forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Август 24, 2019, 02:51:41


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Помор пчела у Србији  (Прочитано 892 пута)
nina
Пуноправни члан
***
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 114Погледај профил
« послато: Мај 27, 2018, 03:22:53 »

Помор пчела у Кљајићеву


Цитат
Пчелари на западу Бачке забринути због великог угинућа ројева у кошницама. Ратко Брадић остао без 130 пчелињих друштава, стигла помоћ колега


НА западу Бачке, пре свега у Кљајићеву, произвођачи меда преживљавају праву драму због угинућа великог броја пчела. Ратко Брадић из овог места код Сомбора, пре неколико дана се шокирао кад је угледао угинуле пчеле. Остао је без 130 кошница! Тровања је било и ранијих година, али не у оволикој размери, а разлог је највероватније неконтролисана употреба пестицида.

Да би се колико-толико ублажила штета, Брадићу је у помоћ притекло удружење чији је он члан.

- Ово је велико тровање пчела и велика штета за све пчеларе. Годинама нећу моћи да се опоравим. Нажалост, и даље налазим угинуле пчеле. Пчелиња друштва су била у највећем развоју после цветања уљане репице и багрема, спремних за разројавање и продају пакетних ројева. Али све је сада уништено - јадикује Брадић.

- Кошнице су смештене између Кљајићева и Малог Стапара, поред Бачког канала. Пчеларством се бавим пуних20 година, али овако нешто не памтим. Истина, 2011. године имао сам мању штету на пчелињаку код Апатина. Сваке године се догоди тровање пчела, али никад није било оваквих размера. Како је почело прскање усева јаким пестицидима, и људе ће отровати - каже Брадић.

Изгледа да су узалудна упозорења стручњакана опрез приликом употребе пестицида. Засада се не зна како је дошло до овог масовног помора пчела, али се претпоставља да су главни кривци пестициди којима су прскане околне парцеле. Материјална штета је велика. На терен је изашла полиција и снимила место помора пчела, а фитосанитарна инспекција је узела узорке како би установила узроке.

Чланови Удружења пчелара "Дунав" из Апатина скупили су четрдесетак ројева и уручили их Ратку Брадићу као прву колегијалну помоћ. Раде Стевановић из овог удружења, чије је члан и Брадић, каже да једини у Србији имају у резерви ројеве пчела којима могу да прискоче у помоћ својим члановима како би ублажили насталу штету. Додаје да многи пчелари осигуравају пчеле од непогода, али не могу и од тровања.


Пчелар Ратко Брадић поред кошница / Фото Ј. Бекић

ПРАВДАЊА

- БАВИМО се пољопривредом и од ње живимо. Да против корова не прскамо воћњаке, кукуруз и соју, као и баште од разних инсеката, не би ништа родило. Од чега бисмо ондаживели и како бисмо се прехранили - питају се житељи овог села. - Много смо уложили у овогодишњу сетву. Није нам јасно како је дошло до угинућа пчела, мада се зна да оне могу далеко лете.

Извор: Ј.Бекић, Новости

......

Тражи се кривац за масован помор пчела


Цитат
Тровање у 540 кошница на испашама код Малог Стапара. Ускоро се очекују резултати стручног испитивања Института у Новом Саду


ПРОИЗВОЂАЧИ меда у Сивцу и Кљајићеву претрпели су огромне штете због незапамћеног помора пчела који се ове седмице догодио на испашама у близини засеока Мали Стапар. Према наводима Татјане Мрдак, председнице Пчеларског друштва "Сивац", настрадале су пчеле у чак 540 кошница.
Шесторо произвођача из Сивца и двојица из Кљајићева изгубили су више од 70 одсто пчелињих друштава, а неки и сва. Оштећени пчелари убеђени су да је реч о тровању и очекују да то буде потврђено анализама узорака упућених у Институт у Новом Саду.

- Уништене су пчеле које су биле поред њива под сојом, житом, кукурузом и сунцокретом. Тренутно ниједна ратарска култура не цвета, па је нејасан разлог прскања хемијским препаратима, али стање у кошницама наводи на то да су пчеле отроване неким јаким инсектицидом. Фитосанитарна инспекција Западнобачког округа у Сомбору отклонила је сумњу да је помор узрокован болешћу пчела - предочава Мрдакова.

