forum
 
*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте. Мај 25, 2020, 07:11:12


Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије


logo

Прикључите се дискусији, изнесите своје мишљење, дaјте свој допринос борби за праве вредности! › Регистрација
Странице: [1]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Имају ли Срби у Србији иста права као и мањински живаљ?  (Прочитано 2173 пута)
Ekana
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 633


Погледај профил
« послато: Новембар 05, 2011, 02:30:05 »


Опасне тензије Поново потресају Нови Пазар

Угљанин протерује полицајце из СрбијеЗахтев - Министар тврди да му је новопазарска полиција претукла сина и прети да ће позвати међународну заједницу ако начелник Драган Терзић не буде смењен и не напусти Србију


Српски министар Сулејман Угљанин затражио је јуче да начелник Полицијске управе у Новом Пазару Драган Терзић поднесе оставку, напусти град, али и државу Србију! Угљанин је овако реаговао због привођења његовог сина Мухамеда и још тројице младића, за које је рекао да су претучени у полицијској акцији. Он је запретио и да ће позвати међународну заједницу у Санџак.

Лидер Странке демократске акције, која је пре неколико година изгубила власт у Новом Пазару, ипак није показао детаљније доказе о повредама и премлаћивању четворице младића, па су убрзо кренуле и спекулације да је он прексиноћњи инцидент искористио за напад на начелника полиције, који, како смо сазнали, није по вољи многим политичким моћницима. Драган Терзић је пре шест година из Панчева доведен у Нови Пазар јер није било полицајца у Санџаку који је смео да се супротстави криминалу и истовремено се не приклони некој од зараћених политичких опција.


Опрезно с изјавама

Политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић каже да политичари и полиција морају да буду свесни осетљивости међунационалних односа на овом подручју и да својим неодмереним изјавама не би требало да доливају уље на ватру.

- Господин Угљанин би морао да буде опрезан и свестан како ће његово саопштење да делује на међунационалне односе. С друге стране, полиција тамо мора имати повећану одговорност и свест да њихови поступци могу да добију различито тумачење и смисао који може да наруши међунационалне односе. То никако не значи да полиција треба да толерише прекршаје и угрожавање јавног реда и мира, без обзира на етичку припадност починиоца - упозорио је Вукадиновић.Инцидент на улици

Угљанин је јуче жестоко напао полицијску управу у Новом Пазару.
- Полицајци су зауставили аутомобил у којем су била четири малолетна младића, насилнички их извукли из возила, ударали у главу, тело и шутирали ногама. Након тога су их без легитимисања и било каквих питања привели у СУП. Толико су се острвили да су зауставили најбоље ученике и најбоље младиће ове чаршије. Прешли су црвену црту. Одговорно кажем да начелнику полиције Терзићу и овој полицији није више место у Новом Пазару и ја их позивам да што пре напусте овај град и Србију - казао је Угљанин.

Он је рекао и да ће, уколико у најкраћем року не добије одговор од Владе и МУП-а шта је предузето против таквих насилника, бити принуђен да позове међународну заједницу и међународне снаге да грађане штите од полиције.

Помоћник директора полиције и начелник Полицијске управе у Новом Пазару Драган Терзић негирао је јуче Угљанинове наводе. Он је истакао да су младићи приведени у полицију по пријави једне жене којој су препречили пут у једној од новопазарских улица.
- Младићи су, према тој пријави, у четвртак око 22 сата изашли из аутомобила и једној грађанки претили пиштољима. Полиција је младиће привела ради идентификације и они нису негирали инцидент, објаснивши да су се само шалили. Код њих није пронађено оружје, али су сви они починили прекршај - рекао је Терзић.

Мухамед има „пробну" дозволу

Он је објаснио да је Угљанинов син пре три дана подигао пробну возачку дозволу и да као 17-годишњак у периоду од 17 до 23 сата не сме да вози без присуства пунолетне особе која има положен возачки испит „Б категорије".

- Његови другови су такође били у прекршају јер код себе нису имали личне карте, иако је законом предвиђено да сваки грађанин изнад 16 година код себе мора да има личне исправе - упозорио је Терзић.

Према сазнањима Пресса, приведени младићи су црвеним „голфом" правили хаос у саобраћају и претили суграђанки која их је пријавила полицији. Полиција их је убрзо пронашла, а тек када су их одвели у станицу, сазнали су да су привели сина министра Угљанина. Уз пријаве младићи су пуштени кући.


Вељовић: Разговарао сам са Сулејманом Угљанином


Директор полиције Милорад Вељовић потврдио је за Пресс да је два пута разговарао са министром Угљанином и да ће се састати са њим следеће недеље.

- Као директор полиције издао сам налог да се провере сви наводи министра Угљанина. Чим се заврше све провере, и министар Угљанин и јавност ће бити обавештени о резултатима - навео је Вељовић.


Press

Сачувана
lorka
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1283


Коњи изумиру! Спасимо коње да спасемо људе!


Погледај профил
« Одговор #1 послато: Новембар 05, 2011, 03:10:30 »

На први поглед се чини да Сулејман Угљанин користи своју политичку позицију и приступ јавном мњењу како би исполитизирао и подигао на ниво међунационалних односа случај који има чисту криминолошку позадину. Да ли би тако поступио и онда кад у тој афери не би био и његов син?

Наравно, треба испитати да ли је полиција у овом случају поступила професионално и искључиво из интереса јавног реда и мира, а надам се да ће то српски МУП и урадити.

