛАВА И У СЈЕНИЦИ


Река Вапа поплавила је десетак домаћинстава и помоћних објеката, због чега је у делу општине Сјеница проглашена ванредна ситуација.

Општински кризни штаб је ванредну ситуацију прогласио у месним заједницама Центар и Букреш.

Током ноћи на подручју Сјенице пало је 50 литара кише по квадратном метру, а киша и даље пада.
11:34 - РХМЗ: ВОДОСТАЈИ ЛИМА, ИБРА И ТИМОКА У ПОРАСТУВодостаји на рекама Лим, Ибар и Тимок, као и горњи ток Западне Мораве су у порасту, речено је агенцији Бета у Републичком хидрометеоролошком заводу.

Како је речено очекује се да се у наредна два дана настави пораст водостаја на рекама Лим, Ибар, Тимок, Јужна Морава и у горњем току Западне Мораве, а може доћи и до локалних изливања на бујчним токовима.

У РХМЗ је речено да би могло да дође до превазилажења граница редовне одбране од поплава, али да то не значи да ће доћи до екстремних ситуација, већ да треба бити у приправности.11:55 - ВИСОК ВОДОСТАЈ ЛИМА КОД ПРИЈЕПОЉАВодостај Лима код Пријепоља данас је учетворостручен у односу на мерења од пре два дана и у 10 сати износио је 278 центиметара, рекао је хидролог у Републичком хидрометеоролошком заводу Александар Вујановић.

Он је агенција Бети рекао да се и данас и сутра очекује наставак падавина, тако да ће, како је и најављено, водостај Лима озбиљније прећи коту редовне одбране од поплава.

Председник општине Пријепоље Драгољуб Зиндовић сазвао је хитну седницу Штаба за ванредне ситуације, јер се Лим излио у насељу Јалија у Бродареву као и у месту Залуг низводно од Пријепоља.

Нема информација о озбиљнијим штетама, али се кретање водостаја редовно прати и предузимају се припремне радње у случају потребних интервенција. 12:30 - ОТПАЛЕ ТАБЛИЦЕ ЗАБЕЛЕЛЕ ПУТ


НИШ – За 24 часа на територији града Ниша пало је 47,9 литара кише по квадратном метру. Екипе ЈКП Наисус добијале су позиве за интервенцију из свих делова града, а највише проблема било је на Сомборском булевару. Велики број возача је пролазећи кроз баре остао без таблица на аутомобилима.

Опало лишће у ово доба године прави велики проблем неометаном отицању атмосферске воде. То су најчешће и били разлози интервенција екипа Наисуса на Булевару Немањића, на Византијском булевару, Зетској, Божидарчевој, Књажевачкој, Романијској, Сомборској и улици Париске Комуне.Директор Центра Морава Јавног предузећа Србијаводе Драгољуб Миљојковић каже за Новости да је на југу Србије највећи пораст водостаја забележила река Топлица и то за 104 центиметра.

Срећом, пре обилних падавина корито реке је било празно, па је водостај испод нивоа редовне одбране од поплава. Метеролози најављују обилне падавине и у наредна 24 часа на југу Србије и екипе за спречавање поплава биће у приправности.

(М. Петковић)13:20 - НА ПОДРУЧЈУ ВРАЊА ИЗЛИЛЕ СЕ ЛОКАЛНЕ РЕКЕ, ЗА САДА НЕМА УГРОЖЕНИХ ДОМАЋИНСТАВА


Заменик градоначелника Врања Игор Андонов изјавио је данас да и поред велике количине кише која је пала током ноћи и јутра у Врању и околним селима ситуација није алармантна, али да је било изливања мањих река у Врањској Бањи и околним селима.

Андонов је за агенцију Бета изјавио да до поднева није пријављен ниједан случај да је вода ушла у подруме или стамбене објекте грађана на подручју града Врања, али и да се према прогнози метеоролога очекује да се обилна киша која у Врању пада од раних јутарњих сати у наредна два до три сата додатно појача због чега су све градске службе у приправности.

"За сада ништа није алармантно, сви задужени за ванредне ситуације су на терену, као и људи из јавних предузећа. За сада имамо обавештење да се у насељу Савинци у Врањској Бањи излила река из корита, као и да се формирала већа количина воде код села Златокоп. На излазу из Врања има проблема јер се ту из корита излила Врањска река", казао је Андонов.


Бродарево,поплављено дечије игралиште


Он је рекао и да су се у неколико улица у Врању излили канализациони шахтови што је повећало количину воде која се налази на улицама, зато разлога што се атмосферска канализација на тим местима улива у градску канализацију.

Према информацијама Метеоролошке станице у Врању, у протеклих шест сати, од 7.00 до 13.00, на подручју Врања пала су 43,2 литра кише по метру квадратном.13:33 - МАРИЋ: НАЈВИШЕ ПАДАВИНА У НОВОМ ПАЗАРУ, ТУТИНУ И СЈЕНИЦИ, ЕВАКУИСАНО 12 ОСОБА

Начелник Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова, Предраг Марић изјавио је данас да су највеће падавине забележене у Новом Пазару, Сјеници и Тутину одакле је евакуисано 12 особа а ситуација је под контролом.

"Ситуација је сада стабилна, падавине су престале, иде у правцу смиривања", рекао је Марић, наводи се у саопштењу МУП-а.

Он је додао да спорадичних проблема због бујичних водотокова има на територији Прокупља, Куршумлије и Лесковца, као и да су екипе Сектора на терену и помажу грађанима на пумпању воде.

Марић је казао да су општински и градски штабови за ванредне ситуације у недељу обавештени о стању потпуне приправности због најављених падавина и да су екипе Сектора од понедељка на терену у свим "потенцијално кризним тачкама".

"За нас опуштања заправо и нема, јер се најављују нове падавине у току поподнева и ноћи, тако да ћемо тек сутра до краја дана имати прилике да видимо да ли ће доћи до најављеног престанка падавина", рекао је Марић.


14:25 - КУЧЕВИЋ: СВЕ РАСПОЛОЖИВЕ СНАГЕ ЗА ПРЕВЕНЦИЈУ ОД ПОПЛАВА У ТУТИНУ НА ТЕРЕНУ

У Тутину је данас на седници штаба за ванредне ситуације донета одлука о подизању нивоа пуне приправности у општини, што подразумева стална дежурства на терену и превентивно деловање на санацији последица изазваних обилним падавинама и изливање река Видрењак и Печаоница.Командант штаба Шемсудин Кучевић рекао је новопазарском Радију Сто плус да су све расположиве снаге на терену, да је неколико угрожених породица успешно евакуисано, као и да је снабдевање електричном енергијом обустављено у критичним деловима града.

