forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Август 12, 2020, 20:39:24


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Букте пожари у Србији  (Прочитано 1172 пута)
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12564Погледај профил
« послато: Август 02, 2017, 22:40:44 »

Русија послала Србији хеликоптер за гашење пожара

Русија је послала Србији хеликоптер Ми-8 који ће ступити на дежурство у оквиру Српско-руског хуманитарног центра како би помагао домаћим службама у случају избијања пожара, саопштено је из руског Министарства за ванредне ситуације.


Руски хеликоптер - помоћ Србији

Како Спутњик сазнаје од кодиректора Центра Бојана Гламочлије долазак хеликоптера у Ниш очекује се око 18 часова. Реч је о летелици која има уграђен додатни резервоар за гашење пожара.

Поред додатног резервоара за воду, хеликоптер је опремљен и опремом за спуштање и подизање спасилаца или повређених.

У Министарству кажу да је одлука да се хеликоптер пошаље у Србију донета на основу потребе да се помогне хуманитарној операцији у нашој земљи због изузетно високих температура у региону и повећане претње од избијања пожара.

Хеликоптер Ми-8, заједно са посадом, биће стациониран на аеродрому "Константин Велики" и биће спреман да у свако доба дана узлети у случају потребе.

Наводи се и да посада која је долетела у Ниш има огромно искуство у спасилачким мисијама у најразличитијим климатским условима, како у Русији, тако и ван њене територије.

(Вести)


***

Само да не буде са овим хеликоптером, као и са оним поклоном вредним 9,2 милиона долара, који је стигао од браће Руса у Србију још 2015.године, НЕРАСПАКОВАН. А у питању је 10 класичних ватрогасних камиона и четири возила за специјалне намене. О томе сам писала - ОВДЕ  

Цитат

ПОКЛОН ТЕЖАК 9,2 МИЛИОНА ДОЛАРА "НЕРАСПАКОВАН"
 Руси дали возила за ватрогасце, ми их нисмо ни регистровалиРуска Федерација донирала је Србији 2015. године 14 ватрогасних возила вредних 9,2 милиона долара, она су пребачена у постаје широм земље, али не могу да буду регистрована.


Према речима председника Синдиката ватрогасаца Србије Душана Нинкова, ради се о 10 класичних ватрогасних камиона и четири возила за специјалне намене. Сва су исправна, али се не употребљавају и чаме у ватрогасним депоима.

- Више пута смо разговарали са надлежнима у Министарству унутрашњих послова и осим обећања да ће тај проблем бити решен, никада нисмо добили конкретан одговор зашто не могу да буду регистрована. Нека од њих су прошла и технички преглед, а зашто се даље не може ући у процес регистрације, неће да нам кажу - прича нам Нинков.

Додаје и да је просечна старост ватрогасних возила у Србији сада већа од 28 година.


- Последњи пут возни парк је обновљен 2008. Ова возила би нам поправила просек, али и омогућила да се побољша безбедност ватрогасаца приликом интервенција. Што нам је опрема боља, лакше се хватамо укоштац са пожарима и смањујемо проценат жртава и износ материјалне штете - истиче Нинков.


Саговорник `Блица` објашњава се у Европи возни парк обнавља на сваких пет година, а да су код нас у употреби и возила стара по 40 година, уз напомену да су ватрогасне бригаде у незавидној ситуацији што се тиче опреме.

Десило се, каже Нинков, у једној постаји да је старешина на своју одговорност наредио да се руско возило употреби зато што нису имали довољно такозваних навалних возила, а пожар је претио да се претвори у ватрену стихију.

Ни након неколико покушаја `Блица`, што писмено, што усмено, из Сектора за ванредне ситуације МУП-а, осим обећања да ће нас обавестити у догледно време, нисмо добили никакав одговор.

(Златко Чонкаш, Блиц)***


То је слика "СПОСОБНЕ" српске владе и још "СПОСОБНИЈЕГ" срспког премијера.

***

А где су "поклони" Вучићевих пријатеља са Запада? Да их има, не би могли да живимо од његових хвалоспева, које би упућивао преко свих медија.

