forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Септембар 28, 2020, 23:43:30


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Попис становништва, домаћинстава и станова 2011. у Републици Србији  (Прочитано 9022 пута)
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« послато: Септембар 25, 2011, 06:13:54 »

Поводом почетка Пописа становништва, домаћинстава и станова 2011. у Републици Србији 29.09.2011. одржана је конференција за новинаре у Прес центру Владе Србије.

Амбасадор ЕУ Венсан Дежер, шеф делегације Европске уније у Републици Србији и проф. др Драган Вукмировић, директор Републичког завода за статистику, потписали су уговор о финансирању Пописа становништва, домаћинстава и станова 2011, Попис пољопривреде 2012, као и истраживања о економији Републике Србије, у вредности од 19,5 милиона евра из претприступних фондова ИПА 2011************************************************************

Албанци са југа Србије најављују бојкот пописа

Албанци са југа Србије најавили бојкот пописа становништва незадовољни тиме што су листићи одштампани на српском језику и исписани ћирилицом.У ресорном министарству кажу да је то неодговорна иницијатива која ће нанети штету албанској заједници.Албанци из Прешева, Бујановца и Медвеђе најавили су да ће бојкотовати попис становништва, који би у Србији требало да почне 1. октобра, будући да су незадовољни тиме што су листићи за попис одштампани на српском језику и ћирилицом, али и зато што у листама нису тачно регистровани повратници и избегла лица.

У Министарству за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу кажу за „Блиц“ да је у питању потпуно неодговорна иницијатива која ће нарушити интересе и нанети штету албанској заједници.  

- Координационо тело је извршило превод свих релевантних докумената као што су обрасци и водичи за пописиваче. Попис ће бити одржан у свим националним заједницама на исти начин и по истим правилима, то јест - сви ће имати листиће на српском језику - наводе у Министарству.

Међутим, Скендер Дестани, председник Демократске уније Прешевске долине, каже за „Блиц“ да Албанци, према Закону о локалној самоуправи, имају право на листиће за попис становништва на матерњем, албанском језику.

- Не могу да схватим Владу да не поштује своје прописе. Закон о локалним самоуправама каже да тамо где су националне мањине бројније од 15 одсто становништва службена употреба језика мора бити на њиховом матерњем језику - каже Дестани за „Блиц“.


И Риза Халими, народни посланик из Прешева, наводи и да попис нема сврхе јер неће моћи да се „види” све већи број особа које су се, како каже, због економске и политичке ситуације, социјалне угрожености и непоштовања људских права одселиле или на Косово или у земље западне Европе.


- Ту су и разлози административне и техничке природе, од одређивања инструктора, пописивача до поделе терена - додао је Халими.

Одлуку о бојкоту пописа донела је Скупштина албанских одборника коју чини 65 представника Албанаца из Бујановца, Прешева и Медвеђе.

СНВ за мешовите комисије

Српско народно веће општине Бујановац тражило је да попис на подручју Бујановца, Прешева и Медвеђе обаве „неутрални и мешовити чланови пописних комисија“ и да се Албанци приволе да на попис изађу. Председник СНВ др Миле Стојановић је рекао да домаће и међународне институције морају све да учине да Албанце приморају да изађу на попис јер се не зна тачан број припадника ове националне заједнице у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи.

Блиц
« Последња измена: Октобар 02, 2011, 02:43:06 Гога - 011 » Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #1 послато: Септембар 25, 2011, 06:15:55 »

Овако је то кренуло у почетку и на Косову и Метохији. Исто!

Да ли ће се поновити све оно што се дешавало?
Па просто је невероатно да за то нема решења!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
krajisnik
Нови члан
*
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1Погледај профил
« Одговор #2 послато: Септембар 25, 2011, 12:14:58 »

Овако је то кренуло у почетку и на Косову и Метохији. Исто!

Да ли ће се поновити све оно што се дешавало?
Па просто је невероатно да за то нема решења!
goga-011 ima resenje,uvek postoji resenje za svaku stvar, samo nema politicke volje i zelje da se problemi rese.
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #3 послато: Септембар 25, 2011, 15:41:56 »

Веоватно да има решење. Живот нас научио и још увек учи,
да све може да се уради, само ако се хоће
и ако се,  "погура", а
у вези овога сам питала, зато што нам се то понавља,
па ево на реду су "демократе" нека покажу свету, како би то оне урадиле,
пошто оно раније није ваљало!!!


п.с.

"krajisnik",  СРЕЋНА ти твоја прва порука Смешко
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #4 послато: Октобар 02, 2011, 02:53:22 »

Срби на Косову и Метохији огорчени пописом: Ми смо одбачени људи

ПРИШТИНА – После званичног саопштења Министарства за локалну самоуправу и Министарства дијаспоре у Влади Србије, да пописом неће бити обухваћено Косово и Метохија, и да преостали Срби “због непостојања услова услед ескалације ситуације на северу” неће бити пописани, као ни њихова домаћинства и имовина, Срби тврде да је таквом одлуком Владе Србије у потпуности угрожен опстанак Срба.


