forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Септембар 30, 2020, 20:38:47


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: 1 2 3 [4] 5   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Хашки трибунал: Политичка суђења Србима  (Прочитано 109429 пута)
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #150 послато: Јул 04, 2012, 23:42:59 »

  Муслимански функционери и политичари ће поцркати од муке-суд им одузима материјал да кукају,арлаучу и нонстоп просе по свету,све на рачун пресуђеног геноцида.
  Лажни верници и бедни трговци мртвима.
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #151 послато: Јул 11, 2012, 01:44:41 »

Први сведок против Младића

Током доказног поступка, оптужба ће у спис увести изјаве 413 сведока, од којих ће се само 148 појавити у судници, док ће само седам особа сведочити непосредно


Први сведок оптужбе Елведин Пашић (34) саслушан је јуче у процесу против Ратка Младића, бившег команданта Војске Републике Српске. Пашић, који живи у САД, описао је прогон муслимана из села Хрваћани код Котор Вароша, које су у лето 1992. починиле српске снаге и, како је рекао, "комшије" из суседних села. "Комшије су нас напале на други дан Бајрама. Гранате су почеле да падају, земља се тресла. Сакрили смо се у подрум, укупно шест породица, док су гранате погађале куће. Не сећам се да су нам Срби дали икакав ултиматум да положимо оружје”, рекао је Пашић, сведочећи на енглеском језику.

Он је дрхтавим гласом описао како је породица сутрадан под мецима морала да напусти село, након што је његов отац, који је учествовао у одбрани, казао да ће село „ускоро пасти” и да су сви остали мештани већ отишли. Пашић је са мајком, како је изјавио, наредне месеце провео идући од села до села, тражећи уточиште. „Изгледало је да нигде нисмо били добродошли, јер су се мештани плашили да нас задрже, иако су прокламовали лојалност Србима”, казао је сведок.

По његовим речима, када су се на крају вратили у Хрваћане, затекли су уништене куће и лешеве петоро старих мештана који нису могли или нису желели да напусте село пред српским снагама.

Елведин Пашић је у новембру 1992. године преживео погубљење око 150 људи у селу Грабовица, у општини Котор Варош.

Одбрана Ратка Младића затражила је на почетку испитивања првог сведока тужилаштва да Хашки трибунал хитно одложи поступак за шест месеци. Одбрана је, као образложење у хитном поднеску, навела да би недавне драстичне промене правила изношења доказа тужилаштва могле да наруше Младићево право на правично суђење јер иду на штету одбране, којој је сада потребно много више времена да се припреми.

Таква промена је "без преседана у историји трибунала и прети да нанесе тежак ударац интегритету суђења", наведено је у поднеску.

После Пашића, идуће две недеље, на суђењу Младићу требало би да сведоче званичник УН Дејвид Харланд, који је цео рат провео у Сарајеву, затим војни вештак оптужбе, британски генерал Ричард Данат, кенијски официр Џозеф Кингори, који је 1995. био војни посматрач УН у Сребреници, тадашњи припадник холандског батаљона Унпрофора у Сребреници Еилко Костер и немачка медицинска сестра која је радила у тој енклави Кристина Шмиц.

Током доказног поступка, оптужба ће у спис увести изјаве 413 сведока, од којих ће се само 148 појавити у судници. Искази већине сведока који су већ сведочили на другим суђењима пред трибуналом биће, ради уштеде времена, уведени су у доказе у писаном облику, а Младићеви браниоци ће те сведоке затим унакрсно испитивати. Само седам сведока исказе ће дати непосредно.

(Д. Чарнић, Политика)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #152 послато: Јул 11, 2012, 22:31:39 »

Изетбеговић спречио евакуацију из Сребренице

Муслиманска влада је 1993. године спречила евакуацију цивила из Сребренице, коју је Унпрофор предложио, рекао бивши званичник Унпрофора Дејвид Харланд на суђењу Ратку Младићу.

Бивши службеник за цивилна питања и политички саветник Унпрофора Дејвид Харланд рекао је на суђењу Ратку Младићу пред Хашким трибуналом да је муслиманска влада 1993. године спречила евакуацију цивила из Сребренице.


Харланд је рекао да у архивама Унпрофора постоји документ који показује да је Унпрофор у пролеће 1993. године предложио евакуацију цивила из Сребренице, која је чак била почела, али да ју је влада БиХ зауставила.

И тадашњи председник БиХ Алија Изетбеговић потврдио ми је да је та иницијатива спречена, рекао је сведок тужилаштва током унакрсног испитивања Младићевог саветника одбране Бранка Лукића.

Харланд је признао да је у демилитаризованим зонама у Сребреници и Жепи било оружја и војске, као и да је Унпрофор био обавештен о нападима муслиманских снага у том подручју, али докази о убијању Срба били су, како је рекао, веома ограничени.

Говорећи о ситуацији у Сарајеву, где је био распоређен од јуна 1993. године до краја сукоба, Харланд је оценио да су Срби "могли да примене много већи притисак од оног који су чинили".

Да су то урадили, могли су да доведу до пада одбране града, изјавио је Харланд, оценивши да би "заузимање града, уз поштовање закона и обичаја ратовања, било мање драстична мера од санкција" усмерених против цивилног становништва.

Сведок о ситуацији у Сарајеву

Описујући ситуацију у Сарајеву, Харланд је навео да је владала атмосфера страха и безнађа, да је морал био на ниском нивоу и да је било дезертирања.

Он је потврдио да су Муслимани свесно изазивали несташице гаса и струје у Сарајеву, као и да су из снајпера гађали људе који су поправљали водове и приказивали да то чине Срби како би добили међународну помоћ.

"Неки с босанске стране су сматрали да ће неки потези бити од помоћи да изазову западну војну интервенцију. Изетбеговић ми је лично рекао да становништву не треба омогућити да изађе из Сарајева", казао је Харланд.

"Да ли сте били обавештени да су српски цивили убијани у Сарајеву?", упитао га је Лукић. "Да", одговорио је Харланд и додао да је Унпрофор покушавао да установи етничку припадност жртава, као и узрок смрти.

На питање колико је Срба убијено током рата, он је одговорио да је током опсаде живот изгубило око 10.000 људи, од којих су око 1.000 били Срби и није се сложио с Лукићевим наводима да је убијено више од 5.000 Срба.

"Влада у Сарајеву је 1993. године", према његовим речима, "јашући на таласу међународне подршке, заузела тврђу линију у преговорима".

"Они су сматрали да повећана вероватноћа да ће НАТО користити ваздушне ударе против Срба појачава њихову позицију и надали су се бољем исходу у преговорима", оценио је Харланд.

На Лукићево питање да ли то значи да је свака претња ваздушним ударима против Срба појачавала позицију бошњачке владе, сведок је одговорио: "Да, апсолутно."

Позицију Срба је временом, према његовом мишљењу, ослабило мноштво фактора, међу којима санкције које је Београд увео босанским Србима под притиском Запада, успеси Муслиманских снага које су јачале захваљујући западним и исламским земљама, као и акције НАТО-а против Срба.

Харланд: Загреб наоружавао Хрвате у БиХ

Према Харландовим речима, у Мостару, у западној Херцеговини, па и Кисељаку, у централној Босни, било је хрватских јединица и било је очигледно да Загреб наоружава и финансијски подржава Хрвате у БиХ, док је зеничка област била позната по великом броју муџахедина.

Ипак, ниједној страни, осим Србима, није било прећено ваздушним нападима, навео је Харланд.

Харланд, који је често присуствовао састанцима лидера свих страна и срео се с Младићем двадесетак пута, изјавио је да је било периода напетости између цивилног и војног руководства босанских Срба.

"Мислим да је било раздобља када би долазило до напетости између цивилних структура под (Радованом) Караџићем и војних структура под Младићем", рекао је сведок. Харланд је рекао да су се високи официри ВРС према Младићу односили "с великим поштовањем".

"Никада нисмо посумњали да је он официр који има сву команду", чак и када је реч о мањим догађајима на терену, рекао је сведок.

Суђење Младићу биће настављено сутра унакрсним испитивањем Харланда. Младић, бивши командант Главног штаба Војске Републике Српске, оптужен је пред Хашким трибуналом за геноцид, злочине против човечности и кршење закона и обичаја ратовања.

Ухапшен је 26. маја 2011. године и изручен Трибуналу где се изјаснио да није крив ни по једној тачки оптужнице. Суђење му је почело 16. маја ове године.

(РТС)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #153 послато: Јул 13, 2012, 01:24:02 »ХАГ – Генерал Ратко Младић, коме је јутрос услед високог крвног притиска позлило током суђења пред Хашким трибуналом, остаће до даљњег у једној болници у Хагу како би био подвргнут додатним испитивањима, сазнаје Бета од извора блиског тиму Младићеве одбране.

Исти извор, који је затражио да не буде именован, рекао је да верује да Младићев живот није угрожен.

Младић (69) пребачен је у болницу пошто се, током јутрошњег заседања суда, пожалио да му је лоше, док је његов бранилац Бранко Лукић унакрсно испитивао другог сведока оптужбе Дејвида Харланда.

По извору Бете, Младић је прво, поцрвенелог лица, тихим гласом рекао својим браниоцима да се лоше осећа, а затим је главу спустио на обе руке, не комуницирајући пар минута ни са ким. Пошто је судија Алфонс Ори прекинуо заседање, медицинска сестра је Младићу измерила крвни притисак од 170/80, чија се горња вредност убрзо повећала на 190.

Званичници судског секретаријата затим су брзо организовали Младићево пребацивање у болницу.

Трибунал по правилу не објављује информације о здравственом стању оптужених, које се сматрају приватним. Младић је, како је Бети рекла представница суда Нерма Јелачић, у болницу пребачен "из предострожности".

Недуго пошто је Младић пребачен у болницу, судија Ори је у судници рекао да се заседање прекида и да ће, будући да још не зна када ће оптужени моћи да присуствује процесу, расправно веће ситуацију поново размотрити у петак ујутро.

Нову расправу, судија Ори је заказао за петак у 9 сати, када ће, како је рекао, или бити настављен Харландов исказ или ће бити додатно размотрено Младићево стање.

(Танјуг, Политика)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #154 послато: Јул 15, 2012, 21:45:17 »

"Младићу лоше, али може на суђење"

Здравствено стање генерала Ратка Младића релативно је стабилизовано, али се и даље виде последице тегоба које су ескалирале у четвртак 12. јула током суђења, рекао је Срни члан Младићевог правног тима Миодраг Стојановић, истакавши да њему генерал изгледа лошије него на дан кад му је позлило.

Лекари кажу да Младић није добро, али да може да уђе у судницу
 
Правни тим је, према Стојановићевим речима, посетио генерала пошто је он пребачен из болнице у притворску јединицу.

"Не могу да говорим о медицинским резултатима, јер је то поверљив поднесак. Објективно, он је лошег здравственог стања, али не толико да не може да уђе у судницу и прати суђење. То је закључак лекара болнице у Хагу", каже Стојановић и додаје да је на основу тога донета одлука о наставку суђења.

Стојановић је навео да је његов утисак, након што је посетио Младића, да је генерал слабији него у четвртак, да теже комуницира и да је успоренији.

Он је истакао да је генерал тражио од чланова свог правног тима да се у веома кратком року обрате Судском већу и затраже да се суђење одржава поподне и да не буде сваког радног дана у недељи.

"Он инсистира и моли да суђење буде поподне јер, с обзиром на то да је тешко покретан, не може да стигне да се припреми и да у 8 сати буде спреман за транспорт до притворске јединице. Други захтев је да суђење не буде сваки дан у недељи, јер он физички не може да присуствује, а поготово да прати суђење пет дана у недељи", објашњава Стојановић.

Он је додао да ће тај захтев у понедељак бити достављен Судском већу.

(Срна, Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #155 послато: Јул 17, 2012, 07:34:08 »

Сведок: Маркале, окидач напада НАТО


Друга експлозија на пијаци Маркале у Сарајеву, у августу 1995, била одабрана као окидач ваздушних удара на положаје Војске Републике Српске, изјавио сведок оптужбе Дејвид Харланд на суђењу Ратку Младићу пред Трибуналом у Хагу.

Сведок оптужбе Дејвид Харланд изјавио је данас на суђењу Ратку Младићу пред Трибуналом у Хагу да је друга експлозија на пијаци Маркале у Сарајеву у августу 1995. била "одабрана" као "окидач" ваздушних удара на положаје Војске Републике Српске, до којих би свеједно дошло касније.

Суђење Младићу (69), оптуженом за геноцид у БиХ, настављено је јутрос. Оптужени, који је крајем прошле недеље био у болници јер му је позлило у судници, данас је, комуницирајући са стражарима током паузе суђења, у судници урадио неколико полу-склекова, ослајањући се рукама на сто испред себе.

"Маркале су одабране као окидач. Да се нису догодиле, ВРС би била бомбардована пар недеља касније", посведочио је Харланд, док га је унакрсно испитивао Младићев бранилац Бранко Лукић.

Харланд је од 1993. до 1995. био цивилни званичник Унпрофора и политички саветник команданта снага УН Руперта Смита који је наредио нападе авиона НАТО на ВРС.

Харланд је образложио да је до тог тренутка код већине у Унпрофору и међународној заједници сазрело мишљење да се рат у БиХ неће моћи окончати без употребе војне силе против српске стране.

"Значи, Срби нису могли да избегну НАТО ударе", сугерисао је бранилац Лукић. "Не, осим ако не би престали да се боре", одговорио је Харланд.

Тезу одбране да су цивилне жртве у Сарајеву биле последица рата и да је ВРС само бранила пред офанзивама Армије БиХ, Харланд је, међутим, одбацио. Поновио је да је у време, као и претходних ратних година, артиљерија босанских Срба "терорисала" цивиле у Сарајеву насумичном ватром без војне сврхе.

 

"Консензус" у Унпрофору


По оптужници против генерала Младића, у другој експлозији код пијаце Маркале, 28. августа 1995, минобацачка граната испаљена са положаја ВРС убила је 43 особе и ранила 75 грађана.

На сугестију браниоца Лукића, да је француски Унпрофор истрагом дошао до другачијег закључка, Харланд је узвратио да је у Унпрофору у то време постигнут "консензус" да је гранату испалила ВРС.

Тадашњи командант ВРС, генерал Младић оптужен је, поред осталог, и за терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и геноцид у Сребреници и још седам босанских општина.

Док га је Младићев адвокат испитивао, Харланд је потврдио и да су Иран, Турска и неке западне силе 1995. слале наоружање босанским Муслиманима уз прећутно одобрење САД.

"Знали смо да је Иран слао оружје у БиХ кроз Хрватску уз знање САД. Хрватска је те испоруке опорезивала тако што би део оружја задржала. Такође, на аеродром у Тузли су из авиона у ниском лету спуштане испоруке оружја од присталица са Запада и из Турске", прецизирао је сведок.

Он је назначио да је Унфпрофор није имао задатак да то спречи, а да Савет безбедности то кршење сопственог ембарга на испоруке оружја у БиХ није казнио "због умешаности неких чланица" Савета.

Када је Унпрофор покренуо питање тих летова код НАТО, Алијанса је "одбила да сарађује", рекао је сведок, на шта је оптужени Младић климао главом у знак одобравања.

Одговарајући на питања одбране, Харланд је потврдио и да шест муслиманских градова под заштитом УН, укључујући Сарајево и Сребреницу, није било демилитаризовано, али је назначио да су за демилитаризацију биле задужене зараћене стране, а не Унпрофор.

Сведок је делимично прихватио сугестију одбране да Унпрофор и међународна заједница никада нису претили ваздушним нападима Муслиманима, упркос томе што су они кршили примирја, нити су их подвргавали притиску да прихвате мировне споразуме, већ су претили српској страни и нападали је.

Једино је, по Харландовим речима, командант Унпрофора Мајкл Роуз на кратко "разматрао" могућност да Армији БиХ 1994. запрети ваздушним ударима, али само да би је приморао да поштује примирје, будући да је знао да за такве ударе не би имао међународну подршку.

Харланд је данас завршио сведочење. Процес Младићу биће настављен сутра. Прошлог четвртка, суђење је било прекинуто после једног сата, пошто је Младић пожалио да му није добро. Потом му је био измерен високи крвни притисак и пребачен је у болницу.

У судски притвор у Шевенингену враћен је у петак, пошто прегледима није пронађен "никакав поремећај" у његовом здравственом стању, како је изјавила представница Трибунала Нерма Јелачић.

Бивши командант Војске Републике Српске оптужен је за геноцид у Сребреници и још седам босанских општина; прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ; терорисање становништва Сарајева артиљеријским и снајперским нападима и узимање "плавих шлемова" УН за таоце, 1992-95. годне.

(Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #156 послато: Јул 19, 2012, 04:36:03 »

Полако, али сигурно, тужилаштво почиње да лансира сведоке који ће лагати за њих, а против генерала Младића,
***"Младић смиривао заробљене Муслимане"

На данашњем суђењу Ратку Младићу у Хагу тужилаштво је приказало снимак од 12. јула 1995. на коме се види Младић док говори Муслиманима из Сребренице који су се окупили у бази холандског батаљона УН у Поточарима да се не боје, да ће сви бити евакуисани и да им нико неће ништа учинити.Младић је радио праву ствар у том тренутку

– Доћи ће 30 аутобуса и пребациће вас у Кладањ. Без панике, пропустите малу децу и жене, немојте да се неко дете изгуби. Не бојте се ништа, нико вам неће ништа учинити – чуо се Младићев глас на снимку.

Овој сцени присуствовао је и Јосеф Кингори, бивши војни посматрач УН-а у Сребреници који је данас сведочио на суђењу. Рекао је да је Младић тада "радио праву ствар у том конкретном тренутку", покушавајући да умири људе и обећавајући им сигурност.

Али, колико смо ми проценили, он је само хтео да тај конкретни тренутак прође и веровали смо да, по свему судећи, он не мисли оно што говори – рекао је Кингори. Потом је приказана снимак на којој се виде Младићеви војници који деле заробљенима чоколаде, кексе и цигаре.

