forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Фебруар 19, 2019, 04:55:22


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Почиње попис трагова АГРЕСИЈЕ 1999.  (Прочитано 941 пута)
nina
Напредни члан
**
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 89Погледај профил
« послато: Октобар 14, 2017, 08:12:11 »

ПОЧИЊЕ ПОПИС ТРАГОВА АГРЕСИЈЕ: Представници Иницијативе за утврђивање последица догађаја из 1999.

Цитат
Свим активностима око утврђивања истине о последицама бомбардовања 1999. године на животну средину и људе руководиће Горан Триван, министар заштите животне срединеСВИМ активностима око утврђивања истине о последицама бомбардовања 1999. године на животну средину и људе, коју је покренуло више од 100 стручњака, од физикохемичара до лекара, руководиће Горан Триван, министар заштите животне средине. То је заправо и први институционални корак после више од годину дана јавне кампање о последицама бомбардовања, договорен на првом састанку министара у Влади са представницима Иницијативног одбора за утврђивање истине о последицама НАТО агресије.

Министри здравља, заштите животне средине и одбране, Златибор Лончар, Горан Триван и Александар Вулин, разговарали су са седморо представника Иницијативног одбора после подршке коју је њихов предлог да се формирају координационо тело и национална лабораторија за испитавање последице бомбардовања 1999. године, добио из кабинета председника Александра Вучића.

Следећи корак је усаглашавање методологија добијања података о стању животне средине и здравственим последицама, да би се у националну стратегију очувања здравља и животне средина уврстило одређивање дуготрајних последица НАТО бомбардовања.

Члан Одбора САНУ "Човек и животна средина" и научни саветник др Зорка Вукмировић, једна од покретача формирања Иницијативе, каже за "Новости" да је за стручњаке окупљене око ове идеје, на првом месту оснивање Националне лабораторије:

- Мора да се утврде да ли још постоје трагови загађујућих материја у животној средини на местима где је било највише разорених великих индустријских објеката, као и на местима дејствовања муницијом са осиромашеним уранијумом. У састав Националне лабораторије треба да уђу лабораторије и агенције, у чијим надлежностима су заштита природних ресурса, животне средине и здравља.

Тако би се избегло дуплирање програма, оптимално коришћење опреме и кадра, као и централизовано снабдевање. Средства би се обезбеђивала из буџета.

- У рад лабораторије би био укључен Центар за анализу података и проверу статистичких модела за утврђивање последица бомбардовања по здравље - говори др Вукмировић. - Овај Центар би био у повратној спрези са установама које воде евиденције о здравственом стању домицилног становништва.

У периоду сакупљања валидних података о радиолошком и хемијском загађењу пореклом од НАТО бомардовања, према речима др Вукмировић, сарадници Центра би са сарадницима специјализованих установа развили методологију анализе атипичних случајева малигних и аутоимуних болести, као и методологију систематских прегледа омладине и деце за утврђивање ендокриних поремећаја, какав је рецимо гојазност, и неправилног развоја репродуктивних органа.


ИСТРАЖИВАЊЕ, ПА САНИРАЊЕ ПОСЛЕДИЦА

- УКЉУЧИЋЕМО се и помоћи да се кроз егзактна истраживања утврди шта се заправо догађало после 1999. и да видимо које мере могу да се предузму да се санирају последице, ако се утврди да их је било - рекао је министар Триван. - Грађани имају право на тачну информацију о квалитету и условима животне средине и снажно смо опредељени да се ова истина сазна. Основни циљ је да се заштите грађани и да, ако има последица, видимо шта нам је чинити у наредним деценијама.Извор:Б. Радивојевић, Вечерње Новости

Шта ли се иза овога крије, видећемо. Прошло је 18 година и тек сада некоме пало на памет да истражује.

Сачувана
nina
Напредни члан
**
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 89Погледај профил
« Одговор #1 послато: Октобар 18, 2017, 05:37:26 »

Влада спремна да помогне испитивање о бомбардовању


Министар за заштиту животне средине Горан Триван рекао је да је влада Србије спремна да финансијски помогне формирање националне лабараторије која би се бавила истраживањем последица НАТО бомбардовања.

