Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/ndanilo/webapps/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
Србија и НАТО
forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Октобар 23, 2020, 04:32:49


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1] 2   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Србија и НАТО  (Прочитано 28471 пута)
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« послато: Јун 10, 2011, 07:11:18 »

Данас се навршава 12 година од престанка НАТО бомбардовања СР Југославије, чему је претходило доношење Резолуције 1244 Савета безбедности УН.Дан раније, 9. јуна, представници ВЈ и НАТО-а потписали су у Куманову Војно-технички споразум, којим је прецизирано повлачење снага ВЈ са Косова и улазак међународних трупа у покрајину.
Криза је, после неколико неуспешних дипломатских покушаја, окончана посредничком мисијом председника Финске Мартија Ахтисарија и бившег премијера Русије Виктора Черномирдина.

Ваздухопловни напади на СРЈ почели су 24. марта 1999. године и трајали су 11 недеља. У њима је, према разним проценама, погинуло између 1.200 и 2.500 људи.

НАТО је изводио нападе на СРЈ са бродова у Јадрану, из четири ваздухопловне базе у Италији, а у неким операцијама учествовали су и стратешки бомбардери који су полетали из база у западној Европи и у САД.

Акција НАТО, коју су Влада СРЈ али и бројни правни стручњаци назвали агресијом, уследила је након неуспешних преговора о решењу кризе на Косову, одржаних у Рамбујеу и Паризу, фебруара и марта 1999. године.


У бомбардовању, које је трајало 78 дана, тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе.

Vesti

******************************************************


Да ли је престало  и оно зло које је дошло од светских монструма и убица?

Док се у целом свету људски век продужава, због бомбардовања осиромашеним
уранијумом, Срби ће живети све краће. Осиромашени уранијум се увукао у ланац
исхране, подземне и површинске воде.Пораст оболелих од малигних болести, као
последица употребе муниције са осиромашеним уранијумом за време НАТО
бомбардовања, очекује се већ за неколико година.


Да се ово НАТО бомбардовање никада не заборави, нити опрости!!!

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #1 послато: Март 04, 2012, 03:33:23 »

АМЕРИКАНЦИ ДИГИТАЛИЗУЈУ ВОЈНИ АРХИВ СРБИЈЕ. ЗАШТО?

На захтев Карле Дел Понте само у 2005.години Војни архив Србије је Хашком трибуналу доставио више од 12.000 страница копија докумената, док је више од 70.000 страница стављено на увид, а реч је о војним документима за које је тужилаштво показало интересовање. Међутим, ни то није било довољно, па је Дел Понте крајем 2005.године осула паљбу по српским институцијама које по њеном виђењу, осим што избегавају хапшење преосталих хашких оптуженика, „скривају“одређена војна документа која су преко потребна Трибуналу у Хагу. Да то није баш тако, говори и податак да је Србија до децембра 2005.године примила 979 захтева из Хашког трибунала којима је тражена одговарајућа документација, од чега је на више од 95 одсто захтева одговорено, док је до тада 350 лица ослобођено чувања државне тајне(1).


Ипак, у неколико случајева се дешавало да државни органи Србије нису удовољили захтевима Карле Дел Понте из оправданих разлога. У државним архивима се није налазила тражена документација или до тражених докумената физички није било могуће доћи. Разлог за тако нешто се крије у томе што су услови у којима је функционисао Војни архив Србије били заиста хаотични. Наиме, Војни архив Србије је због НАТО агресије на нашу земљу 1999.године морао бити евакуисан из Немањине и Бирчанинове улице у Београду. Тако су документа из архива измештена на пет локација и то на три локације у Београду, и на по једну локацију у Нишу и у околини Горњег Милановца(2). Протеклих година функционисање ове институције је било знатно отежано због недостатка финансијских средстава, простора, опреме и кадрова. Управо из ових разлога архивска грађа у Војном архиву је остала несређена и непописана, а тиме и физички недоступна, јер је већи део докумената чамио (и још увек чами) у металним сандуцима (око 3600 сандука чекало је на отварање).

Нажалост, Карлу Дел Понте и Американце је више забринуло хаотично стање у Војном архиву Србије, него што је бригу за то показао „демократски“режим у Србији. Да ли је реч о коинциденцији или не, али оптужбе Дел Понте да Србија од Трибунала у Хагу скрива одређена војна документа и одбрана српских власти да се тражена документа из оправданих разлога у архиву не могу пронаћи, имале су за последицу да се огласе и наши стари „доброчинитељи“са Запада. Наиме, „Институт Џеферсон“из САД-а режиму у Србији је понудио конкретну финансијску помоћ и то у виду донације, како би отпочео процес дигитализације целокупне документације која се налази у Војном архиву Србије. И ако о овом „доброчинитељству“ није било речи током 2005. и 2006. године, одмах по избору Драгана Шутановца на функцију министра одбране15.маја 2007.године „помоћ“Американаца јевећ у јуну 2007.године оберучке прихваћена, о чему је потписан и донаторски уговор.

 

Просјачење код окупатора

Уговор о донацији између Министарства одбране Републике Србије и „Института Џеферсон“12. јуна 2007.године потписали су пуковник Драган Крсмановић, директор Војног архива, и Биљана Преснал, директорка финансија у „Институту Џеферсон“(3).
Аутор је дошао до интегралне копије овог уговора у чијој преамбули се наводи да је његово закључење резултирало „на основу досадашње успешне сарадње у оквиру реформе сектора одбране“између уговорних страна. У преамбули такође стоји да је циљ овог уговора да се „обезбеде што повољнији услови за рад у Војном архиву Министарства одбране“и то имајући у виду да је „Институт Џеферсон развио софтвер са специјалним карактеристикама Војног архива под називом ADA (Archive Digitalization Applicatione-Примена дигитализације архива)“.

Остатак текста налази се овде
 Спојлер:
Чланом 1 уговора прецизирано је да уговорне стране закључују уговор „ради брже, потпуније и квалитетније дигитализације (преношење у електронски дигитализовани запис) архивских информативних средстава и архивске грађе Војног архива“. Предмет уговора је регулисан чланом 2 у коме се наводи да ће „Институт Џеферсон“ као предмет донације обезбедити неопходну опрему за дигитализацију и комфоран рад људства на процесу дигитализације (према тачно утврђеним спецификацијама), коју ће предати у посед и својину Министарству одбране без накнаде. Поред тога, „доброчинитељ“се обавезао да Министарству одбране обезбеди и новчана средства за покривање „осталих трошкова“, софтвер ADA који „бесплатно уступа на трајно коришћење“, али и обавезу да „обучи и оспособи припаднике Министарства одбране за одржавање софтвера ADA“. Вредност ове донације је дефинисана чланом 3 уговора и она износи 185.000 долара, док су се уговорне стране чланом 5 споразумеле да Министарство одбране донирану опрему «одржава о свом трошку“и користити је „искључиво за дигитализацију архивске грађе“.

Што се тиче ауторског права на софтвер ADA, чланом 4 уговора је усаглашено да то право задржава „Институт Џеферсон“, а да Министарство одбране овај програм не може изнајмљивати, продавати или уступати другим лицима, односно другим органима са накнадом или без накнаде. Чланом 6 уговора дефинисано је да само обучена лица, запослена у Министарству одбране, могу одржавати електронску опрему и софтвер, док друга лица „немају право приступа електронској опреми за дигитализацију као ни софтверу ADA“. Истим чланом се оставља простор да „уколико се укаже потреба, на писмени захтев Министарства одбране, представник Џеферсон института може у својству консултанта пружити стручну помоћ Министарству одбране у реализацији предметног уговора“. Дакле, у овом случају уговор као писани акт који ближе уређује међусобна права и обавезе које су уговорне стране усагласиле, не даје нам праве информације о томе шта се заправо крије иза ове бесповратне помоћи наших старих и добро познатих „доброчинитеља“са Запада.

Управо овакву „помоћ пријатеља“многе „демократе“у Србији вероватно поздрављају и у њој не виде ништа лоше и то из два разлога. Први  разлог је тај што би се могло рећи да донацију сматрају плодом своје „успешне“политике, а други разлог је  што документацију која се налази у Војном архиву Србије заиста треба дигитализовати како би се спречило њено даље губљење и пропадање. Здрав разум се слаже са овим другим разлогом јер је дигитализација војног архива вишеструко корисна, међутим, здрав разум не може да прихвати нити може да оправда чињеницу да „демократски“режим у ту сврху просјачи новац са Запада. Несхватљиво је да у оквиру буџета Републике Србије није било могуће планирати и издвојити незнатна финансијска средства у износу од 185.000 долара, колико износи вредност стране донације за отпочињање процес дигитализације. За ову намену новца у буџету нема, док смо с друге стране  у прилици да се свакодневно информишемо о ненаменском и незаконитом расипању на стотине милиона динара буџетских средставадржавних органа.

Међутим, право је питање да ли се овде ради искључиво о лицемерју режима који не жели да обезбеди средства у буџету за ову намену или је реч о некаквим другим и вишим интересима „донатора“због којих је уговор о донацији потписан. То знају само они који учествују у овоме. Нама једино преостаје да анализирамо штуре договоре до којих смо дошли у Министарству одбране, као и да видимо по каквим је то активностима препознатљив „донатор“, тј. Институт Џеферсон из САД-а.

 

Донатор или мач са две оштрице?

О разјашњењу свих спорних детаља у вези са дигитализацијом, који би могли бити интересантни за јавност у Србији, аутор је још у јуну 2008. године покушао да добије одговоре у Министарству одбране(4). Тако је сазнао да је од 36 милиона страница војних докумената до 26.јула 2008. године скенирано 3,2 одсто укупног материјала - архивске грађе која је складиштена у Војном архиву Србије. На питање колико је новца утрошено за ову намену, уз образложење да је реч о донаторским средствима, добијен је одговор да „Војни архив нема увид у трошкове који су до сада остварени, нити има спецификацију трошкова за наредни период“. У одговору Министарства одбране се наводи да ће трошкови за државни буџет настати „престанком донације (крај 2008.године), када Војни архив треба да настави сам са дигитализацијом  у ком случају се могу очекивати трошкови за: одржавање опреме и финансирање лица која су ангажована на пословима скенирања (2 официра, 2 лица са всс, 3 лица са ссс и 15 лица по уговору о делу или војници на цивилном служењу војног рока)“(5).  

Оно што је ипак најважније у свему овоме, јесте питање ко и како дигитализује наше „војне тајне“и документа која носе ознаке „поверљиво“и „строго поверљиво“!? Из Министарства одбране добијен јеодговор да „лица запослена у Војном архиву не врше скенирање грађе, већ то чине лица ангажована по уговору о делу преко Џеферсон института која су обучена за скенирање“. За ова лица је према наводима надлежног министарства „извршена безбедносна провера пре него што су дошли да раде, док је у току рада организован видео надзор и непосредан надзор у просторијама где се врши скенирање“. „Тренутно на пројекту дигитализације ради 28 лица, а може се анганжовати 34 лица. Обуку за рад спроводе руководиоци дигитализације, а финансира се из средстава из којих се финансирала и набавка опреме путем донације. Обука траје најдуже један до два дана, обуку пролазе само лица која се ангажују на скенирању, а усавршавање се врши уз непосредан рад“,  наводи се у одговору добијеном из Министарства одбране(6).

Наравно, ове информације нису одговори на питање аутора како се третира скенирање, односно дигитализација поверљивих војних докумената која се налазе у архивској грађи. На наредно питање коме ће на крају бити доступна база дигитализоване архивске грађе, добијен је само штур одговор да ће „подаци бити доступни лицу које води реферат дигитализације, затим лицима којима се одобри по захтеву истраживање применом прописа који су на снази за коришћење архивске грађе“, док ће база података „бити доступна у складу са упутством о приступању дигиталном делу Војног архива, а по добијању меморијске картице са меморисаним обимом приступа одређеној грађи за истраживање“. Другим речима, база дигитализованих докумената Војног архива Србије биће доступна свакоме, при чему не треба сумњати  да ће стране обавештајне службе имати несметани приступ свим документима, укључујући и оне које  носе ознаку тајности. Уосталом, те исте службе су и до сада имале несметан приступ свој нашој војној документацији, а овако дигитализована база само може да им убрза и олакша посао претраге жељеног документа.

 

Донатор који ће нам доћи главе

Уцелој овој причи најскандалозније је што је „доброчинитељ“и „дародавац“донаторских средстава за дигитализацију војних докумената заправо Институт Џеферсониз САД-а. Овај институт се у јавности до сада помињао у више наврата када је реч о донирању новца и учешћу у реформи сектора одбране наше земље. Примера ради, у марту 2007.године је по други пут у тој години у просторијама Института за стратегијска истраживања Министарства одбране у Београду одржан „Виши курс стратегијског и операционог истраживања“за припаднике Министарства одбране и Војске Србије. Овај курс је управо организовао Институт Џеферсон уз подршку Амбасаде Канаде у Београду, а предавачи су били страни „стручњаци“. На том курсу, између осталог, учесници су решавали две студије случаја и то у вежбама „Дивља граница“(борбени поредак Авганистана) и „Стегнута песница“(војно-политичко доношење одлука о буџету за одбрану и војне структуре)(7).

У јулу 2007.године представници Војне академије и Института Џеферсон потписали су уговор вредан 60.000 фунти, а реч је о донацији за увођење брзог интернета у ову војнообразовну установу. Како је јавности тада саопштено, „донација престижног научног института омогућена је залагањем британских војних дипломата“(8 )!?

Из говора који је управо на Војној академији у Београдуу децембру 2006.године пред полазницима семинара „Менаџмент у истраживању“одржао Роберт Мекдугал, амбасадор Канаде у Београду, могу се наслутити намере „западних ветрова“. Господин Мекдугал је тада као једну од многобројних предности кооперативног међународног приступа националној безбедности истакао следеће: „(...) Глобални приступ такође омогућава партнерима да размене искуства и вештине, да уче једни од других. У том погледу, на пример, Канада је задовољна да ради са војним сектором Србије тако што ће омогућити тренинге у Канади, подржавати семинаре као што је овај, тако што ће водити разговоре о учешћу у мировним мисијама, тако што ће финансирати пројекат дигитализације војних архива, финансирати велике пројекте уништавања мина и на друге начине (...)“(9). Дакле, овде су потпуно јасне намере америчко-глобалног приступа националној безбедности где Србија, када је реч о „реформи“сектора одбране, нипошто није изостављена из стратешких планова кројача новог светског поретка.

Активност Института Џеферсон у Србији била је и додела награда за најбоље „локалне иницијативе реализоване у 2007.години“, која је19.јуна 2008.године одржана у свечаној сали Скупштине града Београда. Ову награду је још 2006.године установио Институт Џеферсон,који је  и један од спонзора. Међу члановима жирија за доделу награде2008. годиненашло се одабрано друштво, измеђуосталог: Биљана Преснал, директорка финансија у Институту Џеферсон (потписница уговора о донацији за дигитализацију), Миљенко Дерета, извршни директор „Грађанских иницијатива“и Соња Лихт, председница Фонда за политичку изузетност(10).

 

"Доброчинитељи" присутни и у Црној Гори

Могло би се рећи да деловање Института Џеферсон у суседној српској земљи, Црној Гори, заправо представља огледало правих намера и улоге ове институције на Балкану. Довољно је нагласити да Институт Џеферсон у периоду 2007. и 2008. године активно учествује у свим семинарима који се одржавају у Црног Гори, а на тему реформисања војног сектора и пропагирања евроатлантских интеграција. Примера ради, у марту 2008.године одржан је семинар за представнике медија у Црној Гори који је имао за циљ усавршавање новинара за област евроатланских интеграција. На овом семинару су учествовали и представници Института Џеферсон који су држали предавање на тему „НАТО - партнерство и развој“. Месец дана касније, у априлу исте године, у сарадњи са Амбасадом САД-а у Подгорици је организована и спикер тура по свим општинама на северу Црне Горе, с циљем информисања грађана о евроатлантским интеграцијама. Наравно, један од предавача на овој „турнеји“био је и представник Института Џеферсон. Да ствар буде јаснија, свему овоме је претходило потписивање Меморандума о разумевању између Министарства одбране Црне Горе и Института Џеферсон(11). Овај документ је потписан у априлу 2007.године и њиме је предвиђена помоћ црногорским властима у процесу реформи и интеграција са НАТО, а пројекат је финансијски подржала Влада Холандије. Дакле, све је јасно, јер одоваквог „донатора“се треба чувати.

