forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Септембар 20, 2017, 11:25:16


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: У Београду се дешава једна урбана хајдучија  (Прочитано 190 пута)
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 11684Погледај профил
« послато: Јун 27, 2017, 01:26:03 »

ГРАДСКИ ОЦИ НАМ СПРЕМАЈУ КАТАСТРОФУ
 ОД 200 МИЛИОНА:
 Ово је скупље и непотребније чак и од музичке фонтане!


Попут нафтом богатих азијских земаља, и Србија ће ускоро у својој престоници изградити јарбол висок чак 120 метара на ком ће се у пролеће 2018. вијорити српска застава. И док градоначелник у том јарболу види још једну градску атракцију, грађевинска струка је без текста јер је, кажу, реч о непотребном трошењу новца.

 

Стручњаци за заставе, с друге стране, поздрављају неговање култа заставе, али сматрају да је грандиозност непримерена стању у држави.


За 20 метара нижи од зграде Ушћа, за 15 од зграде Генекса, али зато за 20 метара виши од Београђанке, то ће бити огромни јарбол на Ушћу који ће на 120 метара подићи такође гигантску српску тробојку, величине мањег спортског терена – 20 пута 30 метара.

"То је је још један додатак не само за наше грађане него и за туристе који ће тражити да се сликају и гледају, а ви сами знате колико рекордан број туриста привлачимо у граду. Тако да то доживљавам као један део мозаика који се зове стварање лепшег и модернијег Београда, а тај јарбол ће томе сигурно допринети", каже градоначелник Београда Синиша Мали.

На Београд се сручило велико невреме некомпетентности, тим речима архитекта Драгољуб Бакић коментарише нови у низу, како каже, бесмислених градских пројеката - од гондоле, преко Београда на води, до јарбола.

"У Београду се дешава једна урбана хајдучија где једна група људи на власти третира Београд као свој плен и ради невероватне ствари. Ми присуствујемо једном урбаном ријалитију. Сваки дан нас бомбардују неким новим глупостима... и онда се питамо како се то дешава, коме то треба? Ја то тумачим као демонстрацију моћи", каже Драгољуб Бакић, Академија архитектуре Србије.

 
У друштву са Саудијском Арабијом, Таџикистаном, Азербејџаном, Туркменистаном и Северном Корејом

Та демонстрација пореске обвезнике престонице коштаће 200 милиона динара колико је град, наглашава градоначелник, уштедео. Има и одговор на питање чему толики јарбол?

 
"По узору на друге земље света, јер кад погледате веллике градове у свету, сваки град има једну заставу којом се ти људи поносе".

Тако се застава Саудијске Арабије вијори на 170 м, у Таџикистану јарбол је само пет метара нижи, Азербејџан је своју заставу заталасао на 162. метру, Северна Кореја дичи се јарболом високим 160 метара, док је Туркменистан своју заставу подигао на 133 метра. Треба ли Београду нешто слично?

 
Треба, кажу они који ће то градити и објашњавају да је све то због јачања култа заставе. Критичари, с друге стране, верују да се оваквим грађевинским подухватом јача једино култ личности, будући да је и ова иницијатива потекла о председника Србије Александра Вучића.

Лепо је неговати култ заставе, сматра саговорник Н1, један од вексилолога у Србији, људи који су посвећени проучавању застава. Једно "али", он ипак види:

"Сам тај култ заставе који се жели постићи таквим потезом мислим да не може тако некако 'одозго' да се уради, него више размишљањем и учењем о томе. Као да све мора да потекне баш од председника државе, а ништа из народа, локално", каже Иван Сарајчић.

Јер, гледано одозго Србија је земља просперитета, а Београд град развоја.

Одоздо - споља је гладац, унутра јадац, закључују саговорници, јер трећина престонице још нема ни канализацију.


