forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Април 04, 2020, 16:32:39


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Уведено ВАНРЕДНО стање  (Прочитано 578 пута)
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12464Погледај профил
« послато: Март 16, 2020, 03:53:58 »

У Србији од овог тренутка уведено ВАНРЕДНО стање:
 Старији од 65 година морају да остану у кући,
нема школа, вртића, теретане

Цитат
Врховни командант и председник Србије Александар Вучић након састанка кризног штаба саопштио је одуку о томе да се на територији Србије уведе ванредно стање због сузбијања заразне болести КОВИД-19, познатије у јавности као корона вирус.


"Србија је од данас у рату против невидљивог противника ког наша земља мора да победи. Борба је пред нама. Борба за наше родиотеље, за наше старије али и за нашу будућност. Наши родитељи су изградили наше градове, села, путеве и пруге. Направили су све што имамо. Морамо да урадимо све. Можемо да им помогнемо. Ми смо до сада урадили много ствари. Морам да захвалим докторском тиму. После искустава али из свега што смо прошли. Недовољне диспциплине. На основу писма којег је влади и мени упутио министар одбране, а у складу Устава Србије доносимо одлуку о проглашењу ванредног стања. Обавештавмо вас да прогласимо ванредно стање.

"Ми ћемо морати да се боримо дисциплином и мерама, та дисциплина значи да лица старија од 65 година морају да буду у својим кућама", наводи председник и додаје да је то најдисциплинованији део нађег друштва,

"Неће страдати наша деца, страдаће наши родитељи и зато их молим да не излазе из куће".

Председник је навео да ће бити организована и помоћ старијим лицима.

"Од сутра нема школа, вртића, теретана. Школе ће бити затворене до краја школске године. О свему ћете бити обавештени".

Он је изјавио саучешће свим европским пријатељима и јуначком италијанском народу. Председник је рекао да, ако буде било потребе, биће донета обавезујућа одлука у наредна 72 сата да сва лица морају да остану код својих кућа, ако су у сеоском подручју.

"Молим најстарије као Бога да не излазе из кућа. Ово је борба за њих. Неће страдати наша деца, већ наши родитељи, зато их молим да не излазе из кућа. Све што радимо, радимо само због пензионера. Нема потребе да говорим колико их волим. Морамо добро да се организујемо и много организованије земље од нас језиво су поклекле и плаћају стравичну цену. Молим вас да останете у својим домовима", рекао је Вучић.

Замолио је и млађе да не посећују најстарије, како би били поштеђени.

"Пустимо деке и баке да буду сами месец дана, да нам преживе ово. Знам да им је тешко без унука и деце, али то је једини начин да преживе. Данас је 368 људи умрло у Италији!", рекао је Вучић.

Он се још једном захвалио лекарима који су имали храбрости да кажу да деца треба да иду у школе.

"Разочаран сам нападима на ове људе, на најхрабрије који су нас спасавали у најтежим временима. Пелемиш је ризиковао живот, добацује се Кону јер им се не свиђа њихова изјава, а они раде искључиво у интересу народа. Сутра нема школа, вртића, факултета, спорта, теретана, дезинфиковаћемо све просторије... Нема потребе да објашњавам зашто, теретане су најгора места за заразе. Ограничиће се рад ресторана, кафана, уз веома кратко време. Затвара се живот, да бисмо сачували живот", рекао је Вучић.

Школе се, како каже, највероватније до краја године и неће отварати.

Каже да нећемо имати проблема са намирницама јер, брашна како каже има за наредних 12 месеци.

Народима око нас ћемо морати да помажемо што се тиче брашна. Немамо проблема ни са једним од виталних производа. Продавнице ће бити отворене, обезбеђиваћемо маске, а логистика ће бити највећи проблем. Напори су велики - каже Вучић.

Додаје да велика међународна солидарност не постоји и да је то била бајка на папиру.

- Схватили сте то. Ја сам данас упутио посебно писмо јединим који могу да нам помогну - Кини. Упутио сам писмо председнику Сију где сам га по први пут у неколико пута назвао и драгим пријатељем и братом. Одлукама ЕУ не можемо да увеземо ни робу, ни медицинску опрему, немају је ни они довољно. Зато сам замолио нашег пријатеља и брата Си Ђинпинга, гарантујући му вековно челично пријатељство са малом Србијом, тражили смо све од Кине, чак и да нам пошаљу лекаре, јер наши већ постају уморни, а корону у болнице не смемо да пустимо. Војска ће од сутра чувати болнице у којима се лече пацијенти заражени од коронавируса. Војска ће бити поред најважнијих објеката од сутра, полиција ће да ради најтежи посао, а онај коме лекари буду рекли да иде у изолацију, а они то не чине, ићи ће у затвор на до три године. То је тако по закону и то није нова мера - рекао је председник.


Предузете су, каже, нове мере, а мере ће се допуњавати из дана у дан.

- Биће тешко, али што будемо дисциплинованији, веће су шансе да сачувамо животе наших старих - рекао је председник. Истиче да је двоје на респираторима у овом тренутку. Каже да, сви који дођу из било које земље света у Србију, мораће у карантин на 14 дана, а из жаришта на 28 дана.

