forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Јул 12, 2020, 01:51:49


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Слика срећне породице не одговара, МЕЊАЈ уџбенике, наставнике, па..и ЗАКОНЕ!!!  (Прочитано 11188 пута)
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12530Погледај профил
« послато: Јул 24, 2011, 05:56:14 »

Школски уџбеници се морају мењати

Београд -- Повереница за заштиту равноправности надлежнима у просвети упутила сет препорука због неадекватног садржаја школских уџбеника.


Стереотипи, предрасуде, дискриминација и застарела терминологија и даље обилују у школским уџбеницима - показују анализе.

Четворочлана породица, са оба родитеља, братом и сестром слика је идеалне породице са којом се деца у својим уџбеницима од малих ногу најчешће срећу. Из породичне среће тако су искључена усвојена или деца у хранитељским породицама, самохрани родитељи, особе са инвалидитетом или другачије боје коже, сексуалне оријентације или вероисповести. Школски уџбеници ни сликом ни текстом још не доприносе развоју демократског друштва.

....

"Није довољно да имамо одличне уџбенике. Можемо да имамо идеалне уџбенике, а да имамо заправо наставнике који у учионици, начин на који они то интерпретирају, начин на који презентују деци буде такав да се никакав искорак не направи. Зато је важно да сами наставници, не само они који предају грађанско васпитање, него сви наставници прођу обуку и можда се ослободе и сопствених стереотипа и предрасуда", каже Невена Петрушић, повереница за заштиту равноправности.

B92 vesti
****************************************


Чини ми се да није засметало то што су у уџбеницима из идиличне слике  "породичне среће" искључена усвојена деца, самохрани родитељи, особе са инвалидитетом, или другачије боје коже или вероисповести,
него што у уџбеницима нема идиличне слике "породичне среће" особа "сексуалне оријентације"!!!!!!
Највероватније ће деца моћи ускоро да виде  у уџбеницима слику срећне породице коју чине истополни брачни другови са усвојеном децом или са децом "из епрувете".

Да ли се то  и кроз школе и дечије уџбенике покушава наметнути изглед једне другачије СРЕЋНЕ српске породице?

« Последња измена: Новембар 17, 2011, 05:00:57 Гога - 011 » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12530Погледај профил
« Одговор #1 послато: Јул 25, 2011, 23:14:57 »

Како би успели у науму, да прикажу деци да срећну породицу не чини више само мама, тата,
бата и сека, није довољно што ће у уџбеницима породица да буде приказана на један другачији начин.....него ће морати сви наставници  да прођу обуку да се ослободе и сопствених стереотипа и предрасуда
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Ekana
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 635


Погледај профил
« Одговор #2 послато: Јул 26, 2011, 01:15:34 »


Иначе, у супротном, ако инсистирају на њима - стереотипима - добијају отказ, као нпр. у Америци!
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12530Погледај профил
« Одговор #3 послато: Август 04, 2011, 07:24:58 »

Да ли је родитељима одузето право да се брину о здравственом стању своје деце? Тек усвојене измене Закона о здравственој заштити деце у Србији забрањују мамама и татама увид у здравствени картон своје деце.


О болести свог детета могу да сазнају само ако дете за то да одобрење лекару. Према новом закону, родитељи неће чак са својим дететом моћи да иду у болницу, уколико дете то не жели, неће знати да ли им се деца дрогирају, опијају, пуше, да ли су им ћерке у другом стању и да ли болују од било које опасне заразне болести.

Бура негодовања је кренула одмах по усвајању овог закона, реаговали су уплашени родитељи, али и лекари, социолози и психолози који упозоравају на могуће погубне последице. С посебним узнемирењем износила је своје неслагање и примаријус др Невенка Димитријевић, специјалиста опште медицине.

- Све је изокренуто, све наопачке постављено. По Уставу Србије родитељи су стараоци својој деци све до напуњене 18. године. Деца до пунолетства остварују своја права искључиво преко родитеља, односно не могу да предузимају никакве радње без очева и мајки. Такође, Устав обавезује да ниједан дечји проблем, било да се ради о болестима или девијантним понашањима, не може да се решава без родитеља. А овим законом родитељи се ослобађају одговорности, ослобађају за здравствено стање и понашање своје деце, што је сулудо. Из праксе знам, деца од 15 година апсолутно немају развијен однос према сопственом здрављу, па и због тога је овај закон веома, веома опасна грешка - упозорава др Невенка Димитријевић.

Посебно свој гнев исказују узнемирени родитељи, а отац петнаестогодишњег сина Милан Јовашевић буквално је згранут. За "Вести" још каже:

- Питам се у каквом ли су били психичком стању парламентарци приликом усвајања оваквог злокобног закона, а родитељи су. Ја и данас са мојим сином одлазим код лекара, без обзира што је самостално дете, што је спортиста, борац. Једноставно потребан сам му.

И опозиција у Парламенту је жестоко негодовала, оптужила је владајућу коалицију за прихватање без размишљања и оваквих глупости, правдајући их уласком Србије у ЕУ. С друге стране, представници партија на власти тврде да је ово била неминовност. Да су сва решења усклађена са Универзалном декларацијом о биоетици и људским правима, Конвенцијом Савета Европе о људским правима у биомедицини.

Злочин према деци

Специјалиста медицинске психологије др Влајко Пановић није крио забринутост због усвајања закона са оваквим квалификацијама. И упозорава да је родитељ и по Уставу Србије и по природном праву задужен за развијање свих потенцијала код свог детета.- Дете као потомак је најбеспомоћније биће у природи. За разлику од пилета, јагњета, ланета, који чим се роде - кљуцају, једу, ходају, трче, док се деца дуго носе, воде, шетају, усмеравају. Спречити законом родитеље у том најсветијем послу једноставно је злочин према самој деци. Иначе, у Србији више нема чуда, неће бити ни изненађење ако ускоро донесемо и закон о склапању мушко-мушких бракова.

Неће се поштоватиУтисак је да су и у великој мери збуњени и они који су поштујући партијску дисциплину гласали за измене Закона о заштити здравља деце. Најбоље се то примећује кроз изјаву председника скупштине Србије др Славице Ђукић-Дејановић.

- Ово усвајање измена Закона о здравственој заштити је последица потребе да се наше законодавство усагласи са одређеним актима који се примењују у већини европских земаља. Мислим да се у пракси овај закон ипак неће стриктно примењивати - рекла је она.

вести
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12530Погледај профил
« Одговор #4 послато: Август 04, 2011, 07:33:49 »

Када председник парламента изјави нешто попут овог,

Цитат
Ово усвајање измена Закона о здравственој заштити је последица потребе да се наше законодавство усагласи са одређеним актима који се примењују у већини европских земаља. Мислим да се у пракси овај закон ипак неће стриктно примењивати

шта рећи онда у каквој то држави живимо. Зашто се уопште закони усвајају у Србији?
Да ли зато да би се они "ускладили" за законским актима који важе у већини европских
земаља или је циљ нешто друго?
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12530Погледај профил
« Одговор #5 послато: Октобар 07, 2011, 22:56:28 »


Али зато, ови уџбеницу нису за мењање:

Бака лопов јунак приче у Читанци


Бака која пљачка банку из досаде, док са друге стране живи мирни пензионерски живот, јунак је једне причице у у читанци за трећи разред основне школеБака пљачкаш воли децу, сладолед и узбуђења

Вести о пензионерима-пљачкашима банака и трафика занимљиве су када их одрасли прочитају у новинама, али шта се дешава у главама деце када се нађу у уџбенику из српског језика?

"Шездесетосмогодишња бака опљачкала банку?! Никада! Ако мислите да је то немогуће, прочитајте следећу причу" - овако почиње текст под насловом "Моја бака је пљачкаш банке", који се налази у читанци за трећи разред основне школе издавачке куће "Едука".

"Ја сам шокирана. Случајно сам листала уџбеник и наишла на текст у којем се велича и оправдава злочин. Наиме, у њему се говори о баки Ајви, која је омиљена међу комшијама, која воли да плете и брине о унуцима и која, због недостатка узбуђења, одлучује да опљачка банку", у чуду је испричала мајка деветогодишње ученице.

"Ставила је чарапу преко главе и претварала се да држи пиштољ. Претила је благајници и захтевала новац. Дала јој је 100 фунти. Ајви је потом ухваћена на плажи како купује сладолед", ово је укратко препричан текст, али то није све. На његовом крају бака каже: "Ето, сад сам позната. Појавила сам се на ТВ и изашла у новине!"

Испод приче се налази слика насмешене баке са наочарима на глави и плетивом у торби, коју грли задивљен и поносан унук.

"Шта деца могу да науче из ове приче? Да добре и румене баке знају да краду", пита се запрепашћена мајка.

У Министарству просвете кажу да је уџбеник, који се налази у комплету који је поклонила држава, потпуно у реду.

"На основу Правилника о стандардима уџбеника, стручњаци из Завода за унапређивање образовања и васпитања, као и Националног просветног савета, проценили су да је у питању квалитетан уџбеник. Изоловано тумачење неког дела садржаја је необјективно", каже Марија Бабић-Милосављевић из Министарства просвете и науке.

