Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/ndanilo/webapps/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/ndanilo/webapps/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
ИЗБОРИ у БиХ, осми по реду од проглашења независности 1992.
forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Октобар 25, 2020, 02:04:49


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: ИЗБОРИ у БиХ, осми по реду од проглашења независности 1992.  (Прочитано 4002 пута)
nina
Пуноправни члан
***
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 164Погледај профил
« послато: Октобар 07, 2018, 11:40:22 »

ОПШТИ ИЗБОРИ У БиХ

Цитат

Избори се спроводе без претходне промене Изборног закона, који је, иначе, проглашен неуставним, што ове изборе, према оцени стручњака, сврстава у најнезвесније од завршетка рата.

Осим неизмењеног изборног законодавства, тамошњи медији као проблем наводе и бирачке спискове који нису пречишћени, па је у њима и велики број умрлих или расељених.

За изборе су се пријавиле 72 политичке странке и 39 независних кандидата, а право гласа има 3.278.908 грађана.

Број регистрованих гласача у Федерацији БиХ је 2.092.336, а у Републици Српској 1.260.597.

Бирачка места затварају се у 19:00 часова до када траје и изборна тишина.

Грађани бирају чланове Председништва БиХ, представнике за Представнички дом БиХ, Представнички дом Парламента Федерације БиХ, Председника и Потпредседника Републике Српске, и представнике за Народну скупштину Републике Српске, као и представнике за Скупштине кантона у Федерацији БиХ.


07:15 - ОТВОРЕНА БИРАЛИШТА
Широм Босне и Херцеговине јутрос су отворена биралишта на којима грађани бирају представнике на свим нивоима власти.На изборима за чланове Председништва БиХ, бирају се три члана, по један из сваког конституивног народа. Мандат чланова Председништва БиХ траје четири године.


За Председништво БиХ пријављено је 15 кандидата:

Шест кандидата из реда бошњачког народа: Мирсад Хаџикадић (Мирсад Хаџикадић - Платформа за прогрес), Фахрудин Радончић (СББ БиХ), Сенад Шепић (Независни блок), Шефик Џаферовић (СДА), Денис Бећировић (СДП БиХ) и Амер Јерлагић (СзБиХ).

Пет кандидата из реда хрватског народа: Јерко Иванковић-Лијановић (НСРзБ), Драган Човић (ХДЗ БиХ), Бориша Фалатар (ДФ), Диана Зеленика (ХДЗ 1990) и Жељко Комшић (ДФ).

Четири кандидата из реда српског народа: Мирјана Поповић (Српска напредна странка), Младен Иванић (коалиција Савез за побједу), Милорад Додик (СНСД) и Гојко Кличковић (Прва СДС).За председника и потпредседнике Републике Српске пријавило се укупно 37 кадидата, од чега су 21 независни кандидати.


На изборним листама ће се наћи имена 7.497 особа које желе бити део власти, а кандидатима ће бити додијељено укупно 518 мандата.

Избори се спроведе без претходне промене Изборног закона, који је, иначе, проглашен неуставним, што ове изборе, према оцени стручњака, сврстава у најнеизвесније од завршетка рата.

Осим неизмењеног изборног законодавства, тамошњи медији као проблем наводе и бирачке спискове који нису пречишћени, па је у њима и велики број умрлих или расељених.


Упозоравају и да су највеће злоупотребе могуће приликом гласања у иностранству.


Такође, ови избори као и претходни се одржавају без спроведене пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру, па представници националних мањина неће моћи бити да буду бирани првенствено за чланове Председништва БиХ и делегате у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, на индиректним изборима који се спроводе након општих.

 

07:26 - ЗАБРАНА ПРЕВОЗА ЕКСПЛОЗИВНИХ МАТЕРИЈА
Због одржавања Општих избора у БИХ на територији те државе данас ће бити забрањен превоз експлозивних материја и запаљивих течности.

На подручју Републике Српске додатно ће бити забрањено кретање теретних возила преко 3,5 тона укупне масе, преноси Фена.08:49 - 30 СУБЈЕКТА ВИШЕ

На овим изборима учествује 30 политичких субјеката више у односу на претходне опште изборе.

На више од 6.000 бирачких места грађани ће бирати три члана Председништв Босне и Херцеговине, посланике у Заступничком дому Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (42) - 28 из ентитета Федерација Босне и Херцеговине те 14 из ентитета Република Српска.

Затим Заступнички дом федералног Парламента (98), Народну скупштину РС-а (83), председник и два потпредседника РС-а И посланике у 10 кантоналних скупштина.

За све регистроване бираче обезбеђено је 314 мобилних тимова.

Изборе посматра готово 6.500 међународних и локалних посматрача, како не би дошло до злоупотреба изборног процеса, а општинске изборне комисије, њих 142, регистрировале су 60.000 страначких посматрача.

