Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/ndanilo/webapps/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/ndanilo/webapps/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
ГЛАВНА ЖЕЛЕЗНИЧКА станица укинута - ПРЕЛАЗНО решење је
forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Октобар 26, 2020, 23:02:30


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: ГЛАВНА ЖЕЛЕЗНИЧКА станица укинута - ПРЕЛАЗНО решење је  (Прочитано 3879 пута)
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12597Погледај профил
« послато: Јун 16, 2018, 20:30:49 »

Последњи полазак воза са Главне Железничке станице Београд
Цитат

ЕМОТИВНИ ИСПРАЋАЈ СА ЖЕЛЕЗНИЧКЕ СТАНИЦЕ
Последњи воз за Бар отишао уз дугу сирену и песму "А САД АДИО"


Београд-Бар возом, једна од најдуговечнијих линија са хиљадама превезених путника имала је синоћ свој последњи полазак са Главне железничке станице у Београду, а овај тренутак емотивно је улепшала и песма "А сад адио".

Било је 21.10 сати, време за полазак воза на линији Београд - Бар. Синоћ је овај одлазак имао посебну вредност, јер је последњи пут кретао са Главне железничке станице.

Тим поводом, као сећање на нека лепа времена, када се на море ишло најчешће овим превозом, а дужина пута није никоме сметала, већ је путовање возом било време за упознавање, дружење, свирање гитаре, заљубљивање, овом возу је синоћ приређен величанствен одлазак.


Уз тактове нумере "А сад адио", путници су се укрцавали последњи пут са ове станице, будући да ће од сад то моћи да учине са железничке станице на Топчидеру. Они који остају махали су онима који одлазе, а овај емотивни тренутак употпунила је дуга сирена машиновође који је њоме поздравио и људе, али и станицу, симбол неких лепих времена.

Од 1. јула, ова станица ће престати са радом, а већина возова биће већ од 16. јуна преусмерана на станицу у Топчидеру, ако и на станицу Београд-центар (Прокоп).


(Блиц)***

Испраћај последњег Барског воза
са колосека 6. ГЖС Београд. 21:10, 15.6.2018.

Услед потпуне измене Савском анхфитаратра, и изградње Београда на Води, Главна железничка станица Београд биће, после 185. година затворена за саобраћај возова.

 Станица ће бити музеј.


 Поласци Барских возова премештају се у Топчидер. Комплетна станица се гаси, 30.6.2018. Остали међународни и локали возови саобраћаће са станице Београд Центар.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=CbbOG3ZUkGo" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=CbbOG3ZUkGo</a>


Аутор видео снимка: Младен Жарковић

***

Преносим коментар који говори све:

Цитат

Овај је гори од Нерона. Уништиће цео град да сазида чардак на води.Страшно!

Мислим да нема тог човека, не само из Србије, него из целог њеног окружења, који нема неке емоције везане за ову железничку станицу. Сећања која сада са сетом навиру Тужан


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12597Погледај профил
« Одговор #1 послато: Јул 01, 2018, 03:51:33 »

Последњи поздрав перонима успомена


На главној железничкој станици у Београду, после равно 134 године, од сутра се више неће чути "звиждук" локомотива, пиштаљка машиновође и граја путника. Први путници 20. августа 1884. били краљ Милан и краљица Наталија. Возовима стизали великани, политичари...


Од данас возови неће пристајати у главну железничку станицу - Фото Петар МилошевићОД прве парне локомотиве која је "задимила" град са десне савске обале до данас прошле су тачно 134 године. Од тада постоји здање Железничке станице, које сваки житељ главног града препознаје као обележје престонице. Римски бројеви на фасади, који подсећају на то када је станица пуштена у рад, само додатно збуњују неупућене, због тога што је тако исписана 1884. година.

Фото: Фото-документација БорбеСад је дошло време да се растајемо од своје "штајге". Од тог доба милиони људи су кретали одавде неким својим путем, или су се, опет, враћали у свој град, жељни мириса станичних перона који лече меланхолију и обећавају мир дома.

НЕМОГУЋЕ је набројати све који су овде дочекани или су, опет, испраћени одавде. Од краљева до генерала, од спортиста до уметника, од врхунске господе до уличних џепароша... Овде је дочекан Никола Тесла 1892. године, када је једини пут долазио у наш град, и у њему провео дан и по. Одавде су фудбалски репрезентативци кренули 1930. године у Монтевидео, овде смо почетком 1931. дочекали начелника Генералштаба Армије САД Дагласа Макартура, којем су се Јапанци предали на крају Другог светског рата. Уз станичне пероне, заустављао се легендарни "Оријент експрес", спајајући Париз и Истанбул, сви важни политичари и државници оног доба, стизали би на ове колосеке.

У првој половини 20. века највише међународне државне делегације су у Београд стизале железницом, док авијација није преузела примат у превозу дипломата. Тако је било дуго и после рата. Други човек комунистичке Југославије Александар Ранковић на овом месту дочекује делегацију француских солунаца који посећују своје камарате, а смењују се лидери социјалистичких земаља из окружења, бугарски Георги Димитров и румунски Георги Георгију Деж. Комшије су, очигледно, имале више поверења у железницу.

На овом месту, своје последње путовање окончао је и "највећи син свих југословенских народа и народности" Јосип Броз Тито, 1980. године, када је његов ковчег из Љубљане стигао у Београд.

БИЛА је ово и "капија Београда", током многих деценија када су људи из унутрашњости долазили у велеград, у којем су планирали да остваре своје животне снове. Прва два корака су била - искорак на перон и узбрдица Балканске улице.

- Изградња пруге и здања Железничке станице завршени су истовремено и прве пробе оптерећења обављене су 18. и 19. августа 1884. године - рекао нам је виши кустос Музеја града Београда Дарко Ћирић. - Тада је отворен и Железнички мост, који и данас постоји.

