forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Август 07, 2020, 13:41:37


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Почиње попис трагова НАТО АГРЕСИЈЕ 1999.  (Прочитано 3346 пута)
nina
Пуноправни члан
***
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 159Погледај профил
« послато: Октобар 14, 2017, 09:12:11 »

ПОЧИЊЕ ПОПИС ТРАГОВА АГРЕСИЈЕ: Представници Иницијативе за утврђивање последица догађаја из 1999.

Цитат
Свим активностима око утврђивања истине о последицама бомбардовања 1999. године на животну средину и људе руководиће Горан Триван, министар заштите животне срединеСВИМ активностима око утврђивања истине о последицама бомбардовања 1999. године на животну средину и људе, коју је покренуло више од 100 стручњака, од физикохемичара до лекара, руководиће Горан Триван, министар заштите животне средине. То је заправо и први институционални корак после више од годину дана јавне кампање о последицама бомбардовања, договорен на првом састанку министара у Влади са представницима Иницијативног одбора за утврђивање истине о последицама НАТО агресије.

Министри здравља, заштите животне средине и одбране, Златибор Лончар, Горан Триван и Александар Вулин, разговарали су са седморо представника Иницијативног одбора после подршке коју је њихов предлог да се формирају координационо тело и национална лабораторија за испитавање последице бомбардовања 1999. године, добио из кабинета председника Александра Вучића.

Следећи корак је усаглашавање методологија добијања података о стању животне средине и здравственим последицама, да би се у националну стратегију очувања здравља и животне средина уврстило одређивање дуготрајних последица НАТО бомбардовања.

Члан Одбора САНУ "Човек и животна средина" и научни саветник др Зорка Вукмировић, једна од покретача формирања Иницијативе, каже за "Новости" да је за стручњаке окупљене око ове идеје, на првом месту оснивање Националне лабораторије:

- Мора да се утврде да ли још постоје трагови загађујућих материја у животној средини на местима где је било највише разорених великих индустријских објеката, као и на местима дејствовања муницијом са осиромашеним уранијумом. У састав Националне лабораторије треба да уђу лабораторије и агенције, у чијим надлежностима су заштита природних ресурса, животне средине и здравља.

Тако би се избегло дуплирање програма, оптимално коришћење опреме и кадра, као и централизовано снабдевање. Средства би се обезбеђивала из буџета.

- У рад лабораторије би био укључен Центар за анализу података и проверу статистичких модела за утврђивање последица бомбардовања по здравље - говори др Вукмировић. - Овај Центар би био у повратној спрези са установама које воде евиденције о здравственом стању домицилног становништва.

У периоду сакупљања валидних података о радиолошком и хемијском загађењу пореклом од НАТО бомардовања, према речима др Вукмировић, сарадници Центра би са сарадницима специјализованих установа развили методологију анализе атипичних случајева малигних и аутоимуних болести, као и методологију систематских прегледа омладине и деце за утврђивање ендокриних поремећаја, какав је рецимо гојазност, и неправилног развоја репродуктивних органа.


ИСТРАЖИВАЊЕ, ПА САНИРАЊЕ ПОСЛЕДИЦА

- УКЉУЧИЋЕМО се и помоћи да се кроз егзактна истраживања утврди шта се заправо догађало после 1999. и да видимо које мере могу да се предузму да се санирају последице, ако се утврди да их је било - рекао је министар Триван. - Грађани имају право на тачну информацију о квалитету и условима животне средине и снажно смо опредељени да се ова истина сазна. Основни циљ је да се заштите грађани и да, ако има последица, видимо шта нам је чинити у наредним деценијама.Извор:Б. Радивојевић, Вечерње Новости

Шта ли се иза овога крије, видећемо. Прошло је 18 година и тек сада некоме пало на памет да истражује.

Сачувана
nina
Пуноправни члан
***
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 159Погледај профил
« Одговор #1 послато: Октобар 18, 2017, 06:37:26 »

Влада спремна да помогне испитивање о бомбардовању


Министар за заштиту животне средине Горан Триван рекао је да је влада Србије спремна да финансијски помогне формирање националне лабараторије која би се бавила истраживањем последица НАТО бомбардовања.

Горан Триван / Фото А. Стевановић

"Влада је спремна да и финансијски и на сваки други начин помогне утврђивање истине", рекао је Триван за РТС додајући да не постоји ни једна такозвана истина већ је све подложно провери.

Триван је рекао да је био на састанку с представницима Иницијативе за утврдивање истине о последицама НАТО бомбардовања који предлажу формирање тима експерата и оснивање лабораторије за истраживање последица и дејства осиромашеног уранијума.

Како је нагласио, влада је спремна да пружи логистичку подршку раду лабораторије и координационом телу које ће се бавити тим питањима и да ће сачекати мишљење стручњака.