Први пут на овим општим изборима користи се 5.500 прозирних бирачких кутија10:02 - ЧУБРИЛОВИЋ: ДА СВЕ ПРОЂЕ У НАЈБОЉЕМ РЕДУ
Председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић гласао је данас на Општим изборима у БиХ.

Чубриловић је гласао у бањалучкој Економској школи.

"Надам се да ће све протећи у најбољем реду. Такође се надам послије избора неће бити много примједби и да ће се власт формирати што прије због интереса грађана", додао је Чубриловић, преноси РТРС. 10:41 - ПРОБЛЕМИ СА ОТВАРАЊЕМ БИРАЛИШТА

Централна изборна комисија БиХ објавила је прво саопштењеза јавност о току данашњих избора.

Како су навели, укупно је у БиХ формирано 5794 бирачких места и 314 мобилних тимова.

Истакнули су да поједина бирачка места у БиХ нису отворена тачно у седам сати.


"Разлози су идентични као што је уобичајено и до сада било на свим изборима који су одржани у БиХ. Нису на време извршене припреме за отварање бирачког места, члан није дошао због болести, а позван је други члан. Такође, десио се КДЗ полицијски преглед БМ у Тешњу, а неки чланови нису имали кључ. Такође, долазило је и до кашњења чланова бирачких одбора, а у неким објектима није било струје. Дошло је и до поновног пребројавања гласачких листића на захтев посматрача, те је забележено присуство посматрача из истих субјеката у исто вријеме", навели су.


Како су саопштили,забележено је кашњење у отварању бирачког места и то у периоду од 15 минута до пола сата уВеликој Кладуши, четири бирачка места, у Цазину (7)Бихаћ (15), Босанска Градишка (Опуштен, Брчко (7).

У Бањалуци дошло је до кашњења на око 100 бирачки места из техничких разлога.

Кашњење је било и у Прњавору, Босанском Броду, Оџаку, Вукосављу, опћини Центар Сарајево, преноси Klix.ba.10:51 - 66 КРИТИЧНИХ СИТУАЦИЈА

Коалиција за слободне и поштене изборе ''Под лупом'', која спроводи грађанско, нестраначко посматрање избора 2018 у БиХ данас на терену има око 4.000 посматрача на 70 посто бирачких места и 62 мобилна тима, те посматраче у 143 локалне изборне комисије који заједно прате ток изборног дана.


Из ове невладине организације дат је пресек стања забилежен до осам сати.

Изборни дан је, наводе, на већини бирачких места започео без већих неправилности али са бројним техничким недостацима.

Велика већина посматрача "Под лупом" несметано је приступила бирачким мјестима, док је неколико десетака бирачких одбора одбило регистровати посматраче Коалиције због неадекватне комуникације с локалним изборним комисијама.


"Укупно до осам сати забележено је 66 критичних ситуација од којих се 45 односи на забрану уласка посматрача на бирачка местима и удаљавање са бирачких места насталих због недостатка комуникације између различитиха нивоа изборне администрације. Гласање је прекинуто на једном бирачком месту у Добоју због већ попуњених гласачких листића", наводе из Коалиције а преноси Klix.ba.Извор: Новости--------------Анђелковић: Запад покушава да изазове сукобе између Срба
Драгомир Анђелковић, политички аналитичар, каже, за "Новости", да ће предстојећи избори у БиХ одлучити да ли ће Република Српска опстати утемељена на дејтонским принципима, односно да ли ће БиХ остати неутрална, или ће ући у НАТО.

- Ако би они које подржава Запад успели да наметну своју власт, несумњиво би се процес централизације БиХ наставио. Са друге стране, био би ослобођен пут БиХ ка НАТО, што је за српски народ погубно у оба случаја - каже Анђелковић.

Он наглашава да су ови избори од круцијалног значаја за Републику Српску и једна су врста отаџбинске борбе, овога пута политичке, за опстанак Српске.

Током кампање посебан део политичког рата водио се на тему страног утицаја на изборе. Владајућа коалиција у Српској је посебно истицала негативан утицај Британије и америчке администрације у БиХ и њихову намеру да на власт доведу актуелну опозицију. Из опозиционих редова су то демантовали, поручујући да они не играју за странце.

Анђелковић сматра да страни утицај неће бити пресудан на изборима, већ ће то бити став српског народа.

- Страни утицај се манифестује кроз покушај да се изазову сукоби између Срба. Тешко, на регуларним изборима, странци могу да наметну своје људе на чело Републике Српске, који би даље радили онако како они кажу - истиче Анђелковић.

Он каже да међународни фактори спремају оспоравање изборне воље и изазивање немира како би се Срби завадили, што би омогућило ОХР и међународној заједници да интервенишу.

