Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/ndanilo/webapps/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
Кандидатура Србије у ЕУ
forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Октобар 25, 2020, 02:14:44


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: 1 2 [3]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Кандидатура Србије у ЕУ  (Прочитано 44715 пута)
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12596Погледај профил
« Одговор #100 послато: Јун 13, 2017, 22:32:13 »

Резолуција о Србији:
Шта Европски парламент тражи?Европски парламент у Стразбуру је затражио да Европска унија у преговорима о чланству са Србијом отвори нова поглавља која су технички већ спремна.

ЕП наглашава да је Србија "учинила важне кораке ка нормализацији односа с Косовом" и зато очекује стварање Заједнице српских општина (ЗСО).

То је и "кључни предуслов за укупни напредак преговора", подвукли су посланици ЕП у расправи о резолуцији о Србији, о чијем усвајању ће сутра гласати.

Парламент Европске уније подвлачи укупан економски и друштвени напредак Србије, а наглашава да су "хитно нужни даљи кораци како би се решила сва отворена питања" у дијалогу Београд-Приштина, с тим да "обе стране крену у пуну примену договора".


"То значи и успостављање Заједнице српских општина", како је предочено, уз позив Европској служби за спољне послове, на чијем је челу Федерика Могерини, да "процењује оно што чине две стране у спровођењу својих обавеза".

У резолуцији коју је припремио Дејвид Мекалистер, пише да су власти Србије "оствариле одређен напредак у правосуђу… али независност судства није спроведена на делу".

Отуд се тражи да власти у Београду обезбеде европске норме у правосуђу и "смање политички уплив на бирање и постављање судија и тужилаца".

ЕП је "забринут због помањкања напретка у борби против корупције, и позива Србију да покаже јасну политичку вољу и преданост решавању тог питања", а похваљује "ефикасну улогу Београда у међународној и регионалној полицијској сарадњи и напредак у сузбијању организованог криминала".

ЕП је поздравио учешће Београда у међународним војно-полицијским мисијама Европске уније, али "поново позива Србију, сагласно захтевима њеног статуса кандидата за чланство, да постепено усагласи своју спољну и безбедносну политику с ЕУ, укључујући политику према Русији".

Како је то напоменуто, "сматра да је за жаљење одржавање заједничких војних вежби Србија-Русија".

Наглашено је и да је "Србија и даље конструктивно опредељена за односе с другим земљама у процесу прикључивања ЕУ и суседним чланицама Уније" и речено да билатерална питања треба решавати сагласно међународном праву, као и да "решавање таквих проблема не сме угрозити преговоре о чланству с ЕУ".

"Европски парламент поздравља истрајно ангажовање Србије на путу укључивања у ЕУ и њен предузимљив, опипљив и добро припремљен приступ преговорима (о чланству)", наводи се у овом документу.

Такође се похваљује "напредак Србије у развијању ефикасне тржишне привреде и побољшању укупних економских прилика у земљи" и каже да је све то "јасан знак решености и политичке воље" Београда за ступање у ЕУ.

Међутим, како је наведено, Србија ту "стратешку одлуку мора да шири и у свом становништву, укључујући снажније предочавање колика се буџетска средства ЕУ дозначавају Србији.., а власти Србије треба да се уздрже од порука против ЕУ".

У резолуцији се позивају званичници Србије да "не оптужују и не врше политички неосноване нападе на омбудсмана" и зајамче средствима и системским оквиром рад свих независних тела и институција Србије.

Власти у Београду се, исто тако, позивају да "решавају случајеве претераног коришћења полицијске снаге према грађанима и узимају се на знање, са забринутошћу, спорни догађаји у београдској четврти Савамала, кад је реч посебно о рушењу приватне имовине, и тражи се да то брзо буде расветљено уз пуно учешће судских власти у истрази с циљем да се починиоци приведу правди".

Европосланици "поново изражавају забринутост због изостанка напретка слободе изражавање и поводом аутоцензуре у медијима, где је дошло до погоршања ситуације".


Они подвлаче да су "и даље забрињавајући политички уплив, претње, насиље и застрашивање новинара, укључујући физичке нападе, вербалне и нападе у писаном виду, као и насртаје на њихову имовину".

