Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/ndanilo/webapps/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/ndanilo/webapps/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
Студентски протести
forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Октобар 29, 2020, 12:22:02


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Студентски протести  (Прочитано 8280 пута)
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« послато: Октобар 07, 2011, 04:50:59 »

Креће талас отпора

БЕОГРАД – Неколико стотина студената Факултета политичких наука, Филолошког и Филозофског факултета као и Академије уметности протестовало је јуче тражећи да се цене школарина спусте на износ три минималне плате у Србији, да 48 бодова буде довољно за буџетски статус као и да се болоњцима врате апсолвентски рокови. Протестном шетњом од Студентског трга до Министарства просвете надлежнима су поручили да ће свако следеће окупљање бити масовније уколико се њиховим захтевима не изађе у сусрет.


У прогласу Пленума студената Филолошког факултета, који је прочитан пред почетак шетње, наводи се да академци овог али и осталих факултета Универзитета у Београду хоће да покрену талас отпора уништавању високообразовног система које држава спроводи под маском болоњских реформи.- Закон који се у име образовне реформе спроводи сада већ шесту годину, само пружа изговор држави да из године у годину улаже све мање буџетског новца у наше школовање. Увођењем рангирања покушали су да нас окрену једне против других, да се током читаве године међусобно боримо за све мањи број буџетских места, а самофинансирање постаје неиздрживо. Наша борба није само за наше образовање него за цело друштво. Позивамо све оне који су се нашли на удару кризе да нас подрже и придруже нам се у борби за права која нам припадају. Када нас видите да блокирамо саобраћај, немојте само да нам трубите и машете, придружите нам се јер је и ваше место поново у штрајку и на улицама. Нећемо да плаћамо њихову кризу – каже се у студентском саопштењу.

Академци су били најбучнији испред Скупштине Србије, где су застали и скандирали „лопови, лопови“, а испред улаза у парламент изненада се појавио полицијски кордон. Иако су се зачули повици „идемо унутра“, све је протекло без инцидената и академци су наставили шетњу до Правног факултета одакле су преко Славије дошли до Министарства просвете, где су предали захтеве на које ће им, како су им у Министарству рекли, одговорити у року од три дана. Студенти су након тога пола сата седели на коловозу испред зграде Владе Србије, због чега је саобраћај у Немањиној био блокиран. Студенти су најавили и нове протесте и још масовније акције уколико изостане одговор надлежних из Министарства просвете.

С. Миловановић
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #1 послато: Октобар 15, 2011, 19:28:14 »

Академци блокирали Србију,за понедељак најављују радикалније протесте

Дићи ћемо целу Србију на ноге, јер је тренутна ситуација неодржива

Неколико стотина студената са више факултета Универзитета у Београду протестовало је јуче у центру града, тражећи лакше услове за упис наредне године студија, као и то да школарине не премашују висину три минималне месечне зараде у Србији. Ако не дође до разговора са представницима Министарства просвете, академци за понедељак најављују радикалније протесте. Придружили им се и студенти у Нишу и Новом Саду.Поред студената Филолошког факултета, који су започели протест пре две седмице, у демонстрацијама су учествовале и њихове колеге са Филозофског, Факултета политичких наука, Архитектонског, као и са Више пословне школе. Студенти су се поново окупили испред зграде Филолошког факултета, одакле су се Васином и Коларчевом улицом упутили ка Улици краља Милана и Славији. Пре поласка, на балкону Филолошког факултета развијен је велики транспарент са натписом „Време је да схватите где се налазимо, стање је критично“, што су узвицима одушевљења поздравили окупљени.

Пролазећи Теразијама, академци су звиждуцима поздравили седиште Демократске странке, као и зграду Скупштине у Краља Милана. Ношени су транспаренти „Доле школарине“, „Џаба вам кандидатура када хлеба нема“ и „Тачку на пљачку“. Поздрављани од пролазника, али и возача из аутомобила који су трубили колони, студенти су преко Славије стигли испред зграде Министарства просвете у Немањиној 22, где је четворочлана делегација отишла на разговоре са представницима министарства. Саобраћај је у делу Немањине око парка Мањеж био блокиран, а кордон полиције се налазио испред улаза у министарство.

Окупљени студенти су у једном моменту дошли испред самог улаза у зграду Министарства просвете, али полиција није дозволила да прођу даље, што је изазвало буру незадовољства академаца. Иако је ситуација у једном тренутку деловала наелектрисано, срећом све је прошло без последица. „Жарко, лопове“, „Министри, напоље“ и „Уништили сте Србију“, били су само неки од повика које су студенти упућивали очекујући да им се неко обрати.

Студентске представнике примио је помоћник министра просвете и науке Србије Слободан Јауковић, али, како је окупљеним академцима по изласку из зграде министарства рекао један од организатора протеста, друга страна на разговору није показала интересовање, ни разумевање за стварно разматрање студентских захтева.


- Тај разговор је био чисто вређање интелигенције, без суштинске жеље да се наши проблеми реше. Јауковић је рекао да ми нисмо легитимни представници студената и да ће одговоре на захтеве добити студентска скупштина СКОНУС. Размотрићемо до понедељка даље кораке, али је јасно да ово није крај протеста, који ће се од наредне недеље радикализовати и бити још бројнији. Дићи ћемо целу Србију на ноге, јер је тренутна ситуација неодржива – речено је студентима који су се после тога разишли, са договором да се од понедељка поново нађу на улицама.

Правда
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #2 послато: Октобар 18, 2011, 06:33:00 »

Студенти ноће на Филолошком

Београд -- Студенти Филолошког факултета у Београду остаће тамо до јутра у исчекивању нових разговора са управом факултета, најавили су студентски представници.


Слушаоница на Филолошком факултету претворена је у спаваоницу. Студенти су решени да ту остану до јутра и нових разговора са управом факултета.

"До јутра се сигурно нећемо повући са Факултета и надамо се наставку разговора са представницима управе", казао је један од студентских делегата, који је желео да остане анониман.

Филолошки Факултет је блокиран од јутрос у седам сати, предавања се не одржавају, али друге службе раде уобичајено и нико није спречен да уђе на факултет.


Према речима студентског делегата, блокада факултета представља само нови вид и наставак ранијих протеста уперених против Министарства просвете због високих школарина и уписне политике, као и тешког положаја студената.

Студенти Филолошког, Филозофског, Архитектонског факултета и Факултета политичких наука, као и студенти Више електротехничке школе протестовали су 14. октобра у центру града тражећи лакше услове за упис наредне године студија, као и то да школарине не премашују висину три минималне месечне зараде у Србији.

Студенти су пристизали и око 22 сата У страху да не буду закључани у згради стајали су на улазу, али су од обезбеђења добили потврду да зграду факултета ипак неће бити закључати. Студенти су први пут са истим захтевима протестовали 6. октобра.

Вести
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #3 послато: Октобар 27, 2011, 15:14:27 »

Ректор:Држава да реши проблем милом или силом

Ректор Универзитета у Београду Бранко Ковачевић позвао је данас студенте да прекину са протестима, а државу да, уколико до тога не дође, уведе ред.


"Позивам државу да реши проблем како зна и уме. Договором, милом или силом, то није мој посао", рекао је Ковачевић на конференцији за новинаре у Ректорату УБ, додајући да је његов посао да држи наставу.

Ковачевић је навео да су факултети државно власништво и да држава треба да уведе ред у својим просторијама.

Према његовим речима, студенти који данима блокирају Филолошки факултет нанели су велику материјалну штету и угрозили наставни процес на факултету, а ако се настави још 15 дана, сви ће изгубити годину јер неће имати довољан број бодова.

Ректор Универзитета у Београду је рекао да студенти који протестују држе као таоце 400 наставника и 10.000 студената који хоће да похађају наставу.

"Они имају таоце у згради Филолошког факултета, а власник зграде неће да реагује, иако је дужан", рекао је Ковачевић и додао да их неће кривично гонити, али ће тражи надокнаду причињене материјлне штете.

Студенти још од 20. октобра блокирају Филозофски и Филолошки факултет, захтевајући одобравање апсолвентских рокова, ослобађање плаћања школарине за студенте који су сакупили најмање 48 бодова, а нису на буџету и израду стратегије за промену начина финансирања високог образовања.

Настављају се блокаде факултета


Филолошки и Филозофски факултет биће блокирани све док штудентски пленуми не добију писане потврде и гаранције да ће њихови захтеви бити испуњени, кажу у студентским организацијама.

Како су навели представници пленума на оба факултета, студентима се "подмеће папир" на којем стоји да Министарство просвете нешто препоручује, а нема никакве гаранције да ће факултети на то и пристати.

Представник пленума Филолошког факултета рекао је да је изјава ректора Универзитета у Београду Бранка Ковачевића да је тој установи нанета велика материјална штета и да ће морати да је надокнаде они који су је направили, "покушај да се саботира протест".

"Ми се не понашамо хулигански. Према информацијама које имам до сада није причињена никаква материјална штета, ако се утврди да се тако нешто, ипак, догодило спремни смо да ту штету надокнадимо", казао је представник пленума Филолошког факултета.