- Мислим да овај план Запада неће проћи, јер су Срби довољно свесни, и већина неће насести и дозволити да се "запали" Република Српска - убеђен је Анђелковић.
Док се у кампањи водила жестока борба кандидата власти и опозиције за места председника и српског члана Председништва, у позадини је била досад најживља и најбеспоштеднија трка кандидата за посланике у Народној скупштини РС и Парламенту БиХ. Такође, први пут су у великој мери у кампањи коришћене друштвене мреже. Тако су доминирала оглашавања на "Фејсбуку", "Твитеру", а виртуелна форма је постала примењива и када су у питању јавне трибине. Борба за 63 директна мандата за Народну скупштину и девет за Парламент БиХ била је оштра и на терену.


БОШЊАЧКИ И ХРВАТСКИ ЧЛАНОВИ

У ФЕДЕРАЦИЈИ БиХ главна битка се води за места бошњачког и хрватског члана Председништва БиХ. Најјачи противкандидати за бошњачког члана су Шефик Џаферовић (СДА), Фахрудин Радончић (СББ) и Денис Бећировић (СДП). Када је реч о хрватском члану Председништва БиХ, ту је велика борба између Драгана Човића (ХДЗ БиХ) и Жељка Комшића, кандидата Демократског фронта. Комшић је, иначе, пре осам година био изабран бошњачким гласовима у Федерацији за хрватског члана Председништва БиХ.ПОСЛАНИЦИ

У РЕПУБЛИЦИ Српској се у девет изборних јединица директно бирају 63 посланика, а 20 мандата се дели на основу компензације. За Парламент БиХ се бира девет мандата директно, а пет се дели компензацијом.

Извор: Срђан Мишљеновић,Новости
Сачувана
nina
Пуноправни члан
***
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 164Погледај профил
« Одговор #1 послато: Октобар 07, 2018, 20:09:58 »


 11:28 - ГЛАСАЊЕ У АМБАСАДИ БИХ У БЕОГРАДУ
Бирачко место у Амбасади БиХ у Београду, једино у Србији за гласање на општим изборима у БиХ, отворено је у 7.00 часова, потврдила је председница изборне комисије на овом бирачком месту Мирјана Остојић. Она је додала да је регистровано 60 гласача за гласање у одсуству.
11:51 - ЖЕЉКА ЦВИЈАНОВИЋ : ОВО ЈЕ ДАН ДЕМОКРАТИЈЕ
Гласала и председница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић: Ово је дан демократије

„Грађани желе мир, просперитет и развој“, поручила је премијерка.

Цвијановићева је на бирачко место дошла са породицом, супругом и синовима, који су такође гласали.


11:52 - МУП СРПСКЕ: ДО САДА ЗАБЕЛЕЖЕНО ДВА ИНЦИДЕНТА
Безбедност на гласачким местима, као и на подручју целе Републике Српске је стабилна и без већих нарушавања јавног реда и мира, а до сада су забележена два инцидента, саопштено је из Министарства унутрашњих послова Српске.


11:55 - ДРАГАН ЧОВИЋ ГЛАСАО У МОСТАРУ
12:12 - АНКЕТА ГРАЂАНА: ОЧЕКУЈЕМО КОРЕКТНЕ ИЗБОРЕ И НЕКА ПОБЕДИ НАЈБОЉИ


Грађании Републике Српске очекују да данашњи општи избори у БиХ прођу у коректној и мирној атмосфери као и да победе најбољи кандидати.

"Очекујемо коректне изборе, да победи најбољи", каже један од анкетираних грађана на бирачком месту Старчевци.

Да ће победити најбољи очекује и једна грађанка која, пак, додаје да је жалосно што свии желе промене, али промене набоље.

С друге стране, има и оних који немају велика очекивања од избора и не верују да ће бити промена.12:17 - ВУКОТА ГОВЕДАРИЦА ДАО СВОЈ ГЛАС У ГАЦКУ

Кандидат опозиционог Савеза за победу за председника Републике Српске Вукота Говедарица гласао у Гацку, где је оценио да је ово велики дан за Републику Српску и њене грађане.12:38 - ИЗЛАЗНОСТ ДО 11 ЧАСОВА 11,41 ОДСТО

Председник Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ Бранко Петрић изјавио је данас да је излазност до 11 часова на бирачким местима у БиХ 11,41 одсто, што је за око три одсто мање него пре четири године у истом периоду.

Како је рекао, у првом пресеку не налазе се подаци из Добоја, Брчког и Бијељине одакле још нису стигли подаци о излазности.

Највећа излазност је у мањим срединама, а предњачи Калиновик гђе је излазност до 11.00 часова 31 одсто, преносе Независне.
12:49 - У САРАЈЕВУ ГЛАСАО ЖЕЉКО КОМШИЋ
Жељко Комшић, који је у два наврата био члан Председништва БиХ, али, како га је оптуживао ХДЗ, гласовима Бошњака, позвао је, након гласања, грађане да у што већем броју изађу на изборе.

