Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/ndanilo/webapps/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
Храна у Србији (ни)ЈЕ исправна: млеко, месо и остало
forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Октобар 23, 2020, 03:52:18


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Храна у Србији (ни)ЈЕ исправна: млеко, месо и остало  (Прочитано 22097 пута)
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« послато: Децембар 02, 2012, 05:51:44 »

Šta sa zatrovanim kukuruzom
Izvor: Dnevnik

Novi Sad -- Nadležni u Ministarstvu poljoprivrede još nisu potvrdili ni demantovali zatrovanost kukuruza.Ne zna se ni šta će se uraditi sa 70 odsto roda kukurza ako se potvrdi da je kontaminiran.

Da nam je kukuruz zatrovan šuškalo se kada smo ga skidali s njiva, a sada je to javno izreklo i preduzeće za kontrolu kvaliteta „SGS Srbija”. Naime, direktor tog preduzeća Marinko Ukropina izjavio je da je najveći deo ovogodišnjeg roda kukuruza u Srbiji, više od 70 odsto, kontaminiran i u sebi sadrži otrovne materije.

On je kazao da je u njihovim laboratorijama utvrđeno prisustvo aflatoksinima u kukuruzu, najkancerogenijeg poznatog jedinjenja koje se može naći u hrani za ljude i životinje.

Na glavno pitanje šta ćemo da radimo sa tim kukuruzom i da li postoji opasnost da građani preko hrane ili mleka dođu u dodir sa otrovnim materijama koje su kancerogene, još niko od nadležnih nije odgovorio.

Ukropina je naveo da deo kontaminiranog kukuruza koji ispunjava uslove kvaliteta za stočnu hranu može da se upotrebi u smešama za stočnu hranu, a preostali deo može se usmeriti na proizvodnju bioetanola ili skroba.

Ministarstvo poljoprivrede, od kojeg se očekivalo da kaže da li je zaista zdrava ostala tek trećina kukuruza sa srpskih njiva i šta je po tom pitanju preduzelo, nije se oglasilo tim povodom. Njegovi predstavnici juče su „Dnevniku” rekli da pripremaju saopštenje ali ga nisu sastavili do zaključenja tog broja.

Inače, u međuvremenu stiglo je saopštenje iz Ministarstva poljopirvrede u kome se kaže da "granični fitosanitarni inspektori kontrolišu sve pošiljke kukuruza iz inostranstva na prisustvo mikotoksina i tokom ove godine nije bilo zaraženih aflatoksinom".

U istom saopštenju piše i da "propisi nalažu da svaki subjekt u poslovanju sa hranom, koji koristi biljna hraniva među kojima je i kukuruz, mora da ima uspostavljen sistem samokontrole na prisutvo određenih parametara, među kojima je i aflatoksin".

Međutim, da ima razloga za brigu, ali ne i za paniku, za „Dnevnik” je izjavio direktor udruženja „Žita Srbije” Vukosav Saković. Uz objašnjenje da su neki od aflatoksina kancerogeni, u slučaju da se duže upotrebljavaju u ishrani životinja i ljudi, on ističe da je stvar je u dobroj kontroli. Kako kaže, pojava aflatoksina je ovog puta regionalna – bilo ga je u Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj, pa evo i kod nas.

"To će svakako izazvati probleme, s jedne strane u izvozu, jer će on biti manji od očekivanog s obzirom na to da je kontrola na aflatoksine uobičajena u spoljnotrgovinskoj razmeni. Ozbiljniji je, međutim, problem što se taj kukuruz troši kod nas. Sada je najvažnije da zaraženi kukuruz ne bude korišćen za stočnu hranu i da se time spreči negativan uticaj aflatoksina na potrošače. Osim stočne hrane, treba kontrolisati i namirnice koje se dobijaju od mesa i mleka", upozorava Saković, navodeći da su se, recimo, ovog proleća pojavili aflatoksini u mleku u Sloveniji, prošle godine u mlevenoj paprici u Mađarskoj, a redovno se pojavljuju u Kini, Indiji..

Zaraženost se meri u mikrogramima po kilogramu i postoji tolerancija, to jest zna se koliko je dozvoljeno tih jedinica u stočnoj hrani. To nije isto za sve vrste stoke, pa su, na primer, najotpornije koze i ovce, a najopasniji je ovaj toksin kod krava muzara jer se lako prenosi na mleko. Ali, ako je njegovo prisustvo ispod granice – to nije opasnost, naglašava Saković, piše Dnevnik.

"Valja imati na umu da podatatak o tih 75 odsto kontaminiranosti daje jedna kontrolna kuća koja to gleda po broju uzoraka koje je obavila, a ne po stepenu zaraženosti i preračunavanja na ukupnu količinu kukuruza. Definitivno će se pojaviti deo kukuruza koji će morati da se uništi, tamo gde zaraženost bude takva gde se ni mešanjem sa zdravom robom ne može oboriti ispod dozvoljene količine, ali veliki deo će biti iskorišćen jer mešanjem s kukuruzom koji nije zaražen, sa pšenicom, sa sačmom, taj će se procenat u stočnoj hrani spustiti na granice dozvoljenog, a takva se hrana koristi" – ukazuje naš sagovornik.

On napominje i da je kukuruz u silosima već iskontrolisan. Znalo se i ranije, veli, da postoji mogućnost kontaminacije pa su svi proveravali čime i kakvim kukuruzom raspolažu. Međutim, problem je žuto zrno koje je u koševima jer ono neće biti kontrolisano dok ne stigne u neki od silosa.

"Kukuruz koji se troši na seoskom domaćinstvu i farmama nije pod striktnom kontrolom. Poljoprivrednici bi trebalo da budu svesni posledica jer, ukoliko ne budu vodili računa, mogu negativno uticati na svoje zdravlje i zdravlje onih koji koriste njihove proizvode. Inače, već postoji način za smanjenje prenosa toksina preko stočne hrane na meso i mleko nekim blokatorima, i to ozbiljni proizvođači znaju. Oni dodaju te blokatore u koncentrate", kaže Saković.

Moglo se reagovati ranije

"Ova zaraza se pojavila još na njivama, to se naknadno utvrdilo, ali da je neko od instituta ili poljoprivrednih stanica poslao signal, na vreme se moglo reagovati. Bilo je moguće razdvojiti zdravo od zraženog za vreme berbe i u toku skladištenja i tada bi šteta bila manja" – kaže Vukosav Saković.

Pomenimo, kod kukuruza ćemo imati rod oko 3,5 miliona tona, što je oko 45 odsto manje nego lane. Vojislav Stanković iz Privredne komore Srbije za Dnevnik kaže da su prenete zalihe značajne pa ćemo u ovoj godini imati više od dva miliona tona te robe u izvozu.

"Ukoliko ti toksini nisu opasni po zdravlje, i stanovništva i životonja, i ukoliko se ne prenose na organizam, ne akumuliraju se u mesu i proizvodima, ovogodišnji rod će pokriti i potrebe domaćeg tržišta i, s prenetim zalihama, izvoz", poručuje on.

Po Ukropininim rečima, kontaminaciju kukuruza izazvala je suša, a na osnovu ispitanih uzoraka može se zaključiti da je svega 32 odsto ovogodišnjeg roda bezbedno za ljudsku upotrebu. On je rekao da su rezultati ispitivanja, koje je inače sprovedeno na 375 uzoraka, proveravani i u drugim laboratorijama u njihovoj mreži.

"Podatak ima statističku težinu i reprezent je stanja celokupnog roda kukuruza po pitanju kontaminacije aflatoksinima i ukazuje na to da odgovornim upravljanjem možemo zaštititi najosetljivije kategorije. Svakako, prioritetan je monitoring svih uskladištenih količina" , naveo je Ukropina, dodajući da se deo kontaminiranog kukuruza koji ispunjava uslove kvaliteta za stočnu hranu može upotrebiti u smešama za stočnu hranu, a preostali deo može se usmeriti na proizvodnju bioetanola ili skroba.

Inače, SGS je vodeća svetska kompanija za kontrolu, verifikaciju, ispitivanje i certifikaciju. Priznati su kao globalni reper za kvalitet i integritet. Sa više od 70.000 zaposlenih, posluju u vidu mreže sa preko 1.350 predstavništava i laboratorija širom sveta, piše na njihovom sajtu.

Цитат
Otkrili nas Italijani

Prva upozorenja na sadržaj aflatoksina u našem kukuruzu stigla su preko portala Evropske unije RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed), koji je 10. oktobra objavio informaciju o odbijanju pošiljke srpskog kukuruza u Italiji, navode u firmi SGS.

Dodaju da je dužnost te kompanije, kao socijalno odgovorne, da prikupljene podatke prezentuje javnosti s ciljem da se preduzmu odgovarajući koraci i zaštiti zdravlje ljudi, te da ubuduće na vreme reagujemo.
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2012&mm=12&dd=01&nav_id=665120


Шокантна вест,још ако је истинита,обрали смо бостан.Верујем да не постоји особа која не користи било шта од наведеног.Престати јести све,једини спас,нема нам друге.
Сачувана

moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #1 послато: Децембар 06, 2012, 00:18:11 »

Afera kukuruz: Odgovor se još čeka
Izvor: B92, agencije

Beograd -- O zatrovanosti srpskog kukuruza priča se danima, stižu potpuno oprečne informacije, a konkretnih odgovora još nema. Ministarstvo kaže stići će "blagovremeno".

I dok stručnjaci tvrde da ne treba dizati paniku, privrednici se plaše štete koja sledi - bilo zbog toga što je kukuruz zaista otrovan, bilo zbog dezinformacija.

Zbog suše i opasnih materija, kukuruza će možda biti samo za domaće potrebe. A najnovija afera sa zaraženim kukuruzom doneće nam finansijsku štetu od oko 46 miliona evra, upozoravaju ekonomisti.

Međutim, ima i onih koji tvrde da je priča o zaraženom domaćem kukuruzu ishitrena i da je bez preciznih podataka plasirana u javnost i time je nanata velika šteta domaćim izvoznicima.

Drugi pak postavljaju pitanje da li je kukuruz koji su Italijani dobili zaisita naš kukuruz.

Mediji su krajem prošle sedmice preneli informaciju da je u laboratorijama preduzeća za kontrolu kvaliteta "SGS Srbija" iz Beograda utvrđeno prisustvo aflatoksina i da je na osnovu pregledanih 375 uzoraka kukuruza, utvrđeno da je svega trećina ovogodišnjeg roda bezbedno za ljudsku upotrebu.

"SGS Srbija" kasnije je demantovalo tu informaciju, tvrdeći da je u pojedinim medijima pogrešno interpretirana informacija o stepenu zaraženosti ovogodišnjeg roda kukuruza aflatoksinom i istaklo da je skoro 60 odsto ispitanog kukuruza upotrebljivo.

Tim povodom oglasilo se i Ministarstvo poljoprivrede koje je saopštilo da nadležni granični fitosanitarni inspektori kontrolišu sve pošiljke kukuruza iz inostranstva na prisustvo mikotoksina i tokom ove godine nije bilo pošiljaka zaraženih aflatoksinom. Iz resornog ministarstva su obećali da će javnost će o svemu biti blagovremeno obaveštena.

A javnost svakako zaslužuje da zna istinu.
Kukuruz možda i nije bio naš?

"Najnovija afera sa zaraženim kukuruzom doneće nam finansijsku štetu od oko 46 miliona evra, ali što je još važnije - narušiće imidž našeg kukuruza u svetu", rekao je direktor udruženja "Žita Srbije" Vukosav Saković.

"Ispitani kukuruz nije reprezentativni uzorak, a isti problem sa pojavom aflatoksina imaju i zemlje u okruženju - Hrvatska, Mađarska, Rumunija i Bugarska, ali "kod njih nije bilo ovakvih vesti", naglasio je on.

U Italiji je zabeležen takav slučaj kod jednog broda sa kukuruzom koji je isporučila Hrvatska, a koji je deklarisan kao srpski kukuruz, odnosno zabeleženo je da je "hrvatska firma kupila (kukuruz) kod nas, preprodala u Hrvatskoj", rekao je Saković, uz opasku da "taj kukuruz nije vraćen Srbiji, pa ostaje pitanje - da li je bio naš ili ne".

Do sada je izvezeno oko 400.000 tona kukuruza, a manje od dva odsto kukuruza namenjenog izvozu nije prošlo kontrole, koje su najoštrije i nadetaljnije, istakao je Saković.

"Ovakva negativna reklama je zadnje što nam je trebalo. Naš kukuruz je kvalitetom, i dobrim nastupom izvoznika, napravio od sebe brend i kad se kaže srpski kukuruz u svetu se podrazumeva kukuruz dobrog kvaliteta za ljudsku ishranu", istakao je Saković.

On je ukazao da će nam posle svega ovoga, "trebati najmanje godinu dana, pod uslovom da nemamo ovakve situacije da potpuno vratimo stvari na svoje mesto".

Ovakve vesti brzo šire, te su već stigli odgovori od tradicionalnih kupaca da u ovom trenutku ne smeju kupovati srpski kukuruz, da moraju sačekati i videti šta dalje.

