forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Јул 15, 2020, 01:39:21


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Марко Бастаћ & Горан Весић (Александар Вучић)  (Прочитано 878 пута)
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12532Погледај профил
« послато: Новембар 08, 2019, 06:45:16 »

ЗАШТО је Марко Бастаћ, актуелни председник београдске општине `Стари Град` одједном толико засметао Горану Весићу, заменику београдског градоначелника (читај - Александру Вучићу, односно председнику Србије, тачније председнику СНС)?
Или обрнуто, ЗАШТО су ова двојица, који представљају власт у Републици Србији и Граду Београду, засметали председнику једне београдске општине, у којој СНС до сада није могла никако да освоји власт?

Пре него што пренесем текстове, који се ових дана врте по свим медијима у Србији, а тичу се ОПТУЖБИ званичне власти, у вези председника општине `Стари Град`, Марка Бастаћа, прво да видимо, КО су главни актери ових политичких дешавања у Србији.


Марко Бастаћ & Горан Весић(Александар Вучић)


***


КО је Марко Бастаћ?

Цитат


Рођен је 1984. године у Београду. Истиче податак да је одрастао и да живи на Старом граду.

Дипломирао на Академији лепих уметности у Београду, одсек продукција. Наводи да радно искуство стиче као уредник емисија у продукцијској кући `Емотион` од 2006. до 2009. године, као и у `Службеном гласнику` 2009. године. У званичној биографији истиче да се "упоредо бави и локалним активизмом, те 2004. године постаје одборник Скупштине општине `Стари град`, где се у наредних пет година непосредно бави општинским проблемима". Додаје и да "прилику да своје идеје спроведе у дело добија 2010. године када постаје општински већник и започиње низ успешних пројеката на Старом граду".

Пројекат "Заједно за вашу зграду", "замишљен да уједини општину и Старограђане у сређивању зграда које деценијама нису одржаване како ваља", покреће 2010, а 2012. нови програм "Заједно за вашу фасаду". Наглашава да је "један од главних заговорника комплетне реконструкције Спортског центра `Милан Гале Мушкатировић` (ранији назив `25.Мај`) који је на тај начин постао један од најсавременијих спортских центара у Београду".

Додаје и да је био покретач акција "Трећаци он лајн" у оквиру које се ученицима трећег разреда свих школа на `Старом граду` поклања нет бук рачунар, да је "покренуо Волонтерски центар општине и учествовао у креирању једне од најбољих Канцеларија за младе у Београду", као и Контакт центар "који ефикасно пружа одговоре на сва питања грађана и комуницира са корисницима многобројних бесплатних програма".

На изборима у априлу 2016. био је носилац листе Демократске странке "Чувари Старог града", која је на тој општини освојила највећи број мандата. У мају 2016. изабран је тајним гласањем за новог председника општине `Стари град`.

Био је председник Клуба Демократске омладине Стари град у два мандата, од 2006. до 2011. године. Од 2007. до 2011. године обављао је функцију председника Извршног одбора Општинског одбора Демократске странке Стари град, а 2011. године је изабран за председника Општинског одбора. Поново је изабран за председника Општинског одбора 2013. и 2015. године.

Напустио је Демократску странку децембра 2016. године.

Године 2018. је са својом групом грађана "Шта радите бре – Марко Бастаћ" изашао на београдске изборе, да би 2019. године прешао у Странку слободе и правде.

Тренутно је председник београдског одбора Странке слободе и правде.
Цитат
Бастаћ: Спречићу СНС да после лажних избора уђе у општину Стари град


За председника општине `Стари град` Марка Бастаћа "компликовано је објаснити" да ли представља институцију или делује ван система, да ли се осећа као "представник једне институције или само као опозициони политичар", имајући у виду да је "званично на власти у општини", али да је "истовремено систем тако постављен да има осећај да води једну шалтер салу". У интервјуу за подцаст Истиномера "У микрофон", Бастаћ, који је и члан председништва Странке слободе и правде (ССП) "власт СНС је претходних пет година у Београду одузела све могуће ингеренције и надлежности градским општинама".


Ако се добро сећам и на Ђиласа сте се жалили у контексту централизације?

Јесам. И дан-данас понављам да је ту почео систем централизације и замерао сам му то својевремено, али гледајући како изгледа ових пет година власти СНС-а, морам да кажем да су оно, у односу на данас, биле ситнице.


У дану емитовања овог подкаста почињу разговори у Скупштини Србије о изборним условима којима у име Европског парламента (ЕП) посредују два бивша европосланика. Савез за Србију је званично почео капмању бојкота и истовремено озваничио да неће ићи на те разговоре. Зашто су разговори у којима посредују представници ЕП препрека бојкоту, односно зашто бојкот и разговор нису у корелацији?

Зато што је од почетка све постављено лоше. Ми немамо шта да причамо са Мајом Гојковић и немамо шта да причамо са људима који су у ствари уништили парламентаризам у Србији. Не може Маја Гојковић, која на звонце позива посланике, да седи на састанку и разговара о изборним условима.


Маја Гојковић је председница скупштине, нисте је у међувремену сменили, према томе она је релевантан саговорник у том процесу. Имате два представника које је именовао ЕП. Зар вам није у интересу да са њима разговарате?

Њима је још давно речено шта се дешава у Србији и који је рок да се промене закони и да се усвоје захтеви опозиције. Зашто они долазе сада када је 15. септембар, који смо дали као рок, одавно прошао? Већ смо у октобру. Долазе да разговарају о нечему о чему смо ми рекли да нема разговора, уколико се нешто не промени до тог 15. септембра.


Али била је у оптицају теза, и то се могло чути чак и из редова Савеза за Србију, да се може разговарати у Скупштини о изборним условима, али се они свакако неће односити на ове изборе, него на неке будуће.

Ови избори, што се мене тиче, неће бити одржани. Дакле, ови избори не постоје.


На другој страни, у којој се мери “самоелиминишете“ из тог неког кључног тока, дијалога у коме је посредно и Европска унија?

Ништа се ту нече суштински променити уколико се одмах не промене неке ствари. Ми не можемо да причамо о изборним условима и о томе како ће ова власт све да нам испуни. Сећам се Вучић Александра који је у једном тренутку изјавио "и да вас је пет милиона нећу вам ни један захтев испунити", а данас каже испунићемо све захтеве опозицији, али се ништа на терену не мења.


Да ли је боље да је остао на ономе нећу вам ни један захтев испунити?

Исто је, он сваког дана износи нову лаж. И ми не можемо да чекамо моменат да буду расписани избори да би он почео да примењује законе. То вам је као и Влада Републике Србије која усваја препоруке шта треба да се ради, као да у земљи нема закона, већ нам треба препорука владе да би се закони поштовали. Закон се ваљда поштује.


Али ви сте свакако пре тога испоставили захтеве, тражећи од Владе да поштује законе.

И влада не поштује те законе, а онда је влада донела препоруку….


Ако већ опозицији, грађанима на улици, "1 од 5 милиона", дакле критичарима власти, вама лично, представља проблем то што је ова земља поларизована, што нема контакта између два политичка пола, што се подела одражава по вертикали на цело друштво, зар онда разговор није почетни корак, какав такав?

