forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Септембар 27, 2020, 09:36:24


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1] 2   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Магла око `Београда на води`  (Прочитано 26826 пута)
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« послато: Јануар 28, 2014, 06:37:17 »

Београд деценијама путује ка реци


Кула од 180 метара, четири нова хотела, шопинг молови, 200.000 радних места, рок изградње од 6-8 година, уз инвестирање три милијарде долара шеичког новца, најновија је визија `Београда на води`. Као инвеститор овог огромног урбанистичког пројекта најављен је бизнисмен из Уједињених Арапских Емирата Мохамед Ал Абар који би према најавама требало да инвестира 3,1 милијарде долара. Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић изјавио је:
Цитат
"Његов идејни план је да почистимо све одатле, да то буде једини задатак Србије, он обезбеђује 3,1 милијарду долара за изградњу свега. Онда треба да видимо како ћемо и ми и онда да се наплатимо продајом тога кад се заврши. То све после мења."
    Нови Магазин, 9. 1. 2014 годинеДа су Емираћани заиста заинтересовани за пројекат Српске напредне странке `Београд на води` потврдила је и презентација коју су инвеститори приредили члановима СНС-а.

Цитат
"За нашу комапнију `Igl Hils`(Eagle Hills) овај пројекат је један од најважнијих. Очекујемо да би Београд на води могао да кошта између 2,5 и 2,8 милијарди евра”, рекао је Мухамед ал Абар приликом представљања пројекта у Београду.

Иако звучна, ова идеја, односно пројекат спуштање града на Саву се са мањим или већим паузима помиње и обећава већ деценијама.

У међувремену Београд на води је имао још неколико појавних облика, а неретко су били у вези са изборима, као што је то било и 2012. године када је после вишегодишње паузе доласком Рудолфа Ђулијана поново покренута прича о спуштању Београда на реку.


Генерални урбанистички план Београда из 1923.


Први план уређења савског амфитетара урађен је у оквиру Генералног плана о уређењу и проширењу Београда 1923, а дело је руског архитекте Ђорђа (Григорија) Павловича Коваљевског. Он је предвидео појас становања и пословања уз обалу на подручју који није користила железница. Уместо железнице, план је био да се пристаниште премести на Дунав. Тада се први пут подручје на десној обали Саве назива "Савски амфитеатар".

Чувени архитекта Никола Добровић је још у поставци на конкурсу за Теразијски плато из 1929. године уочио природну везу и нагласио правац Теразије – Савски амфитеатар. Он је у Идејном урбанистичкком плану Београда из 1948. године, предлагао мостове ка Великом ратном острву из смерова Дорћола и Новог Београда, затим премошћавање Саве у зони доње превлаке уз Аду Циганлију, на месту где се данас налази мост Газела и мост преко Дунава на истом месту где се данас гради мост Земун – Борча. На том плану Железничка станица је уцртана код Аутокоманде.

Следећи "велики скок"ка уређењу река догодио се почетком седамдесетих. Расписано је више конкурса, 1972. године израђен је Генерални урбанистички план (ГУП) Београда, године 1976. Урбанистички завод је урадио Студију централне зоне Београда. Међутим, иако је студија усвојена у Скупштини, никада није реализована. Тадашњи предлози за уређење полазили су од претпоставке да ће то бити нови центар Београда – културном, пословном туристичком и сви су по правилу били мегаломански.

У изменама и допунама ГУП-а које је израдио Константин Костић 1984. Савски амфитеатар је предвиђен за "делатности и становање".

Велики међународни конкурс за Нови Београд у коме су се многи радови односили на Савски амфитеатар расписан је 1986. године. Почетком деведесетих, Српска академија наука и уметности, расписала је интерни конкурс са идејом да се локација сагледа из еколошког, економског и других углова, а тим је водио Милан Лојаница. Пројекат је назван "Савски амфитеатар".

Идеја о "Еурополису", промовисана је 1995. године. Идејни пројекат урадио је Институт ЦИП, а био је представљен у предизборној кампањи тада владајуће Социјалистичке партије Србије. У питању је била комбинација већ постојећих идеја. Ипак, даље од идеје није се отишло.

Један од пројеката под називом "Варош на води", дело тима архитеката са Драгомиром Манојловићем Диком на челу, општина Савски венац је представила 2006. на Бијеналу архитектуре у Венецији. Према тој замисли, "Варош на води" би повезивала леву и десну обалу реке мрежом канала и вештачким острвом на средини где би се градили стамбени, пословни, туристичке и угоститељске објекте.

Једна од замисли – Елеватор између Пристаништа и Калемегдана

У Генералном урбанистичком плану Београда из 2003. године планирано је да уместо главне железничке станице буде станица регионалног метроа. По њему, Савски амфитеатар је предвиђен за "комерцијалне зоне" и "градске центре".

Од тада изласком Београда на реке најчешће су се бавили политичари у предизборним кампањама. Попут бившег министра и кандидата за градоначелника Београда Милутина Мркоњића који је у предизборној кампањи 2008. године обећао да уколико победи коалиција око СПС-а радови на станици Прокоп бити завршени у року од годину дана, што је услов за спуштање Београда на реке.


Цитат
"Тиме ће се створити услови за реализацију пројекта `Еурополис`, који представља највећу развојну шансу Београда, која ће привући 25 милијарди евра инвестиција, запослити комплетну домаћу грађевинску оперативу и отворити нових 100.000 радних места".
    Б92, 30. 4. 2008. годинеТренутно је актуелан пројекат под именом `Београд на води` који је СНС почела да промовише током предизборне кампање 2012. године. Ова инвестиција планирана је на 90 хектара – од Старог железничког до Бранковог моста, према речима Александра Вучића највећи јеразвојни план у Србији.

Цитат
"То не значи само лепши Београд и лепшу Србију, већ много више запослених, много више инвестиција и много више новца. Ми желимо да подстакнемо све привредне гране, да запошљавамо људе и да тај новац дође споља, а да у нашој земљи остане, по нашим прорачунима, 451 милион евра. Оно што је најважније то је што би и у фази изградње и у фази експлоатације у овај пројекат било укључено најмање 200.000 људи. Тиме бисмо највећим делом решили проблем незапослености у граду, а од Београда бисмо направили и велику туристичку атракцију, не само за Балкан, већ и за читаву југоисточну Европу. Тиме би били утростручени приходи од туризма."
    Танјуг, 12. 4. 2012. године


Након кампање следећи пут идеја Београда на води активирана је августа 2013. године када је о тој теми причао и тадашњи градоначелник Београда Драган Ђилас.


Цитат
"Верујем да уз сарадњу републичке владе и градских власти на овом и пројекту метроа можемо да урадимо оно што је заиста добро за све Београђане."
    `Данас`, 4. 8. 2013. године


Недуго затим Ђилас и Вучић, противкандидати са прошлих београдских избора, сагласили су се да је крајње време за реализацију овог пројекта, а том приликом оформљене су и радне групе.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=3r6b131gcNU" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=3r6b131gcNU</a>

Цитат
"Када смо говорили о пројекту `Београд на води`, када су републички и градски стручњаци говорили о року од 18 месеци, ја сам им рекао – завршите за шест. Кад би никла зграда у Абу Дабију да су себи давали такве циљеве? Никад"
    `Курир`, 16. 8. 2013. године


Руководилац пројекта `Београд на води` Срђан Рупар током октобра је изјавио да би вредност комплекса кад буде завршен требало да износи осам милијарди долара, а да би се сваки уложен динар петоструко вратио. Неколико дана касније најавио је темпо радова и рокове.


Цитат
"Београд на води могао би да буде реализован за шест до осам година. Због високе ексклузивности локације и богатства садржаја укупна инвестиција процењена је на осам милијарди евра. Прве парцеле за инвеститоре требало би да буду спремне већ од септембра 2014. године".
`Екапија`, 20. 10. 2013. године

Два месеца касније први потпредседник Владе Александар Вучић изјавио је да је партнер пронађен. Мухамед ел Абар, бизнисмен из УАЕ, представио је концепт мастер плана пројекта Београд на води. Вучић је казао да би инвестиција износила 3,1 милијарду евра.
    
Цитат
"То би значило не само промену игре, већ промену свега у региону"
    Б92, 12. 12. 2013. године


Председник привременог већа Београда Синиша Мали говорио је о моделима градње.

Цитат
"Цео пројекат рађен је по узору на градове који су сличног положаја као Београд – налазе се на рекама. То су Копенхаген, Линц, Манчестер. Планирамо да радимо по фазама, а прва фаза која подразумева изградњу великог тржног центра која би могла да почне већ крајем 2014."
    `Телеграф.рс`, 15. 12. 2013. године


`Железнице Србије` добиле су задатак, како је казао руководилац пројекта `Београд на води` Срђан Рупар, да у демонтирање колосека у приобаљу Саве крену већ током јуна.


Александар Карловчан,
координатор пројекта `Београд на води` скратио је рок за завршетак са шест до осам година, на пет, а сам почетак изградње најавио за септембар.

Цитат
"Мастер план ће у фебруару бити на јавном увиду, који ће трајати око 30 дана. Почетак изградње се, након договора две државе, како додаје, може очекивати у септембру ове године. "
    Вечерње новости, 9. 1. 2014 године
Када смо чекали деценијама, онда и септембар није тако далеко…
Зеленко

(Пеђа Поповић, Истиномер)


« Последња измена: Октобар 23, 2018, 01:24:15 Гога » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #1 послато: Јун 25, 2014, 08:19:17 »

Зграда Геозавода: Од задруге до `Београд на води`
У ово здање ће се уселити новоосновано предузеће "Београд на води".Цитат
Александар Вучић, премијер Србије и иницијатор овог пројекта најавио је у фебруару ове године да ће глобална кампања за пројекат бити финансирана од стране иностраних инвеститора, те да ће се `Београд на води` рекламирати и на СиЕнЕн-у и на другим глобалним телевизијским мрежама.

"Ту ће доћи и купити апартмане неки од најпознатијих и најбогатијих људи у свету. Они ће да уложе десетине, да не кажем, стотине милиона евра у рекламну кампању и већ у марту видећете како се ‘Београд на води’ рекламира, не нашим, него њиховим новцем и на `CNN`- у и на многим светским телевизијама."– рекао је Александар Вучић, 16. фебруара ове године, гостујући на телевизији `Пинк`


Први пут после шест деценија приступило се реновирању једне од најлепших зграда у српској престоници. Обнављају се спољашња фасада и ентеријер, као и просторије које су пуне орнамената

Цитат
Зграда Београдске задруге, првог српског друштва за осигурање, основаног 1882. Објекат је изграђен између 1905-1907. према плановима двојице архитеката - Андре Стевановића и Николе Несторовића. Предузимачи су били чувена браћа Шток, Адолф и Јохан. Зидана је тада најмодернијим грађевинским поступком, употребом армираног бетона, са обрадом фасада у вештачком камену. У стилском смислу изведена је у духу еклектицизма са наглашеним необарокним елементима али и елементима тада савременог стила - сецесије. Њена унутрашњост, богато стилски декорисана да би показала финансијску моћ Задруге, готово у потпуности је сачувана али је данас у веома лошем стању. Једна је од најлепших грађевина Београда.Ова зграда је променила многобројне "станаре", претрпела је ратна разарања, али и данас важи за једну од најлепших грађевина у престоници.


Након ових питања,

* Ко је уништио једну од најлепших зграда у Европи у београдској Карађорђевој улици 48?

* Ко је покрао предратне лустере од брушеног стакла, дозволио да се ексери и клинови забијају у зидове и стубове од штуко мермера?

* Ко је ову зграду изнајмљивао за снимање филмова и за журке, узимао новац, а дозволио да у импозантном здању у поткровљу буде голубарник из кога се шири непријатан мирис угинулих голубова?следи текст у ком ће се наћи поједини одговори!
***После Другог светског рата Београдска задруга  је променила више корисника. У њој је било смештено Министарство Индустрије , а затим Геозавод који је са својим правним следбеницима у овом објекту био смештен, најдуже. Средином деведесетих Геофизички институт исељава се из свог дела испарцелисане зграде који остаје празан врло кратко време јер се у тај простор усељава странка `Југословенска левица` која је, у оквиру пропагандне кампање  `Јул је кул` започела са организовањем којекаквих журки и пијанки у свечаној сали Геозавода, коју је дословце узурпирала.

Остало је забележено да се тамо немилице точио шампањац, а због организације једне овакве пијанке својевремено је свечаност поводом  јубилеја геологије у Србији, уместо у свечаној Сали, одржана на главном степеништу јер јуловци напросто нису хтели да дају кључ. Након нестанка ЈУЛ-а, ту су кров над главом касније редом нашли све сами штихови:  подједнако бизарни корисници попут Правосудне академије, Клуба привредника и Центра за медијацију, ма шта год то било!


Њихов сустанар, недавном одлуком Владе, требало је да буде повереник за информације од јавног значаја и заштитник грађана, али уместо да се усели, омбудсман је обавестио јавност да је зграда, која је заштићена као споменик културе, толико руинирана да може да служи за снимање филмова страве и ужаса.Током деведесетих зграда је све чешће служила као декор за снимање разноразних филмова и спотова, а након сваког таквог снимања установљаван је нестанак понеког лустера или слике. Истовремено, због генерално све лошије ситуације, поједине канцеларије, разни одељци бившег Геозавода издавани су у подзакуп и неко од подстанара је, спуштајући се низ мраморни гелендер, оборио и разбио велелепну мраморну статуу која ни до данас није рестаурирана јер је Републички завод за заштиту споменика културе тражио невероватних 5.000 еура за рестаурацију поломљене статуе високе 130 цм.На милост и немилост

Ужасно стање зграде идеално је одговарало филмаџијама, којима се у сценарио, изгледа, уклапало то што зграда изгледа као да није кречена откако је направљена, па ни то што кров ту и тамо прокишњава, али се радијатори никако нису уклапали, па су их једноставно исекли. Кад није било филмова, организовале су се журке, чији су се учесници, добро организовани у двојке, тројке и водове, побринули да ту и тамо разбију који прозор и врата вишка! Иначе, последњи пут, конзерваторски радови у ентеријеру рађени су далеке 1986. године!

Закључком Владе додељена је независним институцијама - заштитнику грађана и поверенику за информације од јавног значаја. Међутим, нико није ни слутио да је зграда узурпирана, па не могу ни да се преселе канцеларије ових институција.


Додатни шок уследио је због стања у ком је унутрашњост импозантног здања. Потпуно је руинирано. Уништени су зидови, слупана врата, одваљени делови плафона, уништени антиквитети… Разбацано је ђубре.

Најобимнија стручна библиотека на Балкану пропала због немара и незнања


Цитат
Минерали, палеонтолошке и петролошке збирке, намештај, витрине пуне камења, стена и фосила, књига из 1800. године, монологије аустроугарских геолога с почетка 19. века, музејски примерци фосила који се проналазе једном у животу и најобимнија стручна библиотека на Балкану - само су неке ствари које су пропале због немара, непажње и незнања.

- Пре шест година, директори су нам рекли да спакујемо личне ствари из канцеларија. Имали смо времена да покупимо најосновније, а рекли су нам да ће по остатак послати камион за неколико дана. У свим нормалним фирмама прво се селе ствари, па онда људи, али не и код нас. Успели смо да однесемо само делић свега - прича радник `Геозавода`.

Иако су небројено пута молили директоре да организују превоз и људе да попакују све што је остало, то се никада није догодило, па су изнели само још делић. Неколико година касније неколицина радника отишла је да на своју руку покупи део личних ствари које су остале иза њих, а дочекао их је шок.

- Били смо убеђени да је све онако како смо оставили јер је остао портир који је требало то да чува, а тамо је био хаос. Књиге су биле разбацане на све стране, минерали и фосили побацани, а најгоре од свега је што је огромна количина ретких књига огромне вредности продата у стару хартију! Пропали су и минерали из Трепче, а то је благо које не може да се поврати - објашњавају радници.

Оно што људи који су у овој згради радили годинама не могу да прежале јесте и то што, бачени на под, пропадају и остаци скулптуре жене с врха степеништа, која је разбијена средином деведесетих и све је ове године стрпљиво чекала рестаурацију.- Довољно је само рећи да је један део књига завршио у камиону за секундарне сировине, један део је пренесен и налази се у гаражи (монтажној згради) у кутијама за банане, а за остало - не зна се, јер је евиденција давно престала да се води. Извесно је само да се некадашња библиотека више никада неће довести у употребно стање.

Иако је `Геозавод` исељен из зграде пре пет година и није више корисник, простор у Карађорђевој 48 неометано се изнајмљује свих ових година. Нико од оних који су плаћали изнајмљени простор не именује лица којима су се обраћали, а јавна је тајна да се све то одигравало под благословом појединаца из Центра за медијацију и демократске омладине.

А у згради се снимају филмови, спотови, праве журке. Надлежни за "шаку евра" затворе очи и уши, а они који, нажалост, немају трунке осећаја за било какве вредности, вршљају и бесповратно уништавају оно мало вредног што нам је остало. Међутим, Карађорђева 48 сведочи о односу надлежних ове институције не само према културном добру већ и према науци.

Зграда у Карађорђевој 48 препуштена је на милост и немилост најразличитијим посетиоцима ове прелепе, али, нажалост, уништене зграде. Зграда у Карађорђевој 48 је до сада три пута уништавана. Први пут, 60-тих година када је један удбаш избушио бушотине у подруму тражећи предратно злато и новац. Други пут крајем 90-тих година за време Милована Бојића и ЈУЛ-а, када је реновиран део зграде и трећи пут, али сада систематски под благословом свих могућих структура којима је у интересу да за мале паре дођу до ове зграде!
Ко је узео кинту?

Да подсетимо, зграда је задужбина Луке Ћеловића -Требињца и по причању једног колеге пре 7- 8 година су долазили његови наследници из Америке да погледају зграду, како су рекли најлепшу и прву армирану зграду у Београду. Њу је донатор поклонио Београдском Универзитету и она је власништво БУ, а не државе или какве дирекције. Некад је за њену адаптацију било неопходно око 4,5 милиона марака. Данас је та сума негде око 8 милиона евра. Геозавод  је зграду предао држави за 200 милиона динара који му никада нису до краја исплаћени, а са којима је требала да буде реновирана зграда у Ровињској улици.

Овде се пре свега поставља одговорност комплетне службе за заштиту споменика која већ годинама жмури на сва скаредна дешавања која у палати Београдске задруге организује белосветска псеудоуметничка курта и мурта. О томе да су у све ово уплетене разноразне интересне групе најбоље говори чињеница да су у неколико наврата били најављивани радови на спасавању и рестаурацији ове зграде, али се за последње две године није помакао ни камичак.

Иако су о томе били обавештавани и бивши председник Борис Тадић и градоначелник Београда Драган Ђилас нико није имао петљу да зачепрка по свим мућкама и свињаријама која се у згради Геозавода нон стоп организују. Тако је годинама главна београдска псеудокултурна манифестација била читава серија новогодишњих и осталих журки и баханалија, попут програма `Широм затворених очију`!

Јавна је тајна ко је коме ту "зажмурио" и узео кинту! О томе да су сви ту јако добро уграђени најбоље говори чињеница да је некадашњи најфенси београдски дочек нове године у организацији ЈУЛ-а сада заменио најфенси новогодишњи маскенбал у најлепшој згради Београда али у режији Демократске омладине?  За ово стање кривце би требало тражити и у Заводу за урнисање споменика културе који буквално ништа не ради осим што редовно прима плате. Како раде и како штите споменике културе најбоље се види на овом велелепном здању, али и на осталим споменицима који из дана у дан пропадају. Читава се јавност узнемирила око овог случаја када је омбудсман дошао да види своје нове просторије које су му додељене одлуком владе Србије.`Широм отворених очију`

Али та иста јавност прстом није мрднула док су научни радници, геолози, историчари и други забринути грађани, указивали на проблем, писали званичницима у власти, звали новинаре, износили случај у струковним телима. Али је зато посвуда громогласно годинама рекламиран скарадни програм  под називом `Широм затворених очију`, који је изазвати праву лавину згражања читаве јавности која је у шоку одбијала да овај догађај разматра као иоле нормалну опцију 31. децембра!

Захваљујући режимским и подкупљеним медијима овај скаредни програм напрасно је проглашен најлуђим новогодишњим проводом, а никоме ни најмање није засметало урнисање зграде по којој су дефиловале хиљаде пијаних и издрогираних људи под маскама и огртачима са једног стејџа на други преко замрачених ходника до забачених просторија слушајући наводно најбољу електронску музику коју је у том тренутку ДЏ елита града Београда могла да понуди.

О томе колико је читава ова манифестација бизарна најбоље говори чињеница да су организатори крајње бизарни, а да је међу њима чак и власник продавнице спортске опреме у тржном центру у Сремској улици! Након читаве серије Тв репортажа и новинских чланака почетком 2011. године учинило се да је урнисању зграде напокон дошао крај јер је тада громогласно најављено да је град Београд одлучио да уложи 30 милиона динара у обнову оштећених канцеларија и сала зграде Геозавода у Карађорђевој улици.

Одлука је донета по хитном поступку после писања `Вечерњих новости` о палати некадашње `Београдске задруге` која је претворена у руину крцату смећем. Обнова зграде Београдске задруге требала је да послужи као иницијална капсула за шири пројекат уређења читавог подручја Савамале!

Према тадашњим најавама у реновираној задужбини Луке Ћеловића, укупне површине од око 4.500 квадратних метара, простор је требало да добије и Привредна комора Београда, јер је овај монументални објекат идеалан за пријеме страних делагација и пословне састанке на високом нивоу. Тада је такође најављена и истрага ради откривања ко је незаконито издавао зграду за оргијање и ко ју је систематски урнисао. Испоставило се да је у питању била најобичнија шарена лажа , како би се ућуткала јавност, а све то само зато како би се могло наставити по старом, што се на најгори могући начин потврдило током маја 2012. године!Техно-локање

Наиме, према количини скарадних манифестација које се практично свакодневно отварају и на које се арче незамисливе количине новца уз свесрдну медијску подршку свим могућих медија очито је да новца за културу има више него довољно, са економском кризом или без ње! Последња кап у препуној чаши београдски псеудоуметничких модних свињарија свакако је громогласно рекламирани веома бизарни фестивал свега и свачега који само због свог сваштарства оправдава име Миксер Фестивал!!!
(О том фестивалу  види у ТЕМИ)

О томе које уопште ова бизарна манифестација има везе са културом најбоље говори његов садржај . Као епохално достигнуће организатори су навели како ће на овогодишњем Миксеру музички програм ће бити заступљен на више локација - Mikser Tuborg Stage (Стовариште, Мостарска 5),  Mikser House Stage  (Карађорђева 46), Dis-pač: Три-трећине (двориште у Мостарској), Garage fire! са тврдим гитарским звуком (двориште у Мостарској), Converse Parobrod bina, на којој ће бити заступљени актуелни домаћи извођачи, Red Bull corner за који је екипа из Jungle Tribe-a осмислила жанровски разноврстан програм, а фестивалским садржајима ће се прикључити и програми које организују савамалски клубови!