Какве „евроатлантске аранжмане“ у скоријој будућности нашој земљи припремају Институт Џеферсон и министар одбране Драган Шутановац, тек предстоји да видимо. Јасно је да је дигитализација докумената из Војног архива Србије само један од корака који представљају озбиљну претњу за национално - војну безбедност наше земље.

 

НАПОМЕНА:

Поглавље (63) из књиге „ПУСТОШЕЊЕ СРБИЈЕ“, аутор: Иван Нинић, издавач: Српска радикална странка Београд (2011), рецензенти: Проф. Др Војислав Шешељ и Мр Дејан Мировић.


(1)  До средине јула 2011. године Република Србија је одговорила на око 3.000 захтева Трибунала у Хагу, а више од 600 лица је ослобођено обавезе чувања тајне (Извор: „Бета“, 20.7.2011.)

(2)  Извор: Недељник „НИН“, 24.11.2005.

(3)  Уговор нема деловодни број Министарства одбране.

(4)  Аутор је захтев поднео у складу са Законом о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

(5)  Допис, бр. 619-12/08, од 26.6.2008.

(6)  Исто.

(7)  Извор: Веб сајт Министарства одбране РС, 30.3.2007.

(8 )  Извор: Портал „Екапија“, 13.7.2007.

(9)  Говор амбасадора Канаде одржан: 11.12.2006.

(10) Извор: „Медија центар“, 19.6.2008.

(11)  Извор: Извештај Владе Црне Горе о реализацији шестомесечног Акционог плана за имплементацију Комуникационе стратегије о евроатлантским интеграцијама за период јануар-јун 2008. годинеИван Нинић


« Последња измена: Октобар 04, 2018, 05:05:48 Гога » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Zeka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 711


Zeka


Погледај профил
« Одговор #2 послато: Мај 20, 2012, 11:07:48 »

Пристаје ли Шутановац на „регионалне батаљоне“?

ВОЈСКА СРБИЈЕ НА 7. КОНФЕРЕНЦИЈИ НАЧЕЛНИКА САВЕЗНИЧКИХ
КОПНЕНИХ СНАГА И КОМАНДАНАТА КОПНЕНИХ СНАГА У ТИРАНИ
Шутановац у седишту алијансе

НАТО се трансформише, али ће наставити да остварује баланс и безбедност у југоисточној Европи, рекао је командант седишта Здружених снага у Хајделбергу генерал-пуковник Џон Морган у четвртак (10. маја), на крају 7. Конференције начелника савезничких копнених снага и команданата копнених снага, која је одржана у Тирани.

          Конференцији су присуствовали начелници копнених снага из 26 земаља чланица НАТО-а - укључујући Албанију, Бугарску, Грчку, Румунију, Хрватску, Турску, и Словенију. Десет земаља чланица Партнерства за мир такође је послало своје представнике, укључујући Босну и Херцеговину, Црну Гору, Србију и Македонију.

          Две земље чланице Медитеранског дијалога и две земље чланице Истанбулске иницијативе за сарадњу такође су учествовале на тродневном скупу.

          Саветник за односе са јавношћу Команде снага у Хајделбергу потпуковник Гоц Хафке изјавио је за SETimes да су безбедносне претње у региону биле много веће пре више година.       

          „Имамо мир и стабилност у региону, али још увек постоје безбедносне претње“, рекао је Хафке.

          НАТО је прошле недеље проактивно упутио додатне снаге на Косово, уочи српских избора, на основу потенцијалног безбедносног утицаја гласања на север Косова.

          „Послато је појачање у случају да буде потребно“, рекао је Хафке.

          Он је истакао трансформацију базе НАТО-а у Измиру као једну од предстојећих промена. Алијанса је прошлог лета саопштила да ће претворити ваздухопловну базу у турском лучком граду Измиру у команду копнених снага - то је једна од 11 база Алијасе које ће бити обновљена - како би се смањили трошкови и дуплирање.

          „Следећег лета оне ће бити спремне за почетни оперативни капацитет. То ће потрајати; то је део укупне трансформације НАТО-а“, рекао је Хафке за SETimes.

          Бригадни генерал Виктор Бердо, командант Копнених снага Албаније, изјавио је новинарима да су разговори били усредсређени на проналажење нових решења - базираних на новом стратешком концепту НАТО-а и концепту „Паметне одбране“ - ради бољег коришћења одбрамбених ресурса.

          Један од начина да се то постигне, према речима потпуковника Фредија Максутија из Копнених снага Албаније, било би стварање регионалних батаљона, чиме би се омогућило земљама које у томе учествују да деле трошкове и трупе.

          Максути је изјавио за SETimes да би то имало позитиван утицај на односе суседа у региону.

          Он је додао да би Албанија желела да помогне осталим земљама у региону да постану чланице НАТО-а, кроз обуку и заједничке војне вежбе - али и кроз стварање заједничких капацитета.

          Максути каже да су недавни догађаји на Косову, у Македонији и у Прешевској долини политички, те да војска не треба да их коментарише.

          „Безбедност би требало да буде загарантована и требало би да постоји дијалог између суседа“, рекао је Максути за SETimes.

          Морган је нагласио да су ти састанци прилика за чланице НАТО-а, партнерске земље, командне структуре и структуру снага да разговарају о способностима копнених снага Алијансе.

          „Ови састанци служе да подстакну дијалог и јачају везе између војних власти НАТО-а и партнерских земаља“, саопштила је Алијанса.

          Наредни састанак начелника копнених снага биће одржан следеће године.
Сачувана

Ал' тирјанству стати ногом за врат, 
довести га к познанију права, 
то је људска дужност најсветија!
Zeka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 711


Zeka


Погледај профил
« Одговор #3 послато: Мај 20, 2012, 11:10:55 »

A.M. 15.05.2012.


Već duže vreme priča prvo o borbenim grupama, a sada o regionalnim bataljonima se protura ovde i prodaje kao cigla te samo što nismo mi ušli, samo nas čekaju, a kada se svede i da je realno šta im Mi imamo da ponudimo duplo golo zero.
Ova priča se protura još od 2010 godine kada je jedna mlađahni član jedne bezbednosne nevladine organizacije lansirao tezu o borbenoj grupi Zapadnog balkana .U jeku rasprava o ulasku Srbije u borbenu grupu V4 ( Višegradske grupe zemalja), grupa mladih ali izrazito preambicioznih autora očaranih NATO lansirali su 2010 godine ideju o formiranju „ BORBENE GRUPE ZAPADNI BALKAN“ kao vizije odbrambene integracije Srbije u EU u periodu 2010-2020.

Evo što sam pisao na jednoj stranici o borbenim grupama:

Autori smatraju da bi time Srbija kao partner doprinela bezbednosti Evrope time što bi zajedno sa ostalim državama razvila borbenu grupu Zapadni Balkan čime bi se stvorila nova era koji bi od tereta za EU postao bezbednosni dobitak sa time i NATO. U prilog stvaranja ove grupe autori su naveli „kulturne i jezičke sličnosti koje postoje na Zapadnom Balkanu bi olakšale komunikaciju unutar borbene grupe, učestvovanje u mnogobrojnim regionalnim inicijativama, članstvo u programu Partnerstvo za mir i prihvatanje NATO standarda učiniće ove vojske tehnički i organizaciono interoperabilnim. Iako su njihove doktrine nacionalno obojene, činjenica da je nekoliko vojski Zapadnog Balkana izraslo iz bivše JNA, u izvesnoj meri utiče na sličnost u obuci. Pri tom, vojske na Zapadnom Balkanu koriste slično naoružanje i vojnu opremu, koji su u dobroj meri nasleđeni od JNA. Ovakav regionalni pristup doprineo bi razvoju međusobnog poverenja između nekada zaraćenih strana“ Ovde bi valjalo podsetiti na Borbenu grupu na jugu Evrope. Nekako pred agresiju na SRJ 1999 kraj januara početka februara meseca u medijima se protkala nit o formiranju borbene grupe Jug koju bi činile Makedonija, Grčka, Bugarska i Albanija čija bi komanda bila u Plovdivu gde bi Bugarin bio komandant. Prvo je došlo do euforija, a onda do trvenja jer kako da Grcima i Makedonicima komaduje Bugarin. Albanija se ionako sa smešnom vojskom nije ni pitala. To je sve ostalo mrtvo slovo na papiru do daljneg. Još zanimljivija priča je gore pomenuta Balkanska borbena grupa koja bi trebalo formirati. Ideja potekla iz jedne Nevladine organizacije koja se bavi bezbednošuću a činili bi je Hrvatska, Srbija, BiH, Makedonija, Crna Gora i KBS?Молим?Молим? Dečko je žestoko branio stav pa je čak na jednom portalu objavio čak i tekst u nastavcima a onda dobio i podršku penzionisanog generala koji sav sa ushićenjem kliktao o tome. Borbena grupa V4 organizacijsko formacijski sastav će tek biti definisan ove godine, ali se neki kostur već nazire. Slovačka je izrazila spremnost da izdovji motroizovanu četu, a Mađarska centar za obuku. Komandni kadar bi dala Poljska.  Predviđa se da borbena grupa može samostalno da izvodi operacije u kontinuitetu 120 dana a raspored bi bio 10 dana od dana aktiviranja na terenu. Formiranje ove grupe objasnilo se pre svega unifikacijom savremenog naoružanja, i troškova vojnih budžeta zemlaja članica, samo je ostalo pitanje jezika na kome bi se komandovalo a verovatno je u pitanju engleski pošto po Bušovoj doktirni oni spadaju u " Novu Evropu".Evo kako državni sekretar MORS-a tumači Višegradsku borbenu grupu. VREDI PODSETITI članove stranice na ovu temu
Naime u jednim dnevnim novinama izašla je priča kako je pozitivno to što se Srbija udaljava od vojne neutralnosti, da je to pozitivno: CITAT: " ne treba mešati spoljnju bezbednosnu politiku EU sa politikom NATO kao političko-bezbednosnom zajednicom to su dve različite politike, politike koje se čak sukobljavaju" Šta na pokazajue ovaj citat ?  Očito neko lud, ili Mi ili Oni pa hoće da nam predstave kako se se to tobože te dve poltike sukobljavaju i kao da se radi o dva saveza . Ima još veći biser" Uključivanje i Višegradsku ili neku drugu borbenu grupu ne znači učestvovanje u bormabam ili razdvajanjima zaraćenih strana već nba reakcije u vanrednim situacijama" Ovo je još veći biser, Jos jedna biser državne sekretarke Citat: Борбене групе су, иначе, релативно нова војна организација у оквиру ЕУ и потчињене су Војном комитету ЕУ, kraj citata mene zanima samo jedno da li ona ovo stvarno veruje ili priča na pamaet, Niti su borbene grupe čedo Eu već obratno NATO

Radijus Borbene grupe Višegradske V4 je 6000 km od mesta osnovnog baziranja, a to znači da ova jedinica ranga brigade može da interveniše ne samo na područiju istočne Evrope, bliskog istoka i Kavkaza. Zar u vreme ruskog-gruzijskog rata pojedine članice nisu izražavale spremnost da se pomogne Gruziji tako da je ta priča o Kavkazu sasvim realna jer upravo težište sukoba i konflikata se pomera prema tom regionu u strateškom smislu približavanja Rusiji ( Velika šahovska tabla). Inače neki su pre promene vlasti u Ukrajni zahtevali da i ova Zemlja da svoj doprinos u brigadi V4 tako da.... ne bih se složio sa pričom o malom NATO ako to nije pežorativno značenje, već zapravo V4 predstavlja ofanzivnu borbenu komponentu NATO saveza. Još davno uočeno je da snage za brzo reagovanje koje su prvi put u istorji poslate u Bosnu pred Dejton imaju odličan efekat i spremnost za reagovanje. Izgradnjom Evrokorpusa je bio prvo pomaljanje ovakvih jedinica zatim su su SLo-Italija i Mađarska formirali svoju grupu pa sada i V4 2007 godine kao uspostavljanje nove bezbednosne arhitekture. Operativnost bi bila postignuta 2016 godine, a to što ministar priča itekako ima veze za ono što se planira u budućnosti samo što vojska dobro zna da su naši kapaciteti za učestovanje u ovakvoj jedinici veoma ograničeni skoro nedovljni. Nije da nema pojedinaca ima koji kao i ministar teže da se uključimo u tu grupu ali ne bih o tome jer bi došao na klizav teren kad bi i kao nazavoa ove ljude....Inače sve ove zemlje nisu sposobne ni jednu operaciju samostalno da izvedu jer njihovi kapaciteti nisu dovljni ili ih nemaju da bi mogli u roku od 48 časova prebaciti snage na krizno žarište. Stanje tehnike popunjenost jedica bez Poljske je katastrofalana jedino merljiv doprinos ovakvoj jedinici mogu dati samo Poljska i ako bi ušla Ukrajina sve ostalo su beznačajne snage. Iskreno mislim da se ministru priča naizgled površno dopala, mulitnacionalna brigada snage za brzo reagovanje, akcija, NATO. Koliko vidim voli on te pričice a novinari još više pa od toga se napravi senzacija i odličan marketing, a kad se stvari stave na papir dođe se do toga, 2 transportna aviona, loši oklopnjaci točkaši ako neko misli na M 86 ma hajdete, borbeni helikopteri, a da se nešto u tom pogledu sprema i da " mirovne operacije" nemaju veze sa UN osim medicinskih timova pokazala je vežba Ušće 2011 gde konvoj vatrenu podršku napadnutom konvoju daju borbeni helikopteri Gama i lovački avioni M ig 29 kao zaštita od koga i šta... neko bi rekao Hvala dovoljno
Сачувана

Ал' тирјанству стати ногом за врат, 
довести га к познанију права, 
то је људска дужност најсветија!
Zeka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 711


Zeka


Погледај профил
« Одговор #4 послато: Мај 20, 2012, 14:51:53 »

Šta bi Srbiji doneo NATO?
Pred početak NATO samita u Čikagu, bivši ambasador SAD u Bosni I Hercegovini, a danas profesor na Džordž Mejson univerzitetu Ričard Kauzlarić kaže u razgovoru sa dopisnikom Tanjuga da svaka zemlja samostalno odlučuje da li želi da bude vojno neutralna ili članica nekog saveza, ali dodaje I da smatra da bi Srbija bila u prednosti kao član NATO.

“Imamo primere Švedske I Finske, dve zemlje koje nisu članice NATO, ali su sve bliže severnoatlantskoj alijansi kako vreme prolazi. U obe zemlje postoji diskusija da li bi u jednom trenutku trebalo da se priključe NATO”, navodi Kauzlarić.

Nekadašnji ambasador ocenjuje da mu je jasno da nije lako da Srbija prevaziđe prošlost I sukob sa NATO iz 1999. godine.

“Ako se SAD I Srbija budu stalno okretale I gledale u prošlost, to nije dobar put za budućnost. Čak I zemlje kao što su Francuska I Nemačka, koje su bile neprijatelji u dva svetska rata, danas sarađuju u EU I NATO, što je primer da je moguće da se ne zaboravi istorija, ali da se istovremeno gradi bolja buduhćnost”, smatra Kauzlarić.

Kada se govori o referendumu ili samostalnoj odluci neke vlade o pristupanju severnoatlantskoj alijansi, on kaže da je bilo slučajeva gde su građani o tome odlučivali, kao I onih gde su državni organi samostalno doneli odluku.

“Na vlastima u Srbiji je da odluče kako će se baviti tim pitanjem. Sve zavisi od količine poverenja koje vlada ima u narodu I da li bi građani podržali takvu odluku”, ističe Kauzlarić.

Direktor Odeljenja za evropske studije u vašingtonskom Savetu za međunarodne odnose Čarl Kapčan smatra da je samo pitanje vremena kad će Srbija da uđe u NATO.