– Чим је камера престала да снима, неки од њих су отишли и узели натраг подељене ствари. Нисмо могли схватити зашто то чине – посведочио је бивши војни посматрач у Сребреници.

Одвођење око 30.000 муслиманских цивила из Поточара трајало је до 14. Јула 1995., казао је сведок, који је тамо остао још четири дана, организујући евакуацију рањеника из сребреничке болнице, пошто су му српски војници, како је рекао, запретили да ће у супротном рањеници бити убијени.

По Кингоријевом исказу, јуну 1995. српски "пуковник Вуковић" запретио је током састанка са њим и представницима Унпрофора да "Муслиманима нема места" у Сребреници и да ће, ако не оду добровољно, бити "почишћени".

У унакрсном испитивању, Младићев бранилац Миодраг Стојановић питао је сведока зашто Вуковићеву претњу није пренео у извештајима надређенима или записао у дневнику.

Кингори је одговорио да јесте обавестио надређене, а да је део дневника у који је то забележио после уништен.

На питање о 28. дивизији АБиХ у Сребреници, сведок је одговорио да муслиманске снаге у енклави нису биле организоване, нити су имале снагу дивизије, као и да су биле наоружане само пешадијским оружјем.

Пошто му је бранилац Стојановић цитирао извештаје официра те дивизије о десетинама "четника" убијених у нападима из енклаве на суседна српска села, Кингори је казао да о томе није био обавештен. Сведок је потврдио и да није могао знати за све испоруке оружја муслиманским снагама у Сребреници.

Младићев бранилац Стојановић претходно му је цитирао речи тадашњег команданта АБиХ Расима Делића да се "Сарајево бранило са мање оружја и опреме" од Сребренице.

Унакрсно испитивање сведока Кингорија, Младићев бранилац наставиће сутра.

(Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #157 послато: Јул 21, 2012, 05:49:34 »

Официр: Младић претио свима

Холандски официр рекао у Хашком трибуналу да је Ратко Младић претио свима који би му се супротставили, сведочећи о догађајима у Сребреници 1995. године. Одбијен захтев одбране да суђење буде одложено за шест месеци.

У наставку суђења Ратку Младићу пред Хашким трибуналом, холандски официри Елко Костер посведочио је да му је генерал Младић после заузимања Сребренице у јулу 1995. рекао да ће "бити у невољи", ако се супростави одвођењу Муслимана.

Сведок, који је тада био поручник у холандском батаљону Унпрофора у Поточарима код Сребренице, изјавио је да су "хиљаде" муслиманских цивила посла пада енклаве уточиште потражиле у близини те базе.

Описујући сусрет са генералом Младићем у Поточарима, 12. јула, Костер је рекао да га је Младић обавестио да ће започети евакуацију цивила. На Костерову примедбу да командант Унпрофора није био обавештен о том плану, Младић је узвратио да га "не интересује командант".

Костер је изјавио да је на његов протест, Младић одвратио да ће "ако му се супротстави, бити у невољи". Делимичан снимак тог разговора, тужиоци су приказали у судници. Младић на снимку каже и да ће "сви који то желе" бити одведени аутобусима.

По речима сведока, припадници ВРС су затим мештане Сребренице усмеравали ка аутобусима који су пристигли, одвајајући војно способне мушкарце које су упућивали у "белу кућу". Костер је испричао и како је спречио српске војнике да једног дечака од 15-16 година одвоје од мајке.

На питање тужиоца да ли су и војници Унпрофора помагали у одвајању мушкараца, сведок је одговорио одречно, наглашавајући да су то чиниле само снаге босанских Срба.

У другом сусрету истог дана, генерал Младић питао је Костера "да ли је видео неке муслиманске војнике", а официр Унпрофора одговорио је, како је посведочио, да није, а да не би рекао и да јесте.

Сведок је изјавио и да су 13. јула 1995. у Поточарима холандски војници Унпрофора пронашли девет тела убијених мушкараца.

"Видео сам девет лешева, лежали су потрбушке, отприлике у линији, а на леђима су имали ране од хитаца из ватреног оружја", казао је Костер.

На питање да ли је знао да је пребацивање муслиманског становништва у Кладањ било договорено на састанку његовог команданта Тома Кареманса са Младићем, Костер је одговорио да је сазнао да је такав договор "у једном тренутку" био постигнут, али да је то било пошто су аутобуси већ били дошли у Поточаре.

Костер је потврдио да су, пре пада Сребренице, муслимански борци заузимали посматрачке пунктове Унпрофора и са њих отварали ватру на српске положаје, као и да су убили једног холандског војника.

Одбијен захтев за одлагање суђења

Судско веће Хашког трибунала одбило је данас захтев одбране Ратка Младића да поступак хитно буде одложен за шест месеци или да се, алтернативно, размотре промене у смерницама о увођењу доказа.

Младићев адвокат Бранко Лукић затражио је 9. јула, пред почетак испитивања првог сведока Тужилаштва, одлагање поступка за шест месеци, наводећи као образложење да би недавне "драстичне" промене правила изношења доказа Тужилаштва могле да наруше право оптуженог на правично суђење.

Таква промена је "без преседана у историји Трибунала и прети да нанесе тежак ударац интегритету суђења", наведено је у поднеску одбране.

Председавајући судија Алфонс Ори саопштио је да је Судско веће закључило да тај захтев није оправдан и одбацило је захтев Младићеве одбране.

Суђење Младићу у Хагу биће настављено 21. августа, после летње паузе у раду Трибунала.

Генерал Младић оптужен је и за прогон несрпског становништва широм БиХ; терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање "плавих шлемова" УН за таоце, 1992-95. године.

(РТС)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #158 послато: Јул 22, 2012, 21:00:18 »

Караџић у Хаг "доводи" Клинтона


Некадашњи председник САД Бил Клинтон могао би бити приведен због непоштовања Хашког трибунала уколико америчка администрација у року од 14 дана не одговори на поднесак којим је некадашњи председник РС Радован Караџић захтевао издавање обавезујућег налога за обављање интервјуа са Билом Клинтоном, који је био председник САД у време сукоба у бившој Југославији.

Упоран: Радован Караџић


Караџић је већ два пута тражио издавање субпоене (обавезујућег налога), с којим би се Клинтон обавезао да се састане са његовим главним правним саветником Питером Робинсоном.

- Заиста не видимо ни један једини проблем због чега Бил Клинтон не би у првој фази разговарао са Робинсоном, а у другој и сведочио у Хашком трибуналу. У крајњем случају, он није једини бивши председник од кога је то тражено и сви до сада су нам излазили у сусрет - каже за "Вести" Горан Петронијевић, Караџићев шеф правног тима, и додаје:

- Истрајавање Трибунала на овом питању је од суштинске важности за свој кредибилитет, јер по Статуту и Правилнику о поступку и доказима овај суд има правни механизам да примора сваког грађанина да се појави у својству сведока, без обзира на то да ли је тај позив уследио од тужилаштва или одбране. У случају да Хашки трибунал одустане, најпаметније би било да се истог тренутка расформира и прекине са свим суђењима, уз јавно извињење да није у стању да правично суди пошто нема кредибилитет чак ни код држава које су га основале.


Цитат
Позив и Горбачову

На списку бивших председника који су до сада интервјуисани од стране правних саветника Радована Караџића, између осталих се налазе Момир Булатовић и Добрица Ћосић.
Горан Петронијевић каже да се Ћосић одазвао позиву, мада је у том тренутку био болестан, са температуром од 38 степени.
- Планирамо да ускоро позовемо и Зорана Лилића, али и некадашњег председника СССР, Михаила Горбачова - каже шеф правног тима Караџићеве одбране.


Према Петронијевићевим речима, сведочење Била Клинтона у процесу против Радована Караџића биће од историјске важности, јер би се напокон утврдила права истина о догађајима на Балкану с почетка деведесетих година прошлог века.

- Клинтон као бивши председник САД, земље која је у то време била објективно највећа светска сила, има људску, моралну и универзалну обавезу да помогне у откривању истине. Уколико то одбије, онда можемо да поставимо отворено питање шта то и он и америчка администрација заправо желе да сакрију у вези са њиховом улогом у рату у Босни. Односно, због чега су толико лицемерни па и он и његова супруга Хилари, која је сада државни секретар, тврде да им је највећа жеља да дође до помирења у Босни.

Сведочењем у Хагу господин Клинтон добија ту прилику - закључује Петронијевић.
Радован Караџић се почетком маја ове године обратио америчкој амбасади у Хагу да његови сарадници интервјуишу Клинтона, али му је убрзо одговорено да је захтев "недовољно детаљан", те да су у њему "поновљени ранији захтеви који су или већ одобрени или се по њима тек решава".

Захтевом од петка, Претресно веће Трибунала позвало је САД да дају своје мишљење, имајући у виду став оптуженог да захтевану информацију поседује једино Клинтон и да се до ње не може доћи из другог извора, као и ранију спремност Америке да сарађује са оптуженим приликом захтева за доставу информација.   (Ђ.Баровић, Вести)
 
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #159 послато: Јул 26, 2012, 03:35:55 »

Хашки осуђеници још не могу у српске затворе


Док је Карла дел Понте подржавала ову идеју, Брамерц јој није претерано наклоњен. Услови испуњени, чека се одлука УН

Љубомир Боровчанин казну издржава у Данској


- Било је потпуно очекивано да 1993. године генерални секретар УН препоручи да се осуђени не шаљу у државе региона у којима је беснео рат, које нису биле расположене да сарађују са Трибуналом - каже Душан Игњатовић, директор Канцеларије Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом. - Међутим, сматрамо да за тим више нема потребе и да је такву позицију УН једноставно прегазило време и развој ситуације. Прво, спремни смо да поделимо одговорност и терет са осталим државама у чијим затворима хашки осуђеници већ издржавају казне. Друго, могућност ресоцијализације ових осуђеника највећа је управо овде. Ту су њихове породице које могу да их посећују, они разумеју језик, могу да комуницирају са стражарима и осталима у затвору.

(вечерње НОВОСТИ)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #160 послато: Јул 26, 2012, 04:43:14 »

Караџићу дозвољена жалба на одбачени захтјев за ослобађање


Хашки суд је објавио у сриједу како је одобрен захтјев бившег предсједника Републике Српске Радована Караџића да уложи жалбу на одлуку по правилу 98 бис којом је одбачен његов захтјев да на полувремену суђења буде ослобођен оптужби за узимање припадника УН-а за таоце 1995. године.

Вијеће је утврдило како су испуњени услови да буде одобрен захтјев оптуженог да се жали Жалбеном вијећу образлажући како спорно питање статуса заробљених припадника УН-а „значајно утјече на фер и ефикасан поступак или исход суђења“.

Након што је недавно Расправно вијеће у поступку одлучило након расправе по правилу 98 бис - да се оптуженог ослободи по првој точки оптужнице за геноцид у више опћина, као и да треба сам доказивати своју невиност за преосталих десет точака (геноцид у Сребреници, терор над Сарајлијама и узимање међународних проматрача за таоце) – на одлуку су се жалиле обје стране у процесу.

У објашњењу захтјева за одобрењем жалбе - оптужени је у вези припадника УН-а навео како је њихов статус криво оцијењен, односно да се они приликом ухићења нису могли сматрати припадницима заштићене групе будући да су били борци и судионици борбених активности.

С друге стране тужитељство је због одлуке судаца (28.06.ове године) да Караџића ослободи оптужбе за геноцид у 7 босанскохерцеговачких опћина (Приједору, Кључу, Санском Мосту, Власеници, Фочи, Братунцу и Зворнику) поднијело такођер жалбу.   (Горан Ј. Радио слободна Европа)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #161 послато: Јул 29, 2012, 00:01:50 »

Војислав Шешељ мора да буде ослобођен

Процеси Хашког трибунала против српских функционера већ су постали злогласни. Међутим, један од најскандалознијих је процес против бившег лидера српске радикалне странке Војислава Шешеља, који се већ више од 10 година налази у Хашком затвору. Нека решења судија у његовом случају изазивају недоумицу.


Реч је о више пута поменутом непоштовању суда, за које је Шешељ био одстрањен од предмета за две године. Зашто му тако често изричу пресуду о непоштовању суда? На то питање одговара правни саветник Војислава Шешеља Дејан Мировић.

Ја мислим да је то једна врста скретања пажње са чињенице да он 10 година нема никакву пресуду у главном процесу. Поред тих процеса за непоштовање суда, стоји и тај процес за главне оптужбе за ратне злочине. То се никада није десило у модерној правној историји у Европи и ви сигурно знате да се Нирнгбергшки процес се завршио за неких годину и нешто дана. Процес где се судило између Босне и Херцеговине и Србије и Црне Горе у овом другом суду такође се завршио за годину дана. И сада Шешељ који за време рата није имао никакву командну одговорност и није водио никакву паравојну формацију, нити је био члан владе Србије или Југославије њему за 10 година не може да се донесе пресуда. И то је нешто што је у правном смислу несхватљиво. Дакле, ми смо сада чули да ће пресуда бити донета у марту 2013. подине. нико ме не може убедити да то није могло бити и раније посебно што процес Шешељу се заснива фактички на његовим говорима и он је оптужен да се својим говорима залагао за некакве лоше ствари, а он се залагао за очување Југославије и за то да сви Срби живе у једној држави. Са друге стране, то има везе и са председничким изборима у Србији, јер знате Шешељ је као човек и као симбол популаран у Србији. И вероватно је то једна од разлога зашто је он тамо тако дуго и зашто тако дуго не може да се донесе пресуда.


Разуме се да такво стање процеса није могло а да не утиче на здравље професора Шешеља. Како се данас осећа лидер српске радикалне странке?


Он је у јануару 2012. године имао инфаркт и био је хитно пребачен у болницу, уграђен му је инструмент на срцу и то је била једна тешка операција која је трајала два сата. После тога, поново после два месеца негде у марту била је још једна операција на срцу, тако да је он један тешко болестан човек и то је чињеница. И лекари који су га прегледали и Срби су рекли да му је неопходно лечење у болници а не останак у затвору. То је једно хуманитарно питање које би било за једну нормалну државу као што би требала да буде Србија разлог да се постави питање како је могуће да тешко болестан човек не може да добије заштиту у болници. И мислим да је то једна врста кршења његових права и да је то страшно и са хуманитарне и са правне тачке гледишта.


У чему се састојао ваш задатак као правног саветника Војислава Шешеља и како се данас остварује контактирање с бившим лидером СРС?

Знате ја сам радио у главном процесу као и у процесу о непоштовању суда. Шешељ је сам водио одбрану, ја сам био његов помоћник и могу рећи да је лично моје занимање у том процесу било, наравно у договору са Шешељем, да докажемо да сваки човек у модерном свету са правне и са сваке друге тачке гледишта има право на слободу мишљења, на слободу говора. На западу кажу да треба бомбардовати Ирак, да треба напасти Авганистан да ли је могуће да Војислав Шешељ нема право да изнесе свој став поводом рата у бившој Југославији и онда смо у договору са Шешељем нашли много међународних и правних конвенција које дају право Шешељу на право говора. На томе се заснивала наша одбрана и сви ти писмени материјали које смо подносили ових 5 година од када радим на том процесу, да докажемо да једноставно на основу конвенције за људска права и других, Шешељ је имао право да за време рата да каже шта мисли о том рату. Ето то је наша одбрана била. Ја сам нажалост последњи правни саветник којем суд Хага дозвољава комуникацију са Шешељем. Сви други правни саветници који су били у тиму, њима или нису признати или су отишли због неких других разлога. У том смислу, Шешељ има право да ме назове на тај привилеговани телефон и ја могу као његов правни саветник да разговарам са њим. Друга могућност наше комуникације између нас је у смислу да у три или четири месеца они дозвољавају посету Шешељу. Последњи пут када сам био код Шешеља пре 15 дана, разговор јер био о питању жалбе за непоштовање суда у задњем процесу и како основа те жалбе треба да буде случај Флоренс Артман, бившег портпарола бившег суда који је открио у својој књизи неке поверљиве чињенице о раду Хашког трибунала и осуђена је на 7 дана затвора. Када је требало да буде изручена из Француске Хашком трибуналу Француска држава је рекла да то не долази у обзир јер суд суди само за ратне злочине и непоштовање суда и то је био основ наше жалбе над којим смо радили и који смо стварали последњих неколико месеци.


Какве су ваше прогнозе за будућност?

Као његов правни саветник у тим процесима мислим да он треба да буде ослобођен. Нема ниједног доказа да је он тражио да се деси неки злочин или тражио убијање или мучење заробљеника или да се крше људска права у рату. Нема ниједног сведока који би то могао да потврди. Са друге стране за време рата Шешељ није био неки високи политички функционер или војни већ је био опозициони политичар

Пред нашим микрофоном је био правни саветник Војислава Шешеља Дејан Мировић.

(Григориј Соколов, Јелена Бојко, Глас Русије)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Zeka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 711


Zeka


Погледај профил
« Одговор #162 послато: Август 03, 2012, 10:45:02 »

Бранислав Младић: Ратко је мој и јесам га крио

Брат најтраженијег хашког оптуженика о споразуму са тужилаштвом, генералу Младићу, кога је чувао пет година. Против државе не могу. Ратка сам чувао и лечио. Телефонира ми, а добио сам недавно од њега и писмоНЕ мирим се са кривицом која ми је приписана, али ја против своје државе не могу. Како год одлучи. Какав бих ја човек био да не само Ратка него и било кога другога ко тражи помоћ вратим с прага. Кажем: не мирим се, али због њега ћу да поднесем све. Он је мој и не одричем га се.

