forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Септембар 22, 2020, 12:55:04


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Брана Газиводе "надгледа независност Косова"  (Прочитано 4178 пута)
Zeka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 711


Zeka


Погледај профил
« послато: Септембар 20, 2012, 10:58:00 »

Брана Газиводе "надгледа независност" Косова


Многи Срби нису до скора чули за Ибарски Колашин. То је један од најпиторескнијих крајева наше земље. Питом крај смештен у долини горњег тока реке Ибар, ушушкан између планина Мокре горе и Рогозне. Крај у коме Срби живе од памтивека.

Срби Ибарског Колашина последњих 100 година представљају етничку тампон зону између Шиптара све присутнијих у 20. веку на Косову и у Метохији, и Муслимана из Рашке области и северне Црне Горе, који како видимо то и ових дана у изјавама неких тамошњих челника, у најмању руку не негирају своје албанско порекло. Другим речима ти Срби су још једина преостала брана укључивању Рашке области у све комплетнији пројекат звани „Велика Албанија“.

У току Другог светског рата, Ибарски Колашин је два пута спаљиван до темеља, од стране балистичких банди, састављених од Шиптара из Дренице и муслимана из Рашке области, чијим се командантима, како видимо ових дана и споменици подижу. Најстарији становници, који још памте збегове имају обичај да кажу да у тим одмаздама „ни кокошињци нису били поштеђивани“. Број пострадалих никад није утврђен. Ипак Ибарски Колашин је преживео погром, и живот се вратио у долину Ибра.

Што није урадила ватра, урадила је вода.7. јул 1972: Друг Џемо (1) држи говор у Ибарском Колашину, поводом почетка градње бране „Газиводе“. То је био након Ђердапа вероватно најамбициознији  хидрорегулациони објект у СФРЈ. Изградња се завршила 1977. године. Брзина којом је језеро напуњено је све одреда задивила. Наиме у том делу, слив Ибра је пребогат чистом планинском водом. Размотримо шта су биле последице ове грађевинске „победе свих наших народа и народности“?

Српски народ Ибарског Колашина је тада десеткован. Трећина села је збрисана, јер су  потопљена језером; 1/3 је остала на десној обали језера, одсечена од остатка света, јер преко језера (да ли баш случајно у тако минуциозно планираном пројекту?) није био предвиђен никакав мост који би повезивао леву и десну страну језера, чиме је становништво десне обале било принуђено на егзодус. Последња 1/3 је преостала да живи у ономе што се данас зове општином Зубин Поток, а што западне земље и непријатељи Србије третирају као опасност по „глобални мир“, а по „најмлађу државу Европе“ да и не говоримо.

Ми о тим тортурама 40-их, а ни 70-их, не знамо ништа. Ни ја који ово пишем, а ни Ви који ово читате. Не знамо ништа, јер је то и тада, а и данас једна строго чувана тајна, чији покушај  разоткривања би Вас изложио поспрдној оптужби, омиљеној нашим непријатељима, да се бавите „теоријом завере“.

Чему овако велики увод? Сведоци смо страшних притисака који се врше на нашу државу и народ да се одрекне Косова и Метохије. Ти притисци никада нису довољно јаки, да не би могли бити јачи. Нарочито се појачавају од момента објављивања намера појединих западних сила и њихових челника, који су се острвили на природна и привредна богатства Косова и Метохије, али у првом реду Косова. Све је видљивија нервоза да се та страница затвори, односно да се Србија заувек одрекне Косова. Зашто заувек? Па зато што је постојећи статус, статус класичне окупације: војне, економске, политичке... А добра страна окупације је та да кад-тад престаје. Добровољним одрицањем од територије, односно предајом, престаје  њена окупација, али и било какво полагање права на њу.

Тренутно највећи притисци се врше на Србију да укине, како то окупатор каже, „паралелне институције“ на северу Косова. Ако би Србија то урадила, односно укинула школство и здравство на пример, Срби би се нашли у изузетно тешком положају.  Па што онда цивилизованом западу сметају српске школе и болнице? Не сметају им, а и зашто би? То је само изговор да се прикрије главна тачка напада. А главна стратешка тачка напада је акумулација Газиводе, и њених 370.000.000 м3 чисте, планинске воде. Њу морају да контролишу шиптарске власти. Зашто?

На Косову данас живи око 80% становништва Косова и Метохије. Приближно 80% привредних капацитета се такође ту налази. Око 80% природних богатстава, на које су мерак бацили првоборци „Милосрдног анђела“, је погађате, такође ту. Но, овде има једно „али“, што Веслију срећу квари. Косово нема довољно воде ни за 20% свега набројаног. А време тече, капитал притиска, нервозан да се заврти. Косово нема довољно воде али Ибарски Колашин има! Без воде из Газивода, нема ни Кларкових шкриљаца, ни немачког злата из Трепче, а ни милионске Приштине. И долазимо до суштине.

Уколико Србија изручи север Косова Приштини и Тирани, а претходна власт се ту поприлично „фемкала“, натовариће себи велико бреме проблема (видећемо докле нова власт може да иде у предаји, али преко стратешких тачака не би смела), изгубиће стратешку тачку, која је прилично јак адут у рукама. Газиводе су нешто аналогно Книну 90-их. Док је Книн био у рукама Срба, и Београд је био безбедан. Падом Книна, Београд је остао на ветрометини, која се окончала, жртвама разарањем и окупацијом дела државе.

Да се не заваравамо, исувише је велика сила притисла Косово да би Србија у овом тренутку могла нешто значајније и дугорочније да постигне оружаном акцијом, нарочито што (још) није искристалисала листу потенцијалних савезника.  Но, оно што Србија може је да постане напокон свесна фактичког стања, да је део њене територије окупиран. Дакле привремено запоседнут. Ни по коју цену не сме да мења став. Она тиме никога не угрожава и никоме не прети. Србија није окупатор. Замена тезе, да она то јесте јер плаћа стотинак наставника и неколико стотина здравствених радника на Косову и у Метохији, више говори о онима који су се упецали на такав нонсенс, него о заиста аргументованој тези.

Оно што Србија може није тако мало. Да јесте, не би белосветски квазиполитичари свакодневно претили нама и нашој деци. Једноставно би нас игнорисали, тј. „Лаки не би био тако нервозан“. Нико и не помишља да сад заврне вентил на Газиводама, па да народ на Косову буде жедан, нешто слично ономе што се већ годинама ради народу Косова северно од Ибра. Не, нипошто. Међутим, ако Приштина и Тирана не успоставе пуну контролу над Газиводама, доводе се у питање многи планови поменутих првобораца из 1999. Сваки нормалан инвеститор би се запитао: „А шта ако?..“ Или: „што бих ја инвестирао у рудник, ако не могу да контролишем читав његов процес и ресурсе“? А докле год је овакво стање, питају се (и) Срби. Из Америке се може послати: новац, оружје или „бомбончићи“, али воде нема без Газивода.

Ипак, буде ли Србија ирационално попустљива и предала, продала или уступила овај део територије последице ће бити врло неповољне. Запоседањем Газивода, Шиптари ће постати неприкосновени господари судбина, преосталих Срба на Косову. Какви су они господари је већ пословично. Е тада се са великом сигурношћу може предвидети нови егзодус Срба, па и оних из Ибарског Колашина. Њиховим егзодусом нестаће и оног танког етничког тампон филма, који још увек спречава спајање Велике Албаније и Рашке области, у чијим се политичким круговима овакав сценарио већ увелико прижељкује. Остварењем овог сценарија, биће снажно притиснути и Краљево на истоку и Пријепоље и Прибој на западу. Уз све агресивније суделовање све моћније Турске, уз бес који ври у босанским муслиманима због пораза у рату 90-их, ни ономе што остане од Србије неће бити лако. Тако да они који заговарају предају Косова, севера Косова, или било ког дела наше државе, или не знају шта говоре, или намерно саучествују у сатирању Србије.