“Očekujem da sve zemlje nastale na prostoru bivše Jugoslavije na kraju postanu deo Alijanse. Takav ishod predstavlja najverovatniji završetak potpune integracije regiona u evroatlantsku zajednicu”, kaže Kupčan u izjavi za Tanjug.
Сачувана

Ал' тирјанству стати ногом за врат, 
довести га к познанију права, 
то је људска дужност најсветија!
Zeka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 711


Zeka


Погледај профил
« Одговор #5 послато: Мај 20, 2012, 14:54:30 »

Ovaj očigledno nije pri sebi a i uči tamo neke Amere da budu veće budale nego što su sada ! Cheesy Cheesy
Сачувана

Ал' тирјанству стати ногом за врат, 
довести га к познанију права, 
то је људска дужност најсветија!
Zeka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 711


Zeka


Погледај профил
« Одговор #6 послато: Мај 23, 2012, 10:29:36 »

Охрабрују Србију да настави путем у НАТО

Самит алијансе у Чикагу

   Лидери НАТО нагласили да и даље остају «отворена врата» за улазак у чланство држава «стратешки важног Западног Балкана»

          На заседању у Чикагу Лидери НАТО поручили су да "и даље подржавају евроатлантску интеграцију Србије", поздравили њен напредак у изградњи јачег партнерства с НАТО и охрабрили Београд "да настави тим путем".

          У декларацији усвојеној на самиту Северноатлантског савеза наглашава се спремност НАТО да и даље продубљује политички дијалог и практичну сарадњу са Србијом. "Ми ћемо наставити да помажемо напоре Србије да спроведе реформе и подстичемо је да у томе иде даље. Позивамо Србију да подржи напоре за учвршћивање мира и стабилности на Косову", истичу у декларацији шефови држава или влада НАТО.

          Лидери НАТО су затражили од "Београда и Приштине да у потпуности искористе могућности за поспешење мира, безбедности и стабилности у региону, а посебно дијалог уз добре услуге Европске уније". "Поздрављамо напредак у дијалогу Београд-Приштина, уз посредовање ЕУ, укључујући договор о регионалној сарадњи као и технички протокол о интегрисаном управљању границама", наводи се у документу.

          У декларацији се истиче да су "дијалог две стране и евроатлантска интеграција региона кључни за трајно поспешење безбедности и стабилности на Западном Балкану". "Позивамо обе стране да у потпуности спроведу постојеће договоре, да учине помак око свих отворених питања, укључујући закључење додатних споразума о телекомуникацијама и електричној струји", наводи се у документу.

          Лидери НАТО су нагласили да и даље остају "отворена врата" за улазак у чланство држава "стратешки важног Западног Балкана", чим испуне нужне услове како би такође допринеле безбедности Северноатлантског савеза. У декларацији усвојеној на заседању шефова држава или влада НАТО поздравља се напредак Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније, као и Грузије.

http://fakti.org/oruzje/nato/ohrabruju-srbiju-da-nastavi-putem-u-nato


Чврсто су решили да нас утерају у свој тор. Питање је само да ли ће народ Србије пристати да буде њихова овца и њихово топовско месо.

Сачувана

Ал' тирјанству стати ногом за врат, 
довести га к познанију права, 
то је људска дужност најсветија!
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #7 послато: Мај 23, 2012, 11:51:01 »Чврсто су решили да нас утерају у свој тор. Питање је само да ли ће народ Србије пристати да буде њихова овца и њихово топовско месо.


  ''Народ'' је само фраза.Да би народ у Србији реаговао на неки догађај или појаву,потребна је критична маса да покрене протесте.То је могуће само уз помоћ новца или константно ''пливање'' у беди и проблемима,и онда ће се десити.
  Овако ће нас Шунтавац и БоТа ''утерати'' у НАТО,а народ ће да ћути необавештен.
Сачувана

Zeka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 711


Zeka


Погледај профил
« Одговор #8 послато: Мај 30, 2012, 12:53:13 »

U EU nas ne žele a u NATO ne želi srpski narodNakon samita NATO, održanog u Čikagu 20. i 21. maja, analitičar Miroslav Lazanski izneo je svoje mišljenje u vezi sa odnosima NATO-a sa državama na Balkanu:

Balkanske zemlje koje još nisu u NATO-u, mislim pre svega Crna Gora i Bosna i Hercegovina su dobile neke pohvale. Makedonija je ostala blokirana zbog stava Grčke oko njenog imena- makedonci su jako razočarani zbog toga. Crnogorci su dobili neku vrstu pohvale, i verovatno su sad euforični zbog toga, ali oni imaju probleme na unutrašnjem planu. Kako će se sada crnogorska vlada ponašati, da li će uopšte opstati, ostaje da se vidi.

Svakih desetak dana imaju velike demonstracije zbog socijalno- ekonomske krize koju imaju u zemlji. Većina stanovništva u Crnoj Gori je protiv ulaska u NATO. Međutim, politička elita pokušava da progura članstvo Crne Gore u NATO-u kroz odluku parlamenta, dok ta odluka nema utemeljenje u volji građana. Elita u Podgorici će verovatno pokušati da izbegne referendum stanovništva i eventualno će pokušati da preko stranaka u parlamentu dobiju podršku.

Činjenica je da Crnu Goru učešće njenih 35 vojnika u mirovnoj misiji ISAF u Avganistanu  košta skoro polovinu njenog vojnog budžeta. Svaka zemlja sama plaća svoje vojnike u sastavu ove mirovne misije. Dakle, što se tiče Crne Gore- postoji potpuno različit stav političke elite i naroda po pitanju članstva u NATO-u.

Što se tiče Srbije-  NATO se naime vrlo pohvalno izrazio o dosadašnjem stepenu saradnje sa Srbijom (mi smo članica Partnerstva za mir). U Srbiji- većinsko raspoloženje naroda je protiv NATO-a. Nedavna istraživanja pokazuju da je čak 19% mladih ljudi je protiv učlanjenja Srbije u NATO. Neka druga istraživanja pokazuju da većinsko raspoloženje članova LDP-a, stranke koja jeste za ulazak u NATO, je protiv učlanjenja.

Dakle, u Srbiji nema političkog, a posebno nema nacionalnog konsenzusa i to se neće tako brzo promeniti. Pogotovu sada, u kontekstu izbora novog predsednika, gospodina Nikolića, koji takođe to pitanje sigurno neće prelamati kroz parlament. Konačno, i oko eventualnog ulaska Srbije u EU i u NATO- narod će putem referenduma dati svoju reč. Što se konkretno ulaska u NATO tiče- tu je stav jasan, skoro 90% stanovništva je protiv.

Tu je naravno, interesantna pozicija Rusije. Vrlo je zanimljivo u tom kontekstu razmatrati zašto NATO smatra da je Rusiji dovoljno članstvo u Partnerstvu za mir, a ne nudi članstvo u organizaciji, dok za Srbiju i Crnu Goru smatraju da treba da uđu u NATO. Mi jesmo, ovde u Srbiji predmet stalnog nutkanja, poticanja pa čak i grubog guranja da se uđe u NATO. Pri tome se Srbija stalno proziva da su svi drugi oko nje ušli u organizaciju, a to nije sasvim tačno- imate  države  članica EU, koje nisu članice NATO.

A kakva je, po Vama realna šansa da Srbija ostane neutralna, obzirom na geo-politički položaj i nezavidnu ekonomsku situaciju? Pretpostavimo da će se neke stvari na ekonomskom polju promeniti, ako bi Srbija dobila vetar u leđa upravo od strane Evro-atlantskih integracija…

Prvo, para u Evropi više nema. Drugo, nama je jasno rečeno da kada Hrvatska sledeće godine uđe u EU, vrata do daljeg ostaju zatvorena. Niko ne nudi Srbiji neki brzi ulazak u EU. Čak i da uđe u NATO, vremena kada se preko NATO-a brže ulazilo u EU odavno su prošla.

To su vremena kada su ulazili Bugari i Rumuni, kad su amerikancima trebale baze u Bugarskoj i u Rumuniji zbog američke intervencije u Avganistanu i prilaženja južnim ruskim granicama. Ta vremena su prošla- NATO sada ima baze u Rumuniji, Bugarskoj, u Mađarskoj,  ima bazu Bondstil na Kosovu, u Makedoniji.

Njima baza u samoj Srbiji ne treba. Ne vidim čime to Srbija može da zasluži da je NATO podrži oko EU, tim pre što EU nije jedinstvena po tom pitanju, oni više ne žele širenje. Pristupni fondovi EU su već prazni, oni ne znaju kako da pokriju dugove Grčke, Španije i Italije, pogotovu kada im sledeće godine uđe Hrvatska sa 40 milijardi evra duga, a ne još i Srbija. Evropskoj Uniji, novi siromasi ne trebaju.

Čini se da bi Srbiji možda bilo najpametnije da sačuva neutralnost po pitanju saradnje sa NATO-om. Pod prestpostavkom da podržavate ovaj stav, kako Vi vidite da je to moguće? Obzirom da su odnosi sa Kosovom takođe bili na dnevnom redu samita…

NATO je jasno rekao da priznaje Kosovo kao nezavisnu državu. Evropska Unija takođe priznaje Kosovo kao nezavisnu državu. A  u Beogradu se pravimo blesavi. Navodno ne, NATO nije priznao Kosovo- zato što Španija, Rumunija nisu priznale Kosovo. One ga nisu priznale zbog svojih problema, a ne zbog nas.

NATO je uzeo Srbiji Kosovo i svojim ulaskom u NATO, Srbija bi bila jedina država u istoriji koja ulazi u neki vojni savez koji joj je oduzeo teritoriju. Dakle, ulaskom u NATO, Srbija ništa praktično ne dobija. Ne dobija skraćeni put ka EU, jer je kako sam već rekao, EU već prezasićena, a i pitanje je šta će biti sa samom Unijom kroz par godina.

Sa druge strane, jedini zdrav novac za ekonomiju, koji može da se nađe na tržištu novca- je u Rusiji. Politička elita u Beogradu, ipak mora da vodi računa o stavu naroda. To se sad videlo i na ovim predsedničkim izborima. Dakle, ne može se u dužem vremenskom periodu ignorisati  raspoloženje naroda prema ulasku ili neulasku. Svaka elita, koja bude ignorisala stav građana, na nekim prevremenim ili redovnim izborima će da izgubi. Prema tome, ako žele da uče, političari su mogli dobru lekciju da nauče na ovom drugom krugu predsedničkih izbora.

Dakle, ja ne vidim nikakvu mogućnost da Srbija uđe u NATO u nekom narednom vremenskom periodu, jer na kraju, i to je stvar koja se rešava na referendumu. Narod nije raspoložen za NATO, najbolji primer za to su stranke- najpre SPO i LDP. Naime, ove stranke koje su o potrebi da Srbija uđe u NATO govorile pre početka predizborne kampanje, za vreme same kampanje o tome se uopšte nisu izjašnjavale. Interesantno je da se zapravo o NATO-u u toku kampanje za parlamentarne izbore, niko nije izjašnjavao. Osim Demokratske stranke Srbije koja je otvoreno rekla da je politika neutralnosti, najbolja opcija za Srbiju, svi ostali su ćutali. Jasno je da se na ovom pitanju gube glasovi birača.

Srbija će sarađivati sa NATO u onoj meri, koliko to Srbiji bude odgovaralo, ali od nekog formalnog učlanjenja u NATO, mislim da od toga nema ništa.

Glas Rusije
http://www.vestinet.rs/tema-dana/u-eu-nas-ne-zele-a-u-nato-ne-zeli-srpski-narod
Сачувана

Ал' тирјанству стати ногом за врат, 
довести га к познанију права, 
то је људска дужност најсветија!
Zeka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 711


Zeka


Погледај профил
« Одговор #9 послато: Јул 20, 2012, 22:04:31 »

МЕЈЕР: Став САД је да Србија МОРА да уђе у ЕУ и НАТО

БИВШИ ШЕФ ЦИА ЗА БАЛКАН ПОНОВО СЕ ИЗЈАСНИО ЗА ПОДЕЛУ КОСОВА


    ПОДЕЛА Косова била би једино фер решење, изјавио је за НИН бивши шеф ЦИА за Балкан Стивен Мејер.

        При том је упозорио да је Вашингтон далеко од такве позиције и објаснио зашто, рекавши: да ће се америчка администрација „држати политике независности Косова и става да Србија мора да уђе у ЕУ и НАТО“.

        Оценио је да се основна позиција Вашингтона у односу на Србију „није променила у последњих 15 година” и додао:

        - Американци неће снажно притискати Београд у скорије време, односно док Београд не појасни своју позицију. Прво је питање зато, не шта ће бити америчка политика, већ каква ће бити политика Београда - нагласио је Мејер који је и професор Универзитета националне одбране САД.

        Он сматра да Србија има шансу да „промени динамику односа са Вашингтоном“, односно - да бар донекле побољша своје позиције.

        - Али, нагласио је, да би то учинила, морала би да се понаша независније и да буде мање послушна Вашингтону или Бриселу него претходна влада.

        Мејер, међутим, процењује да однос нове власти у Београду према Косову неће бити знатно другачији од претходне.

        - Нова влада мора строго да пази на унутрашњу политичку осетљивост, на било какав нагао корак у правцу прихватања независности Косова. У исто време, Београд неће желети да увреди Вашингтон ни Брисел и зато ће веома пазити да не пружи никакву подршку неком националистичкијем ставу. Косово је постало у основи замрзнути конфликт и не очекујем да се то у скорије време промени. Већ десет година говорим да је подела једино фер решење - закључио је Мејер.

Факти
Сачувана

Ал' тирјанству стати ногом за врат, 
довести га к познанију права, 
то је људска дужност најсветија!
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #10 послато: Јул 21, 2012, 06:11:51 »

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=LbIzHP2KSkk" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=LbIzHP2KSkk</a>
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #11 послато: Август 01, 2012, 05:23:32 »

Делегација НАТО школе обишла ВМА

Делегација НАТО школе "Oberamergau" посетила је Војно-медицинску академију (ВМА) у Београду где је договорено да се сарадња те две институције унапреди, саопштила је ВМА.


Заменик начелника ВМА Драган Динчић рекао је да је остварена значајна сарадња кроз "курсирање представника војног здравства у Оберамергау, али да две образовне институције имају потенцијала да ту сарадњу и унапреде".

Командант пуковник Марк Бејнс рекао је приликом посете ВМА да треба размотрити могућност да се део курсева НАТО школе "Оберамергау" из области војне медицине организује и у тренинг центру ВМА.

(Вести)


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #12 послато: Август 01, 2012, 05:53:39 »

Цитат
Командант пуковник Марк Бејнс рекао је приликом посете ВМА да треба размотрити могућност да се део курсева НАТО школе "Оберамергау" из области војне медицине организује и у тренинг центру ВМА.

Који су ово лицемери. Да нису можда дошли да виде, па и да проучавају, какви су ефекти НАТО бомбардовања Србије 1999.године? Колико има оболелих и од чега су оболели?

Да ли су обишли и неке своје "успешне" циљеве тадашње њихове "посете" Србији и српском народу?


Гори су ови што их примају, па зар су заборавили,

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=_PL2Ae1SSsM" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=_PL2Ae1SSsM</a>
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #13 послато: Децембар 21, 2012, 04:50:30 »

Уништено још 17.000 комада оружја

Уништен стохиљадити комад лаког наоружања у последњих 10 година. Уништавањем оружја дат допринос општој безбедности у Србији и региону, рекао министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић.У рециклажном центру у Железнику уз присуство премијера и министра унутрашњих послова Ивице Дачића, уништен стохиљадити комад лаког и стрељачког наоружања у последњих 10 година.

Дачић је изјавио да је уништавањем тог оружја дат допринос општој безбедности у Србији и региону, наводећи да се код грађана Србије налази нешто више од милион комада пријављеног оружја.

"Данас ће бити уништено 17.000 комада и ако рачунамо оно што је до сада уништено, међу овим комадима се налази и стохиљадити комад наоружања који ће бити уништен", рекао је Дачић.

