forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Март 31, 2020, 10:51:07


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Једина Српкиња у трци за председника Србије  (Прочитано 652 пута)
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12463Погледај профил
« послато: Март 12, 2017, 22:19:49 »

ЈЕДИНА СРПКИЊА У ТРЦИ ЗА ПРЕДСЕДНИКА:
Кампању финансирам сама,
 Косово бих решила као Републику Српску! (ВИДЕО)


Сремац прича колико је слика о Србима у САД погрешна и ко је крив за то, која су конкретна законска решења из САД која би волела да види у Србији

Председница и оснивач Српског института из Вашингтона, једина жена председнички кандидат на предстојећим изборима Данијела Сремац, у интервјуу за "Еспресо" говори о како се издалека гледа на стање у Србији, ко јој финансира кампању и на чему ће се она базирати...

Сремац прича колико је слика о Србима у САД погрешна и ко је крив за то, која су конкретна законска решења из САД која би волела да види у Србији, шта очекује од америчке власти према Србији откад је Трамп председник, прича о Косову, како би сарађивала са Александром Вучићем, и шта мисли о њему, као и шта мисли о опозиционим кандидатима...

 

Погледајте цео видео интервју са Данијелом Сремац:

(ОВДЕ)

...


Ви сте донекле глас српске дијаспоре. Како се из далека гледа на стање у Србији и шта о њему знате?

- Била сам глас дијаспоре више од 20, 25 година. Чак када сам завршавала мастер у америчкој спољној политици у Вашингтону, почео је распада Југославије, почео је рат, онда сам излазила на све америчке телевизије, бранила српске традиционална, територијална, људска права. Наша дијаспора је подржавала моју канцеларију. Водила сам демонстрације испред Беле куће, била у дуелима са другим етничким групама у подршци српских перспектива. Наш народ је подржао мене јер је знао колико је битно да се наш глас чује у Вашингтону. Сви ми имамо родбину у Србији, покушавамо да помогнемо највише што можемо, наши доктори болницама, улази пет милијарди годишње у Србију из дијаспоре. Радимо све што можемо, али нам је најбитније да Србија напредује, да млади људи у Србији нађу посао, да могу да остваре неке своје основне жеље, да буду адекватно плаћени за свој рад. Данас је у Србији економско стање веома лоше, избегло се банкротство, али се није одгонетнуло како убудуће буџет да се опорави.

 
Ко ће вам финансирати кампању?

 
- Кампању искључиво финансирам ја, моја фамилија, пријатељи и народ у дијаспори који подржавају неке промене и желе да помогну Србији да се реформише, да постане транспарентна и сређена држава, да се отворе те економске зоне. Сви људи који верују у то, подржавају кампању са донацијама наших људи углавном у иностранству. 


На чему ће се она базирати?

 
- Имам врло јасне ставове шта треба Србији. Желим да укључим цео потенцијал дијаспоре широм света, четири милиона наших људи који су школовани на најбољим универзитетима, да их доведемо у неки глобални саветодавни одбор, уз људе из Србије и Републике Српске који до сада нису били у политици, који би сагледали сваку индустрију и применили неке реформе како би се направила организованија структура административне Србије, отворили бисмо економске зоне које имају сасвим другачији регулативни оквир. Ово што до сада оптерећује привреду и кочи економију је претерано оптерећен бирократски систем, са непотребним дозволама, инспекцијама, стварима које отежавају рад, ствари које не постоје у Америци. Тамо је лако бити предузетник, лако се заради, а када предузетници зарађују, проширују се, узимају више људи да раде, и то су неке основе здраве економије. Потребан је суд који функционише, који не функционише на бази политике, него на демократској бази. Да би економија прорадила потребне су разне ствари, које функционишу у Америци и које су потребне овде. Те економске зоне хтеле би банку дијаспоре која би давала нула одсто камате женама у бизнису, да жене подржимо. Подржали бисмо студенте којима треба зајам за школовање, такође са нула одсто камате, и да дајемо врло мало камате малим и средњим предузећима која имају проблем да скупе капитал. То је само економска страна. Што се тиче спољне политике сматрам да Косово треба да се врати у преговоре у УН, то је била велика грешка. Треба да се заштити народ у северном делу Косова и Метохије као нека врста ентитета, као Република Српска, треба да се успоставе много боље везе у Вашингтону, да нас разуме, сматрам да имам велике предности у томе јер сам републиканка и амерички држављанин и врло ми је драго да Доналд Трамп на челу. 

Бранили сте српске интересе у свету током сукоба у Крајини, БиХ, на Косову. Колико је слика о Србима у САД погрешна и ко је крив за то?

 
- Јесте погрешна код тих људи који су водили рат на Балкану против Срба. То су углавном људи, демократе који су подржавали Клинтона. Током тог периода републиканци су много више подржавали моје ставове, када сам говорила да треба да престане бомбардовање Србије, да то није фер. Мислим да од Милошевића, па до сваког вође у Србији жалосно је што не постоји разумевање како Америка функционише, и колико је битно водити тај ПР рат у Америци. Док су други сарађивали са својима у дијаспори, Србија то није имала. У Америци се никада не мења та структура у вези са гласањем, све се тачно зна, ништа није ванредно, грађани Америке имају моћ да утичу на конгрес и на сенат, до владе. То је једини начин, мора темељно да се ради на имиџу, ако постоји неки план, како да се помогне народу, да не буде више кршења људских права, мора да се координира са нашом дијаспором.

 

Врло сте егзотичан кандидат, жена са америчким пасошем. Колико вам то даје на шансама, Србија је традиционална и патријархална земља?

 - Врло ми је драго да ме на друштвеним мрежама толико народа подржава, кажу да су изненађени и одушевљени, да им треба неко нови. У суштини све партије које су сада у кандидатури, имале су прилику да већ буду у Влади. Последњих 20 година нису показали ниједну промену, људи то виде и знају да нисам ниједан динар узела од ове државе, смао сам помагала. Што се тиче жена, видим велику подршку. Моје позиције, перспектива, школовање, то што сам писац и имам успешне књиге, то што знам америчку политику и све критеријуме да будем у позицији председника, а да не кажем огромну преднпост као амерички држављанин у преговорима са Вашингтоном. Сматрам да људи то виде и да желе нешто ново, и мислим да јесте предност бити нов сада. 
Која су конкретна законска решења из САД која бисте волели да видите у Србији?

- Не знам одакле бих почела. Сам Устав, Скупштина треба да гледа вољу народа, свака особа у Скупштини треба да буде изабрана директно из сваког града, да буде директно одговорна грађанима. Сваки град треба да има већу моћ, да сви чују како се граде путеви, шта се поправља, где се троши новац из буџета. То се из доба Милошевића није поправило, не знам због чега. Треба да постоји једна сасвим транспарентна организација Владе, да се тачно зна ко се запошљава, на бази чега. Корупција и даље влада на свим нивоима, а у таквим системима неће ни бизнисмени да дођу, осим оних који хоће нешто да искористе од Србије, или нешто сумњиво ако желе. Мора да се постави један ред који није толико бирократски, порези морају да се смање..

(Еспресо)


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Странице: [1]   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!