У резолуцији ЕП је велики простор дат питању слободе изражавања и независности медија, а од власти у Србији је затражено да "јавно и неопозиво осуди све нападе, обезбедие одговарајућа средства за ефикаснију истрагу напада на новинаре и медије да би починиоци били приведени правди".

Такође је оцењено да је нужно у потпуности применити законе о медијима и поздрављен је споразум о сарадњи и заштити између тужилаца, полиције и новинарских и медијских удружења.

Парламент ЕУ каже да су избори 24. априла повољно оцењени, мада тражи од власти Србије да у потпуности спроведу препоруке међународних посматрача, "посебно утицаја на медије" и "немања увида у финансирање политичких странака у изборној кампањи".

Наводи се да власти Србије морају да "примерено истраже тврдње о неправилностима, насиљу и застрашивању током изборног процеса".

У документу ЕП се углавном даје повољна слика заштите људских и мањинских права у Србији и подвлачи да "етнички, културно и верски мешовита Војводина доприноси идентитету Србије".

У Војводини је и даље зајамчена заштита мањина и добра је међуетничка ситуација, каже се у предлогу резолуције и додаје да "аутономија Војводине не сме бити ослабљена".

(Б92)


***
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #101 послато: Септембар 15, 2017, 06:12:24 »

Дачић:Ко зна кад ћемо ми у ЕУ

Beograd -- Ivica Dačić kaže da je proces proširenja lekovit za EU, jer, kako je naveo, ili će se nastaviti proces proširenja ili će doći do procesa laganog umiranja EU.

Povodom izjave predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera da do kraja mandata sadašnje Evropske komisije 2019. neće biti ispunjeni uslovi za ulazak neke zemlje Zapadnog Balkana u EU, Dačić je kazao da "to nije ništa različito u odnosu na ono što je govorio ranije" i da se može reći da je Junker bio blaži nego ranije kada je reč o proširenju.

"Proširenje EU je proces lekovit za opstanak EU", kazao je ministar spoljnih poslova Srbije za Radio-televiziju Srbije.

On je ponovio da će u oktobru početi ozbiljniji dijalog o poglavlju 31 – Spoljna, bezbednosna i odbrambena politika, kada u oktobru u Srbiju dolazi delegacija Evropske službe za spoljne poslove, koju će predvoditi visoka predstavnica Federika Mogerini.

Dodao je da Srbija do ulaska u EU ima rok da harmonizuje spoljnu i odbrambenu politiku.

Izrazio je nadu da će se do tada završiti sukob Rusije i SAD, jer kada se "slonovi svađaju, obično trava nastrada".

"Ako se do našeg ulaska u EU, za koje ne znamo kad će biti, ne završi sukob sa Rusijom, onda smo svi mi u velikom problemu, pa i sama Evropska unija. Zato sam i rekao da mi treba da gledamo svoje interese", kazao je Dačić.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2017&mm=09&dd=14&nav_category=1262&nav_id=1303512

  Кад год се ближе неки избори, наши бескорисни, непотребни лопови-политичари нас засипају својим ''истинама'' о којима ништа не причају док траје мандат.Мене једино занима да кажу шта су покрали док су били на власти и од њих ништа више.
Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12596Погледај профил
« Одговор #102 послато: Децембар 12, 2017, 17:36:51 »

БОЛНО ПОГЛАВЉЕ 30
 Србија га је јуче отворила, а то значи
да ћемо морати да РАСКИНЕМО споразум с Русима
и ДОЗВОЛИМО ГМО
Отварањем поглавља 30 у преговорима са ЕУ Србија се практично обавезала да ће раскинути све споразуме о слободној трговини које је склопила са четири државе, међу којима је и Русија. Али, то неће бити ни једини, а можда ни највећи проблем за власти у Београду, јер ће због истог поглавља бити принуђене да дозволе промет ГМО производа на српском тржишту.

Како се Србија примиче вратима Брисела, пред њу се постављају све комплекснији захтеви. Осим увођења санкција Русији, које иако се о њима говори још нису на дневном реду, званични Београд ће пре приступања ЕУ морати да стави ван снаге све потписане споразуме о слободној трговини.

Такви споразуми склопљени су Казахстаном, Турском и Белорусијом, али ће највећи проблем бити онај који је потписан са Руском Федерацијом, јер је обим трговине са том државом у поређењу са преостале три и највећи. И не само то. Укидање тог споразума могло би да остави и политичке последице по односе две државе.

