forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Фебруар 25, 2020, 04:39:21


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 28   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Косово и Метохија - из часа у час  (Прочитано 474473 пута)
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12435Погледај профил
« Одговор #250 послато: Август 06, 2011, 01:35:24 »

Београд нас је издао!


Срби на Косову разочарани споразумом који је власт постигла са Кфором

Косовски Срби не желе да уклоне барикаде! Договор који су представници Владе Србије Борислав Стефановић и Горан Богдановић постигли с Кфором, а који између осталог подразумева и уклањање барикада, Срби с Косова схватили су као - издају! Због свега тога могући су још радикалнији протести тамошњих Срба.

Шеф преговарачког тима Београда у дијалогу с Приштином Борислав Стефановић и министар за КиМ Горан Богдановић постигли су с командантом Кфора Ерхардом Билером договор о решењу кризе на Косову. Иако је Стефановић изјавио да је постигнути споразум привремен и да није иделалан, косовски Срби су одбили да уклоне барикаде.
Стефановић и Богдановић су после разговора с Билером отишли у Звечан, где су на трочасовном разговору о резултатима известили председнике општина северног дела Косова. Како „Ало!“ незванично сазнаје, реакција представника Срба била је негативна, с основним утиском да их је Београд издао.
Потом су Стефановић и Богдановић отишли у Рударе, да мештанима објасне детаље споразума и убеде их да уклоне барикаде. Први је покушао да им се обрати Богдановић али, како за „Ало!“ преноси очевидац овог догађаја, дуго није могао да изусти ни реч, па је ствар покушао да исправи Стефановић.

- Оно што је сигурно је да овај споразум, са свим мањкавостима, обезбеђује мир, да неко не покуша да уради оно што су већ покушали да ураде. Али, барикаде морају да се уклоне. Ако не прихватите ово, преговорима је крај - рекао је Стефановић, на шта су уследиле салве звиџања и негодовања, уз повике „Издали сте нас!“, а било је чак и претњи.
- Први пут си дошао у блиндираном џипу и са 15 људи у обезбеђењу… Ако следећи пут будеш имао лоше вести, боље немој ни да долазиш, да те не бисмо завезали за овај крст - била је најдиректнија претња која је упућена Стефановићу.
Иначе, како за „Ало!“ преноси очевидац догађаја који је инсистирао на анонимности, житељи Рудара су толико побеснели на представнике Владе Србије, да су варнице и прозивке у једном тренутку прерасли у гурање с обезбеђењем, које је успело спречило већи инцидент. Група Срба је чак запретила радикализацијом протеста, не прецизирајући у шта би досадашња блокада пута могла да прерасте. Ипак, пошто је за данас најављен састанак скупштина општина северног Косова, на којој ће се расправљати о договору који је Београд постигао с Кфором, радикализација је одложена до даљњег.
Стефановић и Богдановић су потом отишли у Лепосавић, не би ли убедили представнике Срба да уклоне барикаде. После састанка став председника општина био је готово идентичан - Срби с Косова неће против Србије, али неће ни уклонити барикаде.
- Нећемо уклањати барикаде. На захтев грађана, одборници ће на седници скупштине општине одлучити о судбини барикада. Нећемо против интереса државе, али морамо мислити и о будућности своје деце. Тражили смо и да се ускоро сретнемо и са Борисом Тадићем и надам се да ће нас примити. Барикаде су једина гаранција да нам се ништа лоше неће догодити - рекао је за „Ало!“ председник општине Звечан Драгиша Миловић, а исти став има и председник општине Лепосавић Бранко Нинић.
- Људи из Лепосавића су одлучили да остану на барикадама. Држава је прихватила такав предлог, али очекујемо од надлежних да саслушају и нашу страну. Следећи корак донећемо после састанка скупштина општина - кратко је рекао Нинић. Челници Српског националног већа синоћ нису желели да коментаришу договор Београда и Кфора.

Само слога КиМ спасава!!!


Како је за „Ало!“ рекао један од Срба с барикада, ове препреке су једини спас који им је остао на северу Косова.
- Само нас слога у случају Косова и Метохије може спасити. Једино су нам барикаде гарант да нам се ништа лоше неће десити. Американци су наоружали Шиптаре, а ми смо се сами снашли за оружје. Наредних неколико дана пресудни су за Српски живаљ на Косову. Не бојимо се ничега, али се само надамо да нас држава неће издати – поручује са један од људи који се налази на барикадама на Рударима.

 
Пантић: Лоша искуства с Еулексом, Кфором и Унмиком

Председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић изјавио је да је постигнути договор непрецизан и да свако може да га тумачи како жели, те да че се одборници четири скупштине општина са севера Косова данас изјаснити да ли прихватају договор.
- Не желимо да идемо против државе, јер друге државе немамо, али морамо да водимо рачуна и о свом народу. Договор је непрецизан, свако може да га тумачи како жели - рекао је Пантић и додао да су Срби на КиМ имали „горка искуства“ са Еулексом и Кфором, па чак и Унмиком, који нису увек спроводили оно што је договорено.
Пантић је поновио да представници Срба с косова захтевају састанак с председником Србије Борисом Тадићем.
-Министар Богдановић пренео нам је да је председник обавештен о нашем захтеву и да ће нас уврстити у распоред- рекао је Пантић.

Кфор остаје, али барикаде морају да оду


Након 12 дана кризе на северу Косова, представници Владе Србије Борислав Стефановић и Горан Богдановић после дугих и напорних преговора јуче су коначно успели да постигну споразум са командантом Кфора Ерхардом Билером, а потврда о решењу кризе стигла је и из Приштине! Према првим незваничним информацијама, договорено је да Кфор задржи позиције на административним прелазима Јариње и Брњак до средине септембра. Истовремено, преко два прелаза неће моћи да се превози комерцијална роба све док Београд и Приштина не обнове преговоре наредног месеца, али ће саобраћај бити омогућен за товаре до 3,5 тона. Представници Кфора имаће право да сваку пошиљку прегледају и евентуално зауставе. Премијер Косова Хашим Тачи је преговоре оценио као „историјске“, а споразум као „најважнији после Декларације о независности“. Приштински медији су објавили и да ће први пут након 12 година полиција и Еулекс контролисати воз који саобраћа на релацији Београд - Косовска Митровица. М. Д.

Реџепи: Србија уцењује север Косова

Министар косовске полиције Бајрам Реџепи оптужио је власти у Београду да новцем и уценама држе север Косова под барикадама, а Србе гурају у изолацију. Реџепи тврди за наш лист да на Косову нема хуманитарне кризе иако транспорт иде отежано, али да Срби на барикадама „држе сами себе у изолацији“.
- Барикаде стоје, Кфор пролази и с Еулексом контролише ситуацију. Могу рећи да снабдевање пролази и да нема хуманитарне кризе. Другачије оцене служе само нечијим политичким интересима, а нису истините. Чак и косовске компаније успевају да транспортују своју робу до Лепосавића и других места. Те барикаде отежавају и њима Срби сами себе стављају у изолацију - изјавио је Реџепи, који тврди да је Београд већину Срба натерао да стоји на барикадама.
Државни секретар за Косово Оливер Ивановић са доста горчине је прокоментарисао Реџепијева објашњења:
- Колико су хумани, говори и случај брачног пара из Велике Хоче, којима је њихова полиција на мосту између северне и јужне Митровице одузела два литра млека иако су им рекли да је то за њихову бебу! То вам сигурно Реџепи није поменуо. Толико о њиховој хуманости - сматра Ивановић.

 
Пресушују и пумпе на Северу Косова!

Поједине бензинске станице на северу Косова јуче су морале да окаче натпис “Нема гаса”! На другим, залиха има само за још неколико дана.
- Бензина немам, а нафте око 1.000 литара још. С овим могу да прегурам још дан-два, а после тога како се снађемо. Нас седморо овде радимо и издржавамо породице од тога. Ако се оваква ситуација настави, питање је како ћемо моћи да прехранимо фамилије - пожалио се Дејан Живковић (30), радник на пумпи “Аца-танк”, родом из Приштине, који данас живи у Митровици, у коју се доселио 1999. године. М. Д.

Екипа Ало
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12435Погледај профил
« Одговор #251 послато: Август 06, 2011, 05:18:03 »

За децу на Косову живот стао

КО­СОВ­СКА МИ­ТРО­ВИ­ЦА – Из­ме­ђу вој­них зо­на НА­ТО-а, Бр­њак и Ја­ри­ње, сме­на на ба­ри­ка­да­ма и че­ка­ња до­го­во­ра, де­тињ­ство из­гле­да као за­у­ста­вље­на сли­ка у хо­ду, без по­кре­та и зву­ка. Као да је ста­ло. И де­ца и мла­ди ко­је је мо­гу­ће за­те­ћи у про­ла­зу кроз Ко­сов­ску Ми­тро­ви­цу се­де на ге­лен­де­ри­ма, на сте­пе­ни­ца­ма. Че­ка­ју.


Ро­ди­те­љи им се сме­њу­ју на ба­ри­ка­да­ма, је­де кад ко стиг­не и не­до­ста­ју им без­бри­жни по­ро­дич­ни раз­го­во­ри, чак и грд­ња. Не мо­гу, при­ча­ју, да ве­ру­ју да је ав­густ а да ро­ди­те­љи не про­ве­ра­ва­ју про­чи­та­не лек­ти­ре и не под­се­ћа­ју их на ско­ри по­че­так школ­ске го­ди­не. Има тре­нут­но и мно­го ве­ћих бри­га од тих.

На игра­ли­шту ко­је ина­че вр­ви од де­це, са­да на сте­пе­ни­ца­ма се­ди гру­пи­ца де­ча­ка. Лоп­те су по­ред њих, и ро­ле­ри, али они са­мо се­де. Сву­да је ти­ши­на.

– Ни­ка­да ни­је би­ло ова­ко, чак и кад је би­ло стра­шни­је. Не зна­мо шта да ра­ди­мо. Игра­мо ма­ло ба­скет, по­гле­да­мо по­не­ки филм, углав­ном че­ка­мо да ово ван­ред­но ста­ње про­ђе – ка­жу нам ма­ли­ша­ни Ми­лош, Да­ни­ло, Алек­са, Емир, Мир­за, Бог­дан и Кре­ки­се.

Клин­ци, ко­ји се ина­че са­ми игра­ју ис­пред сво­јих згра­да, са­да су у прат­њи ро­ди­те­ља, ба­ка и де­ка, а че­сто и ком­ши­ја. Над­гле­да их ко год ни­је на ба­ри­ка­да­ма у том тре­нут­ку.

– Нај­те­же је би­ло док су се чу­ле си­ре­не, он­да смо зна­ли да је Кфор на ба­ри­ка­да­ма и да сви иду та­мо. Хе­ли­коп­те­ри су буч­ни, ни­ско ле­те, они нас нај­ви­ше нер­ви­ра­ју – ка­же Јо­ван.

Он се жа­ли да му ро­ди­те­љи не да­ју да бу­ду на ба­ри­ка­да­ма.

– Не зна­мо за­што ово ова­ко ду­го тра­је и ка­да ће се за­вр­ши­ти – при­ча он.

По­зив на ле­то­ва­ње

Ду­хо­ви­тим Ми­тров­ча­ни­ма ни ви­ше­днев­не ба­ри­ка­де ни­су сло­ми­ле дух, па се мно­ги од њих ша­ле и на свој ра­чун. Та­ко су на­пра­ви­ли и нео­бич­ну „ту­ри­стич­ку по­ну­ду“ у ко­јој по­зи­ва­ју љу­де да ле­ту­ју у Ко­сов­ској Ми­тро­ви­ци, уз нат­пи­се: „На­сту­па­ју ди-џеј Ма­ла си­ре­на и ди-џеј Ханц на ми­тра­ље­зу“ и „Си­тан ха­вај­ски пе­сак на пу­те­ви­ма и лу­де ло­гор­ске ва­тре“.