"Ово је највећа поплава још од 1972. године и апелујем на све суграђане да се понашају по препорукама штаба, како би се спречиле веће катастрофе. Најважније је да се сачувају људски животи и евакуишу сви угрожени грађани што пре", истакао је Кучевић.

Црвени метео аларм је на снази у општини Тутин до поноћи, а тренутна количина падавина је 125 литара по метру квадратном.
15:09 - СЈЕНИЦА: РЕКА ВАПА СЕ ПОВЛАЧИ У КОРИТО

Река Вапа, која је у Сјеници поплавила десетак домаћинстава у насељу Букреш и део око индустријске зоне у овом граду, повлачи се у своје корито.Командант Штаба за ванредне ситуације Хазбо Мујовић рекао је новопазарском радију Сто плус да су екипе ЈП "Дирекције за урбанизам" и ЈКП "Врело" на терену и да раде на санацији штете поплављених делова града.

"Јутрос смо неколико непокретних особа евакуисали из домаћинстава у Букрешу, а за сада немамо података о вредности причињене штете на објектима. Чекамо да се вода потпуно повуче како би се евакуисани вратили у своје домове и утврдили шта од имовине могу да спасе", рекао је Мујовић.


Он је изразио очекивање да ће се ситуација нормализовати током дана, уколико не буде нових падавина и изливања река.18:06 - У ПИРОТУ СВИ СПРЕМНИ ДА РЕАГУЈУ У СЛУЧАЈУ ОПАСНОСТИ ОД ПОПЛАВА


Киша која пада у Пироту од синоћ није повећала ниво река и канала на подручју града и за сада не прети изливање река у овом граду и селима уколико падавине не постану обилније, изјавио је заменик градоначелника Пирота Видојко Панајотовић агенцији Бета.

На данашној седници Штаба за ванредне ситуације града Пирота, константовано је да постоји опасност од већих падавина током вечери и у среду.

"Локална самоуправа и јавна предузећа спремни да реагују у случају опасности од поплава. Обавља се се редован надзор и контрола река и водотокова на територији града Пирота", наводи се у саопштењу штаба.

Заменик градоначелника Пирота, Видојко Панајотовић који је и заменик команданта Штаба за ванредне ситуације, подсетио је да се у Пироту пре десетак година излио канал Рогоз и да је тада поплавио насеље Рогоз.

"Локална самоуправа после тога два пута годишње чисти канал али и Расничку и Градашничку реку како не би дошло до поплава. На сву срећу после тога није било поплава", рекао је Панајотовић и додао да за сада нема опасности од изливања Нишаве.18:08 - ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У ПРОКУПЉУ ЗБОГ ИЗЛИВАЊА БУЈИЧНИХ ВОДОТОКОВА

Ванредна ситуација проглашена је данас у општини Прокупље због раста реке Топлице и изливања бујичних водотока, саопштио је агенцији Бета заменик командата Општинског штаба за ванредне ситуације Мирољуб Пауновић.

Он је рекао да за сада нема већих проблема, али се наредних сати очекује даљи пораст нивоа Топлице.

"Због тога су ангажоване све надлежне службе, јавна предузећа, установе, са свим расположивим људским ресурсима и механизацијом, како бисмо били спремни за деловање у случају евентуалног изливања Топлице на критичним местима", казао је Пауновић.

(вечерње НОВОСТИ)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12561Погледај профил
« Одговор #58 послато: Јун 03, 2019, 21:18:46 »

ПОПЛАВЕ ШИРОМ СРБИЈЕ:
 Део Ибарске магистрале код Краљева под водом,
евакуисано 159 особа

Због обилних падавина ванредна ситуација проглашена је на територији Краљева и општина Кнић, Ариље, Лучани, затим у Врњачкој Бањи, Тутину, Трстенику, Новом Пазару и Сремској Митровици. Евакуисано 159 особа

Фото: МУП Србије


Цитат
Због обилних падавина ванредна ситуација проглашена је на територији Краљева и општина Кнић, Ариље, Лучани, затим у Врњачкој Бањи, Тутину, Трстенику, Новом Пазару и Сремској Митровици, а проблема због поплава и одрона има и у Чачку, Драгачевцу и ивањичкој општини, Гучи, Тутину и другим мањим местима.

Помоћник министра унутрашњих послова и начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић изјавио је данас да се вода у местима у којима је дошло до плављења домаћинстава, услед обилних падавина које су проузроковале изливање бујичних потока и мањих река, полако и постепено повлачи.

Додао је да је до сада евакуисано 159 особа, углавном из превентивних разлога.

Реке, потоци и канали излили су се широм Србије, а бујице мутне воде јуре кроз градове и села.

"Србијаводе" увеле су у понедељак јутро ванредну одбрану од поплава на територији целе Србије, изјавио је Танјугу директор тог предузећа Горан Пузовић.

Он је рекао да су падавине током ноћи погодиле Србију и да је тренутно најтежа ситуација у Книћу и Краљеву.


08:22 - ТОКОМ НОЋИ ПАЛА ВЕЛИКА КОЛИЧИНА КИШЕ ШИРОМ СРБИЈЕ

Киша непрекидно пада, па су надошле све реке и потоци у краљевачком крају, а највише проблема направили су бујични водотокови и запушене атмосферске канализације у приградским насељима.

Пет особа је евакуисано због поплава током ноћи у околини Краљева и Чачка, а аутобус са 15 особа, који се због обилних падавина заглавио на путу Краљево-Крагујевац, је извучен, изјавио је начелник сектора за ванредне ситуације МУП Предраг Марић.

Фото Г. Шљивић


Tри особе евакуисане су у околина Краљева, а две у месту Вича код Чачка, рекао је Марић.

Он је истакао да је у току ноћи у централном и западном делу Србије пала велика количина кише и да је проблема било на више места у Србији.09:18 - ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У КРАЉЕВУ; ВОДА УЛАЗИ У ДВОРИШТА И ПОДРУМЕ

У Тутину се вода излила у двадесетак објеката, углавном у дворишта и подруме, а велики проблеми су и у местима у околини Краљева где је у педесетак кућа вода ушла у подруме и дворишта.


 "Очекује се велика количина падавина и данас, тако да смо све снаге упутили на терен", рекао је Марић и прецизирао да се то односи на централни и западни део Србије.

