Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/ndanilo/webapps/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
Чудна појава змија, црних скакаваца, мушица, крволочних врана...
forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Октобар 31, 2020, 05:53:45


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Чудна појава змија, црних скакаваца, мушица, крволочних врана...  (Прочитано 8373 пута)
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12601Погледај профил
« послато: Мај 30, 2013, 06:25:37 »

ЉУДИ, ШТА ЈЕ ОВО:
 На Србију кренуле змије, црни скакавци, жабе,
 крволочне вране...
Ових дана у медијима су се појавили готово алармантни текстови овакве садржине,
Цитат

Опсада жаба

Нису само вране проблем, у Војводини је тренутно инвазија жаба. У неким деловима људи не могу ни у своје двориште да изађу јер је пуно ових водоземаца.


- Ово још нисам видео, цело двориште је пуно жаба, одвратне су. Деца се плаше, не излазе из куће због њих - каже мештанин војвођанског села Сусек.
Милан Пауновић, музејски саветник из Природњачког музеја, каже за Курир да је цела ова ситуација за људе веома непријатна, али да нема разлога за панику


( Курир)
Цитат

НАЈЕЗДА ЗМИЈА У Београду: Без панике, пустите је нека прође

БЕОГРАД - Протеклих дана у више наврата у Београду су се појавиле змије, што је изазвало узнемиреност појединих грађана. Оне се увлаче у зграде, олуке, аутомобиле, ...


ЗМИЈЕ И У УЖИЦУ: Чајетинац хвата белоушке по двориштима
 


Цитат

СТРАХ У ТОПЛИЦИ: Црни скакавци у Блацу?!

БЛАЦЕ - Огроман број црних скакаваца појавио се у воћњаку породице Павловић из села Попове у општини Блаце.


Радмило Павловић каже да је био толико збуњен и уплашен толиким бројем скакаваца, какве до сада није видео, да је побегао из воћњака.

Обилазећи млади засад шљива Радмило и његов отац Драгослав Павловић, били су згранути затеченим призором.
- Одједном сам приметио да нешто црно почиње да скаче по мени, цело одело од ногу до пола тела било ми је црно, јер сам наишао на рој црних скакаваца који су почели да скачу по мени. Нисам могао да верујем својим очима па сам збуњен и уплашен у исто време, почео да бежим. Земљиште је буквално било прекривено црним скакавцима, које ја до сада никада нисам видео. Као да их је било милион - објашњава Радмило о додаје да до сада, иако се доста креће по природи и шуми јер редовно бере печурке и обрађује земљу, није видео црне скакавце, а поготову у толиком броју.- Да су бар зелени могао бих да схватим, али црни и то у оволиком броју... Уплашен сам јер не знам колико брзо могу да се размноже, порасту и какве последице могу нанети мом младом шљивику, који је тренутно понео добар род, а овде у близини доводим и овце на испашу, па се бојим да и њима нешто не нашкоде –прича Радмило Павловић.

Истог мишљења је и његов отац Драгослав, који такође тврди да црне скакавце за својих седам деценија живота до сада није видео.


- Ишао сам и по лову и по шуми али црне скакавце до сада нисам срео. Бојим се пошто их има у великом броју да можда опасност прети и људима - каже Драгослав Павловић додајући да ће највероватније морати да затражи и помоћ стручњака, како би знао како да се реши оволиког броја црних скакаваца који су прекрили део земљишта у његовом шљивику.

- Овде смо сваког дана пролазили и није их било претходног дана. Не знам одкуд одједном толики број црних скакаваца, као да их је неко изручио - додао је на крају запрепашћени Драгослав.


Нико од старијих мештана овог блачког села до сада није видео оволико скакаваца на једном месту, ни уопште скакавце црне боје.

(Милен Ђорђевић)ЦитатПАНИКА: Најезда крволочних врана у Србији!


БЕОГРАД
- У Србији горе него у Хичкоковом филму.


Најезда крволочних врана утерала је страх у кости Београђанима. Они кажу да им вране лете тик изнад главе, млатарају крилима, а често их ударају и гребу.


(Дијана Тадић, Курир)« Последња измена: Јун 04, 2017, 03:18:17 Гога » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12601Погледај профил
« Одговор #1 послато: Мај 30, 2013, 06:40:01 »Да је очигледно у питању неки поремећај и у животињском свету, лично сам се и сама уверила једно јутро. Видела сам нешто што ме је заиста забринуло и што до сада нисам имала прилику да видим. Приметила сам да ове године у крају где живим има више врана него обично. Нешто ни не волим ни да их чујем, а ни видим, од свега, највише ме ужасава онај њихов непријатно крештав глас. Врло често их из стана, кроз прозор, и видим и чујем, али није то било нешто тако претерано чудно, ни гласно, до једног јутра. Моју пажњу је скренула велика бука која је управо долазила од врана,а осетила сам по крештању, да их има више него обично. Погледала сам кроз прозор и видела тај призор који ми је остао дубоко урезан у сећање и који ме је, као што сам већ рекла, баш забринуо.