- Пораз. Сулудо је да Срђан Срећковић, министар за дијаспору, упути позив Србима у Македонији, Мађарској, Румунији и Албанији да се попишу, а нама на Косову и Метохији шаље абер да не постоје објективне могућности за спровођење пописа. Не знам, као ни моје комшије и пријатељи, шта нам је чинити. Имамо осећај да се овим поступком Србија нас одрекла – каже Славиша Славковић, отац десеторо деце, из мултиетничког села Рабовце у општини Липљан.

Слично мисли и председник општине Приштина Небојша Николић:

- Питам се да смо ми ванземаљци, да ли постојимо и чији смо грађани. Позивали су нас да бојкотујемо попис који су организовале косовске институције. Данас кажу да нећемо бити пописани. Постајемо групација апатрида – каже Николић, подсећајући да је, у име опстанка српских институција и српске државе на Космету, пролетос лобирао, убеђивао и одвраћао суграђане од пописа у организацији косовских институција.

- Не знам шта да сад кажем људима. Не могу да верујем да до данас нико од нас није добио било какву званичну информацију због чега и зашто смо одбачени – каже у име председника српских општина јужно од Ибра Николић, уверен да Срби јужно од Ибра никада више неће бити обухваћени пописом који организује Влада Србије.

Насупрот њему, начелник Косовског управног округа Горан Арсић налази оправдање за одлуку Владе у ситуацији на северу Косова у околностима које владају у покрајини.

- Људи су на барикадама. Већина њих не би могла да се одазове попису – објашњава Арсић, потврђујући да до данас нико од надлежних у Министарству за Косово и Метохију није у званичној форми обавестио председнике општина или начелнике округа о одлагању пописа Срба и неалбанаца и њихове имовине на Косову и Метохији, јер ће се попис наводно одржати када се за то стекну услови.

Председник Косовске Витине Срећко Спасић, изражавајући велику забринутост за будућност Срба на просторима јужно од Ибра, упозорава да се плаши новог таласа исељавања.


- Људи су уплашени. Сматрају да ће после пописа у Србији постати ничији, да ће им Србија окренути леђа и да ће испаштати, јер су претходно бојкотовали попис на Косову и Метохији. Испада да смо преварени и да на нас више нико не рачуна – каже он, додајући да ће се сасвим извесно на пресељење одлучити они који имају какву-такву непокретну имовину у централној Србији, јер не желе да ризикују да постану апатриди.

- Ми нисмо у могућности да спроведемо попис на Косову и Метохији. Министарство за Косово и Метохију било је задужено за организацију. То министарство је законски обавезно да организује  попис на Косову и Метохији. Ми смо методолошки спремни, али на тој територији не постоје услови -  каже у име Министарства за локалну самоуправу министар Милан Марковић.

Државни секретар за КиМ Оливер Ивановић каже да пописа на Космету неће бити.

- Припреме нису одржане. Пописивачи нису припремљени, и лично мислим да попис мора бити одложен, јер држава у оваквим околностима не може спровести попис на Косову и Метохији – каже Ивановић.

Правда
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #5 послато: Октобар 02, 2011, 02:58:20 »

Док шипатари на југу Србије масовно БОЈКОТУЈУ попис, Срби на Косову и Метохијие неће пописом бити ни
обухваћени. Који парадокс!  Влада Србије је изгледа ОТПИСАЛА Србе са Косова и Метохије.

Није ли и на овај начин индиректно Србија признала независност шиптарске државе Молим?
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #6 послато: Октобар 02, 2011, 03:13:37 »

Захтеви издиктирани споља

НОВИ САД / НОВИ ПАЗАР / БУЈАНОВАЦ – У тренутку када Србија пролази кроз најтежу кризу у последњих 11 година, националне мањине, готово синхронизовано додатно су притисле власти у Београду својим захтевима.


И Албанци и Мађари и Бошњаци истовремено су се позвали на бојкот предстојећег пописа. Док је на протестима Албанаца на југу Србије ситуација још под контролом, у северној српској покрајини већ неколико дана понављају се озбиљни међунационални инциденти. Пребијање српских младића у Темерину и оптужбе на рачун Србије за дискриминацију, имају за циљ да додатно притисну Беград у  преломном тренутку косовске кризе.

- За само неколико недеља радикализовани су захтеви националних мањина, што неминовно води закључку да је све то координисано из једног центра, како би се извршио притисак на пољуљану позицију Београда – каже аналитичар Ђорђе Вукадиновић, уредник “Нове српске политичке мисли”.

Према његовом мишљењу, не треба бити параноичан, али је јасно да је циљ додатно слабљење Србије:

- Србија је економски слаба, Влада је при крају мандата, очекују се нови избори и кандидатура за ЕУ. Све то је Дамоклов мач над Србијом. Такву ситуацију би хтели да искористе они који су проценили да Србију треба бацити на колена. О њиховим мотивима најбоље говори начин на који су протестовали: Албанци се буне против образовног система машући америчким и албанским заставама, Мађари се више боре за интересе Војводине од Пајтића и Чанка, а Зукорлић је умислио да заступа интересе свих Бошњака и муслимана – закључио је Вукадиновић.