"Радићемо темељно и без журбе. Нема разлога да журимо ако смо чекали 18 година. Ми ћемо се клонити изјава које се тичу струке и науке јер то није наш посао. Наш посао је да обезбедимо подршку и логистику и то ћемо урадити", истакао је Триван.

Он је рекао да методологија овог рада мора да буде светски призната да би резултати били признати.

После престанка НАТО бомбрадовања 1999. године несумњиво је утврђено, према његовим речима, да је НАТО користио осиромашени уранијум на четири локације на подручју Врања, Прешева и Бујановца, а држава је финансирала идентификацију тих локација на којима је извршена темељна деконтаминација.

Он је навео и да је по подацима надлежних, осирумашени уранијум коришћен на десетак локација на Косову.

Састанак Иницијативног одбора са министрима одбране, здравља и заштите животне средине уследио је након што је група стручњака из разних области прошлог месеца упутила званичан допис председнику Србије Александру Вучићу у којем је указала на неопходност формирања координационог тела и националне лабораторије како би се испитао утицај НАТО агресије на здравље и животну околину.

Извор:Танјуг, Вечерње Новости


Да поверујемо у добре намере министра Тривана и владе Србије Зеленко Дај Боже да је тако!Свакако ћемо се врло брзо уверити у то.
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12560Погледај профил
« Одговор #2 послато: Мај 26, 2018, 04:42:18 »

Изабрани чланови Комисије за истрагу последица НАТО бомбардовањаСкупштина Србије усвојила је одлуку о избору чланова Комисије за истрагу последица НАТО бомбрадовања 1999. године по здравље грађана и животну средину


Посланик СНС Дарко Лакетић је председник Комисије, а његова заменица је председница одбора за заштиту животне средине Ивана Стојиљковић (СНС).

Чланови комисије су Милован Дрецун (СНС), Гордана Чомић (ДС), Данијела Стојадиновић (СПС), Драган Веселиновић (Двери), Дубравко Бојић (СРС).

Скупштина Србије је 18. маја 2018. године донела одлуку на предлог Маје Гојковић, председнице скупштине, да се формира комисија која ће први прелиминарни извештај поднети 2020. године.

(Танјуг)

***


Толико ово иде "брзо", да ће ваљда за 100 година да почну нешто и да раде Превртање очима

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
nina
Пуноправни члан
***
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 159Погледај профил
« Одговор #3 послато: Јул 31, 2018, 23:36:47 »

БОМБАРДОВАЊЕ 1999. ГОДИНЕ: НАТО засипао непознатим молекулима


Последице НАТО бомбардовања су катастрофалне / Фото Танјуг


Цитат
НЕДАВНО основаном Владином Координационом телу за утврђивање последица НАТО бомбардовања ускоро ће бити достављен извештај Штаба цивилне заштите за Моравички округ, који обилује детаљима везаним за дејства НАТО авијације 1999. године.


У једном од сачињених докумената забележено је да су авиони читаву општину Горњи Милановац 8. и 9. априла те ратне године засипали жутим прахом непознатог порекла, а неколико дана касније и ситним кристалима, који су код људи изазивали алергијске реакције...

- Сећам се да су људи приметили у њивама ситне кристале, величине зрна шећера. Ако би неким случајем та честица доспела до очију или у додир са кожом, дошло би до бурне реакције у виду сузења, свраба... - рекао је "Новостима" један од житеља милановачког села Доњи Бранетићи, који се присећа овог догађаја из 1999. године. - Чуо сам да су и у селу Брусници људи имали сличне проблеме. Тамо је једна жена била сва у печатима док је скупљала покошену траву, па су јој ти кристали падали по рукама, ногама и лицу.

Узорци ових кристала послати су на ВМА у Београд ради хемијско-токсиколошке анализе. У првом налазу из ове медицинске установе утврђено је да "нису нађене токсичне супстанце из групе бојних отрова". То, међутим, није било све у овом закључку, те се поред осталог наводи и ово: "Применом инфрацрвене спектрометрије утврђено је да се ради о синтетском угљоводоничном полимеру непознатог спектра, односно о - непознатом молекулу".


ОСУШИЛЕ СЕ ШУМЕ

Фитопатолози Института за воћарство у Чачку утврдили су на биљкама трагове крајње неуобичајеног обољења. Одмах након бомбардовања, напрасно и без одређеног разлога, осушиле су се бројне шуме на Златибору и Тари, областима за које постоји сумња да су такође запрашиване непознатом материјом.