Једна врана је шчепала неку птицу (касније сам сазнала да је та птица била сврака). Прво је на улици великом брзином кљуном и крилима ударала по тој птици, онда је зграбила, мало полетела са њом и спустила је на кров аутомобила који је био паркиран тик преко пута мог прозора. Гледала сам то манијакално черупање птице, чини ми се готово хистерично и грозно ударање кљуном и комадање. И све је то било праћено ужасно непријатним крештањем. Око ње су летеле друге вране, кружиле и такође чудно и гласно крештале. Када је птица била сва очерупана, раскомадана, тек тада су уз то константно њихово крештање, одлетеле некуда.

Није ме само то изненадило и забринуло. Забринуло ме је и сазнање да људи, који су пролазили том страном улице, тротоара, уопште нису ни приметили да се нешто необично дешава и поред све те непријатне буке (коју заиста до сада никада овде нисам чула). Чак нису приметили ни то манијакално убијање једне птице од стране, скоро па побеснеле вране. Журили су негде (ваљда на посао, било је рано) и без обзира шта је ко тада од њих имао у својим главама, заиста ме је дубоко забринуло то што нико, ама баш нико није чак ни погледао у правцу где је та врана кљуном хистерично  кидала ту птицу уз то језиво крештање. Верујем да је чак и кров тог аутомобила, после тога, остао избушен, колико су били силни ударци кљуном.
Невероватно, чак су неке вране толико ниско летеле, када су кружиле око тог места, да су се неки људи чак помало и сагињали, ваљда рефлексно, да их вране не  закаче, али никакве веће реакције није било.

Свако је отишао својим путем, вране ко зна где и људи, пролазници, ко зна где, а мени остаде у мислима стално тај призор који ми ипак нешто говори. Нешто се дефинитивно догађа и у природи, и у биљном и у животињском свету, наравно, и у људском!

Да ли је "фактор човек" узрок тим променама, необичним и скоро па страшним појавама, да ли са тим неке везе имају и они чудни трагови који остају иза још чуднијих прелета непознатих авиона преко нашег дивног плавог неба, али које након тих трагова никако више није плаво, него је прекривено чудним, густим ребрастим и сивим облацима,......остало је да сами закључимо.

Ако је за утеху, стручњаци нас теше речима:

Цитат
..да је цела ова ситуација за људе веома непријатна, али да нема разлога за панику.


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12601Погледај профил
« Одговор #2 послато: Јун 16, 2013, 14:54:19 »

Бор: Инвазија великих скакаваца


Село Горњане, удаљено двадесетак километара од Бора, мета је најезде великих скакаваца који су се изненада појавили, саопштили су мештани овог села. Скакаваца је толико да је некада немогуће проћи аутомобилом, а најинтересантње је да се углавном крећу по врелом асфалту, док их знантно мање има на ливадама и њивама.
"Огромни су и црни, са шарама налик осама. Језиво их је чути јер зује као осе", описала је медицинска сестра Здравственог центра у Бору Весна Николић, која је данас у том селу обилазила пацијенте.

Каже да се њене колеге и она нису усудили да их ухвате, јер необичније скакавце у свом животу нису видели.

"Признајем да нам је било непријатно да ухватимо инсекте од којих су неки били дужине и до десетак центиметара", каже овај здравствени радник.

Како нам је описала, на деоници пута где су се појавили ови инсекти, код скретања за планинарски дом на планини Стол, дуги масни трагови указују на велики број згажених скакаваца. Мештанин Горњана Славко Голубовић, потврдио нам је наводе лекарске
екипе, и каже да су многи у селу изненађени овом појавом.

Ипак, стари мештани се сећају да се слична појава догодила и пре више од три деценије.

"Током дана, када је сунце јако, скакавци се крећу искључиво асфалтом, а чим захладни, они се мистериозно негде притаје до следећег јутра", описује Голубовић.

У селу су закључили да се скакавци појављују само на одређеној надморској висини, где је ваздух изузетно чист и где је добро проветравање, као и да их нема у самом селу.


"До сада се нико није жалио да су му скакавци нанели штету усевима", напомиње Голубовић.

Један борски ветеринар каже да је на превоју Цепе код скретања за Стол чуо тако јако шиштење да је у први мах помислио да је неки проблем са колима.

"Нисам их видео али сам чуо врло непријатно шуштање", рекао нам је он.

