forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Јун 19, 2019, 09:02:17


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Радници ћуте и трпе: НЕХУМАНИ УСЛОВИ  (Прочитано 1074 пута)
moka
Ветеран
*****
На мрежи На мрежи

Поруке: 886Погледај профил
« послато: Октобар 04, 2012, 04:47:41 »

Радници ћуте и трпе, носе чак и пелене

У појединим банкама у Србији послодавци “налажу” службеницима да у тоалет иду пре посла, а у радно време користе памперс пелене како не би губили ни тренутка на нормалне физиолошке потребе.

Према тврдњама часописа Штерн, који се позива на интерна документа Лидла, овај трговински ланац, чије је седиште у Немачкој, у матичној земљи и шпијунира своје раднике.

Надзорне камере снимају “када ко иде у ВЦ”, “ко је са ким у могућој емотивној вези” и “ко је неспособан, повучен и наиван”. Велики брат у тој кући снима чак и ко од запослених има тетоважу.

На недавној трибини Комисије за правна питања, правосуђе и законодавство Општинског одбора ДС у највећој нишкој општини Медијана стручњаци су указали на то да је још пре више деценија шведски психолог Хајнц Лајман овакву и сличну шикану, психотерор или злостављање на послу назвао мобингом.

Појединачна и парцијална истраживања показују да је у Србији више од 45 одсто запослених изложено малтретирању на послу. То је више него у свим другим земљама у транзицији, где је шиканирању изложено 30 одсто запослених, а далеко више него у ЕУ, где то трпи у просеку 15 одсто радника.

Кључни разлог за оволику раширеност мобинга у Србији је страх од губитка посла, због чега су многи спремни да ћуте и трпе. По Галуповом истраживању, наши грађани се највише боје отказа(60 одсто), далеко више него болести (35 одсто) или смрти (25 одсто). Осим тога, сваки пети запослени у Србији и не зна шта је мобинг.

”Наш синдикат сматра да је потребно што пре донети закон о спречавању злостављања на раду. Тачно је да предлог тог закона не регулише проблем целовито, али је први корак. Предлог закона, који је иначе радни, налаже послодавцу да дисциплински казни мобере, а уколико то не учини биће новчано кажњен. Наш синдикат, међутим, инсистира на томе да мобинг буде сагледан и у кривичном законодавству, односно дефинисан као кривично дело за које је прописана кривична санкција, што су неке земље у Европи урадиле. Такође, залажемо се да мобинг буде регулисан и колективним уговорима”, рекао је Горан Дејановић, координатор Департмана за заштиту жртава мобинга УГС Независност.

http://www.pravda.rs/2012/10/03/radnici-cute-i-trpe-nose-cak-i-pelene/

Кад држава не функционише,на њеном челу вршљају криминалци,радници не могу да очекују никаква права ни заштиту.
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12235Погледај профил
« Одговор #1 послато: Јул 17, 2016, 06:35:19 »

НЕХУМАНИ УСЛОВИ У `ГЕОКСУ`:
 Двапут пуштају у тоалет, раднике зову циганима


Бивша радница врањске фабрике "ГЕОКС" у италијанском власништву тврди да запослени трпе тортуру. Раднике називају "локалцима" и "циганима", тврди Гордана Крстић. Жалбе у полицији


ВРАЊАНКА Гордана Крстић (50), као искусан обућар, у новембру прошле године почела је да ради у фабрици обуће "Геокс", што се убрзо претворило у ноћну мору. Гордана тврди да је остала без посла јер се борила за раднике и зато износи у јавност детаље о, како каже, правој психичкој тортури коју запослени проживљавају свакодневно, а о свему ћуте, јер су зараде у производњи које се крећу од 24.000 до 35.000 динара за многе право богатство.

- Пре "Геокса", радила сам у "Коштани", "Коспорту" и у једној приватној фабрици у Врању. Компанија са таквим именом је за мене изазов и била сам пуна елана. Мало ми је времена требало да схватим да је све то "труло" и да се радници не поштују и често третирају као робови - говори Гордана.

Руке јој дрхте, очи су пуне суза каже да не жали за послом, напротив, жали због тога што је доживела да се у свом граду осети као грађанин другог реда. Она је на почетку контролисала квалитет прозвода, пратила је производни процес и рад око 300 људи у двема секцијама.

- Радници су у сталном страху. Могу само два пута у тоалет, не смеју да се жале, не смеју да питају, ту су да ћуте и често трпе увреде. Називају их "локалцима", "циганима" и стално прете отказом - каже Гордана и додаје да када би приметили да неко више од два пута иде до тоалета, шефица Тицијана Ћесони је радницима говорила да носе "памперс" пелене и чак је демонстрирала како се оне стављају.

Гордана тврди да је често долазила Хитна помоћ.

У марту ове године, после расправе због грешке једне раднице, сви су добили гомилу увреда и погрдних речи. Гордана је изашла из компаније и упутила се у полицију. После тога је, каже, одлазак на посао постао ноћна мора, па је престала да ради. После свега, каже да не жели да се врати у ову компанију. Каже и да ће покушати да закаже пријем код премијера Вучића, јер сматра да треба да сазна истину о томе како се третирају радници у Врању.

Више пута смо покушали да добијемо одговоре од управе "Геокса", али тамо кажу да "немају коментар". У полицији нису желели да нам кажу докле се стигло са истрагом у овом случају. Како сазнајемо, више од десет радника "Геокса" досад је затражило помоћ полиције.


ВЕЋ ПОВУКЛИ 8,5 МИЛИОНА ЕВРА

`ГЕОКСУ` је 2012. одобрена субвенција у укупном износу од 11,25 милиона евра за инвестицију од 15,8 милиона евра и запошљавање 1.250 радника у Врању. Досад су повукли 8.437.500 евра.

- Министарство привреде и Развојна агенција Србије контролишу уговорне обавезе инвеститора, трансфер новца, опреме, изградњу фабрике и запошљавање, а оне се до сад испуњавају. До нас нису стизале жалбе запослених, али ако постоје, треба да буду адресиране на надлежне инспекције рада - кажу у Развојној агенцији.

У РАС-у кажу да би инвеститор могао да остане без дела субвенције само ако не испуни обавезе из уговора.

(С. Б.,вечерње НОВОСТИ)

***

Борис Тадић, бивши председник Србије је "отворио врата" овом странцу, наиме 2012. године (кликни на текст: "Представници `Геокса` обавестили су председника Србије да су, следећи његову сугестију, одлучили да у Пироту отворе нови производни погон" )

а онда је Вучић НАСТАВИО тамо где је Тадић стао, (кликни на текст: "Vučić na otvaranju Geoksa: Budućnost Vranja sigurna (VIDEO)")

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=IahSfyNTrUk" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=IahSfyNTrUk</a>

Ако погледамо ГДЕ све овај власник `Геокса` има отворене  погоне:

1. Кина
2. Вујетнам
3. Јужна Кореја
4. Индонезија

па  долази на ред Србија и ЊЕНА ЈЕФТИНА снага у Врању, није онда уопште за чуђење такав однос "газде" према радницима, јефтиној радној снази (робовима).
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Странице: [1]   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!