Јесте, али са европским представницима, без Маје Гојковић и људи који су уништили парламентаризам у Србији. Немамо шта да причамо са Мајом Гојковић. Дакле, ово је жаргонски да се изразим “навлачење“, да уђемо и разговарамо о поштовању закона, а заправо ова власт само треба да поштује грађане ове земље. Нису у питању политичке организације, она треба да почне да поштује грађане.


Представници Савеза за Србију су се жалили на ставове представника Европске уније, нарочито господина Мекалистера, да толеришу оно што се дешава у Србији на унутрашњем политичком плану, да на неки начин подржавају актуелну власт. Зар разговор са неким ко је дошао у име ЕП не даје могућност да објасните своје ставове, да их убедите, на пример, да је бојкот исправно решење, а не учешће на изборима?

Нисам присуствовао тим састанцима, али колико сам упознат, представници опозиције су имали појединачне састанке са представницима Европске уније где су разговарали о свим тим стварима.


Зар не мислите да је то један континуиран рад на убеђивању Европе…

… јесте и убеђујемо их и стално шаљемо позиве и стално шаљемо сигнале да нешто не функционише у овој земљи, да ова земља не функционише као нормалне европске земље. Говоримо да је овде могуће куповати гласове, да је могуће испирати мозак људима на националној фреквенцији, да у ствари имате једну кутију која сваког дана емитује нове и нове лажи. Ова власт свакога ко се усуди да каже нешто против њих, вређа. Имамо пример архитекте Драгољуба Бакића који се усуди да им каже да не ваља Трг Републике, па испричају све најгоре о њему. Па онда имате академика Матију Бећковића кога вређају да је дошао из каменог доба да нам прича о иновацијама у Београду. Ја не видим ту разговор, ја не видим разговор са Орлићима и Мајом Гојковић.


Ако нема разговора чега има?

Има поштовања закона ове земље.


Сад сте рекли да не поштују законе и у том контексту како мислите да се померимо из тог вакума у коме нема разговора?

Померамо се из вакума тако што власт каже поштоваћемо законе, променићемо РЕМ, имаћемо другачији изборне услове, односно поштоваће се закони у овој земљи и онда можемо да разговарамо. Ја нећу сести са Мајом Гојковић никада, кажем у своје име. Хајде да они испуне ове основне ствари па ћемо онда видети у ком смеру то иде даље.


У којој мери опозиција мора тој ЕУ да покаже да је алтернатива, на коју би они могли да рачунају, са којом би можда могли сарађивати. Да ли је ово пут ка томе, да се “љутите“ на Мекалистера, уместо да му објасните шта је ваш интерес?

Све време имамо извештај Европске комисије који прича о стању у овој земљи, имамо извештај Фридом Хауса, имамо извештај Репортера без граница. Да ли ја то читам, а неко из Европе то не чита, а европски су извештаји?


Као што ви имате интересе и европски политичари, допустићете имају своје интересе.

Интерес им је да подржавају власт Вучића, начин на који он влада овом земљом? Онда нека кажу то, нека кажу, нама одговара стање у овој земљи такво какво јесте.


Мислите да је овакав вокабулар пут да их убедите да нису у праву?

Не могу они да се праве неми и слепи на све што се овде дешава. Ово није земља трећег света.


Мислите да је гора од Мађарске, која је чланица ЕУ?

Не знам зашто толеришу и неке ствари у Мађарској, али могу да кажем да је у Србији ситуација катастрофална.


Када говоримо о бојкоту колико неучествовањем на изборима себе, на неки начин, искључујете из токова?

Савез за Србију већ не учествује званично у тим институцијама. Значи бори се испред тих зграда. У самим институцијама.


Али ви учествујете у институцијама. Ви сте прво лице једне институције?

Да ли ви схватате да сада у овом моменту као председник општине, кроз институције, не могу да урадим апсолутно ништа, јер је систем тако постављен да се ви не питате ни за једну једину ствар? Да ли ви знате колико дописа у комуникацији са градом имамо од почетка мандата за ове три и по године? Ја не знам да ли могу да их набројим на прсте једне руке.


Када би СНС дошао на власт у општини Стари град, вашим комшијама би дакле било боље, јер би комуникација са градом била боља и јер би имали више пара?

Не, више пара не би имали сигурно јер више пара нема ни општина Врачар, него раније. Друга ствар, што се мене тиче, ти избори се неће одржати, што се мене тиче СНС неће ући у ову општину, јер су то лажни избори. Спречићу их да одрже изборе.


Како?

Тако лепо. Неће се одржати избори.


Како? Можете да легнете испред бирачког места…?

Неће се гласати тог дана на Старом граду.


Мислите да ћете убедити комшије да не изађу на изборе?

Не, нећу дозволити да се прогласе резултате на Старом граду.


На који начин?

Не морамо сада све да откријемо.


Када кажете нећете дозволити, мислите физички нећете дозволити?

Нећу дозволити физички, ни на један други начин да СНС уђе у општину Стари град. Дакле, неће на лажним изборима СНС водити општину Стари град јер они не могу да победе за милион година на овој општини.


Али то значи да ћете провоцирати неку врсту физичког обрачуна?

Не, не, као и све до сада што смо радили са наше стране ништа неће бити насилно. За разлику од СНС и њихових сателита који сваки пут праве хаос и насиље, ово неће бити насилно ни у ком смислу.


Дакле, ви не учествујете, наравно да ће они победити, или ће победити неко други, и ви ћете их спречити да уђу…?

… не могу да победе ако се не одрже избори у Старом граду.


Нећете допустити да се отворе бирачка места?

Неће се прогласити резултати избора на Старом граду. Довољно је јасно да не откривамо превише детаља.


Ви стојите иза тога да то неће провоцирати насиље, него да ће они прихватити то што нећете допустити…?


… па ми нећемо реаговати на њихово насиље уколико они буду спроводили насиље.


Зар то што предлажете није врста насиља?


Није зато што су то лажни избори. Ми бојкотујемо лудило које се дешава у овој земљи. То су лажни избори, то се не одржава.


То су лажни избори за Савез за Србију који има подршку 10-15 одсто становника у овој земљи.

Ми не можемо да знамо колику подршку Савез за Србију има на републичком нивоу јер никад нису одржани ти избори. Не можемо извлачити закључке на основу неколико локалних самоуправа на којима су се одржали избори у условима који нису свакако фер и демократски.


Нећете да ми одговорите после оволико питања, али ако су протести грађана на неки начин опали у тренутку када се опозиција у њих умешала, како ћете онда убедити људе да крену у бојкот за вама?

Тако што је већ кренула активна кампања бојкота по целој Србији где сви лидери Савеза сваког дана обилазе градове и општине и објашњавају људима зашто треба бојкотовати лажне изборе.


(9. 10. 2019.
Анализе Интервју / Даница Вученић, `Истиномер`)
***  КО је Горан Весић?

ЦитатРођен је 1969. у Крушевцу.
 
Основну школу и гимназију завршио је у Краљеву, а дипломирао на Правном факултету у Београду.
 
