forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Јул 26, 2017, 10:48:01


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: 1 2 [3]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Кандидатура Србије у ЕУ  (Прочитано 19715 пута)
Гога
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 11618Погледај профил
« Одговор #100 послато: Јун 13, 2017, 22:32:13 »

Резолуција о Србији:
Шта Европски парламент тражи?Европски парламент у Стразбуру је затражио да Европска унија у преговорима о чланству са Србијом отвори нова поглавља која су технички већ спремна.

ЕП наглашава да је Србија "учинила важне кораке ка нормализацији односа с Косовом" и зато очекује стварање Заједнице српских општина (ЗСО).

То је и "кључни предуслов за укупни напредак преговора", подвукли су посланици ЕП у расправи о резолуцији о Србији, о чијем усвајању ће сутра гласати.

Парламент Европске уније подвлачи укупан економски и друштвени напредак Србије, а наглашава да су "хитно нужни даљи кораци како би се решила сва отворена питања" у дијалогу Београд-Приштина, с тим да "обе стране крену у пуну примену договора".


"То значи и успостављање Заједнице српских општина", како је предочено, уз позив Европској служби за спољне послове, на чијем је челу Федерика Могерини, да "процењује оно што чине две стране у спровођењу својих обавеза".

У резолуцији коју је припремио Дејвид Мекалистер, пише да су власти Србије "оствариле одређен напредак у правосуђу… али независност судства није спроведена на делу".

Отуд се тражи да власти у Београду обезбеде европске норме у правосуђу и "смање политички уплив на бирање и постављање судија и тужилаца".

ЕП је "забринут због помањкања напретка у борби против корупције, и позива Србију да покаже јасну политичку вољу и преданост решавању тог питања", а похваљује "ефикасну улогу Београда у међународној и регионалној полицијској сарадњи и напредак у сузбијању организованог криминала".

ЕП је поздравио учешће Београда у међународним војно-полицијским мисијама Европске уније, али "поново позива Србију, сагласно захтевима њеног статуса кандидата за чланство, да постепено усагласи своју спољну и безбедносну политику с ЕУ, укључујући политику према Русији".

Како је то напоменуто, "сматра да је за жаљење одржавање заједничких војних вежби Србија-Русија".

Наглашено је и да је "Србија и даље конструктивно опредељена за односе с другим земљама у процесу прикључивања ЕУ и суседним чланицама Уније" и речено да билатерална питања треба решавати сагласно међународном праву, као и да "решавање таквих проблема не сме угрозити преговоре о чланству с ЕУ".

"Европски парламент поздравља истрајно ангажовање Србије на путу укључивања у ЕУ и њен предузимљив, опипљив и добро припремљен приступ преговорима (о чланству)", наводи се у овом документу.

Такође се похваљује "напредак Србије у развијању ефикасне тржишне привреде и побољшању укупних економских прилика у земљи" и каже да је све то "јасан знак решености и политичке воље" Београда за ступање у ЕУ.

Међутим, како је наведено, Србија ту "стратешку одлуку мора да шири и у свом становништву, укључујући снажније предочавање колика се буџетска средства ЕУ дозначавају Србији.., а власти Србије треба да се уздрже од порука против ЕУ".

У резолуцији се позивају званичници Србије да "не оптужују и не врше политички неосноване нападе на омбудсмана" и зајамче средствима и системским оквиром рад свих независних тела и институција Србије.

Власти у Београду се, исто тако, позивају да "решавају случајеве претераног коришћења полицијске снаге према грађанима и узимају се на знање, са забринутошћу, спорни догађаји у београдској четврти Савамала, кад је реч посебно о рушењу приватне имовине, и тражи се да то брзо буде расветљено уз пуно учешће судских власти у истрази с циљем да се починиоци приведу правди".

Европосланици "поново изражавају забринутост због изостанка напретка слободе изражавање и поводом аутоцензуре у медијима, где је дошло до погоршања ситуације".


Они подвлаче да су "и даље забрињавајући политички уплив, претње, насиље и застрашивање новинара, укључујући физичке нападе, вербалне и нападе у писаном виду, као и насртаје на њихову имовину".

У резолуцији ЕП је велики простор дат питању слободе изражавања и независности медија, а од власти у Србији је затражено да "јавно и неопозиво осуди све нападе, обезбедие одговарајућа средства за ефикаснију истрагу напада на новинаре и медије да би починиоци били приведени правди".

Такође је оцењено да је нужно у потпуности применити законе о медијима и поздрављен је споразум о сарадњи и заштити између тужилаца, полиције и новинарских и медијских удружења.

Парламент ЕУ каже да су избори 24. априла повољно оцењени, мада тражи од власти Србије да у потпуности спроведу препоруке међународних посматрача, "посебно утицаја на медије" и "немања увида у финансирање политичких странака у изборној кампањи".

Наводи се да власти Србије морају да "примерено истраже тврдње о неправилностима, насиљу и застрашивању током изборног процеса".

У документу ЕП се углавном даје повољна слика заштите људских и мањинских права у Србији и подвлачи да "етнички, културно и верски мешовита Војводина доприноси идентитету Србије".

У Војводини је и даље зајамчена заштита мањина и добра је међуетничка ситуација, каже се у предлогу резолуције и додаје да "аутономија Војводине не сме бити ослабљена".

(Б92)


***
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Странице: 1 2 [3]   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!