Да ли је друг Џемо, познат по сентенци „Убит ће ме, много знам“, пре 40 година када је у Газиводама држао говор знао о каквом се стратешком објекту ради, то не знамо. Али је врло вероватно неко из тадашње власти то знао. Можда нам је требало 40 година да то схватимо, али више не сме проћи ниједан дан а да се понашамо као да нисмо схватили.  


(1) Џемал Биједић, председник СИВ СФРЈ (1971-1977)


НСПМ
« Последња измена: Септембар 20, 2012, 18:40:26 Модератор » Сачувана

Ал' тирјанству стати ногом за врат, 
довести га к познанију права, 
то је људска дужност најсветија!
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #1 послато: Септембар 20, 2012, 19:37:03 »

Цитат
Брзина којом је језеро напуњено је све одреда задивила. Наиме у том делу, слив Ибра је пребогат чистом планинском водом. Размотримо шта су биле последице ове грађевинске „победе свих наших народа и народности“?

Српски народ Ибарског Колашина је тада десеткован. Трећина села је збрисана, јер су  потопљена језером; 1/3 је остала на десној обали језера, одсечена од остатка света, јер преко језера (да ли баш случајно у тако минуциозно планираном пројекту?) није био предвиђен никакав мост који би повезивао леву и десну страну језера, чиме је становништво десне обале било принуђено на егзодус. Последња 1/3 је преостала да живи у ономе што се данас зове општином Зубин Поток, а што западне земље и непријатељи Србије третирају као опасност по "глобални мир", а по "најмлађу државу Европе" да и не говоримо.

Ми о тим тортурама 40-их, а ни 70-их, не знамо ништа. Ни ја који ово пишем, а ни Ви који ово читате. Не знамо ништа, јер је то и тада, а и данас једна строго чувана тајна, чији покушај  разоткривања би Вас изложио поспрдној оптужби, омиљеној нашим непријатељима, да се бавите „теоријом завере“.


....

Што није урадила ватра, урадила је вода.Ово ме подсетило на још један догађај који се СКРИВА од очију наше јавности, медији наши скоро да прећуткују, а у питању је такође "сличан сценарио" (потапање једног дела Србије,.......

"ПЕТИЦИЈА и СКУП за спас од штетности хидроакумулације Ровни"О томе је постављен и текст на порталу "Спашавајући Грачаницу – спашавамо себе"

Цитат
Призори библијског потопа могли би ускоро да постану стварност, уз помоћ људске похлепе и градитељских лудила. Један такав потоп могао би задесити и Ваљево и околину, не буде ли неко хитно спречио деценијама спреману заверу против живота десетине хиљада људи и територије која је одувек важила за само срце Србије.

У сред Србије, у околини Ваљева, све је спремно за сусрет са Страшним судом! Након тридесетак година, један подмукли план о изградњи акумулационог језера надомак овог града у централној Србији могао би да збрише са лица земље и Ваљево и читаву ваљевску регију…
Све је почело још давне 1988. године, у време највеће социјалистичке декаденције, кад је то, никоме потребно, акумулационо језеро са браном, под загонетним именом Стубо-Ровни,  добило своју „пројектну форму“ од стране фирме „Енергопројект“ из Београда и то под претећом ознаком: "Војна тајна"!


Јавност је ипак, упркос најстроже чуваним документима, некако сазнала да та будућа брана „Ровни“ спада у објекте угрожености прве категорије и да представља велику потенцијалну опасност за низводни речни потез од могућег преливања и рушења! Такође, претећим тоном, у до тада још нереализованом пројекту, пише: "…услед пролома бране Ровни доћи ће до потпуног уништења пута, кућа и свега осталог што се буде нашло на удару таласа, због његове велике рушилачке моћи, брзине и висине, тако да евакуација становништва уопште неће бити могућа, јер би за могућу евакуацију било неопходно само 13 минута…." те да по одликама "ова брана спада у објекте Прве категорије угрожености", због чега "представља велику потенцијалну опасност за низводни речни потез, са становишта могућег преливања или рушења", те да би се под водом могле наћи "обрадиве површине, привредни објекти, путеви, железничка пруга…".

Ипак, упркос свему, овај мрачни пројекат на реци Јабланици код Ваљева, ускоро ће постати активна општа опасност, равна вулкану. Наиме, пуњење језера најављено је за јесен, ове катаклизмичке, 2012. године!

Сам пројекат данас више нико и не помиње, а инвеститори свом снагом бране брану Ровни, док ЈП Колубара и Хидротехника изјављују да  законски обавезна студија "Процена утицаја бране на животну средину" никада није ни урађена, а у свему се не оглашава ни Министарство културе као управни надзорник заштићеног споменика културе Ваљевска Грачаница.

Цитат
Након тридесетак година, пројекат који би слободно могао да носи име Армагедон, јер овде само што се није десио, ушао је у завршну фазу. И док над земљом трају радови на финализацији овог чудовишног пројекта, на истом месту, али под земљом, већ годинама траје један тектонски процес који изазива повремене земљотресе (онај највећи се тек очекује)…

У таквим околностима, овај мрачни наум добија све потребне претпоставке за катастрофу која неће бити само еколошка. Изградњу овог Зла савршених пропорција, позиционираног нимало случајно у сред централне Србије, у близини Ваљева, помогли су фондови Европске уније.

Ништа тако не симболизује унутрашње и спољно разарање ове намучене и заробљене земље, као што то чини овај пакт са ђаволом који су направили „ваљевски инвеститори“, заправо, група опасних штеточина из Јавног предузећа Колубара-Ровни…

Да ли ова два слична случаја имају неке везе са једним "пројектом" који је направљен у Америци, 1948.године Молим?


Цитат
Улога "Светске Банке"
У част отпора становника Манибели и других места у долини Индијске реке Нармада, 1994 г. донета је "Манибели декларација" – "позив на мораторијум финансирања великих брана финансираних од стране „Светске Банке"..“. Фрапантан је податак садржан у тој декларацији да је од 1948 г. "Светска Банка" финансирала пројекте више од 500 брана, у 92 земље света, због којих је насилно расељено 10. милиона људи. Преглед који је радила сама "Светска Банка" садржи признање да: "већина жена, мушкараца и деце, деложираних пројектима финансирања ове банке, никада нису остварили пређашње услове живљења". Као по матрици изградњу готово свих брана прати, како стоји у Манибели декларацији, изостанак извештаја о финансирању пројекта, примарни добитници уговора за велике бране, консултанти, уговарачи и произвођачи у донаторским земљама, те, чињеница, да је Светска Банка прекршила људска права толеришући хапшења, силовања и, чак, пуцања на мирољубиве демонстранте…Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #2 послато: Септембар 20, 2012, 21:06:19 »

Заиста, да ли ова два слична случаја имају неке везе са  "планом" који је направљен у Америци, 1948.године, када је  "Светска Банка" финансирала пројекте више од 500 брана, у 92 земље света, због којих је насилно расељено 10. милиона људи. Запрепашћен


Цитат
Да ли ће Манастир Грачаница бити на дну акумулационог језера?Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Cuburac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1179Погледај профил
« Одговор #3 послато: Септембар 21, 2012, 11:11:24 »

Mi smo verovatno jedini narod na celome Svetu koji sam unistava sopstvene spomenike materijalne kulture neprocenjive vrednosti.
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #4 послато: Септембар 21, 2012, 11:51:26 »

Mi smo verovatno jedini narod na celome Svetu koji sam unistava sopstvene spomenike materijalne kulture neprocenjive vrednosti.

