forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Јул 13, 2020, 03:32:08


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: РТС се извинила за деведесете?  (Прочитано 2103 пута)
lorka
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1283


Коњи изумиру! Спасимо коње да спасемо људе!


Погледај профил
« послато: Мај 24, 2011, 00:03:36 »

Лијепо је што се извињавају:

http://www.mondo.rs/s206996/Info/Hronika_i_Drustvo/RTS-_Oprostite_nam_devedesete.html

Свакако је то лијепо! Али, очигледно је да се извињавају у нечије друго име.
Тако ће неко у будућности да се извињава и за оно што РТС ради данас.

Ако упоредимо то колико је опозиција деведесетих имала приступ РТС-у, а колико истински има данас, лако ћемо закључити да је данас стање још горе.

Зато, предложио бих РТС-у да се извине народу за данас, а не за деведесете, и у своје име, а не у име других, тј. смијењене управе.

Генерално, деведесете године су биле мрачне године за простор цијеле Југославије, а медијске куће по свим републичким центрима су биле главни актери и креатори тог мрачног времена. По том питању, поред хрватских и сарајевских медија, нећу да изузимам ни РТС.

Ипак, у свему стоји једна чињеница, чак и у том мрачном времену, РТС је имао неког респекта према ''гласовима и оне друге стране'' (макар и дозираним). А данас се та друга страна уопште и не чује.

Сад се питам, да ли се РТС заправо извињава што се деведесетих уопште чула и та друга страна?
« Последња измена: Мај 24, 2011, 04:42:25 Модератор » Сачувана
Petar Petrovic
Гост
« Одговор #1 послато: Мај 24, 2011, 07:00:56 »

Мене њихова набулозна изјава није ни мало изненадила са обзиром на то ко су им спонзори и ко их плаћа од времена када је антисрпски политички покрет ДОС преузео потпуну контролу над РТС.
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12531Погледај профил
« Одговор #2 послато: Мај 24, 2011, 19:40:29 »

Мени се чини да је ово "почетак" признавања да је РТС с правом заслужио да буде
бомбардован од стране НАТО 1999.године.


Неко ће морати да одговара за људске жртве, а како то не сме да буде НАТО,
онда наравно прво мора РТС да призна да ипак није био медиј који није
смео да се бомбардује, него да је био ЛЕГИТИМНА мета за бомбе које су побиле њихове
 раднике!

А, то спомињање деведесетих и извињавање народима у окружењу је само
маска иза које се крије овај ЗЛОЧИН који је починио НАТО!!!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Ekana
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 635


Погледај профил
« Одговор #3 послато: Децембар 01, 2012, 21:42:09 »РТС се једини у региону извинио својим гледаоцимаБеоград/Љубљана, 27. 11. 2012.

Ако изузмемо финансијске тешкоће које сигурно утичу на независност и перспективе јавног радиодифузног сервиса у Србији, могло би се рећи да је Радио-телевизија Србије у последњим годинама знатно напредовала и да може бити пример успешног, ако не и најуспешнијег јавног РТВ сервиса у региону, истиче за Данас Борис Бергант, потпредседник Европске радиодифузне уније (ЕБУ) и заменик генералног директора РТВ Словеније за међународне односе.

Према његовим речима, од велике је важности то што су се РТС и њени органи управљања извинили грађанима за грешке, криво руковођење и негативни програмски утицај у давној прошлости. Такав гест није учинио ниједан други јавни сервис у региону, иако би било личних разлога за то, напомиње Бергант.


- Како оцењујете програм и начин функционисања РТС данас?

- Више од дистанцирања с прошлошћу битан је позитивни помак у професионализацији РТС и напредак у припреми и презентирању садржаја. То се огледа и у рејтинзима који су у евидентном порасту и сигурно натпросечни у поређењу са осталим јавним сервисима у регији и њиховим позиционирањем у односу на домаћу и страну конкуренцију. За време недавних избора, како страни тако и домаћи проматрачи, утврдили су да је РТС од свих медија одиграо најнепристранију и најобјективнију улогу. РТС, уз све критике које се испољавају, представља најкомплетнији медиј у погледу садржаја и програмских жанрова.

- Шта је то што, према Вашем мишљењу, недостаје на јавном сервису Србије?

- Чини се да је једна од слабости, не само српског, него и других јавних сервиса у регији недовољно развијено истраживачко новинарство. За то се могу наћи различита образложења, али без тога су функција и домет јавног сервиса свакако ограничени. Нажалост, искуства у Србији су лоша. Новинари који су сувише истраживали  били су прогањани, па чак и убијани, а и они који живе уз даноноћно обезбеђење полиције нису баш мотивишући узор за колеге да ризикују.