На територији целог града Краљева ванредна ситуација, а у центар града дошли су ватрогасци и црпе воду која је продрла у двадесетак кућа. 09:55 - ПУТ КА СЕЛИМА КОД КРАЉЕВА У ПРЕКИДУ ЗБОГ ПАДАВИНА

Из Штаба за ванредне ситуације кажу да је пут ка селима Милаковац, Годацица и Сирча у прекиду због падавина.

У општини Кнић ватрогасци евакуишу угрожена домаћинства. У селу Закута река Гружа је однела мост. У селу Пајсијевић црквена звона упозоравају на опасност, преноси РТС.


Киша од јутрос пада и у општини Ивањица, где је изазвала проблеме - излили су се бујични потоци, а неколико домаћинства је поплављено, док је у појединим деловина општине, покренута су и клизишта, преноси Глас западне Србије.


 Саобраћај је отежан, па се возачима саветује опрез у вожњи.

На деоници Дракчићи - Роћевићи, надомак Краљева, дошло је до одрона и на снази је обустава саобраћаја. 10:48 - ОБИЛНЕ ПАДАВИНЕ ИЗАЗВАЛЕ ПРОБЛЕМЕ У И ЧАЧКУ, ГОРЊЕМ ДРАГАЧЕВУ

Саобраћај је обустављен због изливања реке Горушице на деоници Гуча - Каона, наведено је на Твитер налогу "Путева Србије".

Због бујице и атмосферских вода поплављене се и куће у приградским насељима Ковачи и Рибница, у селима Опланићи, Поповићи и једном делу Адрана и Грдице.

На језеру Дубоки поток дошло је до пораста водостаја и обустављен је саобраћај на деоници пута Чачак - Краљево, а возила се преусмеравају на алтернативни пут преко Мрчајеваца.


 Обилне падавине изазвале су проблеме у Чачку, горњем Драгачеву, Краљеву и ивањичкој општини, преноси "Глас западне Србије".

На више деоница у Србији саобраћај је обустављен због обилних падавина и одрона, саопштено је из ЈП "Путеви Србије".


У горњем Драгачеву, у току је евакуација села Вича, а могуће је, како се наводи, проглашење ванредне ситуације. 11:25 - ЕВАКУАЦИЈА У СИРЧИ

Тако су се током ноћи и јутра у поморавском селу Сирча излили бујични потоци, па је око стотину домаћинстава потпуно под водом, као и воћњаци, баште, пластеници и неколико десетина хектара плодних ораница. - Бујице су направиле хаос, нешто што ни најстарији мештани не памте. За само неколико сати због огромне количине воде која се сјурила са оближњег Котленика готово је цело село под водом. Штета је сигурно велика, незапамћена... – каже Младен Васиљевић, председник Месне заједнице Сирча.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=cSJDDMQxVfc" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=cSJDDMQxVfc</a>12:27 - ОДРОН НА ПУТУ НОВИ САД - СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ

Путеви Србије саопштили су данас да је услед већих падавина дошло до одрона на деоници пута Нови Сад - Сремски Карловци, код насеља Пуцкарош и саобраћај се одвија једном коловозном траком.

Саобраћај на деоници Мланча - Студеница, након обуставе због одрона, је поново успостављен.
13:21 - ПОТОП У ГУЧИ

Потоп! То је једина реч којом се може описати невероватна елементарна непогода која је погодила Гучу и села Горњег Драгачева. После обилне кише која је непрестано падала од синоћ, потопљено је на десетине кућа у драгачевској престоници, као и у селима Вича, Котража, Дубац...


Под водом се за тили час јутрос нашла и средња школа у Гучи, па је у тренутку када је вода назирала ка школи настава прекинута, а школа евакуисана. Такође је поплављен погодн Електродистрибуције у Гучи, као и Дом трубача и некадашњи мотел "Ас", стадион...


(В.И.)
 13:45 - УВЕДЕНО ВАНРЕДНО СТАЊЕ У ТРСТЕНИКУ, ПОПЛАВЉЕНО 80 КУЋА

У Трстенику је званично проглашено ванредно стање на заседању Штаба за ванредне ситуације, потврђено је “Новостима” у општини. Љубиша Марковић, заменик председника општине наводи да је стање веома тешко и да је највише погођено насељено место Селиште, где је поплављено преко 80 кућа!-Ми смо од јутра у заседању,Штаб је донео одлуку о проглашењу ванредног стања без ограничења, јер очекујемо још већих падавина, добили смо упозорења од ЈП Србија воде и РХМЗ-наводи Љубиша Марковић,заменик председника општине.


- Очекујемо и повећање водостаја на Западној Морави и морамо бити опрезни када је водоток првог реда у питању.Подигли смо сву механизацију, ЈКП “Комстан” и приватних фирми,као и машине за испумпавање воде које су у власништву мештана.


Отворена је и линија за помоћ угроженима и грађани могу да се јаве на број телефона 037/711-723.

(С.Б.)

...наставиће се...

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12561Погледај профил
« Одговор #59 послато: Јун 03, 2019, 21:51:16 »

...наставак...

 14:11 - НЕМА ВОДЕ ЗА ПИЋЕ У ТРСТЕНИКУ, НЕКЕ ДЕОНИЦЕ ПУТЕВА У ПРЕКИДУ

Заменик председника општине Марковић додаје да нема воде за пиће, као и да су неке деонице путева у прекиду. Информације са терена пристижу из часа у час.Дошло је и до појаве клизшта недалеко од Доњег Дубича.-Приоритет је људство,као и стока-подвлачи Марковић. Уведено је пасивно дежурство Штаба како би грађанима били на располагању 24 сата. На жалост, имамо доста искуства још од ранијих поплава и учинићемо све да помогнемо и што ургентије санирао последице изливања река.


Како су “Новости” раније објавиле, у селу Селиште дошло је до изливања Риљачке реке, притоке Западне Мораве. Драма је почела око пола 6 ујутро,када је вода поплавила дворишта и продрла у подруме и приземља кућа.


Екипе ватрогасаца су на терему и пумпама извлаче воду из најкритичнијих објеката, а мештани сопственим пумпама такође покушавају да спасу покућуство.(С.Б.)
14:49 - ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ

СРЕМСКА МИТРОВИЦА- Ванредна ситуација на подручју Града Сремска Митровица, која је уведена у недељу због подземних вода и надошлог водостаја на потоцима, остаје и даље на снази. Потоци су у благом опадању, вода је исцрпљена из подрума, гаража домаћинстава и мештани најугроженијег дела града спремно чекају нове најављене падавине.