МП/АС  Танјуг
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #4 послато: Октобар 27, 2011, 15:19:57 »

Да, на студенте ТРЕБА и СИЛОМ, тако захтева Ректор Универзитета,...а када су у питању
терористи који киднапују, убијају и протерују један народ са њихових вековних
огњишта, онда треба на њих ићи са "маслиновом гранчицом" у устима,
па тако захтева врховни "војсковођа" Србије, само зато, јер му је онај исти Свет који
бомбардује, убија, рекао да треба тако !!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #5 послато: Новембар 10, 2011, 03:41:29 »

Студенти упали у Ректорат, у четвртак разговор са ректором

ГРУПА од 150 студената Филозофског факултета упала је у среду у зграду Ректората Универзитета у Београду, инсистирајући да разговара са ректором Бранком Ковачевићем.Студенти, који већ 20 дана држе Филозофски под опсадом, узвикивали су пароле - "доле управа", "доле школарине", "буџета нема, биће проблема" и "оставке"...После трочасовне блокаде Капетан Мишиног здања, и поприлично запаљиве атмосфере, међу студенте је са телохранитељима сишао ректор Ковачевић и за четвртак им заказао састанак.

У једном тренутку избио је инцидент када је једна група студената опколила и вербално напала портпарола Универзитета Марјана Николића. Према речима очевидаца, Николића је неко из масе ударио по глави, али тај инцидент није изазвао нико од студената.

- Срели смо ректора на улици, а он нам је поручио да слободно дођемо и да га посетимо - каже један од студената. - Тада нам је рекао и да су наши захтеви на месту и да нас подржава.

Професор Ковачевић каже како се они нису појавили на заказаном састанку.

- Чекао сам их у подне. Нису дошли, а већ за један је био заказан Сенат - објаснио је Ковачевић.

И док су студенти седели, звиждали, позивали ректора на оставку, само спрат изнад трајала је седница Сената УБ. Декани, директори института и ректор расправљали су више од два сата о текућим питањима, без помена хаоса у приземљу. Тек последњих десет минута бавили су се "опсадом".

- Понашање Пленума доводи у питање достојанство факултета и Универзитета. Морамо да их одбранимо по сваку цену - рекао је Слободан Јауковић, помоћник министра просвете и науке. - Ово је први пут да неки студентски протест нема подршку јавности, колега и бар дела професора.

Он је додао и да су "пленумаши" део светског студентског покрета, са централом у Лондону, који пропагира бесплатно образовање. Раде по рецептима "Блокадне кухарице" из Загреба.

Декан Филозофског факултета др Весна Димитријевић најавила је на седници Сената да би требало да буде окончана блокада ове високошколске установе.

Ситуација би у четвртак могла да кулминира, јер су протест на платоу испред Филозофског заказали и легитимни представници студената, који имају подршку већине и желе редовну наставу.

НАГРАДЕ

ДОК су студенти протестовали на платоу, у Ректорату је представљен конкурс за награду "Радмила Милентијевић". Ово признање биће додељено најбољим студентима историје, књижевности и језика на Филозофском и Филолошком факултету, као и за узорне мастер радове и докторске дисертације. Новчани износи награда износе од 1.000 до 4.000 америчких долара, а предстваљању је присуствовао и руски амбасадор Александар Конузин. Конкурс је отворен до 1. јуна 2012. године.


УГРОЖЕНА ГОДИНА

- СЕМЕСТАР је већ угрожен. Ако би протест трајао још три недеље, у питање би била доведена цела школска година - рекао је после седнице Сената проф. др Бранко Ковачевић. - Све опет иде на штету студената. Многи су платили школарине које би могле да пропадну ако не положе испите.

вечерње НОВОСТИ


***************************************


И овде ће, вероватно  да буде "Тресла се гора, родио се миш!"
Изгледа да студенти знају да се "БОРЕ" за своја права, само онда када их инструира
неко из Брисела или преко баре,...па још када се напуне џепови,...их,... милине.
Тада  би могли да скину и звезде са неба, а камоли да се изборе за нешто што
им је на дохват руке!!!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Никита Чебурашка
Напредни члан
**
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 59


My work is a game, a very serious game.M.C.Escher


Погледај профил
« Одговор #6 послато: Новембар 16, 2011, 23:34:25 »

Да, на студенте ТРЕБА и СИЛОМ, тако захтева Ректор Универзитета,...а када су у питању
терористи који киднапују, убијају и протерују један народ са њихових вековних
огњишта, онда треба на њих ићи са "маслиновом гранчицом" у устима,
па тако захтева врховни "војсковођа" Србије, само зато, јер му је онај исти Свет који
бомбардује, убија, рекао да треба тако !!

Nisu studenti blokirali faks, nego večiti ''studenti'' levičari, mlađani novootporaški mladi naraštaj klošara...

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=Q7Ds-08677Q" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=Q7Ds-08677Q</a>
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #7 послато: Април 11, 2012, 19:23:01 »

Студенти закључали ректорку, декане и државног секретара

Незадовољни што одлични студенти нису ослобођени плаћања школарине, студенти Факултета примењених уметности закључали државног секретара, ректорку Универзитета уметности и двојицу декана у згради Ректората. Овакав потез студената не доприноси решавању проблема, каже министар Обрадовић.Студенти Факултета примењених уметности закључали су после подне у згради ректората Универзитета уметности државног секретара Министарства просвете и науке Радивоја Митровића, ректорку Универзитета уметности (УУ) Љиљану Мркић Поповић и двојицу декана, који и даље не могу да изађу из зграде.

Државни секретар Митровић рекао је Танјугу да су студенти током разговора о њиховом захтеву да одлични академци буду ослобођени плаћања школарине, напустили састанак и потом закључали зграду.

Према речима председнице Студентског парламента Универзитета уметности Весне Ђоковић, студенти су се на тај корак одлучили јер, како каже, током састанка није изнето решење.

"Ако не реше проблем, неће изаћи", навела је Ђоковић.

Митровић је напоменуо да студенти тог факултета имају годинама проблем, јер се уписује велики број самофинансирајућих студената који касније испуне услов да пређу на буџет.

Како је навео, у решавању проблема могла би да учествује Влада Србије која би својим закључком одобрила веће квоте за овај факултет.

У згради Ректората на Косанчићевом венцу закључани су и декан Факултета примењених уметности Владимир Костић и декан Факултета ликовних уметности Милутин Драгојловић, са сарадницима. Остали запослени су раније изашли из зграде.

Студенти ФПУ блокирали су јутрос улазе на све три факултетске локације у граду, незадовољни што одлични студенти нису ослобођени школарине, после чега су се састали с ректором Мркић Поповић, деканом Костићем и државним секретаром Митровићем.

Студенти Факултета примењених уметности су накратко блокирали саобраћај у Карађорђевој улици, али су прекинули блокаду након што им је полиција запретила хапшењем, рекао је представник студената Милош Кувекаловић.

Студенти су свој протест и блокаду зграда факултета почели у понедељак, 9. априла.


Цитат
Обрадовић: Недоличан потез

Министар просвете и науке Жарко Обрадовић упозорио је да је потез студената Факултета примењених уметности и закључавање државног секретара у згради ректората недоличан и да не доприноси решавању проблема.

Обрадовић је у изјави агенцији Танјуг рекао да, упркос инциденту, надлежни траже решење које ће бити прихватљиво и за студенте и за факултет.

"Чуо сам се с Митровићем и он је још унутра", рекао је Обрадовић и поновио да сви покушавају да нађу решење.

РТС
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #8 послато: Април 11, 2012, 21:58:58 »

Постигут договор, ректорат одблокиран након пет сати

Студенти Факултета примењених уметности вечерас су постигли договор с представницма Министарства просвете и Ректората Универзитета уметности, па је зграда Ректората одблокирана након пет сати.

Договорено је да од 20. априла студенти који имају 60 ЕСПБ бодова могу да упишу годину без плаћања школарине.


Такође, студенти који су остварили од 48 до 59 бодова могу да упишу годину уз плаћање 50 одсто школарине, док је студентима Факултета ликовних уметности обећано да ће имати право да изађу на испите без плаћања 50 одсто школарине.

 

Како је Тањугу рекла председница Студентског парламента Универзитета уметности Весна Ђоковић, представници Министарства, Ректората и студената постигли су договор, након чега је зграда Ректората одблокирана око 20 сати.


Студенти ФПУ закључали су раније данас у згради Универзитета уметности државног секретара Министарства просвете и науке Радивоја Митровића, као и ректорку Универзитета уметности (УУ) Љиљану Мркић Поповић и двојицу декана, Факултета примењених уметности Владимира Костића и декана Факултета ликовних уметности Милутина Драгојловића.

Према речима Милоша Кувекаловића, представника студената, на састанку им је речено да држава нема новац којим би се покрили трошкови школарина за све студенте који имају 60 бодова а неће моћи да пређу на буџет.

 

Након тога група изнервираних студената ланцима је забарикадирала излаз из зграде факултета. Они су из зграде пустили једино студенте и жене. Студенти рекли су да неће попустити док неко из Министарства просвете не дође и не реши проблем.

Студенти Факултета примењених уметности блокирали су јутрос улазе на све три факултетске локације у граду, незадовољни што одлични студенти нису ослобођени школарине.

 

Око 12.45 студенти су покушали да блокирају за саобраћај и Карађорђеву улицу, али су се склонили са коловоза после свега неколико минута због, како су рекли, полицијских претњи хапшењем.

 
Представник студената Милош Кувекаловић рекао је раније данас агенцији Бета да ће уколико састанак са представницима просветних власти не уроди плодом "студенти радикализовати протест на начин који још није виђен у Србији".

- Верујем да ћемо након те радикализације већ сутра решити овај проблем - казао је Кувекаловић, не желећи да прецизира о каквом виду протеста је реч.

Разлог протеста је што студентима и са максималних 60 бодова није гарантован упис у наредну годину студија уз буџетско финансирање, чиме је "погођено" око 120 академаца.

 
Цитат
Кнежевић: Нецивилизовано
Бивши министар просвете Гашо Кнежевић оценио је вечерас да је одлука студента да закључају ректорку и представника владе нецивилизован потез.
"Без обзира на то какве захтеве студенти имају, мало је превише закључати своје професоре", рекао је Кнежевић.
Он је подсетио да је и он био закључаван, не као професор, него у време док је био министар образовања.