- Ово радимо да бисмо спасили и сачували земљу. Ми смо од 1804, од првих дана успостављања модерне српске државе гинули и гинули. И добро је да поштујемо своју историју и традицију. Нисмо се опоравили од свих ратова и тек недавно је наша економија почела да сија. Ово ће нас несумњиво вратити уназад. Зато позивам српски народ, али и нашу браћу Мађаре, Бошњаке, Румуне, Словаке, Роме, Албанце, Македонце, Хравате, да буду дисциплиновани и да сачувамо нашу Србију, да се дисциплином боримо за нашу будућност - рекао је Вучић.


Део терета у извозу робе у РС, како каже, преузеће и Србија.

- Не смемо да се понашамо према свом народу онако како се према нама понашају неки други. Предаја није опција! Предаја никада није била опција и то никада неће бити за Србију. Борићемо се и победићемо. Живела Србија - рекао је председник.

Одговарајући на питања новинара, Вучић је рекао да ће бити уведене нове мере.

- Ако постоји место са већим бројем вируса, то је свакако Београд. Захваљујући неодговорним поступцима појединаца, друго место је Ниш. Ако буде промене у међуградском саобраћају, бићете обавештени - рекао је Вучић.

Вучић је рекао да, када је мука и тешко, тада не помажу ни српске паре.

- Верујем у мог брата и пријатеља Си Ђинпинга и у кинеску помоћ. Кина је једина земља која може да нам помогне - рекао је председник.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=b9I3eiID7wc" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=b9I3eiID7wc</a>

(Новости)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12464Погледај профил
« Одговор #1 послато: Март 16, 2020, 04:13:00 »

"Србија се затвара вечерас"


Председница влладе Србије ПОЈАСНИЛА шта значи
увођење ванредног стања:
 Затварамо границе,
грађанима ће бити одложено плаћање рачуна,
препорука да се седи кући


Границе Републике Србије ће од вечерас бити затворене, рекла је председница владе Ана Брнабић, после одлуке о увођењу ванредног стања у Србији. Границе остају отворене за држављане Србије који се враћају из иностранства, као и за дипломате и стране држављане са боравишном дозволом.

Председница владе је навела на РТС-у да су од вечерас границе затворене и да ће на границама бити Војска Србије, која ће помагати санитарној инспекцији и граничној полицији.

- Србија се затвара вечерас - рекла је председница владе.

Грађани Србије који се враћају из иностранства, од вечерас су у обавези да буду у самоизолацији, рекла председница владе. То ће, како је додала, контролисати и војска и полиција и локалне самоуправе, а да ће они који је буду кршили бити кажњавани и затвором до три године.

- Њихова је заиста људска, али и грађанска обавеза да буду 14 дана у самоизолацији - рекла је Брнабић.

Навела је да грађанима Републике Србије не може да се забрани кретање.

 Најјача могућа препорука људима је да седе кућама, да буду у самоизолацији. Предшколске, школске и високошколске установе ће од сутра ујутру бити затворене - рекла је Брнабић.

Председница владе је навела да од уторка креће настава путем РТС Планете, РТС 3 и путем дигиталних уџбеника.

- Сви који могу да раде од куће, треба да раде од куће. Они који не могу да раде од куће, што није случај у највећем броју сектора, осим у производним секторима, ту ће морати да се предузму заштитне мере, заштитна опрема и велики број компанија је то урадио - казала је премијерка Брнабић.

Брнабић је рекла да грађани немају разлога за панику јер је забрањен извоз стратешких производа а држава има довољно брашна за 12 месеци, због чега је веома важно да покажу солидарност.

- Може да се деси да је раф у једном моменту празан али то се редовно попуњава - рекла је она и додала да су многи људи купили дезинфекциона средства која не могу да потроше у наредних годину дана.

Брнабић је рекла да ће свим грађанима бити одложено плаћање рачуна за фебруар, март и април.

Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић је за РТС рекао да је увођење ванредног стања свакако околност која може довести до одлагања парламентарних и локалних избора али да је сада у фокусу очување здравља и живота грађана а да ће се о томе размишљати у наредном периоду.

(Novosti Online)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12464Погледај профил
« Одговор #2 послато: Март 16, 2020, 04:32:47 »

Ванредно стање у Београду:
 Промене у угоститељским објектима, градском превозу,
рад од куће за тешке хроничне болеснике


Градски штаб за ванредне ситуације Београда донео је на вечерашњој седници одлуку о проглашењу ванредног стања на територији града, а мере које су у надлежности градског штаба подразуменају прекид рада свих предшколских установа, смањење обима јавног градског превоза и његово функционисање по суботњем режиму вожње.

То је учињено у складу са Законом о одбрани, Одлуком о проглашењу ванредног стања председника Републике, председника Скупштине и председника владе Србије.

Градски штаб за ванредне ситуације донео је више наредби које треба да допринесу спречавању, сузбијању и гашењу епидемије Ковид 19 на територији Београда.

Тако је Секретаријату за јавни превоз издата наредба за смењење обима јавног градског превоза од уторка, 17. марта и његово стављање на суботњи режим вожње, уз укидање свих ноћних линија.

Секретаријату за образовање и дечју заштиту издата је наредба за прекид рада свих предшколских установа на територији Града Београда.