Горан Триван / Фото А. Стевановић

"Влада је спремна да и финансијски и на сваки други начин помогне утврђивање истине", рекао је Триван за РТС додајући да не постоји ни једна такозвана истина већ је све подложно провери.

Триван је рекао да је био на састанку с представницима Иницијативе за утврдивање истине о последицама НАТО бомбардовања који предлажу формирање тима експерата и оснивање лабораторије за истраживање последица и дејства осиромашеног уранијума.

Како је нагласио, влада је спремна да пружи логистичку подршку раду лабораторије и координационом телу које ће се бавити тим питањима и да ће сачекати мишљење стручњака.

"Радићемо темељно и без журбе. Нема разлога да журимо ако смо чекали 18 година. Ми ћемо се клонити изјава које се тичу струке и науке јер то није наш посао. Наш посао је да обезбедимо подршку и логистику и то ћемо урадити", истакао је Триван.

Он је рекао да методологија овог рада мора да буде светски призната да би резултати били признати.

После престанка НАТО бомбрадовања 1999. године несумњиво је утврђено, према његовим речима, да је НАТО користио осиромашени уранијум на четири локације на подручју Врања, Прешева и Бујановца, а држава је финансирала идентификацију тих локација на којима је извршена темељна деконтаминација.

Он је навео и да је по подацима надлежних, осирумашени уранијум коришћен на десетак локација на Косову.

Састанак Иницијативног одбора са министрима одбране, здравља и заштите животне средине уследио је након што је група стручњака из разних области прошлог месеца упутила званичан допис председнику Србије Александру Вучићу у којем је указала на неопходност формирања координационог тела и националне лабораторије како би се испитао утицај НАТО агресије на здравље и животну околину.

Извор:Танјуг, Вечерње Новости


Да поверујемо у добре намере министра Тривана и владе Србије Зеленко Дај Боже да је тако!Свакако ћемо се врло брзо уверити у то.
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 12136Погледај профил
« Одговор #2 послато: Мај 26, 2018, 03:42:18 »

Изабрани чланови Комисије за истрагу последица НАТО бомбардовањаСкупштина Србије усвојила је одлуку о избору чланова Комисије за истрагу последица НАТО бомбрадовања 1999. године по здравље грађана и животну средину


Посланик СНС Дарко Лакетић је председник Комисије, а његова заменица је председница одбора за заштиту животне средине Ивана Стојиљковић (СНС).

Чланови комисије су Милован Дрецун (СНС), Гордана Чомић (ДС), Данијела Стојадиновић (СПС), Драган Веселиновић (Двери), Дубравко Бојић (СРС).

Скупштина Србије је 18. маја 2018. године донела одлуку на предлог Маје Гојковић, председнице скупштине, да се формира комисија која ће први прелиминарни извештај поднети 2020. године.

(Танјуг)

***


Толико ово иде "брзо", да ће ваљда за 100 година да почну нешто и да раде Превртање очима

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
nina
Напредни члан
**
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 89Погледај профил
« Одговор #3 послато: Јул 31, 2018, 22:36:47 »

БОМБАРДОВАЊЕ 1999. ГОДИНЕ: НАТО засипао непознатим молекулима


Последице НАТО бомбардовања су катастрофалне / Фото Танјуг


Цитат
НЕДАВНО основаном Владином Координационом телу за утврђивање последица НАТО бомбардовања ускоро ће бити достављен извештај Штаба цивилне заштите за Моравички округ, који обилује детаљима везаним за дејства НАТО авијације 1999. године.


У једном од сачињених докумената забележено је да су авиони читаву општину Горњи Милановац 8. и 9. априла те ратне године засипали жутим прахом непознатог порекла, а неколико дана касније и ситним кристалима, који су код људи изазивали алергијске реакције...