Економиста Љубомир Маџар сматра да је тај услов ЕУ веома тежак и озбиљан за Србију, нарочито што из Русије увозимо гас.

- То нам је веома важан извор снадбевања. Што се тиче осталих држава, ту не би требало да осетимо неке последице. ЕУ има своју политику и овај услов не важи само за Србију. Исти случај је био и са осталим државама које су у међувремену постале чланице. Наш стратешки циљ је да постанемо део Уније и морамо то да прихватимо ( Молим?) - наводи за "Блиц" Маџар.

Споразум са Русима Србија иначе често користи као адут за привлачење страних инвестиција, с обзиром да слободну трговину са Руском Федерацијом, осим бивших совјетских република, нема више ниједна земља на свету. Ипак, у Влади кажу да ће упркос његовом укидању Србија уласком у ЕУ бити на добитку.Љајић: Бенефити ће бити већи кад уђемо у ЕУ


Надлежни министар трговине Расим Љајић каже да ће споразуми о слободној трговини које смо потписали са Русијом, Белорусијом, Турском и Казахстаном бити на снази све до момента уласка Србије у ЕУ.

- Када уђемо у Унију, они се бришу, а важе они које је склопио Брисел. На пример, са Јужном Корејом, а воде се преговори да такав споразум буде потписан са САД-ом. Бенефити које ћемо остварити уласком у ЕУ су далеко већи од ових које имамо са споразумима које смо потписали са поменуте четири државе. До нашег пуноправног чланства, српски привредници ће искористити време за стварање трајних веза и односа - објашњава за "Блиц" Љајић.


Без ГМО производа нема ЕУ

За власти у Србији можда ће већи проблем бити озакоњење промета ГМО производа на српском тржишту. Наиме, то је услов за приступање Србије Светској трговинској организацији (СТО), а ниједна држава до данас није ушла у ЕУ а да претходно није постала члан СТО.

Добро обавештени саговорник "Блица" наводи да је увођење ГМО производа "нешто што мора да се уради".

- Дакле, мораћемо из закона да избацимо реченицу у којој стоји да је забрањен промет таквих производа. Србији је из ЕУ поручено да може постављати какве год хоће услове за њихову продају, па и да буду толико строги да њихов промет постане немогућ. Важно је само да се реч "забрањен" избаци из важегићих прописа - каже наш извор.

Он објашњава да се са СТО воде преговори на два нивоа - мултилатерално, којим се утврђује да ли су важећи закони у складу са принципима ове организације. Управо у тим преговорима инсистира се на дозволи промета ГМО производа.

Проблеми са САД, Русијом, Украјином и Бразилом

Такође, воде се и билатерални преговори, где државе чланица СТО могу да постављају своје услове.

- Доста тога је Србија већ испреговарала. Услове још имају Америка, Бразил, Русија и Украјина - каже саговорник "Блица".Он наводи да САД има неколико услова, али би на њих "заборавили, уколико Србија укине забрану на продају ГМО". Према нашим информацијама, Бразил жели да повећа квоту за увоз живинског меса из те државе, док Руси желе да знају која ће правила важити када Споразум о слободној трговини између две земље буде стављен ван снаге.

- Највећи проблем праве Украјинци, који су Црну Гору условљавали чак три године. Они имају низ услова, међу којима је да сада са њим потпишемо споразум о слободној трговини. То нама не одговара јер се њихова привреда ослања на пољопривреду и могли бисмо тако угрозити домаће произвођаче - наводи наш извор.Корист од поглавља 30

Упркос свему овоме, Сена Марић из Центра за европске политике наводи да је поглавље 30 од великог значаја за српску привреду.

- Србија ће постати део јединствене царинске уније и заједничког тржишта ЕУ, највеће глобалне трговинске силе данас. Усклађивањем са правним тековинама у овој области и приступањем ЕУ, Србија ће унапредити своју преговарачку позицију на глобалним тржиштима и биће заштићена од нелојалне конкуренције - навела је Марићева и додала да ће користи бити вишеструке и за обичне грађане.