Али, ту је НАРОД СРПСКИ, који уме да цени и зна ко су му прави пријатељи. ХВАЛА РУСИМА за овај хеликоптер и за све што су до сада доносили Србији!!!

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12564Погледај профил
« Одговор #1 послато: Октобар 30, 2019, 08:34:14 »

БУКТЕ ПОЖАРИ У СРБИЈИ:
 Ватру на Старој планини гасиће Иљушин,
 Код Врања гашење из ваздухаПожари на југу Србије, у неприступачним пределима Старе планине, код Трговишта и Прокупља, и даље горе, у делу општине Трговиште проглашена је ванредна ситуација, али мештани нису угрожени.

Киша која би могла да помогне не очекује се пре среде увече.

Пожар који је јуче избио на планини Видојевици код Прокупља, у близини села Видоваца, захватио је 150 хектара ниског растиња и шуме.

На терену је 13 ватрогасаца из Прокупља који су ноћас дежурали како се ватра не би проширила до кућа.

Пожар је избио јуче ујутру и након интервенције ватрогасаца је локализован, али се услед неповољних временских прилика поново разбуктао.

(Танјуг, Ј.С./В.Ћ.)


***

БУКТИ НА ЈУГУ СРБИЈЕ:
Ванредно стање у Трговишту,
 Марић: Становништво и домаћинства нису угрожени на Старој планини


Сретен Савов, из Штаба за ванредне ситуације Пирота, рекао је Танјугу да је Град Пирот све своје ресурсе ставио на располагање ватрогасним снагама које се боре против ватрене стихије на Старој планини.

Савов је казао да је, након целодневног обиласка терена, констатовано да за сада нису угрожени насељени делови Старе планине, пре свега села Топли До и Дојкинци, као и да је Пирот ставио на располагање ватрогасним снагама Планинарски дом код села Дојкинци.

Што се тиче критичних места, она су лоциране и ватрогасне јединице из целе Србије успеле су да зауставе ватру на неких 10 до 20 километара од насељених места, тачније од села Топли До и Дојкинци, навео је Савов.

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић поновио је  да нема угроженог становништва нити домаћинстава у пожару, који је избио у недељу, око 13 часова у месту Вражја глава на Старој планини, и чија је локализација и даље у току.

"У овом тренутку на интервенцији је ангажовано 90 ватрогасаца - спасилаца и више од 30 возила из Ватрогасно-спасилачких јединица Пирот, Димитровград, Бабушница, Ниш, Зајечар, Лесковац, Смедерево, Панчево и Београд. Гашење пожара отежава неприступачан терен и велика надморска висина, јер је реч о преко 1.900 метара, док због велике задимљености и даље нема услова за гашење пожара из ваздуха, односно за ангажовање летелица", рекао је Марић.

Он је напоменуо да се непрекидно прате услови на терену.

Марић је навео да су припадници Сектора у контакту са колегама из Бугарске, с обзиром да је пожар избио на бугарској страни, одакле се проширио на територију Србије, и да једна десетина од укупног пожара букти на територији наше земље.


ЈОШ ДВА ПОЖАРА НА ЈУГУ СРБИЈЕ,У ТРГОВИШТУ ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА

Док ватрогасци покушавају да се изборе са пожаром на Старој планини који букти од недеље, на југу Србије букнула су још два пожара - у Трговишту и код Прокупља, пренео је РТС.

У делу општине Трговиште је проглашена ванредна ситуација због пожара, а мештани нису угрожени.

На територији општине Трговиште ватра је захватила ниско растиње и дрвеће на планинском подручју општине, ка суседном Босилеграду.

Председник општине Трговиште Ненад Крстић рекао је за РТС да је изгорела и једна кућа, у којој нико није живео, а да мештани нису угрожени.

Ватрогасци су на терену и очекује се долазак додатних екипа које ће им помоћи у гашењу пожара.

На планини Видојевици, код Прокупља, гори више од 30 хектара шуме и ниског растиња.

Пожар је букнуо на Крушковом брду и локализован је, али се, због ветра, ватра  поново разбуктала.

За сада куће у оближњем селу Видоваци нису угрожене, као ни астрономска опсерваторија која је удаљена три километра.

Пожар гасе екипе ватрогасне јединице из Прокупља.