Бранислав Младић овако, у разговору са репортерима „Новости“, најкраће коментарише „споразум“ са Тужилаштвом за ратне злочине Републике Србије о признању кривице. Према овом споразуму, који не потврђује али и не демантује рођак генерала Ратка Младића, у чијој је он кући био, боловао, лечио се и ухапшен 26. маја прошле године - Бранислав Младић је признао кривицу, а Тужилаштво предлаже годину затвора, односно три године - условно.


- Саслушавали су ме, водили на полиграф, као да бих ја не дај боже, нешто додао и одузео. Нешто обрнуо и преврнуо... И, ето, после годину и два месеца одлучили су. Али сачекајмо тај дан одлуке, а то је, како сазнајем, 8. август, када ће и суд дати своју коначну реч.

Седимо са Браниславом Младићем у његовој кући у Лазареву. Није одбијао да нас прими у свој дом, у коме је он једини домаћин. Сам, али није усамљен. Од како је, овде, преко степеница на којима читамо генералово писмо Браниславу и гледамо фотографију (генерал у униформи команданта ВРС), коју му је послао - комшилук и цело Лазарево га не напушта. Знају овде добро Бранислава. И какав је домаћин био и какав је домаћин сада.

Цитат
СУД ОВЕРАВА НАГОДБУ
БРАТ од стрица ратног команданта ВРС Ратка Младића, Бранислав, склопио је споразум о признању кривице са тужилаштвом за ратне злочине: једна година затвора са роком провере од три године за његово: ”Крив сам”. Међутим, тачку на споразум мора да стави суд, а да ли ће се то догодити биће познато 8. августа за када је заказано суђење у Специјалном суду. То је у четвртак потврдио заменик тужиоца за ратне злочине и портпарол тужилаштва Бруно Векарић. Он каже да тужилаштво тренутно преговара са још једним ”јатаком” који је скривао оптуженог начелника ГШ ВРС током 2006. године, у Малој Моштаници, али да његово име не може да открије. Е. Р.

- Нисам онај човек - каже, присећајући се раног мајског јутра, пре 14 месеци, када му је полиција банула у кућу. И ту нашла генерала.

- Све живо, сваки дамар, пече ме и боли. Шта бих ја да је остао овде, и овде умро? А шта ћу сад, када је допао тамо где му је још теже?

Генерал се телефоном јавио Браниславу, прича нам, пре неколико дана.

- Каже ми: „Немој да прекидаш везу, да ме штедиш. Желим с тобом да разговарам све док на картици за аутомат имам кредита“. Ја стегнем срце. Причамо. Он се шали са мном: „Дођи да нам овамо месиш хлеб и куваш“. Зна он да сам свих пет година, колико је био код мене, месио хлеб. Неговао га. Страховао сам да ми после тешког можданог удара не умре. „Шта ћу с тобом тада, мој Ратко?“ „Ништа“ - одговорио ми је. „Само ме однеси у гроб моје Ане.“ А ја му кажем: „Ниси ти кофер, па да те тек тако подигнем. И однесем.“

Тешко је Браниславу да говори. Ломимо га.

- Пишите по савести - кратко је одговорио...

После смо заједно читали генералово писмо из Хага. Писано ћирилицом, види се с муком. Адресирано је латиницом („Ови овде не знају ћирилицу, па ти адресирам латиницом“).

У писму, на себи својствен начин генерал моли Брану да му не замери. Каже да ће се борити, па колико буде могао у доказивању да није злочинац, него да је бранио свој народ и своју отаџбину. Поздравља све који питају за њега и пита: каква је корист од његовог изручења...


Цитат
НЕМА ТИХ ПАРА
БРАНИСЛАВУ Младићу страни новинари нудили су огроман новац само да уђу у кућу, с њим разговарају, сазнају коју реч више о генераловом боравку овде, сликају собу у којој је боравио. - Не продајем се - каже Бране. - Нема тих пара да продам сећање и успомене.

- Када је, усред ноћи, дошао на моја врата и позвонио, ја сам упалио светло. Чуо сам глас и препознао га: угаси светло! Отворио сам, а он ми је, седајући тада рекао: само ти, ја и онај горе могу да знају да сам ту. Нико други. Ни Дарко (син), ни Боса (супруга). Нико! Остао је у овој кући. И нико га никад није видео.

Бранислав прича да је преломни тренутак био када је генерал Младић пожелео да види унуке. Даркову децу.

- Рекао сам му тада: „Рођак, то ти не бих саветовао.“ Ма, какви, био је упоран. Позвао сам их да дођу и дошли су, као и пре што су долазили. Гледао их је кроз прозор док су били у дворишту, око животињица. Играли се, а они нису знали да их гледа. Упијао је сваки њихов покрет, као да се опрошта. Било му је срце пуно.

Док разговарамо са Браниславом, на нас све време мотри малени смеђи теријер. Пружио се испод стола, за којим је седео и генерал Младић оног јутра када је одведен.

- Тај пас ми је успомена од брата - каже Бранислав (после ове реченице дуго је ћутао). - Брат ми је умро месец дана после Ратковог одвођења. Јесте био болестан, али су га стресови дотукли. После Драганове смрти, имао је 63 године, овај малени теријер ме не напушта. Не миче.

Вечерње Новости
Сачувана

Ал' тирјанству стати ногом за врат, 
довести га к познанију права, 
то је људска дужност најсветија!
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #163 послато: Август 18, 2012, 03:27:27 »

Мркшић пребачен у затвор у Португалији

Миле Мркшић пребачен у Потугалију на издржавање 20-годишње казне затвора. Мркшић осуђен због злочина над несрпским затвореницима на фарми Овчара код Вуковара 1991. године.


Хашки осуђеник Миле Мркшић пребачен је у Португалију где ће издржавати 20-годишњу казну затвора, на коју га је осудио Међународни трибунал због злочина над несрпским затвореницима на фарми Овчара код Вуковара 1991. године, саопштио тај суд.

Мркшић је осуђен 27. септембра 2007. године на 20 година затвора, а на издржавање казне у Португалију пребачен је јуче.

Судско веће је прогласило Мркшића кривим за помагање и подржавање убиства, мучења и окрутног поступања према ратним заробљеницима на пољопривредном добру Овчара, код Вуковара, 20. новембра 1991. године.

Лица осуђена у Трибуналу не служе казну у притворској јединици Трибунала, подсећа се у саопштењу суда и додаје да они казне служе изван Холандије у некој од држава са којима је Трибунал потписао споразум о служењу казни. До данас трибунал има такве споразуме са 17 држава.

Председник Трибунала је 26. јануара донео одлуку о томе да Мркшић служи казну у Португалији. Он је први хашки осуђеник који је пребачен у Португалију, наводи се у саопштењу Хашког трибунала.

(РТС)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #164 послато: Август 27, 2012, 21:19:40 »

Хашки трибунал пустио снимак у којем Младић наређује паљбу


Тужиоци Хашког трибунала су на суђењу Ратку Младићу као доказ су увели снимак разговора у којем он у мају 1992. године наређује отварање артиљеријске ватре по деловима Сарајева у којима нема много Срба како би се становништву "развукла памет", пренели су данас сарајевски медији.

Младићев бранилац Миодраг Стојановић сугерисао је да је снимак наређења команданта ВРС монтиран

Младић се на снимку чује како подређеном пуковнику Војске Републике Српске (ВРС) Мирку Вукашиновићу наређује да гађа и Пофалиће зато што "тамо нема много српског живља", појединачне улице у центру Сарајева и да испали један плотун на Председништво БиХ.

Он је на снимку објаснио да је сврха тих напада да се у Сарајеву људима "развуче памет" и онемогући спавање.

Снимак Младићевог наређења који су, прислушкујући његове комуникације, пресреле власти у Сарајеву, у судници је пуштен током исказа заштићеног сведока РМ-115, жене која је у то време радила у болници на Маријином Двору.

Она је посведочила да је на радију 28. маја 1992. чула како Младић наређује гранатирање и да је исте ноћи била рањена у артиљеријском нападу на болницу, после чега је пала у кому и пола године била на лечењу.

Објашњавајући како зна да је на снимку Младићев глас, РМ-115 је изјавила да тај глас био познат "сваком малом детету".

У унакрсном испитивању, Младићев бранилац Миодраг Стојановић сугерисао је да је снимак наређења команданта ВРС монтиран.

Стојановић је цитирао други пресретнути разговор у којем је Младић тврдио да Армија БиХ има "имитаторе" који опонашају његов глас.

Наставак суђења Младићу заказан је за 28. август.

СНИМАК:
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #165 послато: Септембар 01, 2012, 08:40:39 »

Зашто је Младић избачен из суднице?


Судије Трибунала у Хагу су данас удаљиле из суднице оптуженог Ратка Младића пошто је он, током исказа сведока оптужбе Адила Медића, показивао крупно исписане листове хартије, а затим их додавао својим адвокатима.


Избачен из суднице : Холандски судија Алфонс Ори похвалио је у четвртак генерала Ратка Младића због начина на који се у судници консултовао са својим адвокатима и због тона који је у разговору користио
 

На једном од листова, видљивом на галерији за публику, писало је: "1943-1991-1992?".

После друге судске паузе, половином данашњег заседања, председавајући Алфонс Ори (Алпхонс Орие) констатовао је да је Младић баратао крупно исписаним листовима хартије које су могле видети судије, адвокати и публика, оценивши да је то "непримерено".

"Расправно веће одлучило је стога да, ради успостављања реда, Младића удаљи из суднице до краја радног дана", казао је судија Ори.

Застори на стакленом зиду између суднице и галерије за публику су затим спуштени, а пошто је Младић изведен из суднице, процес је настављен.

Почетком јула прошле године, Младић је први пут удаљен из суднице јер је на заседању на којем је требало да се изјасни о кривици, одбио да ћути и слуша судију. (Бета)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #166 послато: Септембар 17, 2012, 17:44:23 »

Ко је инсајдер на суђењу Младићу?

Пред Хашким трибуналом настављено суђење бившем команданту Војске Републике Српске Ратку Младићу.

Данашње суђење настављено је после паузе која је раније утврђена распоредом рада, исказом новог сведока оптужбе.

Данас се саслушава заштићени сведока РМ-066 на седници која је затворена за јавност, јавља Срна, а преносе Независне новине. За овог сведока тужилац Дермот Грум је рекао да је "инсајдер", односно особа из некадашњег блиског окружења оптуженог.

Председавајући судија Алфонс Ори саопштио је на почетку заседања да је Претресно веће прихватило захтев одбране да се Дејану Иветићу и Ненаду Петрушићу одобри да унакрсно испитују и износе аргументације које се односе на сведоке, иако они нису одређени као браниоци у овом предмету.

Веће је захтев прихватило под условом да су у судници присутни главни бранилац и кобранилац.

Следећи сведок тужилаштва биће, како је најављено, Ед Вулијами који је у лето 1992, као новинар лондонског дневника "Гардијан" (Гуардиан), међу првима известио о логорима за несрбе у околини Приједора.

У тим логорима су, по оптужници и ранијим пресудама Трибунала, снаге босанских Срба починиле тешке злочине над притвореним Муслиманима и Хрватима.

(Независне новине, вести)Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #167 послато: Септембар 17, 2012, 17:48:25 »

Цитат
За овог сведока тужилац Дермот Грум је рекао да је "инсајдер", односно особа из некадашњег блиског окружења оптуженог.

И овде, на овом суђењу, ОПЕТ једна продана српска душа. Ал` ће цели свет да гледа са уживањем, какав смо то народ. Још нисам видела никога из Хрватске да је био "заштићени сведок" приликом суђења њиховим оптуженима, нити некога онима из Босне. Да ли је могуће да смо само ми такви  Тужан


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #168 послато: Септембар 28, 2012, 00:30:13 »

Колона ВРС била нападнута у Козарцу


Унакрсно испитујући сведока оптужбе Османа Селака, одбрана Ратка Младића, оптуженог за геноцид у БиХ, сугерисала је данас пред Хашким трибуналом да су муслиманске жртве у селу Козарац код Приједора у лето 1992, о којима је Селак прекјуче сведочио, биле последица напада на колону Војске Републике Српске (ВРС).


Сведок је то негирао, остајући при исказу да је у нападу на Козарац убијено више од 1.000 Муслимана.

 Пензионисани пуковник Селак, који је почетком рата у БиХ кратко био командант позадинске базе ВРС у Бањалуци, у главном исказу је посведочио да је присуствовао састанку на којем су, 27. маја 1992, потчињени обавестили команданта Првог крајишког корпуса ВРС Момира Талића да је у Козарцу и околини убијено 800 Муслимана.

Генерал Талић је, како је изјавио сведок, потом наредио да се Главни штаб ВРС обавести да је пало 80 жртава, из страха да би могао одговарати за злочине.

На питања Младићевог браниоца Бранка Лукића о нападу на колону ВРС која је 25. маја 1992. пролазила кроз Козарац и војним жртвама, Селак је одговорио да о томе не зна ништа, напомињући да је чуо да је "батаљон из Београда ишао у том правцу".

Сведок је потврдио да је видео извештај да је ВРС имала пет погинулих и 20 рањених, али је сугерисао да је окршај био "инсцениран", како би се оправдало масовно убиство муслиманских мештана.

На сугестију браниоца да, ако је по сведоку било убијено више од хиљаду људи, број рањених морао бити дупло већи, сведок је казао да "верује да јесте" и да су "многи подлегли" у логорима код Приједора у које је био "спроведен народ из села".

Упитан о муслиманском "покрету отпора" чији је члан у Бањалуци био после одласка у пензију у јулу 1992, Селак је рекао да тај покрет никада није предузео ниједну акцију против српских власти. Тврдио је да је у то време у Бањалуци "било убијено 300 људи и бачено у реку Врбас" и да је Муслиманима и Хрватима било наређено да оду, али да су
претходно морали да потпишу изјаву да неће тражити остављену имовину.

Селак је изјавио и да је 1995. телефоном тражио од генерала Младића да одобри пребацивање његове болесне супруге војним санитетским возилом из Бањалуке у болницу у Београд. Како је рекао, Младић му је обећао да ће то учинити, али од тога није било ништа. Селакову супругу затим су "двојица Срба" пребацила у Београд, којима је, навео је, за то морао да плати "2.800 марака".  (Вести)


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #169 послато: Септембар 28, 2012, 01:39:12 »

Сину отпевала песму и умрла!

Многобројна родбина и пријатељи на гробљу у Сремској Каменици опростили су се јуче од Милене Хаџић (87). Испраћају мајке није присуствовао њен син, последњи хашки оптуженик Горан.


 Пре него што ће умрети, Милена је своме сину отпевала песму „Еј, Србијо, мати, немој туговати“. Сломљени од туге и бола, Милену су јуче на вечни починак испратили ћерка Горанка, снаја Живка, унук Срећко и унука Ивана са породицом. Након што су два свештеника одржала опело, ковчег са посмртним остацима Милене Хаџић пренет је до гробнице у коју је пре пет година сахрањен Горанов отац Бранко. Пре спуштања у земљу, од баке се у име свога оца опростио унук Срећко. (Ало)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #170 послато: Септембар 28, 2012, 01:41:26 »Сетимо се, за нашим Србима  су биле расписане награде,...

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #171 послато: Септембар 28, 2012, 12:48:50 »

Алфонс Ори забранио Младићу да говори


Претресно веће Хашког трибунала забранило је данас генералу Ратку Младићу да говори у судници и да се консултује са својим адвокатима.

Веће је донијело одлуку након што је пет пута примило притужбе о понашању оптуженог према пет сведока, саопштио је председавајући судија Алфонс Ори.

Он је додао је оптужени јуче у три наврата изнео запажања о сведоку и рекао да сведок лаже, док је на сведочење другог сведока реаговао "вербално или на други начин".

Генерал Младић и даље ће моћи да својим браниоцима доставља забелешке, али "тихо". Консултације са адвокатима српском генералу су дозвољене за време паузе. "Свако кршење новог режима довешће до удаљавања из суднице", упозорио је Ори.

Он је напоменуо да "веће не разуме речи које Младић говори, али да други могу да разумеју", а да се он "стално изнова уплиће у сведочење".

Поводом примедбе главног браниоца Бранка Лукића да генерал Младић пише полако и да већ буде касно када адвокати добију белешку, судија Ори је узвратио да "веће није спонтано успоставило нови режим, већ зато што нема други начин да заштити сведоке".

Главни претрес је настављен сведочењем Сулејмана Црнчала, који је према наводима Тужилаштва, под притиском српских власти са породицом и другим муслиманима напустио Пале 1992. године. Сведок је отишао у Сарајево, где је његова супруга Паша настрадала приликом гранатирања пијаце Маркале 28. августа 1995. године. (Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #172 послато: Октобар 06, 2012, 06:46:08 »

Муслимани тајно гађали Сарајево


Муслиманске снаге у Сарајеву су током рата и такозване опсаде овог града имале добро утврђен и строго поверљив тајни артиљеријски положај за коју нису знали чак ни припадници Уједињених нација, из којег је највероватније отварана ватра за коју су касније оптуживане снаге босанских Срба. Ово, сензационално откриће, ускоро ће, у наставку суђења Радовану Караџићу које почиње 15. октобра, као један од првих сведока одбране, јавно изнети некадашњи мајор ирске војске и припадник војне посматрачке мисије УН за бившу Југославију (УНМО), Пол Конвеј.


Хоће ли сведок уздрмати оптужницу: Сарајево ратни деведесетих година

Он је био у такозваном Тим Зулу, под командом потпуковника Харија Конингса из Холандије који је био стациониран у области Седреника у Сарајеву.

"Вести" су имале увид у његов исказ који је Караџићевој одбрани дао крајем прошле године, а интересантан податак је да га претходно нико од истражитеља Трибунала није контактирао мада је један од активних сведока бројних догађаја у Сарајеву. У сведочењу, Конвеј детаљно објашњава све детаље везане за тајни положај муслиманске артиљерије који је, како тврди, открио сасвим случајно.

"Не могу да се сетим тачног датума када сам, патролирајући као официр за везу Главног штаба УНМО у Сарајеву, једног дана сам прошао поред борбеног положаја босанске армије, на стрмини брда на јужном крају Сарајева. Највероватније је то било током децембра 1995, или можда почетком јануара 1996. када је НАТО преузимао контролу над градом".