- Директно ће се одразити на повећање економске моћи земље и животни стандард грађана, побољшаће се институционална сигурност и смањити ризик земље за инвеститоре. То ће на дужи рок довести до повећања конкурентности српских компанија и омогућити привлачење инвестиција - рекла је Марићева.

(Наташа Латковић, Блиц)


***


Е, сада је на "ПОТЕЗУ" српски народ. Или ће скроз да се "угаси" или ће показати свету да жели да живи онако како он хоће, а не како му други диктирају-наређују!!!Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
nina
Пуноправни члан
***
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 164Погледај профил
« Одговор #103 послато: Фебруар 06, 2018, 07:31:39 »

ДАН Д ЗА СРБИЈУ: Шестог фебруара ЕУ ће нам рећи шта тачно тражи од нас и шта морамо да урадимо са Косовом

Цитат
Шести фебруар биће дан Д за Западни Балкан, а пре свега за Србију и Црну Гору, јер ће тада бити објављена стратегија Европске уније (ЕУ) о потенцијалном проширењу. Ако буду усвојени досадашњи предлози, и наравно ако испуни услове, Србија би 2025. године могла да постане пуноправна чланица Уније.Према до сада познатим предлозима из Нацрта овог документа, руку под руку са Србијом иде и Црна Гора, а услов који је неопходно испунити је владавина права. У случају Србије још једна ствар је неопходна - нормализација односа са Косовом.

Србија до ЕУ, година по година

Према ономе што је до сада познато, очекивања су да би током 2019. године требало да буду испуњена прелазна мерила у поглављима правосуђа и унутрашњих послова, као и пуна нормализација односа с Косовом. У Поглављу 23 Србија има 50 прелазних мерила, а у Поглављу 24 њих 41, док је прелазно мерило у Поглављу 35 о Косову - потпуна нормализација односа.

По испуњењу, ЕУ би требало да реши питање мерила за затварање поглавља, и да буде спремна за другу фазу преговора најкасније до краја 2019. године.

Такође, у Нацрту се наводи да би, под условом да се испуне сва мерила за затварање у свим поглављима, земље чланице ЕУ могле да дају пристанак на затварање преговора са Црном Гором и Србијом на међувладиној конференцији до краја 2023. године.

Након тога, и ако до тада буду успешно закључени преговори, 2024. године требало би да буде потписан приступни споразум са Србијом и Црном Гором.

Следећи, и последњи корак је ратификација приступних споразума, што би значило и улазак у поноправно чланство.


Не само две земље, већ цео регион

Како је пре неколико дана објавио “Фајнаншел тајмс” (ФТ), план ЕУ је да у своје чланство прими шест балканских држава: Албанију, Србију, Црну Гору, Македонију, БиХ, али и самопрокламовану државу Косово.

Главни разлог за то је што Брисел сматра да је ово “терен” преко ког се на хиљаде миграната домогне тла Уније.

Међутим, ФТ наводи и да стратеги ЕУ страхују да Русија опасно шири своју зону утицаја, управо на подручју где традиционално већ има савезнике - Западном Балкану.


Могуће измене и случај Шпаније

Међутим, Нацрт овог документа, овако како за сада изгледа, није и коначан јер свака земља чланица Уније, може да пошаље своје предлоге, али и замерке, као што је то претходих дана учинила Шпанија.

Наиме, ова земља је ЕУ проследила низ протестних докумената, у којима између осталог пише да се противе коришћењу термина WB6 (скраћеница за шест земаља Западног Балкана), али и да за њих “Косово није део процеса проширења”.

Такође, један од предлога је да се Косово може посматрати само као регион у оквиру Србије. Наравно, Шпанија ово не ради због Србије, већ пре свега имајући у виду своје интересе, нарочито имајући у виду прошлогодишње искуство са Каталонијом. Међутим, да ли ће се ова опаска наћи у коначном тексту стратегије, видеће се већ за неколико дана.


Пре пријема, решење свих отворених питања

Ипак, постоји и једна ствар која је заједничка свим предлозима који се односе на овај документ, јесте да ће земље Западног Балкана, пре коначног пријема у ЕУ, морати да реше сва отворена питања која постоје већ годинама, односно деценијама.


Правно обавезујући споразум - обавезан!

Чини се да је правно обавезујући споразум између Београда и Приштине све ближа реалност, имајући у виду и Нацрт стратегије, али и изјаве које у последње време све чешће понављају и српски и европски званичници.