У то време су га звали "Савски" и био је први београдски мост направљен од чврсте грађе. Како објашњава Ћирић, проба је обављена тако што је од станице преко моста прешла композиција сачињена од девет локомотива и 24 кола напуњена шљунком.

- Дан касније, 20. августа, пуштена је у саобраћај пруга која је повезивала Београд и Земун - додаје Ћирић. - Први путници били су краљ Милан и краљица Наталија, на путу ка Бечу. "Српске новине" извештавају да је овај догађај испратила свечана топовска канонада, као и клицање одушевљене публике.

Одмах је за првим возом за Земун кренуо и други, у којем су били чланови владе и остали високи званичници, да би 23. августа кренуле две композиције новоотвореном пругом ка Нишу.


Од 1884. године београдска железничка станица била је симбол престонице
 / Фото: Фото-документација БорбеДУГО је и у послератном времену основно превозно средство био воз, убедљиво најјефтинији и најсигурнији вид транспорта. Старијим читаоцима није тешко да призову амбијент "жестоког судара" градских и провинцијских навика разноликих путника. Они, рурално настројени обавезно би се изували чим уђу у купе, масна хартија у којој је била умотана пилетина постајала би додатни декор, а поспани учесници радних акција покушавали би да одремају на горњим, ребрастим полицама за пртљаг које су звали "роштиљ". Дабоме, средином прошлог века постојали су и вагони које нису одвајали купеи, већ су сви путници боравили у једној великој просторији на точковима.

Одавде су фудбалски репрезентативци кренули на пут за Монтевидео
 / Фото: Фото-документација БорбеЗдање милицијске станице (дуго је данашњој полицији претходила милиција) увек је било пуно. Невешти дођоши би очас били оџепарени, а постојали су и специјализовани милиционери, који су деценијама радили посао препознавања оних који су склони овом занату. Дабоме, кад смо код "заната", припаднице оног најстаријег такође су имале своје "испоставе" на станици, као и у оближњим парковима.


СТАНИЦА је имала две "институције" чији мирис млађи путници нису дочекали, а старији нису заборавили. Биле су то чекаоница и бифе, који су правили "пресек" васколиког живља који је настањивао некадашњу Југославију. Није тамо мањкало ратара обучених у једино "излазно" одело, са шајкачама и панталонама из неког од претходних ратова, али ни господе којој револуција није изобичајила навику да се на улицу не излази без шешира и кишобрана.

У бифеу и великом холу билетарнице, пећи бубњаре су зими грејале озебле путнике, снажно супротстављене јаким градским снеговима.

На перонима би их чекали амалини, униформисани носачи, међу којима је било и оних који су имали плочице на којима пишу називи језика на којима "умешно" комуницирају са странцима.

Донедавно је одлазак на одслужење војног рока било обичај и једна врста јавног проглашавања младића одраслим човеком. Тада би момци још дуго махали са прозора вагона, док су им доле, са перона, одмахивали родитељи, другари и уплакане девојке. Када воз почне да нестаје у даљини, регрут би још неко време гледао лепршање марамица и уздигнуте флаше са ракијом...Фото: Фото-документација Борбе


БРОЗ ВОЛЕО "ПЛАВИ ВОЗ"

ПАРЊАЧА која од 1984. године стоји испред здања Железничке станице је прва локомотива која је вукла Брозов "Плави воз" од 1947. до 1957. године. На њој и данас стоји ознака серије "ЈЖ 11-022".

Тадашњи председник Југославије волео је да путује својим омиљеним возом, и остало је забележено да је њиме прешао више од 600.000 километара, не само у тадашњој држави, већ и у иностранству. Када би страни државници долазили у посету, попут египатског вође Гамала Абдела Насера, стизали би у Београд авионом, а онда би "Плавим возом" ишли ка Загребу и Пули, па одатле на Брионе.

Дуго је за грађане Србије воз био основно превозно средство / Фото: П. Милошевић


СТАРА ПОШТА И ВИЛЗОНОВ ТРГ

ЗГРАДА Железничке станице подигнута је према идејном решењу Аустријанца Фон Флатиха, које је разрадио архитекта Драгиша Милутиновић. У време грађења је представљала једно од најмонументалнијих здања и симбола тадашње краљевске престонице.

А прелепо здање које је некада красило Савски трг, који се простире испред станице, а који је пре рата носио име Вилзонов трг, по америчком председнику Вудроу Вилсону којег смо ми тада звали Вилзон, била је и зграда поште. Пројектовао је велики архитекта Момир Коруновић, али њене раскошне фасаде нису издржале савезничко бомбардовање у Другом светском рату.

Увелико "рањену" зграду "дотукао" је соцреалистички стил архитекте Павла Крата, који јој је дао данашњи изглед.

Уз станичне пероне, заустављао се легендарни "Оријент експрес",
спајајући Париз и Истанбул


MDCCCLXXXIV

Увек постоје они који "нису пазили на часу", па тако и има и Београђана који нису учили римске бројеве. Њих је посебно збуњивао натпис који стоји на улазу у здање станице, јер је исписан баш на тај начин.

Бројеви MDCCCLXXXIV означавају годину када је станица изграђена, а то је 1884.

(Зоран Николић, вечерње НОВОСТИ)

***


Као што сам написала у поруци испред ове, "Сећања која сада са сетом навиру" Тужан.
Да ли је истина да нам ова садашња власт, по нечијој жељи, хоће да прекине све везе са нашом богатом прошлошћу. И не само да прекине, него да ИЗБРИШЕ!!!