Обрадовић: Недолично
Министар просвете и науке Жарко Обрадовић упозорио је да је потез студената и закључавање државног секретара у згради ректората недоличан и да не доприноси решавању проблема.

Блиц
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #9 послато: Април 26, 2012, 10:48:54 »

Студенти штрајкују глађу испред министарства

Студенти Факултета примењених уметности ступили су јутрос у штрајк глађу испред Министарства просвете и науке у Београду, због тога што још није решен проблем уплате школарина за неке од најбољих студената. Представници студената кажу да ће остати испред ресорног министарства док се не заврши упис свих који су за то стекли услове.

Представник студената Милош Кувекаловић рекао је Бети да око 111 студената са тог факултета, који су испунили услове за упис, не могу да упишу наредну годину, јер им ресорно министарство није дало новац, како је то раније договорено.

Око 111 студената са ФПУ, који су испунили услове за упис, не могу да упишу наредну годину, јер им ресорно министарство није дало новац, како је то договорено

Према његовим речима, представницима студената се обратила једна од запослених у Министарсрву просвете и науке и питала их је зашто штрајкују, а након њиховог  образложења, рекла им да сачекају понедељак.

"Међутим, ми смо ту понуду одбили и остаћемо овде док нам школарине не буду уплаћене", истакао је Кувекаловић.

Председница Студентског парламента Универзитета уметности Весна Ђоковић рекла је раније Бети да је пре две недеље обећано да ће проблем бити решен, али да Министарство просвете и науке још није уплатило новац за школарине.

Како је навела Ђоковић, студентима неће бити омогућено да упишу наредну годину студија, уколико не буде уплаћен новац за школарине које коштају 200.000 динара.

Након протеста и блокаде факултета пре две недеље студенти су са Министарством просвете и науке постигли договор о уплати школарина, али студенти тврде да се то још није догодило.   (Вести)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #10 послато: Април 26, 2012, 11:02:29 »

Иако су 11. априла студенти Факултета примењених уметности постигли договор с представницма Министарства просвете и Ректората Универзитета уметности,

Цитат
Договорено је да од 20. априла студенти који имају 60 ЕСПБ бодова могу да упишу годину без плаћања школарине.

договор није испоштован, а студенти су СЛАГАНИ!

Они су се сада одлучили за штрајк глађу испред Министарства просвете и науке.

С обзиром да су и пољопривредници од јуче блокирали многе путне правце у Србији, такође због тога што су обманути, али од другог министарства, у Србији је, ево и из ових примера, у току саме изборне кампање много доказа да ова власт никако не сме од грађана да добије прелазну оцену. Ко то не види, а опет гласа за ову пропалу власт и пре свега издајничку, онда са њима заиста нешто није у реду или припадају онима привилегованима којима, сада, ништа у животу  не мањка.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #11 послато: Април 27, 2012, 12:35:11 »

Студенти настављају штрајк глађу, две девојке пале у несвест

Око тридесет студената Факултета примењених уметности (ФПУ) у Београду штрајкује глађу испред Министарства просвете Србије све док од Савета факултета не добију потврду да ће моћи да упишу годину и наставе полагање испита, изјавио је студент продекан ФПУ-а Немања Шидић. Од последица гладовања и неспавања две девојке су пале у несвест.


- Једној девојци је на лицу места пружена помоћ, а другу су одвезли у Ургентни центар и нису нам дали да идемо с њом - каже за "Блиц" Милош Кувекаловић, представник студената.

Он је додао да се штрајк наставља и да ће по подне бити већи број студената испред Министарства.

Према речима Немање Шидића, министар просвете и науке Жарко Обрадовић тврди да ће овај проблем бити решен после 1. маја, а то је обећање које је, како је рекао Шидић, министар давао и у октобру прошле године.

- Сутра очекујемо састанак с представницима Министарства просвете и факултета, али од штрајка не одустајемо док проблем не буде заиста решен. Немамо више времена да чекамо, морамо под хитно да упишемо годину и наставимо с полагањем испита - рекао је Шидић агенцији Бета и додао да студенти више не верују усменим обећањима.

Студенти су истакли транспаренте на којима пише "Штрајк" и "Остајемо овде", а поједини свирају гитару и ударају у бубњеве.


Студенти исцрпљени, појединима позлило

Око 20 студената ФПУ провели су ноћ испред Министарства просвете, где су јуче започели штрајк глађу. По двоје студената, који се јутрос нису осећали добро, дошли су родитељи.

- Пред свитање било је мало хладно, а студенти 24 сата не узимају храну и исцрпљени су. Двоје колега није се јутрос осећало добро, позлило им је, али нису желели да зову Хитну помоћ. По њих су дошли родитељи и одвезли их кући - рекао је за "Блиц" представник студената Милош Кувекаловић.

Испред министарства ноћас је био тридесетак студената, 20 штрајкују глађу, као и два родитеља, рекао је Кувекаловић и навео да је синоћ око 22 сата штрајкаче посетио и представник министарства просвете.

 

Захтеви студената

Студенти траже школарине за 109 колега који имају 60 бодова и треба да буду ослободјени плаћања у целости. Такође траже и да 13 академаца који имају 48 до 59 бодова плате само половину школарине.

Проблем је настао пре две године када је у договору са министарством одлучено да студенти са 60 бодова упишу годину као буџетски, а они са 48 до 59 бодова плате део шксоларине.

На овом факутлту то још није реализовано јер је велики број одличних студената, буџетске квоте су мале, а факултет ни нема новца да испоштује договор.   (Блиц)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #12 послато: Октобар 16, 2012, 15:25:55 »

Studenti stavili katanac na Fakultet likovnih umetnosti

Beograd, 16.10.2012.

Autor: Agencija TANJUG


Tražimo da svi koji imaju 60ESP bodova studije nastave kao budžetski studenti, dok oni koji imaju 56 ESP bodova i preneli su dva teorijska ispita, budu oslobođeni plaćanja školarine koja iznosi 150.000 dinara
BEOGRAD - Studenti Fakulteta likovnih umetnosti okupili su se i jutros ispred fakulteta i katancem zaključali glavni ulaz u zgradu, a proteste će, kako kažu, nastaviti do ispunjenja zahteva.

Ovo je drugi dan protesta studenata Fakulteta likovnih umetnosti jer im, kako kažu, ni 60 ESP bodova nije garancija da će moći da nastave studije kao budžetski studenti.

"Tražimo da svi koji imaju 60ESP bodova studije nastave kao budžetski studenti, dok oni koji imaju 56 ESP bodova i preneli su dva teorijska ispita, budu oslobođeni plaćanja školarine koja iznosi 150.000 dinara. Takođe, tražimo veće kvote za master studije", rekao je Tanjugu Marko Tomanović, student završne godine.On kaže da je noćas na fakultetu prespavalo šest, sedam studenata, da je sinoć dolazila policija, ali samo u obilazak.

"Nastave ni danas neće biti, a nekoliko profesora nam je obećalo da će nas podržati i da će danas doći da održe javno predavanje", rekao je Tomanović.

Studenti Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, koji drugi dan protestuju ispred zgrade fakulteta u Rajićevoj ulici, počeli su danas sastanak sa dekanom fakulteta o svom zahtevu da dobiju bolje uslove za upis naredne godine studija.

Ispred fakulteta se nalazi oko 20 studenata očekujući ishod sastanka s dekanom Milutinom Dragojlovićem, a zbog protesta najverovatnije ni danas neće biti nastave na tom fakultetu
http://www.kurir-info.rs/studenti-stavili-katanac-na-fakultet-likovnih-umetnosti-clanak-461538Истовремено, у Италији,студенти штрајкују,али у мало већем броју.

Цитат
Studentska buna u 90 italijanskih gradovaRIM - Više desetina hiljada učenika i studenata izašlo je danas na ulice 90 italijanskih gradova, u znak protesta zbog povećanja poreza na univerzitetske takse i smanjenja stipendija, uvedenih zbog ekonomske krize.

Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #13 послато: Октобар 25, 2012, 04:21:37 »

Шири се студентски протест

Без буџета остало много студената УБ и УУ који су очистили годину, имају максималних 60 поена и просеке изнад осам

Протест студената Факултета ликовних уметности (Фото ФЛУ)

Иако је студентима београдског Факултета ликовних уметности (ФЛУ) који припада Универзитету уметности (УУ)  јуче испуњен један од захтева, академци су одлучили да наставе протест који траје већ 11 дана. Јуче се протест проширио и на Факултет примењених уметности (ФПУ) и Архитектонски факултет који раде у оквиру Универзитета у Београду (УБ), а за петак је заказан велики протест студената Филолошког и Филозофског факултета.

Како је за наш лист рекла Катарина Крсмановић са ФЛУ, студенти су јуче обишли и подржали колеге с других факултета, а они настављају да ноће на факултету, јер је испуњен само један захтев.

Добили смо уверавања да ће се наћи буџетска места за мастер, а више нико и не спомиње да је велики проблем и то што имамо добре студенте, са максималних 60 поена који не могу да се школују о трошку државе. Протест се очигледно шири, јер ово није само проблем квота, ово је прича о лошем образовном систему који сам себе урушава – сматра Крсмановићева.

По њеним речима, студенти сматрају да је неопходно да се већ једном нађе трајно решење за ове проблеме, уместо да се пожар гаси од јесени до јесени.