С. Си­мић
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Ekana
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 633


Погледај профил
« Одговор #252 послато: Август 06, 2011, 06:48:41 »

06. 08. 2011. 00:39х | Бета

"Хоћемо реципроцитет између Србије и Косова"

Заменик помоћника америчког државног секретара Томас Кантримен поздравио је "постизање сагласности Кфора са владама на Косову и у Србији", оценивши да се "тиме отвара пут за наставак дијалога Приштине и Београда уз посредовање ЕУ".

"Ценимо чињеницу што су Београд и Приштина били стрпљиви и изразили спремност да реше ситуацију, док су се о томе водили разговори. Желим да захвалим Кфору који је одрадио невероватан посао током последње две недеље у испуњавају свог мандата, те у очувању мирног и сигурног амбијента на Косову. Желим да захвалим ЕУ за њихов важан допринос око ове сагласности и у смиривању ситуације", рекао је Кантримен у интервјуу Радију Слободна Европа.


 Томас Кантримен
 

Амерички дипломата је оценио да постизање сагласности доприноси смиривању и стабилизацији ситуације и ствара могућност за наставак дијалога Београда и Приштине.

"Ова сагласност омогућава неколико ствари: смирује ситуацију између две стране, што је кључно у очувању мирног и сигурног амбијента на Косову. Дозвољава не само КФОР-у већ свим људима на Косову слободно кретање, што је најважнији принцип како за САД тако и за ЕУ, што је и у складу са потребом успостављања реда и закона на целом Косову.

Ова постигнута сагласност стабилизира ситуацију, али оно што је најважније јесте да отвара пут за наставак дијалога Косова и Србије уз посредство ЕУ", додао је Кантримен.
Он је изразио наду да ће бити успостављена слободна трговина између Србије и Косова и позвао две стране на конструктиван приступ дијалогу уз посредовање ЕУ.

"Желели бисмо да видимо, и верујемо да ћемо постићи такву ситуацију, у којој неће бити негативних реципроцитета између две земље, већ да ће бити позитиван реципроцитет, где можемо видети не само слободно кретање људи, већ и слободну трговину између Косова и Србије. Подвлачим наше уверење у управљање дијалога од стране ЕУ, и позивам обе стране, Београд и Приштину да и даље буду стрпљиви и да имају конструктивни приступ као претходних дана", навео је Кантримен.

Он је, одговарајући на питање новинара, рекао да питања везана за север Косова треба да буде једна од тема дијалога Београда и Приштине, јер је то у интересу обе стране.

"Верујемо да техничка питања, која су у корист свих грађана Косова, било да су у питању Срби или Албанци, где год живели, на северу или југу, треба да буду на столу током дијалога. Неминовно је да о питањима која су повезана са севером треба дискутовати и у интересује обе стране да раде на практичан начин, на решавању ових питања из свакодневног живота свих грађана Косова, што је и у корист оних у Србији", прецизирао је Кантримен.

Он је поновио да је за САД подела Косова за коју се, како је навео, залаже Србија, неприхватљива и додао да не сумња да власти у Београду разумеју тај став.

"Мислим да се Београд јасно изјаснио да фаворизује поделу као решење. Став САД-а, а верујем и ЕУ и кључних земаља ЕУ, иако не говорим у њихово име, јесте тај да подела није могућа, није пожељна и није тема дијалога у коме посредује ЕУ", навео је амерички дипломата. Кантримен је оценио да је ово прави тренутак за разговоре и да обе стране имају прилику да покажу да примењују принцип мирног решавања неспоразума. 

"Шта је основно? То су будући односи које ове земље треба да имају не само међу собом већ и њихови односи са ЕУ и свом међународном заједницом. Основни је принцип ЕУ да државе буду способне да реше неспоразуме на миран начин, директним разговорима. Обе стране, Београд и Приштина, сада имају могућност, у наредних неколико недеља, да докажу да примењују тај основни принцип, а то је мирно решавање неспоразума", закључио је Кантримен.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/155679/Hocemo-reciprocitet-izmedu-Srbije-i-Kosova

Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12435Погледај профил
« Одговор #253 послато: Август 06, 2011, 16:13:03 »

Заједничка седница у уторак у Лепосавићу


ЗВЕЧАН, 6. августа 2011. (Бета) - Заједничка седница скупштина четири општине на северу Косова биће одржана у уторак, 9. августа, у Лепосавићу, саопштено је у суботу после консултација председника општина, председника скупштина општина и представника одборничких група у Звечану.

У саопштењу се наводи да ће на тој седници бити разматрана актуелна политичко безбедносна ситуација, посебно договор представника Владе Србије и Кфора.

"Грађане на барикадама који изражавају своје незадовољство и отпор насилним покушајима албанских власти позивамо на очување постигнутог јединства, на одговорно понашање и решеност за свој опстанак на овим просторима и у својој држави Србији", пише у саопштењу.

У саопштењу се наводи да је јединицама Кфора и даље омогућена слобода кретања ради обављања својих надлежности сагласно Резолуцији Савета безбедности УН 1244.

Наводи се да су на данашњим консултацијама у Звечану заузети јединтвени ставови.

Бета
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
pidikanac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1584Погледај профил
« Одговор #254 послато: Август 06, 2011, 17:05:08 »

Амерички политичар Кантримен је јасан и нимало двосмислен. Он твдри да је споразум, који је постигнут деловањем КФОР-а јасан и да су и једна и друга страна, дале своју САГЛАСНОСТ по свим питањима која су била спорна! Држава Србија је ставила свој потпис на коначан губитак Косова и у ово не треба гајити никакве сумње. Такав договор је вођен, закључен и потписан.
Његова захвалност због уздржаноси показује висок степен поштовања тог споразума којим се Србија одриче ингеренције над северним делом Косова и са тим су све дискусије завршене.

Сад је на реду опет сериха "договора" обадве стране уз посредство ЕУ у решавању техничких питања па самим тим, и дефинитивног признања Косова као самосталне државе.
Претње Азема Власија који је идејни ментор понашања Тачијеве владе да је Прешевска област интересна територија косовских шиптара је још једном показала да се балије неће задржавати на овом до сада.
Улога УСА је јасна и такође недвосмислена. Косово и на папиру, није више српско...

Цела тактика Бориса Тадића, одиграна је по сценарију великих сила и он је само једна од марионета која је у улози српске власти, испунила све што се од ње захтевало.
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12435Погледај профил
« Одговор #255 послато: Август 06, 2011, 19:24:00 »

Барикаде чекају договор

Завршене консултације представника Владе Србије и челника општина са севера Косова, исход није познат. Скупштине четири српске општине у уторак о споразуму Владе и Кфора. Борислав Стефановић каже да велика већина грађана на северу Косова подржава споразум. Србија договором са Кфором није издала Србе на Косову, поручио Горан Богдановић.


19.41 - Завршене консултације представника Владе Србије и председника српских општина на северу Косова у Лепосавићу. Исход није познат, није било изјава новинарима.

18.59 - Бајрам Реџепи рекао да ће косовске институције постепено успостављати ред на северу Косова и да полиција неће деловати без координације са Кфором. Наредних дана ће бити истраге, хапшења криминалаца, а касније ће уследити повратак косовских судија у регионални суд, каже Реџепи.

17.48 - У Лепосавићу око 17 сати почеле консултације представника Владе Србије са председницима српских општина на северу Косова.

15.55 - Приштина је за отварање граница, али не и за промену и ни по коју цену неће бити поделе Косова, рекао за Радио Слободна Европа Хашим Тачи.

15.24 - Посредник ЕУ у разговорима Београда и Приштине Роберт Купер каже да ситуација не северу није нормална, јер постоје два ембарга, један из Приштине, други из Београда. Обе стране треба да оду на одмор и да се, на јесен, врате озбиљном дијалогу који ће водити решавању проблема, рекао је Купер.

14.59 - Завршене консултације шефова одборничких група у Звечану. Скупштине четири општине ће на заједничкој седници, у уторак у Лепосавићу, разматрати политичко-безбедносну ситуацију и договор Владе Србије и Кфора.

14.37 - Борислав Стефановић оценио да велика већина грађана на северу Косова подржава споразум са Кфором. Стефановић ће касније данас имати разговоре са челницима српских општина, додајући да је на њима велика одговорност око примене споразума.

Представници Владе Србије Борислав Стефановић и Горан Богдановић разговарали су у Лепосавићу са председницима српских општина на северу Косова. На састанку су размотрене могућности примене договора који је јуче постигнут са Кфором. Исход тих консултација, међутим, није познат, а није било ни изјава новинарима.

Претходно су шефови одборничких група из општина на северу Косова у Звечану разговарали о договору за решење кризе на северу Косова.

Заузет је став да се у уторак, 9. августа, у Лепосавићу одржи заједничка седница скупштина све четири општине, на којој ће бити разматрани политичко-безбедносна ситуација и договор који је постигнут између представника Владе Србије и команданта Кфора, наводи се у саопштењу из Звечана.

Грађани на барикадама позвани су на јединство, одговорно понашање и решеност за опстанак на овим просторима у својој држави. Јединицама Кфора и даље је омогућена слобода кретања, наводи се у саопштењу које су потписали председници општина Косовска Митровица, Звечан, Лепосавић и Зубин Поток.

Срби са севера Косова остају на барикадама док се не постигне коначан договор о решењу кризе.

У Звечану ће Кфор и остали учесници у саобраћају моћи да користе алтернативне путне правце, док ће барикада у месту Рударе остати. У Зубином Потоку, Зупчу и Лепосавићу такође ће остати барикаде, а моћи ће да се користи једна саобраћајна трака, поручили су раније представници Срба.

Стефановић: За споразум већина Срба

Шеф београдског преговарачког тима Борислав Стефановић оценио је данас да велика већина грађана на северу Косова подржава споразум са Кфором.

"Јуче смо обишли све барикаде. Имали смо неразумевање и одређене негативне реакције на једној барикади, на остале две су реакције биле позитивне. Иако се људима не свиђа у потпуности споразум, огромна већина грађана подржава своју државу и напоре преговарачког тима. То се видело на осталим барикадама, где је било доста аплауза", нагласио је Стефановић.

Група људи која је негативно реаговала на овај споразум на барикадама у месту Рударе, како је подвукао, имала је различите мотиве за то. Они ни у ком случају не представљају огромну већину, рекао је Стефановић, додајући да не треба да се уноси раздор међу грађанима.

Шеф београдског преговарачког тима ће касније данас разговарати са председницима општина на северу Косова и са начелником Косовско-митровачког округа, додајући да је на њима велика одговорност око примене споразума.

"Ми ћемо им помоћи да дође до праве и адекватне одлуке, која ће очувати јединство између грађана и државе", поручио је Стефановић.

"Оно што је сигурно, јесте да је овај споразум добар у датим околностима", нагласио је Стефановић, додајући да је држава стала иза договора, и да он омогућава мир, и да омогућава да стање на административним прелазима остане какво је сада.

Медијске спекулације из Приштине

Стефановић је апеловао на јавност да не слуша објашњења и медијске спекулације из Приштине око тог споразума, јер оне одговарају само њиховој унутарполитичкој ситуацији.

Он је још једном подвукао да нема косовских цариника, нема припадника РОСУ, нити симбола такозване државе Косово на северу, и да се омогућава промет робе.

Што је најважније, отклонили смо било какав покушај једностране промене ситуације на терену, било какву могућност насиља и угрожавање живота наших грађана, истакао је Стефановић.

"Добили смо у заиста тешким околностима најбољи могући резултат и за Републику Србију и грађане који живе на северу Косова", рекао је Борислав Стефановић.

"Уверен сам да ће бити довољно мудрости да очувамо јединство и дамо маневарски простор Србији да се даље на прави начин бори за интересе својих грађана на северу Косова", нагласио је Борислав Стфеновић.

"Сигуран сам да грађани неће ићи против своје државе", закључио је Стефановић.

Богдановић: Држава није издала Србе

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић рекао је у Лепосавићу да Србија договором са Кфором није издала Србе на Косову и Метохији. Богдановић је објаснио да споразум нико није потписао и да се ради о усменом договору, уз чврсте гаранције међународне заједнице.