На питање да ли је акција три највеће националне мањине у Србији координисана, Самир Тандир, председник ИО Бошњачког националног већа, каже да они имају редовне контакте са представницима осталих мањина, и да разговарају о свим проблемима, па да је тако било речи и о попису становништва.

- Ми смо у свакодневном контакту са нашим пријатељима из међународне заједнице и имамо њихову подршку.

Риза Халими, лидер Партије за демократско деловање, тврди да координација између националних мањина у Србији не постоји и да је о захтевима Бошњака чуо од Зукорлића на телевизији.

Балинт Пастор, функционер Савеза војвођанских Мађара, странке од које ових дана буквално зависи опстанак Владе, будући да неће да гласа за закон о железници, каже да мађарска национална заједница нема намеру да дестабилизује Србију.

- Није нам у интересу ни дестабилизација, ни рушење актуелне власти у Србији, јер се сматрамо делом коалиције на власти. А чињеница да о појединим темама имамо другачије мишљење је демократски институт, који илуструјем чињеницом да ни ми Мађари у Скупштини Србије не гласамо увек исто – наглашава Пастор.Мађари

- Угрожавање опстанка Владе

- Напади на Србе у Темерину

- Бојкот пописаБошњаци

- Бојкот пописа

- Захтев за аутономију СанџакаАлбанци

- Протестни скупови

- Бојкот пописа

- Захтев за припајање “Прешевске долине” Косову

Правда
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #7 послато: Октобар 02, 2011, 03:24:06 »

Коментар једног читаоца вредан пажње:

braco Srbi,
u najtezim momentima nase istorije takozvane nacionalne manjine nam opet zabijaju noz u ledja.
Ali, mi smo Srbi , a oni su oni.
Sada dobro upamtimo ko, sta i kako a kada dodje vreme, mi cemo se pozabaviti njima.
I Vojvodina i Kosovo i Raska oblast su SVETE SRPSKE ZEMLJE i tako ce ostati.
Cekaju nas velika stradanja, velika iskusenja ali mi moramo biti slozni i spremni za sve nedace koje dolaze.
A, dolaze sigurno, ja to znam i osecam…
Ne moze niko, ama bas niko da stavi SVETI SRPSKI KOSMET, VOJVODINU ILI RASKU OBLAST U DZEP I DA IH ODNESU NEKUD… ne, oni su tu i bice uvek tu,
Ali, oni koji sada zabijaju noz u ledja verovatno nece ostati tu gde sada jesu… jer… kada dodje dan placanja, red ce biti poduzi…
braco moja Srbi, hrabri moji Srbi sa Kosmeta, budite slozni i jaki, znajte, ovi ovde su sila ali srca nemaju, oni su kukavice i psihopate i drugi razmisljaju umesto njih.. ovi ovde su roboti … i nemojte da mislite da su hrabri i srcani kao sto smo mi…
oni nemaju nikakve sanse protiv nas…
mi, Srbi iz Californije bicemo sa vama kada dodju teski dani, a doci ce sigurno…
ovo su vremena kada se vodi bitka za celokupni srpski rod i porod…
drzite se Srbi moji hrabri sa Kosmeta i republike Srpske.
nama ste u mislima uvek.. i zauvek..

Goran
Los Angeles, Calif.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
pidikanac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1584Погледај профил
« Одговор #8 послато: Октобар 02, 2011, 10:47:29 »

Тема: Захтеви издиктирани споља..

све је истина и колумна Ђорђа Вукадиновића показује право стање. Све мањине у Србији нам раде о глави.
Они раде, ми пишемо и себе храбримо. Зашто и ми не радимо? Јавно и храбро, па нека се обадве стране виде.

Тема: Писмо из Калифорније:

Хвала драгом Горану на лепим речима. Милиони наших људи који су расути по целом свету, буне се и брину, храбре и подсећају Србију да јој уз раме стоје. Писмо које храбри све нас, за похвалу је и дубоку захвалност.

Сама Србија, ћути и чека..гледа и мрмори себи у браду, без гласа и повика. То је најтужнија истина.
Трпи се терор Шиптара и КФОРА-а, не дира се мутни ЕУЛЕКС, не прети се српским издајицама и народа и државе!
Драги Горане из далеке Калифорније, хвала Теби на твој патриотизму, овде, код нас у Србији, нема човека који би покренуо народ, пробудио га из летаргије, повео га у пресудну борбу за наш биолошки опстанак.....

Нека тај јадни српски Председник Тадић, који тако смерно клечи пред Европом и води земљу у тоталну зависност од других, лепо оде на Ист Ривер и пред Генералном Скупштином, целом свету каже:

Господо силници и носачи ватре ратова, кад сте подржали сепаратистичке покрете у рушењу Југославије, што је вама највише одговарало, - прогласили сте српски народ за кривца ваших покварених и колонијалних намера. Расчупали сте једну стабилну државу, од ње направили 6 које с муком самостално могу попстојати.

Данас кидате ткиво Србије, направили сте верштачку другу Албанију кроз признање  Косова и Метохије.
То је сада седма држава коју сте направили од оне једне, целом свету познате Југославије!
Опет и у истом маниру, бушите тамо где нема разлога и буните националне мањине у Србији, храбрите их и позивате на сепаратизам, настављате своје мутне и прљаве радње.
Овде објављујемо пред целим светом, ваше намере и позивамо на право живота и слободу српског народа!