Ненад Влаховић, директор издавачке куће "Едука", каже да у чланку нема ничег спорног.

"У питању је читанка која се неколико година користи у настави и која је прошла провере рецензената, психолога, педагога, аутора и уредника. Део је комплета из пројекта бесплатних уџбеника које је одобрило министарство, а прича је пример новинског чланка преузетог из британског уџбеника", тврди Влаховић.


Вести

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12530Погледај профил
« Одговор #6 послато: Октобар 07, 2011, 23:06:52 »"Ставила је чарапу преко главе и претварала се да држи пиштољ. Претила је благајници и захтевала новац. Дала јој је 100 фунти. Ајви је потом ухваћена на плажи како купује сладолед", ово је укратко препричан текст, али то није све. На његовом крају бака каже: "Ето, сад сам позната. Појавила сам се на ТВ и изашла у новине!"


Када нешто овако деца могу да прочитају у школским уџбеницима,
није онда ни чудо што међу њима све више има сличних инцидентних ситуација ,...па тек онда када то буде
објављено у неким медијима, они се осећају величанствено,...јер,
постали су познати, попут ове баке. Као да су учинили неко добро дело!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Ekana
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 635


Погледај профил
« Одговор #7 послато: Октобар 08, 2011, 03:05:11 »

"ЕДУКА" или ОБРАЗОВАЊЕ, питање је сад?


Ненад Влаховић, директор издавачке куће "Едука", каже да у чланку нема ничег спорног.
"У питању је читанка која се неколико година користи у настави и која је прошла провере рецензената, психолога, педагога, аутора и уредника. Део је комплета из пројекта бесплатних уџбеника које је одобрило министарство, а прича је пример новинског чланка преузетог из британског уџбеника", тврди Влаховић.Ево одговора КОМЕ је намењено штиво о бакици, пљачкашу банке и ОД КОГА нам пристиже!!!

Дакле, госин министар образовања, Жарко Обрадовић је уочи почетка нове школске године најавио да ће СВИ ОСНОВЦИ У СРБИЈИ (тачније, узраста од 1. до 3. разреда, док су београдски покривени од 1.до 8.) добити бесплатне уџбенике, а то је негде око 228.000 ђака. Држава је (преко грбаче пореских обвезника) одрешила кесу и неколиким издавачким кућама за ову намену уплатила САМО 743 милиона динара, док меродавни најавише да ће наредне године исто чекати и ученике 4. разреда.

Потез хвале вредан, ако се има у виду на које гране смо спали. Хуманост властодржаца на делу? Молим? НЕ, пре ће бити да су избори у питању, па сада свако проналази своју одскочну даску не би ли се што дуже одржао у некој од фотеља, "пуцајући" управо на оне слојеве становништва које је баш ова власт својим радом отерала у немаштину.    

Иронија везана за реч "САМО" није без разлога изречена...Непуна милијарда је отишла у руке издавачких кућа, чији списак немамо, али којих у Србији сада има као печурака после кише - за које, заправо, не знамо ни ко су им власници, нити колико су квалитетни - па се питамо, да ли се неко од меродавних бар мало уградио у поменуту цифру или је, не дај Боже, у родбинско-партијским односима са поменутим. Јавна је тајна да се верност школе спрам одређеног издавача материјализује кроз одређене поклоне од стране потоњих..  

Где нестадоше стари, свима знани и реномирани издавачи, чије уџбенике је користило више генерација и били су једнообразни за све...Данас имамо ситуацију да се од школе до школе бира издавачка кућа па се и уџбеници разликују по садржају и квалитету, а у прилог реченом говори и ова читанка, коју је штампала ИК "Едука"...Јадно ли је ОБРАЗОВАЊЕ које нам нуди ЕДУКА, а посебно ако имамо у виду горенаречену изјаву директора поменуте штампарије!!!

Међутим, издавачу и да опростимо, јер су само реализатори жеља које пристижу из школа. Већи је проблем оно што је без имало, рекли бисмо, зрелог размишљања јавно обзнанила гђа Марија Бабић-Милосављевић, из Министарства просвете и науке!

Цитат

"На основу Правилника о стандардима уџбеника, стручњаци из Завода за унапређивање образовања и васпитања, као и Националног просветног савета, проценили су да је у питању квалитетан уџбеник. Изоловано тумачење неког дела садржаја је необјективно".


Драга гђа Бабић-Милосављевић је, ничим изазвана, узела у заштиту не само уџбеник, већ је "стручно" стала иза дела садржаја (новинског чланака преузетог из британског уџбеника), тврдећи да је у питању неки злобник, никоговић, коме је чак стало да укаља ОБРАЗ британског ОБРАЗОВАЊА?!

Можда ни ово издвојено мишљење представника Министарства просвете не би толико боло очи,
(под условом да и њена деца обавезно уче из поменутог школског штива), колико забрињава КОЈИ СУ ТО СТРУЧЊАЦИ у побројаним установама чији је посао да усмеравају и трасирају образовни пут школараца у Србији!

Оно што је сигурно, нико од родитеља им није дао дозволу, па чак и да се намеће од стране ЕУ (чији члан још увек нисмо) да нам ТРУЈУ децу, подучавајући их од малих ногу на нечастан начин живота! Имају наши ђаци од кога да уче, само нека врате у школе Вука Караџића, Змај Јову и читаву плејаду врсних писаца, уз неизоставне основне вредности Православља...

А све психологе, педагоге и остале стручњаке из области просвете, који су дали зелено светло за овакву врсту уџбеника, као и целокупно Министарство просвете, би требало позвати на одговорност! Па не рађамо ми децу да би их поткупљиви службеници, окренути Европи, учили најнижим поривима, недостојних наше историје и културе, много старије од многих западноевропских...

И да се вратимо на поменуту причу о "симпатичној и несташној бакици" која пљачка банку, а која нам пристиже из британских уџбеника...Ако су генерације и генерације њихових ученика расли на том и сличним штивима, онда је потпуно јасно зашто та и друге "цивилизоване" земље данас без имало срама, али и некажњено пљачкају и убијају народе широм света...

Па зар на њих да се угледамо? Молим? Сигурно не, јер нашим венама не тече иста крв, и не дозволимо да отпадници рода свог затиру свако добро, на овим просторима изникло....
Не дозволимо им да поново заседну у фотеље, када изборима дође време!


Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12530Погледај профил
« Одговор #8 послато: Новембар 17, 2011, 04:59:22 »

А, сада стиже нешто што ће да запрепасти многе Шокиран
Нови закон: Деца не морају у школу

Нови закон о образовању предвиђа да родитељи могу да организују наставу код куће. Полагаће испите на крају године, ако двапут падну, враћају се у учионице.


ТАТА са кредом и сунђером, мама са дневником у рукама, а дете мирно седи. У дневној соби тишина, јер је управо почео час - овако ће изгледати школовање, ако у садашњем облику буде усвојен нови закон о основном образовању. Он предвиђа да родитељи могу сами, код куће, да организују наставу за своју децу, без обавезе да она иду у школу.

У нацрту закона, међутим, не пише ни да ли родитељи који ће учити сами своју децу морају да буду просветни радници, нити ко ће њихов рад контролисати.

- Имам велике резерве према овом предлогу - каже за ”Новости” др Ана Пешикан, професор на Филозофском факултету у Београду и члан групе која пише националну стратегију образовања. - Не може свако да буде наставник, а и школа није само савладавање лекција, већ децу учи и односу према времену, обавезама, социјалним улогама, такмичењима...

А, према овом моделу, једину проверу знања деца би требало да имају на крају године, полажући испите у школи. Па, ако два пута буду неуспешна, морала би да се врате у редован систем.

- Деца би могла да претрпе велику штету. Ко ће да одговара ако буду неуспешна и врате их да још једном похађају исти разред - пита се проф. др Ана Пешикан. - Имамо и без овога много других нерешених питања у просветном систему и зато мислим да треба одгодити ову новину.

- Учење код куће или путем интернета могло би да се организује само уз строгу контролу - сматра Милан Бајић, директор београдске ОШ ”Јосиф Панчић”.

- Овај предлог треба потпуно избацити из закона, или га ограничити само на ситуације када деца не могу да дођу на часове. Требало би да школе имају комисије које би озбиљно процењивале коме треба одобрити школовање код куће, а коме не - додаје Бајић.

Сличног је мишљења и Милан Јефтић, вођа ресора за образовни систем у Унији синдиката просветних радика:

- Верујем да је само реч о списку лепих жеља, које ће постојати у закону, али не и у пракси. Учење на даљину могло би евентуално да постоји за децу која су спречена да долазе у школу, али не за оне којима је то хир.

У самом Министарству просвете засад не улазе у тумачење штетности и користи од овакве праксе, за шта је у Србији, по свему судећи, прерано.

- Нацрт закона о основном образовању, који се бави и питањем учења на даљину и учења код куће, тек је на јавној расправи. Учење на даљину и код куће детаљније ће регулисати правилник, који ће Министарство донети после усвајања закона - коментар је проф. др Желимира Попова, помоћника министра просвете задуженог за основно образовање.

