forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Октобар 18, 2019, 16:53:26


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Забрана марама завадила Босну  (Прочитано 923 пута)
moka
Ветеран
*****
На мрежи На мрежи

Поруке: 899Погледај профил
« послато: Фебруар 13, 2016, 10:36:03 »

Забрана марама завадила Босну

Исламска заједница у БиХ оштро критиковала ВСТС због неодустајања од одлуке о верским обележјима. Кавазовић: Прекршена су права муслимана. Тегелтија: Одлука важи за сва верска обележја


БАЊАЛУКА - Одлука Високог судског и тужилачког савета БиХ да остане при свом закључку о забрани верских обележја, којим се муслиманке с марамама искључују из правосудних институција, представља кршење темељних људских права муслимана.
То је реакција Ријасета Исламске заједнице у БиХ поводом одлуке ВСТС да, упркос претњама њиховим члановима и протестима у ФБиХ, на снази остане закључак којим је забрањено истицање свих верских, националних и политичких обележја у правосудним институцијама у земљи, не само хиџаба, мараме коју носе муслиманке, како су то тврдиле бошњачке невладине организације.

- Муслимани треба да знају за овакве увредљиве поступке и чињеницу да држава БиХ наставља систематски да дискриминише муслимане. Све ово указује на то да држава и њени органи према муслиманима и њиховим верским правима не показују потребну одговорност и да су спремни са позиције моћи наставити своје противуставно деловање на штету верских слобода и људских права муслимана - тврди врх ИЗ у БиХ.

Навели су да су настојали да у отвореној комуникацији укажу ВСТС на погрешно тумачење мараме у исламу, што, како тврде, има као последицу недопустиво кршење права муслиманки.

- Међутим, заузимање дефинитивних ставова ВСТС по том питању, чијим се спровођењем наставља кршити Устав БиХ, Закон о слободи вере и међународне конвенције о људским правима, тако што се једна друштвена група потпуно дискриминише, чини се да обесмишљава ову врсту комуникације - саопштено је из ИЗ у БиХ.
Врх ИЗ тврди да позивање из ВСТС "на дијалог око већ заузетих коначних ставова није искрено".

- ИЗ у БиХ неће разговарати са онима који крше људска права и Устав БиХ, али ће предузети све мере да заштити права муслимана - закључено је у саопштењу.

Председник ВСТС Милан Тегелтија каже за "Новости" да је ова институција остала при закључку који се тиче свих верских обележја.

- То је јасан став ВСТС - рекао је он.

На питање да прокоментарише оптужбе ИЗ у БиХ да ВСТС овом одлуком крши права муслимана и Устав БиХ, Тегелтија је рекао да је пракса ове институције да не улази у полемике са верским заједницама у БиХ.

- Немамо коментар на њихове наводе - рекао је Тегелтија.

Упркос претњама и протестима у ФБиХ, ВСТС је остао при закључку из септембра 2015. године о забрани истицања свих верских обележја у правосудним институцијама у земљи.


ВЕРСКА ПРАВА И СЛОБОДЕ ГОРУЋА СУ ТЕМА И У БРЧКО ДИСТРИКТУ

ТРАЖЕ ПАУЗУ ЗА МОЛИТВУ У ТОКУ РАДНОГ ВРЕМЕНА

Директор Канцеларије за правну помоћ Брчко дистрикта Сафет Пизовић одбио је молбу Самира Турсуновића запосленог у овој институцији за дневним одмором у трајању од једног сата, како би петком у џамији могао да присуствује подневној молитви.

У свом захтеву Турсуновић се позива на члан Закона о раду Брчко дистрикта по коме је послодавац дужан да запосленику, на његов захтев, омогући одмор од једног сата, али само у току једног дана у радној седмици.

Иначе, у Брчком је раширена пракса изласка с посла, посебно високих државних функционера у време верских празника код сва три народа. Део Бошњака из свих институција у Дистрикту сваког петка излази с посла и одлази у џамије на подневну молитву, док српски и хрватски функционери за време светковина које нису проглашене нерадним данима присуствују молитвама у цркви. У Брчком је омогућено запосленима у институцијама које се финансирају из буџета Дистрикта да празнују по шест дана у време верских и четири за секуларне празнике. (М. Д.)

БЕГИЋ: ПРОФАШИСТИЧКИ ДИСКУРС
На одлуку ВСТС реаговала је и позната сарајевска редитељка Аида Бегић, која такође тврди да је реч о кршењу људских права, дискриминацији и ограничавању верских слобода. - То је профашистички дискурс, а сада су на ред дошле жене које су покривене - казала је ова добитница бројних светских признања, међу којима и оних на Канском фестивалу.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/republika_srpska/aktuelno.655.html:590752-Zabrana-marama-zavadila-Bosnu

   Муслиманима треба забранити сва обележја, активности и бенефиције које чине штету људима других нација и религија, док није касно.Ислам је религија која подразумева да верске вође управљају државом и такво понашање треба на време сузбити и санкционисати.
Сачувана

Странице: [1]   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!