(Курир)


***

Има ли краја њиховим глупостима Молим? Докле ће народ трпети ово иживљавање?
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 11684Погледај профил
« Одговор #1 послато: Јул 14, 2017, 17:39:10 »

Спасимо београдску амазонију од уништења

Спречимо да заштићено подручје, дом видре и кућу орлова,
 покрије БЕТОН!
Београд има оно што друге престонице немају - оазу природе НАДОМАК ЦЕНТРА ГРАДА. Са 136 врста птица забележених само током последњих година, од тога 108 строго заштићених! Са 3-4 гнездећа пара белорепана, највећег орла Европе. Са видром, дивљом мачком,  куном златицом и белицом, и другим угроженим дивљим врстама.
То је БЕЉАРИЦА (Балатон, Црвенка) - подручје које смо дужни да САЧУВАМО и оставимо нашој деци, да у свом бетонском станишту не би заборавила шта је природа.


И не само зато!
Станишта ретких врста ДУЖНИ СМО ДА ЗАШТИТИМО по Бернској конвенцији и Директиви о птицама Европске уније које је наша земља потписала, ратификовала и дужна да примењује.

Срећом, пре неколико година кренуло се са поступком заштите како би Бељарица можда чак постала део будућег београдског националног парка, какав рецимо има Беч, такође на Дунаву, такође надомак самог града.


Међутим, таман када је требало да се Бељарица трајно заштити, предлог је у последњем тренутку, 2015 ПОВУЧЕН СА ГЛАСАЊА у скупштини града, а 2016. најављено је да ће београдску оазу природе ПОТПУНО УНИШТИТИ ради изградње нове београдске луке унутар заштићеног подручја. И поред тога што се „подручје у поступку заштите” по Закону о заштити природе СМАТРА ВЕЋ ЗАШТИЋЕНИМ!Сада ће дом видре и кућа орла белорепана, која вековима Београд штити од поплава, свих 900 хектара ПОКРИТИ БЕТОН, и све то у тренутку када Србија покушава да отвори поглавље 27 претприступних преговора ЕУ, о животној средини и климатским променама.

И грађани Беча могли су да остану без своје дунавске оазе, када су 1984. године власти одлучиле да на њеном месту подигну хидроелекрану. На хиљаде бечлија окупирало је подучје, а преко 350.000 људи потписало је петицију и градња је заустављена! Беч је добио свој национални парк, у коме бечки малишани данас уче да чувају природу.


Да ли ћемо ми дозволити да наша оаза нестане?
СПАСИМО БЕОГРАДСКИ АМАЗОН!

ШИРИТЕ ДАЉЕ! 


Иницијативу за заштиту овог подручја покренула је Лига за орнитолошку акцију 2010. године у оквиру пројекта Крила преко Балкана, којим је руководио `BirdLife International`. Секретаријат за животну средину града Берограда прихватио је иницијативу и пренео надлежност на Завод за заштиту природе Србије, који је 2013. завршио елаборат с предлогом заштите 1860 ха форланда леве обале Дунава, приближно од Панчевачког моста па до изнад Ковилова. У лето 2015. предлог заштите нашао се на дневном реду заседања Скупштине Београда, али је у последњем тренутку повучен, пре него што је до гласања дошло. Августа 2016. најављена је изградња нове београдске луке унутар највреднијих 870 ха већ предложеног заштићеног подручја.


Птичји свет ове плавне зоне – која представља узводни део подручја за птице од међународног значаја (ИБА) "Ушће Саве у Дунав" – има преко 210 до сада забележених врста, а током последњих седам година овде их је забележено 136. Међу њима су и три до четири гнездећа пара белорепана – највећа густина популације по јединици површине ма где у земљи. Друге врсте од посебног значаја су чапље (ово је веома значајно хранидбено подручје), патка њорка, мали детлић и зелена жуна, сива мухарица и жути вољић.

Погледати видео снимак ОВДЕ


ПОТПИСАТИ петицију ОВДЕ

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Странице: [1]   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!