Да је имао ту смелост, храброст и одлучност, тај српски Председник, за навек би имао и мој глас.
Овако, мој далеки брате Горане, мрка капа нам прети, намере моћника су јасне, сумњи нема, раде нам о глави и разбуцаће остатак наше земље, -  уз прећутну сагласнот наших издајника...
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #9 послато: Октобар 03, 2011, 22:57:02 »


Попис становништва: Како смањити број Срба?

1. октобра 2011. године почиње попис становништва, домићанстава и станова. Овај попис, за који је 49 процената финансијских средстава обезбедила Европска унија, разликоваће се по многим детаљима од свих досадашњих. Разлог томе можда управо треба тражити у чињеници да се овогодишњи попис реализује по “европским стандардима” и уз посредовање шефа делегације ЕУ у Србији Венсана Дежера, који је и потписао уговор о финансирању пописа.

Наиме, пописивачи су од Републичког завода за статистику добили упутства да грађане обавесте како нису дужни да се изјашњавају о националној припадности, вероисповести и матерњем језику. То, другим речима, значи, да се сваки појединац који не наведе, рецимо, своју националну или верску припадност, убраја у категорију “остали”. Ова “повластица” могла би у највећој мери да смањи, барем за неки проценат, број Срба у Србији, будући да ће највероватније међу нашим сународницима, као најбројнијој нацији у држави, али и најнехомогенијом (многи Срби и у претходном попису осећали су се као Европљани, Земљани, чак и као Ескими), бити и највећи број оних који се неће тако изјаснити.

И док су политички представници албанске и бошњачке националности позвали своје сународнике да бојкутују попис , “анонимна група грађана”, иза које, по свему судећи, стоји Лига социјалдемократа Војводине, на друштвеној мрежи Фејсбук основала је групу под називом “Ја сам Војвођанин/ка”, а Нови Сад преплавила билбордима у којима се грађани позивају да се на предстојећем попису изјасне као Војвођани. Углавном се то односи на Србе, будући да су И сами билборди исписани на српском језику.

Занимљиво је и то да на пописном обрасцу није предвиђено да се грађани изјасне као незапослена лица, већ ће се изјашњавати о томе шта су радили недељу дана пре пописа!? На овај начин прикривен је и траг о броју незапослених лица, али и о социјалној угрожености становништва, што и јесте “нова пракса” Европске уније која, у времену велике светске економске кризе, не жели да обелодањује релеавнтне статистичке податке о броју незапослених грађана, који у протеклим годинама у већини европских земаља знатно расте.

Са друге стране, сваки грађанин биће обавезан да се изјасни о многобројним интимним и приватним појединостима, а између осталог и да изнесе податке о рачуну у банци, кредитној задужености, итс, због чега неки аналитичари износе сумњу да се иза пописа становништва крије прикупљање података у сврху шпијунирања грађана, који касније могу бити злоупотребљени.

Сваки појединац који се не одазове попису биће кажњен новчаним износом између 20 и 50 хиљада динара.

Печат
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #10 послато: Октобар 03, 2011, 23:12:28 »

И мене је изненадило, када сам одговарала на питања пописивача,
да уопште није било рубрике, "незапослено лице".

Такође ме је зачудило питање,
- Имате ли нужник у стану  Cheesy,
а питање,
да ли је мајка живела са мном у месту мога рођења, ми је било најчудније. Превртање очима


Онда, податак да један пописивач пописује само једну зграду,..а да само помислим
колико у Србији има зграда, па  колико онда треба пописивача...

Верујем да су  чланови ДС и осатлих владајућих партија дошли до додатне зараде,
јер за тих 15 дана колико један пописивач ради, добије 22.000 динара.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Техничка подршка
Администратор
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1218Погледај профил
« Одговор #11 послато: Октобар 03, 2011, 23:22:15 »


Такође ме је зачудило питање,
- Имате ли нужник у стану  Cheesy,


Немам у стану али имам испред зграде  Зеленко

Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #12 послато: Октобар 03, 2011, 23:24:26 »


Такође ме је зачудило питање,
- Имате ли нужник у стану  Cheesy,


Немам у стану али имам испред зграде  ЗеленкоТакав није могао да уђе у попис Cheesy
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #13 послато: Октобар 04, 2011, 11:59:14 »

Попис као избори

Мањинске партије и национални савети на све начине позивају сународнике да се изјасне о националној припадности


Суботица – Попис становништва у Суботици мобилисао је политичке партије, посебно оне са националним преџнаком, као да су посреди избори. Леци, билборди, медијска оглашавања последњих дана са свих страна позивају грађане да се изјасне баш онако како се осећају, нарочито када су у питању национална припадност, верска осећања и матерњи језик.

Да се озбиљно улази у кампању мотивисања становништва прво је најавило Хрватско национално вијеће при којем је формирана посебна радна група у коју су ушли представници самог Вијећа, затим Демократског савеза Хрвата у Војводини, културних и медијских организација Хрвата, као и представници Католичке цркве и са буџетом од почетних 850.000 динара кренули у промоцију слогана.