Извор: В.Илић, Новости
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12560Погледај профил
« Одговор #4 послато: Децембар 20, 2018, 19:11:16 »

ПОСЛЕДИЦЕ НАТО БОМБАРДОВАЊА
Нашли смо доказе у пројектилимаТоком 78 дана бомбардовања СРЈ, амерички авиони А-10 гађали су циљеве муницијом са осиромашеним уранијумом


фото Н.ФифићТОКОМ 78 дана бомбардовања СРЈ, амерички авиони А-10 гађали су циљеве муницијом са осиромашеним уранијумом, иако је политичко и војно руководство НАТО дуго после агресије негирало употребу ове врсте оружја

За лист "Одбрана" генерал у пензији Слободан Петковић, који је у време бомбардовања 1999. године био начелник Управе за атомско-биохемијску одбрану, а касније начелник Сектора за цивилну одбрану и помоћник министра одбране, рекао је да је НАТО тек фебруара 2000. године потврдио употребу муниције са осиромашеним уранијумом током агресије на СРЈ:

- Извештај о локацијама на којима су то чинили доставили су тек после захтева УНЕП (Програм УН за заштиту животне средине), крајем септембра исте године.

Према речима генерала Петковића, авиони А-10 гађали су 28. и 29. марта 1999. пројектилима са осиромашеним уранијумом шири рејон Призрена.

- Употреба муниције са осиромашеним уранијумом доказана је по примерцима и остацима њених делова, које су пронашли припадници Војске СРЈ и други учесници после бомбардовања - истакао је Петковић. - Такође, употреба ове муниције доказана је и контаминацијом земљишта у рејонима у којима су дејствовале снаге НАТО авионима А-10.

Подаци Војске СРЈ, а и НАТО, показују да је извршено око 112 удара муницијом са осиромашеним уранијумом на 91 локацији. Међутим, битне су разлике у броју употребљених пројектила.

- Према нашим подацима реч је о 50.000 уранијумских пројектила, НАТО званично признаје свега 31.000 (што је око 10 тона), а руски извори говоре око 90.000 - навео је Петковић. Иако постоје разлике у подацима, битно је истаћи да је 44 одсто напада осиромашеним уранијумом изведено после постигнутог споразума о прекиду агресије. - Дакле, у последњих 10 дана рата, што недвосмислено говори о намери агресора да нам остави што више радиоактивног отпада.

Генерал у пензији Слободан ПетковићПРЕЂУТКИВАЊЕ ОД ЗАЛИВСКОГ РАТА

Од Заливског рата, преко дејстава на БиХ, до агресије на СРЈ, на Западу је умањивано и прећуткивано дејство муниције са осиромашеним уранијумом. Ако је тако, пита се генерал Слободан Петковић, коаутор књиге "Злочин у рату, геноцид у миру" зашто су Американци својим војницима који су улазили на територију КиМ 1999. и 2000. године давали упутства како да се понашају, рецимо, да беже од оштећених тенкова српске војске, да им не прилазе на одстојању од 500 метара, да бацају контаминирану одећу...

(И.К. вечерње НОВОСТИ)


***

Нешто нема информација ШТА и ДА ЛИ уопште ради новоформирана `Комисија за истрагу последица НАТО бомбардовања`. Или да чекамо ту фамозну 2020.годину, када та Комисија треба да поднесе Извештај о раду Превртање очима

 
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12560Погледај профил
« Одговор #5 послато: Фебруар 13, 2019, 06:59:13 »

ПРЕЛИМИНАРНИ РЕЗУЛТАТИ СТУДИЈЕ ПОКАЗУЈУ:
 Последица НАТО бомбардовања
 пораст малигних болести код деце


Председник скупштинске Комисије за истраживање последица НАТО бомбардовања Србије Дарко Лакетић каже да прелиминарни резултати научно-медицинске студије показују значајан пораст малигних обољења код деце од пет до девет година


Председник скупштинске Комисије за истраживање последица НАТО бомбардовања Србије Дарко Лакетић каже да прелиминарни резултати научно-медицинске студије показују значајан пораст малигних обољења код деце од пет до девет година.

Он каже и да студија још није завршена, већ да су ово само први резултати, а да ће коначни резултати показати какве су последице по здравље становника и по животну средину изазвале НАТО бомбе.

Студија се ради у сарадњи са Институтом за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут", а Лакетић каже да су користили специфичну методологију за доказивање учесталости оболевања деца у одређеној генерацији.

"Ризик за оболевање је требало да буде исти за различите генерације у истом узрасту. Међутим, уколико одређена генерација показује појачану стопу оболевања у одређеном узрасту у односу на другу генерацију ми сумњамо да је неки фактор деловао на ту децу и довео до појачаног оболевања", рекао је Лакетић за Танјуг.

Подсећа да су током НАТО бомбардовања гађана складишта нафте, нафтна постројења, Петрохемија, Рафинерија нафте Нови Сад, трафостанице, фабрике боја и лакова, када се у спољшњу средину ослободио велики број токсина.

"Не говорим само о осиромашеном уранијуму као фактору и узрочнику болести, већ говоримо и о отровима који такође делују синергистично са њим. Гледајући осиромашени уранијум и код њега је карактеристична и снажнија та хемијска компонента од радиолошке", појаснио је он.