Према овоме читав део Београда Савамала - са својих 11 хектара површине претворен је у својеврсну дилкарницу јер су се у 40 објеката и на 70 локација на отвореном организовале ДЏ и Техно свирке уз уобичајено локање хектолитара пива и других врста алкохолних пића. Како би се замаскирао прави карактер ове псеудоуметничке свињарије, у сарадњи са Туристичком организацијом  Београда током оба фестивалска викенда  организоване су туре разгледања Савамале и Београда туристичким аутобусима! Наравно све ово не би могло да случајно прође без такозваних изложбених поставки, а све како би се у паузама између сеанси опијања и дрогирања посетиоци могли културно уздизати посетом тзв. изложби у згради Београдске задруге.Брисан простор

О томе колико су ове изложбе заправо ступидне и бизарне најбоље говоре њихови имбецилни називи Брисани простор, Најлепша зграда, The good, the bad and the overhead Ghost project и Young Balkan Designers.. Наравно показало се да је и ова скаредна манифестација заправо ремек недело настало као резултат удруженог злочиначког подухвата извиканог београдском Триа Фантастикус у саставу Душица Дражић, директорка надрифестивала `Миксер`, концептуални уметник и лажни кустос без положеног стручног испита, најпознатија по томе што је у галерију Културног Центра своједобно укиповала најмање две тоне шута срушене куће и то прогласила својим ремек неделом.

Наравно ту је и извесна Маја Лалић, креативна директорка фестивала,  такође крајње бизаран лик вечито неукусно обучена са осмехом попут ајкуле и наравно једини мушки члан ове штеточинске клике, извесни Иван Куцина , доцент архитектонског факултета, иначе дворски архитект при Великој Ложи Цвјетичанин др Татјане  који је заједно са њом упропастио репрезентативну изложбу српског сликарства претворивши Галерију САНУ у претрпани музејски депо! О томе колики је степен умишљености ових бизарних ликова најбоље говоре њихови антологијски бисери поводом `Миксер феста` који заслужују да буду уврштени у антологију небулоза! Тако се Душица Дражић, као лажни кустос изложбе Брисани простор "прославила" изјавом да су позвали уметнике, креативне тимове и студенте архитектуре да уђу у напуштену зграду и реагују на оно што она представља и што се сада ту налази . Нама није циљ да у потпуности трансформишемо овај део града већ да надоградимо места, и да их активирамо.  

Маја Лалић, креативна директорка `Миксер фестивала` "прославила" се на конференцији за новинаре тврдњом како је "Идеја фестивала да искористи сопствени микрофон како би се наше и идеје наших сарадника боље чуле! Директор програма ''Урбане трансформације'' Иван Куцина изјавио је како је тај програм замишљен као један део стратегије трансформације те запуштене четврти града у друштвени дистрикт. Како би се овом удруженом злочиначком подухвату дао међународни значај, Куцина је позвао белосветску курту и мурту како би са њима разговарао о разним примерима таквог модела трансформације у свету, што ће пружити нова сазнања Београђанима! Према Куцини,  Урбане трансформације" представљају једну од кључних програмских целина овогодишњег Миксер фестивала у Савамали. Користећи фестивал као окидач, програм "Урбаних трансформација" покреће дугорочни процес одрживе урбане трансформације Савамале, кроз четири међународна пројекта: Отворени курс - предавања и дискусије; Заједнички пројекти - практичне радионице; Градска окупљалишта - инсталације у јавним просторима, Оживљена свакодневица - перформанси.`Добар, лош и зао графоскоп`

Ипак круна овог удруженог злочиначког подухвата свакако је скаредни програм под називом `Добар, лош и зао графоскоп`, тј  пројекат који слави уметничко изражавање путем медија који је данас, у доба велике дигиталне репродукције, готово заборављен: графоскопа. О томе колика је ово небулоза најбоље говори најава по којој овај тзв. пројекат  испитује могућност ревитализовања овог старог и одбаченог медија и не западајући у носталгију, истражује потенцијал за уметничку интервенцију како би га трансформисао у медиј за креативно приповедање. Све време трајања фестивала, старомодни графоскоп се реактивира као моћно средство за пројектовање посебних аналогних видео окружења на прозоре зграде `Београдске задруге`. Док уметници конструишу апстрактне или реалистичне наративе инспирисане том локацијом, и смештају их у овај величанствени простор, они такође истражују концепт "уради сам" (DIY), као и концепте "интерактивног", "реалног времена" и "опипљивог", а сви они су веома актуелни у дигиталним медијима.

Као главни резултат овог удруженог злочиначког подухвата, сви могући медији дословце су били преплављени најавама и прилозима са скаредних дешавања организованих у оквиру тзв, фестивала, у чему је предњачила режимска станица Б 92, која се иначе већ поодавно претворила у сервис за рекламирање свих скаредних и скандалозних  псеудоуметничких и псеудокултурних манифестација које се одигравају у Београду, при чему се у последњих 10 година на прсте једне руке могу набројати програми у којима се расправљало о стању И проблематици заштите културних добара.

То уосталом уопште ни најмање не чуди јер би у свакој нормалној држави поједини сарадници те ТВ куће поодавно лежали у затвору због незаконитог намештања послића својим кумовима.  У сваком случају, очито је свима најбитније да су се у Београдској задрузи добро дружили, пили, ђускали, дрогирали, а о спасу ове намучене зграде нека брине неко други!- У централној просторији биће смештена велика макета, која ће посетиоцима дочарати како ће изгледати Савски амфитеатар када буде претворен у стамбено-пословну четврт - рекла нам је Соња Хварчевић, пројект инжењер предузећа "Београд на води". - Биће обновљен и стаклени кров, са кога ће грађани, такође, моћи да "баце око" на скицу овог пројекта.

Грађевинци увелико раде и на дотеривању зидова, постављању паркета, као и подног грејања, док су електро и водоинсталације већ завршене.

- У овој фази се реновира још једна просторија, која је пуна орнамената, па конзерватори имају пуне руке посла - каже наша саговорница. - Спољашња фасада, такође ће бити реновирана. Неимари тренутно руше и помоћне објекте у задњем делу дворишта, како би ослободили простор за будући паркинг.Као будући инвеститори пројекта `Београд на води` наводиле су се компаније из Уједињених Арапских Емирата и других арапских земаља, међутим још увек нема никакве званичне потврде или потписаног споразума о инвестицијама у овај пројекат.
Овакве ствари ће снажно пољуљати поверење јавности у овај пројекат, јер пројекат очигледно нема чврсто темеље и не постоји чврст договор и однос са инвеститорима. Остаје нејасно зашто су инвеститори окренули леђа првобитном договору који је јавности презентовао Александар Вучић у фебруару ове године.( У припреми ове теме кориштени текстови из "вечерње НОВОСТИ", "24 сата", "Блиц", "Магазин Таблоид" и "Правда")

« Последња измена: Јун 08, 2017, 15:05:00 Гога » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #2 послато: Јун 25, 2014, 08:51:30 »

Без обзира да ли се ради о људима који живе у Београду или о онима који су само на пропутовању кроз Београд, мислим да нема тог човека који није имао прилику да види ову величанствену грађевину. Зграда се налази у близини аутобуске и железничке станице. Често сам пролазила том улицом, у којој се налази поменута зграда. И неретко, нарочито у вечерњим сатима, када бих морала да прођем поред те зграде, ме хватала нека језа и страх, јер је она тако запуштена, изгледала скоро па сабласно. Нисам уопште знала која је намена ове зграде и да ли она има неке станаре.  Радозналост ми није давала мира, па сам се мало распитивала и пронашла неке текстове у којима је писано о њој. Закључила  сам да је ова зграда типичан пример како су се деценијама поједини властодржци бахато односили према свему што је имало макар неку малу историјску вредност. Нажалост, у Београду и не само у Београду, већ по целој Србији, имамо доста оваквих примера.

И поред свега што је преживела ова зграда, питање је да ли ће она послужити оној намени, за коју се сада сређује или је по ко зна који пут неко видео у њој само начин како да дође до брзе зараде. Видећемо, ко ће бити нови станари и шта ће у згради нестати када и они једног дана буду "бивши".
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
pidikanac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1584Погледај профил
« Одговор #3 послато: Јун 25, 2014, 09:28:03 »

Цитат:

- " Да подсетимо, зграда је задужбина Луке Ћеловића -Требињца и по причању једног колеге пре 7- 8 година су долазили његови наследници из Америке да погледају зграду, како су рекли најлепшу и прву армирану зграду у Београду."

Племенитост једног човека из времена кад  су неке људске вредности представљале високу моралност и љубав према Отаџбини! Тога више немамо и неверујем да ће се Србија било када, оваквим делима похвалити!
У времену владања лопова, превараната и мутних ликова наше стварности, праве људске вредности нестају.

Наследницима не остаје ништа, Србији земљи, још мање. Ипак, из овог кратког прегледа и историјата ове зграде, лако сагледавамо сву нашу неодговорност, наше расипништво и ружан, покварен однос према свему, што би нам требала и морала бити света дужност.
Србија је једноставно једна, -  неморална и неодговорна јазбина подивљаних звери које су у стању и своја младунчад појести...

Ово су грубе речи али заиста не налазим погодније...
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #4 послато: Март 21, 2015, 06:30:31 »

Магла око Београда на води


Макета пројекта `Београд на води` откривена је уз присуство медија и високих државних званичника, у згради Београдске задруге. Иако су сви могли да виде како би Савамала требало да изгледа око 2018. године, бројни послови око пројекта `Београд на води` и даље су непознати и нејасни попут основнх одредница будућег уговора са арапским партнерима, али и вредности капитала који улаже Србија.

За сада је само сигурно да ће без учешћа стручне и остале јавности бити промењен Генерални урбанистички план и друге законске одредбе које потенцијално могу бити штетне.


Презентовањем 3Д макете у згради Београдске задруге грађани од петка, 27. јуна могу да после вишемесечних најава коначно виде нешто више од тв прилога о пројекту Београд на води.


Цитат
"Ова зграда није само макета, погледајте околину то изгледа као музејски експонат. Изглед Карађорђеве улице промењен је овом зградом, а наш план је да променимо овај део града и лице Србије које треба да изгледа лепо и чисто као ова зграда", рекао је Александар Вучић.

Алабар, Вучић и Мали поред макете `Београда на води` | Фото: Оливер Бунић

Овај урбанистички пројекат број један у Србији процењен на три милијарде долара, уз 1,8 милиона квадратних метара пословног и стамбеног простора помиње се од изборне кампање 2012. године. Интензивно је експлоатисан и пред овогодишње изборе, али и даље се о самом пројекту и начину спровођења мало знало.

Упркос обећањима, а према до сада познатом, извесно је да ће већина процеса бити нетранспарентна, било да се ради о правном, финансијском или урбанистичком делу пројекта `Београд на води`.

Подсетимо, 2012. године тадашњи кандидат за градоначелника Београда Александар Вучић изјавио је да ће у случају реализације бити поштована тендерска процедура односно јавно надметање.
Тада је тврдио да би се пројекат реализовао без задуживања, само уз трошкове од 125 милиона евра за комунално уређење, али да би „граду од такси за грађевинско земљиште требало да остане 451 милион евра“.
Вучић је тада тврдио и да постоји велики број инвеститора који су заинтересовани за учешће у пројекту, али да о томе не може детаљније да говори јер ће сви морати да прођу тендерску процедуру.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=oqOWmVU5AsQ" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=oqOWmVU5AsQ</a>

Две године касније, ствари су се промениле. Оптимизам је током предизборне кампање остао присутан. Подсетимо, најављивано је да ће овај пројекат бити замајац српске првреде, запослити 200.000 људи и комплетну грађевинску индустрију чиме би у највећој мери решио проблем незапослености, а Србији донео профит. Ишло се толико у детаље па су изношене тврдње колико ће апартмана бити продато првог дана, одакле ће бити купци, као и где ће се налазити зграда Опере.

Међутим, чињеница је да поменутих бројних инвеститора више нема, планирани трошкови нису познати, а од јавног надметања и учешћа стручне и заинтересоване јавности се одустало.


Цитат
"Читав посао се обавља без јавног конкурса. Сви прописи донесени у последњих неколико месеци служе само да се направи правни оквир који ће инвеститору омогућити да оствари профит. Било је спорадичних контаката између представника власти који стоје иза Београда на води и архитеката, али пројекат ових размера захтева много озбиљнију јавну дискусију на којој ће моћи да се чују аргументи стручне јавности и грађана" изјавио је на трибини поводом Београда на води Иван Рашковић из Друштва архитеката Београда.


У априлу је због Београда на води укинута Студија високих објеката.

Недавним иницирањем промене Генералног урбанистичког плана (ГУП) Београда од стране скупштине Града предвиђено је неколико измена које се директно тичу Савамале, где је планиран Београд на води.
Променом је предвиђено да се избришу ставови који се односе на обавезу међународног конкурса за уређење Савског амфитетара, као и јединственом приступу уређења обе обале Саве.

  
Цитат
"Брисати ставове 1., 4., 5. и поднаслов `Карађорђева` који гласе: "Територија Савског амфитеатра и дела новобеоградског центра са друге стране реке се у почетној фази јединствено решавају, као будући градски центар највишег ранга, путем међународног конкурса, како би се успоставила логична визуелна и контекстуална веза између потеза јавних простора београдске и новобеоградске стране, без обзира на различите могућности и касније независне фазе реализације и посебне конкурсе у два дела будућег центра"
    Предлог измене ГУПУ Транспарентности Србија сматрају да ово решење није добро пошто се кроз међународни конкурс очигледно може доћи до квалитетнијих решења, него у случају да се такав конкурс не организује.


Цитат
  "Потреба Републике, Града и градских општина је да сваки део града буде што лепше и функционалније уређен. Укидање већ постојеће обавезе организовања конкурса ни на који начин не може допринети остваривању циља. Напротив, оно доносиоце одлуке трајно лишава могућности да између више понуђених решења одаберу оно које ће на најбољи начин задовољити потребе Републике, Града и градских општина"., наводи се у примедбама ове организације на измене ГУП-а.

Избегавање конкурса потврђено је додавањем члана у поглављу "12.2.3 Подручја за обавезну примену посебних инструмената разраде и спровођења Генералног плана", који гласи:
"Уколико Влада Републике Србије утврди неку од напред наведених локација као локацију од значаја за Републику Србију, за такву локацију није обавезна израда конкурса".

О овим предлозима Скупштина Београда ће одлучивати 22. јула, али извесно је да ће до измена ГУП-а доћи с обзиром на однос снага у Скупштини града, чиме би на снази добио и Споразум о сарадњи између Владе Републике Србије и Владе Уједињених Арапских Емирата потписан 17. фебруара 2013. године и ратификован у Народној скупштини 15. марта 2013. године.
Потписивањем међудржавног споразума омогућава се непримењивање Закона о Јавно приватним партнерствима (члан 3 став 2) у коме се наводи да се "Закон не примењује ако би се то партнерство заснивало на међународним уговорима које је Република Србија закључила са једном или више држава ради заједничког спровођења или коришћења пројеката;"

На тај начин се још једном прескаче одредница да се избор партнера врши као код јавних набавки – конкурсом и избором најбоље понуде.
Осим избора партнера, међудржавни споразум омогућава избегавање бројних обавеза прописаних Законом о ЈПП као што су:

  
Цитат
"Израда пословног плана који укључује услове ЈПП, процену трошкова и анализу добијене вредности у односу на уложена средства, спецификације о финансијској прихватљивости ЈПП за јавно тело, спецификације у погледу финансирања пројекта и расположивост средстава, планирану расподелу ризика, затим анализу економске ефикасности предложеног пројекта, врсте и износе средстава обезбеђења које треба да обезбеде партнери у пројекту, те механизме надзора над реализацијом уговора и спровођењем обавеза, што подразумева и редовно, шестомесечно извештавање", наводи се у анализи Транспарентности Србија.Влада, која је носилац пројекта је дан пред промоцију донела закључак о оснивању предузећа `Београд на води д.о.о.` које ће бити носилац овог посла.
Ипак и овде постоји још једна непознаница, јер би према информацијама из кабинета премијера, за вођење посла требало да буде задужена заједничка фирма Igl hils (Eagle hills).Цитат
  "Седиште фирме `Eagle hills` ће бити у Абу Дабију и Београду. То ће бити заједничка фирма Владе Србије и Владе Емирата. У Београду фирма још није регистрована, а то би требало да се обави до краја јуна."

Ова у Београду још нерегистрована фирма је судећи према регистру Привредне комере Абу Дабија основана средином маја у Уједињеним Арапским Емиратима. Према доступним подацима `Eagle hills international properties` основана је 14. маја 2014. године са почетним капиталом од 150 хиљада емиратских дирама, односно 30.000 евра и нема запослене.

(Пеђа Поповић)
Макета пројекта - Фото:Оливер Бунић

« Последња измена: Јун 08, 2017, 15:20:34 Гога » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #5 послато: Март 21, 2015, 06:57:30 »

Градски архитекта одузео снимке седнице о `Београду на води`


Главни урбаниста Београда Милутин Фолић одузео је диктафон и аудио снимке седнице Комисије која је имала за задатак да изради одговоре на примедбе упућене на Нацрт Просторног плана подручја посебне намене за пројекат `Београд на води`. У документу добијеном на основу Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја наводи се да је Фолић на седници Комисије одржаној у новембру прошле године, а која је била затворена за јавност, најпре одбио да попуни евиденциони лист присутних, а након тога затражио да се обрише аудио снимак седнице, захтевајући да му секретар Комисије преда диктафон.

Главни урбаниста Београда Милутин Фолић

Комисија коју је у септембру прошле године основала недавно угашена Републичка агенција за планирање и изградњу била је задужена да сачини извештај о свим поднетим примедбама на нацрт Просторног плана подручја посебне намене. Примедбе су, између осталих, послали и Удружење архитеката Србије, Друштво архитеката Београда, као и Српска академија наука и уметности. Примедбе је комисија разматрала на једној отвореној и седам затворених седница. Извештај ове Комисије требало је да буде објављен на сајту Републичке агенције за просторно планирање, међутим Истиномер га је добио тек након што је званично затражио од Министарства грађевине, које је преузело архиву угашене агенције.


Зашто је градски архитекта, односно главни урбаниста, инсистирао да се обришу снимци и да му се преда диктафон покушали смо да сазнамо од самог Фолића, али он није желео да разговора, већ нас је упутио на градску Службу за информисање. Иако смо послали питања, одговоре нисмо добили, а из кабинета градоначелника сазнајемо да се "не сме излазити у јавност са информацијама у вези са пројектом `Београд на води` све док се не отвори први објекат".


(Не)транспарентност процеса

Добрица Веселиновић из пројекта "Не да(ви)мо Београд" за `Истиномер` каже да постоје бројне недоумице које су последица потпуног одсуства транспарентности када су у питању активности власти у вези са `Београдом на води`.


Цитат
"Све почиње од уговора о инвестирању, а онда се даље наставља са непостојањем економске рачунице о исплативости пројекта, скривеним трошковима јавних предузећа око припреме терена, непостојањем процене вредности земљишта које град уступа, нејасних власничких односи у фирми ‘Београд на води’ и тако даље. У досадашњим потезима власти, поред бројних повреда процедура и закона на сваком кораку који је направљен, највеће последице ће оставити урбанистички и плански хаос који ће нам остати у наслеђе без обзира да ли је пројекат изведен", истиче Веселиновић.


Недавно је и организација `Транспарентност Србија` указала на нетранспарентност процедуре при изради просторног плана за пројекат `Београд на води`.Цитат
"Урбанистички завод Београда нашао се у ћорсокаку, стешњен између медијског промовисања пројекта `Београд на води` од стране државних органа и поштовања прописа. Након што је директор Завода јавно говорио да је приликом израде "детаљног плана регулације" за подручје Савског амфитеатра, полазна основа био план за изградњу `Београда на води`, који је израдио потенцијални инвеститор овог пројекта, Транспарентност Србија је тражила документе са циљем да се ти наводи, који указују на кршење процедуре планирања, разјасне. Урбанистички завод у званичном одговору тврди да не поседује информације о преговорима са потенцијалним инвеститором, па чак ни план за изградњу ‘Београда на води’ који је израдила фирма `Eagle Hills`. То значи да директор Завода није говорио истину у интервјуу, што је мало вероватно, с обзиром на очите сличности просторног плана са раније представљеним намерама потенцијалног инвеститора, или да се крију документи који би могли да представљају доказ о кршењу процедуре приликом израде просторног плана", наводи се у саопштењу `Транспарентности Србија`.


(Весна Радојевић, Истиномер)
« Последња измена: Јун 08, 2017, 15:51:14 Гога » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #6 послато: Март 21, 2015, 07:10:09 »

Градња `Београда на води` почиње најкасније 1. марта 2015.


"Већ крајем фебруара, најкасније 1. марта 2015. крећемо у изградњу прве "А фазе" целог пројекта "Београд на води". То ће бити четири велика објекта, плус највећи шопинг мол на целом Балкану, плус београдска кула - највећи, најлепши и најважнији објекат који ће представљати нови "ленд марк" Београда."

Премијер Србије о "Београду на води". (Студио Б, 27. 6. 2014. године)
КОМЕНТАР ИСТИНОМЕРА
Премијер Србије и инвеститор из Уједињених Арапских Емирата Мухамед ел Абар у реновираној згради Геозавода свечано су 27. јуна прошле године представили Мастер план `Београда на води`. Вучић је том приликом изјавио да ће "најкасније 1. марта 2015." почети изградња прве "А фазе" целог пројекта.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=fWFgLarRqX0" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=fWFgLarRqX0</a>

У октобру, премијер је померио датум почетка градње.


Цитат
" `Београд на води` почеће да се гради у априлу, најкасније мају следеће године."
    Тањуг, 13. 10. 2014. године


У марту, премијер каже да ће изградња `Београда на води` почети "на лето".


Цитат
"Ми нисмо ни уговор потписали да неће да касни. На лето ће почети радови, а овде (на Прокопу) ће бити готови до Светог Саве. Видим, сви су се много много шалили на рачун Београда на води. Сад су схватили да смо ми мало озбиљнији, па им више не смета то што тога неће да буде, него сад хоће да виде како ће да буде. Не брините, биће све како смо говорили, поручује Вучић."
    Н1, 6. 3. 2015. године
Неиспуњено обећање премијера Србије.

(Истиномер)
***
Кула Београд почиње да се гради до краја 2014.
04. 03. 2015. / Синиша Мали
"Радови на изградњи Куле Београд на Савамали почеће до краја (2014) године."
Тадашњи председник Привременог органа града Београда о пројекту `Београд на води`. (Тањуг, 10. 3. 2014. године)

КОМЕНТАР ИСТИНОМЕРА


Пред градске изборе прошле године, тадашњи председник Привременог органа града Београда најавио је да ће радови на изградњи Куле Београд у оквиру пројекта `Београд на води` почети до краја 2014.

Цитат
"Приликом обиласка Савамале, односно Баре венеције, Мали је рекао да су бродови који се ту налазе "ругло града" и да се поставља питање зашто би било ко био против тога да се овај део рашчисти и да се уради пројекат `Београд на води`, па да овај део града "засија пуним сјајем"."
    Танјуг, 10. 3. 2014. годинеГодину дана касније, Кула Београд није почела да се гради, а градоначелник Београда Синиша Мали истиче да очекује да ће прва зграда у оквиру пројекта “Београд на води” почети да се гради "током лета".