Начин њихове промоције изазвао је реакцију буњевачких организација, пре свих Савеза бачких Буњеваца, али и Буњевачког националног већа који су рекли да су верницима по изласку из цркве на централној прослави „Дужијанце” делили летке ове садржине. Сматрали су то непримереном злоупотребом градске манифестације, за коју Буњевци сматрају да припада њиховој културној баштини.

Да се кампања стизања до сваког грађанина наставља изнео је и Мирко Бајић, председник Савеза бачких Буњеваца који је јуче навео примере грађана који се изјашњавају као Буњевци или Срби, а којима је последњих дана у поштанско сандуче стигао летак Хрватског националног вијећа.

– Нама су се усијали телефони од позива незадовољних људи што им на кућну адресу, на њихово име и презиме стижу овакви позиви. Сада је тренутак да реагује и тужилац и повереник за информације од јавног значаја јер је јасно да је неко дао списак ових грађана са мањинских листа и да су ти подаци постали доступни и онима који на то немају право – рекао је Бајић.

Буњевци су се такође ујединили пред овај попис и њихове странке и национално веће позвало своје сународнике да се слободно изјасне онако како осећају те да је ово први пут да у Србији могу слободно да се попишу као Буњевци и да ће то тако бити исказано. Иначе, овакво заоштравање између Хрвата и Буњеваца и није чудно, јер Хрвати сматрају да су Буњевци само део хрватске заједнице, док они који се изјашњавају као Буњевци себе сматрају аутентичним и самостојним народом. Попис из 2002. године показао је да се у Суботици 434 грађана више изјаснило као Хрвати него као Буњевци, па су очигледно обе националне групе попис становништва схватиле и као међусобну „трку” у броју припадника.

Иначе, и бискупи Римокатоличке цркве искористили су недавни скуп у Суботици да се обрате својим верницима и позвали их да се изјасне у складу са својим верским и националним осећањима. Њихов иступ у јавности образложили су потребом да охрабре грађане јер, како је речено, запажају велику разлику између броја католичких верника које региструје њихова црква у односу на број исказан у званичној статистици.

За разлику од Бошњака са југа земље Удружење Бошњака Војводине позвало је своје чланство да се одазову попису и слободно изјасне као Бошњаци, који говоре босански, а за своју вероисповест искажу ислам. „Сваки бојкот предстојећег пописа може само да нам штети и није у интересу Бошњачке заједнице“, стоји у њиховом Саопштењу.

На изражавање националне припадности позвало је и Друштво Русина Суботице, Удружење Немаца, Удружење Црногораца из Лоћенца, али и Југословени који су формирали иницијативни одбор за формирање Југословенског националног савета.

– Суботица је увек била „најјугословенскији“ град, на попису из 2002. године преко 8.500 Суботичана изјаснило се као Југословен, што је нешто више него 10 одсто од свих Југословена у Србији. Верујемо да их има више јер је на попису из 1991. године тек 0,1 одсто грађана Србије неопредељен, односно око 6.500, док их је десет година касније 107.000, и да су то у ствари Југословени – каже Љубомир Ђорђевић из Иницијативног одбора.

Политика
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #14 послато: Октобар 04, 2011, 12:02:42 »

Још само да су нас на попису питали, за кога гласамо, па и да то о једном трошку,
завршимо!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Ratnik
Нови члан
*
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 23Погледај профил
« Одговор #15 послато: Октобар 05, 2011, 13:55:11 »

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=U6IPMI2-cGY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=U6IPMI2-cGY</a>

 Зеленко
Сачувана

Устај ратниче, Србија зове !
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #16 послато: Октобар 09, 2011, 07:15:55 »

Да ли попис брише Србе из Војводине

„Буди Војвођанин" - Историчари страхују да би, због кампање мањинских група и невладиних организација, али и неколико пропуста у организацији, могао вештачки да се смањи број Срба у северној покрајини

Попис становништва Србије могао би да прикаже да на територији Војводине живи мање Срба од њиховог стварног броја, упозоравају српски историчари. Они сматрају и да је требало омогућити да сваки грађанин провери шта је званично унето у његов пописни образац и да обавезно стави потпис.
Историчар Миодраг Јанковић каже за Пресс да то што немамо обавезу да одговоримо на питања које смо националности, вере и којим језиком говоримо представља огроман простор за кривотворење резултата овог пописа.


Ко је наручио плакате


- Није тешко у празну рубрику предвиђену за националност уместо „Србин" уписати „Војвођанин", „Хрват", „Мађар" - упозорава Јанковић.
Наш саговорник, који живи у Перлезу код Зрењанина, каже да му пописивач који је био код њега пре два дана није ни поставио питања о националности, вероисповести и матерњем језику, а прибележио је квадратуру његове кухиње.
- Зато сам посумњао да је реч о добро смишљеној превари српског народа у Војводини. Питање националности, вероисповести и језика морала су бити обавезна јер су она најважнија за попис становништва у једној земљи. Такође, неопходно је да сваки грађанин провери шта је званично унето у његов пописни образац с обзиром на то да нико од нас није прегледао и потписао оно што је унето - истиче Јанковић.
Он каже да је убеђен да је на делу стварање нове националне мањине у Војводини која говори „војвођанским" језиком.
- Држава мора под хитно да реагује јер би овај попис могао значајно да смањи број Срба. Озбиљно рискирамо да ускоро постанемо мањина на овим просторима, а они који би требало да нешто предузму, ћуте. Нико још није покренуо кривично гоњење анонимних наручилаца билборда и плаката који грађане отворено позивају да се изјашњавају као Војвођани. То је удар на интегритет и суверенитет Србије - истиче Јанковић.
Ипак, историчар Предраг Марковић сматра да нема простора за било какву злоупотребу јер је Србија хомогена средина. Он истиче да све сумње које се јављају потичу због пољуљаног поверења у државни систем у Србији.