"Борбени положај био је добро утврђен и вероватно је ту стајао извесно време. Био је добро заштићен џаковима песка и одржаван, а код њега је било људи кад сам прилазио. Позицију сам уцртао на мапу, а налазила се на делу територије којом босанска армија није дозвољавала УНМО да патролира".

"Према мом најбољем сећању, тамо је било најмање четири борбена положаја и сви су били усмерени према северу, односно према центру града Сарајева. Због специфичног положаја, с југа града је било јако тешко открити постојање овог положаја", навео је у својој изјави овај мајор и додао да је и сам био веома изненађен открићем тајног артиљериског положаја".

"Откриће борбеног положаја оставило је на мене дубок утисак јер нисам био свестан његовог постојања упркос чињеници да се налазио у зони одговорности Зулу тима, а и као официр за везу сам био упознат с многим фиксним распоредом борбених положаја".

"Не сећам се ни да су други официри Зулу тима или штаба УНМО знали за постојање тог борбеног положаја, али претпостављам да је ова локација, ако је некоме и била позната онда су то биле јединице из Француске које су у близини имале свој положај", наводи овај мајор који има и звање експерта за анализу кратера насталих као последица артиљеријске ватре и утврђивање звука одлазеће и долазеће артиљеријске ватре".

Овај мајор ирске војске је и сведок другог инцидента на пијаци Маркале, 28. августа 1995. године о чему ће такође дати исказ у Хашком трибуналу.

Његово сведочење по свему судећи значајно уздрмати оптужницу против некадашњег председника Републике Српске, Радована Караџића.

Цитат
Норвежанин није видео Маркале

"У време експлозије на пијаци Маркале 28. августа 1995, мој партнер на осматрачком месту, мајор Томас Кнунстад из Норвешке, није био на месту осматрања. Сећам се да је отишао у шетњу с преводитељком из Босне с којом се касније оженио и вратио за Норвешку", наводи у исказу мајор Пол Конвеј

Цитат
Акустична брда и котлине

Мајор Пол Конвеј тврди и да је акустика Сарајева таква да је врло често одбијање звука, те да је због тога "немогуће утврдити да ли је реч о одлазној или долазној ватри".
"Због брда и котлине неко може чути експлозију и неколико секунди пошто се она стварно догодила, док је неко други не би чуо уопште. Не могу да се сложим да неко са Осматрачке позиције 1 није могао да чује артиљеријску ватру да је она дошла с положаја босанских Срба. Ипак, о томе треба консултовати и балистичке стручњаке", навео је овај мајор.

(Ђ.Баровић, Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #173 послато: Октобар 13, 2012, 00:12:46 »

Младић на снимку из 1992: Дајмо шансу да мир проговориБраниоци Ратка Младића, оптуженог за геноцид у БиХ, доказивали су данас на суђењу пред Хашким трибуналом да је у мају 1992. Младић наредио обуставу ватре у Сарајеву, цитирајући његове речи: "Дајмо шансу да мир проговори".


Младић настојао да наметне обуставу ватре : Џон Вилсон


Сведок оптужбе Џон Вилсон тадашњи шеф војних посматрача УН у главном граду БиХ, узвратио је да то доказује да је командант Војске Републике Српске могао да обустави нападе на Сарајево када је то желео.

Аустралијски генерал Вилсон у главном исказу је потврдио навод отпужнице који Младића (69) терети за терорисање становништва Сарајева артијеријским и снајперским нападима.

Унакрсно испитујући Вилсона, бранилац Ненад Петрушић цитирао је Младићеве речи из разговора са подређеним, вођеним 24. маја 1992, током евакуције касарне ЈНА "Виктор Бубањ" из Сарајева. Тај разговор прислушкивале су и снимиле власти БиХ.

Адвокат Петрушић цитирао је Младићеве речи: "Пренеси тамо да буде мир... Немојте да пуцате, кварите ми све остало... Касарну без ватре евакуисати... Не требамо жарити и палити око себе, дајмо шансу да мир проговори".

Вилсон је потврдио да из разговора произлази да Младић "настоји да наметне обуставу ватре" и "покушава да умири једног од својих команданата", како би касарна била мирно евакуисана.

Сведок је, међутим, нагласио да је Младић "тиме демонстрирао да када жели, може наметнути да ватра на Сарајево буде обустављена".

Одбрана, иначе, оспорава аутентичност бројних снимака Младићевих разговора које су на почетку рата у БиХ начиниле власти у Сарајеву.

Председавајући судија Алфонс Ори скренуо је, стога, пажњу браниоцу Петрушићу да је нелогично да се одбрана служи документима чију аутентичност негира.

Петрушић је узвратио да је то учинио за случај да расправно веће утврди да су снимци аутентични. Тужилаштво је најавило да ће аутентичност снимака доказивати накнадно.

Оптужени Младић није присуствовао данашњем кратком унакрсном испитивању сведока Вилсона, зато што су га судије при крају јучерашњег заседања избациле из суднице, пошто је, супротно њиховом налогу, више пута гласно давао упутства браниоцима.

Председавајући судија Ори дозволио је да се Младић у судницу врати по окончању Вилсоновог исказа. Будући да тужилаштво није имало више сведока за ову недељу, уследила је десетоминутна процедурална расправа, после које је данашње заседање завршено.

Суђење генералу Младићу биће настављено 29. октобра, после двонедељне паузе предвиђене распоредом рада.  (Бета, Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #174 послато: Октобар 13, 2012, 17:57:05 »

Шешељ у Хагу частио за рођендан

Лидер СРС Војислав Шешељ прославио 58. рођендан у Хагу и осуђенике частио богатим ручком.


Десети рођендан који дочекује у Хагу: Војислав Шешељ


Лидер СРС Војислав Шешељ у четвртак је напунио 58 година и тим поводом у Схевенингену направио славље. На десетом рођендану који дочекује у хашком затвору Шешељ је прасетином почастио госте...
 
Јадранка Шешељ каже да је мужу телефоном честитала рођендан.

"Пожелела сам му за рођендан оно што му сваке године пожелим, да ми се што пре врати, а онда ћемо да славимо. Војислав сваке године за рођендан обилн им ручком части осуђенике са њеоговог спрата, а то није изостало ни овај пут. Он је човек који све то поштује", рекла је Јадранка Шешељ за портал.

Од Срба у Хагу Шешељ комуникацију одржава са Ратком Младићем, с којим игра шах.  (Мондо, Вести)***


СРЕЋАН рођендан Војо  и да се што пре вратиш својој породици и Србији!!!

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #175 послато: Октобар 14, 2012, 20:20:49 »

Караџић почиње одбрану у Хагу


Бивши председник Републике Српске Радован Караџић (67) почеће у уторак, 16. октобра, пред Хашким трибуналом одбрану од оптужби да је одговоран за геноцид у Сребреници, прогон муслимана и Хрвата широм БиХ, терорисање становништва Сарајева и узимање "плавих шлемова" за таоце, током рата у БиХ, од 1992. до 1995. године.Можда буде сведочио на крају процеса: Радован Караџић

Караџић, који се брани сам, најавио је да ће први сведок његове одбране бити руски пуковник Андреј Демуренко, који је током босанског рата службовао у Унпрофору у Сарајеву.

Демуренко ће, према најави одбране, посведочити да је истрагом, коју је сам спровео, утврдио да минобацачка граната, која је 28. августа 1995. испред сарајевске пијаце Маркале убила 43, а ранила 75 особа, није била испаљена са положаја Војске РС, чији је врховни командант био Караџић.


На Караџићевом списку 16 сведока одбране, које намерава да изведе у другој половини октобра, су и војни посматрач УН Ирац Пол Конвеј и канадски припадници Унпрофора Џон Расел, Мишел Готје и Стефан Жудри који ће, како се очекује, такође сведочити о експлозијама на Маркалама.

Међу првим Караџићевим сведоцима су и официр Сарајевско-романијског корпуса ВРС Стеван Вељовић, као и Благоје Ковачевић, Душан Шкрба, Милорад Џида, Драган Малетић, Славко Генго и четири заштићена сведока.

Караџић је за извођење доказа одбране тражио 600 радних сати, али му је расправно веће одобрило 300 сати, колико је за свој доказни поступак утрошило и тужилаштво. Одбрана је на ту одлуку уложила жалбу, о којој још није донета одлука.

Бивши председник РС је наговестио и да намерава да пред веће изведе чак 600 сведока, али су му судије препоручиле да број сведока знатно смањи, оцењујући да искази многих нису важни за предмет или се понављају. Караџић није искључио могућност да на крају доказног поступка и сам сведочи у своју одбрану "уколико тако буде одлучио".

На крају одбране, Караџић намерава да изведе сведоке који би требало да негирају исказе сведока-"инсајдера" из ВРС. Одбрану пред Трибуналом, уколико одлучи да сведочи, окончаће сам Караџић.

Током свог доказног поступка, тужиоци су пред судије "уживо" извели укупно 195 сведока, док су још толико сведочанстава у спис увели у писаном облику. Извођење доказа, тужиоци су започели 10. априла 2010, а окончали крајем маја ове године.

Крајем јуна, претресно веће Трибунала одбило је Караџићев захтев да буде ослобођен после доказног поступка оптужбе, заснован на тврдњи да његова кривица није доказана.

(Бета, Вести)


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #176 послато: Октобар 14, 2012, 20:22:17 »


Да се понадамо да ће здравље,(макар Караџића) да послужи добро и да пратимо његову, у шта ВЕРУЈЕМ, фантастичну одбрану!!!

Срећно ти било, Радоване, Србине брате!!!

Разбуцај те бедне лицемере и покажи да је ИСТИНА на твојој страни, а свет нека види шта је на њиховој страни.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #177 послато: Октобар 16, 2012, 00:16:24 »

Шешељ тражи дисквалификацију судија због пристрасности

Хашки оптуженик Војислав Шешељ затражио је дисквалификацију судија Арлет Рамаросон, Мехмета Гунеја и Андресије Ваз, које је оптужио за пристрасност и необјективност, саопштено је данас из Хага.


Судије су грубо необјективне према њему-Војислав Шешељ

Шешељ је оценио да су троје судија, као чланови Жалбеног већа, у случају у којем је због непоштовања суда у првостепеном поступку био осуђен на 18 месеци затвора, "изрекли скоро невероватну квази правну одлуку каква није забележена у модерном правосуђу".

Они су му, како је навео у поднеску, ускратили право на жалбу на "драконску" првостепену пресуду пошто су закључили да се одрекао права на жалбу.

Жалбено веће је 23. августа закључило да се Шешељ одрекао права на жалбу пошто му је претходно наложило да поново поднесе најаву жалбе и жалбени поднесак, поштујући дозвољени број речи, што он није учинио.
Лидер СРС је оптужио Рамаросон, Гунеја и Ваз да су "пристрасни и да гаје неку врсту острашћености и грубе необјективности" према њему, која је, како пише у документу, "вероватно мотивисана од стране одређених кругова у Трибуналу".


Шешељ је оценио да троје судија крше не само бројне међународне конвенције о људским правима, већ и правилник и статут Хашког суда.

Лидер радикала је, у поднеску, подсетио и да је у притвору Трибунала већ 10 година, а да против њега још није донесена ни првостепена пресуда у главном поступку, у којем га оптужница терети за злочине против човечности и кршење закона и обичаја ратовања у Хрватској, БиХ и Војводини од 1991. до 1993. године.

Против њега су, одвојено, вођена три поступка због непоштовања суда пошто је објавио идентитет заштићених сведока. У првом поступку је правоснажно осуђен на 15 месеци затвора, у другом је неправоснажно био осушен на 18 месеци, а трећи је још у току.

(Ало)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #178 послато: Октобар 16, 2012, 00:18:17 »

Цитат
Против њега су, одвојено, вођена три поступка због непоштовања суда пошто је објавио идентитет заштићених сведока. У првом поступку је правоснажно осуђен на 15 месеци затвора, у другом је неправоснажно био осушен на 18 месеци, а трећи је још у току.

Ако они овако наставе, могу да га држе у затвору колико год желе. "ТРИ одвојена поступка" они  воде против Шешеља, сем овог који траје већ 10 година...
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #179 послато: Октобар 16, 2012, 15:49:11 »

"Треба да будем награђен, не кажњен"

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић изјавио је данас, на почетку своје одбране пред Хашким трибуналом, да би требало да буде "награђен" уместо што је оптужен за геноцид и друге злочине над несрбима током рата у БиХ, 1992-95.


У уводној изјави, која није сведочење, Караџић је негирао и да је икада имао план за геноцид над Муслиманима, које је назвао "Србима друге вере".

"Уместо што сам оптужен за злочине у нашем грађанском рату, требало би да будем награђен зато што сам учинио све што је у људској моћи да до грађанског рата не дође; што сам умањио патње свих цивила; што је број жртава био три до четири пута мањи него што се тврдило; што сам потписао и спровео бројна примирја и заустављао нашу војску пред победама и стално трагао за миром и прихватио четири од пет мировних планова", рекао је Караџић.

Тврдио је и да је "хуманизовао конфликт" и "лично бдео над хуманитарном помоћи" цивилима и наредио "многе акте милосрђа". "То је мермерна истина која ће временом постајати све јача, а оптужба лажи, пропаганда и мржња биће све слабије", казао је Караџић.

Он је тврдио и да "никада ништа није имао против Муслимана и Хрвата".

"Никада нисам допуштао ни појединачне, а камоли масовне злочине... Нико није помислио ни на могућност искорењивања и геноцида над другим народима, а поготово не над народом који сматрамо Србима друге вере", нагласио је Караџић, алудирајући на босанске Муслимане.

Караџић наставља своју изјаву, која није сведочење. По окончању изјаве, извешће пред судије првог сведока одбране, руског пуковника Андреја Демуренка.

Демуренко ће, према најави одбране, посведочити да је истрагом, коју је сам спровео, утврдио да минобацачка граната која је 28. августа 1995. испред сарајевске пијаце Маркале убила 43, а ранила 75 особа, није била испаљена са положаја Војске РС, чији је врховни командант био Караџић.

Караџић (67) оптужен је за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, терорисање становништва Сарајева и узимање "плавих шлемова" за таоце, током рата у БиХ 1992-95.

На Караџићевом списку од 16 сведока одбране, које намерава да изведе у другој половини октобра, још су војни посматрач УН, Ирац Пол Конвеј и канадски припадници Унпрофора Џон Расел, Мишел Готје и Стефан Жудри, који ће, како се очекује, такође сведочити о експлозијама на Маркалама.

Међу првим Караџићевим сведоцима су и официр Сарајевско-романијског корпуса ВРС Стеван Вељовић, као и Благоје Ковачевић, Душан Шкрба, Милорад Џида, Драган Малетић, Славко Генго и четири заштићена сведока.

Караџић је за извођење доказа одбране тражио 600 радних сати, али му је расправо веће одобрило 300 сати, колико је за свој доказни поступак утрошило и тужилаштво. Одбрана је на ту одлуку уложила жалбу, о којој још није донета одлука.

Бивши председник РС је наговестио и да намерава да пред веће изведе чак 600 сведока, али су му судије препоручиле да број сведока знатно смањи, оцењујући да искази многих нису важни за предмет или се понављају. Караџић није искључио могућност да на крају доказног поступка и сам сведочи у своју одбрану "уколико тако буде одлучио".

Како је најавио, он ће сведоке изводити по истом, хронолошком редоследу из оптужнице по којем је то учинило тужилаштво. Исказима сведока, Караџић ће се прво бранити од оптужбе за злочине у Сарајеву, а потом од навода оптужнице о прогону несрба из општина широм БиХ; узимању међународних талаца и геноциду у Сребреници.

На крају одбране, Караџић намерава да изведе сведоке који би требало да негирају исказе сведока - "инсајдера" из ВРС. Одбрану пред Трибуналом, уколико одлучи да сведочи, окончаће сам Караџић.

Током свог доказног поступка, тужиоци су пред судије "уживо" извели укупно 195 сведока, док су још толико сведочанстава у спис увели у писаном облику. Извођење доказа, тужиоци су почели 10. априла 2010, а окончали крајем маја ове године.

Крајем јуна, претресно веће Трибунала одбило је Караџићев захтев да буде ослобођен после доказног поступка оптужбе, заснован на тврдњи да његова кривица није доказана. (Бета, Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #180 послато: Октобар 18, 2012, 17:24:23 »

Ирски генерал открио тајну гранатирања

Пензионисани генерал ирске војске и некадашњи војни посматрач УН у Сарајеву Пол Конвеј изјавио је на суђењу Радовану Караџићу да је децембра 1995. или јануара 1996. године уочио тајни минобацачки положај муслиманске војске са најмање четири минобацача чије су цеви биле окренуте не ка положајима босанских Срба, већ ка центру Сарајева, те да је са овог положаја могла да дође и граната која је експлодирала на пијаци Маркале 1995. године.
[/size]

УН лажирале извештај о гранатирању Сарајева: Радован Караџић
 


Конвеј који је од 2005. године у саставу Парламента Ирске објаснио је да је тај положај видео током редовног патролирања и да је био шокиран.


- Тај положај је био добро маскиран и налазио се на једној стрмини са северне стране пута и паралелно са реком, близу положаја Армије БиХ у јужном делу Сарајева.


- Откриће тог борбеног положаја оставило је на мене дубок утисак јер нисам био свестан његовог постојања упркос чињеници да се налазио у зони одговорности Зулу тима УН коме сам припадао. Притом, као официр за везу сам био упознат са фиксним распоредом борбених положаја. Не сећам се ни да су други официри Зулу тима или штаба УНМО знали за постојање тог борбеног положаја - казао је Конвеј.

 


Цитат
Пет хитаца

Конвеј је изјавио да је оног дана, када се одиграо инцидент на пијаци Маркале, чуо пет хитаца.