Цитат
"Очекујем да ћемо током лета кренути са првим ашовом ако тако могу да се изразим, да кренемо да градимо прву зграду – изјавио је Мали на маргинама Копаоник бизнис форума 2015. Тренутно се ради на рашчишћавању терена, како би почела да се гради прва зграда у оквиру пројекта `Београда на води`, рекао је Мали и најавио за неколико дана доношење закона о експропријацији, који ће бити финални корак ка решавању имовинско – правних послова."
    Танјуг, 3. 3. 2015. године

Неиспуњено обећање градоначелника Београда.


(Истиномер)


« Последња измена: Јун 08, 2017, 16:08:39 Гога » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #7 послато: Март 21, 2015, 07:28:16 »

Да ли је `Београд на води` пројекат од националног значаја?У Скупштину Србије стигао је предлог Владе Србије да се по хитном поступку усвоји предлог лекс специјалиса о утврђивању јавног интереса и посебним поступцима експропријације и издавања грађевинске дозволе за пројекат `Београд на води`. Парламентарци ће о овом предлогу закона расправљати 18. марта, а њиме би требало да се регулише неколико ствари, од експропријације до решавања имовинско-правних односа на подручју које је намењено за градњу. У образложењу предлога закона наводи се да је пројекат `Београд на води` од националног значаја, па би се у складу са тим требало водити и када је реч о јавном интересу с обзиром на то да Закон о експропријацији не предвиђа могућност да се утврди јавни интерес за експропријацију за потребе изградње туристичких, угоститељских, пословних и стамбених објеката.Председница Друштва архитеката Београда Весна Цагић Милошевић за Истиномер каже да је овакав модел прибављања земљишта само показатељ "колико је процедурално лош цео систем у вези са овим пројектом".

Цитат
"У целом Просторном плану подручја посебне намене за ‘Београд на води’ садржаја јавних намена има свега један проценат, не рачунајући саобраћајнице. Закон о експропријацији јасно каже шта је јавни интерес, а то овде уопште није случај", истиче Весна Цагић Милошевић.

А Закон о експропријацији између осталог налаже да "Влада може утврдити јавни интерес за експропријацију ако је експропријација непокретности неопходна за изградњу објеката у области: образовања, здравства, социјалне заштите, културе, водопривреде, спорта, саобраћајне, енергетске и комуналне инфраструктуре, објеката за потребе државних органа и органа територијалне аутономије и локалне самоуправе, објеката за потребе одбране земље, као и за изградњу станова којима се решавају стамбене потребе социјално угрожених лица".


Због ове одредбе, у образложењу поднетог предлога наводи се да је утврђивање јавног интереса за изградњу комплекса `Београд на води` једино правно могуће доношењем управо овог лекс специјалиса.

Ксенија Радовановић из Иницијативе `Не да(ви)мо Београд` за Истиномер каже да је овим предложеним лекс специјалисом држава  заобишла и Устав, али и важећи Закон о експропријацији чије се јасне дефиниције јавног интереса не поклапају са "интересом" пројекта `Београд на води`.


Цитат
"Лекс специјалис се оправдава Закључком Владе којим се `Београд на води` утврђује за пројекат од посебног интереса за нашу земљу, а чији текст никада није постао доступан јавности. Друго оправдање нуди се у виду Просторног плана за `Београд на води` који је, у своје време, израђен противно важећем Закону о планирању и изградњи. Оно што недостаје, а морало је да се појави у сваком од наведених докумената, јесте студија, образложење и рачуница која показује и доказује тај посебан интерес, односно финансијску и друштвену оправданост оваквог захвата", каже Радовановићева.


На предложени закон реаговала је и `Транспарентност Србија`.


Цитат
    “Шта нам, другим речима, поручује Влада овим предлогом закона? Да ће Закон о експропријацији и тамо успостављена правила о томе из којег се разлога она спроводи бити "мртво слово на папиру" кад год Влада утврди да је нешто пројекат од националног значаја. Исправније би било изменити Закон о експропријацији увођењем нових разлога који би могли да се примене за будућност једнако у свим сличним ситуацијама, а не од случаја до случаја. На пример, ако Влада сматра да пројекти у којима држава даје грађевинско земљиште а приватни инвеститор новац за изградњу објеката, и све то ради даље продаје на тржишту (о томе је заправо реч код `Београда на води`), представљају "јавни интерес" онда то треба и да напише, образложи и покуша да одбрани пред посланицима", наводи `Транспарентност Србија` у свом саопштењу.
Нелогичности лекс специјалиса

Из Иницијативе `Не да(ви)мо Београд` упућују и на друге нелогичности предложеног закона. Они истичу да није јасно, на пример, како се планира финансирање читавог пројекта.

Цитат
"Закон предвиђа да рачун за наканаду за уређење грађевинског земљишта, раније навођен као највећи извор прихода града од овог пројекта, буде измирен "по завршетку изградње свих објеката у обухвату планског документа" где нема никаквих гаранција да ће се то заправо и десити. Уз предлог закона стигао је и предлог да се он донесе по хитном поступку како не би дошло до прекорачења рока за завршетак пројекта. Додатно је чудно што тај рок нигде није дефинисан, тачније како је премијер пре неколико дана изјавио – уговор не постоји", истиче Ксенија Радовановић.

(Весна Радојевић, Истиномер)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #8 послато: Март 21, 2015, 09:05:01 »

Београд на води се скида са дневног реда седнице Скупштине 18. марта


Предлог закона о утврђивању јавног интереса и посебним поступцима експропријације и издавања грађевинске дозволе ради реализације пројекта изградње `Београд на води` биће аутоматски скинут са дневног реда седнице која је заказана за 18. март, будући да је Влада Србије скинула ознаку хитности са њега, навела је председница Скупштине Маја Гојковић.

Гојковић је у обавештењу које је  упутила посланицима објаснила да тиме више нису испуњени пословнички услови да се Скупштина Србије изјашњава о увршћивању у дневни ред тог законског предлога пошто не испуњава пословнички услов који каже да предлог закона који се не разматра по хитном поступку може да буде уврштен у дневни ред у року не краћем од 15 дана од дана његовог подношења.

Влада Србије је јуче повукла предлог да се по хитном поступку разматра Предлог закона о утврђивању јавног интереса и посебним поступцима експропријације и издавања градјевинске дозволе ради реализације пројекта изградње `Београд на води`.

Она је тај законски предлог у скупштинску процедуру послала 6. марта.


Посланци су о том предлогу требало да дебатују на седници, коју је Гојковић заказала за среду, 18. марта, и то као прву тачку дневног реда.


Овим законом уређује се утврђивање јавног интереса за експропријацију непокретности ради реализације пројекта изградње `Београд на води` као пројекта од посебног значаја за Републику Србију и Град Београд, речено је у Предлогу закона.


Њиме се одређује корисник експропријације, уређује поступак и други односи који настану у реализацији Пројекта, поступак и начин издавања грађевинске дозволе и других аката потребних у поступку изградње објеката...


Такође, утврђује се јавни интерес за експропријацију непокретности у циљу привођења земљишта намени ради изградње пословно-стамбеног комплекса `Београд на води` са пратећом инфраструктуром, а у складу са Просторним планом подручја посебне намене уређења дела приобаља града Београда.
 


По том законском предлогу Република Србија и Град Београд имају сва права, обавезе и одговорности корисника експропријације предвиђене законом којим се уређује експропријација као и овим законом.


(Танјуг, Блиц)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #9 послато: Март 21, 2015, 09:09:43 »

Лекс специјалис о `Београду на води` образложиће Вучић


Лекс специјалис о `Београду на води` биће разматран у Скупштини Србије по редовној процедури, а образлагаће га премијер Александар Вучић.


Он је на отвореној седници Владе Србије рекао да се ништа не крије када је реч о том пројекту, односно закону.


''Избегли смо хитни поступак јер ми ништа не кријемо. Ми желимо добро овој земљи, желимо унапређење и раст грађевинске индустрије'', рекао је Вучић.


Вучић је поручио да ће он заступати Владу Србије у парламенту истакавши да се никада није плашио истине нити размене аргумената.


''Мислим да је то један од најважнијих пројеката за будућност Србије, не само за Београд, за померање са мртве тачке наше грађевинске индустрије и комплетног индустријског сектора'', истакао је Вучић.


Он је поручио да ће због тога закон бранити свим срцем, свом снагом и вољом.
Премијер је позвао министре да буду у приправности јер ће пре следећег четвртка бити одржане још најмање две седнице владе.

(Танјуг, Блиц)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #10 послато: Март 21, 2015, 09:14:33 »

Мали: Уговор за `Београд на води` биће транспарентан и потписан за неколико недеља

Градоначелник Синиша Мали изјавио је данас да ће уговор за пројекат `Београд на води` вредан 3,5 милијарди евра, бити потписан у неколико наредних недеља а детаљи уговора биће транспарентни.

Градоначелник је објаснио да је у питању пројекат који ће покренути домаћу привреду и уредити око 100 хектара земље у центру Београда.


"То је комерцијални уговор и наша држава не даје никакве гаранције и не сноси ризик да ли ће станови бити продати или не. Имате предпродају, на основу тога осетите тржиште", рекао је Мали.


Мали је нагласио да ће главни пројекат за куле бити завршен у року од четири до пет месеци и указао да је задовољан чињеницом да ће највеће светске компаније бити део овог пројекта.


Он је рекао да се у протеклих неколико месеци радило на рашчишћавању терена, да је померено 40 бродова, баржи и сплавова јер је намера да се тај део града потпуно очисти од барака, уџерица и нелегалних објеката.


Мали је пре два дана у Кану најавио да ће у оквиру пројекта `Београд на води,`на лето почети изградња две резиденцијалне куле од 20 спратове, површине 68.000 метара квадратних, а да ће уговор са фирмом Игл Хилс из Абу Дабија бити потписан у року од неколико наредних недеља.


"Прошле године смо представили мастер план, дакле почетак и идеју изградње `Београда на води`, ове године смо ишли велики корак даље и презентовали завршни дизајн две стамбене куле које ће почети да се граде током лета ове године", казао је Мали.


Он је додао да је то први објекат, а одмах након тога следи изградња куле, тржног центра и једне пословне зграде и једног хотела, што је прва фаза пројекта.

(Блиц, Танјуг)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #11 послато: Март 21, 2015, 09:26:12 »

Синиша Мали: Од 16. марта почиње продаја станова у `Београду на води`


Градоначелник Београда Синиша Мали најавио је данас да ће од понедељка, 16. марта, почети продаја станова у првим стамбеним кулама пројекта `Београд на води`, саопштила је Градска управа.

 


"Већ од понедељка сви заинтересовани грађани моћи ће да се о продаји тих станова информишу преко сајта предузећа ‘Београд на води’, а све детаље објавићемо у дневној штампи“, рекао је Мали који је у Кану на Међународном сајму некретнина присуствовао представљању пројекта `Београд на води`.

Мали је казао да ће ускоро бити објављен и дизајн хотела са пет звездица који ће се налазити поред стамбених кула и који ће, како је истакао, "свакако допринети лепоти овог дела града".Извршни директор компаније `Игл хилс`, која је инвеститор пројекта `Београд на води`, Мохамед Алабар, рекао је да ће изградња стамбених кула почети на лето и да се раде дизајнерска решења за друге зграде и тржни центар.

"Ако су грађани видели пројекат ‘Београд на води’ приметили су и да смо водили рачуна о резиденцијалним и комерцијалним елементима, о култури и о томе да грађанима буде удобно. Београд је један од најлепших градова за живот и рад и постаје регионални центар брже него што смо мислили", истакао је Алабар на Сајму некретнина у Кану.


Како је саопштено, архитекта Џорџ Ефстатиоу, главни дизајнер куле Београд, као и Бурџ Калифе, једне од највећих зграда на свету и централног дела Дубаија, казао је да је "целокупан тим архитеката узбуђен што сада раде на развоју Београда".

"Никада нисмо били у Београду, али сваки пут када нешто дизајнирамо, бавимо се генералном сликом изгледа града, а у следећој фази размишљамо о повезивању са културном заоставштином. Наше зграде широм света постају симболи тих градова у којима су рађене, тако је било и у случају Чикага и Дубаија", рекао је Ефстатиоу.

Он је додао да је поносан што у свом тиму има вишеструко награђивану Београђанку, која се бави унутрашњим дизајном.

(Бета)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #12 послато: Март 21, 2015, 09:41:32 »

Почела пријава за станове у `Београду на води`


Пријава за куповину станова у оквиру пројекта `Београд на води` почела је, а заинтересовани купци то могу учинити на сајту belgradewaterfront.com.

Заинтересовани се могу пријавити и на телефон 011 7 888 888 или бесплатним позивом на 0800 300 888.

Позивањем инфо центра није могуће сазнати цену квадрата станова који се нуде, али се очекује да она буде нешто виша од уобичајених у Београду.

Није позната ни квадратура, односно величина станова који ће бити у продаји, али се претпоставља да ће се градити од једнособних до четворособних.

На сајту предузећа `Београд на води` објављен је упитник са најосновнијим подацима које заинтересовани грађани могу да попуне. Упитник се може попунити и на сајту компаније `Игл хилс`из Абу Дабија (eaglehills.com).

Упитник садржи и питања о структури стана за који је купац заинтересован, броју спаваћих соба, где се може изабрати од једне до четири собе, начин на који жели да буде контактиран, као и питање о националности и земљи пребивалишта заинтересованог купца.


Цитат
"Модерни једнособни, двособни, трособни и четворособни станови имају простране терасе, баште и спектакуларан поглед на Београд и реке. Погодности од којих застаје дах — паркови и баште, игралиште за децу, базени и просторије за рекреацију и одмор", поручује се потенцијалним купцима станова.


Како се истиче," `BW Residences` је савршен избор, како за породице тако и за пословне људе који желе да им живот у новом дому пружи незаборавне тренутке".

На сајту belgradewaterfront.com наведено је да се у непосредној близини налазе хотел са пет звездица (два минута хода), Кула `Београд` (пет минута хода), `Belgrade Mall` (осам минута хода), Београдски парк (10 минута хода) и Савска променада (један минут хода).

Градоначелник Београда Синиша Мали рекао је да данас ће на основу пријава инвеститора стамбених кула у оквиру `Београда на води` имати податке колико људи је заинтересовано и за које станове.

Мали је рекао да би на основу тога требало да буде одређена и цена станова. Он је раније тврдио да држава не даје никакве гаранције и не сноси ризик да ли ће станови бити продати или не.

"Овде се још не ради о продаји, већ о регистрацији, претпродаји, нема размене новца. Инвеститор жели да види како људи реагују на ове две куле", рекао је Мали новинарима након обиласка установе за повремени и привремени боравак особа са сметњама у развоју `Предах плус`.

Градоначелник је изјавио да очекује да ће се велики број људи пријавити за куповину станова у `Београду на води`.

Он је додао да је рок за изградњу две до две и по године од тренутка када изградња почне.

Раније је било најављено да ће изградња почети на пролеће, али је почетак радова одложен за лето.

Пројекат `Београд на води`предвиђа изградњу 1,8 милиона квадратних метара пословног, стамбеног и комерцијалног простора у три фазе.

(Спутник)Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #13 послато: Март 21, 2015, 09:53:05 »

СИНИША МАЛИ: Јавило се 1.000 људи за станове у `Београду на води`, очигледно им се свиђа локација!
- Њима се очигледно свиђа локација и из прве руке желе информације шта ће се градити и радити и како ће изгледати станови - рекао је градоначелник Београда Синиша Мали

Мали оцењује да је одзив добар и да је то добар показатељ и сигнал да грађани верују у тај пројекат.

За прва 24 сата, јавило се више од 1.000 грађана који су заинтересовани да буду обавештени о даљим корацима и да учествују у куповини станова у првим стамбеноим кулама – рекао је Мали Тањугу.

Подсећајући да ће у две куле бити око 320 станова, градоначелник је истакао да се за само један дан јавило три пута више заинтересованих него што има станова.


Мали није могао да прецизира који је профил заинтересованих купаца, већ је рекао да треба урадити анализу свих који су дали податке. Како је истакао, већина регистрованих је из Србије.

– Њима се очигледно свиђа локација и из прве руке желе информације шта ће се градити и радити и како ће изгледати станови - подвукао је Мали.

Одзив је, како оцењује, добар и представља добар показатељ и сигнал да грађани верују у пројекат и истовремено за надлежне да су на правом путу.

Мали је поновио и да јуче није почела продаја станова, већ регистрација потенцијалних купаца, што је процес на којем инвеститор инсистира у свим земљама у којима гради објекте, јер жели да "осети тржиште".

Потенцијални купци се, објаснио је, кроз регистрацију на сајту или кроз давање података телефоном, региструју да добијају информације о динамици изградње пројекта, као и информације које су везане за станове – њихов изглед, квадратуру, цену…

(Телеграф, Танјуг)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #14 послато: Март 21, 2015, 10:55:04 »

Архитекте: Хитно обуставити пројекат `Београд на води`
Академија архитектуре Србије упозорила је данас Владу Србије и београдске власти да ће бити "најдиректније одговорне за хаос" који би у Београду могао ускоро да настане уколико се настави реализација пројекта `Београд на води`.

То удружење које чини 40 чланова, међу којима је 17 професора Универзитета, ствараоци који су последњих 60 година планирали, пројектовали и градили у Београду, градовима Србије и широм света, позвало је Владу и градске власти да "хитно" обуставе тај пројекат.

‘Београд на води` "је потпуни промашај и никаква накнадна упумпавања наводних корекција не могу му помоћи да заживи начином који одговара техничким захтевима и потенцијалу простора у који би неко да га усели", навели су у саопштењу упућеном премијеру и министрима, посланицима и градоначелнику Београда и одборницима Скупштине Града и грађанима Београда и Србије.

Одружење је подсетило да Србија има 4.500 архитеката и урбаниста, од тога 2.500 само у главном граду, и додало да је "понижавајућа чињеница да је једна макета којој се не зна ни аутор ни порекло, постала главна матрица даље разраде просторног плана, за највреднији део града, уместо урбанистичког плана".

"Сам пројекат и начин његовог спровођења обилују низом законских прекршаја, а све у интересу једне наводно исплативе економске замисли, у садејству с приватним инвеститором – почев од злоупотребе законских одредби о опцијама када се и за шта израђује Просторни план подруцја посебне намене (ППППН), у које се централни простор престонице Србије никако не да подвести", указали су чланови Академије (ААС).


У свим корацима током 2014. изиграни су, сукцесивно, "сви аспекти демократије" у вези с "циљем који је један човек промовисао", наводи се и додаје да су "извршне власти Републике и Града принудиле све, и стручњаке-намештенике и београдске одборнике, на страховито опасне измене одредаба Генералног урбанистичког плана".

"Ружичасти ППППН који је донет, заправо легализује највећу дивљу градњу на свету. План је био предмет фингираног, фарсичног јавног увида. Анализа плана и огроман број пристиглих озбиљних примедби указали су да је његова реализација на овом простору сасвим неодржива, по сваком аспекту", упозорила је ААС.

ААС је указала и на нејасноћу "ко је, како и зашто препустио иностраним партнерима да доносе одлуке које се у Србији само послушнички разрађују".

Прекршен је Члан 89. Устава Србије, који говори о културном наслеђу и општем интересу народа и државе – наводе чланови удружења, "као и низ закона Србије, низ међународних повеља, конвенција, резолуција, правила и смерница… Савета Европе о праву на град, које је Србија потписала и ратификовала".


Стручњаци некад веома поштованог Урбанистичког завода Београда приморани су да по једној макети, за два месеца, ураде "накарадан, исфабрикован, професионално апсолутно неприхватљив и непоправљив" план и тиме прекрше све етичке норме и професионалне стандарде.

То је "план у којем нема ни једног креативно заснованог урбаног простора, нити једне урбане угодности која би му привукла масе пешака, грађана, а којима би овај део града морао бити намењен", додаје ААС.

До данас се у тумачењу идеја `Београда на води` није појавио ниједан стручњак врхунског кредибилитета као заступник те идеје, већ све раде анонимне личности, обрађивачи, по налозима политичких структура или из иностранства, тврди ово удружење.

"Хоће ли икада Београду бити потребни склепаним планом предвиђени огромни квадрати и тотално непримерени бројеви спратова на тој локацији? Да ли се зна како решити проблем саобраћаја када инжењерска рачуница каже да би само Савска улица требало да се прошири на по шест трака за сваки смер? Да ли се зна како обезбедити 25 милиона кубика воде дневно, како 100 мегавата нове инсталисане снаге електричне енергије? Како изградити 40.000 паркинг односно гаражних места у екстремно високој подземној води? Да ли се зна како, из саобраћајног гротла, уредно однети три милиона кубних метара ископа?", упитали су чланови ААС.

Ову декларацију Академија је једногласно усвојила на својој јуче одржаној седници, а саопштење је у целости на њеном сајту http://aas.org.rs/.

ААС је репрезентативно удружење архитектонске струке, независна научно-уметничка асоцијација стваралаца, добитника највиших признања у области архитектуре, урбанизма, историје и теорије архитектуре.

Председник ААС је Михајло Митровић, извршни секретар Милош Раонић, а чланови Управног одбора Слободан Машић, Љубинко Пусић, Анка Стојаковић и Бранислав Јовин.

 
(Бета, Србијаданас)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #15 послато: Март 21, 2015, 11:54:39 »

Архитекте: После Лекс специјалиса сарадња је немогућаПредставник Академије архитектуре Србије (ААС) Бранко Бојовић изјавио је да, после најављеног "лекс специјалиса" ради потреба пројекта `Београд на води`, сарадња са властима "није могућа", упозоравајући да се "не може правити 'лекс специјалис' за једног одређеног инвеститора".


"То је преседан у европској урбанистичкој пракси уопште", рекао је за агенцију Бета Бојовић, који је данас присуствовао састанку те асоцијације са градоначелником Београда Синишом Малим поводом пројекта `Београд на води`.

Влада Србије је поднела парламенту на разматрање по хитном поступку "лекс специјалиса" за реализицију пројекта `Београд на води`.Реагујући на саопштење градске управе после данашњег састанка представника ААС са градоначелником, Бојовић је за Бету рекао да је "свака реч" из декларације упућене градским властима прошле недеље у којој су позвали на "хитно" обустављање спорног пројекта у својој суштини "тачна".

Бојовић је изнео свој став да су чланови Академије на разговор позвани да би им се "објаснило шта им није јасно" у вези са пројектом "Београд на води".


"Шта мени у више од 50 година праксе може да објасни неко од тих младих људи из градске власти. Они желе да амортизују критику Академије", оценио је.

"На чему да сарађујемо кад је макета готова, држава спрема 'лекс специјалис', све су то крупни прекшаји", казао је тај архитекта.

Оценио је да је данашњи позив градских власти на разговор био "манипулација" и "апсурд", иако је то први пут да је разговор са струковним удружењима уопште прихваћен.

Бојовић је и рекао да су на састанак представници ААС отишли не знајући ни са ким ће га имати, нити шта ће бити тема дневног реда.

"Ја верујем да после 'лекс специјалиса' сарадња са градом није могућа. Бесмислено је да се донесе тај закон, а да онда градонацелник зове професионалце да им обасни о чему се ради. Ми имамо деценије искуства, да нам нешто није било јасно, не бисмо писали декларацију, али нама је све јасно, и свака реч у нашој декларацији је у суштини тачна", казао је тај архитекта.