(Бета)***


Ко зна шта ћемо ми још да угледамо Шокиран

« Последња измена: Јун 04, 2017, 03:34:38 Гога » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12601Погледај профил
« Одговор #3 послато: Мај 14, 2014, 01:22:10 »

Прошле године сам на овој теми писала о крволочним вранама које су просто кидисале на људе и ево их поново и ове године, нападају.
***
Као у Хичкоковом хорору: Погледајте како вране кидишу на Београђане!


Испред Центра "Сава" сцена као из филма легендарног америчког редитеља Алфреда Хичкока!


Вране су сат времена нападале пролазнике.

Један Београђанин је камером снимио нападе, а стручњаци кажу да то није необично, јер у ово доба птице добијају младе и осећају потребу да их заштите.

Према речима Слободана Петрова, док је снимао врана је кренула на њега.
"Није ме ни дотакла, али је слетела на ауто поред мене", прича Петров истичући да је управо ту и настао најдраматичнији део снимка, у којем птица нервозно кљуца по крову аутомобила.
Често се деси да птићи испадају из гнезда, па вране покушавају да их заштите од сваке потенцијалне опасности.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=wWkW64ZxSgI" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=wWkW64ZxSgI</a>(Ало, РТС)
***

И нико не реагује. И неће, све док неко не буде имао тешке повреде или не дај Боже последице са фаталним крајем.Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12601Погледај профил
« Одговор #4 послато: Јун 27, 2014, 00:17:44 »

Најезда скакаваца у КуршумлијиУ селу Бело Поље, недалеко од Куршумлије, огроман број скакаваца у ројевима се креће асфалтним путем у дужини од неколико стотина метара, а покрили су и усеве и канале поред пута.


Нико од мештана, чак и они у деветој деценији, не знају о каквим се скакавцима ради, јер их до сада нису уопште видели. Током целог дана, неки од њих су приморани да од скакаваца метлама бране своје домове.

Најезду скакаваца јутрос је приметио Светозар Копривица (81), коме је, како каже, рој скакаваца прекрио пса, који је био везан испред куће.

"Цео дан се боримо с тим црним скакавцима. Пас је цвилео јер су га скакавци уједали, запрепастио сам се када сам видео да се не види од скакаваца. Метлом сам га бранио. Овако нешто не памтимо да се икада раније десило", каже Копривица.

Мештани кажу да се скакавци крећу у једном правцу и да не лете већ скачу, те да им проблем прави то што и њих нападају и уједају.

"Док сам метлом бранила да уђу у кућу, скакали су по мени и изуједали су ме по рукама, ногама и врату", казала је Даринка Копривица (74).

Мештанин Љуба Перић (53) казао је да страхује за усеве, „јер број инсеката из часа у час расте и прекрива све већу површину села“.

"Канал поред пута је пун скакаваца, усеви такође. Скачу по мени, колима. Овако нешто нисам никада видео", казао је Перић.

Мештани села Бело Поље случај су пријавили општини Куршумлија и затражили да хитно реагује. Председник општине Радољуб Видић казао је Бети да ће у то село упутити стручну екипу, која ће утврдити о каквим се инсектима ради, после чега ће општина предузети све мере против најезде скакаваца.

(Бета)
***
И даље траје опсада непознатих скакаваца


Стручни сарадник за пољопривреду општине Куршумлија Јовица Ђиновић рекао је данас да стручне екипе за пољопривреду и екологију општине Куршумлија и даље прате кретање роја инсеката у том куршумлијском селу.

Ђиновић је казао да се рој скакаваца и даље креће истим правцем, асфалтним путем у дужини од неколико стотина метара и ширини од десетак метара.

"Још нисмо приметили да наносе штету на усевима и мишљења смо да се не хране биљкама. Њихов ланац исхране нам није познат, као ни то одакле су и како овде дошли", казао је он.

Према његовим речима, та врста скакаваца није до сада виђена на овим просторима.


Мештани Белог Поља, у домаћинствима поред самог пута, и даље метлама бране да скакавци уђу у њихове куће. Даринка Копривица (74) рекла је да суу је ти инсекти ујели и да страхује због њихове најезде.

"Моја кућа је овде прва на удару. Ја их метлом бришем, а они скачу по рукама и ногама и уједају ме", рекла је он.