- Водопривредна предузећа, већ два дана спречавају доток нове воде у канале. Све службе су на терену, 24 сата се прати стање, и уколико не буде већих падавина не очекујемо даље проблеме.- очекује Владимир Санадер градоначелник Сремске Митровице.

Грађани који су претрпели штету од надошлих вода, и даље могу да је пријаве лично у Градској кући. Након пристиглих пријава, онда ће се тачно знати колика је штета настала у обилним падавинама које су у овом делу Срема пале до 100 литара на метру квадратном, за 17 сати.

(С.К.)14:50 - ПОПЛАВЕ У КНИЋУ, ЕВАКУИСАНО 50 ПОРОДИЦА

Штаб за ванредне ситуације у Книћу прогласио је ванредну ситуацију на подручју целе општине.Због поплава евакуисано је 5о породица,највише у селу Губеревац,око 3о.Поплављено је око 1.2оо хектара пољопривредног земљишта ,а најтежа ситуација је у селима Доње Груже-Губеревац, Пајсијевић, Врбета, Честин, Липница.


Како кажу у општинском штабу за ванредне ситуациује,оштећени су путеви,мостови,амбуланта у Гружи је поплављена,а под водом је и трафостаница у овом месту па је око две стотине домаћинстава без струје.-Има доста угинуле стоке јер је водена стихија поплавила и економске зграде у бројним домаћинствима на овом подручју, из општинског штаба апеловали су на грађане да обезбеде и залихе воде, јер је вода продрла и у изворишта,кажу у општинској управи у КнићуЧланови штаба за ванредне ситуације су на терену и доносе храну,воду за пиће и другу помоћ угроженима.Због оштећења пруге код Губеревца,у прекиду је железнички саобраћај на прузи Крагујевац-Краљево.

(М.Луковић)
 14:54 - ИЗЛИЛЕ СЕ РАШКА, ЈОШАНИЦА И ТРНАВИЦА


Изливањем Рашке, Јошанице, Трнавице и других мањих речица и потока, у Новом Пазару је поплављено више више градских и приградских насеља и села.. Најтеже је у насељима Шутеновац, Мур, Трнава, Ћермеџиница, Бањска петља, Постење, Блажево, Пилорета.. У насељу Јакља набујала Јошаница днела је пешачки мост, прети опасност да се у насељу Луг излије Рашка и поплави велики број кућа.. у долини Рашке, у Постењу, Блажеву, Вожегрнцима и другим селима низводно од Новог Пазара према Пилоретима, потопљено је готово сво пољопривредно земљиште, штета је огромна...Из Штаба за ванредне ситуације, који је у сталном заседању, истичу да је сва расположива механизација на терену, да се на најкритичнијим местима праве одбрамбени бедеми и постављају џакови са песком и да даља ситуација добрим делом зависи од тога: хоће ли бити нових падавина.. Угрожена подручја обишао је градоначелник Нихат Бишевац који је истако да се ситуација прати из минута у минут и за сада нема потребе за проглашење ванредне ситуације. Директор ЈКП “Водовод и канализација” Ханефије Брничанин истиче да за сада нема прекида у снабдевању водом за пиће...Због изливања река Видрењак и Печаница, критично је и у Тутину, посебно у насељима око фабрике “Далас” и Дубово.. Све општинске службе су приправне и на терену...

(М.НИЋИФОРОВИЋ)
 15:42 - ОКО 300 ДОМАЋИНСТАВА У КРАЉЕВАЧКИМ ПРИГРАДСКИМ НАСЕЉИМА И СЕЛИМА ПОТПУНО ПОД ВОДОМ

Према подацима РХМЗ на територији Краљева је за 12 сати пало више од 120 литара кише по квадратном метру, а за само три сата око 84 литра! Брзо су се појавили бујични водотокови правећи огромну штету. Све мере да ова ситуација прође са што мање штете и да се угрожена домаћинства у најкраћем року санирају

Ово је у понедељак изјавио Горан Пузовић, директор „Србијавода“, обилазећи мост преко Мусине реке на Ибарској магистрали код Краљева, као једну од најугроженијих тачака и на којој ова речица прети чак да се прелије на магистралну саобраћајницу.

- Имамо најаву да ће до петка бити падавина које локално могу бити озбиљне. Зато је и проглашена ванредна одбрана од поплава на територији целе Србије. Најкритичније је у краљевачким приградским насељима и селима, потом у Книћу у долини реке Груже, у Новом Пазару није тешка ситуација као у Краљеву, а изливања има у Тутину и у Гучи – додао је Пузовић. - У овом тренутку нема опасности од изливања великих река. Ибар и Западна Морава су стабилни. Тамо где имамо регулисане системе ту немамо проблема, али је зато ситуација компликована код бујичних водотокова на које се минулих 20 година није обраћала пажња, а ту су изграђена и насеља и индустријски и пољопривредни објекти.


Највећу штету бујице су направиле у приградским насељима Сирча, Адрани, Грдица, Рибница, Ковачи, Јовац, Жича, у Матарушкој Бањи, селима Чукујевац, Годачица, Рочевићи, Дракчићи, Милавчићи, Витановац... Према још незваничним подацима, у краљевачком крају је више од три стотине домаћинстава буквално под водом. Осим на стамбеним, бујичне речице и потоци, као и атмосферске воде, направили су и огромну штету на помоћним и пољопривредним објектима, баштама, воћњацима, пластеницима, ораницама, механизацији…
 15:43 - ОВАКО НЕШТО НЕ ПАМТЕ НИ НАЈСТАРИЈИ МЕШТАНИ

- Овако нешто ни најстарији мештани не памте. За само неколико сати због огромне количине воде која се сјурила са оближњег Котленика готово је цело село под водом. Штета је сигурно велика, незапамћена! Најгоре је што најављују нове падавине. Пред нама је готово сигурно још једна бесана ноћ – каже Младен Васиљевић, председник Месне заједнице Сирча, додајући да се због бујице урушио један мост на локалном путу у овом селу.

Слична ситуација је и у Грдици где је набујали поток Чађавац продро чак и у овдашње приватно предузеће, као и у оближњим Адранима. Дворишта су потпуно под водом, а мештани из приземља својих кућа покушавају да спасу оно што се спасити може.


Адрани, фото Г.Шљивић

- У једном тренутку било је око пола метра воде у кући. Страдала је углавном бела техника, а нешто смо успели да однесемо на спрат. Колика је штета нећемо знати док се вода не повуче, али ће бити потребна армија људи да се све ово раскрчи и санира – немоћно ширећи руке причају мештани Адрана.Становници Рибнице и Ковача такође избацују воду из својих домова и дворишта. У Гледићком крају бујица је однела два приступна моста, један у Богутовцу, иста слика и у Витановцу, Чукојевцу, Годачици...