Истиче да је био стажиста Европске фондације `Роберт Шуман` у Европској комисији и Европском парламенту 1999. године.
 
Од 1990. до 1994. године био је новинар страначког листа `Демократија`, а заменик главног и одговорног уредника `Студента` од 1992. до 1993. Од 1994. до 1997. био је шеф кабинета председника Демократске странке др Зорана Ђинђића. Од фебруара до септембра 1997. био је члан Извршног одбора Скупштине града Београда, а од 1996. до 2000. одборник Скупштине града Београда.

Био је посланик Скупштине Србије од 2000. до 2003. године, од 2001. до 2002. председник скупштинског Административног одбора. Од 2001. до 2003. саветник савезног министра унутрашњих послова СР Југославије и заменик председника Одбора за одбрану и безбедност Скупштине Србије, а саветник министра одбране Државне заједнице Србија и Црна Гора, Бориса Тадића, од 2003. до 2004. године.


Члан Комисије за поделу војне имовине између Србије и Црне Горе после престанка постојања СР Југославије и настанка Државне заједнице Србија и Црна Гора у периоду 2003. до 2004. године. Одборник Скупштине градске општине Врачар био је од 2004. до 2008. године.
 
Учествовао је као саветник у свим изборним кампањама председника Владе Црне Горе Мила Ђукановића од 1997. до 2000, као и у изборној кампањи бивше председнице Републике Српске Биљане Плавшић 1997. године. После 2004. активно је учествовао у изборним кампањама у Словенији, Црној Гори, Бугарској и Македонији.
 
Био је председник Организационог одбора Београдског маратона 1997. и члан председништва Кошаркашког савеза Београда од 2005. до 2007. године. Уредник је српског издања књиге америчког председника Барака Обаме `Смелост наде` 2008. године.
 
Био је председник Управног одбора ЈКП `Градско зеленило` од 1997. до 1999, Управног одбора ЈКП `Градске пијаце` од 2000. до 2002. и Управног одбора ЈП `Ада Циганлија` од 2002. до 2006. године. Члан Управног одбора брокерско-дилерског друштва `АБ Инвест` био је од 1997. до 2000. године, а члан Надзорног одбора компаније Југословенско речно бродарство од 2001. до 2005. године.
 
Извршни директор компаније `Wireless media d.o.o.` од 2004. до 2008. година. Члан Одбора саветника компаније `International communication partners` од 2008. до 2014. године. Члан је Скупштине удружења “Послодавац” и саветник председника ФК `Црвена звезда`.
 
Дневни лист `Политика` о Весићу пише у септембру 2012, у периоду избора новог председника Демократске странке, када је написао "Манифест нових демократа за нову Србију" за Драгана Ђиласа: "Иако би се завидна биографија овог 43-годишњег правника могла оштро поделити на периоде ‘Весић политичар’ и ‘Весић бизнисмен и спортски радник’, чини се да те две етапе његовог живота имају бар једну заједничку црту. У обема је сматран човеком који вуче главне или бар веома важне потезе – из сенке. Као политичар важио је за једног од главних Ђинђићевих оперативаца и људи од поверења, један од оних који су ‘изнели’ Ђинђићеве унутарстраначке кампање 1994. (против Мићуновића) и 2000. (против Вуксановића), а као функционер најпре у ‘Звездином’ кошаркашком, а потом у фудбалском клубу, у медијима је називан и њеном ‘сивом еминенцијом’" (Политика, 30. септембар 2012. године). Весић је тада, како је пренео `Б92`, рекао да је Ђиласу послао манифест "као пријатељски савет" због стања "у које је ДС дошла због Бориса Тадића", иако га Ђилас није тражио. Рекао је и да нема намеру да се активно бави политиком, јер га интересује само његов посао – консалтинг.
 
Већ следеће године, 24. септембра 2013, пала је београдска власт пошто су одборници СНС, ДСС, СПС-ЈС и ПУПС-а у градској скупштини тајним гласањем изгласали неповерење тадашњем градоначелнику Драгану Ђиласу. Влада Србије је 18. новембра исте године донела Одлуку о распуштању Скупштине Града и образовању Привременог органа. За секретара Привременог органа изабран је Горан Весић, а за председника Синиша Мали.
 
Био је на листи одборника Српске напредне странке на београдским изборима, који су, заједно са ванредним парламентарним изборима, одржани 16. марта 2014. године. Оставку на место одборника у Скупштини града подноси 29. априла 2014, пошто је именован за градског менаџера и помоћника градоначелника Синише Малог.
 
У мају 2016, на Скупштини СНС, постао је члан Главног одбора те странке. Већ следеће године, у новембру 2017, постаје члан Председништва СНС-а. "За мене овај избор није само част и привилегија, већ и обавеза и одговорност", написао је тада на свом `Фејсбук` профилу, захваливши Александру Вучићу на поверењу.
 
На изборима за београдски парламент, 4. марта 2018, био је на листи кандидата СНС-а за одборника. У кампањи је био један од најистакнутијих представника власти у Београду и један од најактивнијих напредњака. Иако је највише користио своју функцију за промоцију странке током изборне кампање, није одговарао за евентуалну злоупотребу јавних ресурса и положаја, јер је  став Агенције за борбу против корупције да Весић није јавни функционер. У истој изборној кампањи био је актер "афере реглер", како су је назвали напредњаци. Весић и чланица РЕМ-а Оливера Зекић оптужили су РТС да је у емисији `Упитник`, 1. марта 2018, Весићу наводно утишан тон за "два децибела", како би се "фаворизовао" Драган Ђилас. Весић је тада рекао да му је стављен "фластер на уста" и најавио да ће тужити јавни сервис. Анализа стручног тима РТС-а и стручњака Катедре за звук Факултета драмских уметника (ФДУ) у Београду показала је, међутим, да функционеру СНС-а и градском менаџеру није стишаван тон током емисије.
 
Горан Весић се у јавности помињао као један од најозбиљнијих кандидата СНС-а за првог човека Београда, али је 7. јуна 2018. изабран за заменика градоначелника Зорана Радојичића.


(Истиномер)


...наставиће се...


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12532Погледај профил
« Одговор #1 послато: Новембар 08, 2019, 08:58:10 »

...наставак...

Вратићемо се мало уназад, да би ови догађаји који се ових дана дешавају, били мало јаснији.Протесте у Београду, у организацији "1 од 5 милиона" пратимо на теми "(НЕ)спонтани протести у Београду"


А у теми "Предизборно сређивање града Београда" смо испратили како је текла реконструкција Трга Републике, где се појављују Горан Весић и Марко Бастаћ, као конфронтиране стране.


***

07.04.2019.


Бастаћ: Нема елемената за кривичну пријаву Града

Марко Бастаћ, председник београдске општине Стари Град, изјавио је за Радио Слободна Европа да нема елемената за кривичну пријаву коју је против организатора грађанских протеста `1 од 5 милиона` најавила власт Београда.