"U periodu od 1. oktobra, čak i od sredine septembra, kada smo počeli da izvozimo kukuruz ovogodišnjeg roda, mi smo imali samo dva problema, odnosno dve barže su istovarene u Pančevu, jer su toksini prelazili dozvoljene granice", ukazao je Saković.

On je podsetio da još ne postoje zvanični statistički podaci o ovogodišnjem rodu kukuruza u Srbiji, ali je on procenjen na oko 3,8 miliona tona.

Prema rečima Sakovića, da je godina bila "normalna", odnosno da nije bilo suše koja je desetkovala rod, "šteta bi se merila u stotinama miliona evra, između 400 i 500 miliona evra".

Цитат
Naš kukuruz baš zbog dobrog kvaliteta prodavan je po 20 do 30 evra skuplje po toni od recimo ukrajinskog, koji je glavni konkurent, a "sada na to više ne možemo da računamo", kaže Saković.

Ovako, izvešćemo za 200.000 tona manje kukuruza, pa će šteta s obzirom da tona ove žitarice košta oko 230 evra, iznositi 46 miliona evra, kazao je Saković. "Tako da sama finansijska šteta neće biti ogromna, ali je veća šteta što je imidž dobrog srpskog kukuruza, gde se nikad nisu pojavljivali problemi, na neki način poljuljan. I ako ne budemo uspeli, da ga povratimo, to će u sledećim godinama, jako puno koštati", upozorio je Saković.


Ishitrena priča o zaraženom kukuruzu

"Priča o zaraženom domaćem kukuruzu je ishitreno i bez preciznih podataka plasirana u javnost i nanela je veliku štetu domaćim izvoznicima", ocenio je direktor Produktne berze u Novom Sadu Žarko Galetin.

Galetin je na marginama Seminara savetodavaca Poljoprivredne savetodavne službe Vojvodine koji se održava u Subotici, ocenio da je cela priča nanela štetu domaćim izvoznim kućama, za koje smatra da su “referentne izvozne kuće i u svetskim razmerama”.

On je dodao da se Srbija u poslednjih nekoliko godina izuzetno dobro kotira po ovom pitanju, a “ako Evropsku uniju uzimamo kao jednu statističku jedinicu, mi smo u prošloj godini bili među deset najvećih izvoznika kukuruza u svetu”.

“Ovakav nesinhronizovan nastup jedne kontrolne kuće je naneo štetu domaćim izvoznicima. Ja ne kažem da javnosti ne treba saopštiti istinu, daleko od toga, ali mislim da je moglo da se sinhronizuje sa državnim organima, pri čemu bi trebalo da se izađe sa vrlo jasnim i preciznim podacima", izjavio je Galetin.

Ističući da smo time vrlo ozbiljno narušili kredibilitet naših izvoznika na tržištu kukuruza, Galetin je upozorio da će oni imati dugoročnije posledice, ne samo za ovu godinu, već i za naredne.

On veruje da država ima organizacione i logističke kapacitete i mogućnosti da “iskontrološe čitavu situaciju” i da se javnost pravovremeno i tačno informiše “šta se dešava na tržištu kukuruza”.

“Već sada vidimo da se prvobitne informacije koje su izašle iz dotične kontrolne kuće ublažene, da to sve nije tako tragično i crno kao što je u početku izgledalo. Kada se čitava situacija kanališe, stavi u prave okvire i dobije pravu meru, tada će i tržište profunkcionisati tempom kakav smo očekivali za ovaj period”, rekao je Galetin.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2012&mm=12&dd=05&nav_id=666313


Да ми сачекамо те иформације од министарства које ће нам "благовремено" стићи,можда их и дочекамо здрави Зеленко
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #2 послато: Децембар 12, 2012, 08:09:11 »

Заражено само седам одсто кукуруза

Ванредна инспекцијска контрола утврдила је да је афлатоксином заражено само седам одсто испитаног узорка овогодишњег рода кукуруза. Грађани могу бити спокојни јер је храна чија је производња повезана са употребом кукуруза, безбедна, тврди Пољопривредна инспекција.


Афлатоксином је заражено само седам одсто овогодишњег рода кукуруза, који је испитан у ванредној инспекцијској контроли, саопштио је начелник Пољопривредне инспекције Ненад Катанић.

"Оне вести које су се појављивале претходних дана не одговарају истини", рекао је Катанић.

Како тврди Пољопривредна инспекција, сви који су давали неодговорне, исхитрене и штетне изјаве о заражености кукуруза, који је стратешки пољопривредни производ за Србију, сносиће одговарајуће последице.

Начелник Ненад Катанић поручио је грађанима да буду спокојни јер је храна чија је производња повезана са употребом кукуруза, безбедна и да се у њој не може појавити афлатоксин.

"Безбедни су и млеко и палента", навео је начелник.

До сада је све урађено да се спречи употреба зараженог кукуруза, нагласио је Катанић и додао да је и тих седам одсто узорка у коме је нађен афлатоскин употребљиво и да тај кукуруз, разблажен и уз употребу одговарајућих адитива, може да се користи као сточна храна.

Испитивања нису вршена на репрезентативном узорку, већ у свим великим складиштима кукуруза, у великим прерађивачким и откупним центрима у фабрикама сточне хране, пиварама и фабрикама за производњу паленте и млека.

Та величина узорка одговара свим прописима и правилима, а анализа је рађена у две лабораторије у Бечеју и Београду, саопштила је Пољопривредна инспекција.

(РТС)Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #3 послато: Децембар 12, 2012, 08:12:08 »

Цитат
"Безбедни су и млеко и палента", навео је начелник.

Да ли да одахнем, Зеленко јер то ми је један од омиљенијих и редовнијих оброка.
Како ћемо ми да знамо где се налази тај  "само 7 % заражени кукуруз" Превртање очима

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Robert Gentry
Нови члан
*
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 2Погледај профил
« Одговор #4 послато: Децембар 14, 2012, 10:23:39 »

Цитат
"Безбедни су и млеко и палента", навео је начелник.

Да ли да одахнем, Зеленко јер то ми је један од омиљенијих и редовнијих оброка.
Како ћемо ми да знамо где се налази тај  "само 7 % заражени кукуруз" Превртање очима


Ima li koga na ovom portalu da nam kaže da li smemo da verujemo ovima što nas navodno ohrabruju da ne treba da brinemo?
Ja sam poprilično skeptičan i nepoverljiv u ove naknadne analize od 7%!  Молим?
Сачувана

"Osmeh je prioritet,sreća je privilegija"
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #5 послато: Децембар 14, 2012, 10:34:07 »

Цитат
"Безбедни су и млеко и палента", навео је начелник.

Да ли да одахнем, Зеленко јер то ми је један од омиљенијих и редовнијих оброка.
Како ћемо ми да знамо где се налази тај  "само 7 % заражени кукуруз" Превртање очима


Ima li koga na ovom portalu da nam kaže da li smemo da verujemo ovima što nas navodno ohrabruju da ne treba da brinemo?
Ja sam poprilično skeptičan i nepoverljiv u ove naknadne analize od 7%!  Молим?


И мени је све то под знаком питања.

Шта предлажеш?

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #6 послато: Фебруар 15, 2013, 04:02:33 »

ZASTRAŠUJUĆE: Potvrđeno da ima otrova u mleku u Srbiji!


U čak 28 uzoraka otkriven visok nivo aflatoksina, koji izaziva rakBEOGRAD - Opasno!

Analizom 300 uzoraka mleka koje se prodaje u Srbiji utvrđeno je da su 272 uzorka bezbedna, dok je u 28 uzoraka otkrivena količina kancerogenog aflatoksina na granici dozvoljenih vrednosti, saopšteno je u sredu veče iz Ministarstva poljoprivrede.

Tih 28 uzoraka poslato je na dodatna ispitivanja.

„Sumnjivost tih uzoraka ne mora se nužno odnositi na prisustvo aflatoksina M1, koji je kancerogen, pa se iz ovog razloga rade precizniji testovi i detekcija tog konkretnog mikrotoksina“, navodi se u saopštenju.

Istaknuto je da će, ukoliko dalje analize dokažu prisustvo aflatoksina M1 u nekom od uzoraka u kojima je aflatoksin u granično dozvoljenim vrednostima, Ministarstvo poljoprivrede objaviti o kojem mleku i kojim proizvođačima je reč i naložiti da se prema njima sprovedu mere u skladu sa zakonom.

Ispitivanje prisustva aflatoksina, koji oštećuje jetru i izaziva rak, u mleku na tržištu Srbije počelo je prethodnog vikenda, nakon što je hrvatsko ministarstvo poljoprivrede krajem prethodne sedmice, zbog prisustva aflatoksina, naredilo povlačenje iz prodaje četiri vrste trajnog mleka koje proizvode zagrebački „Dukat“ i varaždinska „Vindija“.

Iz Ministarstva poljoprivrede ranije su naveli da mleko koje je u Hrvatskoj povučeno iz prodaje nije uvezeno u Srbiju, kao i da je nakon ispitivanja utvrđeno da je mleko „dukat“ uvezeno u Srbiju iz Bosne i Hercegovine bezbedno.

(E. K.)

Šta su aflatoksini

Aflatoksini su toksični produkti plesni Aspergillus flavus, kojih može biti u stočnoj hrani, sirovinama i poluproizvodima za proizvodnju ljudske hrane. Stručnjaci navode da aflatoksini oštećuju jetru i druge organe i izazivaju rak jetre.
Inače, američka Agencija za hranu i lekove (FDA) smatra da u hrani ne sme biti nimalo ove supstance.

http://www.kurir-info.rs/zastrasujuce-potvrdeno-da-ima-otrova-u-mleku-u-srbiji-clanak-650397
Јуче су нас из Министарства пољопривреде убеђивали на прес конференцији да је млеко исправно.Рекоше то,не терпнувши слагаше и попише по чашу млека.


Predstavnici ministarstva na konferenciji degustirali mleko
Сачувана

moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #7 послато: Фебруар 20, 2013, 00:19:24 »

NEMA GORE: Aflatoksin najotrovnija materija u hrani

Postoji više tipova (B-1, G-1) koji se laboratorijskim analizama mogu da razlikuju. To je jedini poznati mikotoksin za koji se vodi epidemiološka evidencija radi direktne opasnosti od izazivanja raka kod čoveka. Aflatoksin B-1 je dosada najjača kancerogena materija u hrani.


Aflatoksin

Vanredna analiza mleka na prisustvo aflatoksina M1, čije je rezultate javnosti predočio pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić prikazala je u većini uzoraka  nedozvoljenu količinu te kancerogene materije.

S druge instance, republičke, ministar poljoprivrede Goran Knežević je rekao da je mleko u Srbiji sasvim bezbedno, ali da će ipak biti povučeno s tržišta do konačne analize. Mnogo buke i to s razlogom, ali u suštini malo ko uopšte zna šta je zapravo aflatoksin?

Reč aflatoksin potiče od engleske reči aflatoxin a odnosi se na toksin plesni Aspergillus flavus koja se najčešće stvara na kukuruzu, kikirikiju... kokosu. Jedan od najopasnijih toksina i kancerogenih materija koje se mogu da pojave u namirnicama uopšte.

Aflatoksini mogu biti prisutni u stočnoj hrani, sirovinama i poluproizvodima za proizvodnju ljudske hrane, kao i u žitaricama, kukuruzu, krumpiru, voću, orašastom voću i hrani životinjskog porekla, posebno mleku, ako su životinje hranjene kontaminiranom stočnom hranom.

Ta plesan može da zahvatiti sve procese od uzgoja i žetve, preko skladištenja do prerade, njena pojava uslovljena je klimom geografskim položajem, agrotehničkim merama i načinom prerade sirovina. Stručnjaci navode da aflatoksini oštećuju jetru i druge organe i izazivaju rak jetre.

Postoji više tipova (B-1, G-1) koji se laboratorijskim analizama mogu da razlikuju. To je jedini poznati mikotoksin za koji se vodi epidemiološka evidencija zbog direktne opasnosti od izazivanja raka kod čoveka. Aflatoksin B-1 je dosada najjača kancerogena materija u hrani.

Rak jetre i aflatoksin su u direktnoj vezi. Kontrola svih sirovina jedina mera predostrožnosti. Američka Agencija za hranu i lekove (FDA) smatra da kad su u pitanju aflatoksini nije moguće postizanje apsolutne sigurnosti hrane, odnosno da maksimalno dopuštena količina bude jednaka nuli. Povremena konzumacija malih količina aflatoksina je neizbežna, ali u tom slučaju FDA smatra da je rizik za pojavu bolesti vrlo nizak.