Да су само споменици у питању. Овде је на делу један злочин према српском народу.

Цитат
Након тридесетак година, један подмукли план о изградњи акумулационог језера надомак овог града у централној Србији могао би да збрише са лица земље и Ваљево и читаву ваљевску регију…овај мрачни пројекат на реци Јабланици код Ваљева, ускоро ће постати активна општа опасност, равна вулкану. Наиме, пуњење језера најављено је за јесен, ове катаклизмичке, 2012. године!19. септембра, у Медија центру, у Београду, је била конференција за штампу, на коју је дошао САМО ЈЕДАН НОВИНАР, а иначе сви медији буду позвани када се држе овакве конференције за штампу. КО то не дозвољава медијима да испрате овакву једну конференцију на којој се износи ИСТИНА о погубном пројекту, који је настао пре више деценија,

Овај видео треба сви Срби из целога света да ПАЖЉИВО погледају:

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=SjJTU_isgNo" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=SjJTU_isgNo</a>
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #5 послато: Јул 03, 2013, 17:48:46 »

Шиптарима и језеро Газиводе

Једно од питања око кога се у Бриселу још споре Београд и Приштина је и језеро Газиводе, код Зубиног Потока које је, по многима, после Трепче, најзначајнији српски ресурс на северу Косова и Метохије.


Језеро Газиводе: Београд споразумом цео Север предаје "држави Косово"


Како тренутно стоје ствари: Албанци су упорни да комплетно језеро, чије се три четвртине налазе на територији Србије, у општинама Нови Пазар и Тутин, стави под своју контролу, док се српски преговарачи труде да језеро, брана и хидроелектрана Газиводе буду под контролом Заједнице српских општина, односно да се новац од воде и струје слива у касу Заједнице и општине Зубин Поток.

- Бриселским споразумом цео север се предаје држави Косово, па самим тим под контролу владе Хашима Тачија иду и: језеро, брана и хидроелектрана Газиводе. У Приштини су одлучни да Газиводе ставе под потпуну контролу, чак ако њиме и формално, што сумњам да ће се догодити, буде управљала Заједница српских општина.


Погубним Бриселским споразумом изгубићемо ресурс који сваке године може да инкасира шест до седам милиона евра и од кога би лагодно могли да живе сви житељи наше општине - каже Миодраг Андрић, члан Општинског већа у Зубином Потоку и наглашава да ова општина ни до сада није имала много вајде од језера, јер је Приштина, потпомогнута Кфором, Унмиком и Еулексом једноставно отимала сав приход од овог ресурса.

Изградњом бране Газиводе, код Зубиног Потока, пре три и по деценије расељен је цео Ибарски Колашин, чак 8.000 Срба морало је, пошто су им потопљени куће, имања и све што су имали, да се сели у Шумадију, језеро покрива простор од села Газиводе код Зубиног Потока до Рибарића у општини Тутин, акумулација воде је око 400 милиона кубика, а снага хидроелектране је 35 мегавати.


- Кад год смо покушали да језеро ставимо под нашу контролу, Кфор и Еулекс су по налогу Албанаца овде изводили некакве вежбе, звецкали оружјем и демонстрирали силу.

 
Без воде са језера Газиводе немогућ је рад Термоелектрана у Обилићу, са Газивода се водом снабдева неколико општина на централном Косову, хидросистемом Ибар-Лепенац вода са Газивода користи се и за наводњавање Метохије - додаје Андрић и наглашава да, нажалост, ни раније српске власти, чак ни у време Слободана Милошевића, нису ништа учиниле да овим ресурсом управља општина на чијој територији се налази.


Цитат
Хоће и трафо-станицу
Из Приштине планирају да преузму и велику трафо-станицу Валач на Рогозни, преко које се север Космета из Србије, правцем из Новог Пазара, снабдева електричном енергијом.
Министарка енергетике Зорана Мухајловић сматра да Заједница српских општина треба да има своју компанију која ће се бавити снабдевањем и дистрибуцијом струје на северу Косова. Трафо-станица Валач тренутно припада Електромонтажи Србије, о њој и језеру Газиводе у Бриселу ће се разговарати 7. и 8. јула.


(Д.Н.Петровић)


***
Цитат
Изградњом бране Газиводе, код Зубиног Потока, пре три и по деценије расељен је цео Ибарски Колашин, чак 8.000 Срба морало је, пошто су им потопљени куће, имања и све што су имали, да се сели у Шумадију,....


Ништа није случајно, ни ова сада ситуација, а ни та раније, када је хиљаде и хиљаде Срба морало из тих крајева да се сели у Шумадију. Плански је и систематски мењана демографска слика становништва ових простора. Жалосно је што сада у таквим намерама, највише помажу Срби (власт у Београду) да се наум и оствари.

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #6 послато: Август 06, 2013, 03:33:14 »

Косово: Нема разговора о Газиводама


О језеру и хидроцентрали Газиводе косовске власти неће преговарати са Србијом јер је реч о "богатству и имовини" Косова, рекао је саветник заменице премијера Дрен Зека за данашње издање приштинског дневника Коха диторе. Зека је додао да ће се са Србијом разговарати о питањима енергетике, али не и о "богатствима и имовини Косова".

Језеро и Хидроцентрала Газиводе
 

"Питање језера Газиводе неће бити на столу током разговора, зато што је наша страна јасно ставила до знања да се о имовини не може разговарати", рекао је Зека и додао да је то и став Европске уније.

"Разговори ће се водити како да се обезбеди власт на трафостаници Валач. Ми смо израдили предлог решења које омогућава власт Косова у том делу, предлог је добио подршку ЕУ и очекујемо да исто поступи и Србија на следећем састанку", казао је Зека.

Иљаз Иљази, који је био покрајински секретар за финансије у време када су грађени језеро и хидроцентрала Газиводе, рекао је за дневник да је све изграђено средствима Косова и да је земљиште које је експроприсано тада плаћено власницима много већом ценом од тржишне.


Потпредседник Владе Србије Александар Вучић рекао је раније да Приштина "триковима" покушава да измени споразум. Вучић је казао да Косово жели да преузме запослене у трафостаници Валач и тако преузме цео енергетски систем на северу Косова и Метохије где су Срби већина.

Први потпредседник српске владе је додао да се одустало од разговора о Газиводама јер је "једна трећина у централној Србији, а две трећине у Зубином Потоку".

(Бета)

***

Плашим се да ће Дачић и Вучић предати и брану Газиводе". Они испуњавају све жеље Шиптара, јер тако тражи ЕУ.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Cuburac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1179Погледај профил
« Одговор #7 послато: Август 07, 2013, 01:30:17 »

Oni predaju sve sta se od njih trazi, Gazivode su samo jedan mali deo totalnog kolapsa srpske politike prema Kosovu i Metohiji.
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #8 послато: Јануар 10, 2018, 09:20:36 »

ШТА СЕ СВЕ КРИЈЕ ИСПОД ПОВРШИНЕ НА КиМ
Газиводе "удавиле" српску историју!
Никада до сада истражено језеро `Газиводе` на Косову и Метохији крије многе тајне. Испод језера налазе се гробља, цркве, некрополе, али и прва школа за даме и двор Јелене Анжујске, мајке светог српског краља Милутина. Упркос томе што су знали каква кутурна блага чува света српска земља, Срби су почетком 70-одлучили да их потопе.

Да би се саградило вештачко језеро `Газиводе` почеком 70-их почишћено је 12, искључиво српских села у котлини Ибарског Колашина на Косову и Метохији. За принудно исељавање српског живља, које је одвожено у камионима, били су задужени војска, полиција и УДБА. На тај начин је од чворишта културе старе Рашке направљено вештачко језеро и још једна црна рупа нашег наслеђа.