"То је још једна од бесмислица заменика градоначелника Београда Горана Весића. Уколико буде поднео кривичну пријаву против мене ја ћу само изменити име, уместо имена Марко Бастаћ вратићу исти такав текст са именом Горан Весић и поднети кривичну пријаву против њега. Оно што смо ми у протесту урадили на пола сата као упозорење не може уопште да се мери са тим што он ради, јер ће ти радови које он планира, а за које никога никада није питао и који не постоје ни у једном плану, трајати до краја године. Док се о томе не одржи грађански референдум, ми ћемо скидати табле и ограде", рекао је Бастаћ у недељу, током перформанса "Коларчева - Слободна зона" који је организовао опозициони Савез за Србију (СзС).Марко Бастаћ, који као један опозиционих лидера учествује у грађанским протестима у Београду, рекао је да грађани нису задовољни реконструкцијама у центру града, а да ограђивање улица око Трга Републике виде као борбу власти против протеста који одатле почињу.[/b]

"То је још један показатељ да они желе да нас изолују, да нас пребаце на неку другу локацију, и да угасе протесте. Остаћемо упорни и нећемо им дозволити да трајно затворе улице. Они у ствари желе да казне грађане Старог Града јер ова општина никада није гласала за ту власт и Српску напредну странку", рекао је Бастаћ.

СзС је у недељу организовао перформанс на Тргу Републике у Београду под називом "Коларчева - Слободна зона", којим се, како је наведено, наставља ослобађање центра града од изолације и штетних пројеката београдске власти.

Перформанс је почео у 14 сати у Коларчевој улици, која је затворена због реконструкције центра Београда, а чему се противи део опозиције.

Тамо је постављен разглас са којег се пушта музика. На улицу су изнесени и сто за стони тенис, као и голови за мали фудбал, а организатори су позвали грађане да дођу у, како наводе, „ослобођену Коларчеву улицу“.

Подсетимо, током београдског протеста `Један од пет милиона` у суботу, учесници су уклонили барикаде и заштитну ограду из строгог центра Београда, где је у току вишемесечна реконструкција Трга републике, и однели је испред Скупштине града Београда.

На тај начин изаразили су протест против начина на који градске власти и заменик градоначелника Горан Весић раде на реконструкцији Београда.

Весић је у недељу изјавио да ће Град Београд поднети прекршајне и кривичне пријаве против организатора протеста `1 од 5 милиона` у Београду због, како је рекао, уништавања сигнализације и ограде градилишта на Тргу Републике.


(Радио Слободна Европа)18.04.2019


"Одбрана Београда" на Тргу републике

Група од неколико дестина грађана предвођених председником београдске општине Стари град Марком Бастаћем данас око 12.00 без инцидента ушла је на градилиште на Тргу Републике.

Они су поставили саобраћајни знак на градилиште на коме пише "Метро", а радови се одвијају без ометања.

Очекује се обраћање Марка Бастаћа, новинара Срђан Шкора и социолошкиње Весне Пешић.

Како су раније најавили из Савеза за Србију, циљ данашње акција "Одбрана Београда" је да се хитно обуставе сви радови у Београду којима се, како сматрају, наноси штета граду и омета свакодневни живот грађана.


Претходно је јутрос заменик градоначелника Београда Горан Весић, заједно са главним урбанистом Марком Стојчићем и градским одборницима, обишао раднике ангажоване на реконструкцији Трга републике. Весић је том приликом подсетио да је у току друга фаза реконструкције, те да се на градилишту ради и под рефлекторима до 23 сата.


– На тај начин радови су убрзани и према плану треба да буду завршени до 1. септембра, када ће и бити пуштен у саобраћај потпуно реконструисан и уређен овај градски трг. Он ће изгледати онако како заслужује Београд као престоница. Део ће бити поплочан, имаће двадесет нових стабала, око 350 квадратних метара зелених површина и биће прави централни трг – истакао је Весић.

Саобраћај остаје на овом тргу, али ће бити постављена коцка уместо асфалта, те ће ово бити "зона мирујућег саобраћаја", додао је Весић.


– Много је урађено на ширењу пешачке зоне, па је тако завршен Обилићев венац, а до 1. септембра завршиће се и Топличин венац. Урађен је и Косанчићев венац, а чека нас и уређење Васине и Студентског трга. Тако ће се заокружити централни део, а Београд ће као и све велике метрополе добити пешачку зону – нагласио је Весић.


Он је током јутрошњег обиласка радницима донео доручак, како би им се показало, како је навео, да неко води рачуна о њима. Ипак, осврнуо се још једном на ситуације у којима су радници насилно заустављани у свом послу. Он је додао тим поводом да свако има право на своје мишљење, али да су радови у интересу свих Београђана и подсетио да се сваки пут када се радови заустављају истовремено продужује и рок завршетка.

– Позивамо све грађане да не наседају на провокације. Трг републике биће на понос свих Београђана, као и Карађорђева, Савски трг и друге локације јер ми уређујемо Београд. Треба сви да усмеримо сву своју енергију ка томе да овај град буде лепши. У супротном, град ће таворити – поручио је Весић.

Заменик градоначелника је најавио и да ових дана почиње уређење деведесет фасада у центру Београда и центру Земуна јер наш главни град, како је нагласио, заслужује да буде уређен.

(Kaleidoskop)


***

7.05.2019.


Весић: "Време је да Бастаћ плати"
Београд - Град Београд поднео нову прекршајну и кривичну пријаву против председника општине Стари град Марка Бастаћа због блокаде радова на реконструкцији Трга републике.

Осим тога, пријава је поднета и због претњи радницима и уништавања градске имовине, објавио је заменик градоначелника Горан Весић.

"Време је да Бастаћ, повезан са криминалним клановима из Црне Горе, плати за штету коју наноси граду", написао је Весић на свом профилу на Фејсбуку, на којем је објавио копије прекршајне и кривичне пријаве.

Кривичну пријаву је поднела Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда против Бастаћа и неколико НН лица, Првом основном јавном тужилаштву у Београду.

Како се наводи, пријава је поднета због постојања основа сумње да су Бастаћ и неколико НН лица, 4. и 6. априла, насилно и неовлашћено ушли у ограђен простор градилишта на Тргу републике, на којем се спроводи пројекат уређења, од стране добављача "Штрабаг" д.о.о, насилно обуставили радове на градилишту и уклонили - оштетили саобраћајне знакове у власништву извођача радова, и нанели штету.

У образложењу пријаве се наводи да је Бастаћ током априла организовао више непријављених протеста грађана са политичком темом на Тргу републике. Додаје се да је Бастаћ 4. априла, око 11.30 сати, приликом извођења радова на Тргу, неовлашћено ушао на градилиште, а за њим и група грађана и том приликом су однели баријере на Трг Николе Пашића, те је оштећено око 15 знакова.

Затим је, како стоји у образложењу пријаве, 6. априла, у другој смени, Бастаћ са још неколико особа поново ушао на градилиште, када су поново оштетили око 15 знакова саобраћајне сигнализације.

"Наведеним чињењем...оштећене су ствари - знакови саобраћајне сигнализације у власништу добављача радова Штрабаг д.о.о. Београд, које су служиле извођењу јавних радова на Тргу републике, дакле извођењу радова у јавном интересу, чиме је добављачу радова, а и наручиоцима радова, нанета штета у укупном износу од 385.685,9 динара", наводи се у образложењу.

