forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Децембар 12, 2018, 18:57:43


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Почиње попис трагова АГРЕСИЈЕ 1999.  (Прочитано 717 пута)
nina
Напредни члан
**
На мрежи На мрежи

Поруке: 79Погледај профил
« послато: Октобар 14, 2017, 08:12:11 »

ПОЧИЊЕ ПОПИС ТРАГОВА АГРЕСИЈЕ: Представници Иницијативе за утврђивање последица догађаја из 1999.

Цитат
Свим активностима око утврђивања истине о последицама бомбардовања 1999. године на животну средину и људе руководиће Горан Триван, министар заштите животне срединеСВИМ активностима око утврђивања истине о последицама бомбардовања 1999. године на животну средину и људе, коју је покренуло више од 100 стручњака, од физикохемичара до лекара, руководиће Горан Триван, министар заштите животне средине. То је заправо и први институционални корак после више од годину дана јавне кампање о последицама бомбардовања, договорен на првом састанку министара у Влади са представницима Иницијативног одбора за утврђивање истине о последицама НАТО агресије.

Министри здравља, заштите животне средине и одбране, Златибор Лончар, Горан Триван и Александар Вулин, разговарали су са седморо представника Иницијативног одбора после подршке коју је њихов предлог да се формирају координационо тело и национална лабораторија за испитавање последице бомбардовања 1999. године, добио из кабинета председника Александра Вучића.

Следећи корак је усаглашавање методологија добијања података о стању животне средине и здравственим последицама, да би се у националну стратегију очувања здравља и животне средина уврстило одређивање дуготрајних последица НАТО бомбардовања.

Члан Одбора САНУ "Човек и животна средина" и научни саветник др Зорка Вукмировић, једна од покретача формирања Иницијативе, каже за "Новости" да је за стручњаке окупљене око ове идеје, на првом месту оснивање Националне лабораторије:

- Мора да се утврде да ли још постоје трагови загађујућих материја у животној средини на местима где је било највише разорених великих индустријских објеката, као и на местима дејствовања муницијом са осиромашеним уранијумом. У састав Националне лабораторије треба да уђу лабораторије и агенције, у чијим надлежностима су заштита природних ресурса, животне средине и здравља.

Тако би се избегло дуплирање програма, оптимално коришћење опреме и кадра, као и централизовано снабдевање. Средства би се обезбеђивала из буџета.

- У рад лабораторије би био укључен Центар за анализу података и проверу статистичких модела за утврђивање последица бомбардовања по здравље - говори др Вукмировић. - Овај Центар би био у повратној спрези са установама које воде евиденције о здравственом стању домицилног становништва.

У периоду сакупљања валидних података о радиолошком и хемијском загађењу пореклом од НАТО бомардовања, према речима др Вукмировић, сарадници Центра би са сарадницима специјализованих установа развили методологију анализе атипичних случајева малигних и аутоимуних болести, као и методологију систематских прегледа омладине и деце за утврђивање ендокриних поремећаја, какав је рецимо гојазност, и неправилног развоја репродуктивних органа.


ИСТРАЖИВАЊЕ, ПА САНИРАЊЕ ПОСЛЕДИЦА

- УКЉУЧИЋЕМО се и помоћи да се кроз егзактна истраживања утврди шта се заправо догађало после 1999. и да видимо које мере могу да се предузму да се санирају последице, ако се утврди да их је било - рекао је министар Триван. - Грађани имају право на тачну информацију о квалитету и условима животне средине и снажно смо опредељени да се ова истина сазна. Основни циљ је да се заштите грађани и да, ако има последица, видимо шта нам је чинити у наредним деценијама.Извор:Б. Радивојевић, Вечерње Новости

Шта ли се иза овога крије, видећемо. Прошло је 18 година и тек сада некоме пало на памет да истражује.

Сачувана
nina
Напредни члан
**
На мрежи На мрежи

Поруке: 79Погледај профил
« Одговор #1 послато: Октобар 18, 2017, 05:37:26 »

Влада спремна да помогне испитивање о бомбардовању


Министар за заштиту животне средине Горан Триван рекао је да је влада Србије спремна да финансијски помогне формирање националне лабараторије која би се бавила истраживањем последица НАТО бомбардовања.

Горан Триван / Фото А. Стевановић

"Влада је спремна да и финансијски и на сваки други начин помогне утврђивање истине", рекао је Триван за РТС додајући да не постоји ни једна такозвана истина већ је све подложно провери.

Триван је рекао да је био на састанку с представницима Иницијативе за утврдивање истине о последицама НАТО бомбардовања који предлажу формирање тима експерата и оснивање лабораторије за истраживање последица и дејства осиромашеног уранијума.

