forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Јун 03, 2020, 01:08:22


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: (не)МЕЊАТИ Закон о раду  (Прочитано 6390 пута)
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« послато: Јул 07, 2013, 05:08:42 »

Треба ли да се мења Закон о раду?

Млађи су слушали у причама, а старијима и даље живи у сећању време у ком су са 19 година почињали да раде у државним предузећима, не тако ретко истим оним у којима су им и очеви радили, и ту остајали до пензије. Та су времена давно прошла, а распад државе, приватизација фирми, па економска криза која је уздрмала цео свет, створили су нове околности у којима се Србија, судећи према броју од 800.000 људи на бироу, стотинама хиљада отпуштених и оних који раде за минималце или без плате - никако не сналази. Незапосленост расте вртоглаво и приближава се стопи од 30 одсто, а аларм за узбуну одавно је упаљен.


Влада годинама најављује измене Закона о раду. Али, уместо тог закона, мењале су се владе, а Закон о раду је још увек непромењен.
Да би предлог владе о измени Закона о раду стигао до посланика, претходно треба да се о њему договоре сва три члана Социјално-економског савета: послодавци, запослени и држава.

Да ли ће договора бити и шта би требало променити у Закону о раду?

ДА ЛИ УОПШТЕ ТРЕБА мењати тај закон? Ако треба, ЗАШТО га треба мењати? Ко ће изгубити највише изменом овог закона, а ко добити?***

Цитат
Шта послодавци желе да мењају у Закону о раду

Унија послодаваца Србије (УПС) поднела је Министарству рада предлоге за измене Закона о раду међу којима су и продужење рада на одређено време до три године, саопштила је Унија оценивши да је циљ промена да се што пре отклоне слабости радног права у Србији.

(Новембар, 2012.године)Министар финансија је рекао колико је то нужно урадити и како овога пута не сме бити додворавања синдикатима због којих су раније измене, уствари, биле недовољно добре. Значи ли то да се овога пута држава мењајући закон неће много освртати на оно што желе синдикати у напору да заштите раднике?

Два највећа семена раздора и кључне промене на којима држава, уз асистенцију међународних институција, инсистира јесу продужење рада на одређено са једне на три године и плаћање отпремнина само за време проведено код тог последњег послодавца, а не за цео радни век. Рекли би неки, где је ту социјална правда? Нема је, као што је није било када су сличне флексибилне облике рада уводиле државе редом по Европи.« Последња измена: Јул 12, 2014, 01:20:46 Гога » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #1 послато: Октобар 29, 2013, 19:05:06 »

Формиран Српски синдикални фронт


Београд -- Српски синдикални фронт данас је у Београду формирало пет синдикалних централа, како би се успешније борили против најављених промена закона о раду и штрајку.


Како се истиче у саопштењу, Српски синдикални фронт ће се свим средствима изборити да Влада Србије не усвоји предложени текст Закона о раду и Закона о штрајку.


Тај фронт су формирале Конфедерација слободних синдиката, Асоцијација слободних и независних синдиката, Удружени синдикати Србије "Слога", Индустријски синдикат Србије и Удружење синдиката пензионера Србије.

Српски синдикални фронт, прецизира се, окупља више од 350.000 чланова од укупно 550.000 регистрованих чланова синдиката у Србији.

Формиран је на иницијативу репрезентативног синдиката Конфедерације слободних синдиката.

Чланице тог удружења су критиковале предложене измене закона о раду и штрајку, указујући да су усмерене против стечених права радника, загарантованих европском социјалном повељом, која је ратификована у Скупштини Србије.

План деловања удружених синдиката биће представљен јавности у петак 1. новембра.

Састанку синдиката, на коме је донета одлука о заједничком деловању свих српских синдиката, нису присуствовали Савез самосталних синдиката Србије и УГС "Независност".


Та два синдиката су најавила да ће заједнички наступати у одбрани права радника

Цитат
Синдикати крећу уједињени у борбу


Београд -- Две највеће синдикалне организације постигле су данас договор о заједничким активностима у борби за заштиту и унапређење радних и социјалних права запослених.(Бета)Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #2 послато: Октобар 29, 2013, 19:08:59 »

Убеђена сам да и  синдикати имају велику одговорност за ову катастрофу у којој се сада налази Србија.
Проматрала сам деведесетих "рађање" једног НЕЗАВИСНОГ Синдиката у једном великом предузећу, у ком сам радила. Док нису урадили то што су наумили, да се региструју и да делују у предузећу, а за то време су провоцирали штрајкове, позивали раднике да се солидаришу са њима, нису се смирили. За то време су изгубљени многи УГОВОРЕНИ послови са страним купцем, касниле су испоруке производа, а онда су и плате касниле, ... предузеће отишло у стечај....И као што се десило са многим предузећима, радници отерани на Биро за запошљавање, а предузеће  на лицитацији купило НН лице, са све машинама и огромним зградама, пословним просторијама......

Нигде нема тачан податак колико има Синдиката у Србији. А има их ко,...да не кажем чега  Превртање очима Створи се један Синдикат, а онда се он подели на неколико нових и тако редом....Деобе, деобе.....деобе.Где би Срби могли без деоба Молим?А да треба демонстрирати и никако НЕ ДОЗВОЛИТИ да се тај накарадни нови Закон о раду усвоји, ТРЕБА! Да ли ће  баш Синдикати успети да оспоре усвајање тог Закона?  За овакав вид протеста треба да су заинтересовани сви радно способни грађани Србије и они који тренутно имају запослење и они који га немају!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #3 послато: Јул 12, 2014, 01:53:43 »

Закон о раду, казна "нерадничком српском менталитету"


Кад се једном повео разговор о српској влади, културни аташе пољске амбасаде, рекла је да је пољски народ седам пута обарао своје владе, док нису дошли на пристојну владу. Додуше, једном је комплетна пољска влада страдала у авионском удесу, а не треба заборавити ни да неколико милиона Пољака живи у Америци, да је један међу њима, творац новог светског поретка (Збигњев Бжежински), и да им је било лакше да обарају непожељне владе (са америчког становишта).***

Десило се, да смо и ми сада дошли до седме владе, али иако су се смењивале, све су остале исте у свом деловању, тако да би се могло рећи, да је могућно стварањење јединствене `Петооктобарске лиге` под западним патронатом, који је своје захтеве и услове дозирао према својим давнашњим плановима, који нису узимали у обзир одржавање Србије, ни као државе, ни као простор који насељавају Срби.