Раније у току дана, државни секретар Министарства науке, просвете и технолошког развоја др Радивоје Митровић је рекао да ће просветне власти покушати да помогну да се реши проблем мастера на ФЛУ и да управа тог факултета настоји да нађе решење.Митровић је истакао да због недостатка средстава у буџету министарство није у могућности да омогући свима који су то заслужили да се школују о трошку државе, али да се и са ограниченим средствима могу наћи решења за студије на ФЛУ, где су велики трошкови школовања.

Он се слаже да је овакве појединачне проблеме потребно решавати системски, а први корак је усвајање стратегије развоја образовања Србије, која ће данас бити на влади.

Да подсетимо, студенти ФЛУ траже да сви академци који имају 60 ЕСП бодова пређу на буџет, да они који имају 56 ЕСП бодова и пренета два теоријска испита, буду ослобођени плаћања школарине и да сви који су завршили основне студије и имају потребан број бодова, упишу мастер о трошку државе.

Академци Архитектонског факултета у Београду од управе факултета траже да сви студенти који имају 48 и више ЕСП бодова буду ослобођени дела школарине, као што су ослобођени студенти Факултета политичких наука и Факултета организационих наука. Школарине на овом факултету су највеће у Србији и износе 240.000 динара.

У току јучерашње дана, испред Министарства просвете окупили су се и студенти Факултета примењених уметности како би још једном скренули пажњу јавности и надлежних на то да, иако имају 60 бодова и просеке изнад осам, њихово школовање не финансира држава.

(С. Гуцијан)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #14 послато: Мај 16, 2013, 22:12:00 »

Студенти упали у Ректорат

Студенти Универзитета у Београду упали у зграду Ректората у знак протеста против најаве повећања школарина и најавили да ће ту остати и током ноћи. Имају прилично нејасне захтеве, а један од њих је бесплатно школовање, рекао проректор Универзитета у Београду Миодраг Поповић.

Група студената Универзитета у Београду, која је поподне упала у зграду Ректората тражећи бесплатно образовање, најавила је да ће преноћити у Ректорату и сутра у подне одржати конференцију за новинаре.


Они су се окупили у сали осам на првом спрату Ректората, а на тераси те просторије су истакли транспаренте "Знање није роба" и "Студенти свих факултета уједините се".

Како је Танјугу рекао проректор Универзитета у Београду Миодраг Поповић, за сада нема инцидената.

"Имају прилично нејасне захтеве, а један од њих је бесплатно школовање", рекао је Поповић и навео да руководство Ректората за сада неће звати полицију.

Студенти, према његовим речима, током вечери намеравају да одрже пленум, где ће се договарати о својим даљим корацима.

Студенти су незадовољни што је више од 10 факултета Универзитета у Београду затражило веће школарине, у просеку за 12 одсто.

Један од студената Иван Кардун рекао је да се та група студената окупила како би затражила да се повуче предлог о повећању школарина.

"Сматрамо ту одлуку срамном. Сматрамо да то је корак даље ка комерцијализацији образовања које треба да буде јавно добро", рекао је Кардун.

Према његовим речима, окупљени траже и подршку ресорног Министарства, професора и целе научне заједнице у борби за квалитетно и бесплатно, односно јавно финансирано образовање.

Кардун, студент Филолошког факултета, напоменуо је да сви грађани плаћају порезе, што "показује да су студенти образовање већ платили". Тиме што ће образовање бити доступно свима, сматра он, порашће и његов квалитет.

Кардун је објаснио да се група студената данас у 16 сати окупила на платоу испред Филозофског факултета, након чега су ушли у зграду Ректората, у салу која је предвиђена за састанке и конференције.

Приликом уласка групе студената у Ректорат, тврди Кардун, није било никакног насиља и није нанета никаква материјална штета.

На питање да ли су разговарали са неким од надлежних, Кардун је одговорио да је свако могао да дође да разговара са окупљеним студентима, али да су дошли само представници одређених студентских организација.

Представници окупљених студената тврде да међу њима има академаца са свих факултета.

Они су најавили да ће преноћити у згради Ректората и сутра у подне обратити се јавности на конференцији за новинаре.

(РТС)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #15 послато: Мај 18, 2013, 05:53:03 »

Studenti napustili zgradu Rektorata
Izvor: Beta, Blic, Tanjug

Beograd -- Grupa studenata Univerziteta u Beogradu koja je, tražeći besplatno obrazovanje, upala u zgradu Rektorata i tu provela noć, napustila je zgradu UB.
Stotinak sudenata koji su juče "okupirali" Rektorata izneli su svoje zahteve protiv najavljenog povećanja školarina, ukidanja ispitnog roka i povećanja kvota za upis na budžet, a potom su napustili zgradu.

Oni, međutim, najavljuju da će nastaviti protest šetnjom u četvrtak 23. maja od podne od Rekorata do Ministarstva prosvete u Nemanjinoj.

Studenti ne očekuju da im svi zahtevi budu ispunjeni, ali da za početak žele samo da se zaustavi povećanje školarina, zadrži broj ispitnih rokova i poveća broj upisa na budžet.

Zahtevi se dalje odnose i na ukidanje mogućnosti fakultetima da samostalno formiraju visinu školarina, a u krajnjem ishodu i uvođenje besplatnog obrazovanja za sve.

Oni navode i da se niko od dekana, iz Rektorata i Ministarstva nije oglasio povodom njihovih zahteva, a na protestnu šetnju zakazanu za četvrtak pozvali su sve studente i građane da im se pridruže kako bi "skrenuli pažnju na lošu situaciju u obrazovanju i potrebu da se nešto promeni".

Rektorat: Neprimereno ponašanje

Rektorski kolegijum Univerziteta u Beogradu ocenio je da je upad grupe studenata u prostorije Rektorata u suprotnosti sa akademskim načinom ponašanja i da se u toj instituciji ne rešavaju pitanja koja su pokrenuli nezadovoljni studenti.

Kako se navodi u saopštenju, takav istup grupe studenata je neprihvatljiv, posebno ako se ima u vidu da postoje "otvoreni načini komunikacije studenata i akademske uprave".

"Izabrani studentski predstavnici učestvuju u radu svih tela na fakultetima i Univerzitetu. Rektorski kolegijum se nada da će se i novonastala situacija rešiti u duhu demokratskih tradicija Univerziteta", navodi se u saopštenju.

Povodom zahteva studenata, Kolegijum je naveo da Rektorat nije mesto, niti institucija u kojoj se rešava pitanje "besplatnog obrazovanja".

"Podsećamo da trenutno na Univerzitetu u Beogradu, na osnovnim i integrisanim studijama, studira 61.494 studenta, od čega je 35.629 finansirano iz budžeta, oko 58 odsto. Redovan akademski status održava se uspehom u školovanju, a uvek ostaje otvorena mogućnost prelaska sa statusa samofinansirajućeg na budžetskog studenta", navodi se u saopštenju.

Studenti su se juče okupili u sali osam na prvom spratu Rektorata, a na terasi te prostorije su istakli transparente "Znanje nije roba" i "Studenti svih fakulteta ujedinite se".

Kako je Tanjugu rekao prorektor Univerziteta u Beogradu Miodrag Popović, incidenata juče nije bilo. "Imaju prilično nejasne zahteve, a jedan od njih je besplatno školovanje", rekao je Popović i naveo da rukovodstvo Rektorata za sada neće zvati policiju.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=FoWpP2NBIMY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=FoWpP2NBIMY</a>


http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=05&dd=17&nav_category=12&nav_id=714598


Деци досадно,па се мало играју Зеленко  Ништа од ових студената.У њиховим годинама некада,не тако давно, неки други студенти су били страх за ондашњу власт.
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #16 послато: Октобар 05, 2014, 04:12:45 »

Захтеви студената пред велики протест


Протести студентских организација у Београду и Нишу дочекали су бруцоше на почетку нове школске године. Иако је у њима учествовало више стотина студената, ове шетње само су најава за велики протест заказан за 15. октобар.

Нова школска година започела студентским протестома: Студенти Филозофског факултета


Дан студентског бунта у Београду почео је окупљањем чланова групе "Студентски протест 2014" на Платоу испред Филозофског факултета.

Њихови захтеви - који се махом односе на високе дажбине којима се студенти оптерећују - јуче нису ни саслушани, јер је студенту продекану (који их подржава) забрањено да се обрати ректору Бумбаширевићу на свечаности поводом примања бруцоша.


- Свесни смо да сви ови захтеви не могу бити испуњени на Филозофском факултету, али неки ипак могу и морају. Ово нам је само почетна станица за окупљање колега са других факултета - рекао је за  Гроздић који је нагласио да се блокада наставе за сада не планира.


Цитат
Захтеви групе “Студентски протест 2014.”

- Да се буџетским студентима пријављивање преко 60 бодова не наплаћује, као и да им се не одузима могућност да пријављују преко 70 бодова
- Да се врате буџетски финансиране продужене године за све студенте који су остварили буџет уписујући четврту годину
- Да прва испитна пријава буде бесплатна за све студенте, а друга и свака наредна да кошта 100 динара.
- Прекид наплаћивања пријављивања године студентима са преко 60 бодова
- Враћање буџетски финансиране продужене године за све студенте који су на буџету уписали четврту годину
- Да студенти из 2006. године наставе да студирају по статуту из те године


Након овог протеста, на Платоу испред Филозофског факултета, "Студентски протест 2014" наставио је активности па је одржан збор студената са Филозофског, Филолошког, Факултета драмских уметности, ФАСПЕР-а, Економског, ДИФ-а, Математичког и Правног факултета.


Спонтано, збор је прерастао у шетњу до Народне скупштине, а та шетња, којој је присуствовало око 400 људи, паралисала је центар града на пола сата.