Од понедељка, 16. марта, Секретаријату за привреду наложено је спровођење наредбе за скраћење радног времена угоститељских објеката - ресторана, кафића, барова и других, на време од осам до 20 сати.

У угоститељским објектима током радног времена у затвореним просторојима дозвољено је присуство највише педесет особа.

Секретаријату за социјалну заштиту издата је наредба за затварање дневних центара и клубова за одрасле и старије.

Секретаријату за спорт и омладину издата је наредба за прекид рада свих спортских обејаката на територији града Београда.


Начелнику Градске управе издата је наредба да омогући рад од куће тешким хроничним болесницима и особама старијим од 60 година.


Дата је и наредба Секретаријату за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координације са грађанима да прилагоди рад Београдског позивног центра у циљу пружања информација за помоћ грађанима, као и да координира рад са општинским штабовима за ванредне ситуације и општинским позивним центрима.

Циљ оснивања ових центара је да се организује помоћ најстаријим суграђанима попут доношење намириница и лекова на кућу и организовање лекарске помоћи.

Секретаријату за послове комуналне милиције и Секретаријату за инспекцијске послове издата је наредба за појачани надзор на свим објектима затвореног типа који примају више од 50 особа, у складу са одлуком Владе Србије.

Градски штаб за ванредне ситуације наложио је свим командантима општинских штабова за ванредне ситуације на територији Београда да на својој територији ангажују поверенике и заменике повереника цивилне заштите на пословима заштите и спасавања.

(Novosti Online)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12464Погледај профил
« Одговор #3 послато: Март 18, 2020, 00:08:33 »

Србија уводи полицијски час:
 Забрањено свим лицима старијим од 65 година
да излазе на улицу од сутра у 10 часова,
а од 20 часова важи за све

Цитат
Председник Александар Вучић и председница владе Ана Брнабић обраћају се јавности вечерас у поводом нових мера за сузбијање ширења вируса корона

ЗАБРАНА КРЕТАЊА ЗА СВЕ ПРЕКО 65 ГОДИНА,
СТУПА НА СНАГУ СУТРА ОД 10 ЧАСОВА

- Република Србија се суочава са невероватним изазовима као и многе дуге земље у Европи. Пошто нисмо успели да обезбедимо пуну дисциплину и смањимо степен угрожености наших грађана, донели смо непопуларне одлуке. Желимо да сачувамо животе људи у нашој земљи и право на будућност. Од сутра ујутру од 10 сати у свим урбаним срединама, забрањен је излалазак на улицу људима од 65 година, у сеоским срединама то важи за људе старије од 70 година – рекао је.

Каже да су најугроженији највећи градови у Србији.

- Жаришта су већи градови. Највише Београд, Кикинда и Ниш. Нешто мање Чачак. Сва лица стрија од 65 година од ујутру од 10 сати мора да остану у кућама – рекао је и замолио све старије да размисле због чега ово Влада Србије ради.

Како је речено, одлука је донешена јер је оцењено да на те начине може да се очува здравље грађана.

- Отворићемо супермаркете са посебним правилима и маскама за њих, да могу да купе потрепшине за наредних седам дана. Нико неће моћи да остане гладан – додао је.ДРУГА МЕРА: УВОДИМО ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС,
 ПОСЛЕ 20 ЧАСОВА НИКО НЕ СМЕ НА УЛИЦУ

Друга мера се односи се на све остале категорије грађана, казао је председник Србије.

- Од сутра, од 20 сати до пет ујутру, уводи се забрана кретања свим лицима од нула до било којег старосног доба, сем органа који су на задатку и оних који имају радну обавезу у трећој смени – рекао је, и нагласио да је циљ да се спречи ширење вируса.

- У Немачкој, Шпанији и свим земљама је страшно стање! Надам се да ће Хрвати успети да се изборе са коронавирусом... То је нама најтежа опасност! Предузимамо најтеже мере, и поред тога што неки овако озбиљне мере нису предузели, и поред тога што имају озбиљнију ситуацију – рекао је председник Вучић и замолио све грађане да разумеју ову одлуку Владе Србије, иако је непопуларна

Каже да "само тешке и озбиљне мере дају резултате".

- Не лечите бол аспирином или лилихипом, већ најтежим приступом! Војска Србија ће надледати границе, све болнице, мигрантске центре и биће наоружана. Посао је да заштити лекаре! Имали смо инциденте где су неки пацијенти из иностранства желели да туку наше лекаре. Они су хероји, раде најтежи посао. Молим вас да не нападате нашу војску, ви који је нападате. Њихов посао је да чувају болнице, да корона тамо не би ушла – рекао је председник Вучић истичући да полиција ради јако тежак посао.

- Од 7.607 контролисаних лица 5.594 је полиција је пронашла код куће. Јел могуће да је неко тако неодговоран?! – пита председник Вучић.

Каже да је у Кикинду корона стигла преко Милана, у Београд такође, а у Чачку се појавила на свабди, док се у Нишу појавила на журки. Наглашава да ће казне бити оштре за све који не поштују мере.