Националност по Уставу

- Изгубили смо поверење у државу, па отуд бојазан да ће доћи до неких злоупотреба. Овде не постоји поверење у администрацију. У озбиљним земљама се не доводи у питање рад државних чиновника. Нико не сумња у тачност података. Наш једини проблем је неповерење - каже Марковић.
Начелница Одељења за попис становништва Републичког завода за статистику Снежана Лакчевић каже за Пресс да је потписивање попуњених образаца изостало из техничких разлога.
- С обзиром на то да су пописни обрасци дизајнирани за оптичко читање, неопходно је испоштовати одређене стандарде. Један од стандарда је и да се подаци обавезно уписују великим штампаним словима како би били читљиви, што није случај приликом потписивања - наводи Снежана Лакчевић.
Одговорност што питања о националности, језику и вероисповести нису обавезна, наша саговорница пребацује на Устав и међународне препоруке.

Пресс открива: Како су се, према сведочењу пописивача, изјашњавали грађани у Новом Саду

Јесам Војвођанин, али ипак говорим српски


Занемарљиво мали број људи у Новом Саду и Војводини нису хтели да се изјасне по националној и верској припадности и који им је матерњи језик. Међутим, на овом попису има људи који су се изјаснили као Југословени који причају матерњим српскохрватским језиком, али и као Војвођани који причају српским језиком, сазнајемо од пописивача.
- Од око 140 пописаних, њих петоро се изјаснило као Војвођанин по националности, док двоје није хтело да се изјасни по том питању, што је њихово Уставом загарантовано право. Само њих неколико је питало да ли треба негде да се потпише, а двоје је хтело сами да попуне формуларе, али када сам им објаснио да није могуће, препустили су то мени - открива за Пресс један пописивач.
Звонимир Павловић, помоћник директора Сектора за статистику Војводине и члан Градске пописне комисије Новог Сада, објашњава за Пресс да још нема података о томе колико се грађана северне покрајине и Новог Сада изјаснило шта су по националности.
У Новом Саду и даље се на много локација налазе билборди који позивају грађане да се изјасне на попису као Војводин односно Војвођанка. Челници Лиге социјалдемократа Војводине демантовали су да стоје иза те кампање, а потписник на билбордима је - група на  Фејсбуку.
Директор Центра за регионализам Александар Попов изјавио је за Пресс да сваки човек има право да се опредељује како се осећа и не треба никоме наметати идентитет. Он сматра да је лош пример кампање за изјашњавање о националној припадности вођен у Црној Гори.

- Према Уставу Републике Србије, грађанин није дужан да се изјасни о националној припадности (на обрасцу се налази правна поука), и у том случају, пописивач у кућице предвиђене за уписивање одговора уписује „није се изјаснио". Само код питања која се односе на националну припадност, вероисповест и матерњи језик нису дозвољене било какве исправке. Уколико пописивач погреши приликом уписивања одговора на споменута питања, дужан је да поништи пописницу, попуни нову, а поништену пописницу враћа инструктору. Без обзира на то да ли се неко изјасни у смислу националне или  регионалне припадности, пописивач је дужан да упише тачно онакав одговор какав је лице дало - каже Лакчевићева.
Занимљиво је да нешто другачије објашњење о томе зашто је изостало потписивање попуњених образаца има шеф Одсека за спровођење пописа Републичког завода за статистику Љиљана Ђорђевић.

Нема говора о пропустима


- Грађани одговарају на питања, а не дају никакве изјаве које треба да потписују. Изјаве се дају суду, полицији и сличним установама, а не статистици. На основу података који су уписани у пописне обрасце грађани не могу ништа потраживати, нити било шта доказивати - истиче Ђорђевићева.
На питање да ли је ипак на овај начин направљен пропуст у организацији јер може доћи до злоупотребе, Ђорђевићева тврди да о томе нема говора.
- Пописни обрасци су припремљени у складу са највишим међународним стандардима, те нема ни говора о пропустима у организацији. Потписивање пописних образаца је пре изузетак него правило. Већина земаља у свету има сличне упитнике као и ми, и није предвиђено потписивање - објашњава наша саговорница.
Ђорђевићева наглашава и да је сваки пописивач задужио одређен број образаца, па је тешко да дође до злоупотреба.
- Пописивач те обрасце мора да преда, попуњене, поништене и празне, у тачном броју инструктору. Тиме је спречена могућа злоупотреба. Значи, пописивач не може да изађе из стана, да уништи попуњен образац и попуни нови. Сваки образац је нумерисан јединственим бројем од осам цифара - каже Ђорђевићева.