"Београд је постао лидер међу градовима Европе и једини град европске цивилизације чији најинтересантнији део центра није у надлежности града", казао је он и додао да је то "парадокс који није одржив".

Градоначелник Београда Синиша Мали разговарао је данас у Скупштини града о пројекту `Београд на води` с представницима Академије архитектуре Србије која је прошле недеље позвала на хитно обустављање тог пројекта.

После тог састанка, градска управа је у саопштењу навела да су се две стране сложиле "да је важно водити дијалог о овако важном пројекту".

"Отворени смо за сва мишљења и идеје стручњака који желе најбоље за наш град, и планирамо да укључимо све архитекте који могу да допринесу овом пројекту који је значајан и за целу Србију", рекао је градоначелник.

Синиша Мали је додао да се у јавности "појавило много неистина и дезинформација", и да је важно да грађани знају да је "све што се ради транспарентно и подложно критикама".

Академија архитектуре Србије упозорила је 5. априла Владу Србије и београдске власти да ће бити "најдиректније одговорне за хаос" који би у Београду могао ускоро да настане уколико се настави реализација пројекта `Београд на води`.

То удружење које чини 40 чланова, међу којима је 17 професора Универзитета, ствараоци који су последњих 60 година планирали, пројектовали и градили у Београду, градовима Србије и широм света, позвало је Владу и градске власти да "хитно" обуставе тај пројекат.

"'Београд на води` је потпуни промашај и никаква накнадна упумпавања наводних корекција не могу му помоћи да заживи начином који одговара техничким захтевима и потенцијалу простора у који би неко да га усели", навели су у саопштењу упућеном премијеру и министрима, посланицима и градоначелнику Београда и одборницима Скупштине Града и грађанима Београда и Србије.

"Примедбе академије су на месту и умесне, јер се град не мозе градити преседанима нити по систему мењања закона према инвеститорима. То се у нормалном свету у европској урбаној цивилизацији не ради", рекао је Бојовић за Бету, најављујући нову деларацију ААС поводом даље развоја пројекта `Београда на води`.

(Нови Магазин)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #16 послато: Март 21, 2015, 12:01:17 »

Обуставити пројекат `Београд на води`


Члан Академије архитектуре Србије Драгољуб Бакић изјавио је данас да би требало да се обустави пројекат Београд на води и на обали Саве направи парк са огромним шеталиштем, где би уживали сви Београђани и њихови гости.

Активисти покрета Не да(ви)мо Београд (Фото: nedavimobeograd.wordpress.com)

Бакић је на конференцији за новинаре испред Скупштине Београда оценио да би пројекат Београд на води требало да се обустави и тако спречи штета која би могла да настане његовом реализацијом.

"Вратите тај простор у јурисдикцију генералном плану, где се наводи да јавни простор, јавни објекти, јавно добро представљају опште добро, највредније парче Београда", поручио је Бакић надлежнима у главном граду. "Када Србија буде могла, требало би на том простору да направи оно што Београду треба, а Београд на води му не треба", рекао је Бакић.

Он је навео да је инвеститор предвидео да на простору од 100 хектара буде 160 објеката, од чега више од 30 кула виших од 100 метара и једна од 220 метара. Бакић је оценио да такву инвестицију тај простор "не може да конзумира", додавши да пројекат није могуће реализовати до 2019. године, како је најављено.

Бакић је изјавио да се у образложењу `лекс специјалиса` за `Београд на води` наводи да опремање земљишта за тај пројекат кошта 33 милијарде динара, односно 300 милиона евра.
"Ако озбиљно хоће да опреми то земљиште, Београд ће морати да издвоји не мање од девет милијарди евра, а инвеститор планира да уложи у Београд на води три милијарде евра. Инвеститор би требало да сноси трошкове опремања тог земљишта", рекао је Бакић.

Он је навео и да би морао да се изгради метро, како би се решио проблем саобраћаја, као и да је неопходно да се измести теретни саобраћај из тог дела града, изграде мост, обилазнице и нова аутобуска станица.

Представник иницијативе "Не да(ви)мо Београд" Добрица Веселиновић оценио је да градска управа не слуша праве потребе грађана.
"Сви знамо да је до овога дошло пријатељством, нејасно је каквим, између премијера Александра Вучића и некаквог инвеститора", изјавио је Веселиновић.

Представници иницијативе "Не да(ви)мо Београд" промовисали су прво издање гласила иницијативе, које се бави економским, урбанистичким, правним и друштвеним аспектом пројекта Београд на води и најавили да ће у наредних недељу дана заинтересовани грађани моћи да добију тај лист на неколико пунктова, као што су културни центри Град и Рекс.

(Правда)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #17 послато: Март 21, 2015, 12:21:21 »

Не свиђа вам се Београд на води? Ухапсићемо вас!Активисте иницијативе "Не да(ви)мо Београд", који се противе пројекту `Београд на води`, привели су припадници Комуналне полиције док су испред Градске управе делили гласило те иницијативе, иако су за то имали званично добијену дозволу. Уз неколико чланова иницијативе, комунална полиција привела је и новинарку агенције Бета која је правила прилог о акцији те иницијативе, као и једног грађанина који није учествовао у дељењу новина.


Комунална инспекција навела је да прекршајне пријаве исписује због "дељења рекламног материјала", иако су чланови иницијативе показали дозволу полиције у којој је наведено и да скуп подразумева и "дељење информативног материјала о развоју града", који је у целости достављен надлежнима који су дозволу издали.

Поред активиста, приведена је и једна особа која се ту затекла. Када је током процедуре у канцеларији дежурног инспектора, његова колегиница одбила је да напише пријаву против те особе јер јој је речено да није учествовала у скупу, инспектор јој је повишеним тоном рекао да изврши његово упутство.

Пошто се она и даље није слагала с њим, инспектор ју је извео из канцеларије, и по повратку псовао. Та службеница више није учествовала у писању прекршајних пријава.

Против новинарке Бете такодје је исписана пријава, иако је надлежнима покушала да покаже новинарску легитимацију и навела да ће доставити потврду редакције да је испред Градске управе службено, да би направила прилог.

- Упркос дозволама које имамо од полиције, комунална инспекција и полиција на неформални начин привела нас је у своје канцеларије, где су, поред чланова иницијативе, привели и градјане и једног од новинара. Нису ни дозволи да кажемо да ти људи немају везе са скупом, рекао је представник "Не да(ви)мо Београд" Радомир Лазовић.

- Под изговором да се ми бавимо оглашавањем покушали су да нас спрече у томе да наставимо дељење ових новина, додао је он.

У новом гласилу "Не да(ви)мо Београд", које је представљено у понедељак, сабране су многобројне контроверзе пројекта `Београд на води`.

- Не разумемо шта је додатно потребно да бисмо обавили овај најмањи могући скуп до сада направљен у овом граду. Очигледно је да је ово гласило проузроковало немир људи који се баве овим пројектом, рекао је Лазовић и додао да градјани имају права да се информишу и дају свој суд о даљем развоју града.

(Телепромтер)


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #18 послато: Март 21, 2015, 16:05:10 »

VUČIĆEVI ARAPI ISKEŠIRALI: Fantomska firma sa 100 dinara gradi `Beograd na vodi`


Ni izgradnja projekta `Beograd na vodi` izgleda da neće proći bez sumnjivih firmi. Naime, Arapi su pre nekoliko meseci registrovali firmu u Srbiji i to, ni manje ni više, sa osnivačkim kapitalom od stotinu dinara!
Opšte je poznato da će firma “Eagle Hills” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata graditi `Beograd na vodi`. Imajući u vidu to da je istoimena firma pre nekoliko meseci regitrovana u Srbiji, postavlja se pitanje da će se ponoviti slučaj sa fantomskom firmom “Esmark Europe BV” koja je trebalo da preuzme Železaru.

Naime, u Registar privrednih društava, koji vodi Agencija za privredne registre, 15. avgusta 2014. godine upisana je firma pod imenom: “Eagle Hills Properties društvo sa ograničenom odgovornošću Beograd“.

Stopostotni vlasnik te firme je firma: “EAGLE HILLS INTERNATIONAL PROPERTIES L.L.C.” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Zakonski zastupnik srpskog preduzeća “Eagle Hills Propertie” je izvesni Mohammd Salman Sajid, državljanin Singapura. Interesantno je napomenuti da APR nije tačno uneo Sajidovo ime. Niko se ne zove “Mohammd“, već “Mohammed” ili “Muhammad“.

Salman Sajid

Na zvaničnom sajtu kompanije “Eagle Hills” iz UAE piše da je Salma Sajid finansijski direktor. Pre nego što je počeo da radi za “Eagle Hills”, Sajid je radio za “Emaar Properties”. Podsetimo da je Vučić kao prvi potpredsednik Vlade u januaru 2014. godine izjavio da je Mohamed al Abar, direktor “Emaar Properties”, spreman da uloži 3,1 milijardi dolara u “Beograd na vodi”. Gde su milijarde?

Kontakt podaci srpske firme “Eagle Hills” su posebno interesantni. Naime, firma je registrovana na adresi Simina broj 18. Nigde nije naveden sprat, broj stana, slovo, itd. Na APR-u čak nisu objavljeni ni broj telefona ni imejl adresa.

Simina 18

Podaci o osnovačkom kapitalu su još interesantniji. Firma koja će u Srbiji realizovati projekat vredan nekoliko milijardi dolara, uložila je svega 100 dinara u svoje srpsko predstavništvo!


Čak je i Aleksandar Vučić džekovski iz siromašnog budžeta Srbije iskeširao milion dinara prilikom osnovanja preduzeća “Beograd na vodi doo”. Zamislite paradoks, arapska firma koja ima veći kapital od ukupnog BDP-a Srbije uložila je svega 100 dinara u svoje preduzeće, a Srbija, koja godinama muku muči sa deficitom, u preduzeće ulaže čak milion dinara!

Ako niste znali, Vlada Srbije je 24. jula 2014. godine osnovala preduzeće “Beograd na vodi doo” i u njega uložila milion dinara. Firma je u stopostotnom vlasništvu Vlade Srbije i registrovana je na adresi Karađorđeva 48 u Beogradu. To je ista kontakt adresa koja se pojavljuje na zvaničnoj stranici “Beograda na vodi” – Belgradewaterfront.com.


Kao što to uvek biva sa projektima naprednjačke Vlade, nešto nema smisle.

Vlada sa milion dinara osniva preduzeće “Beograd na vodi”. Firma “Eagle Hills” iz UAE zvanični je investitor. “Eagle Hills” sa sto dinara osniva istoimeno preduzeće u Srbiji. “Eagle Hills” se svuda reklamira kao investitor, ali zvanični sajt “Beograda na vodi” vas ne usmerava na adresu “Eagle Hills” firme u Srbiji, već na adresu firme “Beograd na vodi doo”.

Međutim, ako želite da konkurišete za posao, na zvaničnom sajtu piše da im pošaljete CV “ukoliko smatrate da ste prava osoba za rad u srpskom Eagle Hills timu”. Ako dobijete posao, za koga ćete onda raditi?


Kada nam neko od nadležnih odgonetne ovu enigmu, neka nam odgovore i na pitanje koja od te dve firme finansira reklame “Beograda na vodi” u podobnim režimskim medijima? Po svemu sudeći, reklame finansira preduzeće u vlasništvu Vlade Srbije.

http://www.teleprompter.rs/vucicevi-arapi-iskesirali-fantomska-firma-sa-100-dinara-gradi-beograd-na-vodi-foto.html

Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #19 послато: Март 26, 2015, 00:10:04 »

Бранко Бојовић: У Србији се уводи ванредно стање због `Београда на води`


"Имамо ситуацију да Урбанистички завод не планира ’Београд на води’, него пише образложење за макету. Нисмо против инвестирања, али не може се правни поредак мењати због једног инвеститора. Ма ко он био и ма које паре имао",  каже у разговору за Истиномер Бранко Бојовић, архитекта урбаниста, члан Академије архитектуре Србије, која је недавно од извршних власти Србије и Београда затражила хитно обустављање пројекта `Београд на води`. Бојовић истиче да "онај ко верује да за три, четири године може да направи два милиона квадрата је апсолутни дилетант и нема везе с послом који треба да ради".


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=KgwykLHWapk" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=KgwykLHWapk</a>


(Истиномер)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
pidikanac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1584Погледај профил
« Одговор #20 послато: Април 07, 2015, 13:14:04 »

Београд на води,

или, Вучић упорно жели да гради сопствени надгробни споменик.

Далеко смо од жеље да надвлада старо, онакво како смо наслеђивали у дугим годинама различитих режима. Београд је савремена светска метропола, увек била и за увек ће и остати.

Нисмо против прогреса, напредовања и стварања нечег ново што је држави и народу заиста неопходно.
Чињеница је ипак видљива, па таква и остала, у тврдоглавом срљању србског Премијера, личног пријатеља Шеика,  Н и Шеика,  З. те читаве свите богатих Емира и малих султанчића, из далеких предела богатих изворишта сирове нафте, који на рачун блиских веза са пропалитетом Динкићем, и „позитивцем „ Вучићем, овог последњег гурају ка остварењу мега пројекта, Београда на води!

Испада мал те не да до овог времена, Београд  и није био на водама Саве и Дунава. Простор који захтева огромне инвестиције кроз опсежну регулацију власништва, екпропријације и надокнаде вредности земљишта које има баснословну вредност. И то све на начин, о, - рук, сад или никад. Код нас одлућује само један човек. Он је апсолутна власт, он доноси одлуке!

Вучић жели место у историји. Тврдоглаво заборавља многе истине које Србију стављају на последње место друштвеног развоја у Европи. Заборавља се немаштина, беспарица, незапосленост, умирање и последњих извора србске привреде, задуженост земље у милијардама евра и празне државне касе.

Губи се из вида каква је слика нашег здравства, болница са неопремљеном савременом техником, са старим војничким креветима и пљуваоницама поред њих. Србија није само Београд. Овај је у последњих пола века, прогутао више новца него цела територија једне земље која је опљачкана и покрадена,  на бескрупулозан начин неморалних и пљачкашких радњи, свих режима до данас, па овом Вучићевом, остаје епитет супер – профитера и бескрајног издајице српског народа, у свим могућим погледима.

А шта је са заштитом од поплава, које гутају  плодна поља, руше и растурају насеља, села, градове. Шта је са посрнулом пољопривредом од које живимо али у њу не улажемо и цестер, да би је обновили. Немамо савремену механизацију, немамо путеве, немамо савремене пруге али сутра, имаћемо Београд на води. Вучићев пројекат, његов надгробни споменик!

Упорност новог србског самозваног Вожда је не само приметна него фрапантно упорна да сваком, коме је познато стање у земљи, та његова упорност мора изазвати сумњу, да је читав тај пројекат и замисао, његово лично „чедо“ – без да се у читаву игру око његових Шеика и Султанчића, мора унети и осећај велике, планиране пљачке у којој су фигуре учесника, већ заузеле своја места.

Сумња да Премијер, преко својим посредника, ( брата и неких блиских махера ),има удела у остварењу овог пројекта, додатно уноси немир у душе људи, који из непосредне близине, ипак будно прате шта се догађа.

Србска Напредна Странка је загризла велики залогај. Не само у делу извршне Власти већ и у малверзацијама које постају транспарентне и нико их више не може тек тако, од народа сакрити.

КО се високо пење, још ниже пада, - стара је народна пословица. Са моје стране, само скромна жеља да се тако нешто, ипак што пре догоди, остали би поштеђени изградље маузолеја једног болесног, нарцисоидног човека, којег бар ја, немогу назвати честитим и поштеним Србином...

Јован М. Пидиканац
Сачувана
Cuburac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1179Погледај профил
« Одговор #21 послато: Април 07, 2015, 21:17:09 »

Sta reci na sve ovo, jedno opste ludilo. Ja mislim da Vucic dobro zna da nema varijante da izgradi ovakvu monstruoznost. Pre ce biti da je to samo bacanje prasine narodu u oci da bi se skretao fokus sa pravih problema propale ekonomije, korupcije koja je nikad veca, nezaposlenosti, nemastine sirokih narodnih masa. To je ona stara turska izreka: "Da se Vlasi ne dosete".
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #22 послато: Април 09, 2015, 04:01:32 »

`Лекс специјалис` је неуставан – осим када га ми доносимоПосланици Скупштине Србије започели су расправу о предлогу закона о утврђивању јавног интереса за експропријацију за пројекат `Београд на води`. Овај закон предложила је Влада Србије, а њиме је предвиђено регулисање експропријације земљишта и издавања грађевинских дозвола за изградњу `Београда на води`. Влада Србије предложила је да се утврди јавни интерес за изградњу стамбених, пословних и комерцијалних објеката на простору Савског амфитеатра. То се могло само овим посебним законом, екс специјалисом, јер Закон о експропријацији предвиђа утврђивање јавног интереса само за објекте јавне својине, попут школа, болница…
Уколико Скупштина усвоји закон, на простору предвиђеном за изградњу пројекта `Београда на води` сви објекти, а то значи и приватна имовина грађана, биће подложни експропријацији. Стручњаци упозоравају – на овај начин се нарушава Уставом загарантовано право својине. Слична ситуација, када се посебним законом утврђивао јавни интерес за експропријацију, била је и 2009. када се расправљало о изградњи гасовода `Јужни ток`. Тада је садашња владајућа партија, Српска напредна странка, потпуно другачије тумачила примедбе које се и данас јављају у вези са лекс специјалисом за `Београд на води`


`Транспарентност Србија` је као једну од примедби за `Београд на води`навела и то да је било исправније мењати општи закон, а не усвајати посебан којим ће се регулисати експропријација. Према транскриптима са седница Скупштине Србије, који су објављени на сајту Отворени парламент, садашњи председник Србије Томислав Николић, 2009. године је о лекс специјалису имао мишљење као данашња опозиција.


Цитат
"Не мислим да бисмо овим законом штитили интересе Русије. Штитили бисмо интересе Србије, али зар је био проблем да се то убаци у закон? Зар сада треба да погазимо законе Републике Србије? Било је врло лако променити одредбе закона. Мењали сте их скоро, па нисте предвидели ову ситуацију, а због овога сте мењали. Толико сте писмени ви у Влади који нам достављате предлоге закона.
(..)Значи, нема тог интереса који Влада може да установи на приватној својини. Не може. Тиме се брани цео развијени свет. Тиме свет брани приватну својину.
(…)Немојте, госпођо Ђукић-Дејановић, прекините ову седницу, уозбиљите ту владу коначно, да пред нас излази са релевантним предлозима закона. Иначе, заиста смо спремни да одмах дамо потписе и да Уставни суд заустави сада процедуру доношења тог закона, зато што је евидентно да не штитите интересе државе Србије.

Отворени парламент, 5. 11. 2009. године


Усвајањем лекс специјалиса за `Београд на води` крши се и Закон о експропријацији, али и Устав, упозоравају правници. Иако је председник Николић тада тврдио слично, након нешто више од пет година, Влада Србије на челу са премијером Александром Вучићем, у Скупштину шаље предлог за који је СНС раније тврдио да је незаконит.

Цитат
    "Хајде, поступите по Закону о експропријацији. Оспорен је пред Уставним судом. Иако Устав у члану 58. каже да право својине може бити одузето или ограничено само у јавном интересу утврђеном на основу закона, ви сте у Закону о експропријацији увели одредбу да и Влада може да утврди јавни интерес.
    Шта сад? Шта год вама буде по вољи утврђујете као јавни интерес? Зашто онда постоји Народна скупштина Републике Србије? Зашто ми овде седимо – да бисмо доносили законе или да бисмо испуњавали хирове, прохтеве, вољу Владе Србије?"

    Отворени парламент, 5. 11. 2009. године


Садашња гувернерка Јоргованка Табаковић, тадашња посланица СНС, у расправи о утврђивању јавног интереса за експропријацију земљишта за потребе `Јужног тока`, приметила је да је Закон о експропријацији неуставан. Ипак, до данас Закон о експропријацији није промењен.Цитат


    "(…) Не, овде нема ни рупе у закону, овде је очигледно да је овај акт који је предложен неуставан, не зато што сте га ви таквим предложили, него зато што сте га припремили у складу са законом који је неуставан. То је Закон о експропријацији, који у једном делу поштује Устав у члану 1, а у члану 2. га не поштује јер ограничава право приватне својине одлуком извршног органа. Има ваше делимичне кривице, али нема апсолутне.
    Та формулација се толико злоупотребљава да се у случају Закона о експропријацији потпуно урушава суштина самог закона, у смислу правне сигурности, својине, приватне, државне и сваке, да се експропријација код приватне врши само законом."
    Отворени парламент, 5. 11. 2009. године

Јоргованка Табаковић тада је поставила питање потребе усвајања лекс специјалиса.

Цитат
"Посао за правнике, који ово не раде случајно – шта вреди лекс специјалис који поништава закон? Сваког заседања доносимо два лекс специјалиса; када се они буду сукобили, који ће важити? Раније донет, старији, писан болдованим словима или објављен у овом или оном гласнику? Нека правна сигурност мора да постоји, и предмет за исмевање посланика, Законодавног одбора дужног да утврди уставност закона, нас који не треба да поцрвенимо за незаконити акт, не сме да на оваквој, једној од најзначајнијих ствари, буде доведен у питање, а то је пројекат МГ-11."
    Отворени парламент, 5. 11. 2009. годинеПосланици Демократске странке тада готово да нису учествовали у расправи, а посланик ДС Влатко Ратковић тада је заступао тезу коју данас ова посланичка група напада.


Цитат
"(…) Закон о експропријацији омогућава да се законом, неки другим законом, изврши експропријација за одређене кориснике, за одређене потребе.
    Такође, члан 2. цитираног закона каже да се јавни интерес за експропријацију непокретности утврђује законом или одлуком Владе у складу са овим законом.
    Из ових разлога сматрам да је Предлог закона о утврђивању јавног интереса за експропријацију непокретности ради изградње магистралног гасовода МГ-11 у складу са уставним и правним системом Републике Србије."

    Отворени парламент, 5. 11. 2009. годинеЗа разлику од напредњака и демократа, посланици СПС-а су и тада и сада у истом положају. Они предлог закона – бране. Посланик СПС-а Ђорђе Милићевић је изјавио:

Цитат
  "Да би се спровела стварна експропријација потребно је да постоји јавни интерес. Уобличавање јавног интереса за експропријацију одређено је потребама планског и привредног развоја. Доношењем овог законског предлога стварају се услови за утврђивање јавног интереса за експропријацију непокретности за изградњу гасовода МГ-11 у корист `Југоросгаса` и спровођење поступка експропријације на траси наведеног гасовода.
    Такође, мора се истаћи значај доношења овог закона, јер он представља правни основ за доношење низа подзаконских аката којима ће се у потпуности регулисати област сигурности изградње и безбедности коришћења гасовода."

    Отворени парламент, 5. 11. 2009. године

(Весна Радојевић, Истиномер)***

Шта рећи, сем да је свака власт сама по себи `ЗАКОН` који је важнији и од Устава!


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #23 послато: Април 21, 2015, 05:46:04 »

Ова слика СВЕ говори!!!