Мештани Лепосавића разговарају са припадницима Кфора

"Ово није потписан споразум, већ привремени који ће трајати до 15 септембра. Овим смо дали шансу дијалогу. Нисмо могли више да гледамо да се људи изнурују на барикадама, да стрепимо да не дође до ескалације сукоба, да чекамо да људи буду херметички затворени", подвукао је Богдановић.

Министар је оценио да предстоје многа искушења, па је зато важно јединство грађана, руководства и државе.

"Врло је погубно да народ иде једним путем, а држава другим", подвукао је Богдановић. Министар за КиМ је додао да ће Стефановић и он и даље остати на Косову, и да ће разговарати са председницима општина и народом.

Договор који је постигнут између представника Владе Србије и Кфора предвиђа да на прелазима Брњак и Јариње не буде цариника из Приштине и припадника РОСУ. На прелазу Брњак биће полицајци КПС-а из Зубиног Потока - 28 Срба и тројица Албанаца.

Споразумом би био омогућен саобраћај возилима до до 3,5 тоне, док би за теже пошиљке био неопходан сертификат Црвеног крста. Договор је привременог карактера и био би снази до 15. септембра.

Прелази посебна тачка преговора

Борислав Стефановић је рекао да питање административних прелаза мора бити одвојена тачка преговора Београда и Приштине.

Стефановић је рекао да ће се у Бриселу 5. септембра наставити дијалог о темама које су утврђене, а то су питања везана за катастар, телекомуникације, универзитетске дипломе, електричну енергију, и царинске печате.

Царински печати су тема чије ће решавање допринети пуној нормализацији промета робе између уже Србије и Косова и Метохије, али то никако није повезано са питањем функционисања административних прелаза, подвукао је Стефановић.

Он је нагласио да не постоји никаква шанса да било које решење резултира довођењем такозваних косовских цариника.

РТС

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12435Погледај профил
« Одговор #256 послато: Август 06, 2011, 19:30:39 »

Док РТС даје овакву званичну информацију,

Цитат
Завршене консултације представника Владе Србије и челника општина са севера Косова, исход није познат.
незванично кружи вест да су Срби са севера КиМ одбили план, по
многим форумима, по Србији преноси се оваква информација, (КЛИКНИ ОВДЕ)
( може да се чује снимак изјаве Марка Јакшића поводом тренутних дешавања на Косову и Метохији)


У телефонском разговору Марко Јакшић прозива председника Србије Бориса Тадића да је ИЗДАО Србе на Косову и Метохији и да је увео ЕКОНОМСКУ блокадау према северном делу Косова и Метохије!

Замера се што је у Србији тотална МЕДИЈСКА блокада и да јавност уопште није упозната
шта се сада дешава на Косову и Метохији!


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12435Погледај профил
« Одговор #257 послато: Август 06, 2011, 19:57:26 »

Чим се поправи Јариње, враћамо се


Бробонић – Хашим Тачи рекао је данас да ће се споразум Шиптарске владе и КФОР-а о очувању новонастале ситуације на административним прелазима Брњак и Јариње у потпуности спроводити.

За неке појединце али и српске званичнике није лако да се помире са новом реалношћу, али постигнути споразум ће се спроводити и неће бити повратка „, рекао је Тачи, током данашње посете у селу Бробонић у Митровици.

Он је казао да ће се шиптарска полиција и цариници вратити на административни прелаз „у тренутку када се буду створили услови за рад после паљења од стране Срба“. Треба напоменути да је шеф преговарачког тима за Космет Борислав Стефановић казао да је договором са Кфором нађено решење које онемогућава Шиптаре да поново покушају да доведу Росу или шиптарске царинике на административне прелазе .

Тачи је још једном позвао званичнике Владе Србије да „не манипулишу“ са Србима са северног Косова.

Вести
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12435Погледај профил
« Одговор #258 послато: Август 06, 2011, 20:01:05 »

Још мало и онда смо дотакли....................................ДНО!!!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12435Погледај профил
« Одговор #259 послато: Август 07, 2011, 04:00:07 »

Косово

Да ли смо заиста изгубили Косово, после толико прича и заклињања? Ово питање остаје да лебди над свима нама, над нашим образом и савешћу, док се на југу Србије дешавају ствари којих смо се годинама уназад прибојавали (ипак знајући да ће се догодити). Дошло је до потпуног уозбиљења „косовског проблема", на свим нивоима и на сваки начин

Гранични прелази горе, КФОР је покренуо своје трупе (цевима према Србима са севера покрајине), велики свет поприлично незаинтересовано посматра целу ситуацију, а Албанци се очигледно спремају да крену корак даље у покушају политичке отмице најважнијег дела Србије.

И шта ми ту радимо? Или, тачније речено: шта ми ту још можемо да урадимо, и као грађани Србије, и као српска држава? Да ли ту још заиста постоји простор за неко стварно ефикасно деловање, а да се све опет не заврши на толико пута виђеном празном заклињању и муцавој рецитацији изанђалих формула о „интегритету и неповредивости граница...", каквих се сећамо још из Титових времена?

Шта урадити када нам већ на први поглед све делује као да је већ одавно завршено, док приче о Косову наших званичника неумољиво почињу да личе на брбљање и полако постају „празна метафора" (отприлике као из оне поучне бајке „Царево ново одело")?

А на другој страни, нема ниједног иоле значајнијег грађанина онога што је остало од наше земље, а да се није у неком тренутку јавно заклео да ће „Косово остати српско" и да се „неће допустити његово отцепљење", па ма колика била цена оваквог опредељења. Са изузетком неколико одурних политичких кловнова, апсолутно сви припадници наших партијских елита изјавили су да је Косово „срце Србије", да је „Косово Србија" и да ће тако бити и сада и убудуће, бар докле год буде постојало нешто што заслужује да се назове српском државом.

А опет нам све делује некако недовољно снажно и уверљиво и пре изазива помешани осећај досаде и гађења него утисак да смо једнако заинтересовани за то и такво Косово као и наши фанатични противници са албанске стране.

Уместо да вас даље замарам подсећањем на оно што сви и те како добро знамо и одавно осећамо, изнећу пар сасвим конкретних предлога по овом питању.

Пре свега, по питању језика. Од кога све почиње и са којим се све завршава. Молио бих зато све од којих то зависи - да од сада искључиво и увек користе израз „такозвана република Косово", када год говоре о побуњеничким вођама отцепљеног дела наше државе. Да коначно једном престану да онако хладно и самоубилачки глупо пишу и говоре о некаквом „дијалогу Београда и Приштине". Па како да ико из, рецимо, Шпаније или Бразила, уопште помисли да је Косово део Србије, ако ми сами то тако не означавамо у нашем (и свакодневном и политичком и дипломатском) говору?! Зар не видимо на који начин Аргентинци говоре о Фокландима или Палестинци о „појасу Газе" - управо и једино као о својој окупираној територији, упркос свим тренутним околностима и оној истој реалности која се нама тако често набија на нос.

Затим, волео бих да више никада не видим на телевизијском преносу из Српске скупштине наше посланике како се онако опуштено, пајтоски кезе и смејуље, читају новине и играју игрице на ајподу - док нам се земља дословно распада. Они, несрећници, глуме посланике уместо да то заиста и буду, и то док се за говорницом говори о нечему што изричито захтева тоталну озбиљност и потпуну мобилизацију свих наших ресурса. Шта треба још да се деси па да се та екипа коначно уозбиљи и почне да нас заиста заступа, бар по оном најважнијем од свих питања? Да им реч Косово изазива исте оне трнце и узбуђење колико и албанским посланицима у њиховим „скупштинским" клупама. Јер ћемо, стварно и заувек, изгубити исто то Косово - ако га ОНИ буду волели и осећали више и озбиљније него МИ.

Исто тако, већ месецима гледамо како се и на Западу и на Истоку хапсе и они најпознатији, најславнији и најбогатији - ако прекрше закон. И можете да будете сто пута Строс Кан, или Коби Брајант, или Роман Полански, или Ходорковски, или млађана наследница ланца „Хилтон" хотела, или најмоћнији медијски магнат на свету, или бивши (увек онако углађени) хрватски председник..., али ћете завршити у просторији са решеткама на прозору уколико пређете (законску) црту.

Е, у Србији, за разлику од свих других држава на свету, можете слободно да до миле воље рушите Устав, коментаришући како је „останак Косова у Србији - катастрофа" или да „што пре треба признати независну републику Косово". У Србији не можете да крадете јогурт или пређете улицу на црвено, јер ћете одмах бити кажњени. Али зато можете слободно да исмевате све државне аргументе у корист одбране Косова - и ником ништа. За то нема никакве казне. Држава зато треба да почне да постоји и да се понаша као права правцата држава и по слову закона казни све оне који недвосмислено и са намером газе важећи Устав и отворено говоре о аргументима у прилог отцепљењу Косова (и свих других делова Србије). Ничег једноставнијег од тога.

И запамтите добро: ниједан пораз није пропаст света. Јер се пораз често може употребити боље него победа у јачању морала и унутрашње снаге једне земље.

Онај прави, трајни пораз и предаја је у нама самима - тамо где ниједна војска не може да стигне. У нашем срцу. У нашој вољи, храбрости и одлуци да истрајемо у свим својим љубавима и започетим борбама.

Али, да бисмо успели у томе, морамо да се, пре свега, одупремо оном дебилном питању које наши противници ваде као кеца из рукава: „Да ли је, можда, важније Косово или ваш бољи живот и виши стандард?" Јер исто тако, сутра, свако ће моћи да нас пита и: „Да ли је, можда, важнији ваш језик (и држава, и писмо, и мајка, и деца, и завети, и границе, и традиција, и вера, и част, и Устав...) или ваш бољи живот и виши стандард?" И тако у недоглед, „мешајући лончиће" и нивое значења, док на крају не остане више ништа око нас и у нама, осим нагонске потребе да се прехранимо и преживимо.

Размислите о томе.

И не допустите да, као толико пута до сад, сами победимо себе. Слободно реците, у себи и наглас: Косово је Србија!

Драгослав Бокан
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12435Погледај профил
« Одговор #260 послато: Август 07, 2011, 04:42:15 »


"Дан Д" за Србе!


„Када је постигнут споразум између владе и Кфора, у Косовској Митровици, Албанци су у знак весеља пуцали, а на прелазу Рударе јуче су дошли џиповима и пуштали нам албанску музику. Забринути смо...“, поручили су јуче за „Ало!“ Срби с Косова. Они ће на барикадама остати до уторка, када ће одлучити о даљим корацима.

Наиме, дан после постизања споразума о административним прелазима Јариње и Брњак, у Звечану је одржан састанак председника Скупштина општина северног Косова и представника одборничких група на којем је одлучено да се у уторак у 12 часова у Лепосавићу одржи заједничка седница на којој ће се разматрати све појединости везане за постигнути договор са Кфором.
- Грађане који изражавају своје незадовољство и отпор насилним покушајем албанских власти позивамо на очување постигнутог јединства, на одговорно понашање и решеност за опстанак на овом простору и у својој држави - стоји у закључцима са седнице, са којима се слажу и Срби на барикадама.
- Испоставља се да међу нама има оних који су из сфере бизниса и којима је једини циљ трговина. Такви сада најављују радикализацију борбе. Нама осталима је план да сачекамо седницу у уторак, када ћемо озбиљно размотрити све документе и чињенице. Уколико дођемо до закључка да је договор постигнут на Тачијев захтев, знаћемо шта нам је чинити... Исто тако, уколико се одлучи да се повучемо са барикада, треба да будемо јединствени и то урадимо. За рат никад није касно. Септембар није далеко. Свима мора да буде јасно да ћемо се борити свим могућим средствима која постоје! - каже за „Ало!“ један од њих.

Марко Јакшић, лидер Срба са севера Косова, забринут је чињеницом да су „сви страни медији овај догађај представили као победу Приштине“, као и да су Албанци овај споразум славили, али наглашава да треба сачекати уторак за неке коначне оцене.
Предраг Симић, професор Факултета политичких наука у Београду, рекао је јуче да постоји могућност наставка кризе уколико Срби са севера Косова одбију договор представника Владе Србије и Кфора, а, како каже, ако га и прихвате, то ће бити само краткорочно решење!
- Преговори са Кфором нису донели много Београду, а понајмање Србима на северу Косова. Судећи према реаговањима штампе у Приштини, више су донели албанској страни - оценио је он.
 