***

ТРАВА ГОРИ КАО БАРУТ,
 ПЛАМЕН РАСПИРУЈЕ ВЕТАР:
Три дана борбе са ватреном стихијом која гута Стару планину

Фото В.Илић


ВИШЕ од 200 ватрогасаца из десетак српских градова, којима су у помоћ притекли жандарми, мештани два старопланинска села: Дојкинци и Топли До, шумари, планинари и еколози, већ три дана боре се против ватрене стихије на Старој планини. Пожар је у недељу после подне, нешто после 13 часова, код врха симболичног имена Вражја глава, "прешао" границу са суседном Бугарском и захватио сувате од овог места, према масиву Три чуке, Копрену, Белегама, Крвавим барама, Јегрецима и Коритима на Међупланини, где се до пре неколико месеци, током лета, изгонила сеоска стока на испашу.

Годинама и деценијама наслагана сува трава, по којој се гази као по дебелом душеку, гори као барут, а пламен распирује ветар, али и комплекси клеке, боровница и брусница, као и четинарска смола. Линија ватре којом је захваћен сам гребен Старе планине, са кога се виде места у суседној Бугарској, па и Мартиново, где је минуле недеље пожар букнуо, дугачка је између 10 и 12 километара на надморској висини од преко 1.700 метара. И таман кад неки од ватрогасаца помисли да је напртњачом или метлицом сузбио пламен, он се, због дебелог слоја траве појави десетак метара даље, и опет букне! Гашење отежава и то што је приступ камионима апсолутно немогућ, а терен је веома стрм и могуће је савладати га једино теренцима.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=l7HOdaWUfRk" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=l7HOdaWUfRk</a>

- Имали смо сличну ситуацију пре неколико година на Бабином зубу, када смо ватру гасили усред зиме. По површини велики снег, а испод њега трава тиња. Таман угасиш место које је почело да се дими и мислиш готово је, кад оно ватра се појави на двадесетак метара од тебе, јер је тињала и преносила се испод наслага суве траве која је на неким местима дубока и преко седамдесет сантиметара. Овде је слично, али нам сада много одмаже ветар који често дува - рекао нам је један од ватрогасаца из чете оних који су притекли у помоћ пиротским колегама који су од првог дана на терену и готово без одмора.

Он у шали каже да су овдашњи ватрогасци навикли на овакве терене, али они који су дошли из равничарских предела, мало теже се боре по овим дубодолинама и висовима, до којих се често пешачи са двадесетак килограма опреме и по неколико километара пробијајући се кроз густу шуму и растиње. Има и оних који два дана и ноћи нису изували чизме, али се не жале.


Пожар на Старој планини осим Пироћанаца и колега из Димитровграда и Беле Паланке, односно Ниша и Лесковца, Јагодине, Зајечара, гасе и спасиоци из Панчева, Смедерева, Шапца, као и јединица Жандармерије, планинари и мештани Дојкинаца и Топлог дола. Од ових места, ватра је удаљена десетак километара, али је већ захватила поједине букове шуме. Њима је на располагање стављен Планинарски дом у селу Дојкинци, који ће им бити база и место где могу да се одморе, окупају и мало дремну, одспавају…

О стању на планини у чијем су срцу Дојкинци, али и Топли До, говоре и старији мештани тих најудаљенијих пиротских села. И они виде велику опасност у наслаганим суватима који као барут преносе ватру, али објашњавају да је то зато што нема стоке на испаши, односно што је планина опустела. Док су се ливаде косиле, док је било оваца и говеда која су се напасала по овим врховима, никад није могао да се догоди овакав пожар. Сада, нажалост, нема стоке, ништа се не коси, па отуда и наслаге траве која је на појединим местима дебела и до 70 сантиметара.


Ситуација са пожаром на терену, који је захватио 1.000 хектара, мења се буквално из минута у минут.
Да није било правовремене реакције пиротских ватрогасаца и њихових колега који су им притекли у помоћ, сигурно би сада било много драматичније. Идентичан пожар догодио се пре 12 година, када је горео комплекс борових шума око Завојског језера на овој планини, а стихију је обуздао руски "иљушин".