(Душан Петричић)


« Последња измена: Октобар 01, 2016, 07:19:59 Гога » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #24 послато: Април 26, 2015, 19:00:15 »

Усвојен `lex specialis` о `Београду на води`Посланици Скупштине Србије усвојили су `lex specialis` за пројекат `Београд на води`, којим ће бити регулисан поступак експропријације и издавања грађевинске дозволе

За закон, којим је `Београд на води` дефинисан као пројекат од посебног значаја за Србију и Београд, гласало је 176 посланика владајуће коалиције, док је против било девет посланика, а уздржаних није било.

Посланици су о 70-ак амандмана расправљали више од 13 сати, а у начелу расправљало се у уторак, у такође маратонској дебати.

На површини од око 177 хектара предвиђено је да се изгради више од милион квадратних метара стамбеног простора, око 750.000 квадратних метара пословног и комерцијалног простора, више од 62.000 квадрата јавних садржаја као што су вртићи, школе, установе културе, социјалне и здравствене заштите и око 242.000 квадрата нових зелених површина.


То ће, такође, створити услове за запошљавање више од 13.000 радника.

Како се наводи у закону, Београд има око 200 километара обале која је у највећем делу запуштена и неуређена, а део обале, Савско приобаље по својој локацији спада у најатрактивније делове града.

Анализом је утврђено да би уређењем локације, Београд и Србија значајно подигли туристичке потенцијале, а тај део града би био комунално и саобраћајно уређен.

Из тих разлога влада је пројекат `Београд на води` прогласила пројектом од значаја за Републику и град Београд.

`Lex specialis-om` се одређује корисник експропријације, начин издавања грађевинске дозволе и других аката потребних током изградње објекта.

Утврђује се јавни интерес за експропријацију како би земљиште на којем ће бити изграђен пословно-стамбеног комплекс са пратећом инфраструктуром било припремљено за изградњу.

Законом је предвиђено да Србија и Град Београд имају сва права, обавезе и одговорности корисника експропријације предвиђене законима који уређују ту област.

(Танјуг, 10.април 2015.)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #25 послато: Април 26, 2015, 19:00:39 »

Потписан уговор за `Београд на води`


Уговор о заједничком улагању у пројекат `Београд на води`, чија је вредност око 3,5 милијарде евра, а који би требало значајно да покрене српску привреду, потписали Зорана Михајловић и Мохамед Алабар

Потписивање уговора за Београд на води / Фото Танјуг


У Београду jе данас потписан Уговор о заjедничком улагању у проjекат `Београд на води`, чиjа jе вредност око 3,5 милиjарде евра, а коjи би требало значаjно да покрене српску привреду, упосли грађевинску индустриjу и обезбеди нова радна места.Уговор су потписати потпредседник владе и министар грађевинарства, саобраћаjа и инфраструктуре Зорана Mихаjловић, председник Управног одбора компаниjе "Игл Хилс" Mухамед Aлабар из Уjедињених Aрапских Eмирата и директор "Београда на води" Aлександар Tрифуновић, а церемониjи потписивања присуствовао jе градоначелник Београда Синиша Mали.

Tим проjектом предвиђено jе да се на површини од око 177 хектара изгради више од милион квадратних метара стамбеног простора, око 750.000 квадратних метара пословног и комерциjалног простора, више од 62.000 квадрата jавних садржаjа као што су вртићи, школе, установе културе, социjалне и здравствене заштите и око 242.000 квадрата нових зелених површина.

Tи капацитети омогућаваjу да на том простору буде више од 13.000 запослених и више од 17.000 становника.

Oсновни елементи уговора, коjи, према речима градских челника, "подразумева да целокупан трошак финансирања проjекта и ризици сноси инвеститор", биће представљени jавности у згради обновљене Београдске задруге, чиjу jе реконструкциjу такође финансирао арапски партнер.


Према речима надлежних, Република Србиjа, односно Град Београд, не инвестираjу ништа, осим у инфраструктуру до границе проjекта, што би и иначе урадили.Изградња првих обjеката у `Београду на води` почеће, према наjавама градских функционера, на лето ове године, и то ће бити две стамбене куле коjе су премиjерно приказане у Kану, на наjвећем светском саjму некретнина.


Потписивању уговора за `Београд на води` претходило jе усваjање `lex specialis` коjи се односи на таj проjекат, рашчишћавање терена за градњу, али и критике дела стручне jавности, поjединих опозиционих странака и невладиних организациjа.


`Lex specialis-om` се `Београд на води` дефинише као проjекат од посебног значаjа за Србиjу и Београд, а Србиjа и Град Београд имаjу сва права, обавезе и одговорности корисника експроприjациjе предвиђене законом коjим се уређуjе експроприjациjа.

За експроприсану непокретност власник има право на накнаду коjа не може бити нижа од тржишне вредности непокретности, а власник непокретности jе дужан да се изjасни у року од осам дана од дана добиjања предлога за експроприjациjу.

Према речима градоначелника Београда, експроприjациjа земљишта на простору где ће се градити `Београд на води` већ jе кренула и таj процес биће завршен у наредна два до три месеца. До сада jе срушено 188 од 246 обjеката и расељена jе 101 породица.

Иначе, 16. марта ове године почела jе регистрациjа заинтересованих за станове у две куле у оквиру `Београда на води`, како би инвеститор "осетио тржиште" и видео колико jе заинтересованих и за коjе врсте станова.
Према речима градоначелника, интересовање за станове у оквиру проjекта и даље jе изузетно велико, а само за прва два дана стигло jе више од 1.500 приjава.
AЛАБАР: БЕОГРАД НА ВОДИ МОЖЕ ДА ПОГУРА ЕКОНОМСКИ РАСТ

Први човек "Игл хилса" и инвеститор проjекта `Београд на води` Mохамед Aлабар, изjавио jе да jе данашње потписивање уговора важан корак, jер овакав проjекат може да има невероватан ефекат на економски раст.


"Oваj дан jе важан за грађане Уjедињених Aрапских Eмирата и Србиjе. Oво jе дан коjи би требало да славимо као почетак и jачање сарадње наше две земље", рекао jе Aлабар на конференциjи за новинаре поводом потписивања уговора.

Према његовим речима, проjекат попут овог значаjан jе и зато што може да има невероватан ефекат на економски раст.


"У раду на овом проjекту добар утицаj може да буде и то што ћемо да покажемо нове технике изградње и дизаjн, што ће бити занимљиво"
, рекао jе Aлабар, коjи сматра да ниjе толико важна ни инфраструктура, колико бољи квалитет живота за све грађане.

"Mислим да jе наша обавеза оно зашта смо се и определили, а то jе да оживимо оваj део Савамале испред наше фирме и Владе Србиjе. Oбећали смо влади да ћемо на овом проjекту користити наjнапредниjе технике и дизаjн и то ћемо и урадити", поручио jе први човек `Игл хилса`, компаниjе коjа ради на проjекту.MИХАJЛОВИЋ: ВЕЛИКИ ДАН ЗА БЕОГРАД И СРБИJУ

Mинистарка грађевине, саобраћаjа и инфраструктуре Зорана Mихаjловић изjавила jе данас, после потписивања уговора за `Београд на води`, да jе ово велики дан за Београд и Србиjу.

"Београд ради све што може данас, да не би оставио за сутра, jер су сутра неки нови изазови", рекла jе Mихаjловић.


Уз оваj проjекат ће будућим генерациjама оставити модерниjи, лепши и отворениjи Београд и Србиjу, поручила jе Mихаjловић.

"Србиjа и Београд граде и ово jе велика могућност да запослимо грађевинску, машинску и сваку другу индустриjу", додала jе Mихаjловић.

Oна jе изразила очекивање да ће уговор бити реализован у предвиђеном року
ПАРТНЕР ИЗ УАЕ ВЛАСНИК 68 ОДСТО ПРОЈЕКТА `БЕОГРАД НА ВОДИ`Према данас потписаном Уговору о изградњи пројекта `Београд на води`, Република Србија биће власник 32 одсто капитала, док ће партнер из уједињених Арапских Емирата (УАЕ) бити власник 68 одсто капитала.

Потписници уговора су Влада Србије и компанија "Belgrade Waterfront Capital Investment LLC", чији је власник компанија `Игл Хилс` (Eagle Hils), наведено је у уговору у који је Танјуг имао увид.

За финансирање пројекта `Београд на води` компанија `Игл Хилс` ће обезбедити 300 милиона евра и 150 милиона евра у форми капитала, уз додатних и 150 милиона зајма у форми позјамице оснивача компаније.Потврђено је да ће пројекат да траје максимално 30 година, од чега 50 одсто пројекта мора бити завршено у првих 20 година, а приликом извођења радова домаћи извођачи радова имају предност.

`Игл Хилс` ће додатно одобрити Републици Србији зајам од 90 милиона евра за пресељење железничких објеката из Савског амфитеатра као и 40 милиона евра за завршетак процеса експропријације.

Компанија `Игл Хилс` је Уговором прихватила је да им се изда земљиште на дугорочни закуп од 99 година тако да се та земља не продаје, а зграде које се налазе у различитим режимима заштите од стране државе неће бити уклањане. Оне ће по моделу зграде задруге остати у државном влаништву и бити обновљене и коришћене за културне садржаје.

У питању су Хотел Бристол, зграда Железничке станице, као и Фабрика папира Милана Вапе.
МАЛИ: ДО САДА СРУШЕНО 190 ОБЈЕКАТА И ИСЕЉЕНО 46 БРОДОВА

Потписивање уговора о заједничком улагању у пројекат `Београд на води` важан је дан за Србију и почетак остварења вишедеценијског сна, а тај пројекат значајан је за будућност главног града, јер ће допринети запошљавању и покренути привреду и грађевинску индустрију, изјавио је данас градоначелник Београда Синиша Мали.

"Ово је важан дан за Београд и Србију и почетак остварења вишедеценијског сна да се Београд спусти на овај део реке Саве и да кренемо са изградњом овог значајног пројекта који ће променити перспективу, живот у Београду и будућност овог града, али и допринети покретању наше грађевинске индустрије, привреде, запошљавању и отварању нових радних места. Зато је важан", рекао је Мали након потписивања уговора.

Он је честитао Влади Србије и председнику Управног одбора `Игл Хилса` Мухамед Алабару потписивање уговора о заједничком улагању и почетку изградње пројекта.

"Пројекат је важан и због тога што кроз овако важан пројекат показујемо да смо створили позитивно инвестиционо окружење, да можемо да привучемо велике инвеститоре и за их задржимо", рекао је Мали и захвалио Алабару што је одлучио да део свог новца, знања и времена да уложи у Србији.

Указујући на значај пројекта, градоначелник је указао и да нема ниједног тако великог пројекта који се реализује у Европи.

"Београд на води је највећи пројекат овог типа не само у региону већ и у Европи и треба да будемо поносни што се налази баш у нашој земљи", рекао је градоначелник Београда.

Он је захвалио председнику владе Александру Вучићу на посвећености, истичући да без његове визије, усмерења и подршке не би имали тако пријатељске и чврсте односе са УАЕ.

Такође је истакао да је важно да се испуне сви постављени рокови и да се пројекат реализује на време. Мали је казао да је рад на пројкету добар пример како све институције, и републичке и градске, могу да раде као тим и заједнички решавају проблеме.

Према његовим речима, до сада је срушено 190 објеката на подрчују где ће бити прва фаза `Београда на води`, пресељено 90 породица, уклоњено 46 бродова.

(вечерње НОВОСТИ, Танјуг)***ЕВО НОВОГ ВУЧИЋЕВОГ ОБЕЋАЊА

Ko mu veruje? Aj, živi bili, pa videli...

Захваљујући пројекту Београд на води биће запослено десетине хиљада људи, обезбедиће се раст грађевине и терцијалног сектора и то ће бити најлепши део града и Србије којим ће сви бити поносни, поручио је данас премијер Алекасндар Вучић.

"Велики градови и велике земље изграђени су на великим сновима чија је величина део људи застрашивала. Захваљујући пројекту Београд на води упослићемо десетине хиљада људи, обезбедити раст грађевине и терцијалног сектора, ово ће бити најлепши део града и Србије и тиме цемо се сви поносити", поручио је Вучић у писаној изјави након потписивања Уговора за пројекат Београд на води.

(Вести, Танјуг)***


Ово и јесте НОВО Вучићево обећање, али некако увелико се разликује од обећања која је давао раније у вези овог "пројекта". Можемо да се уверимо како је све ОБМАЊИВАО народ Србије и јавност, ако погледамо управо почетак ове теме, ОВДЕ

Од 200.000 радних места, спаде бројка на неколико десетина хиљада радних места, па све до РОКА (у магли)  када ће пројекат кренути са реализацијом. По његовим обећањима то је већ увелико прошле године требало да крена са мртве тачке.

Можда ће ово, по мени, да буде његова највећа ЛАЖ од свих лажних обећања које је до сада дао!!!

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #26 послато: Април 27, 2015, 05:14:34 »

Приметила сам данас, када сам постављала овај испред текст, нешто врло интересантно. Неколико пута је у новинама из којих сам пренела вест мењан и назив текста и садржај текста.


Првобитно је гласио назив "Потписан уговор за Београд на води" и тај назив је као такав на нашој теми и остао. Међутим, у току преношења текста, назив се променио у "Вучић: Београд на води запослиће десетине хиљада људи" и на самом врху, испред реченице да је потписан уговор, додат је текст:

Цитат
Захваљујући пројекту Београд на води биће запослено десетине хиљада људи, обезбедиће се раст грађевине и терцијалног сектора и то ће бити најлепши део града и Србије којим ће сви бити поносни, поручио је данас премијер Алекасндар Вучић.

"Велики градови и велике земље изграђени су на великим сновима чија је величина део људи застрашивала. Захваљујући пројекту Београд на води упослићемо десетине хиљада људи, обезбедити раст грађевине и терцијалног сектора, ово ће бити најлепши део града и Србије и тиме цемо се сви поносити", поручио је Вучић у писаној изјави након потписивања Уговора за пројекат Београд на води.


Малопре видим да је поменути текст поново имао корекције и у називу текста и у садржају. Ако се кликне на линкован извор који сам поставила испод текста, одвешће нас на овај сада промењени назив, који гласи:"Милиони квадрата крај Саве"


Док сам трагала за разлогом ових измена приметила сам да се нешто слично десило и на сајту РТС. И они су имали један назив текста, сада тог текста са тим називом нема и када се кликне на тај назив који је остао у претраживачу, нигде линк не води,

"Вучић: Београд на води запослиће десетине хиљада људи"Када се кликне на линк,

"Потписан уговор за Београд на води"

 и потражи се овај текст у "вечерњим НОВОСТИМА"


са таквим називом више нема никаквог текста. Он сада гласи " "Милиони квадрата крај Саве"Затим сам наишла на линкове из којих се види да су били објављени текстови да ће Вучић присуствовати потписивању овог Уговора, али тих текстова више нема, остао је само траг на претраживачу (Google), као на пример овај

"Вучић на потписивању уговора за "Београд на води" | Мондо Портал"


На том месту, када се оде преко постављеног линка, се сада налази текст под другим називом "Велики дан за Београд и Србију" и друге садржине.


Чини ми се да се у медијима поново десило нешто слично као када се десио онај трагичан случај, када је пао хеликоптер, погинули пилоти, лекари и беба, а медији првобитно објавили да је хеликоптер слетео на аеродром и да је беба спашена, па су касније склањали те текстове, али је на претраживачу (Google) остао видљив траг да је текст постојао са таквим називом.


Појавила се једна вест, у вези овог догађаја, под називом "Потписан уговор за "Београд на води"

Цитат
БЕОГРАД -

У Београду је данас потписан Уговор о заједничком улагању у пројекат "Београд на води", чија је вредност око 3,5 милијарде евра, а који би требало значајно да покрене српску привреду, упосли грађевинску индустрију и обезбеди нова радна места. Премијер Алексадар Вучић иако је био најављен није присуствовао потписивању уговора јер се како је раније саопштено не осећа добро. ...Када се све ово сагледа, прво изабрана баш недеља да се потписује овако један важан уговор, затим ова конфузија у медијима, одсуство Вучића, без кога овај `пројекат` не може ни да се замисли, па онда ова информација да је требао да буде присутан, али ипак није дошао јер се не осећа добро, још више наводи на сумњу да ово заиста нису ЧИСТА ПОСЛА. На крају и информација да ће овај пројекат да се реализује 30 година, па мислим, ко жив, ко мртав...па ово је тотална лудница!!!


***


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=RlIFM3OKLYo" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=RlIFM3OKLYo</a>
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #27 послато: Април 28, 2015, 00:48:11 »

`Београд на води` и емиратски патриотизамРедакцијски коментар


Негирајући недавне примедбе да је у сукобу интереса због различитих приоритета фирми којима руководи и бранећи своје учешће у пројекту `Београд на води`, Мухамед Алабар, први човек фирме `Игл хилс`, која је главни улагач у овај управо потписани 30-годишњи пројекат, изјавио је:

"Управни одбор компаније је пре неког времена одлучио да тржишта као што је српско нису нешто у чему желе да учествују. Апсолутно поштујем ту одлуку, али то не значи да ја не могу да пружам своје услуге другима који желе да развијају та тржишта, нарочито ако моја земља има посебан интерес у томе. Сматрам да је моја патриотска дужност да допринесем успеху пројеката на тако високом нивоу".


Који би то могао да буде "посебан интерес" Уједињених Арапских Емирата за градњу `Београда на води`? Очигледно да је реч о нечему што превазилази обични пословни интерес, иначе се реч "патриотизам" не би тако олако потезала.

Који је, заиста, тај виши, државни интерес шеикова из УАР у Београду, и у Србији уопште?

Треба ли о томе да сазнамо тек кад буде касно?


(Фонд стратешке културе)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #28 послато: Мај 23, 2015, 05:06:46 »

За размишљање,

"ПРОБУДИ СЕ ЗА СВОЈ БЕОГРАД НА РЕЦИ"

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=z04vtwhFUqg" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=z04vtwhFUqg</a>
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #29 послато: Јун 10, 2015, 22:44:43 »

Ниче променада у `БГ на води`Изградња прве две зграде у `Београду на води` требало би да почне крајем лета, уверава градоначелник Београда.Већ следеће недеље почеће да се гради шеталиште, које ће бити увертира у овај пројекат. Б92 проверава како се припрема терен, а из компаније `Игл хилс`, која је инвеститор, поручују да је интересовање за пројекат велико.

На овом месту почетком септембра требало би да почне градња прве зграде у пројекту `Београд на води`. Рашчишћавање терена траје скоро годину дана, срушено је 212 објеката, остало је да се уклони још тридесетак.

И док су припреме у завршној фази грађани су неповерљиви, колико нас кошта спуштање Београда на реку.

"Целокупно финансирање новац издваја инвеститор, наша обавеза је инфраструктура, али не у оквиру самог подручја већ до саме границе парцеле, то је изградња топловода, гасовода...", каже градоначелник Београда Синиша Мали.

И док обилази радове, градоначелник престонице открива за Б92 да ће следеће недеље почети изградња променаде на простору `Београда на води` која ће бити завршена почетком августа. За неколико дана почиње и реконструкција Херцеговачке улице. До сада је расељена 91 породица.

"Ваљда ових дана очекујем пресељење, ја сам добила стан али нисам се одеслила, нешто сам и болесна", каже Мирјана Шојић.

Уклоњено је и неколико десетина бродова из Саве, а у току је чишћење простора од мина осталих из Другог светског рата.

"Свакодневно нам се јављају заинтересовани купци, којих до сада има више хиљада. Већини се допада што ће Београд на води бити изграђен у старом делу града, на обали реке. Прво ће, у оквиру комплекса `BW Residences`, бити изграђене две стамбене зграде од по 20 спратова. Поред модерних једнособних, двособних, трособних и четворособних станова, овај комплекс ће обухвати и зелене површине, отворене вртове, игралишта за децу, базен и простор за рекреацију и одмор", кажу из Игл Хилса.

Још се не зна колико ће коштати станови у Београду на води. Ипак, градоначелнику то није најважније у овом тренутку.

"Ради се о пројекту који ће обезбедити хиљаде радних места, запослити грађевинску индустрију, ово је прилика да привучемо инвеститоре и обезебедимо нашим људима радна места", каже градоначелник.

Крајем лета почиње градња прве фазе Београда на води, а да би се прешло на 11 и 111 мораће да се измести железничка станица и заврши Прокоп.

То би могло да буде завршено почетком 2019.године

(Б92)***

Септембар није далеко, па ће да видимо да ли ће да почне са градњом та прва зграда. Зеленко
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #30 послато: Септембар 23, 2015, 20:14:47 »

Уговор о `Београду на води` открива велику превару

Влада Србије је на свом сајту објавила уговор за пројекат `Београд на води`, истовремено најавивши постављање камена темељца 27. септембра за две куле, два стамбена објекта и почетак продаје станова. Генерални директор Београда на води Никола Недељковић изјавио је да се пријавило више од 6.000 заинтересованих купаца за станове у оквиру пројекта `Београд на води` и најавио да ће продаја некретнина почети 3. октобра, када ће бити позната и цена квадрата.

Детаљ са једног од ранијих протеста Иницијативе "Не давимо Београд" (Фото: Јутјуб)


Основни текст уговора је објављен на српском језику на 69 страна, док енглеска верзија има 259 страна са пратећим прилозима. Влада Србије има 32 одсто, а стратешки партнер из Уједињених Арапских Емирата 68 одсто учешћа у власништву предузећа `Београд на води`.

Како се наводи у Уговору, а преносе домаћи медији, оснивачки улог стратешког партнера износи 22.000 евра, док је Србија уложила милион динара. Уговорне стране у пројекту су Влада Србије, предузеће `Београд на води` из Београда и `Белгрејд вотерфронт капитал инвестментс` као стратешки партнер и`Ал Мабар интернешнел инвестмент` из Уједињених Емирата као гарант.

Република Србија се уговором обавезује да изврши, правно и физичко рашчишћавање земљишта до краја јуна 2016, као и да обезбеди у комуналну инфраструктуру најкасније до краја 2019. године. Инвеститор из УАЕ се обавезао да обезбеди 300 милиона евра за финансирање и то до 150 милиона као додатни капитал и до 150 милиона евра кроз "каматоносне зајмове".

У уговору је наведено да ће делови земљишта бити дати у закуп фирми `Београд на води` на 99 година, без накнаде. Предвиђено је и да предност при избору извођача радова имају компаније из Србије, ако понуде исте услове и квалитет радова као иностране фирме. У уговору се наводи и да су се „чланови друштва (Београд на води) споразумели да настоје да 50 одсто пројеката буде реализовано у року од 20 година“, а читав пројекат за 30 година.

Иницијатива "Не давимо Београд" је објавила на свом сајту детаљну анализу Уговора на основу које и даље тврди да је све велика превара грађана у којој се, између остало, констатује:

"Укратко, овим уговором постало је јасно да је инвеститор у обавези да, уместо 3.5 милијарде, уложи 150 милиона уз 150 милиона евра кредита, док се Република Србија обавезује на комплетну припрему терена, додатне позајмице, дозвољава пренос права коришћења земљишта у право својине, препушта Стратешком партнеру моћ одлучивања при изради планске документације, поклања приватном предузећу објекте и земљише, одриче се суверенитета обавезујући се да не мења законе на штету уговора, и то све без икаквих гаранција да ће друга страна реализовати договорено."