- ЕУ очекује од Србије правно обавезујући документ са Приштином, после којег би могли да постанемо чланица ЕУ - рекао је пре неколико дана председник Србије Александар Вучић.

То је поновио и нешто раније, али и крајем прошле године, а то се ових дана могло чути и од председника Европског парламента Антонија Тајанија.


Шта је са осталим земљама?


За земље региона, у Нацрту стратегије за проширење Западног Балкана пише да би 2019. Албанија и Македонија требало да отворе приступне преговоре са Бриселом, а БиХ да добије статус кандидата за чланство у ЕУ, подсјећа портал. Македонија би требало да постигне опипљиве резултате у решавању спора око имена земље.

Што се Косова тиче, пише да до краја 2019. мора постићи пуну нормализацију односа са Србијом, чиме би отворило пут напретка према Европи. Босна и Херцеговина би до краја 2023. требало да постигне напредак у реформама и функционалности како би била спремна за отварање приступних преговора.

Стратегија о Западном Балкану усвојена 6. фебруара у Стразбуру, а само дан након тога, тачније 7. фебруара, европски комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан долази у званичну посету Србији.

Извор: Правда


Чак иако не испунимо ни један услов,нас ће највероватније на силу увући у ЕУ,заједно са тзв. "Косовом".То им је циљ.Онда ће да поставе све своје људе на све важне функције и радиће са нама шта им је воља.Брисаће Србијом као са крпом своје ципеле.Додуше, скоро да то већ и сада раде.
Сачувана
moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #104 послато: Новембар 29, 2018, 20:29:42 »

ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ ДОНЕО СРАМНУ ОДЛУКУ Србија не може у ЕУ док не призна геноцид у Сребреници!

Након излагања Шолтеса, усвојена је резолуција у коначном тексту са 503 гласа за, 85 против и 47 суздржаних.Посланици Европског парламента у оквиру расправе о Извештају о напретку Србије усвојили су амандман словеначког заступника Игора Шолтеса о Сребреници.

"Жалимо због поновљеног порицања геноцида у Сребреници од неких српских званичника, те их подсећамо да пуна сарадња с Међународним кривичним трибуналом за бившу Југославију и Механизмом који га је наследио, укључује пуно прихватање и примену његових пресуда и одлука. Признавање геноцида у Сребреници је основни корак на путу Србије ка приступању ЕУ", стоји у амандману Игора Шолтеса из парламентарне групе Зелених, преноси Н1.

Након његовог излагања, усвојена је резолуција у коначном тексту са 503 гласа за, 85 против и 47 суздржаних.

https://www.alo.rs/vesti/politika/srbija-ne-moze-u-eu-dok-ne-prizna-genocid-u-srebrenici/199134/vest


   Очекујем ванредно сазивање конференције за штампу и обраћање нашег вође,који ће да нам дрхтавим гласом објави ову информацију,можда пусти и неку сузицу или да оде у другу крајност и да почне у оном препознатљивом маниру,да виче на неко НН лице и да га напада,прети,да се правда. Шта год,српском народу је одавно јасно да ће ови "пријатељи" нашег председника (непријатељи српског народа) стално да измишљају нове и нове разлоге,само да Србија никада не уђе у ЕУ.Коме то није јасно он је случај за посматрање.
Сачувана

moka
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 906Погледај профил
« Одговор #105 послато: Април 06, 2019, 18:03:48 »

Нови шок из Француске: Србија неће у ЕУ ни 2025!

Србија неће постати чланица Европске уније ни 2025. године сматра девет од 12 кандидата француских политичких партија на предстојећим европским изборима, пренео је Н1 позивајући се на портал Јуропиан Вестерн Балкан.

Пооштрена изборна реторика, али и потврда да Француска неће бити благонаклона према будућем проширењу ЕУ, порука је која стиже из Париза, пише тај портал.

Приступање Србије Европској унији — за или против, тако је гласило питање упућено дванаесторици кандидата за европске посланике који су у телевизијској дебати „L’Émission politique“ француске државне телевизије грађанима представљали програме за европске изборе у мају.

Девет црвених тастера, два зелена и један уздржан, резултат је који би знаке за узбуну требало да укључи у Београду.