- Можете ли да упоредите РТС са другим јавним сервисима у региону?

- Тешко је упоређивати јавне сервисе у регији. Евидентно је да трансформација из некадашњих монополних или државних структура није завршена ни унутар јавних сервиса, нити у главама политичара. Евидентно је, такође, да има у свим државама регије такорећи „оверкил“ електронских медија на свим нивоима који знатно премашује материјалне могућности, па је због тога и хронична финансијска потхрањеност. На то утиче и привредна криза, која је битно смањила обим економске пропаганде, која би требало да финансира барем приватне и комерцијалне медије. Са проблемима политичких и економских притисака и
подривања се суочавају сви јавни медији у регији.

- У Србији је веома ниска стопа наплативости РТВ претплате за разлику од региона. На који начин би то требало решити?

- Финансирање РТС и РТВ је круцијално питање и не може се дуже одлагати. Наплата законски прописане претплате је све мања, допунски извори - рекламе, оскудевају због кризе, па РТС-у, како сами кажу, прети или банкрот или јако недопустиво ограничавање делатности.
Питање ниске наплате је и питање ефективне санкције која се у Србији не практикује. То треба решити ефективнијим мерама.

Државна средства издвајати више година

- Да ли и на који начин би држава требало да обезбеди средства за РТС?

- Један од могућих извора би могла бити управо и државна средства, која би се издвајала тако дуго док се висина и приходи од претплате не би подигла на неопходни ниво. То ће вероватно трајати више година, а висину средстава би требало дефинисати аутоматски- одређени постотак или промил од друштвеног производа, ван домета владе, парламента или политике који су наклоњени арбитрарним одлукама и тиме ограничавају независност јавног сервиса.

Аутор: Бојан Цвејић

УНС,Данас

Сачувана
Ekana
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 635


Погледај профил
« Одговор #4 послато: Децембар 01, 2012, 22:08:31 »Ко нам то дели савете?!

Како би било, господине Бергант, када већ говорите о добром гесту РТС-а (који се извинио грађанима и белом свету дистанцирањем од ...."негативног програмског утицаја у давној прошлости"...а по мени је то ипак срамотан чин) да и Ви то учините а пропо протеривања дописника "Политике" из Словеније (отприлике , у питању је исти период) јер вам тада није одговарало њено објективно писање о Вашој дежели....

Другим речима, не делите савете другима док не очистите своје двориште.

А што се тиче РТС-а, чему толика прашина око његовог финансирања, и препоруке европских чимбеника како одрати грађанима кожу са леђа за програм (који је г. Бергант похвалио и не гледајући га) а који се своди на репризу репризе, али и велике плате уског броја врхушке у РТС-у и њихових новинара миљеника!? Шта је то тако добро на РТС-у, што ми обични грађани још невидесмо?

Господо драга, треба прекинути са причом да ће јавни сервис (који то није), уколико га буде финансирала држава, постати државно гласило. Па зар и ББЦ није то исто, а ЦНН - кога он заступа?

Треба ли посленицима писане речи (али и осталима) напокон објаснити да ОБЈЕКТИВНО ИНФОРМИСАЊЕ НЕ ПОСТОЈИ НИГДЕ У СВЕТУ, те да нас не саветују они који такође немају ни грам од поменутог независног, објективног информисања! Ко те плаћа, играш по његовим правилима, то је правило које влада и у УСА, и у земљама ЕУ, у Словенији, па и код нас. По мени, РТС МОРА да буде гласило које штити државне интересе, дакле, државни сервис (што је и био, нарочито за владавине господина Тадића)....

У случају да се инсистира да буде одвојен од државе (у финансијском и сваком другом смислу), а нема довољно средстава већ би да живи на леђима сиротиње, е па није на одмет и питање - МОРА ли уопште да постоји РТС?

Ако су због истог узрока угашени многи медији широм Србије, да не помињем и бројне привредне организације које су својевремено (док нису приватизоване на начин како странци захтеваше) пуниле буџет државе - дакле, ако су угашени многи медији и фирме, зашто би морао да опстане на силу РТС? Због доброг програма? Није него...

Зашто да узгајамо потрошача, а гасимо произвођаче? Логике нема, па макар да је и информисање у питању.

Пре ће бити да је сада на сцени игра палих "демократа" против оних који заседоше у њихове фотеље, а у томе им ,као логистичка подршка, припомажу еуропске и ине "демократе" чији трагови смрде нечовјештвом (како то лепо каже Његош)...

Дакле, велике силе код којих су строго контролисане информације и медији, деле нама у Србији пацке! Докле ћемо се понижавати и дозвољавати да нам и Курта и Мурта диригују шта нам ваља чинити и како бисмо требали живети???

Сачувана
Странице: [1]   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!