УЧЕЊЕ НА ДАЉИНУ ВОДИ У ИЗОЛАЦИЈУ
ЗАКОН предвиђа и учење на даљину, путем интернета.

- Овај модел се показао као веома добар на факултетима, али ту је реч о одраслим људима. У нижим разредима је лош, јер су деца изолована, не укључују се у друштво. Било би то добро решење само као додатна активност - да деца учествују у форумима, а ђаци сеоских, лоше опремљених школа да имају приступ електронским књигама - објашњава др Ана Пешикан.

вечерње НОВОСТИ****************************************************


Па, ово је и неозбиљно, а и да се човек насмеје.

Тотално сулудо! Нарочито данас, када родитељи скоро па да и НЕМАЈУ времена за своју децу, понекад их
деца не виђају данима, јер их посао све више и више ангажује и ван куће су, па ме чуди ко је ово,
тако паметан предложио.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
peraazdajic
Гост
« Одговор #9 послато: Новембар 17, 2011, 19:23:23 »

Ћаоске,Чиста глупост јер "држава " Србија управо глуми већег католика од папе у Евроинтеграцијама

Прво, немају сви родитељи времена да уче своју децу и није свако у стању да буде учитељ. Одрасли требају да раде, деца да иду у школу , са својим друговима а не да седе поред компјутера по читав дан. И онако не силазе са њега кад су кући.

Скоро сам се путем скајпа чуо са другом са којим сам одрастао... питам га каква је ситуација у крају где смо одрасли а он ми каже : ништа брате, ко да је све помрло, клинци ил кући на компу или у играоници... а погледај рецимо твоје ноге и присети се... погледам колена, ожиљака једно 5 , онако преплетених на свакоме... пао са дрвета, Јанко ме ударио циглом... пецао рибу на каналу па се закачио удицом, игро жмурке и у трку се оклизнуо на ситно камење и исекао се... и тд... Улазио код другара у двориште и кућу без звона као у своју... у кући седео само кад ме родитељи казне па ми недају напоље... буџио бицикло

Вратимо се на тему.
Рецимо да ја учим моје дете... могао бих да му покажем математику, физику, музичко... а шта ћемо са Србским? шта ћемо са историјом... ? Моји се подаци сигурно не подударају са оним
"званичним ". Оборе ми џаба дете на годину...

Ово не може и не сме проћи... јер и да регулишемо све ово код куће кад је програм у питању, добићемо само дебилски подмладак , који 24 сата дневно типка по компјутеру ....
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12530Погледај профил
« Одговор #10 послато: Јун 15, 2012, 02:25:40 »

Мајка петнаесторо деце: Радости велике породице


Мира Арамбашић о љубави, рађању и тешкоћама подизања породице. Шест синова, девет кћери и шеснаесторо унучади


МОЈ Радомир и ја још нисмо ставили тачку. Да ми се, којим случајем, догоди трудноћа, опет бих родила.

Мира Арамбашић (47), мајка петнаесторо деце, говори ово пуног срца и блиставог погледа.

- Деца се рађају из љубави - каже. - А наша, од најстаријег Зорана (30) до најмлађе Исидоре (8 ), рођена су у нашој заједничкој радости и срећи. Никад тешке речи, повишеног тона, прекора и јадиковки међу нама није било. Зато су и наша деца сложна. Ослоњени једни на друге, као супруг и ја за 31 годину брака. Да, толико смо заједно. Од мојих 17 и његових 26. Волели смо се тада, волимо се и данас, исто. Волимо нашу децу, али се оваквој божјој благодати, признајем, нисмо надали.


Заједнички живот са мужем, који је крунисан лепотом дечје граје за читав један разред, ова жена, чини се, посебно жели да приближи свима који се мрште на свако спомињање брака. И рађања.

- Како не! Многи питају јесу ли сва наша деца само моја и Радомирова, јесмо ли имали један или више бракова. Кажем им: да, само су моја и Радомирова. И само из једног брака. А онда питају: одакле сте? Са Косова? Одговарам: обоје смо рођени Београђани. Била сам гимназијалка кад сам се заљубила. Раде водоинсталатер у ПКБ-у. Кад смо стварали породицу, друга су времена била. Његова плата стабилна, живели смо код моје мајке... А сад? Да ли је лако? Није. Али је нама најважније да су деца здрава. Више од трећине већ је започело свој живот, имају своје породице. А ја - шеснаесторо унучади.

Београд, Жарково, Улица поручника Спасића и Машере. Зграда на почетку улице, последњи спрат, стан на два нивоа. Стотину и неки квадрат, тераса у сезонском цвећу, на зидовима иконе, на столовима ђачке торбе, у собама стари кревети, а старо и остало покућство - дарови неких добрих људи. На шпорету лонац за читав батаљон. Од петнаесторо деце Арамбашића, шест девојака се удало. Затичемо петоро најмлађих - Исидору, мало старијег Петра, Љиљану, Јелену и Милана. Милан, петнаестогодишњак, управо се вратио са грађевине. Он и старији брат Горан помажу оцу у надници.


- Радомир је данас пензионер, његова инвалидска пензија од четрнаест хиљада динара и плата на одређено јединог запосленог, најстаријег сина Зорана, само су тек кап у мору потреба - прича Мира.

- А шта је све потребно, то сваки родитељ зна. Тек колико за дажбине, то и не питајте, никако да стигнемо да измиримо сва дуговања. Накупе се.

Арамбашићи опет не галаме и не кукумавче. Дигли су руке и од Центра за социјални рад и од "Намањине". Јер, кад почну да их преслишавају: на портирницима, у кабинетима - смркне се Мири. Дај овај папир, дај онај, дођи поново, напиши, исповеди се... Све је то за њу превише.

Радост рађања зачињена тешкоћама одрастања деце Арамбашића. Мира нам прича:

- Некада нисмо имали ни хлеба довољно. Али колико имамо, толико је. Деца су то разумела. Кад немамо, нису ни тражили. Од нас, родитеља, научили су да достојанствено подносе сваку невољу, као Радомир и ја од својих родитеља. И да увек буду захвални за сваку људску помоћ, макар она била само у мрви нечијег дара.

Тако су у живот ове многобројне породице ушла и сећања на многе добре и племените људе. Притекли су, помогли... колико је ко могао и када је могао.

- Сада ни други немају - каже мама Мира. - Али је на радост да су се наше ћерке, иако су младе ушле у брак, скућиле и лепо живе. Срећне су и берићетне благодатном децом. Ето, ми смо и на нашу децу пренели родитељску храброст и одговорност. Ако треба и спремност на жртву, на коју су данас многе младе жене углавном неспремне. Негде их и разумем. Можда се ни ја, да је ово време некад било, не бих одлучила на оволико принова. Опет, нема веће среће од наше. Не знам да ли је лепше када дотрче у загрљај, или док их онако уснуле ноћу гледам. Читам им црте лица. Кажем: макар и не било довољно хлеба, само здравља да буде. Па, како буде.


ПОЖАР УСРЕД ДАНА

ГОДИНУ дана по усељењу у стан у Жаркову, Арамбашићи су преживели страшан пожар. Избио је усред дана. У соби, у којој су спавала деца. Све им је изгорело.

- Невероватан пожар, нешто запаљиво стигло је споља - прича Мира. - Ни до данас није откривен узрок. Права је срећа да нико од деце није ни трунку повређен. Тада сам била у трудноћи са Петром. Страховала сам да ли ћу сачувати бебу. И јесам, хвала Богу.

(вечерње НОВОСТИ)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12530Погледај профил
« Одговор #11 послато: Јун 15, 2012, 02:38:04 »

Цитат
Арамбашићи опет не галаме и не кукумавче. Дигли су руке и од Центра за социјални рад и од "Намањине". Јер, кад почну да их преслишавају: на портирницима, у кабинетима - смркне се Мири. Дај овај папир, дај онај, дођи поново, напиши, исповеди се... Све је то за њу превише.


Жалосно. Да породица са оволико деце обија прагове разних служби и да "проси" неку бедну социјалну помоћ. У праву је ова храбра мајка, када је рекла да се тада осећа као да је  "преслишавају", јер заиста све оно што један човек мора да прође да би добио месечну помоћ која износи око 4.000 динара је више него понижавајуће.
Уместо да држава помаже овакве породице и на тај начин стимулише и остале породице да се одлучују на више деце, она затвара очи.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12530Погледај профил
« Одговор #12 послато: Септембар 20, 2012, 03:37:24 »

Скандал: Професор забранио ђацима да се крсте!

Синиша Вукадиновић, наставник географије, ученици првог разреда која се прекрстила пошто је чула црквена звона рекао да треба да се стиди и да му се на часу више не појављује- Професор Синиша Вукадиновић, који мојој ћерки предаје географију у Десетој београдској гимназији "Ми­ха­јло Пупин", полудео је кад се она прекрстила на његовом часу. Моје дете је преживело ужасну трауму, испричала је за Курир мајка девојчице која иде у ову гимназију. Из страха да њено дете не буде угрожено, замолила је да се не открије њен идентитет. Наиме, њена ћерка, која иде у први разред ове гимназије, прекрстила се на Вукадиновићевом часу пошто је чула црквена звона. Кад је професор видео шта је урадила, каже мајка девојчице, почео је да виче на њу и да јој прети.