Слађана Гаврић, Виолета Недељковић*****************************************************************


И мени је било чудно што они који су пописивани нису нигде оставили свој потпис,
тако да се са тим попуњеним и непотписаним обрасцима,
заиста  може манипулисати!
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Ekana
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 635


Погледај профил
« Одговор #17 послато: Октобар 09, 2011, 21:12:34 »


За осам дана пописано шест милиона становника


За осам дана пописа становништва и имовине у Србији евидентирано је око шест милиона грађана, рекла је данас Танјугу шефица Одсека за попис становништва у Републичком заводу за статистику Љиљана Ђорђевић.

Према њеним речима, попис је ушао у рутину и обавља се без проблема на целој територији Србије, па и у Санџаку, где је муфтија Муамер Зукорлић грађане позвао на бојкот.

Ђорђевићева је рекла да је један број пописивача који су завршили посао на својим територијама прискочио у помоћ својим колегама.

На југу централне Србије Албанци су, међутим, према подацима пописних комисија, углавном остали доследни одлуци о бојкоту пописа коју је донела њихова Скупштина одборника трију општина - Бујановац, Прешево и Медвеђа.

Тако је, закључно с јучерашњим даном, у Бујановцу пописано свега неколико Албанаца, док је у Прешеву евидентирано само 70 грађана албанске националности.

Председник Пописне комисије у Бујановцу Бобан Павловић је рекао да је у тој општини пописано укупно 13.866 становника и 5.151 домаћинстава.

Његов колега у Прешеву Драгољуб Филиповић је рекао Танјугу да је у тој општини, где више од 90 одсто чине припадници албанске националне мањине, до сада пописано 1.200 становника и 505 станова. Он је додао да је од 23 пописивача албанске националности остало седам.

РТВ

Сачувана
Ekana
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 635


Погледај профил
« Одговор #18 послато: Октобар 09, 2011, 21:27:08 »


Срби пописом стављени на испит зрелости и савести!

Цитат
Историчар Миодраг Јанковић каже за Пресс да то што немамо обавезу да одговоримо на питања које смо националности, вере и којим језиком говоримо представља огроман простор за кривотворење резултата овог пописа.

Ово је срж свега!!!

Наиме, ко год је хтео да одслуша пажљиво сваку изјаву меродавних на тему пописа, могао је да чује како се у први план истиче да су РАЂЕНИ ПРЕМА ЕВРОПСКИМ СТАНДАРДИМА, и да ЕУ плаћа реализацију истих?!?

Е, управо зато је можда требало БОЈКОТОВАТИ попис, а посебно што су из свега искључени и наши житељи на Космету!!

Законом о попису су предвиђене казне од 20 до 50 хиљада динара уколико не одговорите на СВА питања (која су ЊИМА битна) ОСИМ НАЈВАЖНИЈИХ (као што рече и историчар Јанковић)...

Дакле, Европи је ВРЛО БИТНО да зна имамо ли у кући клоњару (ВЦ), од којег материјала је направљена зграда (тачније, спољњи зид?!), да ли чујемо и видимо добро, или нам је умањена ментална способност, којим превозом стижемо до посла и да ли, и како баратамо овим сокоћалом, званим компјутер!!! Ако, не дај Боже, ускратимо одговор на неко од сличних питања, следи казна!

Насупрот томе, пописивачи у хору певају (нису они криви, добили упутство "одозго") ДА НИЈЕ ОБАВЕЗНО ИЗЈАШЊАВАЊЕ О НАЦИОНАЛНОЈ ПРИПАДНОСТИ, ЈЕЗИКУ И ВЕРОИСПОВЕСТИ Молим?  Е, ту се не плаћа казна ако се прећути...не да Еуропа да нас неко присиљава на "блудне мисли" !
А ми наивни, како да не!

Управо захваљујући томе, али и "драгој нам власти" која то отворених очију гледа, а не реагује судским позивима, имамо билборде где се у Војводини народ ОБАВЕШТАВА на МОГУЋЕ порекло...До нас стижу и вести како се јавно, писмима на кућну адресу, Буњевци ТЕРАЈУ да се уписују као ХРВАТИ, иако представљају етничку групу која са поменутима нема, а у садашњости и не жели да има икакве везе!...

Е, сад ако неки или сви Срби у Војводини буду болећиви према Чанку и осталим чанколисцима, па се изјасне као Војвођани (непостојећа етничка категорија, осим у географском смислу), онда
ће доказати своју националну незрелост, дозволивши да их воде буђелар и користољубље...
Такви Срби и не требају исконском српском корпусу, јер су превртљивог карактера!

Цитат
На југу централне Србије Албанци су, међутим, према подацима пописних комисија, углавном остали доследни одлуци о бојкоту пописа коју је донела њихова Скупштина одборника трију општина - Бујановац, Прешево и Медвеђа.