Једина два кандидата који су се изјаснили да Србију виде у ЕУ до 2025. јесу кандидат опозиционе Социјалистичке партије и кандидат центристичке партије Унија демократа и независних. Додуше, овакав резултат не треба да чуди с обзиром на то да из Француске у последње време гласно говоре — Србија и Западни Балкан нец́е у ЕУ тако брзо и тако лако.

Међу онима који су се у дебати изјаснили против Србије у ЕУ била је кандидаткиња владајуц́е странке председника Емануела Макрона и бивша минситарка за европске послове Натали Лоазо која је у марту била у посети Београду. Председнику Александру Вучиц́у и тада је пренела сличну поруку.

Та истина, према мишљењу политичког аналитичара из Фондације за отворено друштво и члана БиЕПАГ Срђана Цвијића, део је пооштрене предизборне реторике.

Управо последње истраживање јавног мњења које је спровела британска агенција „ЈуГов“, урађено у седам европских држава (Немачка, Француска, Велика Британија, Шведска, Норвешка, Финска и Данска), показало је да су Французи најскептичнији по питању проширења.

Чак 52 одсто испитаника из Француске не жели Србију у Европској унији.

Неразвијена демократија, распрострањена корупција и перцепција да нове чланице „отимају“ радна места Французима, само су неки од разлога за став француског јавног мњења, објашњава Цвијић и додаје да то Србији свакако нец́е помоц́и да напредује ка ЕУ.

Међутим, Србија није једина земља којој је од политике „штапа и шаргарепе" остао само штап. Наиме, Европска комисија дала је обећање Северној Македонији и Влади Зорана Заева, да ће, уколико реши спор око имена државе са Грчком, као награду, добити отварање приступних преговора. Но, након што је решење за име пронађено, из Европске уније, односно Француске, почели су да стижу упозорења да преговори ипак неће почети као што је то раније обећано.

Недоследност и неспремност ЕУ да испуни обећано у случају Северне Македоније, према мишљењу стручњака за Балкан са Католичког института у Паризу Луика Трегуре, лако може утицати и на решавање косовског питања.

Додаје и да људи и владе у региону нису глупи и да виде које су реалне околности што се будућег проширења тиче.

Међутим, чини се да, одлучили се балкански политичари да буду поСлушни или непослушни ђаци, шаргарепа ће, бар у наредном периоду, остати скривена у европском џаку.

Девет „не“ за Србију у ЕУ дошло је као хладан, али не и изненадан туш. Заправо, потврдило је оно што већ годину дана нико на Балкану не жели да чује — проширење Уније је међу грађанима ЕУ непопуларно, а нико од европских политичара није спреман да постане жртва тог политичког ризика.

https://rs-lat.sputniknews.com/politika/201904061119376442-francuska-srbija-eu/


   Права вест за неспособног Вучића.Његови такозвани лажни пријатељи неће ништа да му дају за издају Србије.И добра вест за његове гласаче које је преузео од ДС-а, за разне НВО бабе, неспособне и непотребне глумце, музичаре, правнике и економисте који су залутали у политику и упрошаћавају Србију последњих 20 година.Време је да закопају мантрање о ЕУ и оду на село да гаје свиње и кокошке.
« Последња измена: Април 09, 2019, 10:28:52 moka » Сачувана

Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12596Погледај профил
« Одговор #106 послато: Јун 07, 2019, 00:44:57 »

ПУТ СРБИЈЕ КА ЕУ: Нови услови за поглавља?

ПАРИЗ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"СРБИЈУ за отварање нових приступних поглавља више не успоравају само због недавног годишњег извештаја Европске комисије, већ у Бриселу сада услове траже и у новим закључцима Радне групе за финансијско деловање у борби против прања новца (ФАТФ)!

- На столу је пет поглавља, нека су више напредовала, нека мање, али сигурно нећемо отворити више од два. Може да се догоди да буде отворено и само једно, али и ниједно, а то доста зависи и од извештаја ФАТФ - истиче добро обавештени извор "Новости" из Радне групе за проширење (КОЕЛА).

Реч је о областима које се односе на слободу кретања радника (2), слободу кретања капитала (4), финансијске услуге (9), пољопривреду и рурални развој (11) и трансевропске мреже (21).

