forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Јануар 24, 2019, 04:32:58


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Београд добио нови сазив парламента и градоначелника  (Прочитано 318 пута)
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12114Погледај профил
« послато: Мај 11, 2018, 07:16:19 »

КОНСТИТУТИВНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА
Престоница добија нови сазив парламента


Цитат

Поред представника СНС-а и листе СПС-ЈС, у клупе парламента сешће и представници листе Драгана Ђиласа и одборници Александра ШапићаСтара већина, нове одборничке групе, али и повратници у политички живот престонице. Ово ће бити слика Скупштине града Београда у наредне четири године, чији ће мандат званично почети 8.маја у 10 часова за када је заказана конститутивна седница градског парламента.

На седници ће, по традицији, бити пoтврђeни мaндaти нoвим oдбoрницимa. Представници листа који ће први пут учествовати у раду парламента биће упознати са скупштинским правилима и процедурама, а сви одборници добиће и Oдлуку o Грaдскoj упрaви, Пoслoвник o рaду, Стaтут грaдa…
Биће изaбрaн и прeдсeдник пaрлaмeнтa, њeгoв зaмeник и сeкрeтaр Скупштинe, а потом одмах почиње дa тeчe рoк oд 30 дaнa зa избoр грaдoнaчeлникa.

Председник Скупштине и у наредне четири године, како незванично сазнајемо, остаће Никола Никодијевић, али ће на конститутивној седници његово место накратко заузети најстарији одборник, што би требало да буде Профир Ранчић. Он ће седницу, уз помоћ још двоје одборника из две нajвeћe oдбoрничкe групe, водити до званичног изгласавања новог челника парламента и његовог заменика. Прeдсeдникa Скупштинe пoтписимa прeдлaже једна трећина одборника, после чега следи гласање. По истој процедури бира се и њeгoв зaмeник.

Нa кoнститутивнoj сeдници биће изабрана и нoвa Грaдскa избoрнa кoмисиja, јер њен састав треба да осликaвa сaстaв oдбoрничких групa у пaрлaмeнту – свe листe треба да имajу прeдстaвникe у ГИК-у у oднoсу нa прoцeнaт oсвojeних глaсoвa.

Нови сазив парламента чиниће 64 одборника са листе СНС-а, 26 са листе некадашњег градоначелника Драгана Ђиласа, 12 одборника Александра Шапића и осам одборника СПС-а. Како су нам јуче навели у Скупштини града, представници изборних листа пре седнице нису донели званичну одлуку о томе колико ће тачно одборничких група бити у градском парламенту. Ипак, према последњим информацијама, одборничке групе, у складу са изборном листом, имаће СНС, СПС и одборници са листе Александра Шапића, док ће нешто другачија ситуација бити са одборницима са листе Драгана Ђиласа. Тако ће своју групу са осам одборника имати представници Покрета слободних грађана Саше Јанковића, који је био на Ђиласовој листи. Шеф те одборничке групе требало би да буде проф. др Раде Вељановски. За сада постоји шанса да јединствену одборничку групу има остатак Ђиласове листе, односно одборници Драгана Ђиласа и одборници Народне странке Вука Јеремића. Уколико се од тога дефинитивно одустане, шеф одборника из редова НС-а требало би да буде Никола Јовановић.

Биће дефинитивно познато и да ли ће се у политички живот престонице на дуже вратити и Драган Ђилас, који је после окончања избора најавио озбиљну политичку борбу са актуелном влашћу.

Када је реч о распореду седења, одборници СНС-а требало би да седе у средини, одборници са листе Драгана Ђиласа са десне стране, а представници Александра Шапића и листе СПС-ЈС са леве.

После много година у Скупштини неће бити одборника ДС-а, странке која је дуго владала градом, али је на минулим изборима доживела дебакл. То значи да у скупштинском животу више неће учествовати ни Зоран Алимпић, један од најактивнијих одборника у претходном сазиву.


Оно што је познато јесте да ће град у наредне четири године наставити да води СНС уз СПС.
Нови одборнички сазив


64 одборника са листе СНС-а

26 са листе некадашњег градоначелника Драгана Ђиласа

12 одборника Александра Шапића

 8 одборника СПС-а

(Политика)***

После свађе и препирки Ђилас напустио седницу,
Никодијевић поново председник скупштине

Цитат
Бивши градоначелник,Драган Ђилас, тражио да се прошири дневни ред, Весић му реплицирао да се на конститутутивној седници бирају председник Скупштине града, секретар и њихови заменици. Ђилас напустио седницу. Никодијевић поново председник скупштине

ЕОГРАД - Конститутивна седница Скупштине града Београда почела је жестоком препирком Драгана Ђиласа и Горана Весића. Бивши градоначелник је тражио да се прошири дневни ред, да се истражи где је новац Центра за социјални рад. Весић му је реплицирао да се на конститутутивној седници бирају председник Скупштине града, секретар и њихови заменици. Ђилас напустио седницу.

"Ђилас је покушао да злоупотреби заседање и да Скупштина не расправља о томе ста је он радио као градоначелник. Он је поделио 728 милиона динара између 2008. и 2013. године и ако скупштина о нечему треба да расправља, онда треба да расправља о томе како се он обогатио док је био градоначелник", рекао је Весић.

Весић је тим поводом најавио формирање анкетних одбора.

Оценио је и да је Ђилас својим наступом данас покушао да прекраја вољу грађана и да спречи већину да конституише градски парламент.