- Урлао је из свег гласа. Рекао је да не жели да икада више на његовом часу види да се неко крсти. Говорио јој је да треба да је буде срамота кад може да се крсти и цео час је причао о томе. Моја ћерка је хришћанка и тако је васпитана, не могу да верујем да је проблем то што се прекрстила кад је чула звона - каже мајка.

Новинари су позвали професора Вукадиновића и он је рекао да јесте тако реаговао и да има добре разлоге за то.

- Кад је зазвонило звоно на цркви, девојчица се прекрстила и ја сам јој рекао да то не треба да ради. Религија је нешто што је приватно и на часу не треба да се крсти. Ја сам православац, али данашња ом­ладина банализује религију. Постало је популарно да се ђаци крсте пре одговарања или кад на пун сат чују црквена звона. Црква и држава су по уставу одвојене, а школа је државна институција. Питао сам их како би реаговали кад би неки ученик муслиман хтео у време молитве током часа да се клања - објашњава Вукадиновић.

Цитат
Директорка: Не треба да исказују религијска осећања

Новинари су позвали и директорку Десете београдске гимназије Надежду Маховић, која им је рекла да професор Вукадиновић јесте бурно реаговао кад се девојчица прекрстила на његовом часу.

- Професор јесте то рекао, али само зато што мисли да деца не би требало да на часу исказују своја религијска осећања - каже директорка Маховић.

(Дијана Тадић, Курир)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Cuburac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1180Погледај профил
« Одговор #13 послато: Септембар 20, 2012, 05:46:11 »

Sve je to i te kako dobro i duboko smisljeno. Unisti porodicne vrednosti, unisti sve tradicionalne vrednosti i time brises svaki osecaj indentiteta sa svojim narodom u mladim generacijama. Za dve, tri generacije takvoga naroda vise i nema. Nista nije slucajno.
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12530Погледај профил
« Одговор #14 послато: Септембар 21, 2012, 01:48:18 »

Овако нам уче децу: Беба у лифту сиса жилет!


Ово је једна од "пошалица" у књизи Креативног центра "Да пукнеш од смеха". Понижавају се деца инвалиди, подсмева оболелима од рака...


Деца која читају ове књиге имаће проблема да схвате о чему је реч

БЕОГРАД - Страшно!
"Мама, играо сам фудбал са децом." "Како, сине, када ти немаш ни руке ни ноге?" "Био сам лопта."

Ово је један од "смешних вицева" које деца могу прочитати у књигама "Да пукнеш од смеха" издавачке куће Креативни центар. Да се нешто страшно дешава у српском издаваштву за децу јавио нам је И. Н. (41), забринути родитељ осмогодишњег Александра.

- Дете ме је питало: "Тата, шта је то мало црвено, иде горе-доле?" С осмехом на лицу сам га упитао: "Шта, сине", да бих се запрепастио кад сам чуо одговор: "Беба у лифту сиса жилет." Наравно, одмах сам га упитао одакле му та глупост, а он ми је само донео књигу "Да пукнеш од смеха", коју сам му, иначе, лично купио. То је страва и ужас - каже И. Н.

У књигама "Да пукнеш од смеха", којих укупно има седам, нико није остао поштеђен. Поред "вицева" о деци без руку и ногу и бебама које сисају жилете, аутори се подсмевају и деци оболелој од рака, слепим људима, промовишу на3иље над децом, саветују возаче да "укључе брисаче кад налете на бебу на аутопуту" и слично. Међу вицевима које смо издвојили, а којима се наша деца забављају, не зна се који је гори.


Тако, рецимо, пише следеће: Мама, шта ја оно беше имам, куцу, мацу? - Не, сине, имаш рак.

Из Креативног центра кажу да су вицеви овог типа корисни за развој деце и да нема разлога за бригу да ће их деца погрешно протумачити или из њих извући лошу поуку.

- Издања "Да пукнеш од смеха" осмислила је проф. др Вера Смиљанић, дугогодишњи професор развојне психологије на Филозофском факултету у Београду и истраживач хумора код деце школског узраста, и заједно са својим унуком Видом Стамболовићем прикупљала их баш од деце. Према томе, нема потребе да се бринемо око тога како ће деца схватити ову врсту хумора. Деца су врло паметна и знају да разликују виц од стварности. Вицеве схватају као шалу, а не као образовни садржај - каже Љиљана Маринковић, директорка Креативног центра.Психолог: Ово лоше утиче на развој!

Психолог Александар Шибул каже да родитељи обавезно треба да провере шта пише у књигама.

- Такви текстови могу да изазову збуњеност код деце и садржај може лоше утицати на њихов развој. Зато је неопходно да родитељи обавезно провере садржај свих књига пре него што купе и дају деци да читају - рекао је за Курир психолог Александар Шибул.

♦ Ово су неки од одвратних "вицева" из књига "Да пукнеш од смеха"


♦ Девојчица и жилети

Девојчица је у продавници ставила садржину плаћене паклице у уста.- Стани, то нису жваке!Девојчица се крваво насмеја.


♦ Убио бабу

- Мама, мама, убио сам бабу!- Па зашто, сине, кад имамо још пола деде у фрижидеру!


♦ Нема руку

- Мама, дај ми чоколаду.- Испружи руке, сине.- Али, мама, ја немам руке.- Нема руку, нема чоколаде.


♦ Беба на ауто-путу

Шта урадите кад налетите на бебу на ауто-путу?Упалите брисаче!


♦ Беба са виљушкама

Шта је то мало, црвено-сребрно, удара у зидове колица и урла?Беба са забоденим виљушкама у очима.

(Силвија Сламинг, Курир)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Cuburac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1180Погледај профил
« Одговор #15 послато: Септембар 21, 2012, 10:48:37 »

Ovo je vise nego bizarno.
Сачувана
chule80
Напредни члан
**
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 64Погледај профил
« Одговор #16 послато: Новембар 01, 2012, 22:44:53 »

Арамбашићима капа до пода!
Сачувана

Cuburac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1180Погледај профил
« Одговор #17 послато: Новембар 02, 2012, 08:36:43 »

Da je vise Arambasica svi bi Srbi harambase bili. Postoji jedna dokazana istorijska istina. Drzava i teritorija se ne brane geografijom, vec demografijom. Narod ako polako nestaje, paralelno pocinje da gubi sve, od indentiteta do teritorije.
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12530Погледај профил
« Одговор #18 послато: Јун 11, 2013, 16:19:04 »

Желе да одвоје дечаке и девојчице


Нови Сад -- Предшколска установа "Радосно детињство" из Новог Сада предложиће Градској управи за образовање да дечаци и девојчице у вртићима буду раздвојени, пише 021.Директор ове установе Марко Гргуровић каже да се нада да ће предлози за реформу предшколског васпитања бити прихваћени.

"Када све размотримо, изнећемо наш предлог Градској управи, како бисмо могли да то применимо и код нас, ако нам буде дозвољено", каже Гргуровић, од кога није било могуће добити детаљније информације шта ће се у предлогу налазити.

Како сазнаје новосадски портал 021, на ту идеју руководство "Радосног детињства" дошло је након службене посете колегама из Русије, пре свега професору Владимиру Базарном, који је творац експерименталне идеје раздвојеног школовања деце.

Међутим, покрајинска омбудсманка Анико Мушкиња - Хајнрих наводи за 021 да је "свако нормалан против овакве идеје" и додаје да "Радосно детињство" није компетентно да самостално прави овакве планове.

"Процес социјализације детета не може да буде потпун у подељеним разредима, то је свима јасно. Дечаци и девојчице морају да се упознају, и без тога не може бити правилног развоја деце", каже заштитница грађана.

Она додаје да подржава део плана "Радосног детињства", који предвиђа више игре, а мање класичног учења за новосадске малишане, али "као омбудсман, и као мајка" не може да подржи остале планове.

Према информацијама до којих је дошао 021, идеју сегрегације и сарадње са Базарнијем "прогурало" је проруско удружење "Спасимо децу - спасићемо Србију". На промоцији импресија руководства Предшколске установе "Радосно детињство" са посете Русији, одржане у Плавој сали Скупштине града Новог Сада, говорила је и представница овог удружења Радојка Тмушић - Степанов, која је изјавила да је раздвајање деце проверено добро решење.


"Ја сам лично израчунала да за 12 година, колико траје основно и средње образовање, деца барем две године проведу у седећем положају. Аргумент професора Базарног говори о покретању те деце, будући да се превише бавимо њиховим интелектуалним развојем, а занемарујемо емоције. Наравно, услов је раздвајање дечака и девојчица, метод који се у Русији показао врло успешним", каже она.

У плану и увођење наставе на руском

Осим тога, план је да се у новосадским вртићима уведе билингвална настава на српском и руском језику, као и да кадрови из Новог Сада буду послати у Русију на "додатну обуку" код екипе Владимира Базарног.

