forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Мај 31, 2020, 12:22:01


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Софтвер који влада корисником  (Прочитано 1471 пута)
peraazdajic
Гост
« послато: Август 15, 2011, 15:53:04 »

Ћаоске, Зеленко Зеленко Зеленко


Александар Арсенин
Софтвер будућности је технологија која овладава својим корисником.

Београд, 15.08.2011.У ери интернета смо толико повезани, а ипак истински толико отуђени једни од других. Рекло би се ипак, да модерно друштво и не чезне за искреном емотивном везом и да је дигитална веза само хедонистичка и себична потреба.

Невероватна практичност глобалне мреже задовољава углавном личне интересе корисника (када говоримо о масовној употреби мрежа). Потхрањујући те личне интересе и комфомистичке потребе до неслућених граница, индустрија софтвера је подређена "вишим" циљевима глобалистичког тренда - маркетингу, потрошачком друштву, инвазији сугестивних порука... где крајњи корисник технолошког напретка нема потребу да сам размисли о својим потребама и осмисли своје слободно време.

Да ли је све ово смишљено унапред како би се створио медиокритетски свет лако управљив од стране виших инстанци Одабраних (теорија завере), или се тренд формирао и "угњездио" сам по себи по некој логици ствари - оставићу на размишљање читаоцима.

Циљ софтвера блиске будућности је да учи о свом кориснику и да испрати његове навике. Такав софтвер је аутономан и сам се надограђује. Ова технологија није нова нити спектакуларна, употребљава се већ дуже време.

Разрађене су идеје о рачунарском програму који препознаје корисника у тренутном окружењу и расположењу и на основу тога га сврстава у одређене моделе који (опет према прикупљеној архиви навика), препоручује тј. подмеће информације и пре него што сам корисник постане свестан да их жели. Тако је софтвер у ствари стални сензор нашег понашања, кретања, воље и навика, а уз свесрдну помоћ неодвојивих "геџета", превасходно мобилних телефона.

"Он" у једном тренутку постаје свеснији од свог власника који је (супротно), све мање свестан и заинтересован за себе самог, предајући се комфору и забави. У таквом окружењу власник све више искључује себе у ланцу одлучивања и предаје се понудама генерисаних из паметних алгоритама. Тиме човек, уместо на врху ланца одлучивања, поставља себе на дно ланца депласирајући се чак и иза електронских уређаја.

При овако смањеној свести корисника, самопрозвана елита има неограничене могућности управљања механизмима наше воље. Како је на жалост, комформизам и масовна појава, можемо доћи до поражавајућих закључака.

Интересантно је дакле, погледати мало у будућност. Сугестивне поруке већ данас нису више никаква велика тајна, чак су толико директне да их виђамо и на билбордима. Постојало је време када је било потребно добро осмислити рекламу и заинтересовати купца. Данас се то ради директним обраћањем - "буди свој", "којој боји телефона ти припадаш" и сличне поруке говоре у ствари супротно. Буди свој али слушај шта ти ми кажемо, или чему и коме припадаш - боји и моделу телефона (не он теби)... итд.

Очигледно је да друштво већ данас функционише по жељеним моделима понашања. Уз "софтверске чуваре", имаћемо осећај сталне припадности и осећај да нас неко чува - неко мисли на нас. Проблем је само у томе што је тај неко далеко од пријатеља већ је потрошачко или било које друго друштво које од нашег очекиваног и предвидивог понашања има огромне користи - финансијске, политичке...

Отварањем теме о паметним алгоритмима, треба да се запитамо, треба ли нам таква свакодневница и у којој мери можемо прихватити заиста напредну технологију? Ипак, док имамо самокритичности, док имамо критички став према свему што нам се намеће и мотив да будемо бића по Божијем облику, чувамо сопствени интегритет, имамо разлог да и даље заузимамо место на планети и остајемо људи.
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #1 послато: Август 15, 2011, 18:54:58 »

Без обзира на све, лично се не плашим за ЧОВЕКА, јер машина је машина, њу можеш
само  притиском на дугменце да елиминишеш из стварности, а.......човек остаје опет
у сопственом свету, у ком баш не може своје осећаје и мисли да тако једноставно
елиминише, притиском на било какво "дугме" у.... или, на њему.

Техника је много узнапредовала и  на неки начин се може "дириговати"
људским умом, али то је могуће само онда када човек то лично дозволи,
сад` да ли он то чинио свесно или не, е то остављам за размишљање!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Странице: [1]   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!