Према његовим речима, паралелно се ради на уништавању оружја које није у функцији или је прекобројно, и прикупљању пријављеног и непријављеног оружја од грађана.

Грађанима ће, најавио је он, ускоро бити упућен позив да се одазову трећем циклусу легализације, односно прикупљања оружја у илегалном или легалном поседу.

"Они који га буду донели, без обзира да ли је било у илегалном поседу, неће сносити консеквенце јер ће бити период такозване легализације, и то је добро да бисмо смањили количину оружја које постоји у нашој земљи", рекао је Дачић.

Премијер је прецизирао да је оружје које ће данас бити уништено заправо оружје које није у употреби, оно које је одузето од криминалаца или је добровољно предато.

"Један део тог оружја које би могло да буде у функцији се прво проверава са нашим полицијским и војним структурама како би се утврдило да ли је оно потребно, како после не бисмо морали да купујемо наоружање, а претходно га уништавамо", рекао је Дачић.

Уништавање вишкова лаког и стрељачког оружја у Србији се одвија у сарадњи Центром за контролу стрељачког и лаког наоружања у источној и југоисточној Европи и Европском унијом, чији су представници присуствовали данашњем догађају.

(РТС)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #14 послато: Децембар 21, 2012, 04:51:49 »

Цитат
Уништено још 17.000 комада оружја...дат допринос општој безбедности у Србији и региону......


Па, овај наставио тамо где је стао Шутановац Превртање очима


Цитат
Уништавање вишкова лаког и стрељачког оружја у Србији се одвија у сарадњи Центром за контролу стрељачког и лаког наоружања у источној и југоисточној Европи и Европском унијом, чији су представници присуствовали данашњем догађају.


И онда, чија ли је ово била ОДЛУКА Молим?......Дачићева или одлука владе Србије, не верујем!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #15 послато: Децембар 21, 2012, 05:25:53 »

Уништавању "вишка" наоружања присуствује премијер Ивица Дачић


« Последња измена: Април 18, 2016, 21:23:53 Гога » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #16 послато: Фебруар 06, 2013, 01:51:54 »

НАТО се плашио руских снага и тадашње Војске Југославије

Генерал Леонид Ивашов, војни стручњак, тврди да 1999. године при уласку руских трупа СФОР на Космет и заузимања аеродрома Слатина код Приштине, није претио сукоб са НАТО, јер су се припадници Алијансе плашили руских снага и тадашње Војске Југославије


Руски војници на Косову и Метохији

ИСТАКНУТИ војни стручњак Генерал Леонид Ивашов тврди да 1999. године при уласку руских трупа СФОР на Космет и заузимања аеродрома Слатина код Приштине, није претио сукоб са НАТО. Објашњење је да су се припадници Алијансе плашили руских снага и тадашње Војске Југославије.

- Имали смо одговарајуће мере осигурања. Прво, Савет НАТО-а није био јединствен по том питању. Немци, Грци, Италијани, а ја мислим и неке друге чланице, нису били спремне да гласају за рат са Русијом. А имали смо и другу осигуравајућу меру - знали смо да ако се упути почетни хитац на нашу страну, ми ћемо позвати Војску Југославије да нас подржи, рекао је он за портал ИН4С, наводећи да је знао да је у Генералштабу и међу припадницима Војске Југославије постојало пуно расположење да се стане на руску страну у случају сукоба.

- Када сам поднео извештај министру одбране, а потом он председнику Русије, они су ми рекли да је то главно осигурање. Снаге НАТО би биле приморане на копнену операцију, које су се плашиле - истакао је Ивашов. - Руско запоседање приштинског аеродрома изведено је у складу са међународним планом, а постојала су и наведена осигурања у случају напада, па је команда енглеске бригаде затражила преговоре. Британци су прву ноћ провели у нашем табору, јер су се бојали да ће их Срби и Албанци напасти. Тако да сматрам да је све то било нормално, природно и ми смо, наравно, увели батаљон у договору са руководством Савезне Републике Југославије и председником Слободаном Милошевићем, тако да су наше војске дејствовале заједнички и усаглашено - казао је Ивашов.

Цела акција запоседања аеродрома Слатина код Приштине имала је подршку руског руководства, односно председника Бориса Јељцина.
- Јељцин је дао овлашћење, али пошто је то војна операција, нико осим уског круга из војног врха није знао за то. За то није знао ни министар спољних послова, нисам му веровао, због могућег цурења информација. И замислите, већ шест часова наш батаљон из Републике Српске иде у правцу Косова, а НАТО о томе ништа није знао, јер ми још увек имамо природну словенску сналажљивост и увек можемо да их преваримо - навео је руски генерал.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=vsmOf7bCQLA" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=vsmOf7bCQLA</a>

(В.К, вечерње НОВОСТИ)***


Руси би сигурно могли да помогну решавању ситуације на Косову и Метохији, али српске власти као да то и не желе. Борис Тадић, Шутановац и остали из бивше владе су покидали скоро све везе са Русима, а ова садашња власт ништа не чини да се приближи Русији и да Русију приближи Србији и наравно Косову и Метохији.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #17 послато: Април 30, 2013, 16:19:19 »

Džejmi Šej: Žalimo zbog žrtava u SRJ 1999.

Izvor: Tanjug

Beč -- NATO je 1999. godine verovao da će operacija bombardovanja Jugoslavije trajati svega 48 sati, a ne 78 dana, tvrdi tadašnji portparol Alijanse Džejmi Šej.Šej - poznat i kao tvorac fraze "kolateralna šteta" - smatra da je ta akcija NATO-a bila uspešna, iako je mogla biti i uspešnija, a danas žali zbog grešaka, odnosno civilnih žrtava, rečima da su "takve stvari za žaljenje i sramne".

"Odbacujem odlučno da je bilo kakakv takav napad bio nameran. To su bile stravične greške. Imamo problema da iz vazduha uvek savršeno identifikujemo ciljeve", rekao je on u intervjuu bečkom dnevniku "Prese".

Kao portparol, kaže, morao je brzo da objasni šta se dogodilo, ali je često predugo trajalo dok je od vojske dobio potrebne informacije, ponekad i nekoliko dana.

"U jednom modernom medijskom svetu to je presporo. Morali smo biti bolje pripremljeni na tako dugu NATO operaciju, ali na kraju smo bili profesionalniji nego na početku intervencije", dodao je.

Po njegovom mišljenju, bilo je mnogo stvari koje su dobro prošle i na Kosovu je brzo intervenisano, a "strava u Bosni" predugo je gledana s distance.

"Izvukli smo pouke iz Srebrenice i na Kosovu nismo prazno pretili kao prethodno u Bosni. Da li je Kosovo bio savršena intervencija - ne. Ali je bila bolja od Bosne", uveren je Šej.

Po njegovim rečima, masovna proterivanja na terenu počela su još pre intervencije NATO-a, a 100.000 ljudi je interno raseljeno. Srpske snage su, tvrdi, pre intervencije NATO-a započele proterivanja, pa bi broj žrtava na Kosovu bio mnogo veći bez operacije NATO-a, zaključuje Šej.

"Ako neko kao Slobodan Milošević kontroliše događanja na terenu, onda se ne može diktirati šta se događa. Morali smo predvideti kako će Milošević reagovati na NATO intervenciju. On je proterao kosovske Albance i niko nije bio pripremljen na navalu izbeglica. To je bila ogromna kriza za Makedoniju i Albaniju", rekao je.

Šej je dodao da je sada poznato da je iza kulisa bilo razgovora između više zemalja o mogućoj kopnenoj intervenciji, koja bi bila logičan dalji korak, ali da u NATO-u nije bilo takve zvanične odluke.

"Verujem da je Milošević strahovao od kopnene intervencije. On je verovao da je bolje da napusti Kosovo sa većinskim delom netaknutom vojskom, nego da je šalje na NATO", naglasio je on dodajući da su SAD uspele dobro da uključe Rusiju, koja je preporučila Miloševiću da je vreme da prestane.

Upitan o efektivnosti NATO bombardovanja i činjenice da je manje nego što se prikazivalo uništena vojna oprema jugoslovenskih snaga, Šej je rekao da u konfliktima treba posebno biti oprezan sa statistikama.

Podaci dobijeni od satelita ili od pilota nisu uvek precizni, ali je tehnologija, od rata na Kosovu, u ovoj oblasti mnogo poboljšana.

NATO se, po njegovim rečima, u međuvremenu promenio, i moderne snage su naučile da sarađuju sa civilnim organizacijama, kao na primeru Kosova, gde NATO vodi Kfor i tesno sarađuje sa Euleksom.

Tokom 78-dnevnih NATO napada na SRJ, od 24. marta do 10. juna 1999, stradalo je skoro 3.000 ljudi, a materijalna šteta procenjena je na desetine milijardi dolara.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=04&dd=30&nav_category=11&nav_id=709852Мој коментар би био скоро истоветан овом коментару
Цитат
Zločinac, koga mi još uvek ne smemo tako da nazovemo, zločinac-učesnik u zločinačkom projektu koga mi ni formalno ne smemo da optužimo, zločinac koji nam je svojim unjkavim glasom svako veče pojašnjavao kako nas pravedno ubijaju i da će se ubijanje i razaranje nastaviti još žešćim tempom, zločinac koji ovakvim "ispovestima", i posle toliko godina, pokušava da nadje opravdanje bombardovanju Srbije, koje je čist primer varvarizma, počinjenog bez odobrenja UN. Džimi Šej je oličenje i pesonifikacija zločina počinjenog protiv Srba na svim njihovim etničkim prostorima. Srbi su proterivali Albance pa je svet morao to da zaustavi?!Kakav cinizam??? Zaboravio je da doda, kako je Srbija, tim "strašnim" proterivanjem Albanaca, uspela da stvori najbezumniju fašističko-kriminalnu tvorevinu, jedinstvenu u svetu, koja svojom bezumnom etničkom čistotom predstavlja pravo paradržavno ruglo?
(Mladen Mladenovic)


Добро знамо ко је дотични и шта је НАТО нама урадио и шта још увек ради.Па да ли је нормално,да и поред свега тога трчимо у загрљај оваквим злочинцима и молимо их да нас приме у њихов савез?
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #18 послато: Мај 05, 2013, 03:31:59 »


Агресор наставља да се подсмева жртвама

Изјава некадашњег портпарола Алијансе Џејмија Шеја да је током бомбардовања Србије 1999. године НАТО починио "стравичне грешке, али да је био успешан и исправно поступио", поново је узбуркала јавност. Гордана Милановић-Ковачевић, генерални секретар Централног савета Срба у Немачкој и члан Савета пројекта "Нато жртве туже за одштету" није изненађена изјавом Шеја.Злочин без казне: У бомбардовању моста на Великој Морави у Варварину НАТО убио 10 и тешко повредио 16 људи
 

- Демагогија и сарказам који су за време бомбардовања били очигледни у свакодневним наступима Џејми Шеја на телевизији, присутни су и сада у његовом интервјуу. Алијанса, која је основана да буде одбрамбена, претворила се у једну империјалистичку, агресорску организацију и то се свакодневно потврђује кроз ратове које води у свету, каже Милановић-Ковачевић. Она се слаже са Шејевом изјавом да је циљ који је имао НАТО 1999. године - али и у годинама пре тога везано за ситуацију у бившој Југославији и на Балкану - остварен, али не на начин како он то каже.

- НАТО је изјављивао да је "Србија бомбардована ради Милошевића, а не обратно", а ја бих рекла да је циљ био да се Југославија у првом реду распарча, што је и урађено, и да падне на колена, како је рекао бивши немачки министар иностраних послова, а како, на жалост, ових дана изјављује и садашњи председник Николић, примећује саговорница "Вести". Она додаје да се "не ради о грешкама, већ о ратним злочинима".


- То нису само та два примера која су наведена у интервјуу. Подсетићу на сараднике и новинаре РТС-а у Београду, мост у Новом Саду, Сурдулицу, Грделички мост, Алексинац, Ниш, Нови Пазар, Мурино у Црној Гори...


Страшан злочин у Варварину још без казне


Саговорница "Вести" подсећа да је Амнести интернешнал поднео кривичну пријаву за три ратна злочина, везано за бомбардовања у Новом Пазару, Новом Саду и Варварину.
Варваринска тужба је поднешена у децембру 2000. у име жртава и чланова породица у Немачкој. У међувремену су прошли све судске инстанце (били су и на Врховном суду, који је са малим помацима ипак донео негативну одлуку), а од 2006. предмет се налази пред Савезним уставним судом Немачке, који треба да одлучи да ли су донете одлуке у складу са немачким уставом.


- Од децембра 2000. чекамо. Судија, који је обећао да ће донети одлуку пре него што оде у пензију, то није урадио, тако да је прошле године у септембру предмет преузео нови судија, који је тражио време да простудира акта од неколико хиљада страница, известила је Гордана Милановић-Ковачевић о актуелном статусу варваринске тужбе.

Цитат
Немац уложио кредит тражећи правду за Србе

Портпаролка Савета пројекта "Нато жртве туже за одштету" истиче заслуге Немца Харалда Кампфмајера. Он је у потрагу за правдом за варваринске жртве уложио чак и кредит који је био наменио за кућу.Тужио Владу Немачке: Харалд Кампфмајер (трећи слева)


- Кампфмајер је са 40 правника и других појединаца поднео кривичну пријаву против немачке владе за вођење агресорског рата против Југославије. Водио је и поступак против Министарства за финансије Немачке за злоупотребу пореза, јер се новац није користио за изградњу државе, него у сврху вођења рата. Само да би адвокати проверили да ли има смисла поднети тужбу дао је 100.000 марака, тако да је кредит који је подигао да би саградио кућу од 250.000 марака отишао за Варварински случај.

- Харалд сматра да је његово животно дело варваринска тужба, али пошто се не ради о правди, него о чисто политичком процесу, видећемо шта ће Уставни суд имати да каже, испричала је Гордана Милановић-Ковачевић у одсуству Харалда Кампфмајера.


(B. Božin - Vesti | foto: Reuters, Harald Kampfmajer)***


Злочини не застаревају, па кад тад и овај ће пред лице правде. Највише боли када неки Срби ( и они из претходне власти и ови сада) примају ове убице наше деце и пријатељски са њима раговарају.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #19 послато: Јун 11, 2013, 14:48:56 »

Није истина да смо капитулирали 1999!

Генерал у пензији Бранко Крга, који је као начелник Војнообавештајне службе Војске Југославије 1999. године у Куманову учествовао у стварању војнотехничког споразума, тврди да мировни документ између Војске СРЈ и међународних снага безбедности којим је окончано НАТО бомбардовање, није био акт капитулације.


Генерал Бранко Крга

На основу чега то тврдите?
- У Куманову се нису доносиле никакве одлуке већ се састављао војно-тенхнички споразум, на основу претходне одлуке Скупштине Србије и Владе СРЈ које су прихватиле план Ахтисари-Черномидин. За тај план, иначе, гласале су све странке изузев радикала. Уосталом, капитулација се потписује за пет минута, а преговори за склапање војно-техничког споразума трајали су од 6. до 9. јуна. Капитулација подразумева и предају оружја војске која је изгубила, а сви знамо, као што то зна и светска јавност, да на Косову и Метохији наша војска није оставила ни тешко ни лако наоружање.


Да ли је тачно да је генерал Мајкл Џексон, главни преговарач НАТО-а, тражио да војска преда целокупно оружје, а официри да задрже пиштоље и сваки стоти војник пушку?
- Ниједног момента то није поменуо. Чак је више пута изрекао да смо ми суверена држава и да то што прихватамо споразум радимо својевољно. Ево још једног доказа да то није била капуталација - они су предлагали да ми прихватимо споразум без Резолуције СБ УН, али ми на то нисмо пристали, и као што знате Резолуција 1244 је у СБ УН усвојена дан касније након потписивања споразума.

 
Зашто никада није дошло до повратка наше војске и полиције у обиму који је предвиђала Резолуција?
- Војска је припремала јединице за повратак, али политички то није договарано. У разговорима с командатима Кфора сваки пут сам покретао то питање, али наша влада није била довољно упорна да истраје на томе.