На крају, увијек остаје горчина кад говоримо о утицају политике и политичара на рад полиције.
У начелу, полиција би требала да буде имуна на политичаре, тј. независна у свом раду.
Као што видимо, у пракси није тако.
Вељовић ће брзо разговарати са Угљанином, јер је овај министар.
Да ли је тако поступио и у случају кад је полиција претукла оног Србина, који се наводно враћао са утакмице, или оног Рома, који је наводно крао?
Мислим, да ли би Вељовић тако брзо ступио у везу и са њиховим очевима?
Сачувана
Ekana
Ветеран
*****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 633


Погледај профил
« Одговор #2 послато: Новембар 05, 2011, 04:36:13 »


Ево докле је Србија догурала!

Један министар без портфеља (илити без ресора), Сулејман Угљанин изјавио љутито како ће ОН протерати (наравно, уз помоћ међународне заједнице) српског полицајца ЧАК и из Србије јер се дрзнуо да приводи његовог сина у полицијску станицу Новог Пазара!?!

Ако на случај гледамо као на повређеност једног анонимног оца због тога што му је син допао полицијских шака која је тренирала строгоћу над малолетником, па да донекле и схватимо очеву озлојеђеност...Мада и ту треба бити објективан па сваку врсту синовљевог чињења назвати правим именом, и сходно томе се, хладне главе, и одредити спрам обе стране.

Али ако је тај отац министар у Влади Србије (изабран по мањинском кључу, јер портфеља нема) који при том користи тај исти критериј да би Србима показивао руком у смеру "врата" из државе им њихове, е то већ нема никаквог оправдања, ма шта да су новопазарски полицајци урадили сину његовом (а убили га нису, то је сигурно!)!!!

Поистовећивати привођење сина (и његова три другара) у полицијску станицу као малтретирање целокупне националне мањине којој припада, а чине већину у Новом Пазару, подижући цео случај на међународни ниво, је више него непримерено, дрско и безобразно!!!

Непримерено јер својим арогантним (без основе) понашањем представља лош узор сину, коме остају два пута у самоваспитању - да крене очевим стопама бахатости, или да поштовање закона и обичаја вере буду оквир његовог моралног сазревања...Иако постоји искуствена народна изрека која каже да ивер не пада даље од кладе, ипак верујемо да свако правило има и изузетака...

А да је министрово понашање дрско и безобразно, више је него јасно из изјаве коју је дао медијима. Биће да се госин Угљанин мало заборавио, унео се превише у улогу човека на власти, коме је све дозвољено... па чак и да ПРЕТИ ПРОТЕРИВАЊЕМ Срба из Србије!!!

Да ли то значи да данас свако коме падне на памет може да захтева већа права од већинског живља у Републици Србији, чак толика да их уз међународну заједницу избацује из сопствене куће ? Е, то неће моћи...или тачније, неће моћи од оног тренутка када на власт дође она партија или странка којој је стало до очувања сопственог националног бића...

Која неће дозволити никоме са стране да се уплиће у васпостављање унутрашњих државних односа....Која се неће извињавати и Курти и Мурти, богохулећи по сопственом народу...Која неће дати ни педаљ државине за предворје умируће Европске уније...Која ће коначно стајати усправно, чврсто држећи стег у рукама....српску заставу на српској земљи!

Сачувана
pidikanac
Уредништво
Ветеран
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1584Погледај профил
« Одговор #3 послато: Новембар 05, 2011, 13:50:58 »

Одличан текст али још један доказ у низу многи до сада, који показује да смо као народ немоћни. Други нас надглашавају, гласнији су и не либе се да се наслањају на рамена својих страних савезника. Ми, Срби, ми смо се свега одрекли. Није нам стало до нашег угледа, заборављамо на понос и порекло, газимо по својој традицији, упорно играмо само на своју сопствену музику, као да неби било лепше ухватити се само у једно, наше јединствено национално коло!

Упорно и силовито идемо погрешним путевима, одбацили смо пријатељста, склопили смо пакт са ђаволом. Тај самозвани министар који прети Србима, ради бар нешто корисно, за себе и друге потурице. Ми гледамо и ником ништа, а и чему кад смо се свега свога - одрекли...
Сачувана
Гога
Уредништво
Ветеран
****
На мрежи На мрежи

Поруке: 12491Погледај профил
« Одговор #4 послато: Новембар 06, 2011, 04:27:36 »

Угљанин тражи Дачићеву оставку

Нови Пазар -- Бошњачко национално веће у техничком мандату, на чијем је челу Сулејман Угљанин, затражило је од министра полиције да „хитно и без одлагања” поднесе оставку.


У саопштењу овог већа се каже да је министар Дачић „још једном показао да није у стању да грађанима обезбеди сигурност и заштиту од полицијске бруталности”, пише Политика.

У саопштењу се тврди да „поступци припадника полиције према Бошњацима последњих година попримају облике отворене мржње уз обавезну употребу силе”, и као доказ наводи случај када је у четвртак група младића у Новом Пазару, међу којима се налазио и син Сулејмана Угљанина, „доживела низ непријатности и била изложена физичком насиљу и тортури од стране полиције”.

Овим поводом Угљанин је у петак позвао начелника Полицијске управе у Новом Пазару Драгана Терзића и полицију да напусте Нови Пазар и Србију до Бајрама. Из Полицијске управе су демантовали да је према младићима употребљена било каква сила, а да су младићи приведени због дојаве једне Новопазарке да су јој препречили пут возилом, а њој се учинило да су наоружани. Син Сулејмана Угљанина је пре три дана добио пробну возачку дозволу и возио је без обавезног присуства пунолетног лица.

Директор полиције Србије Милорад Вељовић је затражио да се детаљно испита овај случај.


б92


****************************************Да ли је то Ивица "засметао" Марици, пардон, Борису Cheesy
Сачувана

* Моје племе сном мртвијем спава *
Странице: [1]   Иди горе
  Штампај  
 
Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!