- За мање од 6 месеци одлучено је да се изгради језеро, а да би се добили услови за потапање, морао се прво послати археолошки тим, на то подручије. Требало је испитати 25 километара, а посао је урађен за само 3 месеца. Тим су чинили Албанци и Срби, забележено је око 30 локалитета, а онда је ођедном половина те документације, у којој је било пописано што је све доле нађено, нестала. И саграђено је језеро, а средњовековна богатства потпуно су заборављена и потопљена - каже за `Ало!` Душан Јововић, историчар уметности и аутор филма `Газиводе`.- Ми имамо нешто нико на целом свету нема. Пре Ђота, ренесанса се десила на нашим просторима. Испод Газивода се налази двор Јелене Анжујске, прва школа за даме коју је она изградила, римска гробља и римски путеви, неколико средњовековних цркава, тврђаве и више од 9 некропла. Ми смо народ који је дозволио да се без икаквих проблема све то потопи, а знали смо шта имамо. Недопустиво је да пустимо да то нестаје пред нашим очима, а да увек налазимо неки разлог због кога то није могуће заштитити или макар истражити како треба - напомиње наш саговорник.


Душан заједно с тимом светских стручњака већ четири године активно ради на истраживању и скупљању података о локацијама и налазиштима испод језера и у његовој непосредној околини.

Успео је и да дође до докумената која су "изгубљена". Укратко, ради оно што нико никада пре њега није ни покушао - истражује културно благо Ибарског Колашина, Јерусалима Европе, како га странци често зову.

Каже да се обраћао за помоћ великом броју наших институција које би требало да се баве овим проблемом, али једини одоговор који је добијао јесте да код нас нема ни технике ни стручних тимова који могу такав подухват да изведу, али ни новца.
Једино је од ЕПС-а добио новац за три сочива за камеру без којих не би била могућа снимања.Цитат
Шта се све налази испод Газивода:

-3 тврђаве

-4 римска гробља

- 5 средњовековних цркаваО Газиводама

- Газиводе су вештачко језеро, настало 1977.

- Газиводе се простиру на 24 километра

- Брана на језеру газиводе је једна од највиших у Европи, висока је 107 метара

- Основна намена овог језера је наводњавање Косовске низије
Цитат
Српски Индијана Џонс

Душана Јововића неки зову и српски Индијана Џонс, а неки и верује да је на путу да нађе српски заветни ковчег.

- Благословен сам што сам могао да се бавим и да видим неке ствари које су до тада биле само у теорији помињане. Сигурно је да је потребна доза авантуре у крви да би се овим неко бавио, али и упорност магарца. Искрено верујем да је српски заветни ковчег цело Косово И Метохија, са својим светионицима као што су Грачаница, Дечани, Љевишка, Пећка патријаршија - каже он.
(Драгана Томић, Ало)
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=M0CJfLN4JIE" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=M0CJfLN4JIE</a>

« Последња измена: Мај 02, 2018, 21:08:24 Гога » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #9 послато: Мај 02, 2018, 21:45:09 »

Српски и руски "елитни диверзанти" открили тајна чудеса
 на дну језера `Газиводе` на Косову


Цитат
У време некадашње СФРЈ, почетком ’70-их година, упркос томе што су знали каква културна блага чува света српска земља, расељени су становници 14 српских села. У котлини Ибарског Колашина на Косову и Метохији направљено је језеро Газиводе, које је и дан-данас спорна ставка у преговорима Београда и Приштине. Сада се открива шта то оно крије.


И поред спознаје косовских званичника о његовој важности, српски стручњаци, а још мање јавност, нису упознати шта се заправо крије на његовом дну. Због свеопште летаргије друштва, млади др Душан Јововић, човек који се бави истраживањем и заштитом српске културе, уметник и редитељ, започео је рад на документарном филму "Газиводе, путевима Јелене Анжујске".

Тврди да језеро крије многе тајне — гробља, цркве, некрополе, али и прву школу за даме и двор Јелене Анжујске. Јововић сматра да људи у Србији веома мало знају о нашој баштини и наслеђу на Косову и Метохији, а да их са друге стране често спомињу.


"За одлазак на КиМ довољна је лична карта и жеља да се обиђе оно о чему се стално воде расправе. Овај пројекат радимо мало из револта, мало из бунта. Окупио сам ’диверзантски‘ тим врхунских стручњака", каже Јововић.


Ко је била Јелена Анжујска?

На документарном филму са Јововићем ради и Др Катарина Митровић, историчарка која је дуги низ година фасцинирана ликом и делом најзагонетније српске краљице средњег века. Подсећа да је Јелена Анжујска била супруга краља Уроша Првог, мајка светих српских краљева Драгутина и Милутина, бака Стефана Дечанског и Цара Душана. Она је била изузетно значајна жена која је дошла са Запада и једина српска средњевековна краљица која је проглашена за светитељку.


Језеро крије многе тајне — гробља, цркве, некрополе,
али и прву школу за даме и двор Јелене Анжујске


Митровићева каже да ће бити откривене многе тајне, али оно што је још значајније, мисли да ће филм пробудити интересовање, не само за краљицу Јелену, већ за прошлост, о томе колико је Србија тада, у последњим деценијама 13. и на почетку 14. века стајала високо изнад Истока и Запада и колико је умела да баштини најбоље и од једног и од другог културног круга.

Душан Јововић, којег називају и српским Индијана Џонсом, каже да је потапање котлине и српске баштине планирано дуго, а урађено веома брзо.

Цитат
За мање од шест месеци одлучено је да се изгради језеро, а да би се добили услови за потапање, морао се прво послати археолошки тим на то подручје. Требало је испитати 25 километара, а тај посао је урађен за само три месеца. Тим су чинили Албанци и Срби, забележено је око 30 локалитета, а онда је одједном половина те документације, у којој је било пописано што је све доле нађено, нестала. И саграђено је језеро, а средњовековна богатства потпуно су заборављена и потопљена.
каже Јововић.


На целу ситуацију у то време упозоравали су и новинари. Тако је Политика 5. маја 1970. писала:

"Одавно се говори да ће наша позната научна имена приступити ближем изучавању ових споменика, али од тога још увек нема ништа. Ово је последњи час да се нешто учини."


Највећи пројекат српско-руске сарадње
после рата на Косову и Метохији


Јововић додаје да ништа од тога није урађено.

„Обраћао сам се нашим институцијама више од 30 пута, са молбом да је битно поновити то истраживање и заштитити оно што је остало. Речено ми је да не постоје услови, да нема средстава и да немамо стручни тим да то урадимо“, прича аутор документарног филма.


Помоћ руских подводних археолога

Ипак, имали смо озбиљан пројекат и људе који раде из срца, каже Јововић. Тако је вођа српског ронилачког тима Божана Остојић, која партнерски са њим ради на овом пројекту, послала документацију Руском географском друштву, елитној екипи за таква истраживања, чији је покровитељ министар одбране Сергеј Шојгу.

То је део тима који се бави свим археолошким пројектима везаним за дубока роњења. Нису директно везани за министарства, већ наступају као НВО.


Пројекат се радио у фазама, а снимало се у јануару због боље видљивости


Цитат
Тај тим је на основу нашег пројекта из Санкт Петербурга дошао на КиМ — њих 40-ак са четири комбија и са опремом од два и по милиона евра. То је највећи пројекат српско-руске сарадње после рата на Косову и Метохији. Језеро је дубоко 110 метара, тако да смо са веома озбиљним руским скенерима урадили 3Д пресек. Радили смо у више координисаних тимова историчара и подводних археолога. Ипак, и поред лоших временских услова, одмах смо осетили братску везу — они су се радовали више од нас када смо нашли цркву из 13. века потопљену на скоро 50 метара и Кулу звонару од седам метара
прича Јововић.