Хаос на Универзитету: Партије завадиле студенте, нестају бирачке кутије


Са овог скупа је поручено да ће се велики протест одржати 15. октобра, а студенти су додали и ово:

Цитат
Вербић: Студенти у праву

Министар просвете Срђан Вербић рекао је за "24 сата" како су студенти у праву што су незадовољни, те да се од њих заиста много тражи.
“Мислим да је већина студената у праву да се превише тражи од њих. Врло често бодови не осликавају реално време које је потребно да се градиво савлада. Превише се тражи за те бодове, а студентима се не омогућавају ни друге предности Болоње. Ипак, то није нешто што може да се реши законом. Једноставно нема конкуренције. Да имамо више факултета за исту врсту образовања, они би се борили да имају квалитетније програме и услове рада“.


"Како се студентски парламенти и СКОНУС, заокупљени интерним политичким размирицама, нису огласили на време нити довољно гласно, организацију даљих активности преузима на збору изгласан штрајкачки одбор, који сачињавају појединачни представници са различитих високошколских установа”, каже се у њиховом саопштењу.

Цитат
У Нишу минут ћутања за апсолвентски стаж


Протест на Тргу краља Милана у Нишу почео је “комеморативно”: минутом ћутања за апсолвентски стаж, који је укинут ове године и сада се наплаћује. На протесту, који је организован преко друштвених мрежа, окупило се око 300 студената, махом са Економског факултета, одакле је и потекла иницијатива за овај протест. По речима протестаната из Ниша, незадовољство студената се неће стишати, па ће поново изаћи на улице 6. октобра. Студенти из Ниша траже да се у Закон врати апсолвентски стаж и један укинути испитни рок.

(Бета, 24 сата)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #17 послато: Октобар 07, 2014, 20:14:12 »

Студенти и министар се нису договорили, најављен нови протест

Студенти нису постигли договор о својим захтевима с представницима Министарства просвете, због чега су најавили следећи протест испред зграде Владе Србије у понедељак, 13. октобра. Протест је за данас завршен, а саобраћај у Немањиној улици, од Славије до Ресавске улице, је нормализован.
"Ми смо остали при својим ставовима, Министарство је остало при својим, али смо добили обећање да ће бити одржан састанак са министром просвете коме ћемо и ми присуствовати. Уколико не дођемо до договора, ми ћемо своја права тражити на следећем протесту 13. октобра испред зграде Владе Србије", казао је новинарима после састанка председник Студентске конференције универзитета Србије (СКОНУС) Данило Јеремић.


Он је истакао да студенти неће одустати од захтева, као и да ће "наставити да траже своја права на улици".


Саветник министра просвете Милован Шуваков навео је да му је нејасно зашто студенти исказују незадовољство, када су измене Закона о високом образовању већ изгласане.
"Томе је било много више места раније, оно што је договорено је да ће их министар свакако примити што би се десило и да нису овако изразили своје незадовољство. Не сматрамо да је ово нешто што треба да промени наше ставове, сматрамо да закони треба коначно да почну да се примењују", рекао је саветник.

 
Око 2.000 студената окупило се у уторак испред зграде Министарства просвете, науке и технолошког развоја у Београду, где су протествовали због најављених измена Закона о високом образовању.


Представници студената предали су своје захтеве Министарству и најавили нови протест у понедељак уколико их нико не прими на разговор.

Окупљени студенти су скандирали "Закон неће проћи" и "Лопови", и носили транспаренте на којима пише "Цури из носа, да није можда докторат" и "Студирање на води".


Студенти су пред министарство, дошли из правца Вождовца, где се налазе Факултет организационих наука и Факултет политичких наука, са платоа на Студентском тргу, од техничких факултета код Вуковог споменика и из Студентског града.


(Бета)

***О, ево их, буде се помало и годинама успавани студенти. Измене Закона о високом образовању (против којих се и буне) су изгласане у парламенту скоро пре месец дана. Била и расправа о томе. Ни један студент се тада није појавио да се бори против оваквих измена Закона, као да су сви спавали дубоким сном, али добро, боље икад него никад.

Помало ЗАБРИЊАВА и то да студенте изгледа не интересује национални суноврат Србије, који из дана у дан постаје све алармантнији. Годинама уназад, ако се побуне ( и то само мали број студената), углавном је тај бунт у вези њиховог школовања и ништа више. Као да их се уопште не дотиче све већи број отпуштених са посла, међу којима се налазе и њихови родитељи, као да их се не дотиче ова издаја коју спроводи садашњи режим. Чудно. Некада су студенти били носиоци многих  окупљања, протеста, чим би искрсао проблем било које природе, а сада....
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #18 послато: Октобар 10, 2014, 16:51:12 »

Студенти се договорили са министром

Министар просвете Србије и представници Студентске конференције Универзитета Србије (СКОНУС) постигли су у петак након вишечасовних разговора договор, саопштило је ресорно министарство.


Пао договор: Данило Јеремић из СКОНУС-а и министар просвете Срђан Вербић

У саопштењу се наводи да Министарство сматра да је оправдан захтев СКОНУС-а да студенти уписани у прву годину студија школске 2010/2011 године, односно 2011/2012 године задржавају статус из претходне године студија најдуже годину дана по истеку редовног рока студија.
Постигнут је договор и да број испитних рокова у школској 2014/2015 години остане пет.

"Статус студената који су високошколску установу уписали 2006. године и касније, по закону истиче након истека рока двоструког трајања студијског програма. Закон, међутим, дозвољава високошколским установама да на писмену молбу дозволи студенту да продужи статус студента", наводи се у саопштењу министарства.

Министарство ће у наредним данима упутити свим високошколским установама снажну препоруку да искористе ову законску могућност и услише молбе студената.

"Школарина студента, било да је он финансиран из буџета, или се самостално финансира, укључује све трошкове редовног студирања. Стога, високошколске установе немају основ да додатно наплаћују пријаве испита и друге редовне трошкове студирања", наводи се у саопштењу.

Како се додаје, ово произилази из већ постојећих закона, што ће Министарство у наредним данима потврдити правним тумачењем.

Министарство се у потпуности слаже, као што је раније најављивало, да што пре почне израда новог Закона о високом образовању, уз активно учешће представника СКОНУС-а и Студентске конференције академија струковних студија Србије (СКАШ).

Министарство и СКОНУС сагласни су да је нужно проналажење дугорочног решења нагомиланих проблема квалитета високог образовања.

Представници Министарства и СКОНУС-а у наредном периоду наставиће разговоре ради решавања бројних питања и проблема у области високог образовања.

Састанку су присуствовали представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, на челу са министром Срђаном Вербићем и СКОНУС-а, које је предводио Данило Јеремић.


(Бета)
***Где би нам био крај када се не би делили по свим питањима. Ево и студенти. Једни постигли `договор` са министром Просвете, а неки други студенти и даље су у протесту...***Студенти блокирали Филозофски факултет

Око 200 студената Филозофског факултета у Београду, окупљених у Самоорганизовани студентски покрет 2014. блокирали су у петак наставу у тој високошколској установи због тога што управа факултета игнорише њихове захтеве.

Блокада: Нема наставе на Филозофском факултету


Студенти су у четвртак почели са блокадом факултета, која подразумева искључиво блокаду наставе, јер су у два наврата 26. септембра и 1. октобра подносили своје захтеве управи факултета, али их она није узела ни у разматрање, речено је агенцији Бета у том покрету.

Студенти су од управе тражили смањење цене пријаве испита и да прва пријава буде бесплатана, да им буде дозвољено да уписују преко 70 СПБ бодова као раније, да студенти који су били на буџету у четвртој години не плаћају продужену годину и да људи који су факултет уписали 2006. године наставе да студирају по том систему.

Петицију са овим захтевима од јуче је потписало преко 600 студената. Данас у 19.00 биће организован збор студената Филозофског факултета а коме ће бити договорен даљи начин деловања.


У Саоморганизованом студентском покрету казали су да они као покрет не учествују у протестима са Студентском конференцијом Универзитета Србије нити са Студентским фронтом, али да не бране да њихови чланови појединачно учествују.

(Бета)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #19 послато: Октобар 13, 2014, 06:48:04 »

ПРЕТУЧЕНИ СТУДЕНТИ: Фашисти нас пребили и покрали, напад био организован!

Имали су фантомке на глави и носили су наци-обележја удружења Србска акција. Колега М. Ј. и колегиница М. А. превезени су у Ургентни, кажу нападнути академци

Насрнули и на девојке... Силеџије у акцији


БЕОГРАД - Четири млађа мушкарца с фантомкама на глави и фашистичким обележјима удружења `Србска акција` насилнички су улетели у просторије Филозофског факултета и зверски претукли студенте који протестују!

Ово су за Курир испричали сведоци немилог догађаја који се збио у недељу око пола један ујутро. Нападачи су прво шутирали ствари студената који тамо спавају од 9. октобра и који тако ову научну установу држе под блокадом до испуњена својих захтева.


Песницом у главу

Затим су ушли у вербални обрачун с њима да би на крају младића М. Ј. (25) и девојку М. А. (22) ударили песницом у главу, док су С. С. покушали да спрече да сними инцидент. Напослетку су украли новчаник и јакну и побегли.

- Ово је био организован напад на блокаду. То знамо јер се који сат раније група младића распитивала о томе колико нас је унутра. Нешто после поноћи нас 50 је мирно седело у холу зграде, причали смо и дружили се у тренутку кад су маскирани младићи с нацистичким обележјима улетели и насрнули на колегу М. Ј. Почели су да урлају: "Скини му јакну", а С. С. и ја смо узеле телефон како бисмо све снимиле. Тада су пришли и нама. Мене су ударили песницом у лице - испричала нам је М. С. детаље напада.