Шта су то наши преговарачи у Куманову још успели да промене у нашу корист?
- Темпо повлачења и зоне безбедности. Они су предлагали да се за неколико дана повучемо са КиМ и да се уведе шира зона безбедности, а ми смо прво захтевали да је уопште не буде - на крају смо се нашли на пет километара копнене и 25 км ваздушне зоне безбедности.

Цитат
Изговор за политику према Космету

Зар то што је у име војске Споразум потписао генерал Марјановић а не тадашњи начелник Генералштаба Ојданић не говори да су "главешине" желеле да избегну свој потпис на текст капитулације?
- Гарантујем за себе да апсолутно не бих пристао да учествујем у преговорима да сам веровао да се ради о капитулантском чину, а убеђен сам и нико од мојих колега који су у њима учествовали. Имао сам стотине разговора са представницима НАТО-а. Генерал Џексон је два пута долазио код мене у Београд и нико никада није рекао да је то била капитулација! То само овде код нас неки или неуки или са злом намером своју земљу опањакавају. Неспособни, па траже изговор за политику према Космету.

(Ј.Арсеновић)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Ekana
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 635


Погледај профил
« Одговор #20 послато: Мај 03, 2014, 14:58:06 »


Штробеле: Бомбардовањем Србије прекршили смо међународно право03. мај 2014. | 12:49 | Извор: Танјуг
Тиме што је Немачка бомбардовала Србију и признала косовску независност прекршено је међународно право, а Немачка нема морално право да критикује руског председника Владимира Путина што је анексирао Крим, рекао је Ханс Кристијан Штробеле, посланик Зелених у немачком парламенту.

Како су пренеле бањалучке "Независне новине", он је у ударној емисији "Унтер ден Линден" немачког јавног сервиса признао да је био за бомбардовање Србије и одвајање Косова, али да је то била његова грешка.

"Многи други су, такође, тада то подржали. Али у међувремену су признали грешку, ми нисмо поштовали територијални интегритет Србије. Ми смо сами прекршили међународно право. Ако то данас признаје Герхард Шредер, треба ли нам бољи сведок од тадашњег савезног канцелара", запитао је Штробеле.

Саговорник у емисији из владајуће Хришћанско-демократске уније Карл Георг Велман је акцију у Србији покушао да одбрани тиме што је, како је рекао, Слободан Милошевић починио геноцид над Албанцима који је требало зауставити како би било спречено понављање Сребренице. Међутим, Штробеле је рекао да то није био геноцид, него прогон Албанаца, али тек након што је започело бомбардовање Србије.

Фото - Дарко Дозет


"Да, десили су се прогон и многи злочини над Албанцима. Ти злочини су се десили након што смо бомбардовали Београд, целу земљу. Ми смо бомбардовали ТВ станицу, НАТО је бомбардовао возове на мостовима пуне недужних цивила. То је Србе подсетило на Други светски рат", рекао је он.
Додао је да су САД, Немачка и западне земље "последње које би Путину требало да држе лекције о међународном праву и чувању територијалног интегритета".

"Када господин Обама или канцеларка Меркел Путину кажу 'Не смете ући у туђу земљу и мешати се у њене односе, морате поштовати територијални интегритет', Путин се онда само може насмешити и рећи 'Је л ви то озбиљно? Ви знате нешто о територијалном интегритету? Шта сте урадили на Косову? Шта сте урадили у Ираку? У Либији, у Авганистану?'", рекао је Штробеле.

Велман је рекао да се слаже да су САД много пута прекршиле територијални интегритет.

Додао је да је Путин прекршио међународни договор из 1994. о територијалном интегритету Украјине.
Штробеле је, преноси бањалучки дневник, рекао да су САД, Немачка и друге земље прекршиле уговор склопљен с Милошевићем о Косову.

"Након завршетка рата склопљен је споразум с Милошевићем и ми смо, заједно с Русима, стационирали НАТО трупе на Косову. А знате ли шта у уговору пише? Исто оно што је писало у уговору о Украјини - да ћемо заштитити територијални интегритет Србије. А девет година касније, када није могло бити ни говора о било каквом геноциду, кад су НАТО трупе и даље биле на Косову, аплаудирали смо кад је Косово прогласило независност", подсетио је Штробеле.

РТВ


Сачувана
Ekana
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 635


Погледај профил
« Одговор #21 послато: Мај 03, 2014, 15:52:22 »

Убице признају незакониту НАТО агресију, а Срби и даље чаме у Хагу!

Шта рећи, а не искочити из сопствене коже!? Белосветским фукарама, којима је "заштита туђих (а заправо сопствених) интереса и увођење демократије" преко лешева само једна обична ONLINE ИГРИЦА а без казнених последица, је заправо НАЧИН ЊИХОВОГ ЖИВОТА, јер су гарантовано ГЕНЕТСКИ ИЗОПАЧЕНИ!!!

Ово је ко зна која ПОСТ ФЕСТУМ изјава директних или индиректних учесника НАТО агресије на СРЈ, или тачније Србију, од које ми очигледно немамо никакву корист у смислу надокнаде причињене материјалне и нематеријалне штете и  кажњавање убица, пре свега, за све недужне, изгубљене животе!

Оно што највише боли је чињеница да наша полтронска власт НЕМА НАМЕРУ, ни у примисли, да на основу ових признања ТУЖИ сву ту терористичку банду јер им је важнији улазак у ЕУропску унију, која бажди на трулеж у стању распадања, већ ИНСИСТИРА НА ПРОМЕНУ СВЕСТИ СОПСТВЕНОГ НАРОДА све са циљем да заборави поменуту агресију, па чак и свој национални идентитет!!!

У међувремену, Хаг је препун Срба КОЈИ ЧАМЕ У КАЗАМАТУ САМО ЗАТО ШТО СУ БРАНИЛИ ОТАЏБИНУ, одбачени од државе која се тим поводом не уплиће у свој посао и обавезу заштите својих грађана, па зато УБИЦЕ без гриже савести осуђују ЖРТВЕ на смрт или вишедеценијско утамничење!?!

Како објаснити ову суманутост садашњих властодржаца осим да су или микрочиповани од стране западних налогодаваца или су психијатријски случајеви!?

За шаку долара и лажни оквир сопствене величине, потврђен од сатрапа, вољни су да иду до краја у уништавању Србије и њених житеља!
Но, није кривица само на њима, "изабранима", већ и на народу ове напаћене земље, јер све ове неподопштине прихватају мирно, без неког значајног супротстављања злу које неумитно долази, идући покорно као овце на клање!

Можда бољу судбину НИ НЕ ЗАСЛУЖУЈЕМО!!!Сачувана
pidikanac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1584Погледај профил
« Одговор #22 послато: Мај 27, 2014, 11:11:07 »

Србска Влада на челу са Вучићем, Николићем и осталом братијом, ставља коначну тачку на судбину Србије! Без сагласности народа, Србија чини први јавни корак ка прикључењу НАТО пакта. За овакав корак, влада Србије нема дозволу и сагласност народа.

Сад је све јасно. Сад се зна због чега сви хвалоспеви Бриселу, због чега клањања Ангели Меркел, због чега издаја наших сопствених интереса, Србију одводи из пријатељских руку Русије, у смртни загрљај европске вештице.

Србији предстоји нахвећа срамота по питању вредновања наших националних односа према Русији. Бадава нам Руси помажу, бадава долазе да спасавају, све је лаж у српској политици, све издаја и проклетство.

Ова вест објављена на званичној страници Нове Србске Политичке Мисли је најпоразније сазнање да смо неверни пријатељи и дупелисци без поноса и имена.
Србија мора доживети један комплексан отпор овој одлуци да уз УЧК, и шиптарску банду, стане у строј који ће сутра Руском народу постати непријатељ. Ово је и више него срамота.
ОВО ЈЕ ИЗДАЈА, подмукла и најпокваренија која нема благе везе за умом...


Хроника

Војска Србије и "Безбедносне снаге Косова" заједно учествују на НАТО војној вежби у Немачкој
      
понедељак, 26. мај 2014.

"Безбедносне снаге Косова" и Војска Србије учествују на заједничкој војној вежби у војној зони "Холенфелс" у Немачкој, објавио приштински дневник Трибуна.

Како се наводи, у вежби учествује око 4.000 припадника из 13 европских замаља, укључујући и Косово, а у организацији команде америчких снага у Европи.

Све земље учеснице су на веб страници НАТО-а наведене као "савезници НАТО-а, земље чланице  партнери - будући чланови". Вежба се одвија под називом "Вежбе за операције будућности".

Ово је први пут да 28 чланица и цео тај војни савез признају Косово као партнера, наводи Трибуна.
Поред Косова, Србије и САД, у вежби учествују и представници армија Француске, Белгије, Албаније, Хрватске, Мађарске, Бугарске, Литваније, Пољске, Румуније, Словеније, Аустрије и Грузије.

(КиМ Радио) директно преузето од НСПМ
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #23 послато: Новембар 29, 2014, 09:26:33 »

Чвршће везе Србије са НАТО

Приступањем програму ИПАП (Индивидуални акциони план партнерства) Србија ће односе са НАТО савезом подићи на највиши ниво


ПРИСТУПАЊЕМ програму ИПАП (Индивидуални акциони план партнерства) Србија ће војне и политичке односе са НАТО савезом подићи на највиши могући ниво за земљу које није чланица Алијансе. То, ипак, није корак ка пуноправном чланству у Алијанси, а Београд ће и даље сам да бира меру сарадње са Северноатлантским пактом.

Захтев Србије за приступање ИПАП одобрио је Комитет НАТО за кооперативну безбедност и партнерства, а наша влада ће га верификовати. После тога Алијанса ће званично усвојити овај документ. Споразум не мора да буде потврђен у Народној скупштини.

ИПАП је за Србију био блокиран због опструкције Албаније, али је Тирана због великих притисака водећих земаља Северноатлантског савеза ипак попустила.

Србија је већ чланица Партнерства за мир у оквиру којег има веома блиску сарадњу са НАТО, посебно када је реч о реформи одбрамбеног система и учешћу у међународним мисијама.

Приступањем програму ИПАП та сарадња се продубљује и шири се “понуда” НАТО из које Србија може бирати оно што јој у одређеном тренутку одговара. Четири области су у фокусу: политичко-безбедносна питања, систем одбране, научна сарадња и заштита животне средине и реаговање у ванредним ситуацијама.

Извори “Новости” из НАТО кажу да земље чланице Алијансе уважавају војну неутралност Србије и не намеравају да јој намећу већи степен сарадње од оног који сама жели.

- Србија ће, као и до сада, моћи да бира на који начин жели да сарађује са Савезом, колико жели да учествује у мисијама и какву врсту помоћи жели у реформи одбрамбеног система. Јасно нам је да је сећање на НАТО интервенцију у Србији живо и да је подршка чланству у Алијанси веома ниска. Ипак Србија је показала да је у неким аспектима, попут међународних мисија, активнија чак и од неких чланица - каже извор “Новости”.

Војно-политички аналитичар Александар Радић каже да, иако формално ИПАП не води у пуноправно чланство, то свакако јесте корак ближе НАТО.

- ИПАП дефинише конкретне облике сарадње у оквиру Партнерства за мир. Војска Србије већ има блиске односе са НАТО, веома је активна у тој сарадњи и у новом оквиру ће свакако наставити тим путем. Повећаће се наше учешће у мисијама, као и присуство официра НАТО који учествују у обуци и евалуацији наших јединица.

Цитат
ЦРНА ГОРА ЧЕКА

СЛЕДЕЋА држава која ће приступити НАТО вероватно ће бити Црна Гора која се нада да ће ускоро добити позив. У предворју је и Македонија која је спремна за чланство, али је кочи Грчка због спора око имена. Босна и Херцеговина је изразила жељу да приступи савезу, али суштинску препреку представљају односи РС и Федерације.


(В.Мијатовић)


***


Руку под руку са агресором и убицама.

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #24 послато: Март 02, 2015, 09:32:46 »

"Србија и НАТО потписују план партнерства"

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић најавио је данас да ће 18. марта заједно са министром одбране Братиславом Гашићем боравити у седишту НАТО у Бриселу поводом договора о Индивидуалном акционом плану партнерства наше земље са северноатлантским војним савезом.


Највиши ниво односа: Србија и НАТО потписују Индивидуални акциони план партнерства

То је документ који је усвојила влада 20. децембра, а 15. јануара документ је усвојио и НАТО савет, чиме је процедура усвајања окончана.

- Самим тим се наши односи подижу на виши ниво, а то је највиши ниво односа неке земље која не жели да буде чланица НАТО - рекао је Дачић на редовној месечној конференцији за медије у Министарству спољних послова.

Према речима Дачића, Гашић и он ће се састати са генералним секетаром НАТО Јенсом Столтенбергом и учествовати на састанку Северноатланстког савета.

(Танјуг)


***

Нема дана да неко из владе не направи неку глупост, а која нажалост уваљује народ Србије у велики проблем. Чини ми се да Дачић предњачи испред свих њих, већа штеточина је чак и од Вучића.

На овај датум, 18 март у Србији неко треба да организује демонстрације испред владе. Време је да се јавно огласи народ и да затражи ОСТАВКУ ОВЕ ИЗДАЈНИЧКЕ ВЛАДЕ. Да се спречи оно што нам спремају!!!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #25 послато: Март 28, 2015, 02:03:40 »

У Београду НАТО семинар
Народна скупштина Србије домаћин је 88. Роуз-Рот семинара Парламентарне скупштине (ПС) НАТО, који се одржава у Београду од 31. марта до 2. априла.

Тема семинара је "Србија, Западни Балкан и Евроатлантска заједница", а у уводном обраћању првог дана скупа, у уторак 31. марта говориће председник Владе Србије Александар Вучић, најављено је из републичког парламента.

Семинар се одржава у Дому Народне скупштине, а на отварању ће говорити и шеф Сталне делегације Народне скупштине при ПС НАТО Драган Шормаз, потпредседник Народне скупштине Игор Бечић, потпредседник Парламентарне скуптшине НАТО Паоло Али и други.

(Танјуг)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #26 послато: Април 01, 2015, 21:17:46 »

Велеиздаја – У Скупштини Србије званичници тзв. државе "Косово"!

На одржавању 88. семинара између представника Парламентарне скупштине НАТО пакта и народних посланика у Народној Скупштини Републике Србије присусвовали су званичници самопроглашене државе "Косово", Зенун Пајазити и Ненад Рашић.
ФБР КОМЕНТАР:

Аутономна покрајина Косово и Метохија је још увек територија Републике Србије по Уставу и међународном документу СБ УН 1244.
Учешће и организовање оваквог скупа са НАТО агресором у Србији је чин велеиздаје. Знамо и памтимо шта је НАТО убица направио у Србији 1999. у 78 дана. И потписи на СОФА и ИПАП споразум, као и пут у ЕУ је чин велеиздаје народа јер је ИСКЉУЧИВО ПРОТИВ ДРЖАВЕ СРБИЈЕ И СРБА.
Учешће "званичника" лажне државе Косове на овом скупу је само наставак чина ВЕЛЕИЗДАЈЕ српских власти после потписа на Бриселски споразум између ЕУ и терористе и убице Хашима Тачија.

Ћутању власти за злочине над Србима у Словенији, Хрватској и БиХ је такође чин ИЗДАЈЕ СВОГ НАРОДА И ДРЖАВЕ И НЕБРИГА ЗА ИСТИНУ, као и историјски чин ПРАВДЕ који остаје и нашим будућим генерацијама.


Пајазити обавља функцију тзв. министра унутрашњих послова Косова и лидер је Демократске странке Косова, а Рашић се налази на челу Прогресивне демократске партије и посланик је у тзв. скупштини Косова.

Ово је још један у низу чина велеиздаје од стране владајућих структура Србије и давање легитимитета тзв. држави "Косово" и њеним самопроглашеним структурама.

Српски сабор `Заветници` сматра скандалозним одлуку државног руководства Србије на челу са премијером Александром Вучићем да укаже гостопримство представницима терористичке творевине у дому Народне Скупштине и тиме потпуно уруши углед српског парламента и у сред српске престонице понизи све грађане Србије.