15:44 - СЕЋАЊЕ НА 2014. ГОДИНУ

- Све подсећа на 2014. годину. Бујица је оштетила чак и беонску конструкцију новосаграђеног моста на локалном путу – јављају нам мештани Годачице.

Према речима градоначелника Краљева др Предрага Терзића, команданта Градског штаба за ванредне ситуације, све градске службе и припадници Сектора за ванредне ситуације налазе се на терену у угроженим подручјима.

- На терену је девет екипа Сектора са механизацијом и пумпама и имамо још пет додатних пумпи „Водовода“. Комплетна механизација овдашњих јавних и комуналних предузећа је такође на терену. Радићемо даноноћно! Неколико локалних саобраћајница је такође оштећено, а појављују се и клизишта – рапортира за „Новости“ градоначелник Терзић. - Све се решава по приоритетима, а наше екипе ће помагати грађанима да санирају последице елементарне непогоде. Џакови са песком се припремају у предузећу „Западна Морава“ и потом се транспортују где је то неопходно.
16:06 - ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У НОВОМ ПАЗАРУ
На територији града Новог Пазара проглашена је ванредна ситуација због високог водостаја реке Рашке, одлучио је градски Штаб за ванредне ситуације после обиласка терена на коме су ангажоване све екипе и механизација.

Оцењујући да је водостај реке Рашке највећи још од поплаве 1979. градоначелник Нихат Бишевац казао је да су лева и десна обала реке Рашке угрожене и да су све екипе на терену.

"Све машине јавних предузећа и приватника су ангажоване, дежурају, нарочито поред мостова. Захваљујем се свим приватницима који су се ангажовали како би заштитили имовину наших грађана, а ми ћемо се потрудити да санирамо насталу штету”, рекао је Бишевац додајући да је распоређено 750 врећа са песком.

Прерађене воде исправне за пиће још увек има у довољној мери.16:14 - ШАЋИРОВИЋ: ТРИ РЕКЕ ИМАЛЕ ПОВЕЋАН ВОДОСТАЈ

Директор “Дирекције за израдњу”, Мујо Шаћировић казао је да су јутрос три реке имале повећан водостај и да су се излиле, посебно реке Трнава и Јошаница и то у деловима који су стандардно на удару претходних година.

“Интезивно радимо и надамо се да ће ове године почети са корићењем Бањске и Трнавске реке. Река Рашка је имала најозбиљнија изливања углавном изазвана људским фактором. Тренутно нема веће материјалне штете. Ради се процена даљих радова на одбрани, али размишљамо и о санацији", рекао је он.

Директор Завода за јавно здравље у Новом Пазару, др Шефадил Спахић рекао је да су преузете све мере предвиђене у оваквој ситуацији.

“Извршили смо ванредни епидемиолошки надзор и константовано да је ситуација нестабилна из разлога што је дошло до изливања фекалија. Апелујемо на грађане да предузму све мере за одржавање личне хигијене. Вода за пиће је бактериолошки и хемијски исправна. Када дође до чишћења улица, наше екипе су у приправности и извршиће дезинфекцију”, рекао је др Спахић, саопштио је градски Штаб.
 16:58 - СТРАДАЛА ПОВРАТНИЧКА СЕЛА (ФОТО)
Јако невреме праћено градом и јаком кишом погодило је у недељу и понедељак ујутру села у Осојанској долини односно у повратничким срединама у Метохији.

Према речима повратника, највише су страдали усеви у селима Жач и Шаљиновица.Фотографије: Д. З.


- Имам четрдесет година али не памтим да је било невремена у Жачу као што је било. Град је уништио сва бела жита, почевши од пшенице, јечма, кукуруза, остали смо булквално без ичега. Вода је носила све пред собом, водена бујица је однела пластенике, повреће, кромпир, сав зелениш нема нигде ничега а чак нема ни траве на ливадама – истиче један од повратника Вељко Коматовић, напомињући да је срећа у овој несрећи што објекти и покретна имовина у овом невремену нису страдали.


Иначе, очекује се да ће се штета на пољопривредним усевима тек проценити али се повратници надају обештећењу јер како истичу бројни наши саговорници, у супротном неће моћи да преживе, поготову што је већини њих пољопривреда основ егзистенције.(Д. З.)
17:40 - МАРИЋ: ЕВАКУИСАНО 159 ОСОБА

Помоћник министра унутрашњих послова и начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић изјавио је данас да се вода у местима у којима је дошло до плављења домаћинстава, услед обилних падавина које су проузроковале изливање бујичних потока и мањих река, полако и постепено повлачи.

„Ситуација се у свим овим местима смирује, вода се полако и постепено повлачи, а сада следи посао црпљења воде и стварања услова да се људи врате кућама, што је на локалним самоуправама и припадницима Сектора за ванредне ситуације“, рекао је Марић и додао да је до сада евакуисано 159 особа, углавном из превентивних разлога.

Марић је истакао да у овим бујичним поплавама, на срећу, није било повређених и страдалих.

„У току ноћи дошло је до велике количине падавина, у неким местима од 80 до 100 литара кише по квадратном метру. Зато је на територији централне и западне Србије, у девет општина и градова, проглашена ванредна ситуација“, рекао је Марић. 17:43 - МАРИЋ: НИЈЕ РЕЧ О ЦИКЛОНУ

Начелник СВС Предраг Марић објаснио је да се није радило о циклону, већ великој количини падавина које су изазвале изливање малих речица и потока, што је проузроковало одроне и плављења дворишта и подрума кућа.

„Све екипе Сектора за ванредне ситуације су од раног јутра на терену. Ангажовано је седам специјалистичких тимова за спасавање и рад на води, а у погођеним местима и све расположиве снаге Сектора за ванредне ситуације“, рекао је Марић.

Он је истакао да се према најавама Републичког хидрометеоролошког завода до петка очекују нове количине падавина у угроженим местима, због чега ће припадници Сектора за ванредне ситуације остати у потпуној приправности и настављају даљи рад, како би се живот у тим местима нормализовао.

Ванредна ситуација проглашена је на територији града Краљева и општина Кнић, Ариље, Лучани, затим у Врњачкој Бањи, Тутину, Трстенику, Новом Пазару и Сремској Митровици.
18:07 - ПОПЛАВЕ ЗБОГ ИЗЛИВАЊА БУЈИЧНИХ ПОТОКА У ГОРЊЕМ МИЛАНОВЦУ

У Горњем Милановцу је због обилне кише дошло до изливања бујичних потока који су поплавили неколико кућа, а најтежа ситуација је у Улици Николе Луњевице у којој је у току евакуација четворочлане породице.