Добрица Веселиновић из Иницијативе "Не давимо Београд" каже да је Уговор велика превара:

"Овим уговором постало је јасно да су грађани Београда заслепљени непостојећим милијардама и бесмисленим макетама, да су обманути лажима градских и републичких челника и да је, зарад финансијских интереса приватних фирми, уступљен највреднији део нашег Београда. Ми смо анализирали Уговор и постало је јасно да је од обећане 3,5 милијарде инвеститор у обавези да уложи само 150 милиона уз додатних 150 милиона кредита Републици Србији. Док се, са друге стране, Србија обавезује на комплетну припрему терена, укључивши и расељавање, на додатне позајмице који су скривени трошкови Дозвољава се пренос права коришћења земљишта у право својине стратешком партнеру, препушта могућност да се мењају рокови и спецификације и поклањају јавне зграде и земљиште. И оно што је најскандалозније је да се држава одриче суверенитета, јер се обавезује да не мења законе и прописе који би били на штету Уговора", наглашава Веселиновић.

На питање да ли је сасвим јасно из Уговора да земљиште може бити отуђено а не, како су изјављивали званичници, само уступљено на коришење 99 година, Веселиновић одговара:

"Уговором је након изградње односно добијања употребне дозоволе на парцелама могућ пренос права коришћења на право својине, без обавезе да се плати конверзија земљишта. Значи, ако стратешки партнер направи објекте, може конвертовати право коришћења на власништво, уз право уступања трећим лицима."

Градоначелник Београда Синиша Мали је на питање везано за ове примедбе, дао следећи одговор:

"Ми не улажемо ништа у првој фази, ризик пројекта је ризик инвеститора. Оно што је обавеза Србије и града Београда је да расчисти ту локацију, а ми смо за ту прву фазу расчистили све“, рекао је градоначелник.

"Што се конверзије тиче, земљиште испод зграде припада оном ко је ту зграду направио. Што се закупа без накнаде тиче, ми смо добили 32 од сто учешћа у капиталу. Не можете имати и јаре и паре. Или продајете земљиште, што нисмо хтели да урадимо, или дајете земљиште без накнаде, али постајете сувласник предузећа и делите трећину профита. И мислим да је то баланс у уговору са Емиратима", рекао је градоначелник.

Добрица Веселиновић, међутим, каже да је занимљиво да је најављен камен темељац који ће поставити премијер Александар Вучић и директор "ИГЛ хилса" Мухамед Алабар, а да још нема дозволе за градњу.

Овај уговор је, каже саговорник из Иницијативе "Не давимо Београд", супротан јавном интересу, Србија од њега, тврди Веселиновић, неће имати користи. Нејасно је колика ће бити улагања, колика зарада, када ће све бити готово и још је нејасније да ли ће то икада бити наше, каже Веселиновић:

"Овај пројекат је приватни пројекат, биће изграђена ексклузивна зона за становање и најважније је да ће се профит од пројекта вратити у приватне руке. Овај пројекат неће покренути привреду Србије, неће донети обећаних 200.000 радних места, већ ће донети благостање неколицини сумњивих бизнисмена и приватних инвеститора који су у сарадњи са политичарима укљученим у овај пројекат. У уговору се говори да су приватне фирме које су стратешки партнери под контролом Мухамеда Алабара мада се увидом у документа види да те две фирме немају са њим никакве везе. Ми мислимо да се тиме прикрива нејасна власничка структура тих фирми и заварава јавност са великим инвеститором који нема никакве везе", тврди Веселиновић, који најављује протест грађана 27. септембра у исто време када буде постављан камен темељац, али и подношење кривичних пријава и уставних жалби због правних недоследних и кршења закона.

Транспарентност Србија је објавила да из докумената није јасно која ће бити динамика реализације јавних радова инвеститора. А једна од критикованих одредаба тзв. "лекс специалиса" омогућила је да се инвеститор на подручју Београда на води ослободи накнада за грађевинско земљиште у замену за изградњу објеката јавне намене. Процена је била да ће то вредети око 33 милијарде динара, подсећа Транспарентност Србија.

Милан Ковачевић, експерт за страна улагања, након читања Уговора, рекао је да ће бити довољно храбар да јавно каже да Уговор треба што пре раскинути како би била мања штета по Србију. Он указује да постоји различит текст Уговора на српском и енглеском језику а да важи само енглеска верзија.

Правници, економисти и архитекте који су контактирани још нису били спремни да коментаришу објављени Уговор. Очекује се да стручњаци из разних области то учине наредних дана.

(Правда)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Cuburac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1179Погледај профил
« Одговор #31 послато: Септембар 23, 2015, 21:14:00 »

Pa zar se mogao ocekivati bilo kakav drugi ishod? Ludilo nad ludilima. 
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #32 послато: Септембар 27, 2015, 20:09:24 »

Вучић:Исписујемо нове странице историје;
 Постављен камен темељац


Александар Вучић и Мухамед Алабар постављају камен темељац / Фото Танјуг

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да изградњом комплекса `Београд на води` почиње нова епоха за Београд и Србију

Премијер Србије Александар Вучић и директор ИГЛ Хилса Мухамед Алабар поставили су данас камен темељац за две стамбене куле, чиме је званично почела изградња пројекта `Београд на води`, вредног 3,5 милијарди евра.

Уз камен темељац премијер Вучић и Алабар убацили су и "временску капсулу" с порукама, а затим су и бацили прве лопате чиме су оизначили почетак градње пројекта `Београд на води`.

Премијер Вучић, на свечаности пре полагања камента темељца, рекао је да данас велики дан за Србију и да се исписују нове странице историје за град и Земљу, док је Алабар рекао да је Београд на води драгуљ чији се само мали део данас октрива и поручио да је реч о пројекту за све Београђане и грађане Србије и оне који у главни град долазе.

Постављању камена темељца присуствовали су градоначелник Београда Синиша Мали, председник РС Милорад Додик, министри у Влади Србије, амбасадори...

Две стамбене куле имаће 296 станова, односно око 60.000 квадратних метара, а продаја станова по принципу регистрације заинтересованих за куповину, почеће 3. октобра, када ће се знати цена квадратног метра и квадратура. У саопштењу компаније BW наводи се да ће "BW  residence", први стамбени објекти у овом насељу са погледом на реку Саву и Савску промену бити инспирисан архитектонским наслеђем Београда и представљати комбинацију историјских симбола овог дела града и модерне градње.

У знак обележавања отварања Савске променаде организован је низ активности и догађаја у овом делу града до средине октобра.


Посетиоци могу да уживају у богатом забавном програму од данас, укључујући модне ревије, Лего изложбу, плесне и акробатске наступе уметничке и занатске радионице, концерте и наступе, сајмове и разноврсне киоске са брзом храном.

У овом периоду биће разноврсних садржаја за уживање целе породице уз активности намењене деци, укључујући спортове и игре и музичку радионицу.

Када Београд на води буде завршен Савска променада ће имати бројне породичне атракције укључујући плутајућу водену платформу, игралиште за децу и амфитеатар испод старог Савског моста.


Поред тога ту ће бити и пешачке зоне на отвореном, а тренутне активности и догађаји дају увид у то како ће изгледати живот на Променади.

"BW  residence" су смештене у самом центру насеља `Београда на води` и састојаће се из једнособних, двособних и четворособних станова са фантастичним погледом на реку и град.


`Београд на води` биће велико интегрисано насеље и садржаће комерцијална чворишта, хотеле, образовне институције и здравствене објекте и јавно шеталиште дуж обале дуго два километара, као и паркове са атракцијама за слободно време.


`Београд на води` ће имати и културни и историјски трг чиме доприноси позиционирању Београда као културне и уметничке дестинације региона.Вучић је рекао да су кроз историју велики пројекти често почињали нечим што су многи могли назвати самовољом појединаца, подсетивши и да су главни пројекти - покретачи развоја Београда у почетку били тако окарактерисани.

"Напрадак и рад су биле речи којих смо се врло често плашили, али Београд је за разлику од нас знао и растао, некад и против воље затуцане већине", рекао је Вучић.

Он је зато рекао да Београд треба питати да ли жели да расте, да се гради, да ли жели још радника, хотела, нових технологија...


(Танјуг, вечерње Новости)
***У исто време је трајао протест на ком су се окупили грађани који су против овог пројекта,


Протест против пројекта `Београд на води`

Протест грађана који је организовала Иницијатива "Не давимо Београд" против почетка реализације пројекта Београд на води, завршен је након три и по сата.

Не желе `Београд на води` (Фото: Јутјуб)

Организатори протеста поручили су да је пројекат Београд на води штетан по јавни интерес грађана, позвали премијера Александра Вучића да одустане од њега и најавили да ће наставити борбу и протесте против реализације пројекта.


Скуп је обезбеђивао велики број припадника полиције, са опремом за разбијање демонстрације, који нису дозволили прилаз згради `Геозавода`, где је првобитно био најављен протест.

Учесници протеста узвикивали су "Издаја" и "Лопови", носили беле и жуте заставице на којима пише "Наш град", а из приколице камиона, који је био импровизована бина, обраћали су се говорници и организован је наступ једног хора.

Они су звиждуцима и скандирањем изразили негодовање због почетка изградње тог пројекта.

Због протеста саобраћај у Карађорђевој улици био је обустављен.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=PyBAKCRPmlY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=PyBAKCRPmlY</a>


(Правда)


***


БЕОГРАДЕ, на води си!


Ево, га стиже "глумац". Њему није ни кишобран потребан, када пада киша Зеленко


 Откуд се овде нађе и Милорад Додик  Молим?
На овој слици је "народ" који подржава овај Вучићев пројекат (могу се приметити углавном чланови владе Србије и владини службеници) Cheesy
и...у тренутку када Вучић и Мухамед Алабар постављају камен темељац, киша непрестано пада, што је знак да ће Београђани, ако ништа имати воде на претек, а да ли ће бити и Београда на тој води, показаће време  Опуштен

Дакле, народе, и на овом месту, Вучић ИСПИСУЈЕ НОВЕ странице наше историје! Да ли да се радујемо или да плачемо, питање је сад`?!!

И, као што неко примети, како баш на православни празник КРСТОВДАН да се дохвати лопате и положи камен темељац?

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #33 послато: Октобар 06, 2015, 03:34:45 »

Помама за "животом на води": Продати скоро сви станови једне куле

За најмањи стан од 60 квадрата у две куле у оквиру пројекта `Београда на води`, према објављеним ценама и квадратурама, треба издвојити најмање око 150.000 евра, будући да је цена квадрата од 2.500 до 2.700 евра, а на крају првог дана продаје генерални директор компаније "Belgrejd voterfront" Никола Недељковић изјавио је да је продаја више него успешна.


Надлежни презадовољни одзивом


- Данас смо нашим купцима понудили станове из прве А куле ""BW rezidens" и више од 75 одсто од понуђених станова је продато. Ово представља кључну прекретницу у развоју пројекта. Велики број купаца је из Србије, а за њима следи дијаспора. Фантастичан одзив и велико поверење које су данашњи купци станова указали "Belgrejd voterfront" означава светлу будућност за наш пројекат - рекао је Недељковић.

Поводом јучерашњег почетка продаје станова из прве стамбене кули у Галерији "Belgrejd voterfront" премијер Александар Вучић изјавио је да се цена квадрата у тим становима креће од 2.500 до 2.700 евра, као и да је за куповину стана у оквиру пројекта `Београд на води` неочекивано велики број заинтересованих.


Остатак текста,
 Спојлер:
- Имамо неочекивано велики број заинтересованих и оних који су купили станове - рекао је Вучић након отварања претприступне саобраћајнице Пупиновог моста.

Вучић је навео и да су, према његовим информацијама, заинтересовани углавном Срби и додао да ће прецизни подаци бити саопштени за десетак дана.

Судећи по пројектима објављеним на званичном сајту компаније `Београд на води`, купци у кулама са 20 спратова могу да бирају станове од 60 квадрата, који имају једну спаваћу собу, па до 145 квадрата с три спаваће собе.

* КУПОВИНА НА СЕДАМ РАТА

- 10 одсто капаре након потписивања уговора
- 10 одсто друга рата по завршетку радова на шиповима
- 15 одсто трећа рата кад буду завршени радови до коте нула
- 15 одсто четврта рата по завршетку конструкције до 10. спрата
- 15 одсто пета рата по завршетку конструкција зграде
- 15 одсто шеста рата након застакљивања зграде
- 20 одсто последња рата, после техничког прегледа објекта

* НОВ КОНЦЕПТ СТАНОВАЊА

- Две куле имаће 296 станова на 60.000 квадрата
- Цена квадрата је од 2.500 до 2.700 евра
- У понуди су једнособни, двособни, трособни и четворособни станови
- Површина станова је 60, 62, 90, 130, 140 и 145 квадрата
- Комплекс укључује дечје игралиште и базен
- У пројекту учествују "Енергопројект", "Новко", "ПМЦ", "Машинопројект"

(Вести)***

Да ли и овде неко некога лаже, остаје нам да се ускоро лично уверимо.
Малопре сам погледала ову тему од њеног самог почетка, чисто да видим шта је ко и када изјављивао у вези овог пројекта. И шта сам сазнала? Много тога је изјављивано, па онда мењано, померани су рокови. Највише ме је запрепастило то што су многи текстови избрисани из медија са којих сам преносила неке вести. Добро је да сам тада, кад су настајали, комплетне текстове преносила, нека остане на овој теми једно СВЕДОЧЕЊЕ у вези ове "МАГЛЕ" којом је обавијен Београд који се спустио на воду, а ми га још увек не видимо Зеленко

« Последња измена: Фебруар 27, 2018, 08:10:51 Гога » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #34 послато: Октобар 11, 2015, 09:26:05 »

Београд на води (1): Дизниленд на српски начин


Убрзо пошто су премијер Србије Александар Вучић и члан Управног одбора ИГЛ Хилса Мухамед Алабар 27. септембра поставили камен темељац за изградњу прве две стамбене куле Београда на води, кренуло се са продајом станова. И тај 3. октобар био је пропраћен медијски ревносно само што јавност није имала прилике да види бар једног од 6.500 заинтересованих купаца, колико је градоначелник Београда Синиша Мали тврдио да их се пријавило.


Ту су посетер и један багер, а станови ће већ једног дана бити


Једна се телевизија жалила како им није дозвољено да сниме капарисање бар једног стана, док је у једним престоничким новинама освануо кратак разговор са купцем.

- Ми смо данас само резервисали стан. Платили смо 1.000 евра на лицу места, али нисмо данас добили уговор. Рекли су нам да ће до 2018. бити изграђене зграде. На папиру који смо потписали пише само да нам неће вратити паре ако не платимо прву рату, а то је већ за десет дана. Шта ако се мени не свиђа нешто у том уговору - упитао се Зоран Ј.

Његове речи више су приличиле неком од противника пројекта окупљених у Иницијативи "Не да(ви)мо Београд", него усхићеном будућем власнику некретнине на најексклузивнијој локацији у Србији.

У овом грађанском удружењу уверени су да је и еуфорија око продаје станова тек пука обмана. Нешто попут куповине мачке у џаку.

- Станови се нису продавали, већ се само вршила резервација у износу до 1.000 евра која омогућава да се учествује у процесу куповине. По нашим законима ни капара за стан се не сматра куповином стана, а овде се, као што сам рекао, не ради ни о капари већ о резервацији. Све упућује на то да је реч о обичној лажи - тврди Добрица Веселиновић из "Не да(ви)мо Београд"

Много је питања која је наметнуо мегаломански грађевинско-архитектонски пројекат, али је мало прецизних одговора. И они које је јавност добијала углавном су се сводила на премијерово: "А имате ли ви 3,5 милијарде евра?" Управо су том сумом Александар Вучић и градски оци махали Неверним Томама, тврдећи да је то износ инвестиција са којима ће Арапи ући у "пројекат века".

Испоставиће се да се уместо најављених милијарди, стратешки партнер уговором обавезао на само 150 милиона евра директног капитала, а исти износ - 150 милиона - треба да обезбеди у виду кредита заједничком арапско-српском предузећу Београд на води д.о.о.

Да би било јасније, Арапи су уплатом 22.000 евра постали власници предузећа са 68 одсто удела, док је Република Србија са милион динара оснивачког капитала мањински партнер од 32 одсто! Практично, богати шеици искеширали су за сада само 22.000 евра за тај свој већински власнички удео, док ће огроман трошак за рашчићавање терена, измештање железничке станице и изградњу комплетне инфраструктуре ићи на терет државе Србије! То укључује воду, струју, гас, саобраћајнице, канализацију и телекомуникације. Према процени Дирекције за грађевинско земљиште Београда инфраструктура за цео пројекат коштаће око 275 милиона евра!

...остатак текста

 Спојлер:
Јавност је збуњивана и роковима изградње са којима су стално лицитирало.

- За четири године ће и последњи објекат са макете бити готов - тврдио је премијер Вучић средином марта ове године. Градоначелник Синиша Мали је био нешто скромнији, па је након потписивања уговора 26. априла рекао да ће у прве четири године бити подигнуте велика кула, две стамбене зграде, тржни центар од 140.000 квадрата и хотели.


- Инвеститор има обавезу да половину објеката, односно милион квадрата, изгради у првих 20 година. Ако у томе не успе, уговор се раскида и земљиште, сада издато на 99 година, враћа се Србији - говорио је градоначелник. Када је уговор освануо на сајту Владе Србије (20. септембра), испоставило се да су премијерове четири године нарасле на три деценије, колики је рок за изградњу комплетног Београда на води.

И док су се у недостатку професионалног извештавања водећих српских медија, друштвене мреже усијале од полемика да ли је Београд на води превара или пројекат века, од премијера Вучића стижу нове идеје. На подручју Доњег Калемегдана биће изграђен Деспотов град - верна копија града Стефана Лазаревића из 15. века! Мало футуризма из сахарских пустиња, мало древне историје и Београд би могао да постане дизнилендски шарен, а неуморни српски премијер каже да се неће смирити док српска престоница по броју туриста не премаши Будимпешту. Домаћим скептицима преостаје да се надају како жичане ограде Виктора Орбана у нечему ипак могу да припомогну и задрже туристичку хорду у налету на Србију.

Цитат
Чланска карта

Добрица Веселиновић и више стотина његових истомишљеника протествовали су на дан полагања камена темељца, али их је полиција задржала на пристојној удаљености, без опасности да ће угрозити свечани чин, док је новинар "Данаса" доживео да му полицајац тражи чланску карту СНС-а да би га пропустио мало ближе централном месту догађаја.***

Изгледа да се испоставило да су премијерове четири године, које је наводио у почетку нарасле на три деценије, колики је рок за изградњу комплетног Београда на води. Cheesy

« Последња измена: Април 12, 2016, 06:32:31 Гога » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #35 послато: Април 12, 2016, 06:46:19 »

Београд на води (2):
 Футуристичке куле у Патковграду

И да се теже сналазите у свим правно-финансијским заврзламама, оно о чему већина грађана може да просуђује јесте естетика најављеног пројекта и његово (не) уклапање у архитектуру старог Београда. Многи се питају зашто све те футуристичке зграде нису планиране за леву, новобеоградску обалу Саве или поред Пупиновог моста?


Будући изглед Београда на води

Архитектура старог Београда није раскошна попут Прага, али јесте историјска и има неколико кључних грађевина као што су Калемегданска тврђава, Храм Св. Саве, Београдски победник или Саборна црква које чине аутентичан градски пејзаж, а који ће високе грађевине на савском приобаљу габаритом, а не лепотом прогутати, па ће, како неко рече, велелепна Геозаводова зграда у необарокном стилу изгледати као вртларева кућица у Патковграду.

Али и поред жестоког противљења српских архитеката, струка није успела да одговори режим од штетног аранжмана. Напротив, власт је покушала да изврда, па је састанак делегације Академије архитектуре са градоначелником Синишом Малим у марту ове године прошао неславно, када је због потцењивачког става представника градских власти архитекти Михајлу Митровићу позлило.

Пре неколико дана, након што је објављен уговор, Академија је објавила и своју другу Декларацију у којој тражи да се уговор са арапским инвеститором под хитно раскине, док је штета још мерљива, да се цео простор врати под Генерални урбанистички план, а за његово уређење распише међународни конкурс.

Нико, а често се то спочитава противницима оваквог Београда на води, није био за оно ругло на приобаљу, гробље бродова, уџерице и железнички отпад, већ да се уређење тог простора усклади са залеђем, са што више јавних простора и зеленила и без високих објеката који би заклањали видик на старо градско језгро.


- Овај пројекат је један од оних колосалних промашаја за које ће Београд платити страшно високу цену. На делу је урбани примитивизам, сељачка логика "чим је велико, то бре, мора да је добро". Од ниске структуре, неких пет-шест спратова у старом језгру, прелазите у једну гигантистичку спратност. Имате 160 објеката од којих је торањ висок 200 метара! Па то су две Београђанке.Данашњи Београд ће нестати пред визуелном агресијом ових кућерина - упозорава архитекта Бојовић, члан Академије и уредник стручног часописа "Изградња".

Србија се обавезала да до краја 2019. инфраструктурно комплетно опреми тај простор да би инвеститор могао да гради. При том, страни партнер у сваком моменту може да промени величину и намену објекта.

- Па ко сутра може да спречи арапског инвеститора да ту изгради џамију и већу него што Зукорлић хоће да изгради у Новом Пазару - пита се Бојовић.

- Како да знам колико струје да ти доведем ако не знам шта ћеш и колико да градиш. То је подвала. Јер сутра може да дође и каже: Ево, ја хоћу да их усрећим са два и по уместо само са два милиона квадрата, а они нису довели и струју и изградили паркинг... И онда вас изведу на арбитражу и одеру.

Занимљиво је да се још не зна име главног пројектанта, а макета се мењала, па је у једном моменту кула била шпицастог завршетка и подсећала на лондонски небодер Краставац, док према последњој верзији личи на микрофон. На ранијој макети кула је била забодена у реку, а сада је ипак на обали. Све су то, како примећују архитекте, само неки од дилетантских потеза.

- Говоре нам да је господин који је потписао уговор власник Бурџ калифе, највише зграде на свету, али нам не кажу да је та зграда празна - примећује Бојовић. - Грађани не могу да купе карту за јавни клозет, а камоли стан по цени од 2.300 до 3.000 евра по квадрату. Ни европски џет-сет неће долазити у Београд да купује станове - уверен је Бојовић.

Цитат
Вешала за мајсторе

Савски амфитеатар настао је насипањем некадашње мочваре Бара Венеција, а данас се најчешће дефинише као простор од Господарске механе до Косанчићевог венца. И мада сада не изгледа репрезентативно, у овом делу града у 19. веку ницале су најлепше грађевине. Доминирала је ђумрукана илити царинариница изграђена тик уз Саву, одмах испод Саборне цркве, док се с друге стране реке простирала Аустрија. Легенда каже да је одмах поред градилишта књаз Милош дао да се поставе и вешала, да ако ђумрукана не буде ваљана, мајстори знају шта их чека.

(Ј.Арсеновић, Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #36 послато: Април 12, 2016, 07:04:04 »

Београд на води (3):
Закуп земљишта нула динара


Изградња Београда на води додељена је арапском партнеру без тендера. Градске власти су измениле Генерални урбанистички план, у потпуности га уподобљавајући интересу будућег инвеститора. Дотадашњи УП није дозвољавао високу градњу на простору Савског амфитеатра, што није одговарало Арапима који су својим задивљеним српским саговорницима већ представили макету са огромним зградама и кулом од чак 200 метара.