( `Заветници`,ФБР )

Цитат

Pajaziti i Rašić na seminaru NATO-a u Beogradu


Poslanici Zenun Pajaziti i Nenad Rašić predstavljaće kosovsku skupštinu na Seminaru "Rose-Toth" u Beogradu, saopšteno je iz parlamenta.

Tokom seminara diskutovaće se o raznim tačkama od posebnog značaja za Zapadni Balkan, uključujući i Evro-Atlantske integracije, regionalnu saradnju, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

U četvrtak 2 aprila, kao tačka dnevnog reda seminara biće: "Dijalog između Beograda i Prištine: Korak Napred".

Seminar organizuje Parlamentarna Skupština NATO-a. Delegacija kosovske skupštine pozvana je u svojstvu posmatrača, čiji je status dobila juna meseca 2014. Godine.

Seminar na temi: "Srbija,  Zapadni Balkan,  i Evro-Atlantska zajednica" počinje  31. marta  a završiće se 2. aprila 2015. Godine.

(РТК)


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #27 послато: Април 01, 2015, 23:25:40 »

Протест против НАТО-а испред СкупштинеКОЈИ ПАРАДОКС!!!!?


Док у српском парлементу седе заједно: НАТО УБИЦЕ, учесници "88. Роуз-Рот семинара Парламентарне скупштине (ПС) НАТО", представници шиптарске тзв. државе "косово" и "СРПСКИ НАРОДНИ" посланици,....."СРПСКА" ПОЛИЦИЈА  чува НЕПРИЈАТЕЉЕ српског народа

испред зграде тог "српског" парламента је народ. Срби који су дошли са намером да ПРТЕСТУЈУ против овог срамног скупа!

Они НЕ МОГУ ни да приђу "НАРОДНОМ" ПАРЛАМЕНТУ. НЕ могу, јер им то неда Вучићева полиција, уз образложење да "није безбедно" !!!


Неколико десетина грађана окупило се данас на протесту против НАТО-а испред Дома Народне скупштине, поводом одржавања "Роуз-Рот семинара Парламентарне скупштине НАТО-а".


Грађани су носили српске и руске заставе, међу њима је била и Лозанка Радоичић, мајка Владимира Радоичића који је као деветнаестогодишњи војник погинуо код карауле Кошаре, на граници према Албанији, 30. септембра 1998. године.


Владимир је био припадник извиђачко-диверзантске јединице из Ниша, а погинуо је приликом мучког напада ОВК.


Цитат
Караула Кошаре у НАТО агресији која ће уследити постала је поприште најжешћих копнених борби између јединица Војске Југославије и ОВК која је током целог рата, уз снажни ваздушну подршку НАТО-а, безуспешно покушавала да тим правцем продре на простор Косова и Метохије.

Сматрам НАТО одговорним за збивања на Косову 1998. и 1999. године, па и за погибију мог сина. Не могу да се помирим са присуством НАТО-а у Србији – каже за `Политику` Лозанка Радоичић.


Не желимо да приступимо НАТО пакту, не желимо сарадњу с њима, каже Дамњан Кнежевић, организатор протеста.


– Уласком у НАТО, Србија би постала директни непријатељ Руској Федерацији. Ми своје вековне пријатеље не желимо да мењамо за непријатеље – рекао је Кнежевић.

Окупљени грађани хтели су да на улазу у Дом Народне скупштине залепе два плаката против НАТО-а али им то полиција није дозволила уз образложење да "није безбедно".Пре него што су се разишли, противници НАТО-а оставили су српске заставе завезане за сајле јарбола испред парламента.


Организатори скупа који је МУП-у Србије пријављен под називом "Никад у НАТО" су наведени као "родољубива омладина и србски навијачи".Управо због навијача полиција је, у складу са законом, најавила да ће учеснике снимати и ангажовала је одговарајуће снаге.
(ШТО се и види из приложене слике горе, човек са камером који стоји иза полицајаца и снима све присутне)


Међутим, испоставило се да је, без обзира на најаве преко интернета, изостала препознатљива организованост и масовност навијача иако је НАТО осетљива тема у политичком и друштвеном животу у Србији.

(фото Танјуг)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
pidikanac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1584Погледај профил
« Одговор #28 послато: Април 02, 2015, 18:55:57 »

Београд, из времена тешког бомбардовања дугог три месеца, тај Београд је умро. Покопан је и на његовом гробу нема ни једног венца. Умрли су заборављени, на скривање по подрумима и пасажама данас нико више не мисли. Ни деца која су дрхтала уз своје мајке, нису задобила предање на те стравичне дане.

У то време, НАТО монструм је немилосрдно уништавао по целој Србији, мостове, здања, фабрике, пруге, болнице, бомбе су убијале невине људе.
Тај Веоград, који је највише пострадао и којни још увек вида своје ране, које су сведок злочина над нашим народом, тај Београд не постоји.

У овом данас, у дане кад тај исти НАТО, уз шиптарске представнике из отетог нам Косова, у српској Скупштини уговара нове и срдачније односе са убицама, у том Београду данас, скупило се пар десетина људи у жељи да искажу своје негодовање због србске политике.
Београд данас угошћава убице србске деце, монструозну одганизацију војне алијансе запада, која заборавља шта нам је учинила!
Жандармерија тој шаци демонстраната није дозволила, " због сигурносних разлога " да то своје негодовање изразе пред симболом србске Власти.
А Београд, та силна метропола која има скоро близу два милиона становника, провела је овај дан препун срамоте према жртвама НАТО агресије, у муку, у забораву. Београд више не памти страдања, он је туђ и нимало србски, он је хладан и летаргичан, он живи на сплавовима, у ресторанима и кафанама, из музику и таламбасање голишавих београдских дама које данашњи Београд прихвата ка оправдани разлог, да забораља. да се не сећа.
Тим Београдом управљају лопови и преваранти, националне издајице и протуве са београдских улица које у својој моћи, владају судбином и нашег главног града!
Пред десетинама људи који су дошли да искажу своје негодовање због љубакања србске Власти са убицама НАТО пакта, Београд је остао посрамљен. Београд је заборавио....
Сачувана
Cuburac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1179Погледај профил
« Одговор #29 послато: Април 02, 2015, 19:25:40 »

Pidi, svaka ti se pozlatila sto si rekao. To je nasa bolna istina danasnjice.
Сачувана
pidikanac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1584Погледај профил
« Одговор #30 послато: Април 03, 2015, 15:52:13 »

Хвала Брате, речи су понекад само начин да из себе избацимо читаво разочарење. А шта рећи за ону Баку која има више достојанства у својој немаштини и беди, него богата и арогантна стока, која руководи овом државом!? Зар је то та вајна демократија за којом смо тако силно тежили или нам је наметнут систем владавине у коме право појединца, умире под притиском неморалне силе која  потиче из србског рода!

Мислим да је цела Србија иста као и Београд, сиротиња мисли само како да преживи и нема времена да се дугим стварима бави. Управо се са поносом изјављује, да је онај пропалитет Ђелић, десна рука Бориса Тадића и највећа лопина из тог времена, добио задатак да преко своје фирме, прода Телеком.
Зна ВУчић на ког се може ослонити, све је то промишљена игра у којој су улоге подељене правим махерима!

А тај Телеком је најпрофиталнија компанија која Србији још нешто значи и из чијих добити, много тога може да се искористи. Овако, санираће покрадени и опустошени Буџет, накупиће се опет пара па онда нека и дођу промене власти, и ова је узела што јој је требало. Лаж, лаж и варање, преваре, то је Србија. Народ је стока која пред валовом , чека да се отворе врата кланице...
Ужасно сам разочаран понашањем широких народних маса које су већ одавно морале схватити да су преварене и издане, и то од србских власти а у туђем интересу...
« Последња измена: Април 03, 2015, 19:18:33 Модератор » Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #31 послато: Јул 18, 2015, 20:31:40 »

"ДЕМОНТАЖА ВОЈСКЕ:
Завршна фаза демилитаризације Србије
по жељама НАТО"У потпуној тишини, далеко од јавности, Министарство одбране и Војска Србије, приступили су, по налогу НАТО пакта, последњој фази разоружавања и уништавања одбрамбене моћи земље. Под изговором да је реч о усклађивњу са стандардима ове алијансе, Министарство одбране Србије масовно продаје или уништава тешка наоружања, ракетне и радарске системе. У Војсци Србије, командни кадар ће ускоро користи енглески језик као службени, а официри више не могу да напредују ако га добро не савладају. Приватизовне су ли уништене све оне државне компаније које су деценијама храниле и облачиле војску. Од некада озбиљне армије, остало је неколико мањих бригада, разбацаних по Србији без смисла и потребе.

Првом половином ове године Министарство одбране Србије најавило је да ће продати више од 500 тенкова и хаубица, 220 оклопнх возила и преко 20 хиљада комада лаког наоружања. Тај процес је данас увелико у току. Дирекција Министарства одбране за набавке и продају, понудила је купцима 282 тенка Т-55 и 220 оклопних транспортера (М-60, М-80, БТР-50, БТР-60) и противоклопна оруђа типа ПОЛО као и хаубице од 105 и 155 милиметара.

Цена је била далеко испод реалне, све се углавном продаје под ставком "старо гвожђе", а обавезу да се "ослободи" толике количине наоружања и опреме, Министарство одбране добило је директно из команде НАТО пакта!


Колико је Министарство одбране било ревносно у овом послу масовог разоружања Војске Србије, говори и податак да је на продају стављено чак 1.100 противавионских топова, дакле, комплетна противваздушна одбрана Војске Србије!

На продају је и 26 вишецевних ракетних лансера М-63, што је несхватљиво, јер је небо Србије практично остало потпуно небрањено. Да би ликвидација противваздушне одбране сасвим успела, из наоружања и опреме Војске Србије, избачена су и три радара типа СНАР-10 за такозвано контрабатирање непријатељске артиљерије! Сва три су већ нашла купца по багателнм ценама.

Процес одавно започетог разоружања Србије и њена "демилитаризација", још није готов, али је у завршној фази. Долазак високе делегације НАТО пакта у Србију, поводом разоружања и "усклађивања са НАТО стандардима", протекао је тихо и неприметно.

Наиме, делегацију је предводио један од највиших функционера ове алијансе, Френк Боланд, помоћник генералног секретара Алијансе на позицији шефа Директората за планирање снага НАТО, који је у складу са такозваним програмом ПАРП (Процес прегледа и планова) вршио "процену", тачније речено, контролу и инспекцију стања у систему одбране Србије са тежиштем на Војсци Србије, ради успостављања "нове командне одговорности" и регулисања односа на релацији надређени -подређени. Дакле, НАТО командује, а оно што је остало од Војске Србије, извршава наредбе.


Руски војни стручњаци оценили су ову ситуацију као "Вучићев неповратни пут", јер је његова влада урадила нешто супротно Уставом декларисаној војној неутралности.

Понижавање и демонтажа Војске Србије, не дешава се само кроз разоружавање, него и кроз ликвидацију наменских предузећа, која су деценијама производили за војне потребе. Најпре је пресечен канал преко кога се војска хранила.

Приватизација Митроса, 29. Новембра, Јухора и многих стратешких предузећа којих се сећају сви који су икада обукли војничке чизме са натписа на конзервама СДО-а прекинула је линију снабдевања храном.


Војска је остала и без одеће, такође пропадањем компанија и гиганата текстилне индустрије Јумко, Нитекс, Први мај, фабрике коже у Руми. Уместо тога, гладна, гола, боса и голорука Војска Србије, приступила је некаквом програму ПРИЗМА који надгледају из НАТО пакта, а који је широм отворио врата страним и домаћим мешетарима и војним лиферантима, да зарађују на пљачки војног буџета. Истовремено, у сред зграде Генералштаба, постављена је канцеларија ове алијансе. Да ли је то израз прокламоване самосталности и суверености?

Са армија на корпусе, са корпуса на бригаде, са бригада на батаљоне, тако је пропадала Војска Србије. Вишак наоружања који Запад боли још од како су га видели приликом повлачења Приштинског корпуса претворио се у нерентабилан. Подсећања ради, немачка индустрија је под параваном пољопривредних машина уздигла своју ратну машинерију између два рата.

НАТО шему нове организације и формације која се данас примењује у Србији, успоставио пре више од десет година британски генерал-мајор Џон Мур-Бик који се показао као стручњак за уништавање система одбране и безбедности у британским колонијама попут Србије…

Кад су он и њему сродни "стручњаци" видели да Србија располаже са: око 1.100 тенкова, преко 850 оклопних борбених возила, више од 3.750 артиљеријских оруђа великог калибра, 155 авиона, 53 хеликоптера, прионули су на посао да обећају поткупљеним српским властима да ће их убудуће НАТО пакт штитити, те да им оружје уопште не треба! …


НАТО пакт је већ успео да редукује нашу копнену војску на смо шест бригада – четири условно мешовите (комбиноване), једне артиљеријске и једне специјалне бригаде, које у свом саставу могу располагати, по количини, симболичном тешком борбеном техником. Остале јединице копнене војске нису ни од каквог значаја.

Ето и одговора на питање зашто тенкове више нема ко да задужује и одржава тешка наоружања. Нема копнене војске! Мале бригаде уместо армије и дивизија које смо имали пре сто година!

Овако сломљена и слабо спремна војска "према НАТО захтевима", која се базира на бригадама (чији су батаљони као основне тактичке јединице без икаквог смисла распоређује по Србији) као најјачим саставима, нема никакав смисао свог постојања. То је и био циљ НАТО пакта.


Више нико и не пита, где је тешка борбена техника Војске Србије? Где је завршио велики део оних око 800 тенкова, који нису доступни садашњој Војсци Србије нити их има у свом организацијском саставу?

У тренуцима док све остале околне војске, које су или чланице НАТО-а или дубоко у процесу учлањења, јачају своје борбене капацитете и врше припреме за могући сукоб глобалних размера и сасвим гурнуо, самоубилачки удар на Русију (а то значи и на Србију), Србија је без оружја!

У Федерацији БиХ, све бивше југословенске војне фабрике раде за НАТО пакт. Војску албанског Косова већ наоружавају парама Вучићевих "пријатеља" из Емирата. Хрватска је строго под командом НАТО пакта и дато јој је у задатак да "прати развој прилагођавање Србије НАТО стандардима".


Некада је чак и Краљевина Србија имала по неколико армија и десетине дивизија, а данас мале бригаде "по НАТО стандардима", трагикомично глуме војску које више нема.Докле се стигло са уништавањем војне технике, говори и податак да је прошле године, због тендерских малверзација у Министарству одбране, ухапшен референт Управе за снадбевање, који је за сваки продати тенк наводно узимао мито од 2.500 евра.

Продао је чак 20 тенкова. На тендеру за продају наоружања и војне опреме, он је привилегованим фирмама продао 20 расходованих тенкова Т-55А. Ова војна возила претходно су сечена на делове, а потом по повлаштеним условима продата компанији `ЦПР импекс` из Београда, `Техноремонту` из Темерина и `Ауто-импорту` из Горњег Милановца. Али, његов грех је био у томе што није поделио паре са министром одбране и војним врхом, који раде исто то само мало друкчије: продају, секу и наплаћују, а новац одлази за потребе сервисирања олигархије на власти.


А 1. Енглески уместо српског језика

Српски офцири убудуће могу да рачунају на напредовање у служби само ако буду добро научили енглески језик, који им је на неки начин већ сада службени језик. Пре било каквог професионалног искуства, познавање, владање и активно коришћење енглеског језика према стандарду СТАНАГ 6001. који је прописао НАТО пакт, сада је и Србија прихватила кроз такозвани ПЕЛТ – Програм оспособљавања у области енглеског језика (PELT – Partnership Project for English Language Training).(мајор Горан Митровић)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Cuburac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1179Погледај профил
« Одговор #32 послато: Јул 18, 2015, 21:30:16 »

Vreme je za pravu revoluciju.
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #33 послато: Новембар 20, 2015, 08:59:07 »

Уз погачу и со Вучић дочекао првог човека НАТО-а


Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг стигао је у четвртак вече на аеродром "Никола Тесла", где га је дочекао премијер Србије Александар Вучић.