Начелница Одељења за неуроонкологију Клиничког центра Србије Даница Грујичић, која је и чланица Комисије за истраживање последица НАТО бомбардовања, рекла је за ТВ `Прву` да су клиничари већ увидели да су малигне болести све чешће, да захватају све млађу и млађу популацију и да су све агресивније.

То је посебно било изражено измеду 2007. и 2012. године и то посебно када су тумори мозга у питању.

"Ми знамо да је наступило огромно загађење у априлу 1999. године. Чак је и садашњи руководилац УНЕП-а, који је био тада овде, рекао да се ради о еколошкој катастрофи регионалних размера", истакла је она.

Да је геноцидно то што је НАТО урадио током бомбардовања, како каже, говори и сама чињеница да су гађали све оне циљеве који су били на мапи хазарда.

"На ту мапу се стављају постројења која ако уништите некаквом експлозијом, она доводе до еколошке катастрофе. Они су то намерно радили. Намера им је била геноцидна, они су од нас направили један експериментални полигон”, навела је Грујичићева.

Додаје да мора да се уради једно детаљно и математички прецизно испитивање.


(Танјуг, вечерње НОВОСТИ)***

Па, када ће више да се уради то детаљно и математички прецизно испитивање Превртање очима. Споро, исувише то споро иде, као да та испитивања раде сами они који су нас бомбардовали.

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Саша
Напредни члан
**
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 94Погледај профил
« Одговор #6 послато: Март 03, 2019, 13:06:57 »

ПОСЛЕДИЦЕ НАТО БОМБАРДОВАЊА: Стручњаци траже помоћ
председника владе Србије


ПОКРЕТАЧИ иницијативе за утврђивање последица НАТО бомбардовања затражиће да координацију Међуресорним координациним телом (МКТ), основаним јуна 2018. са циљем да испита последице НАТО бомбардовања, уместо Министарства заштите животне средине преузму председник владе Ана Брнабић и њен тим, сазнају `Новости`.

Такву одлуку донела је група стручњака, на састанку у Друштву за борбу против рака, чији је предлог о потреби оснивања МКТ, упућен у јуну 2017, подржао председник Александар Вучић. Управо та подршка покренула је државне институције да реализују иницијативу стручњака - физичара, хемичара, биолога, лекара и припадника Војске Србије.

- Очигледан настали вакуум у координацији између потписника уговора о оснивању МКТ: министара животне средине, здравља, просвете и одбране, упућује на једино логично решење, а то је да председница владе и њен кабинет преузму координацију уместо Министарства заштите животне средине - каже за `Новости` један од покретача иницијативе, члан Одбора САНУ "Човек и животна средина" др Зорка Вукмировић.

На састанку у Друштву за борбу против рака, стручњаци су изразили незадовољство због кашњења почетка рада МКТ. Повод за окупљање је била двогодишњица расправе, коју су организовали Друштво физикохемичара Србије и Одбор САНУ "Човек и животна средина" о последицама НАТО бомбардовања, одакле је и кренула иницијатива о неопходности формирања МКТ, и припрема за обележавања 20 година од почетка НАТО бомбардовања СРЈ.

- Констатовано је да уговор о оснивању МКТ, потписан у влади, 12. јуна 2018. године, нема правно дејство, јер није достављен влади на усвајање - каже др Вукмировић. - Указано је и да је неопходно да се рационализују руководеће структуре МТК и број њихових чланова.

Наиме, у три целине МКТ укључено је готово 40 људи.

- Рад би се реализовао по приоритетним задацима, а били би ангажовани најкомпетентнији стручњаци и научници - објашњава др Вукмировић. - Руководећа структура би предложила критеријуме за прихватање предлога приоритених задатака, потребне финансије и динамику реализације. Надлежне стручне службе владе би усклађивале ове предлоге са законима и достављале влади за усвајање.

ТРЕБА УБРЗАТИ РАД

ДР Зорка Вукмировић каже да покретачи иницијативе, да се утврде последице НАТО бомбардовања, очекују да председница владе Ана Брнабић прихвати да координира МКТ у што краћем року.

- Уз то што верујемо у могућу ефикаснију организацију овог тела ако би њиме координирао председник владе, важно је и да почетак рада МКТ буде бар симболично на 20. годишњицу почетка НАТО агресије, 24. марта.

В.Радивојевић,Новости

............

Дакле,спрдају се и са овим.Ко је још поверовао да је било која власт после 2000.била спремна да било шта против НАТО агресије каже,а тек да се упусти у овакво истраживање.Народу се баца прашина у очи и вређају жртве НАТО бомбардовања.Ана Брнабић да помогне,да убрза истраживање последица НАТО бомбардовања  Молим? Трагикомедија.

Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12560Погледај профил
« Одговор #7 послато: Април 05, 2019, 05:49:02 »

НАУЧНИ СКУП У РИМУ
Италијани и Срби су жртве НАТО бомбардовања


Цитат
У Италији одржан скуп посвећен последицама коришћења осиромашеног уранијума, присуствовала и српска делегација. Лакетић: Евидентне последице радиоактивног зрачења, прикупљамо медицинску документацију

Учесници конференције изнели забрињавајуће податке

ТРАЖИМО од Европе да помогне погођенима последицама НАТО бомбардовања, да у европским седиштима размотре сву документацију и донесу одлуку како помоћи оштећенима и оболелима. Јер трпе и Италијани и Срби - рекао је у четвртак Доменико Леђеро из италијанске Војне опсерваторије, на научном скупу посвећеном последицама НАТО бомбардовања на здравље, који је одржан у Риму.

Леђеро је поручио и да је час да се чује истина и признају жртве, да се прекине тишина.

Научном скупу "Жртве осиромашеног уранијума - година после четврте Парламентарне комисије за истрагу, садашњост и будућност", у организацији италијанског удружења "Жртве осиромашеног уранијума" и "Војне опсерваторије у Одељењу италијанске Одбране", присуствовали су и српски представници - Дарко Лакетић, председник Комисије Скупштине Србије за истрагу последица НАТО бомбардовања по здравље грађана Србије, и Срђан Алексић, адвокат из Ниша, организатор прве Међународне конференције о последицама бомбардовања у Србији. Расправи су присуствовали и представници Савеза Срба Италије из више градова.

Дарко Лакетић захвалио се Италији и председнику четврте Парламентарне комисије, јер је њен извештај постао извештај и српске Комисије. Он је изнео податке о бомбардовању и количини бачених пројектила осиромашеног уранијума и до сада сакупљене доказе да је утицај радиоактивних и отровних материја више него евидентан, на примерима истраживања у више села, као и истраживању о рођенима после 1999. године. Лакетић је нагласио да Комисија Скупштине Србије сакупља документацију управо следећи методологију из Извештаја италијанске Комисије, прикупља се медицинска документација из болница, медицинских центара, а урађена је медицинско-научна студија, где је анализирано здравствено стање деце и учесталост малигних обољења сваке генерације на групи деце од 5 до 9 година.

Говорници из Италије подсетили су и на стравични здравствени биланс италијанских војника који су учествовали у мировним мисијама на теренима бомбардованим НАТО пројектилима са осиромашеним уранијумом - 373 преминула и више од 7.500 оболелих. Подсетили су и да су оболели и породице преминулих добили на стотине пресуда.

Министарка здравља Ђулија Грило најавила је да ће доношење закона о превенцији за војнике обезбедити истинску реформу - признавање болести војника повезаних са излагањем токсичним материјама.

Фото Р. Прелић

- Италијанска четврта Парламентарна комисија је у свом обимном и тешком раду сакупила више од стотину сведочанстава, и у 107 заседања изнела изузетне резулате, али се није помакло од тога у различитим институцијама и војним структурама влада равнодушност - сматра бивши председник те комисије Ђанпјеро Скану и наглашава да оболели имају право на одштету и да министар одбране у име владе треба да изнесе извесне гаранције.


ПОТРЕБНА ПОЛИТИЧКА ВОЉА

У ФОКУСУ скупа у Риму била је патња оболелих и њихових породица и порука да само политичка воља може да им разреши агонију и врати достојанство. Оцењено је и да НАТО никада више не би смео да користи осиромашени уранијум.

(М.Остојић. вечерње НОВОСТИ)


***

Одличан коментар једног читаоца,

Цитат
Nama je malo 20 godina da bi ustanovili posledice zlocinackog napada NATO bande a Italija je vec zavrsila i sada nama ustupa njihova istrazivanja.Izmedju ostalih i oni su bili clanovi te bande koja je sejala smrt i razaranje nad Srpskim narodom.Koje su to mracne sile koje sprecavaju da istina dospe na povrsinu..Da li razne Milicke i Kandicke imaju vise uticaja od prava naroda da objavi strasne posledice zlocinackog udruzivanja Blera,Klintona Olbrajtove i ostalih monstruma
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
nina
Пуноправни члан
***
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 159Погледај профил
« Одговор #8 послато: Мај 06, 2019, 17:15:38 »

НАТО бомбе и данас убијају децу


Председник Комисије за истраживање последица НАТО бомбардовања Дарко Лакетић износи, за "Новости", да је у сарадњи са Институтом "Батут" урађено научно-медицинско истраживање које је показало да је постојао токсин који је децу од пете до девете године учинио подложнијом на настанак малигних болести.

Дарко Лакетић / Фото Н. Фифић

Он је објаснио да је истраживање спроведено на генерацији деце рођеној након НАТО бомбардовања јер је било могуће искључити све факторе ризика, што није могуће када се испитује старије становништво.

- Као испитивану групу смо узели децу, јер ту не постоје фактори ризика и само истраживање зато има велику научну вредност - напомиње председник Комисије за истраживање последице НАТО бомбардовања.

У наредној фази истраживања Комисија ће покушати да идентификује о ком токсину је реч, додаје Лакетић.