Рашчишћавање земљишта на рачун државе Србије


– Овде се "измене" Генералног плана доносе да би се легализовала непланска изградња или да се промени намена ексклузивних локација по жељи инвеститора – упозорио је тада архитекта Бранислав Јовин.

Тако је септембра прошле године препрека у виду ГУП уклоњена, а Савски амфитеатар проглашен простором посебне намене. Уследило је и усвајање лекс специјалис у Скупштини Србије којим је законски покривена експропријација земљишта и објеката у овом делу београдског приобаља. Врхунац нове суспензије правног поретка Србије био је када се држава уговором са стратешким партнером обавезала да у наредне три деценије ниједан закон неће важити за `Београд на води` уколико то штети инвеститору!

 

– То значи да ова држава неће бити слободна да доноси оне законе за које мисли да јој највише одговарају – упозорила је професор права Весна Ракић Водинелић.

Правници указују и на још једно замешатељство на штету јавног интереса. Страни партнер је добио на закуп земљиште у Савском амфитеатру на 99 година, а висина закупа је нула динара! Штавише, након што изгради објекат на одређеној парцели и добије употребну дозволу, право закупа ће прерасти у право својине, уз могућност арапског партнера да га уступи трећим лицима. Другим речима, може да га прода коме хоће!Како ово поклањање државног земљишта странцима објашњава градоначелник Синиша Мали?

– Што се конверзије тиче, земљиште испод зграде припада оном ко је ту зграду направио. Што се закупа без накнаде тиче, ми смо добили 32 одсто учешћа у капиталу. Не можете имати и јаре и паре. Или продајете земљиште, што нисмо хтели да урадимо, или дајете земљиште без накнаде, али постајете сувласник предузећа и делите трећину профита – тврди Мали.

Овде треба подсетити да је арапски партнер са 22.000 евра дошао до 68 одсто власништва у предузећу `Београд на води`. Основано је страховање да се инвеститор неће испружити више од 20 милиона евра, колико ће прво инвестирати, а од одлуке управног одбора зависи да ли ће и колико даље улагати новца. Наиме, уговор прописује и да ће арапска страна преко својих компанија радити маркетинг, продају и пројектовање свега у вези `Београда на води`. Тако да тих 20 милиона који ће ући као инвестиција и изаћи преко компанија страног партнера које ће ангажовати за ове послове.

Процена је да ће се градња обављати новцем добијеним предпродајом станова која је отпочела 3. октобра. На другој страни, Република Србија се на основу уговора обавезала на позајмицу од 90 плус 40 милиона евра, које ће јој обезбедити стратешки партнер или његова повезана лица и то по тржишним условима. Када се сабере, Србија је са минимум 130 милиона евра улагања, и то преко кредита, добила мање од једне трећине власништва Београда на води, а плус се одрекла накнаде за уређење грађевинског земљишта, што, према процени бившег министра правде Саше Радуловића, јесте сума од неколико стотина милиона евра.


Колико је држава на губитку, може се добити рачуницом и када се на поменуту суму дода милијарда евра, колико би држава зарадила да је парцеле Савског амфитеатра продала на лицитацији уместо што га је поклонила.

– Због мањинског власничког удела у заједничком предузећу, немамо гаранције да ће радове изводити домаћа предузећа, јер је страни партнер слободан да доноси одлуке кога ће ангажовати – анализира даље Ракић Водинелић.

Ако је то тачно, онда и аргумент власти да ће овим пројектом бити упослена српска грађевинска оператива, не држи воду.


У "Не да(ви)мо Београд" упозоравају на још једну ставку.


– Уговором је предвиђено да сав ризик буде на страни наше државе, док је сав профит приватни, укључујући апсолутно нејасна, али гарантована три одсто од целокупног профита који свакако иду "стратешком партнеру" – каже Добрица Веселиновић.

Уговор о заједничком улагању у пројекат Београд на води 26. априла потписали су испред Републике Србије министарка Зорана Михајловић, а испред Београда на води д.о.о. тадашњи в.д. директора Александар Трифуновић, док је Мухамед али Рашид Алабар ставио потпис у име две компаније Belgrade Njateerfront Capital Investment LLC i Al Maabar international investment LLC.. Нигде нема Игл Хилса из предуговора. Према регистру фирми у Абу Дабију BNjCI LLC је регистрована 12. марта 2015. са почетним улогом од нула дирхама и трајањем ограниченим на годину дана!

– У самом уговору стоји да је гарант посла господин Ал Абар, те ваљда њему морамо да верујемо да ће све испасти како је договорено – примећује Добрица Веселиновић.

(Ј.Арсеновић, Вести)


***

Криминал је овде тешки у питању.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #37 послато: Април 12, 2016, 07:23:54 »

Београд на води (4):
 Чије су пареОд почетка замисли да би се 100 хектара земљишта од Сајма до Бранковог моста уз саму реку Саву могло издати неком страном инвеститору без тендера отворило је простор за корупцију. Бивши министар привреде Саша Радуловић међу првима је на то указивао.


Радуловићев Покрет `Доста је било` поднео је септембра прошле године пред Уставним судом Србије иницијативу да испита уставност Споразума између Републике Србије и Уједињених Арапских Емирата, јер је њиме омогућено да за компаније из Емирата не важе српски закони. Суд се још није изјаснио.Где видите простор за корупцију у случају Београда на води и зашто је држава пристала на тако штетан уговор?

– Да знам тачно како у овом случају функционише корупција, већ бих поднео кривичну пријаву и то јавно рекао, али могу да извучем закључак на основу искуства у претходном периоду. Прво, за пет месеци колико сам био министар привреде, ја ниједног Арапина нисам видео, а говорило се о продаји бачке земље Арапима, о Јату и Етихаду, о чиповима и не знам све чему. Никада нисам срео инвеститора који се толико не интересује за новац који жели да инвестира и све ме то наводи на закључак да се и не ради о арапским парама. О свему је, иначе, преговарао Млађан Динкић, његови кадрови и две адвокатске канцеларије из Београда, а Динкић је и данас у Вучићевом кабинету задужен за послове са Арапима.Сугеришете да се ради о парама са Кипра којима је наводно Динкић ушао у траг?

– Не могу да кажем чије су паре, али видим да је потпуно нелогично то што се дешава. Да неко инвестира своје паре, а да онда остави то што је купио да му пропада, као што је био случај пољопривредног земљишта у Бачкој, то је ван памети.


О чему се ту ради?


– Видим само дубоко штетне уговоре. Иначе, у прошлости се то радило тако да злоупотребите службени положај, потпишете штетни уговор, а онда дате неким приватним компанијама да извуку велики новац, па се с њима пребијете и добијете део рекета који износи 20-30 одсто.


Када сте ви били министар да ли је тада започела прича о `Београду на води`?

– У то време није било захтева за `Београд на води`, али јесте за Јат и Етихад и неке друге споразуме. Све се одвијало преко кабинета Александра Вучића који је тада био први потпредседник. Како тај кабинет нема надлежности да предлаже међународне уговоре, онда су од Министарства привреде тражили, а то је радио Синиша Мали, тада Вучићев саветник, да предложи на Влади склапање уговора. Формирао бих стручни тим да анализира уговоре и они би закључили да су штетни по државу. Следећи корак био је да дођу саветници и кажу: "Али ово је тражио Алек". Тако су звали Вучића. Одговарао сам им да онај ко тражи – тај треба и да потпише, јер ја мислим да је уговор дубоко штетан. Такав рад са Вучићем је трајао пет месеци.


У ком обиму ће бити реализован пројекат `Београд на води`?

– Ако Вучић не сиђе са власти раније, можда ће подићи две куле, а мени се чини да им је то и интерес. Ако читате уговор, видећете да су пенали које држава мора да плаћа мањи што се уговор раскине раније. Што пре се раскине, то боље. Највећа штета би била да се пројекат изгради у целини.

(Ј.Арсеновић, Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #38 послато: Април 12, 2016, 07:53:55 »

Академија архитектуре Србије
 због `Београда на води`
тражи хитну смену Милутина Фолића и Небојше Стефановића

Академија архитектуре Србије (ААС) затражила је због пројекта `Београд на води` хитну смену Милутина Фолића, главног урбанисте Београда, Небојше Стефановића, директора Урбанистичког завода, Неле Мићовић, директорке Градског завода за заштиту споменика културе, и архитеката који су чланови Комисије за планове. Људи чију смену ААС тражи, у својој трећој декларацији у последњих годину дана поводом `Београда на води`, "изневерили су свако поверење грађана и струке, док су у својој неупитној сервилности прекршили етички кодекс професије", сматра академија.


Као разлоге за смену Фолића ААС између осталог наводи да се он сагласио са "катастрофалним" изменама у урбанистичким плановима за Савски амфитеатар, којима је дозвољена градња објеката какви се раније нису могли наћи у подручју где се подиже `Београд на води`. Градском урбанисти ААС замера и поништење ограничења висине објеката, чиме је омогућено да будући небодери заклоне културно-историјска знамења престонице, као и то што се није заузео за међународни урбанистичко-архитектонски конкурс на којем би се бирала најбоља решења за Савски амфитеатар.

Неки од аргумената које та струковна организација потеже за смену Стефановића су „да је простим премеравањем једне макете која је дошла ниоткуда, без икаквих цртежа или идејних планова за ,Београд на води’ натерао читав инжењерски састав Завода да произведе накарадни просторни план који не решава ниједан урбанистички, архитектонски и инфраструктурни проблем, те да то назове – урбанистичким пројектом”.


У захтеву за смењивање Неле Мићовић архитекте пишу да она није јавно иступила поводом `Београда на води` и у одбрану идентитета града, чиме је прекршила члан 89. Устава Србије, који се односи на културно наслеђе и општи интерес народа и државе. Академија поново апелује да се обустави пројекат `Београд на води` и наглашава да је њихова јучерашња декларација "искључиво глас упозорења стручњака који нема ништа заједничко са предизборним страначким препуцавањима". Милутин Фолић није имао коментар на захтев ААС, а Небојша Стефановић и Нела Мићовић нису одговарали на наше позиве.

(ФСК)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #39 послато: Април 16, 2016, 02:11:25 »

Изборно камење за куле од карата

Кула развоја или стаклена кула предизборних обећања. Овако би могла да се опише дилема грађана Србије који су "бомбардовани" великим замајцем инвестиција, отварања фабрика, полагања темељних камена...


Лопате у руке, па на биралишта: Михајловићева, Мали и Вучић

Премијер Александар Вучић јуче је положио темељац за једну кулу у оквиру контроверзног пројекта Београд на води.

Они који мало дуже памте сећају се да је 27. септембра прошле године у готово истом друштву, заједно уз директора ИГЛ Хилса Мухамеда Алабара и у присуству градоначелника Синише Малог, премијер положио "временску капсулу" у камен темељац за свечани почетак изградње Београда на води.

Зато је јучерашњи дан могао да изгледа као "Дан мрмота", исти ликови - исти догађај, само друга временска дистанца. Разлике је, ипак, било. Овога пута није било грађана, ни присталица ни противника Београда на води. Циници већ лицитирају да би у случају неких нових избора при изградњи следеће зграде, у оквиру истог пројекта, исти људи могли поново да се маше лопате и нових порука у тзв. временској капсули.

Цитат
Рупе на путу и у памћењу

Овога пута у временску капсулу у темељ будуће највише зграде у Београду, Вучић је оставио поруку, цитирајући Де Гола: "Важније је да земљу изграђујемо него да њом владамо."
А како се гради, може се видети на деоници Коридора 10, од Ниша до Пирота код Црвене Реке, коју је премијер свечано отворио крајем децембра, а која није дочекала ни два месеца, а већ је била "окићена" рупама и оштећењима.

У Иницијативи Не давимо Београд кажу да је предизборна кампања у јеку и да се нико не бави суштином, већ маркетингом.

- Све указује на то да постоји страх да то буде јавни догађај. Најава је дошла само дан раније, а нико од званица није присуствовао. Чудно је то, ако се већ овај пројекат представља као развојни подстицај за Београд и целу државу. Зашто се крије од обичних грађана који би можда дошли да га подрже? Нама је интереснатно да нико није проверио да ли та кула уопште има дозволу. На сајту Министарства грађевине нема ни локацијске ни грађевинске дозволе - каже за "Вести" Добрица Веселиновић из Иницијативе.

Цитат
А од Мерцедеса - шасија

И када је Вучић најављивао да ће Икарбус у сарадњи са немачким гигатном правити "српски мерцедес", испоставило се да се ради само о мерцедесовој шасији, који је српска фабрика требало да угради у аутобусе. И то шасије старијег типа, због чега су српски инжењери морали да мењају модел аутобуса. Ни од великог извоза тих аутобуса, што је такође најављивао Вучић, није било ништа. Град Београд је остао главни купац.

Да "пресецања трака" као симбола отварања нечег новог, неће недостајати у наредним данима, говори и најава градоначелника Београда.

- Овај април је невероватан месец за Београд, започета изградња фабрике Меита у Обреновцу, положен је камен темељац за робну кућу Икеа, потом за високу кулу, за два дана ће бити положен за Хилтон, следеће недеље за први Лидл у Београду. То су стотине милиона евра нових инвестиција у једном месецу, преко 5.000 радних места - тврди Синиша Мали, негирајући да сви ови пројекти "начичкани" баш пред изборе 24. априла.

(Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #40 послато: Јун 08, 2016, 00:19:00 »

"Салон 1905": Декаденција браће Вучић

Александар Вучић има све: власт, неограничену моћ, паре… Сад, кад је све његово, има и потребу да завичајне обичаје, својствене влашићким дрвосечама, замени екстремним луксузом. Део тих комплекса већ лечи у Савамали, свом царском Забрањеном граду. Последњи пример је декадентни ресторан "Салон 1905", смештен у `Геозаводу`.Зграду бивше Београдске задруге, споменика културе, која је саграђена 1907. године као задужбина Луке Ћеловића, 2015. године је реновирао арапски тајкун Мохамед ал Абар, представљен као инвеститор пројекта `Београд на води`.

– Ову зграду смо добили захваљујући нашем пријатељу Ал Абару. Хоћу да му захвалим у име свих грађана, јер Србија није уложила ниједан једини динар у реновирање – рекао је Вучић (`Танјуг`, 27. јун 2015.) и свом пријатељу поклонио кључеве града Београда.

Уз кључеве, Ал Абар је добио свих 6.000 квадрата `Геозавода` на трогодишње бесплатно коришћење. У централној сали монтирана је макета `Београда на води`, а испред фасаде кордони полиције који су представнике режима и њихове партнере штитили од "затуцане већине", како је демонстранте називао диктатор.

Временом, макета је нестала, а у `Геозаводу` је отворен ресторан "Салон 1905". "Мермер, бронза и позлата у Art Nouveaux  детаљима који теже потпуној посвећености хедонизму", наводи се у једном медијском приказу "нове београдске монденске знаменитости".

На сајту www.salon1905.rs могу да се нађу прелепе фотографије, јеловник са ценама и формулар за резервације, али не и имена власника ресторана. Према неким написима, наводно, иза "ресторана с јединственом концепцијом" налазе се извесни Никола Наранчић и Павле Фарчић. Тај креативни двојац је 2014. у Земуну отворио "Салон 5" с врло сличним ентеријером. Но, њихов пословни успех споран је утолико што се не зна како су и под којим условима добили дозволу да отворе ресторан у легату који је под заштитом Завода за заштиту споменика културе. Није познато ни ко им је тај простор дао у закуп, Град Београд или компанија `Belgrade Waterfront`, па ни где је нестала фамозна макета.

Сто метара десно од "Салона 1905", који вучићевци од миља називају "Београдом на мермеру", налази се Херцеговачка улица, коју су недавно окупирали режимски мафијаши под фантомкама, а, подједнако удаљена, с леве стране налази се "Саванова", такође луксузан ресторан, који је привремену дозволу добио као "промотивни штанд". Власника "Саванове", Бранислава Ђурђевића,  медији представљају као "најбољег пријатеља Андреја Вучића", а сазнаће се и какву везу с господарима Србије има пар Наранчић-Фарчић.

Александар Вучић је пројекат `Београд на води` почео кршењем Устава, сета закона и урбанистичких прописа. Примери "Саванове" и "Салона 5" већ потврђују сумњу да је у питању корупционашка афера огромних размера.

(Предраг Поповић)
***


Јуче сам прошла поред ове зграде `Геозавода`. Улазна врата су била широм отворена, унутра се назирао тај раскош и сјај. Када сам прошла поред самог улаза у зграду, запљуснуо ме је мирис неког скупог парфема. Буквално, као да сам упала у неки намирисани облак.  Добро је мој нос то осетио, а нарочито мислим да се нисам преварила (у вези скупоће парфема) пошто је у тренутку мог проласка поред `Геозавода` из зграде изашла једна девојка, обучена као што су махом данас обучене девојке које можемо да видимо само на `Пинк` телевизији...и у неким скупоценим градским хотелима.Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #41 послато: Јун 14, 2016, 19:31:37 »

За почетак, утврдите ко је градска власт
коју чине "комплетни идиоти"!


Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић изјавио је да нема нове информације о истрази рушења објеката у Савамали, додавши да се чекају извештаји полиције и тужилаштва.

ДСС прелетач у Вучићево гнездо: Андреја Младеновић

- Чекамо извештај тужилаштва и полиције и то је то - рекао је Младеновић новинарима у Београду.

У Вишем јавном тужилаштву Танјугу је речено да за сада не могу да кажу ништа о том случају.

Заштитник грађана Саша Јанковић изјавио је да није довољно да један човек поднесе оставку због рушења објеката у Савамали у Београду.

Мандатар за формирање нове владе Србије Александар Вучић изјавио је прошле среде да иза рушења у Савамали стоје највиши органи градске власти Београда и да ће они за то сносити одговорност. Нешто раније Вучић је извршиоце овог дела назвао "комплетним идиотима", а да би он, који изгледа то није, рушио у по бела дана и по закону... А вероватно и без фантомке... Било како било, време је да "комплетни идиоти", или како их премијер још зове - врх градске власти - добију своја имена и презимена.

Објекти у Херцеговачкој улици срушени су у ноћи између 24. и 25. априла, а објекте су багерима порушили људи са фантомкама на главама.

(Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #42 послато: Октобар 01, 2016, 07:28:03 »

Вучић: Није протест због три бараке него због мене


Премијер Србије Александар Вучић оценио је да се показало да је био у праву када је тврдио да протест Иницијативе "Не (да)вимо Београд" није организован због рушења у београдској четврти Савамала, него је усмерен против њега


Премијер Србије Александар Вучић оценио је данас да се показало да је био у праву када је тврдио да протест Иницијативе "Не (да)вимо Београд" није организован због, како се изразио, рушења "три нелегалне бараке" у београдској четврти Савамала, него да је од почетка био усмерен против њега.

"Позивам оне који су улагали новац (у организацију протеста) да уложе више, шест пута више, јер ово није довољно. Ово је мало, шира су моја леђа, нека уложе више да би више пара остало у Србији. То на крају заврши у (тржним центрима) Делта ситију и Ушћу, како год окренете, и то добро дође. Ми то прикупимо и можемо да уложимо у повећање плата и пензија... Они нека руше а ми ћемо да градимо... Иначе сам фасциниран њиховом снагом", рекао је Вучић.

Коментаришући јучерашњи протест у Београду, шести који су организовали грађани незадовољни због рушења у Савамали, Вучић је оценио да је посебно задовољан јер се показало да је он од почетка био у праву када је говорио да нема никакве везе с рушењем незаконито изграђених објеката.

"Ја сам то знао и, као што видите, насмејан то пратим. То је њихово демократско право", рекао је Вучић новинарима после отварања турске фабрике Тибет мода код Ћуприје и додао да то показује демократско лице Србије због чега је задовољан.

(Бета, вечерње НОВОСТИ)

***

Он заиста мисли да се цео свет врти око њега и због њега Зеленко

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #43 послато: Јун 14, 2017, 15:21:55 »

СТРУЧЊАЦИ ПРОТИВ ВУЧИЋЕВОГ ПРОЈЕКТА:
 Погледајте Братиславу на води, Београд може само да плаче!


Градња је у току, мења се изглед зграда, а кише су указале на накупљање воде у подрумима. Свега 500 километара узводно ниче модерна Братислава на Дунаву, прецизно испланирана, пише Newsweek.rs

 

Одлука да се крене у изградњу пројекта Београд на води без озбиљне припреме и консултовања са стручном јавношћу већ је довела до првих техничких проблема, попут накупљања воде у подрумима и константног мењања изгледа зграда - иако је њихова градња увелико у току.


Због амбициозних рокова и притиска да се што пре отвори Сава променада, комплетна процедура није испоштована до краја. Нормално би било прво очисти дно реке, обезбедити га геотекстилом, потом направити најнижи ниво обалоутврде, и на крају највиши. Тек затим се безбедно могло почети с градњом и копањем темељних јама.

Река Сава је у веома доброј вези с подземним водама испод читавог Савског амфитеатра. Зато стручњаке уопште није изненадило кад је у подрумима објеката који су већ у изградњи примећена вода након првих већих киша.

Од самог почетка пројекат Београд на води суочен је с бројним критикама. Нема ниједног Београђанина који би био против тога да се тај део града култивише. Али начин на који су власти одлучиле да изграде нове четврти уз Саву изазива нелагоду. Проблем се, дакле, налази у начину реализације и процедури. На делу је сукоб власти и струке и не знамо ко ће победити, а губитници ће у сваком случају бити грађани, јер нема срећног града без чврсте спреге између политике, струке и грађана.
Простор на коме се гради Београд на води дуго је био део реке и очигледно је да је тамо тло веома ситно, слабо везано и покретљиво. Струка је од почетка упозоравала да се на таквом земљишту не би требало градити ништа више од неколико спратова.

Ко је имао прилику да прошета Сава променадом могао је да се увери да су плоче већ почеле да се раздвајају. Извођачи радова су тврдили да се не ради о лоше обављеном послу, већ да је до померања плоча дошло "због нестабилног корита реке у том појасу". Приметно је да радници додатно насипају обалу и обезбеђују је геотекстилом, што би требало да поправи ситуацију у дужем периоду, али експерти упозоравају да се геотекстил временом делимично запуши ситним честицама тла и све мање има улогу квалитетног филтера.

Разлика притисака на две његове стране расте, па вода пре или касније пронађе себи лакши пут. Значи ли то да ће вода у подрумима зграда бити стално присутна и да ће пумпе морати да раде нон-стоп? Одговор на ово питање нико са сигурношћу не може да пружи. Јасно је да првобитна дренажа није успела, али није немогуће да ће санација успети и да пумпе неће бити потребне. Остаје нам да чекамо.

Кад су наши преци кренули да шире град ка Врачару и Вождовцу, а не ка реци, знали су зашто то раде. Овај део града не зове се узалуд Бара Венеција. Осим тога, ово није први Београд на води. Пре неколико векова, само мало узводно код куле Небојше, постојао је град, али очигледно се суочавао са истим проблемима као и савремени градитељи.