А сад, сви на летовање!

Посредник ЕУ у дијалогу Приштине и Београда Роберт Купер изјавио је јуче да се две стране морају усредсредити на дијалог, препоручивши званичницима Београда и Приштине да оду на одмор пре но што наставе разговоре!
- Имамо неколико тачака о којима су се сложили и Приштина и Београд, за које постоји разумевање у међународној заједници. Командант Кфора генерал Ерхард Билер, коме припадају многе заслуге, поступао је уз пуну подршку међународне заједнице - рекао је Купер.


ОВК спреман за напад!

Организација ратних ветерана ОВК саопштила је да подржава споразум постигнут између косовске владе и Кфора за север Косова и да је спремна, уколико буде потребно, на мобилизацију у одбрани суверенитета Косова!

Р. Кантар
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12435Погледај профил
« Одговор #261 послато: Август 07, 2011, 04:48:40 »

Да ли је то председник Србије након изјаве: "Србија неће ратовати"
добио одговор Организације ратних ветерана ОВК, "да је спремна, уколико буде потребно, на мобилизацију у одбрани суверенитета Косова"?

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12435Погледај профил
« Одговор #262 послато: Август 07, 2011, 17:44:12 »

Председници општина са Тадићем

У току састанак челника српских општина са севера Косова и председника Србије Бориса Тадића о решењу кризе у Покрајини. Срби чекају одлуку локалних власти о даљој судбини блокада, која би требало да буде донесена у уторак на заједничкој седници. Лекови стигли на Косово.

18.26 - Састанак председника Србије Бориса Тадића и председника општина са севера Косова почео је око 18.20 часова у згради Председништва. Састанку присуствују и Борислав Стефановић и Горан Богдановић.

13.28 - Председници општина са севера Косова отпутовали су у Београд, где ће се данас поподне састати са председником Србије Борисом Тадићем.

Председници општина са севера Косова разговарају са председником Србије Борисом Тадићем о споразуму за решење кризе на северу Косова.

Састанку, који је почео око 18.20 часова, присуствују и шеф београдског преговарачког тима Борислав Стефановић и министар за Косово и Метохију Горан Богдановић.

Председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић рекао је раније за РТС да ће од председника Тадића затражити одговор на питање како мисли да заштити Србе ако евентуално буду поново нападнути.

Према његовим речима, Срби страхују да међународна заједница не прекрши договор.

Састанку са председником, присуствоваће и министар Горан Богдановић и шеф преговарачког тима Бороислав Стефановић.

Иначе, грађани на северу Косова провели су још једну ноћ на барикадама, мирно и без инцидената, у ишчекивању одлуке локалних власти о даљој судбини блокада путева.

У Лепосавићу је број грађана који су боравили на барикадама током ноћи далеко мањи него раније, али у Рударима је стање остало непромењено.

У међувремену, стигла је помоћ у неопходним лековима и медицинским средствима здравственим установама на Косову и Метохији, коју је обезбедило Министарство здравља Србије, у сарадњи са Црвеним крстом Србије и Дирекцијом за робне резерве.


Министарство здравља ће наставити да обезбеђује све потребне лекове и медицинска средства свим здравственим установама на Косову и Метохији, наведено је у саопштењу министарства.

На административним прелазима Јариње и Брњак синоћ и јутрос путнички саобраћај се одвија без проблема и са минималним застојима због контроле идентитета путника, а на барикадама се пропуштају возила Кфора.

Синоћ су грађане на барикадама у Рударима посетили председници скупштина општина севера Косова, који су позвали Србе на јединство и истакли да треба да буду уз своју државу, али и држава уз њих.

Одлука о даљој судбини барикада биће донета у уторак, када ће се одржати заједничка седница четири скупштине општина севера Косова.

Шеф преговарачког тима Београда Борислав Стефановић оценио је јуче да је постизање пуне сагласности о споразуму са Кфором близу, додајући да се то може десити већ у уторак.

На консултацијама представника Владе Србије са председницима српских општина на северу Косова, одржаним синоћ у Лепосавићу, договорени су закључци који би требало да буду потврђени на тој седници.

Уклањање барикада је услов договора који су министар за Косово и Метохију Горан Богдановић и шеф београдског преговарачког тима Борислав Стефановић постигли са Кфором о решењу кризе, настале након покушаја специјалних јединица косовске полиције РОСУ да преузму административне прелазе.

РТС
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12435Погледај профил
« Одговор #263 послато: Август 07, 2011, 17:49:17 »

Страх ме је да ће их превести "ЖЕДНЕ преко воде" Тужан
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12435Погледај профил
« Одговор #264 послато: Август 07, 2011, 17:56:02 »

Патријарх Иринеј о Косову

Патријарх српски Иринеј рекао је да је Косово његова лична и велика рана и додао да се на северу покрајине Срби боре, и како верује избориће се за неку независнст, али то је ипак мали, симболични део Косова и Метохије.


"Мора се много више учинити да Косово у целости увек буде део Србије. Никада нисам био за поделу Косова, јер је Косово српско и било каква подела значила би да наша држава диже руке од Косова. То би значило и отуђење", навео је у интервјуу Политици патријарх Иринеј.

Према његовим речима, народ на Косову очекује помоћ и оно подизање великог металног крста, иако без знања Цркве, "говори да се нада свакој, па и божанској и духовној помоћи".

РТС
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12435Погледај профил
« Одговор #265 послато: Август 07, 2011, 18:00:07 »


Цитат
"Мора се много више учинити да Косово у целости увек буде део Србије. Никада нисам био за поделу Косова, јер је Косово српско и било каква подела значила би да наша држава диже руке од Косова. То би значило и отуђење", навео је у интервјуу Политици патријарх Иринеј.


Могао би на сопственом примеру да нам то покаже и да сада са Синодом оде на Косово
и Метохију, па  и да буде са нашим народом на барикадама!!!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12435Погледај профил
« Одговор #266 послато: Август 07, 2011, 18:09:35 »

Преносим један коментар читаоца на овај чланак, са РТС-а

Цитат
"Braco sa Kosmeta cuvajte se vlasti u Beogradu da vas ne izigraju ponovo. Zar nije noramlnije da predsednik ode na pregovore na Kosmet!?..."Овакав би био и мој коментар!!!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12435Погледај профил
« Одговор #267 послато: Август 07, 2011, 18:27:45 »

Специјалан статус за три српске општине?

Међународни фактор би могао да понуди аутономију Србима не би ли се одржале границе косова. Приштина ћути......

Међународна заједница могла би да одобри давање специјалног статуса општинама Зубин Поток, Лепосавић и Звечан, пише данас приштински лист Коха диторе.

Лист наводи да такву могућност очекују представници "институција Косова", не искључујући да предлог о "супстацијалној аутономији севера" изађе у јавност наредних дана на иницијативу међународног фактора.

"Међународни пријатељи су оценили да интегрисање севера сматрају немогућом мисијом, с обзиром на то да тако нешто покушавају већ 12 година. Зато, а и с циљем избегавања оружаних сукоба, они као дугорочно решење виде специјални статус за тај део", рекао је извор листа.

Тај извор је објаснио да међународни фактори сматрају да ће Косово само на тај начин сачувати своје тренутне границе, преноси КИМ Радио.

"Идеја међународне заједнице је да се општине на северу признају као посебне јединице које ће имати овлашћења у самоуправи и финансирању", објаснио је високи званичник косовских институција.

Међутим, према његовим речима, косовске власти до сада нису дале никакав сигнал да је тај предлог прихватљив за њих.

"Ахтисаријев пакет остаје као највећа понуда коју могу да имају Срби који живе на Косову", закључио је извор листа.

......

МондоСачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12435Погледај профил
« Одговор #268 послато: Август 07, 2011, 18:31:23 »

Искрено се надам, да Срби са Косова и Метохије неће насести на ову превару. Верујем
да ће их неко упозорити да би на тај начин, на мала врата, ушетала "држава Косово"!!!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
popic
Уредништво
Стари члан
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 415


Погледај профил
« Одговор #269 послато: Август 07, 2011, 18:52:10 »

Drzava Kosovo je vec odavno usetala i to potpisom srpskih vlasti. Usvajanjem plana od 6 tacaka 26. novembra 2009. kada je prihvatila da je Kosovo jedinstvena carinska zona i glasala u Savetu Bezbednosti UNa za promenu mandata UNMIKa da bi dobila ukidanje belog sengena.


Cemu iscudjavanje vise? Nije li vreme okrenuti se onima koji su predaju Severa Kosova potpisali?

Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12435Погледај профил
« Одговор #270 послато: Август 07, 2011, 19:08:26 »

Drzava Kosovo je vec odavno usetala i to potpisom srpskih vlasti. Usvajanjem plana od 6 tacaka 26. novembra 2009. kada je prihvatila da je Kosovo jedinstvena carinska zona i glasala u Savetu Bezbednosti UNa za promenu mandata UNMIKa da bi dobila ukidanje belog sengena.


Cemu iscudjavanje vise? Nije li vreme okrenuti se onima koji su predaju Severa Kosova potpisali?
Ша  значи  то "окренути се онима који су предају севера Косова потписали" ?
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
popic
Уредништво
Стари члан
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 415


Погледај профил
« Одговор #271 послато: Август 07, 2011, 19:25:49 »

Pa zna se ko je prihvatio plan o 6 tacaka, siptari su dosli po ono sto im je predato 26. novembra 2009.

Citiram...
Razmeštanje misije u severnom delu Kosova gde je većinsko stanovništvo srpske nacionalnosti postalo je moguće tek onda kada je Vlada Republike Srbije
postigla dogovor sa UNMIK o „šest tačaka“ koje redefinišu mandat misije UN. Ovaj dogovor predviđa da problemi koji mogu nastati u srpskim enklavama i
na severu Kosova u vezi sa režimom granica, radom policije i pravosuđa, transportom, telekomunikacijama, religijom i kulturom budu rešavani u skladu sa Rezolucijom 1244.

Druga tacka plana od 6 tacaka je ujedno i tacka koja je se odnosi na danasnje dogadjaje na severu Kosova u kojoj srpska strana prihvata cinjenicu da je Kosovo jedinstvena carinska zona i da ce internacionalne trupe biti instalirane na stanicama 1 i 31 koje cine prelaze na administrativnoj liniji Kosova sa centralnom Srbijom
http://www.kosovocompromise.com/cms/item/topic/en.html?view=story&id=1571§ionId=1

B. Customs
- Kosovo will continue to function as a single customs area.
- International customs officers appointed in accordance with Security Council
resolution 1244 (1999) will be reinstated at gates 1 and 31 (administrative line with central Serbia)
- Customs revenues collected at gates 1 and 31 should benefit the
development of local communities.
Сачувана
Ekana
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 633


Погледај профил
« Одговор #272 послато: Август 07, 2011, 19:36:25 »

Не би било лоше превести последњи пасус, јер треба рачунати да има и посетилаца сајта који не знају енглески језик (може остати оригинал на енглеском као део веродостојног документа)...
Сачувана
popic
Уредништво
Стари члан
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 415


Погледај профил
« Одговор #273 послато: Август 07, 2011, 19:37:53 »

Prevod je u recenici Druga tacka plana, iznad teksta.
Elem moram da se ispravim ovaj plan je usvojen 26. novembra 2008.
Сачувана
popic
Уредништво
Стари члан
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 415


Погледај профил
« Одговор #274 послато: Август 07, 2011, 20:19:08 »

30. 07. 2011. 22:38h | Vestionline

Dačić: Tadić da kaže šta su mu obećavali

Vicepremijer i predsednik SPS-a Ivica Dačić pozvao je u Skupštini predsednika Srbije Borisa Tadića da kaže šta su mu obećali predstavnici međunarodne zajednice i Evropske unije, odnosno da li su mu kada je usvajana rezolucija o dijalogu obećali da neće biti promene realnosti na terenu.