"Волео бих да што више људи изађе на изборе, јер ће онда и резултат бити легитимнији. Према ономе што могу да видим, не знам да ли је то због лепог времена или је нешто друго у питању, видим да много људи излази на изборе. То говори да људи показују интерес, да нису баш дигли руке од целе ситуације у БиХ", оценио је Комшић и додао да само грађани могу да буду покретач промена.

Он је додао и да је немогуће очекивати да избори буду "апсолутно регуларни и фер".

"Увек ту има неких варања, грешки, како год то зовемо. Зато је неопходно да институције које су надлежне за спровођење избора, пре свега Централна изборна комисија, свој посао одраде онако како треба", рекао је Комшић.12:50 - ДОДИК У ЛАКТАШИМА: ЖЕЛИМ СВИМА ДОБРО ЗДРАВЉЕ БЕЗ ОБЗИРА ЗА КОГА ГЛАСАЈУ
Председник Републике Српске и кандидат за члан Председништва БиХ Милорад Додик гласао је данас у Дому културе у Лакташима, након чега је поручио да је срећан народ који може да бира власт на демократским изборима.

"Очекујем да ће све протећи у најбољем реду", рекао је Додик, преноси РТРС.

Како је оценио, грађани треба да изаберу компактну власт која ће функционисати у интересу РС и изразио задовољство што избори протичу у најбољој атмосфери.

"Велика је привилегија за грађане РС да на демократским изборима бира своју власт. Желим људима добро здравље без обзира за кога се определе", рекао је Додик.13:12 - МУП-НИЈЕ БАЧЕН СУЗАВАЦ У ДОБОЈУ
На бирачком месту у добојском насељу Приђел није бачен сузавац, како је раније објављено у појединим медијима, саопштла је Полицијска управа Добој.

Како је саопштено, полицијска патрола је била на лицу места и нису "уочене никакве активности", преносе бањалучке Независне.

Коалиција "Под лупом" саопштила је раније на конференцији за новинаре да је на једном бирачком месту у Добоју, у једној основној школи, бачен сузавац и да је због тог догађаја изборни процес на том месту прекинут, као и да је случај пријављен свим надлежним институцијама, укључујући полицију.14:13 - ЏЕФЕРОВИЋ: БиХ ДА КРЕНЕ НАПРЕД
Кандидат за члана Председништва БиХ из редова бошњачког народа Шефик Џаферовић изјавио је данас да је уверен у победу и да очекује да БиХ, после данашњих избора, крене напред.

"Очекује масовну подршку свих грађана БиХ", рекао је Џаферовић пре него што је гласао, и додао да су Босни и Херцеговини потребни стабилност, економски просперитет и европске интеграције, преноси АП.

Додао је, такође, да политичари у БиХ морају да почну "већ сутра ујутру... да формирају руководећа тела на свим нивоима и почну са испуњавањем горе наведених циљева".

Џаферовић је из СДА и, ако победи, замениће Бакира Изетбеговића у трочланом Председништву.14:35 - МОДРИЧА: НИСКA ИЗЛAЗНOСT У JУTAРЊИM ЧAСOВИMA
У Moдирчи je тaчнo у 7 чaсoвa пoчeлo глaсaњe нa свих 45 глaсaчких мeстa. Нa глaсачкoм брojу 2, у Кинo Сaли Maркo Никић (73) je први искoристиo свoje грaђaнскo прaвo.

-Чин глaсaњa je прaвo дa свaки пунoлeтaн чoвeк дoклe гoд живи имa прaвo дa глaсa и дa oдлучуje пo свojoj вoљи и сaвeсти кo ћe дa прeстaвљa у влaсти. Нaдaм сe дa ћу нa joш бaр нeкoлико избoрa изaћи нa свojим нoгaмa –шeрeтски je нaглсиo Никић. И зa Мoдричaнинa Влaдимирa Илићa глaсaњe je пoсeбaн чин.

- То je свeчaнa oбaвeзa свaкoг грaђaнинa. Избoр je нaш и ми бирaмo oнoгa кoгa хoћeмo, сaдa и oпeт зa чeтри гoдинe. Тo je суштинa причe- зaкључиo je Илић.У oпштинскoj избoрнoj кoмисиjи сaзнaли смo дa je глaсaњe у Moдричи пoчeлo тaчнo у 7 чaсoвa и протичeбeз прoблeмa нa свих 45 глaсaчких мeстa.