Примљени у Ургентни

Она каже да су одмах позвали полицију и Хитну помоћ, која је повређене одвезла у Ургентни центар. У Клиничком центру Србије потврдили су нам да су две особе довезене око три часа ујутро:
- Прегледани су на максилофацијалном одељењу. Женска особа је задобила нагњечење јагодице, док је мушкарцу установљена блажа повреда носа.


Цитат
Блокада траје
НИСУ НАС ЗАСТРАШИЛИ

М. С. наглашава да неће одустати од блокаде Филозофског до испуњења захтева, пре свега да буџетским студентима који су дали услов престане да се наплаћује школарина и да се снизи цена пријаве испита:
- Питамо се због чега нас приватно обезбеђење које је ангажовао факултет није заштитило! Тражимо од управе да снимке сигурносних камера доставе полицији. Нападачи нас нису застрашили! Факултет ће и даље бити у блокади.


МУП
ТРАГАМО ЗА НАПАДАЧИМА

Направљен је записник и непрекидно трагамо за починиоцима, али нисмо упознати с тим да су нападачи имали нацистичка обележја - речено нам је у  полицији.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=SZ_PAuJIfoc" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=SZ_PAuJIfoc</a>

(Курир)***


Какви су ово неспретни-несналажљиви студенти. Нису били спремни на нешто овако слично. Морали су унапред да рачунају да ће оваквих  разних`упада` да буде и да се адекватно обезбеде. Нарочито су морали да имају разрађен начин на који ће моћи све да сниме, све што се буде дешавало, у случају да дође до неког оваквог инцидента. Данас то макар није тешко. Чини ми се да би се средњешколци боље снашли.  
Помало збуњује објашњење да ли су нападачи имали или не, обележје те, како је назваше, `фашистичке српске групе`. Изгледа да се овде "играју неке игре". Видећемо које.

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #20 послато: Октобар 14, 2014, 08:07:35 »

Студенти блокирали Факултет политичких наука

Део студената београдског Факултета политичких наука блокирао је вечерас наставу, незадовољни условима студирања и немогућношћу да са управом постигну договор о захтевима за суфинансирањеБЕОГРАД - Део студената београдског Факултета политичких наука блокирао је вечерас наставу, незадовољни условима студирања и немогућношћу да са управом постигну договор о захтевима за суфинансирање.Студенти ће остати у згради факултета даноноћно, док се не испуне захтеви, рекла је Танјугу Наталија Ристић, из организационог тима студената.

Главни разлог за протест је, како је рекла, укидање суфинансирања студената.

Услов да се студент овог факултета финансира из буџета јесте да буде рангиран у оквиру предвиђене квоте али мора да има и просечну оцену изнад 8,00 и да сакупи 60 бодова током једне академске године, рекла је Ристић.

"У супротном, из свог џепа мораће да издвоји око 100.000 динара, колика је пуна висина школарине", рекла је Ристић и навела да су претходних година студенти и управа налазили компромисно решење и постојала је пракса суфинансирања за свакога ко има изнад 48 бодова.

Сада, како каже Ристић, та могућност не постоји иако, како тврде студенти, факултет има могућност да финансијски подржи студенте.

Академци траже и доследну примена болоњског система, без произвољног тумачења у свакој академској години.

Блокада, како наводе студенти, подразумева да неће бити наставе, без блокаде рада самог факултета.

Пре неколико дана и група студената београдског Филозофског факултета блокирала је ту институцију, тражећи од управе да испуни захтеве везане за олакшано студирање и та блокада још траје.

(Танјуг, вечерње НОВОСТИ)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #21 послато: Октобар 21, 2014, 06:02:09 »

У уторак, 21.10.2014., у 7:30 сати,

будите уз студенте Филозофског Факултета!

Намера Управе Факултета је да растури протест са Полицијом!
(Projekat: Građani imaju moć - 99% Srbije.)

« Последња измена: Децембар 25, 2014, 01:33:01 Гога » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #22 послато: Новембар 24, 2014, 17:18:03 »
21.Новембра 2014. у дворишту Капетан Мишиног здања, Декан Филозофског факултета позвао је студенте и професоре на "Збор" на коме би се одлучивало о студентским проблемима. Међутим, уместо збора, одржан је монолог, што је изазвало незадовољство међу присутним студентима.<a href="http://www.youtube.com/watch?v=6Q7PMWdU9jU" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=6Q7PMWdU9jU</a>
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #23 послато: Септембар 24, 2019, 06:41:37 »


РАДИКАЛИЗОВАН ПРОТЕСТ У РЕКТОРАТУ


Ректорски колегијум неће дозволити ометање нормалног радаРекторски колегијум неће дозволити спречавање нормалног рада Ректората и у случају потребе ће предузеће све одговарајуће правне мере, поручили су из те институције.

У саопштењу које је доставио медијима Ректорски колегијум наводи да не одобрава неовлашћени боравак било којих лица ван радног времена, као и најаву онемогућавања редовних активности у Ректорату.

Ректорат, наиме, сматра да такав начин изражавања ставова није примерен академској заједници и да је грубо злоупотребљена отвореност Ректората.

У саопштењу подсећају на јучерашње догађаје у yгради Ректората наводећи да је током прославе Дана Универзитета у Београду у Ректорат поред званица ушао већи број лица која нису била позвана, те да је након свечане академије једна група, која је себе декларисала као студенти из Покрета "1 од 5 милиона", ушла с транспарентима на коктел у двориште Ректората.

"У међувремену се оформила и друга група и повремено је долазило до међусобних вербалних сукоба и наговештаја физичког обрачуна. Студентски парламент Универзитета у Београду као једини легитимни представник студената покушао је да посредује између две сучељене стране и позвао их да не врше притисак на рад тела Универзитета", наводи се у саопштењу.

Наводи се и да је друга група у касним поподневним часовима напустила зграду Ректората, док је прва група остала у згради и прихватила је правила кућног реда да се зграда закључава од петка после подне до понедељка ујутро, али им није било онемогућено да, по потреби, изађу и врате се у зграду.

У згради су тако остала два радника стално ангажована на пословима обезбеђења Ректората и петнаестак лица из Покрета "1 од 5 милиона".

Данас су, међутим, како наводе, тај договор лица која бораве у згради прекршила и поставила су нове услове, покрила безбедоносне камере и тиме онемогућила редовну контролу безбедности здања.

Поставили су и препреке на све улазе у Ректорат и захтевали да им се предају кључеви зграде, наводе из те институције уз упозорење да такве потезе неће дозволити.

(вечерње НОВОСТИ)


***

РАДИКАЛИЗОВАН ПРОТЕСТ У РЕКТОРАТУ:
Отели кључеве, блокирали улазЗАХТЕВИ студената из покрета "Један од пет милиона" неће бити испуњени.

Ово је у понедељак поводом блокаде Ректората Универзитета у Београду изјавила премијерка Ана Брнабић. Она је студентима поручила да не жели да живи "у земљи где 15 до 20 људи може да заузме институцију тако што навуче кесе на камере и узме кључ од портира".

- За мене је то анархија, али се ми нећемо мешати у аутономију Универзитета - рекла је премијерка и додала да се труди да сви имају једнака права, али да Ректорат не може да ради.

Брнабићева наглашава да не жели да одговара на ултиматуме, нити зна кога представља група студената која је "заузела" Ректорат.

Премијерка је реаговала пошто се у понедељак рано ујутру група студената, која од петка протестује у Ректорату, тражећи смену министра финансија Синише Малог због плагијата, закључала у седишту Универзитета. Они су од портира одузели кључеве зграде и спречили запослене да дођу на своја радна места. За потпуну блокаду Капетан-Мишиног здања студенти су искористили улазак једне од хигијеничарки, када су успели да од портира одузму кључеве и блокирају приступ згради.

Ректорски колегијум Београдског универзитета указао је у понедељак да су студенти овим гестом прекршили договор и правила кућног реда.

- Нећемо дозволити спречавање нормалног рада Ректората и, у случају потребе, предузећемо све одговарајуће правне мере - наводи се у саопштењу Колегијума.

У овој установи објашњавају да су студенти прекрили камере за видео-надзор, чиме су онемогућили редовну контролу безбедности. Сви улази закрчени су препрекама, а међу њиховим захтевима била је и предаја свих кључева Капетан-Мишиног здања.

"Овакав начин изражавања ставова није примерен академској заједници. Отвореност Ректората грубо је злоупотребљена", истиче се у саопштењу Колегијума.

Ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић изјавила је и да је Универзитет отворен за разговоре са незадовољним студентима, али само о питањима за која је надлежан.БУНА СЕ НАСТАВЉА

СТУДЕНТИ који су се закључали у Ректорату најављују наставак буне, све до испуњења захтева. Како су у понедељак навели, у сваком тренутку их је између 20 и 30 у Капетан-Мишином здању.

(Е.В.Н. вечерње НОВОСТИ)


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=eVngbCFJTsQ" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=eVngbCFJTsQ</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=xrWVVB9lLLw" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=xrWVVB9lLLw</a>

***


РЕКТОРКА "ЗА НОВОСТИ" О БЛОКАДИ ЗГРАДЕ:
 Ни данас нас нису пустили да уђемо
Цитат
ЗАХТЕВИ групе студената да утврдим партијску припадност људи који су у петак упали у Рекоторат и да тражим смену министра финансија Синише Малог нису у надлежности Универзитета и ја то не могу да урадим - рекла је за `Новости` ректорка београдског Универзитета проф. др Иванка Поповић

Ректорка каже да ни данас, као ни јуче није могла да уђе у зграду Ректората, да је то онемогућено и другим запосленим, јер студенти који се представљају као припадници покрета "Један од пет милиона" већ другог дана Ректорат држе у потпуној блокади и не дозвољавају запосленима да стигну на посао. Не могу да уђу ни студенти Филолошког факултета који предавања имају у Капетан-Мишином здању.