Како је агенцији Бета речено у Општинском штабу за ванредне ситуације, у кућу угрожене породице продрла је вода висине 20 центиметара. Штаб за ванредне ситуације у Горњем Милановцу је апеловао на све грађане да редовно одржавају одводне канале поред својих кућа и имања, како би обезбедили услове да вода несметано отиче.18:12 - ОБИЛНА КИША У ПИРОТУ

Невреме праћено грмљавином и обилном кишом захватило је подручје Пирота данас око 16.40 часова, али по првим информацијама Градског штаба за ванредне ситуације, за сада нема опасности од поплава.

После олује која је трајала дуже од пола сата на улицама и градским трговима било је доста воде.

Координатор Градског штаба за ванредне ситуације Сретен Савов рекао је агенцији Бета да су екипе на терену и обилазе сва градска и приградска насеља и да засад нема опасности од изливања Нишаве, Расничке реке, Бистрице и канала Рогоз.

"Свим председницима месних заједница смо упутили обавештење да у случају опасности од невремена и поплава одмах обавесте Штаб како бисмо реаговали. На време смо очистили корита Бистрице и Костурске реке, као притока Нишаве, а у циљу превентиве прошле године смо почели и реконструкцију канала Рогоз који пролази кроз истоимено насеље", рекао је Савов.

Он је додао да су екипе Градског штаба за ванредне ситуације и даље у приправности јер по његовим речима, опасност од поплава још није прошла.
19:07 - ПОМОРАВЉЕ: РЕКЕ НАДОШЛЕ, АЛИ СУ СВЕ У КОРИТИМА

На свим рекама у Поморавском округу, укључујући и највећу српску реку Велику Мораву, водостај је у порасту, али све реке су у коритима и не прети опасност од изливања, речено је Танјугу у општинским штабовима за елементране непогоде.

Велика Морава носи велике количине отпада, пластичне боце, канте, гране, пањеве...

У коритима су Црница, Ресава, Белица и Лугомир, речице које су у мају 2014. године Параћину, Свилајнцу и Јагодини, донеле катастрофалне поплаве.

Мутном Белицом, у делу тока кроз град Јагодину, безбрижно пливају патке.

У општинским штабовима напомињу да су у стању приправности све службе за борбу против поплава и за евентулану евакуацију људи и стоке. 19:52 - ПОПЛАВЉЕНА ИБАРСКА МАГИСТРАЛА КОД СЕЛА АДРАНИ (ВИДЕО)

Због обилних падавина, Ибарска магистрала код села Адрани је потопљена.

Погледајте како је то изгледало:

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=fVWDjcUK25Y" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=fVWDjcUK25Y</a>20:17 - ВАНРЕДНО НА ДЕЛУ ТЕРИТОРИЈЕ ОПШТИНЕ ПАРАЋИН

Штаб за ванредне ситуације општине Параћин прогласио је ванредну ситуацију на делу територије те општине – на подручју месних заједница Својново и Поточац, где су бујичне воде услед обилних падавина протекле ноћи изазвале знатне штете на инфраструктури и објектима у приватном власништву.

- Одлука је донета да би се санирале последице невремена и спречиле нове ако буде обилних киша и наредних дана, а екипе које отклањају последице већ су на терену, рекао је председник општине Параћин, уједно и командант Штаба за ванредне ситуације, Саша Пауновић.

Он је казао да има тешких оштећења на неким локалним путним правцима и улицама на подручју Својнова и Поточца и штете у домаћинствима на објектима. Кад је реч о самом граду, у овом тренутку нема опасности од великих водотокова као што су Црница и Грза, али и даље траје упозорење ЈВП “Србијаводе” и Штаба за ванредне ситуације на нивоу Поморавског округа и проглашена је одбрана од поплава на територији целе Србије.

Он је истакао да приправност и даље траје, односно да службе прате ситуацију на осталим водотоковима у општини, јер "ако буде великих падавина и наредних неколико дана, могући су проблеми и у другим месним заједницама".


"Овог тренутка отклонићемо последице поплаве на територији Својнова и Поточца и потрудићемо се санирамо евентуално уочене проблеме на водотоковима мањег реда, да предупредимо оно што је могуће предупредити. Међутим, ту и не постоји могућност неке посебне превентиве у случају великих киша већ само у тренутку евентуалног проблема ми ћемо бити на терену да помогнемо људима да не дође до неке велике штете на приватној имовини и да смањимо штету на инфраструктури", упозорава Пауновић, наводећи шта ће предузети повереници месних заједница и јавна предузећа која се баве овим послом.

(З. РАШИЋ)21:50 - ДМИТРОВИЋ: ПРЕДАХ, ДОК ПУМПЕ РАДЕ

Међу људима који се боре са поплавама у Краљеву се налази и бивши српски фудбалер Бобан Дмитровић. Он је на свом Инстаграм профилу објавио и фотографију.


- Предах. Док пумпе раде - написао је бивши дефанзивац Рада, Штурма, чачанског Борца и краљевачке Слоге.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=3xe6sJ9o20E" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=3xe6sJ9o20E</a>


(вечерње НОВОСТИ)


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12561Погледај профил
« Одговор #60 послато: Јун 23, 2019, 22:44:58 »

Почетком јуна, у порукама испред ове, сам писала о поплавама, које су задесиле Србију....и ево истог месеца, након неколико дана узастопних падавина, цела Србија је у тоталном колапсу. Чини ми се да Београд никада није изгледао тужније и јадније. У многоме су допринеле ове незналице које су на челу Града. Иако су временске прогнозе указале на време да ће Београд и Србију током целог јуна пратити падавине, они су кренули у РЕКОНСТРУКЦИЈЕ многих градских улица. Ево само једна слика, како су те улице изгледале пре ових падавина.


Не смем ни да замислим како оне сада изгледају, када је пала оволика количина кише. Блато је блокирало многе канализационе сливнике и зато су неке градске улице поплављене. Ни у време већих количина падавина нису биле у оваквом стању. ШТА РЕЋИ!!!

***

НЕВРЕМЕ У СРБИЈИ
ПОТОПЉЕНИ АУТОМОБИЛИ, ВОДА УЛАЗИ У ЗГРАДЕ:

Најављено невреме стигло је у Војводину, у Београду већ више од једног сата пада јака киша и грми, а у наредних сат времена, како су најавили метеоролози, очекује се на подручју западне Србије, Шумадије и доњег Подриња.