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
nina
Пуноправни члан
***
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 164Погледај профил
« Одговор #2 послато: Јул 06, 2018, 01:11:02 »

Последњи полазак воза са Главне Железничке станице Београд
Цитат

ЕМОТИВНИ ИСПРАЋАЈ СА ЖЕЛЕЗНИЧКЕ СТАНИЦЕ
Последњи воз за Бар отишао уз дугу сирену и песму "А САД АДИО"


Београд-Бар возом, једна од најдуговечнијих линија са хиљадама превезених путника имала је синоћ свој последњи полазак са Главне железничке станице у Београду, а овај тренутак емотивно је улепшала и песма "А сад адио".

Било је 21.10 сати, време за полазак воза на линији Београд - Бар. Синоћ је овај одлазак имао посебну вредност, јер је последњи пут кретао са Главне железничке станице.

Тим поводом, као сећање на нека лепа времена, када се на море ишло најчешће овим превозом, а дужина пута није никоме сметала, већ је путовање возом било време за упознавање, дружење, свирање гитаре, заљубљивање, овом возу је синоћ приређен величанствен одлазак.


Уз тактове нумере "А сад адио", путници су се укрцавали последњи пут са ове станице, будући да ће од сад то моћи да учине са железничке станице на Топчидеру. Они који остају махали су онима који одлазе, а овај емотивни тренутак употпунила је дуга сирена машиновође који је њоме поздравио и људе, али и станицу, симбол неких лепих времена.

Од 1. јула, ова станица ће престати са радом, а већина возова биће већ од 16. јуна преусмерана на станицу у Топчидеру, ако и на станицу Београд-центар (Прокоп).


(Блиц)***

Испраћај последњег Барског воза
са колосека 6. ГЖС Београд. 21:10, 15.6.2018.

Услед потпуне измене Савском анхфитаратра, и изградње Београда на Води, Главна железничка станица Београд биће, после 185. година затворена за саобраћај возова.

 Станица ће бити музеј.


 Поласци Барских возова премештају се у Топчидер. Комплетна станица се гаси, 30.6.2018. Остали међународни и локали возови саобраћаће са станице Београд Центар.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=CbbOG3ZUkGo" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=CbbOG3ZUkGo</a>


Аутор видео снимка: Младен Жарковић

***

Преносим коментар који говори све:

Цитат

Овај је гори од Нерона. Уништиће цео град да сазида чардак на води.Страшно!

Мислим да нема тог човека, не само из Србије, него из целог њеног окружења, који нема неке емоције везане за ову железничку станицу. Сећања која сада са сетом навиру Тужан
Цитат
Зоран Павловић

Смејаће нам се цео свет , ово је брука , па где су овде у 21. веку покретне степенице за старије и  већина носи ствари кад путује замислите девојке, жене , старе по овим силним степеницама. Па где су приступнице за инвалиде. Брука ко је ово пројектовао тај на робију треба да иде. Овако ће изгледа и нову аутобуску направити са хиљаду степеница и катакомби.


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=zf_QVSw8Ebc" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=zf_QVSw8Ebc</a>


Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12597Погледај профил
« Одговор #3 послато: Јул 19, 2018, 07:24:48 »

Тотални дебилизам!!!
УКИНУЛИ су деценијама свима ПОЗНАТУ ЖЕЛЕЗНИЧКУ станицу, а да онима који путују возом нису пронашли адекватну замену. И то у милионском Београду Шокиран И све то због лудачког "пројекта" `Београд на води`!!!

Ово испод је ПРЕЛАЗНО решење!!!!! Превртање очима Замена за познату Железничку станицу, која је до јуче била свима на дохват руке.

***

НЕДОСТАЦИ ЖЕЛЕЗНИЧКЕ СТАНИЦЕ НА ТОПЧИДЕРУ:
 Треба већа чекаоница и шалтер више


Простор око железничке станице Топчидер добро уређен, али недостаје још пропратних садржаја и погодности за путнике. Реновирана билетарница, саграђен паркинг, направљено стајалиште градског превоза где стају линије 3, 3Л и 38А


МЕЂУНАРОДНИ возови за Бар, од 1. јула полазе са дворске станице Топчидер. У два објекта изграђена 1884. године, која се деценијама нису користила, ЈП "Србија воз" уложило је око два милиона динара, а упркос новитетима, станици недостаје још много тога.

Пошто станица Београд центар, где је по затварању Главне железничке станице пребачен сав железнички саобраћај, нема простор за прилаз ауто-возу, одлучено је да почетна станица возова који путују за Бар буде Топчидер.

- У делу где је првобитно била станица Топчидер направљени су благајна, нова чекаоница, замењени су прозори и врата, направљен нови тоалет - кажу из ЈП "Србија воз" и напомињу да су све урадили сопственим средствима и са својим људством. - У другом објекту, који је некада био Дворска чекаоница, сређују се службене просторије. Урадили смо нову прилазну рампу за особе са отежаним кретањем, хоризонталну и вертикалну сигнализацију, поставили путоказе на српском и енглеском језику.

Сада путници лако могу да се снађу јер је билетарница јасно обележена, као и пропратни садржаји. Лако могу да уоче таблу која их упућује на излаз са станице и на стајалиште јавног превоза. Свуда су постављене и клупе... У договору са власницима, продужено је и време рада оближње продавнице до 21.30, као и кафанице "Топчидер".

У договору са Градом, направљено је стајалиште градског превоза где сада стају линије 3, 3Л и 38А, а направљен је и паркинг простор за такси и возила суграђана.

- Први пут сам овде и лепо су уредили прилаз станици - каже Станко Стаменковић, који ће се пут Јадрана отиснути 26. јула.

Фото: П. МилошевићМеђутим, по кишном времену или зими, мала чекаоница не може да прими све који путују за Бар, као ни оближњи угоститељски објекат. У станици постоји само по један тоалет за мушкарце и жене.