- Надам се да ће се наставити разговори и ми смо спремни да на разумне захтеве одговоримо, али на захтеве који нису нашој надлежности, попут смене министра или утврђивања нечије партијске припадности, не можемо да одговоримо - рекла је ректорка Поповић.

Она је додала да не зна када ће блокада бити окончана и када ће запослени у ректорату моћи да се врате својим редовним пословима, што им је сада онемогућено.

(Љ.Б.`вечерње НОВОСТИ)


***

БЛОКАДА ЗГРАДЕ РЕКТОРАТА: За један корак ближе договору
ЗА корак смо ближи договору - изјавила је у понедељак ректорка Универзитета у Београду проф. др Иванка Поповић, након састанка са студентима из покрета "Један од пет милиона", који већ десет дана блокирају зграду Ректората.

- Верујем да ћемо доћи до решења које је добро за цео Универзитет - рекла је она после трочасовног састанка.

И студенткиња из покрета "Један од пет милиона" Валентина Рековић оценила је да су разговори били одговорни и конструктивни.

Поводом вишедневне кризе у блокираном Ректорату, премијерка Ана Брнабић у понедељак је изјавила да не очекује да Синиша Мали поднесе оставку на министарску функцију, што траже побуњени студенти, као и да она "не доводи у питање да ли он остаје министар".

- Збивања у Ректорату срамота су за Београдски универзитет, односно тужна политичка представа којој се крај не назире - рекла је премијерка. - Не знам који су конкретни захтеви те групе од 15 до 20 студената, политичких активиста. Њих позивам да ми доставе своје захтеве, а спремна сам да се одмах изјасним о њима.

Брнабићева је додала да не може и не жели да се меша у аутономију универзитета, а указала је и на контрадикторне изјаве ректорке. Она је указала да Иванка Поповић верује да је у Ректорат ушла група политичких активиста СНС, али се није изјашњавала после доласка представника политичких групација као што су Покрет "1 од 5 милиона" и Савез за Србију.

(Љ.Б. `вечерње НОВОСТИ`)


... наставиће се...
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #24 послато: Септембар 24, 2019, 08:01:15 »

...наставак...


Ана Брнабић:
Без смене Синише Малог,
 не може 15 људи да даје ултиматуме


Премијерка Ана Брнабић изјавила је да неће сменити министра финансија Синишу Малог, што је захтев студената који блокирају Ректорат БУ, и истакла да не пристаје на ултиматуме и да не може 15-20 људи да блокира било шта и да поставља ултиматуме.


"Ако желимо да живимо у земљи у којој 15-20 људи може да заузме институције, тако што ће да узме кључеве од портира, онда је потребна нека друга влада, а не ова. Ја не желим да живим у земљи у којој било којих 15 људи може да блокира било шта и поставља ултиматуме", рекла је Брнабић на прес конференцији упитана за случај блокаде Ректората.

Како је рекла, Универзитет у Београду има око 100.000 студената, а ситуација је да 15, можда 18, људи упада у Ректорат, "ставља кесе на камере да се не би видело шта раде", узимају кључ, и поред тога што имају комуникацију и са ректорком, и недозвољава људима да иду на посао и доносе одлуке у интересу осталих 100.000. људи.

"То је анархија за мене. То није владавина права, ни институционална борба", рекла је Брнабић.

Она је истакла да се влада неће мешати, јер нити може нити жели да угрози аутономију Универзитета.

"Немам неку нарочиту поруку за њих. Сутра када тих 15-20 људи добију шта траже и заврше протест, ослободе Ректорат и омогуће нормалан рад, онда 15-20 људи може да уђе у тај Ректорат и тражи друге ствари... ", констатовала је Брнабић.

На питање да ли ће сменити Малог, Брнабић је рекла да то неће учинити.

"Прво, јер не пристајем на ултиматум, а друго, и ректорка је одговорила да је то политички захтев и да нема везе за Универзитетом. Ако смо фер, треба сви заједно да чувамо институције и владавину права, а не како нам се свиди... То није владавина права, већ анархија", рекла је Брнабић.

(Танјуг)

***

Преговорима одблокирати Ректорат

Цитат
Заједничка седница Сената, Савета и Студентског парламента Универзитета у Београду. Стручне службе скратиће рокове за доношење одлука о спорним питањима


ПРЕГОВАРАЋЕМО са студентима који су блокирали Ректорат. Они из овога не смеју изаћи као поражена страна, већ морају имати осећај да је испуњен бар део њихових захтева - рекла је ректорка проф. др Иванка Поповић, на заједничкој седници Сената, Савета и Студентског парламента Универзитета у Београду, која је, уместо у Ректорату, одржана на Грађевинском факултету.

Говорећи о деблокади ректората и нормализацији рада Универзитета, ректорка је навела и да ће стручне службе Универзитета скратити рокове у којима ће се одлучивати о оспореном докторату министра Синише Малог.
Проф. др Иванка Поповић

То значи да ће Етички одбор Универзитета, након што добије мишљење комисије ФОН, скратити рок, који по закону износи 120 дана, за доношење своје одлуке.

Декан Факултета организационих наука проф. др Милија Сукновић казао је да ће координатор комисије овог факултета, која треба да доносе мишљење о докторату Синише Малог, покушати да убрза процедуру и да се цео поступак оконча пре 26. октобра, до када је рок.

О блокади Капетан-Мишиног здања говорио је и председник Србије Александар Вучић, који је оценио да је циљ блокаде, која је дело политичких активиста, а не студената, изазивање политичког хаоса, како би држава послала полицију и силом их избацила.

- Држава није слала полицију и није била насилна према њима ни када су шутирали људе по улици, окруживали Председништво, упали у РТС - рекао је Вучић.Министар просвете Младен Шарчевић изјавио је да је блокадом зграде Ректората група студената из покрета "1 од 5 милиона" прекршила неколико закона.

- Не сме се упадати на туђи посед, забрањивати неком да се бави својим послом, али није дозвољено ни бављење политиком на факултету и универзитету - поручио је министар.


ПОДРШКА УПРАВИ

ПОВОДОМ вишедневне блокаде Ректората, ми, чланови Сената, Савета и Студентског парламента изражавамо велику забринутост за тренутну ситуацију у којој се нашао наш Универзитет - стоји у заједничком саопштењу ових тела. - Дајемо пуну подршку свакодневним напорима ректорке и чланова Ректорског колегијума за разрешење ове ситуације.


(Љ.Б. `вечерње НОВОСТИ`)


***АНА БРНАБИЋ: КОНТРАДИКТОРНЕ ИЗЈАВЕ РЕКТОРКЕ


председница владе Србије Ана Брнабић Фото Танјуг

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас, поводом групе студената који блокирају Ректорат, да не жели да се меша у аутономију Универзитета у Београду, а да је као грађанка приметила контрадикторне изјаве ректорке Иванке Поповић, која се, наводи, сада сврстала на страну оних који блокирају и дала политичку изјаву, али да не зна због чега се то догодило.

Брнабић је новинарима рекла да група студената не крије да је политички ангажована и подсетила да је ректорка прво говорила о "две групе људи" који су дошли на Универзитет, да јој све "мирише на политику", као и да 15 активиста држе као таоце 100.000 студената и да ће бити последица ако потраје, а данас говори о томе да су њих 15 легитимни саговорници.

Подсетила је и да ректорка није могла да устврди ко је био на Универзитету, јер није било страначких обележја, а да је после тога рекла да су дошли активисти СНС, и упитала зашто се такве ствари дешавају и под каквим притиском.

Брнабић је навела је и да су, за разлику од ректорке, претходних дана у зграду Ректората могли да улазе Мариника Тепић, Зоран Лутовац...

Премијерка је поручила да је тренутна ситуација срамота за београдски Универзитет, наводећи да се не зна ко у овом тренутку води ту образовну институцију, да ли ректорка, колегијум или група студената, односно политичких активиста, која за таоце држи 100.000 студената.

Брнабић је приметила да су се захтеви тих студената, које иначе посећују политички актери, мењали и да се више и не зна шта су њихови захтеви.


АНА БРНАБИЋ: СИНИША МАЛИ ЈЕ БРЗ И ЕФИКАСАН МИНИСТАР

Премијерка Ана Брнабић изјавила је, поводом захтева групе студената који блокирају ректорат, да не очекује да министар финансија Синиша Мали поднесе оставку и да не доводи у питање његов останак у влади, јер је брз и ефикасан и има слуха за мере које олакшавају пословање и јачање економског раста.

"Синиша Мали је мој предлог за министра. Све последице те одлуке сносим ја. Ја сам крива што је он у влади, а истовремено и заслужна. Без Синише Малог не би било смањења пореза на зараде и других добрих одлука и мера. Мали је брз и ефикасан и има слуха за мере које олакшавају пословање и јачање економског раста", рекла је Брнабић новинарима.

Премијерка је навела да група студената, која и не крије да је политички ангажована, неће бити задовољна док се не нађе комисија да одлучи онако како они мисле да треба.

Истичући да не жели да се меша у аутономију Универзитета у Београду, Брнабић је казала да је као грађанка приметила контрадикторне изјаве ректорке Иванке Поповић, која се сада сврстала на страну оних који блокирају и дала политичку изјаву, као и да не зна због чега се то догодило.

"Ја се надам да ће се у једном тренутку завршити преговори, црвена линија је пређена, а све што се тиче захтева који се односе на владу Србије, ја сам на располагању 24 часа и дођите да ми уручите све те захтеве", поручила је председница владе.