- Од тренутка излагања токсину до манифестације болести потребно је да прође неко време. За малигне болести крви треба око осам година, а за солидне туморе од 14 до 18 година. Имамо довољну временску дистанцу да урадимо истраживање - истиче Лакетић.

Он објашњава да постоје чист и прљав осиромашени уранијум.

- Чист осиромашени уранијум настаје као споредни продукт фисије у реакторима. Прљави осиромашени уранијум је истрошено нуклеарно гориво где постоје и примесе плутонијума, америцијума, а они повећавају токсицитет. Значајно за осиромашени уранијум јесте да је он нефротоксичан (оштећују бубреге), цитотоксичан (оштећује ћелије) и канцероген - напомиње Лакетић.

Уранил јон лако реагује са биолошким молекулима, што осиромашени уранијум чини штетним. Лакетић подсећа да је НАТО током агресије циљао објекте инфраструктуре у којима се налазе једињења са јачим негативним ефектом на људском здравље него уранијум. Као пример наводи Крагујевац, у ком су погођени електротрансформатори пуни трафо-уља.

Он истиче да Србија сада може да спроведе мере превенције становништва, рано лечење и асанацију животне средине где је неопходно. Подсећа да је НАТО агресија извршена противправно - без сагласности Савета безбедности. Због тога, додаје, Србија има право да тражи помоћ у лечењу, превенцији, санацији животне средине пре свега од западних земаља. Први прелиминарни извештај о последицама бомбардовања биће објављен 2020. године.

Извор: Д.Зечевић, Новости
Сачувана
nina
Пуноправни члан
***
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 159Погледај профил
« Одговор #9 послато: Јул 17, 2019, 23:18:53 »

Коче истину о НАТО бомбама


Фото И. Маринковић / Предложена и провера здравственог стања цивила из ризичних зона


МЕЂУРЕСОРНО координационо тело за утврђивање последица НАТО бомбардовања наше земље по здравље људи и животну средину, ни после 13 месеци од формирања, још није почело да ради. У Иницијативном одбору, на чији предлог је 12. јуна прошле године основано ово тело, ни после више покушаја да се крене са нулте тачке, из Министарства животне средине, које је задужено за координацију, немају, кажу, никакву информацију где је заправо запело. Одбор је, иначе, основан потписима министара животне средине, здравља, одбране и просвете и уз подршку председника Србије Александа Вучића.

Др Зорка Вукмировић, члан одбора САНУ, и један од потписника захтева за утврђивање научне истине о последицама НАТО агресије, упозорава да ово кашњење има вишеструке последице. Не одлаже се само утврђивање чињеница о штети по здравље и животну средину, него и реализовање иницијатива, које је подржала и држава. Једна од њих је да се војници и цивили, који су били на радним местима у моментима бомбардовања, или су учествовала у санацији штете, ставе под посебан режим контроле здравља и социјалне заштите у случају инвалидитета као последице боравка у ратним зонама, где је постојала могућност угрожавања здравља.

Скупштина Србије је пре нешто више од годину дана формирала комисију, која би, наводи др Вукмировић, требало да користи праксу Италије, где је исплаћена одштета војницима, учесницима мировних мисија у ратним зонама, којима је оштећено здравље.

- Такоће, Скупштина би требало да донесе закон о социјалној и здравственој заштити војника и добровољаца на основу кога би се третирао сваки случај - објашњава др Вукмировић. - Основно питање је на основу којих протокола ће државне комисије утврђивати степен оштећења, односно ко треба да пружи научне доказе о вези ратног загађења и дијагностиковане болести.

Потписници Иницијативе за научну истину о последицама НАТО бомбардовања Србије по здравље и животну средину, својевремено су се прво обратили Министарству за рад, које је, према речима наше саговорнице, подржало апел да се војници и цивили из зона дејстава агресора ставе под здравствени надзор.

Наставак је био формирање Координационог тела, али споразум о његовом оснивању још није озакоњен.

- Чланови Иницијативе су више пута у својим наступима истицали неопходност да координацију тим државним националним пројектом преузме Влада Србије - каже др Вукмировић. - Елаборат о ефикасној организацији је достављен именованим члановима УО, а на позив премијерке ће бити и усмено образложен.

Покретање националног пројекта за утврђивање научне истине и доношење одговарајућих закона био би, како сматра др Вукмировић, прави одговор државе, којим би требало да се обележи 20 година НАТО агресије на Србију.БЕЗ ДОКАЗА САМО СУМЊЕ

СУМЊЕ да је пораст оболевања од карцинома, који се сада открива код 32.000 људи годишње, затим аутоимуних болести, стерилитета и других обољења бар делом последица употребе муниције са осиромашеним уранијумом и еколошке катастрофе изазване бомбардовањем фабрика, не могу да се докажу без научних доказа. Резултати досадашњих истраживања, све и да је методологија рада била валидна, нису скупљани у јединствену базу.