Зна ли се, при томе, да је у Србији били највише титоиста, званично вођених као задојени комунистичком идеологијом, мора се одати признање западним планерима, како су за врло кратко време успели да тај црвени свет, преобрати у западни, да је, чак, међу њима развио такмичење, ко ће пре и брже и комплетно да се реши тог идеолошког баласта, да је чак и бивши министар унутрашњих дела, изјавио да су они за капитализам и слободно тржиште!

Кад је реч о `Петооктобарског лиги`, треба рећи да је, без обзира што је чине по имену различите странке, она је јединствена у свом опредељењу ка ЕУ, те се сви утркују ко ће више и још више да се подастре пред њену моћ, па се чак труде да у своје коло уведу што више младих, којима ће пренети сва своја знања и сазнања са европских курсевима, како би у будућим владама ови нови кадрови, постигли дефинитиван циљ – [size=1еpt]докрајчења Србије.[/size] Дакле, мисле и на будућност! Мада је Вучић себе прогласио за будућност.

Неко ће можда рећи да је ова констатација ружно клеветање чистих намера Запада, иако, ко год је при чистој свести, не може у свему ономе што се дешава са нама, наћи ни једну чисту намеру, изузев оне ликвидаторске. Сем ако хоће да буде сматран за тврдокорног присталицу Запада, који нити признаје, нити познаје било каква национална ограничења, спутавања и издвајања.

О, има их, још колико! Таквих.

У том погледу ова последња влада је у свему примерна. Пуне две године обећава болне и тешке реформе, које би неким чудом, довеле до масовног запошљавања, чак је то и такво запошљавање проглашено као приоритетно опредељење Владе. Срећом по њих, дошле су стравичне поплаве, које су постале и биће трајнији изговор, за неиспуњење толиких обећања, мада су за сада утихнуле приче о њима, чак су и гурнуте у други план, што је Обрановчане довело пред Немањина 11, мада је било логичне да су дошли пред Градску скупштину, јер Обреновац припада граду Београду.

Међутим, и са поплавама и без њих, реформе ће бити на тапету, чим законима буду омогућене.

Најпре Законом о раду, који је премијер прогласио за обрачун са српским нерадничким менталитетом. А у исто време путује по свету и тражи инвестиције! Ко је луд да улаже паре у земљу нерадника?! Поготову, што он сам каже: "Они који се сукобе са српским менталитетом, навикама и таборима, увек су били осуђени на пропаст!" па сад, изволите, улажите! Има ли премијера на свету, који овако своју земљу оговара?

Ипак, "Србија мора да почне да ради. Живели смо на превару, лагали смо и себе и друге, трошили више но што смо зарађивали".

Наравно и дабоме, није рекао шта, где и како Србија мора да ради. Вероватно, да и сам не би знао да дефинише тај проблем. Тек дозволио је себи, да после две године владавине, констатује:"Здравство нам је на последњем месту у Европи, просвета ту негде, инфраструктуре нема, привреде такође".

Али били су ту министри, државни секретари, помоћници министра… и читав низ државних функционера, који нису знали шта би друго радили већ да се сликају по медијима и дају изјаве, које их не обавезују.

Вулин који се на Космету исказао у пуној форми, добио је сада нови ресор – министарство рада, па самим тим и фронт према синдикатима, који траже да пре но што се усвоји закон о раду у Скупштини, буде јавно разматран. Вулин се спретно дочекао земљишта: Пошто ово није нови закон, већ само неке измене и допуне у њему, влада није обавезна да иде на јавну расправу. Дакле, извадио се са намером, која није баш много поштена.

Другим речима, понавља се оно што је једном рекао Флобер: "Оно што се код других зове закон, код нас се зове – власт!"


И дабоме, како власт ником није обавезна, већ само самој себи, она ће у својој Скупштини те измене и допуне усвојити, и Србија ће, по Вучићу и Вулину, почети да – ради! Ко зна шта? Сем ако се радници не баце у протесте, и ако се ти протести не буду рачунали у – рад.

Савез Синдиката Србије указује на једну ретку поквареност којој се власт обратила: "Нико ко је разуман не може да закључи да је висок степен радничких права, узрок лошег економског стања у земљи! "

"Атак на зараде, које су најмање у Европи, одбијање да се дефинише минимална зарада, иако то чине и најразвијеније земље, олакшано отпуштање у земљи где је стопа незапослености највиша у Европи, а шансе за ново запошљавање никакве – најважнији је правац и циљ аутора овог закона, како би раднике учинили још сиромашнијим и тиме погоднијим за израбљивање."

Најзад, све се своди на то: да законодавац обавезује послодавце да сваког месеца уплаћује порезе и доприносе, али не и и зараду својим радницима, који не примају зараде и по неколико месеци.


Вулину, који се извежбао у обећањима док је столовао на Космету, сада обећава повећање права радника у погледу зарада, што један потпуни апсурд. Уз то он се нада да ће и СПС (т) гласати за овај закон, и тиме подржати коалицију, не помишљајући да је реч странци која почива на подршци радничких права, уосталом он заборавља да и он представља Социјалистички покрет Србије… што није само заборавност већ и издаја социјалистичких принципа, којима се и Дачићеви "социјалисти", још од 2006. године, красе.

Ако се узме у обзир да је СПС (т) гласао за Тадићеву Резолуцију о наводним српским злочинима у Босни, што је грдна национална издаја, то не изненађује ни то, да ће они бити и на страни социјалне издаје.