Пол Конвеј


- Међутим, звук тих граната није био онакав какав би се очекивао од пројектила 120 милиметара, него много тиши. Зато сам и мислио да се експлозије нису одиграле у надлежности нашег тима. Али, видео сам праменове дима и команди потврдио да је дошло до погодака - казао је Конвеј


Одговарајући на питање тужиоца на шта је мислио када је рекао да су цеви минобацача са тајног положаја биле усмерене ка Сарајеву, сведок је објаснио да је то био "доста добар војни положај" за север града.


Током преподнева, своје сведочење је завршио први Караџићев сведок, пензионисани пуковник руске војске и некадашњи високи официр Унпрофора у Сарајеву, Адреј Демуренко.

Демуренко, који је и војни експерт, поновио је ранију тврдњу да Срби нису августа 1995. године гранатирали сарајевску пијацу Маркале како је означено у тадашњем извештају УН, што је послужило и за бомбардовање положаја Војске РС.


- Сматрам да пијаца Маркале није била погођена минобацачком гранатом, већ да је то био терористички акт на улицама Сарајева. Овакав кратер је могао да буде последице и мине постављене на тлу. Таква експлозија би произвела исти ефекат - објаснио је руски пуковник који је недуго после ове експлозије обелоданио и резултате своје истраге о том догађају.


- Обишао сам три могућа положаја Војске Републике Српске око града одакле је могла да буде испаљена минобацачка граната 120 милиметара, али да ни са једне од њих конфигурација терена то није дозвољавала. Али, са исто толико положаја Армије БиХ ближим граду било је могуће испалити ову гранату - казао је Демуренко.


Унакрсно испитујући Караџићевог сведока, тужилац Алан Тигер је изнео тврдњу да је овај сведок погрешно разумео правац који су утврдили Унпрофорови француски стручњаци због различитих мерних јединица што је сведок одбацио као нерелевантним.


- Утврђујући могућу путању гранате служио сам се управо правцима испаљења која су на карти утврдили француски истражитељи - узвратио је овај руски пуковник и додао да је након јавног противљења званичној верзији догађаја на Маркалама очекивао реакцију својих претпостављених и команде Унпрофора која је изостала.


- Очекивао сам да ће ме барем неко било шта питати о мом извештају, али то се није догодило. Уместо тога углавном сам добијао претње: "Бићеш отпуштен" или "Убићемо те" - казао је Демуренко.


Цитат
Брамерцу довољно доказа

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц изјавио је да о кривици Караџића има довољно доказа.
"Презентовали смо веома јак случај против Караџића. Његово право је да презентује у својој одбрани оно што жели, али на крају дана до судија је да одлуче. Ми смо изложили све доказе које смо прикупили, односно око 300 сведока и више од 6.000 доказних материјала", казао је Брамерц.

(Ђ.Баровић, Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #181 послато: Октобар 18, 2012, 17:30:46 »

Хвала овом ирском генералу!

Нека макар оне неверне Томе, широм света, чују ово. Доста је било прича како су Срби са брда гађали сарајлије као зечеве. Макар нека ИСТИНА допре до свих у свету, а ови у хашком Трибуналу, они имају само неку своју "истину" која је написана и пре самог оснивања овог срамног суда. Њима треба једног дана судити због овог прогона и убистава Срба,  у том и таквом суду!!!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #182 послато: Октобар 26, 2012, 05:01:46 »

"Живот дајем да Срби нису никад гађали Башчаршију"

СВЕДОЧЕЊЕ СТЕВАНА ВЕЉОВИЋА, ОПЕРАТИВНОГ ОФИЦИРА ПРВЕ РОМАНИЈСКЕ БРИГАДЕ ВРС НА ПОЛОЖАЈИМА ОКО САРАЈЕВА  *  Граната је на пијаци Маркале била подметнута и даљински су је активирале муслиманске снаге како би Срби били окривљени и бомбардовани – указао је Вељовић
 *   Поводом наводног извештаја Унпрофора да је центар Сарајева у року једног сата 27. октобра 1993. био гађан са безмало петстотина бомби, Вељовић је запрепашћено узвратио: Па то би сравнило град! Толико бомби није читава ВРС имала! Ово је страшна неистина! Да пет стотина бомби падне на један Стари град, знате ли ви шта је то?! Какав би то пакао био, колико би ту цивила страдало!
  *  У наставку сведочења, није престајао да понаввља: Ово је нешто немогуће! Не могу да схватим да људски ум може овако нешто да напише! Пет стотина бомби! Па ту би било на хиљаде мртвих цивила! Ово је за неверовати! Па толико нису ни Руси на Берлин бацили!

МИНОБАЦАЧКА граната која је у августу 1995. на сарајевској пијаци Маркале убила и ранила десетине грађана није испаљена са положаја ВРС.

         Овако би укратко гласио садржај исказа сведока одбране, официра Војске РС Стевана Вељовића, који је дао у уторак (23. октобра) пред већем судије О-гон Квона у процесу који се пред хашким Трибуналом води против Радована Караџића.
Тадашњи оперативни официр Прве романијске бригаде ВРС на положајима око Сарајева, недвосмислено је изјавио да на Маркале уопште не може да падне минобацачка граната нити може да погодити баш то место:

         - Смем живот дати, а смем и стати на то место, па нека ме неко гађа – рекао је Вељовић о најконтраверзнијем случају наводног гранатирања Сарајева.

         Тужитељка Керолин Еџертон је у почетку испитивања тврдила да је сведок током процеса генералу Драгомиру Милошеивћу (маја 2007.) рекао управо о том догађају да се догодио онако како га тужилаштво описује, а да сада, сведочећи у процесу против бившег предсеника Републике Српске, тај догађај у потпуности негира.

         - Али, уопште нисмо имали минобацача на Требевићу 1995. године! То је пошумљено место и има врло мало избора за ватрене положаје – објаснио је Вељовић, образлажући, као и претходни сведоци, да су сви минобацачи већ били повучени под наредбом да се део снага упути према Требињу.

   * Поставила сам вам једноставно питање. Знали сте да је Драгомир Милошевић отпужен за исти инцидент као и др Караџић. И као сведок одбране Милошевића конкретно сте говорили о том инциденту, чак сте му понудили и алиби. Тад нисте порекли да су пале гранате на пијацу Маркале 28. августа 1992 година, али то данас радите.

         - Чуо сам то јер су медији објавили, а ми смо тражили вештачења. Тад је војска мировала, а само је једна граната испаљена, и кажу да је пала на Маркале...

  
*  Господине Вељовићу, кад сте сведочили у предмету Милошевћу нисте порицали да је дошло до тог инцидента, а данас то радите! – прекинула га је тужилац и поновила питање још једном.
 *   Можете ли г-ђо Еџертон да разјасните своју изјаву кад кажете да он није порицао да је дошло до инцидента. Да ли желите да кажете да је признао да су гранате испалиле српске снаге СРК? – прекинуо ју је председавајући судија Квон.
*    Часни суде, његово сведочење је било усредсређено на одсуство генерала Милошевића са ратишта тада – цикнула је тужитељка, избегавајући конкретан одговор.
 *   Не говоримо о томе, већ да ли је он порекао или признао да су то учинили Срби – полако је губио стрпљење Корејац.
 *   Па, он није ово или оно конкретно тврдио – променила је плочу тужитељка, сатерана у ћошак, након чега јој је веће предложило да промени питање или пређе на другу тему.

         - Ми смо већ око 23, дакле, много пре 28. августа послали минобацаче за Требиње. А сматрали смо да је граната подметнута и да су је даљински активирале муслиманске снаге како би Срби били окривљени и бомбардовани. Али, и током суђења нисам говорио баш ништа око Маркала, нити су ме око тога испитивали у предмету Милошевића – ипак је још једном појаснио сведок.

*    Молим вас да се позовете на прави записник или пређите на другу тему – дефинитивно је прекинуо судија даље брукање тужилаштва.

         У писаној изјави коју је Караџић увео у доказе, Вељовић је, као и претходни сведоци одбране, тврдио да ВРС око Сарајева није изводила офанзивне већ само одбрамбене акције, штитећи српска насеља и становништво и спречавајући пробоје Армије БиХ. Сведок је Караџићу испричао и своја сазнања пре рата о формирању паравојних муслиманских јединица и њиховом тајном наоружавању крајем 1990. године. Говорио је и о формирању Патриотске лиге и зелених беретки, међунационалним поделама које су 1992. године прерасле у отворено контролисање путева у општинама од стране муслимана у Патриотској лиги, који су заустављали возила, претресали путнике и тражили оружје.

- Маршуте за доставу често су биле под контролом, односно ватром непријатеља. Стално су имали недостатак граната – предочавао је оптужени.

         И овај сведок, тврди да ни бригада није наређивала гранатирање цивилних објеката, већ искључиво војних циљева, и то само кад би се сама нашла под артиљеријском и снајперском ватром са муслиманске стране, иако је знала да муслиманске јединице намерно користе цивилне зграде као склониште или се стационирају близу снага Унпрофора како би оптужиле „четнике“ да намерно разарају те зграде и тероришу цивиле.

         - Из СРК је дошло више наређења на свим нивоима командовања да се ватра сме отварати само ако су директно угрожени животи и само на циљеве који угрожавају безбедност јединице. Било је забрањено отварати ватру на цивиле и цивилне објекте, као и на јавни транспорт – предочио је је исказ сведока Караџић.

         Нешто касније, поводом ове изјаве, тужилаштво се још једном саплело о сопствену неприпремљеност за унакрсно испитивање. Након што је тужилаштво приказало извештај ВРС који је наводно представљао доказ да су српске снаге користиле авио бомбе у нападима на центар Сарајева, а у коме се наводи да је на „дејство непријатеља адекватно договорено, при чему је лансирана једна авио бомба од 250 килограма у центру Храснице“, сведок је одлучно негирао да се тако нешто догодило позивајући се на извештај Унпрофора да је у том периоду све било апсолутно мирно.

         - Не знам о чему је Главни штаб известио Врховну команду, али о томе нисам имао никаква сазнања и зато сам се у предмету Милошевић позвао на изворе и извештај Унпрофора који се налазио тамо. Они су рекли да је у Сарајеву све било мирно.

 *   Да, али ви сте у предмету Милошевић изјавили да сте као оперативац бригаде знали о свему шта се дешавало. А данас сте изјавили да је оперативни сектор суделовао у писању ових извештаја. Чему да верујемо? – победоносно је предочавала Еџертон.

         - Кажем вам опет: овај извештај нисам ја писао, јер нисам имао сазнања да је бачена авио бомба. Та сазнања је могао да има само Унпрофор који се налазио у близини, и ако Унпрофор потврди да је то било тако, онда је било тако. Али пошто Унпрофор није потврдио, већ је речено да је све било мирно, ја сам такву изјаву дао и у предмету Милошевић – поновио је полако, по трећи, четврти пут сведок, покушавајући да објасни тужитељки да оближњи Унпрофор није имао сазнања ни о чему, као ни он, који тог дана није био у Сарајеву.

         Након извесног времена, и насумичних питања тужитељка се опет вратила на ту тему, и листајући документацију, победоносно узвикнула:

*    Ево, рекли сте да тврдите са пуном одговорношћу, а и да сте спремни да се суочите са последицама ако се испостави да је истиниа да на Башчаршију никада није отварана ватра. Какав је био контекст у вези са гранатирањем Башчаршије? – досетила се тужилац, указујући на транскрипт прислушкиваног разговора генерала Ратка Младића и Мирка Вукашиновића у коме генерал каже да се пуца по том делу Сарајева: - Да ли тврдите да СРК никада није то урадио?

- Одговорно тврдим да СРК то није никада урадио! Чак постоји наређење генерала Милошевића да се Башчаршија не сме срушити. Она је највећи културно историјски споменик Сарајева, рађен у турском стилу. Ту су мали објекти без имало тврдог материјла и кад би ту пала само једна граната од минобацача 120 мм - све би било изгорело. Зато одговорно тврдим и дајем живот да се изађе и вештачи, и ако Башчаршија не буде иста као 1980. године и данас, ви ме казните свим могућим мерама. Нека се узме и фарба, боја, дрво и све – у даху је одговорио Вељовић, објаснивши да људе понекад обузме еуфорија због чега издају наређења без смисла, али да управо зато постоји Штаб, који та наређења ублажи и да баш зато није избачен ни један плотун на Башчаршију.

         Пропитујући сведока о документу, недељној процени ситуације у БиХ коју је направио Унпрофор, тужилац је предочила део који се односио на Сарајево, а у којем се наводи `интезивно бомбардовање Старог града`. Сведок је остао видно запрепашћен садржајем тог извештаја када је чуо да се наводи да је центар Сарајева у року једног сата 27. октобра 1993. гађан са безмало петстотина бомби:

         - Тад нисам био оперативац СРК, и не знам, али 500 бомби?! – чудио се сведок у неверици: - Па то би сравнило град! Толико бомби није читава ВРС имала! Ово је страшна неистина... Да пет стотина бомби падне на један Стари град. Знате ли ви шта је то?! Какав би то пакао био, колико би ту цивила страдало!

         Како је објаснио Вељовић, тако нешто је било изричито забрањено од стране и Караџића и Младића. Објаснио је  да су се само линије раздвајања тукле, а да је „оно што су се виделе неке паљевине“ заправо било 1992. када су се браниле касарне по густо насељеним муслиманским деловима:

         - Али, да смо 500 бомби употребили?! А из чега смо их гађали кад ми тих година и нисмо имали толико лансера?! – узмуцао се од узбуђења сведок, после сваке реченице понављајући „500 бомби!“: - Ово је нешто немогуће! Не могу да схватим да људски ум може овако нешто да напише! Пет стотина бомби! Па ту би било на хиљаде мртвих цивила! Ово је за неверовати! Па толико нису ни Руси на Берлин бацили!

*   Идемо даље госпођо Еџертон – још једном је посаветовао судија тужитељку, схвативши ситуацију.

         Вељовић је између осталог изјавио и да је његова бригада стално поштовала све прекиде ватре, за разлику од муслиманских снага. Додао је да су посматрачи УН, који су били стално са њима, све то могли и сами да виде, а и да је он сам написао бројне редовне и ванредне извештаје за његову бригаду који јасно показују да су стално били нападани и гранатирани. Према томе - и стално присиљени да узвраћају ватру.

         У покушају да дискредитује веродостојност сведоковог исказа, тужилаштво се хватало за сваки детаљ, па је тако приказан и интервју Милована Бјелице, у коме се наводе детаљи инцидента у Фалетићима, када је српска војска, према тврдњи отпужбе, отела оружје и опрему из складишта.

*    Господине Вељовићу, изгледа да је Бјелица, иначе ваш рођак, био такође тамо, што протувречи вашим тврдњама о догађајима у Фалетићима.

         - Господина Бјелицу тамо нисам видео, можда је био дан пре или касније. Ми смо са око 600 до 700 војника одбранили то складиште и извукли део наоружања, које смо сместили у касарни Мокро и у Соколцу. А то је било наоружање штаба Територијалне одбране Сарајева, а не Босне и Херцеговине.


*    Дакле не спорите ово што је Бјелица рекао? – понадала се тужилац.

         - Не, али су они први напали магацин, а ми смо га заштитили. Потом је дошло до опште отимачине, а и Зелене беретке и Патриотска лига су однели доста наоружања из магацина – докусурио је Вељовић својим сведочењем данашње напоре хашке оптужбе.

         Други сведок, чије је унакрсно испитивање брзински завршено пред мини одмор Трибунала, услед прославе УН и Курбан бајрама ове недеље, био је официр везе СРК Синиша Максимовић.

         Пошто је прешао у Четврти Пешадијски батаљон Игманске бригаде у оквиру које је постао припадник интервентног вода, у лето 1993. учестовао је у операцији заузимања Голог брда и Ступника, положаја са којих су муслиманске снаге пуцале и гранатирале Хаџиће.

         - Током операције његова бригада заузела је положаје на Брезовачи – читао је сажетак сведоковог исказа Караџић: - Заузели су и Трешњево брдо, међутим његова се јединица повукла по наређењу надређеног. Било им је речено да ће тај положај заузети Унпрофор. Одмах после повлачења, то су брдо међутим заузеле муслиманске јединице и та је ситуација остала непромењена до краја рата.

         Говорећи о августу 1995, сведок каже да су снаге УН за брзу реакцију започеле систематско бомбардовање и артиљеријску ватру са ваздушном подршком великог броја авиона, по српским положајима у сектору Игман-Бјелашница. Максимовић је за то време посматрао УН стациониран на територији под контролом муслимана, како транспортују тешко наоружање по цести преко Игмана. И муслиманске снаге су такође отвориле ватру, али се ни саме, како тврди сведок, нису усудиле да изведу своју пешадију јер су се бојале због интезитета ватре УН.

         Говорећи о три инцидента у Сребренику ’92, ’94 и ’95 године - осим што тврди да српске јединице на тој локацији нису имале обучене снајпере у својим редовима, јер се српска војска углавном састојала од мештана који нису прошли обуку за снајперисте - Максимовић је додао да он никада није издао ни једно наређење да се пуца на цивиле, нити је икада примио било какве информације да су припадници његове јединице отворили ватру по цивилним циљевима.

 

И Хаг и Атина против Папуљасовог сведочења

         СУДСКО веће је поново одбацило Караџићев захтев да се као сведок одбране појави и председник Грчке Каролос Папуљас.    

         Председник већа је у образложењу одлуке навео да се не може рећи да би суштина Папуљасовог сведочења била од материјалне помоћи, јер је његово сазнање ограничено на оно што му је сам Караџић током сусрета рекао, и зато што би информације које би он изнео могле да се добију на други начин.

         Судећи по саопштењу из Хага, Грчка је у одговору који је поднела 13. септембра такође успротивила Караџићевом захтеву јер не испуњава пропис о "легитимној форензичкој сврси" за издавање судског позива и зато што Папуљас "не поседује директно сазнање о наводним злочинима и околностима које су их пратиле».