Столтенберг је дочекан по старом српском обичају, уз погачу и со, али и уз Гарду Војске Србије.


Норвешки дипломата који је на челу западне војне алијансе долетео је авионом белгијске војске, јавља репортер Танјуга.

Његов долазак на Аеродрому у Београду прати велики број медијских екипа.

Током дводневе посете Србији, Столтенберг ће разговарати са премијером Вучићем и другим званичницима.

Како је најављено, за сутра је предвиђен свечани дочек испред Палате Србија, а потом и састанак шефа НАТО-а и премијера Вучића и заједничка конференција за новинаре.

Столтенберг ће са премијером Вучићем одржати и предавање на Факултету политичких наука.

Први човек НАТО-а разговараће и са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем и министром одбране Братиславом Гашићем.

(Танјуг)***

Ово је равно ПЕРВЕРЗИЈИ. Да се овако понизи и Србија, њени обичаји и српски народ. Шта још треба да уради овај човек који је на челу српске владе, а да нико не рагује?

ГДЕ су патриотске странке, удружења, студенти,  да позову народ, ако не на аеродром, а оно макар данас, када овом представнику НАТО, до лаката крваве организације, буде уприличен свечани дочек испред Палате Србија, да такође тог "уваженог госта" на свој "српски" начин дочека, онако како треба да се дочекају сви они који су 1999. посејали СМРТ по Србији, која још и данас коси и младо и старо??? Макар онако како су то раније на протестима исказивали?!

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Cuburac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1179Погледај профил
« Одговор #34 послато: Новембар 20, 2015, 23:31:22 »

Svi koji su bili na vlasti od takozvane Oktobarske revolucije do danas ili dok ne dodje na vlast prava Srpska vlada ce visiti jednoga dana obeseni zbog veleizdaje. zivi bili pa videli.
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #35 послато: Децембар 14, 2015, 19:37:26 »

O овом врло интересантном и значајном догађају који се десио у суботу, 12. децембра ове године у Србији, нема ама баш никаквих информација. Нисам ни сумњала да ће да буде другачије. Медији, по обичају ЋУТЕ, а један, можда већи део народа уљуљкан у све оно што му сервира Вучићева власт преко свих својих  информативних средстава, СПАВА, изгледа још увек, "МРТВИЈЕМ СНОМ". Додуше, појавио се један текст, истог дана када се у `Медија Центру` у Београду одржао овај,

Тематски скуп – конференција:
"НАТО поход на Балкан – следећи кораци"али како је он гласио и ко га је објавио, преносим у целости:

Цитат
SKUP U BEOGRADU
NATO POHOD NA BALKAN: Alijansa želi da ovlada regionom!

 Спојлер:
Za NATO je kriticno samo jedno pitanje - srpski nacionalni korpus koji u situaciji ozbiljne promene geopoliticke ravnoteze snaga u korist Rusije postaje nesporni lider celog regiona-rekla je Anja Filimonova, glavna urednica portala Fond strareske kulture na skupu "NATO pohod na Balkan - sledeci koraci" koji je odrzan u Beogradu


Filimonova je dodala da je za potpuno ovladavanje balkanskim regionom neophodno da se pronikne do najdubljih nivoa.
- A to je nivo rasturanja državnih struktura, poništavanje samog pojma državnog suvreniteta, formiranje bezopasnih gradjansko-demokratskih ideologija, s jedne strane i tradicionlna podrška svim nacionalizmima osim srpskom, s  druge - rekla je Filimonova.


PROČITALI NATO: Anja Filimonova na konferenciji za medije


Na skupu su učestvovali i general  Branko Krga, bivši načelnik generalštaba vojske SCG, general Spasoje Smiljanić bivši ratni komadant RV i PVO...

(Информер)

Имајући у виду КО је главни уредник овог медија (Драган.Ј.Вучићевић, онај исти који је српску јавност "алармирао" -узнемиравао, а председника владе Вучића упозоравао да се спрема његова ликвидација и да никако не би смео да путује у Кину) није ни чудо што се баш он огласио о овом скупу.... О томе под чијим будним оком ради поменути Вучићевић, зна и свака птица на грани, па је разумљиво зашто је баш овакав текст објављен, а који је требао да ИНФОРМИШЕ српску јавност о томе шта се на "Тематском скупу - конференцији" у `Медија Центру` скоро непуних седам сати дешавало. Ако се погледа фотографија која је приложена уз тај штури текст, али врло ЦИЉАН, свако може да уочи да је нa поменутом скупу било још неких говорника, сем тих које помену `Информер`.

Неко, ко је тамо био и пажљиво испратио све говорнике, добро зна да је Ања Филимонова била дванаести по реду говорник, од укупно тринаест, колио их је било.
Ако погледамо ко су били остали говорници и како су гласиле њихове теме, биће многима јасно, зашто је овај, горе поменути медиј, акценат бацио само на Ању Филимонову. Да ли је томе разлог што је она главни и одговорни уредник `Фонда стратешке културе`, који је био организатор овог скупа или пак нешто друго, остаје да сами закључимо.

С обзиром да сам присуствовала од почетка до краја овом скупу, изнећу нешто што су медији у Србији тога дана прећутали, али се искрено надам да ће `Фонд стратешке културе`, као организатор ове фантастичне конференције да објави видео снимак, а који ће онда дати одговор на то, ЗАШТО је власт (преко својих полтронских медија) прећутала и САКРИЛА од јавности овај, врло значајан догађај.


Скуп је почео у 11 часова. Уводна реч, сјајно вођење конференције и завршна реч је припала Горану Јевтовићу, пуковнику у пензији.

Горан Јевтовић, пуковник у пензији


Цитат
Усред можда најозбиљније светске кризе од краја Хладног рата, НАТО је објавио намеру не само да настави своје ширење, већ да се, по први пут, формално прошири на традиционални српски етнички простор, и то на груб, недемократски начин. С обзиром на одсуство званичне реакције Србије, потребно је покренути широку расправу о овом потезу, који има не само локалне, већ и глобалне последице. Овај скуп је управо у служби покретања те неопходне расправе.


Пуковник Јевтовић је најављивао учеснике скупа, који су се обраћали присутнима, овим редом:

1. Спасоје Смиљанић, генерал-пуковник у пензији. Био је командант РВ и ПВО за време НАТО агресије на СРЈ.

Трећи с лева, Спасоје Смиљанић, генерал-пуковник у пензији

Његова тема је носила назив: "Агресија НАТО из ваздушног простора"2. Мирослав Јовановић, пуковник у пензији


Мирослав Јовановић, пуковник у пензији

Његова тема се звала: "Оранизациона структура НАТО и еволуција основних функција"3. Проф.Др Бранко Крга, генерал-пуковник у пензији. Био је војни аташе у Москви и Начелник Генералштаба Војске Југославије и Војске Србије и Црне Горе од 2002. до 2005. године.

Први с десна проф.Др Бранко Крга, генерал-пуковник у пензији

Његова тема је имала назив: "Карактеристике светских односа данас"4. Проф. Др Радован Радиновић, генерал-потпуковник у пензији. Био је професор и начелник катедри високих војних школа, начелник одељења у Управи Генералштаба и начелник Управе у Савезном министарству одбране.

Проф. Др Радован Радиновић, генерал-потпуковник у пензији

Назив његове теме је био: "Ширење НАТО по обрасцу главних геополитичких учења запада"

5. Др Милош Јовановић, Доцент на београдском Правном факултету. Од јула 2007. године је обављао дужност саветника министра за Косово и Метохију Слободана Самарџића за међународноправна питања и био је члан српске делегације у преговарачком процесу о будућем статусу Косова и Метохије вођеним под окриљем међународне посредничке Тројке. Фебруара 2008. године именован је за једног од двојице координатора правног тима Владе Републике Србије, Био је члан Делегације у парламентарној скупштини НАТО-а, Делегације у Парламентарној скупштини Франкофоније и члан скупштинског Одбора за одбрану и унутрашње послове. 24.10.2013. године поднео је оставку на све функције у ДСС, јер је сматрао да врх странке не чини све што је потребно за очување Косова и Метохије у саставу Србије, као и да је однос ове опозиционе странке према власти превише благ.

Др Милош Јовановић

Његова тема је носила назив: "Србија у ишчекивању равнотеже"6. Проф. Др Слободан Антонић. Рекао је да и поред тога што истраживања у Србији показују да је око 80 одсто грађана против уласка Србије у НАТО, да је почела кампања о уласку Србије у ту организацију.

У средини проф.Др Слободан Антонић

Његова тема је имала назив: "Производња заборава НАТО бомбардовања Србије (1999) у функцији НАТО пропагаде"7. Проф. Др Светозар Радишић, пуковник у пензији. Био је портпарол Војске Југославије. У пензију је отишао са дужности помоћника за стратегије и доктрине у Кабинету начелника Генералштаба Војске Србије и Црне Горе.

Проф. Др Светозар Радишић, пуковник у пензији

Назив његове теме је био: "Зашто је НАТО опасан?"8. Др Лука Кастратовић, генерал-мајор у пензији.Био је командант аеродрома у Београду и Подгорици, помоћник команданта ратног ваздухопловства и противваздушне одбране за позадину у Београду и помоћник министра одбране за Цивилну одбрану.

Др Лука Кастратовић, генерал-мајор у пензији

Његова тема је гласила: "Зашто и колико земље у транзицији журе у НАТО - пример Црне Горе"9. Проф. Др Предраг Ћеранић.Бивши припадник Државне безбедности РС и кратко време ОСА БиХ, именован је 15.04.2015. године за саветника министра унутрашњих послова Драгана Лукача.

Десно проф. Др Предраг Ћеранић

Његова тема је била под називом: "НАТО и Република Српска"10. Др Андреј Фајгељ. Био је годину и по дана директор Културног центра Новог Сада, а сада је професор на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу.

Лево Др Андреј Фајгељ

Тема коју је он излагао је имала назив: "Хлеб и со убицама - могу ли бомбардовани заволети НАТО?"11. Александар Павић, политиколог Био Главни политички саветник председника Републике Српске 1996-1997.

Александар Павић, политиколог

Назив његове теме је био: "Позив Црној Гори у НАТО - шта даље?"12. Мр Ања Филимонова, главни и одговорни уредник `Фонда стратешке културе`

Мр Ања Филимонова, главни и одговорни уредник `Фонда стратешке културе`

Тема Ање Филимонове је гласила: "Војска Републике Косова - безбедносни изазов и геостратешки пројекат"...Наставиће се...
 « Последња измена: Децембар 15, 2015, 18:48:37 Гога » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #36 послато: Децембар 14, 2015, 23:39:59 »

...наставак...

Последњи говорник је био,

13. Горан Јевтовић, пуковник у пензији. Његова тема је имала назив:
"Достигнућа НАТО  у Србији и Црној Гори и следећи кораци"

Тему је поткрепио и видео презентацијом, следећим прилозима:... наставиће се...


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #37 послато: Децембар 15, 2015, 00:21:51 »

... наставак...
Министар одбране Републике Србије Небојша Родић је, током посете САД јануара 2014. године, потписао Споразум о статусу снага (тзв. PzM/SOFA споразум)
... наставља се...
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #38 послато: Децембар 15, 2015, 02:58:11 »

... наставак...

Признајем, као жедна земља која чека кишу, тако су многи (којима и ја припадам) очекивали овакав један скуп и који не би смео да се заврши само са овом једном тематском конференцијом. Надам се да је ово тек почетак, тако сам барем разумела.
Као што је и најава овог скупа претрпела "медијски линч-тоталну блокаду", такође је и само одржавање ове тематске конференције прошло кроз сличан медијски "терор". Наравно, овој власти никако није одговарало да се, баш сада, појаве људи оваквог менталног склопа и "калибра", када су се таман понадали и они и њихови ментори, да су привели при крају гушење слободагрске Србије и тотално поробљавање слободарског српског живља и "вађења срца из груди Србије"!На њихову велику жалост, а на моју и верујем, на срећу МИЛИОНА Срба (који ће за ово сигурно сазнати) на тематској конференцији су сви учесници били сагласни у једном:
Србији није место у НАТО, као што није ни Црној Гори, нити Републици Српској! И процес који ова власт, у континуитету са прошлом, убрзано води ка уласку Србије у НАТО, мора да се под хитно заустави. Српски народ, који је тренутно збуњен, малтретиран, понижаван, ће врло брзо да се освести и да  препозна који је стварни његов национални интерес.
И на крају, нешто што ме је јако заинтересовало и од раније било помало нејасно, (сигурна сам и не само мени) било је питање "војне неутралности"..
Врло пажљиво сам слушала шта по том питању изјављују учесници ове конференције.

Међутим, морам да се осврнем на писање једног информативног портала, који је објавио вест о овом тематском скупу и при том извео овакав закључак:

Цитат
Србија треба да остане војно неутрална и да не уђе у НАТО, који ће и у наредним годинама имати изражен интерес за Балкан – истакнуто је на скупу у Београду под називом "НАТО поход на Балкан – сљедећи кораци", у организацији Фонда стратешке културе.

На скупу, на којем су учествовали аналитичари овог фонда, као и бивши српски официри у пензији, речено је да према плановима Вашингтона балкански регион, у потпуности и без изузетка, треба да се укључи у евроатлантске структуре.


(Принцип)Нарочито сам са великом пажњом пратила то питање "војне неутралности", такође су и неки присутни на овом скупу постављали то питање учесницима тематске конференције.


Иако сам све време, била присутна, од 11 часова, па до 17 и 30, када се завршила тематска конференција, ја такав ЗАКЉУЧАК, како је пренео тај портал "Принцип" уопште нисам ни чула ни видела.
Од свих говорника, једино су се двојица  изјаснила да одобравају "војну неутралност" (један од њих је проф. Др Бранко Крга, генерал-пуковник у пензији, други је проф. Др Радован Радиновић, генерал-потпуковник у пензији)
Остали су у главном били мишљења да је  "војна неутралност" вешто смишљена флоскула коју не препознаје међународно право.

Цитираћу део таквог размишљања:

Цитат
"Војна неутралност" нам је уденута као субверзивни део сценарија управо преко експерата НАТО. Онда када се припремало проглашавање и фуриозно признавање независности `Косова`, примарно од стране водећих чланица тог савеза и њихових бројних марионетских држава широм света. Требало је уљуљкати српску јавност, скренути пажњу са Алијансе чији су органи увелико, баш у то време приводили крају војно разбијање Србије. Да тај посао нису завршили, баш некако о Видовдану 2007. године, никада не би кренули у отворену сепаратистичку (анексиону) операцију, односно ампутацију Космета и брутално гажење Резолуције 1244 чији су гаранти.

* "Војна неутралност" је вешто смишљена флоскула коју не препознаје међународно право.
* Нема је ни у једној Хашкој и осталим бројним конвенцијама, декларацијама, протоколима, анексима, допунама.
*  Нема је ни у Повељи ОУН као најважнијем међународном документу.


Поред тога, Србија је на одбрамбеном и војном пољу, прихватила да се "реформише" апсолутно према НАТО стандардима и оперативним и осталим политичко-безбедносним процедурама. И не само то. Србија је под потпуним, непрестаним и непосредним мониторингом (још прецизније – под командом) Алијансе. О томе сведоче бројни горе наведени (али и ненаведени) обавезујући програми и подпрограми са прецизним уговорним клаузулама, као и "иницијативе", затим, обука кадра и јединица, коришћење војне инфраструктуре и инсталација и другог, у оквиру највишег стадијума "Партнерства за мир".

И најжалосније и најопасније – Србија има бројчано врло малу и у одбрамбеном смислу неадекватну, професионалну (плаћеничку) Војску, која не само да је немоћна да одбрани територију државе (о повратку Космета не вреди ни писати), већ није моћна ни да се ишчупа из НАТО загрљаја уколико би власт и покушала да примени стварни међународноправни институт – неутралност.

Каква је то "војна неутралност" ако смо као држава политички и на сваком другом пољу, а посебно на плану спољне и безбедносне политике опредељени и на путу за Европску унију, која је најважнији савезник (и саделатник) НАТО савеза? Може ли се, дакле, бити војно неутралан а политички (државно) сврстан?