Фото: П. Милошевић


- Највише ми је засметало то што ради само један шалтер - прича једна суграђанка. - Дошла сам да се распитам за цену карте, а морала сам да чекам 20 минута јер је господин пре мене куповао карту и давао све податке службеници због утовара аутомобила. Било би лепо да су негде истакли ценовнике. Уједно, паркинг код станице је баш мали.


Ако на време уоче прилазну рампу за особе са инвалидитетом, вучење кофера и торби путницима биће олакшано све док не дођу на плато станице. Ако желе да се сместе у чекаоницу, чека их нераван терен до тамо, неколико степеница, као и узан пролаз између живе ограде и колосека. У близини станице нема ниједне мењачнице, пекаре, или киоска.


СТАНИЦА ЗЕМУН ЧЕКА АУТОМОБИЛЕ

ДА подсетимо, станица "Прокоп" никада није била пројектована за поласке ауто-возова, већ је пројектом развоја београдског железничког чвора предвиђено да се утовар и истовар аутомобила обављају у Техничко-путничкој станици Земун.

Почетак њене изградње предвиђен је крајем ове године, а завршетак 2020. Станица Топчидер је прелазно решење.

(С.Б.Милошевић, вечерње НОВОСТИ)

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
nina
Пуноправни члан
***
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 164Погледај профил
« Одговор #4 послато: Август 06, 2018, 04:20:50 »

Слика говори више од 1000 речи!Сачувана
nina
Пуноправни члан
***
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 164Погледај профил
« Одговор #5 послато: Август 14, 2018, 00:55:38 »

ДО ЖЕЛЕЗНИЧКЕ СТАНИЦЕ ТОПЧИДЕР ИЗ ЦЕНТРА ГРАДА КЛАЦКАЛИ СМО СЕ ОКРУГЛО САТ ВРЕМЕНА:
До воза само тројком, а до тројке - МУКЕ
Железничка станица "Топчидер"

Наравно, лако може да се избегне клацкање, ако одлучите да је одлазак таксијем боља опција. Лакша, али и скупља

Ако решите да путујуте у Црну Гору возом, наоружајте се стрпљењем већ при самом поласку на железничку станицу. Услед измештања Главне железничке станице, ауто воз Београд - Бар сад саобраћа са стајалишта "Топчидер".  

Иако је воз брзи, до њега се долази прилично споро. Наиме, сви они који се према новом перонском колосеку за Бар упуте јавним градским превозом, имају само једну опцију - трамвајску линију број 3.

  
Цитат
Ова линија саобраћа од кружног тока Богословија до Вуковог споменика Рузвелтовом, прелази Булеваром краља Александра, затим, Београдском до Славије, Немањином, Савском, поред Мостарске петље и Моста на Ади. Затим следе Топчидер, Кошутњак и, преко Раковице, последња станица је у Кнежевцу.

Трамвај на линији бр.3

Примедбе грађана на слабу аутобуску повезаност не јењавају, те се екипа Еспреса упутила ка Топчидеру како бисмо утврдили колико је заста времена потребно да се дође до ове железничке станице из центра града.

 
Цитат
Иницијална идеја била је како доћи до станице "Топчидер" за пола сата, али је иста је у старту пропала, јер нам је само до београдског сајма, где смо чекали "тројку", требало толико!

Тачно у 14.15 часова кренули смо из Таковске улице. Аутобус на линији број 23 смо чекали неких 15 минута. До сајма нам је требало још толико. А онда кроз пролаз да би дошли до "тројке". Прошло је десетак минута, а ње ни на видику.

 

Након 25 минута, трамвај се коначно појавио. Уследило је "клацкање" до Топчидера. Требало нам је округло сат времена од Таковске до железничке станице.  

Иако нисмо носили кофере, вожња нам је тешко пала. Одмах сам се запитала - како ли је кад крене читава породица, па прво кроз један аутобус с торбама и децом, па кроз трамвај... И на све то паклено време.

Наравно, лако може да се избегне клацкање, ако одлучите да је одлазак таксијем боља опција. Свакако је лакша, али и скупља.

Пут до брзог воза, који креће са станице "Топчидер", авантура је велики размера, а осећај је сличан оном који доживљавамо док гледамо филм "Ко то тамо пева", само нам фали Мишко!

Извор: Милица Божиновић, новинарка рубрике Вести


......................

Вози Мишко, из ове Вучићеве хаварисане Србије!

  
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12597Погледај профил
« Одговор #6 послато: Октобар 22, 2018, 21:37:58 »

Експонати из депоа Железничког музеја,
који су преостали после крађе, пребачени на безбедне локације


ОСТАЦИ локомотива "Пула" и "Пресек", које су крадљивци секундарних сировина исекли на комаде и однели у деловима из депоа Железничког музеја пре два месеца, сада су на сигурном. Све четири компаније железничког сектора после открића крађе и скандала који је тим поводом настао, ујединиле су се и изместиле преостале делове из депоа, односно старе ложионице испод моста Газела, у гаражу "Плавог воза" и у двориште Железничког интегралног транспорта, у Макишу. Непроцењиво благо, односно оно што је од њега преостало, сада је под целодневним видео-надзором.

Локомотива исечена на делове / Фото З. Јовановић


Измештање парњача обавио је Железнички интегрални транспорт, који је обезбедио комплетну механизацију и пратећу опрему. Осим локомотива, измештен је један део стругова и бушилица. За њих је тренутно оформљена стручна комисија која тренутно процењује насталу штету и треба да предложи даље мере заштите.

- Пребацивање локомотива био је веома сложен и компликован процес који је изискивао системски приступ и сарадњу свих институција под чијом су надлежношћу експонати - кажу из "Железница Србије" а. д. - Експонати су све време били под будним оком кустоса Железничког музеја и кустоса и конзерватора Музеја науке и технике. Све је обављено под строго контролисаним условима, уз поштовање музеолошке праксе и у складу са Законом о културним добрима.