Из Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине стигло је обавештење да на подручју Малог Стапара и околине није било запрашивања комараца, које би се евентуално могло приписати тровању пчела. А ветеринарска станица у Кули је крајем априла обавила дезинсекцију крпеља, али на површинама на којима није било никаквог цветања.
Пчелари су добили информацију од очевидаца да је терен на којем су угинуле пчеле, два дана пре него што је уочен помор, надлетао непознати авион, али нема званичних потврда да је спроведено било какво прскање из ваздуха.


Опустошене пчелињаке обишли су окружни фитосанитарни и ветеринарски инспектор, као и директор Ветеринарске станице у Кули, а увиђај је обавила и полиција. Мапирањем терена утврђено је да се катастрофа у кошницама догодила на линији од седам километара између првог и последњег погођеног пчелињака. - Ако не буде откривено ко је отровао пчеле, то ће обесхрабрити чланове Пчеларског друштва "Сивац", поготово младе који су се определили да им пчеларство буде основно занимање - напомиње Мрдакова.

Она очекује да врло брзо стигну резултати токсиколошког испитивања угинулих пчела, наглашавајући да су остављени узорци и за додатну суперанализу, ако буде потребна.
НАДОКНАДИТИ ШТЕТУ

- ЈЕДИНИ излаз из кризе је да се открије ко је скривио угинуће пчела и да надокнади штету, и да та казна буде опомена да се то више никад не понови - поручила је Мрдакова.

Извор: З.Рајић,Новости

.....

Након ове вести,сетих се да сам не тако давно прочитала у нашим медијима да нам странци,који одавно кроје капу Србији и Србима, неће дозволити да производимо мед и да сакупљамо лековито биље и чајеве.Зна се шта следи након тога.Већа смртност и смањење становништва,а иовако нас је све мање и мање.
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12297Погледај профил
« Одговор #1 послато: Јул 04, 2018, 21:19:06 »

МИСТЕРИЈА У СРЕМУ:
 Хиљаде мртвих пчела по њивама,
а од узрока ни трага ни гласа


Помор корисних инсеката на њивама, највише код Нове Пазове, пронађено више хиљада угинулих јединки. Сумња се на отровни инсектицид за третман сунцокрета током цветањаВИШЕ хиљада пчела угинуло је на њивама сунцокрета широм Срема, а од узрока ни трага ни гласа!
Сумња је пала на опасни инсектицид којим је сунцокрет највероватније третиран, али нико од пчелара овај случај није пријавио надлежним институцијама, па ни фитосанитарној инспекцији, која би требало све да испита. Као разлог непријављивања, пчелари наводе да то не желе да ураде, јер како су обавештени, сами би сносили трошкове анализа.

- То је једини разлог зашто се нисмо одлучили на то - напоменуо је Миленко Димитријевић, пчелар којем је пет кошница тотално уништено. - Мало ли је што смо овако у губитку, а сад још и да плаћамо резултате анализе. Контејнер са 28 кошница довезао сам када је њива са сунцокретом била отворена негде око 30 одсто, већ када се отворила на 80 одсто пчеле су почеле масовно да страдају. Пет кошница ми је тотално уништено, а по осталим друштва су ми се преполовила.

Пчелари, кажу, данима покушавају да открију узрок овог угинућа, али без стручне анализе могу само да нагађају. И у Савезу пчеларских организација Србије истичу да им нико није пријавио угинуће пчела на сунцокрету, иако они имају посебан одбор за заштиту пчела од отрова.

- Нико нам није пријавио тровање на сунцокрету, иако на овој биљци има сваке године велики број угинућа, али за то постоји или физиолошко објашњење или је тровање - говори Родољуб Живадиновић, председник Савеза. - Ми смо упозорили пчеларе да на тржишту има илегалног пестицида и да се распитају код власника њива да ли су тиме третирали семе или не, ако уопште ови желе да им кажу. То би требало да надзире фитосанитарна инспекција. Заправо, ми очекујемо веће тровање током зиме и пролећа, али апелујемо да се сви случајеви пријаве, како бисмо могли тачно да знамо о чему се ради. Јер, кад инспекција узме узорак и уколико се утврди да је било тровања, нарочито на сунцокрету где су анализе најјефтиније јер се зна на шта се контролише, читаву штету треба да надокнади онај чији је сунцокрет. Свакако, без пријаве ништа не може да се учини.