ХРАНЕ ИМАМО НА ПРЕТЕК

Ми, што се прехрамбених намирница тиче, мислим да немамо проблема са снабдеваност продавница. Што се тиче хране, имамо је на претек. После процене Владе Србије нешто хране ћемо да извездемо нашим комшијама у региону. Ми имамо хране превише, они немају. Мислим на РС, БиХ, Северну Македонију, а можда и Црна Гора. Ми ћемо са сетвом да имамо брашна за наредне две године. То су огромни тржни вишкови. Имамо милион тона пшенице и то је довољно за 10 месеци. Имамо и рафинисано уље око 4 милиона литара. Све што се тиче хране, имамо више него довољно и људи не морају да брину.

- Молим људе да воде рачуна о полицајцима, војницима и лекарима. Мислите да је њима лако? - рекао је Вучић, још једном се захваљујући Кини.

- Бескрајно хвала Си Ђинпингу, никада му ово нећемо заборавити! Он је наш велики пријатељ – рекао је председник.

- Хвала и нашим учитељима и наставницима. Фантастично су то извели и немојте да се смејете оним наставницима који су први пут пред камерама. Честитам и људима из министарства који су то спремали. Децо, морате да учите, не само да играте игрице. Од вас зависи наша будућност – рекао је Вучић.ДОБИЋЕМО ХИРУРШКЕ МАСКЕ,
 СПРЕМИЛИ СМО СМЕШТАЈ ЗА 6.000 БОЛЕСНИХ

- Добићемо хирушке маске, не могу да кажем одакле. Затвореници производе маске такође. У међувренену, добићемо 30 милиона маски. Спречићемо црно тржиште. Људи не треба да брину. Ми смо посао обавили на добар начин. Остало је да се бринемо за здравље лекара и медицинских сестара. Они имају огромну енергију, раде дан и ноћ. Одредили смо и нове болнице, имамо за смештај око 6.000 људи, бићемо спремни и за то. Имамо и много више респратора у поређену од пре седам дана. У суботу очекујем нову количину клиничких респратора – рекао је.


БРНАБИЋ: ЗА ДВА ДАНА СЕ У СРБИЈУ ВРАТИЛО ПРЕКО 35 ХИЉАДА ЉУДИ

Председница владе Србије Ана Брнабић рекла је да мере које су донесене су важне за све грађане Србије, али и да је то посао и локалних самоуправа као би могло да се све одвија како треба.

- У највећој мери сам задвољна радом локалних самоуправа. Најважније за ову борбу су централизовани. Имали смо срећу, помогло је да имамо добар увид о свему на локалу. Имамо два фокуса, један је ефикасност здравственог система. Ту нам значи и помоћ свих јединица локалних самоуправа – рекла је Брнабић.

- У Србију се 35.376 људи се за два дана вратило у земљу. То је велики број људи, то је тешко да се испоштује. Велики број људи није хтео да поштује правила – рекла је Брнабић.


ЧЕТИРИ ЛЕКАРА ИМАЛИ ПРОБЛЕМ , ЈЕДАН ОД ЊИХ СТРАНАЦ

На питање о наводном обољевању медицинске сестре у дому здравља Нови Београд, Вучић каже да нема информације о томе, да ту проблем не постоји, већ да је постојао проблем на кардиоваскуларном одељењу, али не на Инфективној клиници, каже Вучић.

- Ту су проблем имала четири лекара, један од њих је странац. Нама је велики проблем шта год да нам се догоди у великим установама - рекао је Вучић. Истиче да су лекари и медицинске сестре уморни и апелује на грађане да не одлазе код лекара, осим ако то није неопходно.

- Овог непријатеља морамо победити у пиџами, такав нам је непријатељ - каже председник. Истиче да ће проблема и притужби бити много, али да ће се проблеми и грешке исправљати.

Јучерашњи апели су, каже, уродили плодом и да су пензионери у урбаним срединама у 95 одсто случајева послушали. Каже и да се размишља о укидању међуградског превоза, да се вирус не би ширио у унутрашњост.


ЦИЉ ЈЕ ДА УКИНЕМО МЕЂУГРАДСКИ ПРЕВОЗ

- Циљ нам је да не ради међуградски саобраћај, да изгубимо паре, само да би људи остали живи, а то може само уз мање покрета. Наше следеће мере биће скраћивање времена, ако је потребно. Желимо да учинимо све да избегнемо сцене из Италије и Француске и јасно ми је да мора бити 5, 10, па и 50 мртвих, али не и 10.000 мртвих - каже Вучић.

(Novosti Online | 17. март 2020.)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12464Погледај профил
« Одговор #4 послато: Март 20, 2020, 14:10:15 »

Затворене границе, стари не смеју на улицу,
 укида се јавни превоз

Цитат
Поште и пијаце раде скраћено, забрањена окупљања, размак између две особе мора бити најмање два метра

Опустели Трг Републике у Београду (фото Бета - Емил Ваш)

Од јутрос у 8 сати затворени су сви гранични прелази за улазак путника у Србију у друмском, железничком и речном саобраћају, у оквиру мера Владе Србије у борби против корона вируса.

Иначе, већ је забрањено кретање свих грађана у периоду од 20 часова до пет сати ујутру.

Старијим грађанима од 65 је потпуно забрањен излазак из својих домова.