Пројекат се радио у фазама, због отежавајућих околности — Кфор га надлеће, честе су промене временских услова, таласи знају да буду високи, а снимало се у јануару због боље видљивости, наводи аутор филма и додаје да је веома битна подршка одређених институције, као што је то музеј Српске православне цркве и Музеј Херцеговине у Требињу, јер Јелена Анжујска својом владавином није била везана само за Косово и Метохију.

Катарина Митровић додаје да је Јелена господарила великим делом Зете са градовима као што су Котор, Бар, Улцињ, Будва, Скадар али и Требиње.


Тим стигао из Санкт Петербурга са четири комбија и
са опремом од два и по милиона евра


"Последњих неколико година Музеј Херцеговине, на челу са сјајном директорком Иваном Грујић, истражује тај локалитет, који је заправо на месту музеја унутар Старог града. Локалитет крије небројене тајне — копало се врло дубоко да би се дошло до онога што сада већ готово извесно сматрамо да јесу дворови краљице Јелене у Требињу", наглашава историчарка Митровић.

Рад на овом документарном филму траје већ три године, а једино је `Електропривреда Србије` донирала новац за два сочива за камеру без којих не би била могућа снимања.

Јововић каже да остатак новца засад иде из уштеђевине.


Душан Јововић, којег називају и српским Индијана Џонсом,
каже да рад на овом документарном филму траје већ три године


Цитат
Надам се да ће неко препознати вредност пројекта, а и ако не препозна, верујем да ћу са пријатељима да изгурам његов завршетак кад-тад. За себе могу да кажем да сам благословен да могу да се бавим овом темом и да могу да се похвалим да велики број људи на КиМ овај пројекат доживљава лично. Желим да се на захвалим ’екстра дружини‘ са КиМ на свему јер без њих овај пројекат не би био могућ

закључује др Душан Јововић.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=u_hS83B0m0o" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=u_hS83B0m0o</a>


ФОТО:Душан Јововић

(Наташа Милосављевић, Спутник)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #10 послато: Август 04, 2018, 09:39:44 »

ДРАМА НА КОСОВУ:
 КФОР од јутрос на прилазима хидроелектрани Газиводе


Припаднкци КФОР-а наоружани дугим цевима током ноћи блокирали су брану Газиводе у Зубином Потоку на северу Косова и Метохије.
Припадници Кфора од јутрос су распоређени на прилазима језеру и хидроелектрани Газиводе, у општини Зубин Поток.

На прилазима Газиводама налази се висе џипова са припадницима америчке војске, са пушкама, јавља извештач Тањуга са лица места.

Они истичу да се не ради о блокади, већ, како је раније и саопштио Кфор, о делу планиране редовне вежбе међународне мисије.


Војници Кфора стоје покрај пута, не спречавајући прилаз језеру, као ни хидорелектрани.

На Косову данас, након бројних шпекулација, упозорења, па и претњи премијера Рамуша Харадинаја Србима да не покушавају да успоставе аутономију због истека рока за успостављање Заједнице српских општина, међу Србима влада узнемиреност.

Највише се стрепи на северу, где се, због такве атмосфере, стрепи од могућности преузимања од стране приштинских власти.

Газиводе су у протеклом периоду биле често помињане као „мета" приштинских власти, које желе да их "укључе" у косовски енергетски систем.

Председник Србије Александар Вучић раније је више пута изјавио да нема говора о томе.

Језеро и хидроцентрала Газиводе, код Зубиног Потока, и трафостаница Валач су кључни енергетски ресурси на северу Косова, у власништву Електропривреде Србије.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=H0YqU1nxdf4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=H0YqU1nxdf4</a>


Газиводе, према неким проценама, приходују десетине милиона евра годишње.

Део система је и канал Ибар-Лепенац, који је практично витални водни ресурс за територију КиМ, почев од снабдевања водом, преко наводњавања до расхлађивања Термоелектране "Обилић".

(вечерње НОВОСТИ)


***

Цитат

"Појачано присуство снага КФОР-а у српским срединама на КиМ показује да постоји реална претња да Албанци планирају ескалацију сукоба и насиље над Србима. Томе у прилог говори и одлука тзв. косовске полиције да са годишњег одмора врати све своје униформисане припаднике", кажу Заветници и саопштењу.

Подсећају да је одлуком Велике Британије питање КиМ први пут после 10 година склоњено са дневног реда дискусије пред СБ УН, чему су се одлучно успротивиле Русија и Кина и кажу да је та одлука Британаца доказ да Албанци имају и неупитну подршку својих међународних ментора.*
*
***

Врло реалан коментар једног читаоца,

Цитат

Стално иста прича, неће Срби наседати на провокације. Они ће да бију, пале, протеривају, хапсе, затварају, недај Боже и убијају, "Ви будите мирни и достојанствени", речи умирујуће делују, јако умирујуће.Лично, немам поверење у КФОР. Чак сам веровања, да они Шиптарима "табају" стазу, којом ће ови да се појаве врло брзо. Не верујем ни садашњим државним институцијама, на челу са Вучићем, јер се већ више пута показало да "раде" за Србе са Космета, по принципу "Село гори, а БАБА се чешља".

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #11 послато: Септембар 29, 2018, 20:05:44 »

ШИПТАРИ ЗАУЗЕЛИ ГАЗИВОДЕ:
 Наоружани пушкама опколили језеро и везали Србе!
Специјалци РОСУ заузели су данас вештачко језеро и хидроцентралу Газиводе. Како преноси Танјуг, припадници РОСУ ушли су у Центар за екологију и развој спорта, у непосредној близини хидроелектране.

Како се санаје, акцију је извело 60 наоружаних специјалаца РОСУ, који су опколили језеро и везали запослене у хидроцентрали. Они носе дуге цеви, а један део њих има фантомке, преноси Танјуг.

Српске специјалне јединице у стању највише приправности

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић наложио је директору полиције да све специјалне и посебне јединице полиције стави у стање највише приправности, саопштио је МУП.

- Поводом напада Албанаца на север Косова и Метохије и хапшења Срба који нису починили било какво кривично дело, наложио сам директору полиције да све специјалне и посебне јединице полиције стави у стање највише приправности - истиче се у саопштењу. Министарство унутрашњих послова ће наставити да прати развој ситуације и предузеће све мере које држава буде наложила, истакао је Стефановић.

(Правда)***

Питање свих питања: ЗАШТО је тако слабо "брањен" тај део  Молим?, када се врло добро зна од које стратешке важности је. А нарочито, да је већ неколико пута шиптарија покушавала, на овај или онај начин, да се убаци у тај део Србије и да га присвоји.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #12 послато: Септембар 29, 2018, 21:25:22 »

...наставак...


Газиводе чувају Американци,
Срби блокирали пут ка прелазу БрњакСпецијалци РОСУ
заузели су данас вештачко језеро и хидроцентралу Газиводе

12:57 - КОСОВСКИ СПЕЦИЈАЛЦИ УПАЛИ У ГАЗИВОДЕФото И.Радуловић

Косовски специјалци упали у Центар за екологију и развој спорта у Зубином Потоку, јавља дописник РТС-а.
12:59 - НАПАД ИЗВЕЛО 60 СПЕЦИЈАЛАЦА
Према првим и незваничним информацијама, акцију је извело 60 наоружаних специјалаца.13:09 - ДУГЕ ЦЕВИ И ФАНТОМКЕ
Припадници РОСУ носе дуге цеви, а један део има фантомке. 13:10 - ОКО ГАЗИВОДА НАПЕТО

Око језера Газиводе напето, али нема других инцидената, јавља дописник РТС-а.