Измештање парњача обавио је Железнички интегрални транспорт


У наредном периоду, како кажу у овом предузећу под чијом надлежношћу је и Железнички музеј, предстоји конзервација локомотива. Будући да је реч о веома значајним експонатима техничке културне баштине, "Железнице Србије" траже специјализована предузећа која су сертификована за обављање конзерваторских радова.

Депо у ком су драгоцености чуване

Крађа локомотиве старе 154 године, једне од оних какве су се користиле при градњи Суецког канала, јединствене у свету,обелодањена је крајем августа.ПЉАЧКА ТРАЈАЛА ДАНИМА

ЗГРАДА у којој су се експонати налазили заправо је стара ложионица која је била под заштитом Републичког завода за заштиту споменика. За сигурност артефаката био је одговоран Музеј железнице, односно предузеће "Железнице Србије" а. д. Због неспоразума око надлежности и повлачења стражара са локације, локомотиве су биле препуштене на милост и немилост крадљивцима. Због годишњих одмора и кашњења договора око премештања екпоната између четири железничка предузећа, лопови су данима секли благо непроцењиве вредности.

(С.Б.Милошевић, вечерње НОВОСТИ)

***

Да се није дигла бука по друштвеним мрежама не би нико ни тада реаговао. Само је питање, да ли ће и КАДА неко да одговара за овакве пропусте.


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #7 послато: Јануар 28, 2019, 05:21:12 »

Како је и зашто у Београду настао страх од железнице-шинофобија


    Аko se čovek 19. veka plašio ulaska voza u stanicu na filmskom platnu, prosečni Srbin 21. veka zazire od voza kao takvog, i od svega što ga okružuje. Članovi ovdašnjeg Udruženja ljubitelja železnice tu teskobu su označili kao šinofobiju, strah od šina, odnosno, od voza i od železničkih postrojenja, stav da je železnica neprijatelj urbane sredine, ali i sela, u suštini, ljudi i života. Zašto to postoji? Pa, zato što je železnica serijom naših pokušaja od države dovedena u takvo stanje da, tamo gde je ima, predstavlja prevozno sredstvo za mazohiste. A, kako je sve počelo?

Kada je, jedini put, 1892. godine Nikola Tesla bio u Srbiji, u Beogradu, došao nam je iz Budimpešte, a sačuvani Red vožnje direktnih vlakova (tako je pisalo, ćirilicom) otkriva da je tih dana najbrži voz stizao iz jednog u drugi grad za sedam i po sati. Odavno, međutim, vlakovi iz prestonice Srbije u glavni grad Ugarske ne mogu tako brzo. Da li je železnička tehnologija nazadovala od kraja 19. veka do dana današnjeg? – pitanje je koje bi postavio kakav cinik. A dobio bi tužan odgovor da je ta ista pruga danas dobrim delom u stanju poluraspada, i da između Novog Sada i Subotice vozovi zaista, kao u Maratoncima, jure 30 na sat, i to kroz ravnicu.

Čista, uz to i jeftina kad je masovna i uposlena, funkcionalna železnica je indikator da je neko društvo u stanju da sebe uredi po načelima zdravog razuma. Od Atlantika do Tihog okeana, od neoliberalnog, finansijskom sektoru podređenog Britanskog kraljevstva, preko nemačke real-ekonomije, ruskog neoetatizma, do kineskog jednopartijskog „osobenog socijalizma“ (državnog kapitalizma), sve što se smatra ozbiljnom državom ima i ozbiljne železnice. Često se za Sjedinjene Američke Države, pogrešno, smatra da su im vozovi zaostali u vremenu kauboja i indijanaca, ali je u stvarnosti njihov ekonomski model razvio najjače teretne železnice na svetu, koje, za razliku od evropskih, prevoze više robe nego kamioni. A benzin je u Americi jeftin. I Afrika gradi pruge, kineskim, ali i drugim kapitalom.

Jugoslovenski društveni eksperiment je, međutim, železnicu zapustio, a Srbija se u tom poduhvatu pokazala ne samo uspešnim sukcesorom, već i dostojnim baštinikom onoga što u minulom vremenu nije valjalo.
 

NEKOLIKO ETAPA PROPADANJA
Na srpskim železnicama više i nema ljudi koji bi umeli da objasne šta se, konkretno, desilo, ali, iz razgovora sa starijim kadrovima, sada već penzionerima, mogla je da se složi relativno celovita slika. Železnice su u Kraljevini Jugoslaviji držane u uzornom stanju i činile su okosnicu transporta. Ozbiljnija gradnja savremenih puteva krenula je tek posle 1935. Od Beograda do Zagreba direktnog druma tada nije ni bilo. Iako su neposredno posle rata pevane naivne pesme u kojima se železnica slavila, a udarnici herojski i za rekordno vreme šinama spajali Brčko i Banoviće, Šamac i Sarajevo, pruge i vozovi u narednim decenijama su dobili nekoliko ozbiljnih udaraca.

Prvo, železnica je, u sistemu posleratnih petoletki, dakle, planske privrede, bez naknade direktno učestvovala u gradnji Autoputa bratstva i jedinstva, prevozeći ogromne količine građevinskog meterijala, ali i armije graditelja, izgladnjujući svoje resurse. Rečeno je – sada se žrtvujete, država će vam kasnije pozlatiti (dobro, ne baš tim rečima). Taman kada je društvenog bogatstva bilo malo više, i kada se moglo očekivati da se nešto od prelivenog sa pruga na put zaista i nadoknadi, sredinom šezdesetih, međutim, jugoslovenski komunisti rešili su da eksperimentišu sa tržišnom privredom. Podvučena je crta i, odjednom, svako preduzeće je moralo da brine o sopstvenom boljitku. Pozlata je, trajno, stavljena adakta, železnici je za zasluge umeto materijalne nadoknade udeljen orden za zasluge.