И пријаву Прекршајном суду, поднела је Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда, за покретање прекршајног поступка против Бастаћа, зато што је на Тргу, током више дана у априлу, као организатор и вођа, организовао окупљање грађана политичког карактера на отвореном простору, а да их није пријавио надлежном органу.

Наводи се и да је Бастаћ "као организатор и вођа окупљања на отвореном био дужан да МУП-у најкасније пет дана пре времена одређеног за почетак окупљања, писаним путем пријави окупљање грађана политичког карактера, што није учинио". Тиме је, додаје се, прекршио Закон о јавном окупљању.

(`Танјуг`, `Б92`)


***

Након тога, у поменутим темама, које сам навела на почетку ове поруке, је објављивано шта се десило када је реконструкција Трга Републике, званично од градске власти проглашена УСПЕШНО завршеном. То може да се види нарочито у поруци бр.9 ОВДЕ


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=ATq_iNKayLw" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=ATq_iNKayLw</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=RwbRUexszcU" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=RwbRUexszcU</a>


Шта се после дешавало, од догађаја везаних за промоцију Весићеве књиге (видети поруку бр.16 - ОВДЕ -) па све до тога да је `Служба за буџетску инспекцију Града Београда` поднела против председника општине Стари Гради Марка Бастаћа кривичну пријаву `Посебном одељењу Вишег јавног тужилаштва у Београду за борбу против корупције`, биће у следећем наставку.

...наставиће се...
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12532Погледај профил
« Одговор #2 послато: Новембар 12, 2019, 12:23:31 »

...наставак...

А онда је Бастаћ оптужио челнике градске власти у Београду,


Бастаћ оптужује челнике градске власти у БеоградуЗаменик градоначелника Београда Горан Весић био је од новембра 2013. до маја 2014. истовремено секретар привремених органа Београда и директор оф-шор фирме која ја пружала услуге јавним предузећима, објавио је данас потпредседник Странке слободе и правде и председник општине Стари Град Марко Бастаћ.
Он је додао да је фирма која је регистрована у Делаверу у Америци стопостотни власник фирме која је обављала многе послове маркетинга и односа са јавношћу за државна предузећа, док је Весић био њен директор.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=XSWBVtWhtfA" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=XSWBVtWhtfA</a>


***

А онда је кренуо тотални напад на Марка Бастаћа. Смењивале су се оптужбе у које су се укључили многи министри, па чак и председник Србије, а све је почело када је кум председника општине Стари град Марка Бастаћа Лазар Лешњак, у емисији "У фокусу" на телевизији `Студио Б`, изнео невероватне "доказе". Медији су се утркивали ко ће ову вест најавити на што скандалознији начин. Преносим између осталих само један текст:


***

"СРБИЈА У ШОКУ:
Ђиласов Бастаћ изубијао свог кума
због заједничких мафијашких послова"

Овако је кум председника општине Стари град Марка Бастаћа Лазар Лешњак у емисији "У фокусу" на телевизији `Студио Б` описао шта се десило када је увучен у криминалне радње везане за бесправну градњу.

- Са Марком Бастаћем се знам од 2006. године, постали смо венчани кумови. Као његов кум, пратио сам бесправну градњу на Старом граду, и бесправни градитељи су могли да саграде нешто у срцу Дорћола уз одређену финансијску надокнаду које сам ја био дужан да преузмем и однесем Марку. Тих коверата је било десетак и ради се о суми од неколико хиљада евра - рекао је Лешњак.

Зоран Лешњак и Марко Бастаћ


Једног дана га је Бастаћ одједном позвао на састанак и наводно брутално пребио. Све је, како каже, почело када је узео једну коверту, а кум му је припретио да се никако не обраћа полицији.

- На састанак у девет увече дошли су још и Андреј Белингер и Дејан Стојановић. Састанак је почео тако што нам је Бастаћ пластичним каишевима везао руке и ноге за столице и рекао: "Сад ћемо да се играмо квиза." Мислио сам да је шала, али кад је почео да набраја и пита да ли познајемо одређене људе, схватио сам да није. Ја сам их препознавао, јер су имали везе са бесправном градњом у Старом граду. Када су Андреј и Дејан рекли да наведену особу не знају, одвезао их је.

Лешњак тврди да је целу ноћ одговарао на безброј Бастаћевих питања, која се тичу коверте са новцем коју му није однео:

- Ако му се не би свидео мој одговор, шибао ме је по телу канапом за прескакање. Претрпео сам класично мучење. Добијао сам ударце песницом у главу и стомак. Стављана ми је кеса на главу да се мало гушим и мучим. Телевизор је појачао максимално да се не чује шта се дешава. Донели су и неке флаше вина, правили паузе у другој просторији где су пили и договарали се шта даље. Андреј ме је исто ударио два или три пута, викао је на мене и питао "да ли је могуће да сам то урадио".

Бастаћев кум наводи да је у једном тренутку од ударца пао са столице:

- Око 4 ујутру се појавио Војислав, један од Маркове браће, ваљда од стрица. Поделио ми је пар удараца у лице и рекао да не смем тако више никада да се понашам. Запретили су ми да било коме шта кажем. Ни породици, ни полицији, да не бисмо имали гадне проблеме.

Лешњак тврди да је кући дошао у 5.30 и рекао супрузи да не ради више у Општини Стари град.

- Речено ми је да половином јуна на Скупштини општине поднесем оставку, па сам то и урадио. Као човек од Бастаћевог поверења и његов венчани кум, једно од задужења у Општини ми је било и покривање рада грађевинске инспекције. Безброј је примера бесправне градње у центру града и срцу Дорћола. Онде где је Бастаћ имао договор са градитељима, ја сам морао да покријем папиролошки. Слао сам инспекторе на одређене локације, а они су ревносно обављали свој посао. Општина би онда доносила решење о рушењу, градилиште смо ограђивали тракама, али су градитељи и даље бесправно зидали, јер су за одређену суму новца са Бастаћем склопили договор. Никада нисмо уклањали спорне објекте, јер смо се вадили на недостатак новца у буџету. Имао сам задатак да узимам коверте у којима је био новац од тих бесправних градитеља и да их доносим Бастаћу. Било је десетак таквих примера у мом мандату, који се све скупа мере десетинама хиљада евра. Мој пакао од живота почиње када сам једну од тих коверата задржао за себе.

Лешњак каже да је иза њега тежак период од годину дана скривања и страха за безбедност, јер су испред зграде у којој живи долазили људи повезани са дивљом градњом. После тога је, каже, морао да оде у Париз, где сада ради у кафићу и помаже у грађевинским пословима.

- Морао сам да изађем у јавност, јер не могу више да живим сам у страној земљи, одвојен од породице, већ желим да се вратим нормалном животу - закључио је своју исповест Бастаћев кум.


Шеф посланичког клуба СНС у Скупштини Александар Мартиновић казао је да је јавност добила још једну потврду да је Бастаћ најобичнији криминалац који се лажно представља као политичар.
Аналитичар Божидар Спасић који је био у гост емисије београдске телевизије реагујући на исповест Лешњака каже да је питање да ли ће се огласити они иза Марка Бастаћа и да је он изигравао Робина Худа. Такође наводи да је он већ неко време од како је активан на политичкој сцени био део криминалних радњи.