Стручне службе општине Куршумлија ће и даље пратити развој ситуације у том селу. Очекује се и долазак предсетавника Завода за заштиту природе из Београда, који би требало детаљније да утврде о каквим се инсектима ради.(Бета)


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12601Погледај профил
« Одговор #5 послато: Јун 27, 2014, 00:53:33 »

Јуче и данас су медији објавили ову (изнад) вест о појави црних непознатих скакаваца. Објавили су да су "стручњаци"  посетили место где су се скакавци појавили. Нико од њих није дао изјаву за медије, али је спикер Б92 прочитао информацију да ће се ситуација пратити и да те "стручњаке" највише забрињава то што скакавци нису БИЉОЈЕДИ, што значи да би можда могли да буду опасни по људе и животиње (пошто скакавци морају нечим да се хране, али њима је за сада непознато шта они једу)
Затим, изненадило ме је то, што они изјављују (опет не у објектив камере, него те њихове изјаве чита водитељ поменуте телевизије) како ови скакавци НИСУ ДО САДА виђени и да се не зна, одакле су дошли, да они не лете, него само скачу, али да се њихов број јако брзо повећава,
а ја сам баш на овој теми, прошле године из медија пренела ову вест:

Мај 30, 2013, 07:25:37
Цитат

СТРАХ У ТОПЛИЦИ: Црни скакавци у Блацу?!


БЛАЦЕ - Огроман број црних скакаваца појавио се у воћњаку породице Павловић из села Попове у општини Блаце.


Радмило Павловић каже да је био толико збуњен и уплашен толиким бројем скакаваца, какве до сада није видео, да је побегао из воћњака.- Овде смо сваког дана пролазили и није их било претходног дана. Не знам одкуд одједном толики број црних скакаваца, као да их је неко изручио - додао је на крају запрепашћени Драгослав.

Нико од старијих мештана овог блачког села до сада није видео оволико скакаваца на једном месту, ни уопште скакавце црне боје.

Бор: Инвазија великих скакаваца

Село Горњане, удаљено двадесетак километара од Бора, мета је најезде великих скакаваца који су се изненада појавили, саопштили су мештани овог села. Скакаваца је толико да је некада немогуће проћи аутомобилом, а најинтересантније је да се углавном крећу по врелом асфалту, док их знантно мање има на ливадама и њивама....


Поменута вест се налази на самом почетку ове теме, кликни и погледај ОВДЕ (1) и (2)


Зато ми је ова прича око "непознатих црних скакаваца" заиста помало чудна , па закључујем. Или је ова вест лажна, с неком НАМЕРОМ лансирана или су се заиста појавили ти скакавци, а поменути "стручњаци" појма немају да се они не појављују сада први пут, него као што сам навела да су се скоро у исто време појавили и прошле године у Србији.
« Последња измена: Јун 04, 2017, 03:24:37 Гога » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12601Погледај профил
« Одговор #6 послато: Јул 01, 2014, 04:18:00 »

ПОТВРЂЕНО:
 Црни скакавци велика опасностКУРШУМЛИЈА – "Мистериозни" црни скакавци у Белом Пољу код Куршумлије су нимфе (други стадијум развоја) скакаваца који нарасту до 7,5 центиметара.
Иако је прво речено да не угрожавају усеве и да се углавном задржавају по путу, ови скакавци када порасту представљају опасност за усеве и воћњаке.

Црни скакавци који су се пре неколико дана у великом броју појавили у атару куршумлијског села Бело Поље заправо су, како тврде стручњаци Завода за заштиту природе из Београда, „ларве тзв. италијанског скакавца“, док одраслих јединки за сада нема.

Иако ова врста скакаваца није непозната у Србији, масовна појава била је до сада карактеристична за средњу Азију, где јата одраслих јединки наносе велике штете усевима.


С обзиром на то да је у Белом Пољу реч о "ларвама" (други и трећи стадијум), Завод за заштиту природе Србије наставиће да прати даљи развој ове врсте, јер одрасли скакавци могу представљати велику опасност по пољопривредне културе.

(РТС, Б92)


***


Један читалац је написао одличан коментар,

Цитат

I onda ce MONSANTO da donese seme (biljke) otporno na crne skakavce ...

То је ТО!!!


« Последња измена: Јун 04, 2017, 03:40:47 Гога » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12601Погледај профил
« Одговор #7 послато: Јул 03, 2014, 01:35:22 »

МЕШТАНИ БЕЛОГ ПОЉА ОЧАЈНИ:
 Скакавци свуда, већ ми једу пасуљ у башти


Брсте усеве, преплавили ливаде, воћњаке и дворишта, а нико није предузео никакве мере да се ројеви не би ширили
КУРШУМЛИЈА - Мештани села Бело Поље код Куршумлије изразили су забринутост због локалне најезде скакаваца и незадовољство јер их надлежни нису обавестили шта да раде.

"Мештани су незадовољни јер нико није предузео никакве мере да се ројеви скаваца не би ширили, а страхују и за усеве", казао је мештанин Љуба Перић. Најезда "италијанских скакаваца" у Белом Пољу примећена је пре недељу дана на око стотину квадратних метара, а сада се проширила на око стотину хектара.