- Сећам се да су људи приметили у њивама ситне кристале, величине зрна шећера. Ако би неким случајем та честица доспела до очију или у додир са кожом, дошло би до бурне реакције у виду сузења, свраба... - рекао је "Новостима" један од житеља милановачког села Доњи Бранетићи, који се присећа овог догађаја из 1999. године. - Чуо сам да су и у селу Брусници људи имали сличне проблеме. Тамо је једна жена била сва у печатима док је скупљала покошену траву, па су јој ти кристали падали по рукама, ногама и лицу.

Узорци ових кристала послати су на ВМА у Београд ради хемијско-токсиколошке анализе. У првом налазу из ове медицинске установе утврђено је да "нису нађене токсичне супстанце из групе бојних отрова". То, међутим, није било све у овом закључку, те се поред осталог наводи и ово: "Применом инфрацрвене спектрометрије утврђено је да се ради о синтетском угљоводоничном полимеру непознатог спектра, односно о - непознатом молекулу".


ОСУШИЛЕ СЕ ШУМЕ

Фитопатолози Института за воћарство у Чачку утврдили су на биљкама трагове крајње неуобичајеног обољења. Одмах након бомбардовања, напрасно и без одређеног разлога, осушиле су се бројне шуме на Златибору и Тари, областима за које постоји сумња да су такође запрашиване непознатом материјом.

Извор: В.Илић, Новости
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 12136Погледај профил
« Одговор #4 послато: Децембар 20, 2018, 18:11:16 »

ПОСЛЕДИЦЕ НАТО БОМБАРДОВАЊА
Нашли смо доказе у пројектилимаТоком 78 дана бомбардовања СРЈ, амерички авиони А-10 гађали су циљеве муницијом са осиромашеним уранијумом


фото Н.ФифићТОКОМ 78 дана бомбардовања СРЈ, амерички авиони А-10 гађали су циљеве муницијом са осиромашеним уранијумом, иако је политичко и војно руководство НАТО дуго после агресије негирало употребу ове врсте оружја

За лист "Одбрана" генерал у пензији Слободан Петковић, који је у време бомбардовања 1999. године био начелник Управе за атомско-биохемијску одбрану, а касније начелник Сектора за цивилну одбрану и помоћник министра одбране, рекао је да је НАТО тек фебруара 2000. године потврдио употребу муниције са осиромашеним уранијумом током агресије на СРЈ:

- Извештај о локацијама на којима су то чинили доставили су тек после захтева УНЕП (Програм УН за заштиту животне средине), крајем септембра исте године.

Према речима генерала Петковића, авиони А-10 гађали су 28. и 29. марта 1999. пројектилима са осиромашеним уранијумом шири рејон Призрена.

- Употреба муниције са осиромашеним уранијумом доказана је по примерцима и остацима њених делова, које су пронашли припадници Војске СРЈ и други учесници после бомбардовања - истакао је Петковић. - Такође, употреба ове муниције доказана је и контаминацијом земљишта у рејонима у којима су дејствовале снаге НАТО авионима А-10.

Подаци Војске СРЈ, а и НАТО, показују да је извршено око 112 удара муницијом са осиромашеним уранијумом на 91 локацији. Међутим, битне су разлике у броју употребљених пројектила.

- Према нашим подацима реч је о 50.000 уранијумских пројектила, НАТО званично признаје свега 31.000 (што је око 10 тона), а руски извори говоре око 90.000 - навео је Петковић. Иако постоје разлике у подацима, битно је истаћи да је 44 одсто напада осиромашеним уранијумом изведено после постигнутог споразума о прекиду агресије. - Дакле, у последњих 10 дана рата, што недвосмислено говори о намери агресора да нам остави што више радиоактивног отпада.