Ограничено је јавно окупљање на отвореном и у затвореном простору, тако да дистанца између особа мора бити најмање два метра, односно да на површини од четири квадратна метра не може бити више од једне особе.

Поред тих мера, данас од 12 сати укида се и јавни међуградски превоз.

У Београду се од вечерас укида јавни превоз у периоду од 20 часова до пет сати ујутру.

За наше држављане који долазе из иностранства наложена је самоизолација у периоду од 14 и 28 дана, у зависности од тога из које земље долазе.

Одлуком владе Србије јуче од 12 часова је до даљег обустављен и међународни путнички авио-саобраћај са Аеродрома `Никола Тесла` у Београду, али не и за карго саобраћај и хуманитарну помоћ.

Такође, Аеродром `Константин Велики` у Нишу је затворен је до даљег.

Отворен је прихватни камп у Моровићу у којем ће бити смештени наши држављани који долазе из иностранства, а немају пријављено боравиште у Србији, као и за које лекари процене да могу постати здравствени ризик.

Након проглашења ванредног стања 15. марта затворене су школе и факултети, а настава се одвија од куће преко РТС канала и путем дигиталних платформи, за сада само за основце.

У складу са новим мерама владе Србије о ограничењу кретања грађана у циљу сузбијања корона вируса продавнице мешовите робе и прехрамбених производа, пекаре, угоститељски објекти, банке раде према измењеном радном времену, углавном од 8 до 18 сати.

Поште раде од 10 до 17 сати радним данима, а суботом од 10 до 14 сати.

Радно време пошти које раде недељом биће од 10 до 14 часова, а Главна пошта у Таковској улици у Београду радиће радним данима од 10 до 17 часова и викендом од 10 до 14 часова.

Све пијаце које се налазе у систему `Градских пијаца` у Београду свакодневно у периоду од 8 до 15 сати.

Донета је и одлука о затварању јавних служби, али се она не односи на Пореску управу, Управу царина и Управу за трезор, с обзиром на то да би њихово затварање нарушило несметано функционисање државе, поготово у периоду ванредног стања.

Забрањено је подизање цена 36 основних животних намирница, наводи Танјуг.


Сви јавни догађаји, културни и спортски, су отказани, а културне институције затворене, док поједине дају занимљив он лајн садржаји.

Прекинуте су све изборне радње за изборе који су били заказани за 26. април.

(Политика)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
nina
Пуноправни члан
***
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 147Погледај профил
« Одговор #5 послато: Март 22, 2020, 05:50:32 »

РАДУЛОВИЋ: Болесник плаши нацију Италијом и држи је у притвору


Лидер `Доста је било`, Саша Радуловић, оштро је реаговао на нову конференцију за медије председника Србије Александра Вучића.


– Слушате ово пренемагање и лудило преко РТС-а? Око овога треба да се ујединимо? Болестан човек добио прилику да малтретира целу нацију коју плаши Италијом и држи у притвору.

До овога је довело кршење Устава, суспендовање скупштине, уведена диктатура и општа хистерија и паника.

Ово безумно ширење хистерије и панике, Фекетић представа за све притворенике, напад на грађане, напад на наше људе који долазе кући, драње и викање, самохвалисање, вам долази под покровитељством КРШЕЊА УСТАВА. А као председник НИЈЕДНУ надлежност нема о којој прича – нагласио је Радуловић на `Твитеру`.
 

Цео догађај је прокоментарисао и лидер Двери Бошко Обрадовић.
 
Нећемо више да нам се обраћа Вучић! Хоћемо лекаре и друге надлежне стручњаке и државне службенике! Хоћемо неког озбиљног и смиреног ко говори о проблемима и решењима, НЕ О СЕБИ! Хоћемо неког нормалног у овом сложеном тренутку! Вучићу, остани код куће – поручио је Бошко Обрадовић.

Извор: Србин.инфо
Сачувана
nina
Пуноправни члан
***
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 147Погледај профил
« Одговор #6 послато: Март 22, 2020, 06:20:45 »

СУМАНУТО Вучић се смеје док најављује радикалнији полицијски час!?


Адвокат Владимир Гајић данас је изјавио да му се чини како председник Србије ужива у ванредном стању и због увођења полицијског часа, а Вучић као да је неколико сати касније потврдио овакво тумачење.

На ванредној конференцији, Вучић, изгледа, није могао да суздржи осмех и задовољство док је грађанима саопштавао да се уводи још драстичнији полицијски час од 17 часова до 7 часова ујутро, као и то да ће се можда увести и полицијски час нон-стоп!?

Непримерен и не зна се чиме изазван осмех председника у сред ванредног стања док саопштава народу радикалне мере, које до сада није увела ни једна земља у Европи.

Како је све изгледало, погледајте у видео прилогу.

Извор:  Србин.инфо
Сачувана
nina
Пуноправни члан
***
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 147Погледај профил
« Одговор #7 послато: Март 25, 2020, 08:13:50 »

Коло против короне
(Пре два дана нашој редакцији стигло је електронско писмо од др мед Славице Аранђеловић у коме је изложила свој предлог који сматрамо вредним пажње, а и више од тога. Њен предлог заслужује пуну подршку свих нас, а и надлежних у држави Србији. Писмо госпође Аранђеловић препуштамо вашој пажњи и очекујемо ваше коментаре.)