"Немамо чак ни препоруку надлежних шта да радимо и како да се изборимо. Они су почели да брсте усеве. Сада их има по ливадама, воћњацима и двориштима", казао је Перић.

Завод за заштиту природе Србије је утврдио да је то "италијански скакавац" и да су код Куршумлије за сада само ларве другог и трећег стадијума, а да још нема одраслих јединки.

Из Завода су навели како очекују да ларве пуну зрелост достигну крајем јула и почетком августа, када ће добити крила и може их бити у још већем броју, те би и штета на усевима била већа.
Мештанин Слободан Радовановић рекао је да су житељи Белог Поља у страху јер је Завод најавио само праћење развоја ситуације, а не заштитне мере. "Скакавци већ једу пасуљ у мојој башти. Шта да радимо кад буду почели да лете!?", казао је Радовановић. Мештани апелују на надлежне да хитно предузму мере да спрече да се скакавци прошире.


(Бета)


***

Врло чудно. Медији данима пишу о овоме, али званично министарство и стручњаци скоро па да ћуте. Мене већ помало то нервира, а могу тек да мислим како је људима чије усеве су запосели ти скакавци.
« Последња измена: Јун 04, 2017, 03:29:53 Гога » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12601Погледај профил
« Одговор #8 послато: Октобар 25, 2014, 19:12:09 »

Пацови опсели Београд!

Немојте се изненадити ако вас ујутру у купатилу дочека - пацов! Или ако су ти глодари нашли уточиште баш у вашем подруму. Има их много у Београду јер није било систематске дератизације, а надлежни кажу да ће, ако се нешто брзо не предузме, доћи до праве најезде!

Становници Новог Београда, Палилуле, Сопота и Младеновца треба посебно да обрате пажњу: Пацовима хладно, па беже у куће

 

Предраг Ћурчић, из фирме која је донедавно са још три фирме у граду Београду спроводила систематску дератизацију, потврђује за Ало! да ове године није било уништавања пацова јер није обновљен уговор са фирмама које то спроводе.

- Градском одлуком, посао је у септембру додељен Заводу за биоциде, који није оспособљен да обави дератизацију. Ми смо се до јуче јављали на позиве грађана којих је било и 15 дневно и одлазили да обавимо дератизацију. Ових дана, пацови беже у затворене просторе - куће, станове, подруме. То важи и за бубашвабе - каже Ћурчић и додаје да су те животиње преносиоци болести и да се баш због тога сузбијају по Закону о заштити становништва од заразних болести.

Речи овог саговорника потврђује Оливера Вукићевић, начелница одељења за превентивну заштиту животне средине у Градском секретаријату за заштиту животне средине, и наводи да ће највероватније следеће недеље почети дератизација у Београду.

- Број пацова је велик. Тачно је да није било дератизације јер тендер није завршен. Одлучено је да тај посао ради Завод за биоциде, којем грађани могу да се јаве ако уоче те животиње. Највише их је у Сопоту и Младеновцу, јер се повлаче са поља у затворене просторе, али има их и у Новом Београду и на Палилули. Свуда где су нехигијенска насеља, поља, велике зелене површине – каже она за Ало!.


Цитат

Преносиоци опасних болести

Епидемиолог др Драган Делић каже за наш лист да су мишеви и пацови преносиоци различитих болести, од којих неке могу бити потенцијално веома опасне!


- Узрочници лептоспирозе су бактерије лептоспире, које инфициране животиње излучују мокраћом у спољну средину, одакле се човек инфицира преко повреда на кожи. Ова болест је честа код риболоваца и фармера. Изражава се у виду грознице, језе, температуре, главобоље и болова у мишићима. Опасна је јер се могу јавити и знаци оштећења јетре, бубрега, плућа и гастроинтестиналног тракта - прича Делић, додајући да је ово само једна од болести које преносе пацови.

Огроман репродуктивни потенцијал!

Мишо Коларевић, директор Ветеринарског специјалистичког института Краљево, наводи да се пацови одликују великим репродуктивним потенцијалом.
- Теоретски, један пар годишње може да има и више од 2.000 потомака. Период полног сазревања глодара је од два до четири месеца. Репродуктивну функцију женке остварују две године, а мужјаци нешто дуже. Живе до три године и углавном су биљоједи, мада има и врста које су сваштоједи - објашњава он и упозорава да су пацови преносиоци заразних болести као што су салмонелоза, лептоспироза, хеморагична грозница.