Da li ovo prakticno znaci da je 2008. mandat promenjen ali se sad jalova vlada poziva na obecanje "da neće biti promene realnosti na terenu".
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12435Погледај профил
« Одговор #275 послато: Август 08, 2011, 00:46:14 »

Неопходни мир и јединство

На северу Косова су најнеопходнији мир и јединство, констатовано на састанку челника српских општина и председника Бориса Тадића. Договорен наставак сарадње са међународном заједницом, уз поштовање резолуције 1244. Срби чекају одлуку локалних власти о даљој судбини блокада, која би требало да буде донесена у уторак. На Косово стигли лекови.

22.19
- Представници Срба са севера Косова и председник Борис Тадић констатовали су да су северном делу Покрајине најнеопходнији мир и јединство.

21.57 - Челници српских општина пренели председнику Тадићу да инсистирају на стриктном поштовању Резолуције 1244, рекао начелник Косовско-митровачког округа Раденко Недељковић.

21.56 - Председници општина поручили председнику Тадићу да српски народ у Покрајини стоји уз државу Србију и верује у руководство државе, рекао министар Горан Богдановић.

21.22 - Завршен састанак председника Србије Бориса Тадића и председника општина са севера Косова. Састанак трајао три сата.

18.26 - Састанак председника Србије Бориса Тадића и председника општина са севера Косова почео око 18.20 часова у згради Председништва. Састанку присуствују и Борислав Стефановић и Горан Богдановић.

13.28 - Председници општина са севера Косова отпутовали су у Београд, где ће се данас по подне састати са председником Србије Борисом Тадићем.

Председник Србије Борис Тадић поручио је вечерас у разговору са челницима општина и скупштина општина са севера Косова да су у Покрајини најнеопходнији мир и јединство.

У саопштењу Прес службе председника Републике наведено је да су се учесници састанка сложили да међународне институције на Косову Кфор и Еулекс морају остати статусно неутралне.

Током разговора наглашена је важност подршке грађана са севера Косова својој држави и подршка Србије својим грађанима, додаје се у саопштењу.

"У конструктивном разговору који је трајао више од три сата, у доброј атмосфери, учесници састанка су констатовали да су на северу Косова најнеопходнији мир и јединство", наводи се у саопштењу.

Начелник Косовско-митровачког округа Раденко Недељковић рекао је да су представници Срба Тадићу пренели да инсистирају на стриктном поштовању Резолуције 1244. "Договорили смо наставак сарадње са међународном заједницом", изјавио је Недељковић.

"Потврђено нам је да имамо пуну подршку и сарадњу са институцијама Републике Србије и договорили смо се да локални представници са државним врхом решавају све проблеме на северу Покрајине, што значи да имамо пуну подршку државних институција", рекао је Недељковић.

Упитан да ли су представници Срба прихватили споразум, рекао је да мисли да "нико не тражи да тај споразум буде прихваћен или не, споразум је постигнут".

"Споразум је постигнут између наше државе Србије са једне стране и са командантом Кфора с друге стране, тако да ћемо ми након повратка одржати заједничку седницу, где ћемо предузети мере да испунимо наше обавезе из тог споразума", поручио је Недељковић.

Недељковић није прецизно одговорио на питање да ли ће бити уклоњене све три барикаде, рекавши да ће свакако бити обезбеђен несметан саобраћај и слобода кретања, на путевима где су постављене и као проблем навео само барикаде у месту Рударе.

Састанку су, осим представника Срба, присуствовали министар Горан Богдановић и шеф београдског преговарачког тима Борислав Стефановић. Богдановић је рекао да су председници општина поручили Тадићу да српски народ у Покрајини стоји уз државу Србију и верује у руководство државе."Циљ састанака није био да се да директива руководству општина, већ је имао сврху да упозна председника Тадића са новонасталом ситуацијом, као и да се разговара о имплементацији привеременог споразума са Кфором, рекао је Богдановић.

На питање да ли је било речи о томе да ли ће представници Срба на северу Косова наставити са блокадама, министар је казао да ће седница скупштине општина бити одржана у уторак и да је на "њима какву ће одлуку да донесу". "Ми верујемо у разумност људи и они су до сада показали сву одговорност", истакао је Богдановић.

Барикаде чекају договор

Представници Срба требало би око један сат после поноћи да се обрате народу на барикадама у месту Рударе. Грађани на северу Косова ишчекују одлуке локалних власти о даљој судбини блокада путева.

У Лепосавићу је мање грађана на барикадама него раније, а у Рудару је стање непромењено.

У Покрајину је стигла помоћ у неопходним лековима и медицинским средствима здравственим установама на Косову и Метохији, коју је обезбедило Министарство здравља Србије, у сарадњи са Црвеним крстом Србије и Дирекцијом за робне резерве.

РТС
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Ekana
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 633


Погледај профил
« Одговор #276 послато: Август 08, 2011, 01:22:44 »

Тачи: Акција специјалаца требала је да се догоди још '99.


08.08.2011 00:49
Премијер Косова Хашим Тачи рекао је у интервјуу за Радио Слободна Европа да је "оно што је требало да се деси у јуну 1999. године, десило се у јулу 2011.".

Јединице косовске специјалне полиције РОСУ покушале су 25. јула да преузму контролу над прелазима Јариње и Брњак ка централној Србији, након чега је дошло до немира на северу Косова, а локални Срби су поставили барикаде у том подручју.

Тачи је навео да су одлуком косовске владе о реципроцитету у трговинским односима са Србијом, постигнута три циља: потпуно поштовање реципроцитета, прекид кријумчарења робе и успостављање контроле на целој територији Косова.

Премијер Косова је навео да су сада цела међународна заједница, Сједињене Америчке Државе, Европска унија и НАТО јединствени по питању успостављања законитости и уставности на целој територији Косова и изразио наду да ће сарадња са ЕУлексом бити боља.

Он је додао да су одлуке Владе Косова засноване на моделу ЕУ о успостављању закона, те да ће оне помоћи Косову у евроинтеграцијама.

- ЕУ подржава успостављање законитости и уставности на целој територији Косова и ми се можемо приближити ЕУ само уколико се боримо против криминалних структура, илегалне трговине, али и тако што ћемо успоставити ред и закон. Примењујемо документе и демократске критеријуме који су неопходни за интеграцију у ЕУ. Ова одлука о законитости на целој територији помоћи ће Косову да убрза европску агенду - казао је Тачи.

На питање шта ће се десити након 15. септембра, до када је према споразуму представника Београда и Кфора договорено да Кфор контролише прелазе Јариње и Брњак ка централној Србији, Тачи је казао да ће пажљиво пратити ситуацију.
Он такође нагласио да ни по коју цену неће бити поделе Косова.

- Раније смо говорили да је било покушаја од стране Београда да подели Косово, али сада, након новонастале ситуације, тако нешто Београд не може ни да сања. Косово се неће делити, ми смо за отварање граница, али без промена. Залажемо се за европске границе - навео је Тачи.

Срби нису против реда и закона

Он је истакао да одлуке Владе Косова нису уперене ни против кога, већ да су то одлуке у интересу свих грађана.

- Срби који живе у том делу нису против реда и закона. Ти грађани су 12 година били таоци криминалних структура. А те структуре ће се сада суочити са правдом, редом и законом - рекао је косовски премијер.

(Бета)
http://www.smedia.rs/vesti/vest/71644/
Сачувана
Ekana
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 633


Погледај профил
« Одговор #277 послато: Август 08, 2011, 02:33:23 »

И док једни ударају у клин (Влада у Србији) а други у плочу (национална мањина,Шиптари,који су уз помоћ пријатеља из ЕУ и УСА самопрокламовали "државу"), Срби на Косову и Метохији се са правом питају шта их чека - не само сутра, већ посебно после 15. септембра. Наиме, до тада ће (према постигнутом договору) на граничним прелазима бити представници међународних снага.

Нису, верујемо, велики оптимисти ни када је у питању разговор њихове делегације са председником Тадићем. Зашто? Зато што ни једна страна у преговорима НИШТА не гарантује -  ни Тадић са Владом (јер се већ изјаснио да је пре за дипломатију, него за оружје), међународна заједница једно обећа а друго потом уради, док Шиптари звецкају оружјем, не обазирући се шта ће ко рећи (нису ли ових дана њихови "ратни ветерани" најавили окупљање, по потреби)...

Коме веровати, и од кога очекивати помоћ ако матица стално заговара само беле рукавице?
Има ли међу нама Србима, њиховом браћом по корену, имало солидарности у решавању тог проблема који није само њихов, већ и наш, ЗАЈЕДНИЧКИ?!

Да ли ико размишља о томе или мисли да се помоћ односи само на слање млека, хлеба и лекова?? Зашто смо се толико увукли у своје љуштуре и не дотиче нас ништа даље од нас самих...није ваљда наша мука већа од оне звана ОПСТАНАК СРПСТВА...
Не треба се заваравати, можда је ово што се на КиМ-у дешава само први корак асимилације, да би коначно укидање СРПСТВА и ПРАВОСЛАВЉА ускоро закуцало и на наша врата!
Не дао Бог!!! Време је, ипак, да се покренемо! 
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12435Погледај профил
« Одговор #278 послато: Август 08, 2011, 02:57:34 »

Завршен састанак у Председништву

Београд -- Завршен је састанак председника Србије Бориса Тадића и председника општина са севера Косова у згради Председништва Републике, који је трајао три сата.

Са барикада у Београд (Танјуг, архива)

Још нема званичних изјава о току и закључку разговора.

Председници општина, како је раније највљено, обавестиће Тадића о ситуацији на северу Косова.

Државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић оцењује да је састанак добар знак и да се на њему могу "испеглати ставови" и да разговори "треба да буду свеобухватни и да узму у обзир и страхове Срба".Он је за Б92 рекао да су Срби поставили барикаде на северу Косова "као рефлексију историјског искуства из 1999. године".

"Без барикада нема преговарачке позиције без обзира шта је тема, поготову када је као у овој ситуацији тема опстанак и егзистенција Срба на северу", рекао је Ивановић .

Ивановиц потврђује да Срби са севера остају на барикадама, иако их је мање него ранијих дана.

Он додаје да би у разговору са председником Тадићем могли да добију гаранције које не може да им пружи међународна заједница.

"Искуство из 1999 показује да се не може веровати међународним организацијама које једно мисле, друго говоре, а треће раде, али разговор са председником који сигурно има више информација може бити одлучујући", рекао је државни секретар у Министарству за Косово и Метохију.

И поред споразума Владе Србије и КФОР-а ситуација на северу Косова је и даље непромењена и барикаде које су поставили локални Срби још нису уклоњене.

Док су Срби и даље на барикадама на путевима који воде према Јарињу и Брњаку, на северу Косова њихови политички представници обављају консултације да ли ће и у којој форми прихватити Споразум који је Србија постигла са Кфором.

Председници Општина Косовска Митровица Крстимир Пантић, Звечана Драгиша Миловић, Зубиног Потока Славиша Ристић и Лепосавића Бранко Нинић и начелник Косовскомитровачког округа Раденко Недељковић, обишли су током поподнева и прошле ноћи грађане на барикадама, питали их за мишљење које ће им бити драгоцено приликом одлучивања на заједничкој седници СО каква ће бити судбина Споразума о решењу криза на северу Косова.

Шеф тима Владе Србије за преговоре са Приштином Борислав Стефановић рекао је да су близу постизања пуне сагласности са локалним Србима о споразуму Владе са КФОР-ом.

Он је после синоћњег састанка са председницима српских општина са севера Косова, који је трајао два и по сата, рекао да није било дисонантних тонова и да је стакао утисак да су држава и грађани на истом задатку.б92
« Последња измена: Август 08, 2011, 02:59:03 Модератор » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Ekana
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 633


Погледај профил
« Одговор #279 послато: Август 08, 2011, 04:08:23 »

Тема дана
Невоље Срба у енклавама у сенци збивања на северу


ОБИЛИЋ – Срби у енклавама на Косову и Метохији указују да њихове невоље нису ништа мање него невоље њихових сународника на северу Косова, на којима је сва медијска пажња последњих дана. Овај став деле нарочито Срби у месту Милошево општина Обилић, који живе у потпуном албанском окружењу.