Извор: Б.Радивојевић, Новости

Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12560Погледај профил
« Одговор #10 послато: Јул 30, 2019, 08:47:29 »

НАТО лаже, сручио 20 пута више уранијума


ТОКОМ бомбародовања 1999. на нашу земљу није испаљено 31.000 НАТО пројектила са 15 тона осиромашеног уранијума, већ око 750.000 граната, што је око 300 тона овог висококанцерогеног материјала. Подаци којима располажу наше две комисије за испитивање последица бомбардовања добијени су фебруара 2000. из Брисела и заиста ми није јасно како смо у њих могли да поверујемо. Ми независну проверу ни до данас немамо.

Из НАТО авиона А-10 испаљивани су високотоксични пројектили

Овако говори народни посланик, генерал Божидар Делић, који је управо завршио своју анализу НАТО дејстава и нуди је на разматрање Скупштинској комисији за испитивање последица удара из 1999. године.

Поред војничког кредибилитета за једну овакву експертизу (по положајима Делићеве војске испаљено је 80 одсто смртоносних зрна), он има и лични разлог. И сам је жртва осиромашеног уранијума, а на операционом столу ВМА нашао се чак 11 пута због канцера који му је утврђен пре седам година.

Делић објашњава да је своју анализу радио уз војничку карту Метохије коју је његова јединица припремила пре агресије, а где су официри са терена бележили сваки удар са неба. Остало у његовој студији су подаци повезани са тактичко-техничким карактеристикама авиона и њихових топова.

- Као војници који се припремају за рат знали смо много о авионима А-10 и топовима "авенџер" - објашњава генерал. - Наши официри на терену имали су задатак да извештавају о дужини дејства топа. Извештаји које ми имамо гласе: три, четири, пет секунди по налету.

Делић објашњава да у првој секунди топ избацује 50 граната, а у свакој следећој 65. Минимално дејство је три секунде (не може да пуца испод тога), а то значи 180 граната. Ако би узели НАТО извештај да су избацили 31.000 граната, испало би да је њихов топ у секунди испаљивао 11 пројектила, а то је немогуће.

У НАТО подацима стоји да је Алијанса за дејства по Србији 1999. ангажовала 44 авиона А-10. Сваки авион који је летео имао је два дејства дневно. Генерал додаје да је мало вероватно да су баш сви нон-стоп летели и узео је 35 као број авиона који је дневно бомбардовао и уместо 78 дана рата скратио је период дејства на 60. Управо та "рачуница" говори да је на Србију испуцано око 300 тона муниције са осиромашеним уранијумом и зато је стопа оболевања од канцера велика, а повећан тренд оболевања имају и суседне земље.

Последице дејства авиона А-10

- Трудио сам се да будем објективан у својој рачуници јер ми није био циљ да додатно страшим народ - објашњава генерал. - Топови тих авиона могу да носе 1.300 граната, али носили су по 1.174 и према броју налета и секундама дејства које ми имамо убележене добио сам број од 750.000 граната са осиромашеним уранијумом које су пале на нашу земљу.


ТРИ РАЗЛИЧИТА ИЗВЕШТАЈА

- ПОСТОЈИ три извештаја о употреби осиромашеног уранијума 1999. којима располаже наша војска, али ово је први извештај који је направио актер догађаја на КиМ 1999. године - објашњава Делић. - Први извештај је онај који је саставио НАТО, у њему се наводи 31.000 пројектила. Наша војска изашла је са цифром од 50.000, а Руси су послали процену од 90.000 испаљених зрна.

Генерал не зна како је наша војска извела рачуницу будући да њега нико није питао о бројкама, мада је по његовим јединицама било 80 одсто свих удара авиона А-10.

Цитат
РАД КОМИСИЈЕ

ГЕНЕРАЛ каже да није најзадовољнији радом Скупштинске комисије за испитивање последица НАТО удара јер поједини чланови и не долазе на састанке. Подсећа да извештај те комисије треба да буде готов до краја 2020. а да мандат овог сазива парламента истиче половиним следеће године.

(Д.Вујичић, вечерње НОВОСТИ)


***

Генерал Божидар Делић

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Саша
Напредни члан
**
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 94Погледај профил
« Одговор #11 послато: Август 24, 2019, 11:29:55 »

"ДЕЦУ ЋЕ НАМ УБИЈАТИ ЈОШ 150 ГОДИНА"
Бивша власт заташкала све о НАТО агресији!
Истраживање које сам вршио на ВМА - присилно укинули!


Ужасна истина испливала!


* Генерал Петковић, члан Координационог тела Владе Србије за утврђивање последица бомбардовања

* Према НАТО извештају, изручено је 31.000 пројектила с осиромашеним уранијумом, према подацима Војске Југославије било их је 50.000, а према неким руским изворима чак 90.000.