(Вести, Ало)***


Шта ова нова градска власт зна шта је ДЕРАТИЗАЦИЈА Превртање очима Они једино знају шта значи "уградити се", "провизија" ...тј. како што више стрпати лове у властити џеп, а све остало нека чека. Све `мој до мојег`, када видим ко је градоначелник, а ко председник градске скупштине мука ми припадне. Мало је рећи за ове људе, који су на челу свих виталних институција највећег града у Србији, да су дилетанти.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Cuburac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1179Погледај профил
« Одговор #9 послато: Октобар 31, 2014, 20:58:52 »

Sramota, pretvaramo se u zemlju ravnu sa najgorim uslovima zivota, kao da je Srbija negde u centralnoj Africi, a ne u Evropi.
Сачувана
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #10 послато: Мај 27, 2016, 00:12:39 »

НАПАДИ ПТИЦА НА БЕОГРАЂАНЕ: Вране бране гнезда

Напад врана на запослене у обданишту "Чаролија" у Земуну узнемирио је Београђане


НАПАД врана на запослене у обданишту "Чаролија" у Земуну узнемирио је Београђане. Телефони служби за заштиту природе усијали су се због позива грађана који су забринути због агресивног понашања ових птица. Орнитолози објашњавају да је овакво понашање уобичајено за ово доба године, јер је сезона гнеждења. Вране нападају људе најчешће у близини гнезда, јер се боје за своје младунце.
- Немојте млатарати рукама и покушавати да нападнете врану - објашњава Рајков. - Птице нападају највишу тачку на телу, па је најбоље да, кад пролазите поред гнездилишта, ставите гранчицу на врх главе и то ће је заварати. Ако покуша да вас нападне, напашће грану. Или понесите неко семење, сунокрет, и баците им - каже Саша Рајков, орнитолог из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74.html:607119-NAPADI-PTICA-NA-BEOGRADjANE-Vrane-brane-gnezda


   Треба да ставимо грање на врх главе и изигравамо новогодишњу јелку зато што
будалетине законима чувају вране.
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12601Погледај профил
« Одговор #11 послато: Јун 04, 2017, 04:19:23 »

У Србији забележене сцене као у Хичкоковом филму `Птице`


СЦЕНА У БЕОГРАДУ КАО ИЗ ХИЧКОКОВОГ ФИЛМА:
Вране кљуцају људе у главу!

Оне нападају у близини гнезда јер се боје за младунце који сад уче да лете, а и децу могу доживљавати као уљезе, па би родитељи нарочито требало да буду опрезни

Грађани појединих делова Србије, а посебно Београда, последњих дана посматрају призор као из чувеног хорор филма Алфреда Хичкока "Птице" јер вране немилосрдно нападају људе.


Уплашени људи су нападе пријављивали и Хитној помоћи јер су их кљуновима кљуцале у главу.
Стручњаци позивају на опрез и објашњавају да се разлог за овакво агресивно понашање птица заправо крије у жељи да се заштите младунци.
- С доласком пролећних дана учестали су позиви грађана који су се уплашили врана и њихових агресивних напада без икаквог повода. Оне нападају људе у близини гнезда јер се боје за своје младунце, који у ово време невешто полећу или испадају из гнезда на улицу. Напади могу да доведу до мањих повреда, па из тог разлога треба бити обазрив. Упозоравамо грађане да се не приближавају младунцима - каже орнитолог Милош Радаковић из Завода за заштиту природе Србије.


Он објашњава да одрасла птица најпре снажним грактањем шаље упозорење, а онда се устремљује на потенцијалну претњу с циљем лажног или правог напада.
- Вране углавном нападају када су младунци ниско у жбуњу или у нижим деловима крошње дрвета. Уколико птице упорно бране младе, потребно је понети кишобран или неко друго средство којим се може одбранити од потенцијалног напада. Такође, треба се што пре, без панике и наглих покрета, удаљити. Вране могу и децу доживљавати као уљезе, па би родитељи с децом нарочито требало да буду опрезни и спремни да реагују - упозорава Радаковић и додаје да овакво понашање врана траје док се младунци у потпуности не спреме за лет.


Ако у вашем крају има много дрвећа и гнезда врана, обавезно ставите шешир или капу на главу да бисте избегли огреботине и одлазак код лекара.
- Углавном су то површинске огреботине, па саветујемо грађанима да се јаве у свој дом здравља и евентуално приме антитетанус ако је рана дубља - саветује портпарол Хитне помоћи Нада Мацура.
 