На југу Баната пао је град величине тениске лопте.

Како је објавила Војводина Метео, око 16 сати пао је град у местима Јаношик, у Банату, као и у Иланџи и Новом Козјаку, а очекује се да ће се преместити на подручје западне и централне Србије.

Невреме је захватило и Чачак, Горњи Милановац, Крагујевац, а јака киша је и у Београду.


У појединим деловима Крагујевца већ су настале бујице на улицама.

У Штабу за ванредне ситуације Општине Горњи Милановац навели су да се град сручио и у селима Прањани и Каменица, јавља РТС.

Невреме је захватило и део територије Града Чачка, па је град величине тениске лоптице забележен и у селу Горња Горевница.

РХМЗ је упозорио да се очекују јаки пљускови локално са количином падавина од 20 до 40 мм, понегде и више, грмљавином и кратокрајном појавом града. Ова облачност споро ће се премештати ка североистоку.

Нестабилно време са локалном појавом обилних пљускова са грмљавином, кратоктајним градом и олујним ветром задржаће се до уторка, 25. јуна

Нови Београд, Јуруја Гагарина


НА ЈЕДОМ ДЕЛУ АУТО-ПУТ НА НОВОМ БЕОГРАДУ ПОПЛАВЉЕН

Због обилне кише која је данас после подне пала у Београду, део ауто-пута на Новом Београду је поплављен, а аутомобили се отежано крећу или стоје због висине воде.

Због јаких пљускова прилази Београду су готово скроз закрчени, па су колоне аутомобила дугачке по неколико километара.ОТЕЖАН САОБРАЋАЈ У НЕКИМ ДЕЛОВИМА БЕОГРАДА

Саобраћај се у одређеним деловима Београда, због невремена које је захватило град, одвија "врло отежано", поготово код Арене и куле Генкс на Новом Београду, речено је Агенцији Бета у МУП-у.

Невреме праћено јаком кишом и грмљавином, захватило је Београд, а због јаке кише која је падала готово сат поједини делови саобраћајница су били под водом.

Београд, ЦвијићеваКИША ОТЕЖАВА САОБРАЋАЈ НА ПУТЕВИМА ШИРОМ СРБИЈЕ

Јака киша, понегде праћена градом и ове вечери отежава саобраћај на многим путевима широм земље, саопштио је АМСС, саветујући возаче да по јаком пљуску зауставе возило на првом безбедном проширењу и сачекају да падавине престану.

Сланачки пут / Фото Н. Скендерија

Због оштећења на коловозу које је настало услед олујног невремена и обилних падавина саобраћај се на делу магистралног пута Краљево-Крагујевац, у дужини око 50 метара између Равног Гаја и Витановца, код места Милавчићи одвија десном коловозном траком, наизменичним пропуштањем возила, према постављеној саобраћајној сигнализацији.


Према последњим информацијама "Путева Србије" на наплатним станицама нема задржавања.

На путничким терминалима возила на прелазу Хоргош 2, на излазу из земље, чекају 60 минута, а на прелазу Котроман, и на излазу и на улазу у земљу, 30 минута.
ПОНЕГДЕ У БЕОГРАДУ И ОКО 60 ЛИТАРА КИШЕ ЗА САТ И ПО

У појединим деловима Београда пало је данас по подне око 60 литара кише за само сат и по, речено је у Републичком хидрометеоролошком заводу (РХМЗ).

Од 1. до 23. јуна пало је више од 100 литара кише по квадратном метру у Београду, чиме је премашена просечна количина падавина за месец јун, која износи 85 литара.

Падавине су биле неуједначене и на левој обали Дунава, односно у Борчи, Котежу... пало је више од 50 литара по метру квадратном, а мештани су пријавили да је вода продрла и у куће.

Нови Београд


Према тренутним подацима са којима располаже РХМЗ, на Макишу је пало око 60 литара кише, док је у другим деловима, попут Бањице, пало свега неколико литара.

Местимично је падао град, али веома слабог интензитета и није починио никакву материјалну штету, наводе у РХМЗ.

У наставку вечери очекује се наставак падавина ниског интензитета, истичу у Заводу.ЗАСЕДАО ГРАДСКИ ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ У НОВОМ САДУ

Градски штаб за ванредне ситуације у Новом Саду одржао је данас састанак на којем је констатовано да су надлежне службе Града Новог Сада предузеле потребне превентивне мере да одговоре на изазове које носе велике падавине, да су у приправности и оспособљене су за реаговање у ванредним ситуацијама.

На састанку којим је председавао члан Градског већа за комуналне послове Владимир Стојковић, посебно је наглашено да се обрати пажња на спречавање могућих појава "урбаних поплава" у насељеним местима, бујица, појаве одрона и могуће активирање клизишта.

Такође је констатовано да ове године није било већих проблема изазваних обилним падавинама, да Град Нови Сад има довољно неопходне опреме за одбрану од унутрашњих вода и да су бујични потоци прочишћени улагањем великих средстава из буџета Града у претходном периоду, у превентивне сврхе.

Апеловано је на грађане да не одлажу отпад у потоцима и одводним каналима, јер на тај начин угрожавају јавни систем одбране од вода.

У саопштењу се наводи да су се чланови Штаба упознали са упозорењем РХМЗ на јаке пљускове, грмљавине, локалну појаву града и олујни ветар за подручје Србије, за период од 23. до 25. јуна 2019. које гласи.


У Војводини се после подне, вечерас и у току ноћи и у осталим крајевима очекује нестабилно са пљусковима и грмљавином, који ће бити интензивнији у северним, западним и централним деловима земље, као и на територији града Београда.

Очекују се и временске непогоде, од 20 до 40 литара кише у кратком временском периоду, локално и више, град и олујни ветар.

У саопштењу Града додаје се да је контакт телефон Оперативног центра за ванредне ситуације 1985, на који сви грађани који имају проблем, настао услед неповољних временских услова могу да се јаве.

Град у Зајечару / Фото Марија ГлигоријевићВЕЛИКА ШТЕТА БЛИЗУ РАВНЕ ГОРЕ

У СЕЛИМА Дружетићи, Каменица и Прањани, сва три близу Равне Горе у општини Горњи Милановац, јак град је између 14,30 и 15,30 часова причинио велике штете, нарочито на воћним засадима који су убрзо стизали за брање. Местимично, увелико је оштетио и усеве. Локални штаб за ванредне ситуације, којим командује председник општине Дејан Ковачевић, процене и износ укупне штете имаће после обиласка свих оштећених имања.