* Према неким проценама, у Србији ће због бомбардовања НАТО све до средине следећег века бити повећан број оболелих од карцинома


"Никада од злочинаца не треба очекивати да признају своје злочине и ми због тога не треба да се нервирамо, него да радимо и трудимо се да их сами научно докажемо у наредних пет или шест година и покажемо пред целим светом"!


Генерал Слободан Петковић
бивши начелник Атомско-биолошко-хемијске одбране Војске Југославије


Овим речима је за `Ало!` генерал Слободан Петковић, бивши начелник Атомско-биолошко-хемијске одбране Војске Југославије, прокоментарисао најновије тврдње које долазе из централе НАТО и гласе да осиромашени уранијум, који су сручили на нас током бомбардовања, није ни канцероген нити уопште штетан по здравље становништва. Пирс Казалет, портпарол НАТО, казао је, наиме, за ББЦ на српском да је "научно утврђено да коришћење осиромашеног уранијума током конфликта на Косову није узроковало трајне здравствене последице". То је био његов коментар на вест да је 220 немачких војника који су учествовали у НАТО мисијама на Балкану тражило одштету због изложености уранијуму.


Генерал Петковић, који је и члан Координационог тела Владе Србије за утврђивање последица бомбардовања, оцењује да другачију изјаву од званичника НАТО нисмо могли ни очекивати.

- Том тематиком озбиљно се бавим од 1995. године, почео сам после напада на Републику Српску, али и онај ко мало зна и разуме се у атоме схвата да ту последица мора бити. Када сам разговарао о овоме с немачком парламентарном групом, закључили смо да имамо исти проблем с оболевањем војника и народа, али политика бежи од тога да то призна. Они све негирају, а имају и своје портпароле у Србији, који нису многобројни, али су бучни и имају доста новца. Од њих се свашта може чути. Јелена Милић је говорила да је осиромашени уранијум добар за избељивање зуба. Она о томе не зна ништа, питајте шта имају да кажу на ту тему радиолози и онколози - каже он, подсећајући нас потом на познати филм "Смртоносна прашина" рађен још 1999.

- По нашим њивама, селима, насељима посејан је тај радиоактивни отпад и он ни после 20 година на многим местима није покупљен. Очишћене су локације Рељан, Боровац, Братоселце и Пљачкавица, док шест локација није санирано. Данас сваки становник Србије може да буде контаминиран, да то унесе путем хране или воде и да му се након пет, десет или двадесет година деси нека промена у организму - каже наш саговорник.

Генерал напомиње да су и нека чланице НАТО покренуле иницијативу да се забране пројектили с осиромашеним уранијомом.

- Они знају да су штетни, ево не мора се веровати ни лекарима ни научницима, али свако ко се окрене око себе, среће људе који имају неку врсту обољења. Ја сам почео да пратим здравствено стање војника на ВМА 2000, то је заустављено после две године јер тадашње партије на власти очигледно нису хтеле да се замерају тим људима који су нас бомбардовали него да од њих праве савезнике. Тада смо стали, али сад је време да опет наставимо и с радом и с истраживањем, те да то истерамо до краја - каже Петковић.

Када све студије буду готове, истиче, имаћемо две опције пред собом...

- Ако се, ето, утврди да опасности ипак нема, онда да им тражимо да нам дотерају још тог отпада, ако ће нам због њега пшеница у Војводини и воће у Шумадији боље рађати. Али ако се докаже супротно, нека нам дају паре да бар људе лечимо, да их прегледамо на време, да се на зрачење не чека - закључује генерал.


Нико не зна број

Према НАТО извештају, изручено је 31.000 пројектила с осиромашеним уранијумом, према подацима Војске Југославије било их је 50.000, а према неким руским изворима чак 90.000.Децу ће нам убијати још 150 година!

Према неким проценама, у Србији ће због бомбардовања НАТО све до средине следећег века бити повећан број оболелих од карцинома. Осим тога, расте и број беба које се рађају с деформитетима. Небојша Србљак, кардиолог и председник удружења „Милосрдни анђео“, рекао је недавно да је на КиМ од 1999. до сада број оболелих од рака порастао за 200 одсто и да је то директна последица отрова из НАТО бомби.Болесна и мајка Милице Ракић

У београдском насељу Батајница, који је НАТО гађао скоро сваки дан, многи се боре против карцинома, а међу оболелима је и Душица Ракић (53), мајка трогодишње Милице, коју је 17. априла 1999. у Батајници убио гелер НАТО бомбе док је седела на ноши. Председник СРС Војислав Шешељ рекао је да је и сам као становник Батајнице добио рак након агресије.Чињенице

* 56,5 одсто повећан број умрлих од рака у Србији за последњих 30 година
* 35.000 до 40.000 људи оболело од рака у Србији 2016.
* 334 млађих од 19 година оболело од малигних болести 2016.
* леукемија, тумор мозга и лимфом најзаступљенији код деце

AUTOR: Jelena Đondović
Сачувана
Странице: [1]   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!