Како је рекао, Ђилас не жели да се прича о дугу од милијарду динара, жели да замени тезе и да се не прича "како се крало док је он био на власти".

"Ђилас није био присутан 42 седнице. Данас му је легла уплата од 632.000 динара за нерад", рекао је Весић.Ђилас: Једног дана власт ће се променити, одговараће они који су кршили закон

Одборник Скупштине града са листе "Београд одлучује, људи побеђују" Драган Ђилас изјавио је данас да ће се једног дана власт променити, а да ће одговарати они који су кршили закон.

Ђилас је на конститутивној седници Скупштине града Београда поручио посланицима владајуће већине да је боље да ћуте, уместо што говоре.

"Проблем је што овде говорите", казао је Ђилас и додао да је док је био градоначелник направљено осам основних школа, отворена четири дома здравља, отворено 47 обданишта, док су напредњаци отворили само седам, да је напредна власт укинула бесплатне уџбенике, као и да је потписала уговор којим се обавезала да 30 година плаћају фиксно 38 милиона евра.


Ђилас је казао да напредњаци питају Фискални савет о томе колики је био дуг Београда и министра финансија у оставци, а да постоји само једна права методологија према којој је дуг града био 400 милиона динара.

"Све остало можете да причате шта хоћете, то није тачно", казао је Ђилас.

Подсетио је да су напредњаци обећали отварање зграда "Београда на води" у марту ове године, а да се то још није догодило.

"Једног дана власт ће се променити. Они који су кршили закон ће одговарати", казао је Ђилас.

Одговарајући на то градски мендажер Горан Весић је казао да Ђилас вређа достојанство парламента и показао уговоре о Пионирском граду рекавши да га је Ђилас отео и направио у њему први ријалити у Србији.

Весић је назвао Ђиласа тајкуном и додао да ће станови који се граде у оквиру пројекта "Београд на води" бити изграђени.

Одборник Народне странке Владимир Тодорић указао је на седници на повреду тајности гласања показујући да изнад паравана иза којег се гласа о избору председника Скупштине Београда стоји камера.

Када је почело гласање о избору председника Скупштина камера је прекривена.

На изборима за одборнике Скупштине града Београда 4. марта највећи број гласова освојила је листа "Александар Вучић - Зато што волимо Београд" која ће имати апсолутну већину од 64 мандата. Следи листа "Драган Ђилас - Београд одлучује, људи побеђују" са 26 мандата, затим листа "Александар Шапић - Градоначелник" са 12 мандата. Листи "Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије (СПС), Драган Марковић Палма – Јединствена Србија (ЈС)" припало је осам мандата.


ИСПРЕД Скупштине града пре почетка седнице окупила се група која се представља као независни студентски покрет. Они су раширили транспаренте на којима пише "против фашизма и фашисте Ђиласа".Представница тог покрет Сузана Марков упитана шта је то што Ђиласа чини фашистом, рекла је то што је "урушавао слободу медија док је био на власти, обогатио се и задужио Београд".


(вечерње НОВОСТИ)***<a href="http://www.youtube.com/watch?v=fvW0HE6ioAg" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=fvW0HE6ioAg</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=R62kL1QfHIY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=R62kL1QfHIY</a>

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
nina
Напредни члан
**
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 86Погледај профил
« Одговор #1 послато: Јун 07, 2018, 15:41:42 »

СКУПШТИНА ГРАДА ОДЛУЧИЛА: Зоран Радојичић нови градоначелник Београда

Зоран Радојичић је нови градоначелник Београда, одлучено је на седници градске скупштине.

Он је у експозеу рекао да је његов сан да главни град Србије у наредне четири године постане права модерна европска престоница, те да од свог тима очекује да много раде и да имају резултате.

“Уложићемо много труда како би остварили наше циљеве, а грађане ћемо редовно обавештавати о нашим плановима и циљевима”, истакао је Радојичић.

Поред функције директора на Универзитетској дечијој клиници у Тиршовој, Радојичић је и редовни професор на Медицинском факултету у Београду.

Основне студије на овом факултету завршио је 1989. године, а у Тиршовој ради од 1991. Магистрирао је седам година касније, да би 2006. одбранио и докторат на овом државном факултету. Аутор је бројних радова у угледним међународним публикацијама. Са групом најеминетнијих светских експерата писао је о најактуелнијим начинима лечења дисфункција бешике и умокравању код деце. Усавршавао се годинама на најугледнијим клиникама у Данској и широм Сједињених Америчких Држава.

Члан је Европског удружење за педијатријску урологију (ЕСПУ), Европског удружења дечје хирургије (ЕУПСА), члан Надзорног одбора Буџетског фонда за лечење обољења, стања или повреда која се не могу успешно лечити у Србији. Координатор је Министарства здравља за педијатрију и дечју хирургију.

2016. године је уврштен у Оксфордову енциклопедију успешних људи Србије. Објавио велики број радова и представљао их на значајним светским конгресима, као и на Америчкој педијатријској академији.

Ради на унапређивању програма трансплантације бубрега и на увођењу програма трансплантације јетре код деце у Србији.

Са својим тимом залаже се за изградњу нове дечје болнице у Београду у којој ће деца имати и просторне и организационе услове лечења као оне које имају њихови вршњаци у развијеним земљама у свету.

Извор: Новости

............

Поред толико досадашњих задужења-обавеза,да ли ће светски признати доктор имати времена да се посвети изазову места градоначелника Града Београда Молим?

Сачувана
Странице: [1]   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!