- Најближе отварању је поглавље 9, док је "резервна" област 4. Да ли ће оба бити отворена, зависи од много тога - кажу нам у Бриселу.

Радна група је у уторак начелно разматрала недавни извештај Европске комисије за све кандидате за чланство, док су јуче почели с припремама закључака о Западном Балкану за предстојећи Европски савет, који ће бити одржан 20. и 21. јуна. Садржај ће се утврђивати до краја ове седмице, док би следеће недеље у Бриселу тај документ требало да потврде и амбасадори земаља чланица, чиме се улази у "политичку фазу".

- Технички бисмо, можда, били спремни и за више поглавља, али, засад, због садржаја извештаја ЕК, као и суздржаности неких важних земаља чланица, попут Француске, Немачке или Холандије, не постоји спремност за то - истиче наш извор.

Одлука још није донета, а сазнајемо да ће она умногоме зависити и од предстојећег извештаја ФАТФ који се очекује 21. јуна. У овом међудржавном телу, чије је седиште у Паризу, јуче су нам потврдили да се припрема ажурирана листа "ризичних земаља", која ће бити објављена на крају редовног пленарног заседања.


ЗАЛАГАЊЕ БУКУРЕШТА

С ОБЗИРОМ на то да се крај састанка ФАТФ поклапа са завршетком Европског савета, постоје велики изгледи да поглавља буду отворена касније, последњих дана овог месеца и румунског председавања. Званични Букурешт тренутно настоји да издејствује отварање бар једног поглавља, али ће то зависити од много фактора.

(Г.Чворовић, вечерње НОВОСТИ)***

И тако у недоглед. Мазохистички, нема шта. А и чему толика журба Зеленко

Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12596Погледај профил
« Одговор #107 послато: Децембар 11, 2019, 04:11:21 »

Србија отворила ново поглавље у преговорима са ЕУ

НЕ потцењујујемо никог другог и желимо да цео регион напредује, али Србија је та која може да до краја мандата нове Европске комисије буде спремна за чланство у Европској унији.
Јадранка Јоксимовић и Оливер Вархељи

Ово је поручила Јадранка Јоксимовић, министар за евроинтеграције, након сусрета са комесаром за проширење Оливером Вархељијем у Бриселу, где је за уторак била заказана Међународна конференција на којој је Србија требало да отвори још једно поглавље - 4, које се односи на слободу кретања капитала.

- Вархељи снажно подржава политику проширења и Србију као земљу која приступа Унији - оценила је Јоксимовићева.

Она је навела да је комесар за проширење поновио своје очекивање да до краја његовог петогодишњег мандата "бар једна земља са Западног Балкана буде потпуно спремна за чланство" и оценила да је "без сумње мислио на Србију". Јоксимовићева је најавила и да ће Вархељи крајем јануара доћи у посету Србији.

Са отварањем поглавља 4, Србија ће имати 18 отворених поглавља, од укупно 35. Министар финансија Синиша Мали изјавио је да ово представља још једну потврду успеха економских реформи у Србији. Нагласио је да не би могло да се говори о слободном кретању капитала и реформи финансијског тржишта да нису стабилизоване јавне финансије, да није завршена фискална консолидација, истичући да сви макроекономски индикатори показују да су најтеже мере иза нас.

Поглавље 4 ће бити шесто отворено од укупно осам поглавља из области финансија, рекао је Мали, и додао да је веома важно што је Србија скинута са сиве листе ФАТФ, као и велики број усвојених закона и подзаконских аката који су усмерени ка томе да се спрече прање новца и ширење тероризма.


БОРЕЛ: ПРИОРИТЕТ ДИЈАЛОГ

ВИСОКИ представник ЕУ Жозеп Борељ поручио је у писму министрима спољних послова и одбране држава чланица Уније да ће приоритет његовог рада бити да се "Западни Балкан чврсто усидри за ЕУ", као и постизање свеобухватног споразума у дијалогу Београда и Приштине. Борељ је у писму пред прво заседање Савета ЕУ са њим на челу изнео своје виђење приоритета и начина рада у оквиру спољне и безбедносне политике ЕУ.