-Свe je урeднo нa свим бирaчким мeстимa и никaквих прoблeмa ниje билo сa избрoним мaтeриjaлoм. Излазнoст дo 11 чaсaва jебилa oкo 17%- рeклa je Ружицa Кaрaмaнoвић, прeдсeдницa OИК Moдирчa.У рeдoвни бирaчки списaк oпштинe Moдирчa уписaнo 28.178 глaсaчa, путeм пoштe мoћи ћe глaсaти 1.402a у oдсуству 143 бирaчa. Пoрeд тoгa четиримoбилнa тимa oбићи ћe у тoку дaнa 303 глaсaчa и oмoгућити им дa oствaрe свoje грaђaнскo прaвo.

Инaчe брoj глaсaчa сe пoвeћao зa 258 у oднoсу нa лoкaлнe избoрe прe двe гoдинe.

Вид Блaгojeвић

15:01 - РАДОНЧИЋ: КРАЈ ЗАОСТАЈАЊА И ПОЧЕТАК УСПЕШНИЈЕ БИХ
Председник Савеза за бољу будућност БиХ и кандидат за бошњачког члана Председништва БиХ Фахрудин Радончић изјавио је након што је данас гласао да верује да БиХ на овим изборима одлучује да стави тачку на период заостајања и социјалне беде и да крене путем богатије и успешније земље.

„Потпуно сам увјерен да грађани након 23 године желе да се прикључе Европској унији, НАТО, али сам истовремено забринут због информација да има превише неправилности на бирачким мјестима“, рекао је Радончић.


 15:43 - АНГЕЛА МЕРКЕЛ НА БИРАЧКОМ СПИСКУ? Зеленко
Неким бирачима се није свидела понуда на листићу, па су дописали своју кандидаткињу. Уједно је очигледно реч и о осврту на чињеницу да многи грађани БиХ емигрирају у Немачку.16:00 - МОСТАР: УХАПШЕН ЈЕР ЈЕ ПОКАЗИВАО ЗАДЊИЦУ
На изборном месту у Десетој основној школи у Мостару, где се данас гласа на општим изборима у БиХ, дошло је до инцидента када је један мушкарац наводно скинуо панталоне пред свим присутнима и показао им интимне делове тела.

Мушкарац је присутне гласаче и чланове одбора вређао, преноси Бљесак.инфо.

Полиција је убрзо стигла на лице места, а након што је одбио да им дозволи да га легитимишу, мушкарац је ухапшен.

Док су га припадници интервентне изводили напоље, панталоне и доњи веш су му спале скоро до колена. Једни очевици кажу како их након свлачења није ни подигао, док други објашњавају да му је одећа спала током привођења, јер није имао каиш.16:02 - ВИГЕМАРК: ФОРМИРАТИ ВЛАДЕ У КРАТКОМ РОКУ
Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк рекао је данас да је битно да се након избора постигне компромис како би се што пре формирале владе.

„Пре свега се надамо да неће бити превише нерегуларности у овом изборном циклусу. Надамо се да ће се поштовати изборни резултати и да ће у кратком року бити формиране владе и законодавна тела. Да би се то десило битно је да постигнемо компромис, потребно је да се нађе решење које је свима прихватљиво“, казао је Вигемарк, преноси Н1 БиХ.

ЕУ, иначе, прати изборе у БиХ преко невладиних организација, као и структура унутар ЕУ.
16:03 - СЕНАД МУРИЋ: ЈА НИСАМ НА СПИСКУ, АЛИ МОЈ ПОКОЈНИ ОТАЦ ЈЕСТЕ
Несређени бирачки спискови узрокују проблеме на појединим бирачким местима у градишкој општини.

Сенад Мурић из Липоваче затражио је од општинске Изборне комисије објашњење због његовог изостављања са бирачког списка.

„Мене нема на списковима, а три пута сам гласао и био на списку. Сада ме нема, а има мој отац Хасан који је умро прије осам година. Нико не умије да ми објасни у чему је проблем“, рекао је Мурић за Српскаинфо.
17:46 - ДО 15 САТИ ГЛАСАЛО 37,21 ОДСТО ГРАЂАНА

Према подацима Централне изборне комисије Босне и Херцеговине, до 15.00 на опште изборе изашло је 37,21 одсто регистрованих грађана.

ЦИК је позвао све регистроване бираче да се одазову и искористе своје демократско право гласања данас до 19.00.

Председник ЦИК-а Бранко Петрић рекао је да би што више грађана требало да изађе на изборе и додао да ће сваки бирач који се у 19.00 затекне на гласачком месту имати прилику да да свој глас.

У поређењу са претходним опшим изборима 2014. године, када је до 15.00 на изборе изашло 36,6 одсто регистрованих грађана, грађани су овог пута изашли у већем броју, наводи Клиx.ба.

Највећа излазност је данас забележена у Дрвару, Рибнику, Бановићима, Купресу, Шеховићима, Хан Пијеску, Источној Илиџи, Источном Старом граду, Трнову, Калиновику. Све наведене општине имају излазност изнад 50 одсто.