Ipak u ovom trenutku opravdano se postavlja pitanje šta bi građani trebalo da urade i koliko godina smo u stvari ne znajući pili otrovno mleko...
http://www.kurir-info.rs/nema-gore-aflatoksin-najotrovnija-materija-u-hrani-clanak-659217

Сачувана

moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #8 послато: Фебруар 20, 2013, 00:44:25 »

Ових дана је у Србији права конфузија у вези млека,да ли је или није исправно.Као најодговорнији,прозива се министар за пољопривреду:

"Potpredsednik Skupštine Vojvodine Milivoj Vrebalov izjavio je da ministar poljoprivrede i njegovi saradnici treba da snose odgovornost zbog toga što nisu izvršili kontrolu mleka i što nisu pravovremeno obavestili javnost o postojanju kancerogenog aflatoksina u mleku.

"Ne samo kao potpredsednik Skupštine Vojvodine, već i kao odgovoran čovek i roditelj maloletne dece pitam ministra šta njegova deca piju i jedu", rekao je Vrebalov novinarima u Novom Sadu. Da li je razlog za nereagovanje neznanje, nestručnost, ili je posredi samo politika. Da li za ministre postavljamo ljude koji su podobni a ne školovani i sposobni?", upitao je Vrebalov.


Mинистар за пољопривреду,Горан Кнежевић овако одговара на оптужбе:

"Nije na pritiscima politikanata da traže ostavku.Mislim da svoj posao radim odgovorno i trudim se najbolji način.Mleko u Srbiji je bezbedno za upotrebu, zdravlje ljudi nije ugroženo, a sumnjivi uzorci su povučeni iz prometa"За све то време грађани немају релевантне чињенице да ли је млеко исправно,јер у Србији нема специјализоване лабораторије у којој може да се испита да ли је присутна количина афлатоксина опасна по живот људи.Има и оних размишљања да су ово само игре,а да је позадина свега притисак на Србију да мења закон о ГМО.
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #9 послато: Фебруар 21, 2013, 05:35:47 »

Због млека може и Влада да падне?


Министар пољопривреде Србије Горан Кнежевић рекао је данас да Демократска странка покушава да тренутно стање на тржишту млека, због сумње на појаву веће концентрације афлатоксина, искористи за рушење Владе Србије. Данас је одржана и хитна седница Одбора Скупштине Србије за здравље и породицу, а у бурној атмосфери чланови опозиције тражили су пад Владе. Било је и предлога из владајуће коалиције да се сво млеко потпуно уништи. Српска напредна странка оптужила је демократу Горана Јешића да је у јавност изнео резултате анализе на афлатоксин које је добио од "Викторија групе", чиме је на рачун монополиста угрозио српског сељака.

Министар пољопривреде Горан Кнежевић


Министар пољопривреде Горан Кнежевић је рекао да "није било конфузије у анализама млека на присуство афлатоксина" и истакао да је афера која се ствара "жеља Демокрастске странке да преко покрајинске администрације покуша да дестабилизује и обори Владу Србије".

 

"При том су ударили на оно што је најосетљивије, а то је здравље становништва. Видите те патетичне реченице покрајинског секретара за пољопривреду Горана Јешића - ја нећу својој деци дати да пију млеко. И ја имам четворо деци и сада сам ја монструм који даје својој деци да пију млеко, а он их неће дати", рекао је Кнежевић.

Он истиче да је читав систем безбедности хране пројектовала и инсталирала ДС. "У ових шест месеци, од када сам министар, нисмо стигли да демонтирамо тај систем из више разлога", рекао је он и навео да га је у томе омело намирење огромних дугова из претходног периода према пољопривредницима, катастрофалне суша и израда системског закона о помоћи пољопривредној производњи.

Он није искључио ни утицај монополиста и лобија из области аграра на дешавања и презентације у јавности појаве афлатоксина у млеку. "Не могу да верујем да је то дошло из једног центра", казао је он и навео да је можда у питању интересни.

"Можда није случајно што је акредитован лабароторија, која је за потребе Покрајинског секретаријата радила анализе на присуство афлатоксина у млеку, из Бечеја која је власништво 'Викторија групе'. Они су монополисти већ више година и на неки начин утичу на тржиште сточне хране. Можда је и то разлог свега овога", рекао је Кнежевић.

Министар пољопривреде је поновио да је "млеко на тржишту Србије безбедно за употребу и здравље људи није угрожено". Каже да Министраство пољопривреде није објавило имена млекара и назива млека која су повучена из продаје због сумње на присуство повећање концентрације афлатоксина, "јер би било лоше према произвођачима, зато што још није доказано да је то млеко заражено".

"Било би неправедно према произвођачима да утичемо на њихову пословну политику и да им онемогућимо да раде", казао је он.

Кнежевић је каже да резултате суперанализе спорних узорака млека који су послати на испитивање у Холандију могу да се очекују за неколико дана, али није навео колико узорака и из колико млекара је послато. Додао је да ће када буду стигли резултати то млеко или бити трајно повучено и произвођач ће бити кажњен или ће бити враћено у продају.

Кнежевић је рекао да је узрок сумње на појаву веће количине афлатоксина у млеку сточна храна и болест кукуруза и нагласио да је још јесенас држава предузели све мере да испита што већи број узорака кукуруза и утврди колико је заражено афлатоксином.

Министар пољопривреде је највио да ће у току следеће године бити формиране и две референтне лабораторије за млеко, које ће осим контроле безбедности те намирнице утврђивати и њен квалитета, како би произвођачи могли да добију веће премије за квалитетније млеко.


Одбор заседао о млеку

Горан Јешић оптужен да је ударио на сељака


Председник Одбора за здравље и породицу Душан Милосављевић апеловао је на представнике Владе Србије да "јасно кажу које млеко је повучено са рафова, односно које има висок садржај афлатоксина".

Милосављевић који је члан ДС рекао је новинарима у Скупштини да је питање исправности млека питање националне безбедности и да је важније од преговора са ЕУ или Косовом.

"Седница је заказана по хитном поступку због акутелне ситуације. Министри здравља и пољоприврде, нажалост, нису се одазвали позиву и њихов недолазак говори да је афера са млеком уздрмала Владу и министарства", казао је он.

На синоћ одржаном одбору ДС одлучено да се министар пољоприверде Горан Кнежевић позове да да оставку.

"Ово је велика афера. Министарство није радило како треба и није вршило контролу како треба, зато не само да министар треба да да оставку већ ова ситуација изускује пад владе", казао је Милосављевић.

Иван Сочо из Управе за ветереину подсетио је да је 2011. године донет нов правилник којим је 10 пута смањен дозвољен ниво афлатоксина у намирницама, са 0,5 на 0,05 микрограма по килограму. "То значи да смо ми 50 година пили млеко са нивоом афлатоксина већим него сада", казао је Сочо.

Посланик Либерално-демократске партије Жарко Кораћ истакао је да се јутрос замислио да ли да стави млеко у своју кафу. Кораћ је оптужио Министарство пољопривреде да није дало правовремене информације, да је због тога изостала заштита грађана и да ће бити уништени произвођачи млека.

Једини који се одазвао позиву Одбора, покрајински секратар за привреду Горан Јешић истакао је да је проблеме са контаминираном храном почео у септембру 2012. година када је откривен проблем са курурузом, што је, како је оценио, тада заташкано.

Јешић је казао да је 12. фебруара дао узорке млека на анализу које и да је шест дана касније добио резултате који су показали да је у 26 од 35 узорака пронађен недозвољено висок ниво афлатоксина. "Ја сам исте вечери послао писмо премијеру, минстру Кнежевићу, они су први знали, чак сам звао и Динкића, да им то кажем", рекао је Јешић.

Цитат
СНС: Јешић ударио на српског сељака

Српска напредна странка (СНС) затражила је данас од Министарства пољопривреде и свих других државних органа да јасно одговоре грађанима Србије да ли постоји опасност од конзумирања млека и млечних производа или не.

У саопштењу СНС пита надлежне државне органе и како је могуће да су дозволили, а уколико се докаже да последице конзумирања млека нису драматичне, "једном политиканту, попут Горана Јешића" да само у "једном дану разори српског сељака и производњу млека у Србији". Напредњаци су навели да је Јешић употребио информације које је добио од "Викторија групе", чији је власник бизнисмен Милија Бабовић.

(Бета, Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #10 послато: Фебруар 21, 2013, 08:37:05 »

Цитат
Ђукић Дејановић: Одлучите сами да ли ћете пити млеко


Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић изјавила је данас да не постоји разлог за панику што се тиче присуства афлатоксина у млеку, али да "има места за озбиљност". Ја пијем млеко а грађани морају сами да процене да ли ће пити млеко или не. (Политика)Ово може да се уврсти у БИСЕРЕ министарке здравља. Нешто слично да изјави неко ко нема везе са здравством, па и некако, али да тако каже један лекар, па ово је стварно спрдачина. Срамота бре, како се иживљавају са нама!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
pidikanac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1584Погледај профил
« Одговор #11 послато: Фебруар 21, 2013, 11:36:09 »

Глас те краставе жабе Дејановић, изазива грчеве у мом стомаку. какве ли само перфидности, сарказма и глупости жене која је МИНИСТАР у влади Србије и требала би кроз један конкретнији прилаз, објаснити народу шта је права истина.
- Овако, знате добри људи. Млеко је затровано али не баш толико да ће деца почети да умиру. Па ено, и Министар Кнежевић је пред камерама нагнуо чашу са млеком.-

Госпођа министарка, испуцалих пета, превидела је да је у истој емисији, на готово принуђен начин, ипак обелодаљен списак млекара у Србији чији производи имају канцерогене супстанце а самим тим, нису ни за употребу.
Дошло је заиста време да се овакве политичке протуве једноставно моткама, морају растерати. То су класични трутови једне политичке олигархије која је себи дала за право, - владати и само владати...
Сачувана
Ekana
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 635


Погледај профил
« Одговор #12 послато: Фебруар 22, 2013, 01:32:37 »

Замешатељске игре око млека, илити КО СТОЈИ ИЗА СВЕГА?  
   

Морам рећи да је жалосно колико наш народ наивно и а приори прихвата сваку вест коју нам нуде гласила жутаћа, чији власници нас и даље сврставају у ону врсту рибе што се хвата на бућкалицу...

И онда се оспе паљба, без размишљања, па народ заврши посао у име оних (читај - "демократа") који би поново да нас упрегну, зајашу и покупе преостали кајмак који им је измакао ненадано, протеклим изборима...
Далеко од тога да је ова садашња олигархија мед и млеко, чак су и гори!

ПА ОТКУД САДА НАЈЕДНОМ ПРИЧА О ЗАТРОВАНОМ МЛЕКУ?!?

Кратак одговор - фотеља и власт су чудо, осладе се (баш као мед и млеко) и онда се гази и преко мртвих само да се остваре зацртани циљеви...а они су понајмање везани за очување широких народних маса!

Лаковерне је лако заварати, ако се мало не удубе и не сагледају текућа збивања у Србији и ван ње, наравно, подразумевајући превасходно политичке и економске игре....

За почетак, један подужи БИСЕР некога КО ЈОШ УВЕК НИЈЕ ОМИРИСАО ЗАТВОР, а ЗАСЛУЖУЈЕ, и то без пардона....

Зашто?...Па од ових србомрзаца је све и кренуло....Подсећања ради - у питању је ГМО соја (у сарадњи са америчком фирмом Монсанто и њеним представништвом у Србији коју води госн "шећераш" Костић) а којој се након увоза (од стране тадашње министарке пољопривреде Дулићке) губи сваки траг...
О тој теми се већ говорило на овом форуму, па ко жели може да се подсети
пре но што прочита њену најновију БИСЕР изјаву, чији је повод и више него ТЕНДЕНЦИОЗАН И ИЗНАД СВЕГА ПРОВИДАН!

( http://forum.svisrbisveta.org/index.php?topic=79.msg8119#msg8119

http://forum.svisrbisveta.org/index.php?topic=79.msg8124#msg8124 -Дулићка-увозила сам мутант храну!

http://forum.svisrbisveta.org/index.php?topic=2018.msg18614#msg18614

http://forum.svisrbisveta.org/index.php?topic=79.msg8125#msg8125 )
  
Сачувана
Ekana
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 635


Погледај профил
« Одговор #13 послато: Фебруар 22, 2013, 02:07:47 »


Да се Власи не досете - "ДРЖАВОБРАНИТЕЉКА" НА ДЕЛУ

***************************

Опасно је живети у овој земљи": Бивша министарка још прошле године упозоравала на опасност од афлатоксина у млеку

"Опасно је живети у овој земљи. Незнање, нечињење и бахатост државе су опасни по живот на различите, подмукле и невидљиве начине. Врло једноставно бих то објаснила још једним примером. Драги моји, следеће године нећете бити сигурни ни кад будете пили млеко." Ово упозорење је још 5. децембра прошле године написала на свом блогу Ивана Дулић Марковић, некадашња министарка пољопривреде.


Ивана Дулић Марковић је још 5. децембра 2012. упозорила да ће у млеку бити повишен ниво афлатоксина


Ивана Дулић Марковић за "Блиц" каже да сву одговорност за тренутно стање са млеком треба да сноси министар пољопривреде Горан Кенежевић.
-  Грађани би требало да инсистирају да он одговара, јер ако се затрпа ова прича, поставља се питање шта је следеће - каже Дулић Марковић.
Бивша министарка објашњава да су незнање и некомпетентност надлежних служби основни узрок њиховог ћутања о последицама које по здравље грађана може изазвати заражени кукуруз.