ТУПУРАИНЕН: ЗА СРБИЈУ КЉУЧАН НАПРЕДАК У ОБЛАСТИ ВЛАДАВИНЕ ПРАВА

Председавајућа Саветом ЕУ финска министарка за европске послове Тити Тупураинен каже да је отварање новог поглавља са Србијом позитиван сигнал за цео регион Западног Балкана.

"Као председавајућа Саветом ЕУ задовољна сам што завршавамо наше председавање Међувладином конфренцијом са Србијом и што могу да најавим да Србија отвара поглавље четири", изјавила је Тупураинен.

Она је након Међувладине конференције у Бриселу позвала Србију да настави своје реформске процесе посебно у области владавине права и основних права.

"Кључно за Србију је да покаже јачу политичку преданост реформи владавине права. Друго важно питање је нормализација односа са Косовом", каже Тупураинен.

Финска министарка за европске послове каже да ће ЕУ наставити да блиско срађује са Србијом на постизању даљих резулатата на ЕУ путу, за које је оценила да доносе добробит обема странама у процесу.

(Д. М. , `Новости`)

***

Српски народ каже:


Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
David G
Нови члан
*
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 20Погледај профил
« Одговор #108 послато: Јануар 19, 2020, 05:12:29 »

Joш један услов Србији за улазак у ЕУ - брисање прошлости!

Ако жели да напредује у процесу придруживања ЕУ, Србија ће морати да раскрсти са својом прошлошћу! Овај захтев званични Загреб уградио је у свој програм председавања Европскоj унији, које је Хрватска 10. јануара и формално започела.У том документу, у делу који се односи на проширење, између осталог, наглашава се да је важно поштовање људских права и основних слобода, као и владавине права, допринос регионалној сарадњи и развој добросуседских односа. Ово последње укључује превладавање наслеђа прошлости, истинско помирење и решавање отворених питања. Загреб се "на папиру" заложио за отварање преговора са Албанијом и Северном Македонијом и најавио да ће подстицати и напредак Србије и Црне Горе, али уз пуно испуњавање постављених критеријума.

Већина је овакве формулације "прочитала" као најаву да ће Загреб, где год буде могао, убацивати клипове у точкове нашег европског пута. Очекује се да ће Хрватска, посебно сада када председава ЕУ, у свим телима Уније, а нарочито у оним који одлучују о отварању нових поглавља, инсистирати на дугачкој листи питања која су њој битна: од решавања судбине несталих, питања архива, границе, сукцесије, имовине бивше СФРЈ, положаја њихове мањине у Србији, до - суочавања с прошлошћу.

Иначе, Хрватска је проширење ЕУ званично унела у приоритете свог председавања, у оквиру тзв. четвртог стуба, који се односи на "Утицајну Европу". У овом делу програма стоји и да се веродостојност у међународним односима одражава кроз одговоран приступ према непосредном окружењу на Западном Балкану.

Хрватски премијер Андреј Пленковић поручио је, на маргинама церемоније преузимања председавања Савету ЕУ у Загребу, да ова земља има одговорност да промовише и подржи своје суседе са Западног Балкана на путу реформи и приближавања Унији. Он је позвао и да се самити ЕУ - Западни Балкан одржавају сваке две године.

Први следећи такав самит биће одржан у мају, у Загребу, а Пленковић је најавио да би до тада требало да се усагласе промене у методологији приступања Унији, на којима највише инсистира француски председник Емануел Макрон.

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић раније је поручила да очекује да се Хрватска постави објективно и одговорно и да неће уносити билатерална питања у наставак преговора Србије са ЕУ.

Иначе, хрватски премијер Пленковић и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен отворили су у петак седницу двеју влада и Комисије у Националној и универзитетској библиотеци у Загребу.

Фон дер Лајенова је нагласила да су четири приоритета хрватског председавања ЕУ - Европа која се развија, повезује, која штити и која је утицајна - такође и приоритети Брисела.


Хоће проширење, али да не буде брзо

Сузана Грубјешић, из Центра за спољну политику, каже да је кампања за председничке изборе у Хрватској показала да је председавање Хрватске Савету ЕУ споредна тема у односу на билатералне односе са Србијом:

- Хрватска се залаже за проширење, али не жели да се оно деси брзо, зато нерешена билатерална питања покушава да угура у процес приступања.


КМНовине
Сачувана
Странице: 1 2 [3]   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!