Десила су се четири инцидента у ФБиХ измедху 11.00 и 15.00 сати, а ти случајеви су решени, као и случајеви четири инцидента у истом периоду у Републици Српској, наводи Клиx.ба.

Један озбиљнији инцидент десио се у Бијељини. јер је због уништења гласачке кутије гласање обустављено на један сат.
17:48 - АМБАСАДОРКА САД ПОНОВО ПОЗВАЛА ГРАЂАНЕ ДА ИЗАЂУ НА ИЗБОРЕ
Амбасадорка САД у Сарајеву Морин Кормак поново је позвала грађане БиХ да изађу на изборе И гласају.

"Изађите и гласајте и дајте подршку оним који су фокусирани на решавање проблема како би земљу гурали напред. Ми смо засита помогли у томе да би избори били фер. Амбасада САД је послала пуно посматрачких тимова на бирачка места широм земљ", рекла је Кормак на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Она је додала да Амбасада САД дубоко посвећена изборном процесу у БиХ.

"Грађани БиХ јасно су показали да су за ЕУ интерграције. И ЕУ и САД су радиле на томе у периоду пре избора да се странке састану да би се дошло до решења, зато је јако важно да се резултаит што брже и експедитивно у складу са судским пресудама", навела је Кормакова.

Она је, како преноси сарајевски портал Клиx.ба, рекла да располаже разним информацијама са терена.
"Важно је да грађани уколико уоче проблем то пошаљу инситуцијама БиХ, који треба да се баве тиме. Изађите на изборе, остало је још неколико сати", поручила је америчка амбасадорка.

19:2 - ЗАТВОРЕНА БИРАЛИШТА


Већина бирачких места за редовно гласање у БиХ затворена је у 19 сати.

Гласање је почело јутрос у 7 сати, а током дана забиљежена је излазност од 37,21 посто.19:1 - ГЛАСАЊЕ ЗА ОНИ КОЈИ ДОЂУ У 19 ЧАСОВА


Бранко Петрић, председник Централне изборне комисије у БиХ, поручио је да ниједан гласач који на бирачко место дође до 19 сати не сме бити враћен.

Он је новинарима рекао да гужве на бирачкимм местима настају због спорости у гласању грађана.

"Недопустиво је да се враћају гласачи са бирачких места", навео је Петрић.

Он је позвао грађане да дођу и гласају до 19 сати.

"Ако дођу и тачно у 19 сати на бирачко место биће им омогућено да гласају. У случају да се покаже да су гласачи враћани, биће предузете одређене мере", рекао је Петрић.
19:28 - СНСД: ИЗЛАЗНОСТ 55 ОДСТО
„По нашим подацима излазност је 55 одсто, на истом нивоу као раније. Била је ово најпрљавија кампања, где опозиција није бирала средства, а укључена је била и међународна заједница“, рекао је портапрол СНСД Радован Ковачевић.19:39 - СНСД: ОТКАД АМЕРИЧКА АМБАСАДОРКА ПОЗИВА НА ИЗБОРЕ

Портапрол СНСД каже да је забележено мешање међународног фактора како у финансијском, тако и у другом смислу, што је потврдио позив америчке абасадорке која је данас у изборном дану позвала грађане да изађу на изборе.Извор: Новости
Сачувана
nina
Пуноправни члан
***
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 164Погледај профил
« Одговор #2 послато: Октобар 08, 2018, 03:10:35 »


20:49 - МУП:ИЗБОРИ ПРОТЕКЛИ БЕЗ УГРОЖАВАЊА БЕЗБЕДНОСТИ
Процес гласања на 2.098 бирачких места у Републици Српској протекао је без угрожавања безбедносне ситуације и већих нарушавања јавног реда и мира, саопштено је вечерас из МУП Републике Српске.


Полицијски службеници МУП Републике Српске су од 15 часова па до затварања бирачких места у Републици Српској у 19 часова поступили, како се наводи, по две пријаве о нарушавању јавног реда И мира на бирачким местима.


МУП подсећа да се забрана о превозу експлозивних материја на подручју Републике Српске примењује до сутра у 6,00 часова.


20:56 - КОВАЧЕВИЋ: ДОДИК ЈЕ ВЕЋ ЧЛАН ПРЕДСЕДНИШТВА БИХ


Атмосфера у Изборном штабу СНСД је победничка, а портпарол те странке Радован Ковачевић каже да је лидер те странке Милорад Додик практично већ нови члан Председништва БиХ из Републике Српске.


Према првим резултатима, каже Ковачевић, на основу до сада пребројаних 20 одсто гласачких листића, Додик води са 58 одсто гласова грађана РС.


Према речима Ковачевића, противкандидат Младен Иванић има око 40 одсто гласова.