Сандра Јовановић
НОСИТЕ КАПУ И БРЗО ПРОЂИТЕ

Сандра Јовановић из Друштва за заштиту и проучавања птица Србије објашњава да повреде од напада врана углавном нису озбиљне, али саветује избегавање места где се гнезде током маја и јуна.
- Вране често само лете близу, изнад глава пролазника. Повреде, ако их уопште буде, могу бити огреботине по темену, раменима или рукама јер су то избаченији и лако доступни делови тела. Уколико је немогуће заобићи место где обитавају вране, у том случају можете понети кишобран или штап који ћете држати изнад главе, али не да бисте узвратили ударац. Још један једноставан савет је да носите капу и брзо прођете - каже Јовановићева.

 Јелена Пронић


(Курир)

***


Добар коментар једног читаоца, са којим се у потпуности слажем:

Цитат

Dana

Pa zar su vrane vaznije od ljudi? Ako ih ima preterano preduzmite nesto. Kakvo je to nebulozno objasnjenje da su povrede lakse prirode? Necu ni da me grebu, niti kljucaju u glavu. Zivim u centru i imamo terasu i vesernicu na krovu zgrade pa vrane nekad slecu na gelender ili TV antene i ako ih terate grakcu kao lude. Bas covek da se uplasi.Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12601Погледај профил
« Одговор #12 послато: Мај 10, 2018, 22:48:38 »

Вране поново нападају

СУГРАЂАНИ који ових дана пролазе поред куле "Генекс" у Новом Београду били су мета агресивних врана, које су се у ниском лету обрушавале на људе, гакале им изнад глава и пролазиле кроз косу. Овакви напади птица су чести у ово доба године, јер вране традиционално у мају свијају гнезда и имају младунце. Тада, као брижни родитељи, мотре са грана на пролазнике и нападима упозоравају Београђане, којима после ових "традиционалних" мајских инцидената остају лакше повреде, огреботине, паника, страх и шок.


- Све до јуна заобилазим пут поред "Генексове" куле. - каже суграђанин Раде М. - Јата врана су свила гнезда на околном дрвећу и човек буквално мора да протрчи испод грана, погнуте главе. Гракћу, закаче крилима и ножицама по коси, глави, ужас!


Стручњаци кажу да су вране агресивне јер су брижни родитељи и да се плаше када људи пролазе испод гнезда. Реч је о изузетно интелигентним птицама и великим злопамтилима.


- Вране се гнезде током маја и имају птиће - каже Слободан Кнежевић из Удружења за заштиту и проучавање птица. - Оне су веома важна врста животиња, јер рециклирају органски отпад, једу све и свашта и тако нам чисте околину. Знам да Београђанима вране нису омиљене птице, али свеједно не треба да их ударају или уништавају. Ако пролазник види птића у трави, треба да га врати на прву најближу грану, а од "напада" да се заштити капом или кишобраном.


"КРИТИЧНЕ" ЛОКАЦИЈЕ


ОСИМ у Новом Београду, јата врана имају гнезда и у Земуну, на Славији, Црвеном крсту, у Звездарској шуми, Кошутњаку. Зато се Београђанима саветује да буду опрезни када буду у овим деловима престонице и да се чувају ако оду на излет у неку од градских шума.

(С.В. Новости)

***

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=QzkLRQ3PInQ" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=QzkLRQ3PInQ</a>Поред набројаних делова града Београда, вране су се прошириле и на друге локације, које нису поменуте. Као на пример, овде где живим, могу да приметим да их је сваке године све више и више, а на моје жаљење, врабаца је све мање и мање. Ранијих година врана у мом крају уопште није било.
Вране су заиста врло агресивне. Једне године (описала сам у некој поруци испред) сам кроз прозор гледала како нападају пролазнике и како се крвнички обрачунавају са свракама. А неки дан сам видела како су вране буквално отерале са једног дрвета свраке, које су данима ту правиле гнездо. Да ли су у гнезду била јаја или млади сврачићи, не знам, али сам засигурно уочила да су вране заузеле то гнездо уз језиво крештање. Било је  то јако мучно за гледање.

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12601Погледај профил
« Одговор #13 послато: Јун 12, 2019, 07:54:54 »

БЕОГРАД ЈЕ ПОСТАО ПРАВА ЏУНГЛА:
Улицама тумарају дивље свиње,
змије излазе из скровишта,
а са неба нападају вране и комарци


У Београду последњих недеља влада право мало опсадно стање. Дивље животиње, птице, али и инсекти и гмизавци надиру са свих страна, па се чини као да је престоница постала џунгла у малом.

Београђане су прво средином маја узнемириле и уплашиле вране, пошто је забележено на десетине напада ових птица. Затим су после дуготрајних киша уследили проблеми са комарцима, након наглог отопљења масовно су се појавиле и змије, да би последњих дана престоница добила неочекиване госте у виду - дивљих свиња.КОМАРЦИ

Велика количина падавина погодовала је размножавању комараца. У Београду ситуација делује скоро критично јер се многи жале да од њих не може да се живи, да не успевају да се одбране ни на омиљеним шеталиштима, али ни у властитим домовима. Неки Београђани тврде и да "никад нису били већи, а ни агресивнији".