„Јако нам је тешко. Нико нас не гледа, не знамо на чему смо”, рекла је извештачима Танјуга Обренија Дутина чија породица се почетком прошлог века доселила у Милошево.

Она каже да има утисак да нико не мари за Србе у централном Косову. Дутина је рекла да се говори само о северном Косову, али упозорава да, ако се не води рачуна о Србима централног Косова, неће бити добро ни онима на северу.
Подсећа да не постоје само административни прелази на северу Косова, и да се блокада српске робе спроводи на прелазу Мердаре.

„Немамо где намирнице да купимо. Немамо превоз, не можемо код лекара, зубара. Нема лекова”, објаснила је Дутина.

Иначе, у Милошеву тренутно живи још око 30 Срба, односно 10 породица, а раније их је било преко 100. Дутина се присећа да је цело Милошево до суседног Лазарева било насељено Србима, и додаје да у Лазареву нема више Срба. Она је рекла да често када каже неком да је из Милошева сви гледају зачуђено, јер мисле да у том месту више нема Срба.

„Не може се објаснити колико је овде живот тежак”, поручила је Дутина, која у трошној кући живи са два сина који примају „минималац”.
Она се даље пожалила да се куће Срба не обнављају, иако су оштећене, ако се не прихвате косовске институције.„Ја нећу. Живећу како ми је”, подвукла је Дутина.

Што се тиче комшија Албанаца, пренела је да има провокација, и да су славили када су на северу Косова специјалне јединице косовске полиције РОСУ покушале да преузму административне прелазе Јариње и Брњак. И њен син Радослав истиче да је живот у енклавама неиздржив: „Али немамо где да идемо”.

Танјуг
објављено: 07.08.2011.
http://www.politika.rs/rubrike/tema-dana/Nevolje-Srba-u-enklavama-u-senci-zbivanja-na-severu.sr.html
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12435Погледај профил
« Одговор #280 послато: Август 08, 2011, 19:53:31 »

Дневни ред врућа тема


Звечан, Приштина, Београд - Коначна одлука о евентуалном уклањању српских барикада на северу Косова и Метохије требало би да се доносе данас у Лепосавићу на заједничкој седници одборника четири српске општине. Иако је то је једна од одлука са прексиноћњег састанка председника Србије и локалних званика са севера КиМ, извори Данаса на терену незванично најављују да би дневни ред ове седнице могао да буде „врућа тема“, јер одборници желе да расправљају о недавном споразуму који су представници Владе Србије, уз посредовање Кфора, постигли са Приштином.

Повлачење барикада је, како нам је речено, периферна ствар, јер одборници желе да се изјасне о целом договору, а не само о његовој првој тачки. Поједини политички кругови на северу КиМ указују да Београд, у договору са локалним функционерима, покушава да тактиком неизјашњавања одборника добије прећутну сагласност за привремени споразум о решењу кризе.

Ханс Вихтер, портпарол Кфора, изјавио је јуче да „Срби имају мало времена за разговор са локалним структурама на северу“ и да „верује да ће до септембра бити превазиђени сви спорови, а дијалог настављен“, преносе агенције. Крстимир Пантић, градоначелник северног дела Косовске Митровице, изјавио је за Данас да су општински функционери са председником Тадићем разговарали о кризи на северу КиМ, изазваној „једностраним потезима косовских Албанаца и дела међународне заједнице, који подржава косовску независност“. Пантић каже да су на састанку у Председништву Србије разматране и све тачке споразума који је Борислав Стефановић, шеф београдског тима за дијалог са Приштином, договорио са Кфором.

„Изнели смо наша страховања да и овај договор не буде злоупотребљен - да га међународна заједница не тумачи онако како њој одговара, јер такво лоше искуство имамо од Резолуције 1244 СБ УН до споразума са Еулексом. Да би се то спречило, предложили смо да се делови споразума измене. Треба тражити гаранције да Еулекс, који се не помиње у споразуму, неће предузети једностране потезе, јер шеф Мисије ЕУ инсистира на поштовању косовских закона и устава“, објашњава Крстимир Пантић.

Он каже да ће на данашњој седници у Лепосавићу одборници четири општине са севера КиМ разматрати безбедносну ситуацију на терену, биће обавештени о детаљима сусрета локалних функционера са Тадићем и изјашњаваће се само о првој тачки споразума Владе Србије и Кфора - повлачењу барикада. Према Пантићевим речима, остале тачке споразума су ствар државе, а не локалних власти, због чега општински одборници не могу да о њима расправљају.

Саговорник Данаса наглашава да је „у спровођењу споразума обавеза Срба само уклањање барикада“. Поводом тврдњи да су локални функционери са севера под притиском државног врха, Пантић каже да на састанку са Тадићем „није било уцена“ и да је председник Србије „пажљиво слушао и озбиљно схватио све примедбе“.

Борислав Стефановић истиче за Данас да допуна споразума са Кфором или тражење додатних гаранција није могућа. Он напомиње да „иза споразума чврсто стоје држава Србија и међународна заједница, које гарантују да неће бити једностраних потеза“, а уколико до тога, ипак, дође, Стефановић упозорава да ће „Срби поново поставити барикаде“. Стефановић тврди да је „овим споразумом Србија потврдила суверенитет на КиМ, јер је учествовала у његовом стварању“.

Председници општина и начелник Косовско-митровачког округа Раденко Недељковић јучерашњи дан провели су на барикадама. Како преносе агенције , они су у Рударима рекли грађанима да је „обавеза српског народа да буде уз своју државу и да подржи одлуке Београда, иако им се нешто не свиди, јер је то у обостраном интересу. Такође су пренели Србима и Тадићеву поруку да „Србија чврсто стоји иза свог народа и да неће дозволити да неко насиљем оствари своје циљеве на северу КиМ“.

Према извештајима са терена, број Срба на барикади према Јарињу код Лепосавића је је мањи, али у Рударима и Зупчу не попушта. Возилима Кфора омогућава се пролаз на свим путевима, осим у Рударима, где је постављен велики метални крст. Приштински дневник Коха диторе пише да је „уклањање барикада услов за спровођење споразума између Кфора, Београда и Приштине“. Коха преноси и изјаву косовског премијера Хашима Тачија да је овим договором Приштина „постигла три циља - потпуно поштовање реципроцитета, комплетан прекид кријумчарења и потпуну контролу територије“.

Велика Британија и Немачке упозориле су „ Србију и Косово да ће угрозити своје шансе за чланство у ЕУ, ако дозволе наставак етничких напетости дуж границе“. У заједничком тексту, објављеном јуче у Франкфуртер алгемајне цајтунгу, немачки и британски шефови дипломатије Гвидо Вестервеле и Вилијам Хејг траже да Приштина и Београд реше пограничну кризу. „Србија и Косово треба да нађу дипломатско решење за признавање косовских граница, које ће побољшати свима и две државе вратити на путу ка чланству у ЕУ, у супротном пропустиће ову историјску шансу“, упозоравају Хејг и Вестервеле. После јучерашње посете Лондону, Вестервеле би данас требало да крене у балканску турнеју, у оквиру које ће после Хрватске и Црне Горе, у четвртак обићи и КиМ..

Мајк Мен, портпарол високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност, изјавио је јуче да је „нужно да власти у Београду и Приштини учине све да се потпуно смири затегнутост и да, поред осталог, буду уклоњене барикаде на северу Косова, што је део споразума“. Став ЕУ је, каже Мен, да се мора учинити све да се представници две стране поново средином септембра врате дијалогу.

Инвестиција ЕК значајна за цео регион


Став Европске комисије о статусу Косова није се променио, иако је крајем прошле недеље доделила Косову опрему вредну 1,1 милион евра за унапређење граничне полиције, тврде у Канцеларији ЕК у Приштини. На питање Данаса због чега је ЕК у сред кризе на северу КиМ дала помоћ за пограничну полицију и да ли је тиме изашла из формално статусно неутралног положаја, у Канцеларији ЕК одговарају да је то инвестиција која ће помоћи Косову у борби против организованог криминала, што је у најбољем интересу целог региона Западног Балкана. „ЕУ види ширу владавину закона áкао кључну област за реформе на Косову, што је као и за остатак Западног Балкана, важан услов за напредак ка европској перспективи. ЕУ је послала своју највећу цивилну мисију - Еулекс да помогне локалним властима да спроведу неопходне реформе у области владавине права, док ЕК пружа техничку помоћ?“, објашњавају у Канцеларији ЕК у Приштини.

Црква подржава споразум


Епархија рашко-призренска јуче је подржала привремени споразум између Владе Србије и Кфора, јер је „ отворио пут ка постепеном разрешењу постојећих проблема“. У саопштењу ЕРП, које је објављено и на сајту СПЦ, истиче се да је „споразум у функцији мира и безбедности за све грађане, посебно на северу КиМ“ и да је „од велике важности да све стране подрже овај договор као неопходно привремено решење које треба да спречи ширење насиља“.

Данас
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12435Погледај профил
« Одговор #281 послато: Август 08, 2011, 19:58:54 »

Стефановић тврди:

Цитат
.... да је „овим споразумом Србија потврдила суверенитет на КиМ, јер је учествовала у његовом стварању“.


а Хашим Тачи изјављује:

Цитат
да је овим договором Приштина „постигла три циља  - потпуно поштовање реципроцитета, комплетан прекид кријумчарења и
потпуну контролу територије“.


.. и сада замислите у каквој је конфузији наш народ на Косову и Метохији!!!

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Ekana
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 633


Погледај профил
« Одговор #282 послато: Август 09, 2011, 03:59:08 »


Позадински интереси

Јањић: Највећи губитници косовске кризе пар тајкуна из Србије


Неколико моћних тајкуна у Србији и једно хиљаду пословних, такозваних контроверзних и других пословних људи, остваривали су профит на томе што нису плаћали царине, што су декларисали робу да је за Косово, задржавали је у Србији и продавали по својим ланцима, изјавио је у интервјуу за Радио Слободна Европа Душан Јањић из Форума за етничке односе.

"Очигледно је да ће и ЕУ остварити део својих интереса, косовска влада је понајвише добила, а Београд је изгубио. Значи Београд је, да кренемо увек од губитника, на један несрећан начин изгубио две теме са оног стола који је требао да буде технички дијалог, царински печат и међународно представљање Косова. То су теме које су преломљене кроз ову кризу.

Што се тиче царинског печата, Београд је пропустио прилику да заједно са ЕУ и са косовским властима нађе једно решење које би омогућило да се убира царина не само за косовски буџет него царина за српски буџет - и што је још важније, ПДВ. Морам да кажем да су највећи губитници из целе ове приче неколико моћних тајкуна у Србији и једно хиљаду пословних, такозваних контроверзних и других пословних људи", рекао је Јањић.

Профит је оствариван на томе што нису плаћали царине, што су декларисали робу да је за Косово, задржавали је у Србији и, коначно, продавали по својим ланцима.
"Најчешће је то бивала роба из Хрватске и других екс-југославенских земаља, где се, заправо, одавно усталила та пракса", каже Јањић.

Он је истакао да је Борислав Стефановић, шеф српског тима за дијалог са Приштином, онај који је пристао на печат за који сада откривамо да не пише Република Косово већ Косово....

*****
Новац и љубав

Иза свега овога крију се интереси тајкуна, сматра он.
"Сва моја искуства и са политиком, па и са косовском кризом, су да увек иза стоји неки ђаво који се зове новац, капитал или интерес. Љубав, емоције, наравно, постоје, могу да се пробуде - и 99 посто људи који је изашло на барикаде, говорим о Србима са Косова, апсолутно нису имали у виду тај новац.

Ја морам да подсетим да је још 2002. године Зоран Ђинђић, као тадашњи премијер Србије, потписао уговор са (бившим шефом УНМИК-а на Косову Михаелом) Штајнером по коме је приход од царине ишао у косовски буџет. Тад је успостављена царина преко ЕУ. И то није било спорно све док се по истом том уговору толерисала ова либерална ситуација на северу.
А онда је уследио још један важан уговор 2003, такође са Штајнером, али сада је то био (бивши шеф Координационог центра на Косову Небојша) Човић. То је онај уговор да један део муповаца или чувара мостова уђу у КПС.