Генерал у пензији Слободан ПетковићПРЕЂУТКИВАЊЕ ОД ЗАЛИВСКОГ РАТА

Од Заливског рата, преко дејстава на БиХ, до агресије на СРЈ, на Западу је умањивано и прећуткивано дејство муниције са осиромашеним уранијумом. Ако је тако, пита се генерал Слободан Петковић, коаутор књиге "Злочин у рату, геноцид у миру" зашто су Американци својим војницима који су улазили на територију КиМ 1999. и 2000. године давали упутства како да се понашају, рецимо, да беже од оштећених тенкова српске војске, да им не прилазе на одстојању од 500 метара, да бацају контаминирану одећу...

(И.К. вечерње НОВОСТИ)


***

Нешто нема информација ШТА и ДА ЛИ уопште ради новоформирана `Комисија за истрагу последица НАТО бомбардовања`. Или да чекамо ту фамозну 2020.годину, када та Комисија треба да поднесе Извештај о раду Превртање очима

 
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 12136Погледај профил
« Одговор #5 послато: Фебруар 13, 2019, 05:59:13 »

ПРЕЛИМИНАРНИ РЕЗУЛТАТИ СТУДИЈЕ ПОКАЗУЈУ:
 Последица НАТО бомбардовања
 пораст малигних болести код деце


Председник скупштинске Комисије за истраживање последица НАТО бомбардовања Србије Дарко Лакетић каже да прелиминарни резултати научно-медицинске студије показују значајан пораст малигних обољења код деце од пет до девет година


Председник скупштинске Комисије за истраживање последица НАТО бомбардовања Србије Дарко Лакетић каже да прелиминарни резултати научно-медицинске студије показују значајан пораст малигних обољења код деце од пет до девет година.

Он каже и да студија још није завршена, већ да су ово само први резултати, а да ће коначни резултати показати какве су последице по здравље становника и по животну средину изазвале НАТО бомбе.

Студија се ради у сарадњи са Институтом за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут", а Лакетић каже да су користили специфичну методологију за доказивање учесталости оболевања деца у одређеној генерацији.

"Ризик за оболевање је требало да буде исти за различите генерације у истом узрасту. Међутим, уколико одређена генерација показује појачану стопу оболевања у одређеном узрасту у односу на другу генерацију ми сумњамо да је неки фактор деловао на ту децу и довео до појачаног оболевања", рекао је Лакетић за Танјуг.

Подсећа да су током НАТО бомбардовања гађана складишта нафте, нафтна постројења, Петрохемија, Рафинерија нафте Нови Сад, трафостанице, фабрике боја и лакова, када се у спољшњу средину ослободио велики број токсина.

"Не говорим само о осиромашеном уранијуму као фактору и узрочнику болести, већ говоримо и о отровима који такође делују синергистично са њим. Гледајући осиромашени уранијум и код њега је карактеристична и снажнија та хемијска компонента од радиолошке", појаснио је он.

Начелница Одељења за неуроонкологију Клиничког центра Србије Даница Грујичић, која је и чланица Комисије за истраживање последица НАТО бомбардовања, рекла је за ТВ `Прву` да су клиничари већ увидели да су малигне болести све чешће, да захватају све млађу и млађу популацију и да су све агресивније.

То је посебно било изражено измеду 2007. и 2012. године и то посебно када су тумори мозга у питању.

"Ми знамо да је наступило огромно загађење у априлу 1999. године. Чак је и садашњи руководилац УНЕП-а, који је био тада овде, рекао да се ради о еколошкој катастрофи регионалних размера", истакла је она.

Да је геноцидно то што је НАТО урадио током бомбардовања, како каже, говори и сама чињеница да су гађали све оне циљеве који су били на мапи хазарда.

"На ту мапу се стављају постројења која ако уништите некаквом експлозијом, она доводе до еколошке катастрофе. Они су то намерно радили. Намера им је била геноцидна, они су од нас направили један експериментални полигон”, навела је Грујичићева.

Додаје да мора да се уради једно детаљно и математички прецизно испитивање.


(Танјуг, вечерње НОВОСТИ)***

Па, када ће више да се уради то детаљно и математички прецизно испитивање Превртање очима. Споро, исувише то споро иде, као да та испитивања раде сами они који су нас бомбардовали.

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Странице: [1]   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!