Део више од хиљада пчела помрлих у околини Нове Пазове

Према речима Живадиновића, зна се да се у Србију увозе велике количине нелегалних неоникотиноида из Украјине и Турске, па се на црном тржишту продаје пољопривредницима. Семе сунцокрета обично је третирано другим неоникотиноидима који не убијају пчеле, али због нижих цена и погрешног уверења да су спорни неоникотиноиди бољи за заштиту семена, несавесни пољопривредници сами третирају семе огромним дозама отрова.

- Фитосанитарна инспекција само треба инкогнито да уђе у село, и након разговора са људима сазнаће ко у селу препродаје "црне" пестициде - наглашава Живадиновић. - Пољопривредници треба да схвате да без пчела нема довољних приноса сунцокрета и нема адекватног рандмана уља из њега, ако није опрашен пчелама.

С друге стране, од сремских пчелара нико није ни слутио да ће само у току једног дана затећи застрашујући призор, и то више од 1.000 мртвих пчела које леже на њиви на којој је посејан сунцокрет.

Један од времешнијих пчелара Марко Станојевић који се безмало 60 година бави пчеларством, мисли да су пестициди један од узрочника уништавања медоносних инсеката.

- Овај сунцокрет више не личи на ону биљку из ранијег времена - говори Станојевић, који је хитно преместио 45 кошница како би спасао остатак друштва. - Стабљика, све је на њему хибридно, да ли је у питању семе или нешто друго, не знам. Знам да постоји десет врста сунцокрета који се код нас сеју, али на цвет од неких од њих једноставно пчеле неће да иду.

Исту муку са овим пчеларима дели и Перо Војиновић из Старе Пазове, који се увелико помирио са овогодишњим губитком, а највише у меду.

- Када сам кошнице преместио код Крњашеваца приметио сам исто угинуће - јада се Војиновић. - И ту је посејан сунцокрет. Сад сам их поставио код једног салаша, видећу шта ће бити. Било је и раније угинућа, али овако масовно нисам имао.ЗАБРАЊЕНИ ПРЕПАРАТИ

КАКО објашњава Живадиновић, ЕУ је забранила третман семена сунцокрета и кукуруза неоникотиноидима, јер постоји озбиљна сумња да убијају пчеле. И Србија је увела ту забрану. Утврђено је да отров са третираног семена пролази кроз биљку и улази пре свега у полен, па пчеле страдају кад унесу довољно високу дозу, што се највише дешава зими, јер зимска пчела живи дуже и унесе доста полена до пролећа.

(С.Костић, Ј.Субин, вечерње НОВОСТИ)


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12297Погледај профил
« Одговор #2 послато: Јул 04, 2018, 21:30:45 »


Не зна се ко се у овој нашој Србији понаша неодговорније, да ли власт, поједина министарства или сами појединци. Како год, ми смо у великом проблему, као народ. Изгледа да никога више и није брига за судбину народа. Зна се добро шта следи у једној држави, када почну ПЧЕЛЕ да нестају, да изумиру!!!

Цитат
Ако нестану пчеле, нестат ће и људи
Велики научник Albert Einstein својевремено је изјавио: "Нестану ли пчеле са планета Земље, човеку као врсти остаје још око 4 године живота." Без пчела, нема опрашивања, не би било плодова, хране па ни људи. На Земљи се само око 10 посто биљака које цветају опрашује ветром, док 90 посто опрашују инсекти. Већину тих инсеката чине управо пчеле


А да ли можда ово има неке везе са мистериозним запрашивањем из авиона, не само целе Србије, него скоро целе планете Земље. Нико о томе не прича. Сви виде то и сви ћуте. Невероватно Превртање очима

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Aca
Нови члан
*
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1


Погледај профил
« Одговор #3 послато: Јул 14, 2018, 14:38:21 »

То је до прскања, или из авиона или пестициди.
Пре ће бити да је до пестицида.
Сачувана
Странице: [1]   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!