- Када је избила афера о прању новца 2012. појављује се име Бастаћа. Имао је плату 85 хиљада, а плаћао је странци 560.000 хиљада евра – каже Спасић и додаје да ће Бастаћ сигурно бити ухапшен и процесуиран.


Спасић такође каже да је главни мотив операције механизам мафије.

- Блиски сарадници Марка Бастаћа зарадили су 600 милиона евра, а да би они зарадили морао је он да заради нешто. Он је у почетку био ситна риба – рекао је аналитичар.

Бастаћ је пре 15 година постао члан Демократксе странке и 2004. године постаје одборник Скупштине општине Стари град, где се у наредних пет година непосредно бави општинским проблемима, наводи `Истиномер`. На изборима у априлу 2016. био је носилац листе Демократске странке `Чувари Старог града`, која је на тој општини освојила највећи број мандата. У мају 2016. изабран је тајним гласањем за новог председника општине Стари град.

Тренутно је у Странци слободе и правде на чијем је челу Драган Ђилас, један од оснивача опозиционог Савеза за Србију, бивши градоначелник Београда и бивши лидер ДС-а.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=aVLyuX39Kh4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=aVLyuX39Kh4</a>

(Novosti Online)***


"Вучић:
Прича Бастаћевог кума
доказ каква опасност је претила Србији"

Председник Александар Вучић је изјавио да верује у речи кума Марка Бастаћа, Лазара Лешњака, који је Бастаћа оптужио за насиље и корупцију, те додао да за председника општине Стари град, након тога што се чуло о њему, више нема места у политици, те да верује да ће надлежни органи реаговати.


"Немам сумње да је то истина, и кад то кажем никакав притисак ни на кога не вршим, искрено говорим", рекао је Вучић за ТВ `Пинк` и додао да је свима јасно да је сушта истина оно о чему је Лешњак говорио.

"Сувише је ово озбиљна ствар да би то било заташкано - казао је Вучић, а изјаву Марка Бастаћа да се не жели да иде на полиграф, јер нема поверења да ће резултат бити тачање прокоментарисао је као најречитији доказ Бастаћеве кривице.

"Најобичнији полицајац ће вам рећи, а и сви знају, да полиграф не може да се намести", рекао је председник.

Он је истакао да сведочење Лазара Лешњака показује да је реч о и систематској пљачки,јер то признаје човек који је у томе учествовао.

"Он је чак и представљао листу Бастаћа за раније изборе. Ако сте ви за сваки бесправно изграђени објекат на општини Стари град, најбогатијој општини, узимали новац за легализацију и то траје годинама, па чекајте, ви неком причате о корупцији? Како вас није стид, није овде реч о локалном службенику, већ потпредседнику једне политичке странке", рекао је он.

Вучић је додао да је прихватио да прича о случају који је обелодањен приказивањем снимка на `Студију Б`, у којој је Лешњак изнео своје тврдње, не зато што је реч о опозиционим председнику општине, већ зато што жели да укаже каквој опасности смо ми били изложени и где би могло наше друштво да заврши "ако се догоди да ти људи преузму дизгине власти", и каквом бисмо насиљу и мафијашком понашању били изложени.


Навео је да је шокиран детаљима које је чуо, те додао да такве ствари неко не говори, ако то није истина.

"Али, нека људи сами процене", рекао је Вучић.

Он је навео да је из свега што се дешавало у претходном периоду извукао неколико закључака, и да ту види и своју кривицу, јер је, каже, када су почели протести у децембру прошле године, знао да иза тога стоје Драган Ђилас, Бошко Обрадовић, Вук Јеремић, али да није довољно указао грађанима о чему је реч, јер се они нису појављивали у почетку, јер су желели да привуку обичне људе.

"Ја сам погрешио, јер нисам довољно добро разумео, погрешно сам приступио, сматрајући их њиховим присталицама", рекао је Вучић.

"Бавећи се КиМ, штитећи интерес народа, борећи се за фабрике, нисам видео одеђене ствари и сам сам крив. Потценио сам потребу људи да искажу гнев и нисам им се обратио са пуним поштовањем, као председник. Данас видим да сам погрешио, данас видим да ти људи не желе да стоје иза оваквих мафијаша и насилника", рекао је Вучић.

Додао је да је његова кривица што није свима указао на постигнуте резултате, јер је требало да се бори за сваког ко другачије мисли од њега и да га убеди у супротно.

Осврнуо се и на случајеве вешала које је на протесту носила опозиција, на паљење књиге Горана Весића, што је приписивано напредњацима као провокаторима, што се, каже, показало нетачним.

"Мариника Тепић, која је променила седам странака, може шта хоће да измисли и не секира се уопште. Мислили су да, када се виде панталоне и рукави оног ко пали књигу, не можмо да увртрдимо ко је", рекао је Вучић.

Он је додао да су од почетка знали о чему се ради, а да тужилац не мисли да има "бића" кривичног дела.

"Ја мислим да је страшно. То се дешавало само у Немачкој пре Другог светског рата", рекао је Вучић.

Данас су, додаје, и они признали, али што нису рекли раније.

Како је додао, не постоје "цвећке", јер има много људи који праве разне глупости, али овако језивих случајева, попут онога што је радио Бастаћ, нема.

"Да се то десило међу нама, у нашој странци, најбруталније бисмо се обрачунали", рекао је Вучић и додао да би такви људи да су у име СНС узимали паре да "их носе Вучићу" били похапшени.

"Али, ово показује да је реч о системској и систематској пљачки, ако то признаје човек који је у томе учествовао. Он је чак и представљао листу Бастаћа за раније изборе. Ако сте ви за сваки бесправно изграђени објекат на општини Стари град, најбогатијој општини, узимали новац за легализацију и то траје годинама, па чекајте, ви неком причате о корупцији? Како вас није стид, није овде реч о локалном службенику већ потредседнику једне политичке странке", рекао је он.

Како је додао, чуо је да су "узимали и од деце".

Упитан да ли за Ђиласа и Бастаћа после овога има места у политици, Вучић каже да нема, да је то завршена прича.

"Како сам био сигуран да нема места за Ђиласа после пљачке- можете да радите шта хоћете, али људима увек остане у подсвести."

Упитан да прокоментарише то што се Ђилас данас није оградио од Бастаћа, Вучић каже;

"Да ли се оградио од оног што је позивао на силовање? Како да се огради, само зна да прети - тужићемо вас. Да ли ја треба да тужим `Данас` јер су писали да моја деца спавају у кући Бебе Поповића а ни ја нити било ко из моје породице није тамо крочио. Борим се својом истином. Не постоје лажи које нису изговарали - изађеш па се бориш. Људи виде шта је истина", истиче Вучић.

Он такође сматра да је боље да су "данас ћутали и да нису одговарали".

...