Како је нагласио, влада је спремна да пружи логистичку подршку раду лабораторије и координационом телу које ће се бавити тим питањима и да ће сачекати мишљење стручњака.

"Радићемо темељно и без журбе. Нема разлога да журимо ако смо чекали 18 година. Ми ћемо се клонити изјава које се тичу струке и науке јер то није наш посао. Наш посао је да обезбедимо подршку и логистику и то ћемо урадити", истакао је Триван.

Он је рекао да методологија овог рада мора да буде светски призната да би резултати били признати.

После престанка НАТО бомбрадовања 1999. године несумњиво је утврђено, према његовим речима, да је НАТО користио осиромашени уранијум на четири локације на подручју Врања, Прешева и Бујановца, а држава је финансирала идентификацију тих локација на којима је извршена темељна деконтаминација.

Он је навео и да је по подацима надлежних, осирумашени уранијум коришћен на десетак локација на Косову.

Састанак Иницијативног одбора са министрима одбране, здравља и заштите животне средине уследио је након што је група стручњака из разних области прошлог месеца упутила званичан допис председнику Србије Александру Вучићу у којем је указала на неопходност формирања координационог тела и националне лабораторије како би се испитао утицај НАТО агресије на здравље и животну околину.

Извор:Танјуг, Вечерње Новости


Да поверујемо у добре намере министра Тривана и владе Србије Зеленко Дај Боже да је тако!Свакако ћемо се врло брзо уверити у то.
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 12074Погледај профил
« Одговор #2 послато: Мај 26, 2018, 03:42:18 »

Изабрани чланови Комисије за истрагу последица НАТО бомбардовањаСкупштина Србије усвојила је одлуку о избору чланова Комисије за истрагу последица НАТО бомбрадовања 1999. године по здравље грађана и животну средину


Посланик СНС Дарко Лакетић је председник Комисије, а његова заменица је председница одбора за заштиту животне средине Ивана Стојиљковић (СНС).

Чланови комисије су Милован Дрецун (СНС), Гордана Чомић (ДС), Данијела Стојадиновић (СПС), Драган Веселиновић (Двери), Дубравко Бојић (СРС).

Скупштина Србије је 18. маја 2018. године донела одлуку на предлог Маје Гојковић, председнице скупштине, да се формира комисија која ће први прелиминарни извештај поднети 2020. године.

(Танјуг)

***


Толико ово иде "брзо", да ће ваљда за 100 година да почну нешто и да раде Превртање очима

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
nina
Напредни члан
**
На мрежи На мрежи

Поруке: 79Погледај профил
« Одговор #3 послато: Јул 31, 2018, 22:36:47 »

БОМБАРДОВАЊЕ 1999. ГОДИНЕ: НАТО засипао непознатим молекулима


Последице НАТО бомбардовања су катастрофалне / Фото Танјуг


Цитат
НЕДАВНО основаном Владином Координационом телу за утврђивање последица НАТО бомбардовања ускоро ће бити достављен извештај Штаба цивилне заштите за Моравички округ, који обилује детаљима везаним за дејства НАТО авијације 1999. године.


У једном од сачињених докумената забележено је да су авиони читаву општину Горњи Милановац 8. и 9. априла те ратне године засипали жутим прахом непознатог порекла, а неколико дана касније и ситним кристалима, који су код људи изазивали алергијске реакције...

- Сећам се да су људи приметили у њивама ситне кристале, величине зрна шећера. Ако би неким случајем та честица доспела до очију или у додир са кожом, дошло би до бурне реакције у виду сузења, свраба... - рекао је "Новостима" један од житеља милановачког села Доњи Бранетићи, који се присећа овог догађаја из 1999. године. - Чуо сам да су и у селу Брусници људи имали сличне проблеме. Тамо је једна жена била сва у печатима док је скупљала покошену траву, па су јој ти кристали падали по рукама, ногама и лицу.

Узорци ових кристала послати су на ВМА у Београд ради хемијско-токсиколошке анализе. У првом налазу из ове медицинске установе утврђено је да "нису нађене токсичне супстанце из групе бојних отрова". То, међутим, није било све у овом закључку, те се поред осталог наводи и ово: "Применом инфрацрвене спектрометрије утврђено је да се ради о синтетском угљоводоничном полимеру непознатог спектра, односно о - непознатом молекулу".


ОСУШИЛЕ СЕ ШУМЕ

Фитопатолози Института за воћарство у Чачку утврдили су на биљкама трагове крајње неуобичајеног обољења. Одмах након бомбардовања, напрасно и без одређеног разлога, осушиле су се бројне шуме на Златибору и Тари, областима за које постоји сумња да су такође запрашиване непознатом материјом.

Извор: В.Илић, Новости
Сачувана
Странице: [1]   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!