Покрајинска омбудсманка сматра да најављено увођење билингвалне наставе представља изузетно сложен процес, који није могуће тек тако увести. "О променама ове врсте се не може разговарати овако, и с ногу предлагати увођење билингвалне наставе. У питању је веома компликован процес, у који би морало да буде укључено далеко више стручњака", категорична је она.

Покрајинска омбудсманка наводи да њена канцеларија има бројне представке из "Радосног детињства" и додаје да је "боље да се руководство позабави проблемима унутар установе, него да се баве идејама за које немају компетенције".

Експеримент професора Базарног спроведен је у једној московској школи, у којој ђаци задатке решавају стојећи, вежбају очи "хватајући" светла сијалица и пишу искључиво пером умоченим у мастило. Дечаци и девојчице могу да се играју заједно на одморима, али у разредима су подељени, како Базарни каже, због "различитости менталног развоја полова".

Према његовом мишљењу, дечаци су "емотивнији, због чега боље реагују на креативнију наставу", док су девојчице "прагматичније, и боље усвајају градиво које подразумева систематични рад".

Цитат
ЛСВ је затражила од градоначелника Милоша Вучевића да хитно разреши директора Предшколске установе "Радосно детињство" због најаве одвајања дечака од девојчица у новосадским вртићима.

"Уколико се обистини намера руководства 'Радосног детињства' да уведе сегрегацију - да одвоји дечаке од девојчица, као и да се уведе билингвална настава на српском и руском језику, то би било и више од наметања", оценио је ЛСВ у саопштењу. Та странка је запитала да ли то значи да ће "деци у вртићима служити кашу и воду, да ће деца имати обавезу да током распуста бораве у манастирима, да дечаци носе бројанице, а девојчице мараме и да ли ће девојчице учити да им је место у кухињи".


(Танјуг)***Е, нама никада неће бити досадно. На претек догађаја. Неки ваљда себи измишљају посао, јер немају шта друго да раде, тек толико да се каже да ипак нешто раде.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12530Погледај профил
« Одговор #19 послато: Октобар 06, 2013, 07:01:09 »

ПОДМЕТНУЛИ: Промовишу гејеве у школском уџбенику!


"Научно" објашњење како је настао хомосексуализам илустровано је сликом геј пара, а бројни цитати промовишу хомосексуализам и ЛГБТ заједницу

БЕОГРАД - Протурили!
Ђацима у десет школа у Војводини у наставу о здравственом васпитању убачен је уџбеник у којем се промовише хомосексуализам. Спорни уџбеник је протурен преко покрајинских власти, али без знања и одобрења министра просвете, надлежних и стручних институција и савета родитеља, а предавачи су, како преноси портал Фејсбук репортер, студенти.

"Научно" објашњење како је настао хомосексуализам илустровано је сликом геј пара, а бројни цитати промовишу хомосексуализам и ЛГБТ заједницу, критикују породицу и религију, али и говоре да је пожељно имати децу, уз поруке да нема доње границе за почетак сексуалних активности.


Уџбеници у издању ресорног секретаријата су бесплатни, а предавачи су студенти завршне године медицине и психологије, што указује да нису квалификовани педагози, већ бирани по "неком кључу".

(Курир)
***Биће оваквих покушаја све више и више.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12530Погледај профил
« Одговор #20 послато: Август 24, 2014, 07:57:25 »

Овако се множи Србија!

Драгана и Витомир Никитовић из Аранђеловца и њихово осморо деце су најбољи допринос борби против беле куге. - Драгана и ја смо имали неписани предбрачни уговор за петоро деце. Видели смо да нам је и то мало. Српски закон "препознаје" само четворо деце, за дечији додатак


БРАЧНИ пар Никитовић најбогатији је у Аранђеловцу. Витомир и Драгана имају осморо деце! Најстарији је Стефан, 13,5 година, најмлађа Николија од десет месеци, а између се наређали - Урош (11,5), Наталија (9,5), Новка (7,5), Радиша (5,5), Софија (3,5) и Ања (2).Некада је то била, кажу, уобичајена појава у српској породици, а данас је много деце под истим кровом - реткост. Али и храброст!

- Или лудост, како нам кажу готово сви од фамилије, преко пријатеља и познаника, када нас виде и чују да опет чекамо принову - каже Витомир, глава ове десеточлане породице. - Било би лакше да имамо нормалан закон, па да ја са осморо деце могу да рачунам на неку помоћ од државе. За половину уопште и нема дечјег додатка. Са друге стране, новац ми не треба, само да ми моја држава или мој град омогуће да радим. Чим смо решили да се кућимо и стварамо породицу, Драгана и ја смо имали неписани предбрачни уговор за петоро деце. Видели смо временом да нам је и то мало.

У дворишту аранђеловачког насеља "Колонија" сцена као са неке рођенданске прославе. Гомила малишана јури по трави, вришти, смеје се. Само што су ово све чланови једног домаћинства! А у кући стално делује да је нека журка. Смењују се мала лица, једни улазе, други излазе, запиткују, траже...

Навикли смо да приче о многочланим породицама прати и она друга о тешком преживљавању и молбама за помоћ. Овде је заплет другачији. Да су Никитовићи којим случајем остали на двоје деце, са својим примањима би живели изнад просека. Међутим, овде је око 1.500 до 2.000 евра месечно потребно за скроман живот. А Никитовићи последњих месеци "гурају" са пола од тога. Када посао, којим се Витомир бави, на грађевинским инсталацијама, иде добро, и у кући је свега потаман.

- Пре свега нам је важно да се деца школују и водимо рачуна да добију прилику да се пронађу у својим талентима и интересовањима - прича мама Драгана. - Сви су одлични ђаци, а троје иде на плес, троје на фолклор, двоје на рукомет, троје на карате... Уз то, неколико њих иде у музичку школу и на енглески језик. Некада се збуним, па их развезем на погрешна места, или заборавим редослед и план активности. Морају сами да ме подсећају.

Мали Никитовићи имају све што им треба, али не и све што пожеле. Родитељи их уче да морају да заслуже и зараде своје скупе жеље. Најстарији међу децом већ помажу оцу, који је свакодневно на грађевинама које се тек зидају. Има своју фирму за грађевинске инсталације. Међутим, више посла нема ни на црно. А држава, каже Витомир, не мари много да помогне приватнику, домаћину са осморо деце, сем ако не треба да удели "бедну цркавицу за социјалне случајеве".


Недавно су Никитовићи регистровали и своју ракију "венчанку".


- На имању мојих родитеља, у селу Венчане, узгајам шљиве и правимо нашу ракију - каже Витомир. - Тамо имамо и увек нешто од стоке и живине. Тренутно само јагњад. Али, правило је код нас да у сезони сви иду да помажу. Истовремено је деци то и разонода, али и посао. Уместо да дајем надницу берачима, Стефан ће, рецимо, да ради и отплати ролере од 100 евра које је недавно добио.

И у дому Никитовића, у Аранђеловцу, влада војничка организација. Или најстарији сређују кревете кад се пробуде, или чувају мање, док мајка завршава кућне послове.

- Врло брзо сви постају самостални, па немам оне муке многих родитеља да их јурим са кашиком, купам и успављујем - прича Драгана. - Тешко да бих могла да стигнем било шта када бих радила као типичне данашње маме и тате. Али, нема ту неке велике филозофије, стигнем и да их помазим и да их изгрдим. Изнад свега, важно ми је да се школују и да их изведем на пут.


Цитат
СПАВАЊЕ

ИАКО имају довољно кревета у кући, малишани воле да спавају сви заједно, па се увече њих шесторо попакује у два кревета. Беба спава са родитељима, а двогодишња Ања у кревецу. А Витомир, каже, оне који су заспали на поду, само подигне и спусти на први кревет на који наиђе. - Када је баш много вруће, онда се распоредимо по другим собама, али највише волимо сви заједно да спавамо - каже Новка. - До десет гледамо цртаће, а после серије. Некада останемо будни до дубоко у ноћ. Уме да буде баш весело и забавно.Отац се надовезује на ову причу и тврди да су мали Никитовићи боље васпитани од многих својих вршњака.

- Хоћу да сутра буду добри људи, поштени, да знају да морају да се добро озноје или намуче да би зарадили новац - каже Витомир. - То што их је толико, је за њих добро, и боље од било ког поклона.

А Никитовићи су се пре неколико дана вратили са летовања. Док многима делује као прави поход одлазак на море и са једним малишаном, њих десеторо летовало је у Хрватској. Сви у се спаковали у аутомобил са осам легалних седишта. На срећу, није "их дирала" полиција. Код нас, како прича Витомир, не може да се региструје ауто са 10 седишта. Једина опција је аутобус, који опет не може да пређе границу ако је у приватном власништву домаћинства, а не превозног предузећа.

- Тудимо да им све омогућимо, и летовања и зимовања - каже Витомир. - Зато се трудим и радим. Једино нас из године у годину, или из броја у број, све слабије зову у госте.ТЕТА ОБЕЋАЛА, ПА ЗАБОРАВИЛА

ЗА четворо деце имамо дечји додататак, а за остале ништа, а укупна помоћ коју добијамо је око 10.000 динара - каже Витомир.

