forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Септембар 25, 2020, 18:33:34


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Топлане греју по прошлогодишњим ценама  (Прочитано 1698 пута)
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« послато: Септембар 23, 2016, 21:17:43 »

Топлане греју по прошлогодишњим ценама

Иако је гас у међувремену појефтинио 35 одсто, нижа цена грејања за сада могуће само у Краљеву


маћинства прикључена на топлане плаћаће, како ствари сада стоје, грејање по истим ценама као лане. Појефтињење се за сада може очекивати једино у краљевачкој топлани ( за око 4,5 одсто), уколико се са тим предлогом сагласи градска скупштина. Мада није искључено да до почетка грејне сезоне још неке електране понуде ниже цене, каже Милован Лечић, председник Удружења топлана Србије. Ово је резултат анкете међу 60 топлана о ценама грејања за предстојећу зиму.

– Важно је да поскупљења за сада нема. Топле и хладне пробе почињу 1. октобра. Залиха угља и мазута има више него пред прошлу грејну сезону и не очекују се већи проблеми током грејне сезоне – каже он.

Без обзира на то што топлане имају више разлога за појефтињење, него да задржавају прошлогодишње цене, будући да је гас у међувремену појефтинио за 35 одсто оне су израчунале другачије. Лечић каже да топлане одлуку о томе доносе заједно с локалним самоуправама, придржавајући се Уредбе о ценама грејања које је прописала влада.

– Уредбом је предвиђено да ако енергенти поскупе за три одсто, грејање аутоматски поскупи за толико, а ако појефтини за пет да за толико појефтини, каже он. Иако су услови из уредбе за снижење испуњени, они као разлог задржавања старе цене наводе низ других трошкова које имају.

 Разлог због ког топлане размишљају о снижавању цена је да пробају да спрече већи „одлив” грађана с мреже, јер је све више оних који не желе да се плаћају грејање целе године, односно и лети када се не греју.

– Право сваког потрошача је да бира како ће се грејати. То важи и за оне који су прикључени на топлане. Ако им је скупо имају право да траже алтернативу и да се скину с мреже. Само је питање како у таквим случајевима не угрозити грејање комшији – упозорава Лечић.

Зато је неопходно донети Закон о скупштини станара којим ће се заједно с локалним самоуправама регулисати ко и под којим условима може и сме да се искључује с мреже, а да се не угрози грејање оних који настављају овако да се греју, каже Лечић.

Они који неће више да плаћају рачуне за грејање и када се не греју имају могућност да до краја септембра поднесу захтев да их топлана скине с мреже, јер после 1. октобра искључење није могуће, будући да почиње нова грејна сезона.

Више од две трећине топлана, грејање наплаћује целе године, како би кажу, растеретили трошак домаћинствима.

Највише захтева за искључење, до сада је добила нишка топлана – 1.700. Београдским електранама које греју 310.000 станова, стигло је 370 захтева. Од 7.000 домаћинстава, за протекле четири године у Краљеву се са даљинског искључило 905 корисника, али са најавом појефтињења грејања њих 50 се поново прикључило. У Суботици имају око 140 захтева за искључење.

Потрошачи који одлуче да се не греју више преко топлана, нису се међутим, потпуно ослободили обавеза према топланама. И када се грејање искључи, плаћаће од 25 до 30 одсто рачуна.

То важи за зграде, јер анализе показују да и искључени станови од комшијских зидова и ходничких цеви добијају и до 40 одсто топлоте. Процедура искључења је различита и њу диктирају општине.

Лечић каже да је решење наплата по потрошњи. На тај начин би се смањио број оних који се искључују с мреже, а и топлане би имале већи приход од грејања. Домаћинства би сама одлучивала када ће и колико просторија грејати – то значи да сваки радијатор појединачно могу заврнути и смањити рачуне. Цена поновног прикључка на мрежу варира од топлане до топлане и износи од 6.000 до 13.000 динара, наглашава Лечић.

http://www.politika.rs/scc/clanak/363981/Toplane-greju-po-proslogodisnjim-cenama

  Вучић и његов отпад из странке нас краду свуда и на све начине, без потребе да ишта кажу јер мисле да ће бити на власти вечито.
Сачувана

Странице: [1]   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!