Фото И. Радуловић
13:24 - СПЕЦИЈАЛАЦА НИ НА ВИДИКУ
Како јавља дописник РТС-а, специјалци тренутно не контролишу саобраћај, не заустављају путнике и нема их око бране Газиводе нити хидроелектране.14:04 - ЂУРИЋ: ТАЧИ И ЊЕГОВИ ТЕРОРИСТИ ЖЕЛЕ ДА ЗАСТРАШЕ СРБЕ
Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић каже да су косовски специјалци наоружани до зуба заузели Газиводе. У овом тренутку Вучић на посебној локацији има састанак са начелником Генералштаба и другим војним и полицијским званичницима, додаје Ђурић. ВИШЕ О ТОМЕ ЧИТАЈТЕ ОВДЕ14:08 - У ТОКУ САСТАНАК ВУЧИЋА И ПОЛИЦИЈСКОГ ВРХА
У току састанак председника Србије Александара Вучића са полицијским врхом и челницима безбедносних служби . ВИШЕ О ТОМЕ ЧИТАЈТЕ ОВДЕ14:10 - АКЦИЈА СПОВЕДЕНА ПО НАРЕДБИ КПС ИЗ ПРИШТИНЕ
У Косовској полицијској служби речено је Срни да је акција спроводене по налогу команде КПС-а из Приштине и да ће више детаља бити накнадно саопштено.


14:12 - ВОЈСКА СРБИЈЕ У СТАЊУ БОРБЕНЕ ГОТОВОСТИ
Председник Србије Александар Вучић наредио је стављање комплетне Војске Србије у стање највише борбене готовости. Више о томе читајте ОВДЕ4:27 - КФОР: НЕМАМО ИНФОРМАЦИЈЕ О УПАДУ РОСУ НА СЕВЕР КОСОВА
Главни портпарол КФОР Винћенцо Грасо изјавио да та мисија нема информација о томе да су припадници косовских специјалних јединица РОСУ ушли на север Косова.

Он је за Тањуг казао да је у току провера тачности таквих информација и да се врши мониторинг ситуације.

Како наводи Тањуг, припадници косовских специјалних јединица РОСУ распоређени су данас пре подне у непосредној близини бране и вештачког језера Газиводе.

Додаје се и да они носе дуге цеви, а један део има фантомке.

Такође, наведено је да су припадници РОСУ ушли у Центар за екологију и развој спорта, у непосредној близини хидроелектране.


Припадник РОСУ на Газиводама / Фото И. Радуловић14:45 - ВУЛОВИЋ: ЈЕДИНИЦЕ РОСУ ПОВУКЛЕ СЕ СА ГАЗИВОДА

Фото И. Радуловић


Градоначелник Зубиног Потока Стеван Вуловић изјавио је за РТС да су се косовске специјалне јединице повукле са вештачког језера Газиводе.

"Јединице РОСУ су се повукле, тренутно је мирно", рекао је Вуловић за РТС нешто после 14.00 сати.

На питање да ли је тачно да се косовски председник Хашим Тачи провозао чамцем по језеру, Вуловић је рекао да се није ни провозао, већ да се "крио у приобаљу".

Он је додао и да је важно да нико није повређен, а ни ухапшен.
15:01 - СИМИЋ: УПАД НА ГАЗИВОДЕ, НАПАД НА МИР И БЕЗБЕДНОСТ СРБА
Потпредседник Српске листе Игор Симић изјавио је да данашњи упад РОСУ на језеро Газиводе представља директан напад на мир и безбедност свих Срба, а посебно Срба на северу Косова и Метохије.

"У име српског народа са КиМ и Српске листе желим да пошаљем јасну поруку, а то је да ми захтевамо најхитнију интервенцију и заштиту државе Србије и нас, као грађана, али и имовине која се налази на простору КиМ", рекао је он у телефонском укључењу за Пинк.

Навео је да је ситуација на северу КиМ под тензијом, можда и највећом у последњих неколико година.

"Срби су узнемирени, али истовремено и бесни, јер је ово директан напад на мир, као и угрожавање њиховог физичког присуства", рекао је Симић.

Оно што највише плаши је, каже, ћутање међународне заједнице и неспремност КФОР-а да оне које желе да поремете мир, у томе их спречи.
15:12 - ТАЧИ НАПУСТИО ГАЗИВОДЕ
Хашим Тачи напустио Газиводе, јавља РТС.15:16 - СПЕЦИЈАЛЦИ ИЗ АЛБАНИЈЕ ВЕЖБАЛИ СА РОСУ

Срби на северу Косова после изненaдне акције албанских специјалних снага РОСУ и заузимања дела ходроцентрале Газиводе преплашени су од могућег исхода оваковог потеза Приштине. Нарочито што није искључено да су приштинске снаге имале појачање из Албаније

Специјалци РОСУ заузели су нешто пре 11 сати вештачко језеро и хидроцентралу, а акцију је извело око 60 наоружаних специјалаца, а како незвнично сазнајемо, није искључено да су у акцији учествовали и специјалци из Албаније, са којима косовске снаге ових дана изводе вежбе у близини овог објекта.

Александар Стојановић аналитичар из Косвске Митровице напомиње да је одмах било суњиво да се нешто спрема чим су они избарали овај део за "вежбе"."Не знам да ли су и албанске снаге учетвовале у овоме али је индикативно да су се вежбе изводиле баш овде где има највише Срба".Фото И. Радуловић
15:33 - РОСУ И ДАЉЕ НА ГАЗИВОДАМА
Припадници РОСУ и даље на Газиводама. Четири радника задржани у објекту Центра за спорт и екологију, каже директор Канцеларије за КиМ.
 15:42 - КОЦИЈАНЧИЋ: РАЧУНАМО НА МИР И УЗДРЖАНОСТ СВИХ

Портпаролка ЕУ Маја Коцијанчић позвала је у име ЕУ на мир и уздржаност поводом ситуације на Северу Косова

Она је нагласила да ЕУ озбилЈно разматра извештаје који стижу са Севера Косова, где су се јединице РОСУ током дана распоредиле око језера Газиводе.

"Ми смо у блиском контакту са Свим релевантним актерима, како на терену, што укључује КФОР, тако и на нИвоу врховних центара", поручила је Коцијачић.

У додатном објашњењу Тањугу Коцијанчић је рекла да "врховни центри" подрзумевају власти у Београду и Приштини.

Фото И. Радуловић 15:44 - ДРЕЦУН: ПРОВОКАЦИЈА, СРБИЈА ОДГОВОРИЛА НА ПРАВИ НАЧИН

Председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун окарактерисао је данашњи упад РОСУ на језеро Газиводе као непотребну провокацију усмерену према српском народу истичићи да је добро што са српске стране није било никаквих исхитрених реакција.

Он је за тв Пинк рекао да сматра да КФОР треба да реагује и да је на њима одговорност да спрече било какву дестабилизацију на терену.

Дрецун је рекао да је данашњи долазак Хашима Тачија на север Косова заправо "намењен" Албанцима будући да у Приштини почиње велики протест против његове идеје о корекцији границе са Србијом.

Он заправо жели да неутралише негативне последице тог скупа који је усмерен ка политици коју он води, а са којом се не слажу сви, истиче Дрецун.

"Таквих провакција било је и биће их и Србија је на прави начин одговорила. Остаје да се види шта ће бити у Приштини након овог скупа", рекао је Дрецун.

Он је додао да је Србија одговорила разумно и на прави начин, будући да када вас неко провоцира то често буде са циљем да изазове неку исхитрену реакцију која би ишла на нашу штету.