Кукуруз + Аспергилус + суша = афлатоксин


Шта је предвидела бивша министарка пољопривреде?

Дулић Марковић је у децембру 2012. на сајту "Аграрије" навела да је законска обавеза државе да прати и предвиди овакве ситуације. Она је истакла да саветодавне државне службе нису упозориле пољопривреднике на ризик који прати сушу "кад је у питању појава гљивица Аспергилуса, нити како да се поступа након жетве да би се смањила влага, а тиме и ризик појаве патогена и његових токсишких продуката".


Шта је афлатоксин, како је доспео у млеко и како делује на организам

Министасртво није реаговало, истиче бивша министарка, ни на вести из других земаља у којима се од августа „паничи“ на ову тему и пољопривредницима дају инструкције како да поступају с кукурузом да би смањили или спречили развој плесни. Она је навела и да нас је "Министарство пољопривреде направило нас будалама дајући саопштење да у увозним пошиљкама нема афлатоксина" док је он постојао у домаћем кукурузу.


А шта је држава требало да уради крајем 2012?


ТЕСТИРАЊЕ: Требало је, према речима Иване Дулић Марковић, послати слепе узорке с познатим концентрацијама афлатоксина свим лаборатријама које имају акредитоване методе код АТС-а (има их око 20) и тако утврдити које лабораторије имају капацитет за независну анализу.

КОНТРОЛА: Затим обезбедити буџет, колики год је потребан, за мониторинг, али тако да свако може да тестира свој кукуруз у овлашћеној лабораторији. Осим тога, држава хитно мора да успостави мониторинг над свим кукурузом и сточном храном у промету, као и да успостави Националну пољопривредну лабораторију у Батајници. Осим тога, наводи Дулићева, неопходно је и да се испита ко је финансирао медијску кампању о ГМО кукурузу да би сакрио и замаскирао продају канцерогеног кукуруза.


Ризик од присуства афлатоксина у месу, јајима, јогурту...

ООДГОВОРНОСТ И СМЕНЕ: Бивша министарка је предложила да се хитно смени директор Управе за заштиту биља јер је "потпуно неспособан и некомпетентан".
 
"Мислим да треба сменити и новопостављеног директора Управе за ветерину, јер и он се не меша у свој посао. Кад још боље размислим, треба сменити и министра, јер је он одговоран за рад претходне двојице. А онда треба поставити комепетентне људе", написала је она на свом блогу.

Друга мера је смена директорке пољопривредне саветодавне службе у Војводини и директорке ИПН-а (Институт за примену науке у пољопривреди, прим. нов.), јер се силни новци бацају на службу која је једино способна да извештава и то онда кад је касно.


Шта држава сада мора да уради?

 
Дулић Марковић је пре неколико дана (17. фебруара) поставила нови блог у коме је навела 13 мера које сада треба предузети. "Кад су већ ћутали и нису ништа урадили осим што су лагали", држава мора хитно да уради следеће:


Јешић: Нови резултати анализе млека још гори, расте ниво афлатоксина

  
 1. Хитно објавити истину.
    2. Хитно ставити забрану на промет свог млека произведеног у Србији.
    3. Хитно увести млеко из ЕУ, никако не из региона.
    4. Дати препоруку сељацима да хране краве кабастом сточном храном и другим заменама кукуруза као што су соја, јечам, пшеница.
   5. Позвати СГС (лабораторија за контролисање квалитета свих врста роба, прим. нов.) и платити им колико год траже да успоставе систем контроле.
    6. Контрола млека код свих откупљивача.
    7. Кренути с контролом кукуруза на улазу у фабрике сточне хране.
    8. Код извозника се обавестити у којим складиштима је незаражен кукуруз.
    9. Дозволи увоз сојине сачме као најадекватније и најјефтиније замене за кукуруз.
    10. Кренути с контролом меса.
    11. Министарсво финансија да обезбеди новац или преусмере целокупни агарарни буџет на решавање овог проблема, да се плате компензације сељацима и произвођачима кукуруза и млека
    12. Распустити прогнозно-извештајну службу и отпустити све који су њен део.
    13. Сменити министра и све друге државне секретаре, начелника инспекције, директоре и начелнике у Управи за заштиту биља и Управи за ветерину. Поднети кривичну пријаву за угрожавање живота грађана.

КМ-НБЈ | 21. 02. 2013. - 19:57х

Blic

***********************************************************
После свега изреченог од стране Монсанто "стручњака за пољопривреду" свака даља реч би била сувишна....

Паметноме доста!


Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #14 послато: Фебруар 27, 2013, 09:15:34 »

Заташкавани подаци о лошој храни?

У Србији није проблематично само млеко. Некадашњи ветеринарски инспектор Момчило Цветковић тврди да је смењен, иако је годинама пријављивао незаконитости и неправилности које су штетиле српским сточарима и безбедности грађана, као и буџету Републике Србије. Овај инспектор је открио и нелегалну кланицу кроз коју је прошло хиљаде пилића без потврде о вакцинисању и прегледу меса.

Изгледа да не знамо какву храну једемо

 
Републички ветеринарски инспектор Момчило Цветковић каже да је смењен јер је утврдио да грађани годинама једу месо које је сумњиве исправности. Анализе које је он тражио да се ураде показале су да око 30 одсто меса и прерађевина великих произвођача нису за људску исхрану. Цветковић је тражио од Управе за ветерину да се та храна повуче из продаје.

Уместо да буде награђен за савестан рад и поштовање закона, он је 2011. године смењен. Цветковић тврди и да му је, пре него што је смењен, директор Управе за ветерину тражио да дозволи продају неисправног меса. Две године пре него што ће бити смењен, Цветковић је радећи као ветеринарски инспектор открио да се незаконито од сељака и до десет пута скупље наплаћује издавање уверења о здравственом стању животиња. На тај начин око 700.000 домаћина је више од 10 година пљачкано.

Заштитник грађана Саша Јанковић је утврдио да је Цветковић два пута незаконито разрешен с места шефа одсека Републичке ветеринарске инспекције и затражио да буде враћен на претходно или постављен на више руководеће радно место. Међутим, Цветковићу министарство још није дало ни решење да је ветеринарски инспектор. Цветковић је у међувремену од Агенције за борбу против корупције добио и статус заштићеног узбуњивача, а заштитник грађана је комплетну документацију проследио полицији.
 
Надлежни негирају оптужбе


Некадашњи министар пољопривреде Душан Петровић каже да је веома важно да јавност сазна праву истину о свему што је рекао инспектор Цветковић. Бивши директор Управе за ветерину, с друге стране, тврди да нема истине у тврдњама инспектора.
 
Душан Петровић поручује да је све рађено по процедури и закону, као и да постављање и смењивање инспектора није посао министра, него директора Управе за ветерину. Петровић каже и да је лично наложио детаљно испитивање навода из жалбе шефа инспекције у Лесковцу.


Цитат
Омбудсман: Инспектор мора бити враћен на посао

Заштитник грађана Саша Јанковић, међутим, сматра да овај ветеринарски инспектор мора бити враћен на посао. Он додаје да су за читаву ситуацију одговорни и прошли и актуелни министар.

"Затражио сам од Министарства пољопривреде да без даљег одуговлачења врате тог човека или на место шефа Одсека или на више место, с обзиром да је својим интегритетом, својом стручношћу доказао да заслужује сваку врсту позиције у државној управи, тражио сам да се до краја све испита", поручује заштитник грађана.

Јанковић додаје да су оваква решења лоша порука за службенике који поштују и спроводе закон. Према његовим речима државни службеници често су под притиском, не могу да обављају свој посао, и наглашава да је посао државе да им то омогући.

"Ја мислим да је врло важно да сви добијемо одговор о чему се ту ради. Оно што сам успео данас, после тих новинских написа, да се обавестим код господина Мићовића, који је у то време био директор Управе за ветерину, је да је тај предмет детаљно рађен, да су извршили све анализе, инспекцијски надзор", наводи Петровић.

Бивши директор Управе за ветерину Зоран Мићовић тврди да наводи смењеног инспектора нису тачни.

"Ја сам био директор управе за ветерину у то доба и због разних пропуста у раду поменутог инспектора, као што се смењују и сви други, промењен је и он. Значи, ништа није било спорно. Одлука је била и другостепена. Група људи, стручњака, на централном нивоу, едукованих, обучених, апдејтованих са новим знањем, и ми смо морали да сменимо тога човека", тврди Мићовић.

(Б92, Вести)


Хиљаде пилића без потврде о вакцинисању и прегледу меса
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #15 послато: Фебруар 27, 2013, 09:36:28 »

Годинама се прича како у Србију стиже неисправно месо, а нарочито је било говора о пилићима. И сада када ово чујемо, можемо с правом да кажемо да су сви они који су спремни да преко хране трују свој властити народ равни најгорем његовом непријатељу. Ако нас је НАТО засипао радиоактивним уранијумом, без имало саосећања да ће генерације и генерације имати тешке здравствене последице, ови који су дозвољавали да годинама једемо неисправну храну се ни мало не разликују од свих тих који су нас бомбардовали. Њима треба да буде суђено, као највећим монструмима, ако се докаже да су заиста то радили, зашта их оптужује поменути инспектор. Ја верујем да се тако нешто дешавало и да се још увек дешава, јер није потребна ни лабораторија, а ни неко званично саопштење да храна није исправна, код неких намирница се то види голим оком и осети, када се проба. Многи грађани имају често прилику да се увере у то.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #16 послато: Фебруар 27, 2013, 09:50:55 »

Цитат
Цветковић је радећи као ветеринарски инспектор открио да се незаконито од сељака и до десет пута скупље наплаћује издавање уверења о здравственом стању животиња. На тај начин око 700.000 домаћина је више од 10 година пљачкано.

Жути, ем што су тровали народ, успут су га и пљачкали. Бездушно!!!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #17 послато: Фебруар 27, 2013, 21:16:13 »

"Министре, шта је са програмом који предвиђа стварање афлатоксина?"

Партија `Зелени Србије`, затражили су одговор од министра пољопривреде Горана Кнежевића, да ли је његово министарство донело Програм мера заштите биља за 2012. годину и да ли је тај програм предвидео могућу појаву гљивица у кукурузу које стварају афлатоксине.


Партија Зелени Србије траже одговор да ли је министарство донело Програм мера заштите биља за 2012. и да ли је програм предивдео појаву гљивица у кукурузу које стварају афлатоксине


У писаном саопштењу Зелени Србије истакли су да се Програм сваке године доноси у јануару, па ту странку занима да ли је и када донет и шта садржи.

"Кад је донет Програм и да ли је предвидео могућу појаву гљивица у кукурузу које стварају афлатоксине, па и мере за спречавање њихове појаве и сузбијање? Суша као узрок и топло време се могла разумно предвидети", наводи се у саопштењу.

Зелени су саопштили да се Програм мера доноси на основу мишљена Стручног савета за заштиту биља, због чега су и Савету поставили питање да ли је дао мишљење да се у Програм укључе и гљивице које продукују афлатоксине.

"Када и ко је вршећи послове од јавног интереса у области дијагностике штетних организама и ко је први известио и када о присуству, појави и ширењу ових штетних гљивица на кукуруз?", наводи се у саопштењу.

(Вести)


***

Да ове "зелене" није створило Тадићево жуто предузеће, још би ме и одушевили  овим питањима, која су упутили министру Пољопривреде, али пошто сам чула да су они настали управо из разлога да лично на мала врата уведу ГМО у Србију,па све што од њих долази, сматрам за једну превару. Они су продужена ДС рука и не видим ништа добро од њих!!!

Тачно је да је овај министар показао незнање, али не мора он све ни да зна, за то служе стручне службе у министарству, у његовом, па и у другим министарствима, па и разни институти, факултети, могао је да тражи помоћ, али шта да очекујемо од једног министра чије колеге министри учествују у ПРОДАЈИ земље, учествују у ИЗДАЈИ свога народа, па шта је за њих затрована храна. Молим? НИШТА!!! Њих то уопште не погађа, као што није погађало ни оне пре њих (а који их сада као нешто прозивају, ево сада и преко ових "зелених")

Све то треба најурити и отпочети правити све државне институције изнова. Запослени у стручним службама, су све друго, сем стручни  из оног ресора који представљају. Црни облаци постепено све више и више прекривају Србију....Нека нам је Бог у помоћи, јер је зло и проклетство завладало, превладало. (Не мислим на неке клетве, када кажем "проклетство", већ мислим на проклето алавог човека, коме ништа није свето). Душу немају бре ни за децу. Толико о њима.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
pidikanac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1584Погледај профил
« Одговор #18 послато: Фебруар 28, 2013, 19:30:22 »

Министре Кнежевићу, велики зрењанински мајсторе, овог пута сте га заиста претерали. Ваш корак којег сте тако званично али и са стране стручности, уз осмех нагласили, прокламује цео српски народ у најобичније будале, Ви сте маго, мајстор и човек од дела:
НЕМА загађеног млека у Србији. Нико није никада тровао српску децу затованим млеком.
Граница од 0,05% Афлотоксина не важи за Србију. Посебном правном мером, пргласили сте да чак десетоструко повећање овог канцерозног токсина, од 0,5%, што је у западном свету висок степен отрова у материји, - за Србију НИЈЕ ОТРОВНО.

