forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Април 03, 2020, 12:42:59


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Пусти снови Наполеона Бонапарте  (Прочитано 1710 пута)
Zeka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 709


Zeka


Погледај профил
« послато: Децембар 17, 2012, 00:06:26 »

„Дићи Кремљ у ваздух“, неиспуњена Наполеонова жеља

У Француској је продато ретко шифровано Наполеоново писмо из 1812, када је француски император на своју несрећу извршио инвазију на Русију. У писму он гордо најављује да ће његова вишенационална армија дићи у ваздух Московски Кремљ.


„Дићи ћу Кремљ у ваздух 22. октобра у три сата ујутро“, каже Наполеон у шифрованом писму, на коме стоји датум 20. октобар 1812.

Шифровано писмо императора Наполеона I Бонапарте, у коме он током похода на Русију саопштава свој план уништења Кремља, продато је на аукцији у Француској за 150 хиљада евра.

Аукција, коју је организовала кућа Osenat, одржана је у недељу у Фонтенблоу. Наполеоново писмо је чувано у приватној колекцији. Експерти су у почетку проценили његову вредност на 10-15 хиљада евра, међутим лицитирана цена је знатно премашила процењену вредност. По речима експерата, писма француског императора из Русије представљају нарочиту вредност, јер су прилично ретка, с обзиром да су често доспевала у руке Русима и многа од њих су неповратно изгубљена.

 
„Дићи ћу Кремљ у ваздух 22. октобра у три сата ујутро“, каже Наполеон у писму, на коме стоји датум 20. октобар 1812. Писмо је састављено од цифара испод којих је император својом руком ставио потпис: „Nap“. Тим писмом је Наполеон саопштио своје планове министру спољних послова Француске Игу Бернару Мареу.


Извршење наредбе поверено је маршалу Едуару Мортијеу, који је по уласку Наполеонове армије у руску престоницу био постављен за војног гувернера Москве. Напуштајући Москву, француски император је наредио да се дигну у ваздух историјска здања у Кремљу. Моћне експлозије срушиле су Арсеналску, Водовзводну и делимично Николску кулу, озбиљно су пострадали оближњи зидови Кремља, Арсенал и „Грановитаја палата“. Њихово обнављање трајало је преко 20 година.


У свом писму Наполеон такође моли свога министра, који је у то време одсео у Вилну (Вилњусу), да обезбеди залихе намирница и јахаће коње за армију. „Моја коњица је избачена из строја, много коња је убијено“, наводи се у Наполеоновом писму.


Наполеонова армија је ушла у Москву 14. септембра 1812. и боравила је у граду нешто више од месец дана. Французи су били принуђени да 20. октобра напусте руску престоницу због недостатка намирница и лошег моралног стања армије.


Цитат
Шифрована порука

Ален Никола, стручњак за рукописе, изјавио је на аукцији: „Писмо је у потпуности шифровано. Ми смо га дешифровали. Прва реченица је фрапантна: 'Дићи ћу Кремљ у ваздух у три сата ујутро'.“

Ово Наполеоново писмо је јединствено – састоји се од самих цифара. Наполеон је користио тај метод за случај да писмо буде откривено, јер онда не може да се прочита, што је посебно било важно када се писмо тицало војних планова.

Руска реч


Цитат
Да ли је Наполеона победио „генерал Зима“?
. и још неке недоумице о Отаџбинском рату 1812. на које можда нећете пронаћи одговор у уџбеницима историје.


Сви смо у школи учили да је кључну улогу у поразу Наполеонове војске играла „сурова руска зима“, а слике на којима се измучени Французи вуку кроз ледом окована руска поља постале су део уобичајене иконографије Отаџбинског рата 1812. Међутим, генерал-поручник Денис Давидов, учесник рата, написао је још 1835. чланак у коме одбацује било какву везу руске зиме са Наполеоновим поразом. Давидов каже да 1812. и није било правог мраза.

 За његове речи постоји много доказа: током повлачења Наполеонове армије температура није падала испод минус 10 степени, што по руским мерилима и није зима. Према температурној листи из извештаја Виленске астрономске опсерваторије, најнижа измерена температура 1812. била је -9,2°С. Давидов је тада с правом истакао да је „зима Русима била само савезница, а не њихова једина заштита, како се тада мислило“.

Зашто је Наполеон напао Москву а не престони Санкт Петербург?По речима Јевгенија Мезенцева са Руске академије наука, Наполеон је још 1810. почео да размишља како би требало ратовати против Русије. Већ тада је правац према Москви за њега био приоритетан јер је Москва била привредни центар. Зато је била пуштена дезинформација о походу на престоницу. Француски амбасадор Лористон се „избрбљао“ како Наполеон у случају рата планира да 15. августа прослави свој рођендан у Санкт Петербургу. Исто је Наполеон говорио у кругу своје гарде, добро знајући да ће руска обавештајна служба сазнати за то. Лукавство је уродило плодом. Почела је евакуација владиних установа у Карелију и Поволжје. Чак је и споменик Петру Великом, чувени „Бронзани коњаник“, био спреман за демонтажу.

Када је почео рат, правац према Петербургу покривала је најјача Прва западна армија Барклаја де Толија. Слабија Друга западна армија Петра Багратиона налазила се јужније и покривала правац према Москви. Армије су биле удаљене 100km једна од друге и управо је тим небрањеним простором прошао Наполеон, прегазивши реку Неман. Најближи циљму је био град Витебск. Руске војнике су тада спасле само брзе ноге. Они су у форсираном маршу ишли заобилазним путем, прелазећи дневно и по 35 km, а Французи су ишли најкраћим путем и прелазили по 15-17 km. Багратионови одреди су стигли до Витебска само мало пре Француза и затворили правац према Москви.

Руска реч


  
Сачувана

Ал' тирјанству стати ногом за врат, 
довести га к познанију права, 
то је људска дужност најсветија!
Cuburac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1180Погледај профил
« Одговор #1 послато: Јануар 23, 2013, 07:18:57 »

Samo jos jedan u nizu mnogih vasljivih sakala koji su izlomili zube pokusvajuci da ujedu ruskog medveda.
Сачувана
Странице: [1]   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!