"Показали смо да смо разумни и да нећемо имати исхитрене реакције, да смо предвидив и одржив партнер, јер желимо мирне односе", рекао је Дрецун.

Фото И. Радуловић


 16:34 - ЈЕВТИЋ: ВЕЋ ДУГО СЕ ГОВОРИ О ЗАУЗИМАЊУ ГАЗИВОДА
Потпредседник косовске владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић указао је данас да се већ дуже време говори о заузимању језера Газиводе, те да је могуће да је на тај начин "неко желео да оствари своје циљеве".

"Морамо да узмемо у обзир да се дуже време говорило да ће доћи до заузимања језера Газиводе, да ће доћи до инцидената. Ваљда је неко желео да на тај начин, стварајући тензије, стварајући ситуацију која је јако компликована, оствари неке своје циљеве", рекао је Јевтић за РТС.

Према његовим речима, добро је да није дошло ни до какве реакције становништава, "јер сигурно је неко за циљ имао и то".

Подсетивши да се у Приштини одржава протест опозиције против "иницјативе о постизању компромисног решења у дијалогу" Београда и Приштине, Јевтић је рекао да је могуће да је упад РОСУ на Газиводе начин и да се скрене пажња са тог протеста.

"Видећемо наредних дана шта је главни циљ овога што се дешавало, али је врло важно да је данас све остало и прошло мирно. Мислим да је то суштински најважније", рекао је Јевтић.

Он је додао да политички представници Срба и српски народ на КиМ очекује да се државно руководство Србије огласи јасном поруком, оценивши да је важно да српко руководство позива на смиривање напете ситуације и упућује поруке усмерене ка томе да сви проблеми и питања који су отворени једино могу да се решавају кроз дијалог.

Фото И. Радуловић
 16:35 - ВУЛИН: ВОЈСКА СРБИЈЕ ПОСТУПА ПО НАРЕЂЕЊУ ВРХОВНОГ КОМАНДАНТА

Војска Србије је у складу са наређењем Врховног команданта стављена у одговарајући степен приправности, изјавио је министар одбране Александар Вулин.

"Наређење Врховног команданта је и даље на снази и док је тако Војска Србије прати ситуацију и спремна је да одговори на сваки развој ситуације", рекао је Вулин, саопштило је Министарство одбране.

Фото И. Радуловић

16:37 - ЂУРИЋ: РОСУ СЕ ПОВУКЛЕ

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је да су се припадници специјалне јединице РОСУ повукле са севера Косова и Метохије данас поподне око 16 часова.

Ђурић је за Тањуг рекао и да је Београд добио извињење од појединих западних амбасада ,које су раније тврдиле да РОСУ нису ни биле присутне на северу КиМ.

"То само показује од кога су поједини домаћи медији добијали информације да јединица РОСУ нема на северу", рекао је Ђурић. 16:51 - КФОР ПОДИГАО ХЕЛИКОПТЕРЕ

КФОР позива на мир и суздржаност, након противречних извештаја који су се појавили о догађају на подручју језера Газиводе.

"Потврђено је присуство косовске полиције у области Газиводе. Припадници полиције били су у пратњи Хашима Тачија, који је био у посети подручју Зубин Поток", наведено је из КФОР-а за Прву телевизију.

"КФОР испитује наводно присуство специјалне јединице РОСУ и наше патроле и хеликоптери настављају да надгледају ситуацију", додаје се у одговору КФОР-а.... наставиће се...
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12582Погледај профил
« Одговор #13 послато: Септембар 29, 2018, 21:48:24 »

... наставак...17:02 - РАКИЋ: НАПАД НА МИР И СТАБИЛНОСТ

Председник Српске листе и градоначелник Северне Митровице Горан Ракић изјавио је да последњи упад наоружаних косовских специјалаца на север Косова представља напад на мир и безбедност Срба на Косову и Метохији.

"Ово је напад са несагледивим последицама на живот Срба на северу Косова и Метохије", оценио је Ракић у саопштењу и истакао да се то више неће дозволити.

"Ми то више нећемо дозволити, ако већ Кфор не жели, као председник Српске листе позивам државу Србију да заштити српски народ и своју имовину, и да наши органи најхитније интервенишу", истакао је Ракић.

Он је уклазао да 19 година српски народ живи у страху и неизвесности и поручио да неће бити неми посматрачи док мир и живот њихове деце било ко угрожава.

"Нека сви знају да Срби неће више никада дозволити да се овакав упад догоди. Ми ћемо са својим народом бранити своју слободу, живот у своју имовину, јер Газиводе су српске", рекао је Ракић. 17:04 - У ТОКУ МИРАН ПРОТЕСТ СРБА

Група револтираних Срба блокирала је магистрални пут Косовска Митровица - Рибарић у месту Зубин Поток.

Тешким грађевинским машинама у потпуности је блокиран саобраћај, а са грађанима су и градоначелник и представници привремених органа општина са севера покрајине.

Фото И. Радуловић

Градоначелник Зубиног Потока Стеван Вуловић у разговору са представницима КФОРА, пренео је забринутост Срба да ће се слична ситуација поновити, и да би то могло да доведе до несагледивих последица.

Фото И. Радуловић 17:11 - КФОР: ПРАТИМО СИТУАЦИЈУ ПАТРОЛАМА И ХЕЛИКОПТЕРИМА

Потврђујући присуство косовске полиције у области Газивода, КФОР је у јучерашњем саопштењу за јавност истакао да су “у питању Припадници полиције задужени за заштиту господина Тачија, који је био у посети подручју Зубин Поток " односно да КФОР разматра " наводно проосуство Специјалне јединице РОСУ.

- КФОР позива на мир и стабилност после различитих извештаја о подрулју језера Газиводе-наводи се у КФОР-овом саопштењу за јавнсот и додаје да КФОР наставља да прати ситуацију патролама и хеликоптерима.

Д.З.17:27 - ПРОВОКАЦИЈА СА ЖЕЉОМ ДА СЕ ИЗАЗОВУ НЕРЕДИ
Народ на северу Космета је револтиран последњим упадом косовских специјалаца и Тачијевим доласком на Газивде, јер је то очити пример провокације и жеље да се изазову нереди на овом подручју.

Овим речима Александар Спирић, председник Привременог органа општине Косовске Митровице за "Новости" истиче спремност житеља овог подручја на организовање, односно објашњава то што се после упада специјалаца Росу на Газиводе окупило неколико стотина грађана.

- Ово је нова провокација и очигледно је да неко жели да дестабилизује ситуаицју на Косову и Метохији односно да жели да ситуацију одржи напетом и под тензијом, али народ то више једноставно неће дозволтити поготову што знамо да можемо рачунати на помоћ наше државе- додаје председник Спирић у изјави "Новостима". / Д.З.


Фото И. Радуловић19:01 - УДРУЖЕЊЕ ПОРОДИЦА КИДНАПОВАНИХ: ПРЕКИНУТИ ДИЈАЛОГ

Удружење породица киднапованих и убијених на КиМ 1998-1999-2000. позвало је данас, поводом упада косовске специјалне јединице Росу у подручје хидроелектране Газиводе, председника Србије Александра Вучића да прекине дијалог с властима у Приштини, док Специјални суд не осуди вође бивше ОВК.

"Немојмо дозволити да они који су киднаповали и убијали наше чланове породица и преко злочина и погрома прогласили лажну државу Косово, буду признати од стране Србије. Припадници терористичке, злочиначке ''ОВК'' преобучени у специјалне јединице РОСУ, исти они који су ослобођени од стране ДОС-овског режима из српских затвора 2001. и 2002. године, данас су упали у северни део Косова и Метохије и дугим цевима демонстрирали силу", каже се у саопштењу.