         Грчка је такође указала да информације које оптужени тражи од Папуљаса могу да се добију на други начин.      

         Караџић се раније у више наврата обраћао грчким властима са захтевом да се Папуљас састане са његовим правним саветником, али се Грчка томе противила. Као разлоге за упућивање судског позива грчком председнику, Караџић наводи да је Папуљас био шеф грчке дипломатије од 1993. до 1996. године и да је током председавања Грчке ЕУ у првој половини 1994. имао важну улогу у мировним преговорима у БиХ.

         Он верује да Папуљас има важне и неопходне информације за његову одбрану од оптужби.

(Марија М.Зарић, ФСК)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #183 послато: Октобар 26, 2012, 05:10:15 »

Невероватно са којим лажима се служи тужилаштво. А да ли ће судије мирно преко тога да пређу, видећемо и у овом суђењу. Нажалост и поред доста сличних ранијих "доказа" које измишља тужилаштво, многи наши Срби су осуђени на вишегодишње робије. Све указује на монтирана суђења, али изгледа да је цели свет заћутао пред овим видно срамотним судским процесима које Хаг води против Срба.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #184 послато: Октобар 31, 2012, 01:21:52 »

"Експлозија на Маркалама била намештена"


Бивши посматрач УН Стефан Жудри тврди да је експлозија на сарајевској пијаци Маркале била намештена, како би се свалила кривица на Србе.


Караџић, који се брани сам, покушава пред Трибуналом да оспори сведочења сведока тужилаштва


"Пуковник Жудри је закључио да силазна путања минобацачког пројектила, калибра 120 милиметара, не би могла бити добро измерена, јер је прва екипа УН наводно померила реп пројектила и тако помакла руб кратера"
, наведено је у Жудријевом исказу, који је данас на суђењу у Хашком трибуналу прочитао некадашњи председник Републике Српске Радован Караџић.

Траг упаљача је, према речима сведока, такође, био померен, што је значило да је промењено и место испаљења, преноси Радио Слободна Европа.

"Кривица једне стране је погрешно утврђена", навео је сведок, који је у својој каријери анализирао око 100 кратера експлозија.

Караџић, који се брани сам, покушава пред Трибуналом да оспори сведочења сведока тужилаштва, који су потврдили службени закључак УН да је граната која је пала на Маркале 5. фебруара 1994. године, убивши 68 људи, била испаљена са српских положаја. (Срна, Вести)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #185 послато: Новембар 07, 2012, 01:40:00 »

Још један сведок бранио Караџића


Бивши официр Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске Славко Генго потврдио је као сведок одбране некадашњег председника Српске Радована Караџића да су јединице Сарајевско-романијског корпуса деловале "дефанзивно" и да је "ватра углавном отварана као одговор на непријатељске акције".Сведоци одбране о инциденту на Маркалама сведоче у Караџићеву корист

"Ватра је отварана искључиво на непријатељске борбене циљеве и није постојала намера да се наноси штета цивилима, нити да се терорише становништво на подручју под контролом муслиманских власти", истакао је потпуковник Генго.

На дан првог инцидента на Маркалама 5. фебруара 1994. године, Генго је био командант батаљона у Хреши.

Сведок је изјавио да он није чуо да је дошло до испаљивања гранате, нити га је о томе обавестио неко из његовог батаљона.

Седам дана касније, приликом редовне посете представника Унпрофора, француски мајор, који је био надлежан за тај сектор, рекао је Генгу да "налази са лица места указују да 7. батаљон нема никакве везе са инцидентом на Маркалама", наводи се у изјави сведока, коју је Караџић предао у доказе.

(Срна, Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #186 послато: Новембар 23, 2012, 04:54:34 »

Скандалозно: Хаг спреман да осуди Шешеља и на 35 година зтвораБЕОГРАД – Војислав Шешељ, председник Српске радикалне странке, против кога се води поступак у Хагу за наводне ратне злочине на простору Хрватске, БиХ и Војводине од 1991. до 1993. године, могао би да буде осуђен и до 35 година.


Према неким информацијама које су стигле из Руске Федерације судије Трибунала у Хагу у марту 2013. могле би да осуде Шешеља на казну затвора између 25 и 35 година робије, што би био правни нонсенс.

- Иако, не постоји правна могућност да лидер радикала остане више у притвору у Хагу, не треба одбацити овакву могућност поготово, ако она долази из Русије. Последња дешавања и пуштање на слободу Анту Готовину и Младена Маркача који су већ били осуђени у првостепеном поступку, па сада пуштени, говори нам само д у Хагу има свега осим правде. Али оваква могућност и осуда Шешеља била би додатни преседан у правосуђу – наводи наш извор.

Тужилаштво Хашког трибунала затражило је да Шешељ буде осуђен на 28 година затвора због, како су навели, злочина над несрбима у Хрватској, Војводини и Босни и Херцеговини од 1991. до 1993. године.

Тужилац Матијас Маркушен тврди да је Шешељева кривица доказана и затражио од судија да Шешеља прогласе кривим по свих девет тачака оптужнице која га терети за злочине против човечности и кршење закона и обичаја ратовања, а то према речима нашег саговорника су чисте глупости.

Лидер СРС-а оптужен је за злочине против човечности – прогон несрба на политичкој, расној и верској основи; депортацију и присилно премештање, као и за кршење закона и обичаја ратовања – убиства, мучење, окрутно поступање, безобзирно разарање села или пустошење које није оправдано војном нуждом, уништавање верских објеката и пљачкање јавне или приватне имовине.

Према таквој оптужници, која се сматра апсолутно политичком, Шешељ је, наводним, говором и пропагандом мржње починио прогон Хрвата из Вуковара и војвођанског села Хртковци, док су остале злочине физички починили добровољци СРС-а које је он регрутовао, индоктринирао мржњом према несрбима, организовао и послао на ратишта, у оквиру удруженог злочиначког подухвата чији је циљ било стварање Велике Србије.

Шешељ је 20. марта 2012. када је изнео завршну реч рекао да је процес против њега био политички мотивисан и да је био изложен политичком прогону.

- Овај процес био је процес на задату тему – рекао је Шешељ и објаснио да је тужилаштво тек после подигнуте оптужнице почело да води истрагу како би јој прилагођавало изјаве сведока.

Челници Српске радикалне странке, после одлуке да се на слободу пусте Готовина и Маркач, затражили су пуштање на слободу и Војислава Шешеља.

Суђење Шешељу почело је у новембру 2007. У судском притвору у Шевенингену Шешељ је од 24. фебруара 2003. године, када се добровољно предао одмах пошто је Трибунал обелоданио оптужницу против њега.

(Правда)***


Само да га не убију!  Овај суд се до сада показао и доказао какав је суд. Тако да не би ни било чудно (не дај Боже) да га осуде на тако дугу робију. Нисам  чула председника Србије, да било шта каже о хашком суду по питању српског грађанина, Шешеља, ког малтретирају већ скоро 10 година.

Држава Србија, а нарочито њен председник би требала да буде АГРЕСИВНИЈА у тражењу права за наше Србе који су у хашким казаматима. Ако их је бивша власт тамо послала од ње се није ни могло очекивати да ће их штитити, она их је тамо послала да се никада не врате, али зато сада ова власт мора да се заангажује за њихову одбрану и пуштање на слободу)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Zeka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 711


Zeka


Погледај профил
« Одговор #187 послато: Новембар 24, 2012, 14:11:52 »

Пресуда српском народуНакон пресуда Србима у трајању од хиљаду година, пуштања на слободу злочинаца Насера Орића и Рамуша Харадинаја, као и уништавања доказа о трговини људским органима отетих Срба, Трибунал у Хагу је амнестирао Хрвате за најтеже злочине почињене над српским народом. Жалбено веће Хашког трибунала је 16. новембра 2012. године преиначило пресуду Претресног већа и ослободило одговорности Туђманове генерале Анту Готовину и Младена Маркача за убиства Срба, како цивила међу којима су била и деца, тако и војника, приликом агресије на Републику Српску Крајину 1995. године. За такву пресуду гласала су тројица судија Теодор Мерон из САД, Патрик Робинсон са Јамајке и Мехмет Гинеј из Турске, док су двојица била против - Фаусто Покар и Кармел Ађијус. У пресуди на сто четрдесет страница, председник Трибунала Теодор Мерон је истакао да Жалбено веће сматра „да оптужени Готовина и Маркач нису учествовали и удруженом злочиначком подухвату током операција у Книну, Обровцу, Грачацу и Бенковцу“, а да циљ артиљеријске ватре на те градове „није био да се протерају цивили“!i Према првостепеној пресуди Претресног већа, Готовина који је примао налоге од Туђмана, и Маркач, командант тзв. специјалне полиције, учестовали су у удруженом злочиначком подухвату чија је сврха била протеривање српских цивила са територије РСК. Дакле, Хрвати су овом одлуком ослобођени и одговорности за кривично дело које је кршећи основне принципе међународног права измислио Хашки трибунал – удружени злочиначки подухват, који је остао резервисан за Србе.


Дупли стандарди Хашког трибунала су одлично познати. Поређења ради, Војислав Шешељ оптужен за вербални деликт налази се у десетогодишњем притвору без првостепене пресуде. Милан Мартић председник РСК је 2008. године осуђен на 35 година затвора због седморо мртвих приликом гранатирања Загреба, док су Хрвати Готовина и Маркач, 2012. године ослобођени за злочине у којима је убијено 274 пута више људи! Према евиденцији Веритаса, у "Олуји" је погинуло и нестало 1.922 Срба, од којих 1.192 цивила. Више од половине су били старији од 60 година. Међу жртвама су 534 жене. Убијено је и 19 малолетних лица и деветоро деце. Током трајања "Олује" дневно је, у просеку, убијано по 68 Срба. Све жртве ни до данас нису ексхумиране ни идентификоване, а на списку несталих се води још 1.011 особа, од којих 660 цивила, међу којима 337 жена. Хрвати су у агресији на РСК 1995. године користили тешку артиљерију и нису бирали циљеве. У Книну су 4. августа 1995. године гореле зграде директно погођене пројектилима, било је мртвих и рањених цивила који нису успели да се склоне од првих удара на градско насеље. Град је гађан из пројектила великог калибра (130 мм, 155 мм и других), из бројних оруђа (вишецевних бацача ракета, тешких топова, хаубица) унакрсном ватром из правца окупираног Грахова и других локација на планини Динари и из правца Дрниша, како говоре изјаве сведока из тог периода.ii Агресија на РСК је по својој суштини била геноцид, са јасно израженом геноцидном намером хрватског врха, иако таква формулација никад није нашла своје место у оптужници Хашког суда. Фрањо Туђман је лично издао наредбу „Морамо да нанесемо такве ударце да Срби практично нестану!“ на Брионима, током састанака с највишим руководством, који је одржан 31. јула 1995. године, на којем је и договорена “Олуја” и убиства Срба. Међутим, 4. Августа 1995, РСК нису бомбардовали само Хрвати. Њихову агресију директно су подржали НАТО пакт и ЦИА. Већ првог дана ратни авиони НАТО пакта са носача „Теодор Рузвелт" у Јадрану су испаљивали ракете на положаје Српске Војске Крајине у близини Книна, сејући страх на тај начин и пружајући директну подршку Туђману за истребљење Срба.iii


САД су још 1994. године потписале са Хрватима уговор о војној сарадњи
чији је један од потписника био сарадник ЦИА Гојко Шушак.iv Споразум је био уперен против Срба. После тога, Готовина је испред Загреба разрађивао детаље агресије на РСК у лето 1995. Године, у војној бази Шепурине код Задра, са тадашњим замеником директора ЦИА Џорџом Тенетом.v Бил Клинтон је претходно одлучио након саветовања са својим најповерљивијим сарадницима из Савета за националну безбедност да се САД укључе у директан рат против Срба. Он ће почети у РСК, наставиће се у Републици Српској и завршити на Косову и Метохији. Ту поруку хрватском „министру одбране“ Гојку Шушку пренео је војни аташе америчке амбасаде у Загребу Ричард Херик, тадашњи главни оперативац ЦИА у Хрватској.vi Хрвати су се спремили за убијање и протеривање Срба охрабрени подршком САД. У циљу провере развоја догађаја на терену, амерички амбасадор у Загребу Питер Галбрајт је на хрватском тенку ушао у окупирани Книн.


Савез Вашингтона и Загреба има своје историјско упориште посебно изражено пред крај Другог светског рата када су САД и Ватикан организовали „пацовске канале“ којима су неки од највећих злочинаца стигли на Запад, где су сарађујући са америчком владом несметано живели.Сједињене државе су користиле усташе да би оствариле своје циљеве у Европи након Другог светског рата, за припрему нових подела и ратних сукоба. Како наводи проф. Смиља Аврамов историјат тајних контаката између Ватикана и Вашингтона описао је врло детаљно Лофтус, високи службеник америчког Министарства правде, и сам учесник у тој игри. По његовим речима одмах по окончању Другог светског рата оформљен је "Ватиканско-британско-амерички антикомунистички конзорцијум" који је окупио најокорелије ратне злочинце осовинских сила и њихових сателита и трансформисао их у "борце за слободу", у нове крсташке ратнике. Директор ЦИА Далс (Allen Dulles) упутио је Кејсија (William Casey) у Лондон како би потпомогао функционисање "пацовских канала". САД су оформиле посебну службу (МИ6), утврдиле посебну квоту за улазак тих лица у земљу, која су одмах по уласку била додељена Пентагону и ЦИА. За избегле усташе изграђени су војни и терористички центри. Усташки фратар Крунослав Драгановић и сарадник ЦИА, био је секретар братства Св. Јеронима у Риму и хрватски представник у "Интермариуму". Тако се називала група која је руководила операцијом на линији Рим-Лондон-Вашингтон, а на њеном челу био је Словенац Миха Крек, бивши члан југословенске краљевске владе у Лондону.vii


Сарадња између САД и Хрвата је настављена и у самом Хашком трибуналу. Председник Хашког трибунала и особа која је гласала за ослобођење Готовине и Маркача, Теодор Мерон је сарадник Савета за спољне односе САД.viii Савет за спољне односе за своје функционере и саветнике већ деценијама има челнике ЦИА. Међу њиховим директорима налази се и поменути шеф ЦИА Ален Далс.ix


Исто тако, према наводима бивших високих функционера хашког тужилаштва америчка обавештајна служба је контролисала стратегију кривичног гоњења самог Хашког трибунала. У својој књизи „Мир и казна“ Флоренс Артманова истиче да су половином 1994. године када је „Трибунал напокон могао да почне са радом“ 22 функционера Пентагона и ЦИА са читавом опремом стигла у тужилаштво да му помогну.x Војни аналитичари, правници у ствари обавештајци обављали су стратешке послове у Трибуналу све време служећи својим владама.xi Англосаксонци су остварили надмоћ у Трибуналу.xii Флоренс Артман цитира речи Џејми Шеја портпарола НАТО пакта који је поводом злочина над Србима на Косову и Метохији изјавио: „Будите уверени да смо ми (НАТО) и Трибунал једно...“.xiii

И заиста, САД, НАТО пакт, Трибунал и Хрвати су једно. То се потпуно потврдило на примеру њихових заједничких злочина против српског народа.


i http://www.icty.org/x/cases/gotovina/acjug/bcs/121116_summary.pdf

ii Политика, 08.05.1995. године

iii Исто.

iv Смиља Аврамов, Постхеројски рат Запада против Југославије, Ветерник-ЛДИ, 1997, стр. 194.

vhttp://www.tanjug.rs/novosti1/66716/jutarnji-list-gotovina-oluju-pripremio-sa-cia.htm

vi Исто.

vii Види: Смиља Аврамов, Опус Деи - Нови крсташки поход Ватикана, Ветерник, Нови Сад 2000.

viii http://www.icty.org/sid/149

ix http://www.cfr.org/about/history/cfr/appendix.html

x Мир и казна, Тајни ратови међународне политике и правде, Флоренс Артман, „Филип Вишњић“: Клуб Плус, 2007, стр. 50

xi Исто, стр. 54 и 55.

xii Исто.

xiii Исто, стр. 61.
 

Борис АЛЕКСИЋ
Сачувана

Ал' тирјанству стати ногом за врат, 
довести га к познанију права, 
то је људска дужност најсветија!
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #188 послато: Децембар 04, 2012, 04:22:26 »

Hag: Konačna presuda Milanu Lukiću
Izvor: Tanjug

Hag -- Žalbeno veće Haškog tribunala danas izriče konačnu presudu Milanu i Sredoju Lukiću za zločine nad muslimanima u Višegradu od 7. juna 1992. do 10. oktobra 1994.


Milan Lukić (Foto: FoNet, Arhiva)

Jula 2009, prvostepenom presudom u Tribunalu Milan Lukić osuđen je na doživotni zatvor, a saoptuženi Sredoje Lukić na 30 godina zatvora.

Цитат
Milan Lukić je u Srbiji osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima u Sjeverinu. Vrhovni sud Srbije je maja 2006. godine potvrdio presudu Okružnog suda u Beogradu iz jula 2005, kojom su Lukić, Oliver Krsmanović, koji je u bekstvu, i Dragutin Dragićević osuđeni na 20 godina zatvora, a Đorđe Šević na 15 godina.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=12&dd=04&nav_category=64&nav_id=665783

Није само Хаг онај који их шаље на робију,то чини и Србија. Милан је у Србији осуђен на 20 затвора,а Хаг у првобитној пресуди на доживотну робију. То су они двоструки аршини,несрби се ослобађају, а Срби осуђују на доживотну робију. Да ли ће КОНАЧНА хашка реч бити поновљена и гласити "доживотно"?
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #189 послато: Децембар 05, 2012, 07:12:48 »

Милан Лукић доживотно у затвору


Жалбено веће Хашког трибунала потврдило казну доживотног затвора Милану Лукићу, а Средоју Лукићу смањило казну са 30 на 27 година затвора.Остаје доживотно у затвору : Милан Лукић током изрицања пресуде листао малу Библију

Жалбено веће Хашког трибунала данас је потврдило првостепено изречену доживотну затворску казну босанском Србину Милану Лукићу због злочина против човечности над Муслиманима у Вишеграду,1992-94, укључујући и спаљивање више од 100 живих цивила у две вишеградске куће.