Оно што додатно буни јавност јесте чињеница да смо сведоци учесталих промена изгледа објеката - укључујући и објекте који је у поодмаклој фази изградње, попут `Belgrade Waterfront Residence`. Легитимно питање које се поставља је како се онда уопште неко усуђује да купи стан у истоименом објекту кад је непознато како ће станови изгледати у финалној верзији?
КАКО ЈЕ У ЕВРОПИ

Изградња модерних градова на води није нова и оригинална идеја. Свега 500 километара узводно ниче Братислава на Дунаву. Словаци су прво очистили терен, испарцелисали, дали познатом архитектонском студију да уради мастерплан и отворили општу дискусију о пројекту - а затим су потражили инвеститоре.

Иницијатива за излазак Братиславе на Дунав датира са почетка осамдесетих година 20. века. Тада су дате прве скице новог приобаља које Стари град повезује са обалом. Последњих година предвиђени простор се попуњава, зграда по зграда, према плану студија Ciaran Ferri Architects, које је предвидео 210.000 квадрата новог пословног, стамбеног и културног центра, названог Еуровеа.

Поред површних сличности са Београдом на води, Братислава на води је урбанистички неупоредиво елегантније решење. У Братислави је први ред зграда до реке ограничен на осам спратова, а куле су увучене око 300 метара од Дунава.

Код нас су високе зграде стављене уз саму обалу, што ће довести до промене микроклиме, о чему се код нас слабо прича. У Савском амфитеатру је до сада постојала нека врста „отвора“ према Сави који је заједно са ниским зградама у целом старом Београду и благим узвишењима олакшавала неометано струјање ваздуха. Ту није било ничега што би представљало препреку измени загађеног ваздуха, или спречавало ширење влажнијег и лети хладнијег ваздуха изнад реке. Узевши у обзир број становника, запослених и њихових муштерија (или макар број гаража и паркинг места), размере очекиваног саобраћаја по овим улицама биће огромне. А тиме и загађење, јер је све унаоколо затворено, што предвиђеним високим зградама, што узвишењима на све три преостале стране. Промена микроклиме у самом центру града је неминовна.


У словачкој престоници нова градња заузима непуних 800 метара обале Дунава, дакле дупло мање него што Београд на води заузима на Сави. Сва подручја која су ослоњена на реку су јавни простори поред воде и централни простори јавног окупљања. Код нас Савска променада јесте отворена и слободна за кретање (засад), али питање је, кад се изграде остали објекти, шта ће се десити са простором на отвореном који је пројектом предвиђен за обичне грађане који нису власници некретнина у оквиру пројекта.

Братислава на води врви од културног и рекреацијског садржаја, а у Београду на води се о рекреацији говори веома мало, а о култури нимало.ЗАКЛАЊАШ МИ ПОГЛЕД

Све представљене структуре у Братислави имају равномерну спратност и усаглашени индекс и коефицијент изграђености. Облици и намене су уравнотежени и нигде не постоји азијски модел градње оличен у либералном и непланском гомилању капацитета, са цопy-пасте објектима. У Братислави се не граде зграде које ограђују град од реке, као што је, нажалост, наш случај. Код нас, прва два солитера поред реке, која су већ увелико у изградњи, требало би да иду 72 метра у висину.

У Братислави су две куле од 108 метара висине одмакнуте од обале 300 метара и иза њих остаје слободно још 500 метара простора за нове блокове. Дакле, Братислава на води се пружа скоро километар у дубину, иза обале Дунава. Нема ни говора о гушењу старог дела града високим солитерима и кулама као у Београду. Све је сјајно упаковано у простору и, што је најважније, нису оштетили визуре града.

У Београду ће нове зграде заклонити симболе града, попут Храма, Београђанке, зграде министарстава, Теразијске терасе, која је у процесу реконструкције и чији је пројекат сјајан. Читав смисао Теразијске терасе је поглед на реку. Генерације београдских урбаниста, али и београдских власти, готово 100 година као највећу градску драгоценост су чувале поглед са Теразијског гребена на Саву и савско приобаље, остављајући могућност да се једном учини продор и фактичка веза између историјског и новог градског центра на обали реке. То се зове „спуштање Београда на реке“.

Квалитетно уређење Савског амфитеатра последња је шанса да се Београд урбанистички "ресетује", да се тамо поставе централне функције града и државе. Сава је, изгледа, једина река на свету која има само једну обалу. Београд на води третира само десну обалу реке, док лева остаје пуста, што је методолошки гледано потпуна небулоза. Подсећам да је по пројекту Српске академије наука било предвиђено да се у том делу града изгради неколико музеја, зграда београдске опере и балета, и два трга, с леве и десне обале реке.

 
(ПИШЕ: Иван Кадић, мр инг. арх. са Архитектонског факултета Универзитета у Фиренци)


 
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #44 послато: Јул 14, 2017, 05:28:02 »

Тотално лудило Шокиран


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=B_Hf-hjVdpA" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=B_Hf-hjVdpA</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=Iiyyeoka88w" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=Iiyyeoka88w</a>


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #45 послато: Август 02, 2017, 05:42:21 »

ПРИЧА О БЕОГРАДУ НА ВОДИ:
 Уместо куле, партијска кафана!
 Уместо посла века, пљачка века!


Завршетак првог објекта обећан је до краја 2016. године, али ни то Вучић није успео да изгура до краја. Уз то, стручњаци одавно упозоравају да је реч о сумњивом пројекту

 


Пројекат `Београд на води` може се представити као један од најважнијих које је Александар Вучић започео откад је на власти. У свакој прилици уста су му била пуна обећања како ће Београд, захваљујући овој инвестицији, бити препорођен и како ће сви хрлити у тај део града кад све буде готово. Али управо је у овом случају изрекао гомилу обећања која није испунио. А по свој прилици, биће их још.Обећао куле и градове


Током предизборне кампање 2014. Вучић је говорио да ће "до краја 2018, почетка 2019" бити изграђен комплетан пројекат са кулом, за коју се тада тврдило да ће имати 210 метара, зградама, пословним просторима, тржним центром и "београдским Шанзелизеом" од 1,8 километара. Осим две стамбене куле, чија изградња још траје, као и шеталишта, ништа од обећаног није испуњено. Истина, отворен је само један ресторан. А прва кула је, иначе, увелико требало да буде завршена.

- Већ крајем фебруара, најкасније 1. марта 2015, крећемо у изградњу прве А фазе целог пројекта `Београд на води`. То ће бити четири велика објекта, плус највећи шопинг мол на Балкану, плус београдска кула, највећи, најлепши, најважнији објекат, који ће представљати нови лендмарк Београда. И ми смо се договорили да већ пре краја 2016. споља београдска кула буде потпуно готова - рекао је Вучић средином 2014.


А онда је крајем 2016. признао да нема шансе да испуни то обећање. Дакле, још једном је слагао.

- Немогуће би било да Кула Београд буде 2016. завршена. Не знам. Мислио сам да може да изџигља, да се дигне, као што видите, диже се до десетог спрата, просто немогуће је да буде завршена. Немогуће је да радови толико кратко трају. Ово ће да буде тек у марту 2018. или априлу. Не може раније да буде завршена - казао је тада.Каква корист за Србију


Иначе, и када читав `Београд на води` буде завршен, није јасно какве ће конкретне користи од тога имати Србија, а какве арапски партнери, те престолонаследник Уједињених Арапских Емирата (УАЕ) шеик Мухамед бин Зајед ел Нахјан, којег Вучић представља као свог "великог пријатеља".

Ти партнери су, иначе, у читавом послу изузетно привилеговани, а то најбоље доказује чињеница да у том делу града не важе закони Србије. Буквално је тако предвиђено међудржавним споразумом Србије и УАЕ. Како каже један од саговорника Курира, веће су шансе да се на територији `Београда на води` примењује шеријатско право него српски закони и Устав.Лаж


Београдска кула биће највећи, најлепши, најважнији објекат, који ће представљати нови лендмарк Београда. Договорили смо се да већ пре краја 2016. године београдска кула споља буде потпуно готова.


27. јун 2014.
Истина


Радови на Кули Београд ни до данас нису почели. Једино што је урађено јесте то што је у априлу 2016. постављен камен темељац, и то је све. Радови би, према најновијој прогнози, требало да почну у октобру ове године. Било је најављивано да ће кула бити изграђена до априла 2019, али је и тај рок пробијен, па је најновији постављен за 2020. годину.


Уместо посла века - пљачка века

Власт Арапима поклонила више од милијарду евра!


Мегаломански пројекат `Београд на води`, којим се власт хвали тврдећи да је посао века, није ништа друго до пљачка века, којом је Србија, само у старту, оштећена за 1,3 милијарде евра.


Толика је, наиме, процењена вредност 116 хектара земљишта у приобаљу Саве које је држава уступила бесплатно за изградњу `Београда на води`. На ту суму треба додати и стотине милиона евра за експропријацију, уређење и инфраструктуру, на шта се држава Србија обавезала скаредним уговором.
Владимир Гајић, адвокат, подсећа да је међудржавним уговором који је закључен између Србије и УАЕ противуставно предвиђено да за било ког инвеститора који долази из УАЕ фактички не важе српски закони.


Цитат

- Устав Србије гарантује неприкосновеност приватне својине, а може да се ограничи само у изузетним случајевима Законом о експропријацији. По том закону је могуће да вам буде одузета приватна својина искључиво ако је то у општем интересу. Пошто је `Београд на води` приватна инвестиција, а Закон о експропријацији не познаје могућност да се под општи интерес подведе приватни интерес, онда је донет лекс специјалис - објашњава Гајић и додаје:

- Лекс специјалис је донет да би се суспендовале одредбе Закона о експропријацији за тај један конкретан случај. На локацији `Београда на води` не важи српско законодавство. Та локација има правну екстериторијалност у односу на законе Републике Србије као што, рецимо, имају амбасаде.Дорђе Бобић, бивши градски архитекта

КУЛЕ СУ КАО ЧУДОВИШТА


Уговор о `Београду на води` је штетан по град и државу, а две куле које се граде су чудовишта која руже изглед града. Ексклузивно и најбоље земљиште је дато инвеститору без накнаде у закуп, фактички на поклон, да би се ту нешто зидало, а онда се испостави да све то није само о трошку инвеститора већ да је држава у обавези да рашчисти земљиште, обезбеди инфраструктуру, обави неке припреме и слично и да на све то има само 30 одсто профита. То је, у најмању руку, штетно по нас.


Константин Самофалов, СДС

УМЕСТО КУЛЕ, ЈАРБОЛ И ФОНТАНА

Грађани су, уместо те несрећне куле, добили јарбол, а уместо обећаног бољег живота фонтану пустих жеља на Славији. Такозвани Београд на води је сумњива пословна комбинација људи блиских Вучићу и аутентични симбол ове пљачкашке власти. Размере малверзација у вези са овим пројектом сазнаћемо до краја тек када СНС сиђе с власти, јер се полицији и правосуђу под Вучићевом чизмом не може веровати. То се наравно види и по начину на који се надлежне институције праве блесаве над поноћним и незаконитим рушењем приватних објеката у Савамали.


Владимир Тодорић, адвокат

ЈЕДНОМ БИ СВЕ МОРАЛО ДА СЕ СРУШИ


Оно што људи углавном не знају, а што је најфрапантније у вези са овим пројектом јесте чињеница да је међудржавним споразумом Уједињених Арапских Емирата и Србије цео простор на коме се гради `Београд на води` изузет из правног система Републике Србије. Ту има више шансе да се примењује шеријатско право него закони Србије. Предата је иницијатива за оцену уставности тог споразума, али се Уставни суд никад није огласио. Када бисмо једног дана, после Александра Вучића, доследно примењивали закон, све би тамо морало да буде срушено, али је питање да ли ће неко имати храбрости за то. Нема, дакле, никакве разлике између нелегалних викендица које се руше по Земуну и Новом Београду и онога што се гради у `Београду на води`. Све је саграђено мимо закона и Устава Србије.

Балша Божовић, Демократска странка

ЕНОРМНА ПЉАЧКА


Иза тог пројекта се крије енормна пљачка грађана Србије и државних ресурса. Земљиште које припада свим грађанима дато је, без динара накнаде, личном пријатељу Александра Вучића. Никада нису они имали намеру да улажу три-четири милијарде евра, како су најављивали, све је то била лаж. Обећавали су завршетак куле ове године, а да ће цео пројекат бити готов четири године од усвајања лекс специјалиса, али сада тамо имамо само једну кафану коју води врх СНС. У плану је да се изгради тржни центар, који ће платити сви грађани, а зарађивати опет врх СНС и њихови арапски партнери. Такође, планирају и градњу хотела, који ће бити приватни, и од тога грађани неће видети ништа. Ту неће бити објеката јавне намене... Дакле, све у свему, неће бити никакве добробити за грађане. Све се ради да на овоме профитира узак круг људи око председника Вучића.

Јанко Веселиновић, Покрет за преокрет

КАТАСТРОФАЛНА "ИНВЕСТИЦИЈА"


Цитат

Она неће бити готова зато што су неспособни да ураде и оно за шта су претходно прекршили Устав и законе ове земље. Пројекат `Београд на води` је неуставна, финансијски штетна и урбанистички катастрофална "инвестиција". То је пројекат који се гради нашим новцем, на нашој најскупљој земљи, а објекти ће бити у власништву домаћих и арапских тајкуна. Незавршавање куле је след његових неистина и обмана грађана Србије, али то ништа не мења у чињеници да је наша земља узурпирана и предата његовим пријатељима. Залажем се за поништавање тог закона и одговорност свих одговорних за његово доношење, укључујући и председника и чланове Владе, председника Народне скупштине и посланике који су за њега гласали, те председника државе који је тај закон потписао.


(Курир)


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #46 послато: Септембар 14, 2017, 05:20:31 »

Вучић обишао радове на `Београд на води`:
 Усељење у куле у априлу
ВЕЋ у априлу наредне године куле у комплексу `Београд на води` добиће прве станаре. Председник Србије Александар Вучић данас се, заједно са градоначелником Синишом Малим, уверио да радови на овим објектима теку у планираним роковима.

На пет градилишта овог стамбено-пословног комплекса свакодневно ради 700 радника, које је ангажовало пет главних извођача.

Како се данас чуло, грађани ће ускоро моћи да прате радове на изградњи Куле Београд, новог симбола града, која ће бити висока 168 метара. Београђани ће моћи да прате и неимарске радове на `Београд на води галерији`, најрепрезентативнијем тржном центру у региону, чим надземни радови почну током септембра. Овај тржни центар, површине од 140.000 метара квадратних, обезбедиће не само нова радна места, већ и развој трговине и туризма.

- Од самог почетка развоја пројекта примењујемо највише светске стандарде и најбољу међународну праксу у области градње - рекао је јуче Никола Недељковић, генерални директор "Belgrejd voterfronta". - Досадашњи напредак у изградњи и развоју пројекта је изванредан, а то најбоље доказује чињеница да су недавно завршени армирано-бетонска конструкција BW Residences и постављање шипова за "БВ галерију" и Кулу Београд. Предстојећи главни радови на Кули Београд представљају велики корак у овом јединственом пројекту у Србији. Сви радови напредују према плану и радујемо се дочекивању првих станара следеће године.

Први део булевара, у оквиру којег ће се наћи и бициклистичке стазе оивичене зеленилом, биће отворен до краја септембра.ИСПОД ЗЕМЉЕ

У протеклих неколико недеља знатан део радова на пројекту `Београд на води` одвијао се испод површине. У првој фази пројекта до сада је искоришћено приближно 80.000 кубних метара бетона и 12.000 тона челика.

(В.Н. НОВОСТИ)

***

Врло брзо ћемо се уверити у истинитост овога обећаног (речи обојене плавом бојом). До сада је било много тога "обећање лудом радовање".

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #47 послато: Фебруар 27, 2018, 05:46:37 »

Вучић обишао радове на `Београд на води`:
 Усељење у куле у априлу
ВЕЋ у априлу наредне године куле у комплексу `Београд на води` добиће прве станаре. Председник Србије Александар Вучић данас се, заједно са градоначелником Синишом Малим, уверио да радови на овим објектима теку у планираним роковима.

То изнад је Вучић изјавио прошле године.
Април само што није (априлилили  Cheesy). Да ли ће Куле да буду усељиве у априлу,како нам Вучић обећа,видећемо.

Међутим,куле још нису ни завршене,а већ је на њима избио пожар.Вучићеви стручњаци изгледа не знају да при извођењу оваквих радова уз раднике обавезно треба да је и ватрогасац.


"ПОЖАР У БЕОГРАДУ НА ВОДИ:
Ватра угашена, три радника повређена, гореле инсталације"

На једној од кула "Београда на води" избио је пожар који је хитром реакцијом ватрогасаца угашен. Тројица радника повређена. Инсталације се запалиле док су радници варили носаче за клима уређаје


Како "Новости" сазнају пожар је избио док су радници на једној од тераса варили носаче за клима уређаје.
Увиђај су обавили припадници београдске полиције.


Како су навели у МУП-у, одмах по вести о пламену на кули, на терен је изашло шест ватрогасних возила са 24 ватрогасца.

Истичу такође да је медицинска помоћ указана тројици радника због удисања дима.

Градоначелник Синиша Мали такође је изашао на место догађаја и прецизирао да је реч о Кули А, а да је пламен избио "на инсталацијама".

Он је додао да ће ватрогасци остати на лицу места још неко време, док се не увере да је ситуација санирана, те истакао да је материјална штета минимална.Такве ствари се дешавају, рекао је Мали, и поручио: "Настављамо да радимо и градимо. Штета је минимална".

Вечерње Новости
..........................


Можда би овај коментар са једног форума требао да буде као опомена надлежнима за овај објекат:

"Kristalno jasan slučaj loše uradjenog objekta sa stanovišta protiv-požarne zaštite. Verovatno inspektorima protiv-požarcima nije bio dozvoljen ulazak na ovo gradilište, sakrili su brljotine ispod lepe fasade i prave se da je sve u redu. Ova nesreća se može smatrati i srećnom imajući u vidu da zgrada nije useljena."

http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?f=21&t=197&start=27850#p520032


Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #48 послато: Март 27, 2018, 00:42:38 »

БЕОГРАД НА ВОДИ ЈЕ БЕОГРАД ПОД ВОДОМ!
 Штекери незаштићени, јутрос преливало на све стране!

Многи су коментарисали како је Београд на води завршио под водом, а било је и коментара да је ово сјајан почетак за нова усељења
Темељи за кулу на Београду на води су данас били потпуно под водом. Под њом су нашли и цели делови платформе од променаде!

Иако су радници из темеља Бг куле испумпавали воду, она је увелико пробила баријеру, па је ушла и унутра.

Такође, оно што је било проблематично су штекери који приликом поплаве нису били заштићени па је сва срећа да није било повређених.


Многи су коментарисали како је Београд на води, завршио под водом, а било је и коментара да је ово сјајан почетак за нова усељења.

 (Espreso)Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
nina
Пуноправни члан
***
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 163Погледај профил
« Одговор #49 послато: Јул 08, 2018, 21:10:41 »

БЕОГРАД НА ВОДИ ЈЕ ЧИСТ КРИМИНАЛ,
НЕКО ЋЕ МОРАТИ У ЗАТВОР: Да ли ће ико одговарати за пљачку века!
Чувени београдски архитекта Бранислав Јовин каже да ће „због криминала око пројекта ‚Београд на води‘ неко морати да одговара и да иде у затвор!“

У разговору за Курир Јовин, члан Академије архитектуре Србије, који се 60 година бавио урбанизмом Београда и који је 1968. добио Октобарску награду за Савски кеј, каже да је поменути пројекат ван свих планова, те да је њиме неко продао суверенитет и територијални интегритет Србије.


Скандалозно

– По свим плановима, на подручју Савског амфитеатра је предвиђена изградња објеката од јавног значаја – музеји, позоришта, нешто доступно свим Београђанима, а не објекти за становање, јер је то сувише ексклузивно место. Тај простор се чувао јер је била у току изградња железничке станице у Прокопу, чекало се да се тамо пребаци железница и да се онда ту граде објекти јавне намене – објашњава Јовин.

То што смо бесплатно уступили на коришћење око 116 хектара у приобаљу, каже, нема нигде у свету.

– У целом свету граде се читави градови и инфраструктура од те надокнаде за грађевинско земљиште. Радио сам пројекат београдског метроа и обишао двадесетак градова у свету, и они су градили своје метрое од те надокнаде за грађевинско земљиште. Овде је обрнуто. Па то је невиђено, то је злоупотреба власти. Неко ће одговарати за то. То је распродаја, није то земљиште власништво странке, једног човека – наводи Јовин и подсећа да инвеститор може у наредних 30 година на том простору да гради шта му падне на памет, јер више не мора да тражи дозволу, а ми не можемо да се жалимо.

– Нама ће инвеститор да одређује како ће да нам изгледа приобаље. Па то нигде у свету нема. Гарантовано, тај мора да иде у затвор, тај не може да прође некажњено. И то улагање у инфраструктуру које ми плаћамо биће више од суме коју они помињу (око 790 милиона евра, прим. аут.). Цена грађевинског земљишта се одређује на основу садржаја који ће се ту градити. Кад некоме хоћете да издате локацију, обрачуна се колико треба капацитета воде, струје и осталог и из тога се добије цена квадратног метра и тражи се од инвеститора да то уплати, ту накнаду за грађевинско земљиште, како би град спремио инфраструктуру – каже Јовин.


Нарушен суверенитет

На све то, додаје, нећемо моћи да испоштујемо рокове – да се инфраструктура среди до 31. децембра 2019, па ћемо морати Арапима да плаћамо и пенале.

– Нећемо моћи да средимо инфраструктуру до краја тог рока. Па погледајте, они не могу да заврше 280 станова за две године у те две куле, а у време градоначелника Бранка Пешића у Београду се годишње градило 12.000 станова – каже Јовин и додаје:

– Што једна будала направи, то сто паметних не може да поправи. Урбанистичке грешке су углавном такве. Оне се могу поправити после 100 година или их може поправити земљотрес.

Јовин подсећа да је поред 116 хектара дато и око 70 хектара на новобеоградској страни, у Блоку 18, као и део реке Саве.

– Они су део реке Саве, испред Савског амфитеатра, исто дали у надлежност Емирата. Део реке. На том делу реке он исто може да гради шта му падне на памет. Човек има право да ту ради 30 година шта му падне на памет. Неко је продао наш суверенитет и територијални интегритет том човеку. Па где то има – пита се он.Зоран Ивошевић, бивши судија Врховног суда
СУСПЕНДОВАЛИ СМО ВЛАДАВИНУ ПРАВА


Бивши судија Врховног суда Зоран Ивошевић каже да је лекс специјалис о „Београду на води“ срамота за правни систем Србије.

– Преузели смо обавезу да наше законодавство усклађујемо са тим лекс специјалисом, односно пројектом „Београд на води“. Доведени смо у неприличну ситуацију. Ако њима нешто не одговара, обавезни смо да мењамо наш пропис који није у складу са лекс специјалисом. Тако је и са Законом о планирању, у који је већ уведено да онај ко нешто сагради на том делу земљишта постаје власник истог и свега што на њему изгради, што можда није јавно добро. Суспендовали смо владавину права у том делу Београда. То је велика брука – закључује Ивошевић.

Foto:Media Centar

Ивор: А1INFO


Сачувана
Странице: [1] 2   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!