 

Поштовани ,

 Захваљујем се на линковима које ми шаљете.

 
Отворена писма наших еминентних стручњака, поводом тренутне ситуације, су ме охрабрила у намери да покренемо акцију да на нашим радио и ТВ каналима почне емисија под радним називом " Коло против короне" . Идеја је потекла из излагања и иницијативе проф Божидара Митровића да се коло уведе као предмет у основне школе. Професор ми је послао безрезервну подршку из Москве! Хвала му неизмерно!

Зашто ту благодет не бисмо сад покренули?

Како:

-У одређено време, сваког дана у 12 и 17ч, или на свака два сата, пустити сплет кола у трајању од 5 минута;
 -Нека се изаберу мање захтевна кола, имајући на уму да је ова иницијатива превасходно намењена старијој популацији;


-Било би добро, када би се укључили етно-музиколози и направили одабир кола по инструменту; један дан хармоника, други дан труба, фрула, виолина…итд..без неког великог философирања!!


Разлог:

-Све је већи број људи везано за затворене просторе и у ситуацији ограниченог кретања;
-Старији преко 65 година су нарочито погођени мерама тренутног ванредног стања; поготову суграђани из ове групе који су доброг здравља са развијеном навиком свакодневне физичке активности на отвореном простору; -Старији, којима је ускраћен излазак из станова, играли би коло на балконима, терасама или у затвореном, за лошега времена. Млађи, где се затекну; на улици, парку, послу…зар Кинези то не раде са својим Таи ћи-ем или Ћи гонгом, Индуси са Јогом…? –
Родитељи са децом могу да направе коло…. суграђани, који су сами или их је двоје, или да би избегли контакт мањи од 1,5-2м, могу да ставе руке на струк (женска популација ) или позади на крсни део кичме (мушка популација) и да на тај начин оформе енергетско коло;


 
-Извођење ритмичких покрета уз звуке народне музике у одређено време имало би ефекат подизања свести о заједништву и значају народног окупљања и националне свести;
-Уз звуке црквених звона и аплауза подршке, била би то својеврсна квантно-информациона (резонантнофреквентна) порука: нико не би требао да буде сам са собом у овом тренутку;
-Ово би био увод у пројекат формирања методе српског кола као препознатљиве методе подизања психофизичке кондиције српског народа, која би се увела у све школе;
-Говорим о српском колу јер смо у Србији у којој треба да поштујемо фреквенцу нашег поднебља (лично волим и играм и игре других народа…. када сам на њиховом изворном месту боравка);
-Развио би се осећај сврсисходности и исчекивања неке лепе обавезе, а не само исчекивања вести о броју оболелих и умрлих… уз сву саосећајност и поштовање.


Зато би одабир музике требало да буде врло пажљив!

Оправданост:
са становишта западне медицине:


    -активација мишићног и коштано-зглобног система;
    -активација кардиоваскуларног система;
    -активација респираторног система;

-благо протресање унутрашњих органа у својству висцеларне масаже;
-реакција неуровегетативног система..итд..итд.

    холистички приступ /тело-душа-дух / активирање целовитог бића:
    -контакт рука у руци;
    -поштовање мушко-женског принципа;
    -покрети тела: синхронизовани системи који стварају кохерентно поље;

-игра ногу, положај табана /прсти, пета, цео табан / својеврсна рефлексотерапија (масажа рефлексних зона на табанима на којима се пројектују унутрашњи органи);

-звучне вибрације изазване различитим инструментима нашег поднебља, које додводе до резонантног одговора;
-обавезни осмех на лицу који, са поменутим и многим непоменутим чињеницама, појачава одбранбене моћи организма… Да ли сте икад видели да намрштени или љути играју коло? На прве тактове људи „скачу» са својих места, уз осмех играју, осећај раздраганости остаје дуго после завршетка кола, захваљујући ендорфинима (хормонима среће);
Тело се покренуло, благодет и благородност су обогатили душу а дух је постао снажнији!!
Живот, као скуп ентитета, јединствен и самосвојствен, остаје очуван, обогаћен и наставља бесконачност!!
Делови из књиге КолоВени, СлоВени и континуитет културе и права и излагања професора Митровића дају подлогу овој иницијативи:

 «Стари Словени су себе називали КолоВени, јер су сматрали да Сунце својим кретањем (Коло) ствара живот на Мајци Земљи. Цивилизација КолоВена се заснивала на родовском систему природних односа мушкарца и жене. Поглед на свет (мировозрење) древних КолоВена (СлоВена) морамо схватити као колоЕнергетско; кретање енергије у материјалном и духовном смислу…

КолоВени су разликовали Велико и Мало коло……..Велико Коло, можда су сматрали, циклично космичко кретање; ….галаксију Млечни Пут, у којој се креће и Сунце, захваљујући коме ми видимо и живимо на Мајчици Земљи….
Коло-као венац-живот који постоји у човеку –венац живота на Земљи, кретање мајке Земље око Сунца

Коловратни систем-кардиоваскуларни ситем (артеријско-венски систем)….. Наш венски систем носи назив по древном називу СлоВена – КолоВени, јер су анализирали људско тело и посматрали га као целину узајамног кретања – кола…….»


