forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Јул 13, 2020, 20:36:57


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Најмања у Србији: Црква у коју једва стану три верника  (Прочитано 1073 пута)
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12531Погледај профил
« послато: Април 17, 2013, 16:17:44 »

Најмања у Србији: Црква у коју једва стану три верника


У селу Дојиновиће, на јужном обронцима Голије, налази се најмања црква у Србији. Посвећена је Светој великомученици Марини, па јој народ тепа Мариница.

Свештеник Далибор Лазић отвара цркву на Огњену Марију и на Ускрс


На брду обраслом травом и ретким растињем, високом 1.200 метара, далеко од сваког пута и људског станишта, стоји најмања црква на просторима бивше СФРЈ.

 
Стручњаци Завода за заштиту споменика, који су је уврстили на списак добара од великог културног значаја, утврдили су да је саграђена средином 17. века.
 

У повести о њеној изградњи преплићу се чињенице и мит: у Отоманској империји настале су за Србе повољније политичке и црквене прилике после обнове Пећке патријаршије 1557. године. Мариница и још пет храмова подигнути су у долини реке лепог имена Људска у исто време, око 1650. године.


Од зида до зида - метар и по!

То су све грађевине крајње једноставног облика, покривене каменим плочама, и осликане фрескама - стојећим фигурама светаца и орнаментима.
 

- Предање каже да је овдашњи турски ага дозволио градњу цркве под условом да буде на неприступачном месту и онолика колика може да буде саграђена за дан и ноћ - објашњава млади свештеник Далибор Лазић.

 
Мариница је у његовој парохији, и он је отвара на Огњену Марију, 30. јула, и на Ускрс. Тада се скупи народ. А иначе...

Црква мала, али успон баш и није мали


Далеко је црква. Од Пазара путем према Сјеници, па шест километара макадамом до првих кућа у Дојиновићима. Одатле пешице.
 

Спољашње димензије цркве су четири са 2,62 метра, стреха је од тла удаљена 1,80, а у унутрашњости, простор од улаза до олтара намењен верницима, има два са 1,5 метара. Ако троје одраслих уђу, и свештеник, нико од њих неће моћи да се прекрсти, толика ће гужва бити.

Кад су двојица у цркви још и могу да се прекрсте: Прота Далибор Лазић и наш репортер

Фреске из 17. века су очуване, а 1968. и 2008. године зидови и кров реконструисани су и конзервирани, каже свештеник Далибор Лазић и наводи да се храм налази на земљишту које припада „Србијашумама“.
 

- Кад би помогли и направили неку надстрешницу поред цркве... - каже он: "Ми бисмо обезбедили пројекат и сагласност Завода за заштиту споменика. Последњих година о празницима све више људи има око Маринице, да имају где да седну".

(Момчило Петровић)

***


Вероватно је ово одговор, зашто је црква овако мала,

Цитат
Предање каже да је овдашњи турски ага дозволио градњу цркве под условом да буде на неприступачном месту и онолика колика може да буде саграђена за дан и ноћ

И нека неко каже да ми нисмо посебан народ Смешко

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Странице: [1]   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!