Дачићу ништа не смета, он живи за власт. Шта више, у часу кад прете последице закона о раду, он приређује концерт севдалинки (Миљацка, Муштулук, Ово је моја кућа, Још ову ноћ…) `Форуму жена` СПС (т) на Власини у хотелу `Србија`. И док је он испевавао своје омиљење песме, еспеесовке су, вођене Славицом Ђукић Дејановић, играле коло око њега, да би им он на крају упутио поруку: "да буду квалификовани чланови партије, а да ће им он дати пуну подршку за развноправност".

Шта ли се ово спрема Србији? Док се Дачић исказује на начин једног министра иностраних дела, дотле се Вучић заноси пријатељством и савезништвом са Немачком, иако њихов министар иностраних дела, у оштром, немачком, маниру обећава Србији да неће одустати од услова које је Бундестаг поставио Србији, без којих нема помена о уласку у ЕУ. А у тим условима, један се оноси на промену националне свести Срба.

Вучић то не схвата трагично.
Он сам је ту свест променио и напустио, сматрајући да је ранија његова везаност за ту свест, била његова велика грешка.

У години када се обележава 100 година од Првог светског рата, рат који је изнела управо српска свест, одрицати се српске свести није велика грешка, већ велики грех. Ко год иде против своје крви, тај на крају тај ход, плаћа како се једино може платити. То би Вучић и сви бивши српски радикали, који су се поносили својим српством, морали да знају. А сад су све то одбацили да би се дохватили власти, која ће их на крају скупо коштати. То је бар сигурно


(Проф. др. Слободан Турлаков, 07.07.2014)Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #4 послато: Јул 12, 2014, 01:57:43 »

Вучић: Закон о раду и пензионом систему сутра на влади


БEOГРAД - Влада Србиjе сутра ће разматрати предлоге измена закона о раду и пензиjско инвалидском осигурању, као и Закон о обнови земље након поплава, изjавио jе премиjер Србиjе Aлександар Вучић.


Kако преноси Блиц Вучић jе на на брифингу за новинаре истакао да ће законска решења, одмах након усваjања на влади, ући у скупштинску процедуру.

Расправа о овом сету реформских закона очекуjе се да почне у уторак, 15. jула.

Према писању Блица измене Закона на раду ступиће на снагу у августу, измене Закона о ПИO важити од 1. jануара наредне године, док Закон о обнови земље након поплава ступа на снагу одмах по усваjању.

(Танјуг)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #5 послато: Јул 12, 2014, 02:15:52 »

Синдикати напуштају преговоре и најављују протесте


Лидери репрезентативних синдиката УГС Неависност и Савеза самосталних синдиката Србије (СССС), Бранислав Чанак и Љубисав Орбовић, саопштили су данас да неће наставити преговоре са Владом Србије о изменама и допунама закона о раду и најавили протесте.Они су новинарима након састанка у седишту СССС-а рекли да ће први протестни скуп бити организован у Београду 23. јула, а уколико измене тог законског акта ипак уђу у скупштинску процедуру они ће, кажу, камповати испред зграде парламента.


Чанак и Орбовић се слажу да Влада Србије греши кад мисли да стране инвеститоре у Србију доводи јефтина радна снага.То је, сматрају они, велика заблуда.

"Преговори су званично прекинути још 29. маја и све што је после тога уследило био је покушај преваре", рекао је Чанак објаснивши да је и прексиноћњи састанак код премијера такође био покушај преваре, јер је на састанку договорено једно, а већ сутрадан на састанку Радне групе задужене за преговоре, саопштено нешто сасвим друго.

Он је подсетио да је на састанку са премијером договорено да ће се прихватити проширено дејство колективног уговора, али сутрадан то није учињено, већ је на састанку Радне групе представљено 16 нових чланова закона, које нико од представника синдиката није видео, а понуда је гласила - узми или остави.
"То нису преговори то је силеџијство. Донели су и рекли - потпишите ово", рекао је Чанак.

Он сматра да су представници владе својим понашањем једнострано прекинули преговоре и да ће због тога синдикати радити оно што свуда у свету раде кад их неко онемогући да преговарају - покренуће штрајкове и протесте.

Орбовић је подсетио да ће протест 23. јула бити одржан на Тргу Николе Пашића, и то ће бити скуп упозорења, а уколико Закон о раду оде у скупштинску процедуру протести ће бити константни, донеће и шаторе и камповати преко пута парламента.

Он је подсето да овде није у питању само Закон о раду, већ и закони о приватизацији,  пензијско инвлаидском осигурању и стечају."То нису реформски закони већ закони који урушавају права запослених у Србији. Те законе неко по аутоматизну доноси и пушта у јавност, без икаквих договора и сагласноти", рекао је Орбовић.

(Танјуг)
***


О, да видимо и то чудо, иако овој двојици, који заступају два највећа радничка сундиката, ништа не верујем, јер су се до сада више пута "показали"....

Измене овог закона ће, чини ми се, овај пут МОРАТИ да се усвоје по СВАКУ цену. На то ме упућују речи Ивице Дачића, које је скоро изговорио,

Цитат
Dačić: Mogu da se spalim, ali zakon o radu će biti usvojen

Lider SPS-a Ivica Dačić rekao je da može da se spali na Terazijama, ali da će Zakon o radu biti usvojen.

(021)
Шта ће се десити, видећемо ускоро. Да ли ће се радници и они који су остали без посла пробудити и изборити за своја права? Пред нама су дани неизвесности и уједно последњи ИСПИТ који успавана Србија треба да положи. ПОПРАВНОГ неће бити!!!

***


Након овог испред саопштења, појавио се ХИТАН ПОЗИВ оба ова синдиката:


Цитат
   

ЧЛАНОВИ УГС НЕЗАВИСНОСТ И СССС СУТРА ИСПРЕД ВЛАДЕ РС


 Београд 11.јул 2014.

Влада Републике Србије је на пречац донела одлуку да по хитном поступку на сутрашњој седници, заказаној за 16 сати, без обзира на социјалне партнере и њихове ставове, као и на чињеницу да није испоштовала законску процедуру, усвоји Закон о раду и Закон о пензијском и инвалидском осигурању.

Према најавама закони ће, после сутрашњег усвајања, бити достављени Парламенту по хитном поступку.