Tržišna reforma je, međutim, ipak propala, a zemlja se ubrzo podelila u labavi savez šest do osam defakto suverenih država sa osam nezavisnih železničkih preduzeća. Opštu neefikasnost sistema proisteklog iz razrade Kardeljevih i ko zna čijih sve misli, železnica je skupo plaćala. Kada je ekonomija slaba, MMF ima velike zahteve, a naša slaba ekonomija podmirivala je svoj račun strancima – ukidanjem pruga i smanjenjem saobraćaja na preostalima. Autobus je bio nova uzdanica radnih ljudi koji nisu imali za automobile a poslednji voz im je upravo otišao.

Do devedesetih godina, Srbija i Jugoslavija su, ipak, imale železnicu. Najbrži voz je iz centra Beograda stizao u centar Zagreba za četiri sata, a u Sarajevo za pet. Danas je osnovno prevozno sredstvo između Beograda i Sarajeva – nelegalni kombi, kojim se, nekad uz prelazak granice peške, uz priču za policajce da se pokvario autobus, putuje i pola dana. Ono što je od železnice preostalo iz socijalističkog sistema, pojeo je privredni slom Srbije devedesetih, kada su vozovi čuvali socijalni mir, nudeći, praktično, besplatnu vožnju narodu koji je plaćan pet maraka mesečno. Tranzicioni političari imali su potcenjivački odnos prema železnici, dodatno je uništavajući. Tako je jedan mladi reformski mesija smatrao da nama to ne treba, a autor ovog teksta čuo je člana gradske vlade Beograda zaduženog za saobraćaj kako govori mudre misli da Beovoz treba ukinuti. U biografiji tog člana na internetu, pisalo je da mu je deda bio kraljev oficir.

Danas je i između Beograda i obližnjeg Zrenjanina glavno prevozno sredstvo – zrenjaninski taksi, koji negde oko zgrade RTS-a čeka da se skupi dovoljno (četvoro) putnika, da pođe. Slično je, recimo, u Tunisu, mada su usled francuske kolonijalne zaostavštine tuniske železnice, iako na metarskom koloseku, solidne.

U razvijenim evropskim društvima, kakvima Srbija, na rečima svakako, stremi, oko železničkih pruga i stanica se grade i planiraju naselja. Tako su u 19. veku prvi rasli britanski gradovi (u Crnjanskovom Romanu o Londonu ima o tome), tako se danas razvija jedna od najvećih srpskih naseobina – Beč – a baš na taj način, uz prugu i od pruge, nastao je u vreme jedine Tesline posete i Mladenovac. Danas su naselja oko tog sivog šumadijskog mesta u svakom smislu predaleko od dela šireg gradskog područja jedne prestonice. Premalo je porodica koje bi, iznurene suludim tempom urbanog života, želele da se odsele u neko od mladenovačkih ili palanačkih sela, a da ipak ostanu dovoljno blizu Beograda da u njemu, ako treba, mogu komotno da rade, a deca da im idu u prestoničku školu – u zemljama gde porodice mogu da kupe i više automobila i mnogo benzina (SAD), ili gde postoje snažne regionalne železnice (Evropa i Njujork, npr.), nemalo je onih koji bi se odselili u obližnje selo.
 

POLUISTINE O UKLANJANJU BEOGRADSKE GLAVNE STANICE
Famozni srpski strah od ostanka voza u stanici decenijama je pothranjivao jednu poluistinu, a za tako što bi još filozofi koji su od prevoznih sredstava znali samo za dvokolicu, rekli da je štetnije od čistokrvnih laži (to njihovo otkriće potvrđeno je u eri društvenih mreža i internetokratije, na čijim talasima pliva i eKapija). Reč je, naime, o mnjenju da je „decenijama bilo predviđeno da se železnica ukloni sa prostora današnje železničke stanice“, usled gradnje novog Beogradskog železničkog čvora po varijanti Prokop. Upravo suprotno, isti ljudi koji su odlučili da se gradi Prokop, predvideli su da najopterećenija stanica u Beogradu bude – upravo na mestu nedavno ugašene Glavne stanice: tu bi se, prema planovima iz sedamdesetih, pod zemljom, sticala dva planirana kraka regionalne beogradske železnice („regionalnog metroa“). Dakle, i do 80 vozova na sat su idejni tvorci Prokopa predvideli za Beograd glavnu, pod imenom stanica Savski amfiteatar (u današnje vreme, pojam se uglavnom raspoznaje po terminu Beograd na vodi)! Onda bi dve gimnazijalke iz Rabrovca kod Smederevske Palanke mogle na predstavu u Narodno pozorište i natrag, ako treba i radnim danom. Zadruga bi imala ozbiljniju konkurenciju, a zadruge po selima bi možda još radile.

Baš ovo se u našoj javnosti ne pominje, jer je površnost palanačkog duha osrednojosti kojim odiše naša metropola idealna za uprošćavanje stvarnosti na modele ili-ili, a oni donose i beskrajne mogućnosti manipulacije.

Treba reći da ni „teranje“ daljinskih vozova u Prokop onomad nije jednostavno išlo – oni koji se razumeju u gradove, dakle urbanisti, uključujući nedavno preminulog velikana Branislava Jovina, sedamdesetih su se zalagali da stanica, kad već nije bilo para da se premesti pod Park Manjež blizu Slavije, ostane gde je. Političar poput Živorada Kovačevića, potonjeg gradonačelnika, ali ni najveći graditeljski autoritet tog vremena, Đorđe Lazarević, nisu došli na sastanak nadležnog tela, koje je odluku o gradnji novog čvora sa stanicom u Prokopu na kraju donelo sa preskromnih osam glasova među ukupno 23 člana.