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=XbNzl1ruT_M" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=XbNzl1ruT_M</a>СРПСКО-РУСКИ ХУМАНИТАРНИ ЦЕНТАР У НИШУ:
СПРЕМНИ СМО ДА ПОМОГНЕМО


СРПСКО-РУСКИ хуманитарни центар у Нишу саопштио је да је од избијања пожара укључен у заједничку активност.

- Након тога је организована интеракција са Националним центром за управљање у кризним ситуацијама Министарства за ванредне ситуације (МЧС) Русије, у циљу праћења новонасталог стања и оперативне ситуације, чији се подаци и извештаји одмах прослеђују Сектору за ванредне ситуације МУП-а Републике Србије - наводи се у саопштењу.


СРХЦ истиче да се у њиховим магацинским просторијама налазе резерве потребне опреме, која се у зависности од потреба може доставити и уступити.

- На сталној смо вези са Сектором за ванредне ситуације и сва питања координирамо са њима и заједно решавамо. СРХЦ је спреман да координира и садејствује у ангажовању авијације МЧС Русије према утврђеној процедури Влада Руске Федерације и Републике Србије.ЗБОГ ПОЖАРА У ПЧИЊСКОМ ОКРУГУ ПРОГЛАШЕНА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА

Пожари у Пчињском округу, који букте неколико дана, захваљујући ватрогасцима и многобројним добровољцима стављени су под контролу. На деловима општина Трговиште и Босилеград на снази је ванредна ситуација.

Највећи пожар надомак Врања, који је у петак избио у неприступачним пределима места Честелин, гашен је и из ваздуха. Пожар се пружа у дужини од 13 километара, а у гашењу су учествовала 42 ватрогасаца из целе Србије, као и три хелихоптера МУП-а.

- Посао није завршен, део пожара је угашен, надамо се да ће у среду бити угашен. Не постоји реална опасност по становништво и објекте - рекао је за "Новости" Александар Томић, помоћник градоначелника задужен за ванредне ситуације.


У понедељак је и на делу општине Босилеград проглашена ванредна ситуација, на територији села Црноштица и Дукат које су захваћене пожарима у дужини од 4,5 километара. Са ватром се према речима председника општине Босилеград Владимира Захаријева бори 16 ватрогасаца. Реч је о планински неприступачним пределима. Нико не може да каже да ли постоји опасност по људе, зато што у том крају постоје махале које чини пар кућа.

За недељу дана на подручју Пчињског округа на гашењу пожара је ангажовано више од 130 ватрогасаца спасилаца из Врања, Београда, Новог Сада, Крагујевца, Краљева, Ваљева, Сремске Митровице, Ниша и Лесковца.

(В. Ћирић. НОВОСТИ)

***


ВОЈВОДИНА КАО АМАЗОНИЈА:
НАСА забележила хиљаде пожара
у северној српској покрајини

Цитат
Незванични подаци НАСА показују да је Војводина у претходних недељу дана била подручје са највише пожара у Европи

Фото: принтскрин НАСА

Незванични подаци НАСА показују да је Војводина у претходних недељу дана била подручје са највише пожара у Европи.

На мапи НАСА која се ажурира на свака три сата и која показује податке које прикупља неколико сателита, подручје Балкана се црвени од тачака које представљају пожаре, а посебно се издваја Србија, односно делови Војводине.

Највише пожара идентификовано је у јужним деловима Баната и Бачке и западном делу Срема, преноси портал 021 и додаје да када се погледају подаци за протеклих 24 сата, као и седам дана за целу планету, види се да се овај део Балкана, односно Србије, црвени као Амазонија или источни делови Африке где већ месецима букте пожари.

Наводи се и да, када се детаљније погледа мапа, види се да сателити НАСА бележе да у бројним деловима света горе шуме и њиве, али да код нас горе само подручја под пољопривредним земљиштем.

Портал истиче као посебну занимљивост што у земљама у непосредном окружењу као што су Хрватска и Мађарска, али и у деловима Румуније, скоро и да нема случајева спаљивања њива или их има у далеко мањем обиму и подсећа да се последњих дана и возачи жале да је немогуће возити по путевима у Војводини због дима услед спаљивања њива.

(Танјуг)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Странице: [1]   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!