Дакле, када Борко Стефановић прихвата царински сервис Косова, тог часа, ја претпостављам, активирају се разни интереси - од политичких до економских, и долази до те блокаде. Ти људи који су пружили отпор томе једноставно нису добро израчунали, а поготово Тадић - ипак је он главни и одговорни ових преговора, те де факто тај процес води кабинет председника Тадића. И због тога је проблем. Кабинет не зна шта је у влади. Пар стотина људи који седи и прима плате у Министарству за Косово није ништа радило поводом ових преговора - једноставно нису били активирани", навео је Јањић за РСЕ.
 
Велики новац у игри

Он каже да Србија губи око милијарду у буџету због ненаплаћеног ПДВ-а и царина које се трансферишу као да су били на Косову а нису.
"Велики је новац у игри. Друго, читава једна социјална и политичка моћ се испоставила и међу Србима и међу Албанцима, али поготово међу Србима на северу и с њима повезаним страначким вођама и Србима у Београду, која не дозвољава нормализацију стања. За њих је владавина права, контрола царине ко год да је врши, неприхватљива", истиче Јањић, додајући да што се више узме на царини, то више иде у косовски буџет, самим тим Брисел издваја мање.

"Што је више контроле на граници и царини, мање је организованог криминала, шверца илегалне економије на Балкану, значи и у Србији и у Црној Гори и свуда, мање је ризика са те стране. И што је најважније, мање је онога на шта је ЕУ осетљива када прође одговарајућу границу, то је такозвана веза организованог криминала и политичара. Мање је 'Шарића'.

Један део земаља ЕУ, а то су сви осим пет, не да су подржали независност него су и формирали ИЦО. Па функција Питер Фејта није да буде статусно неутралан. Његова је функција да подржи што брже јачање и подизање ефикасности државе Косово и да подржи косовско међународно признање. Дакле, већина ЕУ је на страни да треба што ефикасније, са што мање трошка, у што краћем року решити проблем признања Косова", објашњава он.

************
Нова реалност

На питање у каквој су позицији Тадић и Хашим Тачи, он каже да премијер Косова креира нову реалност.
"Кратко речено, Хашим Тачи је активирао један опробан метод у коме јако добро функционишу он и косовско друштво, а то је креирање нове реалности. Председник Тадић је на ту нову реалност одреаговао лоше мислећи да ће створити услове овим барикадама и осталим да се ипак подели Косово на северу. То није прошло. Он је сада у једној позицији да се притаји једно време, да још сачека реакцију Москве.

Ако може да издржи до тог састанка с Путином крајем августа, ако не – мораће пре да вуче потезе. Кратко речено, он је сада у ситуацији да напусти идеју поделе и да напусти целу причу о царини и о контроли. Покушава да купи то време до 15. септембра, али му очигледно Тачи и ЕУ не дају то време због ове Русије. Дакле, мислим да је он у тешкој ситауцији. Не би био у тешкој ситуацији кад би имао способност промене политике", истиче Јањић.

Пут ка признавању независности КиМ

Он сматра да Тадић мора да прихвати реалност, а то је да се "контрола врши од оних који су тамо, да се плаћа царина и да направи коначно нормалне граничне прелазе".
Јањић, такође, признаје и да је то пут признавању независности Косова.

"То је једна од станица. Само што је проблем што на овај начин како Тадић неће да призна Косово, а оно де факто добија све више - сад има 75 држава које су га признале - ми заправо губимо уопште шансу да разговарамо о инвестицијама, о новцу, о тржишту, о сарадњи, губимо невероватно много, милијарде", додаје он.


******************************
Хулигани и шверцери

На питање новинара РСЕ ко влада севером Косова, он истиче да то сигурно нису "хулигани и шверцери".
"Морам да кажем да су врсте приче типа ‘хулигани и шверцери’ крајње неозбиљне. Нажалост, чули смо их од врха државе и од других. То је као кад су напали 10. октобра протестанте против Параде поноса, прича да су то хулигани. Нема тамо скоро ничега што није организовано, контролисано, мало је то друштво. Дакле, то је била нека врста грађанске побуне у којој су учествовале све странке. Све странке су биле на истој причи. Из различитих мотива су кренули.

ДСС се спремао да протестује због споразума, али кад већ није било споразума, онда су заједно кренули да бране север - и ту су испоставила нека врста солидарности. Ко је ту све вукао конце, то је јако тешко рећи, јер тамо држава Србија има различита значења, углавном персонализована, али испоставило се да је на крају ипак сав рачун стигао на Андрићев венац. И то је кључ. Оно чега сви треба да се прибојавамо, то је да се не понови тај масован удар грађана једних на друге. За сада на срећу нема тога ризика - и што се пре склоне барикаде, тај ризик је мањи", закључио је Јањић.
 
http://www.blic.rs/Vesti/Politika/270323/Janjic-Najveci-gubitnici-kosovske-krize-par-tajkuna-iz-Srbije

Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12435Погледај профил
« Одговор #283 послато: Август 09, 2011, 12:32:20 »

Срби данас уклањају барикаде?

Састанак одборника све четири српске општине на северу Косова и Метохије почео је у Лепосавићу.


Председник општине Зубин Поток Славиша Ристић који не присуствује данашњем састанку одборника севера Косова у Лепосавићу рекао је да о овом споразуму треба да се изјасне посланици Скупштине Србије, а не локални одборници.

Неизвесно је да ли ће без одборника општине Зубин Поток бити разматран привремени споразум који је Влада Србије усагласила са представницима Кфора о решењу кризе на северу покрајине.

У очекивању данашње седнице четири српске општине на северу Косова и Метохије, на којој ће се разматрати привремени споразум Владе Србије и Кфора, ноћ на северу покрајине је протекла мирно. 

Уз барикаде у месту Зупце крај Зубиног Потока и у близини Лепосавића, Срби су већ 15. дан на барикадама и у месту Рударе крај Звечана.

Представници Срба са севера КиМ су после састанка са председником Србије Борисом Тадићем, који је одржан у недељу у Београду, оценили да је најважније сачувати мир, јединство и стабилност.

Председник Србије поручио је у разговору да су у покрајини најнеопходнији мир и јединство, а учесници састанка су се сложили да међународне институције на Косову Кфор и Еулекс морају остати статусно неутралне.   

Студио Б
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12435Погледај профил
« Одговор #284 послато: Август 09, 2011, 12:36:36 »

Одложена одлука о барикадама


Челници општина са севера Косова одложили седницу на којој је требало да донесу одлуку о примени споразума са Кфором.

13.00 - Одборници са севера Косова одложили седницу на којој је требало да донесу одлуку о примени споразума са Кфором.

13.00
- Седница прекинута због консултација. У току пауза од десет минута.

12.45 - Одборници из Зубиног Потока, који нису дошли у Лепосавић, траже да се о споразуму са Кфором претходно изјасни Скупштина Србије.

12.25 - Седница још није почела, чекају се одборници из Зубиног Потока.

12.05 - Очекује се почетак седнице четири општине на северу Косова.

Одлука о евентуалном уклањању српских барикада на северу Косова и Метохије требало је да буде донета на заједничкој седници одборника српских општина, али је одложена до даљњег.

Барикаде у Рудару

На седници је требало да буде размотрено политичко-безбедносно стање, а посебно договор представника Владе Србије и Кфора.

Како РТС незванично сазнаје, барикаде у месту Рударе остаће још неколико дана, док ће остале барикаде бити уклоњене. Одборници неће на данашњој седници расправљати о укидању ванредне ситуације у Косовској Митровици.

Шеф преговарачког тима Београда Борислав Стефановић је, гостујући у синоћњем Дневнику РТС-а, рекао да очекује да ће представници локалних власти на северу Косова донети праву одлуку о споразуму.

Стефановић је рекао и да је грешка то што се тај састанак представља као "Дан Д", јер је то за тамошње Србе превелик терет.

Поновио је да споразум, постигнут прошле седмице са командантом Кфора Ерхард Билером није савршен, јер пре свега не омогућава улаз робе у возилима носивости веће од три и по тоне.

Представници Срба са севера Косова поручили су јуче грађанима на барикади у Рудару да је обавеза српског народа да буде уз своју државу Србију и да подржи одлуке Београда иако им се нешто не свиди, јер је то, како су навели, у обостраном интересу.

На састанку са председником Србије у недељу у Београду, представници Срба са севера Косова су се договорили о наставку сарадње са представницима међународне заједнице, уз поштовање Резолуције УН 1244.

Споразум са Кфором, који су представници Владе Србије постигли у петак, прецизира да ће контролу над административним прелазима Јариње и Брњак најмање до 15. септембра задржати Кфор.

Срби су најпре били против тог споразума, уз образложење да је непрецизан и да се не зна која ће роба из Србије моћи да улази на север Косова.

Протекла ноћ на барикадама које Срби на северу Косова држе већ две недеље прошла је мирно.

Срби држе у потпуној блокади пут Звечан - Jужна Косовска Митровица код села Рударе и повремене блокаде у местима Зупче код Зубиног Потока и у Лепосавићу, где се пропуштају возила Кфора, којим се за базе на северу превози храна, вода и гориво.

РТС
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12435Погледај профил
« Одговор #285 послато: Август 09, 2011, 12:42:02 »

Цитат
...и да подржи одлуке Београда иако им се нешто не свиди, јер је то, како су навели, у обостраном интересу


...из овога може да се донесе  закључак, ко је и у име кога и какве одлуке већ донео ?!!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12435Погледај профил
« Одговор #286 послато: Август 09, 2011, 14:47:09 »

уторак 9.08.2011 | 14:28 ....


Траже одлуку скупштине Србије

Лепосавић -- Посланици из Зубиног Потока сматрају да о уклањању барикада на северу Косова треба да одлучује Скупштина Србије а не одборници општина са Косова.


То је рекао председник општине Зубин Поток после данашњег прекида заједничке седнице одборника са севера Косова.

Председник општине Зубин Поток Славиша Ристић рекао да одборници општине Зубин Поток не присуствују јер сматрају да о привременом споразуму треба да се изјасне посланици Скупштине Србије, а не локални одборници.

После прекида седнице договорено је да скупштине општина појединачно одрже седнице на којима треба да разматрају првремени споразум, али није прецизирано када.

Председник општине Лепосавић Бошко Нинић је рекао да није у надлежности локалних органа да одобравају или не привремени споразум представника Владе Србије постигнут са Кфором.

Општински кризни штабови треба да одлуче о евентуалном уклањању барикада на северу Косова, рекао је Нинић.

Он је казао да је могуће да општиниски кризни штаб у Лепосавићу већ у току дана донесе одлуку о том питању и да ће грађани и даље бити организовани и пратити развој ситуације.

На барикади у општини Лепосавић, данас око поднева, скоро и да није било грађана, на путу су једино била истоварена дрва, као препреке, а неколико грађајна се налазило поред пута.

Шатори поред барикада у којима су се грађани претходних дана окупљали, данас су празни.

Заједничка седница одборника три општине, Косовска Митровица, Лепосавић и Звечан, прекинута је у Лепосавићу, јер одборници општине Зубин Поток нису дошли и договорено је да појединачно свака општина разматра привремени споразум.

б92
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12435Погледај профил
« Одговор #287 послато: Август 09, 2011, 14:51:51 »

Цитат
Председник општине Зубин Поток Славиша Ристић рекао да одборници општине Зубин Поток не присуствују јер сматрају да о привременом споразуму треба да се изјасне посланици Скупштине Србије, а не локални одборници.Требали су још  да инсисирају да се та седница републичког Парламента одржи негде на
Косову и Метохији
, а на њој да присуствују и сви представници Општина на Косову
и Метохији!!!

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12435Погледај профил
« Одговор #288 послато: Август 09, 2011, 17:36:38 »

Срби, за сада,..... остају на барикадама!!!