СССС и УГС "Независност" ће, почевши од сутра испред зграде Владе, започети са свим облицима синдикалне борбе против закона уперених, не само против запослених, већ против свих грађана Србије.

 

Окупљање чланова синдиката је од 12 сати на Тргу Николе Пашића, одакле ће бити организован заједнички одлазак пред зграде Владе Републике Србије.


(УГС)


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #6 послато: Јул 13, 2014, 04:58:36 »

Влада усвојила законе о раду и ПИО, одржан протест синдиката


Председник Владе Србије Александар Вучић је на конференцији у Влади Србије рекао да је поносан због чињенице да су два закона једногласно усвојена на седници Владе, али и да му је жао што је министар финансија Лазар Крстић поднео оставку.

"Србија је данас суштински ушла у реформе, то више није празна прича као у периоду од 2001. године до сада, када готово ниједан реформски закон није усвојен. Без ових реформских мера, доживели би судбину Грчке већ у марту следеће године", казао је Вучић.

Вучић је казао да "ни случајно" неће попустити пред захтевима синдиката и да преговора са њиховим представницима више неће бити.

"Поштујем раднике, а не оне који живе на њиховој грбачи. Нема средњег пута, постоји пут нормалне државе или не постоји уопште. Ми ове мере доносимо због радника, због запошљавања младих људи, и нема компромиса око тога", рекао је Вучић.


Вучић је рекао и да су пензије у Србији од 2007. године (пред одржавање парламентарних избора у 2008. години) до краја 2012. повећање за укупно 72 одсто, а само у 2008. години повећане су 22 процента, без икаквог економски оправданог разлога само да би се победило на изборима.

Премијер је рекао и да је повећање плата у јавном сектору и пензија коштало 705 милијарди динара (око шест милијарди евра), од чега је на плате потрошено 188 милијарди динара, а на пензије 517 милијарди динара.

"Да није било таквих неодговорних људи, јавни дуг Србије би био нижи за трећину и износио би 45 одсто БДП-а. Таква неогдоворна политика довела је Србију у ситуацију да предузима тешке мере", истакао је Вучић.

Он је поводом протеста синдиката испред зграде Владе током седнице на којој су усвојене измена закона о раду и о пензијском и инвалидском осигурању рекао да је наложио да се повуче полиција која је обезбеђивала зграду.

"Не видим шта ћете да урадите, да запалите зграду? Ја мишљење нећу променити", поручио је Вучић демонстрантима.

Лидери репрезентативних синдиката УГС Независност и Савеза самосталних синдиката Србије (СССС) саопштили су да неће наставити преговоре са Владом Србије о изменама и допунама закона о раду и најавили протесте.

Представници  синдиката одржали су протест испред Владе Србије. Синдикалци су дошли испред Владе после протестне шетње од Дома синдиката, где се сада враћају, како би тамо били док Покрет социјалиста, странка министра рада Александра Вулина, има своју конвенцију.

Председник Независности Бранислав Чанак рекао је агенцији Бета да ће испред Владе поново бити синдикалних протеста ако министар привреде Душан Вујовић не дође у уторак на састанак представника два синдиката из предузећа у реструктурирању.

"Ако он не дође код нас, идемо ми код њега", рекао је Чанак, док су демонстранти одлазили ка Дому синдиката, где Покрет социјалиста од 18 сати има страначку конвенцију.

Свечана академија поводом шест година постојања и рада Покрета социјалиста, која је требало да буде одржана у Дому синдиката у Београду, отказана је због протеста представника синдиката.

Према речима генералног секретара Покрета социјалиста Мирјане Милутиновић око 1.500 чланова симпатизера и гостију тог покрета напустило је скуп, јер Покрет социјалиста није желео да сноси одговорност за евентуалне сукобе са представницима синдиката.Према проценама полиције, испред Владе се окупило око 300 демонстраната, док припадници синдиката тврде да их је око 2.000.

Протест је заказан због, како је Чанак рекао, одлуке премијера Александра Вучића да "под хитно у скупштинску процедуру стави" законе о раду, о пензијско-инвалидском осигурању и о обнови од поплава.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин поручио је синдикатима да улица није место за привлачење инвеститора. Он је објаснио да Србија више не може да финасира лажне превремене пензије и да се, као у Евопи, морају увести пенали за превремени одлазак, од 0,34 одсто за сваки месец.


Шта доносе предложени закони

Уколико буде усвојен Закон о раду у Скупштини Србије, зараде би биле смањене као и минули рад, јер ће радници изгубити пет одсто плата.

Отпремнине за одлазак у пензију такође ће бити смањене са три на две просечне зараде, док за сменски рад неће постојати накнада. Радник који прелази код новог послодавца, од претходног неће добијати отпремнину.

Новим законом није предвиђено ни да минималне зараде буду везане за потрошачку корпу.

Најболнија тачка у Предлогу закона о ПИО је изједначавање старосне границе жена и мушкараца на 65 година живота за одлазак у пензију. Камен спотицања било је и проширено дејство колективног уговора, што за синдикате значи да више не може да се преговара. Јован Протић из међународне организације рада каже да је решење било екстремно и да није допринело оснаживању социјалног дијалога у државама попут Грчке, Румуније или Португала.

Седница Скупштине Србије биће заказана одмах пошто у скупштинску процедуру стигну измене Закона о раду, највероватније у уторак, речено је Танјугу у кабинету председнице парламента.

Поред измена Закона о раду, посланици ће расправљати и о изменама Закона о ПИО, о Лекс специјалису и владином Извештају о поплавама и мерама које су предузете.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=DJGPrWtwy7c" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=DJGPrWtwy7c</a>


(РТВ, Бета, Танјуг)

***


Уторак није далеко. Посланици ће да буду у Скупштини "на задатку", синдикати и њихове вође испред Скупштине,...а где ће тада да буде народ? Исти тај народ, ког би се усвајање ове измена Закона о раду и ПИО итекако требало да тиче? ХОЋЕМО ли мирне душе гледати како посланици стављају ТАЧКУ на оно што  је влада већ аминовала?