У тим местима, падале су градљике величине кокошјег јајета. Полусатно невреме праћено градом, али мањих размера, од 15 часова захватило је и неколико других села у милановачком атару, на крају и сам Милановац. До овог извештавања, нема извештаја о већим штетама на пољопривредним културама, ни на грађевинама, осим на ионако старим, оронулим објектима.

М. Б.НЕВРЕМЕ У ПОМОРАВЉУ, ЦЕНТРОМ ДЕСПОТОВЦА ТЕЧЕ РЕКА

Невреме, праћено јаком кишом помешаном са ситним градом, грмљевином и муњама, задесило је у недељу вече делове Поморавскопг округа, а највише Деспотовац, делове Ћуприје и Јагодине.

Главом улицом Деспотовца тече река, а вода је ушла у подруме десетине кућа, изјавио је један мештанин Деспотовца, који покушава да спречи долазак велике количине воде са железничке пруге у двориште његове куће.

На државном путу Другог реда, Деспотовац - Ћуприја много је воде, а бујица са околних њива, које су готово све под водом, на пут су местимично нанеле велику количину земље, муља и камења.


(Вечерње НОВОСТИ)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12561Погледај профил
« Одговор #61 послато: Јун 23, 2020, 02:45:26 »

Почетком јуна, у порукама испред ове, сам писала о поплавама, које су задесиле Србију....и ево истог месеца, након неколико дана узастопних падавина, цела Србија је у тоталном колапсу. Чини ми се да Београд никада није изгледао тужније и јадније. У многоме су допринеле ове незналице које су на челу Града. Иако су временске прогнозе указале на време да ће Београд и Србију током целог јуна пратити падавине, они су кренули у РЕКОНСТРУКЦИЈЕ многих градских улица. Ево само једна слика, како су те улице изгледале пре ових падавина.


Не смем ни да замислим како оне сада изгледају, када је пала оволика количина кише. Блато је блокирало многе канализационе сливнике и зато су неке градске улице поплављене. Ни у време већих количина падавина нису биле у оваквом стању. ШТА РЕЋИ!!!


НЕВЕРОВАТНО! Након годину дана ИСТА слика. Кише лију, уводи се ванредна ситуација,....Београдске улице раскопане Превртање очима

ЧЕТИРИ ОПШТИНЕ ПРОГЛАСИЛЕ ВАНРЕДНУ СИТУАЦИЈУ:
 Расту водостаји река, код Осечине поплављено 150 кућа,
жандармерија спремна за евакуацију, народ на ногама


Због великих падавина расте ниво река у западној Србији. На горњем току Западне Мораве и на Колубари очекује се већи пораст. Поподне се код Осечине излио Јадар и поплавио око 150 кућа и неколико привредних објеката. Проглашена је ванредна ситуација у Осечини, Крупњу, Лозници и Љубовији где је тренутно најкритичније јер је Љубовиђа поплавила центар варошице. У прекиду је саобраћај на више регионалних путева.

Становништву у сливу Јадра наређено је да изместе намештај и технику из приземних делова кућа јер се из правца Крупња и Осечине очекује велики поплавни талас.

Након консултација са начелником Сектора за ванредне ситуације Предрагом Марићем, министар полиције Небојша Стефановић упутио је додатне снаге СВС-а и припаднике Жандармерије у општину Осечина, како би помогли грађанима чије су куће угрожене услед изливања реке Јадар.

До изливања је дошло услед бујичних поплава, које су последица већих падавина у претходна 24 сата.

Припадници СВС-а, заједно са представницима локалне самоуправе и Општинског штаба за ванредне ситуације, прате дешавања на терену и спремни су да реагују и у случају потребе за евакуацијом становништва, саопштио је МУП.КРИТИЧНО У ОСЕЧИНИ ЗБОГ ИЗЛИВАЊА ЈАДРА


Због изливања Јадра, варошица Осечина је под водом, а већи део је без струје. На територији Осечине проглашена је ванредна одбрана од поплава. Жандармерија и екипе Сектора за ванредне ситуације МУП Србије стигле су у Осечину, како би помогли грађанима чије су куће угрожене због изливања реке Јадар.

У Осечини је поплављено више од 150 кућа, као и магистрални пут за Лозницу, на ком је саобраћај извесно време био у прекиду, док је правац за Ваљево проходан. Под водом су биле и саобраћајнице према Пецкој и Љубовији.

Због обилне кише у понедељак на подручју града Ваљева уведена је редовна одбрана од поплава и све службе су у приправности. Све реке су у порасту, али у понедељак увече ситуација је била стабилна и није било значајнијег изливања и опасности од поплава, саопштено је из кабинета градоначелника Ваљева.

Због значајног пораста нивоа реке Обнице, подигнут је водостај Колубаре током поподнева у понедељак. На реци Колубари још има пуно простора у великом кориту и за сада нема опасности од изливања. Обница се излила на неколико места, на речним кривинама, поплавила је помоћне објекте, док су куће и житељи за сада безбедни.

Због обилних падавина, у Бањи Бадањи код Лознице излила се река Церница и угрозила рад тог лечилишта.

Поред Цернице, излило се још неколико мањих река, Жеравија, Штира, Трбушница, које су поплавиле оранице, као и дворишта неколико домаћинстава, али вода није ушла у куће.

У делу општине Коцељева у 13 сати проглашена је ванредна ситуација због изливања реке Тамнаве и њене притоке Козарице.

Најатежа стиуација је и доњем Црниљеву и селу Каменица.


Очекују се обилне падавине наредних дана

После неколико дана неизвесности због пораста водостаја Тамиша, очекује се да ниво те реке опадне. Међутим, и даље је на снази ванредна одбрана од поплава на више од 60 километара насипа.

РХМЗ упозорава да ће на сливовима Колубаре и Јадра са притокама, Скрапежу, Ђетињи, Моравици, Бјелици, као и на горњем току Западне Мораве данас и сутра бити у већем порасту са превазилажењем упозоравајућих нивоа.

На Јасеници и Кубршници очекује се достизање упозоравајућих нивоа.

Данас се изнад већег дела Србије, као и у појединим деловима Београда, очекује да падне и четрдесет литара за 24 часа, а у западној Србији и више од 60 литара.

Сутра се обилне падавине очекују у централним и јужним пределима.

Црвениметеоаларм на снази је за територију Западне Србије, а у остатку Србије важе наранџасти и жути метеоаларм.


Фото Колубарске.рс


(Novosti online/ Б. П.)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Странице: 1 [2]   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!