(Танјуг)


***


Студенти у блокади:
 Истераћемо плагијат Синише Малог на чистацСтуденти који у блокади држе зграду Ректората Београдског универзитета (БУ) саопштили су поводом данашњег састанка са ректорком Иванком Поповић да су они одговорни и конструктивни грађани, али да су у блокаду ушли са јасним циљем и да ће, ако треба, у Ректорату остати док случај плагираног доктората Синише Малог не буде "истеран на чистац".


Студенти су позвали грађане да верују у њих и поновили да од Ректората БУ од почетка очекују да покаже став и да се огради од сукоба интереса и притиска који врши јавна функција министра финансија.


"У заједничком интересу ректорке Иванке Поповић и студената #1од5милиона јесте да Ректорат што пре почне да ради, а то се неће десити док студенти у блокади и читава јавност не добију чврсте гаранције да Универзитет има снаге да се избори са притисцима и заштити своју част стицану више од двеста година", наведено је у саопштењу.

Студенти који блокирају Ректорат рекли су да је ток данашњих преговора обећавајући, као и да одговорност сада није на њима, него на ректорки и професорима.


(Бета, `СРБИЈА ДАНАС`)

***

Било би добро да се коначно расветли то питање у вези Синише Малог, који је волшебно "унапређен" у "чин" министра у влади Ане Брнабић, дошавши са места градоначелника Града Београда иако није био изабран нови градоначелник, па је тако Град једно време био без градоначелника. Александар Вучић га је ексресно "катапултирао" са "магарца на коња" иако је био прозиван и оптуживан за неке веома тешке афере.
Видети о томе, клкни ОВДЕ

И мене, као грађанку (како рече Ана Брнабић Зеленко) јако интересује да се макар у овом случају "Синиша Мали" већ једном сазна истина. Можда би се онда и остали случајеви почели решавати системом "домине".

 
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12600Погледај профил
« Одговор #25 послато: Септембар 25, 2019, 04:59:23 »

...наставак...


ПОТПУНИ ОБРТ:
 Ректорка стала уз студенте који су блокирали ректорат


Ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић саопштила је да прихвата моралну одговорност и да "стаје уз своје студенте, који бораве" већ 12 дана у згради Ректората и боре се, како каже, за аутономију и углед Универзитета.

У писаној изјави коју је насловила као "Договор", након састанка са студентима из Удружења “1 од 5” милиона, саопштила је да упитност и спорост решавања валидности доктората министра финансија Синише Малог нарушава углед УБ и да је зато у интересу свих да се ово питање реши у најкраћем могућем року,

Као резултат иницијативе студената који "бораве" у згради Ректората већ 12 дана, наводи да Сенат, Савет и Студентски парламент УБ траже од Одбора за професионалну етику да до 4. новембра донесе "коначну одлуку о томе да ли у изради докторске дисертације Синише Малог постоје елементи неакадемског понашања плагирања."

Она у саопштењу подсећа да је "основни захтев студената био да захтева од председнице Владе Ане Брнабић да министра финансија разреши министарске дужности, јер његова јавна функција намеће сукоб интереса у процесу доношења одлуке” и додаје да са пуном одговорношћу, гарантује да има снаге да спроведе процедуру утврђивања валидности доктората, с обзиром на функцију коју Мали обавља", наводи Поповић.

Према речима ректорке, овај датум представља период од седам дана од максималног рока за достављање одговора Факултета организационих наука, чиме се рок за доношење коначне одлуке значајно скраћује.

Она наводи да студенти који су учествовали у блокади Ректората не смеју да сносе дисциплинске, нити било какве друге академске последице, нити ангажована лица на обезбеђењу зграде Ректората за застој рада Ректората, те додаје да ће УБ ће преузети све расположиве мере да отклони евентуалне последице због застоја рада Ректората.

У наставку саопштења ректорка наводи да се УБ обавезује да ће, у сарадњи са Студентским центром, обезбедити адекватан смештај, без додатних трошкова, свим студентима који ће бити привремено измештени из студентских домова током трајања Европских универзитетских игара.

"Овим ће бити обезбеђени услови да се наставна година нормално одвија и студенти без сметњи испуне своје предиспитне и испитне обавезе. На овај начин, уз допунски испитни рок, студенти неће трпети последице одржавања Игара. Учесницима и волонтерима Игара биће обезбеђени ЕСП бодови за ваннаставне активност”, наводи у саопштењу Поповић и позива Владу Србије да у што краћем року усвоји буџет Европских универзитетских игара 2020, ради омогућавања њиховог организовања".

Она је подсетила да је блокада ректората почела на Дан УБ, како студенти су студенти навели ”због неодговорног понашања надлежнлих према образовању, пада УБ на Шангајској листи, ремећења наставне године због одржавања Европских универзитетских игара, недостатка литературе за похађање наставе””

(Ekspres)А неки други медији ову вест овако објављују:

Цитат
ЗЛОУПОТРЕБА! РЕКТОРКА ПОДЛЕГЛА ПРИТИСЦИМА ОПОЗИЦИЈЕ:
 Усвојени захтеви ко бајаги студената!


Напрасна одлука да се услише захтеви студената из политичке организације "1 од 5 милиона" удар на аутономију БУ и очигледан вид политичког притиска, оцењују саговорници Курира

Дванаестодневна блокада Ректората Београдског универзитета (БУ) окончана је након што је ректорка Иванка Поповић усвојила све захтеве који су јој поставили студенти који припадају опозиционој политичкој организацији "1 од 5 милиона". Овим је нанета ненадокнадива штета аутономији Београдског универзитета јер је ректорка подлегла политичким притисцима опозиције, оцењују саговорници Курира.


 
Сатерана у ћошак

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић каже да је ректорка сатерана у ћошак политичким притисцима опозиције, која свесно изазива конфликт, те је зато пребрзо донела одлуку да усвоји све што јој неколицина студената диктира.
- На њу су извршили политички притисак, и то не само студенти, који су очигледно под страначким утицајем, него и опозициони политичари. За те студенте се не зна ни ко су, ни да ли су то студенти, мада је извесно да су политички активисти јер их посећују опозициони политичари. Ректорка јавности дугује објашњење зашто је прихватила те захтеве, који нису аутентично студентски и долазе само од дела студентске заједнице. Она је одлучила под притиском, то је очигледно - истиче Дејан Вук Станковић.
Цитат
   Вучић: Подржавам љубав ректорке и студената у блокади,
супер што 15 дана није била на радном месту

    Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да подржава љубав између ректорке Београдског универзитета Иванке Поповић и студената испред Удружења Један од пет милиона који су блокирали Рекотрат и да је супер што Поповић није 15 дана ушла у своју канцеларију.

    "Мени да неко не да 15 дана да уђем у свој кабинет, ја не знам како бих реаговао. Не дамо ректорку ни за шта на свету, ако може још 15 дана да не ради то би било супер", поручио је Вучић новинарима у Њујорку.

    Вучић је оценио и да је Ректорат током блокаде постао "партијска прћија".

    "Ту су и лидер Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић и лидер Двери Бошко Обрадовић. То су све студенти", рекао је Вучић.


Иванка Поповић изјавила је да као резултат иницијативе студената који "бораве" у згради Ректората већ 12 дана, Сенат, Савет и Студентски парламент УБ траже од Одбора за професионалну етику да до 4. новембра донесе "коначну одлуку о том да ли у изради докторске дисертације Синише Малог постоје елементи неакадемског понашања плагирања".

 

Апсурдни захтеви


Политиколог Јелена Вукоичић каже да СЗС намерним изазивањем конфликта покушава да руши власт, као што је случај у Ректорату.

- Њихови захтеви да ректорка Поповић затражи смену министра су апсурдни и неприхватљиви. Група студената организације "1 од 5 милиона" се уклапа у агресивну кампању СЗС која траје месецима. Опозиција је свесна слабог рејтинга, што су показали у више изборних циклуса и осипањем подршке на протестима, зато покушавају да испровоцирају конфликт и профитирају из тога. Очигледно је да су политичари обилазили студенте у Ректорату и то је крајње исполитизовано.

Она додаје да протестује тек неколицина студената, што говори да се огромна већина студената не слаже са захтевима инструментализованих активиста организације "1 од 5 милиона".
Подсетимо, студенти из удружења "1 од 5 милиона" већ 10 дана држе под блокадом зграду Ректората тражећи од ректорке Иванке Поповић да предложи премијерки Ани Брнабић да смени министра финансија Синишу Малог.Прикривена подршка
Доносили им сендвиче

 Зграду Ректората током протеста студената посећивали су чланови Странке слободе и правде Драгана Ђиласа, Марко Димић и Александар Королија. Са кесама пуним намирница долазио је и Бранко Миљуш, високи функционер Савеза за Србију. На истом месту виђени су и Срђан Миливојевић из ДС, који је студентима доносио пљескавице и сендвиче, али и лидери ДС Зоран Лутовац, Двери Бошко Обрадовић, као и Мариника Тепић из ССП. Последњи опозициони политичар који је посетио студенте био је Сергеј Трифуновић, кога су фото-репортери усликали иако је покушао да прође незапажено.


Без ауторитета

Ректорка Београдског универзитета Иванка Поповић је јуче пред почетак састанка с побуњеним студентима из политичке организације "1 од 5 милиона" дозволила новинарима да сниме састанак тек након што је за дозволу питала студенте.
- На састанку ректорке са студентима који протестују јасно је ставила до знања да је потпала под њихов утицај и да јој политички активисти наређују. Тачније, под утицај опозиционог Савеза за Србију, који их је и послао у намери да изазову сукоб - истакао је наш извор који је посведочио овом догађају


(Курир)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Странице: [1]   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!