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Ekana
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 633


Погледај профил
« Одговор #289 послато: Август 10, 2011, 01:15:26 »


Москва против насилног успостављања контроле


Русија: ЕУ, НАТО и УН да спрече Приштину да потчини север Косова


МОСКВА - Министарство спољних послова Русије позвало је данас Европску унију, НАТО и Уједињене нације да спрече могући покушај Приштине да силом поврати контролу на територијама са већинским српским становништвом на Косову.

- Нажалост, велики су изгледи да ће упркос споразуму о уздржавању од војних акција од 5. августа, Приштина пасти у искушење да поново силом успостави контролу над српским становништвом на Косову, рекао је портпарол министарства Александар Лукашевич.


Он је додао да Русија позива ЕУ, НАТО и УН, "које имају своје канцеларије у региону да покажу максимум одговорности у циљу спречавања таквог сценарија" и истакао да се "забринутост становника у северним општинама на Косову не треба занемарити".


Лукашевич је објаснио да Русија сматра да сви споразуми треба да буду у интересу становништва, као и да треба смањити тензије на северу Косова.

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/270513/Rusija-EU-NATO-i-UN-da-sprece-Pristinu-da-potcini-sever-Kosova
Сачувана
Ekana
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 633


Погледај профил
« Одговор #290 послато: Август 10, 2011, 01:29:47 »

Цитат
Нажалост, велики су изгледи да ће упркос споразуму о уздржавању од војних акција од 5. августа, Приштина пасти у искушење да поново силом успостави контролу над српским становништвом на Косову

ТО је чињеница пред којом власт у Србији затвара очи и при том обећава напаћеном народу Косова и Метохије да верују у споразум који су парафирали у њихово име!?!

А какве гаранције су им до сада пружили, и имају ли их уопште? Одговор је НЕ, то потврђује и изјава пристигла из Москве...ЕУ и УСА не одустају од већ учињеног - јавно признање независне државе Косово, а не одустаје ни Тачи...

Шта остаје Србији? Да шири лажни мир и тиховање, или да се пробуди из стогодишњег сна и крене у заштиту своје територијалне целовитости..Па ком' опанци, ком' обојци... 
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12435Погледај профил
« Одговор #291 послато: Август 10, 2011, 06:28:44 »

Београд предао Митровицу, и тражи од Срба да уклоне барикаде


У среду увече, 3. августа 2011. године, по саопштењу КФОР-а, представници Владе Србије озваничили су своје одустајање од захтева за повратак ситуације на стање пре упада РОСУ. КФОР ће, наведено је у саопштењу после постигнутог договора, уместо српских КПС полицајаца најмање до средине септембра задржати контролу над Јарињем и Брњаком; повлачење албанских цариника, које су сами довезли, не спомиње се, што буди сумњу да оно није ни договорено. Гето за Србе биће хуман у мери у којој су хумани они који су га увели: биће, наиме, уз контролу („после провере“) омогућено достављање хуманитарне помоћи, што практично значи да ће, уз сагласност Србије, КФОР у дело спровести одлуку приштинских власти о ембаргу на српску робу. А хуманитарну помоћ Срби ће да плате тако што ће уклонити барикаде „и слобода кретања ће бити поново успостављена“. Све врло у складу са четири тачке Куперове понуде, о којима нас је известила немачка ДПА, а које као да су написане у Тачијевом Кабинету.
Према поузданим сазнањима „Печата“, Борко Стефановић и Горан Богдановић, главни српски преговарач и министар за КиМ у Влади Србије, резултате овог договора, ове непроглашене предаје Митровице, Зубиног Потока, Звечана и Лепосавића Тачијевој Приштини, пренели су у среду касно увече вођама Срба са севера Косова. Уз ултиматум достојан оних који су спремни на овакав договор: или ћете да га прихватите, или ће вам Србија окренути леђа.
Срби су на барикади у Рудару, у Лепосавићу, у Зупчу и Зубином Потоку, на мосту у Митровици, остављени сами себи. Београду су у среду увече рекли не. По сазнањима Печата постоји опасност да КФОР, ЕУЛЕКС и Приштина испровоцирају инцидент и искористе га као повод за насилни обрачун са „српским побуњеницима“.

Печат
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12435Погледај профил
« Одговор #292 послато: Август 10, 2011, 06:47:20 »


Ово је РЕКАО председник Србије Борис Тадић:

"У случају напада на Косовску Митровицу Србија ће издати оштро саопштење!"

...и ово:

"Србија неће скрштених руку гледати страдање својих сународника на Косову",


Извор: Печат
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12435Погледај профил
« Одговор #293 послато: Август 10, 2011, 06:51:44 »

Ако је и то од председника Тадића, е вала је доста, нека се више не труди да нам
"ТОЛИКО" помаже!!! Нека мало одмори!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12435Погледај профил
« Одговор #294 послато: Август 11, 2011, 00:53:48 »

Глас Русије: Београд купује време у бици коју губи

"Усменим споразумима и тихим спровођењем политике евроатлантске заједнице, Београд купује време у бици коју убрзано губи на Косову", оцењује радио "Глас Русије".

Србија се одрекла уставног права да реагује на својој територији, тврди "Глас Русије"

"Свако ко је пратио тамошња збивања могао је лако да запамти политички аванс српског председника Бориса Тадића, намењен косметским Албанцима, упакован у реченицу: 'Србија неће ратовати'. Нико разуман од Србије не очекује одговор насиљем, али свако разуман такође не верује да се агресија на територији и народ може сузбити унапред датом обавезом да Србија неће ратовати", каже се у коментару овог радија.

 Закључује се да се Тадић "унапред одрекао те врсте, уставом загарантоване, заштите властите територије и становништва".

 "Глас Русије" наводи да су наде Срба у споразум Београда и Кфора орочене на 15. септембар, а да је за сада извесно да повратка на старо стање, које је било до интервенције специјалне албанске јединице Росу, неће бити. "Неће бити ни одлучног супротстављања Србије напорима ЕУ и Натоа да установе албанску државу на њеној територији", сматра руски радио.

 У коментару се наводи да остаје да се види шта ће урадити Хашим Тачи, који је после споразума са Кфором изјавио да у новонасталој ситуацији "Београд не може више ни да сања поделу Косова".

Руски радио наглашава да је иницијатива Београда да се утврди истина о трговини људским органима сада у потпуној сенци напора Хашима Тачија да његов политички систем узурпира последње остатке српске државне власти на Косову и Метохији.

"Само, за српске партнере из евроатлантске заједнице Хашим Тачи је и даље истакнути демократски лидер, а Борис Тадић остаје само варијација на тему Слободана Милошевића. Зато званични Београд уопште не треба да чуди уколико косметски Срби обнове иницијативу од прошле године, када су неки од њихових лидера затражили да им Руска Федерација додели држављанство или било какву другу заштиту", наводи "Глас Русије".

Вести
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
peraazdajic
Гост
« Одговор #295 послато: Август 11, 2011, 04:21:06 »

Ћаоске, Зеленко Зеленко Зеленко


Кажу да су Руси конструисали "тенак" специјално за улазак на Космет. Зеленко Зеленко Зеленко
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12435Погледај профил
« Одговор #296 послато: Август 11, 2011, 21:58:36 »

Срби траже заштиту УН


Срби и даље окупљени на барикадама у Рудару, остале барикаде уклоњене јуче. Председници српских општина са севера Косова затражили од генералног секретара УН заштиту Срба од акција Приштине. Еулекс започео истрагу о догађајима на северу Косова.

21.00 - Еулекс започео истраге о паљењу Јариња, убиству припадника косовске полиције и другим кривичним делима почињеним у протекле две недеље, рекао шеф те мисије Гзавије де Марњак.

15.10 - Председници четири општине са севера Косова затражили од генералног секретара УН Бан Кимуна да УН косовске Србе на северу Покрајине заштити од акција Приштине.

12.02 - Заменик премијера косовске владе Хајредин Кучи рекао да на северу Косова неће бити акције каква је била операција "Олуја".

На последњим барикадама на северу Косова, у месту Рударе, мирно је и без инцидената. Срби у Рудару протестују од 25. јула, а на барикади је данас, због повремене кише, било мање људи него претходних дана.Одлуком кризних штабова у општинама Зубин Поток и Лепосавић барикаде су јуче уклоњене са путева који воде до административних прелаза Брњак и Јариње.

У међувремену, председници четири општине са севера Косова писали су генералном секретару Уједињених нација Бан Кимуну, затраживши да УН косовске Србе на северу Покрајине заштити од акција Приштине.

Челници српских општина изразили су забринутост да ће ускоро доћи до примене силе, наводи се у писму, које је, осим првом човеку светске организације, упућено и представницима међународне мисије на Косову.

О томе, како наводе, сведочи информација да ће Кфор, Еулекс и косовска полиција спровести акције које ће угрозити безбедност, стабилност и живот грађана.

Председници четири општине страхују због јучерашње изјаве команданта Кфора Ерхарда Билера да ће на северу Косова распоредити све војнике Кфора, Еулекса и албанске полицајце, наводи се у писму.

Билер је изјавио и да се ситуација на Косову смирује, као и да се очекује да споразум са Владом Србије о северу Косова, у наредним данима, буде потпуно реализован.


Срби на северу Косова одлучили су да мотре на саобраћајнице како би спречили распоређивање албанских полицајаца, цариника или специјалаца јединице РОСУ на административним прелазима са централном Србијом. За возила Кфора и међународних организација обезбеђена је слобода кретања, у складу са постигнутим споразумом.

У Косовској Митровици и Звечану на снази су радне обавезе, а дежурства су скраћена са шест на четири сата. Основних животних намирница има довољно, а после помоћи у лековима и кисеонику, нормализован је рад Здравственог центра у Косовској Митровици.

Истрага приштинских власти

Косовске власти саопштиле су да спроводе интензивну истрагу о збивањима на северу Косова последњих 15 дана, преноси данас приштинска штампа.

"Водимо интензивну истрагу о инцидентима који су се десили на северу Косова, заједно са међународним тужиоцима Еулекса", изјавио је листу Коха диторе главни тужилац Косовскомитровачког округа Шућури Суља.

И портпарол полиције за Косовску Митровицу Бесим Хоти рекао је да је истрага свеобухватна и да се њоме баве званичници из Приштине.

Интензивна истрага се води о убиству полицајца Енвера Зумберија у близини Зубиног Потока, о спаљивању прелаза у Јарињу, као и о пуцњави на косовску полицију, али и на припаднике Кфора.

Извори листа навели су да су косовски и међународни тужиоци прибавили велики број доказа путем електронских и писаних медија.

РТС
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12435Погледај профил
« Одговор #297 послато: Август 11, 2011, 22:03:48 »

Цитат
Истрага приштинских власти


.....а када ће се српска влада сетити да крене у било какву "ИСТРАГУ" о ономе што се дешава на Косову и Метохији Молим?
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12435Погледај профил
« Одговор #298 послато: Август 11, 2011, 22:06:43 »

Преко "Фејсбука" најавио "Олују" на северу Косова

Студент Америчког универзитета на Косову Окет Хоџа је на Фејсбуку најавио егзодус Срба са Косова, укључујући и Србе студенте АУК-а, сазнаје КиМ радио.

У тексту који је постављен након немира на северу Покрајине пише: "Операција Олуја. Ово је порука за Србе на Косову да их још један егзодус чека укључујући студенте Америчког универзитета. Жао ми је, али то је једини начин за мир. Као што сви знају, Срби су изазвали ратове, убијање људи а сада траже милост: (Олуја 2011 на путу). Хвала!"

На овом косовском универзитету, иначе, студира и неколико Срба.
После поруке Окета Хоџе страница је уклоњена са друштвене мреже.


РТС
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12435Погледај профил
« Одговор #299 послато: Август 11, 2011, 22:18:58 »


Графити УЧК у Митровици
Непознате особе исписале су графите са натписом УЧК на кућама у насељу Бошњачка Махала у северном делу Косовске Митровице, настањеном Србима и Албанцима.

На једној кући истакнуте су и заставе ОВК и Америке, што је изазвало додатно узнемирење међу грађанима српске националности.


РТС
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Странице: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 28   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!