Жалбено веће је одбацило свих осам основа жалбе Милана Лукића, међу којима је био и његов алиби за спаљивање живих муслиманских цивила у две куће у Вишеграду у лето 1992.

Трибунал је у лето 2009. Лукића (45) осудио за спаљивање најмање 119 муслиманских цивила, већином жена, деце и стараца, у две куће у Вишеграду у јуну 1992., као и за убиства још 12 мушкараца на обали Дрине, једне жене у Вишеграду и мучење несрпских притвореника у логору Узамница.

Коначном пресудом утврђено је да је Милан Лукић упалио ватру у кући у Пионирској улици, али да су тада страдале 53 особе, а не 59 цивила, како је било утврђено у првостепеној пресуди.

Слушајући коначну пресуду, Милан Лукић је одречно климао главом и листао малу Библију.

Његовом рођаку Средоју Лукићу (51), жалбено веће је смањило казну са 30 на 27 година затвора, иако је потврдило да је он крив за помагање и подржавање спаљивања цивила у Пионирској улици.

Средоје Лукић је ослобођен кривице за пребијање притворених Муслимана у логору Узамница, за које је био осуђен првостепеном пресудом.

Изричући првостепену пресуду јула 2009, председавајући судија Патрик Робинсон је спаљивање живих муслиманских цивила, у којем је Милан Лукић играо кључну улогу, назвао "најгорим делом против човечанства" на крају 20 века.

Милан Лукић је ухапшен августа 2005. у Аргентини, а Средоје Лукић се Трибуналу добровољно предао 14. септембра те године. У првом појављивању пред судијом, обојица су изјавила да нису криви.

Окружни суд у Београду је Милана Лукића у одсуству осудио на 20 година затвора због отмице и убиства Муслимана из прибојског села Сјеверин 1992.

(Бета, РТС, Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #190 послато: Децембар 05, 2012, 07:15:16 »

Да ли је Милан Лукић имао адекватну одбрану? Да ли му је држава помогла у његовој одбрани?


Одговор се види овде:

Цитат
Окружни суд у Београду је Милана Лукића у одсуству осудио на 20 година затвора због отмице и убиства Муслимана из прибојског села Сјеверин 1992.

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #191 послато: Децембар 13, 2012, 05:42:39 »

Tolimiru doživotni zatvor

Haški tribunal osudio je danas generala Vojske Republike Srpske Zdravka Tolimira na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid nad Muslimanima iz Srebrenice u leto 1995.


General Tolimir (64) je tokom rata u BiH, 1992-95, bio pomoćnik za obaveštajno-bezbednosne poslove tadašnjeg komandanta VRS Ratka Mladića


Tribunal je, većinom glasova dvoje sudija, uz protivljenje jednog, Tolimira proglasio krivim za genocid, udruživanje radi počinjenja genocida, istrebljenje, ubistva, progon i prisilno premeštanje Muslimana iz Srebrenice i Žepe od jula do novembra 1995. Veće je odbacilo kao nedokazanu optužbu za deportaciju.

 

Raspravno veće utvrdilo je da je VRS od 13. jula 1995. do avgusta 1995. ubila "najmanje 4.917" Muslimana iz Srebrenice, ali je to "konzervativna procena". Ukupan broj žrtava bliži je brojki od "najamanje 6.000" žrtava, rekao je u obrazloženju presude predsedavajući sudija Kristof Flige (Ćristoph Flugge) iz Nemačke.

Presudom je utvrđeno da su ta masovna ubistva, ali i ubistvo trojice muslimanskih lidera u Žepi, predstavljala genocid, uz proterivanje hiljada muslimanskih žena i dece iz Srebrenice i Žepe, zbog toga što su počinjena u nameri da se Muslimani unište, potpuno ili delimično, kao etnička grupa.

Prema presudi, masovna ubistva srebreničkih Muslimana počinjena su u okviru udruženog zločinačkog poduhvata vojnih i političkih lidera RS.
VRS je, po presudi, u okviru paralelnog zločinačkog udruženja proterala muslimanske žene i decu iz Srebrenice i Žepe.

General Tolimir u presudi je opisan kao "desna ruka, oči i uši" tadašnjeg komandanta VRS Ratka Mladića.

Naglašeno je da je Tolimir sa ostalim učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata delio genocidnu nameru da se svi muslimanski muškarci ubiju, a ostatak stanovništva protera. Tom zločinačkom poduhvatu, Tolimir je "u značajnoj meri doprineo".

Prema presudi, masovna ubistva srebreničkih Muslimana počinjena su u okviru udruženog zločinačkog poduhvata vojnih i političkih lidera RS.

VRS je, po presudi, u okviru paralelnog zločinačkog udruženja proterala hiljade muslimanskih žena, dece i staraca iz Srebrenice i Žepe.

Većina nalaza u presudi doneta je većinom glasova predsedavajućeg sudije Fligea i sudije Antoana Mindue, a suprotno mišljenje izrazila je sudija Prisa Matimba Nijambe.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/276984/Tolimiru-dozivotni-zatvor-


Ништа чудно.Хрвате и шиптаре пуштају на слободу,а Србе на доживотну.То је та хашка правда!
Шта може да се очекује,када их је продало руководство,а ни народ се нешто није претргао да било шта учини да их спашава из хашког затвора.
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #192 послато: Децембар 18, 2012, 07:52:33 »

ПОСТУПАК ПРОТИВ ГЕНЕРАЛА ТОЛИМИРА


МТБЈ је 12. децембра текуће године изрекао пресуду у случају генерала Здравка Толимира. Он је проглашен кривим за геноцид и осуђен је на доживотну робију. Међутим, одлука је донета прегласавањем - један судија П.И. Ниамбе изнео је категоричко неслагање са одлуком и изјавио да генерал Толимир треба да буде ослобођен по свим тачкама оптужнице.


Одлука судског већа представља класичан пример неправедног суђења. Размотримо неке моменте који показују дефектност такве одлуке.

Тако се приликом решавања питања о томе да ли је војска босанских Срба радила по општем плану напада на цивилно становништво, Претресно веће се ослонило на чувене Директиве, између осталих на директиву №7. Међутим, судије су ту Директиву издвојиле од осталих директива, као и из историјског контекста грађанског рата у Босни, који је у време разматраног догађаја већ трајао пуне три године. На тај начин, у условима рата који већ увелико траје, текст Директиве №7 не може се сам по себи сматрати као противправно дело. Штавише, суду нису предочени никакви докази за то да је Директива утицала на било који начин на деловање армије РС.1 Осим тога, судско веће је неправилно оценило да је сваки напад на енклаве представљао истовремено и напад на цивилно становништво. Судије су игнорисале важан део исказа сведока П. Салапуре, који је, између осталог, изјавио да је циљ напада била дислокација команде бригаде војске БиХ 2, тако да је то био легалан војни циљ.

У предмету против Здравка Толимира веома важан је и исказ сведока који су раније признали кривицу, у првом реду Момира Николића и Дражена Ердемовића. Овде је потребно појашњење – то су били сведоци који су признали своју кривицу у замену за обећање да неће бити сурово кажњени. При том је “признање кривице” веома лукав термин за такву врсту докумената који се нуде оптуженим да их потпишу. Ради се о томе да их оптужени само потписују, али их они нису саставили! То је критички важан тренутак за оцену суштине тих споразума. Штавише, ова признања се састављају узимајући у обзир оптужбе против осталих оптужених и имају за циљ да се докаже кривица других. Због чега су потребни такви “докази” против других? Наравно, због тога што нема никаквих других доказа.

Одлука судског већа заснована је на изузетно пристрасном приступу, где се доказима сведока оптужбе беспоговорно верује, ма колико они били магловити, а докази сведока одбране се одбацују без обзира колико они били уверљиви.

Да ли се овакав приступ може сматрати грешком судија или очигледном пристрасношћу?
Сам текст пресуде даје основ да се јасно закључи: то је смишљена и отворена пристрасност. Примера за то је много. Навешћемо само један. За то да би се доказао геноцид – а управо то је био главни задатак тужилаштва (и како ћемо касније видети, исти задатак имао је и суд!), неопходан је доказ о намерама. Предумишљај је веома субјективан појам и у одсуству било каквог документа потребно је скупити масу чињеница који би у својој свеукупности могли довести до једино могућег закључка како је циљ одређених дејстава био управо тај злочиначки резултат. За доказ геноцида неопходан је доказ о умишљености уништења одређене групе људи као такве. За време процеса, судијама је приказан видео, на коме је забележен покрет босанског цивилног становништва. На видеу се види како српски војници дају народу храну и воду. Међутим, у тренутку приказивања овог доказа против геноцида, у помоћ прискаче сведок тужилаштва Рутген који изјављује како је то само пропаганда “за камеру”. Тај сведок није навео ни један доказ за своје речи, али судије његову примедбу прихватају беспоговорно! При том судије на “задивљујући начин” нису приметиле исказ сведока М. Дероњића који је показао да је храна и вода људима дељена током два дана, иако то није забележено камером. Важна примедба: сведок Дероњић је такође био сведок тужилаштва. На тај начин ми видимо да су судије без објашњења одбациле сведочење једног сведока оптужбе (који је предочио чињенице) и такође не објашњавајући узроке ослањају се на сведочење другог сведока (који је само изнео своје мишљење, ничим га не поткрепљујући). То је очигледан пример кршења принципа In dubio pro reo – све сумње морају се тумачити у корист оптуженог. Овде ми видимо апсолутно обрнут принцип – судије пажљиво бирају за оптуженог како најгора могућа, тако и потпуно ирелевантна сведочења.


Међутим, у одлуци судског већа у предмету против Здравка Толимира – важнији је Ратко Младић. Овде треба видети две стране овог питања. Прва је – то што се у тексту пресуде помиње генерал Младић, а друга – то што је јавно рекао председавајући судског већа приликом читања пресуде.3 У већем делу, то су две стране једне медаље, али нас један важан детаљ нагони да их раздвојимо.

Што се тиче прве стране – треба обратити пажњу на то да кривица Здравка Толимира није заснована на личној одговорности, него на учешћу у “удруженом злочиначком подухвату” (УЗП) у извршењу убиства – скандалозне теорије која је, иако се чак и не помиње у статуту МТБЈ, уведена у праксу трибунала и користи се како би се осудила лица против којих не постоје докази да су починили кривична дела. За главног учесника УЗП проглашен је генерал Младић. Та чињеница сама по себи говори да реална кривице генерала Толимира у тужилаштву није нађена. Али трибунал није обезбедио ни доказе за кривицу генерала Младића. Као прво, нема убедљивих доказа као таквих, а као друго – како се може доказати кривица једног оптуженог у судском процесу који се води против другог оптуженог? У том смислу, у одсуству тог оптуженог и његовог адвоката? Међутим, управо то се десило у Хашком трибуналу.

То што су судије у процесу против генерала Толимира покушале да представе као доказ против генерала Ратка Младића, било би достојно осмеха да то није истовремено веома тужно. Тако судије тврде да се на сусретима у хотелу “Фонтана” Ратко Младић “претећи понашао”. Међутим, ни један објективан доказ (укључујући и видео записе са тих сусрета) не потврђује такав закључак. Сами сусрети (на којима су разматрана питања о пресељавању становништва у енклавама) били су представљени као део операција армије РС на етничком чишћењу. Међутим, то је безочна лаж, јер су на самом процесу достављени докази да је иницијатор тог премештања био командант холандског батаљона УН Т. Кареманс, а армија РС на челу са генералом Ратком Младићем се сагласила да помогне како би премештање цивилног становништва протекло безбедно. Генерал Ратко Младић директно је изјавио да је армија РС заинтересована за безбедно премештање цивилног становништва, јер они не сносе одговорност за оно што се десило. На тај начин су судије практично фалсификовале кривицу генерала Младића, али су то урадиле толико непрофесионално да се може помислити како је то намерно учињено.

Што се тиче друге стране дела – треба обратити пажњу на то што је председник судског већа рекао приликом усменог изрицања пресуде. Овде је важно напоменути да је председник судског већа у овом предмету Кристоф Фљуге из Немачке, који се такође налази у судском већу које суди генералу Младићу. За време читања пресуде генералу З. Толимиру судија Фљуге је поменуо име генерала Младића неколико десетина пута. Углавном су то били цитати извађени из контекста, типа: “Ја вам поклањам живот”, а цитат “преживети или исчезнути” чак два пута је поновљен. Све што је наглас изговорено приликом читања пресуде судије Фљугеа – представља недоказану оптужбу против генерала Младића. Тако имамо чињеницу да је кривица генерала Толимира била “доказана” само кад се има у виду кривица генерала Младића (такође недоказана), што је било не само стављено у основу текста писане пресуде, већ је то било и демонстративно наглашено.

Сваки оптужени има право да му суди независан и непристрасан суд. Данас генералу Младићу суди потпуно завистан и очигледно демонстративно пристрасан суд. Ако је раније најодиознији судија у процесу Ратку Младићу био судија А. Ори (директно заинтересован за исход процеса будући да је држављанин Холандије и да је не једном исказао свој однос према кривици или некривици генерала Младића), то је данас ту одиозност очигледно пројавио и судија Фљуге. Поред свог држављанства које даје основ за његову дисквалификацију, он је још и демонстративно објавио како сматра генерала Младића кривим и чак штавише – по тој основи је већ осудио директно потчињеног Ратку Младићу на доживотну робију због геноцида.

Јесен 2012. године постаје позната по читавом низу важних судских одлука. Имамо и оправдање етничког чишћења Срба у данашњој Хрватској, ту је и оправдање геноцида над Србима од стране ОВК на Космету, а сад и нови замајац у виду оптужбе босанских Срба за геноцид. Имајући у виду да делатност МТБЈ апсолутно није судска, него чисто политичка, пресуда генералу З. Толимиру и обрачун над генералом Ратком Младићем који је у припреми – представља директну претњу Републици Српској. А такође и осуда Срба као таквих: понижењу морају бити подвргнути СВИ Срби, јер после Срба у Хрватској и Срба у Србији, морају да се јавно понизе и Срби у Босни. Управо тако треба оценити последњу одлуку МТБЈ од 12. децембра и сва делатност МТБЈ као једног од важних оружја у рату Запада против словенске и православне цивилизације.

 

1
- Сведок Манојло Миловановић (начелник генералштаба армије РС) сведочио је да није знао о тим директивама до 2004-2005 године, док није чуо о њима на процесу С.Милошевићу. (Види сведочења М.Миловановића 18 маја 2011 године).

2
- Види исказ сведока П.Салапуре 2 маја 2011 године

3-  Усмено читање пресуде «не представља део пресуде» - управо то је рекао председавајући судског већа пред сам почетак читања пресуде генералу Толимиру. (Види.: https://www.youtube.com/watch?v=y6tE7pY7hSQ – см. 1:48).


(Александар Мезјајев)
Генерал-пуковник Ратко Младић и генерал-мајор Здравко Толимир стижу на мировне разговоре са УН, Аеродром Бутмир, линија разграничења, јун 1993.


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #193 послато: Децембар 23, 2012, 04:38:50 »

"Шеве" сејале смрт по Сарајеву


Хашки трибунал издао је обавезујући налог за некадашњег оперативца муслиманске тајне службе (АИД) Едина Гараплију, који 3. фебруара следеће године мора да се појави као сведок у процесу против Радована Караџића.


Трибунал је уважио захтев бившег председника РС чији су правни саветници у више наврата покушавали да разговарају са Гараплијом који издржава 13-годишњу затворску казну у Зеници због отмице и покушаја убиства Неџада Херенде, једног од припадника тајне муслиманске јединице "Шеве".

Цитат
Покушали да убију и Сефера Халиловића

"Шеве" су покушале да убију и Исмета Бајрамовића Ћелу, једног од сарајевских ратних команданата, који је у једном моменту засметао Бакиру Алиспахићу, па је хтео да га се реши, а сигурно је у тој причи најшокантније признање припадника ове групе покушај атентата на тадашњег начелника штаба Армије Босне и Херцеговине, генерала Сефера Халиловића", рекао је медијима Един Гарпалија.


Радио по налогу СДА

Един Гараплија је признао да је обављао и страначки задатак унутрашње контроле рада СДБ-а, те лоцирање деструктивних криминогених жаришта и непријатељских обавештајних пробоја и да је о томе директно извештавао Мустафу Хафизовића, функционера Странке демократске акције.

"Кад је Адемовић преузео место директора АИД-а, Алиспахић је почистио све иза себе, све јавне и тајне касе, тако да је АИД остао без новца, а поред тога, Алиспахић је почистио и сву документацију везану за неке своје активности."

Бивши муслимански обавештајац је Караџићеве захтеве до сада одбијао измишљајући најразличитије разлоге, а последњи је био да се "не сећа периода из рата", мада је у више босанских часописа детаљно испричао све о функционисању специјалне групе "Шеве" која је током рата ширила страх и трепет широм муслиманског дела Сарајева.
 
- Гараплија је сада у обавези да исприча све о тој тајној, по свим чиниоцима терористичкој групи која је уз знање и благослов муслиманских власти у Сарајеву починила бројне злочине за које су оптуживани Срби - каже шеф Правног тима Караџићеве одбране, Горан Петронијевић.

Да ће сведочење Гараплије и те како изазвати шок у јавности, а посебно пред Хашким трибуналом говоре и његови ранији медијски иступи. У једном од последњих интервјуа који је дао сарајевском недељнику "Дани", овај обавештајац је подробно говорио о томе ко је основао "Шеве", али и чиме се ова група бавила током рата.
 