Данас су се огласили и челници Завода за биоциде, да ситуација полако почиње да измиче контроли, потврдили су индиректно.

 – Због обилних падавина у претходном периоду дошло је до пораста водостаја Саве и Дунава чиме су се створила нова и велика станишта за ларве комараца. Имајући у виду да се ради о локалитетима попут Ратног острва које је потпуно поплављено и не може му се приступити, наше екипе свакодневно врше третмане на Кеју код хотела "Југославија" и са друге стране на насипу уз леву обалу Дунава. Ове падавине су створиле и пуно микро локалитета у шумама и шумским комплексима одакле излази велики број комараца, а могућности за третман су ограничене и из тог разлога се ти локалитети свакодневно третирају – рекла је Драгана Деспот, директорка Завода за биоциде.

Због праве најезде крвопија, грађани су претходних дана захтевали да се "подигну" и авиони, како би се проблем што пре решио. Међутим, како су истакли надлежни, препорука ЕУ је да се авиони у ову сврху не користе.

Лева обала Дунава (Борча, Овча, Крњача...), новобеоградски блокови крај Саве, земунско шеталиште, Ада Циганлија, делови Сурчина, Ада Хуја, Кошутњак, Звездарска шума, само су неке од "црних тачака" српске престонице.

 


ВРАНЕ

Мај и прва половина јуна, према речима стручњака, представљају период када су учестали напади врана на човека. Суграђанка Ј. П. испричала је недавно како је изгледао њен сусрет са овом врстом птице.

- Одвела сам ћерку у вртић. На повратку кући видела сам да ми нека црна птица великом брзином прилази, али ни у лудилу нисам могла помислити да је у питању врана која ће ме напасти. У питању су били делићи секунде јер сам схватила да ми иде директно ка лицу. Махинално сам реаговала рукама. Ова непријатност трајала је неколико секунди јер врана није одмах одлетела. На сву срећу, у помоћ ми је притекла и једна жена која је била недалеко од мене. Тако сам на сву срећу прошла без већих последица - рекла је суграђанка Ј. П.


Ипак, иако изгледа као напад "полуделе" животиње, разлог се крије у њиховом природном заштитничком инстинкту, и оринтолозима је сасвим јасан.

- У овом периоду излежу се млади птићи, који врло брзо потом уче и да лете. Због тога су њихови родитељи заштитнички настројени, јер на људе који пролазе у близини гнезда реагују као на потенцијалне предаторе - објаснили су раније стручњаци и додали да се вране у фази размножавања по закону не смеју реметити.

 
Претходних година највише напада врана у ово доба године било је на Новом Београду, али и у Земуну, Кошутњаку, Звездарској шуми, на Црвеном крсту, па чак и у околини Славије.
ЗМИЈЕ

 
Топло време крајем маја и почетком јуна, традиционално доводи до изласка змија из својих скровишта широм престонице.

Велика змија снимљена у Реснику, али и у Бањичкој шуму што је многе суграђане уплашило, али су се оне појављивале и у другим деловима града.

Змија има и Земуну, а фотографија "твитераша" показује да су се оне "ушуњале" и у неким зградама и напуштеним објектима.

Прошле године најчешће су проналажене на Чукарици, али и у Раковици и Гроцкој.

 


ДИВЉЕ СВИЊЕ

 
"Водени десант", тако би се могла описати ситуација која готово недељу дана траје у престоници, где крдо дивљих свиња у потрази за животним простором "трчкара" по централним градским улицама. У међувремену су се раштркале по престоници, па су их грађани виђали на најразличитијим местима.


Ловци и радници "Ветерине" данима покушавају да их похватају, али им за сада, то не полази за руком. Једна је стигла и до гараже на Обилићевом венцу где је због "јурњаве" и притиска радника, скочила са петог спрата и убила се, највероватније у страху. Неке су настрадале и у саобраћајним незгодама, јер су неки од возача налетали на њих, углавном у Булевару Михајла Пупина.

Дивље свиње улетале су у продавнице и ресторане, а једна од њих завршила је и у посластичарници.

 
 (Курир)


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=kpoNAFVGs94" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=kpoNAFVGs94</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=tCYbBF6_BF4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=tCYbBF6_BF4</a>


***


Додала бих овоме још и псе луталице, који су у овим претоплим данима постали агресивни, нападају људе, а ноћу не може да се живи од лавежа.

Неки кажу да је Весић направио од Београда свињац, па свиње кренуле да пронађу смештај Зеленко


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Странице: [1]   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!