А што се тиче становника три општине на ЈУГУ ЦЕНТРАЛНЕ СРБИЈЕ (нисам знала да овако шта постоји?!?), дакле, Шиптаре...не треба их присиљавати. Ако их нема на списку становника Србије, они значи НЕ ПОСТОЈЕ! Следствено томе, У ПОТПУНОСТИ ОНЕМОГУЋИТИ НЕПОСТОЈЕЋИМА коришћење свих благодети које им пружа држављанство ове земље - никако да се све заврши казном од 50 хиљада динара по глави непописаних! Другим речима, нема личних карата, пасоша, бесплатног здравства и школства, власништва над непокретностима, и иног!!...Него пут под ноге, па право тамо где су вам корени....ако вам је до корења!

Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #19 послато: Октобар 14, 2011, 04:17:56 »

Пописом подижу број запослених!

Држава фиктивно смањује незапосленост?


Специфичном формулацијом питања на попису држава је статистички подигла број запослених за најмање 50.000! Наиме, толико ће ангажованих пописивача на питање да ли су имали посао током последње недеље пре пописа у свом упитнику одговорити са „да“!

У Републичком заводу за статистику (РЗС) такву ситуацију објашњавају радом по међународним стандардима, а по којима се, како кажу, „лица сматрају запосленим уколико раде бар један сат у последњој недељи пред попис“! На тај начин, само преко људи ангажованих да пописују, број „економско активних лица“ у нашој земљи порашће за 0,01 одсто.
Према досадашњим подацима, планирано је да се за попис ангажује 46.000 пописивача и 5.600 општинских инструктора, а сви они су на попису штиклирали да раде по уговору.
Међутим, Снежна Лакчевић, начелница одељења за попис у РЗС-у, каже да се број запослених лица у Србији неће вештачки повећати, иако ће се пописивачи водити као „активна лица“.

- Економски активним лицима сматрају се лица која су у недељи пред попис, најмање један сат, обављала било какав плаћени посао, без обзира на радни статус. Поред тога, у контингент економски активног становништва улазе и она лица која у референтној недељи нису радила, немају посао са којег су одсуствовала, али су активно тражила посао и спремна су да почну да раде у наредне две недеље - објашњава Лакчевићева, напомињући да су „питања о економским карактеристикама креирана у складу са препорукама за пописе становништва и стамбених објеката које су израдили УНЕЦЕ и Еуростат, као и у складу са стандардима Међународне организације рада“. Економиста Горан Николић у разговору за „Ало!“ изразио је забринутост да би се статистички подаци из пописа могли злоупотребљавати.
- Попис становништва није референтан показатељ запослености јер око 50.000 пописивача није занемарљива бројка и слика стопе запослености не може да буде неизмењена. Није ми јасно зашто се по међународним стандардима лице које ради сат недељно карактерише као запослено. Међутим, то је свуда прихваћен принцип, те због усклађених стандарда број радно активних се може поредити. Једино што то није реалан показатељ незапослености јер је тај број сигурно већи - поручује Николић.

 
Берза: Расте запосленост


Иначе, званична статистика већ је почела да бележи ниже стопе незапослености! Прошлог месеца, у евиденцији Националне службе за запошљавање регистровано је 721.043 незапослених, што је за 16.117 мање него лане. У односу на август, број незапослених је смањен за 3.227, односно за 0,45 одсто. Према подацима Републичког завода за статистику, из анкете о радној снази из априла, стопа незапослености је 19,2 одсто, а број незапослених 573.000.

Ало
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #20 послато: Октобар 14, 2011, 04:23:33 »

Ето,..а ми се питали, зашто у попису нема рубрике "незапослени" Шокиран
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12585Погледај профил
« Одговор #21 послато: Октобар 18, 2011, 07:19:48 »

Иако ће званични резултати пописа бити објављени 15. новембра у 12 часова, први, још непотпуни резултати пописа за поједине градове у Србији показују значајно смањење броја становника.

Установљено је, наиме, да на подручју Чачка живи 105.832 становника, што је мање у односу на прошлогодишња предвиђања Завода за статистику. Пре само једне деценије, Чачак је заједно са околином имао око 117.000 житеља.

Миграције у престоницу

Осим пада стопе наталитета, о "осипању" становништва говоре и подаци надлежне службе МУП-а, према којима се из овог града у току прошле године и званично одселило око 2.000 лица млађих од 30 година.

Истовремено, заустављено је исељавање из Суботице, Шапца, Инђије, Свилајнца и Јагодине.

"Јагодина и град са околином има више становника него према попису становника 2002. То је још један од доказа да се у Јагодини боље и лепше живи", рекао је председник Пописне комисије у Јагодини Мирослав Цвијетић.

У Лесковцу се за последњих десет година број становника смањио за око 8.000, показују непотпуни резултати градске пописне комисије.

Према попису из 2002. године, у лесковачкој општини живело је 156.252 грађана, а на управо завршеном попису пријавило се 148.048 становника.

Пре десет година у Србији је постојало 300 напуштених села, сада је тај број вишеструко већи. Сваке године нестаје по један град величине Кикинде или Ћуприје.

Уколико се тај тренд настави, процењује се да ће за 20 година Србија имати милион становника мање. Да би један народ опстао, потребно је да иза једног пара остане двоје деце. Породица у Србији, међутим, статистички, једва да је трочлана.
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Странице: [1]   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!