Ni o tome se ne piše – jer, od spoznaje kolika je količina naših grešaka, nije nam lako.

Ovih dana, mogu se, na sramotu prestonice, videti putnici kako sa perona glavne železničke stanice koja, zbog lokacije, umesto Beograd centar pre treba da nosi naziv po Memorijalnom centru Josip Broz Tito, nose teške kofere ka površini – da bi onda produžili uzbrdo stazama između stambenih zgrada, da se dokopaju trolejbusa, jer, kraj tarabe na ulazu u stanicu staje samo autobus 36 bizarnog reda vožnje. Neki od najtalentovanijih novinara starije srednje i mlađe srednje generacije, imenom Teofil Pančić iz Vremena i Marko Prelević iz Nedeljnika, osetili su apsurd čitave postavke i ovekovečili ga u svojim kolumnama. Mnogi umni ljudi, poput pisaca, pokazuju hroničnu naklonost ka železnici – nažalost, ne i popriličan broj zaposlenih u birokratskim ljušturama koje u Srbiji odlučuju, ali i u onima koje treba da obavljaju dužnost prevoza po šinama, a decenijama im je glavna motivacija bio besplatan ručak u železničkom Hotelu Beograd.

Nikola Tesla je, kao što neki pamtimo iz srednjoškolske lekcije iz engleskog jezika To America Without a Train Ticket, ipak uspeo i bez karte da iskoristi moći evropskog železničkog sistema, a malog Mihajla Pupina ni odurni carsko-kraljevski austro-ugarski kondukteri-šovinisti, kakvim ih je kasnije opisao, nisu uspeli da odvrate od namere da nadraste rodni Idvor i postane građanin sveta.

Saobraćajni inženjer železničkog smera Karlo Polak, Voždovčanin na privremenom, sada već oduženom radu u Holandiji, jednom je seo na avion samo da bi za vikend stao ispred poslednjeg voza koji je sa beogradske Glavne stanice, neodržavane ali ponosne Starice iz 19. veka, krenuo put Pešte. Železnička van centra – zemlja Trećeg sveta, pisalo je na transparentu koji je Karlo, osnivač Udruženja ljubitelja železnice, prkosno razvio između lokomotive i policajaca. Sutradan je odleteo nazad, za Holandijу.

http://urbanestrane.rs/2018/09/22/vremenska-kapsula-kako-je-i-zasto-u-srbiji-nastao-strah-od-zeleznice-sinofobija/

  Овај, ка историји окренути чланак нас подсећа како Вучић и његова лоповска банда уништавају Србију, железницу су већ упропастили. И то да би криминалним радњама украли плац за Belgrade waterfront ,криминални пројекат у оквиру којег, без закона, без пројекта, без јавне расправе и без употребне дозволе настаје ружно соцреалистичко насеље на месту где је био железнички чвор и Главна железничка станица.
  Иначе, железнице Србије и железнички Саобраћај у Србији су или на самрти или потпуно мртви.Гробар Вучић напредује у ''послу'' боље него што је то радио његов учитељ Тома.
Сачувана

Cuburac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1179Погледај профил
« Одговор #8 послато: Јануар 30, 2019, 05:21:36 »

Apsurdima samounistenja u Srbiji kraja nema.
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12597Погледај профил
« Одговор #9 послато: Април 10, 2019, 19:22:39 »

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=PzokVJSetA8" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=PzokVJSetA8</a>


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=G2AmLhF_BKw" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=G2AmLhF_BKw</a>

« Последња измена: Октобар 18, 2019, 06:58:33 Гога » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #10 послато: Октобар 18, 2019, 03:30:55 »

Повезивање аутобуских и железничких линија у Београду тек за четири године

Месецима није једноставно из Београда отпутовати возом или аутобусом, још теже је снаћи се када у престоницу стигнете, а најкомпликованије је преседање са воза на аутобус и обрнуто. Све је почело укидањем старе железничке станице, а додатно закомпликовано привременим пресељавањем аутобуске. Све би то требало да се реши изградњом аутобуско-железничке станице на Новом Београду.
Како сада ствари стоје, најмање до 2023. године аутобуски и железнички путеви у Београду се неће укрштати. Тада би требало да буде завршена железничка станица Нови Београд, код бувљака, и да на једно место стижу "Беовоз", међународни возови, воз за Будимпешту и аутобуси.
"Предвиђено је да буде један изузетно модеран комплекс, дакле један од највећих путничких терминала у овом делу Европе. У том комлексу ће се налазити и главна аутобуска станица Београд и железничка станица Нови Београд", каже Mирољуб Јефтић из Инфраструктуре железнице Србије.

Аутобуска станица ће бити завршена раније, каже министарка саобраћаја.

"Крајем 2021. године аутобуска станица мора бити завршена", истиче Зорана Михајловић.

Да тада, да би са аутобуса пресели на неки воз мораћете и даље да идете на Прокоп који је сада главна железничка транзитна станица или до Топчидера одакле крећу возови барском пругом.

Аутобуси и даље полазе са старих стајалишта из Савске улице, али су паркинзи код Центра "Сава" и станице ГСП-а на Аутокоманди претворени у импровизоване пролазне станице кроз Београд.

Стручњаци упозоравају да град што пре мора да обезбеди јавни превоз за све који преседају са воза на аутобус и обрнуто.

"Има довољног броја путника и има захтева за линијом која ће повезивати аутобуски и железнички саобраћај, свакако да треба и да фунционише. То тако треба да фунционише све до тренутка док се на једном месту не изграде и аутобуска и железничка станица", објашњава Милан Божовић из Комитета за безбедност саобраћаја.