Породице косметских жртава апелују на државнике Србије да не настављају дијалог у Бриселу с вођама терористичке, злочиначке ОВК, да им не дају легитимитет равноправних преговарача, јер "оно што је учињено на почетку преговора није само покопало убијене Србе, већ цео српски народ и Србију".


 19:03 - АНТИЋ: НАСИЛАН И ИЛЕГАЛАН ЧИН

Министар рударства и енергетике Србије Александар Антић оценио је данас да је упад специјалаца из Приштине у комплекс језера Газиводе "илегалан и насилан чин" који директно угрожава политички процес у којем се тражи компромисно и дугорочно решење за Косово.

"Само захваљујући прибраности и државничкој одговорности председника (Србије Александра) Вучића, ова нова авантура приштинских власти је пропала, уз још једну потврду да нико не може да понижава Србију и угрожава српски народ", навео је у саопштењу Антић.

Он је истакао да су "Србија, њен председник и њена Влада, потпуно посвећени мирном и политичком решавању питања Косова", али да је, нажалост, данас потврђено да приштинска страна жели другачије решење, "уз насиље и кршење свих договора".

"Зато очекујемо брзу и одлучну политичку реакцију свих међународних чинилаца, како би вратили Приштину у оквире дијалога и споразумевања... Насилна акција на Газиводама треба и нама у Србији да буде опомена да морамо подржати политику одговорног проналажења компромисног решења за Косово, дакле политику коју заступа председник Вучић, јер ће нам се данашње Газиводе поновити на неком другом месту само ако оклевамо у постизању компромиса и прижељкујемо некакво замрзавање конфликта", рекао је министар рударства и енергетике Александар Антић. 19:22 - ЕУ ДА ПРЕУЗМЕ ОДГОВОРНОСТ
Европска унија мора најхитније да преузме одговорност као гарант и посредник спровођена Бриселског споразума, јер сукцесивно отворено провоцирајуће кршење споразума од стране свих актера у Приштини, а ево данас главног саговорника у дијалогу, озбиљно подрива поверење у спремност ЕУ да заштити споразум и олакша дијалог, изјавила је за Тањуг министарка за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић.

Она је поводом упада специјалне косовске јединице Росу у подручје хидроелектране Газиводе на северу Косова рекла да "билдовање мишића за унутрашњу употребу (косовског председника Хашима) Тачија, који преговара у име Приштине, ако не буде на адекватан нацин третирано од стране ЕУ, не може се разумети другачије до као стављање на страну једне од страна у преговорима тј. Пристине, а то није и не сме да буде став ЕУ".

"Реакција Србије и председника (Александра Вучића) поново је одговорна и усмерена ка мирном решењу, европском и демократском, како се Србија у континуитету понаша, и то мора да буде вредновано од стране ЕУ", истакла је министарка Јоксимовић.

Фото И. Радуловић 19:26 - СРБИ БЛОКИРАЛИ ПУТ, АМЕРИКАНЦИ ЧУВАЈУ ГАЗИВОДЕ

Срби из Зубиног Потока блокирали су пут који од јужног дела Митровице води ка Газиводама, односно ка прелазу Брњак.

Блокада је постављена у Зубином Потоку, а Срби из Зубиног Потока не дозвољавају пролаз магистралом. На прелазу Брњак у овом тренутку су три џипа КФОР-а у којима су припадници америчке војске. Ниже, ка језеру Газиводе, постављен је још један џип КФОР-а и поред њега борбена кола.

Два џипа КФОР-а постављена су код постројења ХЕ Газиводе. Око џипова се види десетак америчких војника.
20:26 - НА КОСОВУ МИРНО

На северу Косова и Метохије је мирно, јавља дописник РТС-а. Припадници КФОР-а из америчког контигента виђени у близини пункта Јариње, а подручје повремено надлећу хеликоптери.
20:27 - ТОДОСИЈЕВИЋ: УПЛЕШЕНИ СМО ЗА СВОЈУ БЕЗБЕДНОСТ

Председник Привременог органа општине Звечан Иван Тодосијевић каже да су Срби Ибарског Колашина уплашени за своју безбедност и позива председника Србије Александра Вучића да заштити голоруки народ на КиМ.

"Очекујемо обраћање председника Србије Вучића, желимо да пошаљемо јасну поруку и захтев и тражимо од наше државе и председника да заштити голоруки народ на КИМ, да заштити наше животе и нашу имовину", поручио је Тодосијевић вечерас у изјави за Тањуг.

Осудио је лицемерје појединих представника ЕУ и дела међународне заједнице.

"Чули смо да је Маја Коцијанчић позвала две стране да такорећи спусте лопту, овде нема две стране већ само једна страна која руши стабилност", наводи Тодосијевић
20:57 - ЕКСПРЕС: ТАЧИЈУ ЗА СПЕКТАКЛ ПОСЛУЖИО ЧАМАЦ

Косовски председник Хашим Тачи послужио се чамцем косовске полиције да би "реализовао данашњи спектакл" на језеру Газиводе, пише приштинска Газета Експрес.

Еxпрес открива да Тачи није имао припремљен чамац на језеру Газиводе

Косовска полиција је превезла чамац од језера Вермица до Газивода.

Чамцем је најпре управљао директор полиције Рашид Каљај, а потом је то препустио Тачију.

Експрес примећује и да "снагу једне државе сведочи и то да на једном од најзначајнијих косовских језера (Газиводе) нема ниједног чамца".

Цитат
ИСПОВЕСТ ЗАТВОРЕНОГ РАДНИКА СА ГАЗИВОДА:
 Репетирали су пушке на нас и претили да ће пуцати!

Ово је за Новости поручио Немања Миловановић, радник Центра за екологију и спорт који је заједно са још тројицом Срба био жртва иживљавања специјалаца Росу који су данас упали на језеро ГазиводеУПАЛИ су одједном. Грунули на врата са дугим цевима. Натрпали су мене и моје колеге у једну просторију. Провоцирали су нас и на сваки наш покушај да изађемо репетирали су оружје и претили нам да ће запуцати!
Ово је за Новости поручио Немања Миловановић, радник Центра за екологију и спорт који је заједно са још тројицом Срба био жртва иживљавања специјалаца Росу који су данас упали на језеро Газиводе кршећи све важеће споразуме између Београда и Приштине.
Он нам говори искрено да му није било свејдено кад су маскирани и до зуба наоружани полицајци упали у просторије Центра.

- Отворено су нас провоцирали. Надмено су нам говорили да они могу да додају на север и у наш објекат кад год хоће и да нема те силе која их у томе може спречити - препричавао је немиле сцене Миловановић.

Наш саговорник нам каже да су албански специјалци за тили час блокирали улаз у објекат који је недавно свечано отворио председник Александар Вучић.

- Распоредили су се у оближњој шуми с пушкама наготовс. Никоме нису дозвољавали да прође туда нити да приђе нашем центру. Кроз главу ми је само пролазило шта ће се десити ако опали само један метак. Од тога ме је подилазила језа - забринуто је говорио Миловановић.(Иван Радуловић, вечерње НОВОСТИ)***

Још једном се гласно питам, као што сам у претходној поруци коментарисала, ЗАШТО је тако слабо "брањен" тај део Молим? Молим? Молим?, када се врло добро зна од које стратешке важности је. А нарочито, да је већ неколико пута шиптарија покушавала, на овај или онај начин, да се убаци у тај део Србије и да га присвоји.
ИЛИ Србија не сме ни на овај свој део отаџбине да пошаље полицију и војску Превртање очима Шокиран


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Странице: [1]   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!