Све честитке за Вашу извандерну сналажљивост, махер остаје увек махер.


То се зове цинизам врхунске вредности. Очигледно је да вучете порекло од славне фамилије Борђија и да ништа мање од њих нисте, - изврстан тровач....
Занат сте учили од чувене Лукреције а Луцифер Вам је био учитељ и саветник.
У пакао с Вама Господине, у пакао али под хитно...
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #19 послато: Март 01, 2013, 05:09:17 »

Ево, стиже нам БИСЕР, али ЦРНИ, од владе Србије Шокиран Шокиран Шокиран***

Влада нашла решење: Повећан дозвољени ниво афлатоксина

Влада Србије одобрила је данас да се дозволи концентрација афлатоксина у млеку од 0,5 мигрограма по килограму, што је било прописано и пре две године, уместо 0,05 како је било до сада, изјавио је данас министар пољопривреде Горан Кнежевић.


Дозвољени ниво афлатоксина у млеку повећан са 0,05 на 05 микрограма

Он је на конференцији за новинаре после седнице Владе рекао да је мишљење свих надлежних здравствених установа да промена правилника о дозвољеној концентрацији афлатоксина у млеку неће угрозити здравље грађана.

Производња сировог млека, како је казао Кнежевић, забрањена је на 73 фарме у Србији, после провере 1.189 узорака сточне хране, а 48 производних серија млека је стављено ван промета.

Цитат
Одлука је добра, само ако је привремена

Директор Градског завода за јавно здравље Београд Слободан Тошовић изјавио је данас да може привремено да се прихвати одлука Владе Србије о враћању дозвољене концентрације афлатоксина у млеку на 0,5 микрограма по килограму, али да, како је навео, та одлука буде на снази што краће.

"Може привремено да се прихвати, уколико нема другог избора и да се тежи да се врати на старо чим се стекну услови", рекао је Тошовић агенцији Бета.

Он је истакао да је млеко безбедно за конзумирање и подсетио да је концентрација афлатоксина од 0,5 била дозвољена до 2010. године.

"Ако нема другог избора и ако не може да се одржи та концетрација од 0,05 може да се привремено прихвати нешто што је било. Ризик од неке загађујуће материје се не одређује само у односу на то како она делује, већ је још доста других фактора ту чак и социо-економски. Ја као лекар морам и то да прихватим", рекао је Тошовић, који је по струци токсиколог.

Он је навео да тренутно у Србији нема услова да се прозиводи млеко које садржи десет пута мању концентрацију афлатоксина односно 0,05 микрограма по килограму, што је прописано 2010. године.

То није могуће, јер су старе нормиране вредности за сточну храну, појаснио је он.

"Кад се то разреши, одмах треба вратити мању дозвољену концентрацију афлатоксина", истакао је Тошовић.

(Бета, Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #20 послато: Март 01, 2013, 05:22:42 »

Твитераши измислили #kneževićizam  - глупи предлози на министров начин


Одлука Владе Србије, коју је саопштио министар пољопривреде Горан Кнежевић, да се дозвољен ниво афлатоксина у млеку подигне са 0,05 на 0,5 микрограма по килограму, односно повећа 10 пута, изазвала је бурне реакције јавности и усталасала друштвене мреже.

Тако се на Твитеру, свега неколико минута пошто је одјекнула вест о одлуци Владе, појавио хаштаг #kneževićizam, помоћу ког су бројни твитераши, на шаљив начин, исказали свој став о овој одлуци. Они су на духовит начин предложили како се по владином моделу могу решити многи проблеми у друштву. Ево неких предлога:

 

*    Подигнимо ниво дозвољеног алкохола у крви и решићемо проблем пијаних возача. За славе дуплирати границу.

*   Прогласимо седење у кафићима за посао и немамо проблем са незапосленошћу.

*   Дозвољену концентрацију загађујућих материја у ваздуху повећати, да Панчево добије незагађен ваздух.

*   Да се број легалних жена подигне са 1.0 на 2.0. Прилог од стране колеге Мркоњића пројекту.

*   Поплављена подручја прогласити за језера - нема више поплава.

*   Подићи дозвољену количину арсена у води, па да ми Зрењанинци коначо имамо чисту изворску чесмушу.

*   Молим вас министре да решимо проблем малих сиса. Од сад да се моје сисе зову ПЕТИЦЕ.

*   Ако спустимо границу пунолетства са 18 на 6 година решићемо проблем педофила.

(Фонет, Вести)***

Ако. И треба тако, са овим министрима и овом владом само треба правити спрдачину!

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #21 послато: Март 01, 2013, 09:48:40 »

УЖАС: Јели смо месо са свињском кугом?!


На фарми Драгољуба Марковића Крмета 2007. године појавила се свињска куга, због чега је уништено 5.000 свиња. Не зна се где је завршило преосталих 20.000


Требало је да месо прође термичку обраду, која у кланици није постојала


БЕОГРАД - Ужас!

Сурчинска фарма свиња "Еко-органик лајф", чији је власник Драгољуб Марковић звани Крме, 2007. године била је жариште свињске куге. Од 25.000 свиња убијено је свега 5.000, а постоји сумња да је месо преосталих 20.000 завршило у тањирима грађана Србије!

Иако је на инспекторе вршен јак притисак да се случај заташка, Републичка ветеринарска инспекција је пре шест година ипак изашла на терен, а инспектори су проценили да су фарма и двориште заражени и донели решење да се све свиње у зараженом простору хитно убију и униште, открива Курир из извора упућеног у истрагу.

- И поред тога што је донето решење о убијању и уништавању свиња, надлежни из Министарства пољопривреде одлучили су да се уништи само 5.000 грла, иако су и преостале животиње биле у објекту где је владала куга. За осталих 20.000 свиња донето је решење да "прођу термичку обраду". Међутим, у шабачкој кланици, где су пребачене, термичка обрада није постојала, што значи да су заражене свиње вероватно завршиле у неком производу који су можда јела и наша деца - каже Куриров извор.

Марковић је мимо закона добио сто евра по грлу за 5.000 убијених свиња, иако прописи кажу да се власнику плаћа надокнада кад сам пријави заразу на фарми, што овде није био случај. Бивши начелник ветеринарске инспекције др Мирослав Стојшић каже да су свиње оболеле од куге подложне бактеријама које могу да се пренесу на људе.

- Кад је куга у инкубацији, забрањено је да се свиње преносе да се зараза не би проширила. Такве животиње су слабе, непокретљиве, падају, поплаве им уши и кожа. Добију температуру, а тада су подложне и другим болестима - каже Стојшић.
Курир је послао питања Министарству пољопривреде и ветеринарској инспекцији, али и поред више покушаја да добијемо одговоре, до закључења броја то се није догодило.Решење ветеринарске инспекције о уништавању животиња

Цитат
Ко је Марковић

♦ Бизнисмен из Сурчина, често прозиван да је утицајни финансијер Демократске странке
♦ Оснивач фирме „Крмиво продукт“ за производњу јаја. Касније фирме заменио именом „Еко органик лајф“
♦ Продао је 2008. Родољубу Драшковићу, власнику Свислајона Таково
♦ Власник ергеле коња у Сурчину
♦ Некадашњи близак пријатељ Чедомира ЈовановићаШта изазива свињска куга


♦ Високу температуру
♦ Кашаљ
♦ Кијавицу
♦ Болове у зглобовима
♦ Јаке главобоље
♦ Повраћање и дијареју
♦ Малаксалост
♦ Недостатак апетита


Марковић недоступан

Број телефона Драгољуба Марковића познат редакцији данима је био недоступан, да би се после много покушаја на њега јавила женска особа. Након што је чула ко зове и кога тражимо, рекла је:
- Овде његова... - и тада се прекинула веза.
Након тога нико се није јављао на телефон.
Фирма „Еко-органик лајф“ је од 2009. у стечају, а бројеви телефона које је користила додељени су грађанима Сурчина. Стечајна управница Јасмина Остојић није желела да коментарише ништа у вези са овим случајем, јер, како тврди, не зна шта се дешавало пре њеног доласка.

(Силвија Сламниг, Курир

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
pidikanac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1584Погледај профил
« Одговор #22 послато: Март 01, 2013, 14:03:54 »

Граница по интересу здравља, за млеко из Србије, од 0,05 % је пређена, узбуркала се јавност, истина је да смо пили и пијемо, канцерозно млеко!
Шта ради Влада Србије и њен вајни МИнистар Кнежевић?

Па они једноставно прогласе да је НОВА граница за тровање, повећана за целих десет пута више, дакле на веома опасних и погубнмих, 0,5 % и све овце су сите и на броју.
Тако се ради, тако се млате паре а ти народе, труј се...
И све у интересу информисања и смиривања узбуне. Они у Европи се сигурно крсте, или ће преузети и они српски рецепт за савремено тровање, и овако нас има и превише на овој планети...
Сачувана
pidikanac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1584Погледај профил
« Одговор #23 послато: Март 01, 2013, 15:01:16 »

А сада тек права катастрофа. Обим загађења кукуруза са канцерозним гљивицама у Србији, је огроман, прешао је и преко границе и стигао и до Немачке.
По писању угледног политичког дневника Шпигла, откривене су огромне количине загађеног кукуруза из Србије са великим процентом загађености.
Шта ће на ово сад рећи Министар Кнежевић и како ће постуупити српска Влада, то је велики знак питања!
Лажи које су скривали у Србији, нису могли сакрити од Немаца. Клупче се одмотава, обим злоупотребе је огроман и фаталан по становништво Србије...

у прилогу текст који су пренеле Вести.рс, дана, 01.03.2013

"Špigl": U Nemačkoj otkriven srpski kukuruz zatrovan aflatoksinom
"Špigl", | 01. 03. 2013. - 13:17h |

U Nemačkoj pokrajini Donja Saksonija u promet je pušteno najmanje 10.000 tona kukuruza za stočnu hranu koji potiče iz Srbije i koji je, prema tamošnjem Ministarstvu poljoprivrede, zagađena aflatoksinom, otrovom gljivičnog porekla koji izaziva rak. O tome danas piše hamburški nedeljnik “Špigl”, uz tvrdnju da je u zemlji na pomolu novi skandal vezan za životne namirnice.
U Nemačkoj otkrivene tone stočne hrane iz Srbije zagađene aflatoksinom

 Nemačko ministarstvo poljoprivrede je, naime, u petak u Hanoveru saopštilo da je više od 3.500 poljoprivrednih gazdinstava u Donjoj Saksoniji snabdeveno veoma zatrovanom stočnom hranom iz Srbije zagađenom aflatoksinom B1, koji važi za jednu od najkancerogenijih materija u prirodi.
  Maksimalna dozvoljena količina aflatoksina B1, prema nemačkim propisima iznosi 0,02 miligrama po kilogramu, dok je u isporuci iz Srbije njegov sadržaj bio 0,204 miligrama po kilogramu stočne hrane, što je desetostruko više od dozvoljenog. Kako navodi "Špigl", količine veće od dozvljenih najpre su otkrivene u mleku krava koje je sa farmi.

Uprkos tome, nemačko Miistarstvo poljoprivrede tvrdi da “nije verovatno” da bi mleko i meso mogli da ugroze zdravlje porošača, jer za sada nema podataka da je sadržaj aflatoksina u ovim proizvodima nemačkih poljoprivrednika prerađenim za upotrebu potrošača prešao dozvoljene vrednosti. Na svim ugroženim farmama se, međutim, i dalje vrši detaljna kontola.

Isporuka od ukupno 45.000 tona je, prema podacima Minsitarstva, u Nemačku uvezena preko luke Brake u Donjoj Saksoniji, pri čemu je 10.000 tona od ove količine distriburano proizvođačima stočne hrane u pokrajini, dok je 25.000 zagađenog kukuruza otkriveno u jednom skladištu u Bremenu i povučeno iz upotrebe.

Kukuruz je prerađen u stočnu hranu za svinje, goveda i živinu, kojom je snabdeven veliki broj stočnih farmi, unekoliko namačkih pokrajina. Zagađena stočna hrana se sada povlači iz upotrebe.
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #24 послато: Март 01, 2013, 20:27:24 »

А сада тек права катастрофа. Обим загађења кукуруза са канцерозним гљивицама у Србији, је огроман, прешао је и преко границе и стигао и до Немачке.
По писању угледног политичког дневника Шпигла, откривене су огромне количине загађеног кукуруза из Србије са великим процентом загађености.
Шта ће на ово сад рећи Министар Кнежевић и како ће постуупити српска Влада, то је велики знак питања!
Лажи које су скривали у Србији, нису могли сакрити од Немаца. Клупче се одмотава, обим злоупотребе је огроман и фаталан по становништво Србије...