- Основао сам удружење "Дете четири плус", у ком је већ десетак породица из Аранђеловца и околине, а циљ нам је да утичемо да се закон промени. Док је, рецимо, у Београду бесплатан вртић за треће и свако наредно дете, у нашој општини ни то не може. Генерално нам смета та прича да изумиремо и да треба да имамо што више деце, али онда та иста држава никако неће да те подржи или ти помогне. Пошто не тражим милостињу, онда их и не занимам.

И Никитовићи су били "реклама" за нека имена на последњим изборима. Сликали су се са њима, а сваком детету обећали поклон. Осим обећања и снимка на локалној телевизији, деца нису добила ништа. Узалуд питају родитеље, сваког дана, када ће поклони које је "тета обећала".


Цитат
ШОКИРАНА АГЕНЦИЈА
НЕДАВНО сам се слатко насмејао када сам на сајму туризма преко једне познате агенције хтео да уплатим летовање - прича Витомир. - У њиховој понуди стоји да је за децу испод 15 година аранжман бесплатан. Када сам им рекао колико имам деце, умало нису пали у несвест. Па, нису навикли да доживе да породица са толико чланова летује, путује, живи као и ове друге. Извинили су се, рекли да не могу да нам понуде бесплатно за све малишане, али да могу да коригују цену.


(Б.царановић)***


Баш лепо да и овакву слику можемо да видимо у несрећној Србији. Свака част овим родитељима! Уместо да држава помогне ову породицу, па да на тај начин стимулише и остале брачне парове да се одлучују за више деце, она се поиграва са њима. Користе их у предизборне кампање и онда када победе, забораве на обећања. По томе, какав је третман власти према породици са већим бројем деце, може се проценити каква је та власт, а самим тим и колико јој је уопште стало до Србије и српске породице.

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12530Погледај профил
« Одговор #21 послато: Септембар 22, 2014, 03:25:12 »

Вртићи са спа третманом и базеном

Са Запада све брже стижу прескупи и непримерени обичаји дечјем узрасту и нашим условима, а социјалне разлике међу малишанима све су већеМАСКА за лице од чоколаде, маникир и педикир, спа третман и шминкање за девојчице, нега стопала лимуновим соком и ружиним латицама - само су неке од новотарија које се родитељима нуде за "забаву" малишана у играоницама!

Интернет и штампани "водичи" за маме и тате, у којима се родитељима нуде адресе и обавештења свега што могу да приуште деци, препуни су најразличитијих понуда. Приватни вртићи, играонице, школице и радионице утркују се која ће да пружи нешто ново. Нешто што до сада није виђено. Тако се београдским малишанима нуди вртић с базеном или рођендан са спа третманом за девојчице!

Већина стручњака сматра да се иза лепих рекламних фотографија крију озбиљни социолошки проблеми. Услови у којима нека деца одрастају недокучиви су већини малишана, чији родитељи немају новац ни за поштени оброк, а са друге стране напирлитане "принцезе" само су - увођење деце у ципеле одраслих.

Чини се да нам све брже стижу обичаји са Запада, који не само што су далеко од нашег стандарда, него су и потпуно непримерени узрасту. Можда ће се, тако, нека приватна играоница досетити па пресликати чувене изборе за мис девојчица, попут оних у Америци. До сада смо "луткице" од четири-пет година, потпуно нашминкане, са фризурама "испод хаубе", обучене у атрактивне мини хањине, мрежасте чарапе и ципеле са штиклом, срећом, могли видети само на кабловским каналима.

- Међу најтраженијим анимацијама за рођендане су нам спа третмани, маникир и педикир, који се девојчицама много допадају - чули смо у једној београдској играоници. - Цена "аранжмана", закуп простора и ова анимација, радним данима кошта 99 евра, а викендом 150. Ако има више од 20 девојчица, доплаћује се по 1.000 динара. Косу им умотамо розе пешкирићима, ставимо на лице маску од чоколаде, а на очи краставце. Ногице потопе у мале лаворе са топлом водом, лимуном и ружиним латицама. На крају им лакирамо ноктиће на рукама и ногама.По речима психолога Милене Опарнице, оваква "забава" доприноси све већој декаденцији и удаљава малишане од суштинских дечјих потреба, а родитељима пружа привид да нешто чине за њих.


- Истина, све то може да се плати, али требало би се запитати колико је велика и дугорочна штета од таквих поклона и за појединца и за друштво - каже Опарница. - Ако се девојчицама пружају такве услуге, онда се уче да улажу само у тело, а заправо, потребно је посветити пажњу њиховом психофизичком развоју кроз причу, дружење, разговоре. Осим тога, води у саможивост и не доприноси савладавању егоцентричности, иначе, природне за дечји узраст. Ове забаве су заиста "аларм" и позив за обуку таквих родитеља о правом родитељству. То ме подсећа на поруку патријарха Павла да има много сироте деце, којима родитељи нису пружили ништа осим новца.

А док већина српских малишана похађа обданишта која маме и тате понекад једва плаћају, чак и уз регресирање, за око 25.000 динара месечно поједини дечаци и девојчице иду у луксузене приватне вртиће. Осим што свакодневно уче енглески језик, већина има креативне, музичке, компјутерске и еколошке радионице. Ови малишани имају обезбеђен превоз на релацији кућа-вртић и базене. Док родитељи могу да прате њихове активности видео-надзором преко интернета. У оваквим скупим објектима деци се организују необични излети попут одласка на бербу грожђа, у сеоска домаћинства, у коњичке клубове, позоришта...

- Толике разлике међу малишанима нису добре за развој и социјализацију, јер деца стичу погрешну слику о себи - каже педагог Тања Узелац Туфегџић. - Тако одрастају у бајци која није реална, без обзира на то што поједини родитељи имају новца да им приуште таква обданишта. За психофизички развој деце врло је важно да науче да је потребно да уложе труд како би дошли до циља и остварили своје жеље и снове. Само тако се оснажују и социјално и интелектуално и емотивно, да сазревају и постану самостални.


БРАЗИЛСКА ДЕПИЛАЦИЈА ЗА ДЕВОЈЧИЦЕ

ВЕЋ одавно на рафовима брендираних дечјих бутика у Србији, продају се чарапе од чипке, сукње са анимал принтом, или ципеле са потпетицом у броју 23. Торбице, шминка, накит, све се то нуди у малим паковањима. Већина сматра да је то модерно "зло" из света. Меги Хамилтон из Аустралије, аутор књиге "Шта се догађа нашим девојчицама", годину дана разговарала је са хиљадама родитеља, учитеља и девојчица и закључила је да девојчице данас брзо прескачу детињство, иду у вртић налакираних ноктију, са сјајем на уснама, али и брусхалтерима дизајнираним за тај узраст! До шесте године носе торбицу, накит, али и фирмирану одећу, а у осмој и деветој почињу да држе дијете и да одлазе код фризера на фенирање и фарбање. Све већи број мајки допушта девојчицама да, чим добију прву менструацију, иду на бразилску депилацију...БОЉИ РАЗВОЈ ДЕЦЕ

АКО се базени, школе спорта, балета и разне друге активности у приватним вртићима користе за васпитно-образовни рад, онда доприносе бољем развоју деце. Али, ако је само про форме, онда је то избор породице која одлучује како ће да васпитава своје дете - каже васпитач Љиљана Драгутиновић. - Препорука је, иначе, свим предшколским установама да осим целодневног боравка, конкуришу и за такве програме и да их спроводе у договору са родитељима. Али, неопходно је да деци такве часове држе уже стручни васпитачи или професори.

(Б.Царановић, Ј.Матијевић)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12530Погледај профил
« Одговор #22 послато: Децембар 22, 2014, 22:44:59 »

Ко разара српску породицу?Деца размажена и превише заштићена
Док стоји са мајком у реду пред касом у супермаркету, дечко од четири-пет година упорно колицима удара купца испред себе. Клинцу је то смешно док мајка не реагује. Кад види да мали неће одустати, младић који је имао ту несрећу да се нађе испред њега узима јогурт из дечакових колица и полива га по глави.


 
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=fZF3UDFAAd0" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=fZF3UDFAAd0</a>


Овај снимак са Ју тјуба окачио је на свом Фејсбук профилу психотерапеут Зоран Миливојевић као још један прилог тези да родитељи у процесу васпитавања понекад морају да физички казне дете.Миливојевић је због оваквог става протеклих дана најоспорованија особа у Србији. Због "ригидног, нехуманог и заосталог гледишта" армија психолога, психијатара, педагога и заштитника дечјих права устремила се мање на аргументацију, а више на Миливојевићеву стручност, јер тврди да је сасвим нормално понекад отвореном шаком дете шљапљунути по гузи или повући за уши.

Цитат
Може, али без каиша

Миливојевић оспорава тврдње да су све цвилизоване земље забраниле телесно кажњавање деце, наводећи податак да је то случај у само 29 држава од 198. Међу земљама које нису забраниле физичке казне деце су САД, Канада, Аустралија, Велика Британија, Француска, Италија...
У Канади је био донет закон о забрани, али га је Уставни суд поништио и дозволио родитељима да кажњавају своју децу стару између две и 12 година отвореном шаком без употребе каиша или другог средства.