Да треба и мора показује и статистика. "Србијавоз" је у првих шест месеци превезао нешто више од два милиона путника, а Београдска аутобуска станица у истом периоду око четири и по милиона.

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/3700544/povezivanje-autobuskih-i-zeleznickih-linija-u-beogradu-tek-za-cetiri-godine.html

  Video se nalazi na linku.
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12597Погледај профил
« Одговор #11 послато: Јануар 09, 2020, 18:24:26 »

ХОЛАНЂАНИН ДОШАО У СРБИЈУ САМО
ДА СЕ ПРОВОЗА ВОЗОМ БГ-БАР:
 Воз није ни кренуо, а доживео је ШОК!
Још је и добро прошао


Хилдебрант ван Кејерен (37) из Ротердама већ дуго је на листи жеља имао и ту да се провоза српском железницом. Овај заљубљеник у возове и аутор познатог холандског блога о путовању возом, Треинреизигер, само из тог разлога по Новој години пристигао у Топчидер, и - нашао се у чуду!


Светла не раде, купе хладан, па је чак и спавао у јакни јер нису хтели да му дају још једно ћебе - тако је изгледало 11 сати Хилдебрантовог путовања од Београда до Бара.

И било коме ко се икада возио возом у Србији није тешко да поверује у то да је Хилдебрантова прича тачна.

- Много путујем возом, по целој Европи, имајући у виду да водим сајт за путнике железницом. Возом сам био у више од 20 земаља, а ноћним линијама путовао сам више од 50 пута. Линија Београд-Бар дуго је на мојој листи жеља, због пејзажа, али први проблем јавио се већ код набавке карте. Пријатељ ми је показао да је још 2013. купио карту онлајн, а да то сад, већ годинама није могуће. То је огромна грешка.


У Швајцарској на дневном нивоу имају више полазака само због туриста, који желе да уживају у природи, и за то скупо и плате, каже он, а овде се не користи прилика да се на тај начин заради на туризму.

- Дакле, морате да познајете неког локалца да бисте дошли до карте. Или можете да се само појавите и надате да ће бити места, али многи воле да буду сигурни да имају тачан план путовања - каже Холанђанин, који је путовање планирао унапред, па је на време желео да обезбеди карту.

Такође, и његов пријатељ из Београда, који је физички отишао на билетарницу да купи карту, имао је проблема, додаје Хилдебрант.

- Прво нису хтели да му дају повратну карту, а онда су направили погрешну резервацију. Али добро, то се догађа. А онда је дошло само путовање.

- Воз и особље били су на станици на време, али светла су била погашена и било је веома хладно. На питање мог пријатеља да ли то може да се промени, рекли да може након што воз крене. Светло није радило ни након што смо пошли, чини ми се само у нашем вагону, првих 15 минута, али највећи проблем било је то што температура никако није расла. Грејање је радило, али недовољно да се купе угреје.

- Имао сам једно ћебе, али није било довољно топло. Питао сам да ли могу да добијем још једно, одговор је био не. Спавао сам у јакни. Са одећом, јакном и једним ћебетом, било ми је океј, али то не би требало тако да буде. Делио сам купе са једним Србином, рекао ми је "Добро дошао у Србију!" И њему је било хладно.

Хилдебрант каже да му нико није понудио објашњење зашто се возе у таквим условима, и чини му се и да кондуктер баш и не зна много енглеског, осим да на енглеском затражи карте на увид.

- Запослени имају став "тако је, како је, догађа се". Чини ми се да их није брига за путнике, не желе да им помогну, да буду услужни.

Он се осврнуо на то да је за повратну карту платио 42 евра, што је јефтино у односу на то колико вожње коштају у Европи, али и да би му било драже да плати више за нормалне услове. Сличну количину новца, 45-50 евра, издвојио је и када је путовао на релацији Будимпешта-Праг.

- Од Беча до Цириха илии Диселдорфа карта за спаваћа кола коштала би више од 100 евра.

Спорни воз из Београда кренуо у петак увече, а након једног проведеног дана у Црној Гори у недељу ујутру Хилдебрант је кренуо назад ка Београду, како би по дану могао да разгледа пејзаж. Занимљиво је да се истом композицијом вратио у Београд!

- Воз којим сам дошао у Бар да је све нормално требало је да крене назад сутрадан увече, у суботу, али нешто није било у реду, па није кренуо - каже он и додаје још неке замерке:

- У Србији се распореди објављују дан или два пре поласка. Како онда да испланираш пут? И друго: интернационални путници не знају за Топчидер - закључује Холанђанин.


Коментар су дали и надлежни из "Србија воза"

- Међународни воз за Бар, састављен је од кола власништва Србија воза, као и од кола Жељезничког превоза Црне Горе и без возне карте путника није могуће утврдити у чијим се колима путник возио. С обзиром да се Србија Возу званично нико од путника из међународног воза није жалио - одговор је који смо добили.

Даље додају да је неопходно да се путник са оригиналном возном исправом обрати Србија возу, како би утврдили евентуалне неправилности током путовања.

- Станица Топчидер налази се на локацији на којој се врши пријем и отпрема путника већ две године. Поред тога, мапа као и адреса на којој се иста налази, доступна је на званичном сајту Србија воза - коментар је на путникову примедбу о неприступачности станице Топчидер.

- Електронска куповина возних карата, за сада, могућа је за возове на релацији Београд Центар-Вршац, јер возопратно особље располаже мобилним читачима карата. У плану је да до краја године, возопратно особље ће на свим релацијама возова за превоз путника поседовати мобилне читаче што ће омогућити електронску куповину карата. Релација Београд – Бар није тренутно у онлајн продаји, званично је саопштено.

(Курир)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Странице: [1]   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!