у прилогу текст који су пренеле Вести.рс, дана, 01.03.2013
 Спојлер:
"Špigl": U Nemačkoj otkriven srpski kukuruz zatrovan aflatoksinom
"Špigl", | 01. 03. 2013. - 13:17h |

U Nemačkoj pokrajini Donja Saksonija u promet je pušteno najmanje 10.000 tona kukuruza za stočnu hranu koji potiče iz Srbije i koji je, prema tamošnjem Ministarstvu poljoprivrede, zagađena aflatoksinom, otrovom gljivičnog porekla koji izaziva rak. O tome danas piše hamburški nedeljnik “Špigl”, uz tvrdnju da je u zemlji na pomolu novi skandal vezan za životne namirnice.
U Nemačkoj otkrivene tone stočne hrane iz Srbije zagađene aflatoksinom

 Nemačko ministarstvo poljoprivrede je, naime, u petak u Hanoveru saopštilo da je više od 3.500 poljoprivrednih gazdinstava u Donjoj Saksoniji snabdeveno veoma zatrovanom stočnom hranom iz Srbije zagađenom aflatoksinom B1, koji važi za jednu od najkancerogenijih materija u prirodi.
  Maksimalna dozvoljena količina aflatoksina B1, prema nemačkim propisima iznosi 0,02 miligrama po kilogramu, dok je u isporuci iz Srbije njegov sadržaj bio 0,204 miligrama po kilogramu stočne hrane, što je desetostruko više od dozvoljenog. Kako navodi "Špigl", količine veće od dozvljenih najpre su otkrivene u mleku krava koje je sa farmi.

Uprkos tome, nemačko Miistarstvo poljoprivrede tvrdi da “nije verovatno” da bi mleko i meso mogli da ugroze zdravlje porošača, jer za sada nema podataka da je sadržaj aflatoksina u ovim proizvodima nemačkih poljoprivrednika prerađenim za upotrebu potrošača prešao dozvoljene vrednosti. Na svim ugroženim farmama se, međutim, i dalje vrši detaljna kontola.

Isporuka od ukupno 45.000 tona je, prema podacima Minsitarstva, u Nemačku uvezena preko luke Brake u Donjoj Saksoniji, pri čemu je 10.000 tona od ove količine distriburano proizvođačima stočne hrane u pokrajini, dok je 25.000 zagađenog kukuruza otkriveno u jednom skladištu u Bremenu i povučeno iz upotrebe.

Kukuruz je prerađen u stočnu hranu za svinje, goveda i živinu, kojom je snabdeven veliki broj stočnih farmi, unekoliko namačkih pokrajina. Zagađena stočna hrana se sada povlači iz upotrebe.
Е мој Пидиканац, мени све ово "СМРДИ" на нешто друго. Примиче се РОК када је Србији постављен ултиматум о измени закона о ГМО. Ми имамо одличан закон који изричито ЗАБРАЊУЈЕ ПРОИЗВОДЊУ И ПРОМЕТ ГМО У СРБИЈИ. А пошто је до "главног" промотера ГМО вероватно  стигла информација да је јавност у Србији, колико толико у већини ПРОТИВ измене тог закона, е сада треба направити плодно тло да би "затуцаном" српском народу (у који ето и ја спадам) доказали како су сви усеви и прехрамбени производи у Србији пуни канцерогених материја, па би СПАС за народ био управо ГМО. На све стране су кренули емисари који пропагирају како ГМО уопште није штетна по људски живот. Они "едукују" наш необавештени народ Превртање очима

Укључила се чак и Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) која планира да 9. априла одобри 40 милиона долара за покриће трошкова ризика уласка америчких компанија са ГМ семеном у Србију и друге балканске земље.

Дотле се иде да се девалвира све оно што наш сељак производи, и уопште све оно што излази из наших пољопривредних комбината. На овој теми сам постављала текстове о српској ШЉИВИ. Замисли, пишу да је српска шљива такође отровна и Американци нуде спас, управо "медено-слатку" ГМ шљиву, која ето не може никако да буде заражена оним болестима које "нападају" нашу шљиву??!

Чини ми се да се иде на то да се код народа направи ПАНИКА. Можда и успеју, ево, гледам и на свом примеру. Скоро па да ми је почело да се гади све на шта бих помислила да треба да једем. Неки дан сам прочитала да "фамозног" афлатоксина има и у кромпиру, пиринчу, житарицама, месу, риби,.....ПА ШТА ПОБОГУ ДА ОНДА ДА ЈЕДЕМО?

Надам се искрено да ће мој народ ипак хладне главе ово прихватити. Свесна сам да су највећи заговорници управо ови из жутог Тадићевог предузећа. Ено је бивша министарка пољопривреде, Ивана Дулић Марковић, на сва уста гракће... НИСУ ОНИ ДО КРАЈА ОДРАДИЛИ СТВАР, па сада, у паници насрћу, па им се омакне и понека грешка, а што нама треба да буде АЛАРМ да је ово само једна велика ујудурма или завера, како год се то зове. Није ми само јасна улога ОВЕ САДАШЊЕ власти у свему томе. Ова конфронтација садашњег министра Пољопреивреде и оних бивших ме исто упућује да будем опрезна. Плашим се да они ипак дувају у исту тикву!!!


И на крају подсетила бих на ОПОМЕНУ коју управо имамо у књизи коју у наставцима преносимо на нашем порталу...ево као пример, овај део:

Цитат
У Новом светском поретку Међународни монетарни фонд (ММФ) и Светска банка представљају инструменте помоћу којих се друге земље уништавају, а затим користе као колоније. Те територије немају више ни своју владу, ни своје установе, ни свој буџет, ни своје границе. Ове колоније само на папиру имају владу која стоји под директном присмотром Међународног монетарног фонда

Обе организације имају скоро неограничену моћ. У могућности су да заваде народе, да смање просечни приход у једној земљи (далеко испод нивоа у индустријским земљама) и да одреде куповну моћ у било којој земљи по сопственом нахођењу...

 ГЛАВА 1: Нови светски поредакСачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
pidikanac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1584Погледај профил
« Одговор #25 послато: Март 01, 2013, 21:35:00 »

Било како било, са свих страна долазе само напади, "нежне" препоруке али и сасвим јасна упозорења. Директиве добијамо већ одавно из страних амбасада, страних држава и ММФ који је изврстан инструмент да се овлада туђим државама. Навали смо у Европу као мутави, нон-стоп је само тема о датуму када ће почети ти преговори, као да иза тог дана, за Србију долазе знатна времена. Лудница, изгубили смо тотално оријентацију и притисак запада јасно говори шта нам је чинити. Послушно извршавати наређења...
Италија пред политичким банкротом, Европа се њише на веома неугодном ветру који јој лако може уништити равнотежу, незапосленост у ЕУ прелази скоро 30%, милиони љиди, близу 30 милиона немају посао а наша владајућа група заљубљеника у офуцану европску даму не види ништа друго.
Дај нам Боже памети, макар и у последњем тренутку...
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #26 послато: Март 04, 2013, 15:43:10 »

Срби су сами себи највећи отров

Афера са млеком и кукурузом у Србији се не стишава. Одлука Владе Србије да промени правилник и повећа дозвољени ниво афлатоксина са 0,05 микрограма на 0,5 изазвала је много негативних реакција.


Миладин Шеварлић, професор Пољопривредног факултета у Београду


Да ли је Влада Србија погрешила?
- Мислим да јесте и да ће то шкодити у процесу евроинтеграција. Тим потезом посредно је дато на знање да нешто није у реду са квалитетом нашег млека. Требало је остати на 0,05 микрограма, а радити на увођењу друге категорије за млеко, оно које има виши ниво афлатоксина. Па шта би се десило када би неко одлучио да дозволи повећање процента алкохола у крви возача?!

Колико афера са млеком штети произвођачима?

- Много. Овде се мало води рачуна о њиховим интересима, а најмање о потрошачима који купују и пију млеко.

Немачки медији најпре су тврдили да је у земљу стигао заражен кукуруз из Србије, а потом да то није извесно.
- Чак и Европска унија зна да омане када је реч о скандалима са храном. Сетимо се заражених краставаца када се тврдило да је реч о шпанским, а онда се доказало да је то грешка, па су шпански сељаци добили одштету. И ми би сада, уколико заражени кукуруз није наш, требало да тражимо одштету. Али, не верујем да ће се то догодити јер нисмо у стању да средимо ствари у властитом дворишту. Јесенас се појавила информација да је заражен кукуруз из Србије стигао у Италију. Касније смо сазнали да је вршен претовар тако да није било сигурно одакле је тај кукуруз.

Стиче се утисак да је Србија на некаквом тапету и што се тиче млека и што се тиче кукуруза?
- Мислим да јесте, и то пре свега на тапету САД. У Привредној комори Србије представници америчке амбасаде су јавно рекли да очекују да Србија мења свој закон из 2009. који забрањује промет, узгој, прераду и увоз генетски модификованих организама. Дакле, на Србију се врши атак да дозволи улазак ГМО на своју територију.

И да ли ће дозволити?

- Зна се да је у Србији било нелегалног узгоја ГМО соје, али појавиле су се информације да је прошле године у Србији засађен и генетски модификован кукуруз.

Ко је то урадио?
- То је питање за надлежне институције. Ко год да је то урадио извршио је акт биотероризма.

Србија је до сада одолевала притисцима?

- Србија има пет милиона хектара пољопривредних површина, односно четири милиона хектара обрадивих површина, и са седам милиона становника не видим разлог због чега бисмо ми морали да гајимо ГМО биљке.
 
Цитат
Уништили фабрике трактора и комбајна

Евентуални улазак Србије у Светску трговинску организацију захтеваће да се дозволи промет ГМО хране. Професор Шеварлић каже да је та цена превисока.
- Питам се шта је то Србија изгубила што није била члан СТО последњих 20 година. Шта ће нам чланство у СТО кад више и немамо индустрију? У аграрној земљи уништили смо обе фабрике трактора и фабрику комбајна, да бисмо на том месту отворили хипермаркет. Данас увозимо и тракторе и комбајне - каже Шеварлић.

Цитат
Насели на лажи лабораната

Афлатоксина је било у кукурузу околних земаља, али се највише прича о српском?

- Првенствено због неопрезности наших политичара. Једна лабороторија је објавила да је 70 одсто српског кукуруза заражено. То је била апсолутна неистина. Ниједна лабороторија на свету не може дати такву анализу. Може само да каже да је 70 одсто од узорка које је имала, заражено, а не 70 одсто кукуруза једне земље. Та лабораторија је морала да сноси одговорност, а наши политичари су насели на таква "испитивања".

(Н.С.Прерадовић, Вести)

***


Да ли власт уопште слуша шта овај човек, од струке, прича? Ма, није њој до мишљења учених људи. Не зна се ко је бољи од бољег од оних који су засели у министарске фотеље, све "стручњак" до "стручњака", али када би се зезали.
Све, све, али да СНС нема кадрова да прави владу, то нисам ни помишљала. Веровала сам да имају макар некога, али како време одмиче све више се уверавам у супротно и јасно је шта је њима приоритет. Срби и Србија евидентно нису!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #27 послато: Новембар 26, 2013, 03:57:51 »

Једемо храну коју нико не проверава


Иако је у националну лабораторију за проверу хране уложено 15 милиона евра, она још не ради. Да ова институција функционише, биле би избегнуте бројне афере попут оне са афлатоксином


Национална лабораторија

СРБИЈА и Европска унија су у последњих десет година потрошиле 15 милиона евра на изградњу и опремање националне лабораторије за контролу хране, али овај посао још није завршен. Зграда је изграђена, одржавање се плаћа, али у њој се ништа не анализира. Разлог је што још није акредитована.

Уместо да контролише исправност хране и спречава афере попут афлатоксина у млеку, главни послови којима се тренутно бави Дирекција националне референтне лабораторија за контролу исправности хране су поправка олука, тоалета и косилице, као и три тримера за траву!


Запослени у овој лабораторији, према последњем извештају Министарства пољопривреде за септембар 2013, баве се куповином нових врата и санацијом пешачког прилаза. Такође, још један "приоритет" је легализација објекта и уписивање у катастар, пошто је лабораторија изграђена без дозволе! Све то пише у извештају који је директор Славољуб Станојевић пре неколико дана предао Скупштинском одбору за пољопривреду.

- Пошто је најављено да ће лабораторија коначно почети да контролише млеко до јуна наредне године, тражио сам од директора да дефинише план активности на акредитацији, а не да у извештају наводи да ли ће да сервисира косилицу за траву или санира пешачки прилаз ка управној згради - каже Александар Сенић, председник Одбора за пољопривреду. - Кроз месечне извештаје заједно бисмо пратили процес акредитације и као Одбор активно учествовали на уклањању препрека за што бржи завршетак акредитације.