Ковачевић је захвалио И честитао свим грађанима који су изашли на изборе И гласали за кандидате СНСД, с обзиром на то да је ово, како је рекао, била једна од најпрљавјих кампања.


У Изборном штабу ПДП атмосфера је оптимистична, а очекује се обраћање председника те странке Бранислава Бореновића који је кандидат Савеза за побједу за Парламентару скупштину БиХ.


У седишту странке су Игор Црнадак И Младен Иванић, кандидат за српског члана Председништва БиХ.


И у Изборном штабу СДС, чији је председник Вукота Говедарица, кандидата за Председника Републике Српске, атмосфера је оптимистична, уз опрез.


У странци очекују да му се прдружи Иванић. Савез за победу очекује победу Говедарице.21:00 - ДОДИКУ 57 ОДСТО ГЛАСОВА НА ОБРАЂЕНИХ 39 ОДСТО
На 39 одсто обрађених бирачких места председник Додик је освојио 57 одсто гласова. Додик већ је освојио 120 хиљада гласова
21:19 - ПДП: ИВАНИЋ ПРОГЛАСИО ПОБЕДУ
Лидер ПДП, чланице Савеза за побједу, Бранислав Бореновић обратио се вечерас новинарима и саопштио да кандидат за српског члана Председништва БиХ, Младен Иванић, води испред противкандидата Милорада Додика за око пет одсто гласова.

Бореновић је изразио посебно задовољство великом излазношћу у градским срединама, пре свега Бањалуци, додајући да су те средине највише и гласале за Иванића.

Бореновић је рекао да на основу 20 одсто обрађених гласачких листића, Иванић води

На основу обрађених 20 Младе Иванић води 51,6 одсто гласова, а да Додик има 45,8 одсто гласова.

У том савезу очекују наставак тог тренда, а Бореновић каже да док Иванић води у градским срединама, Додик води у сеоским срединама.

Оценио је да је важно и то што је Бањалука гласала за Иванића и додао да је уверен да ће он остати на месту српског члана Председништва још четири године.

Иванић води каже Бореновић у Новом Граду, Модричи, Бјељини, Добоју.21:23 - ЦИК: ИЗЛАЗНОСТ 53,56 ОДСТО
Сва бирачка места затворена на време. Председник ЦИК-а Бранко Петрић саопштио је на прес конференцији да је излазност на општим изборима у БиХ 53,56 одсто.21:24 - СНСД-ДНС-СП ИМА ВИШЕ ОД 23.000 ГЛАСОВА
На основу шест одсто укупно обрађених гласова, кандидат коалиције СНСД-ДНС-СП за српског члана Предсједништва БиХ Милорад Додик има више од 23.000 гласова, а кандидат Савеза за побједу Младен Иванић око 15.000.21:38 - ДНС: ДОДИК И ДАЉЕ ВОДИ
25 одсто обрађених бирачких места, кандидат коалиције СНСД-ДНС-СП Милорад Додик освојио 60,17 одсто гласова, а кандидат СзП Младен Иванић 39,56 одсто. Избори за председника Српске - према подацима ДНС-а, води Жељка Цвијановић.


21:39 - ХДЗ: ЧОВИЋ ВОДИ
Невенко Херцег из ХДЗ-а БиХ каже да њихов кандидат за члана Председништва БиХ, Драган Човић, уверљиво води. Према његовим речима, Човић у неким срединама води и изнад 70-80 одсто.21:39 - ДЕМОКРАТСКИ ФРОНТ: КОМШИЋ ИДЕ У ПРЕДСЕДНИШТВО КАО ПРЕДСТАВНИК ХРВАТА
У изборном штабу Демократског фронта у Сарајеву, чији се кандидат Жељко Комшић бори за место хрватског члана Председништва БиХ, влада оптимистична атмосфера. Милан Дуновић, члан Председништва странке у изјави за Анадолију рекао је да имају велику сигурност да ће Комшић бити члан Председништва.21:41 - ЦРНАДАК: ВОДИ ИВАНИЋ
Игор Црнадак из Иванићеве странке ПДП тврди да њихов кандитат води испред Милорада Додика.

„Резултати су за нас изразито оптимистични. Додик је у Бањалуци поражен, а на основу 44,6 одсто пребројаних гласова Иванић у целој Српској води за око 8.000 гласова“, рекао је Црнадак за Српскаинфо.21:44 - СНСД: 200.000 ГЛАСОВА НА ОСНОВУ 59,5 ОДСТО ОБРАЂЕНОГ МАТЕРИЈАЛА
СНСД на основу 59,5% обрађеног материјала: Додику око 200.000 гласова, Иванићу 153.00022:11 - СНСД: ДОДИК ЋЕ УСКОРО ПРОГЛАСИТИ ПОБЕДУ
Радован Ковачевић - Додик ће веома брзо да прогласи победу. На основу 72,60 одсто обрађених бирачких места Додик има 56 одсто гласова.