Коментаришући то што је Бастаћ рекао да неће да иде на полиграф јер не верује да ће бити намештен, Вучић каже да је немогуће наместити детектор лажи

"Полицајцима је јасно чим чују криминалца да то говори да је крив. Оптуживали су нас раније за неку аферу и то Пајтић посебно и као премијер сам ишао на детектор лажи и прошао га, а Пајтић је рекао да му не пада напамет. Када је Пајтић требало да иде на полиграф крио се као мали миш , бежао из земље, крио се у стану тако што је носио мекане папуче када звоне полицајци. То је толико јадно и бедно да речи немам. Када неко хистерично каже да неће на полиграф, јасно је све", навео је Вучић.

(Танјуг/Новости онлине)

...наставиће се...
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12532Погледај профил
« Одговор #3 послато: Новембар 16, 2019, 04:12:17 »

...наставак...

Општина `Стари Град` је можда једна од најспецифичнијих београдских општина по томе како су грађани и за кога гласали свих ових година. Интересантан је податак, да су социјалисти у време највеће популарности на републичком нивоу и градском, изгубили власт прво у овој општини, чак раних деведесетих. Тада се углавном гласало за одборнике из редова ДС, ДСС и СПО, тако да су социјалисти од `92. године у тој општини постали опозиција.

Када је Марко Бастаћ изабран за председника општине `Стари Град` за његов избор су гласали одборници из редова СРС, СПС, коалиција Двери-ДСС.

СНС и Вучић имају велики проблем, када је у питању ова општина, јер имају на њој најмањи број гласача и највероватније да је изабран метод како да се дискредитује председник ове општине, да би на крају и она пала у руке СНС.

Вучић прозива Дачића да престане да подржава, преко својих одборника власт Марка Бастаћа, што Дачић у једном тренутку то и чини, иако има мали број одборника и без њих неће бити угрожена позиција председника општиме Бастаћа.

Цитат
Социјалисти раскинули савез са Бастаћем, али он није изгубио већину у Општини

ФУНКЦИОНЕРИ београдске општине Стари град из редова СПС су поднели оставке и напустили владајућу коалицију коју предводи Марко Бастаћ. Заменица председника општине Невенка Грабеж и члан општинског већа Александар Тодоровић напустили су функције након скандала који је избио, јер је некадашњи функционер и кум првог човека општине Лазар Лешњак оптужио Бастаћа за корупцију, рекетирање, али и физичку тортуру.

Питање подршке социјалиста Бастаћу отварано је неколико пута због његовог опозиционог деловања на нивоу Београда, где је СПС на власти са напредњацима.

Невенка Грабеж и Александар Тодоровић у писаној изјави наводе да су оставке поднели у складу са политиком социјалиста и њиховог лидера Ивице Дачића:

- Нико од нас, нити и један члан СПС, није учествовао у политичким активностима актуелног руководства Општине нити у било каквим дешавањима организације "1 од 5 милиона".

Иако је остао без подршке социјалиста, Бастаћ није изгубио већину у Општини. Ко тачно чини ту већину, од самог формирања власти је помало магловито. Он је изабран тајним гласањем уз подршку 38 од укупно 56 одборника. Међу њима је 20 одборника са Бастаћеве листе, која се у међувремену издвојила из ДС. На тој листи значајан део заузимају људи у породичним и пријатељским везама са Бастаћем, укључујући и кума Лешњака. У међувремену су се неки клубови распали, а неки посланици су променили "дрес".


Општина Стари град, фото А.Саханић

Социјалисти су оставке поднели у тренутку када се у јавности распламсала расправа у којој поједини функционери СНС оптужују коалиционе партнере да нису лојални и да кокетирају са опозицијом. Дачић је, међутим, одговорио да је циљ појединаца који покушавају да га доведу у везу са опозицијом уношење раздора у владајућу коалицију и слабљење позиције Србије по питању Косова и Метохије.ДАЧИЋ: МОЈ ЗАХТЕВ

ПРЕДСЕДНИК Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић изјавио је да су функционери те странке, на његов захтев, поднели неопозиве оставке на места у Градској општини Стари град.

- СПС не може да учествује у власти која примењује насиље, легализује корупцију и рушилачки наступа против интереса грађана Београда - рекао је Дачић у изјави за Танјуг.


(В. М. - М. С., `Новости`)Полиција је затим почела да "чешља"  случај "Бастаћ"

Цитат
Покренут поступак против Бастаћа због пребијања кума

ПОЛИЦИЈА је почела да чешља случај "Бастаћ" - односно да проверава оптужбе за корупцију, насиље и мучење, које је на рачун председника Општине Стари град и потпредседника Странке слободе и правде изнео његов венчани кум Лазар Лешњак.

Више јавно тужилаштво у Београду покренуло је преткривични поступак и полицији упутило налог да прикупи потребне информације и обавештења и провери Лешњакове наводе. Бастаћа је кум оптужио да је шуровао са бесправним градитељима на Старом граду тако што им је у замену за новац дозвољавао зидање без грађевинске дозволе. Сам Лешњак тврди да је као члан општинског већа био задужен да преузима коверте са парама и доноси их Бастаћу. То је урадио десетак пута, а све укупно је било неколико десетина хиљада евра. Како је испричао, једну коверту није испоручио, већ задржао за себе, после чега га је Бастаћ везао за столицу и девет сати мучио и брутално тукао песницама и вијачом. стављајући му кесу на главу.

акође је испричао и да су организације и агенције које су од Општине добијале посао да спроводе пројекте из безбедности саобраћаја, културе и геронтолошког сектора, морале Бастаћу да врате део тог новца, од 30 до 40 одсто.

Ове оптужбе, које су одјекнуле, коментарисао је и председник Александар Вучић, наводећи да су грађани разумели о чему је реч.

- После објављивања Лешњакове приче, свима је све јасно. Сви су све видели, и посебно мислим на реакцију Ђиласовог потпредседника и самог Ђиласа.

Коментаришући то што је Бастаћ са новоизграђеног тунела на ауто-путу уклонио плакат са његовим ликом, Вучић је рекао да је то "ситна крађа" и да није то окачио он него фирма која је градила ту деоницу.

- То да је он лопов, сада знају сви грађани. А ја сам знао и раније. Мени то не смета јер шта год да је урадио, остаће чињеница да је тај пут изграђен у време Александра Вучића.

У причу се укључила и министарка Зорана Михајловић истичући да је ефикасно поступање надлежних органа када постоји сумња на корупцију у грађевинарству важно због свих који поштују закон и инвеститора који препознају Србију као добро место за улагање:

- Можда је некад било нормално да неко прети и узима рекет инвеститорима, али то је озбиљно кривично дело и такве сумње надлежни органи морају да испитају до краја, без обзира на то о коме се ради и којој политичкој опцији он припада. У Србији се данас грађевинске дозволе добијају и пре законског рока, а сваки корак процедуре потпуно је транспарентан. Не постоји ниједан разлог да се гради без дозволе у било којем граду или општини.

Министар одбране и лидер ПС Александар Вулин каже да у случају Бастаћа морају да реагују тужилаштво и суд или неће нико:

- Ово је последња прилика. Бастаћ је предвиђен за градоначелника Београда, председник је градског одбора Ђиласове странке. Шта би било да су на власти?