Ако смо "војно неутрални", зашто смо реформисали Војску искључиво према НАТО стандардима, зашто се њихова "Војна канцеларија за везу" налази усред Министарства одбране, а ако је тако, зашто не постоје и канцеларије за везу осталих, макар најачих земаља света које нису под кишобраном Алијансе, или канцеларија савеза под називом ОДКБ? Равноправности (и искрене неутралности) ради.На крају бих у име свих оних који су се одазвали и дошли на овај скуп, захвалила овим храбрим људима, пре свега нашим, "насилно" пензионисаним војним стручњацима, који су свој највећи испит ПОЛОЖИЛИ бранећи Отаџбину оне несрећне 1999.године. Баш због тога, што ни ово пензионисање (ја бих рекла покушај понижавања) није сломило њихову храброст и одлучност, српски народ је сада у обавези да препозна праву вредност у њима и да им на неки начин помогне. А како? Зна то наш народ, неће му бити први пут. За почетак треба да се пробуди и достојанствено и пркосно погледа свом непријатељу у очи! Остало ће све да дође на своје место. То је природно код нас Срба и нема ту неке велике филозофије!


« Последња измена: Децембар 15, 2015, 20:21:04 Гога » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #39 послато: Децембар 15, 2015, 19:48:02 »

Као што сам на почетку теме написала,

Цитат
...искрено се надам да ће `Фонд стратешке културе`, као организатор ове фантастичне конференције да објави видео снимак, а који ће онда дати одговор на то, ЗАШТО је власт (преко својих полтронских медија) прећутала и САКРИЛА од јавности овај, врло значајан догађај.


ево, појавио се видео снимак, у наставцима. За сада је објављен ПРВИ део снимка,


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=F-9UkvPN3IU" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=F-9UkvPN3IU</a>

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #40 послато: Децембар 16, 2015, 19:47:10 »

... наставак... видео снимак 2. део...


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=x5ICvVkZeAo" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=x5ICvVkZeAo</a>
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #41 послато: Децембар 16, 2015, 19:53:52 »

Резиме конференције и предлози


*    Учесници и гости су били јединствени у ставовима изнетим на конференцији – да је НАТО од одбрамбене прерастао у агресивну алијансу, чему је прилагодио своје стратегије, функције и циљеве, као и поступање у пракси. О томе сведоче најновији догађаји на простору Средоземља, посебно на Блиском истоку, као својеврсна предигра у остваривању главног циља – поход на Русију.

*      Балкан је подручје од посебне важности за НАТО, с обзиром да је поход на Евроазију, као кључну тачку света, немогућ уколико државе Балкана нису стављене под пуну геополитичку, безбедносну и војну контролу. Кроз такву призму је могуће растумачити званични позив Црној Гори да приступи савезу, али и појачавање активности како у Србији и Македонији, тако и у Босни и Херцеговини, где је потребно, између осталог, редуковати надлежности и функције Републике Српске кроз ревизију Дејтонског споразума.

*      Било је различитих ставова међу учесницима по питању "војне неутралности". Један део њих тврди да је то "последња тачка одбране", да војну неутралност треба неговати и придржавати се исте с обзиром на актуелну ситуацију у свету, док је други део учесника мишљења да таква категорија не само да не постоји у међународном (ратном) праву и међународним односима, већ је и суштински – садржајно проблематична, тим пре што је подржана (и инволвирана у српски политички систем) од стране НАТО.

*      Дилема која се такође чула на скупу, јесте питање војног (државног) савезништва са Русијом или неком другом светском силом која није под окриљем НАТО савеза. Непознаница је – не да ли нам је тако нешто потребно, већ када покренути такав механизам, у оквиру међународног права.

*      Међународна научна конференција је испунила постављени циљ изнад очекивања. To је јединствена оцена свих учесника и бројних посетиоца скупа у Медија центру.

*      Eкспертски и вишедимензионално је рашчлањено и до танчина сагледано озбиљно питање – НАТО поход на Балкан – а затим усаглашени најважнији, напред изнети ставови. Усвојен је заједнички предлог да се настави са организовањем сличних скупова, али и трибина, округлих столова, и сличних активности, и учини покушај озбиљнијег анимирања како интелектуалне, тако и свеукупне српске јавности. Не само у Србији, већ и у Црној Гори и Републици Српској.(Фонд Стратешке Културе)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #42 послато: Децембар 19, 2015, 03:09:59 »

...наставак...видео снимак 3.део...

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=ox2Kmt9rEE4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=ox2Kmt9rEE4</a>
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #43 послато: Децембар 20, 2015, 13:46:41 »

Међународна конференција "НАТО поход на Балкан – следећи кораци" (1)

У В О Д

Само две недеље након сјајног међународног тематског скупа "Суд и Тужилаштво БиХ у контексту (де)стабилизације Републике Српске", водећи руски информативно-аналитички портал на српском језику, Фонд Стратешке Културе (ФСК) из Москве, организовао је 12.12.2015. године, у београдском `Медија центру`, Међународну научну конференцију "НАТО поход на Балкан – следећи кораци", настављајући тако третирање тема од стратешког значаја не само за Србију већ за читав српски национални корпус расут, управо од стране НАТО-а, широм Западног Балкана. По већ устаљеној традицији ФСК је у организацији конференције имао српског суорганизатора, а овога пута то је било патриотско удружење "Последња линија одбране".


На Конференцији је излагало 13 изузетно компетентних учесника, од којих су чак њих седморица, у досовским чисткама пензионисани високи официри Војске Србије (четри генерала и три пуковника), што је уз неколико професора српских универзитета и врхунских аналитичара ФСК-а омогућило да се питања која отвара позив НАТО-а за чланство Црној гори и последице тог чина размотре квалитетно, стручно и уравнотежено из угла патриотског дискурса, и то са гео-политичког, политичког, војног и безбедносног аспекта.

Сама одлука НАТО-а да упути позив Црној Гори, упркос свести о томе да подршка њеног јавног мњења чланству у алијанси није на одговарајућем нивоу, као и евидентна спремност поткупљивих црногорских властодржаца да тај позив прихвате без непосредне провере воље бирачког тела о једном овако значајном националном и државном питању, показује велику журбу НАТО-а да, у условима постојећег гео-политичког престројавања, што хитније оствари потпуну доминацију над Балканом, као својеврсним територијалним и духовним размеђем цивилизација, без чије контроле нема успешног пута на Исток. На том путу НАТО ће се неминовно поново сучелити са "српским фактором", али у битно другачијим гео-стратешким условима у односу на оне из 1999. године.


Поменућемо неколико најважнијих:

*    Свет више није униполаран, ма како се Запад трудио да то прикрије. То се не огледа само у враћању Русије и Кине у гео-политичку арену, већ и у све већим пукотинама у јединственом приступу западних земаља главним светским проблемима
*    Путинова Русија, за разлику од Јељцинове, себе препознаје као велику силу која је јасно профилисала своје гео-политичке интересе за које је спремна да се бори свим средствима. Као спољни обод православне цивилизације и њен излаз на топла мора Балкан свакако спада у сферу тих интереса.
*    Однос према НАТО-у данас је практично највећа линија раздора између корумпиране српске политичке елите и српског народа, и без обзира на велика средства која НАТО улаже у пропаганду и лобирање, представља најслабију карику западног освајања (глобализације) Србије, а познато је да је сваки ланац јак управо онолико колико и његова најслабија карика.
*    Српске власти све теже прикривају процес приближавања НАТО-у депласираном причом о тзв. „војној“ неутралности.
*    Након дефанзиве у којој се нашао после сјајног Путиновог гамбита на Блиском Истоку НАТО-у су потребни офанзивни потези ради повратка унутрашње равнотеже и поверења чланица.

Због свега набројаног НАТО позив Црној Гори не можемо сматрати некаквим изненађем, али га можемо третирати као почетак интензивирања кампање за успостављање пуне контроле над балканским простором, пре намераваног  усмеравања на Исток, односно Русију. Након свих злочина које је НАТО, последњих двадесетак година, иницирао или директно починио на српским етничким просторима, а управо ради ширења свог војног и политичког утицаја, логично је да српски народ изражава забринутост и стрепњу везано са стварне намере Алијансе, посебно у контексту њене праксе да своје геостратешке циљеве и интересе остварује методом "управљања кризама".

Такође, непријатна је и сличност садашњих геополитичких околности са онима које су постојале пред Хитлеров мучки удар на Краљевину Југославију, што само потврђује судбинску и историјску повезаност руског и српског народа.

У контексту напред реченог тешко је не приметити временско поклапање позива Црној Гори да уђе у НАТО са новим притисцима на одузимање дејтонских ентитетских овлашћења Републици Српској и новим таласом напада Албанаца на косметске Србе, што национално неодговорна српска власт свесно (или несвесно) игнорише и уз помоћ својих таблоизираних медија гура на маргине интересовања јавности, упркос чињеници да се ради о питањима од егзистенцијалног значаја за српски национални корпус.

У таквим околностима међународна научна конференција "НАТО поход на Балкан – следећи кораци", привукла је велику пажњу како српске патриотске јавности, тако и НАТО-лобија, па се у препуном Медија-центру нашла и Јелена Милић, најекспониранији и најгрлатији заступник интереса Алијансе у Србији. Ако је њено снимање учесника и посетилаца ајфоном, на чијој је полеђини одсликана америчка застава, требало да буде нека врста провокације или притиска, идеја јој се није превише посрећила, јер је као ајфон-камерман деловала пре смешно него застрашујуће. А и снимак Конференције биће постављен на сајт ФСК-а. Но, налогодавцима се морају некако правдати уложена средства.

Технички, организатор је предвидео да се након свака четри излагања остави простор за питања, што је омогућило својеврсну комуникацију публике и излагача, сјајно вођену од стране модератора, Горана Јевтовића.

Сјајан одабир учесника омогућио је да се тема Конференције релевантно сагледа буквално из свих углова, мултидисциплинарно и детаљно, као и да нам се НАТО деловање на Балкану компетентно представи у простору и времену, са нагласком на актуелна догађања.


Очекивано, највећу пажњу публике привукла су излагања пензионисаних високих официра Војске Србије (Југославије), који су били активни учесници одбране државе и народа од НАТО агресије 1999. године и обављали највише војничке дужности. Њихова излагања носила су и печат личног искуства, што је Конференцији дало додатну аутентичност и тежину.  Будући да је некима од њих ово био први јавни наступ после дугогодишњег ћутања, верујемо да ће пажња и симпатије са којима су њихова излагања примљена бити мотив да се чешће појављују, будући да заиста имају шта да кажу и о НАТО-у, и о много тога другог везаног за агресију на СРЈ.

Пажњу присутних и медија привукло је и учешће проф.др. Андреја Фајгеља, са Универзитета у Крагујевцу, коме је ово било прво јавно научно излагање након недавног хапшења због критике начина на који је Александар Вучић дочекао генералнног секретар НАТО-а Јенса Столтенберга, на београдском аеродрому.


Наравно, и сви остали излагачи били су познати и врхунски експерти у областима којима се баве. На њихова излагања детаљније ћемо се осврнути у другом делу текста, а овај ћемо завршити представљањем свих излагача и назива њихових реферата, што само по себи говори о дометима Конференције "НАТО поход на Балкан – следећи кораци", за коју можемо рећи да је најзначајнији анти-натовски научни скуп до сада организован у Србији.

(Драган Милашиновић)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #44 послато: Децембар 21, 2015, 18:41:17 »

... наставак... видео снимак 4.део...


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=6MiqfC3zosA" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=6MiqfC3zosA</a>


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #45 послато: Децембар 24, 2015, 02:12:57 »

... наставак... видео снимак 5.део...

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=mmoBRacaR6g" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=mmoBRacaR6g</a>


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12595Погледај профил
« Одговор #46 послато: Фебруар 12, 2016, 01:34:36 »

Прекинули Вука Јеремића: "Напоље, НАТО фашисти"!


Инцидент на Дебати о америчкој спољној политици и улози САД-а у савременим међународним односима која се одржава у Београду."У НАТО-у су сви демократе"

Група од пет-шест младића у белим мајицама на којима је писало "OUT AMERICA" и "Нови СКОЈ покрет" прекинула је уводну реч коју је држао председник Центра за одрживи развој (CIRSD) Вук Јеремић.


Демонстранти су се окренули према новом америчком амбасадору Кајлу Скоту и узвикивали: "НАТО фашисти, овде вам није место!"

Након краћег инцидента, обезбеђење је реаговало и извело их из хотела у којем се одржава дебата, а испред их је сачекала патрола полиције. Група је тренутно на испитивању.

"НАТО не чине фашисти. Да би ушао у НАТО мораш да будеш демократа", одговорио им је декан елитне "Флечер" школе Џејмс Ставридис.

У сали се у тренутку инцидента налазило скоро 1.000 људи, међу којима је био и други човек руске амбасаде, као и велики број истакнутих светских дипломата.

(Вести)***

Браво за овај "инцидент". Да је среће да овакве "инциденте" гледамо свакодневно, а разлога има на претек.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #47 послато: Фебруар 12, 2016, 04:56:54 »

Влада и посланици пљују по НАТО жртвама!Скупштина усваја закон којим припадници западне алијансе добијају слободу кретања и имунитет какав припада и дипломатама. Посебна дозвола биће им потребна за приступ забрањеним безбедносним зонамаПРИПАДНИЦИ НАТО моћи ће слободно да се крећу по Србији, да са нашом војском размењују поверљиве информације и опрему и имају имунитет и привилегије које следују дипломатама по Бечкој конвенцији.

То, између осталог, предвиђа Предлог закона о потврђивању Споразума Владе Србије и НАТО о сарадњи у области логистичке подршке, а о којем би посланици требало да се изјасне већ сутра.

Пропис широко отвара врата за још чвршћу сарадњу Србије и НАТО, односно Алијансине Организације за подршку и набавку (НСПО) и Агенције за подршку и набавку (НСПА).

Припадници ових тела НАТО и њихова возила имаће, како се наводи, "право неопходног слободног пролаза и приступа кроз читаву Србију", док ће се улазак у забрањене безбедносне зоне усаглашавати са нашим надлежним органима. Наглашено је и да се особљу НАТО, на њихов захтев, мора одобрити приступ свим државним и приватним објектима у којима се ради, укључујући и оне у којима се врше испитивања и пробе.

Целокупно особље уживаће дипломатски имунитет и биће ослобођено плаћања пореза, царина, ПДВ, моћи ће да увози опрему и уговара набавку робе, услуга и грађевинске радове - без икаквих оптерећења. Тачније, неће имати никакве намете, осим за комуналне услуге.

Сагласност на овај предлог закона већ су дали чланови парламентарног Одбора за одбрану. Члан Одбора, генерал Момир Стојановић, каже за "Новости" да се овим законом само додатно уређују области сарадње са НАТО, које су договорене прошле године, потписивањем ИПАП (Индивидуални партнерски акциони план):

- Већ по ИПАП, предвиђено је да војници НАТО могу да се крећу по Србији и имају одређени имунитет. Такође, постоји и неколико споразума који уређују размену информација. Једино ново што овај закон доноси је то што ће НАТО убудуће моћи да нам логистички помаже у уништавању вишка наоружања и делаборацији муниције Војске Србије.
Д. МИЛИНКОВИЋ | 11. фебруар 2016,вечерње Новости

Зашто су нас бомбардовали када су могли преко неколико подгузних мува да дођу до свега што хоће.
Сачувана

Cuburac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1179Погледај профил
« Одговор #48 послато: Фебруар 12, 2016, 15:48:55 »

Svaka im cast.
Сачувана
Cuburac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1179Погледај профил
« Одговор #49 послато: Фебруар 14, 2016, 18:55:42 »

Ko to uopste odredjuje sta je to takozvani "visak naoruzanja", koji su kriterijumi za to. Unistavanje zaliha oruzja i municije prakticno znaci da u slucaju rata drzava nemoze da naoruza rezervni sastav, ako takav sastav u Srbiji uopste vise postoji i prakticno nemoze da se efektivno brani na celoj teritoriji. Sramota i izdaja.
Сачувана
Странице: [1] 2   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!