Док лабораторија не буде легализована и акредитована, Србија поново може да очекује да буде као и сваке године жртва неке афере, што обилато користи и конкуренција у суседним земљама како би дискредитовала српске производе. Да је Србија имала Националну референтну лабораторију за контролу безбедности хране не би нам се 2007. године догодила лажна афера "манчмелоу" у Хрватској и Словенији, нити би у народу прошле године завладала паника због афлатоксина у млеку.

ЕУ је годинама донирала Србији опрему коју су запослени у лабораторији уредно тестирали. Још пре четири године је бивши министар пољопривреде Саша Драгин отворио лабораторију која никада ништа није тестирала, па се и даље за анализу све шаље у приватне институте или у Холандију и Немачку, што није добро јер се држава ослања на експерте из иностранства.

- Пречесто се појављују у медијима теме о лошем квалитету хране коју једемо и мислим да је приоритет Министарства пољопривреде да се национална лабораторија што пре акредитује - каже Сенић.

- Због тога нисмо прихватили предлог директора лабораторије да нас извештава о акредитацији на два-три месеца, већ на месечном нивоу.


МИЛИОНИ У ВЕТАР

ЕУ је од 2003. године до сада, уз три милиона евра из буџета, уложила око 12 милиона евра у опремање Референтне националне лабораторије у Батајници. Када су закључили да та установа није и неће скоро прорадити, престали су са испоруком набављене опреме. Према незваничним подацима рад националне лабораторије кочиле су управе за ветерину и за заштиту биља, сматрајући да постоји устаљен систем и већ десет таквих лиценцираних института.


Цитат
БРОЈ ЗАПОСЛЕНИХ

ТАЧАН број запослених у лабораторији већ годинама је права енигма, али је сигурно да се свака три месеца расписују конкурси за запошљавање нових људи. Званичници ЕУ су и обуставили испоруку опреме, јер су посумњали да је пријављен лажан број запослених. Једно је сигурно - лабораторија има баштована који је досад толико много косио да је покварио косилицу "хаусварна" и три тримера "штил".

(А. Крсмановић)
***Невероватно!!! Нисам знала за ово. Дакле,бивша власт је само  осмишљавала начин како ће да се овајди....вечито су нешто муљали, подваљивали, измишљали "топлу воду" и дебело је наплаћивали!

Цитат
ТАЧАН број запослених у лабораторији већ годинама је права енигма, али је сигурно да се свака три месеца расписују конкурси за запошљавање нових људи.

Они су запошљавали своје кадрове и исплаћивали им плате у институцијама које уопште нису ни кренуле са радом. Па ово је такав јавашлук. Зар ово није довољно да неко кривично одговара и да се нађе иза браве?


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Cuburac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1179Погледај профил
« Одговор #28 послато: Новембар 26, 2013, 20:41:34 »

Situacija je jos gora, sama uprava za veterinu menja nacin kako da se vrsi inspekcija HACCP iako za to nisu niti strucni niti nadlezni, zahtevaju nekakve nalize da se vrse u laboratorijama, a laboratorije nemaju opremu da uopste takve testove i analize vrse. Time sami blokiraju izvoz i prave stetu na desetine miliona Eura godisnje. Ljudi u laboratorijama iz Zavoda za zastitu Zdravlja i sami se pitaju ko je uopste postavio i na koji nacin tako nestrucne ljude da vode jednu tako vaznu ustanovu u zemlji kao sto je inspekcija za vetrinu, a same kolovodje urusavanja su direktno sam direktor Sibalic i njegova inkvizitorka koja je totalno nestrucna, ali sve unistava pred sobom jer je ona nadlezna za sve izvozne dozvole, Branka Stosic. Ovim ljudima je mesto u zatvoru, a ne na ovako vaznim drzavnim funkcijama. Valjda ce jednoga dana doci neka normalna i prava srpska vlast u zemlji Srbiji i koja ce svim ovim kriminalcima suditi retroaktivno ako treba. kako onda da ocekujemo da se drzavna laboratorija zavrsi i pusti u rad, pa to samim glavesinama u poljoprivrednoj i veterinarskoj inspekciji ne odgovara, onda vise ne bi mogli tako lako da sprovode svoj tihi teror nad proizvodjacima u svojoj proizvoljnosti tumacenja zakona kako njima licno odgovara.
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #29 послато: Март 12, 2014, 08:36:12 »

ЗАСТРАШУЈУЋЕ: Једемо мртве животиње и затроване прерађевине!

Забрињавајуће: Сељак неће да пријави угинулу стоку, већ лешине продаје накупцима, а то после заврши у већим фабрикама месаБЕОГРАД - Гробља животиња су наши стомаци.

- Грађани Србије годинама једу месо мртвих животиња а да то и не знају! Јесте ли икад видели сточно гробље у нашој земљи? Нисте. Лакше ћете видети скелет диносауруса или мамута него мртве краве или свиње.

То је зато што ниједан сељак неће да пријави угинулу краву или свињу и однесе је у сточну кафилерију, као што би требало, него лешине продаје накупцима, а то после заврши у фабрици меса, где се прави све оно што ми једемо - тврди за Курир републички ветеринарски инспектор који због страха да не остане без посла није хтео да открива своје име и презиме.

Према његовим речима, у нашим тањирима не заврши само неиспитано месо мртвих животиња већ и месо затровано антибиотицима, хемијским средствима и хормонима.
- Кад је животиња болесна, лечи се антибиотицима, разним хемијским средствима и хормонима који су за човека веома опасни.

Ако сељак примети да то стоци никако не поможе, реши да је закоље, а онда је прода месној индустрији - каже наш саговорник.
Курир је истраживао на које све начине месна индустрија подваљује грађанима Србије и тако их трује.

Цитат
1. Једемо ђубре
СЕПАРАТИСАНО МЕСО ОПАСНО

Куриров извор који је годинама радио у једној од најпознатијих фабрика меса тврди да је најопасније механички сепаратисано месо живине, добијено од најлошијих делова трупа живине.
- Најлошији делови живине се одвоје и ставе у машину која се зове сепаратор и у којој се све самеље. У тој смеси, која је изузетно штетна и опасна по здравље људи, налазе се и срж и кости. Штетних материја посебно има у сржи. Ово је заправо највећа подвала, јер та смеса иде у саламе, паштете и разне производе од меса. То ђубре од сировине многи произвођачи користе јер је много јефтиније - каже он.Цитат
2. Увоз из ЕУ
ШТО ЕВРОПА БАЦА, СРБИ ЈЕДУ

Србију је погодило неколико афера у којима је откривено да смо увозили месо из земаља Европске уније, и то након што су они одбили да га користе. Тоне меса које је проглашено за небезбедно по здравље људи Србија је без проблема увозила годинама, по врло ниским ценама.Цитат
3. Повећавају грамажу
СИПАЈУ ВОДУ У МЕСО

Да би произвођачи меса добили што више на грамажи, досетили су се да убацују воду и лед у месо и тако га продају. Заправо, произвођачи шприцевима и иглама убризгавају воду и со у месо, након чега оно набубри и буде лажно теже. Нажалост, иако је ово озбиљна превара, једна је од најбезболнијих јер не угрожава људско здравље, осим што купци дају много више новца.


Цитат
4. Легло болести
ПРОДАЈЕ СЕ МЕСО СА СВИЊСКОМ КУГОМ

У Србији су многа газдинства била заражена свињском кугом, након чега су грла, уместо да се изолују, била продавана кланицама. Упркос болести, месо заражених свиња је без неопходних провера продавано и прерађивано. Како кажу познаваоци, најодговорнији за овакве проблеме су ветеринарска и санитарна инспекција, које свој посао не раде добро.Цитат
5. Хемијска средства
ЗА ДУЖИ РОК ТРАЈАЊА И ЛЕПШИ ИЗГЛЕД

За побољшање укуса, мириса и изгледа користе се конзерванси и адитиви. Прерађивачи меса претерују са уносом ових супстанци како би од бајатог меса направили наизглед свеже. То има страшне последице по људски организам.Цитат
ЧИЊЕНИЦЕ
Афере с месом

-  Пре само неколико дана ухапшен је Н. Ј. (35) из Велике Плане због основане сумње да је производио и продавао месо мртвих животиња.
-  У фебруару 2014. године откривена је превара са отровним кобасицама. На пијаци у Земуну продавале су се кобасице направљене од трулог свињског меса.
-  У јануару 2014. године у јавност је процурио снимак на којем се виде три особе како у Бечеју, код фарме ПИК Бечеј, скупљају мртве животиње из блата и стављају их у гепек, највероватније да би прерадиле њихово месо.
-  У октобру 2013. године читаво домаћинство добило је трихинелозу једући кобасице дивље свиње без санитарне провере.(Дијана Тадић, Силвија Сламниг, Курир)***


Верујем да је ово истина. Као народ смо попуцали по свим шавовима. Ништа нам више није свето, а нарочито људски живот. Ужас! Згрожена сам.Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #30 послато: Јул 18, 2014, 05:42:46 »

Повећан ниво афлатоксина


По новом правилнику који је ступио на снагу, максимални дозвољени ниво афлатоксина у млеку повећан је са 0,05 до 0,25 микрограма по килограму
По новом правилнику који је ступио на снагу, максимални дозвољени ниво афлатоксина у млеку повећан је са 0,05 до 0,25 микрограма по килограму, објавило је Министарство пољопривреде.


Овај правилник ступио је на снагу 15. јула, дан након објављивања у "Службеном гласнику", а примењује се до 31. децембра 2014. године.

Одлуку је донела министарка пољопривреде и заштите животне средине, уз сагласност министра здравља.


Назив тог документа је Правилник о измени Правилника о максимално дозвољеним количинама остатака средстава за заштиту биља у храни и храни за животиње и о храни и храни за животиње за коју се утврђују максимално дозвољене количине остатака средстава за заштиту биља.

Претходно је на снагу првог јула на снагу ступио правилник којим је ниво афлатоксина са 0,5 смањен на 0,05 микрограма по килограму.

(Танјуг)

***


Само у Србији може овако да прође, овако неразуман Правилник:

Цитат
Назив тог документа је Правилник о измени Правилника о максимално дозвољеним количинама остатака средстава за заштиту биља у храни и храни за животиње и о храни и храни за животиње за коју се утврђују максимално дозвољене количине остатака средстава за заштиту биља.


Министар здравља је дао сагласност да се максимални дозвољени ниво афлатоксина у млеку повећа са 0,05 до 0,25 микрограма по килограму!!! Шокиран


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #31 послато: Јул 27, 2014, 00:40:04 »

Stočna hrana puna žive?

Stručnjaci nezadovoljni izmenjenim pravilnikom o kvalitetu hrane za životinje. Sve je u dozvoljenim okvirima, kažu u Ministarstvu poljoprivredeNISU samo građani ti koji u Srbiji ne znaju šta jedu - oni ne znaju ni čime se hrane domaće životinje. Hrana za stoku u sebi sadrži olovo, arsen, živu, kadmijum i druge teške i opasne materije. U Ministarstvu poljoprivrede kažu da je sve u dozvoljenim, bezopasnim, strogo kontrolisanim i evropskim okvirima. Stručnjaci, međutim, ne misle tako i tvrde da su količine u smešama i aditivima previsoke i opasne, a da se iza svega krije uvoznički lobi.

- Izmene u maksimalno dozvoljenim količinama teških metala odnose se samo na utvrđivanje vrednosti koje do 7. marta ove godine nisu bile određene - kažu u Ministarstvu poljoprivede i zaštite životne sredine. - Pravilnikom o izmenama pravilnika o kvalitetu hrane za životinje, postignut je viši nivo zaštite zdravlja životinja i ljudi. Tako, vrednost arsena je bila dva miligrama po kilogramu i ostala je ista u hrani za životinje. U brašnu od različitih vrsta trava je četiri miligrama, a u mineralnim dopunskim smešama je bila 12 mg po kilogramu i ostala je ista. Veća vrednost dozvoljena u ovim vrstama smeša, jer su one „dopunske“ i dodavaće se u drugu hranu.

U Ministarstvu kažu, da vrednost olova u hrani za životinje iznosi 10 miligrama po kilogramu, ali je dozvoljena količina u aditivima sada regulisana, i iznosi 100 miligrama po kilogramu. Ranije nije postojala granica za aditive, pa je proizvođač mogao da stavi i deset puta veću količinu.

Veterinar i bivši načelnik republičke veterinarske inspekcije Miroslav Stojšić, međutim, tvrdi da su te količine visoke i opasne.

- Doze tih teških metala utvrđene su u proleće, a razlog je najverovatnije taj, što su uvezli hranu sa dodacima, koja je već u sebi imali te koncentracije - priča dr Stojšić. - Sve te materije smeju samo u tragovima da se nađu, a oni su uvozom to promenili. Recimo, zeolit je bio dozvoljen do 10 miligrama u kilogramu, a sad su ga podigli na 60. To su opasne stvari. Deo mesa iz Rusije nam je vraćen upravo zbog viška olova i kadmijuma. A sve to dolazi iz stočne hrane, i Uprava za veterinu nema uopšte kontrolu, ni na farmama, ni u mešaonama, a ni u klanicama.