Пројекат српског кола као методе Српске традиционалне медицине захтева озбиљан методолошки приступ, који ћемо оставити за касније. Свака ставка захтева стручно разматрање, а многе чињенице нисам ни наводила. Сада сам само покушала да укратко објасним разлоге покретања иницијативе. До сада нисам предузимала неке опште акције, што ће рећи, немам много искуства у томе. Сада имам потребу, осећај да сам прозвана.

Ако Вам се идеја чини сврсисходна и примерена, ако и Ви осећате потребу и позив, молим Вас, проширите је даље или ми дајте савет како даље…

 

Срдачно Вас поздрављам,

др Славица Аранђеловић уз подршку професора Божидара Митровића

Контакти:
др мед Славица Аранђеловић,
председница Међународног удружења за промоцију и развој квантне медицине Quanttes, Београд

 

Međunarodno udruženje za promociju i razvoj kvantne medicine QUANTTES

www.quanttes.org.rs

Центар за неформално образовање Институт АЛФИЕГА

   

Удружење за алтернативну медицину и алтернативне третмане АЛТЕРА

www.altera.rs

Beograd, Resavska 78a


Пише: Др мед Славице Аранђеловић, "Коло против короне", `Хомо вербум`
Сачувана
nina
Пуноправни члан
***
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 147Погледај профил
« Одговор #8 послато: Март 27, 2020, 01:48:53 »

Влада Србије тражи помоћ од Русије у борби против короне
Влада Србије одлучила је на данашњој седници да због ситуације изазване корона вирусом затражи помоћ од Русије.

Србија је тражила конкретну помоћ у оквиру споразума о сатадњи Србије и Русије у ванредним ситуацијама. Званичан предлог је поднело Министарство унутрашњих послова.

Подсећамо, министар спољних полова Русије Сергеј Лавров обећао је у телефонском разговору министру спољних послова Србије Ивици Дачићу да ће Русија, као и увек, помоћи Србији у набавци додатне медицинске опреме која би била неопходна у случају наглог пораста броја оболелих.


(Спутњик)

Извор: Novosti Online | 26. март 2020. 19:00
Сачувана
nina
Пуноправни члан
***
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 147Погледај профил
« Одговор #9 послато: Март 28, 2020, 20:36:35 »

ДР МИЛА АЛЕЧКОВИЋ РАСКРИНКАЛА СВЕТСКИ ЛОБИ:
 Трамп признаје француски лек, пуштајте музику свако вече<a href="http://www.youtube.com/watch?v=6hc_WFGbeCU" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=6hc_WFGbeCU</a>
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12464Погледај профил
« Одговор #10 послато: Март 31, 2020, 07:41:32 »

Највише пацијената из Ћуприје и Београда,
 најмлађи има 19, а најстарији 74 године:
Како је у привременој болници
 под куполама  београдског Сајма
БЕОГРАД - У привременој болници на београдском Сајму збринути су пацијенти са лакшом клиничком сликом из целе Србије, а највише их је из Ћуприје и Београда, изјавио је вечерас државни секретар Министарства здравља Берислав Векић и додао да најмлађа особа заражена корона вирусом, смештена на Сајму, има 19 година, а најстарија 74 године.

- Овде збрињавамо пацијенте с најлакшом клиничком сликом, а очекујемо, с обзиром на њихово тренутно стање, други негативан тест после чега ће бити послати у самоизолацију - рекао је Векић за РТС.

Апеловао је на грађане да се јаве лекару чим осете повишену температуру и малаксалост и имају кашаљ или кијавицу. Како је објаснио, особе с таквим симптомима биће збринути у установама секундарног и терцијалног нивоа, а када резултати терапије буду задовољавајући, биће пребачени на Сајам.

Векић је казао да је у привременој болници на Сајму ангажовано медицинско особље из Студентске поликлинике, Завода за спорт, Дома здравља Палилула, Специјалне болнице за интерне болести из Младеновца и Завода за здравствену заштиту радника на железници.

Додао је да о пацијентима на Сајму брине 10 лекара и 25 медицинских сестара чије су смене осам сати, а ротирају се на свака два сата.

Упитан да ли је здравствени систем спреман уколико се повећа број заражених, Векић је казао да је здравствени систем подигнут на највиши ниво и да је у стању да збрине све који имају симптоме и тегобе изазване корона вирусом, као и да се спрема још алтернативних смештаја за прихват оболелих.

- Имамо адекватан број здравствених радника, грађани не треба да брину јер ће сви бити адекватно збринути - навео је Векић.

(Танјуг)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12464Погледај профил
« Одговор #11 послато: Април 01, 2020, 20:18:20 »

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ:
Тиранин Вучић прети народу, хапси, народ у страху,
језиве сцене!


Цитат
Да је ванредно стање у Србији злоупотребљено од стране Александра Вучића, пише и `Вашингтон тајмс`, амерички дневни лист, који наводи да председник Србије користи ситуацију са коронавирусом да "врши овлашћења која му не припадају", уз одобрење владе која "усваја сваки његов предлог", док је парламент суспендован, а народ застрашен.– У Београду, у Србији, војска је на улицама, патролира са аутоматима, заустављајући свакога ко се усудио да прекрши декларацију о забрани кретања на простору целе државе, у циљу сузбијања коронавируса. Све ово је – десет пута драматичније. Језиво је замислити да сцене из Србије, ако се све коцкице поклопе, са правим условима и притисцима, могу да заврше у Америци, или било где – пише `Вашингтон тајмс`.