Повод за ову дебату била је Миливојевићева критика преднацрта Грађанског закона у коме стоји члан: "Забрањује се свако злостављање деце, а посебно телесно кажњавање."

- Овакав став предлагача Закона неоправдано изједначава телесну казну са злостављањем деце и насиљем. Уколико се родитељима забрани телесно кажњавање властите деце, доћи ће до анархије у породицама, до даљег слабљења моћи родитеља, а раста моћи детета. На тај начин ће се повећати "нова патологија" до које доводи "ново васпитање" у смислу размажене и презаштићене деце која имају проблема да одрасту у функционалне одрасле особе - тврди Миливојевић.


Цитат
И родитељи проблем

Заштитник грађана Саша Јанковић сматра да друштво треба да се запита шта се догодило са породицом и родитељима.
- Права тема је како се догодило да родитељи немају довољно времена за дете, да не знају како да изађу на крај са немотивисаним професорима, интернетом... И како онда фрустрације и немоћ искаљују на детету. Забрана неће донети ништа ако не решимо тај проблем - сматра Јанковић.Спорна истраживања

Међутим, психолог и психоаналитичар Весна Брзев Ћурчић каже да је примена физичке силе према слабијима недопустива.

- Ако сто пута кажете детету "немој" и оно сто први пут приђе штекеру, једноставно га склоните у страну. Ако се поново врати штекеру, опет га склоните и тако све док га трајно не склоните од опасности. Ако ваше дете малтретира друго дете, једноставно их раздвојите. Тај резон "ако га почупам, оно ће схватити да друго дете трпи бол и престаће да га чупа", то је резон одрасле особе - саветује Весна Брзев Ћурчић.

Сви се позивају на истраживања. Међутим, Миливојевић за студије чији су закључци да нема позитивног ефекта физичког кажњања деце каже да су спорни методолошки и у закључцима. Он наводи да је главна замерка што у истраживањима није направљена разлика између разумне телесне казне и физичког злостављања. Такође, и да нова истраживања показују да деца која никада нису добила ни ћушку често израсту као највећи насилници, с осећајем да могу да чине све што су им немоћни родитељи допуштали.
Награда и казна

У расправу се укључио и Миша Ђурковић, виши научни сарадник у Институту за европске студије. Он каже да се заједно са супругом труди да што боље васпита децу и признаје да користе и телесну казну. Ретко и углавном шаком по гузи.

- Деца се не рађају као васпитани и рационални људи који знају шта је њихов интерес. Процес васпитања се заснива на томе да их свим методама, од похвала, награда, до претњи казном и коначно казнама, уведемо у ред, дисциплинујемо, научимо да поштују правила, усвоје норме понашања и прихвате адекватан вредносни систем. Готово свако дете би желело да стално једе слаткише и игра игрице, док му је много мање пријатно да једе броколи и рибу, бави се спортом или да учи. Наш задатак је да га научимо да ради и оно што му није пријатно - каже Ђурковић, апелујући на посланике да не усвоје закон.

Цитат

Религиозно сакаћење

Професор кривичног права са београдског Правног факултета Милан Шкулић подсећа да је повређивање деце, насиље у породици, запуштање и злостављање детета већ прописано као кривично дело. Он каже да је лицемерно забрањивати свако телесно кажњавање деце, па и оно које не оставља последице, а да онима који се за то залажу не пада на памет да се упусте у проблем "сакаћења" деце у религијске сврхе, као што је обрезивање мушког детета.

Србија се још једном поделила, али се већина углавном креће у домету аформизма Душка Радовића: "Туците своју децу чим приметите да личе на вас." Али и народне умотворине: "Туците децу док су мала, да не би тукла вас када одрасту."

Цитат

Тајни абортус европска вредност

У транзиционој Србији ни ова дебата није могла да прође без сукоба "прве" и "друге" Србије.
Тако је колумниста сајта Пешчаник Дејан Илић развио тезу да они што заговарају телесно кажњавање деце припадају конзервативном делу друштва који ову тему представљају као "борбу за опстанак угроженог српског идентитета и заједнице".
Миша Ђурковић, својевремено саветник Војислава Коштунице, ауторским текстом у "Политици" устврдио је да се српски закони систематски доносе против породице, те да се отвара пут новом тоталитаризму. Он каже да идеја о ригидној забрани телесног кажњавања деце долази из исте кухиње из које је пре четири године дошао нацрт Закона о правима детета.

- То су идеје које децу уче да имају само права, а не и дужности и које девојчици од петнаест година омогућавају да обави абортус и забрани доктору да о томе обавести родитеље - каже Ђурковић.
Илић му је узвратио да је уместо аргумената и чињеница пригрлио "конзервативизам и национализам".
- У средишти расправе нашла се тобоже одбрана (српске) породице и као непријатељи на крају се испостављају сама деца. Дакле, ако их не тучемо, доћи ће нам главе - закључује колумниста "Пешчаника".


(Ј.Арсеновић, Вести)***« Последња измена: Децембар 23, 2014, 03:07:42 Гога » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12530Погледај профил
« Одговор #23 послато: Март 16, 2015, 18:25:35 »

УЧЕ ДЕЧАКЕ ДА ЉУБЕ ДРУГАРЕНашег осмогодишњег сина су у школи учили да се љуби са дечацима, да се представља као девојчица и да може имати секс са истим полом

Др Андреј Фајгељ


Нашег осмогодишњег сина су у школи учили да се љуби са другим дечацима, да се представља као девојчица и да може имати сексуалне односе са истим полом. Најстрашније од свега је што ове лекције недељама нико није приметио.

Сазнали смо сасвим случајно, тако што је дете кроз стидљиви кикот пријавило "данас смо радили сексија". Када се клупко размотало, сви смо били подједнако запрепашћени: родитељи, учитељице и директор школе.


Лекције нису биле део редовне наставе, већ програма "Промоција хуманих вредности" који спроводи Црвени крст Србије уз подршку Министарства здравља, а са циљем смањења вршњачког насиља.

Уместо доброчинства, вредности по којој га сви познајемо, Црвени крст је изабрао да промовише "интеркултуролошке вредности". Ако није довољно јасно, то су толеранција, поштовање различитости, родна равноправност, дечја права. И даље није јасно?

Ево овако: кад ваши синови љубе другаре, то је "толеранција", кад глуме девојчице, то је "родна равноправност", кад се уче хомосексуализму, то су "дечја права".ПРОМОЦИЈА ХОМОСЕКСУАЛИЗМА

Није сарказам, деци су за те вредности заиста понуђена та објашњења.

Промоција хомосексуализма се, по свој прилици, догодила случајно. Волонтерка је говорила о сексуалном злостављању, деца су се засмејала, она им је објаснила да нико не сме да их пипа док не напуне 18, а да после могу имати сексуалне односе "са супротним и са истим полом".

Упс! Нехотице је пред децом поновила политички коректни израз којим су је бомбардовали на свим радионицама свих НВО и који сви донатори воле да чују.

Можемо ли је кривити?

Крив је онај ко бира вредности које ће се промовисати нашој деци. Да ли промоција хомосексуализма спада у промоцију хуманих вредности?


Либерална догма која преовлађује у великом делу најразвијенијих земаља, поготово у Европској унији и САД, на ово питање даје потврдан одговор. Она учи да су сексуалност и родни идентитет ствар дечије слободе избора: "као чаролијом, дечак постаје девојчица, а девојчица постаје дечак" – пише у програму који је подржало Министарство здравља Србије.


Наша дубока уверења да дечак треба да буде дечак, да малој деци не треба уопште говорити о сексу, а поготово не са истим полом, по либералима, нису ништа друго него репресија.


"ОТКУЦАЈ" МАМУ И ТАТУ

Ударна песница либерализма у Србији је нови грађански законик. Његови заступници "уводе нове стандарде понашања у породици" као да су наше породице њихова дедовина. Циљ им је исти – смањење вршњачког насиља – а главна реформа је проглашавање родитељске ћушке за злостављање.У неким школама деци већ деле телефонски број за денунцирање мама и тата – родитељске осовине зла.

Поново ће наступити доба да држава отима децу од родитеља, нешто што Срби нису доживели од турског данка у крви. Васпитана против наше воље и окренута против нас, наша деца ће постати либерални јањичари.

Овде сам изнео лично искуство у јавност, због чега дугујем извињење остатку разреда. Наша школа је међу најбољима, што је доказао и наш заједнички одговор на ову кризу. Али са истим проблемом се суочавају и други: знате ли ви чему уче вашу децу?

Докле ћемо ћутати?


Ако од овог не направимо јавно питање, нећемо моћи да спречимо далеко веће проблеме који прете свим породицама у Србији.

На нама родитељима је да пошаљемо поруку да наше школе и породице нису пробни полигон за радикални либерализам. О васпитавању наше деце, о стандардима понашања у нашим породицама, одлучиваћемо ми, а не набеђени идеолози који презиру стварност и надмене бирократе које ником не полажу рачуне.