Prema rečima dr Stojšića, kada je u pitanju hrana, mora da se strogo vodi računa, i sistem kontrole mora da bude kakav treba.

- Da ne postoji sistem kontrole, dokaz je i „crveni karton“ iz Brisela, od pre mesec dana, koji se tiče bezbednosti hrane - ističe dr Stojšić. - Oni se svi drže HASAP sistema, kojim se kontrolišu kritične tačke u proizvodnji. To nije obaveza u svim zemljama, a kod nas to rade da bi uzeli narodu pare. To je dobro za ekstravelike objekte i izvozne klanice, da imaju ukoliko im stranci traže. Kod nas mora da bude opet uvedena dobra radna i higijenska praksa. Uostalom, kako da verujete inspekciji koja je dala HASAP sistem klanicama koje prodaju meso sa olovom i živom.

Doktor Stojšić upozorava da je kadmijum, koji se takođe nalazi u aditivima, izuzetno opasan. I u najmanjim količinama.

- Kadmijum se resorbuje preko sluzokože usta i creva u krv, posebno kod ljudi sa manje gvožđa u krvi - priča dr Stojšić. - Vezuje se za krvna zrnca i izaziva najteže oblike karcinoma. Isto je i sa olovom i živom.

PRAVILNICI NEUSKLAĐENI
NE znam kome najviše odgovara ovaj izmenjeni pravilnik, ali nekome sigurno, čim je taj kriterijum oslabio, smatra Marjan Rističević, predsednik skupštinskog Odbora za poljoprivredu. - Kod nas se pravilnici donose po potrebi interesnih grupa i nisu usklađeni jedni s drugima - smatra Rističević. - Verujem da ima određenih interesa, sve se vrti oko novca, a zdravlje i pare ne idu ruku pod ruku.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:502649-Stocna-hrana-puna-zive

  Томи,Вучићу,њиховим партијским пацовима и тајкунима није доста то што нас краду,него нас и трују.
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #32 послато: Октобар 25, 2014, 07:46:06 »

Ко контролише храну?

Ко контролише храну у Србији? На који начин се контролише и колико су те контроле честе?

То су питања на која нико није желео или није знао да ми да одговор. Све институције које сам позвала пребацивале су одговорност на неког другог. Била сам шокирана да једно Министарство пољопривреде каже да они нису задужени за то, већ да је надлежна тржишна инспекција, а да тржишна каже да је надлежно министарство, и тако укруг.

Нешто касније, из Министарства пољопривреде схватили су да су ипак они надлежни, и да смо одговоре касно послали.

"Најпрофесионалнији" су дефинитивно из "Градских пијаца". Кад им пошаљете имејл у пола два, они кажу да раде до пола четири и да имају још само два сата до краја радног времена, те да не знају како за то време да ми одговоре.

Шта мислите да ће један грађанин да помисли након оваквих одговора? Да су јабуке и крушке које на пијаци купује својој деци здраве? Неће. Јер да јесу, одговоре бисмо добили без проблема. То што у организам сваког дана дозирано уносимо отрове никог не интересује јер нико неће да одговара за то. Мислим да је крајње време да неко реагује и да се хитно оснује агенција за безбедност хране.
(Курир)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Cuburac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1179Погледај профил
« Одговор #33 послато: Октобар 30, 2014, 01:18:21 »

Ovo me ni malo ne cudi. Vlast u Srbiji je jednostavno nesposobna da vodi drzavu, zato nista i ne funkcionise.
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #34 послато: Март 07, 2015, 21:43:00 »

ЈЕЗИВО ОТКРИЋЕ У МОКРИНУ


Лешеви свиња са депоније прерађени у шунку и сланину, месо продавано на црно, шницле и на трпези?!


Групу у Мокрину пољочувари затекли како касапе угинуле свиње. Да ли је шунка са бачених лешева завршила у продаји. Инспекција: Лешине нису са фарме "Есентико доо"


Исечено месо спремно за продају / Касапљење угинулих свиња на ледини

ЗАПОСЛЕНИ у кикиндској Пољочуварској служби суочили су се у Мокрину с језивим призором. На импровизованој депонији свињогојске фарме пре два дана затекли су неколико мештана како ужурбано касапе лешеве животиња, а потом обрађене шунке, сланину, крменадле и све остало што може да се поједе, трпају у пластичне посуде и некуд односе. "Месари" су се, опазивши униформисане госте, уплашили и разбежали, оставивши на ледини део месишта.

Пољочувари су, како каже један од њих, Драган Јевђевић, поступили у оквиру своје надлежности. Примакли су се групи и фотографисали актере сабласног свињокоља, а потом о догађају телефоном обавестили ветеринарску инспекцију у Кикинди.

- Урадили смо све што смо могли - наглашава Јевђевић. - Те људе нисмо имали право да задржимо док не дође инспекција и полиција. Наше је било само да их фотографишемо и снимке, са службеном белешком, проследимо надлежнима, што смо одмах и урадили. Чекамо расплет...


У ветеринарској инспекцији у Кикинди засад се на ову тему не оглашавају. Њен шеф Ксенија Лакета, кратко нам каже, да није компетентна да даје изјаве, упућујући нас на надлежно Министарство пољопривреде. Не зна се ни шта је предузела полиција, с обзиром на то да у чину транжирања цркотина има елемената опасности од обољења, тровања и заразе, поготово због чињенице да се шницла од угинулих, па потом у јаму бачених, товљеника, по свему судећи, нашла на нечијој трпези. Месо са депоније, причају нам Мокринчани, продавано је на црно, од куће до куће, па чак и на пијаци, као да је проистекло после редовног свињокоља. Знају добро те продавце, пас нема за шта да их уједе, свињче никад нису ухранили. Ти изузетно сиромашни људи, Роми иначе, не устежу се да и сами једу месо од угинулих животиња. Они, уз то, што потврђује мноштво кривичних и прекршајних пријава, не презају ни од других недозвољених, кажњивих радњи.* Драган Јевђевић


УГОВОР СА КАФИЛЕРИJОМ

НЕЗВАНИЧНО сазнајемо да је "Есентико" донедавно имао уговор о одношењу анималног отпада с кафилеријом у Инђији, која је у међувремену затворена, а да, за невољу, у потпуности није заживела новоуспостављена сарадња са кафилеријом "Протетика" из Сомбора. Фарма је тако пронашла привремено решење. Пошто је њен објекат за одлагање угинулих свиња препун, ископана је јама у коју су бацане лешине. Није се, за невољу, стигло да се та дивља депонија затрпа.ПОЛУТКЕ У JАМИ

ПОЉОЧУВАРИ, иначе, наглашавају да су у послењих 10 дана, у два наврата, затицали мештане како у јами удањеној око 30 метара од фарме у Мокрину обрађују свињске полутке од лешина. Житељи Мокрина, опет, кажу да ова крајње забрињавајућа прича није од јуче, само се за многе случајеве одношења цркотина ради људске исхране није превише марило.БЕЗ ОБJАШЊЕЊА

СВИЊСКА фарма у Мокрину у власништву је приватне фирме "Есентико" са седиштем у Кули. У намери да чујемо зашто је анимални отпад одлаган на локацију доступну грађанима, позвали смо директора и власника Милана Глиговића, али нам је речено да је на путу и да ће нам се јавити чим се врати, за три дана.ЛЕШЕВИ СВИЊА НИСУ СА ОБЛИЖЊЕ ФАРМЕ У MОКРИНУ

Ветеринарска инспекциjа Севернобанатског округа обавила jе контролу фарме "Eсентико доо" у Mокрину и утврдила да свиње са фотографиjа обjављених на феjсбуку, на коjима jе приказано сечење лешева свиња на дивљоj депониjи у близини тог места, нису са те фарме.

Tо потврђуjе чињеница да немаjу ушне маркице, наведено jе у саопштењу.

Утврђено jе и да се, у случаjевима када се повећа количина лешева, они закопаваjу на поседу фарме.

Пре закопавања обавља се декарактеризациjа лешева плавом боjом како се не би могли износити са фарме и неовлашћено користити ни за исхрану животиња и људи.

Службеном контролом утврђено jе да фарма "Eсентико доо" има мере обезбеђења обjекта, али су утврђене и неправилности па ће против власника фарме бити покренут прекршаjни поступак у складу са Законом о ветеринарству, ако се не обезбеди условно складиштење, чување и транспорт, нешкодљиво уништавање лешева, као и спречавање сваког покушаjа неовлашћеног лица да улази у круг фарме.

Ветеринарска инспекциjа jе о том случаjу обавестила и инспектора за привредни криминал, наводи се у саопштењу Mинистарства пољопривреде и заштите животне средине.

(М.Иветић, вечерње НОВОСТИ)


***

Језиво. Овај призор баш ствара горак укус у устима.

 
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #35 послато: Септембар 02, 2017, 08:50:29 »

На овој теми је већ раније писано о том фамозном "афлатоксину" у млеку....да би се та прича са "жуте" власти преместила и на ову сада.

Неко раније овде постави питање: "Замешатељске игре око млека, илити КО СТОЈИ ИЗА СВЕГА?", па га ја сада понављам!  

И како год, дал` са оном или са овом влашћу, нама се ЦРНО пише!!! СВИ РАДЕ ЗА ИСТE "НАМЕРE"!!!
  

***Шта је сад ово?!   

НИВО АФЛАТОКСИНА У МЛЕКУ ПОНОВО ПОВЕЋАН?
И ТО ПЕТ ПУТА!
Ова информација данас је шокирала све!


Број 0.05 се замењује бројем 0.25, стоји у документу који је потписао министар Недимовић

Горан Јешић шокирао је данас јавност у Србији када је објавио измену у правилнику које је донело Министарство пољопривреде којом се у Србији опет повећава количина дозвољеног афлатоксина.

Број 0.05 се замењује бројем 0.25, стоји у документу који је потписао министар Недимовић, а правилник са овим изменама почеће да се примењује од 7.септембра.
Овим је количина дозвољених афлатоксина увећана 5 пута!

 

Министар пољопривреде данас није имао времена за наше питање зашто је донесена оваква одлука, али су нам у ПР служби обећали одговор наредних дана.

Миладин Шеварлић, професор Пољопривредног факултета није упознат са овим изменама, али каже да се вероватно десило да су процене да ће овогодишњи род кукуруза садржати повећани проценат афлатоксина и да је зато уследила ова промена, јер та роба не би могла да уђе у производњу.

 


- Што се млека тиче једино решење је да се уведу класе млека, и ценовна разлика међу њима, да оно које је по европским стандардима буде издвојено ценом и да се произвођачи стимулишу да производе квалитетније млеко - каже он.

 

- Како у Црну Гору извозимо млеко по европским стандардима, а за наше тржиште као да га нема - пита се.

 

На Твитеру је ова вест изазвала панику и сви су се присетили афере која је "дрмала" Србију.Ниво афлатоксина у млеку у Србији од 1. јула 2014. године враћен је на европски стандард од 0,05 микрограма по килограму

(Espreso)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #36 послато: Април 30, 2018, 05:10:53 »

ЛАЖНЕ ЛИЗАЛИЦЕ И БОМБОНЕ ОПАСНЕ ПО ДЕЦУ:
 У Србију увезена 31 тона опасних слаткиша
Чак 31 тона слаткиша веома опасних по здравље деце заплењена је и уништена по уласку у Србију, сазнаје се у Управи царине! Ради се о 14,5 тона лажних "дизни" бомбона и лизалица, као 16,5 тона "зомби чуз" карамела, које су у два контингента увезене у нашу земљу из Хрватске

У Управи царине су саопштили да је откривена роба здравствено неисправна, док стручњаци упозоравају да ови слаткиши садрже канцерогени карагенан, који изазива различите врсте канцера.

Огромна количина

У Управи царина кажу да кривотворене производе не прати никаква документација која би сведочила о њиховој здравственој исправности, због чега они нису безбедни за употребу и могу угрозити здравље потрошача.

- Цариници су у првом контингенту на прелазу Батровци у камиону из Хрватске запленили 14,5 тона лажних "дизни" лизалица и гумених бомбона. Детаљном претрагом пронађено је 96.000 комада лизалица "дизни фрозен сноу поп" и 90.000 гумених бомбона "фрозен гами рол попинг" без икакве документације. У другом контингенту, који је стигао из Ријеке, заплењено је 16,5 тона фалсификованих карамел бомбона "зомби чуз". И за ове слаткише се сумња да су неисправни и опасни по здравље - рекли су у Управи царине и додали да је било још случајева заплене потенцијално опасних слаткиша.

- У царинској испостави Терминал Београд задржан је товар од 22.000 комада фалсификованих чоколадних јаја "мај свит пони" и "меџик гирл", такође сумњивог квалитета. Укупно смо, од почетка године, запленили и уништили 250.000 артикала за које је утврђено да су лажни и здравствено неисправни, додају у Царини.

Извор: Информер.рс

(вечерње НОВОСТИ)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Странице: [1]   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!