Вулин наводи да је тешко разумети да неко може свог кума да туче девет сати:

- Шта ће бити ако тужилаштво докаже да је примао мито и да је противправно лишио слободе лице? Да ли ће Ђилас и за њега рећи да је подметнут, да је и он члан СНС?

И у СПС очекују да тужилаштво испита Лешњакове наводе о "криминалном понашању Бастаћа":

- Ако се покажу као тачне, ове застрашујуће оптужбе морају добити правосудни епилог и морају бити кажњени по закону.

Цитат
САРАДНИК, НЕ УЗБУЊИВАЧ
У ЈАВНОСТИ су се појавиле спекулације да би Лазар Лешњак могао да добије статус узбуњивача. Како објашњавају у "Пиштаљки", основни услов да неко добије тај статус је да он није саучесник у кривичном делу. То значи да би Лешњак само могао да добије статус сведока сарадника, будући да је сам признао наводно учешће у корупцији. Узбуњивање, по закону, може бити унутрашње (упозоравање послодавца на неправилности), спољно (аламирање полиције или тужилаштва) или узбуњивање јавности. Ово последње могуће је у случају непосредне опасности по живот, јавно здравље, безбедност, или ако прети уништавање доказа.

Цитат
ЛАЖИ О ВЕСИЋЕВОЈ КЊИЗИ

ВУЧИЋ је рекао да је прича да иза паљења књиге Горана Весића стоје људи из СНС још једна лаж у мору неистина опозиције и да то много више говори о онима који су то тврдили него о неком другом. - Ђилас има право да каже да то за њега није ништа што се пале књиге, или да се ради о памфлету, како је то рекла Мариника Тепић. Не сме се заборавити да су две недеље лагали и тврдили да иза тога стоји СНС, док нису видели да су ти људи пронађени. Бар за двојицу се зна да су редовни посетиоци протеста - један од њих је са Чукарице, а један из места између Смедеревске Паланке и Велике Плане.


Након тога, полиција улази у општину `Стари Град` како би истражила наводе бившег члана општинског већа Лазара Лешњака о корупцији у коју је, по његовим речима, умешан председник Старог града и функционер Странке слободе и правде Марко Бастаћ.

Цитат
Инспектори код Бастаћа: Општина Стари град под лупом надлежних

Када је полиција дошла у зграду Општине, Бастаћ није био у својој канцеларији, па није разговарао са њима. Касније, у изјави за јавност казао је да не зна да ли су дошли због Лешњакових оптужби и да полицајци њега нису ни тражили:

- Људи су ушли најнормалније, легитимисали се и гледају предмете. Превасходно их је интересовала документација. Нисам био тамо, па не могу да коментаришем шта гледају, али мене нису тражили.

Лазар Лешњак је у разговору, емитованом на Студију Б, оптужио Бастаћа да је учествовао у корупцији везаној за нелегалну градњу на тој општини, и да га је прошле године у мају претукао, јер му није однео једну коверту са митом.
Лешњак је говорио како функционише цео систем. Испричао је да на Старом граду, а нарочито на Дорћолу, свуда има бесправне градње, а да је он као Бастаћев кум и човек од поверења био задужен за контакт са тим градитељима. Коверте у којима је био мито преузимао је Лешњак, који је рекао да их је доносио Бастаћу, али када је једну задржао, кум му се осветио. Тврди да га је везао за столицу и целу ноћ тукао.(Е.В.Н., `Новости`)


...наставиће се...
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12532Погледај профил
« Одговор #4 послато: Новембар 21, 2019, 07:06:12 »

...наставак...

Како то да се о свему овоме до сада ћутало? А нарочито што је Марко Бастаћ председник једне београдске општине. Као да је напрасно све ових дана изашло на видело, а неке ствари, због којих га оптужују су се десиле раније.


***

БАСТАЋ ТРОШИО НОВАЦ ГРАЂАНА СРБИЈЕ!
На хиљаде евра се расипало без икаквих доказа
где су паре одлазиле!


Буџетска инспекција града Београда је утврдила да је општина Стари Град, на чијем је челу потпредседник Ђиласове странке Марко Бастаћ, спроводила поступке јавних набавки супротно закону и то у укупној вредности од скоро милион евра.

Генерални секретар Савета за мониторинг и борбу против корупције "Транспарентност“ Марио Спасић је гостујући на Телевизији Пинк рекао да је буџетска инспекција на 20 страна побројала проблеме у општини Стари Град.

- На ручкове је потрошено 900.000 динара. За услуге мобилне тефоније Бастаћ је дао, близу 20.000 евра. Општина Стари Град на челу са Бастаћем је добављачима, наводно платила 600.000 евра за разне услуге за које не постоје докази да су извршене, па је велико питање где је тај новац – каже Спасић.

Како је додао, једној новинској агенцији Бастаћ је без икаквих доказа о извршеном послу, а зарад Ђиласове пропаганде, што је сада јасно, платио услуге у износу од пола милиона динара

Бастаћ је фирми која се бави пружањем помоћи старијим и изнемоглим лицима уплатио четири милиона динара из општинском буџета, а докази да је услуга пружена не постоје.

Спасић је читајући извештај буџетске инспекције навео да је Бастаћ Спортском центру "Милан Гале Мушкатировић" уплатио око два милиона динара наводно за 217 термина у оквиру прогмама "Школица спорта“, а без доказа да су их деца искористила.

Према његовим речима, Бастаћ је одређеним фирмама уплаћивао новац на име трошкова превоза за раднике за које не постоји доказ да су радили, а ни живели до 50 километара од места становања.

- Скоро три милиона динара из буџета је мимо закона прбачено Спортском центру "Милан Гале Мушкатировић“. По посебном програму је општина помагала, вероватно су се преко тог спортског центра и прале паре - навео је Спасић.

Он је подсетио да је Лазар Лешњак, Бастаћев кум изнео низ шокантних података како га је Бастаћ ухапсио, вршио над њим тортуру, мучио га, а све зато што су билиу неком корупционашком дилу, где је Лешњак неки новац задржао, а требало је да преда Бастаћу.

- Ми смо ту причу посматрали са нивоа људских права, где је потпуно јасно да му је било суспендовано свако право у моменту када је био ухапшен у канцеларији Марка Бастаћа и са другог аспекта - са аспекта узбуњивача, где је он човек изнео низ шокантних података, а што се испоставило тачно након налаза Буџетске инспекције града Београда – додао је Спасић.

Историчар Саша Адамовић каже да све што се дешава на нашој медијској сцени и није велико изненађење.

- Постоји неколико медија који су можда гласни, али немају такав значај у широј јавност, који се баве друштвено – политичким радом. Другима спочитавају необјективност, пристрасност, али су управо они мера апсолутне пристрасности када је у питању једна политичка опција, опозициона, која се сама титулише као Савез за Србију, а мислим да би име Савез против Србије било много логичније – рекао је Адамовић.

Како је додао, све што се деси на опозиционој сцени, а не иде им у прилог, попут овог случаја Бастаћ, не само када је у путању афера са кумом, већ пренос девиза, ометање радова на Тргу Републике покрију и спинују.

(Ало)

...наставиће се...
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Странице: [1]   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!