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #7 послато: Јул 15, 2014, 00:57:33 »

Синдикати: Од сутра протести у центру Београда

Два репререзентативна синдиката - Савез самосталних синдиката Србије и Уједињени грански синдикати "Независност" сутра ће у центру Београда одржати протест против измена Закона о раду и Закона о пензијско-инвалидском осигурању.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић рекао је на заједничкој конференцији за новинаре, да иза синдиката не стоји ниједна политичка партија, већ се искључиво ради о борби за права радника и синдикална права која су изменама два закона угрожена.


Орбовић каже да не може да схвати најаве владајуће странке о организвању контрамитинга на синдикалне протесте, слању полиције да контролише по фирмама ко ће протестовати, као ни бљувотине по медијама о синдикалним вођама, преноси Бета.

"Да ли је то демократија?", пита се Орбовић и истиче да синдикати никада нису били агресивни.

Председник УГС "Независност" Бранислав Чанак је, поводом претњи Владе Србије и најава контрамитинга, рекао да ће синдикати на све притиске одговорити двоструко.

Истиче да су од Америчке привредне коморе и шефа Делегације ЕУ у Србији Мајкла Давенпорта затражили да упозоре премијера Вучића да се "не игра запаљивим изјавама и претњама".

Чанак оцењује да се измене Закоан о раду доносе хајдучки и најављује да ће се синдикати против тога борити до последњег.

"Бијемо се док нас има. Уколико буду прљави узвратићемо истом мером".

Два репрезетатнивна синдиката сутра ће на Тргу Николе Пашића испред Дома синдиката поставити шаторе а током протеста разговараће с грађанима и прикупљати потписе за захтев Скупштини Србије да не усваја измене Закона о раду и о ПИО.

Орбовић очекује да ће врло брзо сакупити 500.000 потписа, иако је за захтев потребно 100.000 потписа.


Првог дана демонстрираће радници предузећа у реструктурирању, а за четвртак је планиран већи, централни протест у Београду. Орбовић истиче да циљ синдиката није заустављање реформи, већ бољи закони који се тичу радника и пензионера.

"Ми политичких намера немамо, ни до сада нисмо прихватали било какве нагодбе с политичким странкама, иако су их нудили", истиче Орбовић.

Оцењује да су социјани партнери били близу постизања договора о измени Закона о раду о ономе што је договорено са премијером Александром Вучићем, али да Влада није поштовала договор.

Објашњава да уколико буду усвојене измене Закона о раду које је предложила Влада Србије, смањиће се плате свих запослених, као и отпремнине за одлазак у пензију и накнада за сменски рад.

Орбовић и Чанак критиковали су што се закони мењају без јавне расправе и што ће ти закони погоршати положај запослених и пензионера.

"Ми смо сви супербедни, а са овим законима бићемо још већи бедници", закључује Чанак.


(РТС)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #8 послато: Јул 15, 2014, 15:35:35 »

Синдикати блокирали центар града, предали захтеве властима
Чланови синдиката више предузећа у реструктурирању у Србији протестују данас у Београду и траже да им се обезбеде услови да раде, исплате минималне зараде и социјални програми и овере здравствене књижице.

Радници из предузећа у реструктурирању су после састанка у Дому синдиката кренули у протесну шетњу до Министарства привреде где су предали своје захтеве, а потом и Скупштини Србије. За време протесне шетње саобраћај је отежан централним градским улицама.

Запослени у предузећима у реструктурирању су истакли да су незадовољни предложеним изменама закона о приватизацији и о стечају, као и изменама Закона о раду.

Секретар Савеза самосталних синдиката Србије Зоран Михајловић је позвао раднике да организују протесте и блокирају целу Србију, док се не усвоје њихови захтеви.

"Власт није добила од нас манадат за овакве законе. Морамо да урадимо све да им 'запржимо чорбу'. Отпор овој власти на сваки начин", рекао је Михајловић, после чега је био поздравлен бурним аплаузом.

Председник радне групе синдиката за предузећа у реструктурирању Горан Миленић најавио је да ће радници и сутра организовати протесну штењу у Београду, а у четвртак ће бити одржан велики протест против усвајања закона о раду и о пензијско-инвалидском осигурању.

Он је истакао да радници у Србији имају "последњу шансу" да се изборе за своја права, јер ће већина предузећа у реструктурирању прво ићи на тендере, а онда у стечаја и радници ће остати без посла.

Синдикати оцењују да већина предузећа у реструктурању могу да опстану јер имају тржиште, али да ће бити затворена под притиском увозничког лобија.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=vbvA1j-ngjM" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=vbvA1j-ngjM</a>


(Бета)***

(Б92)


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Ekana
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 633


Погледај профил
« Одговор #9 послато: Јул 15, 2014, 23:14:03 »Убеђена сам да и  синдикати имају велику одговорност за ову катастрофу у којој се сада налази Србија....

Нигде нема тачан податак колико има Синдиката у Србији. А има их ко...да не кажем чега  Превртање очима Створи се један Синдикат, а онда се он подели на неколико нових и тако редом....Деобе, деобе.....деобе.Где би Срби могли без деоба Молим?Лажа и паралажа

То си добро приметила - милион синдиката и ЈЕДИНСТВА радника никада неће бити, јер свако вуче на своју страну - првенствено њени челници, којима се осладило да седе у фотељама, заштићени као БЕЛИ МЕДВЕДИ!!!

У прилог реченом следи прича о неједнакости радника и синдикалних функционера који сигурно неће биваковати у шаторима испред Скупштине...
ЈЕР ОНИ СУ ИЗНАД ТОГ НИВОА!

Сачувана
Ekana
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 633


Погледај профил
« Одговор #10 послато: Јул 15, 2014, 23:22:36 »


Синдикални вођа Љубисав Орбовић има плату 344.000 динара!

БЕОГРАД – Љубисав Орбовић, који би требало истински да се бори за права радника, а током чијег је седмогодишњег мандата председника Савеза самосталних синдиката Србије (СССС) без посла остало око 300.000 људи, месечно инкасира невероватних 3.000 евра, сазнаје Курир.