Вршњачко насиље је нарасло када су либерали умањили ауторитет учитеља. Њихово "решење" да умање и ауторитет родитеља ће само долити уље на ватру. Потребно је вратити ауторитет у школе. Вршњачко насиље се неће решити тако што ће дечаци постати девојчице, већ тако што ће постати витезови. Потуци се, али не да би малтретирао слабијег, већ да би га заштитио.

Издиктирајмо списак својих вредности, да нам га не би диктирали други.

(Нови стандард)

« Последња измена: Април 05, 2015, 16:17:56 Гога » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12530Погледај профил
« Одговор #24 послато: Април 05, 2015, 16:40:47 »

Ко пише уџбенике? ЛГБТ организације или научници?

Организација `Лабрис` тражи да се из уџбеника што пре повуку одређене лекције, за које кажу да дискриминишу ЛГБТ популацију. Из Министарства просвете обећавају да ће проблем бити решен, али један од аутора "спорне" литературе, чувени психолог Жарко Требјешанин каже да неће мењати свој уџбеник, јер није у питању случајна грешка, него рецензиран, стручан, научни текст.Професор Требјешанин не одустаје: Не пишем књиге по личном ставу. већ по нормама науке


Истражујући садржаје важећег градива, `Лабрис` је открио да се у девет средњошколских уџбеника из биологије, психологије и медицине на 18 места налази експлицитно дискриминаторни садржај, чиме се крши Устав и низ закона Србије,
рекла је Танјугу Александра Гавриловић, из те организације за лезбејска људска права.

Сексуална оријентација се у спорним лекцијама, како је рекла, сврстава у болест, социјалну девијацију или се негира у потпуности и третира као ненормална варијација сексуалне оријентације.


- Желимо да тај садржај нестане што пре - рекла је Александар Гавриловић и навела да су крајем фебруара у Министарству просвете указали о којим уџбеницима се ради и покушали да појасне на који начин ти садржаји погађају ЛГБТ популацију и како отежавају рад наставника.

Такође и у ЗУОВ-у је речено да такви садржаји заиста ту не треба да се налазе, рекла је Гавриловић и указала да су уџбеници, осим једног, објављени пре 2009. године.

Лабрис је између осталог нашао дискриминаторни садржај у уџбенику Психологија за други разред гимназије, издање Завода за уџбенике од 2011. године, чији је аутор проф. др Жарко Требјешанин.

Проф. Требјешанин, међутим, каже да је у питању стручан, научни уџбенички текст, иза кога стоје релевантне рецензије.

- Све друго могу да прихватим као добронамерну сугестију, критику али не могу да разумем како неко може да се постави изнад свих рецензената и са којим правом да избацује или мења реченицу усклађену са научним и стручним знањем - рекао је Требјешанин, сматрајући да идеологија не би смела да се уплиће у науку.

Професору Требјешанину се замера део цитата:


Цитат
У адолесценцији, сексуално  сазревање (достизање пуне зрелости гонада, лучење сексуалних хормона и појава секундарних сексуалних карактеристика) прати развој снажног интересовања за супротни пол и појава еротске страсти.Лабрис препоручује да се цитирани део "снажног интересовања за супротни пол" допуни са "снажног интересовања за супротан, исти или оба пола".

- Никада не бих погодио шта у мом тексту може да буде спорно. Мислим да би уношењем препоруке збунио ученике и довео их у заблуду да је то нешто потпуно исто, можемо бити заинтересовни за оба пола и то је нешто што се дешава код већине. Да се разумемо, то интересовање се не дешава код већине, постоји оно што се зове биолошка норма - рекао је Требјешанин.

Како је навео, биолошка усмереност на супротни пол није плод његове личне жеље, него плод еволуције, а осим тога, како професор подсећа, ако бисмо имали друштво где преовладава хомосексуална оријенатација, такво друштво би врло брзо ишчезло.

За Лабрис је споран још један професоров цитат у истом уџбенику "објекат сексуалног нагона је по правилу јединка супротног пола". Препоручују да се цитирани део измени реченицом "објекат сексуалног нагона је јединка супротног и/или истог пола".

Професор упућује да је употребио израз "по правилу" који, како каже, јасно оставља простор за другачије.

- Нисам спреман да прихватим њихов предлог јер није моја случајна омашка или производ моје дискриминаторске оријентације према другачије сексуално опредељеним особама. Увек ћу се борити за њихова права, али не могу да напишем нешто што није по мојој савести и није у складу са научним и стручним знањима - рекао је Требјешанин и подсетио да је познато да се лично бори за све који су на било који начин дискриминисани.

У Министарству просвете кажу да би проблем требало да буде решен усвајањем новог закона о уџбеницима, који ће ускоро ући у скупштинску процедуру.

- Нови закон подразумева да сви уџбеници морају да испуњавају Стандарде квалитета, што сада није случај за уџбенике коју су издати пре 15 - 20 година - рекла је државна секретарка Министарства просвете Зорана Лужанин.


(Танјуг)


***

Има ли логичнијег одговора од овога што је рекао професор Требјешанин:

Цитат
Биолошка усмереност на супротни пол није плод његове личне жеље, него плод еволуције, а осим тога, како професор подсећа, ако бисмо имали друштво где преовладава хомосексуална оријенатација, такво друштво би врло брзо ишчезло

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12530Погледај профил
« Одговор #25 послато: Март 07, 2019, 01:06:27 »

"ЂИДО МОВА ДА ТИ ОВАЈ ЛИК ДА ЏОИНТ"
 Родитељи шокирани причом у верском часопису за децу,
а ево које је објашњење уредника"Ђидо мова да ти овај лик да џоинт", "Звони глава отпадају уши! Хајде благо чики доскакући доле", "Имам цугу од синоћ, можемо да направимо журку удвоје, а ?" неки су од цитата необичне савремене басне о вуку и кози које се нашла пред ђацима једне београдске школе у Земуну и то у оквиру часова веронауке.

Наиме, ова прилично модернизована прича нашла се у часопису за децу "Светосавско звонце" коју издаје Српска православана црква. У толико су се родитељи зачудили на читаву комозицију приче.


"Ни козе данас нису као пре" коју потписује аутора Градимира Стојковића, подржава језик младих и жаргон уз помоћ којих описна ситуација у којој вук представља злог јунака, али уједно и "маторог" и "олињалог", који угледавши младу, лепу козу, не претендује на њу као потенцијални оброк, већ се његове речи могу протумачити и као удварање па и сексуално набацивање.

"На самом врху стенчуге појави се коза. Заблене се вук очи не може да одвоји од те козице и по. Ммммммм каква је", "Опљуне вук у шапе и мало залиже проређено крзно на глави, па загугуче" речи су које нису наишле на одобравање родитеља првака који су ово штиво добили.


- Моје мишљење да овај текст није примерен ни за једну малолетну особу, а поготово не за дете првог разреда, није примерен ни издавачу који га је издао, а ни читаоцима. Шокирао сам се већ када сам раније у тексту схватио да је описана сексуална наклоност вука према кози - поделио је са нама један од родитеља М. Б.


Међутим, то није једини шкакљив момент у целој басни. Вук на све начине покушава да намами козу да сиђе са стене, нудећи јој марихуану, алкохол, па и сам призање да није најбоље после "хаос жураје".Коза не пристаје ни на шта и напушта га, док вук закључује да "козе нису као некад што су биле".Уредница: Имали смо добар разлог да то објавимо

Уредница часописа "Светосавско звонце" у којем се налази ова прича, Радмила Мишец објаснила да и те како постоји добар разлог да се та прича нађе међу корицама.

- Родитељи нису прочитали реч уредника, и ту је описано да је прича инспирисана стварним догађајем, када је преминула девојчица од 15 година која је од локалног старијег наркодилера узела по први пут екстази. Опасности по децу вребају на сваком кораку. Постоји доста њих који децу маме и врбују на све могуће начине. Лажно се представљају путем друштвених мрежа, нуде дрогу и алкохол млађима, нажалост све је то свакодневница. Наша је брига да штитимо децу и "Светосавско звонце" брижљиво бира поучне приче из којих деца могу много тога да науче - каже за `Блиц` уредница Радмила Мишев.

А на наше питање, да ли је непримерено да се деца од седам година сусрећу са терминима "џоинт" и "цуга" Мишев одговара:

- Текстови у "Светосавском звонцету" су намењени пре свега свим узрастима. Можда родитељи нису схватили овај језик, али деца и те како добро знају шта је то, и баш из тога је врло важно да им се објасни да је то лоше и да од тога треба бежати. Конкретно овај текст је намењен старијим ученицима, али и родитељима који треба да упозоре децу на све опасности које их вребају - истиче  Мишев.Стојковић: Ја пишем, уредници уређују

Позвали смо Градимира Стојковића писца ове савремене басне, али кога многи памте због легендарног серијала дечијег романа "Хајдук у Београду" за коментар.

- Моје је да пишем, а где ће се то касније наћи, одређују уредници, родитељи, издавачи и ја се у то не мешам - рекао је кратко за `Блиц` Стојковић.


(Лена Сладојевић, Блиц)
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Странице: [1]   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!