forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Јун 19, 2019, 09:00:47


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Борба против корупције мора имати јасно дефинисанa правила  (Прочитано 974 пута)
moka
Ветеран
*****
На мрежи На мрежи

Поруке: 886Погледај профил
« послато: Јун 08, 2016, 03:46:07 »

Борба против корупције мора имати јасно дефинисанa правила

Ниво корупције одређује економски развој државе и борба против ње мора имати јасно дефинисане циљеве, успостављене правилнике и тренинге за запослене, оцењено је данас у Привредној комори Србијe


Ниво корупције одређује економски развој државе и борба против ње мора имати јасно дефинисане циљеве, успостављене правилнике и тренинге за запослене, оцењено је данас у Привредној комори Србије.
Представници Ер Србије, НИС-а и Филип Мориса су на скупу "Борба против корупције - како ми то радимо", представили моделе како се боре са корупцијом у својим компанијама.

"Вероватноћа настанка корупције је сразмерна објективним и субјективним предиспозицијама извршилаца пословног процеса и негативним утицајима окружења а обрнуто сразмерна позитивним утицајима ефикасности управљања", рекао је директор сектора економске безбедности у НИС-у, Славољуб Ћетојевић.

Он је истакао да компанија НИС која има 11.000 запосленх свакодневно подиже свест о корупцији стављајући акценат на примање мита и злоупотребу службеног положаја, али исто тако и од 3.000 сауговарача пре потписивања уговора тражи изјаву којом се доказује њихова власничка имовина.

"НИС инвестира у борбу против корупције тако што сваки аутомобил има уграђен систем за праћење и брзине којом се креће, када и где успорава, чиме компанија постиже боље резултате", рекао је Ћетојевић.

Менаџер за етику и усклађеност пословања у Ер Србији Милош Стопић је рекао да у тој компанији постоји јасно дефинисан правилник о томе да се на свака два месеца тренинзима и комуникацијом са запосленима преноси порука о усклађености пословања, заштити података и дефинисању корупције.

"Ћутање о корупцији није опција и зато смо увели новину да запослени анонимним позивима могу пријавити неправилности које ће бити проверене а узбуњивач тиме остаје заштићен", рекао је Стопић.

Иван Јовановић из правне службе Филип Мориса за Југоситочну Европу истакао је да његова компанија забрањује запосленима примање било какве вредности која може да утиче на његову објективност.

"Танка је линија између дозвољеног и оног за шта се мора тражити дозвола од компаније", рекао је Јовановић.

Он је навео пример да државног службеника који дође у инспекцију могу понудити кафом, соком или разумним оброком, али да се за све преко тога мора тражити одобрење.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:608833-Borba-protiv-korupcije-mora-imati-jasno-definisana-pravila

   Ово је опет један чланак без циља и са случајно или намерно пропуштеним начинима да се заиста спречи корупција.Усмерен је на споредне циљеве и скоро филмске ефекте а мере из њега постижу сигуран никакав ефекат, једно велико ништа.
  Зашто велики директори и руководиоци у државним и јавним предузећима не крену са проверавањем сопственог пословања, из разлога што не постоји нико изнад њих ко ће то да уради?...наравно, прича је јасна и служи за замајавање читалаца.
Сачувана

Странице: [1]   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!