forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Септембар 26, 2020, 09:50:10


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Оснивање партија по новим правилима  (Прочитано 1358 пута)
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« послато: Новембар 07, 2013, 08:54:32 »

Оснивање партија по новим правилима?


Могућа промена прописа о оснивању партија пошто Уставни сyд оцењује Закон о политичким странкама.Анализира се и одредба о неопходности 10.000 оверених потписа за регистрацијуПрикупљање и овера потписа доста коштају

ПРАВИЛА за регистрацију партија у Србији могла би ускоро да се промене, пошто су поједини делови Закона о политичким странкама стигли на "ревизију" Уставног суда. Под лупом се налази и део који се односи на прикупљање потписа за упис у регистар. Уколико то правило падне на тесту, будућим лидерима неће бити потребна подршка најмање 10.000 грађана како би ушли у политичку арену.


Заправо, УСС је покренуо поступак за оцену уставности чланова у којима се каже да је за регистрацију потребно 10.000 потписа бирача, односно 1.000 ако је реч о странкама мањина. Такође, биће оцењена и одредба да параф мора бити оверен, уз пратећу изјаву о чланству у политичкој партији.

Адвокат Родољуб Степановић још пре две године, као пуномоћник невладине организације Клуб 21, поднео је иницијативу УСС за оцену уставности Закона о политичким странкама. Он за "Новости" каже да је тим актом угрожена слобода политичког удруживања:

- Постављањем ригорозних услова спречава се партијски плурализам и конкуренција, а Устав у два члана недвосмислено јамчи слободу политичког удруживања и одређује да се удружења оснивају без претходног одобрења само уз упис у регистар. Међутим, наш законодавац радикално прекорачује своја овлашћења. Најпре услов да странку може основати најмање 10.000 грађана, што је крајње предимензионирана и непримерена квота. Ниједна држава у окружењу то нема, већ се број оснивача креће од 100 у Хрватској, до неколико стотина.

Степановић истиче и да се захтевом да сви парафи морају бити оверени, уз сагласност са програмом и статутом партије, додатно отежава прикупљање потписа:

- Апсурдно је да грађанин у оснивачкој изјави, која претходи оснивачкој скупштини, даје сагласност на програм и статут партије којих заправо нема.РЕГИСТРАЦИЈА 30.000 ЕВРА

ЗА званичну регистрацију политичке странке у Србији потребно је око 30.000 евра. Толико новца неопходно је за прикупљање документације, пре свега оверу потписа 10.000 грађана и потврду да су уписани у бирачки списак. Сваки "глас подршке" кошта минимум 310 динара, у зависности да ли је потврђен у суду или општини.


(Н.П. вечерње НОВОСТИ
***Коначно и то да дође на ред.
Биће све више оних који ће тражити "ревизију" тог закона, нарочито неких који су припадали оној групацији у тадашњој власти, која је и усвојила тај накарадни закон. А пошто су се од тада неке странке поделиле, а поједини чланови отишли у "илегалу", па би сада да оснивају нове партије,...е а сада је друга прича, јер када дођу у ситуацију да из свог џепа плаћају регистрацију странке, онда им наравно неће ваљати онај закон који су управо и донели да би онемогућили и другима да региструју странке, све мислећи да ће да владају 100 година. Тако, да верујем да ће се тај закон ипак мењати.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Cuburac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1179Погледај профил
« Одговор #1 послато: Новембар 07, 2013, 22:52:41 »

Ovo moze da bude veoma dobra vest.
Сачувана
Странице: [1]   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!