Плата „права ситница“ Фото: mc.rs

Међутим, у имовинској карти синдикалног лидера, чија је зарада скоро десетоструко већа од просечне радничке плате, објављеној на сајту Агенције за борбу против корупције, наведено је да прима „само“ 59.598 динара накнаде као председник УО Фонда ПИО.

- Орбовић је пропустио да наведе да као председник синдиката има плату 180.000 динара, што је само основица. На то прима још и накнаду као члан Социјално-економског савета и Савета за европске интеграције, и то по 50.000 динара. Са тих 60.000 динара из Фонда ПИО човек изађе на 340.000 динара месечно – прича извор Курира и наставља:

- Међутим, то није све. Орбовић такође узима дневнице за стална путовања којекуда. На пример, на основу последњег путовања у Женеву, где је боравио три седмице, узео је на име дневница 450.000 динара.

Орбовић није био расположен да говори о својим примањима као лидер једног од највећих синдиката, што је позиција на којој се налази од 2007.

- Нисам у прилици да причам – био је кратак Орбовић и прекинуо везу, не желећи да одговори на још значајније питање – зашто све накнаде нису уредно наведене у имовинској карти.

Према закону о Агенцији за борбу против корупције, функционеру који не пријави имовину или даје лажне податке са намером да прикрије податке о имовини прети казна затвора од десет месеци до пет година, плус деценија забране обављања било које јавне функције.

У Агенцији за борбу против корупције јуче није било могуће добити одговоре на питања да ли су проверавали тачност Орбовићевог извештаја о имовини, нити да ли је он дужан да пријави све приходе.

Правда
Извор: Курир

Сачувана
Ekana
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 633


Погледај профил
« Одговор #11 послато: Јул 16, 2014, 00:30:56 »

Радници вс. синдикални функционери у огледу званом ШТРАЈК!


Да ли има логике очекивати да господин Орбовић, синдикални функционер (иначе, на доживотном раду председника СССС) жртвује своју фотељу и плату од тричавих 350 хиљада, за Жику и Мику који остадоше без посла или им се то спрема? Свакако НЕ, јер не воли насилништво, више је за суптилнију дипломатску делатност, али и зато што (брат брату) заиста НЕ ЗНА како живи радничка класа (а искрено, и гаде му се смрдљиви, запуштени типови!)...

Прошетаће он улицама града Београда (ал' не у чезама), наравно, у првим редовима (јер сваки такав тип слику своју љуби), даваће силне интервјуе (што је "смор" за њега, али скупиће сву снагу и "жртвоваће" се зарад бетонирања своје будућности), а онда ће отићи на заслужени ручак (о државном трошку, разуме се), препуштајући Жики и Мики да лешкаре у шаторима и једу суву храну (ако се умилостиви неко од пекара или из бранше брзе хране)...

И то ће, како најављују челници СВИХ СИНДИКАТА, трајати до испуњења зацртаних услова, илити ОДБАЦИВАЊА ПРЕДЛОГА НОВОГ ЗАКОНА О РАДУ и одласку у пензију..

Прегањање са властодршцима може потрајати, а не мора, у зависности које ће мере другопрозвани применити "у дијалогу" са радницима....А радници ће у међувремену, ако ништа друго, уживати у лепотама велеграда, лешкарећи уз флајку пива и жустро расправљајући о протеклом фудбалском првенству у Бразилу.

И њима је одавно јасно да синдикат, ма како се звао, НЕМА АМА БАШ НИКАКАВ УТИЦАЈ НА ВЛАСТ, и да ће бити онако како они горе - ВЛАСТ - одреде (без обзира што дотични представници немају ни један радни дан забележен у радним књижицама, ал' ко њима да стане на реп?!)...

Највише што ће добити од синдикалних организација је рекламни материјал, паное, качкете, можда чак и неки комад одеће (прслук или мајце) са логотипом, да се зна ко коме припада, и - доживљај који ће после препричавати својима и комшилуку (о учешћу у "дешавању народа")...

На крају - свако ће на своју страну. Радници (горепоменути Жика и Мика) ће и даље да стежу кајшеве (па ко преживи , причаће), а синдикални руководиоци, од републичког врха па до организација у фирмама, ће се такође прихватити кајша, али у покушају да га прошире сходно њиховим габаритима (задовољни ПЕРФОРМАНСОМ, али и Жиком и Миком који су гарант њиховог доживотног останка у функционерским фотељама)..

Још мало (таман до уласка у ЕУропу) па ће се затворити почасни круг - од примитивне робне размене, преко робовласничког система, социјализма и капитализма до ЕУ, која нам већ сада окреће точак уназад и припрема повратак на робовласничке односе раје и хипербогаташа-политичара (ала Костић шећераш).
А завршница - зна се. Робна размена - намештај за кило брашна, или шта већ...све зависи од маште...

А после? Па ништа, следи емисија уживо, тзв. ријалити - ОПСТАНАК!!!
Уз песму - ТО ЈЕ НАМА НАША СИНДИКАЛНА БОРБА ДАЛА ...

  
Сачувана
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 905Погледај профил
« Одговор #12 послато: Јул 16, 2014, 03:29:01 »

"Plaše se oni koji neće da rade"

Beograd -- Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović kaže da građani znaju da novi Zakon o radu pravi razliku između onih koji su vredni i onih koji neće da rade.


Mihajlovićeva je gostujući na Radio-televiziji Srbije, rekla da očekuje da će novi zakon o radu biti usvojen u četvrtak, te da će on stvoriti uslove da se zaštite interesi i radnika i poslodavaca.

Bez posla, kako je rekla, mogu da ostanu samo oni koji ne žele da rade i koji nisu marljivi. To je ono sto se menja, konačno ćemo imati mogucnost ponude i tražnje radne snage, rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, zakon će omogućiti fleksibilniji način zapošljavanja, ali i otpuštanja onih koji nisu marljivi.

Oni koji su vredni, imaju iskustva, fakultete moći će brže da se zapošljavaju, bez obzira na godine, poručila je Mihajlovićeva i dodala da će i poslodavci imati podsticaje u zavisnosti od broja ljudi koje budu zapošljavali.