Додаје се да су школе затворене, грађанима наређено да остају код куће, да је бизнис потпуно стао, а полиција хапси све који прекрше мере. Уз то, додаје се, цркве су затворене, а свештеници се хапсе.

– Војници патролирају улицама са кажипрстима на обарачима. Импровизовани смештајни центар, који се састоји од металних кревета у редовима, чува војска, а где се смештају заражени коронавирусом. Председник Србије упозорио је да гробља у Београду неће бити довољна да се сахране мртви, уколико људи игноришу наређења његове владе – пренео је Асошијетед прес.

Овај медиј је упитао да ли је заиста председник Србије претио да ће упуцати оне који непоштују правила?

– Да, јесте, готово да јесте – пише овај медиј.

У тексту се даље наводи да је у Србији завладала тиранија. Вучића оптужују да користи кризу коронавируса да присвоји овлашћења која му иначе не припадају.

Даље у тексту се наводи да су права појединца потпуно ускраћена, те да се "не размишља о слободама на дуже стазе". Овај медиј поставља питање – како је то Вучић успео да приграби толику моћ? Да ли је то успео тиме што је суспендовао парламент?

Сами су дали одговор – Тако што је увео ванредно стање.

Управо због свега наведеног, овај медиј закључује да Доналд Трамп неће буквално из Беле куће претити да пуца по становништву САД-а, које буде кршило наређења да остане код куће, али Србија може да буде пример Америци шта се дешава када у паничним ситуацијама влада предузме потпуну контролу.

– Америка није Србија. Србија није Америка. Али влада је влада. Увек у влади има оних који би искористили кризне ситуације за личне користи и да повећају себи моћ. Слободе не падају увек када се дође до оружја. Понекад, оне се срозавају тихо, у позадини, док се неко позива за већа добра, док игра на карту националне сигурности, па чак и у доба коронавируса – истиче овај медиј.

Закључак је и више него понижавајући за Србију.

На крају крајева, да ли ико може да замисли да свештеник у Америци, буде ухапшен јер је одржао службу у цркви?

(Извор: Vašington tajms)

(СРБИН.ИНФО)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Саша
Напредни члан
**
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 80Погледај профил
« Одговор #12 послато: Април 03, 2020, 00:02:07 »

"Седите код куће још 3 или 4 недеље":
 Др Несторовић објаснио
зашто се одустало од полицијског часа 24 сата

Пулмолог др Бранимир Несторовић, начелник Одељења за алергологију и пулмологију на Медицинском факултету Универзитета у Београду, открио је јавности због чега је кризни штаб одустао од једне од најоштријих мера - полицијског часа који ће трајати 24 сата.


Подсетимо, председник Србије Александар Вучић навео је вечерас да ће три нове мере ступити на снагу - биће забрањено окупљање више од двоје људи на истом месту, власници кућних љубимаца ће од суботе моћи да их шетају од 23х до један сат после поноћи, а од суботе у 13 сати до понедељка у 5 ујутру биће уведена потпуна забрана кретања.


- Одустали смо до 24- часовног полицијског часа, јер су данашњи резултати који нису били катастрофични. Ипак, процена је да би се за овај викенд, када се најављује лепо време, људи исто понашали као претходног и излазили напоље. Због тога ће им кретање бити ограничено. Ипак, струка је саветовала да се одустане од 24-часовног полицијског часа - рекао је др Несторовић гостујући на ТВ Пинк.

Он је додао да су још наредне две недеље критичне, док се од шесте неће очекивати толики интезитет.

- То је добра вест. Добра вест је да и сутра у 11 долази авион, пакет помоћи из Русије, са њиховим лекарима и респираторима. Знате да су већ у Италији и да дезинфикују њихове болнице и старачке домове. То је руска војска, која је најефикаснија у томе.

- Ово није почетак краја, већ крај почетка. Цео дан сви причају о Шведској која ништа није ограничила, а јутрос 150 умрлих у Шведској. Енглеска је јутрос имала 2.500 мртвих, а они касне две недеље за нама. Америка тек улази у трећу недељу. Али нема опуштања.


- Имамо добру криву. У већим земљама имате око 70.000 људи који се дневно инфицирају, код нас око 100. Видећемо како ће се то даље одвијати. Овај вирус је све изненадио потенцијалом да једну групу људи потпуно уништи. За 85 одсто људи он не носи никакву опасност, оног кога погоди, може да му остави велике последице - рекао је он.

Што се тиче спремности државе, он каже да је здрвствени ситем Србије добро опремљен.

- Још увек нисмо дошли до четвртине здравстених капацитета. Немачка, која се хвалила бројем респиратора, већ је дошла до 60 одсто искоришћености. У Италији већ важи правило катастрофичне медицине - они бирају пацијента који може да преживи.

- Седите кући још три или четири недеље. Толико би још требало да буде врло важна социјална дистанца - рекао је др Несторовић.

NovostiOnline
Сачувана
Странице: [1]   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!