22:49 - ДОДИК ПРЕШАО 300.000 ГЛАСОВА
Према подацима СНСД-а на обрађених 81,84 одсто бирачких места Милорад Додик је освојио 303.904 гласова, а Младен Иванић 241.051 гласова.23:06 - И ЗА ПДЛ ДОДИК ПРЕШАО ВОЂСТВО

Према последњим подацима ПДП-а, чланице Савеза за побједе, Милорад Додик је прешао у вођство у односу на Младена Иванића са 1.700 гласова бирача.

Како је саопштио лидер те странке Бранислав Бореновић, исход ових избора је веома неизвестан и о томе ко ће бити победник ових избора одлучиће, како је рекао, фото финиш.

“Изборна трка је толико неизвесно да је тешко зати ко је победник И не само вечерас. То је И разлог због којег се још не оглашавају ни Додик нии Иванић, јер треба бити сигуран”, казао је Бореновић новинарима у седишту странке.

Према његовим речима, на осову 451.986 пребројаних гласачких листића, Додик има подршку 213.826 гласача, а Иванић 211.933, што је разлика од 1.697 гласова, 42 промила, у корист Додика.


23:28 - ЏЕФЕРОВИЋ: ПОБЕДА НА ИЗБОРИМА ЗА ЧЛАНА ПРЕДСЕДНИШТВА
Шефик Џаферовић је објавио победу на изборима за члана Предсједништва БиХ из реда бошњачког народа.

Џаферовић је победу објавио на конференцији за новинаре док су окупљени у штабу Странке демократске акције узвикивали "Шефик, Шефик".

"СДА је лидерска политичка странка. Захваљујем се се грађанима који су гласали за мене. Ја сам побиједио за члан Предсједништва БиХ", казао је Џаферовић што су окупљени поздравили овацијама.

Додао је да СДА није неозбиљна странка и да не би објављивала резултате да није сигурна у њих. Истакао је да су грађани БиХ, гласавши на скоро 6.000 бирачких мјеста без озбиљних инцидената, показали демократски идентитет.
23:32 - РЕПУБЛИКА СРПСКА ИМА ПРЕДСЕДНИЦУКада је реч о кандидатима за председника Републике Српске, портпарол СНСД-а Радован Ковачевић је рекао да је на основу 34,97 одсто обрађених бирачких места, Цвијановићева освојила 96.201, а Говедарица 77.000 гласова.

„Република Српска има председницу!“, рекао је Ковачевић.23:32 - ПОЧЕЛО ОБРАЋАЊЕ ДОДИКА


Милорад Додик је на прес конференцији СНДС проглашен за српског члана Председништва БиХ.23:33 - ДОДИК: ПОБЕДА ЧИСТА КАО СУЗА
Милорад Додик је на прес конференцији СНДС проглашен за српског члана Председништва БиХ.

Додик објавио је да је добио са разликом од 70.000 гласова.

„Ово је победа чиста као суза!“, рекао је Додик.
Он је рекао да очекује да ће коначна разлика бити око 80.000, а за Жељку Цвијановић око 40.000 гласова.
„Извојевали смо победу у многим општинама. Захваљујем се свима који су гласали за нас и коалиционим партнерима. За председника Српске сачекаћемо још мало. Не могу им помоћи ни сто америчких и британских амбасада“, рекао је Додик.
Према његовим речима Иванић је кажњен због калкулантске и поданичке политике према Западу.

„Залагаћу се за позицију РС и моја девиза ће бити РС пре свега. Одбациваћу сваку врсту наметања. Не занима ме ко су изабрани чланови из друга два народа и не калкулишем са тим“, рекао је Додик.

Према његовим речима, он је водио позитивну кампању и није злоупотребљавао догађаје који немају везе са политиком.

Додик каже да ке сада кључно питање како обезбедити јединство власти на нивоу РС и БиХ и да је са бројем гласова које је добила Жељка Цвијановић то и могуће.

„Једино питање које имам за опозицију је колико пута морам да их победим да би се уморили“, рекао је Додик.

Додик каже да ће у згради Председништва где он буде седео морати да буде застава РС.

23:43 - СА ВУЧИЋЕМ САСТАНАК ПРЕ НЕГО СА КОЛЕГАМА
-
Пре него што сам дошао на проглашење победе чуо сам се са председником Србије Александром Вучићем - рекао је Додик. - Он је са радошћу примио вест о овим резултатима. Са њим ћу се срести врло брзо, можда чак и пре него што се састанем са својим колегама у Председништву. Србија је била на удару Иванићевих лажи.

Извор:Новости

Сачувана
Странице: [1]   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!