"Stari zakon nam sve ove godine nije dozovljavao da zapošljavamo nove ljude, morali smo nešto da promenimo", kazala je ona i dodala da je to prvi zakon nakon "puno, puno godina", kojim država zajedno sa zakonom o PIO, stečaju, planiranju izgradnje hoće da zaštiti interese poslodavaca i radnika koji žele da rade.

"U sadašnjem zakonu ne možete da napravite razliku između onih koji su vredni i onih koji nisu“, rekla je Mihajlović.

Upitana da li će zakon biti od koristi i u slučaju neisplaćivanja zarade, Mihajović je rekla da se taj problem rešava primenom zakona, da će kontrola biti jača, te da radnici sigurno znaju da ovaj zakon može da donese promene.

Povodom sutrašnje donatorske konferencije za poplavljena područja, Mihajlovićeva je navela da Vlada u Brisel ide sa jasnim planom i programom i da očekuje izvore finansiranja.

"Prioritet su kuće, kao i novac koji je potreban ljudima da poprave kuće. S druge strane je infrastruktura koja će do prvog oktobra sasvim sigurno biti rešena", rekla je ona.


http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2014&mm=07&dd=15&nav_id=877220

  Мултипрактик министарка прича бесмислице,тек да би нешто рекла.Они који неће да раде немају баш ништа са овим законом,они неће тражити посао ни имати газду над собом.
  Њена прича је немушта и бесмислена,усмерена према онима који морају да траже посао и раде.Порука овог закона је ''немојте да се жалите никоме,радићете за џабе,без јасног радног времена,послодавац неће имати никакве обавезе према вама,пошто неће постојати закон који га обавезује ни држава да заштити радника''.
  Тековине Првог маја и синдикати више не постоје у Србији.


Сачувана

Ekana
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 633


Погледај профил
« Одговор #13 послато: Јул 16, 2014, 15:00:41 »


Синдикат "Слога" поднео кривичну пријаву против свог лидера

Удружени синдикати Србије "Слога" поднели су одељењу за привредни криминал МУП-а кривичну пријаву против свог лидера Жељка Веселиновића, због тога што је, како тврде, ненаменски трошио синдикална финансијска средства, док је председник синдиката Слога-ГСП Мира Баста најавила да ће на првој следећој седници Скупштине града Београда изаћи из Одборничке групе Демократске странке.


У синдикату "Слога" кажу да им је Веселиновић нанео велику материјалну штету, а генерални секретар те организације Милена Јоцић рекла је и да је кривична пријава поднета и због неовлашћене израде печата.
 
"Тим печатом председник данас прави штету УС С 'Слога', подижући новац. До сада је у једном дану подигао 170.000 динара", рекла је Јоцић у изјави Тањугу.
Она је истакла да се сви надају да ће успети да га блокирају у даљем трошењу новца тог синдиката.
Јоцић каже и да је од почетка године лидер тог синдиката "у свој џеп ставио 500.000, без одлуке органа".
 

"Ни са ким се, одговорно тврдим, није договарао, нити одлуке постоје. Сматрамо да ово треба да буде порука свим председницима осталих синдиката да синдикат није место где се стављају радничке паре у џеп, него да се боримо за оно за шта смо задужени и за шта смо основани", поручила је она.
 
Истакла је и да је прошле недеље на иницијативу оснивача УСС "Слога" сазван Главни одбор и то због тога што су дошли до сазнања "о незаконским радњама председника".
 
"На терет му се посебно ставља то што је у време доношења Закона о раду, иако се знало када ће бити у скупштинској процедури, отишао на годишњи одмор са породицом и то изван земље. Друга ствар која му се замера је да је он својим активностима довео до тога да од почетка године 29 синдикалних организација више не делују у оквиру УС С Слога", казала је Јоцић.
 

Председник синдиката Слога - ГСП Мира Баста рекла је да ће на првој следећој седници Скупштине града Београда изаћи из Одборничке групе Демократске странке.
 "У жељи да синдикат Слога изадје на прави пут, и коначно се бави синдикалним питањима и борбом за радничка права, као градски одборник одлучила сам да на првој следећој седници изадјем из Одборничког клуба ДС, јер ја нисам припадник ни једне политичке странке, а ни политичар. Моје опредељење је борба за права радника и бавићу се искључиво питањима такве врсте", рекла је Баста.

Blic Online

Сачувана
Ekana
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 633


Погледај профил
« Одговор #14 послато: Јул 16, 2014, 15:11:46 »Синдикални функционери вс. радници
(разлози неуспеха синдикалних борби за радничка права)


Ево још једног примера приватизације синдикалних пара од стране челних људи, који без стида и савести сматрају да све што је у каси, мора да се "обрће".
У питању је распојасаност Жељка Веселиновића, лидера Удружених синдиката Србије "Слога".


После оваквих поступака, или - што не рећи, КРАЂЕ радничких пара - коме сада поклонити поверење???
Посебно је питање ЗАШТО СЕ ТАКО ДУГО ТОЛЕРИШЕ нечија незајажљивост, што у крајњем исходу пада на душу чланова овог удружења!

Али, и поред те чињенице која нема оправдања (гледати лопова и ништа не подузимати) следи и питање - коме се обратити за помоћ, када ништа боља ситуација није ни у судству или власти - свуда влада непотизам, морал је мислена именица, грабеж туђе имовине (па и државне - пример 2 милиона кв.метара за пројекат Београд на води) се смата радном обавезом ?!

Има ли икога на које се радници могу ослонити у борби за остварење својих, Уставом загарантованих права, или крајње је време да се пређе на реализацију изреке..."да батина има два краја"...
Довољно дуго је радила по главама радничке класе...
Звона већ одавно звоне за буђење, а сваки минут је драгоцен!!!


Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #15 послато: Јул 16, 2014, 20:46:52 »

Готово нико живи не зна колико заправо има синдиката у Србији. Ни сиромашнијих радника, ни већег броја плаћених све богатијих душебрижника за њихова права. Професор Дарко Маринковић тврди да у овом тренутку у Србији има двадесетак хиљада регистрованих синдикалних организација. Поједине имају више функционера него чланова, а неке уопште немају ни чланство.