"Шеве је била терористичка група од 15 до 25 људи коју је формирао Алија Делимустафић у мају 1992. године. Од почетка их је водио и давао им налоге Неџад Угљен, а са њима су били и многи други од Асима Даутбашића, преко Јозе Јозића, па до Бакира Алиспахића и Енвера Мујезиновића, те Муслимовића и Јашаревића у армијском врху. Реч је о добро обученим снајперистима међу којима су били бивши припадници КОС-а из Ниша и заврбовани криминалаци са подебљим полицијским досијеима међу којима је био и Неџад Херенда. Јединица је прошла кроз кампове СИС-а у Метковићу те ирански камп на Погорелици где су обучавани за разне видове терористичких активности, од снајперског дејства па до подметања експлозивних направа и других видова тихе ликвидације", испричао је медијима Гараплија и разјаснио многа тајанствена убиства током рата у Сарајеву.
 
Он је рекао и да су му припадници "Шева", које је испитивао потврдили да је ова група починила стравична убиства по Сарајеву, а на мети су били и припадници бригаде Мушана Топаловића Цаце и здружених снага Армије БиХ и МУП-а. То је по његовој оцени довело до слабљења одбрамбене моћи бранилаца града. (Ђ.Баровић, Вести)Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #194 послато: Децембар 29, 2012, 13:17:21 »

Хашка агонија и Русија: Бранићемо Младића!


Руски академик Јелена Гускова рекла је Срни да је Хашки трибунал у агонији и да "судије више и не скривају своје право лице, пристрасност и непријатељство према Србима".


Судије више и не скривају своје право лице, своју пристрасност и непријатељство према Србима" нагласила је Гускова

Гускова је поводом избора главног браниоца Рамуша Харадинаја, адвоката Бена Емерсона, за судију Резидуалног механизма који наслеђује трибунал, рекла да је тај суд незаконито формиран са циљем да суди само једној страни у конфиликту- Србима, а да су тако биране и судије.

"Већина њих су извршиоци туђе воље који су испрљали своју част, србофоби, апсолутно су далеко од права, објективности и непристрасности. Зато, док формирају орган који треба да заврши преостале предмете, природно је очекивати да ће ти исти људи остати да раде", истакла је Гускова.

Она наводи да су потцењивачки однос према доказним материјалима окривљених и игнорисање непобитних доказа постали свакодневница у Трибуналу, а да извртање чињеница, скривање докумената, припремање лажних сведока, "веома спремно подржавају тужиоци и нарочито судије".

Према њеним речима, постоје и "`шетачи` односно стални сведоци, који скачу из једног процеса у други и непрекидно понављају само оне чињенице које одговарају судијама".


"Трибунал је сада у агонији. Рок му истиче. Правничка бирократија жури да `успешно` заврши све преостале предмете. Судије више и не скривају своје право лице, своју пристрасност и непријатељство према Србима", нагласила је Гускова.

Она је рекла да је "предмет Младић" још једна потврда да је у Хашком трибуналу нарушавање међународног права добило систематски карактер, укључујући и нарушавање одредаба Међународног пакта о грађанским и политичким правима и Европске конвенције и заштити права човека и основних слобода.

"Ослобађање Харадинаја показује истинско лице овог наводног суда", навела је Гускова, истичући да Москва веома негативно оцењује последње активности Трибунала.

Она је подсетила да је 19. децембра у руској Думи одржано заседање радне групе за формирање комитета за заштиту српског генерала Ратка Младића, на иницијативу истакнутих руских политичара, јавних личности и научника.

За председника Комитета једногласно је изабран посланик Думе Павел Дорохин, а на заседању су, подсетила је Гускова, говорили генералов син Дарко Младић и адвокати Бранко Лукић и Милош Шаљић.


"Комитет је закључио да је пристрасност Хашког суда очигледна и да она мора постати предмет разматрања међународних организација, органа УН, Савета безбедности УН, јер ће се у супротном после затварања Трибунала десетине невиних људи наћи међу зидинама европских тамница", навела је Гускова, која је и члан Сената Републике Српске.

Адвокат Бен Емерсон, главни бранилац бившег припадника такозване ОВК Рамуша Харадинаја, именован је за судију Резидуалног механизма, који 1. јула наслеђује Хашки трибунал, потврдила је Срни портпарол ове институције Магдалена Спалинска.

За сада није познато у којим ће предметима судити Харадинајев бранилац, али се зна да су му на располагању сви жалбени поступци против Срба који не буду завршени у првој половини наредне године.

(Срна)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #195 послато: Јануар 01, 2013, 08:30:15 »

Хашки трибунал затвара канцеларије у Загребу и Приштини

Хашки трибунал данас затвара канцеларије у Загребу и Приштини, док оне у Београду и Сарајеву остају отворене како би наставиле да пружају подршку раду тог суда, саопштено је данас из Трибунала.


(Пресс)


***

Када су пуштени хрватски и шиптарски злочинци из хашког казамата, више нема потребе ни за тим канцеларијама. А, нису ни морали да их отварају, шта ће им, ионако су све могли да добију у Београду. Све што су могли да пожеле, од скоро свих тајних докумената, па до српских генерала-хероја!!!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #196 послато: Фебруар 07, 2013, 01:38:13 »

Војислав Шешељ се из Хага враћа у Србију у јулу!

Првостепена пресуда вођи СРС биће изречена на лето, након чега ће, ако буде ослобађајућа, "војвода" у року од 24 сата бити у Србији. Из странке поручују да ће Шешељ наставити да се бави политикомПредседник Српске радикалне странке и хашки оптуженик Војислав Шешељ за неколико месеци могао би да се врати у Србију!

Како су у извештају поднетом Савету безбедности УН навели председник Трибунала у Хагу Теодор Мерон и главни тужилац Серж Брамерц, првостепена пресуда Шешељу биће изречена четири месеца касније него што је првобитно било планирано, тачније у јулу ове године. Процес суђења Шешељу практично је завршен 20. марта 2012, када је он завршио са изношењем завршне речи.

У Хашком суду за Телеграф потврђују да ће поступак бити окончан ове године, али нису желели да истакну тачан датум изрицања пресуде.

- У овом тренутку још немамо тачан распоред активности, и то важи и за случај Војислава Шешеља – додају у Хашком суду.


СРС: ПОЛИТИКА ЈЕ ШЕШЕЉЕВ ЖИВОТ!

У странци Војислава Шешеља, која први пут након више од двадесет година није у сазиву српског Парламента, с нестрпљењем чекају јул. Како у разговору за Телеграф каже функционер СРС Немања Шаровић, Хашки суд против Шешеља нема никавих доказа, па би он “морао да буде пуштен”.

- Општи став, без обзира на то којој партији ко припада, од Чедомира Јовановића па до друге крајности, јесте да доказа против Шешеља нема. Ја сам сигуран да би он морао да буде пуштен, али пресуде Готовини и Харадинају довољно говоре о правичности тог суда. Тамо нико није осуђен за злочине над Србима – подсећа Шаровић.


Према његовим речима, о евентуалном повратку лидера СРС на политичку сцену Србије не може се говорити, јер “Шешељ политику никада није напуштао”.

- Иако су све учинили да га ућуткају и из политике протерају, истина је да Војислав Шешељ политику никада није напуштао. Његов одлазак у Хаг била је жртва и управо је везана за његово бављење политиком. Он је доказао да је на сваку жртву спреман и сада је потпуно јасно да је он тамо отишао да брани истину о српском народу – сматра Шаровић.

Слично размишља и његов партијски колега Зоран Красић, који тврди да је израчунао да је Шешељ у Хагу два и по пута угроженији од било ког другог оптуженика.

- То је проста математичка рачуница. Мени ни до данас није јасно шта он тамо тражи. Свака секунда коју је тамо провео је претерана – поручује Красић.

Он додаје да је "Шешељ читав живот подредио политици и српском народу".

ДЕСЕТ ГОДИНА СУЂЕЊА И СУНОВРАТ ПАРТИЈЕ

Подсетимо, Војислав Шешељ се на списку хашких оптуженика појавио октобра 2001. године, док је оптужница коју је потписала тужитељка Карла дел Понте обелодањена 14. фебруара 2003. Десет дана касније, Шешељ се добровољно упутио ка Хашком трибуналу.

Своје разлоге он је објаснио у разговору за "Вечерње новости", где је рекао "да би био дубоко несрећан када би тај светски циркус прошао без његовог директног учешћа".

- Једва чекам да одем у Хаг. Што пре и у било ком својству. Мој животни циљ није да мирно умрем у кревету, већ да оставим неко дело по коме ће ме се сећати поколења. Хаг је за тако нешто идеална прилика – поручио је тада Шешељ.

За ових десет година "случај Шешељ" неколико пута је био и на насловним странама иностране штампе, а неколико његових "наступа"постоји забележено је и на Телеграфу. У међувремену, када је у питању управљање странком, Шешељ ниједног тренутка није “испуштао конце из руку”: његове реакције на одвајање Томислава Николића и Александра Вучића биле су врло бурне, а непосредно пред потоње изборе за председника Србије СРС је кандидовала Јадранку Шешељ – по лидеровој изричитој жељи.


Такође, након "испадања" из посланичких клупа, Шешељ је послао детаљне инструкције за "чистку" у странци, након чега је цео страначки врх измењен.

Иначе, хрватски новинар и хашки осуђеник Домагој Маргетић рекао је у разговору за Телеграф да би за Шешеља и Ратка Младића требало очекивати ослобађајуће пресуде.

(Телеграф)


Дај Боже да се врати! Да ли то  исто желе Тома и Вучић Зеленко

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #197 послато: Фебруар 21, 2013, 06:11:04 »

Алија гурнуо Босну у рат


Бивши европски мировни посредник у БиХ Жозе Кутиљеро изјавио је, на суђењу Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом, да је у пролеће 1992. лидер босанских Муслимана Алија Изетбеговић прво прихватио, а затим одбио принципе преуређења БиХ, сличне Дејтонском споразуму, чијом су применом ратна страдања у БиХ могла бити спречена.

Рекао истину: Жозе Кутиљеро сачувао образ


"Мислим да је истинска трагедија што мир није постигнут на принципима које сам договорио у марту 1992. Поређење карте која је била утврђена на основу тих принципа, 18. марта 1992, и мапе која је део Дејтонског споразума из новембра 1995. показује да је, после три и по године рата, резултат био готово исти. Небројени животи могли су бити сачувани", посведочио је Кутиљеро.

Назначио је да су у рату изгубљени животи, који су могли бити сачувани, били "већином муслимански", као и изгубљене територије. Изетбеговић се споразума одрекао пошто су га на то охрабрили "чиниоци споља", напоменуо је Кутиљеро, сугеришући да су то САД.

Изјаву португалског амбасадора Кутиљера, који је сведочио по обавезујућем налогу суда (субпоена), Караџић је увео у доказе у писаном облику, а Кутиљеро је затим одговарао на питања тужилаца.

Кутиљеро је потврдио да су у марту 1992. представници све три националне заједнице прихватили принципе уређења БиХ с три конститутивне јединице унутар тадашњих граница, уз поштовање људских права, верских слобода и заштиту мањина. Посебна радна група, по плану, утврдила би територије јединица, а о уставним принципима би грађани одлучили на референдуму.


"Недуго пошто су стране прихватиле принципе, до мене је почело да допире да се председник Изетбеговић јавно одриче свог пристанка у изјавама босанским медијима. Босанска влада званично је одбацила принципе у јуну 1992", посведочио је Кутиљеро.


Цитат
Сви лагали, Срби најмање

Жозе Кутиљеро је рекао да је "апсурдно кривити само Србе за ситуацију у БиХ", зато што су "све стране криве". У изјави, Кутиљеро је назначио да је "на првом ручку током преговора", увидео да је "Изетбеговић лажов и да му се не може веровати. Он је увек одступао од оног што је већ био прихватио да учини."
"Све стране су лагале, али су Срби лагали најмање."Муслимани криви за масакр

Бивши мировни посредник потврдио је и да му је португалски официр, који је служио у Унпрофору у Сарајеву, пренео да је убеђен да је граната која је 27. маја 1992. убила 26 грађана у реду за хлеб у Улици Васе Мискина била испаљена с подручја где су били положаји муслиманских снага. Тај официр учествовао је у истрази о експлозији у реду за хлеб.Радован упозоравао

Упитан да ли је "уништење Босне" био део Караџићевог плана, Кутиљеро је упозорио да се делови Караџићевог "политичког дискурса" не могу издвајати из контекста "проблема са базом" које су имале све три стране. Подвукао је, међутим, да је Караџић и њему рекао да ће, ако не буде постигнут споразум, "доћи до страшног рата".

Сведок је потврдио да за време преговора није веровао Изетбеговићу који је, "упркос његовом срдачном маниру", "лагао" и био "варљив". Кутиљеро је изјавио да остаје при оцени - коју је изложио у коментару у "Интернешнел хералд трибјуну" у фебруару 1993. - да је "одбијање председника Алије Изетбеговића да прихвати да је реална Босна потпуно другачија од оне коју је он желео допринело продужетку рата једнако колико снови о Великој Србији и хрватској хегемонији".

Да се муслимански лидери нису одрекли споразума о принципима уставног преуређења БиХ, "босанско питање могло би бити решено раније, уз мање губитке (претежно муслиманских) живота и територија", посведочио је Кутиљеро, како је написао 1995. и у лондонском недељнику "Економист".

"Да будем правичан, председник Изетбеговић и његови саветници били су охрабрени да пониште тај договор и да се боре за унитарну босанску државу од добронамерних чинилаца споља који су мислили да све знају најбоље", написао је тада Кутиљеро, алудирајући на улогу САД.

"То сам веровао тада и то верујем сада", изјавио је данас бивши европски мировни посредник.

Алија Изетбеговић би "једно говорио насамо, а друго јавно. Харис Силајџић је емотиван и не треба му веровати. Све три стране лажу, али Срби су мање префињени у томе", изложио је у изјави Кутиљеро своје утиске из тог времена.

(Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Zeka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 711


Zeka


Погледај профил
« Одговор #198 послато: Фебруар 27, 2013, 10:43:30 »

Комитет за одбрану Ратка Младића у Хашком трибуналу
Члановима руског друштвеног комитета за одбрану Ратка Младића после дугих перипетија пошло је за руком да се састну са српским генералом у хашком затвору. Они су се упутили у Холандију 25. фебруара. Али посети су претходиле дуге процедуре.

Чланове комитета зачудили су услови које им је поставио Трибунал. О томе је говорио председник комитета, посланик Државне думе РФ Павел Дорохин.

Нас су заиста дуго обијали. Као прво, требало је доказивати да смо заиса посланици. Морали смо да се придружимо нашој амбасади. Сам састанак је одложен са 9 ујутру на три поподне, како би генерал могао да нам што мање исприча о свом затворском животу. А он има на то право. И то без обзира на чињеницу да као чланови Парламентарне скупштине СЕ, имамо право да уђемо са дипломатским пасошима у затвор и да проверимо ситуацију. Али не, оставили су нам свега два сата. Ја сам заувек запамтио храбри корак Ратка Младића. Када смо му рекли да ћемо чинити све могуће за његово ослобађање из Трибунала, он је одговорио: не треба, нека ја будем овде последњи Србин, помозите свим осталим. Такав став, наравно, о многом говори.

Снажан и храбар карактер генерала Младића оставио је неизбрисиви траг на чланове комитета. Говори председник комитета за одбрану Државне думе РФ, адмирал Владимир Комоједов.

Сву нашу делегацију он је дочекао у бодром расположењу, био је врло гостољубив, поставио нам је сто. Његово здравствено стање, наравно, захтева посебну пажњу. Ипак три мождана удара су се одразила. типак, очигледно је да се Младић бори. Он сада врло јасно говори, мисли јасно. Али ипак треба га лечити. И у Хашком трибуналу очигледно то не раде. Овде бисмо веома желели да питамо: где је сама Србија?

Речи Владимира Комоједова понавља Павел Дорохин.

Њега су прегледали овдашњи лекари. Они му сваког јутра дају шаку лекова, не објашњавајући да ли су они спојиви или не. И тражили су да им верујемо на реч. Ми смо веровали превише дуго, а многи Срби једноставно нису дочекали пресуду. Али ипак најважније је да смо показали да Русији није све једно каква је судбина хашких затвореника, помагаћемо свима, посебно генералу, проверавати услове његовог заточеништва. Други моменат се састоји у томе да смо морали да покажемо свима да је Русија против једнополарног света у којем постоји само једна доминанта – САД и НАТО. Јер у суштини Трибунал је инструмент у њиховим рукама. А наш основни задатак је да извучем онашег српског друга и брата из руку овог нелегитимног органа правосуђа који већ изазива смех код многих представника светске јавности.

Став комитета за одбрану Ратка Младића у погледу Хашког трибунала је јасан: на његову делатност време је ставити тачку.


Руска реч
                                                              ***

Срба нигде ни од корова.
Зато су браћа Руси ту !!
Сачувана

Ал' тирјанству стати ногом за врат, 
довести га к познанију права, 
то је људска дужност најсветија!
pidikanac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1584Погледај профил
« Одговор #199 послато: Фебруар 27, 2013, 11:06:41 »

Тачно је брате Зеко, Срба нигде на видику, све је замрло и у српској влади је уствари последња брига, што Др. Војислав Шешељ већ десет пуних година, чами у хашком казамату без пресуде.

То је врхунац ироније која дубоко вређа сваког поштеног човека, без обзира на његову страначку опредељеност.
Овде се више не ради о Лидеру радикалне стране Србије. Овде је у питању један Србин на чијим се леђима преламају све наше народне трагедије али и срамота понашања српских власти које су пале на најобичнијем испиту спремности да пред туђим Судом, заштите свог држављанина.

То је морална обавеза власти и практикује се свуда у свету, само не и у Србији.
Србија се одриче својих људи, Србији није стало до истине и правде јер њом владају људи без имена и части....
Сачувана
Странице: 1 2 3 [4] 5   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!