Радници у Србији већ годинама немају поверење у старе синдикате, посебно у њихове лидере, па се све чешће оснивају нови синдикати који су, у ствари, само продужена рука газда предузећа. Тако испада да се за радничка права "боре" или прорежимски или у најмању руку страначки и синдикати који припадају онима против којих би да се боре.

Највећи "организовани" криминалци у историји подземља били су, или су посао започињали управо као синдикални лидери, најчешће у области транспорта (камионџије) и пензионих фондова. Ипак, грабећи себи много су учинили и за "радничку ствар". За разлику од српских синдикалних лидера, који би присвојили и црно испод ноктију, а сваког тајкунског терористу и израбљивача одбранили од насртаја радника и других бедних незахвалника.

Уз то, уместо да се макар "за сликање" уједине у борби за радничка права, функционери синдиката у Србији само гледају како један другоме да преотму финансијске мрвице које им мудро добацује овдашња власт и тајкуни-експлоататори.

(Милан Маленовић)
***


Али, оставимо макар сада, данас и сутра то на страну, и не уносимо конфузију у већ увелико конфузну ситуацију око ових синдикалних протеста. Чини ми се да ћемо само овој власти да идемо на руку, ако сада покрећемо питање одговорности и прљавих биографија појединих синдикалних вођа. Зар и власт преко својих медија није управо БАШ САДА покренула у јавности ту причу, у вези синдикалних вођа. ПИТАМ се, ЗАШТО баш садаМолим?

Сви ми треба да се сутра нађемо испред Скупштине, како би онемогућили да посланици изгласају измену Закона о раду.
КАКО то постићи када медији на све могуће начине прикривају колика је заинтересованост јавности  у вези овог Закона (и не само овог закона, у процедури су још три, веома важна закона, који ће се изгласати у пакету са поменутим законом о раду).

И ова вест:

Цитат

Синдикати одустали од протеста после договора с Вујовићем

(Танјуг | 16. јул 2014. 19:21)ће унети праву пометњу, због оваквог наслова, а у питању је само један од синдиката који припада предузећима у реструктурирању. Сем писаних медија, и вечерашњи ударни дневник и све вести телевизија у Србији су објавили ту вест о "отказивању" протеста, пошто је тај синдикат постигао ДОГОВОР са министром привреде.

За сутра остаје и даље на снази ПОЗИВ за протест испред Скупштине у време заседања Скупштине и ГЕНЕРАЛНИ ШТРАЈК који су прогласила ова два највећа синдиката у Србији.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12494Погледај профил
« Одговор #16 послато: Јул 18, 2014, 12:33:00 »

Скупштина усвојила законе о раду и ПИО

Посланици Скупштине Србије усвојили су измене Закона о раду са 190 гласова "за". Измене и допуне Закона о пензијско-инвалидском осигурању подржало је 190 посланика.


11.25 - Усвојен у целини Закон о ПИО са 190 гласова за, против је било 22 посланика, док три посланика није гласало. Наставак рада у 13 часова.


11.15
- Посланици су у целини усвојили измене Закона о раду са 190 гласова "за" и 21 против, четири посланика није гласало. 

10.00
- Почела седница Скупштине Србије на којој се посланици изјашњавају о амандманима на Закон о раду и на Закон о пензијско-инвалидском осигурању.


Скупштина Србије изгласала је измене Закона о раду и измене и допуне Закона о пензијско-инвалидском осигурању. После изјашњавања, посланици ће наставити претрес амандмана на лекс специјалис о поплавама.


змене Закону о раду предвиђају право на накнаду по основу минулог рада од 0,4 одсто по години рада код актуелног послодавца.

Накнада због отказа добијеног као технолошки вишак износиће минимум збир трећине зараде запосленог за сваку навршену годину рада код актуелног послодавца.

Отпремнина због одласка у пензију износиће две просечне плате запосленог, а не три као до сада, запослени ће имати право на накнаду за ноћни рад од 26 одсто, али не и за сменски рад.

Измене Закона предивђају и да радни однос на одређено време може да траје две, уместо као до сада годину дана, као и да запослени право на коришћење годишњег одмора добија после месец дана непрекидног рада, а не, као до сада, после шест месеци.

Нова решења предвиђају и губљење права на накнаду за неискоришћен годишњи одмор, изузев ако запослени добије отказ.

Убудуће ће запослени имати мањи број дана плаћеног одсуства, уместо седам сада ће добијати пет за венчање, порођај супруге, тешке болести чланова породице или њихову смрт, а за добровољно давање крви два слободна дана.Током годишњег одмора запослени има право на основну зараду увећану за минули рад током тог месеца, а не као до сада на просек своје зараде из претходна три месеца. Имаће и право на 60 одсто основне зараде увећане за минули рад, а не као до сада на просек своје зараде из претходна три месеца.

Када је реч о изменама Закона о ПИО, оне предвиђају, поред осталог, да се од јануара 2015. на сваких шест месеци повећава старосна граница за одлазак жена у пензију, како би 2032. она била 65. година и изједначила са условима за мушкарце. Минималан стаж је 15 година.

Превремену старосну пензију могу да користе сви који имају 40 година стажа, од 2023. у превремену пензију могу да оду мушкарци стари 60 година и жене са 59,6 година.

За недостајуће године живота плаћаће се пенали 0,34 одсто месечно. Пензија по том основу може да се умањи максимално 20,4 одсто.

Жена која је родила једно дете има право на додатних шест месеци стажа, а са двоје деце - годину, док ће жена која је родила троје и више деце имати право на додатни стаж од две године. 

Посланици опозиције оценили су да је Закон о раду "катастрофалан", истакавши да неће повећати запосленост и омогућити нове инвестиције.


(РТС)***Силе мрака полако, али сигурно, прекривају Србију! Шта рећи. Гледам те посланике, који су са таквом лакоћом гласали за пропаст ( и своју) и питам се да ли су они уопште и прочитали те Измене поменутог закона. Сигурна сам да нису.


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Странице: [1]   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!